Huvud
Strömförsörjning

Vilka sjukdomar kan orsaka infertilitet hos män?

Under lång tid var det trodde att infertilitet oftast är ett kvinnligt problem. Men de senaste åren har det visat sig att hos barnlösa par i 40-50% av fallen är män obefruktliga. Om du vet vilka sjukdomar som kan orsaka nedsatt fertilitet hos män, är det möjligt att förebygga för att minska risken för att utveckla denna patologi.

Infertilitet är indelad i två former:

 1. Primär - det här är fallet när ingen graviditet har kommit från en man.
 2. Sekundär infertilitet utvecklas hos män, från vilka kvinnor redan har blivit gravid.

Sjukdomar som leder till infertilitet kan vara antingen medfödda eller förvärvade.

Patologi av utveckling av manliga organ

Under perioden av fosterutveckling kan påverkan av ogynnsamma faktorer leda till störning av bildandet av pojkens reproduktionsorgan.

De vanligaste medfödda patologierna är:

 • fullständig frånvaro av testiklar eller monokarism - en testikel;
 • kryptorchidism - fördröjning av en eller två testiklar i bukhålan, inguinalkanalen (detta leder till överhettning och försämrad spermaproduktion);
 • oregelbunden bildning av testiklar - dysgenes.

Intrauterinutveckling av penis kan också passera med bildandet av medfödda missbildningar. När urinröret är splittrat - epispadier, är urinröret inte helt format. Beroende på graden av svårighetsgrad kan klyftan nå blåsan. Ljusformar leder inte till erektil dysfunktion, och de tyngsta formerna åtföljs av en krokad deformation av penis och en smärtsam erektion, sex blir omöjligt.

Infertilitet kan orsaka hypospadier i avsaknad av snabb kirurgisk behandling. Denna patologi, där urinhålets hål inte ligger i mitten av glanspenisen, men är förskjutet mot perineum.

Brott mot utlösning sker med phimosis - förhöjning av förhudet. Orsaken kan vara en infektion eller en medfödd anomali.

En annan faktor i kränkning eller fullständig frånvaro av fertilitet är sjukdomen hos vas deferenserna. Hamstringens patologi försvårar utsöndring av spermier, i ejakulatet kan endast den seminalvätska som utsöndras av prostata vara närvarande, men det kommer inte att finnas någon sperma. Detta tillstånd kallas Yang syndrom.

Varicocele - åderbråck i spermatorn, kan vara medfödd och förvärvad. I det här fallet sänker blodflödet i pungen, ett brott mot termoregulering och överhettning av testiklar. Detta tillstånd observeras i 40% av fallen hos män med infertilitet. En ytterligare faktor är immunsvaret mot testikelvävnader: Normalt kommer de inte i kontakt med blod, men med varicocele händer detta.

Skador på manliga organ, inflammation eller brist på behandling varicocele kan leda till utveckling av dropsy spermatiska sladdar. Detta tillstånd följer inte alltid infertilitet, men i avsaknad av behandling kommer det att leda till det.

Venereal sjukdomar och STI

Du kan inte tappa bort de venerala sjukdomarna som orsakar manlig infertilitet. Dessa inkluderar:

Sådana sjukdomar som klamydia, ureoplazmoz, trikomonasinfektion, mykoplasmos, candidiasis hänvisa till infektioner, sexuellt överförbara infektioner och är inte inkluderade i STD gruppen.

Gonorré kan kompliceras av utveckling av epididymit - inflammation av testiklarna. Sjukdomen utvecklas kraftigt, testikeln blir inflammerad, det gör ont och förhindrar rörelse. Resultatet är ett brott mot bildandet av spermatozoa.

Otillräcklig behandling av akut gonorré och en uppåtgående smittspridning leder till prostatacancer. Kronisk gonorré leder till prostatit, vilket är komplicerat av infertilitet och impotens.

Chlamydialinfektion har ofta ett latent flöde. Många av dem diagnostiseras redan vid scenen av kroniska förändringar. Klamydia är intracellulära parasiter, ofta kombinerade med en annan sexuell infektion. I frånvaro av behandling penetrerar patogenen prostata körteln i stigande sätt, testiklarna. Det finns fokus på kronisk inflammation. Prostatit orsakad av klamydia leder till mekanisk kompression av urinröret och vas deferens.

I testikelns nederlag leder irreversibla processer till rörens ärrbildning. Spermatozoa kan inte gå ut, kvaliteten på spermierna försämras.

Sexuellt överförd trichomoniasis. Denna patogen orsakar initialt uretrit, men med förlängd duration och sprids genom den uppåtstigande, Trichomonas kan slå sädesblåsorna, prostatakörteln som leder till permanent sterilitet.

Candidiasis hos män är inte en karakteristisk patologi, den är mer mottaglig för kvinnor. Men med försvagning av immunitet utvecklas candidiasis i penis. Det kan manifestera sig i form av balanit och uretrit. Samlag blir smärtsamt samtidigt som en man undviker sex. I avsaknad av behandling bildas phimosis - förminskning av förhudet.

Endokrina och andra sjukdomar

Sjukdomar som leder till infertilitet kan referera till patologiska tillstånd av helt olika system.

Diabetes mellitus

Frånvaro av fertilitet registreras hos 30% av patienterna. Samtidigt påverkar flera faktorer dess bildning:

 1. Minskade testosteronnivåer, vilket är vanligare vid typ 2-diabetes. Detta beror på samtidig fetma, tk. I fettvävnad finns en metabolism av androgener till östrogener.
 2. Överträdelse av blodmikrocirkulationen i det lilla bäckens organ och förminskning av blodkärlens lumen. Som ett resultat blir det omöjligt att tillföra blod till penis i en mängd som är tillräcklig för en erektion.
 3. Polyneuropati bryter penishuvudets känslighet. Den sexuella handlingen blir mer långvarig, och ögonblicket av excitationen är försenad i tiden. Neuropati påverkar också tidpunkten för utlösning: En kränkning av innervärdet av blåsans sphincter leder till att pälsen spermar längs motståndets väg - i motsatt riktning.

Patologi i hypofysen

Det är ett endokrina organ som sätter rytmen av sekretionen av alla hormoner i kroppen. Adenom i hypofysen åtföljs av ökad utsöndring av vissa hormoner. Till exempel leder ökningen av prolaktin - ett hormon som orsakar mjölkproduktion efter förlossning, till en minskning av libido, en försämring av erektionen.

hypotyreos

Hormonal infertilitet observeras i strid mot sköldkörteln. Hypothyroidism leder till erektil dysfunktion.

