Huvud
Strömförsörjning

Kontrollera prostata hos män genom ändtarmen

Prostatakörteln - Unparad manlig genitalorgan som, som producerar speciella hormoner, spädar den huvudsakliga vätskan, skyddar, sparar spermier.

Han kallas "andra hjärtat av en man", som är ansvarig för reproduktionssystemet, sexuell aktivitet. plats körtlar påverkar också urinets hälsa.

I artikeln kommer vi att prata om studien prostata hos män.

Hur är prostata hos män?

Hur man kontrollerar prostatakörteln? Att kontrollera prostata, du behöver få en hänvisning till läkaren, patienten behöver gå till sin familjedoktor som, med hjälp av ett blodprov, kommer att bestämma mängden specifika Prostata antigen (FAP). Om EPS-nivån är högre än normalt, utser familjen läkaren en urolog.

Hittills, rektal undersökning prostata genom rektum är obligatorisk under dispensarundersökning av män från 40 år gammal, men det finns en tendens till utveckling av sjukdomar i åldersintervallet 20-30 år gammal, vilket är förknippat med en ohälsosam livsstil.

Utför rektal undersökning av prostatakörteln optimalt vartannat år från 20 års ålder i avsaknad av klagomål, symtom på sjukdomar; Om det är något, är det nödvändigt att göra en undersökning så snart som möjligt i läkaren.

symptom

Tänk på symptomen på prostatafunktionsstörningar:

 1. Problem med urinering: frekventa nattliga uppmaningar, svag urin, en känsla av otillräcklig tömning av blåsan efter urinering, ingen fullständig kontroll av urinflödet.

 • smärta, bränning under urinering, ejakulation, obehagliga känslor i urinröret vid slutet av urinering, akut smärta i perineum och testiklar.
 • Minskad kvalitet erektioner, libido, korta sexuella handlingar, minskad orgasmkvalitet, förekomsten av blod i ejakulatet.

 • Varje grad och typ av prostata sjukdom kännetecknas av en annan grad av symptomsvängighet. I de första skeden av sjukdomen kan symtom vara frånvarande och på extremt akut - uttalas.

  Kan öka kroppstemperaturen i intervallet 39-40 grader, en abscess i prostatakörteln, varefter sjukhusvård är nödvändig.

  Ovanstående symptom kan uppstå om följande sjukdomar:

  Hur man kontrollerar prostata? Den huvudsakliga metoden för undersökning av prostata är digital prostataundersökning (IF). Denna procedur utförs med blåsan tömd och kräver ingen speciell preparering av patienten.

  I början av undersökningen av prostata undersöker läkaren anuset för att upptäcka möjliga förändringar som kan leda till prostatasjukdom.

  Det finns fyra bestämmelser för undersökning av prostata:

  1. Stående med en lutning framåt i en vinkel 90 grader med armbågarna på bordet.

 • Bozeman.
 • På sidan, med benen böjda i höft och knä leder.
 • På baksidan (för försvagade eller allvarligt sjuka patienter).

 • Patienten måste förklara syftet med fingerprovning av prostata för att undvika negativ reaktion och spänning.

  Undersökning av prostata hos en urolog:

  Efter att ha använt sterila handskar, applicerar doktorn vaselinolja på pekfingret på höger hand. Därefter sprider doktorn med sin vänstra hand patientens skinkor och försiktigt in i anuset.

  för diagnostisera Läkaren utför en massage genom att sträcka käftarnas lobar i riktning från sidorna till mitten. Om det är nödvändigt att få en hemlighet från prostatakörtlarna, klipper läkaren det i urinröret och slutar massagen genom att glida längs den intersektiva sulcusen.

  Det är bekvämt att få en hemlighet i knä-armbågsställningen och på höger sida.

  Det finns också en tvåhandig digital undersökning av prostata i en position på baksidan, som är effektiv för att undersöka storleken på prostata.

  För detta ändamål, är de vänstra hand fingrar nödvändigt att trycka på bukväggen något över lennogo artikulation mot prostata, och det inmatade genom anus finger av den högra handen för att bestämma tjocklek, bredd, längd, form, konsistens och position av prostatan.

  undersökningen prostata genom ändtarmen är enkel och informativ, men om det behövs för att bekräfta diagnosen ordinerar läkaren ytterligare test:

  1. analys av blod har tilldelats för att bestämma nivån av leukocyter i blodet, graden av deras sänkning. Detta är nödvändigt för att bestämma närvaron eller frånvaron av inflammation i kroppen.
  2. analys av urin med hjälp av en kateter i extrema stadier av prostatit visar närvaron av purulenta trådar.
  3. analys av hemlighet prostata tillåter dig att bestämma arten och scenen i den inflammatoriska processen och utförs endast med den absoluta uteslutningen av den akuta formen av prostatit. Ta det genom interrektal stimulering av körteln, vilket resulterar i att en hemlighet utvinns ur urinröret, som undersöks under ett mikroskop på ett speciellt glas.
  4. analys av halvvätska är det mest informativa, eftersom det tillåter att bestämma antalet och tillståndet av leukocyter, förekomsten av röda blodkroppar, döda spermatozoer.

  Andra test

  Andra test som syftar till att detektera sekundär patologi kan utföras.

  För att bestämma prostatens fysiska tillstånd är tillräcklig palpation av prostatakörteln.

  Vad ska vara prostata att röra vid?

  Normalt har prostatakörteln en rundad form.

  Den består av två ungefär lika stora delar, som är åtskilda av ett välrullat spår. Över prostata är från 2,7 till 5 cm, längsgående längd - från 2,7 till 4,2 cm.

  Vid palpation av prostata utan avvikelser bör det inte uppstå smärtsamma känslor. Konturerna i prostatakörteln är klara, texturen är tätt och elastisk, ytan är jämn. Själva körteln är lite mobil.

  Med olika former av prostatit käftens fysiska egenskaper skiljer sig från normen.

  En snabb undersökning av prostatakörteln hjälper till att förhindra, upptäcka och stoppa inflammation i körteln.

  slutsats

  Förstå konsekvenserna kronisk prostatit hjälper till att förstå behovet av regelbundna undersökningar, eftersom det är prostata som spelar en nyckelroll i den sexuella funktionaliteten hos män och födseln.

  Finger rektal undersökning av prostata

  Fingerrektal undersökning av prostatakörteln till denna dag är en obligatorisk diagnostisk teknik för outpatientundersökningar av män över 40 år och undersökning av patienter som misstänks för prostata sjukdomar. Metoden är väldigt enkel att genomföra, tillgänglig och billig, men tillräckligt informativ (åtminstone för primärdiagnos), kräver inte förberedande förberedelse av patienten, och tekniken för dess genomförande ägs av varje urolog. Även i många fall överväger möjligheterna med modern medicin vid diagnos av prostata sjukdomar och den omfattande användningen av sådana tekniker som TRUS, MR, CT, olika analyser, rektal undersökning av prostatakörteln. Alla dessa faktorer förklarar obligatorisk införande av fingerforskning i undersökningsordningen för alla urologiska manliga patienter.

  Tekniker för genomförande

  Finger rektal undersökning av prostata (NÄR) Kan utföras i tre olika positioner hos patienten: stående, böjning framåt i midjan i rätt vinkel och med händerna (knärör) på bordet; i knä-armbågspositionen; ligger på hans sida, böjer knäna och leder dem till magen. Läkaren sätter på sterila handskar sidan, å index eller långfingret appliceras vaselinolja (glycerol, speciellt smörjmedel gel), varefter fria arm fingrar flyttar isär patientens skinkor, och fingret insatt långsamt genom anus in i rektum.

