Huvud
Behandling

Undersökning av prostata i urologen: vittnesbörd och förberedelse för antagning

Statistiken över sjukdomar i prostatakörteln blir sämre varje år. Enligt urologer växer antalet män som lider av prostatit, adenom och maligna neoplasmer stadigt.

Därför är undersökningen av prostata i en urolog obligatorisk för varje medlem av det starkare könet som är äldre än 40-45 år, eller till och med tidigare, om det finns indikationer på samråd med en läkare.

Undersökning av prostatakörteln hos en specialiserad specialist är nödvändig för tidig diagnos av inflammatorisk process, godartad hyperplasi och malign malignitet hos kroppscellerna. Behandling i det inledande skedet är sparsam, kräver relativt låga doser av mediciner och möjliggör fullständigt återställande av prostatakörteln. Mannen behåller sexuell aktivitet, libido och förmåga att bli gravid (naturligtvis med korrigering för åldersfaktorn).

Undersökning av prostata hos en urolog bör genomföras minst en gång per år efter att ha fyllt 45 år.

Det är dock inte nödvändigt att vänta till nästa möte med en specialist om det finns ett antal symptom som indikerar en eventuell prostatakörtelprov.

Dessa är:

 • obehag i perineala området, oberoende av intensitet, i andra ord måste registreringen lysa mindre smärtimpulser, och ju mer svår akut smärta som strålar i pungen, rektum;
 • erektil dysfunktion, inklusive tidig utlösning, mindre volym utsöndrad sperma
 • obehagliga känslor under samlag
 • svårigheter med att få barn
 • okarakteristisk urladdning ur urinröret, speciellt bör varna en tjock purulent urladdning med en blandning av blod;
 • störningar i urinering, som kan uppträda som falska eller för frekventa impulser till tömningen av blåsan, en känsla av ofullständig urinering, smärta vid urinering;
 • ökat obehag under avföring
 • obehaglig lukt och okarakteristisk för urinskugga.

Införandet av bakterier i prostatacentralens vävnader och kanaler är åtföljt av feber, ett tillstånd av allmän förgiftning. Förekomsten av en, och ännu fler några liknande tecken är orsaken till brådskande behandling i kliniken för att utföra en undersökning av prostata i urologen.

Självmedicinering i en akut tid leder ibland till att patientens tillstånd lindras. Detta kan emellertid vara en följd av övergången av patologi till en kronisk form, vilket är mycket svårt att behandla.

Undersökning av prostata hos en urolog kräver korrekt förberedelse. Det är nödvändigt för doktorn att genomföra alla nödvändiga diagnostiska tester under ett besök.

Innan du besöker en läkare bör du

 • avstå från sexuell aktivitet, inklusive onani
 • göra lavemang med kamomill buljong eller saltade vatten, för detta ändamål är det också möjligt att använda läkemedel i form av mikrolavemang (t.ex. Microlax), är det nödvändigt för en fullständig digital rektal undersökning av prostata;
 • i en smartphone eller anteckningsblock att göra anteckningar om intag av vissa läkemedel (namn, varaktighet, dosering, vem som utses), klagomål, bör också utarbeta sina frågor till läkaren;
 • utarbeta extrakt från medicinska journalen, de senaste resultaten från blod- och urintester, slutsatser från andra specialister.

Det är uppenbart att för att ta itu med en sådan delikat fråga som prostataxamen från en urolog strävar man efter att komma till den bästa specialisten på detta område. Om det finns ett ekonomiskt tillfälle, vänder de sig till en privat klinik, som värderar sitt rykte. Betalda centra är som regel mycket känsliga för läkarnas kvalifikationer, dessutom kan de flesta studier genomföras omedelbart. Vissa patienter söker specialister genom vänner och hänvisar till dem privat.

Men för kostnads- och tidsbesparingar, den initiala eller förebyggande prostata undersökning av en urolog, kan du gå till kliniken i samhället. Och ytterligare terapi-taktik bör bestämmas utifrån resultaten av undersökningen och de analyser som utförts. Dock bör en kvalificerad tekniker ger on-demand information om sin utbildning, att i detalj förklara möjligheten att utnämningen bevilja former för inköp av läkemedel på alla apotek, och inte handla på egen hand olika bio-tillsatser.

Hur man kontrollerar prostata hos män: en undersökning med en läkare, diagnostisk manipulation, en rektal undersökning

Enligt uppgifterna om anonyma frågor hindrar besöket från en urolog av det starkare könet den vanliga blygheten och rädslan för olika medicinska och diagnostiska manipuleringar.

Ofta har en man länge försökt behandlas självständigt, och till läkaren får man redan försummade patologiska förändringar i prostatas vävnader.

Hur man kontrollerar prostata hos män - många gissar, lite trevliga, men sådana manipuleringar är nödvändiga för tidig upptäckt av sjukdomar, förebyggande av komplikationer och utnämning av terapi. Det första besöket till läkaren börjar med en anamnese. Läkaren är intresserad av vad patienten oroar sig för, begär detaljerade beskrivningar av symtomen, förändringar i deras svårighetsgrad beroende på samlaget, urinering, tömning av rektum etc. Av stor betydelse är familjehistoria.

En av de obligatoriska frågorna är data om förekomst av illamående eller godartade prostata patologier i närmaste familj. I processen att fråga en patient kan läkaren också anta orsaken till utvecklingen av en sjukdom.

När patienten fyller i patientens journaler ska läkaren informeras om att ta mediciner, allergier och andra relaterade sjukdomar.

Om patienten förbereder sig på prostata-screening för män måste läkaren utföra en rektal fingerundersökning av prostata.

Det är gjort så här:

 • patienten uppmanas att ta ett knä - armbåge position eller ligga på din sida, kramade hennes knän mot bröstet (för fysiskt försvagade patienter kan utföra manipulation i ryggläge);
 • läkaren bär engångshandskar som engångsbehandlar, sminkar pekfingret och analöppningen hos patienten med petroleumgel eller smörjmedel;
 • läkaren introducerar långsamt ett finger i ändtarmen och palpates ytan av prostatakörteln;
 • under manipuleringen av urinrörsecretad prostatahemlighet, vilken ofta samlas in för analys (identifiering av bakterier, leukocyter, patogen flora genom PCR).

Normalt är prostatakörteln storlek upp till 45 mm i bredd och upp till 35 mm i längd. I mitten är den uppdelad av ett längsgående spår.

