Huvud
Strömförsörjning

Orsaker till prostata adenomkomplikationer efter operation

Prostataadenom är proliferationen av prostatakörteln, som är en godartad tumör; utvecklas huvudsakligen från glandulärt skikt av käglens epitel. Denna tumör anses vara en av de mest kända bland andra sjukdomar i urologin.

Sjukdomen är främst män i åldern 40 år och äldre. Det noterades att andelen av sjukdomen är mer än 50% vid denna ålder.

Bra hälsa, kära läsare. Skriver dig Alexander Burusov, en expert på herrklubben "Viva Man". Idag kommer vi att tala om orsakerna till komplikationer av prostata adenom, vilket kan inträffa efter operationen.

Orsaker bidrar till framväxten

Till en gemensam åsikt kom aldrig forskare som studerar denna typ av neoplasma. Men ett antal faktorer som bestämmer utseendet av adenom har identifierats:

 • grundorsaken - ålder och ålder ändras i samband med disharmoni hos manliga och kvinnliga könshormoner;
 • förändring av vanligt sätt att leva
 • stressiga situationer
 • venerala och andra inflammatoriska sjukdomar, liksom ateroskleros;
 • tobaksrökning och alkoholberoende
 • ekologiska faktorer.

I kärnan representerar adenomen hos hankörteln en stark spridning av urinkörtlar. Symptomatologin hos sjukdomen beror huvudsakligen direkt på typen av tumörtillväxt, dess tillväxt, lokalisering, grad av skada på blåsans kontraktile funktion och viktigast av allt: från sjukdomsfasen.

Symptomen på sjukdomen inkluderar

 • känsla av brist på frisättning av urinblåsan
 • aptitlöshet
 • torr mun
 • retention av urin
 • urinering är vanligare på natten
 • frekventa önskningar
 • smärtsam utlösning
 • blod i urinen

Diagnos av sjukdomen utförs direkt med hjälp av palpation (palpation), med andra ord på grund av en rektal undersökning av prostata.

Hjälprövningar för att skapa en allmän bild av sjukdomen

 • ett blodprov för detektering av ett speciellt antigen i kompositionen av nivån för ytterligare differentiering av sjukdomen från onkologi representerad av prostatacancer.
 • ultraljudsundersökning av blåsan
 • transrektal ultraljud

Och ett antal andra sekundära studier för att bekräfta diagnosen.

Vad är typ av sjukdom

Enligt dess egenskaper isoleras denna tumör 4 former av utveckling, beroende på typen av tillväxt:

 1. Subkubisk utveckling riktad mot ändtarmen
 2. Intravesikal - utveckling sker mot blåsan
 3. Retrotrigonal - i närheten av blåsans triangel
 4. Multifokal - det finns en mångfacetterad tillväxt

Det finns en uppdelning i 3 etapper

 1. Kompensationsstadiet - Under flera år, manifestation och tecken är inte närvarande, körteln ökas avsevärt, således är ömheten frånvarande
 2. Steg av subkompensation - det finns en ofrivillig läckage av urin, ömhet, en manifestation av hematuri (blod i urinen)
 3. Stegskompensation - utveckling av fullständig atoni av muskelfibrer i urinblåsan

När symptomen upptäcks ordinerar läkaren behandlingen beroende på den upptäckta sjukdomen. Om detta är första skedet av sjukdomen är behandling med läkemedel möjlig. Appliceras med konservativ behandling blockerare (Alfa-1, sänker blodtrycket) och inhibitorer (substanser som undertrycker fysikalisk-kemiska processer).

Kirurgisk ingrepp är nödvändig i fall då scenen är för sent eller medicinen inte har givit positiv dynamik. Följande typer av kirurgisk ingrepp:

 • transuretral snitt av prostata
 • transuretral mikrovågsterapi
 • transuretral elektroförångning
 • laserkoagulation

Det mest effektiva visade sig vara transuretral snittmetod eller med andra ord en resektion av prostata.

effektivitet TURP (transuretral resektion av prostata) är vägledande. Med hjälp av denna procedur är det möjligt att ta bort symtomen på sjukdomen och förbättra patientens liv väsentligt.

Trots det faktum att denna kirurgiska metod har mycket hög klinisk effekt finns det risk för komplikationer i postoperativa och rehabiliteringsperioder. Konsekvenserna är väl studerade och utgör därför inget särskilt hot.

Typer av komplikationer

En av de farligaste komplikationerna är hög blodförlust under operationen och transfusion krävs sällan. Forskare enades om att denna situation uppstår i cirka 2,5% av fallen.

Men faran är annorlunda. Blödning, som regel, kan öppnas och efter ett tag efter den utförda operationen, leder vidare till fyllning av blåsans hålrum med blodproppar.

