Huvud
Skäl

Akut prostatit hos män: symtom och behandling

Akut och kronisk prostatit är de vanligaste manliga sjukdomarna. I klinisk urologi diagnostiseras dessa sjukdomar hos 30-60% av männen som är i reproduktiv och arbetsför ålder (30-50 år).

Akut prostatit är en inflammatorisk lesion i prostatakörteln, åtföljd av ödem och bildandet av purulenta foci i prostata vävnaderna. Sjukdomen orsakas av verkan av olika patogena mikroorganismer.

Sjukdomen behöver inte akut behandling. Att ignorera den akuta inflammationen kan dock leda till att det kommer att gå i kronisk form. Därför, om de första symptomen uppstår, bör du konsultera en läkare och få ett möte för behandling.

Orsaker till sjukdomen

De vanligaste sjukdomarna är män som är åldrade efter 30 år. Orsakerna till dess förekomst är vanligtvis förknippade med de negativa effekterna av olika patogena mikrofloror. Bland de mikroorganismer som kan leda till uppkomsten av symptom på akut prostatit finns det:

 • tarm och pseudomonas aeruginosa;
 • Staphylococcus aureus;
 • enterokock;
 • klebsiellu;
 • Proteus.

Många av bakterierna är i kroppen hela tiden. Men i ett normalt tillstånd leder de inte till utseende av en inflammatorisk process. När de tränger genom slemhinnan i prostatakörteln genom urinröret börjar de aktivt föröka sig och orsaka en stark inflammatorisk process.

Vissa bakterier går in i kroppen med oskyddad samlag. Därför är män som inte använder preventivmedel och som ständigt byter partner, särskilt drabbade av sjukdomen.

Det finns också icke-infektiösa orsaker till inflammatorisk process. Bland dem kan vi nämna:

 • inaktivt (stillasittande) sätt att leva
 • övervikt;
 • ohälsosam komposition och diet;
 • allvarlig hypotermi
 • otillräcklig sexuell aktivitet
 • avbrutet samlag
 • rökning;
 • överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker.

Alla dessa faktorer (individuellt eller i kombination) leder till stasis av utsöndring i prostatakörteln och blod i kärlen som ligger bredvid orgeln.

Den ackumulering av hemlighet skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av patogena mikroorganismer, vilket orsakar en inflammatorisk process. Och i sin tur kan den senare orsaka en rad komplikationer från abscess och prostata adenom till prostatacancer. Ofta har män problem med styrka och barns uppfattning.

Symptom och former av sjukdomen

När en akut prostatit uppträder hos män kan symtomen vara olika. Graden av manifestation av sjukdomens manifestationer beror på scenen och formen av den inflammatoriska processen i prostatakörteln.

Vid det första skedet av sjukdomsuppkomsten kan ett subacutt utseende av sjukdomen noteras. Dess tecken är mycket svaga. Detta beror på låg aktivitet av patogena mikroorganismer eller en god nivå av resistans hos organismen. Sjukdomen är mycket svår att diagnostisera. Därför kan behandlingen inte vara aktuell. Och vidare går sjukdomen igenom flera steg: katarrhal, follikel, parenkymal.

Kliniska manifestationer och symtom med akut prostatit motsvarar stadierna i processen. Vanliga manifestationer är smärta, urineringstörningar och förgiftning.

Catarrhal form

När infektionen tränger in i excretionskanalerna observeras en katarrhal form av akut prostatit. I detta fall påverkar den patogena mikrofloran slemhinnan, inte tränger in i organets djupa lager. I prostata förekommer inflammatoriska foci sväller det och ökar i storlek. Det finns också en klämning i urinröret. Ofta förekommer sådana tecken under influensavirusets inflytande.

Lite uttryckta symtom förekommer fortfarande i formuläret:

 • mindre problem med urinering
 • ökad urinlösningsfrekvens, särskilt på natten
 • graviditetens känsla i perineum i sittande läge
 • ökning i kroppstemperatur till 37-38 ° C.

I detta fall är hypertermi och subfebril tillstånd ibland helt frånvarande.

Symtom på akut inflammation i katarrhalformen kan försvinna sig efter 14 dagar. I detta fall är behandling inte alltid nödvändig. Men i detta fall är sannolikheten för sjukdomsövergången till kronisk kurs hög.

Behandling, som påbörjas i katarrhalstadiet av akut prostatit, leder till återhämtning på 7-10 dagar.

Den follikulära formen

I avsaknad av behandling av katarralt utseende hos sjukdomen uppträder en follikulär form. Under denna period, smittspridningen, förlusten av enskilda delar av prostata. Symtomen blir uttalad och manifesterar sig i formen:

 • akut smärta vid urinering
 • dumma värk i perinen, utstrålar i penis, anus eller sacrum
 • svårighetsgrad vid defekt på grund av svår smärta
 • ökning i kroppstemperatur till 38 ° C;
 • komplikationer av urinprocessen.

Vid detta stadium finns en purulent lesion av prostata, vilket framgår av filamenten i pus i urinen.

Med kraftig terapi av follikelprostatit efter 12 dagar kan fullständig eliminering av tecken på sjukdomen noteras. Annars går det in i nästa tyngre skede.

Parenkymform

Diffus eller parenkymform är det sista steget av akut prostatit. Inflammatorisk process sträcker sig till kroppens parenkym, där purulenta foci bildas. Ibland finns det ett fullständigt nederlag. Järn ökar kraftigt i storlek.

Symptomologin för denna form är mycket uttalad:

 1. En man lider av svår smärta i perineum, som överförs till penisens huvud. Smärta syndrom kan försvaga när du tar en vilande position med dina ben pressade till bröstet.
 2. Det finns signifikanta problem med urinering i samband med partiell eller fullständig urinretention.
 3. Patienten kan känna närvaron av en främmande kropp i ändtarmen. Således blir avföring smärtsamt. Det finns frekvent förstoppning, flatulens. Med utvecklingen av reaktiv inflammation i rektum släpps slem från anusen.
 4. Det finns en signifikant ökning av kroppstemperaturen till 40 ° C, frossa.

Om behandling av akut prostatit i parenkymt stadium startas i tid, är prognosen för fullständig härdning gynnsam. I annat fall kommer sjukdomen att passera in i en kronisk kurs eller bildandet av en abscess av prostata kommer att inträffa.

Diagnos av sjukdomen

Diagnos och bestämning av scenen för akut inflammation i prostata utförs av en urolog och grundar sig på en omfattande fysisk, laboratorie- och instrumentundersökning av patienten.

Undersökning av prostata genom ändtarmen gör att du kan bestämma storlek, konsistens, homogenitet, körningens symmetri, smärtreaktion, destruktionskänslor, tecken på purulent vävnadssmältning.

Palpation av körteln vid akut inflammation utförs mycket noggrant utan grovt pressande och massrörelser.

I den erhållna utsöndringen av prostaten detekteras en ökning av antalet leukocyter och amyloidkroppar, en minskning av mängden lecitinkorn.

Det finns också en ökad leukocyturi i den tredje delen av urinen.

För att isolera orsaksmedlet för akut prostatit och bestämma orsaken är det nödvändigt att utföra:

 • bakteriell urin och den separerade urinröret med ett antibiotikum;
 • PCR-studier av skrapning;
 • sår blod för blodkultur.

Dysursjukdomarnas art och svårighetsgrad vid akut sjukdom utvärderas med hjälp av urlömmetri.