Symptom på inflammation är följande symtom:

 • närvaro av noder och tätningar;
 • immobilitet i förhållande till endets skal
 • akut smärta under palpation
 • ändra konturerna och storleken på prostatakörteln.

Vid palpation av prostata hos mannen finns en erektion. Detta är en fullständig fysiologisk reaktion, dessutom fungerar den som ett tecken på normaliteten hos organen i genitourinary systemet.

Om man kontrollerar prostata hos en man fann inga avvikelser, det finns inget behov av ytterligare förfaranden. Men i närvaro av ett antal symtom ger läkaren instruktioner och prov för ytterligare diagnos.

I regel är detta en klinisk analys av blod och urin, ultraljud och MR i prostata, specifika studier på oncomarkers. Liknande procedurer är nödvändiga för att bestämma den exakta sjukdomen, dess orsak, stadium och omfattning av prostataskador.

Mänskliga sjukdomar

Mäns hälsa är inte mindre bräckligt än en kvinnas. Den insidiousness av manliga urologiska sjukdomar är att i mer än 80% av fallen uppstår de utan märkbara symtom. Och de flesta läkare går sällan till doktorn och kommer till receptionen, bara när sjukdomen går in i ett svårt stadium. Och många är engagerade i självmedicinering och tar reklamerade droger av tvivelaktig kvalitet.

Problem av manlig hälsa behandlas av urologer eller androloger. Den regelbundna genomgången av förebyggande undersökningar kommer att hjälpa en man att undvika många obehagliga och farliga sjukdomar, och också för att hålla ett underbart hälsotillstånd under många år.

Vad är symtomen på en urolog?

Enligt observationerna hos våra kliniska läkare, i 2/3 av våra patienter, som lider av urologiska sjukdomar, fanns inga klagomål. Sjukdomar identifierades av misstag under en förebyggande undersökning. Endast från gång till gång, efter stressiga chocker eller hypotermi, uppträdde följande tecken hos män.

 • Utsläpp från urinröret, utslag och rodnad av könsorganens hud
 • Smärtsam urinering
 • Utseende av obehaglig lukt och blod
 • Obehagliga känslor under eller efter samlag
 • Passar för svaghet och högt blodtryck
 • Erektil dysfunktion
 • Byte av färg av urin
 • Förstoring av lymfkörtlar
 • Rezi och smärta i underlivet, i ljummen, i pungen, prostata och penis.
 • För ofta urinering

Om du märker minst ett av dessa symtom, fördröja inte besöket hos urologen. Ju tidigare orsaken till din sjukdom upptäcks, ju snabbare och mer framgångsrik behandlingen kommer att vara och de färre komplikationerna.

Hur är den urologiska undersökningen?

Först kommer läkaren att hålla en konversation med dig, där du kommer att ange detaljerna i din livsstil, oroliga ögonblicken, förekomsten av kroniska sjukdomar och de överförda urologiska och venerala sjukdomarna.

Därefter sker en grundlig undersökning av de yttre könsorganen. Läkaren kontrollerar tillståndet av penis, testiklar, deras form och storlek. En rektal undersökning av prostata är obligatorisk. För att klargöra diagnosen kan urologen tilldela följande studier:

 • Ultraljud av bäckenorganen och pungen.
 • Allmän analys av blod och urin.
 • Biokemiskt blodprov för testosteronnivå.
 • Analys av ejaculat och utsöndring av prostata.
 • Oncomarkers - att identifiera tidiga former av cancer.
 • Infertilitet utförs spermogram.
 • Analys för sexuellt överförbara infektioner.

Antalet tester beror på åldern på mannen och arten av de klagomål som han vände sig till doktorn.

Vad kan urologen upptäcka?

 • Urinrörets inflammation är uretrit.
 • Sexuellt överförbara infektioner: ureaplasmos, candidiasis, mykoplasmos, gonorré, etc.
 • Inflammation som påverkar förhuden och ollonet (balanopostit), epididymis och testiklar (orchiepididymitis), seminala vesiklar (vesiklar), prostata (prostata), urinblåsan (cystit), njure (pyelonefrit).

För en tidig diagnos av sjukdomar i genitourinary sfären måste en man genomgå en förebyggande undersökning minst två gånger om året. I de tidiga stadierna av alla urologiska sjukdomar behandlas snabbt och framgångsrikt och ger inte allvarliga komplikationer.

Om du lever ett aktivt sexliv eller du är mer än fyrtio år är det bara nödvändigt att besöka en urolog. Cast bort falsk skam och fördomar: att ta hand om din maskulin hälsa är verkligen en vuxen sak.

Förebyggande av urologiska sjukdomar

För att undvika urologiska sjukdomar rekommenderar läkare på vår klinik att du följer enkla regler:

 • Underkläder ska passa dig i storlek, sys av mjuka naturtyger, ge bra luftbyte.
 • Håll dig till rätt näring och motion.
 • Undvik avslappnad sex. Använd skyddsutrustning.
 • Sitt inte på kalla ytor. Klä i väder.
 • Observera personlig hygien.
 • Kontrollera regelbundet hos en specialist.

I vår klinik väntar du på erfarna, uppmärksamma och vänliga läkare. Allt som kommer att sägas på kontoret är skyddat av en medicinsk hemlighet, och ingen kommer att veta om ditt intima problem. I vår klinik används endast modern utrustning för diagnos och behandling. Ta hand om din hälsa idag och gör ett möte just nu.

Hur ska urologen ha en undersökning?

Vi listar de sjukdomar som ligger i en urologs kompetens:

 • Alla inflammatoriska processer i det genitourinära systemet - cystit, uretrit.
 • Urolitiasis.
 • Skador och neoplasmer lokaliserade i urinblåsan och urinvägarna.
 • Patologier och defekter hos könsorganen hos män.
 • Patologier i prostata.
 • Sjukdomar i njurarna och binjurarna.
 • Infertilitet.

Vetenskap Urologi hör till kategorin kirurgiska specialiseringar. Därför kan du få akut kirurgisk hjälp direkt hos urologen.

Förberedelse för antagning

Urologisk mottagning kräver lite förberedelse, vilket är lite annorlunda för kvinnor och män. Förutom en allmän visuell undersökning och anamnesis utför läkaren även andra diagnostiska manipuleringar. När undersökningen med en urolog passerar talar vi strax nedan, men för närvarande fokuserar vi din uppmärksamhet på preparatet som krävs innan du får en urolog från läkaren.

