Huvud
Skäl

Produkter för prostata: hur man korrekt matar "manliga hjärtat"

Korrekt näring i prostatens patologi bidrar till att stärka effekten av droger: förbättra blodtillförseln till bäckenorganen, öka styrkan, undertryck infektionens utveckling. Enligt medicinsk statistik kan man välja att använda användbara produkter för prostata, exempelvis genom att minska procentandelen mättade fetter i mat, du kan minska sannolikheten för att utveckla prostatacancer avsevärt.

Allmänna rekommendationer

Kosttillskott för prostata adenom och prostatit har mycket gemensamt. Det är nödvändigt att öka förbrukningen av vätska till 2 liter per dag. Detta ökar volymen urin och främjar utsöndringen av patogena mikroorganismer från de nedre delarna av urinvägarna.

Kaloriinnehållet i kosten bör inte vara mer än 2800 kalorier per dag, medan det är nödvändigt att konsumera 80-100 g proteiner, upp till 70 g fetter och upp till 400 g kolhydrater. Det är önskvärt att endast en tredjedel av fetterna är av animaliskt ursprung och två tredjedelar är vegetabiliska. Mättade fetter av animaliskt ursprung bidrar till utseende av aterosklerotiska plack på kärlens väggar, vilket förvärrar bäckens organers cirkulation. Omättade fettsyror som finns i marina fiskar har antioxidant effekter. Det är mycket viktigt att äta mat rik på zink. Detta mikroelement förbättrar produktionen av spermatozoa och utsöndring av prostatakörteln, förbättrar immuniteten.

Vid akut exacerbation av kronisk prostatit och absolut kontraindicerat akut, stekt mat och alkohol eftersom de har en irriterande effekt på slemhinnan i urinvägarna och främjar inflammation. Utan exacerbation av kroniska prostatit dricka små mängder alkohol (t ex inte mer än en kopp rött vin om dagen) är tillåtet. Det är bäst att laga mat för ett par eller laga mat och använd grönsaker och frukter i fräsch form. Detta gör att du kan spara i dem den maximala mängd vitaminer.

Produkter rekommenderas för prostata sjukdomar

Magert kött (kycklingbröst, magert nötkött) och fisk (torsk, lax) - en källa av järn och essentiella aminosyror som behövs för att bygga sina egna proteiner.

Ägg innehåller lecitin, vilket krävs för utsöndring av prostatakörteln.

Mejeriprodukter (yoghurt, jäst bakad mjölk) hjälp för att återställa tarmfloran, särskilt efter en kurs av antibiotikabehandling av prostatit, och normalisera evakuering funktion i tarmen, minskar uppblåsthet, gasbildning, positiv effekt på blodcirkulationen i bäckenet.

Tomater innehåller lycopen - en antioxidant, som signifikant minskar sannolikheten för prostatacancer. Det dagliga behovet av lykopen är 10-15 mg - det här är 500 g färska tomater, 2 koppar tomatsaft eller 3 matskedar tomatpasta.

Broccoli och andra sorter av kål har en antibakteriell effekt på grund av den sulfforafan som finns i deras sammansättning.

Sojabönor, bönor rekommenderas att användas 3-5 gånger i veckan

Ostron, rapaner och musslor - skaldjur, rik på zink, nödvändig för spermatogenes och återvinning av prostataceller i inflammation.

Olika typer av nötter (valnötter, cederträ, mandel) är källan till väsentlig aminosyra arginin, liksom vitamin C, E och folsyra.

I pumpafrön finns zink och provitaminer A och E.

Tranbär har antibakteriell och antiinflammatorisk effekt, innehåller stora mängder vitamin C.

Acerola (Malpighia glabra) innehåller spårelement, såsom järn, kalcium, magnesium, fosfor och zink och vitamin C-koncentration däri är 80 gånger högre än i citrus.

Den högsta koncentrationen av zink är i vetekli (upp till 200 mg / kg). Dessutom innehåller kli dietfibrer som normaliserar tarmmotiliteten.

Honung och andra biprodukter är användbara vid prostatit, eftersom de har en immunmodulerande, antiinflammatorisk effekt och är också en källa till vitaminer och spårämnen.

Förbjudna livsmedel med prostata sjukdomar

Kolsyrade drycker och alkoholhaltiga drycker som innehåller ett stort antal färgämnen och smaker bör helt uteslutas från kosten i närvaro av prostataadenom och vid förvärring av kronisk prostatit. Utan exacerbating prostatitis är det tillåtet att konsumera högkvalitativ alkohol (torrt vin, konjak) i små mängder.

Konsumtionen av söt, smör och mjöl bör minimeras, eftersom de förstärker fermentationsprocesserna i tarmen och stör den normala mikrofloran.

Skarpa såser, rökt kött, syltade och saltade livsmedel är förbjudna på grund av irriterande effekter på prostatakörteln.

Vid beredning av rätter till en älskad man bör man därför inte bara styras av sina smakpreferenser utan också genom att välja rätt "prostata-produkter".

Vilka produkter är användbara för prostata

För närvarande sprider en sådan manlig sjukdom som prostatit mer och mer. Många är inte ens bekanta med meningen med detta ord. Denna sjukdom påverkar det manliga kön vid vilken ålder som helst.

Vad är prostatit?

Prostatit är en av de sjukdomar i urologi som endast uppträder hos män. Det finns inflammation i prostatakörteln, som åtföljs av svullnad. Orsakerna till en sådan sjukdom kan vara olika.

 1. Sedentärt arbete, stillasittande livsstil.
 2. Förstoppning.
 3. Luftförorening.
 4. Oregelbunden kön eller lång borthållighet från det.
 5. Dålig syntetisk och trång tvättning.
 6. Hypotermi.
 7. Obalanserad näring.
 8. Stressfulla situationer, dålig sömn.
 9. Alla typer av infektioner.
 10. Kroniska sjukdomar.
 11. Karies.

Läkare delar prostatit i flera typer:

 1. Infektiös - infektion orsakad av bakterier, virus och olika mikroorganismer.
 2. Ibland prostatit uppstår på grund av stagnation av blod i bäckenet, är denna typ av prostatit kallas icke-infektiös. Det händer mycket oftare än infektiös. Om nittio procent av männen är sjuka med denna typ av prostatit.

Symtomatologi av sjukdomen

Det finns skarpa smärtor i perinealområdet, brännande känsla och smärta vid urinering, ibland finns det feber, dåligt hälsotillstånd. Ett vanligt symptom på prostatit är smärta i ländryggsregionen.

Smärta med en sådan sjukdom följer alltid sexuella relationer, kvaliteten på kön minskar och önskan försvinner helt och hållet. Efter sådana besvikelse symptom, börjar stress, det finns ingen erektion, orgasm är antingen mycket svårt eller mycket snabbt. Om du inte uppmärksammar ovanstående symtom, blir prostatit till impotens.

