Huvud
Analyser

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Komplikationer efter behandling av prostatacancer genom strålbehandling

Behandling för prostatacancer innebär användning av strålbehandling, trots ett antal negativa konsekvenser i samband med strålning. Joniserande strålning, som verkar på det drabbade området, förstör maligna tumörceller genom att förstöra deras DNA. Bestrålning i prostatacancer är en metod att behandla en tumör och förhindra dess spridning till friska vävnader. Behandling av prostatacancer med strålbehandling kan ske på distans eller internt.

Fjärr strålbehandling

Fjärr strålbehandling innebär exponering för prostatavävnad hos en man med joniserad strålning utanför patientens kropp. Det finns flera metoder för att utföra sådan behandling:

 1. Konventionell strålbehandling för prostatacancer utförs oftast. Huvudmaterialet för beredning för terapi är data från röntgenstudier, resultaten av beräknad tomografi och magnetisk resonansavbildning av orgeln. Strålning påverkar tumören vid en given vinkel.
 2. 3D-anpassad strålningsterapi för prostatacancer karakteriseras så exakt som möjligt påverkan på fokus av malignitet eftersom den hålls röntgenstrålsimulatorn med dator-tomografisk fastsättning, vilket möjliggör en bestrålning av komplex konfiguration otillgängliga delar av kroppen. De största fördelarna med denna metod är väl tolererad behandling för patienter, hög precision tack vare effekterna av MRI, liten effekt på omgivande vävnader, effekten av strålning på tumören i rätt dos, användning av hög precision utrustning för förfarandet.
 3. Strålningsintensiv modulerad prostata terapi (IMRT) - möjliggör minimering av strålningseffekten på andra organ på grund av multileafkollimatorn. Kronblad i mängden 20-80 st. styrs av en dator, kan installeras i en form som motsvarar tumörformen. Strålningsbestrålningsplanering av IMRT planeras mycket noggrant, eftersom friska vävnader och organ som kommer in i bestrålningszonen bör skyddas så mycket som möjligt från exponering. Det antas att mindre än 60% av den planerade stråldosen kommer att få upp till 5% av vävnaderna som faller in i det drabbade området.
 4. Stereotaktisk strålterapi (SBRT) - involverar effekten av joniserad strålning vid utbrottet av malign bildning. Behandlingsförloppet är vanligtvis mindre än en vecka.
 5. Strålbehandling med bildkorrigering (IGRT) - gör att du kan ta emot en tumörbild direkt med strålbehandling eller före en session. I detta fall minimeras strålningsdosen mottagen av friska vävnader. En av sorterna av IGRT är strålbehandling med hjälp av en cyberkniv (Cyber-Knife). Förfarandet utförs med hjälp av en cyberarm med ett integrerat datorsystem för strålplanering baserat på MR-data. Cyber-hand tillåter att bestråla områden med komplex form.

Externa metoder påverkar en cancerous tumör leder ofta till att brännskador uppträder vid penetrationsställen, bräckligheten hos kärl och blödningar.

Intern strålbehandling

Möjlig exponering för joniserad strålning på prostatatumören genom brachyterapi. Det förutsätter en kontakteffekt på cellerna vid bildandet av en bestrålningskälla. Den största fördelen med metoden är effekten direkt på tumörstället. Processen styrs av transrektal ultraljud. Radioaktiva korn i mängden 60-90 st. injiceras med en nål genom skrotet. Beroende på tiden för exponering av de injicerade elementen i hankroppen kan brachyterapi vara av två typer:

 1. Permanent - innebär införandet av 40-100 radioaktiva korn av jod-135 eller palladium-103, som efter en tid blir ofarliga. Tack vare denna teknik maximeras effekten av höga doser av strålning på maligna celler, och närliggande vävnader lider minimalt.
  Om kapseln med en radioaktiv substans av misstag släpps genom urinröret, är det nödvändigt att ta den med pincett, förflytta den till en behållare och leverera den till sjukhuset för efterföljande bortskaffande.
 2. Tillfällig brachyterapi, där verkan av den aktiva substansen (iridium-192) sker genom att en ihålig nål sätts in i prostatan och fylls sedan med radioaktivt iridium. Efter proceduren avlägsnas nålarna.

Tack vare brachyterapi bor 80% av patienterna i mer än 10 år. Liknande överlevnadsstatistik observeras med radikal prostatektomi - ett förfarande som har mycket mer negativa konsekvenser i form av urininkontinens eller impotens.

Ju tidigare att börja behandla prostatacancer med radiologisk strålning, desto mindre komplikationer kommer det att medföra och ju högre patientens överlevnad. Enligt statistiska studier av en grupp av 665 män var överlevnadshastigheten i 12 år efter brachyterapi och kombinerad strålterapi 99,7%. De bästa förutsägelserna hos personer med låg PSA med en något förstorad prostatakörtel är Gleason-poäng över 7 (indikatorn har värden från 1 till 10, ju lägre är desto sämre är prognosen).

Trots den beprövade effektiviteten av strålterapi har dess genomförande ett antal negativa konsekvenser för patienten.

Biverkningar av strålbehandling

Hormonterapi och strålbehandling för prostatacancer är den bästa kombinationen av metoder för behandling av prostatacancer. De huvudsakliga konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är förknippade med skador på friska celler. Komplikationer kan inträffa inom de första 3 månaderna efter proceduren och kan inträffa efter en lång tidsperiod - från 3 månader till 2 år. De tidiga manifestationerna av komplikationer inkluderar:

 • tarmar: diarré, uppblåsthet, förstoppning
 • dysursjukdomar med varierande svårighetsgrad;
 • retention av urin;
 • inflammation i blåsan (blåsan);
 • rektum - inflammation i rektal slemhinna, svullnad, rodnad i svåra fall - avstötning av epitelvävnad.

