Huvud
Strömförsörjning

Varför genomföra en undersökning av prostata hos en urolog

Undersökning av prostatakörteln åtföljs av vissa svårigheter, eftersom den ligger mellan blåsan och ändtarmen. Därför bör du, innan du går till undersökningen för en urolog, börja registrera manifestationen av symtom. Detta tillvägagångssätt kommer att förenkla diagnosen.

Det första och mest uppenbara symptomet, som indikerar förekomsten av prostatisk sjukdom, är problem i samband med urinering. Därför är det nödvändigt att registrera antalet besök på toaletten dagligen, såväl som att notera graden av smärta som följer med denna process och lokaliseringen av lokaliseringen. Det är viktigt att förstå att dessa problem ibland härrör från felaktig diet och andra orsaker, och inte på grund av inflammatorisk process. Detta faktum bör dock inte tjäna som en ursäkt för att mannen vägrade att besöka läkaren. Det behöver bara nämnas vid undersökning med en urolog.

Indikationer för att besöka en läkare

Undersökning av prostata bör utföras hos urologen med:

 • Uppnåendet av män är 45 år. Denna rekommendation beror på det faktum att prostatakörteln vid denna tid börjar förändras, vilket leder till bildandet av olika patologier.
 • Inflammation av prostata.

Och om det i det första fallet är allt klart, då vilka bevis på inflammation i prostata? Ett av de mest uppenbara och slående symptomen är problemen med urinering: fördröjning, trög ström, frekventa uppmaningar och mycket mer. Ofta är denna process åtföljd av smärta och en brännande känsla. När sjukdomen fortskrider kontrollerar mannen alltmer urinering. Det börjar med tiden att markera fall av ofrivillig urladdning av en liten mängd urin.

Även inflammation i prostatakörteln kännetecknas av följande:

 • urin förvärvade en obehaglig lukt;
 • det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • urin har förändrats färg (kanske en sällsynt blodflaska i den).

Om en eller flera av ovanstående symptom uppträder, ska mannen genomgå en prostataundersökning.

Första besök hos urologen

Vid första besöket samlar läkaren information om sjukdomsförloppet. Han behöver veta när symptom på patologi först uppträdde, hur ofta de uppträder. Dessutom upptäcker doktorn om patienten någonsin haft problem med genitourinärsystemet och om det fanns några fall av liknande sjukdomar i närmaste familj. Dessutom finner specialisten om det finns andra patologier just nu, betala ökad uppmärksamhet på kronisk, om droger tas och om allergiska reaktioner mot mediciner och latex inte uppstår.

Vid den första undersökningen kan urologen utföra en rektal undersökning av prostatakörteln. I närvaro av komplikationer eller misstanke om dem kommer han att skicka patienten till leverans av blod- och urintester, ytterligare studier som ultraljud, dator och magnetisk resonansbildning och liknande. I vissa fall utförs en biopsi av organet för att identifiera närvaron eller frånvaron av en cancerväxt.

Alla dessa procedurer är nödvändiga för att kunna diagnostisera och ordinera rätt behandling. Det finns flera olika sjukdomar i prostatakörteln som har liknande symtom. Emellertid kan tillvägagångssättet till deras behandling vara drastiskt annorlunda. I de svåraste fallen föreskrivs en operation, under vilken tumören och förmodligen prostatakörteln avlägsnas.

Metod för rektal undersökning

Rektaltest är ett förfarande som en sällsynt man instämmer utan problem. I detta fall spenderar urologerna det så exakt som möjligt. Patienten upplever minimal obehag. Innan manipulering utförs, utför läkaren nödvändigtvis en konversation med patienten och berättar om ytterligare åtgärder.

Urologen utför en rektal undersökning hos en patient med knä-armbågsställning. Den senare kan också ligga på hans sida, knäna böjda till bröstet. Specialisten, med en latexhandske, smörjer ett finger (vanligtvis pekfingret) med vaselin och injicerar sedan det i ändtarmen. Patienten behöver just nu slappna av så mycket som möjligt, annars kommer han att uppleva smärta i anusområdet utöver den obehagliga känslan. Att röra prostatakörteln kan leda till en ofrivillig uppmaning att urinera. Att trycka på ett hälsosamt organ leder inte till smärta. Om hon uppträder måste du genast informera läkaren.

Att känna prostatakörteln bestämmer specialistens storlek, form och grad av elasticitet hos ytan. Vid slutet av undersökningen utför urologen flera element som är speciella för massageprocedurer. Hans handlingar leder till sekretion, som sedan skickas för analys.

Utseendet av smärta indikerar inflammationen i prostatakörteln. Detta symptom visar närvaron av akut eller kronisk prostatit, som befinner sig i exacerbationsstadiet. I det senare fallet kan ärr detekteras på organets mjuka yta.

Dessutom uppstår smärta vid palpation när det finns stenar i njurarna. Adenom i prostatakörteln avslöjas under förutsättning att båda lobens ormar ökar symmetriskt mot varandra. Organets konsistens varierar också jämnt.

Ojämna konturer, prostata hög densitet och ojämn konsistens - allt detta indikerar en möjlig bildning av cancer tumörer. I grunden förekommer sådana tumörer nära orgelens kant, på grund av vilka dess kanter blir ojämna. Vid senare skeden av cancer blir båda klorna i körteln asymmetriska i förhållande till varandra. Dessutom utvärderar en specialist tillståndet av lymfkörtlar i ljummen. Om de förstoras kan vi döma förekomsten av en inflammatorisk process i prostatakörteln och till och med en cancerous tumör.

Undersökning av prostata i urologen: vittnesbörd och förberedelse för antagning

Statistiken över sjukdomar i prostatakörteln blir sämre varje år. Enligt urologer växer antalet män som lider av prostatit, adenom och maligna neoplasmer stadigt.

Därför är undersökningen av prostata i en urolog obligatorisk för varje medlem av det starkare könet som är äldre än 40-45 år, eller till och med tidigare, om det finns indikationer på samråd med en läkare.

Undersökning av prostatakörteln hos en specialiserad specialist är nödvändig för tidig diagnos av inflammatorisk process, godartad hyperplasi och malign malignitet hos kroppscellerna. Behandling i det inledande skedet är sparsam, kräver relativt låga doser av mediciner och möjliggör fullständigt återställande av prostatakörteln. Mannen behåller sexuell aktivitet, libido och förmåga att bli gravid (naturligtvis med korrigering för åldersfaktorn).