Konsekvenser av prostatit

På grund av prostatit minskar nivån av manliga hormoner och följaktligen försvinner attraktionen mot det motsatta könet gradvis. Prostatit är en vanlig orsak till impotens. En annan dålig konsekvens av denna sjukdom är manlig infertilitet. Cirka 40 procent av männen är benägna att infertilitet på grund av sjukdomens kroniska stadium.

Inte alla män kan gissa att de är sjuka med kronisk prostatit. Han kan gömma sig länge, men sedan gradvis påminna honom om sig själv. Problem med toaletten börjar, smärtor uppstår, vilket kan leda till utvecklingen av cystor och stenar i prostatakörteln.

Om en man har diagnostiserats med prostatit, är det nödvändigt att konsultera en androlog. Han kommer att hjälpa till att ta reda på orsaken till sjukdomen och föreskriva en behandling. Men parallellt med behandlingen måste du äta rätt.

Grunden för korrekt näring med prostatit

Produkter för behandling av denna sjukdom bör vara ett minimum av kolesterol som deponeras på väggarna i blodkärlen som är mer än täppa och leder till stagnation av blod i könsorganen.

Livsmedel måste vara mättad med proteiner och innehålla ett stort antal kalorier. Från mat är det nödvändigt att utesluta produkter med innehållet av socker och stärkelse. Om en man vill ta hand om sin hälsa och undvika prostatit, bör tas bort från kosten produkter såsom kryddor, olika såser, grillad och rökt mat, fett kött, koffein baserade drycker, läsk. Det är också nödvändigt att överge dåliga vanor, som att röka och dricka andar.

Allt som är användbart mot prostata är användbart för hela organismen.

Vilka produkter kommer att gynnas med prostata

När du väljer en diet, kontakta en läkare som kan rekommendera denna eller den enskilda produkten för varje patient.

Lättfett djur och fiskkött

Köttet är rik på protein, och fiskrätter innehåller aminosyror och omega-3-substanser. Sådana produkter har antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper. Du måste äta kokt eller bryggd, men inte stekt.

Grönsaker och frukträtter

Grönsaker och frukter är mycket rika på vitaminer och mineraler. Därför är det nödvändigt att äta frukt och grönsaker varje dag och helst i rå form. När allt kommer omkring, när kroppen är sjuk, behöver den fördubbling av vitaminer.
I den inflammatoriska processen hjälper morötter, gurkor, färska tomater, kål, kucchini, vattenmelon, melon och pumpa bra. Dessa produkter äts företrädesvis både i rå och kokad form. Gör sallader klädda med smör, och lägg till färska örter i dem.

Fermenterade mjölkprodukter

Surmjölk behövs för att arbeta i tarmarna, eliminerar förstoppning och berikar välgörande bakterier.

Drycker och juice

Vatten avlägsnar alla skadliga bakterier. Vattenvolymen per dag bör vara ungefär två liter. Gör briars, gör compotes av torkade frukter - dessa infusioner är rika på vitaminer, särskilt C-vitamin, vilket hjälper till att bekämpa inflammation.

Honung med prostatit

Mirakulös effekt är honungen. Den är berömd för sin rika komposition, den har många mineraler och vitaminer. Monosugar Honung utsätts anmärkningsvärt för matsmältning och ger en lång energibesparing. Honung har sådan egenskap att absorbera och sedan dra av överflödiga skadliga ämnen. Således bidrar det till att förbättra kroppens allmänna tillstånd.

slutsats

Användbara produkter för manliga sjukdomar har helande egenskaper. Du kan använda dem för förebyggande ändamål. Således kan du förhindra dig från olika sjukdomar, inklusive prostatit.
Vid de första tecknen, kontakta en läkare, följ hygienreglerna och äta ordentligt.

Förbjudna livsmedel för män med prostatit och alternativ än de är bättre att ersätta

Varje sjukdom som åtföljs av utvecklingen av den inflammatoriska processen orsakar kronisk trötthet, svaghet. Detta beror på att kroppen helt uttömmer alla krafter och resurser för att bekämpa patologi.

Därför är det förutom att ta mediciner som föreskrivs av läkaren viktigt att följa en speciell diet, ta bort alla skadliga produkter från kosten.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt menyn när sjukdomen försämras. Om det faktum att du inte kan äta med prostatit hos män och drycker, kommer artikeln att berätta.

Prostatit: Vad är det, och vad är det skadligt?

Innan du räknar ut att du inte kan äta och dricka med prostatit, måste du förstå vad den här sjukdomen är. Prostatit är en inflammation i prostata.

Normal och inflammerad prostata

Utan effektiv behandling och vidhäftning till rätt diet kan patologi provocera adenom och prostatacancer. I det första fallet - det är en neoplasma av godartad karaktär, i den andra - maligna.

I båda fallen finns obehagliga symptom och allvarliga komplikationer för människors hälsa. Även inflammation i prostata leder till impotens och infertilitet. Därför är det viktigt att behandla denna sjukdom.

Varför följa kosten?

Adenom och cancer utvecklas inte alltid mot bakgrund av inflammation i prostatakörteln. Därför, efter att ha läst att du inte kan äta med prostatit, har män en fråga: är det nödvändigt att följa en läkare ordinerad diet?

Det är inte lätt att ge upp det vanliga sättet att leva, favoritdrycker och rätter. Men en hälsosam kost med sjukdomen kan avsevärt förbättra hälsan och är ett förebyggande av sjukdomsförstärkning.

Dessutom är det värt att komma ihåg att en diet är en tillfällig begränsning. Så, om en man vill återställa så fort som möjligt, behöver du veta hur man organiserar riktig näring med prostatit, kontraindikationer mot vissa drycker, mat.

Behandlingsprocessen förhindras av följande livsmedel som är skadliga för prostata:

 • högkalorimat. Det provocerar en ökning av kroppsvikt. Och i kombination med en stillasittande livsstil orsakar detta stagnation i bäckenorganen;
 • fetträtter. Svårigheter i arbetet i mag-tarmkanalen. De orsakar förstoppning och förvärring av sjukdomen;
 • alkoholhaltiga drycker. De skapar en extra börda på organen i det genitourära systemet för män. Detta åstadkommer en förvärring av inflammatorisk process;
 • stärkelserika livsmedel. Till exempel, potatis.
 • vitaminbrist. Det leder till en minskning av kroppens försvar. Låg immunitet minskar effektiviteten av läkemedelsbehandling till noll.

Principer av kost

En hälsosam diet med prostatit innebär begränsande intag av salt och salt mat.

Sådan mat framkallar ödembildning. En överflödig vätska orsakar försämring av mikrocirkulationen, stagnation av blod i alla vävnader och organ, inklusive prostatakörteln.