I en senare period får de sig att känna sig:

 • uretrit - inflammation i urinröret
 • striktur i urinröret - störning av urinrörets lumen på grund av bildandet av ärrvävnad;
 • ytlig nekros av urinröret;
 • strålningsfibros - kränkning av blodkärls patency på grund av komprimering av bindväv och ärrbildning;
 • hydronephrosis av njurarna;
 • impotens.

De vanligaste är störningar i mag-tarmkanalen, urin- och reproduktionssystemet.

Skador på tarmarna och kränkningar av dess funktioner

Skador i rektalområdet är cirka 10 cm från anus och representerar sår, erosion av slemhinnan. En biopsi av sådana vävnader är väldigt oönskad, eftersom ett sådant förfarande är fyllt med uppkomsten av fistel. Ignorera recta kan orsaka patientens död.

Ofta efter strålbehandling av prostatacancer finns diarré, okontrollerad avföring, utseendet av blod från ändtarmen när man går på toaletten. Efter att ha vänt sig till nya dimensioner av prostata, slutar tarmsjukdomar vanligtvis.

Sjukdomar i det genitourära systemet

Under bestrålningen av prostata är den nedre väggen (botten) av blåsan mest mottaglig för den negativa effekten av strålning. I 25% av männen var det nödvändigt att använda absorberande dynor på grund av läckage av urin. Cirka ett år senare sker brott på egen hand. Om detta inte händer används läkemedelsbehandling. I jämförelse med fjärrmetoden är sannolikheten att engagera urinsystemet med brachyterapi 3 gånger högre.

En fri urinproduktion kan vara nedsatt på grund av fibros av vävnaderna. Denna process är praktiskt taget oåterkallelig, så den tidigare behandlingen av strålningsfibros börjar, desto mindre negativa konsekvenser kommer det att medföra. Enligt statistiska data var den genomsnittliga tiden för behandling med olika typer av strålterapi konsekvenser från 1 till 2 år efter proceduren. I 97% av fallen observerades potensförändringar som var av lång sikt.

Impotens efter strålbehandling behandlas med läkemedlet Viagra. Ett positivt resultat noterades i 50-60% av läkemedlets fall. Om denna behandlingsmetod är otillräcklig kan injektioner av läkemedel i sexuella organet omedelbart före kön användas. Effektiviteten av metoden når 80%, men dess signifikanta nackdel är smärtan vid administrationen av läkemedlet och risken för bildning av ärrvävnad vid injektionsstället.

Det maximala positiva resultatet av återställande av en potens (ca 95%) uppnås vid användning av penisimplantat. Deras installation är att föredra om inga andra metoder har hjälpt. Implantat med hjälp av ett kirurgiskt ingrepp sätts in i penis, så att en man kan ha sex med en partner.

Minskning av den negativa effekten av strålbehandling

Trots ett antal möjliga komplikationer anses strålterapi som en alternativ behandling för prostatacancer, eftersom den påverkar fokusen på malign utbildning enligt följande:

 • dödar maligna celler, förhindrar deras reproduktion
 • bidrar till trombos av blodkärl, levererar maligna celler med näringsämnen;
 • har en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med radikal prostatektomi.

För att minimera den negativa effekten av strålbehandling kan man använda rekommendationerna från professor Goldobenko GV. - Den första presidenten av den ryska föreningen av terapeutiska strålnings onkologer:

 • följa principerna om hälsosam kost, eliminera saltade livsmedel och alkoholhaltiga drycker från kosten.
 • följ hygienen hos perineum;
 • Kontrollera före genitourinära infektioner före behandling. Med cystit eller pyelonefrit, ta en kurs av antibiotikabehandling, plocka upp droger på basis av bakteriosemisk urin;
 • med svårighet att tömma blåsan utveckla prostatacancer terapi med hormonell terapi, och att genomföra bestrålningen med ett minimum utgångs doser av strålning (0,5 Gy under den första sessionen till 2 till 4 Gy session);
 • efter proceduren för transuretral resektion av blåsan (TUR) för att motstå en period av inte mindre än 1 månad;
 • Kassera eventuell mekanisk effekt på urinröret före proceduren.
 • För män i ett allvarligt tillstånd, ta en paus mellan stadierna av strålbehandling på 2-3 veckor;
 • vid de första manifestationerna av strålningsrektan, använd rektala suppositorier med innehållet av belladonna, metyluracil, anestezin och mikroclyster med terapeutiska oljor.

De första 2 månaderna efter proceduren är det värt att avstå från att hålla små barn i sina varv och utesluta närvaron av ett antal kvinnor i positionen. För att undvika negativa konsekvenser efter behandling kan du inte lyfta föremål som väger mer än 4 kg. Det rekommenderas inte att stanna i sittande läge i mer än 2 timmar. Det bör säkerställas att blåsan eller tarmarna inte är överfulla.

Om vi ​​följer de föreslagna rekommendationerna, kommer behandling av prostatacancer med hjälp av joniserad strålning att passera med minimala komplikationer.

Strålbehandling för prostatacancer: Vilka är chanserna för patienten?

Prostatacancer är en livshotande sjukdom där cancerceller bildar sig i prostatakörteln och stör fullständigt reproduktionssystemet hos den manliga kroppen.