Undersökning av prostata hos en urolog bör genomföras minst en gång per år efter att ha fyllt 45 år.

Det är dock inte nödvändigt att vänta till nästa möte med en specialist om det finns ett antal symptom som indikerar en eventuell prostatakörtelprov.

Dessa är:

 • obehag i perineala området, oberoende av intensitet, i andra ord måste registreringen lysa mindre smärtimpulser, och ju mer svår akut smärta som strålar i pungen, rektum;
 • erektil dysfunktion, inklusive tidig utlösning, mindre volym utsöndrad sperma
 • obehagliga känslor under samlag
 • svårigheter med att få barn
 • okarakteristisk urladdning ur urinröret, speciellt bör varna en tjock purulent urladdning med en blandning av blod;
 • störningar i urinering, som kan uppträda som falska eller för frekventa impulser till tömningen av blåsan, en känsla av ofullständig urinering, smärta vid urinering;
 • ökat obehag under avföring
 • obehaglig lukt och okarakteristisk för urinskugga.

Införandet av bakterier i prostatacentralens vävnader och kanaler är åtföljt av feber, ett tillstånd av allmän förgiftning. Förekomsten av en, och ännu fler några liknande tecken är orsaken till brådskande behandling i kliniken för att utföra en undersökning av prostata i urologen.

Självmedicinering i en akut tid leder ibland till att patientens tillstånd lindras. Detta kan emellertid vara en följd av övergången av patologi till en kronisk form, vilket är mycket svårt att behandla.

Undersökning av prostata hos en urolog kräver korrekt förberedelse. Det är nödvändigt för doktorn att genomföra alla nödvändiga diagnostiska tester under ett besök.

Innan du besöker en läkare bör du

 • avstå från sexuell aktivitet, inklusive onani
 • göra lavemang med kamomill buljong eller saltade vatten, för detta ändamål är det också möjligt att använda läkemedel i form av mikrolavemang (t.ex. Microlax), är det nödvändigt för en fullständig digital rektal undersökning av prostata;
 • i en smartphone eller anteckningsblock att göra anteckningar om intag av vissa läkemedel (namn, varaktighet, dosering, vem som utses), klagomål, bör också utarbeta sina frågor till läkaren;
 • utarbeta extrakt från medicinska journalen, de senaste resultaten från blod- och urintester, slutsatser från andra specialister.

Det är uppenbart att för att ta itu med en sådan delikat fråga som prostataxamen från en urolog strävar man efter att komma till den bästa specialisten på detta område. Om det finns ett ekonomiskt tillfälle, vänder de sig till en privat klinik, som värderar sitt rykte. Betalda centra är som regel mycket känsliga för läkarnas kvalifikationer, dessutom kan de flesta studier genomföras omedelbart. Vissa patienter söker specialister genom vänner och hänvisar till dem privat.

Men för kostnads- och tidsbesparingar, den initiala eller förebyggande prostata undersökning av en urolog, kan du gå till kliniken i samhället. Och ytterligare terapi-taktik bör bestämmas utifrån resultaten av undersökningen och de analyser som utförts. Dock bör en kvalificerad tekniker ger on-demand information om sin utbildning, att i detalj förklara möjligheten att utnämningen bevilja former för inköp av läkemedel på alla apotek, och inte handla på egen hand olika bio-tillsatser.

Hur man kontrollerar prostata hos män: en undersökning med en läkare, diagnostisk manipulation, en rektal undersökning

Enligt uppgifterna om anonyma frågor hindrar besöket från en urolog av det starkare könet den vanliga blygheten och rädslan för olika medicinska och diagnostiska manipuleringar.

Ofta har en man länge försökt behandlas självständigt, och till läkaren får man redan försummade patologiska förändringar i prostatas vävnader.

Hur man kontrollerar prostata hos män - många gissar, lite trevliga, men sådana manipuleringar är nödvändiga för tidig upptäckt av sjukdomar, förebyggande av komplikationer och utnämning av terapi. Det första besöket till läkaren börjar med en anamnese. Läkaren är intresserad av vad patienten oroar sig för, begär detaljerade beskrivningar av symtomen, förändringar i deras svårighetsgrad beroende på samlaget, urinering, tömning av rektum etc. Av stor betydelse är familjehistoria.

En av de obligatoriska frågorna är data om förekomst av illamående eller godartade prostata patologier i närmaste familj. I processen att fråga en patient kan läkaren också anta orsaken till utvecklingen av en sjukdom.

När patienten fyller i patientens journaler ska läkaren informeras om att ta mediciner, allergier och andra relaterade sjukdomar.

Om patienten förbereder sig på prostata-screening för män måste läkaren utföra en rektal fingerundersökning av prostata.

Det är gjort så här:

 • patienten uppmanas att ta ett knä - armbåge position eller ligga på din sida, kramade hennes knän mot bröstet (för fysiskt försvagade patienter kan utföra manipulation i ryggläge);
 • läkaren bär engångshandskar som engångsbehandlar, sminkar pekfingret och analöppningen hos patienten med petroleumgel eller smörjmedel;
 • läkaren introducerar långsamt ett finger i ändtarmen och palpates ytan av prostatakörteln;
 • under manipuleringen av urinrörsecretad prostatahemlighet, vilken ofta samlas in för analys (identifiering av bakterier, leukocyter, patogen flora genom PCR).

Normalt är prostatakörteln storlek upp till 45 mm i bredd och upp till 35 mm i längd. I mitten är den uppdelad av ett längsgående spår.

Symptom på inflammation är följande symtom:

 • närvaro av noder och tätningar;
 • immobilitet i förhållande till endets skal
 • akut smärta under palpation
 • ändra konturerna och storleken på prostatakörteln.

Vid palpation av prostata hos mannen finns en erektion. Detta är en fullständig fysiologisk reaktion, dessutom fungerar den som ett tecken på normaliteten hos organen i genitourinary systemet.

Om man kontrollerar prostata hos en man fann inga avvikelser, det finns inget behov av ytterligare förfaranden. Men i närvaro av ett antal symtom ger läkaren instruktioner och prov för ytterligare diagnos.

