Huvud
Strömförsörjning

Behandling med antibiotika för pyelonefrit och cystit

Antibiotika för pyelonefrit och cystit är oumbärliga komponenter för framgångsrik behandling av dessa sjukdomar i njure- och urogenitala systemet. Dessa sjukdomar är utbredda nog, och enligt statistiska uppgifter är de mest utsatta för dem det rättvisa könet. Sådana inflammatoriska processer i genitourinärsystemet är ganska farliga och kan, i avsaknad av snabb och kompetent terapi, orsaka många komplikationer i form av irreversibla förändringar i inre organ och utvecklingen av olika patologier.

Kliniska bilder och symtom på dessa sjukdomar är ganska lika, därför är de ofta förvirrade med varandra. Hur skiljer man cystit, pyelonefrit?

Funktioner av varje patologi

Cystitis är en inflammatorisk lesion av blåsan. Karakteristiska symptom på denna sjukdom är följande manifestationer:

 1. Hyppig uppmaning att urinera.
 2. Smärtsamma känslor i spänningen i blåsans muskler.
 3. Smärta i underlivet.

Pyelonefrit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar njurarna och bäckenet. För den presenterade njursjukan är symptomen:

 1. Smärtsamma känslor i ländryggen.
 2. Intensifierad svettning.
 3. Signifikant ökning av kroppstemperaturen.
 4. Illamående.
 5. Anfall av kräkningar.
 6. Ökad trötthet.
 7. Sömnlöshet.
 8. Allmän försvagning av kroppen.
 9. Fever.
 10. Frossa.
 11. Ökat proteininnehåll i urinen.

Liknande och särskiljande tecken på sjukdomar

Som med blåsor och med pyelonefrit, noteras följande manifestationer:

 1. Hyppig uppmaning att urinera.
 2. Karakteristisk smärta.
 3. Känsla av obehag i underdelen.
 4. Obehagliga, smärtsamma känslor vid urinering.
 5. Förhöjda nivåer av leukocyter i blodet.
 6. Förekomsten av patogena bakterier i urinen.

Huvudskillnaden mellan cystit och pyelonefrit är den nästan fullständiga frånvaron av yttre symtom vid en inflammatorisk lesion i urinblåsan. Dessutom identifierar experter ett antal särdrag hos dessa njursjukdomar:

 1. I inflammatoriska processer i blåsan observeras smärtsamma känslor huvudsakligen i suprapubiczonen. Om njurskyddet påverkas, koncentreras smärtan i ländryggen.
 2. Med pyelonefrit, observeras feber, illamående är möjlig. För blåsor är denna typ av symptom inte karaktäristisk.
 3. Inflammation i njurskyddet åtföljs av en sjukdom i njursystemet, vilket påverkar resultaten av ett allmänt blodprov. Med cystit är det inga sådana förändringar.
 4. I händelse av inflammatoriska processer i urinblåsan är den del av vätska som frigörs per urineringstakt vanligtvis mycket liten, vilket inte är karakteristisk för pyelonefrit.
 5. Sällan är det fall där smittsamma processer stiger från urinledaren till njurkalken eller vice versa.

Funktioner för att ta antibiotika

Cystitis, som pyelonefrit, hänvisar inte bara till inflammatoriska sjukdomar utan också provoceras av verkan av samma bakterier. I de flesta fall tjänar sådana bakteriemedel som Klebsiella E. coli eller Proteus som katalysatorer. Därför utförs behandling med cystit och pyelonefrit huvudsakligen med hjälp av samma antibiotika. Denna terapi har sina egna egenskaper:

 1. Behandlingsförloppet bör utses endast av en urolog på grundval av en diagnos och med beaktande av alla patientens individuella egenskaper och de samtidiga sjukdomarna.
 2. Antibiotikas verkan bör riktas strängt mot patogenen av en viss typ.
 3. Effektiv antibiotikabehandling bör vara regelbunden, systematisk.
 4. Läkemedlet ska tas strikt på samma gång. Detta är nödvändigt för permanent kvarhållande av koncentrationen av den aktiva substansen i blodet.
 5. För att bibehålla mikrofloran i mag-tarmkanalen bör behandling med antibiotika kombineras med intag av speciella yoghurt och probiotika.
 6. Under behandlingsprocessen är det nödvändigt att strikt följa alla läkares rekommendationer om att ta mediciner.

Dosering av droger

Dosering och varaktighet av behandlingsförloppet väljs individuellt i varje enskilt fall. I det här fallet är det nödvändigt att överväga följande faktorer:

 1. Åldersgrupp.
 2. Patientens kroppsvikt.
 3. Individuella egenskaper hos kroppens struktur.
 4. Specifik diagnos.
 5. Förekomst av samtidiga sjukdomar.
 6. Formen av inflammatorisk process.
 7. Graden av svårighetsgrad och varaktighet av sjukdomen.
 8. Kursen av den terapeutiska processen.
 9. Reaktioner av kroppen.
 10. Patientens tendens till allergiska reaktioner.

Varaktigheten av den terapeutiska kursen är också viktig. Med långvarig behandling, som inte ger konkreta resultat, rekommenderas vanligtvis att byta läkemedel. Faktum är att bakterier i vissa fall förvärvar motstånd mot en viss typ av antibiotika, så det upphör att fungera. Under alla omständigheter bör denna process uteslutande utföras av en specialist med beaktande av alla ovanstående faktorer. Oberoende val och okontrollerad användning av antibiotika för pyelonefrit eller cystit är kategoriskt kontraindicerade och kan leda till mycket allvarliga konsekvenser!

Kontraindikationer för användning

Trots det faktum att antibiotika är den mest effektiva metoden för att bekämpa inflammatoriska sjukdomar som orsakas av bakterier, är det i vissa fall avskräckt att använda dessa läkemedel. Kontraindikationer inkluderar följande:

 1. Graviditet.
 2. Laktationsperiod.
 3. Individuell intolerans av vissa beståndsdelar.
 4. Njurpatologi.
 5. Allvarlig leverskada.
 6. Starkt uttalad tendens till allergiska reaktioner.
 7. Åldern är under sexton.

Eventuella biverkningar

Moderna antibiotika har minimala toxiska effekter och påverkar i de flesta fall en viss patogen utan att påverka kroppen som helhet. Utseendet på biverkningar är emellertid fortfarande möjligt. De vanligaste av dem är vanligtvis:

 1. Illamående.
 2. Anfall av kräkningar.
 3. Yrsel.
 4. Smärtsamma känslor i buken.
 5. Huvudvärk.
 6. Magontet.
 7. Diarré.
 8. Utseende av utslag av allergisk natur.

