Huvud
Skäl

Vilka komplikationer kan inträffa efter prostata TUR

Transuretral resektion (TUR) - common minimalinvasiv operation utförs för godartad prostataförstoring (kirurgiskt ingrepp anses vara den guldstandardbehandling för BPH).

Läkaren beslutar att endoskopisk ingripande om BPH har dimensionerna 60-80 ml, och patienten klagar över symptom som förknippas med godartad prostataförstoring och är en indikation för TOUR:

 • sjuklighet och uttalad tyngd över pectoral artikulering;
 • smärtsam frekvent urinering
 • kompression av urinrörets utvidgade prostata;
 • nocturia (måste tömma blåsan mer än 1 gång på natten);
 • frekventa återkommande infektioner i det genitourära systemet;
 • blåsans divertikulum;
 • vanliga episoder av hematuri;
 • sjukdomens återfall åtföljs av en ökning av leukocyternas nivå i perifert blod;
 • bildande av komplikationer från njurarna (hydronephrosis, pyelonefrit, njursvikt).

Kontraindikationer till operation

 • allvarliga systemiska sjukdomar i dekompenseringsstadiet
 • störningar i blodkoagulationssystemet;
 • akut inflammation i urogenitalt system (akut prostatit, akut uretrit), vilket gör det svårt att införa resektoskop;
 • ankylos av höftled.

Varför endoskopisk kirurgi är bättre än kavitetsintervention

Resektoskop med TUR införd genom en naturlig öppning av den mänskliga kroppen - den yttre öppningen av urinröret, dvs för att tillåta åtkomst till den förstorade prostatan krävs inte för att producera snitt av mjuka vävnader (hud, perineum, främre bukväggen). Minimal blodförlust. En man är på sjukhuset för inte mer än en vecka. Patienterna bär TUR mycket lättare än en kavitoperation.

Operationen är inte associerad med riskerna för allmänbedövning, för anestesi, det finns tillräckligt med ryggradsbedövning (mannen är medveten). Efter TUR är sexuella funktionssjukdomar sällsynta. Ofta, om det finns kontraindikationer för en kavitoperation, är en mindre traumatisk TUR möjlig.

Innehållets huvudpunkter

Efter administrering av ett analgetiskt medel som arbetar kirurgen introducerar in i urinrörskanalen resektoskop - Endoskopisk verktyg som är avsett för inspektion av den inre ytan av organ, utskärning av fragment överväxt prostatavävnad, skadad vaskulär koagulering, tvättning av hålrummet i blåsan. Resektoskopet ser ut som ett rör med en längd av 300 mm och en diameter på ca 10 mm. I slutet av anordningen är en elektrisk slinga.

Läkaren undersöker slimhinnan i urinröret, blåsans hålrum. Med resektoskop slinga under visuell kontroll (denna bild överförs till en monitor) utförs av den del av den grad resektion av prostatan, vilket utövar tryck på urinröret, förträngning dess lumen.

Den tid som krävs för TUR är normalt inte mer än 60-90 minuter. Som ett resultat återställs lumen i urinröret. Tack vare införandet av bevattningslösningen avlägsnas den utskurna prostata vävnaden och blåsan tvättas. Läkaren omprövar organen och tar sedan bort resektoskopet. Installationen av Foley-katetern utförs i flera dagar. Detta är nödvändigt för att förhindra fyllning av blåsan och att utföra tvättar.

komplikationer

Liksom alla kirurgiska ingrepp kan prostata TUR åtföljas av olika komplikationer:

 1. Retrograd ejakulation. Denna komplikation kännetecknas av ingreppet av främmande vätska som frigörs vid utlösning i blåsans hålrum, och inte i den yttre miljön. Spermautskiljning sker tillsammans med urinering. Retrograd ejakulation i sig är inte farlig, problem kan uppstå i fall där ett par bestämmer sig för att bli barn.
 2. Blödning. Tidiga postoperativa blödningar - komplikationer som härrör från avstötningen av skurvet bildat när kärlet koaguleras. Blödning kan också bero på skador på ett stort kärl som inte kan ses bakom prostatavävnaden. Normalt för att utvärdera blödningen utförs läkaren en upprepad endoskopisk undersökning. Dicinonadministration är i regel tillräcklig för att eliminera komplikationen. Ibland är det nödvändigt att införa ett resektoskop och koagulering av blödande kärl. Vid massiv blödning indikeras en kavitetsoperation. För att fylla blodförlust kan en patient behöva blodtransfusion. Blodproppar, som bildas under blödning, kan täppa till urinrörets lumen.
 3. Fördröjd postoperativ blödning kan inträffa under den första månaden efter prostatens TUR. Anledningen till dem är ofta bristande överensstämmelse med regimen: läkaren rekommenderade att observera sexuell vila och inte engagera sig i tungt fysiskt arbete, och mannen ignorerade dessa tips.
 4. TUR-syndrom utvecklas på grund av ingripandet av bevattningsvätska in i det systemiska blodet. Förebyggande av vattenförgiftning - användning av saltlösningar, införande av bevattningslösningar under lågt tryck, förbättring av tekniken för att utföra TUR i prostata.
  Utvecklingen av akut urinretention kan bero på obstruktion av urinröret genom blodproppar eller på grund av bildandet av urinrörsträngning.
 5. Urininkontinens. Under den postoperativa perioden kan min inkontinens orsakas av instabiliteten hos muskulaturen (komplikationer av en sådan plan löses självständigt). Ibland kan inkontinens orsakas av en kränkning av teknikkirurgi och trauma mot blåsans sphincter. Hos vissa patienter uppträder inkontinens vid ansträngning eller hosta.
 6. Smittsamma komplikationer på grund av ingrepp av patogener i kroppen. För att förhindra infektion, ges patienten en antibiotikakurs efter TUR. Ibland, trots antibiotikabehandling, utvecklas akut prostatit, orchitis, epididymit, pyelonefrit. TUR, som alla kirurgiska ingrepp, kan provocera en minskning av lokal immunitet och förvärring av kroniska sjukdomar.
 7. Urinrörelsen kan utlösas av bristande överensstämmelse med dricksregimen efter operationen (patienten behöver mycket vätska) eller genom för tidig borttagning av Foley urinkateter. Om en stricture upptäcks kan läkaren rekommendera re-kateterisering av urinblåsan eller stentur i urinröret.
 8. Skleros av blåsans hals. Detta tillstånd kräver upprepad endoskopisk kirurgi.
 9. Brottsförmåga härrör från kränkning av kirurgi, användning av vissa mediciner, äldre patient.

slutsats

Oftast är transuretral resektion av prostata ett mer sparsamt alternativ till en kavitoperation. Liksom någon annan kirurgisk manipulation kan TUR i prostata leda till komplikationer. Det är viktigt för patienten att följa alla urologsrekommendationer avseende den postoperativa perioden.