Därför bör mer ångrätter inkluderas i menyn. Dessutom kan produkterna kokas genom att smälta dem. Under en exacerbation av en patologi rekommenderar läkaren att använda lättanpassad mat. Till exempel grönsakpuré, gryta, frukt. Ånga eller kokta i en multivariat grönsaker är en källa till vitaminer och tar inte mycket energi för digestion.

Det är användbart att dricka med mjölkdrycker med prostatit. I butikerna är det tyvärr svårt att hitta en naturlig mejeriprodukt. Därför måste du, när du väljer, vara uppmärksam på kompositionen, kvaliteten och hållbarheten. Kefir behöver köpas färskt. Den gamla produkten har en fixeringseffekt och orsakar utseende av förstoppning. Och detta påverkar negativt inflammerat prostata. Det är bäst att förbereda kefir själv från färsk hemgjord mjölk och gräddfil.

Surmjölkprodukter är mycket användbara, men bara om de är färska

Många män är intresserade av att man kan äta glass med prostatit, för att denna produkt också anses vara mejeri. Olyckligtvis är dagens glass ofta gjord av mjölksubstitut, konserveringsmedel och färgämnen tillsätts, vilket är mycket återspeglas i prostata-tillståndet. Dessutom innehåller denna produkt mycket socker och är högt i kalorier. Och hög-energi diskar med en sådan sjukdom är kontraindicerade.

Dieten ska inte helt utesluta kött. När allt kommer omkring tolererar den manliga organismen inte bristen på högnäringsprodukter. Prefekt ges till feta köttfiskar. Kötträtter bör ätas i små mängder. Det är önskvärt att kombinera denna måltid med kokta grönsaker. Så köttet smälter bättre.

Många män älskar öl. De har svårt att ge upp denna drink.

Läkare får dricka denna typ av alkohol, men ibland och i minsta mängd.

Men från användningen av cocktails, som består av flera typer av alkoholhaltiga drycker, smakförstärkare, måste du avstå.

Vilka drycker är förbjudna?

Alkoholhaltiga drycker, särskilt i den akuta banan av prostatit, är det bättre att ta bort från menyn.

Alkohol påverkar negativt det lilla bäckens kärl, stör blodflödet.

Dessutom kan många droger inte tas med alkohol: reaktionen som härrör från kombinationen av alkoholderivat och läkemedelskomponenter kan leda till oförutsägbara allvarliga konsekvenser.

Visst, vissa läkare under perioden av eftergift och lättnad av inflammation i prostata får lov att konsumera vodka eller vin. I detta fall bör dosen strängt begränsas till 100 respektive 200 gram per dag. Men det är bättre att utesluta dessa drycker.

Följande drycker är också förbjudna:

 • starkt kaffe, grönt och svart te. Koffein irriterar organen i det genitourinära systemet, störar urinprocessen, som katastrofalt påverkar inflammatorisk prostata;
 • kakao, varm choklad;
 • kolsyrade drycker. Negativt påverka matsmältningssystemet, orsakar gasbildning. Som ett resultat finns det smärtor i underlivet, diarré. Tillståndet hos prostata försämras avsevärt
 • kvass. Den innehåller jäst som bidrar till fermentationsprocessen i tarmen.

Vilka produkter är förbjudna?

Tarmarnas tillstånd påverkar prostata. De organen är trots allt placerade sida vid sida. Därför under en exacerbation av en inflammation i en prostata är det bättre att vägra de produkter som provocerar den ökade eller ökade gasbildningen.

Produkter som orsakar gasbildning

Det är nödvändigt att utesluta från kost och rätter som har irriterande egenskaper, ta bort alla tunga och feta livsmedel. Förutom det faktum att sådan mat komplicerar tjockfunktionens funktion, stannar den också in metaboliska processer i den manliga kroppen, kan försvaga immunsystemet, orsaka dysbakterier.

Vilka livsmedel som inte kan ätas med prostatit ges nedan:

 • bakat bakverk;
 • bönor och ärtor;
 • färsk kål;
 • kryddor, kryddor;
 • rädisa, rädisa
 • senap;
 • rökt produkter;
 • sorrel;
 • pickles;
 • rik kött eller fiskbuljong;
 • svamp, fisk och köttsåser;
 • köttprodukter;
 • feta kvaliteter av kött, fisk;
 • fett;
 • svamp;
 • konserverad mat.

I Kina och Japan har prostatacancer en liten andel av den manliga befolkningen. Och som det är känt, äter män i dessa länder litet kött. I sin kost överväger vegetabiliska fetter, produkter som är rika på mikrodelar och mineraler.

Vilka produkter ska jag inkludera i menyn?

Efter att ha behandlat det faktum att du inte kan äta med prostatit är det värt att överväga och användbara produkter som bidrar till återhämtning. Till att börja med är betor, morötter, gurkor och tomater med prostatit mycket användbara, som många andra färska grönsaker.

I dagens meny är det nödvändigt att inkludera mat som är rik på mineraler, spårämnen, vitaminer, till exempel:

 • stekt ägg för ett par äggulor;
 • bovete gröt;
 • majs;
 • räkor;
 • plommon;
 • torkade aprikoser;
 • kokta betor;
 • stuvad kål;
 • havregryngröt;
 • pumpa;
 • honung;
 • vattenmelon;
 • zucchini;
 • färska gröna.

Ät bättre ofta i små portioner. Det rekommenderas att dricka mer vätska, se till att det inte finns någon svullnad. Det är önskvärt att dricka vatten efter att ha ätit. Innan du lägger dig, är dricks förbjudet.

Skadliga och användbara produkter för prostata: vitaminer, näring, kost

diagnos "Prostatit" läggs under varje fjärde människans liv.

Prostatit är en allvarlig sjukdom som föreslår, förutom behandling, också en viss kost och genomförbar träning.

I artikeln kommer vi att prata om vad som är användbart för prostata, vilket är skadligt, och även vilka vitaminer för prostatakörteln är önskvärda att ta.

Vitaminer för prostata

Nutrition med prostatit bör vara komplett och balanserad i sammansättning, med tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Några av dessa vitaminer är antioxidanter, störa oxidativa processer i kroppen och prostata, vissa stimulerar de skyddande egenskaperna, andra har en anti-cancerframkallande effekt och minskar risken för prostatacancer. Dess agerande vitaminer visa tillsammans med mineralämnen, förstärka verkan av varandra.

Vid prostatit från mineralämnen är det viktigast att säkerställa tillräckligt med intag i kroppen zink, magnesium och selen.

Dessa makro- och mikroelement bidrar tillsammans till proteinsyntes prostata, öka aktiviteten av inflammerad prostats immunfunktion, störa oxidativa processer och stenbildning i prostata.

Strömförsörjning

Vilken typ av prostata diet borde vara? Det mest lämpliga är Mjölk och grönsaksdiet med prostata (med ett minimum av fett).