  Före undersökningen ska patienten förklara syftet och sättet att genomföra det för att inte orsaka negativ reaktion och spänning.

  Resultat av digital rektal undersökning av prostata

  Prostata för att bestämma storlek, form och tydlighet av konturer, densitet, elasticitet och konsekvens av prostata, symmetrin av andelarna, ytbeskaffenhet och svårighetsgraden av den mellersta spåret, smärta, närvaron av prostata nodulär och cystiska formationer, ärrbildning, stenar, för att bedöma tillståndet i sädesblåsorna, de regionala lymfkörtlarna och angränsande vävnader, för att undersöka rörligheten för prostata i förhållande till ändtarmen. Visuellt bedömd och arten av den utsöndrade prostatiska sekretionen. I en normal prostatakörteln rundad form med två ungefär lika stora delar och måttlig spår däremellan, prostata storleksdiameter av från 2,5 till 3,5 cm, de längsgående dimensioner. - 2,5-3 cm Ändå noggrant styrs av standarderna som anges det är omöjligt att ta hänsyn till eventuella individuella variationer i prostata körningens form och storlek. Friska järn smärtfri palpation, har skarpa konturer och likformig tät-elastisk textur, är slät yta rörlig relativt den rektala slemhinnan. Seminala vesiklar är normalt inte palpabla.

  Tolkning av resultat

  Vid kronisk prostatakörteln är vanligtvis något förstorad, blir dess yta mjukare och konsekvens - "testovatoy". Om under loppet av studien att genomföra massage, ofta krymper järn och blir trög, att få slappa konsistens. Det kan finnas områden med infiltration och ärrbildning - en följd av långvarig kronisk inflammation. Skilj ärr och inflammatorisk infiltration av cancer tillåter placeringen av sätena för den sista kanten i prostatan med förändringen av dess konturer. Dessutom indikerar en malign process en något större täthet av tumörinfiltration, förändring i mobilitet cancer (dåligt eller inte rör sig i förhållande till den rektala väggen), stam eller en väsentlig ökning i en av dess aktier, detekteringen av förstorade lymfkörtlar och sädesblåsor är påtaglig.

  Bestämning under PR av prostatakörtelns omfattning i lymfkörtelns lumen hjälper till vid diagnos av prostata adenom. I detta fall observeras en symmetrisk ökning av båda lobarna samtidigt som konsistensens konsistens upprätthålls.
  Seminala vesiklar kan palperas med vesikel, kronisk prostatit med uttalade vanliga inflammatoriska fenomen, cancer.
  Egenskaper hos prostaatkörteln med olika former av prostatit
  Med prostatakatarr, är körkroppens storlek vanligtvis vanligt, konturerna är klara, ytan är jämn, konsistensen är jämn elastisk. Efter massagen förändras inte körtelns tillstånd.

  Med en follikulär form noteras heterogenitet av ytan och konsistensen, en formförändring med en ökning av enskilda områden, utseendet av deformation efter en massage. Konturens skärpa med follikulär prostatit är bevarad.
  Parenkymformen åtföljs av en signifikant ökning av prostata, det finns en otydlig kontur, käftens yta är stöttig, konsistensen är tät.

  Förändringar i den prostatiska sekretionen

  I den utsöndrade hemligheten kan du visuellt bestämma blandningen av pus eller blod. Utsöndring av hemliga blodproppar bekräftar närvaron av en divertikulär form av prostatit. I vissa fall, även med en tydlig känsla att tömma körteln, kan inte hemligheten sticka ut, vilket förklaras av dess omvänd gjutning i blåsan med en minskning av cervixtonen.

  Metoder för undersökning av prostata

  Genito-urinorganens tillstånd bör kontrolleras av en man regelbundet, och med början av en viss period i sitt liv, bör frekvensen av sådana kontroller öka. Så, rätt tid och korrekt undersökning av prostata körteln kommer att möjliggöra att identifiera aktuella problem som ännu inte har orsakat allvarliga förändringar i en mans kropp och inte ledde till sjukdomar.

  Innehållet i artikeln

  Självutredning av prostata: palpation av prostata

  Strängt taget kan denna undersökning av prostata inte kallas en kvalitativ diagnos, eftersom en man inte har tillräckliga färdigheter för att utföra det. Det enda som en patient kan göra hemma är en digital rektal undersökning, palpation av prostatakörteln. Denna procedur kallas också palpation av prostata.

  Så, 10-12 timmar innan det tar en man att dricka ett laxermedel, eller några timmar före förfarandet för att göra en avundsjukdom. Omedelbart före palpation måste du ta ett bad med desinfektionsmedel, oftast - örter. Ett sådant bad kommer inte bara att slappna av sphinctens muskler utan också förhindra infektion under en efterföljande undersökning.

  Göra palpation krävs med fylld blåsan. För att göra detta, ungefär en halvtimme före förfarandet, måste du dricka minst en liter vätska och inte urinera tills den är helt över. Den fyllda blåsan sätter prostatakörteln närmare tarmarnas väggar, och sondera är mycket enklare, mer exakt och snabbare.

  Palpation av prostatakörteln sker i medicinska handskar. För att underlätta införandet av ett speciellt smörjmedel. Fingeret placeras i anuset på ett avstånd av ca 4-5-6 cm från sphinctrummet. Det är här att du kan hitta ett hårt tuberkel med en ojämn yta. Detta är prostatakörteln.

  Vilka tecken kommer att indikera eventuella problem i denna kropp:

  • palpabel prostata storlek - mer valnöt;
  • ojämn form - en av kroppens aktier är förstorad i förhållande till den andra;
  • smärta som uppträder hos en man med palpation.

  Om någon av dessa tecken finns, är det nödvändigt att kontakta urologen för en mer detaljerad undersökning.

  Funktioner av medicinsk undersökning

  Hur korrekt kontrolleras en prostatit och förekomsten av andra problem i denna kropp? Modern urologi erbjuder många sätt att studera tillståndet i prostatakörteln. En lista över de undersökningar som en läkare kan ta, ganska stor:

  • rektal palpation;
  • blod- och urintest;
  • cytologisk undersökning av prostatajuice;
  • hårdvara undersökning av prostata.

  Palpation av prostatakörteln i kliniken sker på samma sätt som i hemmet. Skillnaden är bara i patientens och doktorns professionalism. Specialisten kan notera inte bara organets form och storlek, utan även densitet, spänning och asymmetri.

  Blodprov

  Förutom ett allmänt blodprov, uppmanas patienten att ta en analys för PSA. Denna analys kan upptäcka cancer även i det tidigaste skedet. Om patientens ålder är 40 år rekommenderas att donera blod till PSA varje år och om det finns släktingar med könsorganen, ännu oftare var sjätte månad.

  urinprov

  Genom avvikelser i den allmänna analysen av urin kan urologen avgöra om det finns en inflammatorisk process i patientens kropp. Närvaron av protein kommer att indikera ett dåligt tillstånd hos lobes och blåsan, vilket innebär att det också finns problem med hur patientens närliggande organ fungerar.

  Slutligen, med en tydlig misstanke om prostatit, måste en man skicka ett urintest till en bakteriekultur. Detta är nödvändigt för att identifiera typen av patogen, dess resistens gentemot gruppen och typen av antibakteriella läkemedel, vilket gör det möjligt att komponera en kompetent behandlingsregim.

  Cytologisk undersökning av prostatsekretionen

  För att ta en prostatsekretion ges en man en massage av detta organ. Det är gjort rektalt, av händerna på en läkare som stimulerar prostatakörteln tills det får några droppar material från urinröret för undersökning.

