Huvud
Förebyggande

Periuretral fibros av prostata

Komplikation av kronisk specifik och icke-specifik prostatit är periuretral fibros av prostatakörteln. Bindvävstillväxter bildas på grund av den dåliga penetrationen av antibiotika i inflammationszonerna, tillväxten av resistenser hos patogener mot antibakteriella läkemedel. Dessutom kan bindvävstransformation av körtelprostatvävnad inträffa efter operationen.

Fibros av prostata leder till en överträdelse av urinering, smärta i perineum och bäcken. Smärtan har en konstant försvagande natur, varar mer än 3 månader och påverkar en människans livskvalitet väsentligt.

Gradvis stänger den smärtsamma impulsen i centrala nervsystemet (CNS). Utlösningszoner bildas. Smärtan kvarstår även efter behandlingen av orsaken som orsakade det. Som ett resultat är smärtsyndromet närvarande vid minsta beröring till bäckens, perineums muskler, i situationer som normalt inte orsakar smärta. Det finns en spänning av bäckensgolvets muskler, vilket tillsammans med de sanna inflammatoriska dysursjukdomarna leder till en reflexfördröjning i urinering.

Klinisk bild

Periuretral fibros av prostatakörteln, som utvecklas efter operation eller inflammation i prostata, är mycket vanligt. Förekomsten av sjukdomen är så stor att den nu har fått samma betydelse som ischemisk hjärtsjukdom, diabetes mellitus. Därför är det nödvändigt att uppmärksamma sådana symptom som:

 • smärta i perineum
 • stricture av urinröret på grund av komprimering av grova bindvävskår, mot vilka en försvagning av urinströmmen observeras;
 • fastsättning av sekundär infektion i närvaro av urinflöde;
 • frekvent urinering
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • På grund av spasmer i bäckensgolvets muskler utvecklas symtomen på den irriterade tjocktarmen, vilket uppenbaras av uppblåsthet, smärta, periodiska avföringstörningar.
 • nedsatt humörbakgrund, irritabilitet, känslomässig labilitet, dålig sömn.

Man måste komma ihåg att den periuretrala post-inflammatoriska fibros visas inte bara på bakgrunden av konstant återkommande kronisk prostatit, förändringen av proliferativ och exsudativ fas av inflammation med hyperplasi i bindväv, men också som ett resultat av överdriven kollagensyntes prostata.

Möjliga komplikationer av fibros

Kroppen försöker begränsa infektionen i kroppen och omger den med bindvävslinne. Men detta spelar en dubbel roll och förhindrar penetration av droger till fokus för inflammation. Den onda cykeln av patogenes som skapar alla förutsättningar för utvecklingen av kronisk inflammation, en ännu större fibrös degeneration, kommer till slutet. Gradvis är kirtlens vävnad ersatt av ärrvävnad. Detta lämnar en avtryck på förmågan att befrukta ett ägg. Fysikalisk-kemiska egenskaper och sammansättning av ejakulatet förändras. Som svar på kronisk inflammation produceras antisperm antikroppar mot sina egna spermatozoer. Detta är en ytterligare faktor i utvecklingen av infertilitet. Dessutom har det seminalplasma en antiinflammatorisk effekt. Med förlusten av lysozym förekommer vita blodkroppar och purulenta inklusioner i spermierna.

Särskilt starkt inflytande utövas av en specifik infektion som överförs genom samlag och tuberkulos. I firas 23% av infertila par fibros periuretral vävnad på en bakgrund av kronisk prostatit ureaplasma, Chlamydia, Mycoplasma etiologi. Som ett resultat av obstruktion av det prostatevisculära komplexet uppträder följande störningar i den sexuella funktionen:

 • för tidig utlösning;
 • retrograd ejakulation;
 • fördröjd utlösning;
 • raderad, smärtsam orgasm.

Men denna obstruktion har en funktionell karaktär, därför korrekt vald, tidig behandling, kommer att göra detta villkor reversibelt.

Men långvariga brott mot sexuellt liv leder till grova neurologiska störningar, allvarliga neuroser, depression.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Mot bakgrund av fibrotiska processer och kronisk bäckensmärta sker muskeltegenereringen gradvis. Bekkenbotten slutar att utföra sina grundläggande funktioner:

Våld i urinretention, smärta vid urinering, samlag, avföring, vilket ytterligare påverkar patientens psykologiska status.

Maligna onkologiska sjukdomar är av politiskt ursprung. Ålder, kost, ras, genetisk predisposition är viktig. Inflammation är inte den sista platsen i strukturen av prostatas sjukdomar i prostata. Nu är det bevisat att detta är ett farligt tillstånd, efter det att den första manifestationen är 13 år före detektion av prostatacancer.

Fibros av prostata

En långvarig kurs av inflammatorisk process i prostatakörteln kan leda till irreversibla konsekvenser. Skleros eller fibros av prostata är en sjukdom i vilken körtelvävnad ersätts av ett bindemedel som ett resultat av en kronisk inflammatorisk process. Sjukdomen leder till utvecklingen av ett antal störningar i reproduktions- och urinvägarnas arbete och behandlas endast kirurgiskt.

Orsaker till sjukdomen

Fibros av prostata är en följd av ouppmärksamhet åt ens egen hälsa. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av kroniska störningar i kroppens funktion. Orsakerna till fibros är:

 • kronisk trög prostatit;
 • arterioskleros av blodkärl;
 • trängsel i bäckenorganen;
 • hormonella störningar.

Med långvarig inflammation i prostata är fibros en farlig komplikation. Enligt läkare är lejonens andel av skleros av körtelvävnaden i obehandlad kronisk prostatit. Ändå orsakar ateroskleros, anomalier i strukturen av prostata och hormonella störningar utbytet av glandulär bindväv.