Hur man förbereder sig för en kvinna?

Förutom att få en gynekolog. För granskning av kvinnor används en gynekologisk stol. Så glöm inte att ta med blöjan med dig för inspektion. En dag före besöket bör du utesluta sex. Spruta inte innan du undersöker urologen. Behöver inte hygiengenitaler med desinfektionslösningar (furatsilina, klorhexidin). Läkaren kommer att behöva ta prov, och efter applicering av medicinska lösningar kan indikatorerna vara opålitliga.

Hur man förbereder sig för en man?

För män, förutom den hygieniska toaletten av könsorganen, krävs det:

 • Avslag på sexuella kontakter inom 2 dagar innan du går igenom undersökningen.
 • Rengöring av emalj. Klar ändtarmen är nödvändig för att doktorn ska göra en fingerprovning av prostatakörteln genom ändtarmen. Var inte rädd och blyg av de erektioner som uppstår under en sådan undersökning - det här är normalt. Värre, om en erektion inte uppstår. Rengörande emalj kan ersättas med ett laxerande läkemedel dagen innan.

Enligt specialister

Det är bäst att göra ett urintest före det första besöket hos urologen. Detta kommer att underlätta formuleringen av rätt diagnos. Dessutom är en sådan analys fortfarande nödvändig för överlämnandet.

Det är också tillrådligt att börja en symtomräkning flera dagar före urologens undersökning:

 • Skriv ner hur många gånger om dagen du urinerar;
 • i vilket område finns det ont och hur stark det är
 • vad åt och dricker du under dagen
 • försök att spåra sambandet mellan kost och livsstil och försämra eller förbättra symtomen.

Detta kommer att vara mycket användbart när du diskuterar ditt problem med en läkare och ställer frågor till honom.

Hur är den första undersökningen av en urolog?

Som urologen genomgår en undersökning kan du förvänta dig en lång diskussion om dina symtom.

En urolog kan ställa olika frågor, till exempel:

 • Hur ofta uppstår de och när uppstod symptomen först?
 • Stör de dig mycket?
 • Har du blod i din urin? Om så är fallet, hur ofta?
 • Har du haft en historia av urinvägssjukdom?
 • Lider du av högt blodtryck?
 • Har dina släktingar det geniturära systemet?
 • Huruvida det fanns attacker av urinlöshet?

Läkaren kan också utföra en fingerprovning av prostata och en snabb avsökning av blåsans ultraljud. Oroa dig inte, det här är inte ett invasivt förfarande.

Det är viktigt att veta. Även om urologen först ställer frågor om det genitourära systemet, finns det en chans att ditt urologiska problem faktiskt är relaterat till andra kroppssystem. Var redo att ge urologen en komplett lista över alla medicinerade läkemedel, inklusive information om receptbelagda läkemedel. Det är lämpligt att kompilera denna lista i förväg.

Efter avslutad undersökning kommer läkaren att diskutera behandlingsplanen med dig. Det innefattar vanligtvis genomgång av ytterligare prov och tester som måste utföras antingen vid tidpunkten för detta besök eller vid senare besök.

Sådana studier kan innefatta:

 • blodprov;
 • test för testosteron;
 • Ultraljud av njurarna, blåsan och prostata;
 • cystoskopi;
 • CT eller MR för att bedöma tillståndet för njurarna eller bäckenorganen;
 • blåsning eller prostata biopsi.

Tack vare dessa procedurer kommer specialisten att kunna bestämma den rätta åtgärden som ska vidtas för din behandling. Tilldela dig folkmekanismer för prostatit och andra sjukdomar utan att först ha råd med din urolog borde inte.

Vad väntar dig på läkarens möte? Steg för steg

 1. Först talar läkaren med patienten. Han frågar hur en person känner, vilka problem stör honom. För att få en mer komplett bild av sjukdomen frågar läkaren ledande frågor, lär sig hur symtomen förändras beroende på situationen. Även urologen bör bekanta sig med en anamnese av patientens liv, det vill säga att lära sig, än när personen var sjuk. Det är särskilt viktigt för honom att fråga om förekomsten av sjukdomar i genitourinary sfären i en persons liv.
 2. Inspektion på soffan. Läkaren kommer att be dig att klä sig på dina underkläder och ligga på ryggen. Så han kommer att kunna känna njurarna och organen som gränsar till dem.
 3. Mottagning hos urologen hos män inkluderar även undersökning och sondering av yttre könsorgan: en sexuell medlem, ett skrotum. Det skadar inte alls, leder inte till obehagliga känslor, om vävnaderna hos dessa organ inte påverkas av patologi.
 4. Inspektion av prostata. Det genomförs endast genom ändtarmen. För detta kommer patienten att behöva ta en knä-armbågsställning eller squat efter att ha avlägsnat all kläder under midjan. Läkaren kommer att sätta in ett glycerinsmörjat finger i handsken i patientens rektum, palpera sin prostata. Detta är ett ganska obehagligt förfarande, men smärta uppstår endast om prostata är inflammerat. Undersökning av prostata kan åtföljas av en erektion. Här finns inget att oroa sig för, även om du går igenom en undersökning med en kvinnlig urolog - en sådan reaktion ska normalt inträffa med denna manipulation, känner doktorn inte några personliga känslor. Tvärtom är läkaren, oavsett vilket kön det är, med palpation av prostatakörteln viktigt att inte bara bedöma storleken, densiteten och enhetligheten hos körteln själv, men också att analysera nivån på erektion.

Vilka förfaranden kan urologen göra under mottagningen?

 • tar ett smet från urinröret (en kvinna behöver ligga på en gynekologisk stol)
 • producerar prostata massage
 • tar studien hemligheten ("juice") av prostata
 • korrigerar parafimos
 • kateteriserar blåsan
 • buzhiruet urinrör, det vill säga, passerar genom urinröret en metallsond under lokalbedövning
 • tar bort den elektrokoagulanta neoplasmen av liten storlek på de yttre könsorganen
 • producerar stämpling av fröetubberet
 • tar bort främmande kropp från urinröret
 • ändrar permanent urinkateter
 • injicerar droger i blåsan genom en kateter
 • producerar diaphanoskopi av pungen
 • Byt bandage och ta bort sömmen efter urologiska operationer
 • gör suturering små sår på en människas könsorgan
 • avslöjar furuncles på manliga genitala organ
 • dissekerar piggar på förhuden
 • utser och kan utföra ultraljud av skrotorganen, ultraljud av prostata, cystoskopi och andra instrumentella metoder.