Sjukdomen är fylld med allvarliga komplikationer för hälsa, bland annat infertilitet, koma och död. Det är därför som alla handlingar av läkare syftar till att förstöra den maligna tumören och rädda patientens liv.

Den mest framgångsrika är kirurgisk ingrepp, vilket ger excision av det drabbade området av orgeln. Men modern kirurgi kräver också strålbehandling för prostatacancer, vilket ger en stabil positiv effekt i återhämtningsriktningen.

Funktioner av terapi

Först och främst bör det klargöras att detta förfarande kan vara både en oberoende metod för behandling av den diagnostiserade diagnosen och att representera ett framgångsrikt tillägg till operationen och ge accelererad återhämtning av patienten.

Här är det sista ordet för en läkare som, efter en noggrann studie av medicinsk historia och diagnos, äntligen kan bestämma den optimala behandlingsregimen.

Det är viktigt att komma ihåg att strålbehandling för prostatacancer inte bara ger en terapeutisk effekt, men det kan också framkalla extremt oönskade biverkningar i den drabbade organismen. Doseringen av strålning till människokroppen är tillåten, men konsekvenserna och den enskilda reaktionen kan vara det mest oväntade.

Därför utförs detta allvarliga förfarande under ytterligare sjukhusvistelse, medan det krävs mer än en behandlingskurs. Typiskt är tidsintervallet cirka 6 månader, men i alla fall förhandlas villkoren för ombehandling separat.

tidsbeställning

Om prostatacancer detekteras vid 0, 1 eller 2 steg, kan strålterapi fungera som huvudmetod för behandling, och kräver inte ytterligare kirurgi för att ta bort en del av det drabbade organet. Det är dock också relevant i steg 3 och 4 i de kliniska bilderna där kirurgisk ingrepp inte är möjlig.

Som en hjälpbehandling kompletterar strålterapi kemohormonbehandling, vilket är särskilt viktigt vid steg 3 och 4 av cancer. Dosering av strålning beräknas individuellt men beror på den maligna tumörens struktur, form och storlek.

Detta förfarande också kan komplettera kirurgisk ingrepp, som utförs i alla skeden av sjukdomen och bestäms av den histologiska strukturen och formen av tillväxt av malign neoplasma i prostatakörteln hos den manliga kroppen.

Om det finns benmetastaser i medicinsk historia, då intensiv Strålbehandling hjälper till att försvaga ett litet akut smärtssyndrom, samtidigt som antalet blodceller minskas. Och detta är inte den enda bieffekten som går fram emot en sådan intensiv terapi.

Eftersom förfarandet är mycket efterfrågat i modern onkologi kan man bedöma sin höga effektivitet och helande av hopplösa patienter.

klassificering

I modern medicinsk praxis, flera typer av strålbehandling, var och en har sin egen målmedvetna åtgärd med fokus på patologi. Dessa är:

 • fjärr strålbehandling
 • protonbehandling;
 • brakyterapi;
 • kontaktbehandling.

Valet av behandlingsmetoder som läkaren utför individuellt.

Fjärrbestrålning som kompromisslösning

Oftast i onkologiska sjukdomar använder läkare fjärrbestrålning, men för en lyckad procedur måste CT och MR först utföras för att fastställa patologin.

Efter en sådan detaljerad studie utförs en målad bestrålning av den maligna tumören, Det är viktigt att bevara integriteten hos närliggande vävnader som inte påverkas av sjukdomen.

De viktigaste fördelarna med en sådan klassisk teknik är följande indikatorer:

 • minimerade risken för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • utmärkt patienttolerans.

Det finns emellertid också nackdelar, vilket orsakar läkare vissa tvivel innan fjärrbestrålning. Dessa är:

 • risken för skador på organ och system som ligger intill prostata;
 • utseendet av strålsår;
 • blödningsstörning.

Brachyterapi - ett lovande alternativ till den klassiska tekniken

En annan vanlig typ av strålbehandling är brachyterapi, som redan åtföljs av en låg grad av skada på den försvagade organismen. Efter att ha bestämt patologins fokus, ett radioaktivt element, vilket minimerar spridningen av strålning till närliggande vävnader och organ.

I medicinsk praktik utmärks intracavitär, intravaskulär och interstitiell brachyterapi, där varje modifikation, till skillnad från avlägsen bestrålning minimerar risken för komplikationer och biverkningar, tolereras perfekt även vid pensionsåldern.

Temporär och permanent brachyterapi är välkänd, vilket också kräver medicinsk involvering och medicinska indikationer.

I det andra fallet injiceras radioaktiva implantat under noggrann övervakning av ultraljud i prostatakörteln, och på grund av detta påverkar högre doser av strålning patologins fokus utan att påverka friska vävnader.

Brachyterapi, liksom den avlägsna strålningen, har dess fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna borde vara:

 • patientens överlevnad är 80%;
 • processens höga effektivitet
 • minimal risk för komplikationer;
 • rehabilitering varar ett par dagar;
 • ultraljudskontroll gör det möjligt att agera radioaktivt ämne direkt på patologins plats;
 • Möjligheten att återvända hem nästa dag efter förfarandet.

Nackdelar är följande nyanser:

 • dysursjukdomar;
 • brännande känsla med frekvent urinering;
 • svårighet att urinera eller urininkontinens
 • blödning från ändtarmen
 • impotens.

I vilket fall som helst bör det betonas att detta förfarande utsetts i stället för prostatektomi för att diagnostisera den första fasen av cancer, för utrotning av de återstående cancercellerna efter operation och för att lindra smärtan i det avancerade skedet.