Multipel skleros

Multipel skleros är dubbelt så stor att det påverkar kvinnor, men det utvecklas också hos män. Vid ett visst stadium av sjukdomen utvecklas infertilitet. Dess orsaker kan vara i minskad aktivitet, ökad utmattningsförlust av libido. Fysiologiska problem, såsom urininkontinens, kränkning av innervering och känslighet, bifogas också. Till detta läggs instabilitet av humör och nedgången i självkänsla, framväxten av självtvivel.

Patienter i matsmältningssystemet

Påverka möjligheten att bli gravid i mindre utsträckning. Leversjukdomar med en överträdelse av dess funktion leder till förändringar i hormonell bakgrund, en minskning av testosteron, en ökning av andelen kvinnliga könshormoner.

Epidemiska humle

Detta är en infektionssjukdom, som möjliggör vaccination i barndomen. Om ungrafted pojken blir sjuk, hotar den med snabb inflammation i testiklarna och skador på bakterieceller.

Immunform av infertilitet

Det utvecklas efter testikelns inflammatoriska sjukdomar, skador, varicocele. I detta fall produceras antikroppar mot spermatozoa. När de är fästade på spermatosons svans minskar dess rörlighet, och till huvudet - förmågan att befruktas. Ofta i livmoderhalsen, innehåller kvinnorna av sådana män också antikroppar mot spermier. Detta gör osannolikt befruktning.

Genetiska avvikelser

Förekomsten av genetiska anomalier kan inte påverkas från utsidan. Om det fanns en nedbrytning, då bara i utero, vid tidpunkten för uppfattningen. Många kromosomala abnormiteter åtföljs av steriliteten hos den humana bäraren.

Klinefelters syndrom är närvaron av en ytterligare sexkromosom. Normalt spelas kvinnans genotyp av XX, om man är en manlig XY. Med denna patologi hos män är den fullständiga uppsättningen kromosomer 47, XXY eller helt enkelt XXY. Patienter med Klinefelters syndrom är nästan alltid sterila. Ägg i detta fall är signifikant minskat i storlek, det finns inga spermier.

Kalmans syndrom manifesteras av avsaknaden av sekundära sexuella egenskaper. Patologi bygger på en otillräcklig syntes av gonadotropa hormoner. Deras reducerade koncentration leder till en störning i produktionen av testosteron. Bildandet av spermatozoa blir omöjligt.

Det finns andra kromosomala patologier, åtföljd av infertilitet. Detta är ett naturligt försvar mot spridningen av defekta gener.

Psykologiska problem

Ibland anser en man sig oförmögen när det är omöjligt att upprätta eller slutföra ett samlag. Skälen till detta tillstånd kan vara uteslutande psykologiska. För vissa är fel i sängen mycket svårt. I den här situationen påverkar partnerens uppförande. Om en kvinna börjar fokusera på det misslyckade samlaget indikerar på alla möjliga sätt inkonsekvensen hos maken, då har han en negativ känslomässig färgning av den sexuella handlingen.

I framtiden kommer mannen att inleda ett misslyckande. Även med en libido kan erektion inte uppstå eller vara otillräcklig.

I vissa fall är psykologisk infertilitet beror på olika rädslor och fobier. En man, som en kvinna, kan uppleva rädsla för att till exempel få barn. I sådana fall kan den sexuella handlingen vara ofullständig.

Förebyggande av manlig infertilitet

För att undvika utveckling av sterilitet, särskilt i ung ålder, är det viktigt att observera grunderna för en hälsosam livsstil och personlig hygien, att engagera sig i förebyggande, inte behandling:

 1. Rätt näring är användbar inte bara för generell förstärkning av kroppen. Ett tillräckligt antal vitaminer, spårämnen samt näringsämnesammansättning påverkar spermiernas kvalitet. Spermatozoa finns i seminalvätska, vilket är näringsmediet för bakterieceller. Begränsning av fetter av animaliskt ursprung leder till en förbättring av blodets lipidsammansättning. Kolhydrater från en grupp av komplex, som kräver lång matsmältning, leder inte till en uppsättning övervikt. Det är också förebyggande av ateroskleros, diabetes mellitus.
 2. Personlig hygien är det dagliga besöket i duschen och användandet av lämpliga underkläder. Det är nödvändigt att se att det var gjord av naturliga tyger. För mänens hälsa är tröjor i form av shorts mer användbara. Fusioner pressar testiklarna, pressar dem till kroppen, vilket leder till överhettning och försämring av spermatogenesen.
 3. För hälsa är det bra att ha en permanent sexpartner. Laxitet i relationer, frekvent förändring av tjejer, liksom oskyddade sexhandlingar ökar chanserna att fånga en infektion. Om det fortfarande fanns oskyddad sex, är det genast nödvändigt att tvätta en sexuell medlem genom att köra vatten för att bearbeta en lösning av klorhexidin. När de första obehagliga symptomen uppträder i form av brinnande, klåda, urladdning ur urinröret, behöver du snarast kontakta en urolog.
 4. Alla tillgängliga kroniska sjukdomar bör behandlas omedelbart.
 5. Rökning, alkohol förvärrar blodkärlens arbete, vilket innebär blodtillförsel till penis och testiklar. Med alkoholmissbruk kan kronisk hepatit och cirros utvecklas. I detta fall störs ämnesomsättningen av könshormoner, och mannen blir steril.
 6. Undvik stress och överarbete.
 7. Begränsa övningen till måttlig, överanvänd inte.
 8. Undvik både överkylning och överhettning. Det har länge visat sig att när man tar ett bad med sikte på att ånga är farligt för människors hälsa: upphettar testiklarna till 40 grader helt stoppar bildandet av spermatozoa. Högre temperaturer gör denna process irreversibel.
 9. En stillasittande livsstil har också en negativ inverkan på människors hälsa. Arbeta i en lång sittställning, till exempel förare av transport, truckers, kontorsarbetare, leder till stagnation av blod i ett litet bäcken. Genitala organens näring är störd, vilket kan leda till infertilitet. Därför måste du delta i aktiv sport flera gånger i veckan, delta i ett gym, bara gå hem i en måttlig takt.
 10. Arbete under skadliga förhållanden påverkar kvaliteten på spermierna negativt. Kemisk industri, arbeta i en het butik, vibrationer leder till infertilitet. Därför bör man undvika skadligt arbete eller regelbundet genomgå en regelbunden kontroll. När de första avvikelserna i hälsotillståndet uppträder kan läkaren rekommendera att byta till mindre skadligt arbete.