Ultraljud av prostata med ett mildt smärtssyndrom kan utföras transektalt och i fallet med en uttalad smärtreaktion är den transabdominal. Echoskopiskt bedömt formen, käftens storlek, förekomsten av fokala eller diffusa förändringar, är skedet av akut inflammatorisk process etablerad.

Vid planering av en kirurgisk operation för de destruktiva formerna av akut prostatit är det lämpligt att utföra en MR i bäckenområdet.

Behandling av sjukdomen

Den ledande rollen vid behandling av akut prostatit hör till etiotropisk behandling. Det är nödvändigt att förskriva så tidigt som möjligt antimikrobiella (antibakteriella, antivirala, antitrichomonadala, antimykotiska) läkemedel för att undertrycka spridningen av mikroorganismer i urinröret och vävnaderna i urinröret.

Analgetika, antispasmodika, rektala suppositorier med anestesin eller belladonna, termiska mikrocykler är föreskrivna för att minska spasmer och smärtsam urinering. Vid komplex behandling av akut prostatit används NSAID, enzymer, immunmodulatorer, vitaminer, infusioner av lösningar.

Sjukgymnastik med akut prostatit utförs efter att akuta symptom minskar.

Diet är viktigt vid behandling. Även under behandlingsperioden är det värt att dricka mer vätskor. Detta hjälper till att underlätta urineringsprocessen och lindra smärta.

För att påskynda processen för återhämtning kan hjälp och folkuppskrifter.

mediciner

Behandling av akut prostatit syftar till att eliminera infektionen som orsakade inflammation, liksom normalisering av blodcirkulationen och eliminering av stagnation. Det utförs vanligen på poliklinisk grund. Sjukhusisering kan krävas för patienter med en parenkymform av sjukdomen.

Vid akut infektiös prostatit innefattar terapi nödvändigtvis antibiotika. Varaktigheten av behandlingen och de läkemedel som används i detta fall ska ordineras uteslutande av en specialist.

Olika antibiotika är effektiva mot olika mikroorganismer. Därför ska läkaren utvärdera resultatet av sådd och hämta ett botemedel som hjälper till att hantera infektionen som utlöste sjukdomen. Vanligtvis utförs behandlingen med hjälp av:

Den mest effektiva i inflammation i prostata är fluorokinoloner. Därför ordineras de ofta för akut sjukdom.

Förutom antibakteriella läkemedel ordineras antihistaminer (Zirtek, Zodak, Suprastin) och bakterier som är användbara för tarmarna (Lactobacterin, Bifidumbacterin, Lineks).

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att behålla immunsystemet på rätt nivå. För detta ändamål föreskrivs följande läkemedel:

Timalin (främjar restaurering av körtelvävnad); Tactivin (irreplaceable i närvaro av purulent foci); SIAM (bra för bakteriell skada).

Interferonadministration kan också krävas. De används i form av rektala suppositorier och intramuskulära injektioner. Bland dem är det en hög effektivitet:

sjukgymnastik

Efter att tecknen på sjukdomens akuta stadium har sjunkit kan du genomgå fysioterapi. Det är nödvändigt att eliminera inflammatorisk process, ta bort svullnad i körtelvävnaderna, eliminera smärtssyndrom, förbättra mikrocirkulationen och förbättra lokal immunitet.

Vanliga metoder för inflytande är:

 • rektal elektrofores;
 • UHF-terapi;
 • Mikrovågsbehandling.

Massage i prostatakörteln är också effektiv.

diet

Diet med inflammation i prostata baseras på principerna för hälsosam kost och begränsar användningen av skadlig mat. Dieten väljs med hänsyn till svårighetsgraden av manifestationen av sjukdomen och organismens egenskaper.

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att sluta använda:

 • fett kött och fisk
 • salt och kryddig mat;
 • konserveringsprodukter;
 • rökt produkter;
 • kål;
 • baljväxter;
 • starkt te och kaffe;
 • alkohol.

Det är värt att berika kosten med sura mjölkprodukter, spannmål och juice.

Vid behandling av inflammation i prostata spelas en viktig roll av ett element som zink. Den finns i:

 • kycklingkött;
 • ägg;
 • frön av pumpa;
 • valnötter.

Under behandlingsperioden måste du konsumera en stor mängd vätska. Samtidigt är det helt nödvändigt att avstå från att ta alkoholhaltiga drycker. De hämmar processen för återhämtning och provocerar olika komplikationer.

Folk recept

Läkare tror att det är omöjligt att bota sjukdomen med hjälp av folkmedicinska lösningar. Men för att lindra patientens tillstånd i den akuta sjukdomen är deras hjälp inte riktigt riktig. När allt kommer omkring är även många mediciner gjorda på grundval av medicinska växter, som används ofta i recept på traditionell medicin.

Experten kan ge råd om användning av avkok och infusioner av örter och växter. De tas oralt eller tillsätts till vattnet medan de håller sessilbubblorna. Bland de användbara plantorna är:

 • bark av asp
 • kastanjer;
 • fälthästsail
 • kamomill;
 • mor och styvmor;
 • bark av ek.

Det är värt att komma ihåg att vissa örter kan orsaka allergiska reaktioner. Därför bör du inte själv utse sina utnämningar. Annars kan du prova utseendet på olika komplikationer.

Den akuta formen av prostatit är ganska mottaglig för terapi. Det är viktigt att starta det i tid när de första symptomen uppstår. Om att dra åt med terapi kan sjukdomen förvärva en kronisk kurs. I detta fall botar det blir mycket svårare.

Akut inflammation i prostata (prostatit): Vad ska man göra?

Akut prostatit är en patologisk inflammatorisk infektionsprocess som påverkar hankörelsens vävnader, följt av svullnad och foci av purulenta formationer.

Orsakerna till akut prostatit är vanligtvis uppdelade i följande kategorier:

1. infektiös, orsakad av patogena nonspecifika mikroorganismer:

 1. Gram-negativ (Proteus, E. coli, Klebsiella);
 2. gram-positiva (streptokocker, enterokocker, stafylokocker);
 3. urogenitala infektioner: trichomoniasis, gonorré, mykoplasma och andra;

Mikrober penetrerar kroppen, vilket orsakar akut inflammation i prostatan, på flera sätt:

 • Spridas av blod från infektionskällan i kroppen. Skadliga agenter som levereras till prostata via blodbanan, även från ett avlägset organ (till exempel tonsillit, karies, bihåleinflammation) kan påverka friska vävnader. En anatomisk egenskap hos körteln är ett omfattande nätverk av venösa och arteriella anastomoser.
 • Penetrera från excretionskanalerna i körteln, som öppnas i urinväggen, belägen bakom. Uretrit, cystit, stenar i urinröret, förhudsförträngning, enodouretralnye förfaranden (cystoskopi, buzhirovannye kateter) provocera ofta akut inflammation i prostatan.

2. Icke-infektionssjukdomar skäl. Till denna kategori av faktorer är fenomenen ständig stagnation i bäckenerna och utsöndringskanalerna (acini). Akut inflammation i prostatan icke-infektiösa ursprung är vanligast hos patienter som föredrar lite drag och sitta en hel del, som lider av bäcken åderbråck, vanlig förstoppning, kronisk alkoholförgiftning. Överkylning, överdriven eller oregelbunden kön, diabetes, AIDS kan också orsaka sjukdom.

Symtom på akut inflammation i prostata

Tecken på sjukdomen manifesteras i enlighet med utvecklingsstadiet för den patologiska processen. Trots allt brinner akut inflammation alltid konsekvent från ett steg till ett annat.

