Huvud
Förebyggande

Ration efter en operation för att avlägsna adenom

Diet efter operationen för att avlägsna adenom innebär en viss meny, uppbyggd med hänsyn till det fysiologiska tillståndet efter det kirurgiska ingreppet. Strikt efterlevnad av råd från specialister förkortar rehabiliteringsperioden och ger dig möjlighet att snabbt återgå till det vanliga sättet att leva.

Före urladdning från sjukhuset, förutom rekommendationer om dagens regim, fysisk ansträngning, förklarar urologen nödvändigtvis patienten de grundläggande principerna för rationell näring:

Drick en dag minst 2-2,5 liter vätska:

 • Observera förhållandet mellan kött och växtfoder (beroende på ålder och övergripande hälsa - 30: 70% eller 20: 70%).
 • Ät små måltider (små portioner), men ofta (5-6 gånger om dagen).
 • Avfyra produkter som innehåller konserveringsmedel, färgämnen, artificiella smaker, emulgeringsmedel.
 • Uteslut fett, saltat, surt, stekt och rökt mat.

Trots strikta begränsningar kan menyn göras välsmakande och varierad, om den är ordentligt kokt, konsumeras och kombineras de tillåtna produkterna.

Kötträtter

Enligt studier, för män är magert fjäderfäkött mer användbart än nötkött och fläsk. Föredragen dietskanin, kanin.

Värmebehandling - bakning, kokning, släckning. Proteinmat konsumeras företrädesvis på morgonen.

grönsaker

Potatis, morötter, betor, kål, gurkor, zucchini - den huvudsakliga uppsättningen grönsaker, från vilka de förbereder första och andra rätter i den postoperativa perioden.

Grönsaker kan bakas, stuvas eller kokas. Som garnering sallader kommer från gröna och färska eller bakade, kokta grönsaker med gräddfil eller vegetabilisk olja.

Det är bra att dricka färskt från en blandning av grönsaker. Ett glas om dagen (på morgonen) räcker för att fylla på kroppens butiker av vitaminer och mineraler. Den mest värdefulla grönsaken är en tomat. I tomater innehåller många vitaminer, antioxidanter, antitumör lycopen. Men patienter med urolithiasis (inklusive tidigare), måste du använda tomater eller juice från dem noggrant. Av samma skäl bör begränsas eller uteslutas från kosten av spenat, sorrel.

Vitlök, senap, pepparrot, persilja har en antiinflammatorisk och antibakteriell effekt, men de måste introduceras gradvis i kosten, några dagar efter operationen och uppmärksamma det allmänna tillståndet.

Bullepulver är en källa till vegetabiliskt protein. Rika på näringsämnen, minska risken för återutveckling av patologi, men det är önskvärt att börja använda dem gradvis och lyssna på kroppens reaktion. Om det inte finns några kroniska sjukdomar i matsmältningssystemet, flatulens, kan du laga rätter från soja, linser, bönor.

frukt

Innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som är nödvändiga för intensiva metaboliska processer. Dietfibrer, som utgör en del av massan, underlättar passage av livsmedelsklumpen i tarmarna och avföringsprocessen.

Varje säsong eller frusen frukt är användbar. Som tillägg rekommenderas torkade aprikoser, russin, fikon, pommes frites, pumpa. Från frukt och sura mjölkprodukter kan du laga läckra, lätta och näringsrika cocktails.

skaldjur

Fisk och skaldjur (räkor, musslor) är rika på lätta proteiner, omättade fettsyror (i synnerhet Omega-3), som har antiinflammatorisk effekt, stärker immuniteten. Användbara typer av fisk, som lax, lax, hälleflundra, sardiner, sill.

Men det finns restriktioner - fisken bör inte saltas, särskilt med urolithiasis eller gikt. Användbar bakad och stuvad fisk, du kan laga första rätter från den eller förbereda smörgåsar med ett smalt lager smör och en saltad lax eller lax.

Drickeregimen

Det rätta valet är artesiskt, ekologiskt rent, fortfarande mineralvatten. Den totala mängden berusad en dag tar hänsyn till vätskan som ingår i kokt mat, grönsaker och frukt.

Att inte känna en känsla av illamående från vattnet, drick helst i små sippor. För att kontrollera volymen vätska kan små sportflaskor användas, fylla på dem på morgonen och dricka under dagen.

Svart te och kaffe ersätts med lätta kompotter, kisslar, grönt te.

Sura mjölkprodukter ökar immuniteten, mättar kroppen med proteiner, innehåller probiotika, hämmar tillväxten av farlig mikroflora. Det är önskvärt att dricka kefir, yoghurt, yoghurt, speciellt hemgjorda.

I närvaro av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är det viktigt att få råd om dricksbehandling från en urolog och en kardiolog.

tips

Ett av de problem som uppkommer efter urladdning från sjukhuset efter en operation för att avlägsna prostata adenom är inkontinens. Men det är viktigt att komma ihåg att drickregimen inte kan begränsas. Rekommenderade fysiska övningar som syftar till att stärka musklerna som ger retention av urin.

Det är nödvändigt att försöka hålla urinen med spänning i några sekunder. Gradvis ökning av intensitet och mängden stress stärker muskeln och minskar inkontinens.

Överensstämmelse med kostråd och råd och en hälsosam livsstil hjälper patienten att påskynda rehabilitering och återvända till jobbet och ett fullständigt sexuellt liv.

Funktioner av näring efter avlägsnande av prostata adenom

Varje operation är en stress för kroppen och kräver en återhämtningsperiod. Efter avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att ordentligt organisera näring. Till det normala livet återkommer en person gradvis, en välorganiserad meny kommer att underlätta denna process. Diet efter avlägsnande av prostata adenom är ordinerad av en läkare. Det är mycket viktigt att uppfylla kraven och äta ordentligt för att påskynda rehabiliteringsprocessen.

Efter operationen

I den postoperativa perioden ska patienten följa läkarens rekommendationer. Även med god hälsa i två månader måste du följa reglerna så att det inte finns några komplikationer. Prostata adenomturnén hänvisar till mer försiktiga metoder för behandling av prostatit, återhämtningsperioden efter det att detta förfarande kommer att vara cirka två veckor. Transuretral resektion avser inte komplexa operationer, men om regler inte följs under den postoperativa perioden är risken för komplikationer hög.