Endoskopisk kirurgi påverkar endast en del av prostata, så en man behöver besöka urologen årligen för palpation och PSA bedömning i dynamik. Resektion av adenomvävnad minskar inte sannolikheten för utveckling av onkopatologi.

Kirurgi och komplikationer efter prostata TUR

Transuretral resektion av prostata - En av de mest krävda och effektiva operationerna med en ökning av prostata. Under denna operation utförs partiell eller fullständig borttagning av prostata. TUR eller transuretral resektion av prostata utförs med hyperplasi (adenom). Endast om volymen av körtelvävnad inte överstiger läsningen av 60-80 kubikcentimeter. Vad är operationen för, och vilka komplikationer kan inträffa efter TUR? Vi kommer att avslöja denna fråga helt.

TOUR - indikationer och kontraindikationer

Oftast utförs prostatakörtelns TUR med godartade neoplasmer, inflammatoriska processer av kronisk typ eller med cancer. Här är de viktigaste indikationerna för detta förfarande:

 • Detektion av obstruktion av en måttlig eller obetydlig typ av urinblåsan, vilket förhindrar urinflödet.
 • Nyresvikt som uppstått mot bakgrund av svårighet med urinering.
 • Hyppig observation av hematuri (utseende av blodets föroreningar i urinen).
 • Känslan av tyngd i perineum, liksom känslan av fullblåsan med falsk uppmaning att urinera.
 • Konstant värk i smärta.

Kontraindikationer mot TUR kan vara allmänt avhållande för kirurgiska ingrepp. Det finns kardiovaskulära sjukdomar, som ligger vid dekompensationsstadiet, ett allvarligt tillstånd hos patienten, liksom kränkningar av blodkoagulering.

Transuretral resektion av prostata utförs inte med olika sjukdomar i det genitourära systemet i den akuta formen. Ett annat hinder för operationen kan vara bristen på tillgång till den kirurgiska interventionszonen (begränsning av tillgång till blåsan eller höftledssjukdomen).

Möjliga komplikationer efter TUR

För djup ånger i 10% av fallen förekommer komplikationer, både efter och under operationen. Listan över de vanligaste komplikationer som patienter kan stöta på:

 • "Vattenförgiftning" - införandet av en särskild tvättvätska genom kärlets nakna lumen i blodet. Denna komplikation kan inträffa under postoperativ period och under operation.
 • Inom några dagar efter operationen finns risk för blödning från ett operationssår. För att betjäna en sådan reaktion kan vara passage av blodproppar. Ofta, i fall av en sådan situation krävs ett ytterligare kirurgiskt ingripande, följt av antagandet av hemostatiska droger och förfarandet för intensiv tvättning av blåsan.
 • I sällsynta fall infektionsinflammatoriska processer. Det kan vara: akut prostatit, inflammation i testiklar och bilagor av akut form, pyelonefrit. För att bli av med sådana komplikationer används antibakteriell terapi.
 • En av de vanligaste manifestationerna av komplikationer efter TUR i den sena postoperativa perioden är förträngning av urinröret eller skleros i blåsans hals. Här krävs en endoskopisk operation.

Det presenterade förfarandet i närvaro av cancer utförs ganska ofta, men i det här fallet har det bara en symptomatisk karaktär och har ingenting att göra med behandlingen av själva cancer. TUR i prostatacancer syftar till att återställa funktionen av normal urinering. Det viktigaste att komma ihåg är att denna speciella kirurgiska ingrepp kan orsaka metastaser!

TUR av prostata adenom

TUR (transuretral resektion) är en operation som utförs med adenom i prostatakörteln hos män. Omkring 50% av medelålders män lider av denna sjukdom, andelen patienter växer närmare ålderdom. Under operationen avlägsnas proliferationen av prostata adenomvävnad. I modern medicin är TUR-adenom i prostata den mest effektiva metoden att bekämpa sjukdomen.

Operationen har positiva resultat och ofta blir patienten permanent av med utbildning i prostatakörteln. Den största fördelen med TUR-kirurgi är att den utförs vid vilken storlek som helst av prostata adenom.

Indikationer och kontraindikationer för operationen

Operationen av TUR för prostataadenom föreskrivs av specialister med ett antal allvarliga symptom:

 • Urininkontinens, frekvent urinering på natten.
 • Blåsans patologi, där det finns hinder med urinflödet.
 • Frekvensen i toaletten med närvaro av smärta.
 • Systemiska urogenitala infektioner.
 • Bildandet av överskjutande hålrum, vilket resulterar i att kroppens vävnader sänks.
 • Med urinering lämnar inte hela volymen urin, vissa kvarstår i blåsan.
 • Vid det första skedet av karcinom omvandlas vävnaderna till en malign form.

Anledningen till varför operationen är förbjuden:

 • Det startade skedet av karcinom, vilket påverkade intilliggande organ eller den signifikanta volymen av prostata i sig.
 • Dålig koagulerbarhet av blod.
 • Cystitis, pyelonefrit.
 • Ateroskleros av cerebrala kärl.
 • Njur- och hjärtsvikt.
 • Aneurysm av aortan.
 • Sjukdomar i hjärtat och vaskulär patologi.
 • Förekomst av åderbråck i pungen.
 • Inflammatoriska processer hos en organism av ett akut stadium.
 • Immobilitet i höftledet, som uppstod efter smältning av vävnader.

Essens och typer av verksamhet

Operation TUR adenom prostata varar ungefär en och en halv timme. Anestesi används epiduralt genom att injicera en prik i ryggraden. Patienten är i full medvetenhet under operationen, känner inte bara den nedre delen av kroppen. Du kan också använda allmänbedövning. Under operationen tränger läkaren in i urinröret med hjälp av ett specialverktyg - ett resektoskop, vars arbetsdel är en elektrisk slinga. Genom den passerar en elektrisk ström, excising den drabbade prostata vävnaden och koagulerande blodkärl.

