Huvud
Förebyggande

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prostatacancer: efter operation

  Radikal teknik för att bekämpa malign neoplasm i prostatakörteln är det operativa avlägsnandet. Ett sådant beslut fattas av specialisterna i varje enskilt fall. Som regel, i en situation där tumören inte gick utöver organs gränser. Operation med prostatacancer förbättrar signifikant prognosen hos patienten, hans chanser att återhämta sig.

  Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp, analyserar en specialist all information från laboratorie- och instrumentstudier. Det utvärderar inte bara lokaliseringen, storleken och strukturen av tumörfokuset, utan också ålderskategorin för personen, hans första hälsotillstånd. Förutom alla ovanstående beaktas effekterna av prostatektomi.

  Typer av kirurgiska ingrepp

  I den överväldigande majoriteten av fallen rekommenderas en onkolog att diagnostisera prostatacancer som en operation, som den viktigaste metoden att bli av med en neoplasma. Excisionen av den drabbade delen av organet och maximal avlägsnande av atypiska celler hjälper till att förhindra deras ytterligare reproduktion och spridning.

  Kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln eller en del av den utförs nödvändigtvis i samband med andra metoder för antitumörbehandling - strålbehandling eller kemoterapi.

  Hittills är kirurgiska manipulationer för att bekämpa prostatacancer representerade av följande typer:

  1. förstörelsen av atypiska celler med hjälp av de lägsta möjliga temperaturerna - kryokirurgi;
  2. radikal organborttagning;
  3. inverkan av ultraljud;
  4. laparoskopi;
  5. lymfadenektomi - excision av faser av metastaser.

  De avgörande faktorerna vid val av en specialist på en viss metod är såsom stadier onkoprotsessa och lokalisering av tumörer och patologiska kännetecken för flöde, till exempel, närvaron av sekundära foci.

  kryokirurgi

  En av de mest försiktiga metoderna för att förstöra ett malignt fokus i prostata är naturligtvis kryokirurgi. Dess väsen ligger i introduktionen till det drabbade området av det atypiska organet hos en speciell sond som innehåller en frysningslösning.

  Under manipulation fryser cancercellerna först och när de tina, förlorar de sin vitalitet. På grund av det faktum att radikalt kirurgiskt ingripande inte är nödvändigt anses tekniken som den mest sparsamma. Effekten på tumören är emellertid målmedveten, närliggande vävnader påverkas vanligtvis inte.

  Huvudindikationerna för valet av kryokirurgi är:

  • vägde anamnesis av somatiska patologier som stör radikal operation;
  • vid diagnosering av cancer i steg 1-2;
  • patientens avancerade ålder
  • låg effektivitet av strålterapi.

  Kryokirurgi-förfarandet i sig utförs under epidural eller allmän anestesi. Varaktigheten är cirka två timmar. Effektiviteten är ganska hög - en femårig överlevnadsprognos når 82-90%. Konsekvenserna är sällan bildas, men antalet patienter visar utseendet på deras skarvning urinrör, urininkontinens eller erektil dysfunktion, upp till impotens. Tidig överklagande till specialist och korrigerande åtgärder hjälper på kort tid att eliminera allt.

  Radikal prostatektomi

  Det är erkänt som det mest komplexa av alla operationer för att ta bort prostatacancer - dess radikala version. Det innebär en fullständig borttagning av det drabbade organet. Manipulation kan utföras på två sätt - retropubisk eller perineal.

  Om tumören är lokaliserad huvudsakligen i körteln själv måste den avlägsnas helt. Tack vare denna åtgärd är det möjligt att undvika en återkommande patologi i framtiden. Delvis excision kommer att vara föremål för intilliggande vävnader, på vilka mikrotubes med atypi kan lösa sig.
  Valet av den optimala interventionstekniken bestäms av specialisten baserat på den information han fått från diagnostiska förfaranden:

  • transvesical, med obligatorisk dissektion av blåsan;
  • perineal - med tillgång till körteln genom perineum.

  Valet av lokalisering av tumören och förekomsten av metastaser.

  Exponering för ultraljud

  Metoden för idag utvecklas bara. Informationen är huvudsakligen teoretisk, klinisk forskning fortsätter.

  Förfarandet i sig består i att använda speciell utrustning som avger en ultraljudsfokuserad stråle med hög intensitet. Canceren fokuserar på högfrekventa vågor, vilket leder till maximal tillåten uppvärmning av den drabbade prostata.

  Den totala varaktigheten av manipulationen är 2,5-3 timmar. Men med ineffektivitet är det möjligt att upprepa det - strikt enligt individuella indikationer.

  laparoskopi

  Laporascopys teknik är mycket populär bland specialister, om en patient har en tumör i prostata strukturer. Förfarandet består av två små snitt. Genom dem kommer en videokamera att införas, såväl som ett medicinskt instrument. Tack vare detta är det kirurgiska ingripandet under konstant kontroll.

  Laparoskopi har ett antal fördelar - låg risk för skada, minimalt antal komplikationer och optimal bevarande av friska vävnader. Av bristerna bör det påpekas - komplexiteten att utföra interventionen.
  I alla fall, efter en liknande procedur - prostatacanceroperation krävs onkologens obligatoriska kontroll och en lång rehabiliteringsperiod.

  lymfkörtlar

  Ondartad neoplasm i prostatakörtelns strukturer sprider ofta sina metastaser till närliggande vävnader, till exempel bäckens lymfkörtlar. De måste också tas bort under operationen. För detta ändamål, och genomfört lymfadenektomi. Det finns två alternativ - öppna, ihåliga eller stängda - med mikroklipp.