Korrekt näring efter avlägsnande av prostataadenom är en av de viktigaste metoderna genom vilka du inte bara kan återhämta sig från ett tidigare kirurgiskt ingrepp utan också eliminera eventuella återfall. I den postoperativa perioden är en mans kropp svag och kräver ytterligare stöd. Med hjälp av en hälsosam kost kan du återställa styrka.

Frukt och grönsaker

Efter avlägsnande av adenomen i prostatakörteln i den dagliga menyn måste det nödvändigtvis innehålla frukt och grönsaker. De innehåller många användbara ämnen som har en positiv effekt på kroppen. Särskilt användbar i den postoperativa perioden är cellulosa. Frukt och grönsaker bidrar till:

 • eliminering av inflammatoriska processer
 • skydd av kroppen från skadliga effekter av virus och infektioner;
 • förstärkning och återhämtning av kroppen.

Dessutom minskar regelbunden konsumtion av frukt och grönsaker risken för återutveckling av adenom.

Vegetabiliskt protein smälter lätt och ger kroppen alla nödvändiga element. I stora mängder finns proteiner i baljväxter. De har en fördelaktig effekt på tillståndet av prostata. Men användningen av animaliska fetter bör minimeras eller elimineras helt från kosten. Om vegetabiliskt protein minskar risken för prostatahyperplasi, bidrar animaliska proteiner till dess utveckling.

Grönsaker hjälper till att organisera tarmarnas arbete. Detta är mycket viktigt under återhämtningsperioden. Förstoppning efter operationen är skadlig, de skapar en extra börda på de inre organen i bäckenregionen, vilket kan påverka klyftens tillstånd negativt. Mag-tarmkanalen bör hållas tonad. Som förebyggande av förstoppning bör användas:

Med samma syfte är det nödvändigt att inkludera i dieten torkade frukter: torkade aprikoser och pommes frites. Användbara frukter och grönsaker som innehåller mycket vätska. Det är bäst att föredra persikor, mandariner, vattenmeloner, aprikoser.

För att återställa styrkan efter operation på prostata, måste du lägga till dietgröna och nötter.

Fördelarna med skaldjur och grönt te

Skaldjur är till stor nytta, de inkluderar omega-syror, vilket minskar risken för att utveckla adenom och dessutom har antiinflammatorisk effekt. Användbara syror finns i:

Skaldjur bidrar till en ökning av nivån av antioxidanter i blodet, de ökar människans motståndskraft mot olika patogener.

Zink och selen, i stora mängder som ingår i skaldjur, har en positiv effekt på människors hälsa, eftersom deras brist på prostata adenom kan utvecklas upprepade gånger. Dessa ämnen finns i skaldjur. En stor mängd selen och zink finns i havskål, tonfisk och lax. Dessa substanser finns i pumpa frön, olivolja, solrosfrön.

Grönt te innehåller katekiner, på grund av vilket i prostata körtel testosteron börjar produceras. Grönt te kan användas som ett helande och samtidigt som ett förebyggande medel.

Svart te ersätts bäst med grönt te. Det är oönskade att dricka mycket kaffe, speciellt efter operation på prostata.

Patienter som har genomgått adenom bör dricka mycket vätskor - minst två liter per dag, vilket kommer att bidra till en snabb återhämtning.

Vad du inte kan äta efter operation

Diet efter operation kräver begränsning av intaget av vissa livsmedel. Sådana produkter innefattar:

 1. Nötkött och fläsk har en skadlig effekt på människors hälsa. De ökar risken för maligna tumörer i prostata. Sådant kött är bäst att inte äta eller äta i små mängder.
 1. Stekt mat är mycket skadlig inte bara för patienter med adenom, det innehåller cancerframkallande ämnen, vilket påverkar hela organismernas tillstånd.
 1. Alkoholhaltiga drycker är mycket skadliga. I en liten dos (60 ml) kan de vara användbara, men överdriven konsumtion av alkohol leder till försämring av kroppen och en försämring av dess skyddande funktion. Till oönskade drycker ingår också: starkt svart te, kolsyrade drycker, kakao och kaffe.

Saltig och kryddig mat kommer att irritera slimhinnan i urinogenitalorganen och orsaka smärta, så man måste helt vägra sådan mat. Det rekommenderas inte att äta och röka. Mat ska kokas eller ångas.

Förteckningen över förbrukade produkter är liten. För att kroppen ska återhämta sig så snart som möjligt efter operationen, äter inte skadlig mat.

Hur man undviker återfall

För att förhindra återutveckling av sjukdomen är det nödvändigt att äta rätt inte bara efter operationen. Följ kost och följ kosten bör vara ständigt, särskilt de som är i fara, men det är män i avancerad ålder, personer som genomgått operation för att ta bort prostata adenom, män med en kronisk variant av sjukdomen.

En strikt diet i detta fall är inte nödvändigt att följa, men det finns vissa rekommendationer för catering. Följande regler måste följas:

 • näring bör vara olika, berikad med vitaminer, mikro- och makroelement, för att reglera metaboliska processer;
 • produkterna bör inte irritera körteln, föredrar lätt smältbar mat;
 • I den dagliga menyn måste du alltid inkludera mejeriprodukter, de förhindrar bildandet av stagnation i prostatakörteln.
 • mat ska vara fraktionalt, du kan inte äta en stor mängd mat på en gång;
 • Det rekommenderas inte att äta mat och drycker som bildar jäsningsprocesser i kroppen. Sådana produkter inkluderar färskt bakverk, socker, kolsyrade drycker, du borde inte ofta äta kål och baljväxter.

Den postoperativa perioden kräver en strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer, det gäller också att organisera rätt näring. Det är nödvändigt att utesluta alla skadliga produkter från kosten. Det rekommenderas att hålla sig till kosten och i slutet av återhämtningsperioden för att upprätthålla människors hälsa.

Återhämtning efter borttagning av prostataadenom: kost, motion och förebyggande

Miljoner medlemmar av det starkare könet i världen lider av prostata adenom. En sådan diagnos görs efter att ha undersökt patienten och genomgår vissa förfaranden.

Behandla prostata adenom med två metoder: medicinskt och kirurgiskt. Den första metoden används i början av sjukdomen.

En erfaren läkare väljer för varje patient en individuell behandlingsmetod med utgångspunkt i hälsotillstånd, återhämtning och andra individuella faktorer.

Symtom och tecken

Adenom i prostata är en sjukdom hos män, där en godartad nod i organets vävnader växer över tiden i urinrörets område.