 1. Catarrhal inflammation modifierar de slemhinnor och submukosala skalen hos acysterna och enskilda lobuler i prostata, vilket leder till bildandet av flödande trängsel och ytterligare progression av sjukdomen. Smärta och tyngd i ljummen, ständigt nattlust att urinera - symptomen på akut prostatit hos män, som fortsätter i en katarrhal form.
 2. Nojushchie trubbig perineal smärta, vilket ger till reproduktiva organ, korsbenet eller anus, svår urinering (ibland fullständig urinretention), feber, tillsammans med temperaturen zum 38 * C, av totala försämringsproblem med defekation på grund av smärta, utseende i urin grumlig sediment eller främmande vitliga filament - alla dessa är tecken på akut prostatit i follikulärt stadium. Vid detta stadium påverkar inflammationen flera lobuler i prostatakörteln, och platsen för suppuration utvecklas i stället för propparna. Symptomen på sjukdomen manifesterar sig mer levande.
 3. Inflammation inte bara lober, men prostatavävnad att bilda multipla infiltrat och pustulös lesioner kallade parenkymatös sjukdomsstadium. I detta fall kommer de symptom på akut prostatit vara: feber, törst, svaghet, anorexi, en mycket hög temperatur (över 39 * C), korta frekvent urinering och dramatiskt (ibland fullständig oförmåga att urinera), problem med avföring, förstoppning, väderspänning. Försök att gå på toaletten åtföljs av en skarp smärta. Detta sker både från blåsans sida och från endotarmen, där en störande smärta känns på grund av reaktiv inflammation. I anuset observeras slemhinnorutsläpp. Relief från smärta patienten finner i en pose som ligger på hans sida med knäna pressade.
 4. Obstruerad urinutflöde och erektil dysfunktion är vanliga karaktäristiska tecken på akut prostatit hos män i alla skeden av sjukdomen.

Hur man behandlar akut prostatit?

Elena Malysheva: "Prostatit besegras av europeiska läkare: deras upptäckt inom människors hälsa är idealisk, det är ett genombrott och det kallas."

Förstöring av prostatit, vad ska man göra? Kontakta läkare omedelbart. Trots allt är effektiv behandling av akut prostatit hos män endast möjlig på urologiska avdelningen.

Behandling för akut prostatit utförs både terapeutiskt och kirurgiskt. Beslutet att ta bort en akut attack av prostatit kan endast tas av doktorn, baserat på den kliniska bilden, resultaten av undersökningen, vilket avslöjade orsaken till sjukdomsuppkomsten och stadium av inflammatorisk process i körteln.

En abscess som uppstått i prostatakörteln, bäckenflegmon och ett antal andra anomalier kan vara en komplicerad sjukdom av akut bakteriell prostatit. Behandling av denna blixtsnabba processen, liksom en förvärring av prostata adenom, utförs med hjälp av kirurgi. Urologen öppnar snabbt abscessen, dräner körtelkaviteten inom en vecka.

Konservativ behandling är stegvis och består av ett komplex av åtgärder: läkemedelsbehandling, bäddstöd, fysioterapi (sessilt varmt bad, UHF, mikrovågsugn, orgassmassage, rektalelektrofores). Sjukgymnastik utförs efter lindring av inflammation.

Dieten för akut prostatit ingår också i komplexet av terapeutiska åtgärder. En balanserad kost som utesluter skarpa, feta livsmedel, alkohol, drycker som orsakar jäsning och innehåller koffein, gör att du kan ta bort akut inflammation på kortare tid.

Antibiotika för akut prostatit

Antibiotikabehandling är det första hjälpen i kampen mot inflammation. Antibiotika för akut prostatit administreras både intravenöst och oralt. Intravenös infusion är indicerad för komplicerade former av sjukdomen, åtföljd av feber, feber, förgiftning av kroppen. Efter lindring av ovanstående symtom övas användningen av läkemedel i form av tabletter.

"Förstöring av prostatit, än att behandla?" - Endast läkaren kan svara på denna fråga. När sjukdomen akuta prostatitläkemedel och varaktigheten av deras antagning utsetts av urologen. Endast i detta fall finns det en garanti för full återhämtning. Självmedicinering är farlig på grund av komplikationer och kronisk sjukdom. Trots allt är kronisk inflammation i prostata en helt obehandlad akut prostatit.

Behandling för akut prostatit utförs av följande grupper av antibakteriella läkemedel:

 1. Fluoroquinoler - ciprofloxacin, norfloxacin, levofloxacin;
 2. Cefalosporiner - cefotaxim, ceftibuten, cefaklor;
 3. Semisyntetiska skyddade penicilliner - ampicillin / sulbaktam, amoxicillin / klavulansyra;
 4. doxycyklin;
 5. Erytromycin, azitromycin, roxitromycin. I denna sjukdom anses läkemedel från makrolidgruppen alternativa läkemedel, som används mycket mindre ofta vid stopp av inflammation än ovanstående antibiotika.

Terapeutisk läkemedelskomplex inkluderar även vitamin B och C, med smärta symptomatologi NSAID (diklofenak, piroxikam, rektala suppositorier med belladonna), såsom indikeras av immunomodulatorer läkare.

Behandling av akut inflammation i prostatakörteln hos män med farmakologiska preparat utförs från tio dagar (oftare vid catarrhalstadiet) till flera månader (med parenkymkomplicerad form).

Kön med akut prostatit

Förbudet mot sex med förvärring av prostatit är en förutsättning för en snabb återhämtning. Även om de smärtsamma symptomen och obehag i perineum sällan sätter män i intimitet.

När den akuta attacken avtar, kommer ett vanligt sexliv bara att gynna mannen. Men in i ett intimt förhållande som patienten behöver veta:

 1. Med diagnosen infektiös och bakteriell akut prostatit bör kön skyddas för att undvika smitta hos den sexuella partnern.
 2. Du kan inte fördröja sexuell handling i flera timmar, det kan orsaka en förvärmning av prostatit. Orsaker till ett utbrott av inflammation - Stagnation av sämre vätska och intensiv stress på orgeln;
 3. Analsex kan igen provocera en exacerbation. Behandling i detta fall kommer att vara lång och dyr. Analsex är en vanlig orsak till många allvarliga komplikationer av prostata;
 4. Slumpmässigt sex kan återkomma obehagliga tecken på sjukdom. Förstärkningen provoceras av mikroorganismernas konflikt. När allt kommer omkring har varje kvinnlig vagina en individuell flora. Därför är parallell inflammation resultatet av sex med flera partner samtidigt.

Leva hälsosamt "Prostatit utsätts för en kur Farväl... Smärta, täta urinträngningar, problem med potensen, misständningar i sängen, denna billiga läkemedel som kallas"

Symtom och behandling av akut prostatit hos män - hur man lindrar en attack med antibiotika och folkmekanismer

Varannan manliga reproduktiv ålder (upp till femtio år) så känsligt ämne sjukdom såsom akut prostatit, varigenom under påverkan av vissa faktorer inflammerad prostata (prostata), vilket gör att olika former av sexuellt funktionsstörningar, fertilitet, psyko-emotionella tillstånd. Var uppmärksam på vad din kropp säger och inte försumma tidig behandling.

Vad är akut prostatit?

Om urinera man känner obehag och även smärta, bör du omedelbart kontakta din läkare, eftersom den akuta prostatit - en sjukdom av infektiös etiologi som orsakar inflammation i prostatan med efterföljande bildning av ödem i körtelvävnad, bildandet av purulent fokus på det. Om du inte uppmärksamma tecken på akut inflammation i prostatan, kan sjukdomsförloppet omvandlas till en kronisk form, som är svår att behandla och tid för eftertanke är mycket liten - omvandlingen sker i ett par dagar.