I regel är detta en klinisk analys av blod och urin, ultraljud och MR i prostata, specifika studier på oncomarkers. Liknande procedurer är nödvändiga för att bestämma den exakta sjukdomen, dess orsak, stadium och omfattning av prostataskador.

Hur är prostataundersökningen från en urolog och hur man diagnostiserar ett organ hemma

Vad krävs för undersökning av prostatakörteln vid misstänkt olika sjukdomar i detta organ? Svaret på den här frågan hittar du i artikeln. Vi hoppas att information om hur man prostatit diagnos utförs i hemmet eller på en undersökning om olika patologi Labs kommer att vara användbar och kommer att bidra till att identifiera sjukdomen i ett tidigt stadium och snabbt påbörja behandling...

Identifiera avvikelser hemma

undersökning av prostatan genom ändtarmen in i hemmet för att identifiera symptom på vad prostatakörteln är inte bra och det finns en anledning till behandling på sjukhuset och mer detaljerad diagnos. Vad kan vara anledningen till undersökningen? Bara utan att du behöver självkontrollera själv är det inte värt det. Men det finns symtom som indikerar en eventuell inflammation i körteln:

 • I perineum eller underlivet förekommer antingen akut eller tråkig och värkande smärta. Om det är en tidig form av prostatit, kommer smärtan att vara tolerabel, men mer försummade kommer att vara sjukdomen, smärtan blir starkare och längre. Speciellt stark obehag mannen med prostatitest vid besök på en toalett och under sexuellt intyg eller handling (vid förekomst av erektion och utlösning).
 • Det fanns problem med urinering. Till exempel finns det konstanta uppmaningar att gå lite, men helt för att frigöra blåsan fungerar inte - efter att ha besökt toaletten finns det fortfarande en känsla av kroppens fullhet. Och själva processen är ganska problematisk - urinströmmen är intermittent på grund av smärtsamma spasmer.
 • Prostatit påverkar oftast den sexuella funktionaliteten hos män. Minskad libido (på grund av psykologiska faktorer - föregripande av smärta uppstår inte sexuell lust), erektion blir svagare, kan det finnas problem med utlösning (utlösning latens, en liten mängd tilldelade spermier). Lanserades kronisk prostatit påverkar kvaliteten på utlösning, spermier inte lönsamt faller manlig fertilitet (dvs minskar risken att bli gravid ett barn).
 • Prostatit följs ofta av smittsamma processer. Detta kan orsaka symtom som feber, illamående, allmän sjukdom, tarmsjukdomar etc.
 • När man kör prostatit med urin och spermier släpps rena orenheter.

Med prostatit har en man ont i ljumskområdet.

De angivna tecknen på prostata sjukdom utgör en grund för organundersökning. Du kan göra det själv, men denna hemdiagnos avbryter inte resan till urologen.

Så här är den rektala undersökningen av prostata gjort hemma:

 1. Först ska mannen rensa tarmarna - i 10-12 timmar för att göra en lavemang eller dricka laxermedel. I 10-15 minuter, ta ett bad med desinfektionsmedel (för att inte infektera infektionen vid den efterföljande undersökningen).
 2. För 30 minuter innan förfarandet ska dricka 200 ml varmt vatten och inte gå i en lite innan slutförandet av hemmet diagnostik (fylld blåsa pododvinet prostata närmare väggarna i tarmen - det blir lättare att undersöka).
 3. Fingerforskningen i prostatakörteln är så här: du måste sätta på en fingertopp eller en medicinsk handske. Det är bättre att applicera smörjmedel eller petroleumgel på toppen för bekvämare glidning av fingret. Försiktigt, sätta långsamt ditt pekfinger i analgången ca 5-6 centimeter.
 4. Finger rektal undersökning av prostata körteln utförs för att känna tarmens bakvägg och upptäcka prostata som gränsar till det. När du undersöker körteln är det lätt att upptäcka - det sticker ut i tarmens glatta vägg, i storlek och form liknar en liten, solid valnöt.

De dåliga symptomen när man undersöker prostata hos en man är: storleken är större än valnöt, formen är inte rundad, men ojämn om palpationen blir smärtsam. Allt detta pekar på inflammatoriska processer i prostatakörteln. Det är nödvändigt att gå till urologen - mer exakt diagnos av prostatit hos män och förberedelse av en behandlingsplan.

Medicinsk undersökning av patienten

Faktum är att rektal undersökning av körteln inte kan vara en korrekt metod för att detektera prostatit. Liknande tecken är karakteristiska för andra sjukdomar som orsakar inflammation i körteln. Det är därför som urologen nödvändigtvis måste genomgå en fullständig fysisk undersökning, där symptomen som liknar symptomen elimineras.

För att klargöra diagnosen rekommenderas det att genomgå ytterligare diagnostiska procedurer.

Urologen och andra läkare kan genomgå följande diagnostiska förfaranden.

 • Rektal diagnos av kronisk prostatit (med exacerbation utförs inte).

Daimon genom palpation per rektum på samma sätt som beskrivits ovan: en läkare genom analöppningen hos patienten börjar att palpera den intestinala regionen, på gränsen till prostatakörteln, och finner sin storlek, läge, form.

 • Cytologisk undersökning av utsöndringen av prostata.

För att göra en diagnos måste du ta analysen av prostatens hemlighet. Detta material erhålls vid rektal undersökning (under undersökningen stimuleras prostata och sekretorisk vätska utsöndras från den). I laboratoriet studeras han under ett mikroskop. Syfte: att beräkna antalet leukocyter, för att detektera patogena bakterier, svampar, infektiösa mikroorganismer.

 • Trestegs prostatisk analys.

Med prostatit finns det nästan alltid kvarhållande av rester av urin i urinblåsan. För att identifiera detta symptom är "trehstakanchikovaya test" - en man måste försöka att samla urin i tre olika rätter under en enda promenad i en liten (i början, mitten och slutet av processen). Sådan diagnostik hjälper till att direkt identifiera infektiös prostatit och att ta reda på en typ av patogen som orsakade inflammation i prostata.

 • Hårdvara diagnostik av prostatakörteln.

