Huvud
Skäl

Akut prostatit hos män: symtom och behandling

Akut och kronisk prostatit är de vanligaste manliga sjukdomarna. I klinisk urologi diagnostiseras dessa sjukdomar hos 30-60% av männen som är i reproduktiv och arbetsför ålder (30-50 år).

Akut prostatit är en inflammatorisk lesion i prostatakörteln, åtföljd av ödem och bildandet av purulenta foci i prostata vävnaderna. Sjukdomen orsakas av verkan av olika patogena mikroorganismer.

Sjukdomen behöver inte akut behandling. Att ignorera den akuta inflammationen kan dock leda till att det kommer att gå i kronisk form. Därför, om de första symptomen uppstår, bör du konsultera en läkare och få ett möte för behandling.

Orsaker till sjukdomen

De vanligaste sjukdomarna är män som är åldrade efter 30 år. Orsakerna till dess förekomst är vanligtvis förknippade med de negativa effekterna av olika patogena mikrofloror. Bland de mikroorganismer som kan leda till uppkomsten av symptom på akut prostatit finns det:

 • tarm och pseudomonas aeruginosa;
 • Staphylococcus aureus;
 • enterokock;
 • klebsiellu;
 • Proteus.

Många av bakterierna är i kroppen hela tiden. Men i ett normalt tillstånd leder de inte till utseende av en inflammatorisk process. När de tränger genom slemhinnan i prostatakörteln genom urinröret börjar de aktivt föröka sig och orsaka en stark inflammatorisk process.

Vissa bakterier går in i kroppen med oskyddad samlag. Därför är män som inte använder preventivmedel och som ständigt byter partner, särskilt drabbade av sjukdomen.

Det finns också icke-infektiösa orsaker till inflammatorisk process. Bland dem kan vi nämna:

 • inaktivt (stillasittande) sätt att leva
 • övervikt;
 • ohälsosam komposition och diet;
 • allvarlig hypotermi
 • otillräcklig sexuell aktivitet
 • avbrutet samlag
 • rökning;
 • överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker.

Alla dessa faktorer (individuellt eller i kombination) leder till stasis av utsöndring i prostatakörteln och blod i kärlen som ligger bredvid orgeln.

Den ackumulering av hemlighet skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av patogena mikroorganismer, vilket orsakar en inflammatorisk process. Och i sin tur kan den senare orsaka en rad komplikationer från abscess och prostata adenom till prostatacancer. Ofta har män problem med styrka och barns uppfattning.

Symptom och former av sjukdomen

När en akut prostatit uppträder hos män kan symtomen vara olika. Graden av manifestation av sjukdomens manifestationer beror på scenen och formen av den inflammatoriska processen i prostatakörteln.

Vid det första skedet av sjukdomsuppkomsten kan ett subacutt utseende av sjukdomen noteras. Dess tecken är mycket svaga. Detta beror på låg aktivitet av patogena mikroorganismer eller en god nivå av resistans hos organismen. Sjukdomen är mycket svår att diagnostisera. Därför kan behandlingen inte vara aktuell. Och vidare går sjukdomen igenom flera steg: katarrhal, follikel, parenkymal.

Kliniska manifestationer och symtom med akut prostatit motsvarar stadierna i processen. Vanliga manifestationer är smärta, urineringstörningar och förgiftning.

Catarrhal form

När infektionen tränger in i excretionskanalerna observeras en katarrhal form av akut prostatit. I detta fall påverkar den patogena mikrofloran slemhinnan, inte tränger in i organets djupa lager. I prostata förekommer inflammatoriska foci sväller det och ökar i storlek. Det finns också en klämning i urinröret. Ofta förekommer sådana tecken under influensavirusets inflytande.

Lite uttryckta symtom förekommer fortfarande i formuläret:

 • mindre problem med urinering
 • ökad urinlösningsfrekvens, särskilt på natten
 • graviditetens känsla i perineum i sittande läge
 • ökning i kroppstemperatur till 37-38 ° C.

I detta fall är hypertermi och subfebril tillstånd ibland helt frånvarande.

Symtom på akut inflammation i katarrhalformen kan försvinna sig efter 14 dagar. I detta fall är behandling inte alltid nödvändig. Men i detta fall är sannolikheten för sjukdomsövergången till kronisk kurs hög.

Behandling, som påbörjas i katarrhalstadiet av akut prostatit, leder till återhämtning på 7-10 dagar.

Den follikulära formen

I avsaknad av behandling av katarralt utseende hos sjukdomen uppträder en follikulär form. Under denna period, smittspridningen, förlusten av enskilda delar av prostata. Symtomen blir uttalad och manifesterar sig i formen:

 • akut smärta vid urinering
 • dumma värk i perinen, utstrålar i penis, anus eller sacrum
 • svårighetsgrad vid defekt på grund av svår smärta
 • ökning i kroppstemperatur till 38 ° C;
 • komplikationer av urinprocessen.

Vid detta stadium finns en purulent lesion av prostata, vilket framgår av filamenten i pus i urinen.

Med kraftig terapi av follikelprostatit efter 12 dagar kan fullständig eliminering av tecken på sjukdomen noteras. Annars går det in i nästa tyngre skede.

Parenkymform

Diffus eller parenkymform är det sista steget av akut prostatit. Inflammatorisk process sträcker sig till kroppens parenkym, där purulenta foci bildas. Ibland finns det ett fullständigt nederlag. Järn ökar kraftigt i storlek.

Symptomologin för denna form är mycket uttalad:

 1. En man lider av svår smärta i perineum, som överförs till penisens huvud. Smärta syndrom kan försvaga när du tar en vilande position med dina ben pressade till bröstet.
 2. Det finns signifikanta problem med urinering i samband med partiell eller fullständig urinretention.
 3. Patienten kan känna närvaron av en främmande kropp i ändtarmen. Således blir avföring smärtsamt. Det finns frekvent förstoppning, flatulens. Med utvecklingen av reaktiv inflammation i rektum släpps slem från anusen.
 4. Det finns en signifikant ökning av kroppstemperaturen till 40 ° C, frossa.

Om behandling av akut prostatit i parenkymt stadium startas i tid, är prognosen för fullständig härdning gynnsam. I annat fall kommer sjukdomen att passera in i en kronisk kurs eller bildandet av en abscess av prostata kommer att inträffa.