I de flesta fall är det den kroniska inflammationen i prostata som leder till en förändring i hennes vävnader

Symptom på sjukdomen

Symptom på fibros av prostata är brott mot urinering med varierande svårighetsgrad. När vävnaderna är ärriga, förlorar organet sin elasticitet och pressar urblåsan och urinröret i närheten, vilket medför utseendet av specifika symtom.

Män märker olika sjukdomar i urinering. Frekvensen av uppmaning i toaletten kan öka många gånger, eller vice versa minskar. Ofta är det en försvagning av urintrycket och behovet av muskelspänningar för att urinera.

Trots frekvensen av att besöka toaletten, ständigt en man plågas av en känsla av fullhet och tyngd i blåsan. Urineringsprocessen kan åtföljas av smärta och brännande i urinröret. Under dagen kan det finnas spasmodisk smärta i urinblåsan.

Sjukdomen åtföljs av ett antal sexuella störningar - minskad libido, oförmåga att nå orgasm eller för tidig utlösning, försvagning eller fullständig frånvaro av erektion.

Smärtsyndrom i perineum och urinblåsa kan amplifieras under stress, till exempel under avföring.

Problem med urinering - ett symptom på många prostata sjukdomar

Klassificering och stadier

Fibros av prostata klassificeras enligt svårighetsgraden av förändringar i organets vävnader. Det finns flera huvudtyper av sjukdom, bland vilka:

 • fokal fibros av prostata;
 • parauretral fibros av prostata;
 • atrofisk;
 • cystisk fibros.

Periuretral fibros av prostatakörteln utvecklas långsamt. Av naturen av förändringar i prostatas vävnader och svårighetsgraden av symtomen utmärks 4 scener av sjukdomen.

Det första steget kännetecknas av måttligt uttryckta symptom på urineringstörningar. Fibros i prostata är liten, behandlingen genomförs framgångsrikt med hjälp av läkemedel.

I den andra fasen av sjukdomen utvecklas allvarliga störningar av urodynamik, åtföljd av ökad belastning på njurarna och risk för akut urinretention. Fibros av prostata i tredje etappen kännetecknas av uttalade irreversibla förändringar i körtelvävnaderna.

diagnostik

Efter att ha funderat på vad prostata fibros är, bör du snarast möjligt konsultera en läkare och upptäcka symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom.

De viktigaste diagnostiska metoderna är cytologi, magnetisk resonansbildning och rektal undersökning av prostata.

En viktig roll i diagnosen spelas av närvaron av inflammation i prostata. Som regel är det hos patienter med kronisk prostatit att områden av prostata fibros finns.

För att skilja sjukdomen behövs en hel rad studier

Principen för behandling

Medicinsk behandling av prostata fibros är ineffektiv i de sena stadierna av sjukdomen. Det är tillrådligt att applicera det i början av utvecklingen av den patologiska processen. I terapi används antibiotika, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, antispasmodika. Nödvändigt läkemedel ordineras för att förbättra blodflödet till prostatakörteln.

Den första raden av behandling är massage i prostatakörteln. Patienterna får en massagebehandling (10-15 procedurer) för att förbättra trophic och stimulera metaboliska processer i kroppen. Fysioterapi, till exempel behandling av prostata fibros med laser, har använts framgångsrikt.

I närvaro av uttalade förändringar i prostata vävnader, praktiseras kirurgisk behandling. För närvarande används laserbehandlingar i stor utsträckning, vilket innebär att områden av organtärrning avlägsnas utan att det påverkar friska vävnader. Följande typer av verksamheter utövas:

 • transuretral resektion;
 • prostatektomi;
 • adenomoprostatektomiya;
 • vezikuloektomiya.

I närvaro av konkretioner i prostata är prostatektomi föreskriven. Hur man botar prostata fibros bestäms av den behandlande läkaren, baserat på de kliniska manifestationerna av patologi hos en viss patient.

Metoder för förebyggande och komplikationer

Förebyggande av fibros minskar vid snabb behandling av eventuella sjukdomar i prostatakörteln. Särskild uppmärksamhet ägnas åt behandling av kronisk prostatit. Män gör ofta misstaget att stoppa behandlingen efter de första märkbara förbättringarna. Den inflammatoriska processen stannar dock inte, men går bara in i latent form, mot vilken utvecklingen av fibros är möjlig över tiden.

Frånvaro av komplex behandling av prostatit orsakar fibros, vilket i sin tur orsakar farliga komplikationer - infertilitet, impotens, nedsatt njurfunktion. Det finns fall då prostata fibros har blivit en indirekt orsak till malign neoplasma i orgeln.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Fibros av prostata

På grund av spridningen av bindväv uppstår kompression av prostatakörteln. Denna process är inget annat än prostata fibros. Som ett resultat blir blåsan smalare - dess halsar och dehydratiseringskanalerna deformeras. Urineringstest, observerad med prostataskleros, leder till sexuell dysfunktion.

Fiberprostatit - vad är det?

I denna sjukdom på bakgrund av proliferation av bindväv prostata rynkor. Den främsta orsaken till sjukdomsuppkomsten är kronisk inflammation.

Fiberförändringar i prostata stör organets ordentliga funktion, eftersom den aktiva vävnaden blir bindande, vilket resulterar i att en hemlighet inte produceras, vilket är en av spermiernas komponenter. Allt detta är resultatet av en långvarig smittsam process som orsakar bakterier. Detsamma gäller för venös stasis.

Växande, förvärrar bindevävnaden den inflammatoriska processen ytterligare. Att behandla fibrös prostatit endast med läkemedel är värdelös - kirurgisk ingrepp är nödvändig.

Varianter av fibros

Det finns flera former av fibros:

 • Sklerotisk - brännvidd och totalt;
 • infiltrativ-parenkymform;
 • interstitiell-alternativ fibros.

I en komplicerad eller okomplicerad form kan sjukdomen vara smittsam eller icke-smittsam. även kombinerad fibros är möjlig. Allt beror på den kliniska bilden av sjukdomen. Irreversibla processer kräver kvalitativ och korrekt behandling.