I sådana nödsituationer krävs en upprepad bandpassoperation med en speciell enhet - ett endoskop (endoskopisk operation).

En annan, inte mindre farlig komplikation efter operationen är syndromet i den så kallade "vattenförgiftning", Utveckling som ett resultat av att få en viss mängd vätska i patientens blodomlopp. Detta beror på det faktum att under manipuleringen är blåsan bevattad med en vätska.

Moderna bevattningsvätskor och förbättrad utrustning används vid dessa steg, vilket gör det möjligt att minska risken för denna komplikation.

Det finns också svåra komplikationer efter avlägsnande av prostata adenom, nämligen bildandet av stricture i urinröret, kanalinfektionen (utplåning), liksom bildandet av den så kallade prebublen. Funktionella komplikationer inkluderar urininkontinens.

Den första komplikationen är urinrörsträngning. Förekommer på grund av inflammation i urinröret eller för tidigt borttagna kateter, bidrar till svårighet urinering. Om fusionen inte överstiger 1 cm används en teknik, med hjälp av vilken det är möjligt att bredda kanalen och dess lumen direkt.

Denna teknik kallas bougie. Används också eletrorezektsiyu, såväl som uretrotomi internt och optiskt. Om lesionen är mycket mer omfattande utförs i detta fall en total plastikkirurgi i urinröret enligt Sokolov.

Predpuzyr - detta är indragningen kvar i stället för den borttagna neoplasmen. Den kliniska bilden brukar inte uttryckas.

Endast ett fåtal patienter som har haft ont i urinröret kan uppleva svår smärta i inguinalområdet och eventuellt utseendet av pus i urinen. Detta fenomen kallas pyuria.

Komplicerat kan kallas en situation där flera komplikationer uppenbarades hos en patient. Med en stricture och ett ytterligare symtom på en blåsan kan en kraftig buksmärta, en miktörsyndrom, urin frisläppas mycket litet och långsamt, och det finns en snabb uppmaning att urinera, inklusive på natten. I sådana situationer utförs behandlingen exklusivt kirurgiskt.

Urininkontinens Är den vanligaste komplikationen. Visas på grund av en hel lista med anledningar. Behandlingstakterna väljs beroende på bakgrunden. Det kan vara operativt eller konservativt.

De mest oönskade komplikationerna efter borttagning av prostata adenom är en störning av sexuell funktion, såväl som impotens.

Retrograd ejakulation - Under utbrottet kastas den främsta vätskan i blåsans hålrum utan att ha ett utlopp på utsidan. Sådana postoperativa konsekvenser är stora.

Retrograd ejakulation förekommer i nästan 100% av fallen. Den är uppdelad i helt och delvis.

Vid fullseman är frånvarande i allmänhet och delvis - det är möjligt att genom forskning fastställa att sperma kastas i en urinblåsa och härledas vid en utmattning. Faror med denna komplikation är nästan inte. Men det kan vara ett problem när du planerar en uppfattning.

Inflammatoriska processer - uppstå efter några kirurgiska ingrepp. De kan förekomma inom några dagar efter operationen. Behandlingskonservativ, föreskriva en kurs av antibiotika och immunostimulerande läkemedel.

Komplikationer och konsekvenser efter operation för att avlägsna prostata adenom.

Prostata adenom (utvidgning av prostatakörteln) - en godartad tumör som bildar sig från körtelepitelet, härrör från obalansen hos testosteron.

Denna patologi, som ökar i storlek, komprimerar urinröret, vilket gör det svårt att avlägsna urin (i avancerade fall är denna process helt omöjlig).

När är det nödvändigt att genomföra operativ behandling?

Den mest effektiva metoden för behandling är kirurgisk ingrepp - transuretral resektion av prostata (tour), laserresektion, adenomektomi, eletrovaporization. Var och en av dessa metoder är unik, så konsekvenserna, rehabiliteringsprocessen och möjliga komplikationer är väldigt olika.

Kirurgisk behandling av prostata adenom - operativ ingripande, vilket är nödvändigt i fall då

 • det blir omöjligt att urinera självständigt;
 • i urinen är blodet;
 • denna sjukdom är orsaken till uppkomsten av infektionssjukdomar;
 • stenar i njuren och / eller blåsan bildades;
 • patienten lider av ofrivillig urinering.

Metoder för genomförande

I modern medicin, finns det många operativa metoder för behandling av godartad prostataförstoring, som tar som sin utgångspunkt ett flertal tillvägagångssätt:.. En skalpell, laser, mikrovågsugn, el, väljer etc. Behandlingsmetoden läkaren, på grund av de individuella egenskaperna hos den mänskliga kroppen, sjukdomsstadium, och personliga preferenser hos patienten.