Sjukdomar som orsakar infertilitet hos män är förebyggbara. Om du följer en läkares grundläggande rekommendationer, kommer det här problemet att omgå.

Infertilitet hos män - de vanligaste orsakerna och egenskaperna hos behandlingen. Förebyggande av infertilitet hos män

Om mannen inte vill ha barn är detta ett psykologiskt problem. Och om han inte kan?

Manlig infertilitet Är en sjukdom där fertilisering av ett kvinnligt ägg är omöjligt.

Statistik visar att:

- I 30% av friska gifta par uppstår graviditet under de första tre månaderna av livet tillsammans;

- 60% - under de kommande 7 månaderna

- vid 10% - inom 11-12 månader med regelbundet sexuellt liv.

Därför, om graviditeten inte uppstår under året, kan du ta upp frågan om infertilitet och börja undersöka och behandla.

Om manlig infertilitet är det i fall då en kvinna är frisk och en man bestäms av spermiernas låga befruktningskapacitet.

Mer än 90% av infertilitet hos män är härdbar, det är bara nödvändigt att vända sig till en specialist i tid.

Infertilitet hos män - orsaker

Infertilitet hos män, vars orsaker är olika, förekommer hos 40% hos kvinnor - i 60%.

De vanligaste orsakerna till infertilitet hos män är:

- inflammatoriska och smittsamma sjukdomar i den urogenitala sfären;

- varicocele - åderbråck i spermatkabeln;

- medfödda anomalier av utveckling

- Konsekvenserna av kirurgiska ingrepp (bråck i blåsan, ingreinsbråck);

- kroniska sjukdomar (levercirros, infektiös parotit, tuberkulos, etc.);

- kemoterapi, strålbehandling, hormonbehandling, lugnande medel, narkotiska läkemedel, hypotensiva läkemedel;

Ett separat föremål kan sättas endokrina former av infertilitet.

Förutom de ovanstående ovan finns följande gemensamma höga riskfaktorer:

- alkohol och rökning missbruk

- överhettning, förknippad med några faktorer: feber i smittsamma sjukdomar, arbeta i hög temperatur;

Mer detaljerat - de vanligaste orsakerna till manlig infertilitet

1. De första platserna bland orsakerna till infertilitet är venerala och inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet. Vissa patogener av sexuellt överförbara sjukdomar själva kan orsaka förändringar i spermatozoa, ständigt vara i människokroppen. Till exempel är klamydia, som fungerar direkt i slemhinnorna, som försämrar kvaliteten på spermier, orsaken till infertilitet. Klamydia och gonokocker efter de överförda infektionerna lämnar en helt blockerad vasdeferens. Behandling i sådana fall är en lång och komplex process.

2. Nonspecifika inflammatoriska processer (uretrit, prostatit) påverkar spermatogenesen, reducerar motiliteten hos spermatozoa, vilket minskar risken för uppfattningen.

3. Vissa infektionssjukdomar (epidparotit - "domningar") kan orsaka utveckling av infertilitet. Även en kraftig förkylning med hög feber kan undertrycka spermaproduktion. I det här fallet är detta dock ett tillfälligt fenomen, och allt återställs om två till tre månader.

4. Stress, även om det inte rankas först bland orsaker som leder till infertilitet, är en viktig faktor i det moderna livet. Detta kan inkludera både kronisk trötthet och "underleverans", och arbeta utan vila, vilket påverkar reproduktionssystemets funktioner.

5. Ofta är den gemensamma riskfaktorn kemisk. Även om en person inte arbetar i skadlig produktion, andas nästan alla i par av motorbränsle. Det är nödvändigt att komma ihåg de negativa effekterna av ångångor av bensin på reproduktiv funktion.

6. En annan orsak till infertilitet, som sällan nämns och ibland inte tar hänsyn till - anabola steroider. Mycket många tar dem på egen hand och är helt okontrollerbara med målet att se mer manligt ut. Det förväntade resultatet kommer snart, men så småningom börjar de undertrycka testiklarnas aktivitet: de kommer sluta producera tillräckligt med spermier, och snart kan de fullständigt atrofi.

I samband med en så mångsidig och lång lista över orsaker till infertilitet hos män, föreskrivs behandling först efter en fullständig undersökning och förtydligande av den omedelbara orsaken i varje enskilt fall.

Brott mot reproduktiv funktion hos män diagnostiseras lättare än hos kvinnor: ibland är det tillräckligt att hålla ett spermogram. Dessutom ultraljud av könsorganen, dopplerografi av kärl i bäckenorganen; blodprov för förekomst av infektioner och könshormoner, en analys av utsöndringen av prostata.

Infertilitet hos män - symtom

Som regel med infertilitet hos män finns inga symptom. Mannen känns helt frisk, han kan leda ett sexuellt liv och misstänker inte problemet. Det upptäcks av en slump. Sålunda är huvudsymptomen på infertilitet den frånvaro av graviditet hos en kvinna, vilket gav ett regelbundet sexuellt liv under året.

I närvaro av avancerade sjukdomar är de mest uppenbara objektiva symptomen på infertilitet hos män:

- problem under samlag

- försening eller brist på orgasm

- minskning av hårkåpan (indikerar hormonella störningar, vilket också kan vara orsaken till infertilitet).

Det finns flera typer av infertilitet hos män:

1. Sekretion infertilitet - Den vanligaste formen av manlig infertilitet. I detta fall finns otillräcklig produktion av spermier med testiklar, eller de är inaktiva.

2. Ombturatsionnoe - kan vara resultatet av en cysta, ärr eller tumör, vilket är ett hinder för utsöndring av spermier.

3. immunologisk - orsakas av utvecklingen av den autoimmuna processen, kan orsakerna vara inklusive, inklusive trauma.

4. Relativ infertilitet Är den minst väl studerade formen. Denna diagnos görs när inga abnormiteter upptäcks under undersökningen, men graviditet uppstår inte. Man tror att den mest troliga orsaken är stress.

Infertilitet hos män - behandling

Vid infertilitet hos män utses behandlingen individuellt efter en noggrann undersökning och konstaterar orsakerna till infertilitet.