De främsta anledningarna

Denna sjukdom kan utvecklas under en tid utan symptom. Det finns olika orsaker till sjukdomen:

 1. Kronisk prostatit.
 2. Hormonella misslyckanden och störningar i systemet.
 3. Ateroskleros av blodkärl.
 4. Anomalier av utveckling.
 5. Mekanisk effekt på körteln.

Naturligtvis är detta inte alla orsaker till vilka fibros är möjlig. Till exempel lägger till i denna lista är oregelbundet kön, liksom den vanliga ändringen av partners.

symtomatologi

Vissa symtom på prostata fibros tillåter en person att misstänka förekomsten av fibrös prostatit:

 • svag smärta vid urinering, känsla av sdavlennosti;
 • Under samverkan känns obehag
 • erektionen är trasig, attraktionen mot det motsatta könet blir;
 • när utlösning känns smärta, finns blodiga inslag i spermier och urin;
 • gör ont i ljummen, i underlivet och i perineum;
 • vill ofta toalett på ett litet sätt;
 • brinner under urinering.

Om du har minst ett av symtomen, bör du definitivt rådgöra med en läkare. Efter undersökningen kommer specialisten att ordinera en adekvat behandling. Kirurgisk ingrepp är nödvändig här. När det gäller läkemedlet ordinerar hans läkare vid beredningsskedet för operationen.

Hur är sjukdomen?

Nu när vi vet vad fibros är, är det dags att ta reda på hur det fungerar. I början kan sjukdomen inte manifestera sig. Oftast sker utvecklingen av sjukdomen mot bakgrund av kroniska sjukdomar i det genitourära systemet. Detta gäller prostatit. Saken är att om prostata skadas i närvaro av fibros börjar inflammationsprocessen i körteln, vilket leder till utveckling av reparativ fibros, kompletterad med skleros.

Vidare är de intilliggande prostataorganen involverade i processen. Vaskulär skleros påverkar sjukdomsutvecklingen. Det förekommer i prostata, beroende på om det finns ett infektiöst ursprung eller är frånvarande. Långsamt blodflöde är möjligt vid vilken ålder som helst. Och ändå uppstår sjukdomen i medelålders stark kön.

Resultatet av sjukdomen blir en uppdelning av den sexuella funktionen. I värsta fall utvecklas njursvikt snabbt. Därför är det väldigt viktigt att kontakta läkare i tid för att omedelbart behandlas.

Hur utförs diagnosen?

 1. Under en rutinundersökning genomgår urologen en digital rektalundersökning. Detta gör det möjligt att diagnostisera en asymmetrisk, tät körtel, jämn, utan noder. Skleroserad järn under massage utsöndrar inte hemligheten i prostatakörteln. Detta tyder på att prostatan inte fungerar ordentligt.
 2. TRUS - transrectal ultraljud, med vilken det blir möjligt att bestämma densiteten, såväl som storleken på fibros. Mer exakta resultat kan uppnås i ensemblet med MR och CT.
 3. I fallet där det finns en stark erektil dysfunktion, smärta under orgasmen, använd vasoveciculography, som det är möjligt att bestämma graden av spridning av sjukdomen på seminala vesiklar. Med den här metoden kan du bestämma hur mycket kirurgiskt ingripande.

Hur hanterar man sjukdomen?

Efter diagnosen ordinerar läkaren behandlingen. Om du vänder dig till en specialist i tid kan konservativa metoder vara effektiva. Men oftast krävs kirurgisk behandling, patienten drivs på.

För att förbättra tillståndet inkluderar läkemedel antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Det är nödvändigt att ta vitaminer.

Effektiv i kampen mot prostatasmassasjukdom. Under operationen avlägsnas stenar, om nödvändigt utförs en del av vävnaden.

Den mest effektiva behandlingen är laserterapi riktad mot de drabbade områdena. Det är smärtfritt, skadar inte vävnaderna, medan det är möjligt att eliminera orsaken till sjukdomen.

Konsekvenser av brist på adekvat behandling

Förlängd kronisk prostatit leder till fibros av prostatakörteln. Därför är det mycket viktigt att inte fördröja läkarbesöket, som efter undersökningen kommer att utse en adekvat behandlingsplan. Annars är allvarliga negativa konsekvenser möjliga:

I avsaknad av lämplig adekvat behandling påverkar skleros de organ och vävnader som finns i närheten. Det finns en parauretral lesion i urinröret, förändringar i frökanalen förekommer. Som en följd av dessa processer finns en infarktisk obstruktion, vilket leder till njursvikt i kronisk form. Det finns problem med den reproduktiva apparatens korrekta funktion.

Att behandla skleros av körteln är inte möjlig endast med mediciner - de ordineras före och efter operation. Ibland är även kirurgi inte en garanti för att vävnadsskleros kommer att stoppas. Därför är det väldigt viktigt att kontakta en specialist så snart som möjligt så att det inte är för sent att besegra sjukdomen.

Vad är prostata fibros och hur man hanterar denna patologi?

Fibros av prostata är vanligt nog hos män som har kronisk prostatit eller leder ett promiskuöst sexliv. Vissa läkare också allergiska, immunologiska och hormonella orsaker till sjukdomen. Ofta är en provocerande faktor atheroskleros. När tecken på fibros av prostata uppträder bör du omedelbart kontakta en specialist.

Kärnan i patologi

Många är oroliga över frågan: prostata fibros - vad är det? Denna patologi är ersättning av friska organs vävnader med bindande element eller ärrstrukturer. Dessa förändringar är förknippade med en långvarig effekt av inflammation. Endast män lider av patologi.

På grund av ersättning eller ökning av bindvävets storlek observeras fullständig eller delvis förlust av orgelfunktioner. Det finns också ett brott mot blodcirkulationen och lymfbytet, hemligheten produceras inte och tränger inte in i spermierna.

Detta orsakar förlust av reproduktiva funktioner och provocerar andra störningar i det genitourära området.