De första kliniska manifestationerna är:

 • frekventa önskningar;
 • en liten mängd utsöndrad urin;
 • lågt strålehuvud;
 • en konstant känsla av blåsflöde;
 • Behovet att kraftigt påverka musklerna under urinering.

Alla symptom på prostata adenom är en följd av neoplasmer i prostata körteln som pressar prostatatunneln. Symtom på prostata adenom hos varje patient resulterar på olika sätt. Vissa har omedelbart ovanstående symtom, och hos andra - sjukdomen går asymptomatiskt fram till en stark urinretention.

Kirurgisk behandling

Verksamheten utses i följande fall:

 • om det finns maligniteter i prostatakörteln
 • om det finns en infektion i urinvägarna;
 • om det finns en lång fördröjning i urinen, som inte kan avlägsnas av en kateter;
 • om patienten har njursvikt
 • om patienten har stenar i blåsan
 • om blod släpps under urinering.
 1. I enkla fall (små adenom i prostata, volymen av körteln upp till 80 ml.) Utför en transuretral resektion, TUR.
 2. I komplexa fall (prostata adenom är större än 40 g, är körvolymen upp till 150 ml.) - adenomektomi, som är påträngande eller traumatisk beroende på tillgång till körteln. I grund och botten används denna metod för att avlägsna hela körteln, speciellt när en cancer detekteras.
 3. Laseroperation, som ett alternativ till klassisk operation, där en tumör (prostata adenom) förstörs av en laser. Dessa metoder är mer avancerade, mindre traumatiska, och patienter efter operation för att avlägsna adenom i prostata rehabiliteras snabbare.

Dessa verksamheter omfattar:

 • förångning (fotoselektiv);
 • ablation;
 • resektion;
 • enucleation;
 • dissektion av sjuka celler;
 • interstitiell terapi.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom

I princip återhämtar alla patienter sig snabbt och återgår till det normala livet, men under rehabilitering efter borttagning av prostata adenom kan det finnas några problem. Efter avlägsnande av prostata adenom, kommer återställandet av kraften att ta lite tid, men efter några månader kommer patienterna inte ha svårigheter.

 1. Svårighetsgrad av urinering. Efter avlägsnande av katetern kommer urinen att strömma genom det opererade området och orsaka obehagliga känslor.
 2. Inkontinens. Blåsan efter operationen återgår till en hälsosam behandling gradvis, vilket leder till inkontinens. Ju mer akut problemet var före operationen, ju längre kommer rehabilitering efter operationen av prostata adenomen att vara.
 3. Blod i urinen. En norm är när det observeras i flera veckor. Men om det inte stannar riklig blödning finns blodproppar närvarande och patienten känner sig obekväm - omedelbart bör du kontakta en läkare.
 4. Retrograd ejakulation. De flesta män märker inte skillnaden i utlösning före och efter operationen av prostatakörteln. Efter operationen kan spermier emellertid komma in i urinen och utsöndras under urinering, vilket leder till infertilitet.

Under rehabilitering, efter operation på prostatakörteln, rekommenderas att besöka en sexolog som kommer att ge rekommendationer om retrograd ejakulation.

Tidsperioden för den postoperativa perioden med prostata adenom beror på faktorerna:

 • patientens ålder
 • försummelse av sjukdomen
 • operationens komplexitet
 • arbetssätt
 • allmän hälsa hos patienten.

Efter borttagning av prostata adenom är återhämtningsperioden hur många dagar? Rehabilitering utförs i två steg - på sjukhuset och hemma. Enligt statistiken tar rehabiliteringsperioden efter borttagning av prostata adenom från två veckor till ett år.

Behandling av prostata adenom efter operationen - rekommendationer:

 1. Medicinsk behandling - antibiotika och smärtstillande medel. Efter avlägsnande av prostataadenom efter operationen behöver patienten använda antiinflammatoriska läkemedel som minskar inflammation och svullnad i den drabbade vävnaden. Om läkemedel har ordinerats, är det nödvändigt att ta dem, speciellt när katetern är belägen.
 2. Riklig dryck Att dricka en vätska (cirka 3 liter per dag) kan skölja blåsan och påskynda läkning av såret.
 3. måste vara undvik överdriven fysisk aktivitet, i t.ch. lyfta vikter och göra skarpa rörelser.
 4. Vid förstoppning, använd laxermedel.
 5. Neka körning och sexliv, åtminstone i en månad.
 6. En av komponenterna i återhämtningsperioden är diet efter operation av ett prostata adenom.

Observera kosten efter avlägsnande av prostata adenom som behövs för att normalisera tarmens arbete.

Förbjudna produkter: skarp, salt, sur, rökt, stekt, fet.

Vad kan jag äta efter operationen av prostata adenom? Maten ska mestadels kokas eller ångas.

Diet efter operationen av prostata adenom innebär vägran att äta mat som innehåller tillsatser och konserveringsmedel. Även alkohol, kaffe och kolsyrade drycker ska kasseras. Jag skriver 6 gånger om dagen i små portioner.

Diet efter avlägsnande av prostata adenom - en ungefärlig meny:

 1. frukost: havregryn, buljong höfter, sylt ostmassa gryta, pudding pocherat ägg, riven morot Juice.
 2. Sen frukost: bananötter bakad pumpa.
 3. lunch: grönsaks soppa, potatismos, kokt fisk, komposit av torkade frukter, fisksoppa, kokt kycklingfilé, grönsaksallad, örttegrytgrönsaker med skaldjur, kokt sparris, mineralvatten utan gas.
 4. mellanmål: fruktgelé bakad äppelkokt pumpa med kanel.
 5. middag: kål, kokt fisk och skaldjur bräserad kanin, stuvade grönsaker, frukt dryck fisk köttbullar kokt jacka potatis, sallad på tomat.
 6. Sen middag: yoghurt yoghurt.

Du kan läsa om vad du kan äta och vad som inte kan göras med prostata adenom i vår artikel.

Användbar fysisk aktivitet, för tidig återhämtning

Efter avlägsnande av prostata adenom från sport bör överges i två månader. Efter det, beroende på komplexiteten i behandlingen, allmän hälsa och andra faktorer, bör du gå in i gymmet efter operationen av prostata adenom, gradvis öka belastningen.

Gymnastik för män postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom - en uppsättning av uppvärmningsövningar, utan hopp, styrka motion och plötsliga rörelser. Det är bäst att sluta simma, gå och cykla. Övningar bör utföras varje dag med måttlig övning. Belastningar bör strikt standardiseras och ordineras av den behandlande läkaren.

