Huvud
Massage

Vad är prostata fibros - orsaker till patologi, symtom och behandling

En av orsakerna till sjukdomar hos en mans hälsa är fibros av prostata. Med denna patologi ersätts organs normala vävnader med en bindväv. Du kan också hitta ett annat namn på sjukdomen: skleros av prostata. Resultatet av sjukdomen är att klämma i urinröret, sexuella störningar. Allt detta leder till en störning av funktionerna, både organet själv och njurarna.

Varför finns det en patologi

Fibros av prostata, vad är det, varför utvecklar sjukdomen? Problemet orsakas av en lång negativ effekt på organets vävnad. Det kan vara mekaniskt, hormonellt, det kan orsakas av smittsamma processer, utvecklingsanomalier eller blir resultatet av kärlskleroskleros.

Bland orsakerna kan identifieras:

 • Kronisk prostatit,
 • Lång sexuell avhållsamhet,
 • Allergiska reaktioner,
 • Autoimmuna sjukdomar,
 • Hormonala störningar,
 • Atherosclerosis.

Den främsta orsaken till att en man utvecklar fibros av prostatakörteln är kronisk prostatit. Inflammatorisk process med denna sjukdom påverkar kroppens vävnader, på deras plats bildade fibrotiska foci. De förstyrrar vidare den normala funktionen och blodtillförseln i körteln och bidrar till ökad inflammation. Denna process bidrar till bildandet av en ond cirkel, vilket leder till en stadig utveckling av patologi.

Hur manifesteras skleros i prostatakörteln?

Denna sjukdom är svår att skilja, eftersom dess manifestationer är mycket lika med tecken på kronisk prostatit. Eftersom prostata fibros kan ta lång tid utan några symtom är det inte ovanligt att sjukdomen endast upptäcks i ett avancerat stadium och diagnosen görs redan om dess komplikationer.

Skleros av prostata är svår att känna igen, eftersom han har symptom som liknar prostatit

Möjliga symtom

 • Svårighet och ömhet med urinering,
 • Smärta i ljummen, som kan bestrålas i nedre delen av ryggen, ljumskan,
 • Blandningen av blod i sperma,
 • De manifestationer av erektil dysfunktion,
 • Obehagliga känslor under samlag,
 • Nattvätskning att urinera.

Fibrotiska förändringar i prostata sker gradvis och åtföljs av en ökning av manifestationer. Det är accepterat att skilja 4 steg i sklerotiska förändringar i prostatakörteln, som åtföljs av motsvarande symtom.

Stages av patologi

 • Den första - en liten överträdelse av urinering,
 • Den andra är utseendet på tecken på urinretention i blåsan,
 • Tredje - de partiella vesiklarna är involverade i processen, förändringar uppträder i urinvävnadens vävnader och urinblåsan, försvårar urineringstörningarna,
 • Fjärde purulenta vävnadsskador, hydronekros, kroniskt njursvikt.

Komplikationer av fibrotiska förändringar i prostata

 • hydronefros,
 • Retention av urin,
 • cystit,
 • impotens,
 • pyelonefrit,
 • Kroniskt njursvikt.

Stegen av fibros, dess manifestationer och komplikationer är associerade med omfattningen av de patologiska förändringarna i vävnader. Processens början är fokalfibros av prostatakörteln, där endast små delar av bindväv bildas istället för normala organvävnader. Med diffus prostata fibros påverkar förändringar de flesta organen, så symtomen är mer uttalade. När patologin sprids till urinröret, diagnostiseras periuretral fibros av prostatakörteln. I detta fall kommer symptomen på urineringstörningar att råda ut.

Hur man gör en diagnos

Eventuella symtom som indikerar problem i prostatakörteln eller som är förknippade med urinering bör vara en anledning att ringa till en läkare. Urologen analyserar patientens klagomål, utför en undersökning, tilldelar diagnostiska test.

Eventuella problem med urinering - ett tillfälle för ett besök hos urologen!

Diagnostiska förfaranden

 • Finger rektal undersökning,
 • Transrectal ultraljud,
 • Vazovezikulografiya.

I någon patologi av prostata utförs en digital rektalundersökning. Det gör det möjligt för den behandlande läkaren att analysera organets storlek, för att detektera sälar. Med fibrotiska förändringar kommer läkaren att avslöja ojämnheten i körkanterna, minskningen av organet och dess allmänna komprimering. Tekniken för transrectal ultraljudsundersökning gör det möjligt att bedöma tillståndet hos prostata. Med hjälp av vasoveciculography specificeras graden av spridning av sjukdomen, tillståndet hos kärl och kärlvesiklar undersöks.

Behandling av prostata fibros

Det är inte nödvändigt att behandlas självständigt, det kommer inte heller att leda till framgångsbehandling av folkmedicinska åtgärder. Med diagnosen prostata fibros är huvudbehandlingen kirurgi. Konservativa metoder anses endast som hjälpmedel, vilka tillämpas före eller efter operation.

Patienten är ordinerad antiinflammatoriska antibakteriella läkemedel, medel som förbättrar de reologiska egenskaperna hos blod, såväl som vitaminer. När fibrotiska förändringar är kontraindicerade transrektala massor av prostata, som förskrivs i de flesta andra sjukdomar i denna kropp.

Under operation kan resektion av lesioner av fibros utföras. Det är möjligt att avlägsna de partiella vesiklarna, den mest prostatakörteln. Moderna operationer innebär inte bara traditionell teknik, utan även användning av en laser. Sådana operationer är mindre traumatiska, ger bra resultat och tillåter en man att återhämta sig snabbt efter operationen.

Prostata fibros: symptom och huvudtyper

Bindvävnaden i prostatakörteln kan växa så mycket att de halvledande kanalerna kläms. Prostata pressar på urinvägarna, så blåsans hals tvingas bli smalare. Fibros av prostata kallas skleros. Det leder till störningar i sexuella funktioner. En följd av sjukdomen kan vara njursvikt.