Med uttalad spridning av vävnader ökar prostatastorleken signifikant. Som en följd därav uppmanar de att klämma ur urinledarna och kanalerna.

skäl

Fibros av prostatakörteln är en typ av patologi, vilket läkemedel kallas "prostataskleros". Ibland påverkar dessa förändringar andra organ och system - hjärta och blodkärl, benvävnad, lever.

Det finns ett antal faktorer som ökar risken för fibros:

 1. Inflammation av prostata är av kronisk natur. Den huvudsakliga faktorn i utvecklingen av patologi är en fibrotisk beräknad prostatit, som kräver operativ ingrepp.
 2. Adenom av prostata;
 3. Brist på vanligt sex. Det finns ingen direkt koppling mellan frånvaron av sexuella kontakter och utvecklingen av fibros. Men i frånvaro av kön finns det problem med utflödet av prostata utsöndring, vilket leder till nedsatt blodcirkulation i bäckenorganen;
 4. Ateroskleros av kärl i bäckenorganen;
 5. Förändring av hormonbalansen. Överskott av dihydrotestosteron, androgenbrist och andra störningar i det endokrina systemet ökar risken för fibros.
 6. Malign organ skada;
 7. Försvagning av immunsystemet som ett resultat av sexuellt överförda patologier;
 8. Fel sätt att leva. Otillräcklig motorisk aktivitet, användning av droger, rökning, alkoholhalt kan orsaka problem. Män som följer reglerna för en hälsosam livsstil är mycket mindre benägna att få sjukdomar i genitourinary organ.

klassificering

Denna patologi har flera utvecklingsstadier, som alla kännetecknas av vissa egenskaper:

 • Vid första skedet observeras endast funktionella störningar av urinering;
 • Vid nästa steg är det en överträdelse av urinpassagen på övre och nedre delen av urinvägarna;
 • Den tredje etappen kännetecknas av en stabil urininkontinensstörning. Därför kan patienten diagnostiseras med morfologiska störningar i strukturen hos de främsta kanalerna och urinorganen.
 • För terminaltrinnet är en märkbar förändring av renal parenkymen, strukturen hos urinledarna och de seminrika kanalerna karakteristiska.

På nivån av histologi finns också gradvisa förändringar i prostata:

 1. I ett tidigt skede förekommer fokal hyperplasi hos orgeln och symptom på skleros uppträder;
 2. Då börjar atrofiska processer i parenchymen och fibros utvecklas;
 3. Efter detta skleros fenomen kompletteras med hypertrofi;
 4. Vid nästa steg utvecklas cystisk transformation mot bakgrund av fibros
 5. Terminalen är cirros. På detta stadium kan patienten diagnostiseras med en infektiös eller allergisk prostata. Atrofiska och dystrofa förändringar eller medfödda patologier observeras också.

Klinisk bild

Symtom på skleros av prostata kan skilja sig väsentligt. För att identifiera sjukdomen i tid, är det värt att uppmärksamma sådana tecken:

 • Obehagliga känslor som uppstår under tarmrörelse eller samlag
 • Signifikant minskning av erektionen;
 • Akut smärta med ejakulation, utseende av blodig urladdning;
 • Smärta vid urinering
 • Minskad libido;
 • Smärta syndrom i ljummen eller perineum - detta symptom är ständigt närvarande.

Ibland observeras utseende av prostata fibros mot bakgrund av stillastående fenomen eller utveckling av inflammation i organ. I denna situation observeras följande manifestationer:

 1. Avföring
 2. Allvarlig smärta i ljummen, perineum och coccyx;
 3. Ökad irritabilitet;
 4. Hyppig uppmaning att urinera;
 5. Smärta i tömningen av blåsan.

Patologens mest frekventa komplikation är kronisk prostatit. I denna situation kan sjukdomen lätt diagnostiseras. Ibland uppvisar emellertid fibros inte sig länge, vilket har negativ inverkan på organen i genitourinary systemet.

Fibros kan ha olika storlekar och lokalisera i olika områden. Eftersom symtomen på patologi är signifikant olika.

Diagnostiska metoder

För att kunna diagnostisera skleros i prostatakörteln, måste du tillämpa ett omfattande tillvägagångssätt. Ursprungligen utförs en fingerundersökning av orgeln. Specialisten känner prostata för att identifiera sälarna. Även detta förfarande hjälper till att upptäcka ödem, bestämma storleken och utvidgningen av prostata.

Obligatoriskt diagnostiskt förfarande är ultraljud. Denna teknik hjälper till att bestämma ehostrukturnu - förändringar i vävnadsorgan. Det bidrar också till att identifiera områden av prostata fibros och diagnostisera samtidiga sjukdomar.

Utöver dessa metoder utförs följande typer av procedurer:

 • Magnetisk resonansavbildning av prostata;
 • Kliniskt blodprov;
 • Beräknad tomografi av bäckenorganen;
 • cystoskopi;
 • Biokemisk forskning;
 • prostatography;
 • Vazovezikulografiya.

Metoder för behandling

Denna patologi kan behandlas konservativt eller operativt. Och kirurgisk ingrepp är den huvudsakliga behandlingsmetoden. Ibland är behovet av kirurgi frånvarande. Detta sker vanligen i sjukdoms tidiga skeden. Men oftast läkemedelsbehandling utförs före operationen och efter ingripandet.

Patienten kan förskrivas antibiotika och antiinflammatoriska ämnen. Förutom dessa verktyg används ofta vitaminer. Det kan också finnas behov av att använda medel som normaliserar cirkulationsprocessen i bäckenorganen. Förutom läkemedel ordinerar läkare ofta prostata massage.

Vid komplikationer kan följande typer av operationer användas:

 • Adenomoprostatektomi - utförs när adenomatösa noduler i cikatriciala element detekteras;
 • Störande prostatektomi - utförs med spridningen av multipel skleros på särartade blåsor;
 • Transuretral resektion av den drabbade prostatan;
 • Vesiclelectomy utförs när ett empyema av seminala blåsor detekteras.

