Huvud
Massage

Nutrition för prostatit och adenom hos män

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln som orsakas av en felaktig manlig kropp. Den akuta formen uttrycks i svår smärta i perineum, feber, smärtsam urinering, hög feber.

Kronisk prostatit, i motsats till akut, kan bara störa patienten ibland. Denna form kännetecknas av periodisk smärta i perinealområdet, frekvent urinering, som kännetecknas av bristhet.

Om du inte söker hjälp från en kvalificerad specialist i tid kan du få allvarliga konsekvenser: purulent inflammation i prostata, impotens, infertilitet etc.

Orsaker till inflammation i prostata och adenom

 1. Bakteriell infektion.
 2. Viral infektion, ofta orsakad av förkylningar.
 3. Arbeta på kontoret, brist på fysisk aktivitet.
 4. Brott mot sexuell aktivitet.
 5. Stress.
 6. Brist på rätt vila och sömn.
 7. Obalanserad näring.

Äta med prostatit hos män

Nutritionens diet med prostatit spelar en viktig roll. För att behandlingen skall vara omfattande, tillsammans med läkemedlen är det nödvändigt att stödja organismen med rationell näring.

Naturligtvis är det för sjukdomsperioden nödvändigt att utesluta fet, stekt, saltad, rökt mat, snabbmat. Du bör också vänta med alkohol, godis och färskt konditori.

 1. Färska frukter och grönsaker: blomkål, morötter, potatis, korg, betor, gurkor, meloner, tomater, meloner, vattenmeloner.
 2. Gröna: dill, persilja, sallad.
 3. Lättfett kokt eller bakat kött och fisk (biff, kyckling, kanin, kalkon, torsk, pollock, abborre).
 4. Vegetarisk soppa (rödbetor, kål soppa, mjölksoppa);
 5. Produkter surmjölkserier (kefir, gräddfil, grädde, naturlig yoghurt, stallost).
 6. Garnera och spannmål från spannmål (korn, havre, bovete).
 7. Makaroner från durumvete, brunt ris.
 8. Hela vete bröd.
 9. Pumpa frön, valnötter.
 10. Olivolja (solros, olivolja).
 11. Dessert visar torkade frukter och honung. Det är möjligt i små mängder att lägga till dieten godis sötsaker: marshmallow, pastille, marmelad.
 12. Drycker: kompott, kycklingar, fruktdrycker, buljong av vildrosa.

Äta med prostatit. Kontra

Som nämnts ovan bör du permanent utesluta ohälsosam mat från din kost. Det stramar återhämtningen och irriterar prostata.

Produkter som inte kan läggas till mat med prostatit:

 • alkohol;
 • Kryddig och salt mat;
 • Produkter som höjer kolesterolnivåerna i blodet;
 • Biprodukter (lever, njurar, hjärta);
 • Fet kött soppor;
 • svamp;
 • Mjöl och sötmat
 • Röka rätter;
 • Kolsyrade drycker, starkt te och kaffe:
 • Majonnäs, feta såser, kryddiga kryddor;
 • Kål, bönor, ärtor (på grund av ökad jäsning i tarmarna orsakade av dessa produkter);
 • Konstgjorda tillsatser i livsmedel (färgämnen, konserveringsmedel, stabilisatorer, emulgeringsmedel etc.)

Näring i behandlingen av prostatit liknar en standard uppsättning regler för människor som följer den rationella rationella näringen. Endast användbara produkter kan garantera en sund matsmältning och maximal absorption av viktiga ämnen. Med förhöjning av kronisk prostatit, att övervaka maten bör vara särskilt nära.

Huvudprincipen för näring vid inflammation i prostata och adenom

Huvudprincipen för näring med prostatit:

 1. Ta vitaminkomplex och mat, rik på alla viktiga spårämnen.
 2. Uppnå optimal matsmältning.
 3. Eliminera förstoppning som en av orsakerna till stagnation i prostatakörteln. För att göra detta behöver du fiber, vilket är mycket i grönsaker och frukter. Det rekommenderas också att använda råg eller vetekli. Tillräckligt vatten per dag (komposit, juice, kissel) hjälper till att undvika förstoppning och problem med matsmältningskanalen.
 4. Bli av med övervikt. Fetma orsakar stillastående processer i prostatakörteln. Men om du följer en diet, äter hälsosam mat och ger upp sig skadlig, så kommer vikten själv att gå obemärkt.