  I det första fallet en är formad incision laparoskopi, den andra metoden - på mantelytan av buken genom lesionen. Det senare är definitivt att föredra - efter införandet av ett rör genom vilket gasen härrör peritonealdialys, utförde Manipulator kirurgisk åtgärd och med en videokamera tekniker kan titta på allt som händer vid tidpunkten för intervention.

  Eventuella komplikationer

  I den tidiga postoperativa perioden är konsekvenserna av operation för att eliminera prostatacancer konsekvenser som följer:

  • smärtsamma känslor i underlivet, stärkande med promenader, motion;
  • hög risk för trombos i nedre extremiteterna;
  • stasis av lymf i vävnaderna, med bildande av ödem i fötterna, skenor;
  • urininkontinens, som går igenom 3,5-5,5 månader efter ingreppet, till stor del på grund av genomförandet av uppsättningar övningar för att stärka bäckensmusklerna;
  • Periodiskt förekommande eller ständigt störande svårigheter med full tömning av rektum, förstoppning;
  • erektil dysfunktion.

  För att snabbt rätta till sådana negativa villkor och bli av med dem, kommer experter att rekommendera full vila och rätt näring, adekvat övning och farmakoterapi.

  Eftersom prostatacancer själv redan är formidabel i följderna och komplikationerna av sjukdomen, är proceduren för borttagning också ganska allvarlig störning i människokroppen.

  De största riskerna som uppstår under rehabiliteringsperioden:

  • avvikelser i kardiovaskulärsystemets aktivitet, speciellt om det redan finns patologier i detta område, till exempel IHD, hypertensiv sjukdom - deras kurs kan förvärras;
  • Framväxten av allergiska reaktioner är en formidabel komplikation, eftersom en person kanske inte ens vet om några av hans allergiska predispositioner;
  • infektion - i efterkörningsperioden är sällsynt, men det är möjligt att överföra smittämnen till interventionsområdet, med ytterligare bildning av stora infektionsfält.
  • infertilitet - både fysiologiska på grund av brist på sexuell lust eller erektil svår dysfunktion, och anatomisk, om under operationen för att ta bort prostata måste ta bort både spermatkabeln och bubblorna.

  Problem med urinering kan observeras inte bara under första hälften av året efter urladdning från sjukhuset, men också i flera år.

  Allmänna rekommendationer

  En patient med en prostatacancer som diagnostiserats med sin prostata och som genomgick operation för att ta bort den, måste nödvändigtvis vara på ett dispensary-konto hos en specialist.

  Konstant övervakning av hälsotillståndet och genomförande av instrumentella och laboratorieundersökningar bidrar till att förhindra eventuella komplikationer. Eller justera strömmen hos dem som redan har bildat.

  För att inte förvärra situationen ännu mer måste en person själv övervaka sin hälsa och sträva efter en hälsosam livsstil, till exempel att vägra använda tobaks- och alkoholprodukter och att upprätthålla optimal fysisk ansträngning, inklusive sexuella.

  Prostatacancer - typer av operationer, indikationer och rehabiliteringsperiod

  När det diagnostiseras - prostatacancer, visar operationen av en tumör som ännu inte har kommit utöver sina gränser att utföras i steg 1 och 2. Men det finns fall där en operation är planerad att ta bort prostatacancer i 3 steg med stora skador. Kirurgisk avlägsnande av tumören i prostata, i synnerhet hos hankörteln, utförs hos män tillsammans med de omgivande vävnaderna och blåsorna som utgör kompositionen.

  Typer av operation för att ta bort prostata

  Behandling för prostatacancer - operativ eller konservativ. I det första fallet föreskrivs medicinering och hormonbehandling. Men ger bra resultat endast i de tidiga stadierna av cancer.

  I avancerade fall kan med kirurgiska ingrepp inte spridas av det drabbade orgelet och förstörelsen av cancerceller med spridningen av metastaser till andra närliggande system och organ. Annars kommer den snabba uppdelningen av celler senare att leda till spridningen till närliggande organ.

  Dessutom, efter operationen, kommer patienterna att ges en utbildning av kemostrålning. Behandling, som regel med prostatacancer - ett komplex. Men taktiken väljs av läkaren med hänsyn till patientens ålder, förekomst av andra kroniska återkommande sjukdomar i kroppen.

  I framtiden är ytterligare utförande möjlig:

  • laparoskopi;
  • ultraljudsmetod för inflytande på en tumör;
  • lymfadenektomi för excision av metastaser;
  • radikal prostatektomi för avlägsnande av prostata eller del av organet;
  • kryokirurgi för förstöring av cancerformiga neoplasmer genom förkylning genom att sänka temperaturen.

  Valet av denna eller den här metoden för operation påverkas direkt av cancerfasen, platsen för det patologiska fokuset, graden av skada, såväl organismens egenskaper som närvaron av metastaser.

