Huvud
Analyser

Ceftriaxon: bruksanvisningar

Ceftriaxon är ett effektivt antibiotikum från familjen cefalosporiner av den 3: e generationen, aktiv mot ett stort antal mikrober.

Vid framställning av Ceftriaxon har den aktiva substansen ett liknande namn, det förstör aktivt bakteriens cellväggar, verkar mot aeroba och anaeroba mikroorganismer.

Teoretiskt sett kan läkemedlet Ceftriaxone reagera mot Citrobacter diversus och Salmonella spp., Liksom Providencia spp., Förstör Shigella spp. och andra, även om det kliniskt inte är bekräftat. Konsistens med ceftriaxon har enterokocker, grupp D streptokocker.

Efter injektionen absorberas läkemedlet aktivt i blodomloppet, absorberat av organ och vävnader - tränger in i benen, huden, peritoneala organ, ryggradsvätska. För det tredje avlägsnas njurarna hos en vuxen patient från ankan med ca 60% av läkemedlet i oförändrad form, resten återtas med gall i tarmen, där den blir en inaktiv metabolit. I ett barn producerar njurarna cirka 70% av den aktiva substansen.

Internationellt generiskt läkemedel namnet (INN) - Ceftriaxon, analoger tabletter - Tseforal Soljutab, Pantsef, Tsefpotek, Spektratsef, Supraks Soljutab, injicerbara antibiotika - Tseftriabol, Hyson, Tsefson, Tsefogram, Cefaxone, Medakson, Lorakson, Torotsef, Ifitsef. Används i stället för läkemedel ceftriaxon analog injektioner är önskvärd först efter samråd med din läkare.

Vilka sjukdomar hjälper Ceftriaxone med?

Användningen av ett antibiotikum är användbart vid bakterieinfektioner orsakade av mikroorganismer känsliga för ceftriaxon. För sjukdomar där injektionerna av Ceftriaxon kommer att vara effektiva, påverkas de:

 • patologi i bukhålan (gastrointestinala sjukdomar, peritonit, inflammation i gallgångarna);
 • Andningssjukdomar (lungabscess, lunginflammation, empyema);
 • infektiösa patogener, som påverkar ben och leder
 • smittsam skada på mjukvävnad och hud;
 • bakteriell meningit;
 • infektionssjukdomar i det urogenitala systemet (cystit, prostatit);
 • sepsis;
 • gonorré och syfilis;
 • tyfusfeber;
 • infekterade brännskador och sår.

Ceftriaxonpulver används också i postoperationsperioden för att förebygga infektionssjukdomar.

Interaktion med droger

Ceftriaxon är bra med aminoglykosid. Dessa läkemedel är inte bara kompatibla, utan också förbättrar varandras åtgärder mot gramnegativa bakterier. Samtidigt rekommenderas inte att ta cefalosporiner med NSAID, eftersom resultatet av sådana över privilegierade kombinationer kan blöda. Såsom nämnts ovan, innan förskriva ceftriaxon indikationerna för användning av läkaren kan jämföras med kontraindikationer, inte kommer att förskriva ceftriaxon under graviditet, i tandem med loopdiuretika.

Om försäljningen till närmaste apotek Moskva inte skrivit ett antibiotikum, kommer din läkare tala om för dig vad du ska ersätta Ceftriaxone. Det kan vara injektioner av ceftriaxon-LEKSVM, Tseftriabol, Torotsef, Hyson, Tsefson, Cefaxone, Tsefogram, Ifitsef, Medakson, Lorakson. De som inte vill bära Ceftriaxon injektioner analog i tabletterna kan rekommendera en läkare - Pantsef, Tsefpotek, Supraks Soljutab, Spektratsef, Tseforal Soljutab.

Tyvärr förblir förberedelsen av Ceftriaxon hittills endast i form av ett pulver, men så snart de upptäcker kommer de omedelbart att börja sälja i tabletter.

Hur man löser upp ceftriaxon

Även vid förskrivningsskedet förklarar läkare för sina patienter varför de föreskriver medicinering, vilken typ av farmakologisk grupp de har, vad som hjälper och hur det tillämpas korrekt. För intramuskulär administrering av 500 mg pulver måste lösas upp i 2 ml Lidokain, och när dosen av 1 g cystit späds sedan s är den mängd läkemedel som behövs i 3,5 ml lidokain.

Det är inte förbjudet att späda Ceftriaxonpulver med speciellt vatten. Läkemedlet som är så utspänt kommer att ha samma helande effekt, men den mycket introduktionen av ett antibakteriellt läkemedel i muskeln kommer definitivt att vara smärtsamt. Ceftriaxon för att lösa upp kompositionen i en mängd av 500 mg blandades med 5 ml sterilt vatten, och när det är nödvändigt att blanda ett g av läkemedlet, kommer det att ta 10 ml vatten.

I venen injiceras antibiotika långsamt, utspädd annorlunda än för intramuskulära injektioner. För att utföra infusionen blandas 2 g Ceftriaxone antibiotika med 40 ml av lösningen som anges nedan. Så blandas Ceftriaxon-pulvret med lösningen:

 • dextros (glukos);
 • natriumklorid;
 • levulos.

Om behandlingsförloppet innebär en dos på mer än 50 mg per 1 kg kroppsvikt injiceras den färdiga suspensionen i venndroppen i en halvtimme. Den färdiga lösningen kan behålla sina egenskaper i ca 6 timmar, under vilken tid det är nödvändigt att använda den.

Dosering och administreringssätt

Ceftriaxon frisätts som ett pulver, det späds omedelbart före användning. Läkaren kommer att förklara hur man spädar pulveret ordentligt och hur många dagar som att sticka Ceftriaxon. Om Ceftriaxone administreras intravenöst görs detta endast i klinisk miljö.