Det finns en sjukdom på grund av inflammatoriska processer i körtelvävnaderna. Under utvecklingsprocessen finns det en stark skada på mjukvävnad. Samtidigt börjar bildandet av en cyste fylld med vatteninnehåll.

Det finns flera sorter av sjukdomen:

 1. infiltrativ parenkymform - förändringar sker i strukturen hos organets vävnader;
 2. interstitiell-alternativ fibros - en omfattande inflammatorisk process som inte bara påverkar de enskilda segmenten utan även septaen;
 3. fokalsklerotisk typ - lesioner förekommer i alla strukturer i prostata;
 4. total sklerotisk variation - prostatan är helt involverad i den patologiska processen.

Fokal prostata fibros

Kärnan i sjukdomen ligger i det faktum att den fibrösa vävnaden växer bara på den lokala platsen. Fokalfibros av prostatakörteln utvecklas på grund av närvaron av en inflammatorisk process. Det kan vara av bakteriell eller annan natur. I vanligt förekommande fall är blåsans nacke, urinhålöppningen och de partiella vesiklarna inblandade. Detta medför utveckling av sexuell dysfunktion.

Manifestationer av denna sjukdom är olika. Ibland kan det vara helt utan symptom. I det senare fallet upptäcks det av misstag genom en förebyggande undersökning. Med en ökning av inflammatorisk process finns det sådana tecken:

 • upprörd urinering
 • överträdelse av processerna för att passera urin;
 • brännande, smärta i perineum;
 • sexuella störningar.

Områden av prostatisk fibros bildas först på bindväv. De kan vara av olika storlekar. Beroende på denna egenskap är ett behandlingsschema förskrivet.

Parauretral fibros av prostata

Denna form kan orsaka mekanisk skada. Dessa inkluderar stenar som tidigare bildats i blåsan eller urinröret. De trycker på organen, vilket leder till utveckling av återflöde. På området för bildning av prostärkörtelparuretralfibros, kan inte bara cysten, men också infiltratet uppträda. På ett sådant ställe är vävnaderna hos orgelet starkt atrofierade, de saknar epitelceller.

Denna form bildas också på grund av gram-positiva stafylokocker. Under undersökningen kan läkaren upptäcka att körtelns storlek har förändrats kraftigt. Det blir asymmetrisk. Ett tecken är att det inte finns någon sekretess. En ultraljud är obligatorisk, med hjälp av vilken diagnosen är bekräftad eller inte.

Diagnos och upptäckt av olika former av fibros

Diagnos utförs på olika sätt för att få den mest tydliga bilden av sjukdomen. Klagomål hos patienten för frekvent och smärtsam urinering är en av de första indikatorerna på problemet. Urologen utser olika metoder och analyser.

Laboratoriemetoder för forskning

Detta är ett viktigt steg för diagnosen. Metoden är baserad på att ta OAM och UAC. De indikerar förekomst av inflammation, om det finns bakterier eller ett ökat antal vita blodkroppar.

TRUS (transrectal ultraljud)

Det tillåter att avslöja volymen och strukturen i prostatakörteln. Läkaren finner ut hur mycket kvarvarande kvarvarande urin kvarstår i urinblåsan, hur är de med sälar.

Röntgen

Direktfibrotiska förändringar detekteras också med hjälp av röntgen. Det utförs genom ändtarmen. Tack vare denna metod visas den mest exakta bilden av den takt som sjukdomen utvecklas fram. Röntgen gör det också möjligt att studera vävnaderna. Men utan en MR, kanske en ökning i körteln kanske inte fungerar.

Behandling av prostata fibros

Vanligtvis börjar effekten med konservativa metoder. När de inte ger det önskade resultatet, föreskriver läkarna ett kirurgiskt ingrepp. Antibiotika, vitaminer och preparat ordineras, vilket förbättrar blodcirkulationen. Ofta rekommenderas prostata massage och terapeutiska enemas.

Vissa läkare tror att bota fibrotisk prostatakörtel kan vara enbart kirurgisk metod. Ovanstående läkemedel ska enligt deras mening användas under preoperativ beredning.

Huvuduppgiften för interventionen är att avlägsna alla fragment av skleroserad vävnad. Detta kommer att återställa utflödet av främmande vätska och urin. Operationen utnämns först efter att alla diagnostiska åtgärder har utförts. Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • hindrar normalt urinflöde från urinen;
 • ökad blåsan;
 • misslyckanden i arbetet med urinproduktion
 • njursvikt
 • utveckling av pyelonefrit.

Den kirurgiska behandlingsmetoden väljs ut beroende på vilka områden som påverkas. Utförs ofta transuretral resektion. Ett speciellt instrument sätts in i urinväggen. Med en liten krok tas vävnaden bort. Cerebrovaskulär adenomektomi består av ett litet snitt i navelregionen. Förseglade vävnader avlägsnas genom det. Denna typ används om körteln har en stark inflammation.

Om du inte genomgår behandling kan du uppleva styrka, infertilitet, ökad risk att utveckla allvarligare sjukdomar. Inte alltid kirurgiska metoder tillåter att helt bota en man. Särskilt om sjukdomen har en försummad form.

Fibros är en av de allvarligaste manliga sjukdomarna. Bly till hans utseende kan vara kroniska sjukdomar i prostata, promiskuösa sexuella liv eller brist på sexuella kontakter, hormonella misslyckanden och ateroskleros. Genom att eliminera dessa faktorer kan du avsevärt minska risken för att utveckla sjukdomen. Glöm inte regelbundet besök hos urologen. Vid de första tecknen på inflammation kommer han att kunna förskriva behandling, vilket innebär att förhindra olika komplikationer, inklusive njursvikt.

Periuretral fibros av prostata

Komplikation av kronisk specifik och icke-specifik prostatit är periuretral fibros av prostatakörteln. Bindvävstillväxter bildas på grund av den dåliga penetrationen av antibiotika i inflammationszonerna, tillväxten av resistenser hos patogener mot antibakteriella läkemedel. Dessutom kan bindvävstransformation av körtelprostatvävnad inträffa efter operationen.