Konsekvenserna av strålbehandling för prostatacancer är frustrerade av det faktum att friska celler i kroppen utsätts för strålning, som ett resultat av vilket deras DNA är trasigt och förmågan att reproducera nya celler, sker en gradvis minskning av till synes hälsosamma vävnader.

Förebyggande underhåll och rehabilitering efter strålbehandling

Minns att en malign tumör i prostatakörteln i frånvaro av effektiv behandling ökar i storlek, samtidigt som det stör störningen av normal urinering och leder till en reproduktionsstörning.

Strålbehandling är inte den enda metoden för framgångsrik behandling, Konservativa och operativa metoder är också kända för att förstöra många cancerceller. Men utan den nödvändiga dosen av strålning kan de inte fullständigt utrotas, och de fortsätter att snabbt delas och modifieras.

En definitiv hämning av cancerceller tar dock tydligt tid, och under denna period är det nödvändigt att komma ihåg de elementära reglerna för förebyggande, vilket måste följas.

Rekommendationer för förebyggande:

 1. Eliminera från hans liv överdriven fysisk ansträngning.
 2. Observera kontinuerligt den terapeutiska kosten, godkänd av den behandlande läkaren.
 3. Minska användningen av alkohol.
 4. Undvik obehörig användning av läkemedel och narkotiska ämnen.
 5. Övervaka tarmrörelser och urinering.
 6. Besök onkologen regelbundet.

Detta är det enda sättet att slutligen bli av med en dödlig diagnos, vilket kan leda till de mest oväntade komplikationerna för kroppen. Så det är viktigt att stärka vaksamhet och känslighet för din hälsa.

Video om ämnet: När strålterapin är effektiv, och när det är nödvändigt att följa en annan behandlingsmetod:

Prostatacancer kan frigöra metastaser i blåsan. Ta reda på i förväg om de första symptomen på blåscancer.

Ofta sprider allt ännu längre. Mycket ofta - i lungorna. Men lungcancer kan utvecklas och av andra skäl - läs här, om vad som är exakt.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Vid bildandet av maligna tumörer i prostatakörteln krävs akut behandling. I detta fall ökas chanserna för återhämtning. En av de mest effektiva metoderna är strålterapi för prostatacancer. Dess väsen ligger i påverkan på drabbade celler genom joniserande läkning av partiklar och vågor.

Denna metod används i de tidiga stadierna av sjukdomen, liksom vid tidpunkten då prostatektomi inte ordineras eller anses av patienten som ett behandlingsalternativ. I mer komplexa fall kan det göras i samband med hormonbehandling.

Funktioner av proceduren

Forskare har länge bevisat att strålterapi för prostatacancer är en effektiv metod för att behandla sjukdomen. Det kallas också strålbehandling. Metoden är baserad på effekten av joniserande strålning på det drabbade organet.

Strålbehandling för prostatacancer

Vid exponering bestäms strålens riktning med hänsyn till de vattenhaltiga molekylerna i de neoplastiska cellerna. Under detta inflytande bildar fria radikaler och väteperoxid. De framväxande elementen tillåter inte att cancerceller växer och multiplicerar. Därför upphör deras livsaktivitet helt.

En speciell egenskap hos förfarandet är en ökning av effektens styrka med ökad näring av tumören. För det mest utvecklade kärlsystemet som matar tumören blir aktiviteten hos radikaler och väteperoxid mer destruktiv.

Förfarandet kan ordineras vid något skede av sjukdomen. Det tar inte hänsyn till förekomst eller frånvaro av metastaser. Dessutom är uppförandet av strålterapi för prostatacancer möjligt efter det att prostatektomi har slutförts.

Strålning kan produceras på flera sätt. Bland dem är isolerade våg och korpuskulära. I det första fallet produceras gammastrålar eller röntgenstrålar. Den andra typen kännetecknas av exponering genom:

 • elektronstrålning;
 • alfa chstits;
 • beta partiklar;
 • neutronstrålning;
 • protonstrålning.

Typer av terapi

Påverkan på malign neoplasm kan produceras på flera sätt. Läkaren kan ordinera en avlägsen eller intern behandling. De skiljer sig åt hur de påverkar.

Fjärrmetoder

Fjärrbehandling (extern) utförs med hjälp av en strålningsanordning som är utrustad med elektroniska apparater. Effekten uppträder på de drabbade cellerna. Strålarna behöver emellertid övervinna hälsosamma vävnader för att uppnå målet. Därför är metoden inte alltid effektiv.

Strålningsterapi med hjälp av apparater

Det finns flera typer av extern bestrålning av en cancerous tumör i prostata.

 1. Tredimensionell konform strålbehandling hjälper dig att direkt påverka skadans område med en vald dos av strålning genom att exakt bestämma tumörens placering.
 2. Behandlingen med intensitetsmodulering är en progressiv teknik. Under behandlingen rör sig enheten runt patienten och den guidade dosen justeras för att eliminera effekten på friska celler.
 3. Vid stereotaxisk strålbehandling skickas en stor strålningsdos till det drabbade området. En session är väldigt lång, så kursen slutar efter några dagar. Andra metoder kräver behandling inom några veckor.
 4. Kärnan i protonstrålebehandling är användningen av protonbalkar. Under proceduren är effekten på patogen missbildning i prostata. Metoden anses vara den mest moderna och säkra.