Hur förstår du vad du behöver för att se en urolog?

Det finns två typer av urinvägsinfektion:

 • Infektioner i nedre urinvägarna, som innefattar inflammation eller irritation i urinröret och urinblåsan.
 • Infektioner i övre urinvägarna (de inkluderar njurarna och urinledarna).

Utnämningen av en urolog är ett måste om det finns följande symtom på en infektion i det nedre urinvägarna:

 • Du känner lite obehag i buken och urinering blir ett problem.
 • Det var smärta eller brännande under urinering.
 • Önskan att urinera, inklusive på natten, har blivit vanligare.
 • Du kan inte kontrollera urinering.
 • Periodiskt finns det en känsla av att inte tömma blåsan helt.
 • Urinen började luktas mycket kraftigt.
 • Färgen på urinen förändrades, det blev molnigt, blod dök upp i det.
 • Du känner smärta i underlivet och oförklarlig trötthet.

Läkare urolog Fominykh MA

Vad kan urologen upptäcka?

 • Urinrörets inflammation är uretrit.
 • Sexuellt överförbara infektioner efter: ureaplasmosis, candidiasis, mykoplasmos, gonorré etc.
 • Inflammation som påverkar förhuden och ollonet (balanopostit), epididymis och testiklar (orchiepididymitis), seminala vesiklar (vesiklar), prostata (prostata), urinblåsan (cystit), njure (pyelonefrit).

För en tidig diagnos av sjukdomar i genitourinary sfären måste en man genomgå en förebyggande undersökning minst två gånger om året. I de tidiga stadierna av alla urologiska sjukdomar behandlas snabbt och framgångsrikt och ger inte allvarliga komplikationer. Om du lever ett aktivt sexliv eller du är mer än fyrtio år är det bara nödvändigt att besöka en urolog. Cast bort falsk skam och fördomar: att ta hand om din maskulin hälsa är verkligen en vuxen sak.

Förebyggande av urologiska sjukdomar

För att undvika urologiska sjukdomar rekommenderar läkare att följa enkla regler:

 • Underkläder ska passa dig i storlek, sys av mjuka naturtyger, ge bra luftbyte.
 • Håll dig till rätt näring och motion.
 • Undvik avslappnad sex. Använd skyddsutrustning.
 • Sitt inte på kalla ytor. Klä i väder.
 • Överensstämmelse med hygien.
 • Kontrollera regelbundet hos en specialist.

Hur väljer man en bra specialist?

För att få ett möte med en urolog är det tillräckligt att anmäla sig till poliklinikens register. Om en patient genomgår en urologisk undersökning, rekommenderar en annan specialist att han ger dig ytterligare test. Många patienter ger dem i betalda laboratorier för att få resultat snabbare. Vi öppnar en liten medicinsk hemlighet för dig. Varje läkare, inklusive en urolog, som du måste skriva in, litar på laboratoriet i den institution där han arbetar. Om du behöver ytterligare analys med användning av sällsynta eller dyra reagenser, kommer urologen själv att råda dig att registrera dig för tester i ett privat laboratorium av ett bra, enligt hans åsikt, nivå.

Och om du inte bor i en storlek, och urologen i dina breddgrader inte kan hittas? Hur man gör ett möte, och viktigast av allt, var man hittar en bra specialist?

Hitta en läkare i vår tid är lätt. Adresser till kliniker och privata medicinska strukturer är lätta att hitta på Internet, du kan också registrera dig utan att gå hem. Men du vill genomgå en undersökning med en bra läkare, inte den som har telefonen först i ögat! Därför satsar vi på att ge dig några tips som garanterar kvalitet och kompetent service.

 • Att hitta en bra urolog är lättast i en stor klinik där det finns en urologiavdelning.
 • Du kan skriva till ett möte med en högklassig läkare med försäkringsagenter som tillhandahåller individuell sjukförsäkring. Vanligtvis vet de läkare inte bara personligen, utan får också feedback från patienter som redan har använt urologiska tjänster.

Hur ser en urolog en läkare?

Listan över smala specialiseringar av läkare kan leda till en viss förvirring. Därför, i någon patologi, besöker du en distriktsterapeut, så att han kan ta reda på var du ska skicka dig vidare. Att misstänka det genitourära systemets patologi och njurarna själva är inte svårt. Markören för detta är otillfredsställande urintester och vissa klagomål. För detaljerad granskning och förtydligande av diagnosen får du en hänvisning till en urolog.

Det är inte nödvändigt att överväga urologen att vara enbart manlig (detta är en gemensam åsikt). Läkaren i denna specialisering behandlar geniturinärsystemets patologier, oavsett vilken persons kön de har sitt ursprung. Kanske kan i en separat grupp bara identifieras barns urologer som behandlar små patienter. Uppdelningen av alla läkare till vuxna och barn beror på de fysiologiska och anatomiska egenskaperna hos barnets organism.

Vad läkaren botar en urolog

Vi listar de sjukdomar som ligger i en urologs kompetens:

 • Alla inflammatoriska processer i det genitourinära systemet - cystit, uretrit.
 • Urolitiasis.
 • Skador och neoplasmer lokaliserade i urinblåsan och urinvägarna.
 • Patologier och defekter hos könsorganen hos män.
 • Patologier i prostata.
 • Sjukdomar i njurarna och binjurarna.
 • Infertilitet.

Vetenskap Urologi hör till kategorin kirurgiska specialiseringar. Därför kan du få akut kirurgisk hjälp direkt hos urologen.

Klassificering av läkare

Alla urologiska specialiteter är indelade i ytterligare, smalare grupper:

 1. Urogenikologiya. Läkaren behandlar behandling av urogynekologiska sjukdomar hos kvinnor. Det finns ett stort antal patologier som kan betraktas lika urologiska och gynekologiska.
 2. Andrologi. Andrologen behandlar människornas patologi. Detta inbegriper inte bara inflammatoriska sjukdomar utan också fosterskador hos det manliga reproduktionssystemet.
 3. Barnens urologi. Konsultation av en barns urolog är nödvändig för medfödda defekter i det genitourära systemet etc.
 4. Oncourology. Dess mål är att hitta och behandla onkologiska processer i genitourinary systemet.
 5. Ftiziourologiya. Det behandlar urologiska patologier av tuberkulös natur.
 6. Geriatrisk urologi. Ett ganska stort och komplext område av urologisk vetenskap. Dess kontingent är äldre patienter.
 7. Urgent urologi. Läkaren specialiserar sig på att tillhandahålla akut kirurgisk behandling inom urogenitala organ.