  Om prostatacancer diagnostiseras kan det ordineras av en läkare att utföra:

  • radikal prostatektomi genom små snitt i underlivet;
  • laparoskopi genom att ta bort hankörteln;
  • minimalt invasiv laparoskopisk prostatektomi
  • radikal prostatektomi.
  1. Kryokirurgi är den mest sparsamma metoden för att utrota en malign tumör i prostata genom att införa en frysvätska för att sakta ner tillväxten av cancerceller, vilka efter frysning förlorar sin aktivitet, dvs. dö. Kryokirurgi indikeras till patienter:
  • i pensionsåldern
  • med låg effektivitet vid tidigare strålbehandling
  • i närvaro av kroniska sjukdomar, när radikal avlägsnande av tumören är omöjlig;
  • med förekomsten av prostatatumör i 1 eller 2 steg.

  Förfarandet ger generell anestesi med en varaktighet av upp till 2 timmar. Resultatet är en överlevnad på mer än 5 år hos patienter. Metoden är säker, påverkar inte angränsande organ, syftar till att eliminera endast det patologiska fokuset.

  Bland bristerna är det värt att notera:

  • möjligheten till urininkontinens
  • fusion av prostata väggar
  • utveckling av rektal dysfunktion i prostata
  1. Radikal prostatektomi som en metod för fullständigt eller partiellt avlägsnande av den drabbade körteln för lokalisering i prostata i syfte att fullständigt avlägsna detta organ. Kanske partiell excision av närliggande intilliggande vävnader, så att cancerceller inte börjar dela och sprida sig längre.
  2. Transvesikulär prostatektomi genom att dissekera blåsan.
  3. Perineal prostatektomi genom att komma åt de drabbade områdena av prostata, medan de utför snitt på blåsan.
  4. Ultraljudsmetoden genom att ta bort den drabbade vävnaden, vilket kan leda till ytterligare förstöring av prostata. På samma sätt behandlas prostata adenom.
  5. Laparoskopisk kirurgi idag förtjänade speciell popularitet som en lågt traumatisk metod med endast 2-3 stycken och lansering av en videokamera och instrument i prostatahålan för en fullständig bild av hela processen i monitorn. Metoden leder inte till komplikationer, det tillåter att hålla närliggande hälsosamma vävnader. Även om en läkare, laparoskopisk kirurgi för att ta bort prostatacancer - ett ganska jeweled och svårt jobb, kan endast utföras av erfarna kirurger. Dessutom krävs en ganska lång rehabiliteringsperiod, specialistens övervakning av patientens tillstånd och uteslutande för dispensarregistrering.
  6. Lymfadenektomi är redan tillämplig när metastaser uppträder och sprids till bäckens lymfkörtlar, vilket också kräver borttagning. Lymfadenektomi utförs på ett öppet och stängt sätt. När man utför en öppen metod genom att göra nedskärningar i underlivet och införa ett endoskop, infogas ett rör från sidan, är magen fylld med gas, och under övervakningsvideo övervakar kirurgen alla manipuleringar som utförs. Med den här metoden kan du eliminera de flesta metastaser, men det finns konsekvenser i form av gasning i magehålan, vilket kan leda till behov av ombehandling.

  Indikation för operationen

  Kirurgisk ingrepp på ett eller annat sätt ordineras för diagnos av cancer i prostata vävnader med progression av graden av cancer och uppenbara symptom på cancer. Det är viktigt för läkare att bedöma alla risker och eventuella komplikationer som orsakas av kroppen vid avlägsnande av prostatakörteln.

  Vilken grad av skada kommer att orsakas av kroppen vid dess resektion. Det kan finnas en inflammatorisk process som inte svarar på medicineringsbehandling eller uppträder i njurarna och patienten lider av urininkontinens eller retention med fördröjning och små portioner. I det här fallet finns det alla tecken på hematuri, närvaron av blod i urinen. Operationen är också tilldelad när:

  • akut kurs av prostatit tillsammans med komplikationer;
  • infektion i genitourinary systemet;
  • njurskador
  • fetma och övervikt.

  I vilka fall är prostataavlägsnande kontraindicerat?

  Resektion av körteln utförs inte om patienten har:

  • diabetes mellitus;
  • problem med hjärt- och respiratoriska systemet;
  • vid scenen av dekompensering av andra sjukdomar i urinvägarna;
  • maligna neoplasmer i kroppen;
  • åderbråck i testikeln
  • varicocele av testis;
  • inflammatoriska processer i höftledet;
  • sjukdomar i sköldkörteln;
  • hypotyroidism;
  • struma.

  Dessutom är borttagning av prostatakörteln förbjudet kirurgiskt av personer över 65 år med hemofili (blodsjukdom), som tar droger på tröskeln till blodet. 10 dagar före operationen bör de avbrytas.

  Vad är förberedelserna för

  Patienter med prostatacancerdiagnos bör genomgå ett antal förberedande förfaranden:

  • leverans av ett blod- och urintest för biokemi, koagulation;
  • Röntgenstrålar;
  • ultraljud;
  • en biopsi.

  Baserat på analysresultaten kommer läkaren att välja en lämplig acceptabel metod för att utföra operationen. Leveransen av testen ska utföras senast en vecka före utnämningen av operationen.

  Behöver också informera läkaren om behovet av att ta mediciner dagen innan för blodförtunning (särskilt aspirin), en annan blodprovstillgång samt individuell intolerans mot vissa komponenter.

  Det är möjligt att omdirigera till en anestesiologintervju, en kirurg för att välja en acceptabel taktik under operationen för att ta bort prostata och minimera eventuella komplikationer.