När du observerar sådana fenomen, bör du omedelbart rådgöra med din läkare. Det kan vara nödvändigt att justera dosen eller helt enkelt byta drogen.

Effektiva antibiotika för inflammation i det genitourära systemet

Antibiotika, som förskrivs för inflammatoriska processer i njure eller urinblåsa, är huvudsakligen härledda från palin eller furadonin.

Många av dessa läkemedel har många kontraindikationer. De säkraste fluorokinolonerna innehåller följande läkemedel:

 1. Ciprofloxacin.
 2. Pefloxacin.
 3. Norfloxacin.
 4. Monural (detta läkemedel kan konsumeras även av gravida kvinnor).

För behandling av pyelonefrit, anges följande typer av antibiotika:

 1. Amikacin.
 2. Penicillin.
 3. Karbapenem.
 4. Gentamicin.
 5. Ceftriaxon.
 6. Aminoglykosid.
 7. Cefepim.
 8. Cefuroxim.

Den maximala tillåtna behandlingsförloppet med dessa läkemedel ska inte överstiga tre månader.

För att antibiotikabehandling ska ge de förväntade resultaten och att inte skada kroppen rekommenderas att följande regler följs under terapeutiska kursen:

 1. Drick så mycket vätska som möjligt (cirka två eller tre liter per dag).
 2. Avvisa från att dricka alkoholhaltiga drycker.
 3. Observera en viss diet. Den medföljande kosten innehåller strikta restriktioner för intag av kryddiga, feta och stekta livsmedel. Men innehållet av jästa mjölkprodukter som bidrar till återhämtningen av mikroflora bör maximeras.

Pyelonefrit och cystit är inflammatoriska sjukdomar, så det är nödvändigt att ta antibiotika för full behandling. Den okontrollerade användningen av dessa läkemedel kan inte bara misslyckas med att producera de förväntade resultaten, men leder också till allvarliga konsekvenser. För att detta ska kunna ske, bör behandlingen uteslutande ske under strikt medicinsk övervakning!

Interrelation av cystit och pyelonefrit

Cystitis och pyelonefrit har en direkt relation. Mycket ofta kommer en infektion från blåsan in i njurarna. Vanligtvis händer detta i avsaknad av behandling i början av sjukdomen.

Med hundra procent noggrannhet kan läkaren skilja akut pyelonefrit från blåsan. För att göra detta undersöker han patienten, utser ytterligare metoder för forskning - laboratorium, instrumental. Symptom på sjukdomar är likartade. Ofta förekommer både plågor i kombination med varandra, eftersom infektionen lätt tränger in i de närliggande organen: från blåsan till njurarna eller vice versa. Specialisten kommer att ordinera adekvat behandling.

Liknande och särskiljande tecken på sjukdomar

Cystitis, liksom pyelonefrit, är en patologisk process av inflammatorisk natur, vanligtvis av smittsam natur. Cystitis (inflammation i blåsans membran) kan uppträda vid vilken ålder som helst, risken att bli sjukare är högre hos kvinnor under klimakteriet, under barnets graviditet, med uppkomsten av sexuell aktivitet. Ofta sjuka barn. I representanter för den starka hälften av befolkningen observeras cystit oftare efter fyrtio år, det är en följd av prostata patologier. Pyelonefrit är en inflammation i njurarna.

Initialt påverkas den interstitiella vävnaden hos det calyx-tubulära systemet och tubulerna, och därefter är den glomerulära apparaten involverad i processen. Olika grupper av patienter utsätts för sjukdomen, särskilt personer med samtidig lidande i det genitourinära systemet, medfödda njurfunktioner.

Cystitis, liksom pyelonefrit, är primär (uppstår som en autonom sjukdom) och sekundär (som en komplikation av andra sjukdomar - diabetes, autoimmuna reaktioner, förgiftning). Det finns akut, subakut och kronisk kurs. Pyelonefrit kan vara ensidig eller påverka njurarna. Förutsätta sjukdomar som negativa faktorer som hypotermi, nervös chock, dåliga vanor, hormonella fluktuationer, hygienskador och andra.

Korrekt diagnos av tillståndet och särskilja patologiska processer hjälper till med de karakteristiska symptomen som finns i varje av dem:

 • Lokalisering av smärta. Cystitis åtföljs av smärtsamma förnimmelser främst i suprapubiska regionen, könsorganen. Pyelonefrit orsakar smärta i ländryggsregionen.
 • Mängden urin. Cystitis leder till ett brott mot evacueringsfunktionen hos kavitetsorganet, vätskan släpps i små portioner, ibland faller. Det är inte typiskt för ont i bäckenet.
 • Urinalys visar närvaron av protein och leukocyter (njureinfektion). I fall av cystit - huvudsakligen leukocytos.
 • Allvarlighet av generella symptom. Cystitis i den akuta fasen kan åtföljas av en ökning av kroppstemperaturen, en minskning av aktiviteten. Ändringar i det allmänna tillståndet är dock mindre uttalade än vid njurinflammation. Pyelonephritis bokstavligen "knackar ner" en person från fötterna. Följande symptom observeras: svår svaghet, sömnlöshet eller sömnighet, allvarlig feber, akut berusning, uttryckt av illamående, kräkningar, överdriven svettning.

Pyelonefrit och akut cystitis kan väcka allvarliga komplikationer om du ignorerar deras symtom, engagerar sig i självmedicinering, följ inte en specialists råd om behandling av sjukdomen.

Blåsans inflammation kan orsaka en abscess av dess vävnader, pyelonefrit - suppuration, njursvikt, sepsis. Vid utveckling av vävnadsnekros krävs radikal behandling - kirurgi.

Principer för behandling

Laboratorietester, ultraljud av njurarna och urinblåsan, cystoskopi, radiografihjälp skiljer sig från patologier. Behandling av inflammation i det urogenitala systemet är alltid komplex. Du bör hålla sig till kost, sängstöd, läkares rekommendationer för användning av läkemedel. Från livsmedelsrationen utesluter kryddor, röka produkter, feta livsmedel, godis, mättade buljonger. Det är förbjudet att dricka alkohol, koffeinerade drycker. Som en vätska (och den måste vara full minst 2 liter per dag) är örtte, renat vatten, komposit av torkade frukter, bär, fruktdrycker tillåtna.

Infektioner i det genitourinära systemet kräver administrering av bredspektrumantibiotika som kan skapa höga koncentrationer av det aktiva läkemedelssubstansen i urinen.