Kontroll av kirurgisk ingrepp utförs med hjälp av ett cystoskop, så denna typ av operation kallas endoskopisk. Efter operation tar det 3-4 dagar att stanna på sjukhuset, eftersom patienten måste ha en kateter. Efter TUR-adenom i prostata känner många patienter (upp till 85%) snabb lindring, förbättring av det allmänna tillståndet.

För dem som har prostata adenom stor i storlek, över 80 gram. förskriva en öppen prostatektomi. Affekterad prostatavävnad avlägsnas genom blåsan. Metoder för kirurgisk ingrepp i detta förfarande är av två typer:

 • Över-posterior, när snitten är gjord i underlivet.
 • Perineal, doktorn gör ett snitt mellan skrot och anus.

Därefter har patienten en kateter i en vecka i urinröret och förblir under den ordinarie övervakningen av läkare.

Laparoskopi utförs på ett minimalt invasivt sätt. I de små hålen i buken införs en mini-kamera och speciella enheter. Interventionsprocessen är synlig på bildskärmen. Med en ultraljudskniv, ta bort vävnad med patologiska formationer av prostataadenom utan att traumatisera vävnaderna runt. Kateterperioden är 6 dagar.

I laserprostatektomi används en laser med en våg av olika längder. Denna metod för att avlägsna prostata adenom är mycket effektiv, praktiskt taget utan komplikationer. Praktiskt taget ingen blödning, inkontinens, problem med styrka och retrograd ejakulation. Behandling av adenom med en laser utförs för närvarande endast i stora städer i landet, medan transuretral resektomi finns nästan överallt.

Prostatiskt placeras stenterna i urinröret och därigenom upprätthålla urinens passabilitet genom kanalen. En sådan operation är liknande när det gäller effektivitet för TUR. Det utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning, blodförlusten är minimal, efter operationen används inte en permanent kateter.

Metoden för transuretral nålablation användes med användning av högfrekventa radiovågor, vilket förstör skadorna på prostata adenom med hjälp av termiska medel. Förfarandet utförs snabbt, under lokalbedövning.

komplikationer

Postoperativ period kan medföra ett antal oönskade komplikationer för patienten:

 • Hög feber och kraftig blödning.
 • Infektion, som påverkar nästan en tredjedel av patienterna som har tagit bort prostata adenom genom urinröret.
 • Impotens. Fenomenet är ganska sällsynt, förekommer hos mindre än 1% av patienterna. Behandling, som regel, produceras av läkemedelsbehandling, ibland genom kirurgi.
 • Retrograd ejakulation. Seminalvätskan kommer in i urinblåsan, vilket inte orsakar obehag och hälsorisker, men kan orsaka problem vid uppfattningen.
 • Urininkontinens. Han behandlas med speciella fysiska övningar som stärker bäckensmusklerna och användningen av en transuretisk gel.
 • Urinrörets patologi, som smalnar och provar stagnerande processer i urinväggen. Med en sådan komplikation ökar risken för infektion. Behandla patologin genom att införa i urinrörsproberna med olika diametrar för att expandera kanalen. Ibland föreskrivs en kirurgisk plast.
 • Behovet av upprepad operation i 10% av fallen efter en tidsperiod.

Rehabiliteringsperiod

Rehabilitering efter TUR i varje patient varar olika. Allt beror på individuella medicinska indikatorer, patientens tillstånd, återhämtningsperiodens hastighet. De första dagarna efter operationen av prostataadenom måste genomgå rehabilitering i en statlig regim. Efter det operativa ingripandet tilldelas patienten ett förfarande för bevattning av blåsan med en speciell lösning, furacilin. Genom kateterkanalen går vätskan in i urinblåsan, tvättar blodproppar i urinuppsamlingen.

Det finns tider när blodproppar täpper till rören, så sjukhuspersonalen bör regelbundet övervaka. Installationen av ett sådant system kräver individuellt tillvägagångssätt för varje patient. Användningsperioden kan vara annorlunda.

Urin-kateterutvinningsfältet kan ha en ljus nyans, innehåller blodföroreningar. Patienten känner rubbet i urinröret, den brinnande känslan i perinealregionen under urinering. Önskan att urinera kan vara ganska stark. Alla dessa följder efter operationen fortsätter TUR adenom prostata upp till två månader. En viss tid då patienten är skyldig att ta antibiotika bestäms urvalet och varaktigheten av mottagningen av den behandlande läkaren.

Rehabilitering efter operation hemma är cirka 7 veckor. Patienten är skyldig att uppfylla följande krav:

 • Drick inte alkohol.
 • Avstå från sex inom en månad.
 • Tillåt inte förstoppning.
 • Minska rörelsens aktivitet till ett minimum.
 • Drick mycket vätskor för intensivt blåsarbete. Detta bör dock ske före 6 pm, för att undvika en fullsatt blås på natten.
 • Avvisa ett tag från att köra personliga transporter.
 • Observera kosten, undvik irritation i mag-tarmkanalen.

Under hela rehabiliteringsperioden ska patienten besöka urologen, var försiktig med hypotermi och tung fysisk ansträngning, gör en uppsättning specialdesignade övningar, gör regelbundna promenader i frisk luft. För att förhindra bildandet av ärrvävnad i urinröret är det nödvändigt att genomföra en preventiv kontroll en gång om året från läkaren.

Transuretral resektion av prostata adenom - en minimalt invasiv behandlingsmetod genom operation, vilket återvänder patienten till ett normalt liv. Operationen i sig är lätt att överföra, men återhämtningsperioden tar lång tid. Denna metod är dock optimal och ganska populär i kampen mot prostata adenom.

Kostnad för drift

Priset för att utföra TUR på prostata adenom kan vara annorlunda och inkludera ett visst antal komponenter. Inledningsvis måste patienten bestämma vart man ska göra operationen, välj land och klinik. Kostnaden utomlands är mycket högre än hos hushållskliniker. TUR-operationen inkluderar i sin pris alla tillhörande och extra kostnader i samband med kliniska studier, analyser och samråd med kvalificerade specialister.

