Huvud
Förebyggande

Typer av sjukdomar i prostata

Prostatakörteln är en av huvudorganen i genitourinary systemet. Hon ansvarar för många processer relaterade till både samlag och förvaltning av naturliga behov. Därför har alla sjukdomar i prostatakörteln en direkt inverkan på båda områdena för männens liv.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln består av två symmetriska lober, mellan vilka en furu ligger. Det ligger mellan blåsan och ändtarmen. Blodtillförseln och följaktligen sker tillförseln av syre till detta organ genom en mängd små kärl. I det vanliga tillståndet når prostataens storlek tre centimeter. Ungefär 25 års ålder fortsätter kroppen att bildas. I intervallet från 25 till 40-45 år med honom är det ingen förändring. I framtiden börjar prostata att växa, vilket i framtiden leder till uppkomsten av olika patologier och problem i samband med urinering.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

Även prostata är involverad i processerna för urinering och ejakulation. Det är en typ av sfinkter, som förhindrar frisättning av urin vid tidpunkten för inträde genom kanalen av sperma vätska. Dessutom bidrar prostatakörteln till isoleringen av "ren" testosteron. Detta hormon rör sig genom blodkärlen i samband med proteinet. För regleringen av utsöndring måste testosteron bli av med det. Prostatan klarar av denna uppgift. Ovanstående indikerar att alla patologiska processer som påverkar körteln har en negativ effekt på mannens urogenitala system.

Typer av sjukdomar

Prostatakörteln är utsatt för en mängd olika sjukdomar. Olika faktorer kan leda till var och en av dem. I detta fall kan den kliniska bilden i en patologi motsvara exakt den manifestation av en helt annan patologi. Detta beror främst på det faktum att en man i början av utvecklingen av de flesta sjukdomar upplever problem med urinering, eftersom prostata börjar klämma urinröret.

prostatit

Prostatit upptäcks oftast hos män i åldern 45 år och äldre. Omkring 50% av företrädarna för den starka halvan är föremål för dem.

Prostatit är uppdelad i:

 • acute;
 • kronisk bakteriell och icke-bakteriell;
 • asymptomatisk kronisk.

skäl

Till akut prostatit resulterar i en minskning av immuniteten för både organismen som helhet och prostatakörteln i synnerhet. Denna faktor bidrar till penetration i organ hos patogena mikroorganismer, vilket medför utveckling av den inflammatoriska processen. Kronisk prostatit utvecklas av flera orsaker. Till honom leder också penetrering av patogena mikroorganismer.

Dessutom bildas sjukdomen på grund av:

 • genetisk predisposition;
 • hypotermi;
 • övervägande sedentär livsstil
 • regelbunden mekanisk påverkan på prostata (sjukdom "truckers");
 • långvarig retention av urinering
 • oregelbundet eller omvänt, ett aktivt sexuellt liv (i det senare fallet handlar det i huvudsak om frekventa förändringar i partners).
 • Andra patologiska processer som förekommer i organen i genitourinärsystemet och venerala sjukdomar.

Cirka 90% av patienterna som klagar på problem med prostatakörteln diagnostiseras med kronisk icke-bakteriell prostatit. Och för idag, tyvärr, kan läkare inte hitta de sanna orsakerna till denna patologi.

Det antas att det leder till:

 • Sjukdomar i urinvägarna. Patogena mikroorganismer tränger igenom prostatakörteln genom urinröret.
 • Infektioner som penetreras urinröret från botten upp. Det vill säga, denna typ av sjukdom bildas på grund av intag av mikroorganismer av den inhemska vägen (mycket sällan) eller under samlag.
 • Minskad immunitet för prostata.

symptom

Vid akut prostatit observeras patienten:

 • en kraftig ökning av temperaturen i samband med förgiftning av kroppen;
 • smärta sensioner lokaliserade i perineal regionen, liksom manifesteras under urinering eller ejaculation;
 • svårighet att urinera, kännetecknad av frisättning av en trög ström.

Risken för kronisk bakteriell prostatit är att patologin kan bestå i flera år utan en klar klinisk bild: en man upplever inte något obehag.

Symptom på denna sjukdom manifesteras huvudsakligen under exacerbationsperioden och är:

 • fördelning av urin i små portioner;
 • smärta i bäckenområdet och nedre delen av ryggen
 • minskad erektion.

Liknande symptom är karakteristiska för kronisk prostatit av icke-bakteriell form.