Fibros av prostata leder till en överträdelse av urinering, smärta i perineum och bäcken. Smärtan har en konstant försvagande natur, varar mer än 3 månader och påverkar en människans livskvalitet väsentligt.

Gradvis stänger den smärtsamma impulsen i centrala nervsystemet (CNS). Utlösningszoner bildas. Smärtan kvarstår även efter behandlingen av orsaken som orsakade det. Som ett resultat är smärtsyndromet närvarande vid minsta beröring till bäckens, perineums muskler, i situationer som normalt inte orsakar smärta. Det finns en spänning av bäckensgolvets muskler, vilket tillsammans med de sanna inflammatoriska dysursjukdomarna leder till en reflexfördröjning i urinering.

Klinisk bild

Periuretral fibros av prostatakörteln, som utvecklas efter operation eller inflammation i prostata, är mycket vanligt. Förekomsten av sjukdomen är så stor att den nu har fått samma betydelse som ischemisk hjärtsjukdom, diabetes mellitus. Därför är det nödvändigt att uppmärksamma sådana symptom som:

 • smärta i perineum
 • stricture av urinröret på grund av komprimering av grova bindvävskår, mot vilka en försvagning av urinströmmen observeras;
 • fastsättning av sekundär infektion i närvaro av urinflöde;
 • frekvent urinering
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • På grund av spasmer i bäckensgolvets muskler utvecklas symtomen på den irriterade tjocktarmen, vilket uppenbaras av uppblåsthet, smärta, periodiska avföringstörningar.
 • nedsatt humörbakgrund, irritabilitet, känslomässig labilitet, dålig sömn.

Man måste komma ihåg att den periuretrala post-inflammatoriska fibros visas inte bara på bakgrunden av konstant återkommande kronisk prostatit, förändringen av proliferativ och exsudativ fas av inflammation med hyperplasi i bindväv, men också som ett resultat av överdriven kollagensyntes prostata.

Möjliga komplikationer av fibros

Kroppen försöker begränsa infektionen i kroppen och omger den med bindvävslinne. Men detta spelar en dubbel roll och förhindrar penetration av droger till fokus för inflammation. Den onda cykeln av patogenes som skapar alla förutsättningar för utvecklingen av kronisk inflammation, en ännu större fibrös degeneration, kommer till slutet. Gradvis är kirtlens vävnad ersatt av ärrvävnad. Detta lämnar en avtryck på förmågan att befrukta ett ägg. Fysikalisk-kemiska egenskaper och sammansättning av ejakulatet förändras. Som svar på kronisk inflammation produceras antisperm antikroppar mot sina egna spermatozoer. Detta är en ytterligare faktor i utvecklingen av infertilitet. Dessutom har det seminalplasma en antiinflammatorisk effekt. Med förlusten av lysozym förekommer vita blodkroppar och purulenta inklusioner i spermierna.

Särskilt starkt inflytande utövas av en specifik infektion som överförs genom samlag och tuberkulos. I firas 23% av infertila par fibros periuretral vävnad på en bakgrund av kronisk prostatit ureaplasma, Chlamydia, Mycoplasma etiologi. Som ett resultat av obstruktion av det prostatevisculära komplexet uppträder följande störningar i den sexuella funktionen:

 • för tidig utlösning;
 • retrograd ejakulation;
 • fördröjd utlösning;
 • raderad, smärtsam orgasm.

Men denna obstruktion har en funktionell karaktär, därför korrekt vald, tidig behandling, kommer att göra detta villkor reversibelt.

Men långvariga brott mot sexuellt liv leder till grova neurologiska störningar, allvarliga neuroser, depression.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Mot bakgrund av fibrotiska processer och kronisk bäckensmärta sker muskeltegenereringen gradvis. Bekkenbotten slutar att utföra sina grundläggande funktioner:

Våld i urinretention, smärta vid urinering, samlag, avföring, vilket ytterligare påverkar patientens psykologiska status.

Maligna onkologiska sjukdomar är av politiskt ursprung. Ålder, kost, ras, genetisk predisposition är viktig. Inflammation är inte den sista platsen i strukturen av prostatas sjukdomar i prostata. Nu är det bevisat att detta är ett farligt tillstånd, efter det att den första manifestationen är 13 år före detektion av prostatacancer.

Fibros och scleros av prostata är orsakerna

Kronisk inflammation i prostata, i enkla termer, prostatit, orsakar mycket obehag i vardagen.

Om sjukdomen inte behandlas kan komplikationer uppstå och förändringar i strukturen av prostatavävnad, som kallas fibros.

Fiberförändringar stör kroppsarbetet, orsakar vävnadsproliferation och försämring av funktionen tills fullständig oförmåga hos körteln och behovet av kirurgisk ingrepp.

Vad är prostata fibros?

Fibros av prostatakörteln är ersättning av organs arbetsvävnad genom bindande strukturer eller ärr som orsakas av den långsiktiga effekten av inflammatoriska processer.

Sjukdomen påverkar endast den manliga hälften av befolkningen i olika åldersgrupper.

Som ett resultat av ersättning och spridning av bindväv, förlorar järn delvis sina funktioner, blod och lymfatisk utbyte störs, hemligheten produceras inte och går inte in i spermien, vilket leder till infertilitet och andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Stark tillväxt av vävnader kännetecknas av en ökning av prostatakörtelns storlek, det börjar klämma urinrörarna och vas deferenserna.

orsaker till

Fibros är ett speciellt fall av en patologi, som i medicin kallas skleros. Sådana förändringar kan påverka inte bara prostata, utan även andra kroppssystem (hjärt-, respiratorisk, nervös, ben, lever, etc.).