  Denna analys, parallell med den föregående, kommer att indikera närvaron av en inflammatorisk process i prostata, liksom typen av patogener.

  Hårdvara undersökning av prostata

  Denna diagnos är den mest talrika i sina typer. Detta inkluderar:

  • ultraljudsundersökning (TRUS);
  • uroflometriya;
  • datortomografi av orgel
  • biopsi.

  I överväldigande majoriteten av fallet är patienten ultraljud vid primära mottagningar, och de återstående hårdmetoderna används som ytterligare metoder för misstänkt cancer. Detta beror på utbredningen av hårdvarutrustning. Du kan göra TRUS idag i någon distriktsklinik, för att inte tala om specialkliniker. Dessutom finns det många specialister som kan genomföra ultraljudsforskning. Slutligen är kostnaden för sådan forskning en av de lägsta. Så skiljer kostnaden för ultraljud och CT hos organet 5-6 gånger.

  Studien av prostatakörteln genom biopsimetoden ligger längst ner i listan. Det utförs när tidigare metoder för undersökning indikerar maligna former i prostatakörteln.

  TRUS

  Undersökningen är rektal. I patientens anus sätts spetsen på enheten på vilken det finns en miniatyrprob. Han läser ljudvågornas karaktär och sänder dem till en specialists skärm. Det är känt att friska och cancerceller avspeglar de vågor som induceras på dem, vilket gör det möjligt att indirekt döma närvaron av ett problem i orgeln.

  Om läkaren inte hittar något fel under TRUS, är det möjligt att kontrollera patienten vidare, det är ingen mening, och om det inte finns några obehagliga symptom, kan mannen säkert gå hem. En annan diagnos av prostatakörteln till en sådan patient kommer att vara användbar om sex månader till ett år.

  Uroflometriya

  Patienten erbjuds att urinera i en speciell tank - uroflo meter. Denna enhet själv beräknar hastigheten av urinflödet från urinröret hos en man, tiden för att nå maximal hastighet, volymen urin och också den tid som patienten behöver starta processen.

  På så sätt kan prostatit, cystit, pyelonefrit och andra inflammatoriska sjukdomar i genito-urinorganen diagnostiseras.

  Beräknad tomografi av prostata

  Hur man kontrollerar prostata för förändringar i storlek och form? Datortomografi tillåter dig att se en tredimensionell bild av könsorganet. Läkaren utvärderar konturerna av den resulterande bilden och drar de lämpliga slutsatserna. Till exempel, med en ökning av prostata, kan man tala om inflammation som förekommer i denna lobe eller om närvaron av neoplasmer, stenar eller cyster i denna lobe.

  Särskilt användbar är undersökningen av prostata före strålbehandling, eftersom exponeringen av strålningsanordningen bättre utförs punktvis direkt i metastaser, medan det om möjligt exkluderar bestrålning av närliggande friska celler.

  Prostata biopsi

  Det låter dig kontrollera prostata, eller mer exakt - cellinnehållet i vävnaderna i detta organ. En prostata biopsi är ett staket av material från prostatakörteln. Förfarandet är under anestesi (lokal eller allmän). Den resulterande vävnaden undersöks för närvaron av patogener och cancerceller. Här undersöks immunförsvaret hos vävnadsceller.

  Ofta utförs en prostata biopsi i syfte att övervaka och kontrollera under behandling av prostatacancer.

  Vilka indikationer finns för prostata för digital rektal undersökning (PRI)?

  Ju äldre en man blir desto högre riskerar han att utveckla prostata patologi. Sådana sjukdomar som prostatakarcinom och godartad prostatahyperplasi utvecklas oftast hos män av mogen, äldre och senil ålder. Huvudproblemet med dessa sjukdomar är asymptomatiskt flöde i de tidiga stadierna.

  Urologer rekommenderar att varje man som fyllt 50 år ålder genomgår en förebyggande kontroll varje år. Personer med belastad ärftlighet eller andra faktorer som predisponerar utvecklingen av urologisk patologi bör rådfråga en specialist varje år efter 40 år.

  Fördelar med digital rektal undersökning

  • enkel metodik;
  • Det finns inget behov av särskild utrustning (det vill säga undersökningen av prostata skiljer tillgänglighet och billighet);
  • god informativitet;
  • patienten behöver inte förbereda sig för studien
  • teknik ägs av varje urolog.

  Digital rectal undersökning av prostatan kompletterar perfekt laboratoriet och instrumentella tekniker, inklusive fullständig blodräkning, urinanalys, prostata sekreanalys, TRUS, avbildning (MRI, CT), etc.

  Metod för genomförande av PRI

  Urologen förklarar patienten varför en fingerprovning av prostata är nödvändig, berättar att patienten kan känna och hur lång tid det tar för proceduren.

  • Bozeman;
  • knäböja, böja framåt;
  • liggande på höger sida med ben, böjda på knäna och förde till bröstet;
  • ligger på ryggen med benen böjda vid knäna;
  • stående, lutade händerna på bordet;
  • hakläge.

  Bimanuell undersökning gör det möjligt att få det mest exakta resultatet. Läkaren utför palpation från sidan av artikuleringen och ändtarmen. Urologisten bär engångshandskar och smörjer indexet eller långfingeren med kompositionen som ger smärtsamt införande av fingret (vaselinolja, glycerin, speciellt smörjmedel).

  Med ena handen utspärrar doktorns skinkor, fingret å andra sidan med det applicerade smörjmedlet, sakta in i hålan i ändtarmen. Prostata ligger på ett avstånd av 3-4 cm från rektumets sfinkter. Palpaterar ett friskt organ, noterar doktorn konturernas skarpa, den tydligt urskiljbara fronten, symmetrin hos löparna.

  Patienten känner inte smärtsamma förnimmelser. Tyget har en jämn, tät elastisk konsistens. När det gäller rektomväggen, genom vilken undersökningen utförs, bedöms orgelet som mobil. Minsta diameter av en hälsosam prostata är 25 mm, maximalt 35 mm. Organets longitudinella storlek är 25-30 mm.

  Vilka parametrar kan utvärdera en läkare som utför palpation?

  • orgelns storlek
  • konsistens;
  • symmetri av strukturer;
  • form av körteln;
  • klarhet i organets konturer;
  • Skärpan på fronten;
  • om palpationsundersökningen åtföljs av ömhet
  • förekomsten av palpabla patologiska foci, deras storlek, konsistens och kvantitet;
  • rörlighet med avseende på intilliggande rektum.

  Förändringar i patologi

  Följande ändringar indikerar den kroniska inflammatoriska processen:

  • I början av palpation noteras urologen att orgelet är mjukare än normalt, tjockt;
  • Efter massagen, när prostatas stillastående utsöndring evakuerades minskas organets storlek avsevärt.
  • konsistensen förändras också: prostata blir flabby;
  • diffust placerade små fokalförseglingar, som motsvarar cicatricial förändringar och infiltration, anger processens varaktighet;
  • Det är möjligt att detektera seminala vesiklar.

  Prostata carcinom, vars storlek är mindre än 10-15 mm, finns vanligtvis inte i fysisk undersökning.

  En större cancerous tumör leder till följande förändringar:

  1. Förändringar i prostataens konturer på grund av den typiska lokaliseringen av tumörprocessen.
  2. Urologen konstaterar att organs rörlighet i förhållande till rektomväggen är signifikant minskad, för att fullborda oändligheten. Täthet av malaktig vävnad överskrider vanligtvis den för en inflammatorisk infiltration.
  3. På den andra graden av cancer indikerar organs asymmetri när en klot av körteln påverkas. Palpationsplatsen hos orgelet deformeras, dess storlek ökar.
  4. Urologen upptäcker de partiella vesiklarna.
  5. Palperade förstorade lymfkörtlar, vilket indikerar en metastatisk skada av dessa strukturer.