Adenom av prostata

Prostata adenom uppstår på grund av en ökning av prostata vävnad. I de flesta fall detekteras denna typ av patologi hos äldre män, varav cirka 50% av patienterna i åldern 65 år lider av denna sjukdom. De första tecknen på adenom kan dock detekteras under 30-40 år.

skäl

Faktorer som bidrar till utvecklingen av adenom är hittills okända.

Bland orsakerna till denna sjukdom är:

 • åldersrelaterade förändringar i prostata;
 • en ökning av antalet östrogener (kvinnliga hormoner) och antalet androgener (manliga hormoner).

När adenom växer, ersätts körtelvävnaden med en bindväv.

symptom

I grunden karaktäriseras prostata adenom av samma symptom som prostatit.

Det vill säga, denna sjukdom uppenbarar sig i formen:

 • frekvent uppmaning att urinera (särskilt på natten);
 • en svag jet;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • intermittent ström av urin och en annan.

Det bör förstås att med adenom symptom kan både öka och minska nivån på deras manifestation även utan behandling. Försvagning av den kliniska bilden uppträder vanligtvis med användning av alkohol, stressiga situationer, förvärring av prostatit i kronisk form.

vesiculitis

Vesikulit är en inflammation av sämsta vesiklar. Vanligtvis utvecklas som en komplikation av prostatit eller uretrit. Det finns akut och kronisk vesikulit.

skäl

Vanligtvis resulterar vesikulit i penetration i prostata av en gonorréinfektion eller bakterier. Patogena mikroorganismer tränger in i körteln genom kanalen i urinsystemet eller genom halvledningskanalerna.

symptom

Den akuta formen av vesikulit kännetecknas av utseendet av smärta under avföring. Patienter klagar också på droppar blod i sperma. Utlösningsprocessen kan åtföljas av smärta. I kronisk form utvecklar män smärtsyndrom, lokaliserade i olika delar av bäckenet. Han visas också med urinering.

karcinom

Cancer är en malign tumör. Oftast bildar den sig på prostataens perifera zon.

skäl

I allmänhet finns det ingen exakt lista över orsaker som bidrar till utvecklingen av en cancerous tumör i prostata. I riskgruppen ingår män som fyllt 80 år.

Dessutom upptäcks onkogenes oftare när:

symptom

I det första skedet av cancerframkallande symtom är sällsynta, vilket komplicerar diagnosen cancer. I framtiden börjar prostata, som ökar i storlek, att pressa urinröret, vilket leder till utseendet på problem som är karakteristiska för prostatit och adenom.

Senare, när cancertumöret passerar in i nästa steg, verkar små blodproppar till den seminala vätskan, och själva spermien förvärvar en rödaktig tinge. Nu börjar patienterna klaga på smärta i perineum och en kraftig minskning av erektilfunktionen. Med metastasin detekteras smärtsyndromet redan i andra organ och ben.

sarkom

Sarkom är en ganska sällsynt sjukdom. I motsats till cancer diagnostiseras oftast i representanter för den yngre generationen män. I det första skedet kännetecknas patologin av symptom som är karakteristiska för onkogenesen. Senare, när metastaser tränger in i angränsande organ och själva tumören förvärvar stora dimensioner upplever patienten allvarliga smärtor lokaliserade i perineum och under buken.

Stenar i prostata

Den här sjukdomen är både sant (det vill säga stenarna bildas verkligen i prostata) och falsk. I sistnämnda fall penetrerar stenar, vars storlek når 2,5 cm, genom organet från njurarna.

skäl

Orsakerna till stenar i prostata kan vara följande:

 • stasis av en hemlighet orsakad av en inflammatorisk process;
 • operationer på prostatakörteln, vars konsekvens är utvinning av "material" från urinvägarna;
 • skada.

symptom

I grunden visar inte stenarna sig själva. Men när de penetrerar patogena mikroorganismerna i prostatakörteln klamrar den senare till stenarna, vilket leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Följaktligen finns det följande:

 • smärta i perineal regionen
 • problem i samband med urinering
 • blod i halvvätska.

skleros

Med skleros uppträder proklinans rynkning på grund av spridningen av bindväv. Detta leder till att prostatakörtlarna klämmer urinröret och de halvledande kanalerna.

skäl

I de flesta fall leder kronisk skleros till kronisk prostatit. Men vissa experter tror att denna sjukdom också uppstår på grund av mekaniska effekter på kroppen, allergiska reaktioner, försvagning av immunitet och andra orsaker.

symptom

Symtom på skleros beror på det faktum att prostata pressar de närliggande kanalerna.