1. Läkemedel för behandling av infertilitet hos män är föreskrivna om det uppenbarades att orsaken var en inflammatorisk process i könsorganen eller en venerisk sjukdom, såväl som med detekterade hormonella störningar eller nedsatt spermiekvalitet.

Med venozabolevanii eller andra inflammationer är antibiotika individuellt föreskrivna.

Om hormonella störningar upptäcktes används hormonbehandling.

I fallet då infertilitet var resultatet av försämring av spermiernas kvalitet, föreskrivs generell återhämtningsbehandling: multivitaminer, immunostimulanter, en kost rik på livsmedel som är höga i vitamin D3. I grund och botten är det havsfisk, beprövade medel - fiskolja. I människokroppen syntetiseras under påverkan av solljus.

2. Vid behandling av obturation infertilitet används en kirurgisk metod. Som nämnts ovan kan orsaken vara en cyste, en tumör, en bråck, varicocele, ett ärr som inte kan botas med en konservativ metod. I alla fall är det inte möjligt att uppnå full resultat, särskilt hos ålderspatienter. Den mest effektiva verksamheten med en gynnsam prognos är hos barn och ungdomar.

När problemet inte är mottagligt för behandling används hjälpmedel för reproduktion (läkemedelsbefruktning av ett ägg av en kvinna med spermier, som extraheras från testiklarna).

Infertilitet hos män - förebyggande

Förebyggande av manlig infertilitet måste börja med barndomen. För förebyggande underhåll är det möjligt att bära:

- iakttagande av arbets- och viloprocessen

- god sömn i tillräckliga kvantiteter;

- En regim av adekvat näring med tillräcklig proteinmat (vegetarianer anses vara riskfyllda på grund av otillräckligt proteinintag).

- Begränsa besökande bad och bastur med ångbastu, långa varma badkar;

- Byte av smalt syntetiskt linne med en fri från naturliga tyger.

- regelbundet sexliv med en vanlig partner

- Den traditionella och viktigaste förebyggande åtgärden är avslag på rökning och alkohol, vilket är höga riskfaktorer.

Tidig tillgång till läkare, snabb diagnos och effektiv behandling löser i de flesta fall problemet med infertilitet.

Manlig infertilitet

Manlig infertilitet - Överträdelse av manlig reproduktiv funktion, uttryckt i omöjligheten att ha avkomma. I de flesta fall, är hansterilitet resultatet av kvalitativa och kvantitativa förändringar av sperma i ejakulatet av inflammatoriska sjukdomar i de genitala organen tidigare migrerade, infektiösa och kroniska sjukdomar, effekter på de kemiska faktorer. I 40-50% av fallen orsakar det ett sterilt äktenskap. Kan förvandlas till familiens sammanbrott och personliga tragedier.

Manlig infertilitet

Manlig infertilitet - Överträdelse av manlig reproduktiv funktion, uttryckt i omöjligheten att ha avkomma. I de flesta fall, är hansterilitet resultatet av kvalitativa och kvantitativa förändringar av sperma i ejakulatet av inflammatoriska sjukdomar i de genitala organen tidigare migrerade, infektiösa och kroniska sjukdomar, effekter på de kemiska faktorer. I 40-50% av fallen orsakar det ett sterilt äktenskap. Kan förvandlas till familiens sammanbrott och personliga tragedier.

En tiondel av alla par har inte möjlighet att bli barn utan medicinens hjälp. Samtidigt är andelen kvinnlig infertilitet 40% och andelen infertilitet hos män är 45%, för de återstående 15% finns det fall av immunologisk oförenlighet hos makar och sällsynta former av infertilitet.

Funktion av det manliga reproduktionssystemet

Den manliga könscellen är en spermatozon, den innehåller genetisk information om fadern. Genetisk information är koncentrerad i spermiehuvudet, och med hjälp av svansen kan spermierna flytta runt för att nå äggstocken. Spermatogenes förekommer i testiklarna; Först passerar spermatzonen längs de tvättade tubulerna, som gradvis passerar in i de raka linjerna och sedan in i epididymis. Tubulans totala längd är cirka 500 meter, tack vare den långsamma rörelsen längs de krängda rören, mognar spermierzonen och blir kapabel att befruktad äggcellen. I epididymal spermier genomgår slutfasen av tillväxten, och sedan genom sädesledaren de kommer in sädesblåsorna, som ansamlas och blanda med epitelial hemlighet som innehåller näringsämnen för spermier. Från sällsynta vesiklar avlägsnas seminalvätska vid tidpunkten för ejakulation, blandning med prostatakörtelns utsöndring, den resulterande vätskan kallas sperma.

Av ovanstående är det uppenbart att de främsta orsakerna till manlig infertilitet kan vara någon tilltäppning av kanalen, där spermierna på grund av hinder inte kan rycka från urinröret eller störningar i den sekretoriska funktion i något skede.

Sekretionsform av manlig infertilitet

Med sekretorisk form av manlig infertilitet producerar testorna inte den rätta mängden spermatozoer, vilket gör att äggcellerna befruktning är omöjlig. Om denna form av infertilitet sägs också i fall då spermatozoa är nedsatt rörlighet eller de har brister i strukturen.

Den frekventa orsaken till sekretorisk manlig infertilitet är åderbråck i testiklarna (varicocele). Utflödet av venöst blod genom de förstorade venerna är svårt, därför uppstår stagnerande fenomen, blodtillförseln störs och testiklarnas funktion hämmas. I huvudvaricocele påverkas vänster testikel, men över tiden går processen till den andra friska testikeln. Som ett resultat hämmas funktionen hos båda testiklarna kraftigt, produktionen av spermatozoa minskar och utsöndringsformen för manlig infertilitet utvecklas.

Hydrocele testiklar i vilka testiklarna ansamlas vätskekläm testikel, också kan orsaka sekretorisk manlig infertilitet, så länge kläm testiklar vätska bryter blodtillförseln till vävnaden spermatozoidoprodutsiruyuschey. Vid inguinalbråck observeras en liknande process. Cryptorchidism, det vill säga att ej testiklarna i pungen är mindre sannolikt orsakar manlig infertilitet. Behandling av kryptorchidism bör utföras före åldern sju, så att testiklarnas funktion bevaras, annars ökar risken för att utveckla manlig infertilitet flera gånger.

Epidemisk parotit, vars virus påverkar klyftvävnaden, påverkar primärt spytkörtlarna och könkörtlarna. Därför kan epidemisk orchit med tillräckligt stark inflammation och brist på behandling avsevärt minska männens reproduktiva funktioner eller orsaka manlig infertilitet.