  För godartad prostatahyperplasi är följande förändringar karakteristiska:

  • homogen kroppsöverensstämmelse;
  • ökning i storlek
  • kompression av det utvidgade organet i rektumväggen, på grund av vilket i en grad eller annat dess lumen minskar;
  • symmetri bevaras.

  Kännetecken för akut inflammation:

  1. Patienten märker smärtsamhet vid palpation.
  2. Med katarralt inflammation skiljer sig prostans form och konsistensen inte från normala värden. Urologisk massage påverkar inte organets egenskaper.
  3. När den är involverad i enskilda folliklar, noterar doktorn att prostataens konturer inte förändras, men kroppsytan och dess konsistens är inte enhetliga. Efter massagen finns deformationer.
  4. Den parenkymala prostatiten indikeras av organets tuberösa täta struktur, en kränkning av klarheten i prostata-kirtlets konturer.
  • en signifikant minskning i storlek är möjlig med orgelatrofi;
  • fluktuation indikerar närvaron av ett stort hålrum fyllt med vätska, vilket är karakteristiskt för en abscess;
  • förkalkning av prostatan känns som en bildning med en tät broskig struktur.

  Om doktorn inte hittade några kontraindikationer under undersökningen utförs en orgassmassage, vilket resulterar i separation av flera droppar av körtelns utsöndring. Hemligheten samlas i en steril behållare och skickas för undersökning.

  Massage är kontraindicerad i följande sjukdomar eller symtom som indikerar en sjukdom:

  • tecken på prostatakarcinom
  • tuberkulös organskada
  • akut inflammatorisk process i prostata, urinrör, rektum
  • trombos av hemorrojder;
  • sprickor i anala regionen;
  • förkalkning av kanaler i prostatakörteln.

  Prostata undersökning

  Undersökning av prostata är inte det mest behagliga, men nödvändigt för att upptäcka en sjukdom som prostatit, ett förfarande. Sjukdomen upptäcks oftast hos män äldre än 40-45 år, men nyligen är den yngre och diagnostiseras ofta hos 20 och 30-åriga unga.

  För att undvika komplikationer som uppstår under sjukdomsförloppet är män skyldiga att öka antalet undersökningar av denna kropp upp till 2 gånger per år.

  Finger rektal undersökning

  Den viktigaste och mest effektiva metoden för diagnos är undersökningen av prostata genom ändtarmen. Indikationer för en sådan undersökning är:

  • Konstant urinering från blåsan, inklusive på natten och omedelbart efter tömning;
  • Smärta och brännande med utlösning och urinering;
  • Smärta i buken, ljummen, i testiklarna;
  • Låg kvalitet på libido;
  • Frånvaro av erektion, brist på excitation under orgasm;
  • Blod i ejakulatet.

  Förekomsten av ovanstående symtom hos män är anledningen till att söka medicinsk hjälp. Fingerrektalundersökning utförs efter preliminär tömning av blåsan och kräver viss beredning från patienten. Patienten kommer först och främst att slappna av i kroppen och välja ett av de 4 möjliga sätten att undersöka prostata hos män:

  • Ett sätt är att undersöka prostata i stående position. Patienten måste luta sig framåt, luta armbågarna på bordet eller stolen (ben och bagage bör bilda en vinkel på 90 grader);
  • Vid två undersökningsmetoder måste patienten ligga på soffan, dra knäna till armbågarna;
  • När du väljer de 3 alternativen ligger patienten på hans sida, drar benen mot bröstet, slappnar av anusen;
  • 4 metod för undersökning används om patienten inte har styrka och förmåga att acceptera någon annan ställning. Patienten ligger på ryggen, böjer knäna och ger läkaren tillgång till rektum och prostata.

  För att undvika en negativ inställning till vad som händer och den därmed sammanhängande stressen, gör experten en preliminär förklaring av proceduren, väljer den mest lämpade för patientundersökningsmetoden. En man borde veta allt om hur man korrekt undersöker prostatakörteln, hur lång tid proceduren tar, om det kommer konsekvenser.

  Före palpation sätter doktorn på en gummihandske, smörjer vänsterhänta på vänster hand med petroleumgel och injicerar den i ändtarmen. I ett antal fall palperas prostatan bimanalt. Läkaren använder den andra armen och trycker prostata från sidan av puben.

  Prostatakörteln är belägen framför ändtarmen (ca 3-4 cm från ingången), därför, när den är palperad, är dess bakre del lätt probed. Tecken på nedsatt prostatakörtelfunktion är:

  • morbiditet hos detta organ, dess ökade känslighet för beröring;
  • öka eller minska i storleken av prostata;
  • asymmetri och ojämnhet i prostata
  • inte matchar konsistensen av prostata-normen (alltför mjuk eller tät, och även den bruskiga prostaten är en av symtomen på sjukdomen);
  • närvaron av knölar, tätningar.

  Om det finns behov av att få en utsöndring av prostatakörteln, klipper läkaren det i urinröret, medan man fortsätter att massera prostata. Massagen börjar med att sträcka prostataens lobar från sidor till mitten, slutar med en glida längs korsningen.

  Regeln är upptäckt av ett smärtfritt organ, vars storlek inte överstiger 2,5-3 centimeter i vertikal och 2,5-3,5 centimeter horisontellt. Konsistensen av en hälsosam prostatakörtel är likformig, med tryck på det upplever patienten inte obehagliga känslor.

  urinanalys

  Urin tas för analys för att bestämma antalet vita och röda blodkroppar. Med prostatit och infektion i urinvägarna ökar antalet av dem, vilket gör det möjligt att misstänka förekomsten av en inflammatorisk process i prostata och till och med cancer tumörer. Urinalys hjälper till att identifiera sådana sjukdomar som inflammation i urinröret och prostata adenom.

  Indikation för diagnosen är det orsakade utseendet av blod i urinen med urinering. Urin samlas på morgonen strax innan den första måltiden.

  Ultraljud, radiografi, CT, biopsi

  Ultraljudsundersökning är nödvändig för att bedöma formen och storleken på denna kropp, egenskaperna hos dess strukturella integritet. Om hur man korrekt förbereder ultraljud av prostata patienten kommer att berätta för sin läkare. För att upptäcka prostata stenar eller fistliga rörelser används radiografi med kontrast. På en vanlig röntgen utan kontrast kommer prostatakörteln inte att synas, det är praktiskt taget oskiljbar från omgivande vävnader.

  Bekräfta eller motbevisa närvaron av en malign tumör under en prostataxamen kan göras med CT-skanning. Med en datortomografi är det möjligt att fastställa en mer exakt storlek på prostata, densiteten hos detta organ och dess placering i förhållande till andra inre organ.

  För att diagnostisera och kontrollera behandlingsförloppet utförs en vävnadsbiopsi. Den resulterande vävnaden skickas till laboratoriet för utvärdering av dess immunförening och immunelektrofores. I situationer där det är nödvändigt att klargöra graden av ackumulering i vävnaderna hos ett speciellt ämne skickas patienten till en radioisotopstudie. Förekomsten av patologi indikeras genom utseendet av foci av isotophäftning.

  Ovanstående metoder för undersökning, inklusive ultraljud av prostata, rekommenderas endast om det finns misstankar om en överträdelse av prostata körtelns funktioner, uttryckt av doktorn efter palpation.