Listan över komponenter av medicinska faktorer som är nödvändiga för operationen och har ett pris:

 • Noggrann diagnos.
 • Examination.
 • Urval av anestesi.
 • Samråd med en kvalificerad kirurg.
 • Laboratorietester och biopsi.
 • Förekomst av olika samtidiga sjukdomar, onkologi.
 • Kontraindikationer som uppstår under behandlingen.
 • Lång period av rehabiliteringsåtgärder i kliniken.
 • Individuella patientegenskaper, dess svårighetsgrad och komplexitet.

Man bör ta hänsyn till att oavsett modern teknik används under operationen, är processen i sig väldigt komplex och traumatisk för patienten. Därför är det nödvändigt att stanna efter ett sådant förfarande inom klinikens väggar och under överinseende av specialister.

Priset för transuretral resektion av prostata i stora städer i Ryssland kan variera från 80 till 180 tusen rubel, inklusive ett komplett paket av tjänster. Om det inte finns någon försäkring i offentliga kliniker, betalar patienten för tjänster på 40 tusen rubel och däröver.

Det mest demokratiska priset för att utföra TUR-adenom i prostata i staden Moskva - FGU-behandling och förebyggande centrum Roszdrav, kostnaden för operationen kommer att vara cirka 33 000 ryska rubel. I utlandet är sådana operationer mycket dyrare, från 5000 euro. Till exempel, i Israels pris kommer att vara 10 000 euro, och i Tyskland kostar tjänsten 15 000 euro.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Konsekvenser av TUR-adenom

Komplikationer efter prostata adenomoperation - Ett extremt viktigt ämne för män som har TOUR eller öppen operation. Denna artikel presenterar alla möjliga komplikationer och konsekvenser efter borttagning av prostata adenom, postoperativ period och rehabilitering efter TUR-adenomoperation.

Avlägsnande av prostata adenom: konsekvenser

I min praktik, jag hålla sig till en enkel regel: om patienten visas en särskild elektiv kirurgi, jag talar om alla möjliga risker och komplikationer, och insisterar på att han har beslutat att inte vid tidpunkten för samtalet med mig, och tidigast - nästa dag. Bara för att patienten ska fatta ett välinformerat och välgrundat beslut, vet och tydligt utvärdera alla risker. Detta leder till bättre interaktion mellan läkare respektive patient - resultatet av behandlingen är mycket bättre.

När det gäller specifika effekterna av borttagning av prostataadenom diskuterar vi nödvändigtvis både mild och transient postoperativ negativ aspekt och allvarliga komplikationer och sätt att övervinna dem. Smärta och urininkontinens efter TURP kirurgi, inflammation och feber, blödning och blod i urinen efter urinering och grumlig urin, rehabilitering och efter interventionen diet - alla dessa frågor kräver detaljerad diskussion.

Postoperativ period efter TUR adenom

TUR-syndrom

Den vanligaste funktionen av adenomavlägsnande är transuretral resektion - TUR av prostata adenom. Den mest formidabla komplikationen efter det är TUR syndromet - vattenförgiftning av kroppen. Faktum är att tvättvätskan som används under interventionen kan absorberas i blodet och orsaka "vattenförgiftning". Detta är en farlig, ibland reanimation komplikation. Den isotoniska lösningen av vätskan i vilken den monopolära energin fungerar, orsakar destruktion av röda blodkroppar och kränkningen av blodets elektrolyttillstånd. Detta kan vara dödligt, särskilt för patienter med hjärtsjukdom. Trots det faktum att förekomsten av TUR-syndrom inte överstiger 0,3%, tjänar denna komplikation av TURP av prostata som orsaken till avvisandet av monopolär TUR.

Hospitalisering efter TUR-prostata

Om tidigare i tillämpningen av monopolär transuretral resektion av benign prostatahyperplasi patienten låg 7-10 dagar, kan modern teknik för att minska sjukhusvistelse på 1-3 dagar. Detsamma gäller förekomsten av en urinkateter i den postoperativa perioden efter TUR av prostata adenom: Nu lämnar vi katetern bara 24-48 timmar.
I den postoperativa perioden kan det finnas tid att blanda blod i urinen, i sällsynta fall - droppinkontinens och frekvent urinering. Alla dessa fenomen går över 2-4 veckor och i framtiden förnyas inte.

Smärta efter operation TUR adenom prostata

Framväxten av smärta efter TUR-adenom i prostata är förknippad med flera anledningar: användning av en gummikateter, inflammation, blåsflöde och otydlig analgesi.

Blödning efter TUR av prostata adenom

Vid transuretral resektion av prostata skärs vävnaden med en speciell slinga. Naturligtvis leder detta till skador på kapillärerna och blodförlusten. Bipolära och plasmakinetiska typer av ingrepp samtidigt med skärning tillåter dock att kärlen koagulerar. Detta gör det möjligt för oss att göra utan någon signifikant blödning, medan helt adenomatös vävnad är helt borttagen.

Temperatur efter borttagning av prostata adenom

Med något kirurgiskt ingrepp är inflammation möjlig och som följd en ökning av kroppstemperaturen. Det är därför vi genomför urin och blodprov före operationen, med undantag för förekomsten av inflammatoriska förändringar.
Före operationen förskriver vi antibiotika av ett brett spektrum och fortsätter användningen 5-7 dagar efter operationen.

Komplikationer efter operation (TUR) av prostata adenom

Urininkontinens efter TUR av prostataadenom

Urininkontinens efter TUR hos prostataadenom är förknippad med skada på urinrörets sfinkter. Oftast inkontinens efter avlägsnande av BPH sker vid användning av monopolär resektoskopet, medan bipolär eller "plasma", berövas många brister, eliminera behovet av denna komplikation.
Behandling av urininkontinens efter TUR-adenom är att utföra Kegel-övningar för män, men dessa övningar kan utföras inte tidigare än 2-3 veckor efter TUR av prostataadenom.

Hyppig urinering efter avlägsnande av prostata adenom

Denna situation är förknippad med två faktorer: irritation av receptorerna efter operationen av prostens TUR och blåsans "vana" till svåra sammandragningar. Frekvent urinering utvecklas hos 20-30 patienter som genomgår ett ingrepp, vanligtvis efter 1-2 veckor efter prostatens TUR.