Förberedelse för antagning

Urologisk mottagning kräver lite förberedelse, vilket är lite annorlunda för kvinnor och män. Förutom en allmän visuell undersökning och anamnesis utför läkaren även andra diagnostiska manipuleringar. När undersökningen med en urolog passerar talar vi strax nedan, men för närvarande fokuserar vi din uppmärksamhet på preparatet som krävs innan du får en urolog från läkaren.

Hur man förbereder sig för en kvinna

Förutom att få en gynekolog. För granskning av kvinnor används en gynekologisk stol. Så glöm inte att ta med blöjan med dig för inspektion. En dag före besöket bör du utesluta sex.

Spruta inte innan du undersöker urologen. Behöver inte hygiengenitaler med desinfektionslösningar (furatsilina, klorhexidin). Läkaren kommer att behöva ta prov, och efter applicering av medicinska lösningar kan indikatorerna vara opålitliga.

Hur man förbereder sig för en man

För män, förutom den hygieniska toaletten av könsorganen, krävs det:

 • Avslag på sexuella kontakter inom 2 dagar innan du går igenom undersökningen.
 • Rengöring av emalj. Klar ändtarmen är nödvändig för att doktorn ska göra en fingerprovning av prostatakörteln genom ändtarmen. Var inte rädd och blyg av de erektioner som uppstår under en sådan undersökning - det här är normalt. Värre, om en erektion inte uppstår. Rengörande emalj kan ersättas med ett laxerande läkemedel dagen innan.

Inloggning av urologen

Vi förstår att spänningen för män och kvinnor framför läkarkontoret är en vanlig sak. Vad gör urologen i receptionen, är undersökningen smärtsam, vilka tester krävs, hur utför doktorn diagnosen? Dessa tankar ger dig inte vila och tillåter dig inte att gå in på kontoret lugnt och avslappnat. Och detta är nödvändigt.

Rådet. Om du är för orolig, ta några lugnande droppar innan du tar en läkare.

Inget hemskt händer på urologens kontor. Undersökningen börjar med en rutinmässig konversation. Svara doktorns frågor i detalj, det här hjälper till med en noggrann diagnos. Om det finns kroniska sjukdomar behöver läkaren veta vilken medicin patienten tar ständigt. Glöm inte att nämna dem. I förbigående undersöker läkaren ditt polikort, undersöker testen, vars resultat måste limmas i det. Om avtalet är primärt, och du godkände inte test, ska läkaren utse dem. Några av testerna tas av patienterna på kontoret.

Nästa steg är en palpation (manuell) undersökning av buken och njurarna. Det utförs på en soffa, ibland stående.

För att undersöka könsorganen köper doktorn en gynekologisk stol. Hos män utför läkaren en visuell och palpation undersöker vulva, och fortsätter sedan till en undersökning av prostatakörteln. Anatomiskt är prostatakörteln av män på ena sidan angränsande till blåsan, å andra sidan rör den ändtarmen. Därför är det enda möjliga sättet att bestämma storleken, organets densitet - för att undersöka den genom anusen. För detta erbjuds patienten att luta sig på soffan och luta sig framåt. Läkaren sätter in ett finger i ändtarmen och prober prostata. Att notera är samma metod som utförs prostata massage för män testar hemlighet av prostatan samt tas med hjälp av en finger effekter på järn.

Undersökning av prostata hos män kan orsaka smärta endast i närvaro av akut prostatit. I andra fall är förfarandet smärtfritt.

Hur man väljer en bra specialist

För att få ett möte med en urolog är det tillräckligt att anmäla sig till poliklinikens register. Om en patient genomgår en urologisk undersökning, rekommenderar en annan specialist att han ger dig ytterligare test. Många patienter ger dem i betalda laboratorier för att få resultat snabbare. Vi öppnar en liten medicinsk hemlighet för dig. Varje läkare, inklusive en urolog, som du måste skriva in, litar på laboratoriet i den institution där han arbetar. Om du behöver ytterligare analys med användning av sällsynta eller dyra reagenser, kommer urologen själv att råda dig att registrera dig för tester i ett privat laboratorium av ett bra, enligt hans åsikt, nivå.

Och om du inte bor i en storlek, och urologen i dina breddgrader inte kan hittas? Hur man gör ett möte, och viktigast av allt, var man hittar en bra specialist?

Hitta en läkare i vår tid är lätt. Adresser till kliniker och privata medicinska strukturer är lätta att hitta på Internet, du kan också registrera dig utan att gå hem. Men du vill genomgå en undersökning med en bra läkare, inte den som har telefonen först i ögat! Därför satsar vi på att ge dig några tips som garanterar kvalitet och kompetent service.

 • Att hitta en bra urolog är lättast i en stor klinik där det finns en urologiavdelning.
 • Du kan skriva till ett möte med en högklassig läkare med försäkringsagenter som tillhandahåller individuell sjukförsäkring. Vanligtvis vet de läkare inte bara personligen, utan får också feedback från patienter som redan har använt urologiska tjänster.

För att använda råd av kollegor och vänner, skulle vi inte rekommendera det väldigt mycket. Deras erfarenhet var inte nödvändigtvis framgångsrik, den psykologiska aspekten av mottagningen är av stor betydelse. Om du fortfarande går till en urolog i en privat struktur, kontrollera först att du har tillgång till licenser och examensbevis för relevant utbildning. Allvarlig honung. institutioner gömmer inte dem.

Urologisk undersökning hos män

Urologisk undersökning hos män är en första undersökning av en urolog, som gör att vi kan bedöma funktionen hos det genitourinära systemet i första etappen. Under undersökningen kan det kompletteras med laboratorie- och instrumentmetoder.

Förfarandet för undersökning i urologiska rummet

Undersökningen av en urolog omfattar följande huvudpunkter:

1) Samling av klagomål (subjektiv, objektiv), anamnese.

2) Inspektion av patientens könsorgan.

3) Palpation av könsorganen, främre bukväggen, slagg i ländryggen.

4) Fingerundersökning av prostata.