Kolhydrater en vegetarisk kost smälter snabbt, och kroppen får en tillräcklig mängd vitaminer och mineraler.

Användbara produkter för prostata

Vad är bra för prostata? När inflammation i prostatakörteln, bör näring vara korrekt.

Produkter för prostata - frukt (sura) och grönsaker (melon, pumpa, zucchini, blomkål, gröna ärtor vattenmelon), färska örter, mejeriprodukter, om köttet är låg fetthalt sorter av fisken inte en flod och hav eller havet (fet havsfisk - källa fettsyror av omega-3-familjen).

 • gröt av värdefulla spannmål (bovete, havregryn, brunt ris);
 • Makaroniprodukter från vete av fasta sorter;
 • vegetabiliska fetter (olivolja, tesked lycopen eller linfrö);
 • helkornsbröd;
 • torkad frukt och honung.

Grönsaker bör konsumeras okokt eller i gryta, koka ångad, baka. Undvik att steka mat, kött eller fisk är också bäst att baka.

Fördelen för prostata ta fisk och skaldjur, kött av fjäderfä (vit), magert nötkött, valnötter, pumpafrön, ägg (inte mer än 3-4 enheter per vecka). De är en källa till zink.

Med inflammation prostata dryck bör vara rent vatten, naturliga juice (halvt utspätt med kokt vatten), buljong rosa höfter, grönt te. Huvuddelen av vätskan bör vara full i första halvan av dagen för att begränsa produktionen av nattlig urin.

Vad kan du inte äta med prostata? Från menyn är det nödvändigt att utesluta absolut irriterande prostata produkter. Denna alkohol (kom ihåg, alkohol och prostata begrepp är inte kompatibla!), Salt (tillräckligt salt som finns i bröd), kryddig och salt mat, kött, orsakar jäsning och gasbildning livsmedel (bönor, kål).

Även sura frukter, svamp, fet stekt kött, fett river fisk, konserver, köttprodukter, färdigmat, koncentrerade buljonger, smör kakor, rädisa och rättika, örter och kryddor, vitlök, paprika, lök, ängssyra och spenat, svart te, kaffe, kakao och choklad, kolsyrade drycker.

vid exacerbation av prostatit menykraven spänns. Det är nödvändigt att byta till en skonsam kost, använd endast grönsaker som har gnidts. När temperaturen höjs är det lämpligt att ordna en eller flera fasta dagar med att dricka mycket vitaminiserade drycker.

För inflammation i prostata - användbar meny:

Fysisk aktivitet

En av orsakerna till prostatit - stillasittande livsstil. Detta betyder emellertid inte att en omedelbar ökning av frekvensen och intensiteten i fysisk ansträngning kan bota prostatit. I synnerhet är fysisk utbildning helt utesluten vid sjukdomens förvärmning.

Men med kronisk prostatit övning kan gynna, och till och med bidra till återvinning. Effekten av fysiska övningar är att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen, normalisera metaboliska processer, ta bort toxiner, stimulera immunsystemet.

Belastningarna ska dock vara optimala, alltför stora belastningar är farliga för kroppen som helhet och för prostata i synnerhet.

Gynnsamt för hälsofrämjande aerob träning. Detta går, amatörkörning (med en hastighet av 7-10 km / h), simning. Mycket användbart för prostatit, besök poolen, åtminstone med regelbundenhet en gång i veckan. Efter poolen är det bra att besöka bastun, som stärker immunförsvaret.

Intensiv träning med prostatit kontraindicerat. Om du vill öva, ska typer av övningar och påfrestningar väljas med deltagande av en specialist och därmed en diagnos.

Med mötet för behandling av sjukdomen antibiotika, för att minska belastningen på det kardiovaskulära systemet som antagits för att minska den vanliga belastningen i halv - minska med 2 gånger längden av avståndet passeras och lastvikt vid utförande styrketräning i gymmet.

Vid sjukdomens förvärmning är utbildningen utesluten, liksom ett besök i bastun. Du kan ersätta fysisk utbildning med en massage maskin, om massagen är ordinerad av en läkare.

Och att sexlivet har blivit ännu mer färgstarkt läs: hur man gör massage för att öka styrka och tips för att uppnå orgasm med hjälp av prostata stimulering.

Behandling för prostatit främjas också av normalisering av kroppsvikt (viktminskning med överskott av kroppsvikt eller fetma).

För viktminskning måste du äta rekommenderade livsmedel, med en balanserad diet, vilket minskar kaloriintaget av kosten 400 kcal för att skapa det nödvändiga kaloriunderskottet för viktminskning, vilket gör att viktminskningen kan bli omkring 5 kg per kvartal.

slutsats

Nu vet du vad som är användbart för prostata. Rationell näring med tillräcklig fysisk aktivitet och viktnormalisering kommer att stödja behandlingen som föreskrivs av en läkare för prostatit och utjämna symptomen.

När sjukdomen förvärras måste en förändring i kost och motion göras, mildt läge. Med fullständig botemedel tas några av kraft- och belastningsbegränsningarna bort.

Nutrition för prostata (prostata)

Den prostatiska körteln (prostata) är en orörd androgenberoende kropp som ligger strax under blåsan. Det täcker urinröret från alla håll och kastar in sig (under utlösning) sådana ämnen som immunoglobuliner, enzymer, vitaminer, samt citronsyra och zinkjoner, som är nödvändiga för normal funktion av spermatozoa.

Hemligheten i prostatakörteln är också inblandad i flytning av ejakulatet. Prostatakörteln når sin fulla mognad endast senast 17 år.

Allmänna rekommendationer

För att prostatakörteln fungerar korrekt, är det nödvändigt att äta mat som innehåller vitaminer och mikrodelar som är viktiga för hankörteln dagligen. I det här fallet innehåller ejakulatet en komplett uppsättning ämnen som är nödvändiga för normal befruktning.

Det är också önskvärt att undvika de produkter som kan ha en negativ effekt på prostatens hemlighet. Dessa inkluderar: ett överskott av fetter, kolhydrater och produkter som orsakar nedsättning av körteln.

Produkter som är användbara för prostata

För prostatakörteln fungerar följande produkter:

 • Ägg. På grund av det lecitin som finns i dem påverkar de den fullständiga utvecklingen av prostatakörteln, som består i en balanserad produktion av sekretionen av könsstycket.
 • Nötkött, fisk och fjäderfä. En bra källa till protein. Delta i syntesen av immunglobuliner (speciella proteiner).
 • Pumpa frön. De innehåller en stor mängd provitamin A, E-vitamin, och också ett viktigt för prostata-mikroelementet - zink.
 • Olivolja och solrosolja. En bra källa till vitamin E. Det är nödvändigt för en balanserad sammansättning av sexuella sekret.
 • Citrusfrukter. Ökad immunitet, ansvarar för att bibehålla surhetsnivån i ejakulatet.
 • Valnötter. Stimulera ämnesomsättningen. De deltar i skapandet av sekretionen av prostatakörteln. Innehåller järn, kalcium, fosfor, liksom zink och vitaminer C och E.
 • Ostron, musslor och rapaner. Tack vare vitaminerna och spårämnena i dem är de en bra källa till oersättliga ämnen som är nödvändiga för normal spermatogenes.
 • Mandel. Det är en utmärkt källa till protein. Innehåller kalcium, magnesium, kalium, zink och fosfor. Dessutom innehåller vitaminer som: B-vitaminer, E-vitamin och folsyra.
 • Bovete. Tack vare de åtta väsentliga aminosyrorna som finns i den är det också nödvändigt för normal vital aktivitet hos prostata.