Med hjälp av diagnostiska tekniker kan en mer detaljerad undersökning av det önskade organet utföras. Detta hjälper särskilt i svåra fall - när en man lider av symtom, men laboratoriet kan inte diagnostisera diagnosen. Om du misstänker prostatit kan patienten hänvisas till ultraljud, CT eller uroflametri. De resulterande bilder och videoklipp kommer att undersöka detaljerna hårdvara, för att bedöma prostatablodtillförseln, kontrollera godartade eller elakartade tumörer, förkalkningar (hårda stenar i prostatakörteln), avslöjar bölder.

Sammanfattningsvis vill jag komma ihåg att prostatit är en smittsam sjukdom. Om det startas är det svårt att behandla. Komplicera inte prostatit helt enkelt: du måste reagera i tid för symptomen på sjukdomen. När de dyker upp måste du diagnostisera och bestämma orsaken. Om prostatit detekteras i början kommer det att elimineras mycket snabbt.

Metoder för att undersöka prostata

Alla män är rädda för sjukdomar i prostata. För att förhindra dessa sjukdomar behöver du veta allt om hur man kontrollerar prostata hos män och regelbundet besöker en urolog. Statistiken säger att 30% av männen lider av prostatit. Men tyvärr försöker många av dem att gömma detta problem och göra ingenting. Således möjliggör de själva prostatit att aktivt utvecklas.

Förebyggande av sjukdom

Prostatit är en inflammatorisk process i prostatakörteln. Eftersom denna körtel är frånvarande hos kvinnor är denna sjukdom endast karaktäristisk för det manliga könet.

Experter hävdar att män efter 35 års ålder måste nödvändigtvis undersöka prostatakörteln. Det är från denna ålder som män kan börja klimakteriet. Den hormonella obalansen som orsakas av den kan provocera utvecklingen av allvarliga sjukdomar i prostatakörteln. Det kan vara:

 • prostatit;
 • prostata adenom;
 • prostatacancer.

Män som leder en stillasittande livsstil, oavsett ålder, måste genomgå en prostatitkontroll. Som ett resultat av denna livsstil utvecklas åderbråck och blodstasis.

Huvudmålet med undersökningen är att identifiera sjukdomar i tidiga skeden och förhindra deras utveckling.

diagnostik

Hur kontrollerar de prostata hos män? Modern medicin har många metoder för att testa människors hälsa. På grund av detta är det möjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna och undvika komplikationer.

Prostatskontroll kan utföras på flera sätt. Var och en av dem är väldigt viktig.

Så, de viktigaste principerna för verifiering är:

 • inspektion;
 • ultraljud;
 • punktera;
 • biopsi;
 • leverans av urin, blod, sperma.

Om dessa metoder inte räcker för att kompilera en fullständig historia, bör ytterligare studier genomföras:

Samråd med en specialist

Efter undersökningen kommer urologen att kunna göra en preliminär diagnos och ange ytterligare åtgärder

Besöker en läkare omfattar:

 1. En analys av patientens klagomål, sjukdomsperioden, omständigheterna under vilka symptom uppstår, och så vidare. Under undersökningen är klagomål indelade i grundläggande och sekundära. De viktigaste är:
 • problem med att fatta ett barn
 • problem med urinering
 • minskad erektion
 • purulent urladdning ur urinröret.
 1. Kontrollera prostata med palpation. Detta är nödvändigt för att detektera förändringar i prostata (tuberositet, storlek, smärta, svullnad). För förfarandet applicerar doktorn ett smörjmedel till hans finger och kontrollerar prostata till beröring genom tjocktarmen. Detta kan enkelt göras, eftersom prostatan ligger precis framför ändtarmen. Om patienten skadas under en beröring, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk process. Det är anmärkningsvärt att palpation ska passera efter urinering.
  För alla män ger en sådan diagnos något obehag. Men utan det kan en komplett bild av sjukdomen inte byggas. Även urologen bör undersöka anusen för närvaron av papillom, cyster eller hemorrojder. När allt kommer omkring kan alla dessa manifestationer indikera utvecklingen av allvarliga sjukdomar i prostatakörteln.

Undersökning av de externa könsorganen kan sällan berätta om prostata problem. Så bara kan du hitta symptomen på närvaron av infektionssjukdomar. Om det står:

 • utslag på penis
 • irritation av penisens huvud
 • ödem eller inflammation i prepuce.

Leverans av test

Efter undersökningen föreskriver läkaren ytterligare diagnostik. För detta måste ett antal tester lämnas in.

Laboratoriestudier börjar alltid med leverans av ett allmänt blodprov. Med hjälp kan du bestämma närvaron av en inflammatorisk process hos en patient i kroppen, såväl som arten av dess ursprung: viral eller bakteriell. Det är nödvändigt att donera blod och bestämma nivån av PSA (specifikt antigen). Om dess antal ökar kan det indikera inflammation av prostata eller utveckling av cancer.

För att kontrollera prostata hos män är det nödvändigt att genomföra ett urintest. Det kommer att bidra till att identifiera avvikelser, vilket indikerar förekomsten av olika sjukdomar i det genitourära systemet. Det beror helt på de röda blodkropparna. Om deras antal ökar betydligt, indikerar detta inflammation i ett infektiöst ursprung.

Prostatakörteln kan också leda om det finns sexuellt överförbara sjukdomar. För att bekräfta eller avvisa denna diagnos måste du smita. Några dagar före analysen rekommenderas patienten att avstå från samlag.

Med hjälp av ultraljud kontrollerar läkaren prostatakörteln grundligare. Med hjälp av denna studie kan du se storleken, formen, graden av smalning i urinröret. Du kan upptäcka förändringar i strukturen och densiteten hos prostatavävnad.

Ultraljud kan göras på flera sätt:

För genomgången av studien kräver den första metoden beredning. I några timmar behöver du tömma rektum eller sätta en rengörande enema. För att göra ultraljud abdominalt krävs inga speciella ansträngningar. Behöver bara komma till proceduren med en komplett urinblåsa.

Och hur är prostaten hos män oftare kontrollerad? Experter rekommenderar att du gör detta på rätt sätt. Denna metod är mer effektiv och avslöjande. Med hjälp kan du se stenarna i prostatakörteln. Och detta talar redan om den försummade inflammatoriska processen.