Framgångsrik behandling uppnås genom moderna antimikrobiella läkemedel:

Antiinflammatorisk behandling förbättras av olika örtberedningar som desinficerar organen i det genitourinära systemet, har en diuretisk effekt (kanefron, cyston tabletter). Ett bra resultat tillhandahålls av medicinalväxter (kamille, hästfält, bärbär, persilja). Läkaren kan ordinera behandlingen med fysioterapi (fonophoresis, UHF). Behandling med torr värme är kontraindicerad i hypertermi, purulent vävnadsskada, gravid.

Skillnader och likheter med pyelonefrit från blåsan

Pyelonefrit och cystit är två sjukdomar i urinvägarna, som har liknande symtom och orsaker.

Illamåendeens inflammatoriska natur förenar dem i en gemensam grupp och rankas bland de vanligaste sjukdomarna i urologin.

Sjukdomar har en liknande symptomatologi, därför är det så viktigt att skilja sjukdomen.

Men det är svårt att göra detta på egen hand. Det kommer att vara nödvändigt att kontakta en kvalificerad specialist.

Allmän information

Pyelonefrit - en inflammation i njurvävnaden sjukdom som uppstår som en komplikation av cystit, kan vara både akut och kronisk. Har en specifik symptomatologi och anses vara nästan den vanligaste njursjukan.

Cystitis är en inflammation i vävnaderna i epitel (slemhinna) i blåsan. Oftast diagnostiseras hos kvinnor, på grund av strukturens anatomiska egenskaper. Enligt statistiken led 80% av kvinnorna av blåsan av en eller annan form (akut eller kronisk) och endast 10% av männen upplevde denna sjukdom.

Om patienten har blivit diagnostiserad med blåsor, är det troligt att den inflammatoriska processen kommer att påverka njurarna om ingen adekvat behandling föreligger. Detta kommer att leda till utvecklingen av pyelonefrit. Det vill säga dessa sjukdomar har en nära relation.

Och det och andra sjukdomar diagnostiseras oftast hos kvinnor, kan inträffa i närvaro av konkrement eller smittämne i kroppen.

orsaker till

Det finns flera orsaker som kan leda till utvecklingen av cystit eller pyelonefrit.

Etiologi av blåsan

Förekommer på grund av infektion med patogen mikroflora, det är patogena bakterier, kan de komma in i kroppen genom urinröret. Hos kvinnor är det kort, och för män är det länge, därför diagnostiseras de oftare med urinrör.

Orsaken till cystit kan vara följande mikroorganismer:

 • E. coli;
 • staphylococcus aureus;
 • streptokocker.

Inflammation är ofta allergisk, i vilket fall den är säsongsmässig och uppträder endast vid exponering för allergener.

Sjukdomen kan kombineras med ICD (urolithiasis), beräkningen när njurarna går in i urinblåsan, är i den, irriterar kroppsväggarna och leder till inflammation.

Eftersom det här är en reservoar för urin kan förändringar i dess sammansättning leda till utseendet på typiska tecken på blåsor. I detta fall har sjukdomen inte ett bakteriellt ursprung.

Pathogenes av pyelonefrit

Njurinflammation utvecklas som en bakteriell komplikation av vissa sjukdomar:

 • halsfluss;
 • sinusit;
 • otitis media;
 • lunginflammation eller bronkit
 • cystit
 • inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ och mag-tarmkanalen.

Det vill säga, pyelonefrit uppträder nödvändigtvis när kroppen har en inflammatorisk process. I detta fall kan bakterier få blodflödet till alla vitala organ, vilket orsakar vissa förändringar.

Intestinal och Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, Staphylococcus - alla dessa bakterier kan orsaka pyelonefrit. Och infektionen går på ett annat sätt:

 • på nedstigningslinjen;
 • på stigande linje.

Infektionen penetrerar oftast kroppen genom urinröret och påverkar primärt blåsan och passerar sedan till njurarna.

Skillnader i sjukdom

Men oavsett hur liknande sjukdomar är till varandra, finns det ett antal skillnader som hjälper att skilja dem.

Det finns också ett antal karakteristiska symptom som hjälper till att ge patienten en korrekt diagnos och förskriva adekvat terapi

Klinisk bild

Symtom av sjukdomen har ett antal skillnader, men det finns liknande funktioner, kan de störa patienten som cystit och pyelonefrit.

Liknande manifestationer

Om vi ​​beskriver liknande symptom kan vi skilja på ett antal karakteristiska särdrag som båda sjukdomarna har:

 • frekvent och smärtsam uppmaning att urinera
 • ökad kroppstemperatur;
 • smärt syndrom.

Vanliga önskningar orsakas av urinvägarna. Utflödet av urin gör att du kan bli av med patogena bakterier, de går naturligt ut med urin.

Smärta bör ses som den första "signalen" som uppstår om det finns olika störningar i kroppen. När cystit och pyelonefrit är en person orolig för smärta, men det är lokaliserat på olika ställen.

Olika tecken

Det är värt att börja med smärtssyndromet. Med blåsor förekommer smärta i underlivet, oroar sig oftast vid urinering. Men med pyelonefrit är smärtan lokaliserad i ländryggen.

Pyelonefrit sker mot bakgrund av hög berusning av kroppen, det vill säga patienten har följande symtom:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • huvudvärk;
 • stark svaghet
 • Utseendet av ödem;
 • förändring i hudens färg;
 • en signifikant minskning av aptiten.

Med cystit är tecken på förgiftning helt frånvarande, det vill säga: kräkningar, illamående, smärta i huvudet etc., borde inte vara.

Ändringarna gäller tillståndet av urin, med pyelonefrit, blod, protein, ett stort antal leukocyter och bakterier kan förekomma i den.

Med cystit, observeras närvaron av slem eller purulent urladdning i urinen, färgen förändras, urinen har en putrefaktiv lukt.

Vem ska behandlas och hur man diagnostiserar?

När det finns karakteristiska tecken på pyelonefrit eller cystit är det värt att vända sig till:

Om en person misstänks ha denna eller den sjukdomen utförs en annan diagnos hos en person. Den innehåller:

 • analys av urin och blod;
 • Ultraljud av njurarna och urinblåsan;
 • en tank som sår urin på mikrofloran och känslighet för antibiotika.

När pyelonefrit kan förskrivas urografi, med cystit är det sällan utförs. Andra studier anses vara informativa, men de utförs endast på rekommendation av en läkare.

Metoder för behandling

Sjukdomsbehandling utförs i flera steg, har allmänna principer och genomförs med deltagande av en nefrolog och en urolog.