Men mer allvarliga komplikationer är möjliga än övergången till kronisk form. Det finns risk för sepsis - en vanlig infektion i blodet och stigande infektion i urinvägarna med utveckling av pyelonefrit och cystit. I dessa fall är patienten akut på sjukhus, tillståndet kan vara kritiskt. Även om sepsis som en komplikation är en sällsynthet kan den inträffa hos patienter i immunosuppressiva tillstånd - förgiftning, feber, svåra symptom, svaghet. Därför är det nödvändigt att sova blod för detektering av mikroorganismer.

Symtom på akut prostatit

Varje man behöver känna till och komma ihåg symptomen på akut prostatit. Vanliga tecken på sjukdomen manifesteras:

 • Skarp smärta vid urinering.
 • Intoxicering av kroppen.
 • Brott mot urinering (intermittent, svag, ansträngd ström).
 • Ofta uppmanar att besöka toaletten på natten.

Dessa är yttre symtom på prostatit, men med en djupare studie i urinen finns leukocyter, spår av slem och pus i sekretionsvätskan i prostatakörteln. När palpation är probed ett tätt, förstorat organ, pressning kommer att vara smärtsamt. Den vidare utvecklingen av den inflammatoriska processen kännetecknas av svårighetsgraden och smärtan i perineum, avgivande i penis, sacrum och rektum. Som följd blir det svårt för patienten att tömma urinblåsan och att defecera på grund av svåra smärtsamma förnimmelser. Kroppstemperaturen kan stiga till 38 ° C.

Orsaker till akut prostatit

Eftersom denna sjukdom har en bakteriell inflammatorisk natur är följande smittämnen orsakerna till akut pankreatit:

 1. Gram-negativ - Klebsiella, Escherichia coli, Proteus.
 2. Gram-positiv - enterokocker, stafylokocker, streptokocker.
 3. Urogenital - trichomoniasis, klamydia, ureaplasmos, gonorré, candidiasis, mykoplasmos.

Mikrobfloran penetrera prostatakörtelvävnad, vanligtvis genom transkanalikulyarnym (genom urinröret och kanalerna i prostatakörteln). Med cystit, migrerar infektionen till prostata från urinblåsan. Andra möjliga sätt öppnas när bakterier tränger endouretralnye manipulationer (installation kateter bougienage urinröret, cystoskopi, Ureteroscopy). Patogener migrerar in i prostatan från avlägsen foci vid karies patogen, sinuit, tonsillit, kolecystit, pyoderma, bronkit.

Sannolikheten för infektion i tarmen med proktit, hemorrojida sprickor, kolit är stor. Icke-infektiösa faktorer som kan orsaka kärvning av prostatit är stillastående (kronisk) venösa fenomen i bäckenet och försämrad dränering prostata acini. Överbelastning kan orsakas av oregelbunden eller, tvärtom, överdriven sexuell aktivitet, avbrutet samlag, en stillasittande livsstil och frekvent förstoppning, frekvent alkoholförgiftning, åderbråck i lilla bäckenet, hypotermi.

Former av akut prostatit

Klinisk utveckling av denna sjukdom anses i tre steg, som samtidigt är former av akut pankreatit. Dessa är:

 1. Det första steget är katarrhalformen.
 2. Det andra steget är follikulär form.
 3. Det tredje steget är parenkymformen.

Akut prostatit hos män börjar med katarralt inflammation, vilket kännetecknas av ökningen av acini, utseendet av ödem i körtelvävnaden och som en konsekvens en ökning av organets storlek. I den inflammatoriska processen är prostatakörtelns utsöndringskanaler aktivt involverade, vilket öppnar sig i den bakre delen av urinröret. Skivor och kanaler i prostatakörteln blir inflammerade, deras kontraktilitet är nedsatt, de kontraherar och täpps, det kan göra det svårt att isolera utsöndringen av prostata.

Vid katarralstadiet stannar den patologiska processen på slemhinnorna och går inte djupare. I processen med progression sprider sig sjukdomen till hela prostatakörteln. Follikulär akut bakteriell prostatit utvecklas. När det analyseras i urinen visas pus. Vävnaderna i körteln förändras destruktivt, puffinessen fortsätter att öka. Den follikulära formen gör det fortfarande lätt att behandla.

Då utvecklas den parenkymala formen av sjukdomen, vars resultat kan bli en prostataabscess, det vill säga kronisk prostatit. Därför kan du inte ignorera sådana symptom som:

 • Höj kroppstemperaturen till 39 ° C och över.
 • Manifestationer av förgiftning: svaghet, frossa, törst, aptitlöshet.
 • Hyppig uppmaning att gå på toaletten för ett litet behov åtföljs av pulserande skarpa smärtor.
 • Omöjlighet att tömma blåsan.
 • Gasbildning.
 • Tenesmus.
 • Förstoppning.
 • Utsöndring av slem från anus.

Diagnos av akut prostatit

Vid första misstanke om inflammation i prostata, skynda till doktorn. Korrekt och omfattande diagnos av akut prostatit är mycket viktigt för snabb och framgångsrik behandling. Läkaren kommer först och främst att analysera anamnesen, specificera när det finns smärtsamma förnimmelser i perineum, huruvida deras intensifiering eller minskning sker vid utlösning, urinering, avföring. Var noga med att läkaren ska studera patientens medicinska historia: vilka sjukdomar som överfördes, oavsett om det fanns sexuellt överförbara infektioner.

Urologen kommer att palpera de yttre könsorganen för att bestämma utvecklingspatologier, synliga tecken på prostatit och rektal undersökning - prostatakörteln genom anusen. För att skapa en fullständig klinisk bild kommer det att bli nödvändigt att genomgå sådana undersökningar:

 1. Urinalys för att bestämma nivån av leukocyter och närvaron av purulenta trådar.
 2. Blodprov.
 3. Bakpossev smear - tar innehållet och skrapar ur urinröret för att bestämma bakteriens tillväxt och deras känslighet mot antibiotika.
 4. Bestämning av urinhastigheten (uroflowmetry).
 5. Ultraljud av prostata för att upptäcka diffusa förändringar i körteln och dess abscessering.
 6. Blodtest för att bestämma förekomsten av patogener sådana sjukdomar som syfilis, gonorré, mykoplasmos, klamydia.
 7. PCR-diagnostik.

Behandling av akut prostatit

Efter noggrann diagnos börjar de behandla akut prostatit. Det är baserat på antibiotikabehandling, vars syfte är att undertrycka smittämnen. Dessutom innefattar konservativ behandling av prostatit användningen av:

 • Antiinflammatoriska läkemedel.
 • Medel som förbättrar blodtillförseln.
 • Narkos och antispasmodik.
 • Preparat som stöder metaboliska processer i prostata.
 • Multivitaminer.
 • Fytoterapeutiska medel.
 • immunomodulatorer

Förlängda former av inflammation i prostata med utseende av purulenta foci kräver kirurgisk ingrepp. Transuretral (genom urinväggen) eller transrectal (genom anusväggen) dränering av abscesserade områden utförs. Operationen kan vara nödvändig vid patologisk urinretention. En punktering epicystostomy utförs - ett snitt görs i bukhålan, i vilket ett rör för urinledning sätts in.

droger

Behandling av akut prostatit hos män med droger (tabletter, injektioner) är grunden för framgångsrik terapi. Med korrekt ordinerad antibiotikabehandling kan infektionen övervinnas inom några dagar. Fortsatt behandling rekommenderas dock i fyra veckor för att uppnå fullständig utrotning av patogen mikroflora. Drogläkemedel som används i sjukdomen är:

 • Etiotropic (antibiotika) - förstöra patogener.
 • Patogenetiska (NSAID) - eliminerar stillastående fenomen i prostata.
 • Symtomatisk (smärtstillande medel, antipyretika) - lindrande smärta, muskelsorgkramper, andra symtom.