  Det rekommenderas att endast äta i flytande tillstånd på kvällen. På kvällen eller på morgonen sätta en rengörande emalj för avföring. På morgonen kan du inte äta och dricka vatten. Om det behövs, drick ett läkemedel, vatten ska bara berusas med små sippor

  Vad efter operationen?

  I efterrehabiliteringsperioden visas patienten viloläge, som vistas på en rörlig säng med syftet att vid behov transportera till intensivvården.

  För det första observerar doktorn återställandet av det allmänna hälsotillståndet, patientens medvetande, normaliseringen av andningssystemet, hjärtans rytm, tryck och puls. Efter avvikande från anestesi behandlas antiseptika med sår och stygn tills de är helt fulla. Healing. Förskrivna vitaminer, sparsam mat.

  Det viktigaste för män efter en operation på prostata är att återställa en erektion. Om nerver inte skadas, så är det ganska möjligt. Tillämpliga återställande förfaranden för Kegel för att stärka bäckensmusklerna, förbättra funktionaliteten hos reproduktionssystemet, normaliseringen av urinering. Att återställa samma sexuella aktivitet leder till frekventa sexuella handlingar, onani eller oral medicinering, till exempel Viagra, Cialis.

  Återhämtningsperioden tar upp till 1 år. Som med alla operationer är komplikationer möjliga. Under de första dagarna efter operationen är ärr mycket smärtsam, smärtsam urinering, det går ibland bort med blodpartiklar.

  Vidare är det möjligt att kasta sperma i blåsan, även delvis eller fullständig retrograd ejakulation, d.v.s. Spermoutgång tillsammans med urin. Detta är inte farligt och utgör inte ett hot mot patientens liv, men med uppfattning är det självklart redan svårt. Konsekvenserna efter operationen i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, erektil dysfunktion, blåsörrbildning förekommer ofta.

  Före operationen är det viktigt att noga analysera en godtagbar metod och konsultera en läkare. Prostatakörteln själv är liten i storlek, men den kan ge många problem till män.

  Endast tidig förberedelse för kirurgi med iakttagande av alla läkares villkor och föreskrifter samt återhämtningsperioden kommer att bidra till att bekämpa prostatacancer, upprätta ett fullständigt sexuellt liv och övergripande välbefinnande.

  Vad är konsekvenserna efter att prostatakörteln har tagits bort?

  Avlägsnande av prostata är den mest extrema behandlingsmetoden som används av läkare när effektiv behandling är omöjlig. Kirurgisk ingrepp används i prostatacancer, liksom prostatacenom, när en man med urin blöder och det finns andra problem med urinering. Naturligtvis är det efter några operationer några konsekvenser och komplikationer som kommer att diskuteras.

  Kirurgi för att ta bort prostata

  För att förstå vilka konsekvenser kan uppstå efter prostata avlägsnande, behöver du en klar uppfattning om modern kirurgi (operation), med vilken det finns ett borttagande av adenom och prostatacancer, som drabbade en cancer eller godartad tumör.

  Modern operation för att ta bort adenom.

  • Det enklaste sättet att lösa problemet med prostata adenom, som komprimerar urinröret, använder ett speciellt resektoskop, för att göra ett snitt på prostatakörteln och för att frigöra kanalen från att klämma. Sådana operationer (snitt) har minimala komplikationer, och deras konsekvenser överförs snabbt av män i alla åldrar. Men de är inte avsedda för cancer och en starkt utvecklad godartad tumör i detta organ.
  • TUR-kirurgi (transuretral resektion av prostata) är mer komplicerad och tjänar till att ta bort prostata vävnad som har genomgått en förändring (till exempel prostatacancer, prostata adenom). De utförs genom inmatning i urinröret hos ett speciellt instrument med hjälp av vilket avlägsnandet av de drabbade vävnaderna sker, liksom cauterisering av de skadade blodkärlen. Komplikationer och konsekvenser efter sådana kirurgiska ingrepp kan vara allvarligare, speciellt om betydande medicinska fel har begåtts.
  • Operationen, enligt fullständig avlägsnande av prostatakörteln (radikal prostatektomi), som påverkas av cancer. Denna typ av kirurgisk ingrepp används också i svår prostata adenom. Komplikationer efter det att detta organ har tagits bort kan vara annorlunda, men du måste veta att ett fullständigt avlägsnande hindrar utvecklingen av cancer och spridningen av metastaser till andra organ. En sådan radikal metod bidrar också till den svåra utvecklingen av prostataadenom, när andra behandlingsmetoder inte längre har någon positiv effekt.

  Men om det finns stora komplikationer, så finns det inget sätt att göra utan kirurgisk ingrepp.

  Konsekvenserna av borttagning av prostatacancer i cancer

  Prostatens roll i varje människas liv är oerhört viktigt. Därför kan konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln i cancer vara mycket olika. Lyckligtvis försöker sådana kirurgiska ingripande läkare att utföra de mest akuta fallen när de återstående behandlingsmetoderna inte ger det önskade resultatet. Det är en sådan operation som kommer att bidra till att bli av med en sådan hemsk sjukdom som cancer.

  Typer av kirurgi

  Modern medicin ger flera typer av kirurgi för att ta bort prostatacancer. Att utföra var och en av dem helt beror på sjukdoms typ och försummelse. Låt oss titta på de vanligaste arterna.