Behandlande läkare ordinerar ett antibiotikum ceftriaxon intramuskulärt / intravenöst. Det senare alternativet kan injiceras genom dropp eller genom dropp. Vuxna och barn under 12 år, dosen av Ceftriaxone administrerat med en hastighet av 1-2 g per dag, eller göra injektioner var 12: e timme 0,5-1, den maximala mängden av läkemedlet per dag - 4 år om barnet är i bröstet ålder av 2 veckor, är doseringen doseras med beräkningen av 20-50 mg per 1 kg vikt. äldre barn, men har inte nått 12 år, är administrering av läkemedlet utmatas med en hastighet av 20-80 mg per 1 kg vikt. Om tilldelad dos över 50 mg per 1 kg kroppsvikt, administreras läkemedlet intravenöst Ceftriaxon droppa i ungefär en halvtimme. I utse drog ceftriaxon dosen för barn och ungdomar kommer att variera beroende på sjukdomen, ålder och vikt hos patienten.

Varaktigheten av behandlingen beror på syftet med medicinen. Till exempel när meningit hos barn bör vara 100 mg per 1 kg kroppsvikt per dag, är den behandlingstid fyra dagar med Neisseria meningitidis, och 14 dagar i detektera andra patogener infektiösa meningit - Enterobacteriaceae. Under loppet av terapi gonorré delad ceftriaxon intramuskulärt i en dos av 250 mg en gång. Med administreras profylaktiskt administrera 1-2 gram utspätt pulver i en halvtimme - timme före operation.

Vid behandling av infektionssjukdomar hos mjuka vävnader och hud ceftriaxon injektioner utse barn 50-75 mg per 1 kg vikt 1 gånger om dagen, eller den dagliga dosen delas upp i 2 doser under 12 timmar. I närvaro av allvarliga infektioner kan en dubbel dos av läkemedlet användas, men inte mer än 2 g per dag. I varje fall väljer doktorn individuellt dosen, den kommer att skilja sig från cystit hos kvinnor, prostatit hos män, otit hos barn etc.

För att effekten ska kunna förväntas är det nödvändigt att lösa upp pulvret korrekt i speciella formuleringar, som rekommenderats av läkaren.

Tillverkaren tillämpar ett fodrar på medicinen, där bruksanvisningen för Ceftriaxon skrivs ut tillsammans med en beskrivning av vilken antibiotikagrupp den tillhör, vilken verkningsmekanism som är och vad det här botas. Denna anmärkning är av informativa skäl, och inte förskriva en behandlingsförlopp utan kunskap från läkaren.

Biverkningar av Ceftriaxon

Som med andra läkemedel finns också biverkningar av Ceftriaxon. Vanligtvis manifesteras de av följande sjukdomsspekter:

 • överkänslighet. Allergi mot Ceftriaxon kan uppenbaras av feber, kliande hud, svullnad, hudutbrott, exudativt erytem, ​​frossa, anafylaktisk chock;
 • oliguri;
 • yrsel, migrän
 • problem med matsmältningsorganens organ. Sådana biverkningar är illamående, kräkningar, uppblåsthet, smakförändringar, diarré, stomatit, glossit, enterokolit, dysbios, candidiasis, etc.
 • nasal blödning, anemi, hematuri, leukocytos och andra sjukdomar i blodkompositionen.

Om pyelonefritisinjektioner injiceras i venen, är blodkärlets smärta möjligt, detsamma kan sägas om användningen av intramuskulära injektioner - injektionsstället kommer att vara sjuk under lång tid. Användningen av ceftriaxon påverkar laboratorieindikatorer, vilket måste beaktas för att på ett adekvat sätt kunna uppleva analysens resultat. Applicera ceftriaxon i prostatit och andra patologier, i analyserna kan du hitta aktiviteten av transmaminas, öka koncentrationen av urea, bilirubin, kreatin, glukos.

Enligt recensioner klagar de flesta patienter på injektionsstället, men med avseende på läkemedlet har Ceftriaxon-tabletterna ännu inte uppfunnits, så du måste förena dig med det som med andra biverkningar. Det är lättare att överföra Ceftriaxon till barn och vuxna om det späds med anestesi i ampuller.

Vanligtvis med en långvarig användning av Ceftriaxons injektioner uppträder en överdos genom att förändra blodets cellulära sammansättning. Behandling är symptomatisk, eftersom hemodialysen är ineffektiv och det finns ingen specifik motgift.

Kontraindikationer och speciella anvisningar

Drogen är inte så mycket förbud. I grund och botten reduceras kontraindikationer med Ceftriaxon-injektioner till individuell känslighet för cefalosporiner, även om de har dålig kompatibilitet med vissa andra läkemedel. Ceftriaxon under graviditet ska inte tas som vid amning. I den första av två alternativen uppskattar läkaren den förväntade fördelen för den gravida kvinnan och skadar fostret under andra, tredje trimestern. Det är bättre att inte använda antibiotika, om bara 1 trimester av graviditeten och ibland bildas makarna hos en framtida person. Vanligtvis förbjuder läkare sådan behandling.

Om det ändå är nödvändigt Ceftriaxon vid graviditet av 2 trimester kan bli en period när det i undantagsfall kan behandlas under överinseende av en läkare. Den säkraste perioden för injektioner av Ceftriaxon under graviditeten är trimestern när fostret redan har bildats och läkemedlet kommer inte att orsaka störningar i utvecklingen. Om moderen ska behandlas med HS, ta Ceftriaxon med blåsor och andra patologier, då matas stoppas genom att överföra barnet till blandningen.

Ceftriaxon under graviditeten administreras på ett sjukhus. Patienter i hemodialys eller med njurinsufficiens måste övervaka innehållet i läkemedlet i plasma. Att tilldela hur många dagar att fånga ett antibiotikum, anser läkaren att vid långvarig användning är det nödvändigt att övervaka indexet för perifert blod, i synnerhet avseende leverans och njurens funktion.

Ceftriaxon med prostatit kan ge ultraljud i gallbladderområdet, men det är inte nödvändigt att frukta - fenomenen försvinner efter avslutad behandling. Patienter i ålderdom och personer med dålig hälsa mot bakgrund av ett antibiotikum föreskriver vitamin K. Hypertension och kränkningar av elektrolytnivåerna behöver kontroll av natrium i blodet. Vid långvarig behandling utförs ett allmänt blodprov för att kontrollera kroppens tillstånd. Ceftriaxon och alkohol är bättre att inte kombinera, denna interaktion överbelastar kraftigt levern och neutraliserar antibiotikans effekt.