Metoderna för yttre påverkan på neoplasmen har fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna är:

 • minimal risk för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • god tolerans av de flesta patienter.
Korrigering av stråldos för strålbehandling

Men läkare noterar också de negativa aspekterna av sådan behandling. De inkluderar:

 • risk för exponering för friska organ och system som ligger nära prostata
 • bildande av sår efter bestrålning
 • brott mot blodets koaguleringskapacitet.

Interna metoder

Interstitiella (interna) metoder för strålbehandling innefattar brachyterapi. Under förfarandet införs pellets utrustade med radioaktiva element i prostata. Deras storlek liknar riskorn. Således är omgivande vävnader inte skadade.

Brachyterapi kan utföras automatiskt eller genom manuell injektion. I detta fall kan penetreringen vara:

 • cavitary;
 • intravaskulär;
 • interstitiell.

I prostatacancer används det senare alternativet. Med hjälp av nål applikatorer kan införandet av granulat vara för tillfällig användning (då elementen tas bort), såväl som permanent.

Förfarandet är oftast förskrivet i de tidiga skeden av sjukdomen. Under denna period finns en ökad sannolikhet för fullständig eliminering av cancerceller, eftersom tumören växer långsamt.

I vissa fall är brachyterapi förbjuden. De inkluderar:

 • volymen av prostata mer än 60 kvadratmeter. cm.;
 • patientöverlevnad prognos mindre än 5 år;
 • avlägsnande av prostatiskt adenom
 • förekomst av blåsans sjukdomar.

Brachyterapi är ett effektivt förfarande. Det har ett antal fördelar jämfört med andra metoder för strålbehandling. Bland dem är:

 • en hög överlevnadshastighet hos patienter (ca 80%);
 • ökad effektivitet av metoden;
 • låg förekomst av komplikationer;
 • snabb rehabilitering
 • exponering direkt på skador på grund av ultraljud
 • frånvaro av en lång vistelse på sjukhuset.

De noterar dock också de negativa följderna av strålbehandling i prostatacancer, vilket eliminerar en sådan metod. Män ser ofta ut:

 • dysursjukdomar;
 • brinner med urinering
 • svårighet att komma ur urin eller inkontinens
 • blödning från anuset;
 • impotens.

I vissa fall är den interna effekten inte direkt på neoplasmen, utan på de närliggande områdena. Därefter introduceras små element i blåsan eller ändtarmen i regionen som ligger intill tumören.

Konsekvenser av strålterapi

Under strålbehandling för prostatacancer observeras effekterna ofta. Detta är en av nackdelarna med behandlingen. De svar som lämnas av patienter indikerar att organismens tillstånd under exponeringsperioden och efter det kan förvärras.

Negativa effekter av strålbehandling

Patienten kan ha:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • förlust av intresse för mat;
 • depression;
 • trötthet, svaghet och dålig hälsa
 • sömnlöshet.

Många patienter noterar att det finns signifikanta problem med mag-tarmkanalen, uttryckt i form av förstoppning, diarré, uppblåsthet. Men om du följer en diet löses problemen snabbt.

Bland de möjliga komplikationerna är blåsan. Det provocerar en ökning av urinering. Över tiden är tillståndet normaliserat. Men hos vissa patienter förvärvar sjukdomen en kronisk kurs. Det kan också vara omöjligt att innehålla urinutgången.

Strålningsterapi påverkar erektionen. Med långvarig behandling kan impotens förekomma.

Människokroppen på grund av immunsystemets svaghet blir mest mottaglig för förekomsten av infektionssjukdomar. Därför påverkar virus och bakterier under denna period starkast på kroppen.

Många patienter noterar håravfall, uttorkning av ögon och muns slimhinnor. Det är värt att komma ihåg att reaktionerna i varje enskilt fall kan vara speciella. I detta fall kan tillståndet normaliseras omedelbart efter det att den radioaktiva exponeringen upphört, eller biverkningar kan observeras under en tid efter avslutad behandling.

rehabilitering

För att säkerställa att kroppen helt blev av med cancerceller och återhämtade sig efter förfarandena måste vissa regler följas.

Näring efter strålbehandling

 1. Patienten måste observera fullständig fred. Viktigt är en uppmätt daglig rutin, inklusive långvarig sömn och vila.
 2. Det är viktigt att mätta kroppen med syre. Därför går promenader i frisk luft med vänner som är användbara.
 3. Efter behandling är det nödvändigt att ta droger som ökar kroppens immunförsvar. Det är också värt att komma ihåg om vitamin- och mineralkomplex.
 4. Det rekommenderas att normalisera kosten. Det är nödvändigt att utesluta tung mat. Det är viktigt att hålla sig till fraktionerad och frekvent mat.
 5. Det är värt att komma ihåg förbjudna handlingar. Dessa inkluderar att lyfta tunga föremål, träna, röka och dricka alkohol, självmedicinering.