  1. Intervention för avlägsnande av prostata vetenskapligt kallad radikal prostatektomi. Dess urologer rekommenderas att utföra och med prostataadenom i de sena stadierna, när andra metoder inte längre är effektiva. Fördelen med denna metod är att efter borttagning av prostatacancer är excision av metastaser av andra organ uteslutna. Således blir en person helt av med cancer.
  2. Transuretral resektion av prostata innebär endast avlägsnande av vävnader som påverkas av sjukdomen. För detta ändamål införs ett speciellt instrument i urinröret, vilket samtidigt tar bort vävnader och cauterizes kärlen. Komplikationer kan vara mycket olika, speciellt om misstag gjordes under operationen.
  3. Laparoskopisk kirurgi är den minst traumatiska bland alla andra. Det kan utföras på bukväggen eller i förbikopplingen. För detta görs små hål. Laparoskopi blir popularitet varje år.

  Var och en av dessa metoder har fördelar och nackdelar. Men trots typen av operation finns det fortfarande en stor sannolikhet att patienten kommer att möta komplikationer.

  komplikationer

  Operationen att ta bort prostatacancer kan inte utan lämna sina spår på patientens hälsotillstånd. Konsekvenserna kan delas in på långsiktiga och kortfristiga.

  Viktigt! Får inte panik om efter operation har några komplikationer uppenbarat sig. Detta är ganska normalt.

  Den mannliga organismen är trots allt helt ombyggd och börjar ett nytt livsskede. Vad kan det vara?

  1. Kraftig blödning.
  2. Problem med erektion.
  3. Smärtsam urinering och problem med urinlösheten.
  4. Inflammation.

  Några av dessa komplikationer kan elimineras med hjälp av mediciner. Men du behöver inte själv välja dem. Strikt enligt doktors recept!

  I princip kan alla komplikationer uppdelas i flera typer:

  • fysiologiska komplikationer;
  • impotens eller problem med erektion.

  Fysiologiska komplikationer

  Operation med prostatacancer kan inte gå utan konsekvenser. Under lång tid behöver en person rehabilitering.

  Om ingripandet inte är helt framgångsrikt, eller om patienten har dålig blodpropp kan blödning uppstå. Det finns också fall när det finns blod i urinen. I sällsynta fall går detta problem inte ensam, och blodtransfusion kan krävas. Men bara 3% av männen står inför detta problem.

  I prostatacancer kan du möta en sällsynt komplikation, som förgiftning med vatten. Ja, det är svårt att tro, men det är vatten som kan göra ont. Grunden är att transuretral resektion, som utförs med cancer, kräver en stor mängd vatten, som behandlas med urinröret. Allt detta vätska kommer in i blodomloppet och sprider sig snabbt i kroppen. Detta orsakar förlust av syn eller förlust av medvetande. I sådana fall föreskrivs administrering av diuretika, vilket kommer att avlägsna överskott av vätska från kroppen och bli av med problem.

  Glöm inte problem med urinering. Det här är trots allt den viktigaste och allra första komplikationen efter prostatacanceroperation. Vanligtvis, för att undvika detta, etablerar läkare en kateter eller utför en andra operation.

  Urininkontinens blir ett verkligt problem för varje opererad man. Detta begränsar trots allt deras normala livsaktivitet. Urinmuskulaturens dåliga arbete måste med tiden passera. Men om problemet inte håller länge, rekommenderas att konsultera specialister som ska installera sfinkteren.

  Komplikationer i samband med erektion

  Om operationen av prostatacancer utfördes misslyckat, och nervändarna skadades, kan inte effekten returneras.

  Men även efter lyckad intervention försvinner erektionen under en tid. Och allt eftersom kroppen behöver perestroika. Över tiden stabiliserar villkoret, och mannen kommer att kunna återvända till den gamla livsformen.

  Viktigt! Om problemet med erektion efter ett tag har kvar, måste du kontakta en specialist.

  Också en stor andel män i den postoperativa perioden står inför ett sådant begrepp som retrograd ejakulation. Vad är det här?

  Det betyder att en man under en orgasm inte har utlösning och allt eftersom spermierna släpps ut i urinblåsan. Det finns inget hemskt här. Problemet är bara för dem som planerar att bli gravid.

  Alla dessa problem kommer snabbt att gå ifrån om du följer all doktors rekommendationer och leder en hälsosam livsstil.

  Prostatakörteln som en barriär

  Alla dessa postoperativa problem har en helt förklarlig anledning. Det faktum att prostata körteln i den manliga kroppen fungerar som en barriär. Efter borttagningen tränger alla skadliga mikroorganismer snabbt in i blåsan och njurarna. Det är därför det finns en ökning av kroppstemperaturen och andra komplikationer.

  För att undvika förvärring av situationen förskrivs patienten ett antal antibiotika. Om allt var ordentligt korrekt, så kommer alla symtom att försvinna, och personen kommer tillbaka till en normal livsstil.

  När ett framgångsrikt kirurgiskt ingrepp begränsar en person sitt vanliga liv bara ett tag.

  Viktigt! Om symptomen inte fortsätter under en längre tid måste du söka kvalificerad hjälp.

  Det är också värt att överväga scenen när sjukdomen upptäcktes. Om prostatacancer upptäcktes i senare skeden, och metastaser har redan slagit andra organ, sedan bli av sjukdomen tyvärr inte kommer att lyckas.