Sammanfattningsvis kan noteras att Ceftriaxon är ett kraftfullt antibiotikum som snabbt kan övervinna infektioner i genitourinärsystemet och andra organ, med ett minimum av biverkningar.

Läkemedlet tillåts till barn, efter diskussion av den läkare som utses gravid, utom första trimestern. Den största nackdelen med injektioner, enligt patienter, är deras ömhet.

Ceftriaxon (Ceftriaxon)

innehåll

Strukturell formel

Ryskt namn

Det latinska namnet på ämnet Ceftriaxone

Kemiskt namn

[6R- [6alfa, 7beta (Z)]] - 7 - [[(2-amino-4-tiazolyl) (metoxiimino) acetyl] amino] -8-oxo-3 - [[(1,2,5,6 tetrahydro-2-metyl-5,6-dioxo-1,2,4-triazin-3-yl) tio] metyl] -5-tia-1-azabicyklo [4.2.0] okt-2-en-2- karboxylsyra (och i form av ett dinatriumsalt)

Brutto formel

Farmakologisk grupp av Ceftriaxon substans

Nosologisk klassificering (ICD-10)

CAS-kod

Ämnenets egenskaper Ceftriaxon

Cephalosporin antibiotikum III generation för parenteral användning.

Ceftriaxonnatrium är ett kristallint pulver från vit till gulaktig orange, lättlöslig i vatten, måttligt i metanol, mycket lite i etanol. PH-värdet för den 1% vattenhaltiga lösningen är ca 6,7. Färgen på lösningen varierar från något gult till gult och beror på varaktigheten av lagring, koncentration och lösningsmedel som används. Molekylvikt 661,61.

farmakologi

Undertrycker transpeptidas, stör biosyntesen av mucopeptiden hos bakteriecellväggen. Har ett brett spektrum av åtgärder, är stabil i närvaro av de flesta beta-laktamaser.

Aktiv med avseende på aerob Gram-positiv - Staphylococcus aureus (inklusive de som producerar penicillinas), Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Viridans grupp Streptokocker) aeroba gram-negativa mikroorganismer - Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Acinetobacter calcoaceticus, Haemophilus influenzae (inklusive ampicillinresistenta och beta-laktamasproducerande stammar), Haemophilus parainfluenzae, Klebsiella oxytoka, Klebsiella pneumoniae, Moraxella catarrhalis (inklusive beta-laktamasproducerande stammar), Morganella morganii, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae (inklusive penicillinasbildande stammar), Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Serratia marcescens, många stammar Pseudomonas aeruginosa, anaeroba mikroorganismer - Bacteroides fragilis, Clostridium spp. (de flesta stammar Clostridium difficile resistent) Peptostreptococcus sp., Peptococcus spp.

Har aktivitet in vitro för de flesta stammar av följande mikroorganismer har dock säkerhet och effektivitet av ceftriaxon vid behandling av sjukdomar som orsakats av dessa mikroorganismer inte fastställts i adekvata och välkontrollerade kliniska prövningar: aeroba gramnegativa mikroorganismer - Citrobacter diversus, Citrobacter freundii, Providencia spp. (inklusive Providencia rettgeri) Salmonella spp. (inklusive Salmonella typhi), Shigella spp., aeroba Gram-positiva mikroorganismer - Streptococcus agalactiae, anaeroba mikroorganismer - Prevotella (Bacteroides) bivius, Porphyromonas (Bacteroides) melaninogenicus.

Det kan verka på multidrugs resistenta stammar toleranta mot penicilliner och cephalosporiner från de första generationerna och aminoglykosider.

Efter att / m-introduktionen absorberats fullständigt, Tmax uppnås efter 2-3 timmar. Med en enda intravenös infusion i 30 minuter, är plasmakoncentrationen av ceftriaxon vid doser om 0,5; 1 och 2 g är 82, 151 och 257 | ig / ml. Cmax i plasma efter en enda IM-injektion i doser på 0,5 och 1 g - 38 och 76 μg / ml. Ackumulering efter upprepade IV eller IM-injektioner i doser från 0,5 till 2 g vid intervaller mellan 12 och 24 timmar är 15-36% jämfört med en enda injektion. Bindas reversibelt till plasmaproteiner: i en koncentration på mindre än 25 μg / ml - 95%, i en koncentration av 300 μg / ml - 85%. Det tränger in i organen, kroppsvätskor (interstitiell, peritoneal, synovial, med inflammation i meningarna - i ryggmärgen), benvävnad. Bröstmjölk visar 3-4% koncentration i blodserum (mer med IM än vid introduktion av IV). Vid doser av 0,15-3 g hos friska volontärer, T1/2 - 5,8-8,7 timmar; Den uppenbara fördelningsvolymen är 5,78-13,5 liter; Cl-plasma - 0,58-1,45 1 / h; Cl renal - 0,32-0,73 l / h. Från 30 till 67% utsöndras oförändrat i njurar, resten - med galla. Omkring 50% utmatas inom 48 timmar.

Applicering av Ceftriaxon

Bakteriella infektioner orsakade av känsliga organismer: abdominal infektioner, inklusive peritonit, mag-tarmkanalen, gallvägarna (inklusive kolangit, empyem av gallblåsan), infektion i de övre och nedre luft och ENT -organov (inklusive akut och kronisk bronkit, lunginflammation, lung abscess, empyem), epiglottit, ben- och ledinfektioner, hud- och mjukvävnadsinfektioner i det urogenitala systemet (inklusive pyelit, akut och kronisk pyelonefrit, cystit, prostatit, epididymit), infekterade sår och brännskador, infektioner i maxillofacial område, okomplicerad gonorré, i m.ch. orsakas av mikroorganismer som frigör penicillinas, sepsis och bakteriell septikemi, bakteriell meningit och endokardit, schanker och syfilis, Lyme-sjukdom (Lyme borreliosis), tyfoidfeber, salmonella och salmonellonositelstvo, infektioner i patienter med nedsatt immunförsvar, förebyggande av postoperativa infektionskomplikationer.