Traditionella metoder

Dessa inkluderar användning av läkemedel. Det är droger, ett annat handlingsspektrum. Med cystit och pyelonefrit, är antibiotika alltid föreskrivna, eftersom de bara hjälper till att hantera inflammation.

Bredspektrum antibiotika används tills resultaten av ett urintest för bakteriekulturen erhålls. Efter behandling, justera, utnämna droger med smal fokusering, som endast påverkar en viss grupp bakterier.

Med inflammation i blåsan kan ordineras:

Med njurinflammation kompletteras antibiotikabehandling med läkemedel som förbättrar njurefunktionen.

Traditionell medicin

Du kan behandla sjukdomar med hjälp av traditionell medicin, men extrakt av örter och växter fungerar som en hjälp, de kompletterar den grundläggande behandlingen.

 1. Björnbär av lingonberry. Förbered, observera följande proportioner: 20 gr. torrt råmaterial hälls med kokande vatten (250 ml), det insisteras på 2 timmar och tas 3 gånger i slag.
 2. Björnbär i kombination med kamomill. Ingredienserna blandas i lika stora proportioner, de hälls med kokande vatten, de garvas i ett vattenbad i 20 minuter. Sedan avkok och filtrera 150 ml 3 gånger i en kran (proportioner på 30 gram torrt råmaterial kräver 500 ml vatten).
 3. Field horsetail och corn stigmas. Blanda i lika stora proportioner, häll kokande vatten och låt stå i 30 minuter, dränera sedan buljongen och drick 3 gånger vid knackning. 1 liter vatten kommer att kräva 25 gram. torra råvaror.

Eventuella komplikationer

Pyelonefrit kan orsaka ett antal komplikationer, gå in i en kronisk form av flödet och förändra organens struktur, orsaka njursvikt.

Nominellt denna sjukdom patologi vägas eftersom kronisk typ flöde orsakar ett antal operativa och renala effekterna tillståndet i parenkymet.

Med cystit komplikationer av en annan typ uppstår:

 • klisterprocess av blåsans väggar;
 • en minskning av elasticiteten hos sfinkteren;
 • urininkontinens
 • en signifikant minskning av kroppens storlek.

Blåsans inflammation kan också gå in i en kronisk form av flödet, i vilket fall risken för komplikationer ökar flera gånger.

Profylax och prognos

Med tidig behandling av pyelonefrit och cystit - prognosen är gynnsam. Om du börjar sjukdomen kan de leda till olika komplikationer.

Inom ramen för förebyggande åtgärder rekommenderas:

 • att behandla infektionssjukdomar;
 • ta urin var 6: e månad
 • använda preventivmedel för samlag
 • övervaka kosten
 • undvik återfall
 • do not overcool;
 • missbrukar inte alkohol.

Trots en viss likhet är cystit och pyelonefrit två olika sjukdomar som har ett antal liknande och olika tecken. Behandlingen av sjukdomar har allmänna principer, utförs av en läkare med smal specialisering och innebär användning av antibiotika.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan pyelonefrit och cystit?

Ofta är patienter och läkare oroliga över hur man skiljer cystit från pyelonefrit, vad är skillnaden mellan dessa liknande sjukdomar i det genitourära systemet? Mycket många symtom och tecken är desamma, men det finns funktioner som berättar för den erfarna specialisten vilket organ påverkas av infektionen.

Det är uppenbart att cystit förekommer hos 95% av kvinnorna minst en gång i livet, medan hos män inte dessa indikatorer överstiger 25%. Om man talar om en pyelonefrit, möter den kvinnliga delen av en planets befolkning allt oftare (20%) med den givna sjukdomen, och representanter för ett starkt kön är extremt sällsynta (8%).

Vi definierar med begrepp

Urinsystemet består av urinröret, urinledarna, njurarna och urinblåsan. Alla med välkoordinerat arbete hjälper till att reglera vätskans mängd och sammansättning i människokroppen. Deras huvudsakliga funktion är att bli av med överskott och ta bort de bearbetade ämnena från de konsumerade produkterna.

De vanligaste sjukdomarna i detta system är cystit och pyelonefrit. Symtom är liknande i många avseenden, men det finns skillnader, tack vare vilka läkare som korrekt fastställer diagnosen och föreskriver lämplig behandling.

Pyelonefrit kallas inflammationsprocessen direkt i njurarna. Sjukdom kan utlösa bakterier såsom staphylococcus, Escherichia Pseudomonas aeruginosa, enterokocker, Proteus, Streptococcus, och så vidare. I detta fall, den påverkade slemhinnan och parenkymal renal tubulär tyg. Utan snabb behandling kommer att leda till fibrotiska förändringar, degeneration av celler, verkar bölder och infiltrat.

Cystitis är en liknande inflammatorisk process, men associerad med nederlaget av epitel och submucosa vävnad i urinblåsan. Som ett resultat av olika lokalisering skiljer sig dessa patologier i karaktäristiska drag och manifestationer.

Vad förenar dem är att kvinnor är mer benägna att drabbas av dessa sjukdomar. Och allt på grund av de organiska strukturerna hos dessa organ. Skillnaderna består i den förkortade urinröret och förekomsten av vagina, genom vilken patogener är mycket snabbare och lättare att komma in i.

Jag har aldrig uppmärksammat min hälsa. Jag behandlade alla slags förkylningar och höga temperaturer med uppvärmning, sköljning etc. Nu förstår jag att självmedicinering aldrig leder till något bra. Som det hände mig hjälpte det mig. Läs mer »

Både cystit och pyelonefrit kan vara akut och kronisk. Och utan tidig behandling spridas patogena mikroorganismer till närliggande organ och provocerar andra sjukdomar och komplikationer. Så kan cystit resultera i pyelonefrit och vice versa. Och utan ordentlig medicinsk intervention leder inflammatoriska processer till degenerering av vävnaderna i systemet och kan orsaka högt blodtryck eller till och med njursvikt.

Vad är skillnaden?

Låt oss i större detalj överväga hur man skiljer cystit från pyelonefrit. När allt kommer omkring, om några av symtomen är lika, så kommer de enskilda tecknen att berätta för dig vilken patologi du måste möta.

Vi beskriver för början av ett klagomål hos en person med blåsor:

 • smärtsamma känslor är lokaliserade i skönhetsområdet eller omedelbart ovanför det;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • urladdningen av vätskan är obetydlig, och smärta framträder i slutet av processen;
 • men kroppstemperaturen och andra tecken på förgiftning av kroppen observeras inte;
 • i den uppsamlade urinen kan det finnas lite blod;
 • hos tjejer och kvinnor, i vissa fall är sjukdomen åtföljd av tecken på vaginit.