Uretroskopi och cystoskopi

Cystoskopi hjälper till att identifiera patologiska förändringar i blåsans tillstånd. Eftersom inflammatoriska processer orsakar en fördröjning i urinen, kommer denna diagnos omedelbart att avslöja sådana förändringar. Med hjälp av uretroskopi är det möjligt att bestämma den inflammatoriska processen, vilket provar förminskning av urinröret eller en signifikant ökning av dess storlek.

Röntgenundersökning

Röntgen utförs för att bestämma det allmänna tillståndet i bäckenorganen. Med cancer hjälper det att upptäcka benmetastaser.

biopsi

Biopsi är den mest avslöjande diagnosen av prostatakörteln. Men du kan utföra det strikt enligt läkarens instruktioner. Prostatskontroll med denna metod kommer att bidra till att identifiera utvecklingen av maligna sjukdomar i de tidigaste stadierna.

Det finns flera sätt att ta en biopsi:

 • transrektal;
 • tranuretralny;
 • genom den främre bukhålan.

Den vanligaste tresnrektalny-metoden. För ett mer exakt resultat tas prover från 6-7 prostationsställen.

Histologisk undersökning är den enda metoden efter vilken det är möjligt att diagnostisera cancer.

Sammanfattningsvis bör det noteras att efter det att de första symtomen har uppstått bör du omedelbart kontakta en specialist. I allmänhet är det önskvärt att kontrolleras minst en gång per år. Och hur man kontrollerar prostata och vilken bättre metod att använda, kommer han att kunna säga efter den första undersökningen. Kom ihåg att ju tidigare du börjar behandla, desto mindre komplikationer förväntar du dig.

Regler för förberedelse för undersökning hos en urolog

Listorna med smal specialisering av medicinska forskare kan doppa patienter i någon form av förvirring. Därför, för någon patologi, besöker män ursprungligen sina distriktsterapeuter. Så sorterade de det och skickade mannen till rätt läkare.

För att identifiera alla patologi i urinröret, liksom njursystemet, behöver inte mycket ansträngning. En markör för detta kan vara många faktorer, såsom otillfredsställande analys av urinröret, en viss typ av klagomål.

Samtal med läkaren

För att få detaljerad diagnostik, för att få reda på den fullständiga patogenesen, för att specificera metoderna för terapeutisk ingrepp, skickas män till den medicinska forskaren inom urologiområdet, som kontrollerar och undersöker den manliga organismen för förekomst av patologi.

Men man kan inte överväga en specialist-urolog endast i manlig riktning, eftersom denna uppfattning är vanlig, men det är inte sant. Arbetstagare i denna specialisering är inblandade i sjukdomar i könsorganen, det beror inte på vilket kön en person som klagar över ett liknande problem.

En separat grupp i denna urologiska riktning ges endast till barnalokologer som behandlar barn av liten ålder. Att dela upp alla specialister till vuxna och barnens arter är möjliga tack vare de fysiologiska, såväl som anatomiska egenskaperna hos den organismerande mekanismen hos småbarn.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Vad diagnostiseras av en urolog

Det är möjligt att lista de patologiska fenomenen som kan diagnostiseras och utförs av urologens hela patogeneshistoria hos män:

Genitourinary systemets anatomi

 • alla inflammatoriska fenomen i samband med genitourinary organ - cystit, uretrit
 • bildning av stenar i urinröret;
 • Konsekvensen av skador, neoplasmer lokaliserade i ureaområdet, liksom urinvägarna;
 • patologiska sjukdomar, naturliga defekter hos könsorganet i den starka hälften av samhället;
 • sjukdomar associerade med inflammation i prostata;
 • sjukdomar i njursystemet, även binjur;
 • reproduktiv infertilitet.

Vetenskapen om den urologiska riktningen är karakteristisk för kategorierna kirurgisk specialisering. Det är därför som en man under undersökningen med urologisk bias kommer att kunna genomgå en detaljerad fysisk undersökning, ha fått alla nödvändiga slutsatser, såväl som kirurgiska terapimetoder.

Hur klassificeras urologer i grupper

Alla urologiska specialiteter i deras områden tenderar att delas in i en ytterligare, smalare specialisering:

Urologisk undersökning

 • Urogynecological. Specialisten i denna riktning bestämmer metoderna för behandling av urogynkologisk sjukdom i den vackra hälften av samhället. Det finns flera grupper av patologiska fenomen, vilka accepteras lika i grad av både urologiska och gynekologiska.
 • Andrologiska, läkare i andrologiområdet botar sjukdomar i den starka hälften av samhället. De innefattar inte bara den inflammatoriska processen som inträffar i genitourinary-systemet, utan även den inborna defekta utvecklingen av manliga sexuella organ.
 • Barnens urologi. Konsultationer av barnets urologer är nödvändiga för medfödd defekt av urogenitala system.
 • Onkologisk urologi. Syftet med sistnämnda är att söka efter terapi av onkologiska processer i urinvägarna.
 • Ftiziourologiyu. Dess mål är att behandla urologiska patologiska fenomen med prostatakörtelns tuberkulära natur samt tuberkulos hos njurarna.
 • Geriatrisk urologi. Det är ganska omfattande, ett komplext område urologi. Identifierar manterapi i förhållande till äldre patienter om deras sexuella hälsa inte är i ordning.

Markera också akut urologi. Läkare specialiserar sig på att tillhandahålla nödmetoder för kirurgisk ingrepp i urinvägarna, då konventionell medicinering inte kan hjälpa till.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Hur man ordentligt förbereder sig för undersökning hos en urolog

Förfarandet för en urologläkare innebär en liten men noggrann förberedelse som avgränsas för män och kvinnor. Förutom allmänna visuella undersökningar utför testsamlingar, patogenesbilder, läkare andra diagnostiska metoder genom manipulation. Undersökning av urologen skärper människors uppmärksamhet, eftersom det är nödvändigt att förbereda sig steg för steg för efterföljande behandling.

För en man förutom hygienisk vård för reproduktionsorganen är det nödvändigt:

Palpation av prostata

 • att överge sexuella relationer i två dagar före utnämningen av ett allmänt granskningsförfarande
 • utföra rengörande svaghet. Det är nödvändigt att rengöra ändtarmen för efterföljande fingerprovning av prostata transrektalt. Inspektion av urologen förutsätter ett rent tillstånd av anusen.