  Immunologisk undersökning

  Immunologisk undersökning av blod för bestämning av mängden fritt prostatiskt specifikt antigen i blodserumet är något föråldrat. Det mesta av antigenet är i utsöndring av prostata, men en del av det går in i blodomloppet och cirkulerar fritt genom blodbanan. Vanligtvis är nivån av PSA minimal, vilket överskott av den tillåtna normen indikerar en möjlig utveckling av inflammation i prostata, hypertrofi och till och med cancer.

  PSA-testet användes först för att diagnostisera prostatit tillbaka i slutet av 1980-talet. Blod dras från venen. I laboratoriet undersöks blodet, för vilket en immunokromatografisk analys görs, vilket gör det möjligt att bestämma nivån av PSA i blodet och att detektera onkologi i ett tidigt skede av dess utveckling.

  Normen är 0-4 nanogram per millimeter hos unga och 0-5,5 eller mer hos äldre. Tyvärr är den immunologiska studien inte 100% korrekt, speciellt om den utförs för att upptäcka en malign tumör. Hos vissa män beror ökningen av PSA-nivåerna på faktorer som inte har något att göra med den möjliga utvecklingen av cancer. Således observeras en hög PSA-nivå när:

  • Utveckling av en godartad tumör. Växande prostatavävnad ger en ökad mängd PSA.
  • Sluta med det. Irritation av prostata vävnaden leder till en ökning av mängden antigen i blodet.
  • Utlösning. Det leder till en tillfällig ökning av antigennivå. För att få ett mer exakt resultat från sexuella kontakter är det värt att avstå i 2 dagar.
  • Urinvägsinfektion.
  • Den senaste behandlingen av prostatit. Blodprovtagning för studien utförs inte tidigare än 2 veckor efter biopsi, transuretral prostataavlägsnande, prostata massage, laser och mikrovågsterapi.

  Den största fördelen med denna typ av studie är dess säkerhet och smärtlindring, vilket gör det möjligt att rekommendera det även till patienter som har försvagats av sjukdomen. När det gäller effektivitet är PSA-testet mycket sämre än palpation och andra metoder för prostataundersökning. Testets noggrannhet är 75%.

  Ett fel vid utvärderingen av testresultat uppstår när patienten har en cancerous tumör. I så fall kommer PSA-nivån att förbli normal. Palpation anses vara den bästa diagnostiska metoden som används i modern medicinsk praxis för snabb upptäckt av prostatit och prostatacancer.

  Vad är en digital fingerprovning av prostata?

  Prostatakörteln är det viktigaste organet i en mans kropp. Det producerar seminalvätska, som är en integrerad del av spermier, spelar en viktig roll i det geniturinära systemets normala funktion och det starkare köns sexliv. Av ett antal skäl kan prostaten vara benägen för ett antal inflammatoriska eller tumörliknande sjukdomar. Därför står varje man efter 45-50 år och enligt vittnesbörd och oftare inför behovet av att besöka det urologiska skåpet.

  Vad är undersökningen av prostatakörteln?

  Eftersom prostata hänvisar till interna organ kan den externa undersökningen inte utföras. Moderna metoder för undersökning (ultraljud, röntgen, radiologiska) gör att vi kan bedöma organets tillstånd och funktion i sin helhet.

  Imidlertid är digital prostatakörtel fortfarande metoden för initial screening av sjukdomar i detta område, vilket är ett överkomligt, billigt och tillräckligt informativt sätt att avslöja patologi.

  Normalt har prostaten storleken på en valnöt, består av tre lobuler - två laterala och en median, som ligger framför ändtarmen, precis under blåsans nivå ovanför den övre delen av urinröret. Fingerrektal undersökning av prostatakörteln gör det möjligt att utvärdera ett antal parametrar:

  • Förekomsten av predisponeringsfaktorer för prostata sjukdomar - sprickor, yttre och inre hemorrojder;
  • ett tillstånd av en anus av en slemhinna i en anus;
  • prostata storlek;
  • närvaro av noder, ytan tuberositet;
  • grad av mjukhet, konsistensens elasticitet
  • detektering av asymmetri;
  • närvaron eller frånvaron av ömhet när palpering
  • tillstånd av median spåret (svårighetsgrad eller flathet);
  • rörlighet av slemhinnan i ändtarmen över prostata.

  Alla dessa data tillsammans med en undersökning och extern undersökning av patienten hjälper läkaren att göra en preliminär diagnos.

  Indikationer för rektal fingerprovning av prostata är:

  • misstanke om onkologi (prostatacancer);
  • misstanke om ett godartat tumör-adenom;
  • prostatit (akut eller kronisk form);
  • förebyggande årliga undersökningar av män över 45 år, liksom män efter 40 års ålder med ärftlig prostatacancer.

  Hur utförs fingerprovning av prostata?

  Palpation av prostata utförs av en läkare som urolog på ett polikliniskt besök, för en lyckad procedur, ett par handskar och en patients psykiska humör är tillräckliga. Innan du besöker en läkare rekommenderas en man att släppa ut ändtarmen. En erfaren läkare kommer att förklara för patienten vilken position som ska tas (knä-armbåge, på höger eller baksida), hur man slappnar av.

  Vanligtvis tar proceduren flera minuter, medan patienten upplever endast ett litet obehag. Urolog handskar finger med smörjmedel genom ändtarmen känns den bakre väggen av prostata, utvärderar alla parametrar och härleder närvaron eller frånvaron av patologi, liksom patienten behöver ytterligare utvärdering för att bekräfta diagnosen eller män hälsa är ännu inte anledning till oro. Efter proceduren har patienten inga obehagliga känslor.

  Utvärdering av forskningsresultat

  I en frisk man med 2,5 (3,5), prostatakörteln till 2,5 (3,0) cm, elastiska, smärtfri, med en jämn yta, skarpa kanter, symmetriska lober, med markerad median fåra och mobil rektala slemhinnan över den.

  Fingerundersökning avslöjar följande patologi:

  • förändring i prostataformen - minskning (rynkning med atrofi) eller en ökning (abscess, adenom);
  • förändringar konsistens - tät, flexibel (cancer, concrements) eller mjuk (kronisk prostatit, atoni);
  • asymmetri av lober, ojämn struktur - kronisk inflammatorisk process;
  • ömhet i palpation - akut prostatit, abscess.

  Det bör noteras att för adenom särskilt kännetecknas av ökat bröst storlek upp till den största hönsägg och utslätnings spår för onkologi är typiskt nodulärt yta och mycket tät konsistens för prostatainflammation - smärta vid palpation asymmetrisk och icke-enhetlig densitet av prostatan.

  Alla parametrar kommer att utvärderas av en urolog, men denna läkare med hjälp av massage tar sperma analys. Den resulterande prostatisk initialt inspekteras visuellt för att upptäcka klumpar av slem, pus eller blod, och sedan skickas till laboratorium för studien för att detektera inflammation och onkologi.

  patienter massage cancer inte bedriver under akut inflammation (prostatit, uretrit och epididymit) i komplicerade hemorrojder, hemorrhoidal ventrombos, stenar och tuberkulös infektion i urogenitalsystemet.

  slutsats

  Det är viktigt att komma ihåg att hälsan inte ska vara ett gisslan för patientens blyghet eller misstankar. Rätt attityd och en preliminär samtal med personen på ofarlighet och betydelsen av detta förfarande i tid för att hjälpa till att identifiera eventuella tidiga stadierna av en allvarlig urologiska problem. Deltagande i medicinsk undersökning av män från en viss ålder undviker de olyckliga konsekvenserna av försummade sjukdomsformer.