Behandlingen av prostata fibros kan utföras med hjälp av laserbehandling. Denna innovativa teknik är det mest effektiva och ofarliga alternativet. Det orsakar inte smärta och leder inte till skador på intilliggande vävnader. Laserstråle hjälper på kort tid att hantera orsaken till sjukdomen och eliminera obehag.

Fibrotiska förändringar i prostata är ganska vanliga och kan leda till allvarliga komplikationer. För att undvika problem bör du kontakta din läkare i god tid och följa hans rekommendationer tydligt. Om det är nödvändigt att utföra en operation rekommenderas det inte att försumma denna behandlingsmetod.

Fibros och scleros av prostata är orsakerna

Kronisk inflammation i prostata, i enkla termer, prostatit, orsakar mycket obehag i vardagen.

Om sjukdomen inte behandlas kan komplikationer uppstå och förändringar i strukturen av prostatavävnad, som kallas fibros.

Fiberförändringar stör kroppsarbetet, orsakar vävnadsproliferation och försämring av funktionen tills fullständig oförmåga hos körteln och behovet av kirurgisk ingrepp.

Vad är prostata fibros?

Fibros av prostatakörteln är ersättning av organs arbetsvävnad genom bindande strukturer eller ärr som orsakas av den långsiktiga effekten av inflammatoriska processer.

Sjukdomen påverkar endast den manliga hälften av befolkningen i olika åldersgrupper.

Som ett resultat av ersättning och spridning av bindväv, förlorar järn delvis sina funktioner, blod och lymfatisk utbyte störs, hemligheten produceras inte och går inte in i spermien, vilket leder till infertilitet och andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Stark tillväxt av vävnader kännetecknas av en ökning av prostatakörtelns storlek, det börjar klämma urinrörarna och vas deferenserna.

orsaker till

Fibros är ett speciellt fall av en patologi, som i medicin kallas skleros. Sådana förändringar kan påverka inte bara prostata, utan även andra kroppssystem (hjärt-, respiratorisk, nervös, ben, lever, etc.).

Framdriften för uppkomsten av fibrotiska förändringar i prostatakörteln kan vara följande:

 • inflammatoriska processer (kronisk bakteriell prostatit);
 • trauma och komplikationer i operationer
 • kroniska allergiska sjukdomar;
 • ateroskleros i cirkulationssystemet;
 • oregelbundet sexuellt liv (överskott eller brist)
 • infektiösa och venerala sjukdomar i könsorganen;
 • försvagning av immunitet
 • misslyckande hormonbalans.
till innehållet ↑

klassificering

Fiberförändringar differentierar genom utvecklingsstadier och histologisk klinisk bild. Sjukdomens histologi:

 • fokal och fokalfibros med hyperplasi;
 • cystisk fibros
 • atrofisk fibros av parenkymen;
 • parauretral fibros
 • cirrhotisk skleros i kombination med eller utan prostatit.

Stegen av sjukdomen differentieras beroende på patientens symptom och klagomål, vi kommer att diskutera dem mer ingående i nästa avsnitt.

Symtom och tecken

Denna sjukdom utvecklas oftast i bakgrunden inflammatorisk process av prostata. Därför är den kliniska bilden den samma som med prostatit:

 • smärta i underlivet, i ljumsk och ländrygg;
 • smärta vid urinering
 • inkontinens eller frekvent urinering, med möjlig störning av processen;
 • för tidig eller försenad utlösning;
 • hematuri och hemospermi (förekomst av blod i urinen och sperma vid utlösning);
 • erektil dysfunktion och minskad libido;
 • den allmänna förgiftningen av en organism på grund av inflammatoriska infektionsprocesser, åtföljd av svaghet och huvudvärk.

på utvecklingsstadier:

 1. 1-st: stört processen av urinering något;
 2. 2-nd: det finns element i fibros som orsakar märkbar dysfunktion hos urinrörarna och kontrollerar vätskans rörelse;
 3. 3: Fibrösa inklusioner blir märkbara på ultraljud och börjar påverka reproduktiv funktion;
 4. 4: en uttalad symtomatologi som kännetecknas av hemospermi, komprimering av urinledare och kanalen, omfattande spridning av bindväv som påverkar blåsan och njurarna.

Vid det sista skedet av sjukdomsutvecklingen är förändringarna redan irreversibla. En operativ ingrepp är nödvändig förrän processen med atrofi hos närliggande organ har börjat.

Den första och andra etappen är väl behandlingsbar, och prostata återfår gradvis sina funktioner i sin helhet. Den tredje etappen åtföljs av kronisk behandling av prostatit, Förändringar är delvis reversibla, men det är nödvändigt att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil för att undvika återfall.

diagnostik

De huvudsakliga klagomål som patienterna gäller för doktorn är: infertilitet, erektil dysfunktion och smärta vid sexuella handlingar. Urologen frågar för att klargöra frågor till patienten om symptomernas varaktighet, när de först uppträdde, under vilka omständigheter och så vidare.

Att samla en detaljerad anamnes av sjukdomen är nödvändig för att föreskriva en ytterligare undersökning - laboratorietestning och instrumentanalys.

Laboratorietester inkluderar blod- och urintester för att upptäcka nivån av lymfocyter, en brist eller överskott av kalcium och andra vitaminer, förekomst av infektioner och andra sjukdomar.

Tas bomullstopp av urinröret för att kontrollera svamp eller sexuellt överförbara infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, som kan framkalla inflammation i prostatakörteln.

Primär undersökning av prostata kan utföras genom palpering, vilket gör det möjligt att bestämma förekomsten av abnormiteter i organs storlek och form. Massage kan användas för att stimulera sekretionen - om det inte hände, då funktionaliteten hos körteln är bruten.