I de flesta fall observeras återvinning 6 månader efter behandling. Under denna period är det nödvändigt att övervaka nivån på PSA, vilket återspeglar nivån av cancerceller i kroppen. Var noga med att följa alla rekommendationer från din läkare. Då bli av med cancer kommer det bli mycket lättare.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer och rehabiliteringsprocessen

Verkningsmekanism

Varianter av strålbehandling för prostatacancer

brakyterapi

Biverkningar av strålbehandling för prostatacancer

Allmänna rekommendationer för en patient som tar emot strålbehandling

De sista artiklarna i avsnittet:

Vid behandling av godartad prostatahyperplasi är first-line-läkemedel alfa-adrenoblocker och 5-alfa reduktashämmare. Stearinljus med prostata adenom används

Fibros av prostatakörteln är en följd av en långvarig inflammation, förändringar i vävnadens struktur mot bakgrund av ärrbildning kan leda till irreversibla konsekvenser. Patologier är benägna att

Prostatit - en inflammatorisk process i prostatakörteln, beroende på formen, kan vara latent, ge svaga kliniska manifestationer eller omvänt svåra symtom

Förberedelser för behandling av prostatacancer är inte mindre viktiga än kirurgisk behandling, kemoterapi och strålbehandling. Innan du väljer en referensmetod tar doktorn hänsyn till en mängd faktorer så att effektiviteten

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Malign prostatacancer är en av de farligaste onkologiska sjukdomar som utvecklas hos män. Behandlingen beror på allvarliga organskador och kan inkludera radikal prostatektomi - kirurgisk excision, avlägsnande av intilliggande vävnader, kemoterapi, bestrålning med en ström av radioaktiva strålar. Skadorna på patientens kropp orsakas inte bara av själva sjukdomen, metoder för att bli av med det är också ett stort test. De mest oroande är följderna av strålterapi för prostatacancer.

Verkningsmekanism och typer av radiologisk behandling

Joniserande flöde i prostatatumörer påverkar direkt degenererade vävnaderna. De flesta av de modifierade cellerna skulle förstöras och det frigjorda väteperoxiden förstörs och en del strukturer - de så kallade fria radikaler - ytterligare spärr tillväxten och proliferationen av nya maligniteter, metastasering förhindrar groning.

Radioterapi används som nästa steg för att bli av med cancer efter avslutad operation och som en separat typ av behandling för ooperativa tumörer i ett avancerat utvecklingsstadium. Moderna metoder för strålbehandling för prostatacancer efter den första användningen av teknik har genomgått stora förändringar: det har blivit möjligt att applicera en stråle av strålar riktade till ett begränsat område av vävnader, kontaktbehandling. Denna utveckling har väsentligt ökat möjligheten till återhämtning, vilket minskar risken för återkommande sjukdom.

Den största nackdelen med radiologisk cancerbehandling kvarstår allvarliga biverkningar. Sökandet efter nya tekniker vid genomförandet av effekten har minskat intensiteten de senaste åren, men det är ännu inte möjligt att fullt ut skydda strålterapi.

Det finns flera typer av strålning som kan kombineras i två huvudgrupper:

 • fjärrkontroll. Källan för strålningsstrålar är speciella behandlingsenheter: Traditionell, 3D-konform, LTMI, som var och en skiljer sig i sin riktning, dispersion, slagintensitet, förmågan att ändra bestrålningsvinkeln om det behövs.
 • kontakt. Säkerställ maximal noggrannhet av strålningens effekter, eftersom de radioaktiva elementen placeras direkt i tumörvävnaden eller bredvid dem. Applicera de så kallade kornen eller nålarna med innehållet av iridium, såväl som radioaktivt jod. Denna metod garanterar bestrålning av endast de drabbade vävnaderna och orsakar minst skador på kroppen.

Varaktighet, intensitet och typ av strålbehandling för prostatacancer är valt individuellt med närvaron av åtföljande patologier, patientens ålder, försummelse av sjukdomen. I genomsnitt är strålbehandlingstiden 5-10 veckor, består av flera sessioner med mellanrum på 10-15 dagar.

Primär och långtidseffekter av strålbehandling

Försämring av hälsa och generellt fysiskt tillstånd under strålbehandling är oundvikligt. I medicinsk praxis isoleras akuta och fördröjda reaktioner.

De första konsekvenserna utvecklas under behandlingens gång. Särskildheten hos sjukdomen leder till negativa manifestationer hos de organ och vävnader som ligger intill prostata. Av denna anledning, innan sessionerna börjar, undersöks patienten noggrant för förekomst av tarmsjukdomar, njursjukdomar. Vanliga negativa symptom:

 • kränkningar av blåsan och urinröret - diuret är svårt, processen åtföljs av smärtor, brännande, trolig kvarhållande av urin, utveckling av blåsor, uretrit
 • mer akuta tarmsjukdomar - försämrad peristaltik, kan alternera diarré och förstoppning, verkar blod under defekation kan utveckla colon irritabile, hemorrojder, proktit;
 • kränkningar av erektil funktion
 • ökad törst, torrhet i munnen och ögonens slemhinnor.

Patienten genomgår en strålbehandling av prostatacancer som upplever en signifikant försämring av hälsan: illamående, uttalad muskelsvaghet. Karaktäriserad av nedsatt humör, brist på aptit, dålig sömn.

De försenade effekterna utvecklas under perioden från 2 till 10 veckor efter slutet av sessionerna. Medicinsk statistik indikerar en 90% sannolikhet för en eller flera biverkningar från exponering för joniserande strålning. När behandlingstiden upprepas, ökar deras svårighetsgrad. Förstärkning av primära patologiska reaktioner leder till utseende av ihållande inflammationer, erosiva lesioner av kroppens slemhinnor. På grund av den radiologiska behandlingen av tillståndet:

 • kränkning av urinrörets passabilitet på grund av bildandet av strikturer;
 • persistent diurese;
 • ytlig uretral nekros
 • inflammation i njurarna;
 • svullnad;
 • strålningsfibros - ett brott mot blodcirkulationen på grund av spridning av bindväv och efterföljande ärrbildning
 • persistent erektil dysfunktion;
 • en dysbakteriöshet.