  Sammanfattningsvis är det värt att notera att du inte behöver starta din hälsa. Det är nödvändigt att regelbundet besöka specialister. Gör förebyggande och, naturligtvis, spela sport och leda en hälsosam livsstil.

  6 typer av komplikationer vid rehabilitering efter avlägsnande av prostatacancer

  innehåll

  Om en prostatakörtel förskrivs för cancer beror konsekvenserna av operationen på hur interventionen utfördes och rehabiliteringens framgång. Terapi som föreskrivs för onkologiska neoplasmer beror på det stadium där karcinom och det allmänna tillståndet hos patientens kropp diagnostiserades.

  Långt från att alltid avlägsnas sker genom kirurgiska ingrepp. Moderna mediciner har på lager ett tillräckligt antal tekniker och läkemedel som gör det möjligt för en man att återvända till sitt tidigare liv så fort som möjligt.

  Metoder för tumöravlägsnande

  Vid bestämning av maligna neoplasmer hos det manliga reproduktionssystemet rekommenderas i flera fall att patologi elimineras med hjälp av kirurgi eller andra tekniker, vars verkan syftar till fullständigt avlägsnande av cancerceller. Denna procedur är nödvändig för att förhindra utvecklingen av den patologiska processen och spridningen av metastaser i kroppen, annars kan tumören återuppstå eller utvecklas i ett annat organsystem.

  Avlägsnande av prostatakörteln i cancer åtföljs av användningen av specialiserade droger före operationen och under den postoperativa perioden, vilket möjliggör mer framgångsrikt att påverka sjukdomen. Efter diagnos av neoplasm rekommenderas en fullständig eller partiell borttagning av sekretionsorganet.

  Kirurgiska avdelningen hos ett onkologiskt sjukhus kan erbjuda följande alternativ för kirurgi:

  • Kryokirurgi - exponering för lågtemperaturcancerceller;
  • radikal avlägsnande av prostatakörteln
  • behandling av ultraviolett strålning
  • ultraljudsexponering
  • Laparoskopi;
  • lymfadenektomi - destruktion av centra för spridning av metastaser.

  Verksamheten för att avlägsna prostatacancer samt läkemedelsbehandlingar, bestrålning, rehabiliteringsmetoder väljs utifrån individuella patienters indikationer, med beaktande av minimikonsekvenserna.

  kryokirurgi

  Kryokirurgi anses vara den mest sparsamma tekniken för kirurgisk kastrering. För att utföra proceduren införs en sond innehållande fryslösningen i vävnaden hos det drabbade organet. Enligt läkarens prognoser, efter upptining, förlorar cancerceller sin vitalitet. Under proceduren är det ingen skada på intilliggande delar av kroppen och en radikal borttagning av organet.

  Kryokirurgi föreskrivs i följande fall:

  1. Hinder för radikal operation har identifierats.
  2. Vid diagnos av en neoplasma i 1 eller 2 steg.
  3. I förhållande till äldre patienter.
  4. Det var låg effektivitet efter strålbehandling.

  Förfarandet utförs under allmän eller lokalbedövning, varaktigheten av operationen är 2 timmar. Enligt patientens feedback kan man dra slutsatsen att i 80% av fallen finns en lyckad passage av behandling och överlevnad av patienter. Komplikationer med denna behandlingsmetod är extremt sällsynta.

  • Spaltning av urinröret
  • urinlösning (urininkontinens);
  Impotens

  Om operationen misslyckas eller om det finns komplikationer under återhämtningsperioden är huvudhärdningsfaktorn den aktuella passagen av ytterligare diagnostik och rådgivning med en specialist.

  Radikal prostatektomi

  Radikal steriliseringsteknik anses objektivt vara den mest allvarliga och allvarliga operationen för patienten. Radikal terapi innebär fullständigt avlägsnande av det sekretoriska organet.

  För att förhindra utvecklingen av konsekvenser och hälsa i framtiden, gränsar vävnaderna till en radikal teknik.

  Förfarandet bestäms efter att patientens undersökning har passerat.

  Alternativ för radikal intervention:

  1. Transvesikal - involverar dissektion av den mänskliga urinblåsan.
  2. Perineal - ingripande sker genom perineumens vävnad.

  Under bestämning av nödvändig terapi analyseras sjukdomsstadiet och statusen för spridningen av metastaser i kroppen. En viktig faktor är storleken på det drabbade området hos körteln och hastigheten på neoplasmens utveckling.

  Exponering för ultraljud

  Användningen av ultraljudsstrålning är en utvecklingsmetod för behandling av onkologi.

  Huvudfakta om metodiken:

  • Forskning på detta område ligger fortfarande på teoretisk utvecklingsstadium.
  • terapi används en riktningsstråle med hög intensitet ultraljudsverkan;
  • Insatsen är baserad på effekten av punktuppvärmning av tumören.

  För närvarande rekommenderas användningen av metoden med ultraljud enligt de individuella indikationerna på patienten. Tiden för proceduren är från 2,5 till 3 timmar.

  laparoskopi

  Laparoskopi är också en av de vanligaste metoderna för kirurgisk ingrepp vid upptäckt av prostatacancer.

  Huvudfakta om metodiken:

  1. För operationen görs 2 skärningar.
  2. Observationen genomförs med hjälp av videokameror, införandet av instrument utförs genom de mottagna snitten.