För normalisering av urinering, bör vara utbildad sfinkter, Använda en uppsättning Kegel övningar, efter läkarens tillstånd. Detta komplex syftar till att stärka bäckensmusklerna.

Det finns flera sätt att göra det:

 • vi sammandrag musklerna i perineum i 2-3 sekunder och sedan slappna av för samma tid;
 • rytmisk och frekvent sammandragning av muskler, följt av en 30-sekunders avkoppling.

För att starta ska varje övning vara 15-20 sekunder, och komplexet innehåller 10 tillvägagångssätt.

Då kan du gradvis öka belastningen. Arbeta inte med musklerna i skinkorna och buken - det minskar effekten.

Kegel-komplexet är tillgängligt för användning när som helst och på något ställe. Frågan om hälsosam funktion av könsorganen efter operation för att ta bort prostata adenom bekymmer män mest. Statistiken om denna fråga ger inte ett entydigt svar.

I grund och botten, efter avlägsnande av prostata adenom, återgår patienterna till en hälsosam och aktiv livsstil efter en rehabiliteringskurs. Upprättandet kommer att kvarstå hos de patienter som hade det före operationen.

slutsats

Om du fick diagnosen prostata adenom, var inte panik. Ungefär hälften av männen, över 50 år, lider av denna sjukdom. Operationen är garanterad att lindra återfall i 15 år, med förbehåll för läkares rekommendationer. Tack vare en hälsosam kost, lite fysisk ansträngning, kan du igen känna en energiöverskott. Adenom av prostata är en härdbar sjukdom, inte en mening!

Korrekt näring efter operation för att avlägsna prostata adenom

Sjukdomar hos könsorganen hos män är mycket vanliga och farliga. Prostataadenom är en sjukdom som kännetecknas av en långsam benign patologisk tillväxt av prostataceller. Den huvudsakliga behandlingsmetoden är det kirurgiska avlägsnandet av det patologiska fokuset. Men hastigheten och kvaliteten på återhämtningen med 60% beror på den rationella hanteringen av den postoperativa perioden och rehabilitering.

Funktioner av rehabiliteringsåtgärder

Efter avlägsnande av adenom minskar symtomens svårighetsgrad med 15-17 år, i återoperationen behöver en av tio män. Efter kirurgisk avlägsnande av adenom i prostatakörteln börjar ett komplex av rehabiliteringsåtgärder.

 • ovillkorlig efterlevnad av ett adekvat drickssystem och en balanserad diet;
 • patienter som tar blodförtunnande mediciner bör ge dem upp en tid som läkaren bestämmer;
 • Det är nödvändigt att begränsa tung fysisk aktivitet, utesluta vassa rörelser, för att undvika skador på ärret;
 • Antibakteriell behandling på sjukhuset och hemma;
 • besöka en läkare för att övervaka tillståndet och utvärdera effektiviteten av behandlingen för prostata adenom;
 • borde överge dåliga vanor. Rökning och alkohol har en deprimerande effekt på kroppen, vilket saktar ner läkningsprocessen. Dessutom riskerar kroniska rökare att utveckla prostatacancer.
 • Sexuellt liv är förbjudet i 1,5 månader efter operationen.
 • evakuering av blåsan för att utföra vid varje förtvivlan;
 • ta en dusch och tvätta dina kön organ varje dag. Använd tvål som är avsedd för barn.

Återhämtning efter ingrepp

Den postoperativa perioden är mycket viktig för återhämtning. På sjukhuset är mannen 3-7 dagar. Under denna period består aktiviteterna i att tvätta urinkatetern, vilken infördes före avlägsnandet av prostata adenom och 3 dagar efter operationen avlägsnas det. Manipulation förhindrar bildandet av blodproppar i urinorganen. Läkare ordinera anti-bakteriell behandling, som syftar till att eliminera inflammation efter resektion av prostata adenom och förebyggande av bakteriella komplikationer, kontroll av blod och urin. Att stiga är godkänt i 3 dagar efter operativ behandling. Dieten i denna period består av en ljusbuljong, kycklingkött, juice.

Det andra stadiet av terapi är hemma. Det varar 1-2 månader. För män är den här tiden mycket svår eftersom det inte finns någon kontroll av medicinsk personal och det är nödvändigt att följa alla instruktioner och organisera måltider på ett ansvarsfullt sätt. Diet efter avlägsnande av adenom i prostata för patienten är den svåraste och problematiska objekt i utnämningarna, eftersom du måste ge upp många välsmakande men ohälsosam mat, ändra volymen portioner och hålla ordning måltid.

Hur kan urinering förändras?

Första 1-2 veckor efter kirurgisk behandling av prostata adenom hos män kan följande symtom uppstå:

 • smärtsam urinering som inträffar efter avlägsnande av katetern;
 • falsk påträngande uppmaning;
 • Urininkontinens, som härrör från gradvis normalisering av blåsan. Ju längre patienten var oroad över inkontinens före operationen, desto längre kommer funktionen att återupptas.
 • urladdning av blod i urinen. Efter avlägsnandet av adenomen kvarstår ett sår, när läkning fortskrider, kommer blodmängden att minska. Det är nödvändigt att begränsa maten, som innehåller betor och morötter, för att inte orsaka falsk hematuri.

Smärtan som uppträder en månad efter operationen kan indikera prostatit eller ett brott mot ärrets integritet. I det här fallet bör du se en läkare.

urinutvinning av utgången av behandlingen av BPH anses vara framgångsrikt om urinflödet ökade blev det lättare att urinera försvunnit obehag och smärta i blåsan.

Diettens roll efter operationen

Excisionen av prostata adenom lämnar ett spår i form av ett internt sår. Detta är en stark stress för en försvagad organism. Med prostatit och prostata adenom är välorganiserad näring en av huvudkomponenterna i återhämtningsperioden. Korrekt utvalda livsmedel i kosten spelar en ledande roll i kampen mot sjukdomen. Diet efter avlägsnande av prostata adenom består av 2 komponenter:

 • en tillräcklig vattenregim
 • balanserad näring.

Inom tre till fyra timmar efter operationen behöver patienten ta vätskan i små sippor. Från den andra dagen återupptar de sina måltider och ökar volymen av att dricka. Den totala mängden vatten, inklusive de i de första rätterna, grönsaker och frukter, ska vara minst 3 liter per dag. Under rehabilitering måste du ofta, i små portioner, avbryta sen middag.