Diagnos av sjukdomen

Diagnos och bestämning av scenen för akut inflammation i prostata utförs av en urolog och grundar sig på en omfattande fysisk, laboratorie- och instrumentundersökning av patienten.

Undersökning av prostata genom ändtarmen gör att du kan bestämma storlek, konsistens, homogenitet, körningens symmetri, smärtreaktion, destruktionskänslor, tecken på purulent vävnadssmältning.

Palpation av körteln vid akut inflammation utförs mycket noggrant utan grovt pressande och massrörelser.

I den erhållna utsöndringen av prostaten detekteras en ökning av antalet leukocyter och amyloidkroppar, en minskning av mängden lecitinkorn.

Det finns också en ökad leukocyturi i den tredje delen av urinen.

För att isolera orsaksmedlet för akut prostatit och bestämma orsaken är det nödvändigt att utföra:

 • bakteriell urin och den separerade urinröret med ett antibiotikum;
 • PCR-studier av skrapning;
 • sår blod för blodkultur.

Dysursjukdomarnas art och svårighetsgrad vid akut sjukdom utvärderas med hjälp av urlömmetri.

Ultraljud av prostata med ett mildt smärtssyndrom kan utföras transektalt och i fallet med en uttalad smärtreaktion är den transabdominal. Echoskopiskt bedömt formen, käftens storlek, förekomsten av fokala eller diffusa förändringar, är skedet av akut inflammatorisk process etablerad.

Vid planering av en kirurgisk operation för de destruktiva formerna av akut prostatit är det lämpligt att utföra en MR i bäckenområdet.

Behandling av sjukdomen

Den ledande rollen vid behandling av akut prostatit hör till etiotropisk behandling. Det är nödvändigt att förskriva så tidigt som möjligt antimikrobiella (antibakteriella, antivirala, antitrichomonadala, antimykotiska) läkemedel för att undertrycka spridningen av mikroorganismer i urinröret och vävnaderna i urinröret.

Analgetika, antispasmodika, rektala suppositorier med anestesin eller belladonna, termiska mikrocykler är föreskrivna för att minska spasmer och smärtsam urinering. Vid komplex behandling av akut prostatit används NSAID, enzymer, immunmodulatorer, vitaminer, infusioner av lösningar.

Sjukgymnastik med akut prostatit utförs efter att akuta symptom minskar.

Diet är viktigt vid behandling. Även under behandlingsperioden är det värt att dricka mer vätskor. Detta hjälper till att underlätta urineringsprocessen och lindra smärta.

För att påskynda processen för återhämtning kan hjälp och folkuppskrifter.

mediciner

Behandling av akut prostatit syftar till att eliminera infektionen som orsakade inflammation, liksom normalisering av blodcirkulationen och eliminering av stagnation. Det utförs vanligen på poliklinisk grund. Sjukhusisering kan krävas för patienter med en parenkymform av sjukdomen.

Vid akut infektiös prostatit innefattar terapi nödvändigtvis antibiotika. Varaktigheten av behandlingen och de läkemedel som används i detta fall ska ordineras uteslutande av en specialist.

Olika antibiotika är effektiva mot olika mikroorganismer. Därför ska läkaren utvärdera resultatet av sådd och hämta ett botemedel som hjälper till att hantera infektionen som utlöste sjukdomen. Vanligtvis utförs behandlingen med hjälp av:

Den mest effektiva i inflammation i prostata är fluorokinoloner. Därför ordineras de ofta för akut sjukdom.

Förutom antibakteriella läkemedel ordineras antihistaminer (Zirtek, Zodak, Suprastin) och bakterier som är användbara för tarmarna (Lactobacterin, Bifidumbacterin, Lineks).

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att behålla immunsystemet på rätt nivå. För detta ändamål föreskrivs följande läkemedel:

Timalin (främjar restaurering av körtelvävnad); Tactivin (irreplaceable i närvaro av purulent foci); SIAM (bra för bakteriell skada).

Interferonadministration kan också krävas. De används i form av rektala suppositorier och intramuskulära injektioner. Bland dem är det en hög effektivitet:

sjukgymnastik

Efter att tecknen på sjukdomens akuta stadium har sjunkit kan du genomgå fysioterapi. Det är nödvändigt att eliminera inflammatorisk process, ta bort svullnad i körtelvävnaderna, eliminera smärtssyndrom, förbättra mikrocirkulationen och förbättra lokal immunitet.

Vanliga metoder för inflytande är:

 • rektal elektrofores;
 • UHF-terapi;
 • Mikrovågsbehandling.

Massage i prostatakörteln är också effektiv.

diet

Diet med inflammation i prostata baseras på principerna för hälsosam kost och begränsar användningen av skadlig mat. Dieten väljs med hänsyn till svårighetsgraden av manifestationen av sjukdomen och organismens egenskaper.

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att sluta använda:

 • fett kött och fisk
 • salt och kryddig mat;
 • konserveringsprodukter;
 • rökt produkter;
 • kål;
 • baljväxter;
 • starkt te och kaffe;
 • alkohol.

Det är värt att berika kosten med sura mjölkprodukter, spannmål och juice.

Vid behandling av inflammation i prostata spelas en viktig roll av ett element som zink. Den finns i:

 • kycklingkött;
 • ägg;
 • frön av pumpa;
 • valnötter.

Under behandlingsperioden måste du konsumera en stor mängd vätska. Samtidigt är det helt nödvändigt att avstå från att ta alkoholhaltiga drycker. De hämmar processen för återhämtning och provocerar olika komplikationer.

Folk recept

Läkare tror att det är omöjligt att bota sjukdomen med hjälp av folkmedicinska lösningar. Men för att lindra patientens tillstånd i den akuta sjukdomen är deras hjälp inte riktigt riktig. När allt kommer omkring är även många mediciner gjorda på grundval av medicinska växter, som används ofta i recept på traditionell medicin.

Experten kan ge råd om användning av avkok och infusioner av örter och växter. De tas oralt eller tillsätts till vattnet medan de håller sessilbubblorna. Bland de användbara plantorna är:

 • bark av asp
 • kastanjer;
 • fälthästsail
 • kamomill;
 • mor och styvmor;
 • bark av ek.

Det är värt att komma ihåg att vissa örter kan orsaka allergiska reaktioner. Därför bör du inte själv utse sina utnämningar. Annars kan du prova utseendet på olika komplikationer.