Hur manifesterar inflammationen av njurarna eller pyelonefriten sig?

 • smärta är koncentrerad i ländryggsregionen;
 • liknande cystitis frekvent uppmaning att urinera i samband med en smärtsam process;
 • medan mängden vätska inte minskar från de vanliga värdena;
 • det finns en ökning av kroppstemperaturen och generella tecken på förgiftning - svaghet, frossa, kräkningar, illamående, huvudvärk etc.

Förutom uppenbara och märkbara tecken bestämmer läkare skillnaden mellan sjukdomar i form av blod och urin. Så, med pyelonefrit i den utsöndrade vätskan framträder protein och vita blodkroppar och cystit skiljer sig endast från leukocytos. Blodtest bekräftar diagnosen njureinflammation med förhöjda ESR-hastigheter.

diagnostik

För 4 år sedan började jag oroa sig för problem med genitourinary systemet. Smärta och svårighet att urinera.

För att bestämma vilken av de sjukdomar som en person oroar sig för använder läkare sådana diagnostiska metoder:

 • ett allmänt blodprov
 • analyser av urin (generellt, enligt Nechiporenko, Zimnitskys försök);
 • ultraljudsdisposition (ultraljud) hos urinvägarna;
 • ibland - röntgenundersökning
 • endoskopi;
 • bakteriekultur av urin (för att bestämma bakterier som orsakar inflammatorisk process);
 • cystoskopi;
 • Blandad cystografi;
 • studie av rytmen av urinering
 • uroflometriya;
 • mindre ofta urografi (utsöndring, överblick);
 • computertomografi.

Det är inte nödvändigt att utföra dem alla. I varje fall bestämmer läkaren vad som behövs för en noggrann diagnos och vilka metoder som ska användas för hans diagnos.

Metoder för behandling

Även om tecken på sjukdomen är annorlunda och skillnaden i de drabbade organen kan vara signifikant, sker behandling av urinsystemet i de flesta fall enligt ett scenario:

 1. Alltid läkare förskriva antibiotika för sådana inflammatoriska processer. Men vad exakt kommer sjukdomen att behandla beror på de bakterier som orsakade det. De mest använda läkemedel såsom Flemoklav Soljutab, cefepim, norfloxacin, Monural, Amikacin, Ciprofloxacin, och så vidare. I komplexa fall kan läkarna tilldela pyelonefrit mottagning av två sådana läkemedel.
 2. Det är viktigt att acceptera och så kallade uroantiseptiki, bland vilka den mest kända är Kanefron. Han kämpar aktivt mot patogener, tar bort den inflammatoriska processen och bedömer också något.
 3. När pyelonefrit behandlas ofta och avgiftning för att avlägsna patogena substanser från kroppen.
 4. För att påskynda den terapeutiska effekten används olika fysioterapiprocedurer - UHF, fonophoresis etc.

Det är viktigt att kombinera intaget av mediciner med en speciell diet och andra regler. Till exempel kan torr värme lugna inflammationsprocessen, men den kan inte användas vid förhöjd kroppstemperatur, gravida kvinnor, med purulenta formationer etc.

Pyelonefrit eller mindre farlig cystit kan botas både hemma och på sjukhus. Det andra alternativet används för allvarliga kränkningar, försummade former och höga nivåer av organismförgiftning. I alla fall bör du följa dessa rekommendationer:

 1. Behandlingen är endast föreskriven av en specialist. Oberoende användning av läkemedel är oacceptabel.
 2. Antibiotika tar 5-7 dagar och bör bibehållas med samma intervall mellan antagning.
 3. Använd endast folkmedicinska läkemedel efter att ha råd med en läkare. Väl beprövade medicinska tusenskönor, björnbär, fälthästar, persilja.
 4. Tillsammans med antimikrobiell terapi måste du använda droger som återställer tarmmikrofloran för att förhindra uppkomsten av dysbios.
 5. I fallet med pyelonefritis ordineras patienten dietmat - tabell nummer 7, det vill säga en saltfri diet.
 6. Om du bara är bekymrad över cystit, är det tillräckligt att minska mängden salt i maten, äta inte rökt mat, kryddiga kryddor och helt eliminera alkohol.

Det är omöjligt att lämna sådana sjukdomar utan behandling, eftersom de alltid leder till allvarligare komplikationer. Så, akut cystit kan gå i kronisk form och med någon provokerande faktor leda till inflammation av njurarna och angränsande organ. Pyelonefrit kommer också från akutstadiet att utvecklas till latent, men permanent degenerering av vävnaderna kommer att sluta med njursvikt eller andra komplikationer.

Video: Njursmärta i blåsan, vad är farlig pyelonefrit?

förebyggande

För att bli av med en cystit eller pyelonefrit är det möjligt för en vecka, men det är nödvändigt att komma ihåg att sjukdom snabbt återkommer vid den försvagade immuniteten och olika provokationsfaktorer. För att förhindra detta är det önskvärt att justera dina vanor:

 1. Minska saltintaget i dagliga rätter.
 2. Också försök att inte transporteras bort genom att tillsätta ättika, kryddor, oxalsyra och andra ämnen som är frätande för njurarna under tillagningen.
 3. Ta inte urogenitala systemet till stagnation, töm ofta blåsan, drick tillräckligt med vatten per dag (inte mindre än 1,5-2 liter). Ibland rekommenderar läkare regelbundet att ta diuretika för att höja tonen i motsvarande muskler.
 4. Undvik hypotermi, både permanent måttlig och singel.
 5. I tid eliminera eventuella infektiösa och inflammatoriska processer i andra organ, eftersom patogena bakterier snabbt kan komma in i urinvägarna.

Efter pyelonefrit, måste du regelbundet besöka terapeuten eller nephrologisten för att förhindra återfall.

Cystitis och pyelonefrit: hur man relaterar, än att behandla

Blåsan och njurarna är de beståndsdelar som ingår i ett system, vilket säkerställer att urinen avlägsnas från kroppen. Dessa organ kan utveckla en inflammatorisk process som stör funktionen av urinering. Cystitis och pyelonefrit har liknande och särskiljande egenskaper, liksom deras egna egenskaper vid behandlingen.

Vad är cystitis: utvecklingsmekanismen

Bland sjukdomar i det genitourära systemet är en särskilt obehaglig sjukdom för kvinnor cystit. Det härrör från en rad olika yttre och inre orsaker. Den vanligaste provokationsfaktorn är hypotermi eller urinrör infektion från ändtarmen.