Mode och kostnormer för prostatit

 • Ät upp till fyra gånger om dagen.
 • Middag 3 timmar före sänggåendet. Omedelbart före sänggåendet, med törst, kan du dricka en sur mjölkprodukt.
 • Minska mängden fett i menyn. Ät inte feta sorter av kött, korv, svin, konfekt.
 • Köttet ska vara mager. Detta är nötkött, kanin, kyckling, kalkon. De kan baka, kokas, kokas i en dubbelpanna.
 • Köttprodukterna konsumeras tillsammans med spannmål, grönsaker, frukt.
 • Om du är en söt tand, så kan du ibland ha råd med små sötsaker: honung, marshmallows, pastiller, marmelad, hemlagad sylt.

Slutliga rekommendationer

Alla rätter ska tillagas korrekt, utan överskott av fett, salt, socker och kryddor. För att göra detta, använd "moderna hjälpare i köket": ångbåt, multivark, ugn.

Ta själv regeln om konstant användning av sådana användbara bär som tranbär och tranbär. Men det är bättre att använda dem fräscha och inte kokta. Du kan göra juice, kompote, lägga till en milkshake.

Först kan du känna obehaget av ovanlig mat och avvisande av skadliga produkter. Huvuddelen är att göra en meny rätt, där rationen inte bara kommer att vara användbar, men också utsökt.

Vanan att äta hälsosam mat hjälper till att undvika problem med prostatit och adenom, och kommer också att förbättra matsmältningen och stärka immuniteten.

Diet med prostata adenom

Beskrivningen är aktuell på 2017/08/23

 • effektivitet: terapeutisk effekt efter 21 dagar
 • datum: 3 månader / permanent
 • Kostnad för produkter: 1400-1500 rubel per vecka

Allmänna regler

Adenom av prostata är en godartad, kronisk, aktiv progressiv prostata sjukdom i samband med ålder. Karakteriserad av utvecklingen av glandular-stromal hyperplasi prostatacancer, som uppträder mot bakgrund av åldersrelaterad obalans hos könshormoner med gradvis ökning av symtom i nedre urinvägarna (ökad urineringstid, minskad urinering, ackumulering av resterande urin).

Incidensen ökar med ålder och hos män äldre än 70 år förekommer morfologiska tecken på godartad prostatahyperplasi redan i 65-70%. Trots tumörens godartade karaktär bidrar en hög grad av progression till en försämring av livskvaliteten, uppenbarad av sjukdomar i urinering och ökad risk för akut urinretention och malignitet (degenerering i en malign tumör). Behandling av sjukdomen är komplex, beroende på scenen. I de initiala (1-2 stegen) används metoderna för konservativ behandling, i de senare stegen (3-4) utförs en operation för att avlägsna prostata.

Kosten med prostata adenom är en obligatorisk komponent i komplex behandling. Dieten baseras på principerna om rationell näring med ett övervägande innehåll av vegetabiliska och mejeriprodukter och låga animaliska fetter. Sådan kraft möjliggör upprätthållande av den önskade nivån testosteron och säkerställer intaget av tillräckliga kvantiteter antioxidanter, saktar ned åldringsprocessen. Dessutom minskar risken för komplikationer en diet hög i växtprotein.

Den främsta källan till animaliskt protein bör vara kostkött, mejeriprodukter, lättmjölkad fisk. Från fetter är det nödvändigt att utesluta eldfasta animaliska fetter, föredragande fetter av vegetabiliskt ursprung. Kolhydrater bör förekomma huvudsakligen i form av komplexa kolhydrater (spannmål, grönsaker, frukt) med begränsningen av raffinerat socker.

För att minska tillväxten hos körtelvävnaden i kosten bör livsmedel som är rik på fleromättade syror och spårämnen (zink och selen) vara närvarande. vitaminer E och EN. Därför, bör kosten vara vegetabiliska oljan är ständigt närvarande (pumpa, oliv, solros), röd fisk, sardiner, tonfisk, makrill, rika på zink mat - sill, skaldjur, linfrö, magert rött kött, vetekli, ostron, sesamfrön, vattenmelon frön och kalebasser, torkad jäst och selen (tång, öljäst, majsgryn, mjöl, ris, bovete, kli), såväl som, vitamin E (olja från groddar, gröna ärter, majsolja, kycklingägg, sojabönolja och sojaprodukter, grönsaksgrönsaker).