Det mest effektiva verktyget för att diagnostisera prostata är ultraljud. Oftast används den metod för TRUS, vilket innebär transrektal administration av sensorn för att visualisera organets tillstånd genom ändtarmen.

behandling

Efter utredning av patientens komplexa diagnos utnämns individuell behandling, med beaktande av alla uppgifter om de samlade anamneserna, laboratorie- och instrumentundersökningarna.

Vid de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen, konservativ medicinsk behandling. Den innehåller följande procedurer:

 1. läkemedelsbehandling - antibakteriella medel, antispasmodika, vitaminer, örtberedningar, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, etc.;
 2. fysioterapi - elektromagnetisk stimulering av prostata muskelvävnad;
 3. prostata massage har en bra effekt;
 4. terapeutisk fysisk aktivitet - en uppsättning övningar Kegel.

Om Kegels gymnastik hjälper till med inkontinens av urin läs i vår artikel.

Operativ behandling

Om Fibrotiska förändringar är irreversibla och kombinerat med prostataadenom, cancerframkallning eller spridning till andra organ, applicera sedan kirurgi eller laserbehandling. Kliniska indikationer för operationen:

 • kasta urinen in i de partiella vesiklarna;
 • nedsatt urin som ett resultat av njursvikt och pyelonefrit;
 • urolitiasis.

Laserterapi är den mest moderna och smärtfria metoden för att eliminera fibros, den har hög effektivitet och en liten procent av återkommande sjukdom.

Det finns andra typer av kirurgiska ingrepp:

 • resektion av prostata;
 • prostatektomi;
 • prostatovezikuloektomiya;
 • adenomoprostatektomiya.

Resultatet av dessa procedurer är en partiell eller fullständigt avlägsnande av prostata, som har negativ inverkan på männs reproduktiva funktion.

Den bästa åtgärden för förebyggande av fibros är den tidiga diagnosen av sjukdomen, då förändringarna fortfarande är reversibla och kirurgiska ingrepp är inte nödvändiga.

Folkliga vägar

Vid de första stadierna av sjukdomen, tillsammans med konservativ behandling, kan du dessutom tillgripa medel för traditionell medicin.

Det rekommenderas att äta pumpa frön på grund av det stora antalet vitaminer och näringsämnen som de innehåller. Dessutom är det användbart att dricka te med honung, avkok av malurt, burdock, persilja eller hassel.

Innan du använder läkemedel och traditionell medicin bör du kontakta din läkare.

Tinkturhasseln är gjord av barken på ett träd eller löv. Vad man ska ta - spelar ingen roll, skillnaden är bara vid bryggningstiden. Du måste ta en matsked hackad torkad löv eller bark, häll i en mugg, häll kokande vatten och stäng locket. Buljongen måste infunderas 30-60 minuter, varefter det måste filtreras.

Ta tinkturen 3 gånger om dagen innan du äter 1/3 koppar eller muggar, i en till två veckor.

Om prostatafunktionerna lär vi oss av videon:

Fibros av prostata - vad är det och varför verkar det?

Kronisk inflammation i prostata kan ge många problem till livet för en man. Om sjukdomen inte behandlas kan komplikationer uppstå, inklusive förändringar i prostata vävnadsfibros av prostata.

Vad är prostata fibros?

prostata fibros är ett patologiskt tillstånd av kroppen, varvid det finns en gradvis förändring i strukturen av prostata och dess reduktion genom bildning av ärrbildning process (frisk vävnad gradvis ersätts koppling). Sådan sjukdom framkallar en klämma uretral patient, varigenom utflödet av urin störs och som ett resultat, det finns dysfunktion mocheotdelitelnoy kroppssystem.

Det är viktigt.

Prostatakörteln och fibros är nära besläktade: ju större spridningen av bindväv är, desto intensivare är klämningen av deferenserna och kanalerna som leder till urin.

Skillnaden mellan förkalkningar (stenar) och prostata fibros finns. Det består i det faktum att kalcinater är täta, organiska formationer - kristaller som bildas av kalciumoxid i prostatakörlens kanaler. I fibros, ersätter organs bindväv gradvis friska och en gradvis rynkning av prostatakörteln observeras. Ofta undrar patienter: hur man bestämmer en sten eller prostata fibros? För att kunna upprätta en diagnos är patienten skyldig att genomföra en fullständig, omfattande undersökning.

Klassificering av sjukdomen

Klassificering av patologi utförs av läkaren på basis av diagnosen och med beaktande av resultaten av histologiska studier. Det finns en klassificering av fibros enligt histologisk karaktär och kliniska manifestationer.

histologiskt:

 • Parauretral fibros av prostata
 • Cystiska former av patologi med efterföljande bildning av kavitetsneoplasmer som är fyllda med vätska.
 • Fokalfibros av prostata.
 • Periuretral fibros av prostata.
 • Med den snabba utvecklingen av sjukdomen bildas cirros av prostata - ett allvarligt patologiskt tillstånd, i vilken prostata körtorns fysiologiska struktur gradvis bryts.

Sjukdomen kännetecknas av en konsekvent utveckling, för var och en av stadierna finns en klinisk bild:

 • Vid första etappen finns det första klagomål om svårighet att urinera. Om en man söker medicinsk hjälp och utför lämplig behandling är prognosen gynnsam.
 • För andra etappen är utseendet på funktionella misslyckanden av urinrörelse karaktäristiska.
 • På stadium 3 observeras utvecklingen av de första morfologiska förändringarna i det genitourära systemet.
 • Vid 4 steg påverkar den patologiska processen ureterns, parenkym-, seminiferrörets och blåsans område.

Varför uppstår sjukdomen?

Den primära faktorn som påverkar den progressiva inskränkning av prostatakörtlarna hos en man är den långvariga effekten av inflammation (prostatit), det vill säga en kronisk typ av sjukdom. Bland de ytterligare orsakerna som bidrar till sjukdomens framväxt skiljer modern medicin följande:

 • effekten av hormonella störningar,
 • allergier,
 • ateroskleros, som påverkar prostatens kärl,
 • närvaro i anamnesen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln.