Muddy urin efter TUR av prostata adenom

Detta är inte en komplikation, utan en standard situation. Efter högst 1 månad efter TUR blir urinen grumlig. I detta finns inget att oroa sig för, men det måste rapporteras till doktorn. Muddy urin eller blod i urinen efter TUR av prostata adenom är associerade med skurets avgång från ytan av den borttagna körteln. Som analogi kan man citera avvikelsen av en sårad skurk, till exempel efter en knäskada. Efter 1-2 veckor lämnar torr skurblad. Samma sak händer med scab efter operationen av TUR för prostata adenom. Till skillnad från knäet tvättas skurven i prostatsängen hela tiden med urin, därför uppenbaras en grumlig urin.

Uretralstring efter TUR av prostataadenom

Oftast förekommer denna komplikation hos oerfarna urologer eller vid användning av modern utrustning, orsaken är elektrokirurgisk skada på urinröret. Framkomsten av striktur i urinröret kräver en andra operation.

Rehabilitering efter operation TUR adenom prostata

I regel krävs inte särskild rehabilitering efter TUR-adenom i prostata. I de flesta fall börjar patienterna gå till jobbet en vecka efter operationen.
Många patienter frågar frågan: "kommer erektionen att lida efter operationen av TUR-adenom i prostata?" Nej det är det inte. Med korrekt utförd bipolär eller plasmaresektion förbättras i nästan alla fall signifikant, vilket är förknippat med normaliseringen av inflödet av arteriellt blod till penis.

Professionell inställning: modern diagnostik och mini-invasiva ingrepp.

lag: specialiserad grupp av endourologi.

Konsultation av specialister för säkerhet även hos äldre patienter.

utrustning: bipolära och plasmakinetiska resektoskop Karl Storz och Olympus.

komfort: frånvaro av köer för tillträde till premieklassens sjukhus.

säkerhet: Användning av tekniker som rekommenderas av professionella föreningar EAU och AAU.

resultat: bli av med prostata adenom och dess komplikationer.

Och också GCP-certifiering, som bekräftar högsta standard för diagnos och behandling.

Feedback från webbplatsen www.prodoctorov.ru

Fadern verkade mycket obehagliga symptom på urologiska och proctologic del riktar sig till läkare Dilanyanu, insisterade han på ett brådskande diagnos. Efter förbrukade flera diagnostik - rektoskopi, koloskopi, var cystoskopi diagnostiserad Vesico-tarm fistelbildning i tarmen och prostatacancer adenom. Kolonoproktologicheskuyu av verksamheten genomförs inte Hovhannes E., men alla vi medvetenhet lämnades till dem på en hög nivå. Vi visste allt vi behövde i det format vi behövde. Dilanyan läkare själv deltog i operationen för att avlägsna fisteln från urinblåsan, och tillbringade efterföljande (3 veckor efter den första) operation för att avlägsna prostata adenom. Operationerna var mest framgångsrika, fadern började leva ett annat liv, fysiologin användes vanligtvis. Min hela familjen är otroligt tacksam för Oganes Eduardovich. Sedan dess rekommenderar jag dig att kontakta läkaren alla.

Transuretral resektion av prostata adenom (TUR): ledning, konsekvenser och komplikationer

Konservativ behandling av prostata adenom är ofta ineffektiv, särskilt med en signifikant proliferation av prostatavävnad. Hittills är den mest optimala metoden transuretral resektion av prostata adenom - en minimalt invasiv operation som innefattar borttagning av vävnadsproliferation.

Indikation för operationen

Transuretral resektion av prostata adenom eller TUR är ett förfarande som utförs utan sektioner av perineum. Det utförs med hjälp av ett speciellt instrument som sätts in i urinröret, vilket kallas ett resektoskop.

Metoden visas i följande fall:

 • signifikant spridning av vävnader (stort adenom);
 • ineffektivitet av konservativ behandling;
 • Brott mot sexuell funktion hos unga patienter
 • bildande av konkrement i prostata körteln mot bakgrund av adenom;
 • njurkomplikationer.

Vid de första utvecklingsstadierna behandlas adenom konservativt. Tabletter och rektalundertryck hindrar ytterligare spridning av vävnader, underlättar urinering och eliminerar andra symtom på godartad hyperplasi. Om patienten inte börjar behandlas i rätt tid, eller om adekvat medicin inte ordineras, ökar adenomen snabbt i storlek. En signifikant mängd hyperplasi är huvudindikationen för TUR, eftersom läkemedelsbehandling är ineffektiv.

Tyvärr stör de flesta droger från adenom sexuell funktion. Detta förklaras av verkningsmekanismen för sådana läkemedel. Eftersom adenom refererar till hormonberoende sjukdomar, bestäms läkemedelsbehandlingens effektivitet av en minskning av produktionen av manliga könshormoner. Detta leder till en överträdelse av sexuell funktion, vilket är oönskat för unga patienter. Trots att adenom refererar till åldersrelaterade sjukdomar, möter vissa män sjukdom vid 40 års ålder. I det här fallet kan man undvika de negativa följderna av läkemedelsterapi i tidig transuretral resektion av adenomen.

Om det finns konkretioner i prostatakörteln, ger medicinen inte den förväntade effekten. I det här fallet måste du först avlägsna de organiska insättningarna, och sedan utföra adenomterapi. Transuretral resektion gör att du kan göra det samtidigt.

Långvarig kränkning av urinering mot bakgrund av adenom utgör en allvarlig fara för njurarnas funktion. Mot denna bakgrund utvecklas njursvikt ofta, njurstenar och andra patologier i detta organ bildas. Drogterapi ökar bördan på detta organ, eftersom metabolism av de flesta droger utförs i njurarna. Transuretral resektion gör att du kan bli av med den underliggande sjukdomen (adenom) och förhindra utveckling av farliga komplikationer.

Scheme of TUR

Ineffektiviteten av läkemedelsbehandling bekräftar:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • ofullständig tömning av blåsan;
 • hematuri;
 • smärta och brännande i urinröret
 • avbrott i urinströmmen vid urinering;
 • en svag stråle urin.

Om sådana symtom kvarstår trots att läkemedel tas, kommer läkaren nödvändigtvis att skicka patienten till undersökningarna, så att de kan bestämma behovet av en operation.

Fördelar och väsen av TUR

Drift av prostata adenom turnerar hänvisar till minimalt invasiva metoder. Vid avlägsnande av adenom görs inga yttre insnitt, organ öppnas genom urinröret. En särskild anordning införs i urinröret, och hela operationen reduceras för att reglera djupet av penetrationen av den elektriska slingan i prostata vävnaden. Slingan tar bort endast adenomen utan att påverka organets friska delar.