För att behandla inflammation i prostata, kan en läkare ordinera en uppsättning droger som kommer att innefatta:

 • Injektioner - främja penetrationen av läkemedlet i organets vävnader på kort tid.
 • Ljus (rektal) - analgetisk, antibakteriell effekt.
 • Inställningar - Leverans av läkemedlet till prostata genom urinrörets öppning.
 • Microclysters med buljonger av örter.
 • Antibakteriella läkemedel med ett brett spektrum av åtgärder, såvida inte en specifik patogen identifieras.

Antibiotika för akut prostatit

De främsta patogenerna av prostatit är patogena bakterier som orsakar inflammation i prostatakörtelns vävnader. Därför är antibiotika för akut prostatit grunden för behandlingen och föreskrivs först efter att ha testat mikrofloraens känslighet. Antimikrobiella medel som används vid inflammation är uppdelade i följande grupper:

 1. Fluoroquinoloner - Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Ofloxacin, TSiprolet, Nolitsin, Tavanik, Levofloxacin.
 2. Penicilliner - Amoxicillin, Ampiox, Augmentin, Oxacillin, Carbenicillin, Amoxiclav.
 3. Cefalosporiner - Ceftriaxon.
 4. Makrolider - Rulid, Azitromycin, Klaritromycin, Sumamed, Oleandomycin.
 5. Tetracykliner - Tetracyklin, Doxycyklin, Unidox Solutab, Oxytetracyklin, Minocyklin.
 6. Aminoglykosider - Kanamycin, Gentamicin, 5-NOC.

Förebyggande av akut prostatit

Att mannen alltid var frisk, full av styrka, är förebyggande av akut prostatit viktigt, bland annat:

 1. Regelbundet sexliv med en konstant partner, med undantag för tillfälliga kontakter.
 2. Användning av kondomer.
 3. Avslag från rökning, droger, alkohol.
 4. Rätt näring.
 5. Personlig hygien.
 6. Förebyggande årliga undersökningar hos urologen.
 7. Intag av vitaminer och zinkpreparat.

Det är viktigt att fullständigt bota sjukdomar i genitourinary organ (uretrit, cystit, pyelonefrit, balanoposthit). Obehandlade sjukdomar kan orsaka utvecklingen av en inflammatorisk process i prostatakörteln. Dessutom bör man inte glömma ökningen av fysisk aktivitet. Under den kalla årstiden bör hypotermi undvikas. För mänens hälsa är mycket användbart massage prostata. Men om sjukdomen redan har gjort sig kände är massagen kontraindicerad och till och med omöjlig på grund av organs smärtsamhet.

Video: Tecken på akut prostatit

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Akut prostatit

Akut prostatit - infektiös inflammation i prostatakörteln, åtföljd av ödem och bildningen av variga lesioner i prostatavävnaden. De manifestationer av akut prostatit beroende av det skede (bluetongue, follikulär, parenkymatös, abscess) och kan innefatta dizuricheskie störningar, perineal smärta, feber, förgiftning. Diagnosen är baserad på data från prostata palpation, ultraljud och Doppler av prostata, studera urin urladdning och prostata sekretion. akut prostatit behandling innefattar administration av antimikrobiell behandling, NSAID, muskelavslappnande medel, smärtstillande medel, immunmodulatorer, fysioterapi.

Akut prostatit

Akut och kronisk prostatit är de vanligaste och socialt signifikanta manliga sjukdomarna. I klinisk urologi diagnostiseras prostatit hos 30-58% av männen som befinner sig i reproduktiv och arbetsför ålder (30-50 år). Förloppet av akut prostatit åtföljs av störningar av sexuell funktion och fertilitet, sjukdomstillstånd i psykologiska tillståndet och social disadaptation.

Orsaker till akut prostatit

Aktivatorer akut prostatit med fördel skjuta ut icke-specifika infektiösa medel, att tränga in i prostatavävnaden - Gram negativa (Escherichia coli, Klebsiella, Proteus) eller grampositiva (stafylokocker, enterokocker, streptokocker). Ofta akut prostatit kan orsakas av urogenitala patogener infektioner - Chlamydia, trichomoniasis, ureaplasmosis, gonorré, mykoplasma, etc. candidiasis.

Mest frekvent penetration mikrobiella medel i prostatavävnad är transkanalikulyarnym sätt - genom kanaler körtel öppning i den bakre väggen av urinröret. Därför är urethriten av vilken genes som helst, komplicerad mycket av akut prostatit. Mindre vanliga mikrobiell flora faller i prostatan från urinblåsan vid akut cystit. Införande av medel in i körtel underlättas i hög grad vid förhöjt intrauretralt tryck (striktur, stenar urinröret) som bär endouretralnye manipulation (bougienage urinröret, urinblåsan kateterisering, ureteroscopy, cystoskopi och t. D.).

Dessutom kan akut prostatit orsakas av hematogen infektionskontroll, med hjälp av villkoren i blodtillförseln till prostatan med ett väl utvecklat system av arteriella och venösa anastomoser. När hematogena drift mikrober kan komma in i fjärr septisk härdar av prostatavävnad tonsillit, sinuit, tandkaries, kolecystit, bronkit, pyoderma et al. Lymphogenous möjlig infektion av prostatakörteln från tarmen under analfissurer, proktit, kolit.

För icke-infektiösa faktorer som bidrar till utvecklingen av akut prostatit inkluderar ihållande kronisk (stagnerande) fenomen i venerna i bäckenet och en kränkning av dräneringen av prostata acini. Överbelastning kan orsakas dizaritmiey sexualitet och sexuella störningar -. Practice avbruten samlag, brist på eller oregelbunden sexuella liv, överdriven sexuell aktivitet, etc. Onormal blodavsättning i den venösa cirkulationen av små bäcken kan ske i stillasittande livsstil, ofta förstoppning, förkylningar, kronisk (i mestadels alkoholisk) berusning, åderbröst i bäckenet.

Former av akut prostatit

Vid utveckling av akut prostatit utmärks 3 former, vilket också är dess stadier - katarrhal, follikel, parenkymal, abscesserad.

Akut prostatit börjar med katarr - slemhinnor och submukosala förändringar utsöndringskanaler enskilda lobules körteln. Därefter kanalväggarna ödem bidrar till stagnation mucopurulent sekret i prostata folliklar och progression av inflammation, och därför kan utveckla bränn varbildning lobules - follikulär akut prostatit. När flera skador och lobulär diffusa medverkan av parenkymal och interstitiell vävnad i prostatan varig inflammation, akut prostatit fortsätter till nästa steg - parenkymal. I händelse av en sammanslagning av små sår i den stora härd bildad en abscess i prostatan, vilken kan öppnas i urinröret, perineum, rektum eller urinblåsan.

Symtom på akut prostatit

Kliniska manifestationer i akut prostatit motsvarar stadierna i processen. Vanliga manifestationer är smärta, urineringstörningar och förgiftning.