Särskild uppmärksamhet ägnas utveckling uretrospasticheskogo refluxsjukdom - en sjukdom i vilken det inflammatoriska svaret är orsakad av ett kast av urin från urinröret till tubuli i prostatakörteln. Samtidigt bildas små områden av prostata fibros gradvis.

Symtom på sjukdom

Symtom på prostatisk fibros manifesteras hos män i enlighet med utvecklingsstadiet för den patologiska processen och uttrycks ofta i form av patientklagomål på:

 • Akut retention av urinering.
 • Känslan av en fullblåsning även efter att patienten går på toaletten.
 • Svårigheter vid urinering - patienten måste stressa för att övervinna det framväxande motståndet.
 • Skarp, skärande smärta som uppstår i underlivet.
 • Den känsla av ömhet som uppstår under utlösningsprocessen.
 • Obehag som uppstår i processen att tömma blåsan.
 • När sjukdomen fortskrider sker erektil dysfunktion.

I händelse av att en man observerar förekomst av en eller en uppsättning oroliga symptom, är det nödvändigt att konsultera en läkare.

diagnostik

Diagnos innebär en patientintervju med patientens urolog om klagomål, anamnese, utnämning av ytterligare metoder:

 • Ett allmänt urintest.
 • Rektal undersökning, under vilken läkaren genom palpation bestämmer käftens storlek, densitet och jämnhet.
 • Experten kan avslöja fibros på ultraljud av prostata (denna procedur kallas TRUS). Under diagnosen är det möjligt att bestämma volymerna, strukturella förändringar och täthet av prostata med hjälp av speciella sensorer som leder in i analan i analöppningen.
 • Ett treglasat prov, under vilket de första och mellersta delarna av urinen undersöks, liksom urinen som erhålls efter att läkaren masserat prostatakörteln.
 • Ett vanligt blodprov.
 • Biokemi av blod
 • Urinkultur för att exakt bestämma vilken patogen mikroorganism som framkallar inflammatoriska processer.
 • Komplex urodynamisk forskning.

Som tillägg kan dator och magnetisk resonansavbildning rekommenderas.

Metoder för behandling

Behandling av sjukdomen utförs endast genom användning av kirurgiska tekniker. Läkemedel, inklusive Longidaza prostata fibros och rehabilitering element kan användas som ett hjälpelement i pre-operativa och rehabiliteringsperiod. Longidaza ljus i fibros i prostata och recensioner av dem tyder på att läkemedlet inte ersätter den grundläggande behandlingen. Suppositorium Aktiv substans visar effektivitet i det inledande skedet av prostatit: reducerar ödem, och utjämning resorberbara ärrvävnad.

Indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 • Detektion av fördröjd urinering av akut och kroniskt ursprung.
 • Flödet av urin är kraftigt störd under inflytande av svårt nedsatt njurfunktion, returkast urin från blåsan in i urinledaren, inflammation i njurarna, organsvikt urinering helt befria kroppen sönderfallsprodukter.
 • Urin kastas ur urinröret i sädessjuka.

Beslutet om hur man behandlar prostata fibros tas av doktorn efter en heltidsundersökning av patienten och med beaktande av resultaten av en omfattande undersökning. Följande huvudmetoder för kirurgisk terapi kan användas:

 • Ledning av transuretral resektion med användning av allmän eller spinalanestesi.
 • Montering av en speciell stent på platsen för förträngning för att normalisera urinflödet.
 • Genomförandet av resektion (avlägsnande) av de drabbade områdena i prostata.

Om en patient inte kan urinera under en längre tid, placera ett speciellt rör i området ovanför urinblåsan.

Eventuella komplikationer och förebyggande

Det är viktigt att veta vad som är farligt för prostata fibros. Bristen på aktuell kvalificerad medicinsk hjälp är fylld med utvecklingen av komplikationer i patientens kropp:

 • Divertikulum (utskjutande av väggarna) av blåsan.
 • Pyelonefrit i akut och kronisk form.
 • Njurinsufficiens - ett allvarligt patologiskt tillstånd, där njurarna inte kan ta bort sönderdelningsprodukterna, det finns en överträdelse av vattenelektrolytmetabolismen.
 • Akut urinretention, vilket orsakar smärta i underlivet. Vissa patienter beskriver "sprängande och pressande" känslor.
 • Kronisk retention av urin.
 • Urolitiasis.

Ju tidigare läkaren väljer lämplig behandlingsstrategi, desto mer gynnsamt utfall för patienten. För att förebygga sjukdomens utveckling kräver hög behandling av nya infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar (uretrit, prostatit, balanopostit), upphörande av rökning och alkoholkonsumtion kvalitet, intern undersökning av urolog inte mindre än en gång på 12 månader, vikt normalisering, de grundläggande principerna för sunda matvanor.

Hur bli av med prostata prostata fibros

Periodisk inflammation i prostatakörteln ger en känsla av obehag i livet. Om sjukdomen startas, följ komplikationer i form av fibros.

Prostata prostata fibros är en sjukdom i det genitourära systemet, där tätningar bildas i käftarnas parenkym. Sjukdomen kännetecknas av uttalade symtom, så experter kan göra en korrekt diagnos på ett tidigt stadium. Med omfattande spridning av vävnader och felfunktion i prostata finns ett behov av kardinalåtgärder.

Vad är prostata fibros?

Så vad är fibros i prostata i prostata? Fibrotiska förändringar i prostata uppträder ofta med kronisk prostatit. Dessutom kan sjukdomen orsaka hormonella misslyckanden, mekaniska effekter och åderförkalkning av blodkärl.

Ökningen i bindväv påverkar dysfunktionen i körteln. Samtidigt förvärras lymfcirkulationen och blodflödet. En sådan sjukdom främjar inte bara infertilitet utan orsakar också stora problem i det genitourära systemet.