Framdriften för uppkomsten av fibrotiska förändringar i prostatakörteln kan vara följande:

 • inflammatoriska processer (kronisk bakteriell prostatit);
 • trauma och komplikationer i operationer
 • kroniska allergiska sjukdomar;
 • ateroskleros i cirkulationssystemet;
 • oregelbundet sexuellt liv (överskott eller brist)
 • infektiösa och venerala sjukdomar i könsorganen;
 • försvagning av immunitet
 • misslyckande hormonbalans.
till innehållet ↑

klassificering

Fiberförändringar differentierar genom utvecklingsstadier och histologisk klinisk bild. Sjukdomens histologi:

 • fokal och fokalfibros med hyperplasi;
 • cystisk fibros
 • atrofisk fibros av parenkymen;
 • parauretral fibros
 • cirrhotisk skleros i kombination med eller utan prostatit.

Stegen av sjukdomen differentieras beroende på patientens symptom och klagomål, vi kommer att diskutera dem mer ingående i nästa avsnitt.

Symtom och tecken

Denna sjukdom utvecklas oftast i bakgrunden inflammatorisk process av prostata. Därför är den kliniska bilden den samma som med prostatit:

 • smärta i underlivet, i ljumsk och ländrygg;
 • smärta vid urinering
 • inkontinens eller frekvent urinering, med möjlig störning av processen;
 • för tidig eller försenad utlösning;
 • hematuri och hemospermi (förekomst av blod i urinen och sperma vid utlösning);
 • erektil dysfunktion och minskad libido;
 • den allmänna förgiftningen av en organism på grund av inflammatoriska infektionsprocesser, åtföljd av svaghet och huvudvärk.

på utvecklingsstadier:

 1. 1-st: stört processen av urinering något;
 2. 2-nd: det finns element i fibros som orsakar märkbar dysfunktion hos urinrörarna och kontrollerar vätskans rörelse;
 3. 3: Fibrösa inklusioner blir märkbara på ultraljud och börjar påverka reproduktiv funktion;
 4. 4: en uttalad symtomatologi som kännetecknas av hemospermi, komprimering av urinledare och kanalen, omfattande spridning av bindväv som påverkar blåsan och njurarna.

Vid det sista skedet av sjukdomsutvecklingen är förändringarna redan irreversibla. En operativ ingrepp är nödvändig förrän processen med atrofi hos närliggande organ har börjat.

Den första och andra etappen är väl behandlingsbar, och prostata återfår gradvis sina funktioner i sin helhet. Den tredje etappen åtföljs av kronisk behandling av prostatit, Förändringar är delvis reversibla, men det är nödvändigt att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil för att undvika återfall.

diagnostik

De huvudsakliga klagomål som patienterna gäller för doktorn är: infertilitet, erektil dysfunktion och smärta vid sexuella handlingar. Urologen frågar för att klargöra frågor till patienten om symptomernas varaktighet, när de först uppträdde, under vilka omständigheter och så vidare.

Att samla en detaljerad anamnes av sjukdomen är nödvändig för att föreskriva en ytterligare undersökning - laboratorietestning och instrumentanalys.

Laboratorietester inkluderar blod- och urintester för att upptäcka nivån av lymfocyter, en brist eller överskott av kalcium och andra vitaminer, förekomst av infektioner och andra sjukdomar.

Tas bomullstopp av urinröret för att kontrollera svamp eller sexuellt överförbara infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, som kan framkalla inflammation i prostatakörteln.

Primär undersökning av prostata kan utföras genom palpering, vilket gör det möjligt att bestämma förekomsten av abnormiteter i organs storlek och form. Massage kan användas för att stimulera sekretionen - om det inte hände, då funktionaliteten hos körteln är bruten.

Det mest effektiva verktyget för att diagnostisera prostata är ultraljud. Oftast används den metod för TRUS, vilket innebär transrektal administration av sensorn för att visualisera organets tillstånd genom ändtarmen.

behandling

Efter utredning av patientens komplexa diagnos utnämns individuell behandling, med beaktande av alla uppgifter om de samlade anamneserna, laboratorie- och instrumentundersökningarna.

Vid de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen, konservativ medicinsk behandling. Den innehåller följande procedurer:

 1. läkemedelsbehandling - antibakteriella medel, antispasmodika, vitaminer, örtberedningar, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, etc.;
 2. fysioterapi - elektromagnetisk stimulering av prostata muskelvävnad;
 3. prostata massage har en bra effekt;
 4. terapeutisk fysisk aktivitet - en uppsättning övningar Kegel.

Om Kegels gymnastik hjälper till med inkontinens av urin läs i vår artikel.

Operativ behandling

Om Fibrotiska förändringar är irreversibla och kombinerat med prostataadenom, cancerframkallning eller spridning till andra organ, applicera sedan kirurgi eller laserbehandling. Kliniska indikationer för operationen:

 • kasta urinen in i de partiella vesiklarna;
 • nedsatt urin som ett resultat av njursvikt och pyelonefrit;
 • urolitiasis.

Laserterapi är den mest moderna och smärtfria metoden för att eliminera fibros, den har hög effektivitet och en liten procent av återkommande sjukdom.

Det finns andra typer av kirurgiska ingrepp:

 • resektion av prostata;
 • prostatektomi;
 • prostatovezikuloektomiya;
 • adenomoprostatektomiya.

Resultatet av dessa procedurer är en partiell eller fullständigt avlägsnande av prostata, som har negativ inverkan på männs reproduktiva funktion.

Den bästa åtgärden för förebyggande av fibros är den tidiga diagnosen av sjukdomen, då förändringarna fortfarande är reversibla och kirurgiska ingrepp är inte nödvändiga.

Folkliga vägar

Vid de första stadierna av sjukdomen, tillsammans med konservativ behandling, kan du dessutom tillgripa medel för traditionell medicin.

Det rekommenderas att äta pumpa frön på grund av det stora antalet vitaminer och näringsämnen som de innehåller. Dessutom är det användbart att dricka te med honung, avkok av malurt, burdock, persilja eller hassel.

Innan du använder läkemedel och traditionell medicin bör du kontakta din läkare.

Tinkturhasseln är gjord av barken på ett träd eller löv. Vad man ska ta - spelar ingen roll, skillnaden är bara vid bryggningstiden. Du måste ta en matsked hackad torkad löv eller bark, häll i en mugg, häll kokande vatten och stäng locket. Buljongen måste infunderas 30-60 minuter, varefter det måste filtreras.