Dessutom utför läkaren en visuell undersökning av urinen innan prostata undersöks, tar materialet för ett bakterioskopiskt smet från urinröret och / eller för PCR. Dessutom kan cystouretroskopi och ultraljud av prostata (klassisk abdominal åtkomst eller transuretral omvandlare) utföras.

Våra läkare

Förberedelser för undersökningen

På kvällen till resan till urologen måste du avstå från samlag i 24-48 timmar; sluta ta antibakteriella läkemedel i 2-3 dagar; Tömma tarmarna genom avbrott eller ta laxermedel. Hygieniska åtgärder vidtas på kvällen före undersökningsdagen. 2-3 timmar före undersökningen krävs abstinens från urinering.

Anamnestic data

Med insamling av klagomål kan du identifiera receptet, de möjliga orsakerna till sjukdomen, den behandling som patienten mottog eller tar emot.

Visuell inspektion

Urologisk undersökning omfattar utvärdering av patientens genitalier, perineum, det perianala området, gör det möjligt att avslöja förekomsten av tecken på inflammation, anogenital vårtor papillomatoznyh utväxter. Genom palpation pungen, perifera lymfkörtlar (inguinal grupp).

Ytterligare subjektiva metoder för undersökning

Palpation av den främre bukväggen, ländryggsregionen utförs också; gränserna för vänster och höger njurar är bestämda. Slagverk njure lokaliseringszoner (Pasternatskogo symptom) för att bestämma den möjliga smärta, följt av bedömning av urin med avseende på tecken undantag hematuri (blod i urinen).

Diagnos i urologi kan kompletteras med att få ett smet från urinröret för att bedöma urladdningen till inflammatoriska inklusioner och venerala infektioner.

Fingerundersökning av prostata utförs i tre möjliga lägen hos patienten. Innan manipulationen blir patienten uppmanad att urinera och klämma på den yttre urinröret. Fingerforskning gör att du kan bedöma storleken, symmetrin av klöfterna i körteln, konsistens, utskjutning av körteln i tarmens lumen, eller atrofi hos orgeln. Resultatet av undersökningen kompletteras med mikroskopi och analys av den prostatiska sekret som erhållits efter stimulering av körteln.

Ledande urologer på vår klinik. Fronsteina garanterar en delikat inställning till patienten, en hög professionell nivå, snabb och tidig diagnos av genitourära sjukdomar hos män.

Inträde av en urolog, hur man väljer en bra läkare

En doktors undersökning ska utföras efter att patienten har genomfört flera enkla regler. Hos män och kvinnor är det något annorlunda.

När det är dags för dig att gå till urologen

Du måste göra ett avtal med denna specialist om:

 • det finns svårigheter med urinering
 • smärta vid urinering
 • obehaglig lukt av urin
 • frekvent uppmaning att urinera
 • Utseendet av blod eller andra föroreningar i urinen
 • minskad libido
 • om ultraljud av blåsan eller andra organ i urinvägarna fann en tumör
 • "Svag" jet när man urinerar hos män
 • problem med erektion
 • smärta hos män under samlag
 • symtom på urolithiasis
 • förändring i penisvävnaderna (svullnad, rodnad, patologiska formationer, formförändring).

Vad ska man göra före undersökningen

Innan du besöker en urolog bör följande regler följas:

 1. i två dagar före undersökningen måste män avstå från samlag
 2. På morgonen innan du besöker läkaren måste du sätta i ändtarmen ett glycerinljus, mikroklism "Microlax" eller "Norgalax". Du kan begränsa din enema för att rensa ändtarmen
 3. byt underkläder
 4. utföra hygien hos de yttre könsorganen.

Vad väntar dig på läkarens möte


Här kommer vi att berätta hur urologen tar en mottagning. I vissa avseenden är det annorlunda hos kvinnor och män. För det första ger vi följande allmänna punkter:

 1. Först talar läkaren med patienten. Han frågar hur en person känner, vilka problem stör honom. För att få en mer komplett bild av sjukdomen frågar läkaren ledande frågor, lär sig hur symtomen förändras beroende på situationen. Även urologen bör bekanta sig med en anamnese av patientens liv, det vill säga att lära sig, än när personen var sjuk. Det är särskilt viktigt för honom att fråga om förekomsten av sjukdomar i genitourinary sfären i en persons liv.
 2. Inspektion på soffan. Läkaren kommer att be dig att klä sig på dina underkläder och ligga på ryggen. Så han kommer att kunna känna njurarna och organen som gränsar till dem.

Tillträde u urolog hos män ingår också

 1. Undersökning och palpation av de yttre könsorganen: penis, skrotum. Det skadar inte alls, leder inte till obehagliga känslor, om vävnaderna hos dessa organ inte påverkas av patologi.
 2. Inspektion av prostata. Det genomförs endast genom ändtarmen. För detta kommer patienten att behöva ta en knä-armbågsställning eller squat efter att ha avlägsnat all kläder under midjan. Läkaren kommer att sätta in ett glycerinsmörjat finger i handsken i patientens rektum, palpera sin prostata. Detta är ett ganska obehagligt förfarande, men smärta uppstår endast om prostata är inflammerat.

Undersökning av prostata kan åtföljas av en erektion. Här finns inget att oroa sig för, även om du går igenom en undersökning med en kvinnlig urolog - en sådan reaktion ska normalt inträffa med denna manipulation, känner doktorn inte några personliga känslor. Tvärtom är läkaren, oavsett vilket kön det är, med palpation av prostatakörteln viktigt att inte bara bedöma storleken, densiteten och enhetligheten hos körteln själv, men också att analysera nivån på erektion.

Om en urolog behöver en kvinnas undersökning görs det analogt med en gynekologs undersökning - på en särskild stol. För hans uppförande kommer damen att klä sig under bältet.

Vad kan en urolog göra under upptagandet?

Berätta vad urologen gör i receptionen:

 • tar ett smet från urinröret (en kvinna behöver ligga på en gynekologisk stol)
 • producerar prostata massage
 • tar studien hemligheten ("juice") av prostata
 • korrigerar parafimos
 • kateteriserar blåsan
 • buzhiruet urinrör, det vill säga, passerar genom urinröret en metallsond under lokalbedövning
 • tar bort den elektrokoagulanta neoplasmen av liten storlek på de yttre könsorganen
 • producerar stämpling av fröetubberet
 • tar bort främmande kropp från urinröret
 • ändrar permanent urinkateter
 • injicerar droger i blåsan genom en kateter
 • producerar diaphanoskopi av pungen
 • Byt bandage och ta bort sömmen efter urologiska operationer
 • gör suturering små sår på en människas könsorgan
 • avslöjar furuncles på manliga genitala organ
 • dissekerar piggar på förhuden.