Dieten ger positiva resultat inte bara vid behandling av prostataadenom, men också i utvecklingen av andra sjukdomar i prostata. En man kommer aldrig veta om prostatit, om hans kost bara består av användbara terapeutiska produkter.

Balanserad kost är nyckeln till framgångsrik behandling

Diet efter avlägsnande av prostata adenom är en integrerad del av behandlingen. Många produkter innehåller användbara ämnen och vitaminer i en mängd som är flera gånger större än deras koncentration i läkemedel. Den terapeutiska kostens riktning är en balanserad diet med högt innehåll av makro- och mikroelement, vitaminer. Det ökar immuniteten, accelererar återhämtningen av kroppen och läkning av såret, vilket uppnås genom normalisering av metaboliska processer.

Balans innebär också lätt smältbarhet av mat. Mat för adenom och prostatit bör lätt smälta och inte irritera körteln. För män är det inte lätt att fundamentalt ändra kosten. Därför är kosten utformad på ett sådant sätt att en person kan få nog, men gör inte skada.

Så vad ska inkludera en diet för att normalisera metaboliska processer och minska symtomen på sjukdomen?

 • Under de första postoperativa dagarna och med akuta prostatitproteiner borde kroppen få med köttfjäderfä, kyckling, magert nötkött, lättmjölkt lätt saltade ost, sojabönor, bönor, linser. Diet av eftergivningsperioden kräver att man lägger upp i kosten av magert fläsk, skaldjur, fet fisk, pumpa frön, ägg. Dessutom innehåller dessa produkter en zink substans, vilket är viktigt inte bara för behandling av prostata adenom, men också för normal funktion av männs reproduktiva funktion.
 • Diet efter avlägsnande av prostata adenom begränsar användningen av fetter. Kost med en övervägande av feta livsmedel leder till en ökning av kolesterolkoncentrationen, som bildar plack i blodkärlens lumen och stör blodcirkulationen. För den drabbade prostata kan detta ha skrämmande konsekvenser. Fett i kroppen bör komma med mejeriprodukter, magert kött, olivolja i små mängder. Tocopherol - ett vitamin som ingår i vegetabilisk olja, med regelbunden applicering kan förbättra och upprätthålla den sexuella hormonfunktionen under lång tid för att minska cellerna i prostata adenom. En stor mängd feta livsmedel kan orsaka infertilitet.

Fantastiska egenskaper av frukt och grönsaker

Diet efter avlägsnande av prostata adenom bör berikas med grönsaker och frukträtter. De innehåller många phytonutrients som kan förhindra förvärring av prostata adenom.

I maten måste du ange:

 • vitlök och lök. De hjälper till att lindra inflammation i prostatakörteln och förhindra förekomsten av bakteriekomplikationer;
 • Under operationen rekommenderas livsmedel med hög fiberhalt och förbättring av ämnesomsättningen. Dessa inkluderar äpplen, gurkor, pumpa, bovete, havregryn, blomkål;
 • potatis, tomater och selleri minska storleken på prostata adenom och skydda mot cancer;
 • senap, persilja, pepparrot. Näring som innehåller dessa kryddor kan eliminera kroniska former av sjukdomen och undvika kirurgi.
 • jordgubbar, hallon, citrusfrukter, torkade frukter. De försvagar symtomen på sjukdomen, förbättrar kroppens funktion med prostatit.

Fördelarna med skaldjur, grönt te och yoghurt

Omega-3 fetter och syror som ingår i skaldjur har en uttalad antiinflammatorisk effekt. Ett stort antal finns i lax, bläckfisk, räkor, norsk sill. En diet med regelbunden konsumtion av marina produkter ökar nivån av antioxidanter i blodet och stärker därför immunförsvaret. I ostron, räkor, bläckfisk och kammusslor finns det mycket zink och selen som kan hämma och minska tillväxten av tumörceller. Med prostatit hämmar omega-3-syrorna effektivt inflammation och påskyndar återhämtningen. Diet efter avlägsnande av prostata adenom bör åtföljas av intag av fisk minst 3 gånger i veckan.

Catechiner av grönt te förhindrar utveckling av prostatakörtelns sjukdomar, främst maligna och godartade neoplasmer, stimulerar produktionen och ökar testosterons aktivitet, vars mängd är mycket reducerad med prostatit. Därför måste kosten efter operationen av prostata adenom innehålla dessa produkter.

Diet efter avlägsnande av prostata adenom kommer att bli effektivare om det ingår i menyprodukterna. De skapar en miljö med hög surhet, vilket hämmar utvecklingen av patogen mikroflora. Dessa produkter orsakar inte uppblåsthet och sammandragning av blåsan, vilket förhindrar utveckling av stagnerande fenomen i prostata. Terapeutisk diet kefir förhindrar förstoppning.

Förteckning över farliga produkter

Diet efter avlägsnande av prostata adenom syftar till att fylla på kroppen med användbara ämnen och begränsa skadliga komponenter. Produkter som har egenskapen att skada slemhinnan i prostatakörteln bör uteslutas.

Alkoholhaltiga drycker, livsmedel som är höga i salt och fett, koffein, färgämnen, konserveringsmedel, svin, rött kött, snabbmat och snabbmat är inte bara skadliga men ökar risken för ett ogynnt resultat.

Tänk på att diet efter avlägsnande av förstorad prostata spelar en viktig roll när det gäller att återställa organfunktion, minskar sannolikheten för försämring av sjukdomen.

Diet efter avlägsnande av prostata adenom

Hos män efter 40 års ålder är en diagnos av prostata adenom vanligt. En balanserad kost kan inte bara förebygga sjukdomen utan också påskynda behandlingen. Diet efter avlägsnande av prostata görs med hänsyn till patientens tillstånd efter operationen. Efter läkarens rekommendationer kan du påskynda rehabiliteringsperioden.

Diet efter operationen

Om det finns indikationer kan läkaren bestämma huruvida det ska utföras. När borttagningsoperationen är färdigställd, föreskrivs en diet för att underlätta rehabilitering. Det består av att konsumera mer proteinprodukter, grönsaker och frukt av fruktträd. Det rekommenderas efter operationen av prostata adenom att minska mängden konsumerade fetter, särskilt av animaliskt ursprung. För normal funktion av alla kroppssystem behövs vegetabiliska fetter.