I akut katarralt stadium av prostatit känns tyngd och smärta i perineum. Dysursjukdomar som kännetecknas av en smärtsam ökning av urinering, särskilt på natten. Kroppstemperaturen ligger inom normala gränser, kan vara något förhöjd; förgiftning är frånvarande. Vid en palpationsundersökning är prostata inte förändrad eller något förstorad, något smärtsam. Undersökning av utsöndringen av prostata avslöjar en ökning av vita blodkroppar, en ackumulering av mukopurulenta trådar. I urinen, när excretionskanalerna i acini töms, uppträder leukocyter. Prostatamassage är i regel omöjlig på grund av ömhet. Behandling, som påbörjas i katarrhalstadiet av akut prostatit, leder till återhämtning på 7-10 dagar.

Den follikulära formen av akut prostatit fortskrider mer levande, åtföljd av trubbiga värk i smärtbenen, utstrålar i penis, anus eller sacrum. Mot denna bakgrund är urinering smärtsam och svår, upp till utveckling av akut urinretention. Uppförandet av akut follikelprostatit är också svårt på grund av svår smärta. På grund av en ökning av kroppstemperaturen till 38 ° C störs det allmänna tillståndet. Palpation per rektum definieras av en förstorad, tät, spänd asymmetrisk prostata som är kraftigt smärtsam i vissa områden under fingerforskningen. Urin som samlas upp efter palpation av körteln i stora mängder innehåller leukocyter och purulenta filament, som bildar ett grumligt sediment. Massagen för att erhålla prostatsekretion i follikulärt stadium av akut prostatit är kontraindicerat. Med kraftig behandling kan akut follikelprostatit positivt lösa; annars passerar den in i nästa parenkymstadium.

Kliniken för akut parenkymatisk prostatit utvecklas snabbt. Karaktäriserad av uttalad hypertermi (upp till 39-39,5 ° C och högre) med frossa, generell svaghet, aptitförträngning, törst. I början, urinering ökar kraftigt och svårt, då kan det sluta helt. Försök att tömma blåsan eller tarmarna åtföljs av intensiv smärta. Utveckla smärtsamma tenesmus, förstoppning, flatulens. Smärtan sträcker sig till rektummet, har en pulserande karaktär, får patienten att ta en tvungen position - ligger med benen pressade. Med utvecklingen av reaktiv inflammation i rektum släpps slem från anusen.

Palpation bestäms diffust förstorad, med fuzzy konturer av järn, extremt smärtsamt vid den minsta beröringen. Prostatsmassage i det parenkymala skedet av akut prostatit är kontraindicerat kategoriskt. Ibland kan den rektala undersökningen inte utföras på grund av skarpt ödem i pararectalvävnad och smärta. I urinen - en uttalad leukocytcria, pyuria. Resultatet av akut parenkymatisk prostatit kan vara upplösningen av sjukdomen, bildandet av prostataabscess eller kronisk prostatit.

Diagnos av akut prostatit

Erkännande och bestämning av scenen för akut prostatit utförs av en urolog (andrologist) och grundar sig på en omfattande fysisk, laboratorie- och instrumentanalys. Undersökning av prostata genom ändtarmen gör det möjligt att bestämma storleken, konsistensen, homogeniteten, symmetrin hos körteln; smärreaktion, destruktionens foci, tecken på purulent vävnadssmältning. Palpation av körteln med akut prostatit utförs mycket noggrant utan grova tryck och massrörelser. I den erhållna utsöndringen av prostaten detekteras en ökning av antalet leukocyter och amyloidkroppar, en minskning av mängden lecitinkorn.

Med akut prostatit ökar leukocyturi i den tredje delen av urinen och uppsamlas i urin efter palpation av prostata. För att isolera orsaksmedlet för akut prostatit är det nödvändigt att genomföra bakteriell urin och en separerad urinrör med ett antibiotikum, PCR-studier av skrapning och blodkultur för hemodling. Dysursjukdomarnas art och svårighetsgrad vid akut prostatit utvärderas med hjälp av urlömmetri.

Ultraljud av prostatakörteln med måttligt smärtssyndrom kan utföras transektalt; i händelse av en smärtsam reaktion - transabdominal. Echoskopiskt bedömt formen, käftens storlek, närvaron av fokala eller diffusa förändringar, är scenen för akut prostatit etablerad. Användningen av dopplerometri möjliggör en detaljerad och differentierad utvärdering av vaskuläriseringen av prostata.

Vid planering av kirurgisk taktik för de destruktiva formerna av akut prostatit är det lämpligt att utföra CT eller MR i det lilla bäckenet.

Behandling av akut prostatit

Den ledande rollen vid behandling av akut prostatit hör till etiotropisk behandling. Det är nödvändigt att förskriva så tidigt som möjligt antimikrobiella (antibakteriella, antivirala, antitrichomonadala, antimykotiska) läkemedel för att undertrycka spridningen av mikroorganismer i urinröret och vävnaderna i urinröret. Analgetika, antispasmodika, rektala suppositorier med anestesin eller belladonna, termiska mikrocykler är föreskrivna för att minska spasmer och smärtsam urinering. Vid komplex behandling av akut prostatit används NSAID, enzymer, immunmodulatorer, vitaminer, infusioner av lösningar.

Sjukgymnastik med akut prostatit utförs efter att akuta symptom minskar. När det gäller den antiinflammatoriska, avsvällande, smärtstillande effekt, förbättrar mikrocirkulationen och lokal immunitet gäller rektal elektrofores, UHF-terapi, mikrovågsugn terapi, prostata massage. Vid en akut prostatit visas det att man följer en sängregim, sparsam kost, sexuell vila.

Med en försening i urin mot bakgrund av akut prostatit, undvik kateterisering av blåsan, vilket ger preferensen till trokarcystostomi. Med abscessering av prostata körteln finns ett behov av en kirurgisk manuell - öppning och tömning av abscesshålan.

Härdningen av akut prostatit bedöms på restaureringen av strukturen i körtelvävnaderna och dess funktioner, normaliseringen av kompositionen av prostatajuice, eliminering av patogener som orsakade inflammation från biologiska vätskor.

Prognos och förebyggande

I regel leder tidig och motiverad etiotropisk behandling till lindring av tecken på akut prostatit. Abscess av prostata eller kronisk inflammation uppträder i försummade fall.

Förebyggande av akut prostatit bör omfatta omorganisation av smitthärdar i kroppen, hålla endovezikalnyh endouretralnye och manipulation i enlighet med reglerna för aseptik, snabb behandling av sexuellt överförbara sjukdomar och uretrit, normaliseringen av sexuell aktivitet och fysisk aktivitet.

Akut prostatit: orsaker och behandling

Akut prostatit är en infektiös inflammatorisk sjukdom, vid vilken den patologiska inflammatoriska processen utvecklas i vävnaderna i prostatakörteln. Sjukdomen åtföljs av bildning av ödem, ackumulering av purulent exsudat i prostatas vävnader. Denna patologi ligger tredje i antalet samtal av män till en urolog. Om lämplig behandling inte ges i rätt tid, akut prostatit hos män passerar in i kronisk form, kan leda till infertilitet, erektil dysfunktion, leda till en överträdelse av utlösning, utveckling av cancer.

Orsaker till akut prostatit

I medicinsk praxis diagnostiseras klinisk prostatit i akut, kronisk form hos 35-60% av männen, medan risken för denna patologi ökar med åldern. Orsakerna som ledde till utvecklingen av denna urologiska patologi kan orsakas av olika endo- och exofaktorer.