Folkmedel för normalisering av prostata

För att förhindra inflammation i prostata (även kallad prostatit), behöver du en kombination av sådana förfaranden som att springa, massage, duscha på perinealområdet, Kegel övningar. Men viktigast av allt, denna mat, som innefattar användningen av ett stort antal pumpafrön, havskål och nötter.

Mycket bra resultat vid förebyggande av prostatit har regelbunden användning av kefir med kli.

Det är också nödvändigt att öka i kosten sådana grönsaker som betor, morötter, selleri och persilja.

Användbara produkter för att förbättra styrkan och förstärkningen av prostata

Prostata är den exokrina körteln, dvs körteln av yttre utsöndring som utsöndrar och utsöndrar utåt, i motsats till endokrina körtlar (inre utsöndring). Detta är en av de viktigaste organen i det genitourära systemet för män.

Funktioner av prostata

Prostatakörteln består av glandulära och muskulösa vävnader. Prostats hemlighet utsöndras av kirtlens vävnad och utflödet tillhandahålls av muskeln.

Sekretorisk funktion

Viktigt! Prostatens huvudfunktion är produktionen av en vitaktig vätska med en karakteristisk lukt, en hemlighet i prostata som ingår i spermierna.

Huvudvärdet av prostats utsöndring är att säkerställa spermatozoas livskraft efter att de lämnade människans kropp:

 • alkalisk miljö i prostatsekretionen neutraliserar den sura miljön i vagina för att underlätta passage av spermatozoa;
 • Hemligheten kondenserar spermierna och säkerställer dess fluiditet.

Motorfunktion

Prostata tjänar som en hemlig hemlighet på utsidan och fungerar som en sfinkter av blåsan.

Barriärfunktion

Prostatakörteln ligger i närheten av blåsan, som täcker urinrörets början. Detta arrangemang säkerställer uppfyllandet av dess andra funktion: under erektion är det en ventil som förhindrar urinlösning. Dessutom, Prostatens viktiga roll är att skydda den manliga sexuella sfären från olika infektioner, det förhindrar infektion av infektion i övre urinvägarna.

Korrekt näring för prostata

Korrekt näring är nödvändig för att alla organ ska fungera fullt och prostatakörteln är inget undantag.

Det finns livsmedel som har en positiv eller negativ inverkan på prostata. Även om inte alla så entydiga.

För att upprätthålla den normala operationen av prostata måste du komma ihåg regeln: allting är bra i måttlighet. Även om du äter mat som anses vara användbart för prostata, i stora mängder, kommer detta inte att medföra de förväntade fördelarna. Snarare tvärtom. Överdrivenhet - en vanlig följd av övermålning bidrar till kränkningen av blodtillförseln och stagnation i bäckenorganen, vilket ofta leder till prostata sjukdomar.

Foto 1: För ökning av övervikt förvärrar patienterna bara problemen med utvecklingen av olika negativa processer i prostata. Därför är det i näring inte bara det du äter, men också i vilka kvantiteter maten går in i en mans kropp. Källa: flickr (Mikhail Gryaznov).

Vilka produkter är användbara för prostata

Produkter av animaliskt ursprung

Det är nödvändigt att inkludera i dietprodukter som ägg; kött; mjölk; ost; kockost. De är huvudkällan till proteiner (byggmaterial för celler), som är nödvändiga för vitala organers normala funktion. Dessa produkter bidrar till produktionen av testosteron - ett av de främsta hormonerna som styr arbetet i prostatakörteln.

Vegetabiliska fetter

Olivolja, jordnötsolja, majs, solrosolja är nödvändiga för att upprätthålla maskulin hälsa som källor till vitaminer E, A, vilket ger den korrekta sammansättningen av prostatsekretionen. Även vegetabiliska fetter är rika på nötter. Speciellt för prostata är användbara valnötter, pumpafrön och mandel, som källor till zink, järn, magnesium, fosfor, vitaminer.

Fiskolja

Fetter som finns i fisk och skaldjur (fiskolja) är rika på D-vitamin och omega-3-syror. Tack vare dem produceras steroidhormoner.

Vilka livsmedel är skadliga för prostata

Var uppmärksam! Det finns rimliga begränsningar i användningen av vissa livsmedel som negativt påverkar prostatens funktion.

alkohol

Den skadliga effekten på prostata av ett överskott av alkohol uttrycks av flera faktorer:

 • Närvaron av alkohol i blodet stör aktiviteten hos hypofysen, som kontrollerar syntesen av könshormoner.
 • Under påverkan av etanol i små kapillärer finns en limning av erytrocyter, vilket leder till att blodtillförseln till bäckenorganen och i synnerhet till prostata störs.
 • Produkterna av alkoholfördelning i urinen orsakar inflammation på urinrörets slemhinnor och, som en komplikation, i prostatakörteln.
 • Malt och humle, som ingår i öl, har i sin sammansättning fytoöstrogener - kvinnliga könshormoner. Dessa substanser gör en obalans i kroppen hos en man, som ersätter de manliga hormonerna, den normala utsöndringen av prostats utsöndring är bruten.

Var uppmärksam! Det handlar om missbruk. Inte undra på att många experter tror att användningen av alkohol i små doser kan vara till och med användbar.

Fet mat

Att äta animaliska fetter (fett kött, fett, etc.) ökar risken för prostatacancer och leder också till ökad bildning av lågdensitets kolesterol. Det bildar plack på blodkärlens väggar och bidrar till blodflödesstörningar.

Var uppmärksam! I små mängder har fetter en positiv effekt på alla organers arbete.

Natrium är nödvändigt för att fungera för många kroppssystem, men dess överskott leder till en överträdelse av vattensaltbalansen. Byrån på njurarna ökar, utflödet av vätskor störs, vilket leder till bildandet av stenar, inklusive i prostatakörteln.

Var uppmärksam! För att förebygga beräknad prostatit är det användbart att begränsa intag av bordsalt till 5 g. per dag.

Kryddig mat

Överdriven konsumtion av akut mat irriterar den inre ytan av urinvägarna, bidrar till utvecklingen av inflammation som överförs till prostata.