Den akuta formen av prostatit är ganska mottaglig för terapi. Det är viktigt att starta det i tid när de första symptomen uppstår. Om att dra åt med terapi kan sjukdomen förvärva en kronisk kurs. I detta fall botar det blir mycket svårare.

Akut inflammation i prostata (prostatit): Vad ska man göra?

Akut prostatit är en patologisk inflammatorisk infektionsprocess som påverkar hankörelsens vävnader, följt av svullnad och foci av purulenta formationer.

Orsakerna till akut prostatit är vanligtvis uppdelade i följande kategorier:

1. infektiös, orsakad av patogena nonspecifika mikroorganismer:

 1. Gram-negativ (Proteus, E. coli, Klebsiella);
 2. gram-positiva (streptokocker, enterokocker, stafylokocker);
 3. urogenitala infektioner: trichomoniasis, gonorré, mykoplasma och andra;

Mikrober penetrerar kroppen, vilket orsakar akut inflammation i prostatan, på flera sätt:

 • Spridas av blod från infektionskällan i kroppen. Skadliga agenter som levereras till prostata via blodbanan, även från ett avlägset organ (till exempel tonsillit, karies, bihåleinflammation) kan påverka friska vävnader. En anatomisk egenskap hos körteln är ett omfattande nätverk av venösa och arteriella anastomoser.
 • Penetrera från excretionskanalerna i körteln, som öppnas i urinväggen, belägen bakom. Uretrit, cystit, stenar i urinröret, förhudsförträngning, enodouretralnye förfaranden (cystoskopi, buzhirovannye kateter) provocera ofta akut inflammation i prostatan.

2. Icke-infektionssjukdomar skäl. Till denna kategori av faktorer är fenomenen ständig stagnation i bäckenerna och utsöndringskanalerna (acini). Akut inflammation i prostatan icke-infektiösa ursprung är vanligast hos patienter som föredrar lite drag och sitta en hel del, som lider av bäcken åderbråck, vanlig förstoppning, kronisk alkoholförgiftning. Överkylning, överdriven eller oregelbunden kön, diabetes, AIDS kan också orsaka sjukdom.

Symtom på akut inflammation i prostata

Tecken på sjukdomen manifesteras i enlighet med utvecklingsstadiet för den patologiska processen. Trots allt brinner akut inflammation alltid konsekvent från ett steg till ett annat.

 1. Catarrhal inflammation modifierar de slemhinnor och submukosala skalen hos acysterna och enskilda lobuler i prostata, vilket leder till bildandet av flödande trängsel och ytterligare progression av sjukdomen. Smärta och tyngd i ljummen, ständigt nattlust att urinera - symptomen på akut prostatit hos män, som fortsätter i en katarrhal form.
 2. Nojushchie trubbig perineal smärta, vilket ger till reproduktiva organ, korsbenet eller anus, svår urinering (ibland fullständig urinretention), feber, tillsammans med temperaturen zum 38 * C, av totala försämringsproblem med defekation på grund av smärta, utseende i urin grumlig sediment eller främmande vitliga filament - alla dessa är tecken på akut prostatit i follikulärt stadium. Vid detta stadium påverkar inflammationen flera lobuler i prostatakörteln, och platsen för suppuration utvecklas i stället för propparna. Symptomen på sjukdomen manifesterar sig mer levande.
 3. Inflammation inte bara lober, men prostatavävnad att bilda multipla infiltrat och pustulös lesioner kallade parenkymatös sjukdomsstadium. I detta fall kommer de symptom på akut prostatit vara: feber, törst, svaghet, anorexi, en mycket hög temperatur (över 39 * C), korta frekvent urinering och dramatiskt (ibland fullständig oförmåga att urinera), problem med avföring, förstoppning, väderspänning. Försök att gå på toaletten åtföljs av en skarp smärta. Detta sker både från blåsans sida och från endotarmen, där en störande smärta känns på grund av reaktiv inflammation. I anuset observeras slemhinnorutsläpp. Relief från smärta patienten finner i en pose som ligger på hans sida med knäna pressade.
 4. Obstruerad urinutflöde och erektil dysfunktion är vanliga karaktäristiska tecken på akut prostatit hos män i alla skeden av sjukdomen.

Hur man behandlar akut prostatit?

Elena Malysheva: "Prostatit besegras av europeiska läkare: deras upptäckt inom människors hälsa är idealisk, det är ett genombrott och det kallas."

Förstöring av prostatit, vad ska man göra? Kontakta läkare omedelbart. Trots allt är effektiv behandling av akut prostatit hos män endast möjlig på urologiska avdelningen.

Behandling för akut prostatit utförs både terapeutiskt och kirurgiskt. Beslutet att ta bort en akut attack av prostatit kan endast tas av doktorn, baserat på den kliniska bilden, resultaten av undersökningen, vilket avslöjade orsaken till sjukdomsuppkomsten och stadium av inflammatorisk process i körteln.

En abscess som uppstått i prostatakörteln, bäckenflegmon och ett antal andra anomalier kan vara en komplicerad sjukdom av akut bakteriell prostatit. Behandling av denna blixtsnabba processen, liksom en förvärring av prostata adenom, utförs med hjälp av kirurgi. Urologen öppnar snabbt abscessen, dräner körtelkaviteten inom en vecka.

Konservativ behandling är stegvis och består av ett komplex av åtgärder: läkemedelsbehandling, bäddstöd, fysioterapi (sessilt varmt bad, UHF, mikrovågsugn, orgassmassage, rektalelektrofores). Sjukgymnastik utförs efter lindring av inflammation.

Dieten för akut prostatit ingår också i komplexet av terapeutiska åtgärder. En balanserad kost som utesluter skarpa, feta livsmedel, alkohol, drycker som orsakar jäsning och innehåller koffein, gör att du kan ta bort akut inflammation på kortare tid.

Antibiotika för akut prostatit

Antibiotikabehandling är det första hjälpen i kampen mot inflammation. Antibiotika för akut prostatit administreras både intravenöst och oralt. Intravenös infusion är indicerad för komplicerade former av sjukdomen, åtföljd av feber, feber, förgiftning av kroppen. Efter lindring av ovanstående symtom övas användningen av läkemedel i form av tabletter.