Kontra

Överkänslighet, inkl. till andra cefalosporiner.

Begränsningar av användningen

Njur- och / eller leverinsufficiens, en historia av gastrointestinala sjukdomar, särskilt ulcerös kolit, enterit eller kolit associerad med användning av antibakteriella läkemedel; Hyperbilirubinemi hos nyfödda, för tidiga barn.

Applicering under graviditet och amning

När graviditet är möjlig, om den förväntade effekten av terapi överstiger den potentiella skadan för fostret.

FDA Action Kategori - B.

Under behandlingen bör amning stoppas (tränger in i bröstmjölk).

Biverkningar av Ceftriaxon

Ur nervsystemet och sensoriska organ: ®

ceftriaxon

Beskrivningen är aktuell på 2015/07/21

 • Latinska namn: ceftriaxon
 • ATX-kod: J01DD04
 • Aktiv beståndsdel: Ceftriaxon (Ceftriaxon)
 • producent: ZAO Läkemedelsföretag Darnitsa (Ukraina), Shreya Life Sciences Pvt. Ltd. (Indien), ZAO LEKKO (Ryssland)

struktur

Sammansättningen av läkemedlet är ceftriaxon - ett antibiotikum från klassen av cefalosporiner (β-laktamantibiotika, vars kemiska struktur är baserad på 7-ACS).

Vad är Ceftriaxon?

Enligt Wikipedia är ceftriaxon antibiotikum, vars bakteriedödande verkan beror på dess förmåga att störa syntesen av peptidoglykanbakteriella cellväggar.

Ämnet är ett något hygroskopiskt fint kristallint pulver av gulaktig eller vit färg. En flaska innehåller 0,25, 0,5, 1 eller 2 gram sterilt natriumsalt av ceftriaxon.

Typ av problem

Pulver 0.25 / 0.5 / 1/2 g för matlagning:

 • lösning d / u;
 • lösning för infusionsterapi.

Ceftriaxon är inte tillgängligt i tabletter eller sirap.

Farmakologisk aktivitet

Bakteriedödande. Förberedelse av den tredje generationen från gruppen antibiotika "Cefalosporiner".

Farmakodynamik och farmakokinetik

Ett universellt antibakteriellt medel vars verkningsmekanism beror på förmågan att undertrycka syntesen av den bakteriella cellväggen. Läkemedlet uppvisar större resistens mot de flesta β-laktamaser Gram (+) och Gram (-) mikroorganismer.

Aktiv i förhållande till:

 • Gram (+) aerobes - St. aureus (inklusive med avseende på penicillinasproducerande stammar) och epidermidis, Streptococcus (pneumoniae, pyogenes, grupper viridans);
 • Gram (-) aerobes - Enterobacter aerogenes och cloacae, Acinetobacter calcoaceticus, Haemophilus influenzae (inklusive med avseende på penicillinasproducerande stammar) och parainfluenzae, Borrelia burgdorferi, Klebsiella spp. (inklusive pneumoniae), Escherichia coli, Moraxella catarrhalis och diplococcus släktet Neisseria (inklusive penicillinasproducerande stammar), Morganella morganii, vulgärt protein och proteium mirabilis, Neisseria meningitidis, Serratia spp., några stammar av Pseudomonas aeruginosa;
 • anaerober - Clostridium spp. (undantag - Clostridium difficile) Bacteroides fragilis, Peptostreptococcus spp..

In vitro (klinisk signifikans förblir okänd), aktivitet noteras för stammar av följande bakterier: Citrobacter diversus och freundii, Salmonella spp. (inklusive i förhållande till Salmonella typhi) Providencia spp. (inklusive i förhållande till Providencia rettgeri) Shigella spp.; Bacteroides bivius, Streptococcus agalactiae, Bacteroides melaninogenicus.

Motståndskraftig mot meticillin staphylococcus, många stammar Enterococcus (inklusive Str. faecalis) och Streptococcus grupp D till cephalosporin antibiotika (inklusive ceftriaxon) är stabila.

 • biotillgänglighet - 100%;
 • Т Сmax vid introduktion av Ceftriaxone iv in - vid infusions slut, med intramuskulär injektion - 2-3 timmar;
 • kommunikation med plasmaproteiner - från 83 till 96%;
 • T1 / 2 med en introduktion - från 5,8 till 8,7 timmar, med IV-introduktion - från 4,3 till 15,7 timmar (beroende på sjukdomen, patientens ålder och njurens tillstånd).

Hos vuxna koncentrationen av ceftriaxon i cerebrospinalvätskan hos möss som erhöll 50 mg / kg var 2-24 timmar vida överstiger MIC (minsta inhiberande koncentration) för de vanligaste patogenerna meningokockinfektion. Läkemedlet tränger in i cerebrospinalvätskan med inflammation i hjärnans membran.

Ceftriaxon utsöndras oförändrat:

 • njurar - med 33-67% (hos nyfödda barn är denna siffra i nivå med 70%);
 • med gall i tarmen (där läkemedlet är inaktiverat) - med 40-50%.

Indikationer för användning av ceftriaxon

I anteckningen anges att indikationerna för användning av Ceftriaxon är infektioner orsakade av läkemedelskänsliga bakterier. Intravenösa infusioner och injektioner av medicinering ordineras för behandling av:

 • infektioner i bukhålan (inklusive gallblods empyema, angiocholitis, peritonit), ENT-organ och andningsorgan (pleural empyema, lunginflammation, bronkit, lungans abscess etc.), ben och gemensamma vävnader, mjukvävnader och hud, urogenitalt tarmkanal (inklusive pyelonefrit, pyelitis, prostatit, cystit, epididymit);
 • epiglottit;
 • infekterade brännskador / sår;
 • infektiösa lesioner av maxillofaciala regionen;
 • bakteriell septikemi;
 • sepsis;
 • bakteriell endokardit;
 • bakteriell meningit;
 • syfilis;
 • chancroid;
 • tick-borne borreliosis (Lyme sjukdom);
 • okomplicerad gonorré(inklusive i fall då sjukdomen orsakas av mikroorganismer som frisätter penicillinas);
 • salmonellos / salmonella;
 • tyfusfeber.