Som ett resultat leder denna process till utseendet på:

 • svårigheter med urinering (fördröjning, flaccidflöde och så vidare);
 • smärta i perineal regionen
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • minskad sexuell lust.

abscess

Abscess är ett litet område av prostata, där vävnaden är skadad. Till det resulterar inflammationen orsakad av penetration i infektionens körtel. Denna patologi uppstår på grund av hypotermi, en minskning av kroppens skyddande funktion, diabetes mellitus och venös stasis. Det kännetecknas av utseendet av smärta lokaliserad i perineum, svårighet urinering och allmän förgiftning.

Empyema av seminala vesiklar

Empyema är en purulent inflammation av seminala vesiklar. Det är ganska sällsynt. Man tror att denna sjukdom leder till prostatit, både akut och kronisk. Empyema kännetecknas av en allmän förgiftning av kroppen, åtföljd av en ökning i temperaturen, svår smärta i perinealområdet och med urinering.

tuberkulos

Tuberkulos av prostata diagnostiseras oftast efter dödsfall hos en patient som lider av en liknande sjukdom som drabbade hans lungor. Den kliniska bilden som helhet motsvarar manifestationer av andra patologier som har uppstått i prostata.

Lista över prostata sjukdomar hos män: möjliga orsaker till prostata problem och metoder för behandling

Prostata är ett viktigt och samtidigt sårbart organ.

Hon är utsatt för ett antal sjukdomar som uppstår på grund av en människors felaktiga livsstil och ouppmärksam inställning till sin hälsa.

De flesta patologierna är av inflammatorisk natur. Mer detaljerat om vad som är sjukdomen i prostatakörteln, och vad är orsakerna till sjukdomarna och metoderna för deras behandling som du kan lära dig i den här artikeln.

Vanliga orsaker

Sannolikheten att utveckla prostata sjukdomar påverkas av följande faktorer:

 • stillastående processer i det lilla bäckenet, som orsakas av en stillasittande livsstil;
 • nervös och fysisk överbelastning av kroppen, vilket minskar dess försvar
 • för lång avhållsamhet från kön;
 • promiskuösa sexliv;
 • rökning, alkoholkonsumtion;
 • felaktig diet med överflöd av feta, kryddiga och salta rätter;
 • prostatan kyls och provar akut och kronisk inflammation;
 • smittsamma sjukdomar i kroppen. De kan ha både bakteriell natur (streptokocker, tuberkulos, gonorré) och virus (influensa, papillom);
 • traumatiska lesioner av prostata förekommer i frakturer i bäckenbenen, till exempel med starka slag i inguinalkretsen. Skador på prostata kan orsakas av urinrörets buk, onormal prostata-massage och andra diagnostiska procedurer som genomförs med överträdelser av reglerna.

Mer detaljer om orsakerna till smärta i prostatakörteln finns här.

symptom

De viktigaste symptomen på prostata sjukdomar är smärtsamma förnimmelser. De kan ha olika lokalisering och svårighetsgrad, men oftast observeras smärtor i könsorganen, i pungen, i skönhetsområdet, i underlivet.

Ibland upplever en man smärta i områdena i sakrum, rektum och njurar. Obehagliga känslor ökar efter urinering och kön. Av smärtan kan det vara korttidsskott, ständigt värkande och skärande.

Med prostatainfektion upplever en man generell sjukdom, svaghet, aptitlöshet, kroppstemperatur ökar.

Adenom av prostata och närvaron av stenar i prostatakörteln kännetecknas av ökad uppmaning att urinera med en samtidig minskning av den utsöndrade vätskan. Med tiden behöver mannen mer och mer ansträngning för att tömma blåsan.

Sjukdomar i prostata

Följande prostata sjukdomar hos män är kända:

 1. Prostatit. En sjukdom som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Kan ha både smittsam och icke-infektiös natur. Noninfektiös prostatit uppstår på grund av stagnation av prostatsekretionen eller på grund av cirkulationsstörningar. Infektion i prostatakörteln är en följd av venerala sjukdomar, och kan också uppstå som en komplikation av systemiska infektioner.