Stekt mat, rökt produkter

Stekt mat, röka produkter irriterar mag-tarmkanalen, orsakar jäsning, förstoppning.

Foto 2: I prostatit bör livsmedel som innehåller konserveringsmedel elimineras fullständigt, eftersom de kan provocera utvecklingen av en malign tumör. Källa: Flickr (Christopher Tait).

Profylax av prostata sjukdomar

prostatit

Var uppmärksam! För att förhindra inflammation i prostata är det viktigt att undvika förstoppning. För att göra detta är det nödvändigt att begränsa konsumtionen av produkter från vitt mjöl, vit potatis, choklad etc.

Det är nödvändigt att berika din diet med matrika med fiber:

 • grönsaker;
 • frukter;
 • kli;
 • bönor;
 • helkornsbröd etc.

Det nödvändiga elementet för prostata hälsa är zink. Den finns i följande produkter:

 • pumpa (frukt och frön);
 • linser, bönor;
 • skaldjur (särskilt havskål, ostron).

Lycopen är ett pigment som finns i frukter rik på beta-karoten. Lycopen (en naturlig antioxidant) och beta-karoten (A-vitamin) skyddar och närmar varandra prostata, förhindrar utveckling av tumörer. De finns i följande grönsaker och frukter:

För att förebygga infektiös prostatit är produkter som förbättrar immuniteten användbara (innehåller en stor mängd vitamin C):

 • citrusfrukter;
 • granater;
 • vitlök;
 • honung;
 • örtteater (echinacea, etc.).

Adenom och prostatacancer

Viktigt! För att förhindra BPH är det nödvändigt att rimligen begränsa intaget av animaliska fetter.

För att förebygga förekomsten av prostatacancer rekommenderas att man inkluderar i kosten:

 • Getmjölk (sänker kolesterol, normaliserar näring av prostatavävnad);
 • Soja (innehåller isoflavoner som normaliserar den hormonella bakgrunden);
 • ris (innehåller zink, järn, fosfor, vitamin B);
 • alla produkter som innehåller selen och vitamin E (vetekli, skaldjur, majs, lök, svamp).

Vad är användbart för prostata: näring och motion

Män kan vara oroade över vad som är bra för prostata. Svaret kommer att ges av någon läkare som behandlar urinogenitalorganen. Det bästa förebyggandet av prostatit och andra sjukdomar i prostatakörteln är upprätthållandet av en korrekt livsstil. Användbar för henne kommer att vara riktig näring, kombinerat med regelbunden träning. Ofta rekommenderar läkare att män efter 40 år regelbundet gör massor av prostata, vilket har en positiv effekt på prestanda hos urin och reproduktionssystem.

Orsaker till prostatit

Från prostatit lider man oftast män, för vilka en stillasittande livsstil är karakteristisk. Vanligtvis diagnostiseras sjukdomen hos kontorsarbetare och förare. Inflammation i prostatakörteln uppstår på grund av dess skada på virus- eller bakterieinfektioner. Många av dem är sexuellt överförda.

Det finns andra orsaker som förklarar utseendet av prostatit hos en person:

 • Allvarlig hypotermi i kroppen
 • Förstört blodcirkulation och stillastående processer i lilla bäckenet;
 • Sexuell abstinens;
 • Frekvent övning av avbrutet samlag
 • rökning;
 • Missbruk av alkoholhaltiga drycker;
 • Överbelastning och stress.

Alla dessa faktorer påverkar hanehälsan är inte det bästa sättet. Därför är det nödvändigt att försöka skydda din egen organism från deras inflytande.

De flesta orsakerna till prostatit kan undvikas

Nutritionens principer

Om en man har problem med prostata måste han ompröva sin dagliga kost. De flesta urologer är överens om att drogterapi inte har den önskade effekten utan riktig näring. Därför rekommenderas patienter med inflammation i prostatakörteln en mild kost.

Det är väldigt viktigt att följa vissa näringsregler som varje man som bryr sig om sin hälsa borde veta om. Organisationen av en daglig diet bör baseras på följande principer:

 1. Ursprungligen är det nödvändigt att sluta konsumera stora mängder salt. Det förvarar vatten i kroppen, vilket i sin tur hjälper det att rengöra sig av skadliga ämnen och toxiner. Dessutom reducerar natriumklorid de antiinflammatoriska egenskaperna hos kalcium som rengör inflammation;
 2. Periodiskt måste du ordna själv avlastningsdagar. De hjälper kroppen att vila, varefter den kommer att ha styrkan att kämpa med de problem som för närvarande störa personen.
 3. Maten bör balanseras. Detta innebär att kosten ska innehålla användbara livsmedel som kan mätta kroppen med värdefulla spårämnen och vitaminer.

Från vad en man äter beror kompositionen och kvaliteten på prostatajuice, vilket avlägsnar skadliga element från körteln, vilket stärker inflammatorisk process.

Det finns inget behov av att följa en strikt diet för problem med prostata. Tvärtom kan sådana åtgärder ytterligare förvärra sitt tillstånd. Det är nödvändigt att välja en balanserad kost. Om en man inte kan klara av denna uppgift, kan han alltid söka hjälp från en urolog eller en nutritionist.

Användbara produkter

Män ska vara intresserade av vilka produkter som kan vara användbara för prostata. Svaret på denna fråga hittades av forskare som studerade inflytandet av olika typer av mat på den manliga kroppen och särskilt genitourinary systemet. De lyckades identifiera ett antal produkter som stöder organets arbete i ett normalt tillstånd.

För att behandla och förebygga sjukdomar i prostatakörteln bör du använda mat som är användbart för prostata, vilket är berikat med spårämnen som är viktiga för den manliga kroppen. De måste vara:

 1. Vitaminer. De mest värdefulla i detta fall är ämnen som hör till grupperna A, C och E. De har en positiv effekt på immuniteten, vilket ökar organismens resistens mot olika patogena bakterier och virus.
 2. Zink. Det ökar produktionen av manliga hormoner, och hämmar också den patologiska tillväxten i prostatakörteln. Mikroelementet kan stärka styrkan och minska tecken på inflammation.
 3. Selen. Ämnet förbättrar sexuell funktion och tillåter inte celler i körteln att växa över. Dessutom har den en antiinflammatorisk och immunmodulerande effekt.

För att förstå vilka livsmedel som behöver ingå i kosten måste du bekanta dig med deras sammansättning.

Vitamin A

På en dag behöver en man cirka 800 μg vitamin A. Det kan erhållas genom att äta sådana livsmedel:

 • Levern
 • ägg;
 • Fiskolja;
 • Grönsaker (morötter, lök och spenat);
 • kräm;
 • Milk.

Dessa produkter kan kombineras med andra och förbereda inte bara läckra men också mycket användbara rätter.