Patologi påverkar oftare kvinnor på grund av den specifika karaktären hos den anatomiska strukturen. Den kortare och bredare urinröret ligger närmare anuset, vilket gör att infektionen snabbt når blåsan. Patogena bakterier kan också komma in i slidan. Därför leder försämrad mikroflora, tröst, venerala sjukdomar till blåsor.

Mekanismen för utveckling av sjukdomen har 4 sätt:

 1. Den stigande vägen är inträdet av patogena mikroorganismer och infektioner i urinblåsan genom urinröret.
 2. Nedåtgående väg - inflammation i njurarna, bäckenet, urinblåsorna sprider sig till blåsan.
 3. Den hematogena vägen är infektionen av blåsans väggar genom blodet.
 4. Instrumentvägen - Infektion förekommer i urinröret eller urinblåsan under granskning av en gynekolog eller urolog (postoperativ cystitis).

Cystitis åtföljs av frekvent och smärtsam uppmaning att urinera. Om sjukdomen inte behandlas kan den utvecklas och sprida sig till angränsande organ.

Orsaker till pyelonefrit

Förutsättningarna för utveckling av pyelonefrit är liknande de faktorer som orsakar blåsor. Om en kvinna eller en man har nedsatt immunitet och patogena mikroorganismer har kommit in i njurarna, börjar en inflammatorisk process. Människor som har ett promiskuöst sexliv är också mottagliga för sjukdomen.


Orsakerna till pyelonefrit:

 • Stigande infektion. Ofta sker pyelonefrit efter cystit eller uretrit.
 • Kroniska sjukdomar: diabetes, sjukdomar i tarmarna, tolvfingertarm, gallblåsa, tonsillit.
 • Äldre ålder.
 • Andningssjukdomar.
 • Mekanisk trauma hos njurarna.
 • Fetma.
 • Defloration, graviditet och förlossning.
 • Medfödda patologier av utvecklingen av njuren, bäckenet, urinledaren, urinröret, urinblåsan.
 • Urolithiasis, vesicoureteral reflux (retur urin till njurarna).
 • Godartade och maligna neoplasmer i njurarna, urinröret och urinblåsan.
 • Giftig förgiftning med gift och kemikalier, allergiska reaktioner.
 • Prostatacancer.

Också sker akut pyelonefrit efter hypotermi. Om det är lätt att klä sig under den kalla årstiden, bära korta kjolar, shorts och lindra ryggen, kan du få en kall njure.

Ignorera kränkningen av njurarna kan inte, eftersom sjukdomen kan utvecklas till en kronisk form. Att bota ett sådant tillstånd är mycket svårare, och återfall av patologi kännetecknas av allvarlig ryggsmärta, generell svaghet, kraftig viktminskning och urinproblem.

Liknande och distinkt symtom på sjukdom

Symptom på sjukdomar i det genitourära systemet är ofta lika. Någon avbrott i njure eller blåsa leder till snabb eller svår toalett, smärtsamma förnimmelser. Därför är pyelonefrit och cystit, särskilt kroniska former, ofta förvirrade.

Liknande tecken på två sjukdomar:

 • ökad uppmaning att urinera
 • dra smärta i underlivet, tillbaka, med urinering, i vila;
 • Utseendet i urinen av protein, bakterier, blod;
 • vid ett akut stadium av sjukdomar - svaghet i sömnlöshet, feber, illamående, kräkningar.

Skillnaden ligger i de sjukdomar i olika lokalisering av smärta: pyelonefrit molande värk i buken och nedre ryggsmärta, cystit och akuta attacker av bränning i området för pubis och könsorganen. Inflammation i njurar och bäckenet som kännetecknas av hög feber och allvarlig svaghet, med lesioner blåssymptom inga data.

Du kan också diagnostisera sjukdomen genom att använda urinanalys. Proteinhalten ökar vid pyelonefrit. Med cystit observeras det övervägande antalet leukocyter. Kroniska former karaktäriseras av att dra smärta i inflammationsområdet.

Njurarna och bäckens nederlag är en malign sjukdom, men mer än blåsan.

På grund av inflammation på njurvävnaden bildas infiltrat och abscesser. På grund av ett brott mot urinflödet i kroppen uppstår toxinförgiftning. Patienten har illamående och svår kräkningar.

Pyelonefrit som komplikation av cystit eller vice versa?

Otorkad blåsning kan utvecklas till pyelonefrit. På urinledaren stiger infektionen och påverkar slemhinnorna. Patologin utvecklas också som ett resultat av symtomen på en inflammerad urinblåsa: försvagad organism, urinstagnation, vesicoureteral reflux. Denna väg för spridningen av patogena bakterier är mer typisk för kvinnor. Njursjukdom på ett tidigt stadium är asymptomatisk, exacerbation uppträder i feber och attacker av allvarlig ryggsmärta.


Inflammerade njurar, speciellt om processen är kronisk, kan överföra infektionen längs urinröret till blåsan. Denna sjukdomsförlopp är mer typisk för män.

Pyelonefrit är en mer sällsynt sjukdom i det genitourinära systemet än cystit, vilket förekommer 4 gånger oftare hos kvinnor och 3 gånger oftare hos män. Vart och ett av dessa patologier fortsätter isoleras eller passerar till slimhinnorna i angränsande organ. Inflammation av njurarna kan också provocera urolithiasis, som i sin tur orsakar inflammation i blåsan.

Differentiell diagnostik

För att tilldela effektiv behandling måste läkaren bestämma orsaken till utseende av obehagliga symptom. Diagnos av cystit och pyelonefrit utförs med hjälp av laboratorietester, instrumental och instrumental undersökning av drabbade organ.

De viktigaste metoderna för att diagnostisera blåsan:

 1. Allmän analys av blod och urin. I urinen finns en ökad nivå av leukocyter, närvaron av protein, pus, kalciumoxalat.
 2. Urinalysis av Nechiporenko. Nivån av cylindrar, leukocyter och erytrocyter bestäms.
 3. Cystoskopi. Med hjälp av en speciell apparat undersöks blåsans och urinrörets väggar, omfattningen av lesionen diagnostiseras. Under en akut form av blåsor utförs ingen undersökning.
 4. Ultraljudsundersökning av blåsan. Det finns en närvaro av divertikula eller stenar i organen.

Om det finns misstanke om pyelonefrit, måste patienten överföra urin och blod. Genom generell analys diagnostiseras förekomsten av infektion, sjukdomsfasen. Ultraljud av njurarna och bäckenet ordineras också, på vilket väggtjockleken och rörelsens rörlighet bestäms. Med kronisk inflammation minskar njurarna.