  Man tror att laparoskopi är en pålitlig metod som möjliggör en korrekt operation med minimal skada och bevarande av friska kroppsvävnader. Dock kräver operationen särskild utrustning i kliniken och en hög nivå av professionalism hos kirurgen.

  För att observera hälsoeffekterna är patienten efter operationen under överinseende av vårdläkaren.

  lymfkörtlar

  • öppen (1 sektion);
  • ihålig (skär på ytan av buken);
  • Stängd (mikroklipp).

  Under en sluten operation samordnas kirurgens åtgärder med hjälp av en videokamera.

  Möjliga komplikationer under rehabiliteringsperioden

  Efter operationen ligger patienten i intensivvården under noggrann övervakning. Översättning till avdelningen sker först efter den första dagen i den postoperativa perioden.

  Rehabilitering efter avlägsnande av prostata vid detektering av onkologi kan uppträda med utseendet på vissa komplikationer.

  Sådana faktorer inkluderar:

  1. Utseendet av smärta i underlivet (ökad smärta under träning, gång, lyftning).
  2. Trombos av kärl i nedre extremiteterna.
  3. Ödem i fötterna och benen (lymfatisk stasis).
  4. Överträdelse av urinering under en period av 3 till 5 månader (inkontinens, frekvent urinering).
  5. Tarmar i tarmarna, förstoppning.
  6. Delvis erektil dysfunktion, impotens.

  För att minska risken för utseende och utveckling av patologier är det nödvändigt att följa rekommendationer från en specialist och att avstå från stressen under rehabiliteringsperioden. Komplexet av återställande åtgärder innefattar rätt näring, vila, terapeutisk gymnastik och medicinering.

  Förutom dessa komplikationer kan det finnas några faror som är förknippade med kirurgisk ingrepp.

  Dessa inkluderar:

  • Förhöjning av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar (kranskärlssjukdom, högt blodtryck).
  • Förekomst av en akut allergisk reaktion mot de använda läkemedlen;
  Infektiös infektion
  • Infertilitet vid borttagning av spermatkabel och bubblor.

  Kostnaden för operationen beror på teknik, stadium och form av sjukdomen. Priset på sjukvården omfattar samråd, undersökning, operation, samt nödvändiga droger. På Ryska federationens territorium varierar kostnaden för behandling från 10 till 30 tusen rubel, medan i Tyskland priset uppgår till 19 tusen euro.

  Effekter av prostataavlägsnande kirurgi

  Prostatakörteln eller, som den också kallas prostata, är den exokrina körteln, som endast är tillgänglig hos män. Dess dimensioner är ganska små, inte mer än en valnöt. Prostata ligger under blåsan, bakom det är ändtarmen. Denna körtel kontrollerar ett antal hormoner: hypofyshormoner, androgener, steroidhormoner, östrogener.

  Prostatens huvudfunktioner är:

  • sekretion av hemlighet, som är en beståndsdel i spermierna;
  • stängning av utgången från blåsan under utlösning.

  Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

  Att ta bort prostatakörteln medför ett antal förändringar i kroppen, men du kan leva utan prostata. Värre om järnet bevaras, men det kommer inte att utföra sina funktioner eller kommer att medföra ännu mer skada på kroppen.

  Indikationer för resektion av prostata:

  1. Prostatacancer.
  2. Inflammation av prostata (prostatit) är en lång (kronisk) inflammatorisk process som inte svarar på behandlingen.
  3. Närvaron av stenar med kronisk prostatit.
  4. Hyperplasi av prostata är en godartad tumör med uttalad karaktär.
  5. Brott mot urinering - vanlig urinering på natten, urin i små portioner, urinretention.
  6. Förekomsten av blödning i urinen (hematuri).
  7. Akut stadium av prostatit med komplikation.
  8. Frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
  9. Olika njursjukdomar.
  10. Övervikt, fetma.
  11. Allvarliga sjukdomar i hjärtat, lungor, andra endokrina organ.

  Kontraindikationer mot resektion av prostata:

  1. Förekomsten av exacerbationer av alla sjukdomar i urinvägarna.
  2. Sjukdomar i respiratoriska, kardiovaskulära system, som ligger i det dekompenserade steget.
  3. Diabetes mellitus.
  4. Blodsjukdomar (hemofili).
  5. Användningen av droger som spädar blodet (heparin, acetylsalicylsyra). En vecka innan operationen ska du sluta ta dessa mediciner.
  6. Sjukdomar förknippade med sköldkörtelproblem (hypotyroidism, tyrotoxisk goiter).
  7. Ålder. Människor som är äldre än 70 år är förbjudna att utföra sådan verksamhet.
  8. Maligna sjukdomar i kroppen.
  9. Rökare. Tre veckor före resektion av prostata måste du sluta röka.
  10. Åderbråck i testikeln (varicocele).
  11. Ankylos, noteras i höftledet.

  Funktioner av prostatektomi

  Före resektion av prostata identifieras ett antal egenskaper som bestämmer den mest lämpliga tillgången till prostata.

  Ett snitt görs längs den främre bukväggen. Prostatakörteln visualiseras i operativfältet. Resektion av del av körteln genomförs utan ligering av kärl som leder till prostata. Nu används denna metod för åtkomst sällan i samband med en stor traumatism.