I de flesta patienter, inklusive effekter av strålningsterapi efter radikal prostatektomi har varit en dramatisk försvagning av immunitet, ökad mottaglighet för förkylningar och infektionssjukdomar. Förmodligen en märkbar håravfall upp till alopeci, hudreaktioner, utveckling av dermatit. Dessa är tecken på strålningssjukdom, som är karakteristiska för den postterapeutiska perioden.

Grunderna för rehabilitering

För att underlätta konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer, ges patienten sjukvård i kliniken - föreskriva stödmedicin och en specialdiet.

Dermatologiska störningar elimineras genom att man tar hormonella droger och applicerar bandage som innehåller jod.

Tillståndet för immunbrist kräver användning av stimulanter, vitamin-mineralkomplex, läkemedel som påskyndar utsöndringen av resten av radionuklider från kroppen.

Störningar i operationen av rektum behandlas med rektala antiinflammatoriska läkemedel, mikroclyster.

För att lösa problem med matsmältning under eliminering av konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer är en gastroenterolog involverad. Patienten tilldelas ett matbord. I kosten finns det nödvändigtvis fettfattiga mejeriprodukter, magert fisk och kött, flingor, grönsaker. Tonvikten är att ge kroppen alla nödvändiga näringsämnen, bibehålla funktionerna i magen, lever, bukspottkörteln, tarmkorrigering.

Erektil dysfunktion släpper ut inom 1-2 månader efter strålbehandling, men i vissa fall, beroende på de särskilda egenskaperna hos det kirurgiska förfarandet som utförs, förblir de för livet.

Återställande av hälsa efter passage av strålbehandling fortsätter mer framgångsrikt om patienten inte försummar en lätt fysisk aktivitet, går. Det är förbjudet att stanna i direkt solljus länge, ta ett bad eller ta ett mycket varmt bad.

Frågan om behovet av en andra behandling av radiologisk behandling bestäms av resultaten av medicinsk observation och diagnos. Avgörande är den regelbundna övervakningen av PSA - ett prostatiskt specifikt antigen. Dess indikator är nära relaterad till den existerande risken för återkommande sjukdom.

Strålbehandling för prostatacancer och dess konsekvenser

En av de mest effektiva och därför populära metoderna för att bli av med onkopatologi är strålbehandling av cancer. Den medger små konsekvenser för att stoppa ytterligare progression av tumörcentret, och även för att förstöra de muterade cellerna: med hjälp av en riktad strålningsstråle.

Monoterapi, strålbehandling för prostatacancer är användningen av tekniken som ett självständigt sätt att bli av med patologi. Men oftare fungerar det som ett effektivt komplement till en omfattande behandling som accelererar patientens återhämtning. Beslutet fattas av en högkvalificerad specialist, med beaktande av inte bara de otvivelaktiga fördelarna med denna metod, utan även eventuella negativa följder för patientens hela organism.

Strålterapiens syfte

Om en cancerväxt i strukturerna i prostatakörteln upptäcktes vid de allra första stadierna av bildningen - steg 1-2, är tekniken för riktad strålning den viktigaste varianten av kampen mot patologi. Snabbt avlägsnande av cancerfokus kan inte krävas alls.

Vid det tredje eller fjärde skedet av tumörskada krävs ett omfattande tillvägagångssätt för behandling av prostatacancer: som ett tillägg till kirurgisk excision och kemoterapi används strålningsexponering. Dosstrålning väljs alltid individuellt - beror direkt på strukturen, formen och storleken på det maligna fokuset.

Om patologin diagnostiserades redan vid spridningen av avlägsna metastaser, till exempel i bäckens benstrukturer, kan intensiv strålbehandling optimalt reducera svårighetsgraden av smärtimpulser.

Men förutom positiva effekter har tekniken många biverkningar som nödvändigtvis måste övervägas av en specialist. För att minimera risken för deras förekomst utförs olika diagnostiska tester - för att fastställa patientens initiala tillstånd, hans reaktion på ytterligare strålbehandling.

Principen om påverkan

Med strålbehandling av prostata skickas strålningsbalkar till de vatteninnehållande strukturerna hos atypiska celler. Efter deras verkan bildas negativa radikaler, såväl som väteperoxid. De inaktiverar helt den vitala aktiviteten hos de muterade elementen i orgelet - ytterligare reproduktion upphör.

Aktiviteten hos ovanstående komponenter är ju högre ökningen av metabolism i tumörfokus. Ju mer kraftfulla systemet med blodkärl, genom vilka näringsämnen tränger in i cancertumören, desto mer skadlig är den lokala påverkan av strålning.

Bestrålningsterapi kan användas vid varje skede av cancerorganskador - oavsett närvaron av avlägsna metastaser. Det finns också en förebyggande variant av applicering - efter radikal operativ excision av en tumör för att förhindra återfall.

klassificering

För närvarande finns det flera typer av sådan behandling i onkologernas arsenal:

 • brakyterapi;
 • fjärr;
 • proton;
 • kontakt.

Den optimala varianten väljs individuellt av specialisten - baserat på formen av den maligna lesionen som diagnostiseras, dess struktur, storlek, närvaron av metastaser i andra organ, det ursprungliga tillståndet för människors hälsa, dess mottaglighet för terapin.

Fjärrbestrålning

Efter att ha bestämt den exakta platsen och storleken på cancerfokuset - med hjälp av CT, MR-diagnostik, använder specialister ofta fjärralternativet för investeringar. Det viktigaste målet är att bevara integriteten hos omgivande organ och vävnader som ännu inte påverkats av mutationen.