Utvecklingen av akut prostatit främjas av en infektion som tränger igenom prostatakörteln från urinröret. I de flesta fall akut prostatit kombineras med andra virusinfektioner, som uppstår i människornas kropp.

Huvuddelen orsakssamband för akut prostatit är icke-specifika patogena medel av olika taxonomiska arter och grupper, patogena mikroorganismer som tränger in i prostatas vävnader:

 • Gram-negativa bakterier (tarm, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, blek treponema);
 • gram-negativa (streptofilus, enterokocker);
 • orsakssamband för urogenitala infektioner (klamydia, trichonella, ureaplasma, mykoplasma, gonokocker, candida).

Sjukdomar, bakterier, svampar, virus kan penetrera prostata med inflammation i blåsan, kronisk form av cystit, från andra avlägsna inflammatoriska infektiösa foci.

De flesta mikroorganismer finns alltid närvarande på huden, gäller för den normala floran, men med en minskning i immunskyddande krafter, kan motstånd av organismen efter penetrering in i prostatakörteln provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen. Patogen mikroflora efter penetrering i kroppen är lokaliserad i prostatas vävnader, vilket framkallar utvecklingen av purulent-inflammatoriska processer. Skadliga agenter som kan infektera friska vävnader tränger in i prostatakörteln från primärskador, organ med blodflöde. Detta förklaras av blodförrådets anatomiska förmåga till körteln, nämligen det grenade nätverket av venösa arteriella anastamoser.

Patogena mikroorganismer under deras livs isolerade endotoxiner provocera utvecklingen av inflammation i vävnaderna hos organ, vilket leder till strukturella förändringar i cancerceller, störningar av de naturliga metaboliska processer.

Bakterier, virus kan också penetrera prostatakörteln från dess excretionskanaler som öppnar sig i urinväggen. Stenar i urinblåsan, urinröret, epidimity, kronisk cystit, förhudsförträngning, kan sjukdomar i rektum (proktit, anus) leda till utveckling av den akuta formen av prostatit.

Akut inflammatorisk process i prostata vävnaden kan också utvecklas efter endouretrala procedurer - cystomi, kateterisering.

Bland de icke-smittsamma skälen är:

 1. kronisk trängsel i det lilla bäckenet (bäckenåren);
 2. brist på personlig hygien
 3. autoimmuna sjukdomar;
 4. långvarig hypotermi hos kroppen
 5. stillasittande livsstil, inaktivitet;
 6. brist på fysisk aktivitet i stillasittande arbete
 7. oregelbundet intimt liv, brott mot sexuellt liv;
 8. regelbunden förstoppning, ömhet i avföring
 9. kronisk alkoholisk, narkotisk berusning av kroppen.

Den akuta formen av prostatit hos män kan också uppstå om det finns avvikelser i det endokrina systemet (diabetes mellitus).

Video om akut och kronisk prostatit.

Former, stadier av akut prostatit

I klinisk utveckling akut prostatit är uppdelad i tre huvudformer:

 1. Bluetongue.
 2. Follikulär.
 3. Parenkymal.

I början av utvecklingen av urologisk patologi, utvecklingen av katarralt inflammation, vilket leder till svullnad av organets interstitiella vävnad, en ökning i prostata körteln i storlek. När sjukdomen fortskrider sker en snabb utveckling av inflammatoriska processer i excretionskanalerna och prostata lobuler. Det finns en förminskning, en blockering i kanalernas lumen. Violerad kontraktile funktion hos körteln, vilket leder till en försening i utsöndring, innehållet i folliklarna.

Om du inte behandlar akut prostatit passerar katarrhalstadiet i follikeln. I fallet med follikulär form av akut prostatit sprider sig inflammation till prostatakörtlarna i hela organet, individuella lobes. Pus går in i urinvägskanalen, möjligen bildandet av purulenta foci i prostatas vävnader. Destruktiva processer uppträder i cellstrukturerna i organets glandulära vävnader, medan prostata fortsätter att öka i storlek.

Parenkymform, som regel utvecklas oberoende som ett resultat av infektion med en hematogen eller kontaktväg (efter utförda operationer, kateterisering och administrering). Interstitiell vävnad i prostata är involverad i den patologiska processen.

Med denna form av urologisk patologi förvärvar lesioner en diffus-fokal karaktär. På körteln är bildandet av individuella pustler, som som sjukdomen fortskrider sammanfogning, bidrar till bildandet av abscesser på organets vävnader.

Med follikel och parenkymform av akut prostatit Den inflammatoriska processen är lokaliserad i den bakre delen av urinkanalen, i urinröret, i blåsans hals.

Symtom på akut prostatit

De karakteristiska kliniska manifestationerna, symptom på akut prostatit är mycket olika och beror på sjukdomsfasen, grundorsaken, organismens allmänna fysiologiska tillstånd. Symtomatologi av akut prostatit kan kompliceras av andra patologiska manifestationer vid utveckling av några vanliga infektioner (tonsillit, akut respiratorisk virusinfektion, influensa).

Mot bakgrund av befintliga större sjukdomar kan symtomen på akut prostatit inte uttryckas mycket tydligt. Patienter kan känna obehag, smärta vid urinering, frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, tyngd i underkroppen, perineum.

Kliniska symptom med akut prostatit:

 1. Mjuk smärta i nedre delen av ryggen, nedre delen av ryggen, underlivet, inguinalområdet.
 2. dysuri (svår smärta, brinnande, rezi i urinröret under urinering).
 3. Hyppig uppmaning att urinera.
 4. Ändra, bifurcation av urinströmmen.
 5. Svaghet, apati, försämring av det allmänna fysiska, känslomässiga tillståndet.

Med denna form av prostatit kan kroppstemperaturen vara normal eller något förhöjd. När palpation utförs i början av den infektiösa inflammatoriska processen diagnostiseras en obetydlig ökning av prostata och en liten ömhet.

Möjlig manifestation av tecken på allmän förgiftning i kroppen, muskelspasmer, huvudvärk, illamående, kräkningar. Obehaglig smärta kan förvärras efter träning, besöker bastun, bastu, samlag.

Mest ljusa kliniska symptom uppträder på follikulärt och parenkymalt stadium av akut prostatit.

Om du inte startar behandling, kan den akuta formen av prostatit leda till utveckling av prostatisk abscess, paraprostatit, flebit hos den paraprostatiska venösa plexusen. När man går till det kroniska skedet kommer härdning av prostatit att bli mycket svårare.

Video om symptomen och behandling av akut prostatit.

diagnostik

Att utse en tidig effektiv behandling av akut prostatit är det mycket viktigt att kontakta vårdcentralen i god tid för en omfattande diagnos. Urologen kommer att utse ett antal diagnostiska studier, som kommer att skapa orsaken till utvecklingen. form, stadium av urologisk patologi.

Komplex diagnostik innehåller ett antal laboratorie-, instrumentella och fysiska studier. Fysiska metoder innebär diagnostisk undersökning av prostata genom ändtarmen, som ett resultat av vilket det är möjligt att bestämma organets storlek, konsistens, form, konturer, avslöjar strukturella förändringar, ömhet.

För laboratoriediagnos skickas urin för analys. Enligt resultaten av laboratorieundersökningar med akut prostatit, en ökning av koncentrationen av leukocyter (leukocyturi), förekomsten av mukopurulenta filament, en minskning av antalet lecitinkorn.