Ta tinkturen 3 gånger om dagen innan du äter 1/3 koppar eller muggar, i en till två veckor.

Om prostatafunktionerna lär vi oss av videon:

Hur bli av med prostata prostata fibros

Periodisk inflammation i prostatakörteln ger en känsla av obehag i livet. Om sjukdomen startas, följ komplikationer i form av fibros.

Prostata prostata fibros är en sjukdom i det genitourära systemet, där tätningar bildas i käftarnas parenkym. Sjukdomen kännetecknas av uttalade symtom, så experter kan göra en korrekt diagnos på ett tidigt stadium. Med omfattande spridning av vävnader och felfunktion i prostata finns ett behov av kardinalåtgärder.

Vad är prostata fibros?

Så vad är fibros i prostata i prostata? Fibrotiska förändringar i prostata uppträder ofta med kronisk prostatit. Dessutom kan sjukdomen orsaka hormonella misslyckanden, mekaniska effekter och åderförkalkning av blodkärl.

Ökningen i bindväv påverkar dysfunktionen i körteln. Samtidigt förvärras lymfcirkulationen och blodflödet. En sådan sjukdom främjar inte bara infertilitet utan orsakar också stora problem i det genitourära systemet.

Fiberförändringar kan börja med följande skäl:

 1. Skador och problem efter operation.
 2. Atherosclerosis.
 3. Oregelbundet sexliv.
 4. Allergier.
 5. Problem med den hormonella bakgrunden.
 6. Venereala och hormonella sjukdomar.
 7. Långvarig inflammatorisk process.

Symptom på sjukdomen

För att förstå vilken typ av sjukdom - fibros är nödvändig för att studera dess symtom. Initialt kan sjukdomen inträffa utan speciella manifestationer. Här är de viktigaste symptomen på prostata fibros prostatakörtel:

 1. Frekvent urinering.
 2. Vid urinering, känns ömhet eller brännande känsla.
 3. Smärtstillande symtom i perineum, nedre delen av ryggen och i ljummen.
 4. Problem med sexuell funktion.
 5. Obehag vid utlösning.
 6. Blandningen av blod i sperma.

Ett annat namn på fibros är skleros av prostata. I vissa fall är sjukdomsdiagnosen på grund av dess komplikationer, såsom pyelonefrit, cystit, njursvikt, impotens och urinretention. Patologi kan ha en negativ effekt på hjärt- och kärlsystemet, nervöst, andningsorgan, på lever och ben.

Varianter av sjukdomen

Fiberformationer kan vara av olika slag:

 1. Fokal fibros.
 2. Cystisk fibros.
 3. Atrofisk.
 4. Lacunar.
 5. Cirrotisk skleros.

Focal fibros av prostata manifesteras i det faktum att inflammationen passerar till vissa områden. Sjukdomen kan orsakas av en bakteriekälla. Oftast sprider inflammationen till blåsan och andra omgivande organ. Detta framkallar ett tillstånd av sexuell dysfunktion.

Parauretral fibros av prostata kan bilda mekanisk skada. Dessa kan vara stenar i urinblåsan, vilket sätter press på organen. Parauretral fibros kan bero på gram-positiva stafylokocker. Huvudskylten är att hemligheten upphör att utsöndras.

Metoder för att diagnostisera en sjukdom

Diagnostik är obligatorisk. Att samla en omfattande historia är viktig för undersökningens syfte, som består av analys och undersökning med hjälp av specialverktyg. Tilldela urin och blodprov som hjälper till att identifiera innehållet av lymfocyter, mängden kalcium och närvaron av infektioner.

Ett smet tas från urinröret, vilket möjliggör identifiering av eventuellt sexuellt överförbara infektioner.

Sådana diagnostiska metoder används också:

 1. Finger rektal undersökning kan avslöja komprimeringen och storleken på körteln. En viktig egenskap är avsaknaden av utsöndring under proceduren.
 2. Ultraljud av urinorganen och TRUS (transrectal ultraljud) gör det möjligt att bestämma kroppens volym, närvaron av stenar, tätningar och olika förändringar. Om det finns tveksamma tecken, så utförs en CT-skanning.
 3. Vouvevesiculography utförs för att klargöra diagnosen. Det låter dig bestämma spridningen av sjukdomen. Och se även på blodkärlens funktion.

Echoskopiska och kalcifala förändringar i parenkymen avslöjas under undersökningen.

Fokal fibros hjälper till att bestämma diagnosen med ultraljudsundersökning. I detta fall bestäms fibrotiska områden med ökad ekogenitet upp till 8, 12 och 26 mm, ödem och smalning i mm.

Behandling av prostata

Efter en fullvärdig diagnos är behandlingen ordinerad. Vid de inledande stadierna används medicinsk och konservativ terapi. Det består av följande procedurer:

 1. Läkemedel, inklusive antispasmodik, antibakteriella läkemedel, vitaminer och växtbaserade läkemedel.
 2. Sjukgymnastik består av elektromagnetiska förfaranden för stimulering av muskelvävnad. Metoden låter dig minska svullnad och inflammation.
 3. Effektiv och massage prostata.
 4. Komplexa övningar Kegel.

Vid de första stadierna av sjukdomen används laserbehandling. Anordningen är effektiv i sjukdomsprogressionen. För behandling används bredspektrum antibiotika. Med prostatit, Longidase, Prostopin eller Vitaprost används. Suppositorier kan minska långsiktig svullnad.

Som ytterligare behandling används aktiva tillsatser. Förutom standardprocedurer måste patienter ge upp dåliga vanor, flytta mer och hålla sig till en diet. Det är lämpligt att göra regelbunden prostata massage.

Om fibrotiska förändringar är irreversibla krävs kirurgisk ingrepp. I vissa fall behandlas och laserbehandling. Denna metod är modern och smärtfri.