  Palpation av prostata är ett säkert förfarande, obligatoriskt för misstänkt prostatit

  I enlighet med normerna för urologisk mottagning utförs en rektal undersökning av prostatakörteln när patienten behandlas med smärta och obehag i bäckenområdet. Det är nödvändigt att erhålla primär information om dess tillstånd.

  Vad är prostatan och dess funktion

  Prostatakörteln är det viktigaste organet för det genitourära systemet för män. Det utvecklas slutligen till 25 år och till äldre, dess form kvarstår oförändrad. Men gav henne absolut hälsa.

  Under förhållanden av modern livsstil och aggressiv miljöpåverkan är detta tillstånd av körteln svårt att uppnå. De allra flesta män har prostataförändringar, mer eller mindre uttalade.

  Körteln består av två delar, åtskilda av ett spår. Den ligger i omedelbar närhet av blåsan och ändtarmen, utsidan är täckt av en kapsel av glatta muskelceller och bindväv. Det täcker blåsans hals och den övre delen av urinröret.

  Vid vilken ålder uppstår prostata problem?

  Idag finns det två stereotyper om manlig hälsa.

  1. Prostatit förekommer hos alla män;
  2. Prostatit är en sjukdom hos äldre.

  Ingen av dessa åsikter är korrekta. Prostatit väntar inte på alla, utan undantag, män, och var tredje. Detta är den urologiska statistiken. När det gäller ålders kriterium är det möjligt att berätta att risken för förekomst av sjukdomar i en prostata ökar med åldern hos mannen.

  Med början av sexuell aktivitet ökar risken för att utveckla en patologisk process dramatiskt. De provokerande faktorerna:

  • Frekvent förändring av sexpartner
  • Ohälsosam livsstil;
  • brist på motion;
  • hypotermi;
  • Bakteriella infektioner;
  • Sjukdomar i bäckenorganen;
  • Stress.

  Prostatit är en tråkig sjukdom med periodiska exacerbationer. Oftast söker män hjälp från en urolog under perioder av smärta och obehag. Vid den primära mottagningen av patienten utförs en digital rektalundersökning av prostata. Därför är det önskvärt att förbereda sig för det (till mottagning).

  Hur man förbereder sig på palpation

  För att bilden av organets tillstånd ska vara tydlig och inte suddig är det nödvändigt att avstå från följande:

  • Från samlag några timmar före inträde;
  • Från fysisk ansträngning kan man på ett eller annat sätt påverka prostatens tillstånd (tyngdlyftning, viktträning).
  • Från att cykla.

  Innan du tar det måste du göra mikroclyster för att lindra ändtarmen. Blåsan behöver också tömmas.

  Teknik för att utföra palpation av prostata

  Prostatens genomsnittliga storlek är 25-35 mm. Den ligger på ett avstånd av 3-5 cm från anusen. Basen av körteln riktas uppåt, därför är prostatan bredare i tvärsnitt än i den längsgående delen. Fingerstudie av prostatakörteln gör att du kan bestämma följande indikatorer:

  • Prostatens storlek och form
  • Kapslarnas täthet och tydligheten i dess konturer;
  • Symmetri av placeringen av aktier;
  • Medianspårets tillstånd;
  • Närvaron av sälar och deras avsedda struktur;
  • Bedöma tillståndet av partiella vesiklar
  1. Läkaren bär sterila medicinska handskar;
  2. Den täcker index eller långfinger i höger hand med gel;
  3. Introducerar ett finger i patientens anus till ett djup på 3-5 cm;
  4. Med hjälp av en sond kontrollerar han organets tillstånd.

  För att underlätta tillgången till körteln kan patienten ta en av de tre rekommenderade poserna. Och vilken av dem kommer att bli mest framgångsrika, bestämmer läkaren.

  1. Bozeman. I varje urologiska skåp finns soffor som kan stödjas av armbågar;
  2. I den bakre positionen på sidan med knä pressas till bröstets nivå;
  3. I stående läge lutar han framåt och lutar händerna på något lämpligt föremål för detta ändamål.

  Studien utförs noggrant, så kallat "mildt" finger. Annars kommer det att ge patienten ångest och han kommer att försöka "komma undan" från fingret. Resultaten av en sådan undersökning kommer att vara suddiga eller felaktiga.

  Självutredning av prostata

  Läkare rekommenderar inte att utföra en självständig studie av prostata, för att utvärdera de data du behöver särskild kunskap. Skada från självdiagnostik är dock inte närvarande och med hjälp kan mannen få grundläggande information om en körtelns status. Detta kommer att bidra till att bestämma behovet av att vidta vissa åtgärder för att återställa hälsan.

  Självdiagnosen börjar reflektera när följande symtom uppstår:

  • Trög ström av urin;
  • Smärta eller brännande under urinering
  • Smärta i bäckenregionen
  • Smärta syndrom som följer med ejakulation;
  • Intermittent urinering.

  För självbetjäning av körteln måste du ta det mest bekväma stället. Det svåraste är för personer som är överviktiga. Före proceduren är det nödvändigt att tömma tarmarna och göra mikrocykler.

  Under studien kan du inte göra plötsliga rörelser. Fingeret sätts in ordentligt och försöker fälla sig för körteln. Rörelserna ska vara mjuka, massage typ.

  Om allt är gjort korrekt kan du självständigt utvärdera lobns symmetri och käftens struktur, detektera tätningar eller knölar och bestämma kapselns rörlighet. Detta kommer att räcka för att dra slutsatser om överensstämmelse med normen eller avvikelsen från den.

  Utvärdering av forskningsresultat

  Under palpation undersöker läkaren inte bara käftens storlek och struktur. Det är lika viktigt att visuellt bedöma statusen för prostatsekretionen. Det sticker ut när du trycker lätt på orgeln. Om pus eller blod är visuellt påfallande, är detta grunden för misstanke om kronisk och annan prostata sjukdom.

  Hemligheten kan utsöndras av blodproppar eller inte alls. I det andra fallet kan man anta sin gjutning in i blåsan, vilket ofta händer med en minskning i sin ton (blåsa) livmoderhalsen.

  Om granskningen av prostatan genom ändtarmen visade en enhetlig ökning av både lober och med bibehållet symmetri och homogenitet struktur, indikerar detta växande adenom.

  Maligna neoplasmer kännetecknas av tuberositet och "stenig" struktur. Dessa symtom åtföljs av låg rörlighet hos körteln i förhållande till ändtarmen. Tumören kan lokaliseras i en eller båda loberna. Det kan också finnas flera täta noder, eftersom prostatacancer är en multifokal sjukdom.

  Konditionens tillstånd med kronisk prostatit:

  1. Den första etappen kännetecknas av ömhet i prostata vid palpation, ökad storlek, puffiness, en klar kontur av kapseln;
  2. Vid andra stadiet observeras ojämnheten hos körteltätheten, dimensionerna är något förstorade, morbiditeten är måttlig, atonitet är möjlig;
  3. Den tredje etappen kännetecknas av smärtlöshet, svag utsöndring eller brist på hemlig, tät struktur.

  Med prostataatrofi finns det ett "sickle symptom". Kroppen har en liknande form och detta indikerar allvarliga brott och minskad androgenfunktion.

  Graden av tillförlitlighet av resultaten av palpation är inte hög, eftersom data erhålls och utvärderas av en person utifrån hans kunskaper och erfarenhet. Förutom testning för PSA är denna metod för forskning primär och obligatorisk i urologisk praxis. Men diagnosen görs efter att ha fått detaljerad och raffinering av data från ultraljud och biopsi.