Transuretral resektion

Det mest populära sättet att bekämpa prostata adenom är transuretral resektion - delvis eller fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

Denna metod för behandling används i de fall då:

 • prostata-volymen är inte mer än 60-80 cm3;
 • det finns en misstanke om en malign tumör i prostata;
 • det finns allvarliga sjukdomar i samband med andningsorganen, endokrina och kardiovaskulära systemet, liksom fetma;
 • patienten är relativt ung och har behov av framväxt;
 • operationer i blåsan
 • kronisk prostatit är en följeslagare av prostata adenom.

Det finns denna operation på en enkel algoritm:

 1. Först får patienten allmän eller spinalanestesi.
 2. Därefter introduceras ett endoskop (via urinrörkanalen) för att extrahera små delar av prostata.
 3. Blod och urin utsöndras genom katetern.

Operationen varar inte mer än en timme, och den tid som behöver stanna på sjukhuset är två till tre dagar.

Resultatet av denna händelse är mer än utmärkt i 90% av fallen. Patienter rapporterar en signifikant minskning eller fullständig försvinnande av symptomen på prostata adenom.

Eletrovaporizatsiya

Schemat för att genomföra transuretral resektion är också närvarande i elektropolariseringen.

Huvudskillnaden mellan dessa två tekniker är styrkan hos den aktuella strömmen.

Som ett resultat av installationen av endoskopet, "läkar läkaren" den smärtsamma saken.

Laserresektion

Ett annat relevant sätt att behandla godartad prostatahyperplasi är laserresektion.

Den är mångsidig (lämplig för personer i alla åldersgrupper), återhämtningshastigheten och bristen på behov av sjukhusvistelse.

Nackdelarna med denna procedur är högkostnads- och enskilda inkontinensfall efter en operation för att avlägsna prostata adenom eller en svår urinutsöndring.

adenomectomy

I de fall där urinen har blodproppar, ofta urinvägarna blir smittade, expanderar blåsan (manifesterad svullnad i buken), och det finns problem med njurarna eller urinledarna, bör ta till prostatektomi.

Detta är en ganska lång process (cirka 10 dagar på sjukhuset och tre månader av rehabilitering), är den mest effektiva. Denna procedur utförs med hjälp av ett snitt, medan läkaren öppnar blåsan för en detaljerad undersökning.

Huvudmålet med operationen är fullständigt avlägsnande av adenom och vidare dess laboratorieforskning. I den postoperativa perioden blir det nödvändigt att tvätta urinen för att undvika utseende av blodproppar efter operation på prostatakörteln.

Alla konsekvenserna av bandpassoperationen och själva operationens gång beror på kvalificeringen och erfarenheten hos den läkare som utför den.

Transuretral mikrovågstermoterapi

Vid mikrovågsbehandling sker destruktionen av prostata vävnaden genom värme av högfrekventa mikrovågspulser.

Förfarandet är följande:

 1. En speciell sond levereras till prostata genom urinröret, som ligger i röret (för slemhinnans säkerhet).
 2. Därefter förstör kraftfulla impulser prostata vävnaden.

Procedurens varaktighet är från 30 minuter till två timmar, varefter patienten släpps hem.

Dessa procedurer bör utföras om alla kontraindikationer, konsekvenser av operation på prostatakörteln studeras.

Drift av prostata adenom: effekter efter

Personliga egenskaper hos kroppen, en läkares misstag eller en patients överträdelse av instruktionerna som doktorn föreslagit kan orsaka olika komplikationer efter operationen för att ta bort prostata adenom.

Under operationen är patienten i riskzonen (mycket obetydlig - mindre än 1-2%):

 • skada på närliggande organ eller vägg av blåsan;
 • förekomsten av allvarlig blödning
 • införandet av olika infektioner;
 • TUR-syndrom (överskott av vatten i kroppen, ett extremt sällsynt fenomen, behandlat med diuretika).

Genom att avlägsna adenom i prostata, följderna av operationen: det är värt att överväga att under dagen efter operationen kommer urinutsöndringen att ha en rödaktig färg, men man får inte glömma: om urinfärgen är målade i ljusröd - det här är signalen för brådskande blodtransfusion. Om denna procedur är ineffektiv måste du upprepa operationen.

Efter avlägsnande av adenom av prostata komplikationer, konsekvenserna: en annan naturlig bieffekt i de tidiga dagarna, utsöndrar läkare blåspasmer som ett resultat av kateterets närvaro. Den här egenskapens särdrag är snabb självförstörelse.

Avlägsnande av adenom prostata - konsekvenserna av operationen: efter operationen, även om det är framgångsrikt, kan det finnas ett återfall av adenom tillväxt, retrograd ejakulation (utsläpp spermier i motsatt riktning, in i urinblåsan, vilket gör en människa sterilt) och / eller minskning av diametern av urinröret.