Läkemedlet används också för perioperativt förebyggande och för behandling av patienter med nedsatt njurfunktion immunitet.

Vad används Ceftriaxon för syfilis?

Trots det faktum att i olika former syfilis valfri läkemedel är penicillin, i vissa fall kan dess effektivitet vara begränsad.

Till ansökan antibiotika-cefalosporiner tillgodoses som ett alternativ för drogintolerans penicillinkoncernen.

Lämpliga egenskaper hos läkemedlet är:

 • närvaron i dess sammansättning av kemikalier som har förmågan att undertrycka bildandet av cellmembran och mukopeptidsyntes i bakteriecellernas väggar;
 • förmåga att snabbt tränga in i kroppens organ, vätskor och vävnader och i synnerhet i CSF, som hos patienter med syfilis genomgår många specifika förändringar;
 • möjligheten att ansöka om behandling av gravida kvinnor.

Den mest effektiva medicinen i fall då orsakssystemet av sjukdomen är Treponema pallidum, eftersom den karakteristiska egenskapen hos Ceftriaxone är hög treponemocid aktivitet. Den positiva effekten är särskilt uttalad när läkemedlet injiceras.

behandling syfilis med användning av läkemedlet ger bra resultat, inte bara i sjukdoms tidiga skeden, men också i försummade fall: när neurosyphilis, såväl som i sekundär och dold syfilis.

Eftersom T1 / 2 av Ceftriaxon är ungefär 8 timmar kan läkemedlet vara lika framgångsrikt både inom vård och öppenvård. Läkemedlet ska ges endast en gång om dagen.

För förebyggande behandling administreras medlet i 5 dagar, med primärt syfilis - 10-dagars kurs, tidigt dold och sekundär syfilis behandlas i 3 veckor.

När formulär inte är neurosyphilis en patient i 20 dagar injiceras en gång för 1-2 g ceftriaxon, i de sena stadierna av sjukdomen administreras läkemedlet vid 1 g / dag. i 3 veckor, varefter ett 14-dagarsintervall upprätthålls och behandlas i samma dosering i 10 dagar.

När akut generaliserad meningit och syfilitisk meningoencefalit dosökning till 5 g / dag.

Priser Ceftriaxon: från vad läkemedlet är ordinerat för angina hos vuxna och barn?

Trots det faktum att antibiotikum Effektiv för olika skador nasofaryngeal (inklusive när ont i halsen och med sinuit), används det vanligen sällan som ett läkemedel av val, särskilt i barnläkemedel.

vid ont i halsen drogen får komma in genom en droppare i en ven eller i form av vanliga injektioner i muskeln. Emellertid är patienten i de allra flesta fall förskrivna intramuskulära injektioner. Lösningen framställs omedelbart före användning. Den färdiga blandningen vid rumstemperatur förblir stabil i 6 timmar efter framställning.

Barn på ont i halsen Ceftriaxon administreras i undantagsfall när akut angina är komplicerad av allvarlig suppuration och inflammation.

Lämplig dosering bestäms av den behandlande läkaren.

Under graviditeten är läkemedlet ordinerat i fall där det inte är effektivt antibiotika i penicillin gruppen. Även om läkemedlet tränger in i placenta-barriären, har det ingen signifikant effekt på fostrets hälsa och utveckling.

Behandling av bihåleinflammation med Ceftriaxon

vid sinuit antibakteriella medel är första linjen droger. Helt penetrerande i blodet, lider Ceftriaxon i fokus för inflammation i rätt koncentration.

I regel är läkemedlet ordinerat i kombination med mukolytika, kärlsammandragande medel och så vidare.

Hur fläckar man ett läkemedel med sinuit? Vanligtvis är en patient ordinerad med Ceftriaxon för att injicera muskel två gånger dagligen med 0,5-1 g. Före injektion blandas pulvret med lidokain (företrädesvis används en 1% lösning) eller vatten d / u.

Behandlingen varar minst en vecka.

Kontra

Ceftriaxon är inte ordinerat med känd överkänslighet mot cephalosporin antibiotika eller hjälpkomponenter av preparatet.

 • nyfödd period om barnet har hyperbilirubinemi;
 • prematuritet;
 • nedsatt njur / leverfunktion;
 • enterit, NJC eller kolit, associerad med ansökan antibakteriella medel;
 • graviditet;
 • laktation.

Biverkningar av Ceftriaxon

Biverkningar av läkemedlet verkar som:

 • överkänslighetsreaktioner - eosinofili, feber, klåda, urtikaria, ödem, utslag i huden, multiform (i vissa fall maligna) exudativt erytem,serumsjukdom, anafylaktisk chock, frossa;
 • huvudvärk och yrsel
 • oliguri;
 • störningar i matsmältningssystemet (illamående, kräkningar, flatulens, brott mot smak, stomatit, diarré, glossit, bildning av slam i gallblåsan och psevdoholelitiaz, pseudomembran enterocolit, dysbios, kandidomikoz och andra superinfektioner);
 • kränkningar av hemopoiesis (anemi, även inkluderande hemolytisk;lymfo-, leuko-, neutron-, trombocyto-, granulocytopeni; trombotiskochleukocytos,hematuri, basofili, blödning från näsan).

Om läkemedlet administreras intravenöst kan det finnas inflammation i venös vägg, liksom ömhet längs venerna. Införandet av läkemedlet i muskeln åtföljs av ömhet på injektionsstället.

Ceftriaxon (injektioner och intravenös infusion) kan också ha effekt på laboratorieprestanda. Patienten minskar (eller ökar) protrombintiden, ökar aktiviteten hos alkalisk fosfatas och levertransaminas, såväl som ureakoncentration, utvecklas hypercreatininemia, hyperbilirubinemi, glykosuri.