Här är de indikationer som kan ges till operationen:

 1. Problem med urinrörelsen vid njursvikt.
 2. Flyttar urinen in i de partiella vesiklarna.
 3. Urin sten sjukdom.

Vid kirurgisk ingrepp utförs borttagning av sklerotiserad vävnad. I det här fallet återställs passagen av seminalvätska. Dessutom väljes en kirurgisk metod beroende på vilka områden som påverkas. Oftast indikeras transuretral resektion. I detta fall sätts ett speciellt instrument genom urinväggen. Detta tar bort små sälar. Ett litet snitt i naveln är gjord med adenomektomi. Denna metod används om ödem och inflammation är omfattande.

På forumet om prostatit säger många om användningen av konservativ behandling. Samtidigt bekräftar recensionerna effekten av suppositorier och terapi med läkemedel.

Förebyggande åtgärder

Många undrar om det är möjligt att förhindra en sådan farlig sjukdom. Samtidigt är förebyggande viktigt. Först och främst är det aktuell behandling av kronisk och akut prostatit. Det är nödvändigt att genomgå inspektion minst en gång per år. Män uppmanas att leda en aktiv livsstil. Långt sittande på ett ställe kan provocera en obehaglig sjukdom.

Med den aktuella och korrekta behandlingen av symtomen och utvecklingen av sjukdomen kan elimineras. Således är det nödvändigt att observera regelbundenhet i terapeutiska metoder och iakttagande av alla medicinska recept.

Vad är prostata fibros och hur man behandlar det?

Ett av de många obehagliga och delvis farliga medicinska problemen för män är prostata fibros. Patologi kännetecknas av proliferation av bindväv i organets celler. I det här fallet försvinner prostatakörteln först i början och förlorar helt och hållet dess funktioner. Dessutom uppträder komprimering av urinröret, vilket leder till ett komplicerat urinflöde. Vad är fibros av prostata, hur patologin utvecklas och hur man bekämpar den, vi förstår nedan.

Utveckling av sjukdomen

Den främsta orsaken till utvecklingen av prostata fibros är en långvarig kronisk kurs i den inflammatoriska processen i prostatakörteln. I sin tur kan inflammatoriska kroniska processer provocera antingen sexuellt överförbara sjukdomar i en anamnese eller en ständig stagnation av venöst blod i bäckenorganen. Vid prostata fibros uppträder en fullständig ersättning av friska celler med bindväv hos en man. Som ett resultat förlorar prostatakörteln sin funktion. Det är, i en mans kropp, en speciell prostatisk hemlighet, som underlättar flytning av spermier, upphör att utvecklas.

Patologi präglas av en gradvis utveckling av processen. Det är, i detta fall, fibrotiska förändringar i prostatakörteln kan delas upp i steg. Samtidigt kommer de att präglas av vissa förändringar i människans kropp:

 • Steg 1. Det finns en funktionell förändring i urinprocessen. Patienten vill gå på toaletten oftare, men känslan av en oblovd urinblåsa går inte bort;
 • Steg 2. Otillräcklig passage av utsöndrad urin genom urinvägarna nedre och övre vägar. Urin utsöndras i små portioner och en trög ström;
 • Steg 3. Blandning av den infektiösa processen i urinvägarna och i urinblåsan;
 • Steg 4. Slutlig brist på njurarna, urinblåsan och / eller urinledarna.

Viktigt: Det är värt att komma ihåg att med prostata i parauretral fibros har patienten redan alla tecken på prostatit. Därför är det inte nödvändigt att fördröja besöket till läkaren. Ju längre prostatit inte behandlas, desto större är sannolikheten för fibrös vävnadsproliferation.

Diagnos av sjukdomen

Efter att vi har analyserat vad som är prostasins parauretral fibros och hur det utvecklas är det viktigt att förstå hur den exakta diagnosen uppträder i denna patologi. För att identifiera fibros av prostata och dess behandling i första hand, behöver du kontakta en urolog eller urolog och androlog. Dessa specialister tilldelar mannen en rad laboratorie- och hårdvaruundersökningar för uttalandet av den exakta diagnosen. Diagnostik inkluderar sådana aktiviteter:

 • Analysen av urin är generell. Det bestämmer koncentrationen av leukocyter, vilket ökar inflammatoriska processer. Detta framgår också av protein i urinen;
 • Allmänt blodprov. Det bestämmer koncentrationen av lymfocyter, kalcium, typen av vitaminer och bakterieinfektioner.
 • Smörj från urinröret. Det ger en möjlighet att identifiera möjliga venerala eller svamppatologier av patientens urogenitala system;
 • Rektal palpation av prostata. Med denna procedur känner läkaren densiteten och strukturen hos organet. Det kan vara heterogen, mjuk, mycket tät. Dessutom, med rektal palpation, kan en prostasmassage utföras för att erhålla en prostatisk utsöndring. Om han inte stod ut, neutraliserade fibros nästan helt organets funktionalitet;
 • TRUS. I detta fall administreras patienten trans-vertalt en ultraljudstransduktor för en tydligare visualisering av den sjuka körteln. Förfarandet är smärtfritt.

Behandling av prostata fibros

För behandling av parauretral fibros väljer den behandlande läkaren individuell taktik beroende på svårighetsgraden av patologins gång. Således, vid den inledande fasen av fibros försöker göra utan drift och lösa problemet med hjälp av läkemedel, fysisk terapi (effekter på prostatavävnad med elektromagnetiska vågor), prostatisk massage och Kegel övningarna.

Om den föreskrivna behandlingen inte ger den önskade effekten ges patienten en operation.

Hur utförs operationen?

Kirurgi utförs för ett antal kliniska indikationer. Dessa är:

 • Kombination av fibros med diffus prostataenom eller onkologi;
 • Kontinuerlig gjutning av utsöndrad urin i kärlens vätskor,
 • Sten i njuren och urinblåsan;
 • Ett symptom på en allvarlig nedsättning av urinflödet.