Man bör komma ihåg att en erektion som kan inträffa under en fingerundersökning, är inte en orsak till skräck. Ett mycket sämre fenomen är den fullständiga frånvaron av erektion. Rengörande av lava är lätt att ersätta genom att ta laxermedel dagen före förfarandet.

Psykologisk förberedelse för läkarens möte

Självklart är känslan av spänning, både för en man och för en kvinna framför en läkarmottagning, vanligt. Hur går urologen igenom undersökningen, hur ska doktorn diagnostisera hur han utför undersökning av män? Dessa frågor plågar patienter, vilket inte tillåter dem att besöka en läkare inom urologi, trots att det är nödvändigt.

Den medicinska forskarens huvudsakliga rekommendation är lugn. Om det inte sker, måste du ta lugnande medel innan du går till en specialist. Inget onaturligt förhållningssätt till urologen hävdar inte, eftersom alla undersökningar han börjar med den vanliga dialogen. Det är nödvändigt att svara på suggestiva frågor från en specialist med detaljer för att visualisera symptomen och ytterligare korrekt diagnos.

Om patienten har kroniska sjukdomar, är läkaren skyldig att veta vilken kurs av läkemedelsbehandling som patienten genomgår löpande. Dessutom kommer specialisten att studera innehållet i patientens poliklinikkort, granska tillgängligheten av test med resultaten av vilket mannen ska komma.

Om en man först kommer till en urolog, har han inte givit testerna ännu, doktorn kommer att skriva en lista över dem som måste passera noggrant. Genomförandet av vissa tester är tilldelat direkt på plats under den första undersökningen.

Enligt sin anatomi är hanprostaten nära kopplad till blåsan vid ena sidan, den andra sidan är direkt i kontakt med tarmarna. Därför är det enda möjliga sättet att förstå vilken storlek prostatakörteln är genom att undersöka den genom anusen.

För den rektala undersökningen vilar patienten på soffans baksida, lutar framåt. En specialist ska sätta in ett finger i analaöppningen, groping för prostatakörteln. Med samma metod utförs prostata massage.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Hur får urologen examen och undersökningen?

En urolog är specialist på sjukdomar inom genitourinområdet: njurarna och binjurarna, blåsan, könsorganen.

Hans uppgifter innefattar diagnostiska åtgärder, behandling och ytterligare förebyggande åtgärder för att förebygga förekomsten av urologiska sjukdomar.

Det är allmänt accepterat att en urolog endast är en manlig läkare. En sådan gemensam åsikt är inte sant - urologen behandlar problem med genitourära störningar hos människor av båda könen.

Till en separat kategori av läkare kan endast hänföras till barnets urologer, med tanke på barnets fysiologiska skillnader från en vuxen.

Sjukdomar som urologen behandlar

I specialistens kompetens finns följande sjukdomar:

 • könsorganens sjukdomar;
 • urolitiasis;
 • problem och sjukdomar i njurarna och binjurarna;
 • inflammation i urinvägarna - uretrit, cystitis;
 • infertilitet;
 • neoplasmer i urinvägarna och urinblåsan;
 • traumat i det genitourära systemet.

klassificering

Urologi - detta är ett ganska omfattande område av medicin, som är indelad i flera smalare kategorier:

 1. andrologi - Behandling av reproduktionssystemets patologi hos män: inflammatoriska processer, fosterskador i reproduktionssystemet.
 2. Ftiziourologiya - Behandling av sjukdomar av tuberkulärt ursprung.
 3. Urogenikologiya - behandling av urogynkologiska patologier hos kvinnor
 4. Giriatricheskayaurologi - Ett av de mest komplexa och omfattande områdena i urologi, vars kontingent är äldre patienter.
 5. Oncourology - behandling av onkologiska processer som förekommer i patientens urogenitala system
 6. Barnens urologi. Experter i denna kategori överväger problem hos barn med medfödda sjukdomar i genitourinary systemet.
 7. Urgent urologi. Läkare i denna grupp ger omedelbar kirurgisk hjälp till patienter som har behandlat med urogenitala organ.

När ska man se en läkare

Det finns två typer av smittsamma sjukdomar i urinvägarna:

 • Inverkat övre urinväg: urinrör och njurar;
 • inflammatoriska processer som utvecklas i nedre urinvägarna: urinblåsan och urinröret.

Symptom på infektionssjukdomar i övre urinvägarna, där det är obligatoriskt att besöka en specialist:

 • frossa;
 • kräkningar;
 • förhöjd temperatur;
 • illamående;
 • smärta i ryggen eller ena sidan;
 • en ökning av njurarnas storlek (det är svårt att fastställa detta självständigt).

Symtom på infektion i nedre urinvägarna:

 • svår förbränning eller smärta vid urinering
 • obehaglig lukt av urin;
 • obehagliga långvariga känslor i buken;
 • frekvent uppmaning att tömma blåsan;
 • partiell förlust av kontroll över urinering
 • närvaro av blod i urinen, en stark förändring av sin nyans;
 • allvarlig akut smärta i buken
 • trötthet.

Efter att ha utfört en serie tester kommer han att kunna diagnostisera sjukdomen och förskriva den nödvändiga behandlingstiden.

Gör dig redo för ett besök

Förberedelser för att besöka den urologiska avdelningen tar inte mycket tid. Processen för att träna kvinnor är något annorlunda än träningsarbetet.

Förbereder en man för undersökning

Innan du besöker en läkare behöver en man hålla en hygienisk toalett.

Dessutom, två dagar före doktorns besök, ge upp samlag.

Eftersom doktorn undersöker prostata hos mannen genom att sätta in fingrarna i tjocktarmen, kommer det att bli nödvändigt att rengöra det med en rengörande enema.

Det är möjligt att ersätta det med laxermedel.

Förberedelse av en kvinna

Förbered dig på en urologisk undersökning av en kvinna på samma sätt som innan du besöker en gynekolog. Kvinnor undersöks på en gynekologisk stol.

Skölj inte strax före provet. Dessutom kan hygien hos de yttre könsorganen inte utföras med furatsilina, klorhexyl eller annat desinfektionsmedel, eftersom den medicinska specialisten kommer att behöva ta prov.

Användningen av desinfektionslösningar påverkar resultatet på ett tillförlitligt sätt.