Till instrumenttekniska tekniker ingår ultraljud, som kan utföras på ett transrektalt sätt, men endast i avsaknad av ett starkt smärtssyndrom. Med svår smärta utförs ultraljud på vanligt sätt, transabdominalt.

För en mer noggrann diagnos är serologi, differentialdiagnostik (PCR) som föreskriver urinutsöndring obligatorisk. Om behandling av akut prostatit hos män kommer att utföras kirurgiskt utse även MR, CT.

Behandling av akut form av prostatit

Med tanke på att denna urologiska patologi kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer, än att behandla akut kommer att förlåta, medicinska metoder, bör behandlingsschemat endast väljas av den behandlande läkare-urologen. Självmedicinera inte, ta reklamerade farmakologiska droger, för att inte förvärra sjukdomen, gör ingen skada på din hälsa.

Behandlingsmetoderna kommer att utnämnas utifrån resultaten av de erhållna diagnostiska testerna och beror till stor del på scenen, sjukdomsformen, det allmänna tillståndet och patientens ålder.

Om akut prostatit utvecklas mot bakgrund av sekundär akut och kronisk sjukdom, kommer behandling av akut prostatit hos män att inrikta sig på att upprätthålla grundorsaken och eliminera kliniska manifestationer.

Patienterna ordineras etiotropisk behandling, föreskriver antiinflammatoriska, antibakteriella läkemedel av komplexa åtgärder. Antibiotika har en skadlig effekt på den patogena mikrofloran, hämmar utvecklingen av patologiska inflammatoriska infektionsprocesser.

För avlägsnande av smärtssyndrom förskriva smärtstillande medel, spasmalgetik, alfa-adrenoblocker (no-shpa) som främjar målinriktad avkoppling av släta muskler, antipyretiska, andra symptomatiska läkemedel. Dessutom kan immunmodulatorer, mineral-vitaminkomplex för förstärkning av immunsystemet, enzymatiska medel för normalisering av tarmmikrofloran förskrivas.

När man saknar prostata föreskriva en kirurgisk operation som syftar till att öppna, dränera de purulenta abscesserna, eliminera inflammatoriska foci. När urinvägarna i urinvägarna hindras, genomförs en förlängd urinretention genom kateterisering av blåsan, trokarcystomi.

Efter lindring av akuta symptom, Patienterna ordineras fysioterapi. För att normalisera blodtillförseln till körteln, normalisera metaboliska processer, ta bort svullnad, använd rektalelektrofores, UHF-, mikrovågsterapi. Prostatsmassage med akut form av prostatit är absolut kontraindicerat.

Som en extra behandling, för att normalisera det allmänna tillståndet, för att avlägsna symtomen på förgiftning homeopatiska läkemedel kan ordineras, en mild terapeutisk kost, en sängstöd. Ett positivt resultat kan uppmärksammas vid användning av alternativ medicin, infusioner, avkok baserade på medicinalväxter - kamille, salvia, citronbalsam, johannesört, plantain. Vid akut prostatit rekommenderas att man tar diuretika av medicinska örter.

Varaktigheten av behandlingen, beroende på formen av akut prostatit, kan ta från två veckor till en månad. Med tidsmässigt korrekt genomförd behandling av akut prostatit, etiotropisk behandling, är prognosen gynnsam. De sekretoriska funktionerna i prostatakörteln, strukturen hos organvävnaderna kommer att återställas fullständigt.

Möjliga komplikationer efter akut prostatit

När inflammation i prostatakörteln ofta är inflammation också mottaglig för inre organ som ligger i omedelbar närhet av prostata. Seed tubercle, urinrör, seminal vesiklar och Cooper körtlar påverkas.
Komplikationer av akut prostatit manifesterar sig i riktning mot inflammatorisk process. Vid de första tecknen på prostatit och smärtsamma känslor måste du snarast kontakta en läkare. Sjukdomen kan inte tillåtas att flöda. Användningen av läkemedelsterapi minimerar möjliga komplikationer.
Konsekvenser av akut prostatit:

 1. infertilitet - Under en akut inflammation uppstår vävnadskärning. Vid påverkan på de främsta kanalerna och blåsorna minskar spermiekvaliteten. Sannolikheten för infertilitet är inte mindre än 60% om sjukdomen passerar i kronisk form.
 2. Abscess av prostata - genombrott i abscess i ändtarmen eller körteln. Det finns en allmän förgiftning av kroppen, och i en ogynnsam kurs är ett dödligt utfall möjligt.
 3. impotens - Den inflammatoriska processen leder till stillastående fenomen och förändringar i vävnadsstrukturen. Akut prostatit åtföljs av otillräcklig blodtillförsel till penis.
 4. Colliculitis, uretrit - inflammation i det tuberkel som förekommer. Framväxten av allvarlig smärta under orgasmen, rädsla för att ha sex.
 5. vesiculitis - Sällsynta blåsor blir inflammerade. Detta leder till utseendet av pus i spermierna. Kvaliteten på ejakulatet minskar, och infertilitet uppstår ofta.
 6. Inblandning av andra organ i den smittsamma processen.
 7. Krympning av prostata.

På det avancerade stadium med hög grad av sannolikhet kommer en man att möta de obehagliga följderna av akut prostatit. Sådana komplikationer kan undvikas om behandling av akut prostatit påbörjas i tid.

Är det möjligt att ha sex med akut prostatit

Bristen på sexuell aktivitet har en negativ effekt på prostatens tillstånd. Stagnerande fenomen bildas, vilka är faktorer som orsakar problem med prostatakörteln.

Akut inflammation i prostata påverkar negativt kvaliteten på det intima livet:

 • Under könet finns stark smärta och obehag;
 • för tidig utlösning;
 • långvarigt samlag utan uppkomst av orgasm
 • minskad erektion

På grund av stark smärta, med inflammation i prostata, blir kön extremt sällsynt och orsakar mycket olägenheter för båda parter.

Under behandlingen är det nödvändigt att begränsa sexuell aktivitet, att endast ha sex med användning av kondom och med en konstant partner. Kondomer skyddar mot infektion hos båda parter.

Under förutsättning att den akuta behandlingen av akut prostatit är aktuell kommer det sexuella livet gradvis att börja förbättras. Kön börjar börja med glädje. Kraften kommer att bli helt återställd, och med tiden kommer kvaliteten på spermierna att förbättras. Och paret kommer att kunna tänka på att ha en bebis.

Förebyggande av akut prostatit

Förebyggande av akut prostatit är den aktuella sanering av foci av infektiös inflammation, aktuell lättnad av symptom på virala, svamp-, bakteriella sjukdomar. Endovezikalnye, endouretralnye medicinska manipuleringar vid urologiska undersökningar bör genomföras i enlighet med reglerna för asepsis.

Inte mindre än Det är viktigt att vara uppmärksam på att stärka kroppens försvar, att normalisera sexuell aktivitet, för att övervaka könsorganens hygien. Försum inte med motion, sport, utomhus träning. Det är också viktigt att hålla fast vid kosten, att överge dåliga vanor. I profylaktiska syften kommer prostationsmassage att bidra till att förebygga utveckling av prostatit.

Kom ihåg att ett hälsosamt, rätt sätt att leva, frånvaron av dåliga vanor, en fullvärdig, balanserad kost, regelbundet sexliv, personlig hygien kommer att bidra till att förebygga utvecklingen av farlig urologisk patologi. När de första karakteristiska kliniska symptomen på akut prostatit uppträder, kontakta omedelbart läkarmottagningen för undersökningen.

Titta på en video om behandling av kronisk prostatit.