Fiberförändringar kan börja med följande skäl:

 1. Skador och problem efter operation.
 2. Atherosclerosis.
 3. Oregelbundet sexliv.
 4. Allergier.
 5. Problem med den hormonella bakgrunden.
 6. Venereala och hormonella sjukdomar.
 7. Långvarig inflammatorisk process.

Symptom på sjukdomen

För att förstå vilken typ av sjukdom - fibros är nödvändig för att studera dess symtom. Initialt kan sjukdomen inträffa utan speciella manifestationer. Här är de viktigaste symptomen på prostata fibros prostatakörtel:

 1. Frekvent urinering.
 2. Vid urinering, känns ömhet eller brännande känsla.
 3. Smärtstillande symtom i perineum, nedre delen av ryggen och i ljummen.
 4. Problem med sexuell funktion.
 5. Obehag vid utlösning.
 6. Blandningen av blod i sperma.

Ett annat namn på fibros är skleros av prostata. I vissa fall är sjukdomsdiagnosen på grund av dess komplikationer, såsom pyelonefrit, cystit, njursvikt, impotens och urinretention. Patologi kan ha en negativ effekt på hjärt- och kärlsystemet, nervöst, andningsorgan, på lever och ben.

Varianter av sjukdomen

Fiberformationer kan vara av olika slag:

 1. Fokal fibros.
 2. Cystisk fibros.
 3. Atrofisk.
 4. Lacunar.
 5. Cirrotisk skleros.

Focal fibros av prostata manifesteras i det faktum att inflammationen passerar till vissa områden. Sjukdomen kan orsakas av en bakteriekälla. Oftast sprider inflammationen till blåsan och andra omgivande organ. Detta framkallar ett tillstånd av sexuell dysfunktion.

Parauretral fibros av prostata kan bilda mekanisk skada. Dessa kan vara stenar i urinblåsan, vilket sätter press på organen. Parauretral fibros kan bero på gram-positiva stafylokocker. Huvudskylten är att hemligheten upphör att utsöndras.

Metoder för att diagnostisera en sjukdom

Diagnostik är obligatorisk. Att samla en omfattande historia är viktig för undersökningens syfte, som består av analys och undersökning med hjälp av specialverktyg. Tilldela urin och blodprov som hjälper till att identifiera innehållet av lymfocyter, mängden kalcium och närvaron av infektioner.

Ett smet tas från urinröret, vilket möjliggör identifiering av eventuellt sexuellt överförbara infektioner.

Sådana diagnostiska metoder används också:

 1. Finger rektal undersökning kan avslöja komprimeringen och storleken på körteln. En viktig egenskap är avsaknaden av utsöndring under proceduren.
 2. Ultraljud av urinorganen och TRUS (transrectal ultraljud) gör det möjligt att bestämma kroppens volym, närvaron av stenar, tätningar och olika förändringar. Om det finns tveksamma tecken, så utförs en CT-skanning.
 3. Vouvevesiculography utförs för att klargöra diagnosen. Det låter dig bestämma spridningen av sjukdomen. Och se även på blodkärlens funktion.

Echoskopiska och kalcifala förändringar i parenkymen avslöjas under undersökningen.

Fokal fibros hjälper till att bestämma diagnosen med ultraljudsundersökning. I detta fall bestäms fibrotiska områden med ökad ekogenitet upp till 8, 12 och 26 mm, ödem och smalning i mm.

Behandling av prostata

Efter en fullvärdig diagnos är behandlingen ordinerad. Vid de inledande stadierna används medicinsk och konservativ terapi. Det består av följande procedurer:

 1. Läkemedel, inklusive antispasmodik, antibakteriella läkemedel, vitaminer och växtbaserade läkemedel.
 2. Sjukgymnastik består av elektromagnetiska förfaranden för stimulering av muskelvävnad. Metoden låter dig minska svullnad och inflammation.
 3. Effektiv och massage prostata.
 4. Komplexa övningar Kegel.

Vid de första stadierna av sjukdomen används laserbehandling. Anordningen är effektiv i sjukdomsprogressionen. För behandling används bredspektrum antibiotika. Med prostatit, Longidase, Prostopin eller Vitaprost används. Suppositorier kan minska långsiktig svullnad.

Som ytterligare behandling används aktiva tillsatser. Förutom standardprocedurer måste patienter ge upp dåliga vanor, flytta mer och hålla sig till en diet. Det är lämpligt att göra regelbunden prostata massage.

Om fibrotiska förändringar är irreversibla krävs kirurgisk ingrepp. I vissa fall behandlas och laserbehandling. Denna metod är modern och smärtfri.

Här är de indikationer som kan ges till operationen:

 1. Problem med urinrörelsen vid njursvikt.
 2. Flyttar urinen in i de partiella vesiklarna.
 3. Urin sten sjukdom.

Vid kirurgisk ingrepp utförs borttagning av sklerotiserad vävnad. I det här fallet återställs passagen av seminalvätska. Dessutom väljes en kirurgisk metod beroende på vilka områden som påverkas. Oftast indikeras transuretral resektion. I detta fall sätts ett speciellt instrument genom urinväggen. Detta tar bort små sälar. Ett litet snitt i naveln är gjord med adenomektomi. Denna metod används om ödem och inflammation är omfattande.

På forumet om prostatit säger många om användningen av konservativ behandling. Samtidigt bekräftar recensionerna effekten av suppositorier och terapi med läkemedel.

Förebyggande åtgärder

Många undrar om det är möjligt att förhindra en sådan farlig sjukdom. Samtidigt är förebyggande viktigt. Först och främst är det aktuell behandling av kronisk och akut prostatit. Det är nödvändigt att genomgå inspektion minst en gång per år. Män uppmanas att leda en aktiv livsstil. Långt sittande på ett ställe kan provocera en obehaglig sjukdom.

Med den aktuella och korrekta behandlingen av symtomen och utvecklingen av sjukdomen kan elimineras. Således är det nödvändigt att observera regelbundenhet i terapeutiska metoder och iakttagande av alla medicinska recept.