Skador på seminiferiepitel kan också orsaka manlig infertilitet, eftersom verkan av penetrerande strålning på ett dosberoende manifest antingen totalt nederlag - strålsjuka, eller nederlag av individuella vävnader och organ, är mest känsliga för strålningsexponering spermatogent epitel. Elektromagnetiska svängningar leder ofta till samma resultat, och bär på något sätt för kommunikation på bältet innan forskare inte har fattat en slutgiltig dom är också en riskfaktor.

Hög temperatur har en deprimerande effekt på hela processen med spermatogenes och kan i tid leda till irreversibla konsekvenser för manlig infertilitet. Riskgruppen omfattar både personer som arbetar i varuhus och missbrukar bastu och bastu. Eventuella vattenprocedurer måste slutas med en kall dusch så att temperaturen i testiklarna återgår till det normala. Uppvärmda säten i bilen på ena sidan ökar komforten och å andra sidan höjer temperaturen i testiklarna. Krama skrotet med smala underkläder och kläder, frekventa slag leder till dysfunktion av testiklarna och för att slutföra manlig infertilitet. Professionella cykelklasser påverkar ofta den reproduktiva funktionen, manlig infertilitet hos män, som är långt ifatt cykling, diagnostiseras flera gånger oftare.

Syfilis, tuberkulos, tyfus, antitumör, antiepileptiska och antibakteriella läkemedel och hormonella störningar kan provocera utvecklingen av manlig infertilitet. Tillfällig manlig infertilitet utvecklas som ett resultat av långvarig stress, proteinbrist i kroppen, hypovitaminos och alkohol och missbruk av rökning. I regioner med negativa miljöförhållanden är andelen par med manlig infertilitet högre.

Diagnos av sekretorisk infertilitet hos män är baserad på spermogrammet och på den cytologiska undersökningen av testikelvävnader, vilket bidrar till att bestämma både graden av det patologiska tillståndet och den bakomliggande orsaken. Efter korrigering av den underliggande sjukdomen som leder till manlig infertilitet utförs en kurs som förbättrar spermatogenesen.

Obturation form av manlig infertilitet

Med denna form av manlig infertilitet är spermiernas rörelse till en eller båda vasututgångarna omöjliga på grund av blockering. Den främsta orsaken till kanalobstruktion är inflammatoriska processer i testiklarna, vilket leder till att kanalerna är limmade eller täppta. Obehandlade skador på testiklarna och inguinalområdet, skada under operationer på bäckenorganen eller kompression av cysterna i vasdeferenserna är den andra huvudorsaken till obturation hos infertilitet efter orchitis. Mindre ofta är orsaken till manlig infertilitet frånvaron av epididym eller seminal kanal, syfilis och tuberkulos.

Under diagnosen obstruktiv manlig infertilitet är det viktigt att bestämma omfattningen och lokaliseringen av obturationen. Behandlingen består i excision av en plats med oöverskridlighet eller vid bildandet av ett nytt sätt för spermatozooner genom att anastomoserna införs.

Symtomatologi av andra former av manlig infertilitet

10% av infertila par visar inga patologier, medan de kan få barn från andra äktenskap. En mer sällsynt orsak till infertilitet är den immunologiska oförenligheten eller överkänsligheten hos en kvinna till spermier. Om öppningen av urinröret befinner sig under penisens spets, når spermierna inte går in i livmodern vid tidpunkten för utlösningen, så uppfattas inte. Manlig infertilitet diagnostiseras och i fall där en månad begår en man inte mer än ett fullständigt samlag (på grund av sjukdom eller på grund av preferensen för andra typer av sex).

Diagnos av manlig infertilitet

Efter att ha undersökt och ifrågasatt en man, för att identifiera en sjukdomshistoria som kan leda till infertilitet, måste du göra ett spermogram. Analysen bör upprepas 2-3 gånger, medan före undersökningen krävs avhållande från samlag och onanering i 2-3 dagar. Vid mottagning till andrologu är det redan möjligt att komma med färdiga analyser som sparar tid för diagnostik. Om man och kvinna undersöks för infertilitet är det bättre att undersökningen genomförs i samma klinik så att läkare mer noggrant kan fastställa orsaken till infertilitet hos ett par och förskriva rätt behandling.

Normalt är volymen ejakulerad 3-5 ml (ungefär en tesked), men om mängden ejakulat är mindre än normen kan det prata om testikelns hypofunktion. Om spermiernas volym är mindre än 2 ml, och alla parametrar i spermogrammet ligger inom normens gränser, är det inte troligt att uppfattningen är på grund av den lilla mängden spermier. I 1 ml sperma borde det normalt finnas minst 20 miljoner spermier, om deras antal är under denna extrema talar de om oligozoospermi. Oligozoospermi kan utvecklas på grund av ensidig obstruktion av vas deferens eller på grund av testikelhypofunktion, vilket resulterar i manlig infertilitet. Om patienten har en bilateral obturation, är spermierna helt frånvarande i spermier, då säger de om azoospermi. Dessutom, trots att det bara behövs en sperma för fertilisering av ett ägg, minskar antalet spermatozoer upp till 1 miljon uppfattningen omöjlig. Vid tidpunkten för utlösning på livmoderhalsen blir cirka 200 Mill. Spermier halv vinner livmoderhalscancer slemhinnor kontakten, men bara en liten del når mynningen av äggledarna. Eftersom ägget bara finns i ett äggledare faller bara hälften av spermierna i röret med ägget. Det vill säga, ju lägre spermier i ejakulatet är, desto lägre är risken för graviditet är därför ett av symptomen på manlig infertilitet en kritisk minskning av spermieantalet. De flesta av spermier bör ha en rak eller kaotisk rörelse om samma antal rörliga spermier minskar, det kallas astenozoospermi, den totala avsaknaden av rörliga spermier kallas nekrozoospermiey.

Rörlighet och antal spermier i ejakulatet beror på frekvensen av samlag, vilket är varför en man som passerar diagnos av manlig infertilitet är nödvändigt att avstå från samlag för att erhålla tillförlitliga resultat sperma. Och med konsekutiva sexuella handlingar förlorar spermierna dess fertilitet, så det finns inget behov av preventivmedel.

Infertila par kan vara, som inte avstå före befruktningen, eftersom de gemensamma kontakterna finns i spermier omogna former av spermier med låg rörlighet och vitalitet, och det maximala antalet mogen och livskraftig spermier i sädesvätskan finns efter 2-3 dagar av avhållsamhet.