Urologen utser och kan utföra ultraljud av skrotorganen, ultraljud av prostata, cystoskopi och andra instrumentella metoder. Om en njurspatologi hittades under undersökningen, och en smal specialist - en nephrologist (han behandlar endast njursjukdomar) arbetar i din bostadsort, ger urologen honom riktning.

Vem kan ersätta en urolog?


Mottagandet av en nefrolog skiljer sig från en urologisk undersökning, eftersom denna läkare inte utför en undersökning och palpation av de yttre könsorganen. Men han, liksom urologen, kommer att vara intresserad av de sjukdomar du har lidit, sedan vad du har och var de har behandlats. Denna smala specialist kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt sjukdomar i leder, hjärta, lever, oavsett om du har behandlat njurar hemma.

Nefrologen utser och tolkar resultaten av sådana studier som:

 • Ultraljud av njurarna och urinblåsan
 • MRI
 • beräknad tomografi av njurarna
 • Röntgen av njurarna
 • njurarnas urologi
 • angiografi av njurkärl
 • radioisotopscanning av detta organ
 • blodprov: reumatiska tester, karbamidnivå, kreatinin, urinsyra, Rebergs test
 • Urinalys: generellt, enligt Nechiporenko, enligt Zimnitsky, urinkultur på mikroflora
 • av den histologiska undersökningen av njurvävnadens biopsivävnad.

Vilka egenskaper ska en bra doktor ha?

Det är bäst att välja en specialist inte med antalet vetenskapliga titlar och olika examensbevis på stativet, men på rekommendation av vänner eller goda bekanta. Men ofta måste en person göra sitt eget sätt att välja läkare. Låt oss föreställa oss några tips om att välja en högklassig specialist:

 1. En bra läkare betalar inte nödvändigtvis en avgift. Vanligtvis är han en operativ urolog på ett sjukhus, han konsulterar också i en poliklinik för vissa dagar.
 2. Döljer inte information om hans utbildning. Många av dem kan erhållas på stativet nära hans kontor eller direkt i den.
 3. Han frågar i detalj om dina klagomål, frågar ibland frågor om andra sjukdomar i situationer som uppenbarligen inte är kopplade till dagens tillstånd.
 4. Motiverar syftet med varje analys, undersökning, medicin. Vanligtvis gör det själv utan att vänta på dina frågor.
 5. Förklarar resultaten av undersökningarna i detalj. Förskriv inte alltid behandling endast enligt ultraljud, MR eller andra studier, utför ytterligare test.
 6. Utnämna inte bara annonserade droger, "upphovsrätt" salvor, tinkturer eller ljus, kosttillskott. Varje läkemedel tar en giltig plats på listan.
 7. Kan rekommendera en läkare för ultraljud eller strålningsdiagnos.

Hur man väljer en bra specialist

Det finns bara 3 sätt att hitta en läkare, liksom någon specialist:

 1. Internet. I nätverket finns många forum för hälsa, inkl. regionala (stad). I dessa forum kan du live-kommunikation och du kan ställa en fråga om problem av intresse och läkare. Du kommer säkert att besvaras.
 2. Klädd upp radio. Det här är dina vänner, bekanta, kollegor på jobbet, kompisar till vänner etc. Någon vändes nödvändigtvis till specialisten av intresse och har sin egen åsikt om han är bra eller dålig, och kan ge dig det råd du behöver.
 3. Läkemedelsverket. Metoden är relevant för stora städer och för dem som har möjlighet att komma. I byråerna finns stora databaser för alla läkare. Arbetarna hos dessa organ vet från recensionerna av riktiga människor av alla läkare, deras styrkor och svagheter, som specialiserar sig på vad. De kommer att hitta dig rätt specialist inom några minuter.

Kom ihåg! Leta inte efter rätt specialister för dig på principen närmare hemma. Kontakta inte den första läkaren som kommer till dig, särskilt i allvarliga fall. Tillbringa lite tid, och du hittar rätt, beprövad specialist. Dina tidskostnader kommer att återbetalas många gånger.

Således är det nödvändigt att ta urolog i vissa situationer. Han behöver inte vara rädd, men måste komma förberedd. Ovanstående information, som beskriver vad som behöver göras före en doktors besök och vad som kommer att hända på hans kontor, fungerar som en vägledning för patientens informationsberedning.

Hur får urologen examen och undersökningen?

En urolog är specialist på sjukdomar inom genitourinområdet: njurarna och binjurarna, blåsan, könsorganen.

Hans uppgifter innefattar diagnostiska åtgärder, behandling och ytterligare förebyggande åtgärder för att förebygga förekomsten av urologiska sjukdomar.

Det är allmänt accepterat att en urolog endast är en manlig läkare. En sådan gemensam åsikt är inte sant - urologen behandlar problem med genitourära störningar hos människor av båda könen.

Till en separat kategori av läkare kan endast hänföras till barnets urologer, med tanke på barnets fysiologiska skillnader från en vuxen.

Sjukdomar som urologen behandlar

I specialistens kompetens finns följande sjukdomar:

 • könsorganens sjukdomar;
 • urolitiasis;
 • problem och sjukdomar i njurarna och binjurarna;
 • inflammation i urinvägarna - uretrit, cystitis;
 • infertilitet;
 • neoplasmer i urinvägarna och urinblåsan;
 • traumat i det genitourära systemet.

klassificering

Urologi - detta är ett ganska omfattande område av medicin, som är indelad i flera smalare kategorier:

 1. andrologi - Behandling av reproduktionssystemets patologi hos män: inflammatoriska processer, fosterskador i reproduktionssystemet.
 2. Ftiziourologiya - Behandling av sjukdomar av tuberkulärt ursprung.
 3. Urogenikologiya - behandling av urogynkologiska patologier hos kvinnor
 4. Giriatricheskayaurologi - Ett av de mest komplexa och omfattande områdena i urologi, vars kontingent är äldre patienter.
 5. Oncourology - behandling av onkologiska processer som förekommer i patientens urogenitala system
 6. Barnens urologi. Experter i denna kategori överväger problem hos barn med medfödda sjukdomar i genitourinary systemet.
 7. Urgent urologi. Läkare i denna grupp ger omedelbar kirurgisk hjälp till patienter som har behandlat med urogenitala organ.