Ingen kommer att bestrida det faktum att mat både läker och mager

Efter operation på prostatakörteln, före urladdning, ger urologen rekommendationer till patienten:

 1. Undvik fysisk aktivitet.
 2. Observera dagens regim.
 3. Drick en dag ca 2-2,5 liter vätska.
 4. Uteslut livsmedel med artificiella livsmedelstillsatser.
 5. Ät 5 till 6 gånger om dagen.
 6. Avvisa perioden för rehabilitering från stekt, kryddig, salt mat, rökt produkter.

Den optimala värmebehandlingen av produkter är:

 • dekokt;
 • bakning i ugnen;
 • släckning.

Det är bättre att inkludera proteinmat i frukost. Du kan göra grönsaker från grönsaker. De är rika på mineraler och vitaminer. En kopp till frukost är tillräckligt. Legumes hindrar återfall. Frukt accelererar ämnesomsättningen, underlättar processen för fekal materia rörelse genom tarmen. Svullnad kan störa processen för tarmutlösning. Därför är det viktigt att äta bra.

Dieten väljes för varje patient individuellt, med hänsyn till graden av försumlighet av patologin, patientens allmänna tillstånd och hans historia

Förbättra tarmmotilitet:

 • kål;
 • gröna ärtor;
 • zucchini;
 • tomater;
 • mousse, kissel;
 • frukt av fruktträd;
 • torkade aprikoser;
 • russin;
 • solrosolja, oliver, majs;
 • bovete, hirs, korngröt;
 • magert kött - kanin, kyckling;
 • magert havsfisk - tonfisk, öring, sardiner.

Dricksrenat och icke-kolsyrat vatten rekommenderas. För att inte bli sjuk av dricksvatten bör du dricka i små sippor. Från kaffe och svart te är det bättre att vägra för kompotter, gelé.

Seafood:

 • stärka immuniteten
 • sluta inflammation.

Men saltad fisk rekommenderas inte. Du kan laga soppa, smörgåsar med lite smör.

Maten ska åtminstone inte förvärra hälsosituationen, men som ett maximalt - bli ett av elementen i läkningsprocessen

Fermenterade mjölkprodukter:

 • fylla på proteiner i kroppen;
 • öka kroppens motståndskraft
 • förbättra tarmmikrofloran
 • innehåller probiotika.

Om det finns sjukdomar i hjärtat och blodkärl, bör drickregimen diskuteras med kardiologen.

Vad kan du äta efter operationen?

 • Grönsaker och frukt av fruktträd. De innehåller mycket grova fibrer som är väsentliga för kroppens substanser och vitaminer. Fytonäringsämnen förhindrar sjukdomens utseende. Dessa är courgetter, vitkål, morötter, potatis. Från dem kan du laga soppor och andra kurser. Sallad används som sidovägg. Det rekommenderas att baka grönsaker i ugnen. Pepparrot, vitlök och senap stoppa inflammation, eliminera patogena mikroorganismer. Men de kan användas i kosten inte direkt efter ingreppet.
 • Tomater. De innehåller lykopen. De utsöndrar fria radikaler. Organismen blir mer resistent mot infektioner. I tomater innehåller de flesta vitaminer. Men med urolithiasis bör du vara försiktig.

Balanserad kost och variation i livsmedel

 • Baljväxter. Det här är bönor, linser, bönor. De bör inkluderas i kosten med försiktighet - i frånvaro av flatulens och kroniska sjukdomar i matsmältningskanalen.
 • Vegetabiliskt protein förhindrar adenomen.
 • Grönt te. Den innehåller katekiner som lätt tränger in i körteln. De aktiverar utsöndringen av testosteron. Dessa processer stoppar inflammation. Rehabiliteringsperioden tar mindre tid och kommer att gå utan komplikationer.
 • Fisk och skaldjur - ansjovis, bläckfisk, räkor, sardiner. De ökar innehållet av antioxidanter i blodplasma, aktiverar immunitet.
 • Surmjölkprodukter. De mest användbara är självkokta surmjölkprodukter. Det är bättre att köpa en surdeg. Syramedlet hämmar den patogena floran, vilken aktiverar inflammation.
 • Sådan mat efter avlägsnande av prostata adenom kommer att hjälpa en man att återhämta sig mycket snabbare.

  Icke-rekommenderade produkter efter prostata adenomoperation

  Under förbudet är:

  • fiberfria produkter;
  • rökt produkter och pickles;
  • alkohol;
  Den utvecklade kosten för prostatit och prostata adenom syftar till att rena det genitourära systemet, minska koncentrationen av urin och arbeta för att stimulera mänsklig immunitet
  • rätter med fasta fetter;
  • kaffe;
  • kryddig, fet, kryddig och stekt mat;
  • kolsyrade drycker.

  Efter operationen av prostata, kommer frukter av fruktträd och grönsaker att förbättra matsmältningen, förhindra stillastående processer. Produkter som orsakar gas och förstoppning rekommenderas inte.

  För att göra magsaften bättre utvecklad måste du äta små portioner, men ca 6 gånger om dagen. Fasta fetter främjar inte ämnesomsättningen. Det är svårare för matsmältningsorganet att klara sina funktioner, eftersom kroppen behöver mer energi och tid att utnyttja fasta fetter. Vissa studier visar även att animaliskt protein provar maligna neoplasmer på prostata. Näring efter borttagning av prostata adenom kommer att förbättra tillståndet för friska män. Överensstämmelse med förebyggande åtgärder kommer att förhindra sjukdomens utseende.

  Rekommendationer i den postoperativa perioden

  Till såret efter att prostas operation har försenats snabbare måste du minska belastningen på matröret och genitourinary systemet.

  Huvudprincipen för kosten för de aktuella sjukdomarna - mat ska vara lätt, snabbt absorberat av kroppen

  Detta tillvägagångssätt:

  • öka kroppens motstånd
  • påskynda återhämtningen.

  rekommendationer:

  1. Minska antalet kalorimål i kosten.
  2. Ge upp butikskakor, snabbmat, chips, stekt mat. Vid stekning utsöndras karcinogener.
  3. Produkter med koffein sakta ner återhämtningen.
  4. Begränsa de salta matvarorna.
  5. Neka att dricka med gas och alkohol. När det samordnas med en läkare, är 60 ml vodka, 1 glas svagt vin, 0,5 lev öl tillåtet.
  6. Från menyn är det nödvändigt att utesluta kött av en gris, en ko, en ram. Vid överdriven användning av dessa produkter ökar risken för en malign neoplasma i prostata med 12%.

  Under återhämtningsperioden använder de vanligtvis:

  • ros i kokad form;
  • morötter;
  • spannmål i ett grusigt tillstånd
  • plommon;
  • produkter av mjölksjäsning.