 • låg risk för skador på friska vävnader;
 • minimala kontraindikationer
 • frånvaro av allvarlig blodförlust
 • kort återhämtningsperiod
 • hög effektivitet.

Återhämtning efter en rundtur i prostata adenom tar cirka 5-6 dagar. Metodens effektivitet överstiger 90%.

TUR avser komplexa förfaranden som möjliggör samtidig avlägsnande av adenom och konkrement i vävnaderna i prostata eller i urinblåsan. Om det behövs kan transuretral resektion av adenom kombineras med dissektion av urinrörets stricture för normalisering av urinering.

Minsta kontraindikationer och avsaknad av stor blödning under proceduren möjliggör operation av äldre patienter som har olika patologier.

Framställning av TUR-adenom

Efter att ha utsetts prostata adenom-patienten till TUR, kommer läkaren nödvändigtvis att berätta vad du ska göra för beredning. Först och främst visas patienten ett antal medicinska undersökningar. Detta är nödvändigt för att identifiera samtidiga patologier och för att justera kursen av TUR vid detektering av konkrement i blåsan eller prostatan.

Äldre patienter bör undersökas av en kardiolog för att bedöma funktionaliteten hos kardiovaskulärsystemet. Patienten hänvisas också till en anestesiolog för att diskutera valet av anestesimetoden under TUR.

Det är viktigt att se till att det inte finns några patologier i hjärtat

Förteckningen över obligatoriska preoperativa undersökningar:

 • blodkemi
 • analys för PSA-nivå;
 • ett antal undersökningar för att identifiera smittsamma och virala sjukdomar (syfilis, hepatit, HIV);
 • EKG;
 • Ultraljud av blåsan och njuren;
 • mäta hastigheten av urinering.

Ett test för koagulationshastigheten är obligatorisk. Analys av nivån på PSA tillåter dig att utesluta onkologi, eftersom med prostata adenom är dess värde inte överstiger 10 och med onkologi av prostata kan nå upp till 100.

Analys av blod för virus och infektioner är vanlig före varje kirurgiskt ingripande, inklusive minimalt invasiva metoder.

Ett elektrokardiogram är föreskrivet för att utesluta hjärtpatologier. I svår form av hjärtsvikt behandlas patienten, och TUR överförs tills tillståndet stabiliseras.

Eftersom i transuretral resektion av prostatan finns möjligheten att samtidigt avlägsna stenar i blåsan, är det nödvändigt att utse en ultraljud av orgeln. Detta gör att du kan justera proceduren för proceduren när en sten finns. Njur ultraljud används för att utesluta allvarliga patologier i detta organ.

Förutom komplexet av undersökningar innefattar förberedelserna för operationen följande:

 • Revidering av listan över patienter som får droger.
 • antibakteriell terapi;
 • kost på dagen före operationen.

En vecka före det bestämda datumet för TUR ska en man ge upp alla läkemedel som påverkar blodkoagulerbarheten. Detta är nödvändigt för att utesluta blödning under borttagning av adenom. Män med högt blodtryck, risken för blodproppar och hjärtsjukdomar bör också konsultera en kardiolog. Vissa sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är kontraindikation för operationen.

Trots att TUR är en minimalt invasiv metod för avlägsnande av adenom, kvarstår risken för infektion av inre organ, men mycket mindre jämfört med kavitoperationer. För att undvika infektion av prostata ordinerar läkaren en tre dagar lång antibiotikabehandling för ett brett utbud av aktiviteter. Två dagar före TUR, dessa läkemedel ersätts med smala spektrum läkemedel som skyddar mot infektion i blåsan och prostata.

På kvällen till interventionen är det lätt att äta middag. På dagen före proceduren borde du helt sluta äta och dricksvatten.

Antibiotika behövs för att förhindra infektion

Hur utförs resektion?

TUR för prostata prostata adenom görs alltid under anestesi. Valet av anestesi utförs av patienten i samband med en anestesiolog. Förfarandet kan utföras både under generell anestesi och i samband med epiduralanestesi.

I det första fallet går patienten i djup sömn under operationen. Allmän anestesi har ett antal kontraindikationer och är svårt att tolerera av äldre patienter - mycket svårare än operationen för att avlägsna adenom.

Epidural anestesi innebär blockering av receptorerna som ansvarar för smärtan och rörligheten i underdelen. Anestesiologen träder in i läkemedlet i ryggradens epidurala utrymme. På detta ställe införs en kateter genom vilken läkemedlet levereras. Med epiduralanestesi är patienten medveten, men känner inte att manipulationerna utförs. Restaurering efter denna anestesimetoder sker mycket snabbt, risken för komplikationer är liten, men epiduralanestesi är kontraindicerad vid vissa ryggradssjukdomar.

Omedelbart före införandet av resektoskop töms blåsan och fylls sedan med en speciell lösning. Det endoskopiska röret sätts in i urinröret, passerar genom blåsan och når prostatakörteln. Anordningen för att utföra operationen består av:

 • kamera;
 • belysningsanordning;
 • elektrisk slinga;
 • flytande försörjningssystem.

Kameran låter dig visa bilden på monitorn. Detta ger full kontroll över operationen och minskar sannolikheten för medicinsk fel.

Vävnaderna med godartad hyperplasi avlägsnas skikt för skikt. Detta säkerställer avsaknaden av blodförlust och risken för skador på frisk prostatavävnad. Beroende på storleken på adenom och ytterligare manipuleringar (borttagning av stenar, dissektion av urinrörelse) tar hela proceduren från 40 minuter till en och en halv timme.

Efter avlägsnande av instrumenten placeras en kateter i urinblåsan, vilket säkerställer urinavloppet de närmaste dagarna. Efter epiduralanestesi returneras känsligheten till patienten efter 2-2,5 timmar.

Kameran matar ut bilden till monitorn

Rehabiliteringsperiod

Efter operation tar TUR prostata adenom postoperativ period bara några dagar. Hela tiden är patienten kvar på sjukhuset. Katetern avlägsnas på andra eller tredje dagen efter installationen. Från och med nu måste patienten urinera på egen hand. Först är det möjligt att behålla smärtsamma känslor på grund av en långvarig spasm i blåsans muskulatur, med tiden återställs muskeltonen och urinering upphör att vara åtföljd av obehag. I de tidiga dagarna är det möjligt att upptäcka droppar blod i urinen. Dessa är resterande effekter efter operationen, vilket inte bör störa patienten.