"Förstöring av prostatit, än att behandla?" - Endast läkaren kan svara på denna fråga. När sjukdomen akuta prostatitläkemedel och varaktigheten av deras antagning utsetts av urologen. Endast i detta fall finns det en garanti för full återhämtning. Självmedicinering är farlig på grund av komplikationer och kronisk sjukdom. Trots allt är kronisk inflammation i prostata en helt obehandlad akut prostatit.

Behandling för akut prostatit utförs av följande grupper av antibakteriella läkemedel:

 1. Fluoroquinoler - ciprofloxacin, norfloxacin, levofloxacin;
 2. Cefalosporiner - cefotaxim, ceftibuten, cefaklor;
 3. Semisyntetiska skyddade penicilliner - ampicillin / sulbaktam, amoxicillin / klavulansyra;
 4. doxycyklin;
 5. Erytromycin, azitromycin, roxitromycin. I denna sjukdom anses läkemedel från makrolidgruppen alternativa läkemedel, som används mycket mindre ofta vid stopp av inflammation än ovanstående antibiotika.

Terapeutisk läkemedelskomplex inkluderar även vitamin B och C, med smärta symptomatologi NSAID (diklofenak, piroxikam, rektala suppositorier med belladonna), såsom indikeras av immunomodulatorer läkare.

Behandling av akut inflammation i prostatakörteln hos män med farmakologiska preparat utförs från tio dagar (oftare vid catarrhalstadiet) till flera månader (med parenkymkomplicerad form).

Kön med akut prostatit

Förbudet mot sex med förvärring av prostatit är en förutsättning för en snabb återhämtning. Även om de smärtsamma symptomen och obehag i perineum sällan sätter män i intimitet.

När den akuta attacken avtar, kommer ett vanligt sexliv bara att gynna mannen. Men in i ett intimt förhållande som patienten behöver veta:

 1. Med diagnosen infektiös och bakteriell akut prostatit bör kön skyddas för att undvika smitta hos den sexuella partnern.
 2. Du kan inte fördröja sexuell handling i flera timmar, det kan orsaka en förvärmning av prostatit. Orsaker till ett utbrott av inflammation - Stagnation av sämre vätska och intensiv stress på orgeln;
 3. Analsex kan igen provocera en exacerbation. Behandling i detta fall kommer att vara lång och dyr. Analsex är en vanlig orsak till många allvarliga komplikationer av prostata;
 4. Slumpmässigt sex kan återkomma obehagliga tecken på sjukdom. Förstärkningen provoceras av mikroorganismernas konflikt. När allt kommer omkring har varje kvinnlig vagina en individuell flora. Därför är parallell inflammation resultatet av sex med flera partner samtidigt.

Leva hälsosamt "Prostatit utsätts för en kur Farväl... Smärta, täta urinträngningar, problem med potensen, misständningar i sängen, denna billiga läkemedel som kallas"

Akut inflammation i prostata symptom och behandling

Än att ta bort en inflammation i en prostata utan antibiotika

Inflammation av prostatakörteln observeras hos de flesta män, oavsett åldersgrupp. Denna avvikelse, som alla andra sjukdomar, har sina egna symtom och tecken, som måste uppmärksammas åt varje man. Man måste komma ihåg att det är möjligt att behandla prostatainflammation eller kronisk prostatit, men först efter ett förhandssamråd med en specialist. Det rekommenderas inte att engagera sig i självständig diagnos och behandling, eftersom det bara kan förvärra situationen. Du kan behandla inflammation i prostata i hemmet, men under överinseende av en läkare.

Tecken och symtom på prostatit

Beroende på typ av prostatit finns det också olika tecken:

 1. Akut prostatit. Patienten har en förhöjd kroppstemperatur, frekvent urininkontinens med ett snitt och ett svagt huvud av strålen. Det kan också brinna i perineal regionen, smärta vid avföring i anus. Om inflammationen är purulent, kan du observera utsöndring av pus under frisättning av urin.
 2. Kronisk prostatit. Patienten har en konstant brännande känsla i perinealområdet, pus frisätts under frisättning av urin. Patienten är också irriterad och känner en konstant uppdelning.

Dessa tecken rekommenderas inte att ignoreras, liksom en minskning av sexuell lust eller ett ökat utbrott av spermier, en smärtsam och lång erektion på natten. Om du började observera sådana tecken kan det här indikera inflammation i prostatakörteln.

Symtom på inflammation i prostata beror också på sjukdomsfasen:

 1. Symtom på akut prostatit: sjukdomskänsla, svaghet, huvudvärk, feber, ofta behov av att badrummet, som inte åtföljs av utsläpp av urin, nervös upphetsning, ibland akut urinretention.
 2. Symtom på kronisk prostatit. Detta stadium av sjukdomen är asymptomatisk eller med tecken som inte uttalas. Patienten kan känna en kraftig försämring av hälsotillståndet, det finns några problem med styrkan, liksom störningar från nervsystemet börjar hända. De karaktäristiska symtomen på kronisk prostatit är också snabba och svagt uttryckta smärtupplevelser i ljummen, perineum eller pubic-området. Samlagets varaktighet förlängs, och kön åtföljs av livliga känslor. Huvudsymptomet för kronisk prostatit: en svag stråle och urladdning under urinlösningen.

För att undvika sådana problem är det nödvändigt att regelbundet besöka en specialist och genomföra skälig behandling.

Än att ta bort en inflammation i en körtel?

Inflammation av prostata bör behandlas och i rätt tid. Ibland är det inte lätt och inte så snabbt, särskilt vid avancerade skeden av sjukdomen. För att bli av med prostatit behöver du bli av med symtomen på sjukdomen, nämligen från inflammation i prostata och urinväg och eliminera stillastående processer. Därför är det nödvändigt att genomföra en noggrann noggrann undersökning i en specialklinik.

Behandla prostata kan vara på följande sätt:

 1. Antibakteriell behandling.
 2. Massage i prostatakörteln.
 3. Sjukgymnastikbehandling.
 4. Immunkorrigering.

Vilken typ av behandling kan användas hemma?

Hembehandling för prostatit är endast tillåten i början av sjukdomen. Om det förekommer en förvärring av kronisk prostatit rekommenderas att behandlingen genomförs av en specialist.