Morfologisk analys av spermier gör det möjligt att uppskatta hur stor andel av spermier har normal struktur, om mer än hälften har en komplett struktur, då detta är normen, minska antalet normala spermier kallas Teratozoospermia. Hos män som genomgår tester för manlig infertilitet uppvisar de ofta agglutinering av spermier, vilket normalt inte borde vara. Normalt bör spermier inte innehålla platser för kluster (aggregering) av spermatozoa, medan visuell sådan sperma ser ojämn ut, och aggregeringsställen har större densitet och en mer mättad nyans. Sammansättning av spermatozoa följer ofta en minskning av rörelsehastigheten. Sådana förändringar i spermier som kan leda till manlig infertilitet observeras i inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen och med hormonella störningar i hankroppen.

Ett signifikant antal leukocyter i spermierna vittnar om den inflammatoriska processen i urogenitalt distrikt. Och en man, förutom ett test för manlig infertilitet, bör undersökas av en urolog för att identifiera orchitis, epididymit, vesiculit eller prostatit.

Eftersom dessa spermogram är labila, om nödvändigt, upprepas undersökningen för att få en objektiv bedömning av möjligheten till befruktning.

Behandling av manlig infertilitet

Modern andrologi har stora möjligheter att behandla manlig infertilitet. Först och främst är det nödvändigt att normalisera arbetssättet och vila, för att eliminera yrkesskador och hushållsrisker. Behandling av sjukdomar i det urogenitala området, vitaminterapi, normalisering av näring och utnämning av lugnande medel, om nödvändigt, utförs hos alla män som genomgår manlig infertilitetsbehandling.

Med nedsatt spermatogenes, behandling av urininfektioner, korrigering av endokrina störningar; androgenutbytesbehandling anges. Behandlingsschema och val av läkemedel väljs individuellt i varje enskilt fall.

Om en av makarna har inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, börjar behandlingen av manlig infertilitet med behandlingen av båda makarna. Det är viktigt att inte bara undertrycka mikroorganismer utan också att identifiera källan för att eliminera den. Efter etiologisk och patogenetisk behandling rekommenderas en kurs av immunokorrigeringsmedel och restorativa läkemedel. Vissa infektions urogenitala sjukdomar kräver långvarig behandling, är kriterierna återhämtning frånvaro eller närvaro av inte mer än 2 med tanke på leukocyter i sperma, inga mikroflora och stafylokocker patogener STDs och sperma normalisering andra indikatorer.

Om det inte förekommer några år efter korrigering av manlig infertilitet på grund av infektioner i geniturinvägs graviditet, är hormonstimulerande terapi indikerad.

Konstgjord insemination med mans sperma eller givarsperma indikeras i närvaro av koitalstörningar som förhindrar att ejakulatet kommer in i vagina. Vid manlig infertilitet, på grund av mild försämring av spermatogenes eller immunologisk aggression av slemhinnan i livmoderhalsen, möjliggör artificiell insemination av mans sperma att barnet uppfattas för många par. Konstgjord insemination med mans sperma kallas homolog artificiell insemination, och insemination med donorsperma är heterolog.

Artificiell insemination visas i närvaro av en kvinna gamla perineal eller anatomiska hinder från slidan och livmodern, i allvarliga former av vaginism, ankyloserande höftskada och negativa effekter på innehållet i slidan spermier.

Om manlig infertilitet beror på otillräcklig erektion eller prematur utlösning, visar dessa par också artificiell insemination med mans sperma. Med en hydrocell med stora storlekar och inguinal och skrotbråck, är svår hypospadier och oligozoospermi i I-II-graden, används även artificiell insemination. Manlig sperma kan cryopreserveras, särskilt före långvarig användning av droger som kan orsaka manlig infertilitet eller innan man steriliserar mannen.

Genom att tillgripa insemination spermadonator för manlig sterilitet, orsakade aspermi, azoospermi, oligospermi III examen och andra gravt nedsatt spermiebildning. Om maken är en sjukdom där födelsen av barn rekommenderas inte, såsom i genetiska sjukdomar, födelsen av barn med svåra medfödda missbildningar eller dödfödda barn med symptom på allvarlig hemolytisk sjukdom på grund av oförenligheten makar till Rh-faktorn.

För att förbättra spermierantalet delas ejakulatet i fraktioner, varvid de mobila formerna separeras genom filtrering, med användning av flera olika delar kryopreserverad sperma. För att förbättra spermierna hos män som har behandlats för manlig infertilitet, adderar de agrinin, koffein och prostaglandiner.

Effektiviteten av administrering av nativa spermie flera gånger högre än under insemination spermier kryokonserverade, men med användning av kryokonserverade sperma minskar dess antigena egenskaper, som används vid behandling av kvinnlig eller manlig infertilitet i par, som är närvarande i kvinnor antikroppar mot spermier. I detta fall injiceras sperma antingen i livmoderhalsen eller intrauterin dagen efter dagen för förväntad ägglossning.

Hormonal terapi vid manlig infertilitet

Hormonal terapi av manlig infertilitet indikeras för olika sjukdomar i spermatogenes, främst på grund av nedsatt spermobilitet, som stimulering efter korrigering av underliggande sjukdomar och mindre ofta som primär behandling.

Ersättningshormonbehandling för behandling av manlig infertilitet indikeras vid hypogonadism, idiopatiska störningar i spermiermotilitet (patozoospermi) och hypoandrogenism. Med blockeringsmetoden för behandling av manlig infertilitet tar en man flera månader av läkemedel som undertrycker spermatogenes, efter förbättring förbättras kvalitativa och kvantitativa egenskaper hos spermatozoa. Fastän denna antifertilmetod för behandling av manlig infertilitet sällan används.

Hormon i manlig infertilitet bygger på införandet av små doser av hormoner, som är fördelaktigt för metabola och andra processer, men det påverkar inte hypotalamus-hypofys systemet. Behandling av manlig infertilitet med hjälp av hormoner under en lång, åtminstone 9 månader med kontroll av effektiviteten av behandlingen minst var tredje månad. Doseringar och valet av läkemedel och regimen beror på typ av patologi och tilldelas individuellt. Med en spermakoncentration på mindre än 5 miljoner / ml spermier, om den mobila formen av spermier är mindre än 20% hormonbehandling av manlig infertilitet är obeskrivande.