Utvecklingen av prostatit leder till komplikationer:

 • fibros. Det kännetecknas av spridning av bindväv. Sjukdomen leder till att prostatakörteln börjar utöva tryck på urinvägarna och hindrar tömningen av blåsan.
 • cysta. En vätskefylld kavitet som uppträder i prostatacentret. Vätskan kan vara steril och infekterad;
 • ärr. De är resultatet av smittsamma skador (särskilt venerala).
 • abscesser - purulenta formationer, vilket kan leda till sepsis i sin utveckling.

Dessa störningar orsakas inte bara av prostatit. De kan också uppstå på grund av andra patogena faktorer.

 • Adenom av prostata. Ett annat namn är godartad prostatahyperplasi. Patientprostata ökar i storlek. Det kan vara en följd av prostatit, men kan ha en självständig karaktär.

  De exakta orsakerna till prostatasjukdom hos män har inte fastställts än. Möjligheten att utveckla ett adenom ökar signifikant med åldern och når 20% till 50-60 år. Detta förhållande förklaras av hormonella förändringar i kroppen när det åldras.

  • i första steget blir urinflödet trögt och urinlusten ökar, men det finns ingen vätska kvar i urinblåsan, den töms helt.
  • i andra etappen blir urinering ännu svårare och blåsan töms inte längre till slutet. Nyresvikt utvecklas;
  • i tredje etappen urinblåsan sträcker sig kraftigt, urin utsöndras med droppe, blod syns i det.

 • Stenar i prostata. De uppstår på grund av stillastående processer i körteln eller på grund av att urinen kommer in i den. Stenas sammansättning kan vara urat, fosfat, kalcium. Läs vår artikel om kalcinater. Symtom liknar symptomen på prostatit: smärta, försvagning av sexuell lust.

 • Tuberkulos av prostata är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av smärta sensioner, en minskning av körtelns storlek. Det är orsakat av Kochs stång genom urinvägarna eller på annat sätt.

 • Prostatacancer. Till skillnad från adenom är en malign bildning. Med dess utveckling ger metastaser som leder till en persons död. Kan behandlas i de tidiga stadierna.

  behandling

  Att behandla prostata sjukdomar hos män kan vara fysiska övningar, konservativa och operativa metoder.

  Konservativ behandling av prostata sjukdom innebär att läkemedel tas. Vid sjukdomar av smittsam natur tas antibiotika och antivirala läkemedel. Med andra inflammationer, alfa-1-adrenerge blockerare, hormonella och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs fytopreparationer.

  Vissa sjukdomar i prostatakörteln hos män (t.ex. prostataadenom i steg 2 och 3) kräver kirurgi.

  Kirurgiska metoder skiljer sig åt i sin invasivitet. Transvesikal adenomi är den mest effektiva, men också den svåraste metoden.

  Det ger en pålitlig botemedel mot adenom, men kräver en lång återhämtning av kroppen.

  Det utförs utan skärningar, eftersom högfrekvenslasern styrs in i prostata genom urinröret.

  Embolisering är en annan minimalt invasiv metod. Under denna operation blockeras prostata blodkärl med medicinska polymerer.

  Andra icke-operativa metoder presenteras genom kryodistruktion, ultraljudsterapi, elektrostimulering, termisk terapi.

  effekter

  Om du inte behandlar infektiösa lesioner av prostata, kan sjukdomen sprida sig i hela kroppen och ge allvarliga systemiska komplikationer. Den största sannolikheten för utveckling av systemkomplikationer är tuberkulos.

  Om adenomen utvecklas till tredje etappen, då finns det en chans att utveckla njursvikt och blåsbrott, och detta är dödligt farligt.

  I allmänhet är alla problem med prostata väldigt obehagliga för en man, eftersom även i avsaknad av allvarliga komplikationer, försämrar de signifikant hans livskvalitet.

  förebyggande

  För att minimera sannolikheten för att utveckla prostata problem behöver du:

  • stärka immuniteten
  • leda ett måttligt och ordnat sexliv;
  • regelbundet övervaka för STD;
  • att gå in för sport;
  • äta hälsosam mat;
  • minimera stress.
  • Fördröja inte tömningen av blåsan under lång tid.