  Trots den låga informationen i undersökningen bör den inte överges. Det kan visa avsaknaden av patologi och ytterligare komplex av diagnostiska förfaranden kommer inte att krävas.

  Prostataundersökning för diagnos av prostatit eller cancer.

  Symtom på prostata sjukdomar är ofta ospecifik. Därför ska läkaren, innan diagnosen görs, genomföra en uttömmande undersökning av patienten. Vid behov kan ytterligare studier genomföras.

  En av de svårigheter som en läkare står inför när man diagnostiserar en patient med prostata sjukdom är att många sjukdomar som skiljer sig i svårighetsgrad och kräver olika behandlingar har samma symptom. Därför är det nödvändigt att varje man upplever svårigheter eller smärta med urinering, smärta i ljumsken eller ländryggen och frekvent uppmaning att urinera på natten utan dröjsmål rådfråga läkaren. Om symptom på prostata sjukdom - läs här.

  Läkaren kommer förmodligen rekommendera att utföra ett eller flera tester såsom digital rektal undersökning (BMD) test för bakteriuri (bakterier i urinen) och andra studier av urin för prostatatest - specifikt antigen (PSA) och biopsi (studiet av ett litet prov av vävnad ).

  Finger rektal undersökning.

  Även om många patienter med digital rektaltest (ABM) verkar förödmjukande, är detta det enklaste och snabbaste sättet att upptäcka eventuella abnormiteter i prostata. Läkaren går in i ett handskent och smärtat finger i ändtarmen och palpar prostata för utvidgning eller närvaro av noderna.

  Prostatakörteln kan undersökas genom palpation genom ändtarmen (digital rektal undersökning). Fingeret kan endast kännas den bakre delen av körteln, där kanalen utvecklas. I detta fall känns hårdheten och grovheten hos kärnans yta.

  Till exempel, om symptom på inflammation och järn är närvarande, är det mycket smärtsamt, den mest sannolika diagnosen är akut prostatit, om prostata är mindre känsligt men ständigt förstoras, diagnostiseras kronisk icke-specifik prostatit.

  Täta ojämna knutpunkter indikerar prostatacancer. Smärta vid palpation är ett tecken på prostatit.

  I båda fallen kommer analysen sannolikt att visa bakteriuri.

  Tänk på att en ökning av prostatakörteln inte i sig är ett tillförlitligt tecken för att diagnostisera cancer.

  Fingerrektalundersökning är en obligatorisk uppsättning metoder för screening av prostatacancer runt om i världen. Vissa onkologer rekommenderar att varje år över 40 år utförs en rektal undersökning av prostata.

  Ytterligare studier av prostata.

  Om en digital rektalundersökning visade en ökning i prostata, men orsakerna till detta är oklara, kan ytterligare åtgärder vidtas för att fastställa typen och arten av möjlig urinretention, till exempel följande ytterligare studier.

  ■ Utvärdering av styrkan hos urinströmmen vid urinering.

  ■ Intravenös urografi. I denna studie sätts en radiopaque substans in i patientens venå, vilket gör det möjligt att få röntgenbilder av urinvägarna.

  ■ Cystoskopisk undersökning med ett fiberoptiskt cystoskop som sätts in i urinblåsan genom urinröret.

  Möjliga undersökningsmetoder inkluderar också:

  ■ blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA) och njurfunktion

  Såning och mikroskopi av urin;

  ■ intravenös urografi - röntgenundersökning av urinvägarna

  ■ urodynamiska studier för att bedöma egenskaperna hos urinering;

  ■ undersökning av blåsan

  ■ Transrectal ultraljud - med en liten sensor infogad i ändtarmen, överförs bilden till skärmen, vilket gör att du kan bestämma prostata storlek. Samtidigt kan du ta ett vävnadsprov för mikroskopisk undersökning (biopsi). För BPH kan denna teknik avslöja inte tidigare misstänkt prostatacancer.

  ■ Radioisotop undersökning av ben - kan avslöja sekundära foci av cancerceller i benen innan de syns på roentgenogrammet;

  ■ Bröströntgen - för att utesluta sekundära tumörer i lungorna

  ■ Magnetisk resonansavbildning (MRT) och CT.

  Den förstorade prostatakörteln är tydligt synlig på detta urogram. Bilden togs med radiopaque material, vilket tydligt visualiseras på roentgenogrammet.

  Den förstorade prostata gör det svårt att urinera, vilket leder till ett antal symtom och tecken. Till exempel kan du mäta den maximala volymflödet av urin från blåsan och mängden urin i urinblåsan efter tömning kan bedömas med hjälp av en extern ultraljudsstudie i bukhålan.

  Svårigheten av urinflöde genom blåsan kan leda till njursjukdom. I detta fall förstoras njurskyddet och urinledarna, vilket bestäms genom ultraljudsundersökning.

  Prostatakörteln är väl visualiserad av ultraljud med en sensor som styrs genom ändtarmen direkt till den bakre delen av körteln. Resultaten av transrektal ultraljud utgör grunden för utnämningen av en biopsi. Ibland genom denna forskning är det möjligt att se patologiskt förändrade icke-pinnbara zoner i prostata. Samtidigt är transrectal ultraljud inte pålitlig om ingen biopsi utförs samtidigt med den.

  Undersökning för prostatacancer

  Prostatacancer är en vanlig sjukdom bland äldre män. En tumör i ett sen stadium behandlas inte, så tidig diagnos är extremt viktig. Den mest tillförlitliga metoden att bekräfta diagnosen är biopsi.

  Om det finns en misstanke om att utvidgningen av prostata på grund av cancer, analysen av blodet, känd som ett test för prostata - specifikt antigen (PSA).

  PSA finns i blodet hos alla män (4 till 10 ng / ml), men i fallet med prostatacancer ökar sin nivå - desto mer desto mer. Detta hjälper till att diagnostisera prostatacancer i de tidiga stadierna.

  För ett test för en förhöjd PSA-nivå tar en läkare ett prov av venöst blod. Blod skickas till laboratoriet för analys.

  Ett PSA-test är dock inte tillräckligt för att fastställa en definitiv diagnos, och mer forskning krävs ofta. Denna analys avslöjar endast 70% av fallen av prostatacancer. Dessutom observeras en ökning av nivån av PSA med godartad prostatahypertrofi.

  Tillfällig ökning kan observeras efter palpation av prostata, därför bör eventuella rektala undersökningar endast utföras efter provtagning av blod för PSA.

  Med vissa reservationer kan man säga att PSA fungerar som en indikator på förekomsten av prostatapatologi.

  Med en ökning av PSA och tvivelaktiga resultat av digital rektal undersökning utförs en biopsi. Ibland upptäcks prostatacancer genom analys av benmärgsvävnad, som utförs med anemi eller med strålning av ben.

  Cancer kan utvecklas till ett stadium där radikal behandling av sjukdomen blir omöjlig. Metastaser av prostatacancer sprider sig vanligen till ryggraden, benen på skallen och bäckenet.

  Sådana bentumörer detekteras genom införandet av en speciell radioaktiv isotop och efterföljande avsökning av benen. Ackumulering av den radioaktiva isotopen ses vanligen på de benformande regionerna, vilket förklaras av deras närhet till cancerceller.

  Laboratoriediagnos av prostatacancer

  Om du misstänker en prostatacancer, är den mest korrekta metoden för att bekräfta diagnosen att ta ett biopsimaterial följt av en histologisk undersökning.