 1. Massage i prostatakörteln. Denna procedur kan utföras hemma, men efter ett inledande samråd med en specialist. Det anses vara en effektiv behandlingsmetod. Massage hjälper snabbt till att ta bort inflammation i prostatakörteln och ta bort pus från kroppen. Parallellt är det nödvändigt att ta antibiotika som dödar bakterier. Det rekommenderas också att följa rätt livsstil, livets rytm och näring.
 2. Mottagning av tabletter. Innehåller sig själv antibakteriell terapi med användning av lokal och systemisk verkan. Man måste komma ihåg att inflammation i körteln inte kan avlägsnas utan antibiotika, eftersom de hjälper till att bli av med den infektion som framkallar sjukdomen. Det är inte nödvändigt att engagera sig i oberoende behandling, eftersom det felaktiga intaget av antibiotika kan skada kroppens tillstånd.

Snabb avlägsnande av inflammation i körteln

För att snabbt avlägsna inflammationen kan du inte bara massage eller kväva med medicinska örter, utan även värme, ljus som kan köpas på något apotek.

Men även vid första anblicken kräver skadlig och snabb behandling det nödvändiga samrådet med en specialist, eftersom behandling av självinflammation kan vara osäker.

Med akut prostatit kan mikroclyster användas som tillverkas självständigt på grundval av medicinska växter. För att förbereda lösningen måste du införa kamille, uppvärmd till 40 grader, ibland lägga till novokain och injicera i anus. Sammanlagt behöver du inte ange mer än 300 ml och behålla vätskan så länge som möjligt.

En mer traditionell och mindre besvärlig metod är användningen av ljus, baserat på medicinska växter.

Om ljus av högkvalitativ produktion, smälter de snabbt. Det är också värt att uppmärksamma deras konsistens, vilket inte borde vara mjukt. Alla ljus ska absorberas på kort tid och effektivt få effekt och på kortast möjliga tid. Preliminärt är det nödvändigt att samråda med en specialist om hur mycket som ska administreras och tillverkaren.

I vilket stearinljus som används för att lindra inflammation i prostatakörteln, bör det ingå i antispasmodik, antibiotika, antiinflammatoriska ämnen som bidrar till snabb absorption av aktiva substanser i kroppen. Du kan också ta antiinflammatoriska läkemedel, men enligt instruktionerna och doseringen.

När det gäller alla metoder som används hemma anses det vara säkert om allt är gjort korrekt, följ rekommendationer och instruktioner.

Det rekommenderas inte att experimentera och lita på allt du läser på olika forum, som den ena eller andra metoden kan vara ineffektiv på din position eller kan förvärra situationen. Var därför inte blyg och orolig, men omedelbart gå till en specialist som efter en preliminär undersökning kommer att kunna berätta exakt vilken nivå av sjukdomen du har och ordinera en behandling.

Om du har några frågor, kommentarer eller tvivel kan du gå igenom en undersökning på flera kliniker. Lita inte på din hälsa hos läkare och andra läkare, eftersom det inte är möjligt att noggrant bedöma situationen utan preliminära tester.

Hur korrekt att behandla akut prostatit?

Vid höra hos varje man, att akut prostatit kostar 3 platser bland sjukdomar på grund av vilken adress till urologen. Detta är ett problem som kan leda till infertilitet, erektil dysfunktion och ejakulation, sexuell dysfunktion och onkologiska sjukdomar. Så, akut prostatit (från latin prostatit) är en inflammation i prostatakörteln.

Prostatan är ett glandulärt organ som ligger i den nedre delen av bäckenhålan under blåsan.

Dess huvuduppgift är att utveckla en hemlighet, som är ca 35% av ejakulatet. Funktionen hos prostatakörteln beror på reproduktiv funktion, eftersom det:

 • stöder spermatozoas aktivitet och vitalitet
 • säkerställer stabiliteten i syrets alkaliska tillstånd av spermier;
 • har en enzymatisk effekt på ejakulatet
 • deltar i reglering av urinering.

Orsaker och konsekvenser av sjukdomen

Bland de etiologiska faktorerna skiljer sig mellan infektiösa och icke-infektiösa orsaker till prostatit.

Infektion kommer ofta ur urinledaren, mindre ofta - genom hematogen väg (blodflöde) från fokusen på den inflammatoriska processen i könsorganen. Sjukdomsverkningarna är olika mikroorganismer:

 • stafylokocker;
 • streptokocker;
 • E. coli;
 • blek treponema;
 • Mycobacterium tuberculosis;
 • chlamydia;
 • svampar;
 • gonokocker;
 • virus.

Bland annat är de viktigaste:

 • brott mot sexuellt liv (avbrott, samlagstid, sexuell dysfunktion);
 • hypotermi;
 • hypodynami, stillasittande livsstil;
 • uretrit, epididymit, vesikulit;
 • rektumssjukdomar (proktit, proctosigmoidit, anusit, hemorrojder);
 • akuta luftvägsinfektioner;
 • skador på urinledarna och blåsans hals under olika manipuleringar.

Funktionsmekanismen för faktorerna är tvåsidig: För det första försvagar de skyddande reaktionerna och förmågorna hos kroppen, och för det andra uppstår könsorganssjukdomar. I kärlens parenchyma tränger infektiösa agens, orsakar inflammation, svullnad av prostata, stör processer av metabolism och syra-basbalans.

Det är viktigt att känna alla

Om du har några misstänkta symtom (smärtsam urinering, feber, generell svaghet), ska du kontakta en specialist för att bekräfta eller neka diagnosen. Vid inflammatorisk behandling föreskrivs speciell medicinering.

Effektivt är också behandling av akut prostatit med örter som lindrar inflammation, har antibakteriella egenskaper, accelererar återhämtningsprocesserna på cellulär nivå. De vanligaste tinkturerna och deckningarna av sådana växter:

Fytoterapi används som stabilisator för urinering, för smärtstillande verkan (minskar smärta), och även för att förhindra utvecklingen av en kronisk form av sjukdomen.

Vem är i riskzonen?

För en bättre förståelse av förekomsten, progression, diagnos och behandling klassificeras inflammation i prostata i följande former:

 1. Akut bakteriell prostatit.
 2. Kronisk prostatit.
 3. Asymptomatisk prostatit.

Sjukdomen uppträder huvudsakligen hos män av reproduktiv arbetsålder från 22 till 55 år. Ca 35-45% av den manliga befolkningen lider av denna sjukdom. Riskgruppen omfattar män med akuta eller kroniska infektionssjukdomar i det urogenitala systemet, oregelbundet sexuellt liv, frekventa förändringar hos sexpartner, hormonella störningar.