Laserterapi är den minst invasiva och samtidigt ingen mindre effektiv metod för kirurgisk ingrepp. Det ger emellertid bara en effekt vid sjukdomens inledande skede. I det här fallet utmärks tre sätt för laserverkan på prostata:

 • Extern laserterapi. Det är laserstrålens effekt på det drabbade organet helt enkelt genom huden i perineum. Längden av strålningsvågen i detta fall är 0,89 μm. Exponeringstiden är 1-2,5 minuter. Oftast används den här metoden också i början av sjukdomen eller för förebyggande av prostatit eller fibros.
 • Intra-rektal laserterapi. Här påverkar de prostatakörteln genom tjocktarmen. Det innebär att lasern injiceras i ändtarmen. Våglängden är 0,63 μm. Procedurens varaktighet är 1,5-2,5 minuter.
 • Akupunktur laserterapi. Den består av laservågor med en längd på 0,89 μm till speciella akupunkturpunkter, vilka är ansvariga för prostata körningens funktion. Sådana punkter är placerade på nacke, nacke, bröst och underliv. Förfarandet utförs endast av en reflexolog.

Förloppsförloppet är 5-10 beroende på svårighetsgraden av patientens tillstånd och graden av skada på prostatakörteln.

Det finns också andra sätt att operativt ingripa, som redan är fullfjädrade bandpassoperationer. Dessa inkluderar:

 • Transrectal resektion av prostata. I detta fall, genom väggen hos rektum utföres en partiellt avlägsnande av härden fibros prostata eller fullständigt avlägsnande av det drabbade organet.
 • Prostatektomi är öppen. Här, i patientens suprapubiska zon, görs ett snitt och prostata körteln som påverkas av fibros är helt avlägsnad eller dess fokusområde avlägsnas.

Om efter operationen urinröret minskas utförs en plastikkirurgi för att återställa funktionaliteten.

Viktigt: Delvis eller fullständig avlägsnande av prostata sänker hanens reproduktiva funktion.

Folkliga sätt att behandla fibros

I allmänhet är det omöjligt att återställa vitaliteten hos substituerade prostata vävnader antingen genom folkmetoder eller medicinska metoder. Du kan bara stoppa processen och låta prostatakörteln fungera med sin hälsosamma vävnad. I det här fallet, mot bakgrund av läkemedelsbehandling, kan du använda sådana folkmedicinska lösningar:

 • Fröer av pumpa. De behöver äta minst 100 gram. per dag. Och fröna bör inte stekas, men bara lite torkade på ett naturligt sätt. Behandlingsförloppet - 1-2 månader.
 • Pumpajuice. Att integrera det i kosten är också en kvalitetskälla av zink, viktigt för människors hälsa. Drick juice ett glas en dag nypressad och utspädd med en sked full naturlig honung.
 • Persilja juice. Använd en matsked tre gånger om dagen innan du äter.
 • Dekoktion av muggar. Torka växten brygga som te, insistera lite och drick två gånger om dagen för 50-100 ml.
 • Infusion av hassel. Du kan använda både barken och bladen på växten. En matsked av det krossade råmaterialet hälls i en krus med kokande vatten och insisterade i en timme. Den färdiga produkten är ceded och druckit 50 ml tre gånger om dagen före måltiden. Kurs - 1-2 veckor.

Folkliga behandlingsmetoder bör samordnas med den behandlande läkaren. Speciellt kan inte i något fall engagera sig i självmedicinering. Detta kan leda till en försämring av situationen.

Förebyggande av sjukdom

För förebyggande av prostata fibros är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på din hälsa i tid och att söka kvalificerad hjälp i tid. I synnerhet är det viktigt att behandla prostatit kvalitativt och fullständigt, vilket är den främsta orsaken till fibros (skleros) i prostatakörteln.

Dessutom är det viktigt att leda en aktiv livsstil för att undvika stagnerande fenomen i bäckenorganen.

Det är nödvändigt att förstå att fibros (skleros) av prostata inte är en mening. Att spara en position och att återhämta sig är möjligt, särskilt i tidiga utvecklingsstadier av en patologi. Om sjukdomen startas, kommer prognosen för patienten att vara mindre fördelaktig. Med njurarnas nederlag mot bakgrund av fibros är det även osannolikt att även mycket erfarna specialister kan hjälpa patienten. Konsekvensen kan vara den mest ledsen i form av njursvikt. Därför är en uppmärksam inställning till sig själv garantin för människors hälsa.

Vad är prostata fibros och hur man hanterar denna patologi?

Fibros av prostata är vanligt nog hos män som har kronisk prostatit eller leder ett promiskuöst sexliv. Vissa läkare också allergiska, immunologiska och hormonella orsaker till sjukdomen. Ofta är en provocerande faktor atheroskleros. När tecken på fibros av prostata uppträder bör du omedelbart kontakta en specialist.

Kärnan i patologi

Många är oroliga över frågan: prostata fibros - vad är det? Denna patologi är ersättning av friska organs vävnader med bindande element eller ärrstrukturer. Dessa förändringar är förknippade med en långvarig effekt av inflammation. Endast män lider av patologi.

På grund av ersättning eller ökning av bindvävets storlek observeras fullständig eller delvis förlust av orgelfunktioner. Det finns också ett brott mot blodcirkulationen och lymfbytet, hemligheten produceras inte och tränger inte in i spermierna.

Detta orsakar förlust av reproduktiva funktioner och provocerar andra störningar i det genitourära området.

Med uttalad spridning av vävnader ökar prostatastorleken signifikant. Som en följd därav uppmanar de att klämma ur urinledarna och kanalerna.

skäl

Fibros av prostatakörteln är en typ av patologi, vilket läkemedel kallas "prostataskleros". Ibland påverkar dessa förändringar andra organ och system - hjärta och blodkärl, benvävnad, lever.