Adenom i prostatakörteln är en operation, konsekvenserna av borttagning:

 • urininkontinens hos män efter operation på prostatakörteln eller dess fördröjning (utseendet och varaktigheten av denna dysfunktion beror på sjukdomsfasen);
 • sexuella problem (förekommer i 30% av operationerna, cirka ett år).

För behandling av urininkontinens efter borttagning av prostata adenom används läkemedel.

Återvinning av potens efter avlägsnande av prostataadenom är en ganska lång och komplex process. Löftet om hans framgångsrika resultat, det vill säga återhämtning, beror helt och hållet på patientens fysiologiska egenskaper, hans ålder och om patienten uppfyller de medicinska rekommendationerna.

Vad händer om det inte finns någon urin efter operationen av prostata adenom? Vad ska jag göra för korrekt rehabilitering?

Under de första dagarna efter operationen behövs sängstöd, vilket hjälper till att undvika komplikationer.

Det kommer också att vara mycket användbart:

 • Andningsgymnastik och enkla övningar av lemmar;
 • en stor mängd (från 2 liter) av högkvalitativt stillvatten;
 • frekvent urinering (varje halvtimme);
 • Särskild kost (begränsning i sötsaker, röka produkter och alkoholprodukter);
 • tar antibiotika (för att skydda sig från infektion).

Det är nödvändigt att informera läkaren om det fortfarande finns problem med urinen efter rehabilitering.

slutsats

Som den vanliga folkfilosofin säger, "det bästa sättet att botas är att inte bli sjuk." Men om det redan har varit problem, bli inte upprörd. Överensstämmelse med all doktors instruktioner, korrekt näring, en uppsättning övningar samt progressiva behandlingsmetoder eliminerar problemet. Adenom av prostata behandlas enkelt och snabbt, och för mycket autosuggestion om alla slags negativa konsekvenser kommer endast att förvärra situationen.

Vad är konsekvenserna efter att prostatakörteln har tagits bort?

Avlägsnande av prostata är den mest extrema behandlingsmetoden som används av läkare när effektiv behandling är omöjlig. Kirurgisk ingrepp används i prostatacancer, liksom prostatacenom, när en man med urin blöder och det finns andra problem med urinering. Naturligtvis är det efter några operationer några konsekvenser och komplikationer som kommer att diskuteras.

Kirurgi för att ta bort prostata

För att förstå vilka konsekvenser kan uppstå efter prostata avlägsnande, behöver du en klar uppfattning om modern kirurgi (operation), med vilken det finns ett borttagande av adenom och prostatacancer, som drabbade en cancer eller godartad tumör.

Modern operation för att ta bort adenom.

 • Det enklaste sättet att lösa problemet med prostata adenom, som komprimerar urinröret, använder ett speciellt resektoskop, för att göra ett snitt på prostatakörteln och för att frigöra kanalen från att klämma. Sådana operationer (snitt) har minimala komplikationer, och deras konsekvenser överförs snabbt av män i alla åldrar. Men de är inte avsedda för cancer och en starkt utvecklad godartad tumör i detta organ.
 • TUR-kirurgi (transuretral resektion av prostata) är mer komplicerad och tjänar till att ta bort prostata vävnad som har genomgått en förändring (till exempel prostatacancer, prostata adenom). De utförs genom inmatning i urinröret hos ett speciellt instrument med hjälp av vilket avlägsnandet av de drabbade vävnaderna sker, liksom cauterisering av de skadade blodkärlen. Komplikationer och konsekvenser efter sådana kirurgiska ingrepp kan vara allvarligare, speciellt om betydande medicinska fel har begåtts.
 • Operationen, enligt fullständig avlägsnande av prostatakörteln (radikal prostatektomi), som påverkas av cancer. Denna typ av kirurgisk ingrepp används också i svår prostata adenom. Komplikationer efter det att detta organ har tagits bort kan vara annorlunda, men du måste veta att ett fullständigt avlägsnande hindrar utvecklingen av cancer och spridningen av metastaser till andra organ. En sådan radikal metod bidrar också till den svåra utvecklingen av prostataadenom, när andra behandlingsmetoder inte längre har någon positiv effekt.

Men om det finns stora komplikationer, så finns det inget sätt att göra utan kirurgisk ingrepp.

Komplikationer efter borttagning av prostata adenom

Varje kirurgiskt ingrepp är förknippat med en eller annan risk för komplikationer. Förekomsten av komplikationer efter avlägsnande av prostata adenom beror på typen av operation, kirurgens färdigheter, tillståndet hos patientens hälsa före operationen.

Komplikationer efter borttagning av prostata adenom kan delas in i tidigt och sent. Tidiga komplikationer utvecklas under de första dagarna eller veckorna efter operationen, medan sena komplikationer kan uppstå i månader eller till och med år.