I motsats till diagnosen cystitis, med pyelonefritis tar ett urval av urin Zimnitsky. Under dagen samlas urin, volymen av vätska mäts under dag och natt.

Hur man behandlar cystit med pyelonefrit

Vid detektering av inflammatorisk process i organen i det genitourinära systemet ordineras patienten medicinering och bäddstöd. Pyelonefrit är en allvarligare patologi som behandlas på ett sjukhus. Om akut cystit upptäcks kan patienten ta medicinen hemma, men under överinseende av en läkare.

De viktigaste drogerna som föreskrivs för inflammation i njurarna och urinblåsan:

 • Antibakteriell terapi med användning av bredspektrumläkemedel (antibiotika "Monural", "Amikacin", "Cefipim").
 • Spasmolytika och smärtstillande medel som eliminerar smärta och nedsatt urinutflöde (No-shpa, Drotaverin).
 • Behandling med NSAID (Meloxikam, Voltaren).
 • Förberedelser för återställande av tarmens mikroflora, skeden ("Creon", Bifiform, "Bifidumbacterin").
 • Terapi folkmusik rättsmedel: teer och teer av medicinalväxter (kamomill, timjan, fänkål, persilja, nypon), tranbärsjuice, fitovannochki med tillägg av havssalt.

Det rekommenderas också en strikt diet och gott om dryck. Diuretika ordineras i extrema fall. Behandling av pyelonefrit och blåsan utförs i tabletter eller injektioner beroende på svårighetsgraden av sjukdomen. Med snabb behandling och hjälp gjorda är återhämtningsperioden flera veckor. För att eliminera den kroniska inflammatoriska processen kommer det att ta upp till två månader.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra kränkningar av urinering ska du klä dig i väder för att undvika hypotermi. Tvätta också noggrant efter toalett och sex. Följande förebyggande åtgärder rekommenderas:

 • Korrekt näring: uteslutning av feta livsmedel, alkohol.
 • Den dagliga volymen av förbrukade vatten är inte mindre än 1,5 liter.
 • Sport: springa, cykel, gymnastik, syftar till att förbättra blodcirkulationen i lilla bäckenet.
 • Tidig behandling av infektiösa, bakteriologiska och svampsjukdomar.
 • Regelbunden urinering, du kan inte tolerera eller klara av behovet till slutet.

Om du ändå har varit sjuk med cystit eller pyelonefrit, följ noga efter läkares rekommendationer:

 • Ta inte salt, särskilt efter inflammation i njurarna.
 • Du kan inte lägga till sallader och rätter ättika, sorrel och andra produkter berikade med syror.
 • Det är nödvändigt att ha ett profylaktiskt besök hos doktorn, urinanalys för att avslöja det urogenitala systemet.

Inflammatoriska processer i njure och urinblåsa orsakar obehag för patienten. De orsakar komplikationer och sjukdomar, inte bara av genitourinary system, men också av alla organ. För att identifiera patologi i det inledande skedet rekommenderas att regelbundet kontrolleras hos gynekologen och urologen för att klara urin och blodprov för att lyssna på larmsignalerna från din egen organism.

Cystitis eller pyelonefrit?

Cystitis och pyelonefrit hos personer som kallar förkylning under midjan. Båda sjukdomarna är huvudsakligen bakteriella och påverkar organen i det genitourära systemet. Drivkraften för utveckling av sjukdomen blir ofta hypotermi som en skarp singel, och en liten men permanent. Cystit och pyelonefrit provocera inflammation genitala bäcken, bukhålan. I teorin, med en ström blod bakterier kan komma in i urinblåsan och njurbäckenet från var som helst, till exempel, av tonsiller i fall av angina. Någon faktor som reducerar immunitet (graviditet, menopaus, överdriven träning, förgiftning) automatiskt ökar chanserna att "bara under bältet" i akut eller kronisk form.

Allt utan undantag är urologiska sjukdomar hos kvinnor mycket vanligare än hos män. Anledningen - i särdragen i den anatomiska strukturen hos kvinnliga bäckenorganen. Hos kvinnor är urinröret kortare och det finns ytterligare tillgång till kroppen genom slidan. Detta är med stor framgång åtnjutande av många oinvidda gäster, som tillhör riket av bakterier, protozoer och svampar.

Cystitis och pyelonefrit - vad är skillnaden?

Hur skiljer man cystit från pyelonefrit? Först av allt, i stället för lokalisering av smärta. Med blåsor gör buken alltid ont, det vill säga den plats där blåsan är belägen. Med pyelonefrit har smärtan en spill-over karaktär och är koncentrerad i nedre delen av ryggen. Om inflammationen är ensidig, gör den ont på sidan av lesionen. Om bilateralt är smärtan höljd i naturen. Nyfiken är att små barn, där andelen organ och kroppar är olika, lider av njurinflammation från buksmärtor (njurarna ligger direkt vid bukväggens baksida). Hos vuxna kan smärta bestrålas längs nervstammarna - med cystit i benet, med pyelonefrit - mellan revbenen i sidan och in i bröstkorgen.

Om kyckling och ägg

Pyelonefrit och cystit är ofta relaterade sjukdomar, varav den ena drar den andra. Om den första utvecklar cystit, kan njureinfektion stiga med blodflöde och på grund av vesicoureteral reflux - ofrivillig urin från urinblåsan till urinläkaren. Om infektionen går nedåt kan den lätt komma in i urinblåsan från inflammerad njure. Det första sättet är mer karakteristiskt för kvinnor, det andra sättet för män.

Förekomsten av sjukdomar är inte densamma. Enligt statistiken hade 95 procent av kvinnorna och cirka 25 procent av män cystitis minst en gång i livet. Enligt pyelonefrit är siffrorna mer blygsamma - det påverkar 20% av kvinnorna och 8% av det starkare könet. Cystitis börjar vanligtvis alltid med en akut fas, och då saknas adekvat behandling i kronisk form. Pyelonefrit kan mycket väl vara asymptomatisk från början, åtföljd endast av periodisk ryggsmärta, en liten temperaturökning och mindre urineringstörningar. Med cystit, stiger temperaturen sällan över 37 °, med pyelonefrit är allt beroende av sjukdomsformen och omfattningen av vävnadsskada.