Det finns ett antal faktorer som ökar risken för fibros:

 1. Inflammation av prostata är av kronisk natur. Den huvudsakliga faktorn i utvecklingen av patologi är en fibrotisk beräknad prostatit, som kräver operativ ingrepp.
 2. Adenom av prostata;
 3. Brist på vanligt sex. Det finns ingen direkt koppling mellan frånvaron av sexuella kontakter och utvecklingen av fibros. Men i frånvaro av kön finns det problem med utflödet av prostata utsöndring, vilket leder till nedsatt blodcirkulation i bäckenorganen;
 4. Ateroskleros av kärl i bäckenorganen;
 5. Förändring av hormonbalansen. Överskott av dihydrotestosteron, androgenbrist och andra störningar i det endokrina systemet ökar risken för fibros.
 6. Malign organ skada;
 7. Försvagning av immunsystemet som ett resultat av sexuellt överförda patologier;
 8. Fel sätt att leva. Otillräcklig motorisk aktivitet, användning av droger, rökning, alkoholhalt kan orsaka problem. Män som följer reglerna för en hälsosam livsstil är mycket mindre benägna att få sjukdomar i genitourinary organ.

klassificering

Denna patologi har flera utvecklingsstadier, som alla kännetecknas av vissa egenskaper:

 • Vid första skedet observeras endast funktionella störningar av urinering;
 • Vid nästa steg är det en överträdelse av urinpassagen på övre och nedre delen av urinvägarna;
 • Den tredje etappen kännetecknas av en stabil urininkontinensstörning. Därför kan patienten diagnostiseras med morfologiska störningar i strukturen hos de främsta kanalerna och urinorganen.
 • För terminaltrinnet är en märkbar förändring av renal parenkymen, strukturen hos urinledarna och de seminrika kanalerna karakteristiska.

På nivån av histologi finns också gradvisa förändringar i prostata:

 1. I ett tidigt skede förekommer fokal hyperplasi hos orgeln och symptom på skleros uppträder;
 2. Då börjar atrofiska processer i parenchymen och fibros utvecklas;
 3. Efter detta skleros fenomen kompletteras med hypertrofi;
 4. Vid nästa steg utvecklas cystisk transformation mot bakgrund av fibros
 5. Terminalen är cirros. På detta stadium kan patienten diagnostiseras med en infektiös eller allergisk prostata. Atrofiska och dystrofa förändringar eller medfödda patologier observeras också.

Klinisk bild

Symtom på skleros av prostata kan skilja sig väsentligt. För att identifiera sjukdomen i tid, är det värt att uppmärksamma sådana tecken:

 • Obehagliga känslor som uppstår under tarmrörelse eller samlag
 • Signifikant minskning av erektionen;
 • Akut smärta med ejakulation, utseende av blodig urladdning;
 • Smärta vid urinering
 • Minskad libido;
 • Smärta syndrom i ljummen eller perineum - detta symptom är ständigt närvarande.

Ibland observeras utseende av prostata fibros mot bakgrund av stillastående fenomen eller utveckling av inflammation i organ. I denna situation observeras följande manifestationer:

 1. Avföring
 2. Allvarlig smärta i ljummen, perineum och coccyx;
 3. Ökad irritabilitet;
 4. Hyppig uppmaning att urinera;
 5. Smärta i tömningen av blåsan.

Patologens mest frekventa komplikation är kronisk prostatit. I denna situation kan sjukdomen lätt diagnostiseras. Ibland uppvisar emellertid fibros inte sig länge, vilket har negativ inverkan på organen i genitourinary systemet.

Fibros kan ha olika storlekar och lokalisera i olika områden. Eftersom symtomen på patologi är signifikant olika.

Diagnostiska metoder

För att kunna diagnostisera skleros i prostatakörteln, måste du tillämpa ett omfattande tillvägagångssätt. Ursprungligen utförs en fingerundersökning av orgeln. Specialisten känner prostata för att identifiera sälarna. Även detta förfarande hjälper till att upptäcka ödem, bestämma storleken och utvidgningen av prostata.

Obligatoriskt diagnostiskt förfarande är ultraljud. Denna teknik hjälper till att bestämma ehostrukturnu - förändringar i vävnadsorgan. Det bidrar också till att identifiera områden av prostata fibros och diagnostisera samtidiga sjukdomar.

Utöver dessa metoder utförs följande typer av procedurer:

 • Magnetisk resonansavbildning av prostata;
 • Kliniskt blodprov;
 • Beräknad tomografi av bäckenorganen;
 • cystoskopi;
 • Biokemisk forskning;
 • prostatography;
 • Vazovezikulografiya.

Metoder för behandling

Denna patologi kan behandlas konservativt eller operativt. Och kirurgisk ingrepp är den huvudsakliga behandlingsmetoden. Ibland är behovet av kirurgi frånvarande. Detta sker vanligen i sjukdoms tidiga skeden. Men oftast läkemedelsbehandling utförs före operationen och efter ingripandet.

Patienten kan förskrivas antibiotika och antiinflammatoriska ämnen. Förutom dessa verktyg används ofta vitaminer. Det kan också finnas behov av att använda medel som normaliserar cirkulationsprocessen i bäckenorganen. Förutom läkemedel ordinerar läkare ofta prostata massage.

Vid komplikationer kan följande typer av operationer användas:

 • Adenomoprostatektomi - utförs när adenomatösa noduler i cikatriciala element detekteras;
 • Störande prostatektomi - utförs med spridningen av multipel skleros på särartade blåsor;
 • Transuretral resektion av den drabbade prostatan;
 • Vesiclelectomy utförs när ett empyema av seminala blåsor detekteras.

Behandlingen av prostata fibros kan utföras med hjälp av laserbehandling. Denna innovativa teknik är det mest effektiva och ofarliga alternativet. Det orsakar inte smärta och leder inte till skador på intilliggande vävnader. Laserstråle hjälper på kort tid att hantera orsaken till sjukdomen och eliminera obehag.

Fibrotiska förändringar i prostata är ganska vanliga och kan leda till allvarliga komplikationer. För att undvika problem bör du kontakta din läkare i god tid och följa hans rekommendationer tydligt. Om det är nödvändigt att utföra en operation rekommenderas det inte att försumma denna behandlingsmetod.