Tidiga komplikationer efter borttagning av prostata adenom

De mest frekventa komplikationer i den tidiga perioden efter avlägsnande av prostata-adenom är dysuri, blod i urinen, tills blödning kräver transfusion, akut urinretention och urogenitala systemet infektioner.

Uppstoppad blåsan

Som regel kommer operationer med män lindring av symptom det nedre urinvägarna omedelbart efter avlägsnande av prostata adenom, men ibland efter operationen finns en tillfällig försämring av symtomen på sjukdomen. Obehagliga känslor ökar under urinering eller störd kontroll över processen att tömma blåsan, etc. Vanligtvis, några veckor efter operationen, övergår dessa komplikationer på egen hand och normalisering av urinering uppträder.

Blod i urinen

Utseendet av blod i urinen i nästan 100% av fallen observeras efter en transuretral resektion av prostata adenom, och detta är normalt. På den första dagen efter operationen kan urinen intensivt färgas med blod, men gradvis minskar intensiteten av färgning. Läkare vet att även 10 ml blod kan uttrycka en liter urin, så denna "blodförlust" orsakar inte något larm.

Även blodet i urinen kan förekomma flera veckor efter operationen, när avstötningen av skorpan (scab), som bildas inom området resektion eller koagulation, inträffar. I regel kräver detta fenomen inte medicinsk ingrepp och stoppas på egen hand.

Mycket sällan efter operationen kan patienten utvecklas markerad blödning som kräver blodtransfusion. Sådan blodförlust anses vara en komplikation av operationen. Risken för komplikationer är högre hos patienter som tar blodförtunnare (aspirin, klopidogrel, etc.). Vanligtvis, för att minska risken för komplikationer efter avlägsnande av prostataadenom, rekommenderar läkaren att sluta ta dessa läkemedel 7-10 dagar före operationen. Man måste komma ihåg och att du ska dricka mer än två liter vätska per dag, lyft inte upp vikten och begränsa konsumtionen av drycker som innehåller koffein. Detta kommer att bidra till att förhindra komplikationer.

Avlägsnande av prostata adenom med laser är förknippad med en lägre risk för blod i urinen, som under lasoperation sker koagulering, med andra ord förseglade kärl som förhindrar utvecklingen av denna komplikation.

Akut retention av urin

Som regel utvecklas akut urinretention som ett resultat av obstruktion av urinröret med blodpropp, ett avlägset prostatafragment eller som ett resultat av postoperativt ödem i den återstående delen av prostata. Frekvens vid utveckling av akut urinretention efter avlägsnande av prostata adenom kan variera från 1 till 20%. Införandet av en kateter i blåsan undviker utvecklingen av denna komplikation. Efter några operationer avlägsnas kateteret efter 24 timmar, och i vissa fall krävs en längre kateterisering.

Urinvägsinfektioner

Infektioner i urinvägarna efter avlägsnande av prostata adenom kan utvecklas i 2-20% av fallen och uppenbaras av följande symtom:

 • Ökad kroppstemperatur;
 • frossa;
 • Illamående, kräkningar;
 • Smärta i underlivet eller ländryggsregionen
 • Uringrumlighet, urinets utseende av patologiska föroreningar (blod, slem).

Mycket sällan kan bakterier komma in i blodet och orsaka så allvarlig komplikation som sepsis.

Ofta är utvecklingen av infektion associerad med patientens bristande efterlevnad av medicinska rekommendationer.

Efter avlägsnande av prostata adenom, för att undvik de listade komplikationerna, Läkaren föreskriver antibiotika för att förhindra smittsamma komplikationer. Försumma inte läkares recept och ta antibiotika enligt rekommendationerna.

Komplikationer i sena perioden efter operationen

De allvarligaste komplikationerna efter avlägsnande av prostata adenom:

 • Brott mot sexuell funktion hos män: retrograd ejakulation och erektil dysfunktion;
 • Urininkontinens
 • Smalning av urinröret eller blåsans nacke.

Frekvensen av komplikationer beror på vilken typ av kirurgisk ingrepp. Informationen presenteras i tabellen:

Transuretral resektion

Laseravlägsnande av adenom

Förbättring av symtom på sjukdomen i en skala jag-PSS

Förbättrad maxhastighet av urinflödet (ml / sek)

Effekter av prostata adenomavlägsnande

Prostatahyperplasi, klädd godartade, mest effektivt behandlas kirurgiskt, eftersom läkemedelsbehandling, som regel, inte ger önskat resultat. Efter operationen kommer prostata adenomeffekter att bero på vilken typ av kirurgiskt förfarande som användes.