  Användbar video

  Följande video handlar om hur man diagnostiserar prostata sjukdomar och deras behandling.
  Del 1:

  slutsats

  Det finns en mycket stor variation av prostatiska sjukdomar hos män, men orsakerna till och behandlingen av de flesta av dem är likartade. Trots det faktum att denna kropp inte är den viktigaste i kroppen, kan kränkningen av sitt arbete leda till allvarliga systemiska kränkningar. Undersök därför inte vikten av deras förebyggande och snabb diagnos.

  prostatit

  prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

  prostatit

  prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

  Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

  Förberedande faktorer

  Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

  • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
  • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
  • Konstant förstoppning.
  • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
  • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
  • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
  • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

  Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

  En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

  etiologi

  Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

  Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

  Symtom på prostatit

  Symtom på akut prostatit

  Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

  • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
  • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
  • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
  Symtom på kronisk prostatit

  I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

  Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

  Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

  Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

  Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

  • Smärta syndrom med kronisk prostatit

  Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

  Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

  • Dysursyndrom (urineringstörning)

  Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

  • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

  Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

  Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

  Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

  Komplikationer av prostatit

  Komplikationer av akut prostatit

  I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

  Komplikationer av kronisk prostatit

  För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

  Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

  Diagnos av prostatit

  En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

  För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

  Behandling av prostatit

  Terapi av akut prostatit

  Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

  Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

  Terapi av kronisk prostatit

  Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

  Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

  • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

  Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

  • Prostatisk massage för kronisk prostatit

  Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

  • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

  För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

  • Immunkorrektion för kronisk prostatit

  Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

  • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

  Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

  Profylax av prostatit

  Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.

  Akut prostatit: orsaker och behandling

  Akut prostatit är en infektiös inflammatorisk sjukdom, vid vilken den patologiska inflammatoriska processen utvecklas i vävnaderna i prostatakörteln. Sjukdomen åtföljs av bildning av ödem, ackumulering av purulent exsudat i prostatas vävnader. Denna patologi ligger tredje i antalet samtal av män till en urolog. Om lämplig behandling inte ges i rätt tid, akut prostatit hos män passerar in i kronisk form, kan leda till infertilitet, erektil dysfunktion, leda till en överträdelse av utlösning, utveckling av cancer.

  Orsaker till akut prostatit

  I medicinsk praxis diagnostiseras klinisk prostatit i akut, kronisk form hos 35-60% av männen, medan risken för denna patologi ökar med åldern. Orsakerna som ledde till utvecklingen av denna urologiska patologi kan orsakas av olika endo- och exofaktorer.

  Utvecklingen av akut prostatit främjas av en infektion som tränger igenom prostatakörteln från urinröret. I de flesta fall akut prostatit kombineras med andra virusinfektioner, som uppstår i människornas kropp.

  Huvuddelen orsakssamband för akut prostatit är icke-specifika patogena medel av olika taxonomiska arter och grupper, patogena mikroorganismer som tränger in i prostatas vävnader:

  • Gram-negativa bakterier (tarm, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, blek treponema);
  • gram-negativa (streptofilus, enterokocker);
  • orsakssamband för urogenitala infektioner (klamydia, trichonella, ureaplasma, mykoplasma, gonokocker, candida).

  Sjukdomar, bakterier, svampar, virus kan penetrera prostata med inflammation i blåsan, kronisk form av cystit, från andra avlägsna inflammatoriska infektiösa foci.

  De flesta mikroorganismer finns alltid närvarande på huden, gäller för den normala floran, men med en minskning i immunskyddande krafter, kan motstånd av organismen efter penetrering in i prostatakörteln provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen. Patogen mikroflora efter penetrering i kroppen är lokaliserad i prostatas vävnader, vilket framkallar utvecklingen av purulent-inflammatoriska processer. Skadliga agenter som kan infektera friska vävnader tränger in i prostatakörteln från primärskador, organ med blodflöde. Detta förklaras av blodförrådets anatomiska förmåga till körteln, nämligen det grenade nätverket av venösa arteriella anastamoser.

  Patogena mikroorganismer under deras livs isolerade endotoxiner provocera utvecklingen av inflammation i vävnaderna hos organ, vilket leder till strukturella förändringar i cancerceller, störningar av de naturliga metaboliska processer.

  Bakterier, virus kan också penetrera prostatakörteln från dess excretionskanaler som öppnar sig i urinväggen. Stenar i urinblåsan, urinröret, epidimity, kronisk cystit, förhudsförträngning, kan sjukdomar i rektum (proktit, anus) leda till utveckling av den akuta formen av prostatit.

  Akut inflammatorisk process i prostata vävnaden kan också utvecklas efter endouretrala procedurer - cystomi, kateterisering.