Symtomatologi av sjukdomen

De viktigaste symptomen på akut prostatit är:

 • dysuriska manifestationer (brott mot urinering i form av svårigheter eller frekventa önskningar);
 • smärtsamma känslor i området av externa könsorgan, under avföring
 • minskad styrka;
 • ökad kroppstemperatur;
 • störande smärta i ändtarmen
 • tecken på allmän förgiftning (aptitlöshet, huvudvärk, nedsatt arbetsförmåga, sömnstörning, psyko-motionella störningar);
 • ökning av leukocyter i den allmänna analysen av blod.

Diagnostiska metoder

Diagnos av prostatit är baserad på ovanstående symtom, given rektal fingerundersökning med en hemlighet för mikrobiologisk undersökning, urin och blodprov.

När palpating patienter på akut prostatit är prostatakörteln mycket smärtsam, spänd, förstorad, hård. Bekräfta diagnosen kan ultraljud, urofluometriya, biopsi av prostata.

Hur bli av med problemet?

För att korrekt och korrekt förstå hur man behandlar akut prostatit är det nödvändigt att genomföra laboratorietester som hjälper till att bestämma vilken flora som har orsakat inflammation. Terapi bör vara omfattande och ta hänsyn till sjukdomens egenskaper.

Ursprungligen är det nödvändigt att utesluta från dietprodukterna, att inte dricka alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel. Det är viktigt att övervaka tillståndet i matsmältningssystemet.

I samband med kränkningar av urinering som används antispasmodiska, smärtstillande läkemedel, utse termiska förfaranden i området promezhiny.

Utför intensiv terapi med bredspektrum antibiotika i kombination med sulfanilamid droger. Behandlingen varar tills fullständig återhämtning, för att undvika övergången till kronisk form.

Med akut prostatit är effektiva stillasiga bad, heta mikroklyster, suppositorier med analgetika effektiva.

Viktigt är allmän förstärkningsterapi som kan utföras av komplex av vitaminer, fytopreparationer (havtorn, kamomill, kalendula), mineraler.

Användbara produkter för prostata är biproduktion (honung, vax, royal gelé). De har immunmodulerande, tonisk, stärkande, antibakteriell effekt.

Traditionell medicin rekommenderar användning av eteriska oljor, örttinkturer, matvaror mättade med vitaminer, mikro- och makroelement som profylax av prostataens inflammatoriska process.

Vad behöver du komma ihåg?

Om du har tecken på akut prostatit, behöver du se en specialist och utföra behandling tidigt. Om hjälp görs på sena villkor kan processen bli kronisk. Med progression kan en abscess, sepsis bildas.

Prognosen för alla former av prostatit är gynnsam om hjälp ges i tid. Glöm inte förebyggande åtgärder som kommer att förebygga sjukdomen, eliminera komplikationer, stödja immunsystemet på hög nivå, säkerställa att alla organ och system fungerar normalt.

När det gäller den manliga makten, för att behålla en ton, styrka, libido, måste du följa vissa regler:

 • övervaka tillståndet av urogenitala organ
 • eliminera dåliga vanor
 • normalisera dagens regim, sova;
 • mindre mottagliga för stressfaktorer
 • justera kosten;
 • leda ett regelbundet sexliv;
 • i tid för att söka hjälp till specialister
 • för förebyggande användning av traditionell medicin;
 • behandla hormonella störningar;
 • upprätthålla hygien och temperaturregimet hos det urogenitala systemet.

Att spara den reproduktiva funktionen är grunden för någon man. Det här är trots allt en garanti för fortsättningen av livet på jorden. Därför behöver du allvarligt ta sexuell hälsa, behåll din energi och ton, skydda dig mot negativa yttre påverkan! Att följa reglerna för en hälsosam livsstil, därmed förhindrar du förekomsten av sjukdomar, inte bara genitourinärsystemet utan hela kroppen som helhet!

Typiska symptom på denna form av sjukdom är problem med urinering. Prostata blir inflammerad och ökar. Som ett resultat är det en rörelse i urinvägarna, som åtföljs av obehag och smärta. När sjukdomen utvecklas uppträder obehagliga symptom mer aktivt.

Med bakterieformen av sjukdomen förvärvar smärtsamma känslor en vandrande karaktär. Patogena mikroorganismer migrerar från prostata. Som ett resultat ges smärtsamma förnimmelser till bukhålan, till nedre delen av ryggen, till ljummen. Patienten känner också klåda och obehag i anusen.

För att påskynda återhämtningen behövs särskild terapeutisk gymnastik. Men akut inflammation i prostata är inte en orsak till uppsägning. Så snart ångest börjar när du urinerar, dra inte åt det, rekommenderas att omedelbart kontakta en läkare. Denna sjukdom kännetecknas av en hög kroppstemperatur upp till 40 ° C.

Kronisk prostatit: karakteristiska symptom

I den äldre generationen har inflammation i prostata ofta en kronisk form. Undersökningen identifierar inte alltid skadliga bakterier. Men detta garanterar inte deras frånvaro. Fel sätt att leva, könsorganens trauma - allt detta kan prova problem med prostata hos äldre män. I det här fallet uppträder följande symptom:

 • frekvent, brådskande uppmaning att urinera;
 • obehag under avföring
 • dysfunktion av reproduktionssystemet;
 • framväxten av nattliga erektioner
 • för snabb utbrott av utsädet;
 • brinnande i ljummen;
 • penisens låga spänning
 • Behovet av att göra ansträngningar vid urinering, vilket blir intermittent;
 • deprimerat tillstånd.

Men den kliniska bilden är ibland väldigt annorlunda. Det beror allt på kroppens egenskaper. Ovan beskrivna funktioner kan kombineras eller manifesteras separat.

Vissa symptom är helt motsägelsefulla, till exempel lethargi i penis och en långvarig nattlig erektion, försämring av sexuell lust och snabb uppnåelse av orgasm.

Överdriven trötthet, dålig prestanda, motvilja att röra sig kan signalera en störning i prostatakörteln. Du kan inte diagnostisera dig själv eller självmedicinera. När allt kommer omkring är de ovanstående tecknen farliga och kan vara fulla av konsekvenser. Dessutom indikerar de ibland andra formidabla patologier: cystit, blåsokologi eller tumörer i prostata.