Förfaranden utförs vanligtvis i ambulansinställningar. Varaktigheten av en behandlingskurs är inte mindre än 7,5-8 veckor. Därefter analyseras patientens hälsotillstånd, en paus utförs - för att återställa friska vävnader.

Av de främsta fördelarna med fjärrbestrålning kan du ange:

 • minimerad risk för allvarliga konsekvenser och komplikationer;
 • möjligheten att utföra procedurer på poliklinisk basis
 • utmärkt patienttolerans.

Det finns emellertid också nackdelar som tvingar specialister att tvivla på att sådan terapi är lämplig:

 • hög risk för strålskador intill prostataorganen och systemen;
 • bildande av strålsår
 • eventuellt misslyckande i blodkoagulationssystemet.

Det sista ordet förblir alltid hos den behandlande läkaren - efter en noggrann analys av all information från de preliminära diagnosprocedurerna fattar de beslut att genomföra eller vägra exponering på avstånd.

brakyterapi

Detta är en annan utbredd och mycket effektiv metod för strålbehandling. Har en minimal grad av traumatism som omger prostataorganen.

Efter att ha avslöjat strukturen och storleken på cancerfokuset, är den radioaktiva komponenten installerad i den - strålningens spridning till omgivande organ och vävnader minimeras. Hittills kan intrakavitär, intravaskulär eller interstitiell brachyterapi användas.

Några av alternativen minimerar risken för negativa effekter och allvarliga komplikationer. Tålmodigt tolereras av patienter, även den avancerade ålderskategorin.

Tillfällig brachyterapi kan utföras - en ihålig nål sätts in i körteln, som sedan fylls med radioaktiv vätska. Efter 5-12 minuter avlägsnas nålen och återstående vätska kommer i nära kontakt med organets muterade element. Ett antal liknande manipuleringar utförs i 3,5-4 dagar.

Långvarig brachyterapi är också möjlig - under sträng kontroll av ultraljudsapparaten sätts ett radioaktivt implantat in i orgeln. Höga riktade stråldoser utövar sin påverkan endast lokalt i den önskade regionen av körteln, utan att påverka intilliggande vävnader.

Fördelarna med metoden är:

 • hög överlevnad - upp till 75-80%;
 • Utan tvekan effektivitet;
 • minimal risk för konsekvenser
 • kort rehabiliteringstid
 • Du kan gå hem nästa dag efter procedurens slut.

Eventuella nackdelar med tekniken innefattar:

 • framväxten av dysursjukdomar;
 • Vid urinering kan det inte vara för intensivt brinnande;
 • Urininkontinens eller viss obstruktion med urinering
 • mindre ofta - blödning från anusen.

Utnämningen av brachyterapi - mycket av en högkvalificerad specialist. Det faktum att denna procedur är ett utmärkt alternativ till prostatektomi, som tidigare betraktades som den enda metoden för att bekämpa cancerorganskador, betonas.

Strålbehandling efter operationen

Med sen behandling av patienten till en onkolog, när prostatacancer diagnostiseras i steg 3-4 är den enda effektiva metoden för att bekämpa patologi radikal prostatektomi. Dess väsen reduceras till operativ excision av inte bara tumörcentret i sig utan även dess bilagor och till och med omgivande vävnader.

För att minska risken för återkommande sjukdom rekommenderas patienten att utföra strålterapi för prostatacancer, konsekvenserna i detta fall kommer att bli mycket mindre.

Hittills tilldelas onkologer flera behandlingsalternativ:

 • Om det är nödvändigt att bestråla tumörfokus i en komplex konfiguration så mycket som möjligt och jämnt, tycks du planera ett bekvämt bestrålningsalternativ. En tredimensionell modell av neoplasma återskapas, och positionen av angränsande element beaktas. Tekniken gör att du kan arbeta direkt på cancerfokus, utan att riskera att skada friska vävnader och organ.
 • Om det är meningen att skicka flera strålar kopplade i en stråle och aktiviteten hos varje stråle är inställd av ett speciellt program - det är en strålningseffekt med en modulerad komponent. Denna teknik gör att du kan rikta dig till vävnaderna intill tumörens minimala doser av strålning, huvuddelen av det är direkt på neoplasmen.
 • En av de mest avancerade teknikerna är strålterapi för prostatacancer genom protonmetoden. Det används dock endast för vissa former av maligna neoplasmer. Minimerar konsekvenserna för angränsande organ.
 • I avsaknad av en positiv effekt på andra behandlingsmetoder kan neutronstrålningsterapi användas. Det har en uttalad antikreftseffekt på muterade celler.

I fallet med framväxten av en tumör utanför prostatakörteln eller med flera metastaser till avlägsna organ är sådan terapi ineffektiv.

Vanliga konsekvenser

Liksom alla metoder för att bekämpa maligna lesioner har exponering för radioaktiva strålar eller lösningar egna biverkningar.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer kan vara positiva eller negativa. Det senare inkluderar:

 • hyperreaktion av tarmvävnader och cirkulationsstrukturer till den mottagna strålningen;
 • En omfattande lista med indirekta effekter - till exempel svårighet att urinera eller sexuell dysfunktion.
 • möjlighet till återkommande patologi.

Från de positiva sidorna kan du ange:

 • Död hos de flesta av de muterade cellerna - deras tillväxt och reproduktion upphör.
 • vid separata former av neoplasmer är den mest effektiva och mjuka behandlingsmetoden.

För att minimera konsekvenserna för varje onkologläkare, ges rekommendationer - att justera kosten, vila mer och överge dåliga vanor. Oncopathology kommer nödvändigtvis att återgå, om man ska följa alla instruktioner från experten.