  Bland de icke-smittsamma skälen är:

  1. kronisk trängsel i det lilla bäckenet (bäckenåren);
  2. brist på personlig hygien
  3. autoimmuna sjukdomar;
  4. långvarig hypotermi hos kroppen
  5. stillasittande livsstil, inaktivitet;
  6. brist på fysisk aktivitet i stillasittande arbete
  7. oregelbundet intimt liv, brott mot sexuellt liv;
  8. regelbunden förstoppning, ömhet i avföring
  9. kronisk alkoholisk, narkotisk berusning av kroppen.

  Den akuta formen av prostatit hos män kan också uppstå om det finns avvikelser i det endokrina systemet (diabetes mellitus).

  Video om akut och kronisk prostatit.

  Former, stadier av akut prostatit

  I klinisk utveckling akut prostatit är uppdelad i tre huvudformer:

  1. Bluetongue.
  2. Follikulär.
  3. Parenkymal.

  I början av utvecklingen av urologisk patologi, utvecklingen av katarralt inflammation, vilket leder till svullnad av organets interstitiella vävnad, en ökning i prostata körteln i storlek. När sjukdomen fortskrider sker en snabb utveckling av inflammatoriska processer i excretionskanalerna och prostata lobuler. Det finns en förminskning, en blockering i kanalernas lumen. Violerad kontraktile funktion hos körteln, vilket leder till en försening i utsöndring, innehållet i folliklarna.

  Om du inte behandlar akut prostatit passerar katarrhalstadiet i follikeln. I fallet med follikulär form av akut prostatit sprider sig inflammation till prostatakörtlarna i hela organet, individuella lobes. Pus går in i urinvägskanalen, möjligen bildandet av purulenta foci i prostatas vävnader. Destruktiva processer uppträder i cellstrukturerna i organets glandulära vävnader, medan prostata fortsätter att öka i storlek.

  Parenkymform, som regel utvecklas oberoende som ett resultat av infektion med en hematogen eller kontaktväg (efter utförda operationer, kateterisering och administrering). Interstitiell vävnad i prostata är involverad i den patologiska processen.

  Med denna form av urologisk patologi förvärvar lesioner en diffus-fokal karaktär. På körteln är bildandet av individuella pustler, som som sjukdomen fortskrider sammanfogning, bidrar till bildandet av abscesser på organets vävnader.

  Med follikel och parenkymform av akut prostatit Den inflammatoriska processen är lokaliserad i den bakre delen av urinkanalen, i urinröret, i blåsans hals.

  Symtom på akut prostatit

  De karakteristiska kliniska manifestationerna, symptom på akut prostatit är mycket olika och beror på sjukdomsfasen, grundorsaken, organismens allmänna fysiologiska tillstånd. Symtomatologi av akut prostatit kan kompliceras av andra patologiska manifestationer vid utveckling av några vanliga infektioner (tonsillit, akut respiratorisk virusinfektion, influensa).

  Mot bakgrund av befintliga större sjukdomar kan symtomen på akut prostatit inte uttryckas mycket tydligt. Patienter kan känna obehag, smärta vid urinering, frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, tyngd i underkroppen, perineum.

  Kliniska symptom med akut prostatit:

  1. Mjuk smärta i nedre delen av ryggen, nedre delen av ryggen, underlivet, inguinalområdet.
  2. dysuri (svår smärta, brinnande, rezi i urinröret under urinering).
  3. Hyppig uppmaning att urinera.
  4. Ändra, bifurcation av urinströmmen.
  5. Svaghet, apati, försämring av det allmänna fysiska, känslomässiga tillståndet.

  Med denna form av prostatit kan kroppstemperaturen vara normal eller något förhöjd. När palpation utförs i början av den infektiösa inflammatoriska processen diagnostiseras en obetydlig ökning av prostata och en liten ömhet.

  Möjlig manifestation av tecken på allmän förgiftning i kroppen, muskelspasmer, huvudvärk, illamående, kräkningar. Obehaglig smärta kan förvärras efter träning, besöker bastun, bastu, samlag.

  Mest ljusa kliniska symptom uppträder på follikulärt och parenkymalt stadium av akut prostatit.

  Om du inte startar behandling, kan den akuta formen av prostatit leda till utveckling av prostatisk abscess, paraprostatit, flebit hos den paraprostatiska venösa plexusen. När man går till det kroniska skedet kommer härdning av prostatit att bli mycket svårare.