  Förutom den föregående är åtkomst gjord på den främre bukväggen med ett streck från naveln på 1-1,5 cm och upp till skönhetsbenet. Kirurgerna korsar alla de kärl som matar körteln och tar helt bort prostatakörteln. Med denna åtkomst kan läkare enkelt inte röra nervplexuserna och kärl som påverkar urinering och erektion. Längden av en sådan operation är 3-4 timmar.

  Ett snitt görs mellan skrot och anus. I denna åtkomst finns det fler nackdelar än fördelar: en obekväm inställning till körteln, frekventa trauma hos nervplex och kärl, en brist på förmågan att ta bort de nödvändiga lymfkörtlarna. Det enda pluset av perineal dissektion är lokalisering av ärr där ingen ser dem. Operationen tar ungefär två timmar.

  För laparoskopi gör kirurgen flera hål, för kameran, ljus och verktyg. Bilden från kameran visas på monitorn, vilket visar hur hela operationen går. Denna metod ger bekväm tillgång till avlägsnandet av intilliggande lymfkörtlar, utan att påverka nervplexet. Varaktigheten av operationen tar inte mer än två eller tre timmar.

  Transuretral resektion av prostata (TUR) är den vanligaste metoden för resektion av prostata. Avlägsnande sker med hjälp av ett speciellt endoskopiskt tunt rör, i slutet av vilket det finns en kamera, ett belysningselement och en skärdel. Ett sådant instrument sätts in i urinröret. Därefter avlägsnandet av en del av prostatan utan störning av de omgivande kärlen och plexuserna. Vid sådan åtkomst varar resektion inte mer än en timme.

  Återställande av kroppen efter operationen

  Huvudproblemet hos män i den postoperativa perioden är problemet med att återställa en erektion. Nerver, som stimulerar erektionen, ligger nära prostatakörteln. Skador på dessa nerver sker sällan, men förekommer fortfarande i medicinsk praxis. Därför är återvinningsförfaranden efter operationen obligatoriska:

  1. Kegel övningar stärker bäckens golv, förbättrar funktionen hos hela reproduktionssystemet, kontroll urinering.
  2. frekvent samlag eller masturbation återställer snabbt sexuell aktivitet.

  En oral medicinering (Viagra, Cialis) blev en oersättlig medicin för att återställa potensen.

  Perioden för restaurering av en erektion efter en resektion av prostatakörteln tar i genomsnitt upp till ett halvt år.

  Möjliga komplikationer efter operation

  I den tidiga postoperativa perioden kan det vara oroande:

  • smärta i ärrområdet
  • smärtsam urinering
  • blodig urladdning under urinering eller öppen blödning (blödning under operationen uppträder ofta på grund av hemostas eller avstötning av den bildade scaben);
  • vattenförgiftning eller TUR-syndrom (orsaken till dess förekomst är ingreppet av en speciell substans i blodet som används för att bevattna urinröret under operation);
  • smärta i underlivet.

  I den sena postoperativa perioden kan det finnas:

  • Omvänd spermier kasta in i urinblåsan (retrograd ejakulation, kan det vara helt eller delvis, för patienten bär ingen fara, eftersom spermierna kommer ut i urinen, men för utformning av framtida avkomma är ett hot);
  • erektil dysfunktion
  • infertilitet;
  • erektil dysfunktion
  • urininkontinens
  • ärrbildning i blåsan;
  • postoperativ sårinfektion (denna komplikation är relaterad till felhantering aseptisk, slitstarka katetem visad lindad varbildning, feber, sjukdomskänsla) profylaktiskt postoperativt administrerade antibiotika;
  • ökad blodkoagulering som leder till bildandet av trombi, följt av deras blockering av stora kärl;
  • risk för återkommande sjukdom
  • brist på orgasm;
  • smärta under samlag
  • tomt utrymme vid platsen för den borttagna körteln, som ofta blöder (i sådana fall är Foley-katetern placerad i profylaktiska ändamål);
  • skada på ändtarmen, erhållen under operationen.

  De vanligaste konsekvenserna av operation för att ta bort prostata är erektil dysfunktion och urininkontinens.

  Erektil dysfunktion kan vara flera månader och försvinna sedan utan spår. Det beror allt på nerverna som kan skadas i operationen. Om minst en nerv lagras, återupptas den erektila funktionen. Tyvärr, om det var problem med styrka före operationen, kunde ingen förbättring förväntas efter det. Penisens känslighet blir densamma som före resektion. Efter operationen bör särskild vikt läggas vid återställande terapi.

  Urininkontinens är en ganska vanlig komplikation, men det inträffar flera veckor efter operationen. Orsaken till inkontinens kan vara en täppning av blodproppar i urinröret, fysiologiska egenskaper hos musklerna eller medicinsk fel. I första gången efter operationen finns det läckage av urin, en känsla av fullblåsning, frekvent uppmaning att gå på toaletten.

  Konsekvenserna av operationen är många, och de är inte alla mycket trevliga. Därför måste man väga för och nackdelar innan man tar till sig radikala behandlingsmetoder.

  Prostatakörteln är mycket liten i storlek, men det kan medföra många problem för kroppens hälsa. Med tiden började behandlingen, den korrekta förberedelsen för operationen och strikt efterlevnad av alla regler under återhämtningsperioden är garantin för hälsa och fortsättningen av ett fullständigt sexuellt liv.