  Efter urladdning klagar patienter ofta på urininkontinens. Men du kan inte ge upp den dagliga vattenhastigheten. Det är nödvändigt att utföra fysiska övningar för att stärka musklerna som hjälper till att behålla urinen. För detta måste du försöka hålla urin i några sekunder. Gradvis ökning av antalet övningar och intensitet bidrar till att stärka musklerna och minska inkontinens.

  Genom att följa enkla rekommendationer kan du påskynda återgången till ett helt liv.

  Diet efter avlägsnande av prostata - noggrann vård av hälsa

  För kroppen är alla kirurgiska ingrepp stressiga. Att ta bort prostata adenom är stress. Även en transurental operation, som inte orsakar smärta, bildar ett internt postoperativt sår. Vad bör observeras efter operationen, och vad ska kosten efter prostataavlägsnande?

  Efter operationen måste du gradvis återgå till det vanliga sättet att leva. Skarpa rörelser och fysisk ansträngning efter operation kan skada, så du bör undvika dem.

  Det är viktigt att dricka så mycket vatten som möjligt och inte belastas när de avlästes. Att köra bil under den postoperativa perioden är mycket avskräckt, eftersom en långvarig vistelse i sittande läge kommer att vara skadlig. Maten bör balanseras.

  Till det inre såret så snart som möjligt läkt, bör belastningen vara minimal. En balanserad kost ökar immuniteten, påskyndar återhämtningen av kroppen efter operationen och bidrar till läkning. Så vilka livsmedel ska kosten innehålla efter prostataavlägsnande? Vilka är huvudprinciperna?
  riktig näring efter operationen?

  Mer frukt, grönsaker och proteiner, och mindre fet

  Dieten ska innehålla så mycket grönsaker och frukt som möjligt. De innehåller antiinflammatoriska ämnen, antioxidanter, polyfenoler, vitaminer och mineraler i stora mängder, liksom kostfiber, på grund av vilket avföring blir mjukare. Det är värt att föredra tomater, som innehåller en kraftfull antioxidant lycopenkarotenoid, som har skyddande egenskaper. Antioxidanter räddar kroppen från virusets effekter, förhindrar inflammation. Frukt och grönsaker innehåller många phytonutrients som hjälper till att minska risken för att utveckla prostata adenom.

  I den dagliga kosten bör vara närvarande vegetabiliskt protein i form av soja, bönor, linser, som är rik på näringsämnen och läker kroppen med prostatit. Konsumtion av skadliga fetter bör begränsas. Fetter sänker metabolismen, eftersom kroppen spenderar mycket tid och energi vid uppdelning och bearbetning, och belastningen för matsmältningen bör vara mindre. Många forskare tror att intaget av animaliskt protein som ingår i köttet av fåglar och ägg, framkallar utvecklingen av godartad prostatahyperplasi, medan vegetabiliskt protein tvärtom minskar risken för att utveckla denna sjukdom på grund av isoflavonoider.

  Ät skaldjur, drick grönt te

  Grönt te innehåller katekiner. Dessa substanser kommer in i prostatakörteln och bidrar till utveckling och ökning av testosteronaktiviteten. Byt svart te med grönt te och du kommer att minska risken för prostata adenom. Omega-3-syror och fettsyror har en antiinflammatorisk effekt.

  De finns i skaldjur som lax, sardiner, hälleflundra, räkor, ansjovis, lax, sill, flounder, etc. Om du regelbundet äter skaldjur, kommer antioxidanterna i blodet att öka. På grund av detta kommer kroppens immunitet att stärkas. Enligt de senaste studierna från Världshälsoorganisationen bör omega-3-syror inkluderas i den dagliga kosten och stå för 1-2% av dess kalorivärde.

  Ner med "snabbmat", koffein och mindre salt

  Snabbmat (snabbmat) bör helt uteslutas från kosten. Att "snabbmat" är högkalorimat, mat med högt kolesterol och sockerhalt, fet mat. Denna "mat" skadar även en hälsosam kropp. Chips och pommes frites, utan tvekan, hänvisar till sådan skadlig mat.

  Koffein orsakar sjukdom efter avlägsnande av adenomen i prostatakörteln. Konsumtion av alla livsmedel och drycker som innehåller koffein ska avbrytas. Ät så lite som möjligt salt och kryddig. Sådan mat förvärrar ibland välbefinnandet.

  "Nej" stekt mat, "rött kött", alkohol. "Ja" till sura mjölkprodukter

  Nyare forskning visar att "rött kött", till exempel nötkött och fläsk, är skadligt för människors hälsa. Så, hans konsumtion ökar risken för prostatacancer (cancer i prostata) med 12%. Därför är "rött kött" bättre att utesluta. Om hur dåligt den stekta maten kan vara, har varit känd under lång tid. I stekt mat innehåller ett stort antal skadliga cancerframkallande ämnen, som har en negativ inverkan på kroppen, så uteslut det från kosten.

  Begränsa eller helt eliminera alkohol. Gynnsamma effekter på människor är försedda med 60 ml vodka, 0,5 liter äkta öl och 200 ml osötat vin. Om du dricker dessa alkoholhaltiga drycker som överstiger normalt, kommer kroppens allmänna tillstånd att förvärras, och immuniteten kommer att försämras. Konsumera så mycket som möjligt jästa mjölkprodukter.

  Kefir, yoghurt, yoghurt innehåller probiotika, eller fördelaktiga bakterier. De mest användbara - hemgjorda produkterna, som är tillverkade med hjälp av speciella färdiga startkulturer, sålda på apotek. Surt medium kommer att öka kroppens immunitet och stoppa tillväxten av en farlig flora, på grund av vilken inflammationer uppstår.

  Diet efter avlägsnande av prostata hjälper dig att återvända till det vanliga sättet att leva med ny styrka och energi.

  Diet med prostata adenom

  Beskrivningen är aktuell på 2017/08/23

  • effektivitet: terapeutisk effekt efter 21 dagar
  • datum: 3 månader / permanent
  • Kostnad för produkter: 1400-1500 rubel per vecka

  Allmänna regler

  Adenom av prostata är en godartad, kronisk, aktiv progressiv prostata sjukdom i samband med ålder. Karakteriserad av utvecklingen av glandular-stromal hyperplasi prostatacancer, som uppträder mot bakgrund av åldersrelaterad obalans hos könshormoner med gradvis ökning av symtom i nedre urinvägarna (ökad urineringstid, minskad urinering, ackumulering av resterande urin).