  Korrekt diagnos av prostatacancer kan endast göras av histologisk undersökning av vävnad, misstänksam. En bit vävnad för undersökning kan erhållas genom transuretral resektion - kirurgi utförs för att lindra tilltäppt flöde av urin från blåsan, eller genom biopsi genom rektum. Förfarandet utförs med användning av en nål styrd genom palpation eller med hjälp av en speciell biopsipistol, varvid ultraljud används för siktar. Nålen kan även införas genom perineum (området mellan pungen och anus), men denna procedur görs under narkos.

  bärande biopsi

  Vid en biopsi tas minst sex prov av en vävnad: på tre från varje lateral delning, och även några prover från den centrala zonen av en prostata. Proceduren för biopsi är obehaglig, smärtsam, orsakar blodets utseende i urinen och i ändtarmen, och ibland utvecklingen av infektion.

  Patomorfologer utvärderar cancer på Gleason-skalan, vilket möjliggör den mest tillförlitliga bestämningen av prognosen för sjukdomen.

  Celler undersöktes på basis av speglar den potentiella tumörtillväxt (t ex nukleär storlek, celldelning, och graden av avvikelse från normen av funktionen), och utvärderades på en skala från 1 till 5 punkter i områdena med minsta och de största förändringarna. Dessa indikatorer sattes för att ge en övergripande bedömning av 2 till 10 poäng. 2-4 motsvarar mycket differentierade och långsamt växande tumörer, 8-10 poäng - dåligt differentierade och invasiva tumörer.

  Ett biopsimaterial som tas från båda delarna av prostatakörteln undersöks. Studien av vävnader gör det möjligt att bestämma intensiteten av tillväxten av en cancerous tumör.

  Prostatacancer (A) observeras ofta tillsammans med godartad prostatisk hypertrofi (B), vid vilken en utvidgning av körteln uppträder, men den är inte cancerös.

  Bild av tumörmetastaser i benet under ett mikroskop. Prostatacancerceller (A) metastaseras ofta i ben (B) och förstör det. Eller, vad som händer oftare stimulerar de överdriven spridning av benvävnad.

  På detta histologiska prov kan celler av olika storlek och form ses. Några av dem är i delningsprocessen, vilket är ett typiskt tecken på cancer i ett sena skede.

  Mätning av PSA-nivå

  Akut prostatit (inflammation) och kirurgi utförs på järn (uretral katetrisering, biopsi eller annan drift) kan också åtföljas av en ökning av PSA-nivåerna.

  Ca 25% av män med benign prostatahypertrofi (BPH) (med en negativ biopsi cancer) har förhöjda PSA-nivå, som sällan överstiger 10 g / I.

  Men hos män äldre än 50 år med en PSA-nivå på 4 till 10 μg / l finns 25% risk för cancer. med PSA-värden större än 10-60% sannolikhet.

  Bestämningen av PSA-nivå kan användas för tidig diagnos av prostatacancer, även om denna analys hos män utan symptom utförs endast som en del av programmet för tidig upptäckt av cancer. Om sådana program finns kan cancer identifieras och behandlas på ett tidigt stadium. När en cancer diagnostiserats kan PSA-mätningen användas för att bedöma lämpligheten av radikal behandling.

  Att mäta PSA-nivåer i blodet efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer kan vara till hjälp vid val av en behandlingsmetod.

  Behandling av prostata sjukdomar

  Det bästa sättet att behandla prostatacancer i ett tidigt skede har ännu inte fastställts. Prostatacancer kännetecknas av långsam tillväxt, för att utvärdera effektiviteten av behandlingen krävs uppföljning i minst 10 år. Radikal strålbehandling eller avlägsnande av prostatakörteln är begränsad hos patienter över 70 år. Kräftan i ett sena stadium är inte botemedel, så behandling syftar till att lindra symtomen, snarare än att eliminera tumören i sig.

  Cirka 80% av tumörerna i deras utveckling beror på nivån av testosteron. Att minska eller stoppa frisättningen av detta hormon leder nästan alltid till en förbättring av sjukdomsförloppet, men i nästan alla patienter återkommer sjukdomen.

  Den genomsnittliga livslängden hos patienter med begränsad cancer utan metastaser är cirka 6 år efter diagnos, för patienter med benmetastaser - cirka 2 år.

  Behandling av prostatit.

  Vid behandling av akut prostatit är antibiotika ofta effektiva. Kronisk prostatit tar ibland lång tid och är svår att behandla. Metoder för behandling av godartad prostatisk hypertrofi innefattar:

  ■ läkemedelsbehandling - läkemedelsbehandling för att minska prostatastorleken blir i vissa fall ett alternativ till kirurgiska;

  ■ Transuretral resektion av prostata (TURP) endoskop utföres i stigande riktning längs urinröret, exciserande överskott av prostata vävnad; Biverkningar kan emellertid inträffa och efter några år behövs en andra operation. Radiofrekvensablation (RFA) hos körteln åtföljs av färre biverkningar än TURP;

  ■ införandet av en liten stent (rör) för att säkerställa urinrörets patency

  ■ Ablation (excision) av vävnad med hjälp av mikrovågor eller en laser.

  Behandling av prostatacancer.

  Valet av en metod för behandling av prostatacancer beror på förekomsten av malign process. Följande metoder används:

  ■ radikal prostatektomi (avlägsnande av prostata, seminala vesiklar och vasdeferenser); Radikal prostatektomi är det kirurgiska avlägsnandet av hela prostatakörteln. Operationen är tillrådlig i fall där cancer inte sprid sig utöver körteln.

  ■ Strålbehandling - genom yttre bestrålning eller implantation av ett radioaktivt implantat (brachyterapi).

  Behandling av metastasala skador.

  Om cancer har spridit sig (metastaserat) bortom prostata, kan sjukdomsprogressionen ofta försämras genom att blockera den tillväxtstimulering som rapporteras till cancerceller av manliga hormoner. Detta kan uppnås på olika sätt:

  ■ kirurgisk avlägsnande av båda testiklarna (bilateral orkidektomi);

  ■ Injektioner av långverkande läkemedel som hämmar testosterons produktion av testiklarna.

  ■ antiandrogenbehandling - sådana läkemedel som cyproteron, flutamid och bicalutamid, blockreceptorer för manliga hormoner.

  De nyaste drogerna, som ger ett stort hopp om att försämra prostatacancerprogressionen senare, är under utveckling.

  Prognos för behandling

  Drogbehandling av godartad prostatahypertrofi är ofta ganska effektiv, men många män behöver fortfarande transuretral resektion av prostata.

  Denna operation är en metod för att avlägsna prostatavävnad utan externa snitt. BPH avlägsnas med ett specialverktyg (resektoskop), som urolog inträder in i urinblåsan genom urinröret hos patienten. Efter inspektion av urinröret, urinblåsan och det aktuella området av intresse, där belägna BPH (gränsen urinröret och urinblåsan), verka under kontroll av avlägsnande av prostata adenom. Borttagning utförs med hjälp av ett speciellt verktyg, som kallas en slinga.

  Avlägsnande adenom resektoskop slinga kan jämföras med arbetet i grävmaskinen, när en tidsenhet kan avlägsnas en viss mängd vävnads adenom. Helst överskottet vävnad tas bort så länge det inte finns någon synlig vävnad själv prostata (om du tar en tjock-orange, orange segment - en prostata adenom och hud - är direkt prostata).

  Efter operationen observeras ofta retakrad ejakulation (kasta sperma i blåsan), och ibland utvecklas impotens.

  Prostatacancer kan botas med prostatektomi eller strålbehandling, men det finns en hög risk för impotens och urininkontinens.