Recensioner av biverkningar av ceftriaxon, leder till slutsatsen att med / m införandet av läkemedlet är nästan 100% av patienterna klagar över svåra smärtor injektion, en del säger muskelvärk, yrsel, frossa, trötthet, klåda och utslag.

Det enklaste sättet att tolerera injektioner, om du spädar pulvret med narkos. I detta fall är det nödvändigt att göra en försök både på läkemedlet själv och på anestetiken.

Instruktioner för användning av ceftriaxon. Än ceftriaxon för injektion?

I tillverkarens anvisningar och Vidals guide anges att läkemedlet kan injiceras i en ven eller i en muskel.

Dosering för vuxna och för barn över 12 år - 1-2 g / dag. Antibiotikum administreras en gång eller var 12: e timme i en halv dos.

I särskilt allvarliga fall, och även om infektionen provoceras av ett mildt känsligt medel mot Ceftriaxon, ökas dosen till 4 g / dag.

vid gonorrhea En enda injektion av 250 mg av läkemedlet i muskeln rekommenderas.

Som en förebyggande åtgärd innan en infekterad eller misstänkt infekterad drift, beroende på graden av fara för infektion till patienten för 0,5-1,5 timmar före kirurgi ska anges endast en gång, 1-2 g ceftriaxon.

För barn under de första 2 veckorna av livet administreras läkemedlet 1 r / dag. Dosen beräknas med formeln 20-50 mg / kg / dag. Högsta dosen är 50 mg / kg (som är förknippad med enzymutvecklingens underutveckling).

Den optimala dosen för barn under 12 år (inklusive spädbarn) väljs också beroende på vikten. Den dagliga dosen varierar från 20 till 75 mg / kg. Barn som väger mer än 50 kg, Ceftriaxon administreras i samma dos som vuxna.

Överstigande dosen på 50 mg / kg ska ges som en intravenös infusion som varar minst 30 minuter.

vid bakteriell meningit behandlingen påbörjas med en enda injektion på 100 mg / kg / dag. Den högsta dosen är 4 g. När patogenen är isolerad och dess känslighet för läkemedlet bestäms minskar dosen.

Recensioner om läkemedlet (i synnerhet dess användning hos barn) gör det möjligt att dra slutsatsen att agenten är mycket effektivt och är tillgänglig, men dess betydande nackdel är en stark smärta vid ukola.Chto När det gäller biverkningar, de är, i yttrandet av patienterna själva, inte längre, än vid användning av något annat antibiotikum.

Hur många dagar stannar drogen?

Varaktigheten av behandlingen beror på vilken patogen mikroflora som orsakas av sjukdomen, och även på egenskaperna hos den kliniska bilden. Om orsaksmedlet är Gram (-) diplococcus genus Neisseria, De bästa resultaten kan uppnås om 4 dagar, om enteriska bakterier känsliga för läkemedlet, i 10-14 dagar.

Ceftriaxon injektioner: bruksanvisningar. Än att späda en förberedelse?

Att späda antibiotikumet, en lösning lidokain (1 eller 2%) eller vatten för injektion (d / s).

Vid användning av vatten d / och bör betraktas att de / m injektioner av mycket smärtsamma, så om lösningsmedlet är vatten, det obehag kommer både under injektion och under en tid efteråt.

Vatten för utspädning av pulver tas vanligtvis i fall där användningen av lidokain det är omöjligt på grund av patientens närvaro allergier på honom.

Det optimala alternativet är en 1% lösning lidokain. Vatten d / och det är bättre att använda som ett hjälpmedel, med utspädning av läkemedlet lidokain 2%.

Kan jag späda ut med Novocaine Ceftriaxone?

novokain när det används för att späda läkemedlet, minskar aktiviteten antibiotikum, samtidigt med detta ökar sannolikheten för utveckling i patienten anafylaktisk chock.

Om vi ​​börjar från patientens återkoppling, noterar de det lidokain bättre än novokain, lindrar smärta med administreringen av ceftriaxon.

Dessutom användes en nyberedd Ceftriaxon lösning med novokain, bidrar till att öka smärta under injektionen (lösningen förblir stabil i 6 timmar efter beredning).

Hur man odlar Ceftriaxon Novocaine?

Om lösningsmedlet fortfarande används novokain, den tas i 1 ml av läkemedlet i en volym av 5 ml. Om du tar en mindre mängd novokain, Pulvret kan inte helt lösas upp och sprutnålen kommer att vara igensatt med klumpar av läkemedlet.

Uppfödning med lidokain 1%

För injektion i muskeln löses 0,5 g av läkemedlet i 2 ml av en 1% lösning lidokain (innehållet i en ampull); 3,6 g lösningsmedel tas per 1 g av beredningen.

Dosering av 0,25 g späds på samma sätt som 0,5 g, det vill säga 1 ampullhalt 1% lidokain. Därefter uppsamlas den färdiga lösningen i olika sprutor med hälften av volymen i vardera.

Läkemedlet injiceras djupt in i gluteusmuskeln (högst 1 g i varje skinka).

spädd lidokain Läkemedlet är inte avsett för intravenös administrering. Han kan injiceras strikt i muskeln.

Hur späda injektioner av Ceftriaxon Lidocaine 2%?

För att späda 1 g av läkemedlet, ta 1,8 ml vatten d / och 2% lidokain. För att späda 0,5 g av preparatet, 1,8 ml lidokain med 1,8 ml vatten d / u, men endast hälften av den resulterande lösningen (1,8 ml) användes för upplösning. För att späda 0,25 g av preparatet, tas 0,9 ml av ett liknande framställt lösningsmedel.

Ceftriaxon: hur man odlar för barn för intramuskulär injektion?

Den resulterade tekniken för att utföra intramuskulära injektioner används praktiskt taget inte i pediatrisk praxis, eftersom Ceftriaxon novokain kan orsaka ett starkt barn anafylaktisk chock, men i kombination med lidokain - kan bidra till uppkomsten av konvulsioner och störning av hjärtat.