  Video om symptomen och behandling av akut prostatit.

  diagnostik

  Att utse en tidig effektiv behandling av akut prostatit är det mycket viktigt att kontakta vårdcentralen i god tid för en omfattande diagnos. Urologen kommer att utse ett antal diagnostiska studier, som kommer att skapa orsaken till utvecklingen. form, stadium av urologisk patologi.

  Komplex diagnostik innehåller ett antal laboratorie-, instrumentella och fysiska studier. Fysiska metoder innebär diagnostisk undersökning av prostata genom ändtarmen, som ett resultat av vilket det är möjligt att bestämma organets storlek, konsistens, form, konturer, avslöjar strukturella förändringar, ömhet.

  För laboratoriediagnos skickas urin för analys. Enligt resultaten av laboratorieundersökningar med akut prostatit, en ökning av koncentrationen av leukocyter (leukocyturi), förekomsten av mukopurulenta filament, en minskning av antalet lecitinkorn.

  Till instrumenttekniska tekniker ingår ultraljud, som kan utföras på ett transrektalt sätt, men endast i avsaknad av ett starkt smärtssyndrom. Med svår smärta utförs ultraljud på vanligt sätt, transabdominalt.

  För en mer noggrann diagnos är serologi, differentialdiagnostik (PCR) som föreskriver urinutsöndring obligatorisk. Om behandling av akut prostatit hos män kommer att utföras kirurgiskt utse även MR, CT.

  Behandling av akut form av prostatit

  Med tanke på att denna urologiska patologi kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer, än att behandla akut kommer att förlåta, medicinska metoder, bör behandlingsschemat endast väljas av den behandlande läkare-urologen. Självmedicinera inte, ta reklamerade farmakologiska droger, för att inte förvärra sjukdomen, gör ingen skada på din hälsa.

  Behandlingsmetoderna kommer att utnämnas utifrån resultaten av de erhållna diagnostiska testerna och beror till stor del på scenen, sjukdomsformen, det allmänna tillståndet och patientens ålder.

  Om akut prostatit utvecklas mot bakgrund av sekundär akut och kronisk sjukdom, kommer behandling av akut prostatit hos män att inrikta sig på att upprätthålla grundorsaken och eliminera kliniska manifestationer.

  Patienterna ordineras etiotropisk behandling, föreskriver antiinflammatoriska, antibakteriella läkemedel av komplexa åtgärder. Antibiotika har en skadlig effekt på den patogena mikrofloran, hämmar utvecklingen av patologiska inflammatoriska infektionsprocesser.

  För avlägsnande av smärtssyndrom förskriva smärtstillande medel, spasmalgetik, alfa-adrenoblocker (no-shpa) som främjar målinriktad avkoppling av släta muskler, antipyretiska, andra symptomatiska läkemedel. Dessutom kan immunmodulatorer, mineral-vitaminkomplex för förstärkning av immunsystemet, enzymatiska medel för normalisering av tarmmikrofloran förskrivas.

  När man saknar prostata föreskriva en kirurgisk operation som syftar till att öppna, dränera de purulenta abscesserna, eliminera inflammatoriska foci. När urinvägarna i urinvägarna hindras, genomförs en förlängd urinretention genom kateterisering av blåsan, trokarcystomi.

  Efter lindring av akuta symptom, Patienterna ordineras fysioterapi. För att normalisera blodtillförseln till körteln, normalisera metaboliska processer, ta bort svullnad, använd rektalelektrofores, UHF-, mikrovågsterapi. Prostatsmassage med akut form av prostatit är absolut kontraindicerat.

  Som en extra behandling, för att normalisera det allmänna tillståndet, för att avlägsna symtomen på förgiftning homeopatiska läkemedel kan ordineras, en mild terapeutisk kost, en sängstöd. Ett positivt resultat kan uppmärksammas vid användning av alternativ medicin, infusioner, avkok baserade på medicinalväxter - kamille, salvia, citronbalsam, johannesört, plantain. Vid akut prostatit rekommenderas att man tar diuretika av medicinska örter.

  Varaktigheten av behandlingen, beroende på formen av akut prostatit, kan ta från två veckor till en månad. Med tidsmässigt korrekt genomförd behandling av akut prostatit, etiotropisk behandling, är prognosen gynnsam. De sekretoriska funktionerna i prostatakörteln, strukturen hos organvävnaderna kommer att återställas fullständigt.