Kirurgisk behandling av manlig infertilitet

Vid manlig infertilitet, orsakad varicocele, förbättrar kirurgiskt utflöde av venöst blod från testiklarna. Som ett resultat försvinner stagnerade fenomen, metaboliseringen normaliseras och spermatogenes återställs. De testiska venerna är antingen bandagerade eller skleroserade eller ligerade. Prognosen för operation med ensidig varicocele är gynnsam, om processen är bilateral, så krävs ibland ytterligare mediciner för manlig infertilitet.

Om kryptorkism kirurgi för testikelnedvandring i pungen utförs vid en tidig ålder, men nödvändigt att utesluta Kallmann syndrom och andra missbildningar. Ju tidigare en operation för att orchiopexy, mindre oåterkalleliga förändringar i spermatogent epitel, och desto mindre troligt att en vuxen kommer att kräva behandling av manlig infertilitet. Om att få ned av testiklarna utfördes efter tre års ålder, har behandlingen inte ge goda resultat och många män i följd måste genomgå behandling för manlig infertilitet. Behandling av kryptorchidism med gonadotropa hormoner är ineffektivt.

Kirurgisk behandling av inguinal-testikelcancer bråck är viktigt att minimera risken för skador på sädesledare, om operationen lyckas, är det oftast ytterligare behandling av manlig infertilitet är inte nödvändigt, eftersom den reproduktiva funktionen är helt återställd. Om det finns medfödda abnormaliteter i urinröret, så är plastikkirurgi för att återställa kanalen med bildandet av ett yttre hål på huvudet tillräckligt att vid tidpunkten för utlösningen kommer spermien på livmoderhalsen. Om det finns en plats för att minska urinröret, är kirurgisk behandling av manlig infertilitet att påföra anastomoser med hjälp av endoskopisk kirurgi. Operationer på vas deferens används för obstruktiv azoospermi, vilket ytterligare eliminerar orsaken till obturation (cyste, plats för inflammatorisk obstruktion, etc.).

Ett gemensamt besök hos psykoterapeuten under behandlingen av kvinnlig eller manlig infertilitet kommer att skapa en gynnsam atmosfär för uppfattningen. Eftersom många par efter nyheten om tillfällig omöjlighet att ha barn finns det en kris baserad på hånar, förlust av ömhet under samlag och känslor av underlägsenhet. Samtal med psykoterapeuter och psykologer kommer att bidra till att upprätthålla normala relationer i familjen och hitta en väg ut ur situationen, till exempel adoption av ett barn eller användandet av donormaterial för uppfattning. Det är viktigt att förstå att kunna vara en pappa är en möjlighet att utbilda ett barn och inte vara hans biologiska förälder. Och om en man, oavsett orsak, inte ens efter att ha genomgått infertilitetsbehandling, kan inte bli en biologisk far, så betyder det inte hans underlägsenhet. Psykologen kommer att bidra till att övervinna krisen utan ytterligare svårigheter (depression, alkoholism, skilsmässa), eftersom det ofta avgått till oförmåga att föreställa sig ett barn, och använda alternativa metoder för att bygga en komplett familj, föds friska och efterlängtade barn.

Manlig infertilitet som en nyckelfaktor i uppfattningsproblemet

En manlig mogen organisms oförmåga att befruktas kallas infertilitet. Problemet uppträder som regel med upprepade försök att misslyckas i ett par. Enligt statistik bland ryska familjer är 45% av fallen oförmåga hos män den främsta orsaken till oförmåga att bli barn.

Läs i den här artikeln

Orsaker till manlig infertilitet

Det här är den mentalitet som den första kvinnan går till doktorn. Och när, efter en omfattande undersökning, det konstateras att hon är frisk, reproduktionssystemet är klart för uppfattning, uppstår misstankar om partnern.

För framgångsrik befruktning och utveckling av embryot är följande villkor nödvändiga:

 • högkvalitativ spermatogenes av regelbundna spermatozoa;
 • mognad av spermier
 • fysiologiskt normal ejakulation;
 • Spermatozoas aktivitet utanför manliga könsorganen tills fusionsfasen med ägget och fullständig befruktning.

Infertilitet hos män kan vara både medfödd och förvärvad. Medfödd oförmåga att befruktning utvecklas på grund av olika patologier vid utveckling av testiklar (kryptorchidism, hypogonadism, etc.). Ofta brott mot urinrörets utveckling. Hypospadier, strikturer diagnostiseras oftare. Med dessa utvecklingsanomalier går spermier inte in i slidan.

Sjukdomar som leder till infertilitet hos män

Anledningarna till förvärvad manlig infertilitet är många. Oftast är detta tillstånd förknippat med de överförda sjukdomarna. Kroniska inflammatoriska sjukdomar förändrar normal spermatogenes, leder till bildandet av onormala spermatozoer som inte kan befruktas. Följande patologier kan framkalla en oförmåga att tänka sig:

 • epidemisk parotit (domningar);
 • sexuellt överförbara sjukdomar;
 • icke-infektiösa inflammatoriska processer;
 • abnormaliteter av utveckling i reproduktionssystemet (kryptorchidism, hypospadier, varicocele, hypogonadism);
 • diabetes mellitus;
 • intoxikation;
 • trauma av reproduktionsorgan, kirurgiska ingrepp;
 • hormonella störningar;
 • genetisk faktor.

Infertilitet hos män, vars orsaker som regel är komplexa, upprättas oftast.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av patologi

Förutom patologier som åtföljs av inflammation, blodförluststörningar, hormonella förändringar, är det bidragande faktorer. Deras närvaro förvärrar verkan av huvudorsakerna eller är utlösningsmekanismen för utveckling av störningar i kroppens reproduktionssystem.

Faktorer av infertilitet hos män är mycket olika:

 • arbeta med skadliga produktionsfaktorer (joniserande strålning, vibrationer, kemikalier, elektromagnetiska vågor);
 • hypodynami, stillasittande arbete;
 • skadliga vanor (alkoholism, rökning);
 • professionell cykelträning;
 • täta kläder
 • överhettning och superkylning av bäckenorganen;
 • psyko-emotionell överbelastning, stress.

Inte så hemskt vid första anblicken, påverkar alla dessa skäl negativt indikationerna på spermier. Dess kvalitativa och kvantitativa egenskaper reduceras.