Av detta skäl är det optimala lösningsmedlet vid användning av läkemedlet hos barn vanligt vatten d / u. Omöjligheten att använda en bedövningsmedel i barndomen kräver en ännu långsammare och mer exakt administrering av läkemedlet för att minska smärta under injektionen.

Utspädning för intravenös administrering

För IV administrering löses 1 g av läkemedlet i 10 ml destillerat vatten (sterilt). Läkemedlet injiceras långsamt i 2-4 minuter.

Uppfödning för intravenös infusion

När infusionsbehandlingen genomförs administreras läkemedlet i minst en halvtimme. För att bereda lösningen späds 2 g pulver i 40 ml av en Ca-fri lösning: dextros (5 eller 10%), NaCl (0,9%) fruktos (5%).

dessutom

Ceftriaxon är enbart avsedd för parenteral administrering: tillverkare frisätter inte tabletter och suspensioner eftersom antibiotikum kontakt med kroppens vävnader, visar hög aktivitet och starkt irriterar dem.

Doser för djur

Dosering för katter och hundar väljs med beaktande av djurets kroppsvikt. Som regel är det 30-50 mg / kg.

Om en 0,5 g flaska används ska du injicera 1 ml av en 2% lidokain och 1 ml vatten d / och (eller 2 ml lidokain 1%). Efter skakning av läkemedlet kraftigt tills klumparna är helt upplösta injiceras det i sprutan och injiceras i det sjuka djuret i muskeln eller under huden.

Doserings katt (0,5 g Ceftriaxon används normalt för små djur - katter, kattungar, etc.) om vikten är 1 kg administreras läkare föreskrivna Ceftriaxon 40 mg, är 0,16 ml / kg.

För hundar (och andra stora djur) tar 1 g flaskor. Lösningsmedlet tas i en volym av 4 ml (2 ml lidokain 2% + 2 ml vatten q / u). En hund som väger 10 kg, om dosen är 40 mg / kg, måste du ange 1,6 ml av den färdiga lösningen.

Om Ceftriaxon ska administreras iv, används sterilt destillerat vatten genom utspädningskatetern.

överdos

Tecken på överdosering av läkemedel är kramper och CNS excitation. Peritonealdialys och hemodialys Ineffektivt för att minska koncentrationen av ceftriaxon. Läkemedlet har ingen motgift.

interaktion

I en volym är den farmaceutiskt inkompatibel med andra antimikrobiella medel.

Att undertrycka tarmens mikroflora hindrar kroppens bildande vitamin K. Av detta skäl kan användning av läkemedlet i kombination med medel som minskar trombocytaggregation (sulfinpyrazon, NSAID) provocera blödning.

Samma egenskap hos Ceftriaxone bidrar till att förbättra effekten av antikoagulantia när de används tillsammans.

I kombination med loop diuretics ökad risk för utveckling nefrotoxicitet.

Försäljningsvillkor

Att köpa ett recept krävs på latin.

Recept på latin (prov):
Rp: Ceftriaxoni 0,5
D.t.d.N.10
S. I det bifogade lösningsmedlet. In / m, 1 s. / Dag.

Förvaringsförhållanden

Skydda mot ljus. Den optimala förvaringstemperaturen är upp till 25 ° C.

När det appliceras utan medicinsk kontroll kan läkemedlet provocera komplikationer, så flaskorna med pulver bör hållas utom räckhåll för barn.

Utgångsdatum

Särskilda instruktioner

Läkemedlet används på ett sjukhus. Patienter som är på hemodialys, såväl som med en samtidig allvarlig hepatisk och njursvikt, plasmakoncentrationerna av Ceftriaxon bör övervakas.

Med långvarig behandling krävs regelbunden övervakning av bilden av perifert blod och indikatorer som karakteriserar njurarnas och leverens funktion.

Ibland (sällan) med gallblåsans ultraljud kan mörkningen uppstå, vilket indikerar närvaron av sediment. Mörkningen försvinner efter avslutad behandling.

Svaga patienter och äldre patienter i ett antal fall är det lämpligt att utse utöver Ceftriaxon vitamin K.

När balansen mellan vatten och elektrolyter störs, liksom när arteriell hypertoni bör övervaka nivån i natrium i blodplasma. Om behandlingen förlängs visas patienten ett allmänt blodprov.

Liksom andra cefalosporiner har läkemedlet förmågan att förskjuta den associerade med serumalbumin bilirubin, i samband med vilken den används med försiktighet hos nyfödda med hyperbilirubinemi (och i synnerhet hos förtidiga spädbarn).

Läkemedlet har ingen effekt på graden av neuromuskulär ledning.

Analekter av ceftriaxon: Vad kan ersätta drogen?

Analekter av ceftriaxon i injektioner: Ceftriaxon-LEKSVM (Kabi, Jodas, ILC, Promed, ampull, Elf), Tseftriabol, Tsefson, Cefaxone, Torotsef, Hyson, Tsefogram, Medakson, Lorakson, Ifitsef.

Analoger i tabletter: Pantsef, Supraks Solutab, Ceforal Solutab, Tsefpotek, Spektratsef.

Ceftriaxon eller Cefazolin - vilket är bättre?

Båda drogerna tillhör gruppen "cefalosporiner", Men Ceftriaxone är antibiotikum III generation, och cefazolin Är en förberedelse av den första generationen.

En viktig funktion cephalosporin antibiotika Jag genererar att de inte är effektiva mot Listeria och enterokocker, har ett smalt aktivitetsområde och en låg aktivitetsnivå mot Gram (-) bakterier.

cefazolin används huvudsakligen i kirurgi för perioperativt förebyggande såväl som för behandling av infektioner av mjukvävnad och hud.

Dess syfte vid behandling av infektioner i det urogenitala systemet och luftvägarna kan betraktas som rimliga som är associerad med ett smalt spektrum av antimikrobiell aktivitet och hög resistens däremot bland potentiella patogener.