Vad du behöver ett barn

Föräldrar bör förstå att barnets förberedelse beror på sin åldersgrupp, nämligen:

 1. Yngre än tre år gammal.Barn som inte fyllt tre år är inte skyldiga att förbereda sig eller följa hygienregler.
 2. Äldre än tre år. Vid denna ålder börjar barnet att förstå att han ska se en specialläkare. Föräldrar ska berätta för vem urologen är och vad han specialiserar sig på.
 3. Barnet med grundläggande betyg. I den här åldern, bör föräldrarna prata i detalj varför du behöver besöka sjukhus och att hälsan hos hans könsorgan beror till stor del på sin egen hälsa och möjligheten att i framtiden bli förälder.
 4. tonåring. Om en tonåring aldrig har varit på inspektion tidigare måste föräldrarna förbereda sig för samtalet i förväg. Tonåringar pratar sällan om intima problem, och föredrar att vara tysta på detta ämne. Be om en tonåring att vända sig till en specialist, det är nödvändigt att låta honom veta att han har det bra, att allt är i ordning med sin hälsa, men inte ens hindrar undersökningen. Om en tonåring insisterar på att det inte finns några föräldrar på kontoret under undersökningen, störa inte detta.

Mottagning med en specialist

Det bör förstås att ett besök hos en urolog är en vanlig affär. Inga hemska saker händer, förfarandet är helt smärtfritt. Om det finns spänning före besöket kan du ta lugnande droppar.

För alla patienter börjar prövningen med en konversation. Frågor från en specialist bör besvaras i detalj. Detta kommer att bidra till att göra en mer noggrann diagnos. I närvaro av kroniska sjukdomar ska läkaren tala om detta.

Ett antal tester som patienten tar direkt på läkarmottagningen. Efter samtalet börjar läkaren undersökningen.

Undersökning av män

Hos män undersöker en specialist huden runt penis, testiklar, scrotum, prostata. Eftersom prostatakörteln ligger i ett litet bäcken undersöks det genom en rektum av en man.

Studie av kvinnor

Urologisk undersökning av kvinnor utförs på en gynekologisk stol. Syftet med en sådan undersökning är att undersöka huden i inguinalområdet, bestämma tillståndet i urinvägarna, njuren och torrheten av vaginala slemhinnan. För att bestämma rätt diagnos kan detta spela en viktig roll.

Barninspektion

Precis som hos vuxna börjar tillträdet till en barnlig urolog med insamling av information. Barnets föräldrar pratar om sina sjukdomar, hälsa i allmänhet. Då undersöker doktorn könsorganen, undersöker magen. Förekomsten av föräldrar under inspektionen är obligatorisk.

Ytterligare förfaranden

Efter undersökningen diskuterar läkaren och patienten den fortsatta behandlingen, inklusive en serie ytterligare test. De kan hållas på dagen för besöket eller vid nästa besök. Ytterligare tester inkluderar:

 • ultraljudsdiagnostik av prostata, urinblåsa och njure;
 • urinanalys;
 • cystoskopi;
 • blåsbiopsi;
 • blodprov;

Dessa procedurer hjälper läkaren att välja lämplig behandling.

Sammanfattningsvis

Att diagnostisera sjukdomar i genitourinområdet bör undersökas minst två gånger om året. De första stadierna av någon sjukdom i urologin behandlas mycket framgångsrikt på kort tid och orsakar inte allvarliga komplikationer.

För att förebygga förekomsten av urologiska sjukdomar rekommenderas att man följer ett antal elementära regler:

 • att gå in för sport;
 • ät rätt
 • utesluta avslappnad sex
 • bära underkläder som passar deras storlek, föredra linne från naturliga material som ger bra luftutbyte;
 • bära kläder "på vädret", sitta inte länge på en kall yta;
 • observera personlig hygien
 • genomgå regelbundet en undersökning med en urolog.

Under undersökningen ska läkaren inte uppleva obehag, besvär, oro och rädsla. Det är bättre att uthärda alla 15-20 minuter, än i framtiden att behandla sjukdomen i ett mer försumlat stadium.

Hur kontrollerar prostata män?

Prostata är organet i genitourinary systemet, vilket kräver regelbunden kontroll av en erfaren läkare. Alla män som fyllt 40 år måste genomgå en förlängd diagnostisk undersökning var sjätte månad.

Om du diagnostiserar några problem i tid, kommer du att kunna bli av med dem med hjälp av medicinsk behandling ensamma. Detta förbättrar livskvaliteten avsevärt, eliminerar hotet om döden.

När ska jag kontrollera prostata?

Man bör komma ihåg att många sjukdomar i det genitourära systemet i de inledande stadierna inte visar några symtom.

Identifiera dem kan vara fullständigt slumpmässigt, under någon diagnostisk undersökning. Detta möjliggör en snabb behandling av en omfattande behandling som gör att du kan stoppa degenerativa processer. Endast i 30% av fallen vänder män till urologen i närvaro av några klagomål.

Du bör definitivt besöka en specialist om du har något av följande symtom:

 • Regelbundna attacker av svaghet, ökat blodtryck;
 • Inflammation av lymfkörtlar;
 • Utseende av urladdning ur urinröret;
 • Hudutslag och rodnad i könsorganen;
 • Mörkning av urinfärgen;
 • Obehag, som framträder under intimitet
 • Utseendet av blod och obehaglig lukt från könsorganen;
 • Ömhet när man urinerar
 • Konstant uppmaning att gå på toaletten;
 • Smärta i ljummen.

Detta kommer att hjälpa till att diagnostisera den exakta orsaken till obehag, varefter du får tilldelats effektiv och omfattande behandling. Och det kommer också att bidra till att minska risken för komplikationer avsevärt, förhindra även negativa patogena konsekvenser.

Prostatautvärdering av urolog

Den första diagnostiska undersökningen av prostata är en undersökning av en urolog. För att göra detta, sätter en expert på sterila handskar och sedan sätter patienten i hunden pose, trycka hans skinkor och introducerar ett finger i anus.

Därefter slår han och rör prostata, testar sin rörlighet. Om han behöver ta hemligheten från prostata för analys, pressar han den i urinröret. Därefter gör experten en inter-lob sulcus massage.