  Incidensen ökar med ålder och hos män äldre än 70 år förekommer morfologiska tecken på godartad prostatahyperplasi redan i 65-70%. Trots tumörens godartade karaktär bidrar en hög grad av progression till en försämring av livskvaliteten, uppenbarad av sjukdomar i urinering och ökad risk för akut urinretention och malignitet (degenerering i en malign tumör). Behandling av sjukdomen är komplex, beroende på scenen. I de initiala (1-2 stegen) används metoderna för konservativ behandling, i de senare stegen (3-4) utförs en operation för att avlägsna prostata.

  Kosten med prostata adenom är en obligatorisk komponent i komplex behandling. Dieten baseras på principerna om rationell näring med ett övervägande innehåll av vegetabiliska och mejeriprodukter och låga animaliska fetter. Sådan kraft möjliggör upprätthållande av den önskade nivån testosteron och säkerställer intaget av tillräckliga kvantiteter antioxidanter, saktar ned åldringsprocessen. Dessutom minskar risken för komplikationer en diet hög i växtprotein.

  Den främsta källan till animaliskt protein bör vara kostkött, mejeriprodukter, lättmjölkad fisk. Från fetter är det nödvändigt att utesluta eldfasta animaliska fetter, föredragande fetter av vegetabiliskt ursprung. Kolhydrater bör förekomma huvudsakligen i form av komplexa kolhydrater (spannmål, grönsaker, frukt) med begränsningen av raffinerat socker.

  För att minska tillväxten hos körtelvävnaden i kosten bör livsmedel som är rik på fleromättade syror och spårämnen (zink och selen) vara närvarande. vitaminer E och EN. Därför, bör kosten vara vegetabiliska oljan är ständigt närvarande (pumpa, oliv, solros), röd fisk, sardiner, tonfisk, makrill, rika på zink mat - sill, skaldjur, linfrö, magert rött kött, vetekli, ostron, sesamfrön, vattenmelon frön och kalebasser, torkad jäst och selen (tång, öljäst, majsgryn, mjöl, ris, bovete, kli), såväl som, vitamin E (olja från groddar, gröna ärter, majsolja, kycklingägg, sojabönolja och sojaprodukter, grönsaksgrönsaker).

  För att bättre assimilera mikrodelar, som uppstår när det finns en diet vitamin A, det är önskvärt att inkludera i kosten av fiskolja. Det är viktigt att övervaka tarmarnas funktion, inte tillåta förstoppning. Detta problem löses genom att man i dietprodukterna innehåller mycket fiber (kli, säsongsbetonade grönsaker, frukter, grönsaksgrönsaker, spannmål från hela korn, kornbröd). Normalisering av tarmfunktionen främjas av plommon, betor, färska aprikoser, morötter, plommon.

  Vid en exacerbation av sjukdomen är nödvändig för att maxim utesluts från kosten livsmedel som irriterar prostatavävnaden - koncentrerat kött / fisk buljong, salt, rökt, såser (ketchup, majonnäs), fet och stekt mat, starka kryddor, starkt kaffe och te, stekt ägg, korv, alkohol (speciellt öl), alla skarpa grönsaker (rädisa, daikon, pepparrot, lök, ingefära, rädisa, vitlök), pickles, pickles, drycker som innehåller koldioxid, snabbmat, samt livsmedel som innehåller en mängd olika näringstillskott.

  Mängden vätska som förbrukas prostata adenom i okomplicerad inte begränsad, men företrädesvis dess förbrukning inom en dag med konsumtion omfördela bulk vätskan i den första halvan av dagen, och i den återstående tid för att minska mängden av vätska, med avslutandet av dess användning i 2-3 timmar före sänggående. Vätskan kan användas rent vatten, mjölkdrycker, örtteer, nyligen gjorde juicer, buljong höfter, kompotter, bikarbonat-natrium mineralvatten. Det är lämpligt att inkludera i kosten för biprodukter - Mjölk Jelly, honung, pollen, pollen, propolis, samt immunmodulerande av vegetabiliskt ursprung - mamma, aloe extrakt, echinacea, nard.

  Diet efter borttagning operation prostata adenom I princip skiljer sig dock inte under de första dagarna efter operationen särskild uppmärksamhet åt att förebygga förstoppning, Öka volymen av förbrukad vätska (upp till 2,5-3 l / dag) om dagen inte finns några restriktioner för kardiovaskulärsystemet och begränsar användningen av vätska efter 19 timmar.

  Lämpligt att använda utdrag / örtteer, som har ett diuretikum och anti-inflammatorisk effekt - ett avkok av löv, tranbär, tranbär, tranbärsjuice, buljong höfter, celandine bära öron, rönn frukter. Även efter avlägsnande av kraften förstorad prostata innebär fullständigt borttagande av alla produkter med en irriterande effekt på hela perioden av rehabilitering.

  Tillåtna produkter

  Dieten för prostata adenom innehåller:

  • Ät flingor / vegetabiliska vegetariska soppor utan stekning.
  • Användning av kokt kött kost arter (kalvkött, nötkött, kanin, kyckling, kalkon), låg fetthalt sorter av fisk (makrill, plattfisk, lax, sill) i kokta, kokt och stuvad utan tillsats av heta kryddor. För garneringar rekommenderas att använda hela gröt gröt, kokta på vattnet.
  • Inklusion i kosten av produkter som innehåller fleromättade fettsyror, zink, selen, vitamin E (Pumpafrön, skaldjur, vetekli, ostron, biprodukter, sill, torkades öljäst, sesam, majsgryn, linfrö, ärtor, brunt ris, havs grönkål, grodda vetegroddar, sojaolja, nötter, kli, vaktelägg, bovete, olja från grodd vete, majsolja).
  • Obligatorisk införande i kost av olika surmjölkprodukter (yoghurt, yoghurt, oozed yoghurt, jästhaltig mjölk, acidophilusmjölk).
  • Tillräcklig halt av rå och matlagning bearbetas (kokt, bakad, stuvade), grönsaker - broccoli, morötter, rödbetor, paprika, zucchini, selleri, aubergine, potatis och frukt och rätter baserade på dem.
  • Vätskan rekommenderas att använda örtteer, ren kokt vatten, färska juicer och fruktdrycker, icke-kolsyrat vatten matsal, svagt grönt te, fruktdrycker, buljong höfter, tranbär och lingon, fermenterade mjölkdrycker.