Vilket är bättre: Ceftriaxon eller Cefotaxime?

cefotaxim och Ceftriaxon är grundläggande antimikrobiella medel av cefalosporinkoncernen III generation. Preparat är nästan identiska i sina bakteriedödande egenskaper.

Kompatibilitet med alkohol

Konsumera inte alkohol under behandling med läkemedlet. Kombinationen av "Ceftriaxon + etanol"Kan provocera symptom som liknar symptomen på allvarlig förgiftning, och i vissa fall leder till patientens död.

Ceftriaxon under graviditet och amning

Läkemedlet är kontraindicerat under graviditetens första trimester. Om det är nödvändigt att utse en ammande kvinna ska barnet överföras till blandningen.

Recensioner av Ceftriaxon under graviditeten bekräftar att läkemedlet är väldigt mycket kraftfullt och mycket effektivt antibakteriellt medel, som inte bara kan bota den underliggande sjukdomen utan även för att förhindra utvecklingen av dess komplikationer.

Med tanke på att läkemedlet (som andra antibiotika) har biverkningar, det föreskrivs endast i fall då de potentiellt möjliga komplikationerna av sjukdomen kan göra mer skada än användningen av läkemedlet (i synnerhet infektioner i det urogenitala området, som är mycket mottagliga för gravida kvinnor).

Recensioner av Ceftriaxone

Ceftriaxon - recensioner av läkare bekräftar detta faktum - det här är starkt antibiotikum, vilket hjälper till att bota sjukdomen på kort tid och med ett minimum av biverkningar. Det får användas för barn och under graviditet (förutom 1 trimester).

Enligt patienterna är den största nackdelen med drogen att injektionerna är mycket smärtsamma.

I svar på injektioner av ceftriaxon till barn för att underlätta moderns procedur (enligt råd från läkaren) rekommenderas att använda en kräm Emla, vilket är lokalt bedövningsmedel. Den appliceras i ungefär en halvtimme till den avsedda platsen för injektionen.

Hur mycket är ett antibiotikum i ryska apotek?

Priset på injektioner av Ceftriaxon varierar beroende på vilket företag det produceras, liksom antalet ampuller i varje förpackning och koncentrationen av den aktiva substansen i flaskan.

Ceftriaxon pris i Ukraina - med 6,6 UAH per ampull 0,5 g I det här fallet, en signifikant skillnad mellan priserna i huvudstadens apotek och apotek andra städer (Kharkiv, Dnipropetrovsk, Lviv) nr.

Priset på Ceftriaxone på ryska apotek är från 17 rubel per flaska.

Du kan inte köpa ceftriaxon tabletter. Läkemedlet är avsett uteslutande för parenteral administrering.

Biverkningar av Ceftriaxon

ceftriaxon - antibiotikum cefalosporin används för att bekämpa bakteriella infektioner i bukhålan, mag-tarmkanalen, andningsvägarna, ben och leder, urinvägar, mjuka vävnader, etc. Produkten har ett brett spektrum av verkan, men dess användning kan orsaka obehagliga biverkningar hos ett antal patienter, som är relaterade både till organismens individuella egenskaper och till andra delar av terapin.

Eventuella biverkningar

Antibiotikabehandling ger vanligtvis inte allvarliga biverkningar, men hos vissa patienter är behandlingen associerad med obehagliga komplikationer av tillståndet:

 • allergi - feber (ca 1%), utslag och svullnad på kroppen (2% av patienterna), bronkospasm, pruritus, hosta, rinnande näsa, anafylaktisk chock;
 • Från urinsystemet störningar i den normala funktionen hos njurar, bromsar produktionen av urin och upphörandet av dess fördelning;
 • matsmältningskanalen kan svara på antibiotikabehandling ökade gasbildning, illamående, kräkning frisättning, smakförändringar, diarré mikroflora obalans (dysbiosis);
 • hemopoiesen kan störa, vilket resulterar i ett ökat antal eosinofiler (diagnostiserad hos 5% av patienterna), leukocyter eller blodplättar;
 • Läkemedlet kan orsaka blödning från näshålan, ett tillstånd av yrsel, aktivering av Candida-svamp och huvudvärk.

Obehagliga lokala reaktioner är vanligast. När Ceftriaxon administreras intravenöst kan venen visa märkbar ömhet längs venen och med intramuskulär injektion, smärta i själva injektionsstället.

överdos

Om dosen som rekommenderas av läkaren är uppfylld, är överdosetillståndet osannolikt. Ett fel kan uppstå vid beräkning av mängden av en anläggning i förhållande till en persons vikt, särskilt om det är ett patientbarn. Tecken på intag av överskott av antibiotikum i kroppen är:

 • en skarp känsla av illamående
 • yrsel och svår huvudvärk.

Med ökad dosering under lång tid är läkemedlet speciellt skadligt - det orsakar en förändring i blodets bild, skador på hjärtat, lever och njurar. Dåligt påverkar ceftriaxon och nervsystemet - patienten blir irriterad, benägen för depressiva tillstånd. Problemet med överdosering kräver en omedelbar lösning - det finns ingen specifik motgift, så symptomatisk behandling utförs.

Kompatibilitet med läkemedel

Negativa konsekvenser kan ha en kursutnämning utan att ta hänsyn till läkemedelskompatibilitet med andra droger:

 • droger för att minska graden av vidhäftning av blodplättar och ceftriaxon i komplexet orsakar hög risk för blödning;
 • en samtidig kurs med loop diuretics leder till utvecklingen av toxiska effekter på njure och urinvägar som helhet;
 • Att ta ihop med alkohol är förbjudet, eftersom detta ökar biverkningarna av läkemedlet och ökar belastningen på matsmältningssystemet och urinvägarna.

Kontraindikationer för användning

Det är förbjudet att använda ett antibiotikum i sådana situationer:

 • med individuell intolerans
 • under graviditet och amning
 • med allvarliga kränkningar i lever eller njurfunktion.

Både vuxna patienter och barn kan endast använda läkemedlet enligt instruktioner från läkaren, enligt det beskrivna systemet och doseringen exakt.