Beroende på sjukdomsstadiet och andra egenskaper hos den kliniska bilden kan läkaren erbjuda patientens kirurgiska behandling på ett av de mest lämpliga sätten. Till exempel kan kirurgi utföras med endoskopisk resektion eller kontaktlaserförångning. Det här är moderna metoder, där konsekvenserna efter operationen inte kommer att vara så uttalade.

Eftersom prostataadenom är en allvarlig sjukdom i vilken proliferation av körtelvävnader komprimerar urinröret, vilket leder till inflammation i urinvägarna, såväl som njurinsufficiens, förvärrar inte bara livskvaliteten utan utgör också ett hot mot hälsan i allmänhet.

Läkaren bestämmer om behandlingsmetoden först efter en noggrann diagnos och undersökning av testresultaten. Operation för att avlägsna prostata adenom krävs när det finns uppenbara kränkningar av urodynamik, vilket framgår av urinretention, njursjukdomar, som omfattar hydronefros, pyelonefrit, uretrit och andra patologiska processer som utlöser utvecklingen av infektionen.

Trots den kirurgiska metoden som har visat sig vara klinisk effektiv, kommer någon att behöva möta konsekvenserna efter att prostataadenomen har avlägsnats, och detta måste förberedas i förväg. De flesta patienterna återhämtar sig tillräckligt snabbt och känner sig bra, men säkert inte dagen efter operationen, men efter några månader.

Återhämtningsperioden blir ofta ett riktigt test för det starkare könet. Men det viktigaste som varje patient bör komma ihåg: De obehagliga konsekvenserna efter att prostataadenomen har avlägsnats är en integrerad del av behandlingen, Därför är alla uppkomna problem ganska kontrollerbara och de bör diskuteras med den behandlande läkaren. Han ska i sin tur övervaka hälsotillståndet och det allmänna tillståndet i den postoperativa perioden, svara på patientens frågor och hjälpa till att hitta en lösning i varje enskilt fall.

Vad är konsekvenserna

Som redan nämnts kommer konsekvenserna av operationen och deras svårighetsgrad att bero direkt på metoden som används för att avlägsna prostata adenom och om det var fullständigt eller partiellt. I 80% av alla fall är endast partiell excision av prostata tillräcklig, vilket gör det mycket lättare att överföra återhämtningsperioden. Men eftersom varken skulle ha varit packad med kirurgens hand, inte någon operativ behandling av prostatacancer adenom inte gå helt obemärkt och något som man kan träffa mannen under återhämtningsperioden beror i första hand på de individuella egenskaperna hos organismen, hastigheten på regenerativ funktion och erfarenhet av läkare som ansvarar för hans behandling.

De 10 vanligaste konsekvenserna av operationen är:

 • 1. Urininkontinens.
 • 2. Blodig utsläpp.
 • 3. Brist på erektion.
 • 4. Infertilitet.
 • 5. Urinvägssinfektioner.
 • 6. Retrograd ejakulation.
 • 7. Retention av urin.
 • 8. Intern blödning.
 • 9. Förgiftning av kroppen.
 • 10. Lång smärtsam återhämtning efter operationen.

Operationen på prostata adenom har stor fördel för män, men för första gången efter det kan det finnas problem med att utöva kontroll över urinering. Detta ska inte skrämas, konsekvensen är tillfällig och normaliseringen av urinering sätter in med kort varsel.

De allvarligare konsekvenserna av borttagning av prostata adenom hör till den sena postoperativa perioden, och några av dem kan demonteras mer ingående.

Erektil dysfunktion

Huvudfrågan på alla män: Om du tar bort prostata hos adenomen kommer detektion att återfå och vad kommer det att bli? Enligt statistik sträcker sig överträdelser i samband med operationens konsekvenser från 1 till 25%. Men dessa komplikationer är vanligtvis tillfälliga och förutsatt att det tidigare inte fanns några problem med sexuell aktivitet, den sexuella funktionen är helt återställd på egen hand eller med medicinsk hjälp utvald av den behandlande läkaren.

Om en man tidigare hade problem med erektion eller hon var helt frånvarande, kommer operationen inte att kunna återlämna sexlivet till honom, eftersom det inte direkt påverkar männs sexuella förmågor på något sätt.

infertilitet

Trots det faktum att en framgångsrik operation för att avlägsna prostata adenom inte påverkar erektion av en man, kan det fortfarande leda till infertilitet. Det är resultatet av retrograd ejakulation. Detta beror på det faktum att efter avlägsnandet av prostata adenom, utvidgar lumen i urinröret något och spermien rör sig till var resistansen möts minst och därmed faller in i urinblåsan.