Utmatningen sker i genomsnitt den femte dagen efter operationen. I närvaro av komplikationer och sekundära patologier kan patienten förbli på sjukhuset i 7-10 dagar.

I de flesta fall lyfts alla restriktioner på tredje dagen, och patienten kan redan släppas ut. Men oftare återförsäkras kliniker, förlänger vistelsen på ett sjukhus upp till fem dagar.

Efter urladdning från sjukhuset måste patienten följa flera regler:

 • ökat vätskeintag;
 • sparsam kost
 • brist på fysisk aktivitet
 • frånvaro av sexuella kontakter
 • mottagning av antibiotika.

Under den första veckan av hembehandling måste du öka vätskeintaget. En ökning av daglig diuresi kommer först att ge obehag, men det är nödvändigt att normalisera urinering.

Rehabilitering efter TUR av prostataadenom innehåller en sparsam kost. Du bör ge upp för fet mat, äter inte kryddiga rätter. Under återhämtningsperioden bör förstoppning undvikas, så en kost behövs.

Under de första 4 veckorna bör tung fysisk ansträngning undvikas. Begränsningen av sexuella kontakter varar första och en halv och en halv månad.

Omedelbart efter TUR, föreskrivs patienten antibiotika. Detta är nödvändigt för att minimera risken för infektion av prostata och urinblåsan, utvecklingen av postoperativ prostatit eller cystitis. Likväl kan smärta i urinblåsa plåga patienten de första dagarna efter operationen. Detta beror på irritation av slemhinnan när blåsan är fylld med en speciell lösning under TUR.

Under de första månaderna efter operationen är patienten öppenvårdig och måste besöka urologen minst en gång varannan vecka. Detta är nödvändigt för att övervaka dynamiken i återhämtningen av genitourinary systemet. Några månader senare ordineras ett upprepat blodprov för PSA. En låg eller något förhöjd nivå av detta protein indikerar en framgångsrik behandling av adenom.

I de flesta fall, efter operationen, kvarstår en man på sjukhuset i ytterligare 5-7 dagar

Kontra

Transuretral resektion är kontraindicerad i följande fall:

 • allvarliga höftledade patologier
 • inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • dekompenserade kroniska patologier i hjärtat och blodkärlen;
 • allvarligt allvarligt tillstånd
 • blödningsstörning.

Vid akut inflammation i det urogenitala systemet är operationen kontraindicerad. I detta fall föreskrivs medicinering och TUR överförs till tiden för full återhämtning. Detsamma gäller för allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Samtidigt är kroniska hjärtsjukdomar i kompensationsfasen inte kontraindikationer.

Före operationen genomförs en allmän undersökning av patienten. Högt blodtryck, feber, förkylningar och generell sjukdom är en tung orsak för att ändra datum för operationen.

När blodkoagulerbarhet bryts, är alla operativa metoder för behandling av adenom kontraindicerade för en man.

Eventuella komplikationer

Utvecklingen av komplikationer efter TUR av prostataadenom är mycket sällsynt. Efter TUR-operation påverkar prostata adenomverkningar vanligtvis inte sexuell funktion. Under de första veckorna av erektion kan vara frånvarande, men återställd till slutet av rehabiliteringsperioden utan specifik medicinering.

Mycket sällan förekommer följande komplikationer efter operation av TUR av prostata adenom:

 • hematuri;
 • urladdning av blod från urinröret
 • inflammation i prostata
 • inflammation i blåsan;
 • retrograd ejakulation;
 • urininkontinens.

Tilldelningen av en liten mängd blod i urinen under de första dagarna är normen. Rådfråga en läkare om hematuri inträffar efter urladdning från sjukhuset.

På operationen av TUR från prostata adenom är recensionerna positiva. 9 av 10 män utsätts inte för komplikationer efter borttagning av tumörer.

Transuretral resektion av prostata adenom eller TURP-borttagning utförs till ett pris av 5 till 15 tusen euro i europeiska kliniker. I tyska kliniker börjar priset på operationen från 13 000 euro. Den genomsnittliga kostnaden för kirurgisk behandling av adenom i Ryssland är 80-100 tusen rubel.

Vad är TOUR av prostata? Funktioner av operationen

Transuretral resektion av prostata adenom är "guldstandarden" för behandling av patienter med adenomdiagnos. Operationen utförs endoskopiskt, det vill säga utan externa snitt och kräver mindre återhämtningstid jämfört med kavitoperationen. Ett viktigt steg är rehabilitering, vilket leder till att risken för komplikationer minskar signifikant.

Vad är TURP prostata

Transuretral resektion av prostata är en minimalt invasiv operation som utförs med ett resektoskop. Dess mål är att avlägsna den expanderade körtelvävnaden (adenom) genom urinröret.

Endoskopisk kirurgi utesluter kirurgiska externa snitt, alla manipuleringar utförs endast genom naturliga öppningar.

Till vilken operation visas

Transuretral resektion av prostata adenom är den huvudsakliga metoden för kirurgisk behandling av prostata adenom. Indikationer för operationen kan vara sådana urologiska störningar:

 • Ökad uppmaning att urinera och en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • Tömning sker inte ensam och det kräver ansträngning. Processen i sig kan vara intermittent och långsam;
 • Processen åtföljs av brännande och andra smärtsamma förnimmelser;
 • Med urinen utsöndras blod;
 • Patienten utvecklar ofta och återhämtar smittsamma sjukdomar i urinvägarna.
 • Stenar finns i strukturen av blåsan eller prostatan;
 • I fall då patienten, mot bakgrund av komplicerad urinering, utvecklade njurspatologi, särskilt njursvikt.

TUR utförs också för patienter som inte får genomgå radikal prostatektomi under en ländrygdoperation (prostatektomi). I synnerhet gäller detta för dem som tidigare hade kirurgi på orgorna i mag-tarmkanalen eller småbäckenet.