När ska man se en läkare

Det finns två typer av smittsamma sjukdomar i urinvägarna:

 • Inverkat övre urinväg: urinrör och njurar;
 • inflammatoriska processer som utvecklas i nedre urinvägarna: urinblåsan och urinröret.

Symptom på infektionssjukdomar i övre urinvägarna, där det är obligatoriskt att besöka en specialist:

 • frossa;
 • kräkningar;
 • förhöjd temperatur;
 • illamående;
 • smärta i ryggen eller ena sidan;
 • en ökning av njurarnas storlek (det är svårt att fastställa detta självständigt).

Symtom på infektion i nedre urinvägarna:

 • svår förbränning eller smärta vid urinering
 • obehaglig lukt av urin;
 • obehagliga långvariga känslor i buken;
 • frekvent uppmaning att tömma blåsan;
 • partiell förlust av kontroll över urinering
 • närvaro av blod i urinen, en stark förändring av sin nyans;
 • allvarlig akut smärta i buken
 • trötthet.

Efter att ha utfört en serie tester kommer han att kunna diagnostisera sjukdomen och förskriva den nödvändiga behandlingstiden.

Gör dig redo för ett besök

Förberedelser för att besöka den urologiska avdelningen tar inte mycket tid. Processen för att träna kvinnor är något annorlunda än träningsarbetet.

Förbereder en man för undersökning

Innan du besöker en läkare behöver en man hålla en hygienisk toalett.

Dessutom, två dagar före doktorns besök, ge upp samlag.

Eftersom doktorn undersöker prostata hos mannen genom att sätta in fingrarna i tjocktarmen, kommer det att bli nödvändigt att rengöra det med en rengörande enema.

Det är möjligt att ersätta det med laxermedel.

Förberedelse av en kvinna

Förbered dig på en urologisk undersökning av en kvinna på samma sätt som innan du besöker en gynekolog. Kvinnor undersöks på en gynekologisk stol.

Skölj inte strax före provet. Dessutom kan hygien hos de yttre könsorganen inte utföras med furatsilina, klorhexyl eller annat desinfektionsmedel, eftersom den medicinska specialisten kommer att behöva ta prov.

Användningen av desinfektionslösningar påverkar resultatet på ett tillförlitligt sätt.

Vad du behöver ett barn

Föräldrar bör förstå att barnets förberedelse beror på sin åldersgrupp, nämligen:

 1. Yngre än tre år gammal.Barn som inte fyllt tre år är inte skyldiga att förbereda sig eller följa hygienregler.
 2. Äldre än tre år. Vid denna ålder börjar barnet att förstå att han ska se en specialläkare. Föräldrar ska berätta för vem urologen är och vad han specialiserar sig på.
 3. Barnet med grundläggande betyg. I den här åldern, bör föräldrarna prata i detalj varför du behöver besöka sjukhus och att hälsan hos hans könsorgan beror till stor del på sin egen hälsa och möjligheten att i framtiden bli förälder.
 4. tonåring. Om en tonåring aldrig har varit på inspektion tidigare måste föräldrarna förbereda sig för samtalet i förväg. Tonåringar pratar sällan om intima problem, och föredrar att vara tysta på detta ämne. Be om en tonåring att vända sig till en specialist, det är nödvändigt att låta honom veta att han har det bra, att allt är i ordning med sin hälsa, men inte ens hindrar undersökningen. Om en tonåring insisterar på att det inte finns några föräldrar på kontoret under undersökningen, störa inte detta.

Mottagning med en specialist

Det bör förstås att ett besök hos en urolog är en vanlig affär. Inga hemska saker händer, förfarandet är helt smärtfritt. Om det finns spänning före besöket kan du ta lugnande droppar.

För alla patienter börjar prövningen med en konversation. Frågor från en specialist bör besvaras i detalj. Detta kommer att bidra till att göra en mer noggrann diagnos. I närvaro av kroniska sjukdomar ska läkaren tala om detta.

Ett antal tester som patienten tar direkt på läkarmottagningen. Efter samtalet börjar läkaren undersökningen.

Undersökning av män

Hos män undersöker en specialist huden runt penis, testiklar, scrotum, prostata. Eftersom prostatakörteln ligger i ett litet bäcken undersöks det genom en rektum av en man.

Studie av kvinnor

Urologisk undersökning av kvinnor utförs på en gynekologisk stol. Syftet med en sådan undersökning är att undersöka huden i inguinalområdet, bestämma tillståndet i urinvägarna, njuren och torrheten av vaginala slemhinnan. För att bestämma rätt diagnos kan detta spela en viktig roll.

Barninspektion

Precis som hos vuxna börjar tillträdet till en barnlig urolog med insamling av information. Barnets föräldrar pratar om sina sjukdomar, hälsa i allmänhet. Då undersöker doktorn könsorganen, undersöker magen. Förekomsten av föräldrar under inspektionen är obligatorisk.

Ytterligare förfaranden

Efter undersökningen diskuterar läkaren och patienten den fortsatta behandlingen, inklusive en serie ytterligare test. De kan hållas på dagen för besöket eller vid nästa besök. Ytterligare tester inkluderar:

 • ultraljudsdiagnostik av prostata, urinblåsa och njure;
 • urinanalys;
 • cystoskopi;
 • blåsbiopsi;
 • blodprov;

Dessa procedurer hjälper läkaren att välja lämplig behandling.

Sammanfattningsvis

Att diagnostisera sjukdomar i genitourinområdet bör undersökas minst två gånger om året. De första stadierna av någon sjukdom i urologin behandlas mycket framgångsrikt på kort tid och orsakar inte allvarliga komplikationer.

För att förebygga förekomsten av urologiska sjukdomar rekommenderas att man följer ett antal elementära regler:

 • att gå in för sport;
 • ät rätt
 • utesluta avslappnad sex
 • bära underkläder som passar deras storlek, föredra linne från naturliga material som ger bra luftutbyte;
 • bära kläder "på vädret", sitta inte länge på en kall yta;
 • observera personlig hygien
 • genomgå regelbundet en undersökning med en urolog.

Under undersökningen ska läkaren inte uppleva obehag, besvär, oro och rädsla. Det är bättre att uthärda alla 15-20 minuter, än i framtiden att behandla sjukdomen i ett mer försumlat stadium.