Låg sexuell lust, svårighet att urinera och andra symptom på prostatit är viktigt för att kunna känna igen alla. Detta gäller särskilt för personer som har haft urinvägsinfektioner. Du bör också vara mycket uppmärksam och de som engagerar sig i analsex.

Prostatit under lång tid kanske inte känns. Men den latenta utvecklingen av sjukdomen åtföljs av igensättning av prostata från utsöndringsröret. Detta kommer att skapa skadliga mikrober gynnsamma villkor för reproduktion. Därför kan ett besök hos en läkare inte skjutas upp om tidiga symptom på prostatit identifieras.

Det är tillrådligt att återställa och maximera immuniteten, att leda en aktiv och hälsosam livsaktivitet och i de inledande stadierna att kämpa med könsorganens sjukdomar, om någon. De första tecknen på sjukdomen bör indikera behovet av att omedelbart kontakta urologen och börja konfrontera sjukdomen.

Symtom och behandling av akut prostatit hos män - hur man lindrar en attack med antibiotika och folkmekanismer

Varannan manliga reproduktiv ålder (upp till femtio år) så känsligt ämne sjukdom såsom akut prostatit, varigenom under påverkan av vissa faktorer inflammerad prostata (prostata), vilket gör att olika former av sexuellt funktionsstörningar, fertilitet, psyko-emotionella tillstånd. Var uppmärksam på vad din kropp säger och inte försumma tidig behandling.

Vad är akut prostatit?

Om urinera man känner obehag och även smärta, bör du omedelbart kontakta din läkare, eftersom den akuta prostatit - en sjukdom av infektiös etiologi som orsakar inflammation i prostatan med efterföljande bildning av ödem i körtelvävnad, bildandet av purulent fokus på det. Om du inte uppmärksamma tecken på akut inflammation i prostatan, kan sjukdomsförloppet omvandlas till en kronisk form, som är svår att behandla och tid för eftertanke är mycket liten - omvandlingen sker i ett par dagar.

Men mer allvarliga komplikationer är möjliga än övergången till kronisk form. Det finns risk för sepsis - en vanlig infektion i blodet och stigande infektion i urinvägarna med utveckling av pyelonefrit och cystit. I dessa fall är patienten akut på sjukhus, tillståndet kan vara kritiskt. Även om sepsis som en komplikation är en sällsynthet kan den inträffa hos patienter i immunosuppressiva tillstånd - förgiftning, feber, svåra symptom, svaghet. Därför är det nödvändigt att sova blod för detektering av mikroorganismer.

Symtom på akut prostatit

Varje man behöver känna till och komma ihåg symptomen på akut prostatit. Vanliga tecken på sjukdomen manifesteras:

 • Skarp smärta vid urinering.
 • Intoxicering av kroppen.
 • Brott mot urinering (intermittent, svag, ansträngd ström).
 • Ofta uppmanar att besöka toaletten på natten.

Dessa är yttre symtom på prostatit, men med en djupare studie i urinen finns leukocyter, spår av slem och pus i sekretionsvätskan i prostatakörteln. När palpation är probed ett tätt, förstorat organ, pressning kommer att vara smärtsamt. Den vidare utvecklingen av den inflammatoriska processen kännetecknas av svårighetsgraden och smärtan i perineum, avgivande i penis, sacrum och rektum. Som följd blir det svårt för patienten att tömma urinblåsan och att defecera på grund av svåra smärtsamma förnimmelser. Kroppstemperaturen kan stiga till 38 ° C.

Orsaker till akut prostatit

Eftersom denna sjukdom har en bakteriell inflammatorisk natur är följande smittämnen orsakerna till akut pankreatit:

 1. Gram-negativ - Klebsiella, Escherichia coli, Proteus.
 2. Gram-positiv - enterokocker, stafylokocker, streptokocker.
 3. Urogenital - trichomoniasis, klamydia, ureaplasmos, gonorré, candidiasis, mykoplasmos.

Mikrobfloran penetrera prostatakörtelvävnad, vanligtvis genom transkanalikulyarnym (genom urinröret och kanalerna i prostatakörteln). Med cystit, migrerar infektionen till prostata från urinblåsan. Andra möjliga sätt öppnas när bakterier tränger endouretralnye manipulationer (installation kateter bougienage urinröret, cystoskopi, Ureteroscopy). Patogener migrerar in i prostatan från avlägsen foci vid karies patogen, sinuit, tonsillit, kolecystit, pyoderma, bronkit.

Sannolikheten för infektion i tarmen med proktit, hemorrojida sprickor, kolit är stor. Icke-infektiösa faktorer som kan orsaka kärvning av prostatit är stillastående (kronisk) venösa fenomen i bäckenet och försämrad dränering prostata acini. Överbelastning kan orsakas av oregelbunden eller, tvärtom, överdriven sexuell aktivitet, avbrutet samlag, en stillasittande livsstil och frekvent förstoppning, frekvent alkoholförgiftning, åderbråck i lilla bäckenet, hypotermi.

Former av akut prostatit

Klinisk utveckling av denna sjukdom anses i tre steg, som samtidigt är former av akut pankreatit. Dessa är:

 1. Det första steget är katarrhalformen.
 2. Det andra steget är follikulär form.
 3. Det tredje steget är parenkymformen.

Akut prostatit hos män börjar med katarralt inflammation, vilket kännetecknas av ökningen av acini, utseendet av ödem i körtelvävnaden och som en konsekvens en ökning av organets storlek. I den inflammatoriska processen är prostatakörtelns utsöndringskanaler aktivt involverade, vilket öppnar sig i den bakre delen av urinröret. Skivor och kanaler i prostatakörteln blir inflammerade, deras kontraktilitet är nedsatt, de kontraherar och täpps, det kan göra det svårt att isolera utsöndringen av prostata.

Vid katarralstadiet stannar den patologiska processen på slemhinnorna och går inte djupare. I processen med progression sprider sig sjukdomen till hela prostatakörteln. Follikulär akut bakteriell prostatit utvecklas. När det analyseras i urinen visas pus. Vävnaderna i körteln förändras destruktivt, puffinessen fortsätter att öka. Den follikulära formen gör det fortfarande lätt att behandla.