Fördelar med TURP prostata

 • Operationen utförs på ett minimalt invasivt sätt, det vill säga utan inskärningar av ytterkåpan. Detta minskar signifikant den postoperativa perioden, minskar risken för infektion och andra komplikationer på grund av förfarandet.
 • När prostata-tumören avlägsnas genom den transuretriska metoden öppnas inte blåskaviteten. På grund av bevarandet av kroppens integritet fastställs urinprocessen på kortast möjliga tid. Hjälpkatetern efter TUR avlägsnas snabbare än efter den öppna operationen.
 • Minskade perioden för rehabilitering och varaktighet av patientens sjukhusvistelse efter operationen.
 • Många patienter tror att laseravlägsnandet av prostata är mer sparsamt. I vissa fall, efter den optiska operationen, på grund av effekten av termisk energi, kan urinprocessen dock fördröjas i mer än 6 månader. När vävnaderna bränns med en laser har läkaren inte möjlighet att göra biopsi - insamlingen av biologiskt material för vidare histologisk undersökning. Detta ökar risken för att den asymptomatiska fasen av den onkologiska processen saknas.

Teknik av operationen

TOSTEN av prostata är den första minimalt invasiva operationen i historien om medicinsk praxis. Eftersom det är mästat nog av kirurger.

Transuretral prostataavlägsnande utförs enligt följande algoritm:

 1. Efter att ha tagit patienten i operationsstugan, är han ordinerad anestesi. Spinal eller epidural anestesi används.
 2. Efter att drogerna har börjat arbeta måste patienten ligga ner på operationsbordet, höja och sprida benen - i denna position har läkaren den bästa tillgången till prostata.
 3. Läkaren behandlar behandlingsområdet med ett antiseptiskt medel, urinröret är fyllt med smörjgel, varefter ett resektoskop sätts in.
 4. Efter undersökning av blåsans hålighet börjar en gradvis skjuvning (snitt) av tumören med en slinga som ligger i slutet av resektoskopet. TUR innebär inte fullständigt avlägsnande av prostata, men endast den lägsta nödvändiga skärningen av tumören och den drabbade delen av organet.
 5. Alla tumörpartiklar som avskuras under operationen faller in i blåsans hålrum. För att ta bort dem utanför TUR tvättas de med ett resektoskop. Ett prov av denna vävnad skickas nödvändigtvis för ytterligare histologisk undersökning.

Förberedelse för transuretral resektion

Operationen kräver ingen signifikant preliminär förberedelse. 12 timmar före bestämd tid ska du sluta äta och dricka. Eftersom TUR vanligtvis utförs på morgonen går detta stadium utan komplikationer.

Vanligtvis en vecka före operationen måste du ge upp aspirin, ibuprofen och några andra, eftersom de spädar blod.

Postoperativa komplikationer

Avlägsnande av prostataadenom som ett resultat av endoskopisk kirurgi är en av de mest komplicerade operationerna vid urologisk operation.

Risken för komplikationer förblir ganska hög och stabil även vid korrekt undersökta och förberedda patienter.

Även om operationen utförs av en erfaren specialist, med iakttagande av alla aseptiska och antiseptiska regler.

Det vanliga fenomenet efter operationen är bildandet av retrograd ejakulation. Detta innebär att i framtiden, med seminal ejakulation, smälts den sominalvätska i stället för att utträda i blåsans kavitet. Fenomenet utvecklas hos 95% av patienterna som genomgått TUR. På grund av denna höga frekvens anses retrograd ejakulation inte så mycket en komplikation som en regelbundenhet.

I en långsiktig period efter operation hos vissa patienter är avsmalnad uretra (3,5-4%) och utveckling av blåshalsen skleros (4,5-5%).

För att avhjälpa dessa konsekvenser krävs upprepad kirurgisk ingrepp.

Postoperativ period på sjukhuset

Efter avslutad operation är det obligatoriskt att observera doktorn på ett sjukhus i 1-3 dagar. Det finns inga tillfälliga restriktioner för livsmedelskonsumtion.

 • Omedelbart efter operationen placeras patienten en kateter som avlägsnar urinen från urinblåsan. Varaktigheten av sitt behov är individuellt, i genomsnitt - från ett par timmar till 3 dagar.
 • Inom 24 timmar efter TUR kan urinen innehålla blod, men slutligen rensas det. För att förhindra täppning av blodkärl och bildandet av trombi installeras dessutom ett bevattningssystem för permanent tvättning av blåsan. Som tvättvätska används furacilin eller en liknande speciell lösning.
 • Under de första 24 timmarna efter operationen ska patienten hållas bäddstöd och inte gå upp. Efter detta för att förhindra trombos kan en patient rekommenderas att utföra enkla fysiska övningar var 3-4 timmar.
 • För att kontrollera urineringskvaliteten installeras dessutom en tillfällig suprapubisk kateter.

Önskningar kan vara frekventa, men urin kommer ut i små portioner. Dessa fenomen fortsätter vanligtvis tills fullständig läkning av såret efter TUR i prostata, varaktigheten av återhämtningen är upp till 3 veckor.

återvinning

Rehabiliteringsperioden hemma är 2 till 3 veckor. Grundläggande rekommendationer för bättre återhämtning:

 • Det är viktigt att följa dricksregimen. Patienter efter TUR under dagen uppmuntras att konsumera minst 3 liter vätska. Det rekommenderas dock inte att dricka efter 19-20 timmar och till morgonen. Förutom fortfarande vatten, naturliga juice, fruktdrycker och te är tillåtna.
 • Dietmat. Var noga med att utesluta alkohol, salt och kryddig mat. Det är viktigt att förstå att felaktig näring kan leda till förstoppning, vilket har en väldigt negativ effekt på läkningsprocessen efter TUR.
 • Försiktighet bör vidtas för att träna fysiskt. Den viktbegränsning som lyftes av vikter under hela rehabiliteringsperioden är upp till 1,5 kg.
 • Det är inte tillåtet att använda bilen innan 1 månad efter urladdning.
 • Återgå till sexlivet är tillåtet efter 4 veckor från datumet för TOUR.

Kontra

Endoskopisk kirurgi har mycket färre kontraindikationer än en öppen operation. Det är dock inte alltid möjligt att genomföra det.

Kontraindikationer till TUR i prostata:

 1. Operationen utförs inte i fall då patienten av vissa skäl har svårigheter med utspädningen av nedre extremiteterna. Vanligtvis beror det på nederlag och immobilitet i höftledningarna på grund av tuberkuloseprocessen, artrit och konsekvenserna av tidigare skador. I sådana fall utförs ingen transuretral kirurgi.
 2. Urinvägsinflammatoriska processer i akut form. I sådana fall visas operationerna först efter eliminering av exacerbationen.