Typer av infertilitet hos män och deras egenskaper

Av natur är infertilitet av tre typer:

 • Sekretorisk form av infertilitet uttrycks i oförmåga hos könkörtlarna för att producera ett tillräckligt antal aktiva spermatozoer. Ofta är det förknippat med en kränkning av blodförsörjningen av testesvävnaderna. Dessutom har manliga könsceller defekter, deras innehåll i seminalvätska reduceras kraftigt.
Vad ska spermiogrammet berätta om?
 • Autoimmun infertilitet. Brott mot fertilitet hos män i detta fall är en komplex form för diagnos och behandling. Infertilitetsfaktorer i den autoimmuna mekanismen är ofta trauma, kirurgiska ingrepp. Antisperm antikroppar upplever sina egna sexceller som främmande antikroppar. De minskar rörligheten hos spermatozoa, kan påverka själva processen med spermatogenes. Spermatozoa kan inte tränga in i livmoderhalsvätskan.
 • Excretory infertilitet. Orsaken till nedsatt excretionsförmåga är oftare de överförda inflammatoriska sjukdomar, missbildningar av urinröret och adnexa hos könsorganen. Infertilitet av denna typ kan orsakas av obstruktion av vas deferens, liksom aspermatism. Med detta formulär minskar de kvalitativa indikatorerna för spermierbyte: koncentrationen av spermier, deras aktivitet, patologiska bakterieceller uppträder.

Tecken och symptom på manlig infertilitet

Symtom på infertilitet hos män är ofta suddiga, icke-specifika. Sexuell författning, sexuell aktivitet har liten inverkan på förmågan att bli gravid. Som regel är infertila män mycket aktiva sexliv, upplever inte tecken på sexuell impotens, impotens. En man oftare känner inte till hans problem. Inga uppenbara symtom, fysisk indisposition i strid med fertilitet observeras inte.

I 90% av fallen uppstår manlig infertilitet nästan asymptomatiskt. Det kännetecknas av en viktig egenskap: bristen på befruktning med regelbunden sexuell aktivitet i ett år utan preventivmedel mot bakgrunden av partnerens reproduktiva förmåga.

 • medfödda patologier som kräver kirurgisk ingrepp (kryptorchidism, varicocele);
 • störningar i den hormonella bakgrunden med synliga tecken: underskott av testiklarna, svullnad i bröstkörtlarna, övervikt
 • med retrograd ejakulation observeras grumlig urin efter samlag.
 • minskning av mängden ejakulat;
 • ömhet i utförandet av samlag
 • smärta i skrot och testiklar
 • minskad styrka.

Autoimmuna och genetiska avvikelser har inga kliniska tecken.

Olika orsaker till infertilitet hos män, tecken på sjukdom som inte har uppenbara manifestationer leder till otimlig cirkulation av kvalificerade specialister för kvalificerad hjälp. Det här är en förskräcklig patologi, som i regel uppenbaras först efter många år av fruktlösa försök av en man att förvärva avkommor.

Diagnos av manlig infertilitet

Diagnosen av infertilitet är upprättad efter en omfattande undersökning av en mans kropp. Läkaren samlar en grundlig anamnesis, analyserar de faktorer som kan leda till att fruktbarheten bryts. Vissa utvecklingspatologier (hyposada, kryptorchidism) diagnostiseras i nyfödd ålder.

Varikotsele finns under läkarundersökning vid behandling av en man med klagomål av ömhet under samlag. Under undersökningen finns också hypogonadism.

De mest informativa är följande forskningsmetoder:

 • kvalitativa och kvantitativa indikatorer på seminalvätska;
 • komplexa blod- och urintester;
 • immunologiska studier;
 • analyser för venerala sjukdomar;
 • forskning av utsöndring av prostata;
 • ultraljud;
 • DNA-analys.

I de flesta fall ger dechifiering av spermogrammet en fullständig bild av fertiliteten hos en man. Denna informativa syn på mikroskopisk och morfologisk analys tillåter oss att bedöma rörligheten hos spermatozoa, deras antal. Identifierar spermogramdefekter i strukturen hos manliga könsceller, viskositeten hos spermier, dess surhet, etc.

Genom att genomföra en ultraljudstudie kan du utesluta sjukdomar och patologier i prostata och testiklar. För att diagnostisera en inflammatorisk sjukdom används mikroskopiska metoder för att studera biologiska vätskor.

Hormonala tester syftar till att bestämma koncentrationen i blodet av testosteron, östrogen och andra hormoner. Enligt deras resultat utvärderas den hormonella bakgrunden hos den manliga kroppen, vilket är viktigt vid diagnos och behandling av manlig infertilitet.

Om det finns en misstänkt obstruktion av seminiferröret, kommer läkaren att föreskriva en röntgenundersökning med ett kontrastmedel. Män som lider av varicocele kan förskrivas dopplerografi.

Vid behov kommer ytterligare forskningsmetoder att ordineras, samråd med endokrinologen, andrologisten, köttterapeuten.

Förebyggande av manlig infertilitet

Etiologin av förekomsten av kränkningar av den manliga kroppens fertilitet är olika. Därför är infertilitetsprevention komplex. Ta hand om människors hälsa är nödvändigt från barndomen. Regelbundna besök hos kirurgen och urologen under puberteten är obligatoriska.

En hälsosam livsstil är en av de främsta förebyggande åtgärderna för infertilitet. Måttlig träning, fysisk aktivitet är nyckeln till att förbättra reproduktionssystemets funktioner. Det är viktigt att helt neka män från att röka och dricka alkohol. Oönskade ofta överhettning (bad, bastu) och hypotermi i kroppen.

Fullständig näring, rik på proteiner, näringsämnen, vitaminer och spårämnen - ett bra förebyggande av inte bara infertilitet utan också stark immunitet. Mat bör vara hälsosam, naturlig. Från kosten utesluts skarpa, röka, stekta rätter. Grunden för näring bör vara fisk, kött, grönsaker och frukt. En viktig roll spelas av skyddet av den manliga kroppen från stress och negativa psyko-emotionella faktorer. Ett regelbundet fulllivat sexliv med en konstant partner har också en positiv effekt på fertiliteten hos en man.

Infertilitet hos män är ett problem inte bara av medicinsk natur utan också av socialt. Brott mot fräschheten i den starka hälften leder till psykologiska problem i familjen, minskar kvaliteten på det sociala livet. Därför är det nödvändigt att söka läkarvård så snart som möjligt, starta en hälsosam livsstil, utesluta faktorer som bidrar till utvecklingen av reproduktiv dysfunktion hos män.