Morfologi av sjukdomar

Morfologiskt cystit - inflammation i inre epitelet i urinblåsan, medan pyelonefrit påverkar både slemhinnorna i renala tubuli, och parenkymal vävnad, som bildar det infiltrerar, abscesser och ytterligare bidra till dess fibrotisk degeneration. I njuren, har en process en malign natur, leder till allvarlig intoxikation orsakas både av den inflammatoriska processen och dess vitala funktioner patogener och uremi - kronisk förgiftning toxiner organism som inte hanterar patienten njuren att utsöndra urin. Om båda njurarna påverkas kan omfattande pyelonefrit bli ett verkligt hot mot livet. Det leder nästan alltid till njurehypertension, hjärtproblem, svullnad, kan orsaka leverproblem. Prognoser för cystit är mer gynnsamma, förutom att det kan orsaka pyelonefrit med alla följder.

Det är bevisat att pyelonefrit väcker urolithiasis, och den senare kan i sin tur aktivera inflammatoriska processer. I det här fallet ser vi en annan ond cirkel, det finns många exempel på sådana. Därför är behandling av inflammatoriska sjukdomar i njurar och urinvägsinfektioner är viktigt att inte bara bekämpa infektionen, men också med insättningar av urat - ta diuretika, rengöra urinvägarna, till bildandet av stora stenar krossa dem med ultraljud. Detta kommer inte bara att försäkra dig från en smärtsam njurkolik vid ett utsläpp av en stor sten, men också minska risken för akut pyelonefrit.

patogener

De båda sjukdomarnas orsakssamband är i de flesta fall desamma. Detta är i första hand opportunistiska invånarna i buk- och bäckenorgan - enterokocker, Proteus, E. coli, liksom definitivt patogena streptokocker och stafylokocker. Gramnegativa organismer är de orsakande agenter i cirka 80% av fallen, är det nödvändigt att överväga att utse antibiotikaterapi tidigt i sjukdomsförloppet, då finns det inga resultat av analysen av bakterieurinodling.

Urinalys är den huvudsakliga och i de flesta fall tillräcklig metod för att diagnostisera, särskilt med cystit. Detta gäller först och främst den akuta formen av sjukdomen. Frekvent urinering, smärta i underlivet, en liten ökning av temperaturen utan tecken på uppenbar förgiftning är huvudskyltarna för blåsans inflammation. Om du känner det när du urinerar, är det möjligt att urinrör - inflammation i urinröret - har gått ihop med cysten. De kommer fortfarande att behandlas med samma läkemedel och folkmedicin.

Behandling av pyelonefrit och cystit

En kvalificerad urolog eller nephrologist bör behandla båda sjukdomarna. I de flesta fall sker behandling på poliklinik, patienter med svåra former av pyelonefrit inläggs på sjukhus. Så snart som möjligt är det nödvändigt att identifiera orsaksmedlet eller orsakssystemet för sjukdomen för att välja den optimala antimikrobiella terapin. Dock brukar läkare i första hand på antibiotika beta-laktamer av ett brett spektrum av åtgärder. Ett typiskt exempel är Flemoklav Solutab, som är effektiv mot de flesta patogener av pyelonefrit och nästan alla synder av blåsans inflammation.

Om det finns en rädsla för att bakterier resistenta mot beta-laktamer, utses av de komplexa preparat innehållande beta-laktamasinhibitorer, dvs substanser som neutraliserar mekanismen för bakterier mot antibiotika försvar. För behandling av akut och kronisk cystit är standardkursen tillräckligt. Med pyelonefrit kan det vara svårare, det är ibland nödvändigt att utse två kompatibla kompletterande antibiotika för att uppnå ett garanterat resultat. Det hänger samman med det faktum att urinprovet så noggrant identifierar patogener cystit, men ger inte fullständig klarhet om njursjukdomar patogener. Det är nödvändigt att använda indirekta metoder, till exempel serologiska, när antikroppar mot vissa patogena mikroorganismer finns i blodet.

Förutom syntetiska eller semisyntetiska antibiotika används vegetabiliska uroantiseptika baserade på örttextrakt aktivt i behandlingen. En typisk representant för denna typ av läkemedel kan betraktas som Kanefron - ett tyskt läkemedel som har varit i tjänst med urologer runt om i världen i mer än 80 år. Den viktigaste antibakteriella effekten i den tillhandahålls av rosmarin. Anestetisk och antiinflammatorisk effekt beror på lyubistoku och zolotostyachniku.

Livet efter cystit och pyelonefrit

Blåsans inflammation med rätt tillvägagångssätt är vanligtvis botad helt i 5 till 7 dagar. Med cystit är restriktionerna för näring relativt linjär, strängt bord 7 är inte nödvändigt, det räcker att undanta rökt, salt och alkohol från kosten. Vid njurar är allt inte så rosigt, det är nödvändigt att observera nefrologen i minst sex månader. Om återfall inte stör, normal urinering, ingen feber och en karakteristisk chill, då kan man anta att sjukdomen har receded. Emellertid ger ingen cystit eller pyelonefrit immunitet och det kostar kroppen att ge en slak, eftersom en sjukdom kan blossa upp med förnyad kraft.

För att förhindra återfall måste reglerna för njurpatienten observeras:

 1. Bordsalt är en ökad börda på njurarna. Efter den överförda och jämnhärdade pyelonefriten visas minst ett år ett saltfritt dietnummer 7. Med cystit är begränsningarna inte så strikta, men det är bättre att ge upp salthalt och rökt mat.
 2. Det är nödvändigt att helt utesluta användningen av ättika, oxalsyra (sorrel, rabarber etc.) och begränsa utbudet av andra syror.
 3. Hela urinsystemet måste vara i konstant ton, stagnation är skadlig för den. En dag ska dricka minst 1,5 liter rent vatten.
 4. En gång i veckan måste du ge njurarna en skaka så kallad njur gymnastik, och ta en chockdos av ett starkt diuretikum, till exempel Furosemide. Förfarandet måste alltid avtalas med läkaren.
 5. Det är nödvändigt att strikt övervaka hälsan hos alla organ och system och förhindra hypotermi och kroniska inflammatoriska processer, vare sig det är bihåleinflammation, tandköttssjukdom, prostatit eller kvinnors sjukdomar. Annars kan mikrober alltid återvända med blodflöde till njurarna och urinblåsan.

Cystitis och pyelonefrit är två patologier av varierande svårighetsgrad. Som jämförelse är detta faryngit och lunginflammation. Både sjukdomar kan gå i kronisk form. Cystitis kan prova inflammation i njurarna. Pyelonefrit kan "översvämma" alla underliggande organ med infektion.

Trots den enorma "popularitet" hos blåsan, särskilt bland kvinnor, förutsägelsernas uppenbara gynnsamhet, än mindre behandling av blåsan kan inte. Om detsamma, att engagera sig i självmedicinering med njursjukdom eller helt inte behandla dem, kan det inte vara någon fråga.

Tidigare Artikel

Hur överföres gonorré?