Dessa är obehagliga följder av operationen, som ibland är mottagliga för drogbehandling, men den bör endast väljas av en läkare.

infektion

Efter borttagning av prostata adenom, möjligheten att utveckla infektionssjukdomar i det genitourära systemet, som kännetecknas av följande symtom:

 • frossa;
 • förhöjd temperatur;
 • ryggsmärta
 • obehag i underlivet;
 • Urinens grumlighet på grund av utseende av olika föroreningar i dess sammansättning (slem eller blod).

Infektionen är oftast in i genitourinärsystemet efter operationen på grund av patientens eget fel på grund av bristande överensstämmelse med enkla hygienregler. För att undvika sådana situationer, efter att prostataenomen har avlägsnats, ordineras patienten en specifik typ av antibiotika som ska tas regelbundet. Om infektionen redan finns kan vägran att ta antibiotika leda till att bakterier tränger in i blodet, varför det finns möjlighet till sepsisutveckling.

Urinretention av akut natur

I operationen på prostata adenom får effekterna sig att känna sig i första hand när mannen gör sina första försök att urinera. Detta är oundvikligt och lyckligtvis en tillfällig komplikation. Men ibland problemet är inte bara i svårigheten att kontrollera urinering, men också i det faktum att blodproppar, eller strykningar prostata issechonnoy, koppla från den under avlägsnande från kroppen, komma in i urinröret och hindra det. För att förhindra sådana patologiska processer, efter att operationen för prostata adenom slutfördes, avlägsnades patienten inte katetern inom 24 timmar.

Massiv blödning

Allvarlig blödning kan inträffa under operationen med borttagning av prostata adenom, eller något senare under den ursprungliga återhämtningsperioden. Enligt statistiken händer detta sällan, men ungefär 2,5% av patienterna hanterar sådana allvarliga konsekvenser av operation på prostataadenom, vilket kan leda till allvarlig blodförlust, vilket kräver brådskande blodtransfusion.

Vem är mest mottaglig för sjukdomen?

Adenom av prostata är en mycket vanlig sjukdom bland män 40-50 år, men oftast går män till doktorn i en mer respektabel ålder. Därför klassificeras denna sjukdom fortfarande som en åldersrelaterad sjukdom. Som regel kan en man leva med prostata adenom länge och gissa inte om sin existens, även om förändringarna i prostatakörteln redan har börjat för länge sedan.

Sjukdomen i det avancerade skedet behandlas alltid endast genom operation, så det är bäst att försöka diagnostisera adenomen i ett tidigt skede. Detta kan bidra till symtom som urinläckage, behovet av att sträcka ut musklerna i bukväggen vid urinering, en känsla av fullhet urinblåsan även efter att gå på toaletten och frekvent natt uppvaknanden. Tidig kontakt med en läkare hjälper till att undvika allvarliga komplikationer, och själva operationen blir snabbare och lättare.

Rehabiliteringsperiod

Om en medicinsk metod för behandling av prostatacancer adenom inte medföra någon effekt för att snabbt återgå till ett normalt liv, måste du gå igenom en hel uppsättning rehabiliteringsåtgärder för att uppfylla alla krav i en läkare i tid för att ta medicinen ordinerats dem. Den tid som krävs för fullständig återhämtning från en operation för att avlägsna prostata adenom beror till stor del på patientens egna handlingar, psykologiska stämningar och allmänna hälsotillstånd. Ålder spelar också en viktig roll i denna fråga. Rehabiliteringsperioden kan ta flera månader.

Kan jag behöva en andra operation?

Lyckligtvis krävs inte en andra operation oftare än i 5% av fallen. I många avseenden beror det på den valda behandlingsmetoden, metoden för kirurgisk ingrepp och, givetvis, kirurgens erfarenhet. Om under prostationen adenom av prostata har helt avlägsnats, är dess återväxt inte utesluten. Om en teknik användes där en viss del av adenomen förstörs, är risken för återkommande prostatisk förstoring tillräckligt hög. Därför kan upprepad operation behövas om fem eller tio år. Generellt är avlägsnandet av prostata adenom en mycket vanlig operation som är relativt enkel, eftersom sjukdomen blir yngre, men den är mestadels hos män som inte är yngre än fyrtio, med ett sällsynt undantag.

Hittills finns det ett stort antal tekniker och speciella medicinsk utrustning, så behandling av prostata adenom är mest framgångsrik och effekten kvarstår i cirka 15 år, vilket gör att mannen kan leva ett helt liv.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Komplikationer efter operation för att avlägsna prostata adenom

Den slutliga botningen av ett antal patologier utförs exklusivt på ett operativt sätt. Ett speciellt fall är borttagandet av prostata adenom hos män. Vilka operationer för avlägsnande av prostata adenom finns, indikationer på kirurgisk behandling, möjliga konsekvenser och vilka åtgärder som rehabiliteringen ger kommer att beskrivas i artikeln.