Vitamin A finns i både animaliska och växtprodukter

C-vitamin

Män rekommenderas att konsumera upp till 60 mg C-vitamin per dag. I tillräcklig mängd finns det i sådana produkter:

 • vinbär;
 • persilja;
 • Bulgarisk peppar (röd);
 • kål;
 • Nypon.

En mindre del av vitamin C finns i alla typer av citrusfrukter.

Vitamin E

Manlig kropp behöver vitamin E. Den dagliga dosen ska vara upp till 10 mg. Ämnet finns i följande produkter:

 • majs;
 • Vete bakterier;
 • ägg;
 • kli;
 • Levern
 • Majs och sojabönolja.

Vitamin E finns i många växter.

Vitamin E finns i nötter och vegetabilisk olja

Det minimala kravet på den manliga organismen i detta spårämne är 15 mg per dag. Mycket ofta observeras dess brist, eftersom 1/3 av zinket snabbt utsöndras av svettkörtlarna. För att kompensera för bristen på ett mikroelement måste du använda sådana produkter:

 • lamm;
 • choklad;
 • Fröer av pumpa;
 • Frön av vattenmelon;
 • Nötköttlever
 • jordnötter;
 • Ostron.

Det är önskvärt att äta dem flera gånger i veckan.

selen

På en dag är det nödvändigt att konsumera upp till 200 mikrogram av detta spårelement. Selen finns i följande produkter:

När du sammanställer en diet, glöm inte bort dessa produkter.

Nötter innehåller många komponenter som är användbara för män

Fysisk aktivitet och motion

För prostata är det mycket användbart inte bara kost, men också gymnastik. Det bör innehålla övningar som förbättrar bäckensorganens tillstånd och har också en positiv effekt på deras funktion. Sjukgymnastik ökar förekomsten av sjukdomar i samband med urin och reproduktionssystem. Med hjälp kan du uppnå dessa resultat:

 1. Den normala blodtillförseln hos de urogenitala organen återställs;
 2. Nervsystemet fungerar normalt.
 3. Effektiviteten av behandling av prostatisk hypodynami ökar.

Dessutom bidrar denna övning till att stärka musklerna i perineum och höftled, vilket också har en fördelaktig effekt på prostatakörteln.

Komplexa övningar

Speciellt för män som lider av prostatit eller försöker förhindra dess utveckling har särskilda uppsättningar övningar utvecklats. De är en del av övningsterapi. Särskilt användbart i detta fall kan betraktas som yogakurser och träningsmetoder Kegel.

Till terapeutisk träning var användbar, det är nödvändigt att hantera det dagligen. Det är lämpligt att välja samma tid för träning. Börja uppvärmningen från ryggraden i enlighet med typen av backar och veck. Med hjälp kan du utveckla flexibiliteten, liksom stärka musklerna. Genom att utföra varje övning måste du komma ihåg att andningen är korrekt. Utandning och utandning bör vara jämn och jämn.

De män som leder en stillasittande livsstil bör utföra en enkel uppsättning övningar dagligen. Tack vare honom kommer de att känna sig mycket bättre. Och även sådan träning minskar sannolikheten för framtida utveckling av problem med körteln eller organen i genitourinary systemet.

Behandlingskomplexet består av följande övningar:

 1. Du måste ta en bekväm position, sitta ner på golvet. I detta fall måste benen förlängas framåt. Nu måste du börja röra på skinkorna. Tre metoder bör vidtas, var och en kommer att innehålla 30 steg;
 2. Det är nödvändigt att sitta på golvet och sträcka benen framåt. Nästa måste du göra backarna. Bör läggas ut till det maximala. Det är önskvärt att upprepa denna övning 60 gånger. Det är tillåtet att dela upp antalet backar i 3 tillvägagångssätt.
 3. I stående läge är det nödvändigt att göra milda gungor växelvis med vänster eller höger fot, 20 gånger vardera. Det är önskvärt att göra 3 tillvägagångssätt;
 4. I samma position måste du göra 20 backar på vänster och höger sida. Återigen rekommenderas att komplettera 3 tillvägagångssätt;
 5. Det är nödvändigt att ligga på ryggen och höja din skinka något. Det är nödvändigt att stå i stället för "björk". Det ska ta ca 10 minuter. Därefter kan du koppla av lite. Var och en av de tre tillvägagångssätten är önskvärt att motstå under denna tid.

På en så komplicerad man behöver inte spendera mycket tid. De första resultaten av fysioterapi kommer att vara synliga efter några veckor med regelbundna klasser.

Särskilt användbara övningar för män som arbetar med stillasittande arbete

Prostatisk massage

Specialister inom urologi rekommenderar att män gör en prostata massage. Denna procedur är mycket användbar, eftersom den stimulerar prostatakörteln och förbättrar blodcirkulationen i bäckenområdet. Innan du börjar massage, måste du genomgå en fullständig undersökning, eftersom det har många kontraindikationer.

Prostatimassage utförs vanligtvis av en läkare. Men även denna procedur är lämplig för självintroduktion, om en man har information om hur man korrekt utför det. Att massera prostatakörteln med ett finger eller en apparat kan förhindra utvecklingen av en inflammatorisk process i den. Därför förklaras oftare detta förfarande som förebyggande. Massera prostata bör inte vara längre än 1 minut, eftersom överdriven exponering för organen i genitourinärsystemet kan få obehagliga konsekvenser.

Det finns flera metoder för att massera prostata:

 • Extern massage. Förfarandet är begränsat till yttre sträckning och trimning av perineum på den plats där prostatan är belägen;
 • Transrectal massage. Dess väsen ligger i manipulationen av körteln med ett finger eller en apparat som sätts in genom anusen.

Andra viktiga punkter

Inte bara träning och massage, som involverar att sträcka perineum eller infoga ett finger i anusen, hjälper till att förbättra tillståndet i prostatakörteln. För prostata kan analsex vara användbart. Även om det faktiskt inte är det. Under detta koncept menas en ytterligare stimulans av organ genom anusen under intim närhet. Tack vare detta ökar utsöndringen avsevärt. Dessa åtgärder ökar också erektionen och sätter orgasmen i kontakt.

Den terapeutiska effekten av att ha kön blir märkbar om mannen gör det minst 3 gånger i veckan.

En annan bra hjälpare vid behandling och förebyggande av prostata sjukdomar är yoga för män. Det stoppar alla stillastående processer som finns i det lilla bäckenet. Särskilt användbara är bäckens rotationsrörelser och coccyxens intensiva slipning. Det är bäst att kombinera yoga med komplexa övningar.

Varje man kan förhindra utseende av prostatit och andra liknande sjukdomar som påverkar prostatakörteln. För att göra detta borde de leda en hälsosam livsstil och inte försumma regelbunden fysisk aktivitet. Korrekt näring har ingen betydelse. En balanserad diet är användbar inte bara för urogenitala organ, men också för alla kroppssystem.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Produkter som är användbara för att förebygga prostatit

Prostatit är på listan över de farligaste och obehagligaste sjukdomarna. Patologi är farlig inte bara för obehagliga symtom och oegentligheter i kroppens funktion utan även allvarliga konsekvenser, till och med för omöjligheten av att ha barn och utvecklingen av irreversibla processer i kroppen.