Då utvecklas den parenkymala formen av sjukdomen, vars resultat kan bli en prostataabscess, det vill säga kronisk prostatit. Därför kan du inte ignorera sådana symptom som:

 • Höj kroppstemperaturen till 39 ° C och över.
 • Manifestationer av förgiftning: svaghet, frossa, törst, aptitlöshet.
 • Hyppig uppmaning att gå på toaletten för ett litet behov åtföljs av pulserande skarpa smärtor.
 • Omöjlighet att tömma blåsan.
 • Gasbildning.
 • Tenesmus.
 • Förstoppning.
 • Utsöndring av slem från anus.

Diagnos av akut prostatit

Vid första misstanke om inflammation i prostata, skynda till doktorn. Korrekt och omfattande diagnos av akut prostatit är mycket viktigt för snabb och framgångsrik behandling. Läkaren kommer först och främst att analysera anamnesen, specificera när det finns smärtsamma förnimmelser i perineum, huruvida deras intensifiering eller minskning sker vid utlösning, urinering, avföring. Var noga med att läkaren ska studera patientens medicinska historia: vilka sjukdomar som överfördes, oavsett om det fanns sexuellt överförbara infektioner.

Urologen kommer att palpera de yttre könsorganen för att bestämma utvecklingspatologier, synliga tecken på prostatit och rektal undersökning - prostatakörteln genom anusen. För att skapa en fullständig klinisk bild kommer det att bli nödvändigt att genomgå sådana undersökningar:

 1. Urinalys för att bestämma nivån av leukocyter och närvaron av purulenta trådar.
 2. Blodprov.
 3. Bakpossev smear - tar innehållet och skrapar ur urinröret för att bestämma bakteriens tillväxt och deras känslighet mot antibiotika.
 4. Bestämning av urinhastigheten (uroflowmetry).
 5. Ultraljud av prostata för att upptäcka diffusa förändringar i körteln och dess abscessering.
 6. Blodtest för att bestämma förekomsten av patogener sådana sjukdomar som syfilis, gonorré, mykoplasmos, klamydia.
 7. PCR-diagnostik.

Behandling av akut prostatit

Efter noggrann diagnos börjar de behandla akut prostatit. Det är baserat på antibiotikabehandling, vars syfte är att undertrycka smittämnen. Dessutom innefattar konservativ behandling av prostatit användningen av:

 • Antiinflammatoriska läkemedel.
 • Medel som förbättrar blodtillförseln.
 • Narkos och antispasmodik.
 • Preparat som stöder metaboliska processer i prostata.
 • Multivitaminer.
 • Fytoterapeutiska medel.
 • immunomodulatorer

Förlängda former av inflammation i prostata med utseende av purulenta foci kräver kirurgisk ingrepp. Transuretral (genom urinväggen) eller transrectal (genom anusväggen) dränering av abscesserade områden utförs. Operationen kan vara nödvändig vid patologisk urinretention. En punktering epicystostomy utförs - ett snitt görs i bukhålan, i vilket ett rör för urinledning sätts in.

droger

Behandling av akut prostatit hos män med droger (tabletter, injektioner) är grunden för framgångsrik terapi. Med korrekt ordinerad antibiotikabehandling kan infektionen övervinnas inom några dagar. Fortsatt behandling rekommenderas dock i fyra veckor för att uppnå fullständig utrotning av patogen mikroflora. Drogläkemedel som används i sjukdomen är:

 • Etiotropic (antibiotika) - förstöra patogener.
 • Patogenetiska (NSAID) - eliminerar stillastående fenomen i prostata.
 • Symtomatisk (smärtstillande medel, antipyretika) - lindrande smärta, muskelsorgkramper, andra symtom.

För att behandla inflammation i prostata, kan en läkare ordinera en uppsättning droger som kommer att innefatta:

 • Injektioner - främja penetrationen av läkemedlet i organets vävnader på kort tid.
 • Ljus (rektal) - analgetisk, antibakteriell effekt.
 • Inställningar - Leverans av läkemedlet till prostata genom urinrörets öppning.
 • Microclysters med buljonger av örter.
 • Antibakteriella läkemedel med ett brett spektrum av åtgärder, såvida inte en specifik patogen identifieras.

Antibiotika för akut prostatit

De främsta patogenerna av prostatit är patogena bakterier som orsakar inflammation i prostatakörtelns vävnader. Därför är antibiotika för akut prostatit grunden för behandlingen och föreskrivs först efter att ha testat mikrofloraens känslighet. Antimikrobiella medel som används vid inflammation är uppdelade i följande grupper:

 1. Fluoroquinoloner - Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Ofloxacin, TSiprolet, Nolitsin, Tavanik, Levofloxacin.
 2. Penicilliner - Amoxicillin, Ampiox, Augmentin, Oxacillin, Carbenicillin, Amoxiclav.
 3. Cefalosporiner - Ceftriaxon.
 4. Makrolider - Rulid, Azitromycin, Klaritromycin, Sumamed, Oleandomycin.
 5. Tetracykliner - Tetracyklin, Doxycyklin, Unidox Solutab, Oxytetracyklin, Minocyklin.
 6. Aminoglykosider - Kanamycin, Gentamicin, 5-NOC.

Förebyggande av akut prostatit

Att mannen alltid var frisk, full av styrka, är förebyggande av akut prostatit viktigt, bland annat:

 1. Regelbundet sexliv med en konstant partner, med undantag för tillfälliga kontakter.
 2. Användning av kondomer.
 3. Avslag från rökning, droger, alkohol.
 4. Rätt näring.
 5. Personlig hygien.
 6. Förebyggande årliga undersökningar hos urologen.
 7. Intag av vitaminer och zinkpreparat.

Det är viktigt att fullständigt bota sjukdomar i genitourinary organ (uretrit, cystit, pyelonefrit, balanoposthit). Obehandlade sjukdomar kan orsaka utvecklingen av en inflammatorisk process i prostatakörteln. Dessutom bör man inte glömma ökningen av fysisk aktivitet. Under den kalla årstiden bör hypotermi undvikas. För mänens hälsa är mycket användbart massage prostata. Men om sjukdomen redan har gjort sig kände är massagen kontraindicerad och till och med omöjlig på grund av organs smärtsamhet.

Video: Tecken på akut prostatit

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.