För att bättre assimilera mikrodelar, som uppstår när det finns en diet vitamin A, det är önskvärt att inkludera i kosten av fiskolja. Det är viktigt att övervaka tarmarnas funktion, inte tillåta förstoppning. Detta problem löses genom att man i dietprodukterna innehåller mycket fiber (kli, säsongsbetonade grönsaker, frukter, grönsaksgrönsaker, spannmål från hela korn, kornbröd). Normalisering av tarmfunktionen främjas av plommon, betor, färska aprikoser, morötter, plommon.

Vid en exacerbation av sjukdomen är nödvändig för att maxim utesluts från kosten livsmedel som irriterar prostatavävnaden - koncentrerat kött / fisk buljong, salt, rökt, såser (ketchup, majonnäs), fet och stekt mat, starka kryddor, starkt kaffe och te, stekt ägg, korv, alkohol (speciellt öl), alla skarpa grönsaker (rädisa, daikon, pepparrot, lök, ingefära, rädisa, vitlök), pickles, pickles, drycker som innehåller koldioxid, snabbmat, samt livsmedel som innehåller en mängd olika näringstillskott.

Mängden vätska som förbrukas prostata adenom i okomplicerad inte begränsad, men företrädesvis dess förbrukning inom en dag med konsumtion omfördela bulk vätskan i den första halvan av dagen, och i den återstående tid för att minska mängden av vätska, med avslutandet av dess användning i 2-3 timmar före sänggående. Vätskan kan användas rent vatten, mjölkdrycker, örtteer, nyligen gjorde juicer, buljong höfter, kompotter, bikarbonat-natrium mineralvatten. Det är lämpligt att inkludera i kosten för biprodukter - Mjölk Jelly, honung, pollen, pollen, propolis, samt immunmodulerande av vegetabiliskt ursprung - mamma, aloe extrakt, echinacea, nard.

Diet efter borttagning operation prostata adenom I princip skiljer sig dock inte under de första dagarna efter operationen särskild uppmärksamhet åt att förebygga förstoppning, Öka volymen av förbrukad vätska (upp till 2,5-3 l / dag) om dagen inte finns några restriktioner för kardiovaskulärsystemet och begränsar användningen av vätska efter 19 timmar.

Lämpligt att använda utdrag / örtteer, som har ett diuretikum och anti-inflammatorisk effekt - ett avkok av löv, tranbär, tranbär, tranbärsjuice, buljong höfter, celandine bära öron, rönn frukter. Även efter avlägsnande av kraften förstorad prostata innebär fullständigt borttagande av alla produkter med en irriterande effekt på hela perioden av rehabilitering.

Tillåtna produkter

Dieten för prostata adenom innehåller:

 • Ät flingor / vegetabiliska vegetariska soppor utan stekning.
 • Användning av kokt kött kost arter (kalvkött, nötkött, kanin, kyckling, kalkon), låg fetthalt sorter av fisk (makrill, plattfisk, lax, sill) i kokta, kokt och stuvad utan tillsats av heta kryddor. För garneringar rekommenderas att använda hela gröt gröt, kokta på vattnet.
 • Inklusion i kosten av produkter som innehåller fleromättade fettsyror, zink, selen, vitamin E (Pumpafrön, skaldjur, vetekli, ostron, biprodukter, sill, torkades öljäst, sesam, majsgryn, linfrö, ärtor, brunt ris, havs grönkål, grodda vetegroddar, sojaolja, nötter, kli, vaktelägg, bovete, olja från grodd vete, majsolja).
 • Obligatorisk införande i kost av olika surmjölkprodukter (yoghurt, yoghurt, oozed yoghurt, jästhaltig mjölk, acidophilusmjölk).
 • Tillräcklig halt av rå och matlagning bearbetas (kokt, bakad, stuvade), grönsaker - broccoli, morötter, rödbetor, paprika, zucchini, selleri, aubergine, potatis och frukt och rätter baserade på dem.
 • Vätskan rekommenderas att använda örtteer, ren kokt vatten, färska juicer och fruktdrycker, icke-kolsyrat vatten matsal, svagt grönt te, fruktdrycker, buljong höfter, tranbär och lingon, fermenterade mjölkdrycker.