En av deras effektiva förebyggande åtgärder är en diet och en balanserad meny. Artikeln presenterar de grundläggande principerna för literär näring för prostata och produkter som är användbara för kroppen.

Principer om näring och vad som är bra för prostata

 1. Farliga produkter för prostata brinner, skarpa kryddor. Det bör överges svart och rödpeppar, vilket ökar inflammation i orgeln.
 2. Det är viktigt att överge halvfabrikat och salt, vilket bidrar till stagnation av urin.
 3. Det är nödvändigt att byta till en delad måltid, att äta samtidigt;
 4. Menyn ska innehålla produkter rik på antiseptiska ämnen - lök, vitlök, senapskorn;
 5. Menyn justeras beroende på patologifasen. Under eftergivningsperioden är det möjligt att avvika något från reglerna, i den akuta fasen är det viktigt att hålla fast vid kosten.
 6. Mängden fett bör minskas till ett minimum. Istället för dem använder du gröna, grönsaker och frukter, hela kornprodukter, där alla aminosyror, mineraler och vitaminer lagras.
 7. Menyn ska innehålla omättade, friska fetter - havsfisk, olivolja och linfröolja;
 8. Kolhydratdelen av menyn presenteras av porridge och bröd från helkornsmjöl. Bröd är bättre att baka själv utan att använda ett bakpulver;
 9. Från mjöl, söta produkter är det bättre att vägra
 10. Proteinmat är företrädesvis vald från vegetabiliska källor - baljväxter;
 11. Mjölkprodukter med låg fetthalt förekommer i kosten i små mängder. De kombineras med flingor och frukter;
 12. När det gäller sötsaker är det bättre att vägra dem, undantaget är honung, om det inte är allergiskt. Du kan också laga efterrätter från naturprodukter, till exempel sötsaker från torkade aprikoser, russin, fikon, pommes frites;
 13. Färska grönsaker och frukter är bättre att äta utan föregående värmebehandling för att bevara den användbara kemiska sammansättningen så mycket som möjligt. Andra produkter får endast kokas eller ångas.

Det är förbjudet att äta mat som irriterar njurarna - alkohol, choklad, kaffe, salt och kryddig mat. Dessutom måste du avstå från att röka, eftersom nikotin och tjära provoserar utvecklingen av ateroskleros av småbäckens kärl.

Produkter som är användbara för prostata

Varje organ i människokroppen behöver en viss uppsättning användbara ämnen för korrekt och oavbruten funktion, vilket kan erhållas från produkter. Ju mer varierad och balanserad kost, desto mer vitaminer och mineraler kommer in i kroppen. Specialister rekommenderar starkt att diversifiera kosten med användbara produkter för prostata.

För prostatahälsa har många specialdieter utvecklats, men artikeln presenterar en universell förteckning över produkter som kan användas som ett extra behandlingsstadium under behandlingen av sjukdomen, och även som en förebyggande åtgärd.

Det finns fem huvudgrupper av produkter som är användbara för prostatakörteln. Det är viktigt att de alla är närvarande i kosten, bara i det här fallet är det möjligt att ge kroppen tillräckligt med användbara ämnen.

Vilka produkter är användbara för prostata

Vitaminer och mineraler

Svaret på frågan - vad prostata tycker om - skulle inte vara komplett utan att nämna vitaminer och mineraler.

 • Selen. En kraftfull antioxidant, förhindrar aktiv, patogen tillväxt av prostataceller, stärker immuniteten och förbättrar manlig styrka. Selen är också ordinerat som en profylax för utseendet av stenar i prostatakörteln. Detta är särskilt sant, eftersom i 80% av fallen är prostatit åtföljd av närvaron av små stenar. Fasta formationer i prostata väcker ar. Selen främjar krossning och upplösning av stenar;
 • Zink. Mineralet tar en aktiv roll i många enzymprocesser. I patologiska processer i prostatan normaliserar zink organets storlek och neutraliserar patologins kliniska manifestationer. Dessutom är zink nödvändig för syntesen och metabolismen av testosteronhormonet. Mineralet aktiverar spermatogenes och normaliserar den sexuella funktionen. Zinkkällor är kött (fettsyror), skaldjur, fullkorn och fjäderfä.

Prostatan innehåller mer zink än något annat organ, varför en brist på detta mineral oundvikligen leder till utveckling av prostatit.

Med kronisk prostatit tas zink tillsammans med alfalfa. Under tre dagar är riklig och frekvent urinering möjlig. Betydande förbättringar i hälsa och jämn återhämtning är möjliga om en månad.

 • Vitaminer A, E och C. Dessa är antioxidanter som stärker immuniteten, ökar kroppens förmåga att motstå effekterna av infektioner och neutralisera de farliga effekterna av radikaler på celler.

Fysisk aktivitet är ett effektivt tillskott till rätt näring

Även den mest balanserade kost och väl utformad kost hjälper inte en man om han leder en stillasittande livsstil. Först och främst talar vi om ett fullt aktivt sexliv. I detta fall får prostatakörteln tillräcklig belastning och fungerar ordentligt.

Enligt statistiken stiger sannolikheten för stroke och utvecklingen av prostata sjukdomar 50 gånger om en man inte har permanenta intima relationer.

Dessutom finns i riskzonen män som flyttar lite, eftersom blodcirkulationen i det här fallet minskar i det lilla bäckenet, blodflödet saktar ner och stagnerande processer uppträder. De leder till störningar i prostata körningens funktion.

Som fysisk ansträngning kan du använda eventuella återställande förfaranden som syftar till att stärka immuniteten och återställa kroppens skyddande funktioner. Experter rekommenderar:

 • Gå oftare utomhus;
 • simning;
 • Härdning.

Du bör ge upp mycket fysisk ansträngning.

Aktivt sexuellt liv hindrar stagnation av blod i det lilla bäckenet och prostatakörteln. Under orgasmen växer blodkärlen, körteln får mer blod - det här är förebyggandet av prostatit och manlig kraft.

sammanfattning

Med någon patologi i prostata är en diet och en balanserad diet en förutsättning. Det är en hälsosam, korrekt sammansatt diet som neutraliserar sjukdomens symtom och återställer människors hälsa.

Att hålla en diet i samband med fysisk stress och undvika dåliga vanor är också en effektiv förebyggande åtgärd som minimerar risken för att utveckla prostatapatologier.

Naturligtvis är rätt näring inte ett paradis för att bevara hälsan och förhindra utvecklingen av sjukdomen. Det är viktigt att konsultera en läkare vid de första symptomen.