För att tydligare förstå hur stor prostataformen kan den andra handspecialisten trycka på magen. Detta kommer att hjälpa honom att också veta den exakta bredden, längden och konsekvensen hos detta organ. Fingerstudie av prostata är obligatorisk vid varje besök hos läkaren.

Vad ska vara prostata att röra vid?

En helt frisk manlig prostata har en cirkulär form. Den är baserad på två identiska delar, mellan vilka ett spår ligger. Prostatens genomsnittliga längd är från 3 till 5 centimeter, i längdriktningen - från 2,7 till 4,2.

Under den manuella undersökningen ska patienten inte känna något obehag och ännu mer smärtsamma känslor. Konsistensen i prostatakörteln ska vara elastisk och tätt, och dess konturer - klara.

Laboratoriemetoder för undersökning

För att göra en korrekt diagnos måste läkaren genomföra en förlängd laboratorieundersökning av prostata. Detta kommer att bidra till att studera vilka förändringar som har skett i kroppen. Dessutom gör sådana studier det möjligt att särskilja en sjukdom från en annan.

Först och främst är ett allmänt blodprov förskrivet. Det visar om det finns en inflammatorisk process i kroppen eller inte. Även med hjälp av en sådan studie kan en läkare diagnostisera virusets eller bakteriens natur hos lesionen.

En allmän urinalys är också föreskriven. På det är det möjligt att definiera allvarliga destruktiva förändringar i prostata. Detta görs av epitelceller i urinen. Denna studie visar också om det finns en inflammatorisk process i kroppen.

För att noggrant bestämma beskaffenheten av smitta, är ett smet från urinröret förskrivet. En Wasserman-reaktion utförs med hjälp av vilken syfilis diagnostiseras.

Analysera prostatahemligheten är inte mindre diagnostisk. För att ta emot detta material är det svårt nog, för detta ändamål utförs en rektal undersökning. För att få de mest sannolika resultaten rekommenderar läkare helt och hållet att helt ge upp sexuellt liv.

Med denna analys kan läkaren bestämma mängden lecitinkorn, färg, konsistens, reaktion, den här kemiska kompositionen. Om minst en indikator bryts, skickar läkaren patienten till ett blodprov för PSA.

Ett blodprov för PSA är en studie som kan diagnostisera maligna neoplasmer i prostatakörteln. Kärnan ligger i definitionen av specifika markörer, som i tumörprocesser expanderar snabbt i kroppen. En sådan analys hjälper till att skilja prostata adenom från cancer.

Hur man kontrollerar prostata med instrumentala metoder?

Instrumentala metoder för att diagnostisera prostata kan avgöra hur väl och ordentligt orgeln fungerar.

För sådan diagnostik är det möjligt att genomföra följande undersökningar:

Den diagnostiska betydelsen av cystoskopi och uretroskopi är att doktorn sålunda kan diagnostisera smalningen av urinröret. En sådan sjukdom kan prata om en allvarlig degenerativ förändring i prostatakörtelns vävnader.

Det är vanligtvis möjligt att känna igen ett sådant problem genom att öka könsorganets storlek. Det är också ofta följt av allvarliga problem med urinering. I detta fall utförs cystoskopi, vilket bestämmer blåsans arbete och tillstånd.

Ultraljudsdiagnostik av prostata gör det möjligt att bestämma strukturen och formen på detta organ. Också med sin hjälp kommer du att veta graden av förminskning av blåsorna. För att skilja prostata adenom från cancer, bör läkare känna densiteten hos detta organ.

Med hjälp av en röntgen bestämmer läkaren storleken på organen i hela det lilla bäckenet. Detta gör det möjligt att diagnostisera förekomst eller frånvaro av metastaser, vilket indikerar en allvarlig cancerprocess.

prostatography

Prostatografi är en röntgenmetod för prostataundersökning, där en speciell vätska används. Det är utformat för att skapa kontrast. Kärnan i denna diagnostiska metod är att studera inte bara prostatit, men också prostata adenom.

Med hjälp av en prostata kommer läkaren att kunna få detaljerad information om tillståndet hos prostata. Fördelen med denna metod för forskning är avsaknaden av behovet av en förberedande process.

Det enda som krävs av en man är att tömma blåsan. Prostagraphy utförs på följande sätt:

 1. I blåsan introduceras ett kontrastmedel i form av gas eller vätska. För detta använder specialisten en speciell kateter. I vissa fall införs kontrast i prostatakörteln. I detta fall gör specialisten en injektion i perineum med en spruta med en lång nål;
 2. Efter kontrasten går in i kroppen sprider den sig snabbt in i blodet och sprider sig i hela kroppen.
 3. Några minuter senare placeras personen under röntgenapparaten, varefter specialisten bestämmer blodcirkulationens tillstånd. I detta fall görs röntgenbilden i två lägen: på sidan och baksidan.

Under prostatologin måste läkaren bestämma hur blodet rör sig genom prostatakörteln. Om några avvikelser upptäcks skickas patienten till andra diagnostiska studier.

För att skilja adenom från adenokarcinom utförs en analys av PSA. Tänk på att det inte alltid är möjligt att studera könsorganets hemlighet: Denna forskning är strängt förbjuden för hemorrojder, tuberkulos och sprickor i anuset.

förebyggande

Även om studierna visade att din prostata är helt frisk, måste du följa ett antal regler. Detta kommer att bidra till att förhindra utvecklingen av komplikationer i framtiden samt upprätthålla penisens normala funktion.

I allmänhet kan följande rekommendationer klassificeras som förebyggande åtgärder:

 • Det är nödvändigt att bära endast underkläder gjorda av naturtyger, vilket är perfekt för dig i storlek;
 • Besök din läkare regelbundet och ta prov;
 • Överensstämma med reglerna för personlig hygien
 • Ge upp avslappnat och osäkert sex;
 • Korrekt och helt äta;
 • Led en aktiv livsstil, gå regelbundet i friska luften;
 • Gör speciella övningar som återställer blodcirkulationen i det lilla bäckenet.
 • Sitt inte i kylan;
 • Avvisa från alkohol och rökning.

Även om det gör det kommer det att bli extremt långsamt att utvecklas. Om du konsulterar en läkare i tid, kommer du att diagnosticeras med ett problem, och då kommer en omfattande behandling att ordineras.