  Möjliga komplikationer efter akut prostatit

  När inflammation i prostatakörteln ofta är inflammation också mottaglig för inre organ som ligger i omedelbar närhet av prostata. Seed tubercle, urinrör, seminal vesiklar och Cooper körtlar påverkas.
  Komplikationer av akut prostatit manifesterar sig i riktning mot inflammatorisk process. Vid de första tecknen på prostatit och smärtsamma känslor måste du snarast kontakta en läkare. Sjukdomen kan inte tillåtas att flöda. Användningen av läkemedelsterapi minimerar möjliga komplikationer.
  Konsekvenser av akut prostatit:

  1. infertilitet - Under en akut inflammation uppstår vävnadskärning. Vid påverkan på de främsta kanalerna och blåsorna minskar spermiekvaliteten. Sannolikheten för infertilitet är inte mindre än 60% om sjukdomen passerar i kronisk form.
  2. Abscess av prostata - genombrott i abscess i ändtarmen eller körteln. Det finns en allmän förgiftning av kroppen, och i en ogynnsam kurs är ett dödligt utfall möjligt.
  3. impotens - Den inflammatoriska processen leder till stillastående fenomen och förändringar i vävnadsstrukturen. Akut prostatit åtföljs av otillräcklig blodtillförsel till penis.
  4. Colliculitis, uretrit - inflammation i det tuberkel som förekommer. Framväxten av allvarlig smärta under orgasmen, rädsla för att ha sex.
  5. vesiculitis - Sällsynta blåsor blir inflammerade. Detta leder till utseendet av pus i spermierna. Kvaliteten på ejakulatet minskar, och infertilitet uppstår ofta.
  6. Inblandning av andra organ i den smittsamma processen.
  7. Krympning av prostata.

  På det avancerade stadium med hög grad av sannolikhet kommer en man att möta de obehagliga följderna av akut prostatit. Sådana komplikationer kan undvikas om behandling av akut prostatit påbörjas i tid.

  Är det möjligt att ha sex med akut prostatit

  Bristen på sexuell aktivitet har en negativ effekt på prostatens tillstånd. Stagnerande fenomen bildas, vilka är faktorer som orsakar problem med prostatakörteln.

  Akut inflammation i prostata påverkar negativt kvaliteten på det intima livet:

  • Under könet finns stark smärta och obehag;
  • för tidig utlösning;
  • långvarigt samlag utan uppkomst av orgasm
  • minskad erektion

  På grund av stark smärta, med inflammation i prostata, blir kön extremt sällsynt och orsakar mycket olägenheter för båda parter.

  Under behandlingen är det nödvändigt att begränsa sexuell aktivitet, att endast ha sex med användning av kondom och med en konstant partner. Kondomer skyddar mot infektion hos båda parter.

  Under förutsättning att den akuta behandlingen av akut prostatit är aktuell kommer det sexuella livet gradvis att börja förbättras. Kön börjar börja med glädje. Kraften kommer att bli helt återställd, och med tiden kommer kvaliteten på spermierna att förbättras. Och paret kommer att kunna tänka på att ha en bebis.

  Förebyggande av akut prostatit

  Förebyggande av akut prostatit är den aktuella sanering av foci av infektiös inflammation, aktuell lättnad av symptom på virala, svamp-, bakteriella sjukdomar. Endovezikalnye, endouretralnye medicinska manipuleringar vid urologiska undersökningar bör genomföras i enlighet med reglerna för asepsis.

  Inte mindre än Det är viktigt att vara uppmärksam på att stärka kroppens försvar, att normalisera sexuell aktivitet, för att övervaka könsorganens hygien. Försum inte med motion, sport, utomhus träning. Det är också viktigt att hålla fast vid kosten, att överge dåliga vanor. I profylaktiska syften kommer prostationsmassage att bidra till att förebygga utveckling av prostatit.

  Kom ihåg att ett hälsosamt, rätt sätt att leva, frånvaron av dåliga vanor, en fullvärdig, balanserad kost, regelbundet sexliv, personlig hygien kommer att bidra till att förebygga utvecklingen av farlig urologisk patologi. När de första karakteristiska kliniska symptomen på akut prostatit uppträder, kontakta omedelbart läkarmottagningen för undersökningen.

  Titta på en video om behandling av kronisk prostatit.