Vem behöver

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av adenom i prostatakörteln bestäms hos män individuellt. Valet av behandling mot prostatabehandling genom kirurgi kan påverkas av faktorer som mänsklig ålder, symtom (särskilt inkontinens eller urinretention), processen i vilken grad diagnostiseras hos patienten. Frekventa mätningar:

 1. Akut eller svår kronisk urinretention.
 2. Urininkontinens. Urininkontinens uppträder med en signifikant ökning av prostata. Adenoma 3-4 grader leder till att klämma ur blåsan med en förstorad prostata, vilket orsakar svaghet i sfinkter. Som ett resultat har män urininkontinens, det vill säga ofrivillig urinladdning av urin droppe per dag under dagen.

Urininkontinens fungerar ofta som en indikation för behandling av prostatacenom hos män vid operation. Detta beror på det faktum att urininkontinens orsakar hos män inte bara fysiskt obehag utan också uttryckt moraliskt lidande.

  • Som en indikation kan patologiska tillsatser bestämda i den allmänna urinanalysen agera. Vi talar om en stor mängd protein, vita blodkroppar, och så vidare. D. Symptom ofta uppvisar allvarlig grad av prostataförstoring och BPH kombination med prostatit.
  • Förekomsten av stenar i blåsan, som uppstod på grund av ett brott mot urinflödet vid 2-4 grader av prostata adenom.
 • Bildandet av njursvikt, särskilt njursvikt, definieras också ofta som en indikation på operation.
 • Indikationer kan inkludera en associerad inflammatorisk process: prostatit, uretrit, pyelonefrit. Symtom på inflammation i prostata inkluderar smärta, symptom och försämring av underliggande sjukdom obscheintoksikatsionnye symptom (feber, frossa, svaghet).

Indikationer för behandling av prostata genom kirurgi bör bestämmas av en specialist. Insistera inte på att ta bort adenom i prostatakörteln. I en mängd män med adekvat terapeutisk behandling stannar processen i prostata, BPH stör inte, och följaktligen är indikationer på operation på prostatakörteln frånvarande.

medel

Det finns olika typer av kirurgisk behandling för BPH hos män. Den vanligaste metoden är en operation för att avlägsna adenom i prostatan kallad TUR (transuretral resektion av prostata). En operation utförs för att avlägsna prostata adenom med användning av ett resektoskop infört i urinröret. Kärnan i transuretral resektion ligger i avlägsnandet av vävnader som skärs av resektoskopet och deras extraktion genom resektoskopet infört i urinröret. Därefter skickas materialet till laboratoriet, där det undersöks för närvaron av atypiska celler, vilket gör det möjligt att identifiera den maligna processen i prostata. I den postoperativa perioden sätts en kateter in i urinröret hos män för att tömma urin och blodproppar. Videooperationer finns på Internet.

Den postoperativa perioden går som regel på män lugnt, men som alla andra kirurgiska ingrepp kan operationen ge komplikationer. Möjliga konsekvenser:

 1. Blödning. Den vanligaste negativa konsekvensen av den postoperativa perioden.
 2. TUR-syndrom. Det uppstår som ett resultat av absorptionen av vätskan bildad som ett resultat av operationen i blodet. Konsekvensen av faran är inte.
 3. Konsekvenser associerade med bildandet av trombi. Extremt oönskade komplikationer som åtföljer den postoperativa perioden. Trombos eller tromboembolism fungerar som en direkt indikation för en operation eller en nödåtgärd för att avlägsna en obstruktion i cirkulationen. I de flesta fall, för att förhindra denna oönskade följd av TUR, föreskriver läkare läkemedelsbehandling, vilket förhindrar bildandet av trombi i tidig postoperativ period. Dessutom rekommenderas en viss diet för män.

Konsekvenserna som uppstår i den sena postoperativa perioden kan innefatta andra symptom, vilket bekräftas av människornas svar. Efter att ha utfört en operation av TUR genom urinröret, kan vissa män ha en absolut nödvändighet att urinera och smärta under det. Symtom uppstår som en följd av urinkontakt med ett öppet postoperativt sår. Den slutliga läkningsprocessen varar ungefär en månad. Efter det kommer symtomen att försvinna, vilket bekräftas av recensionerna av de opererade männen. Kost, hygien och förebyggande av infektion i det öppna såret är de viktigaste rekommendationerna efter operation för prostata adenom genom urinröret genom TUR. Vilken typ av rekommendation krävs, liksom vilken typ av kost som behövs, det är bättre att ange i förväg med operatören.

De långsiktiga konsekvenserna av operation för borttagning av adenom kan innefatta periodisk frisättning av urin från blodproppar. Oroa dig inte om fördelningen inte är riklig. Men den konstanta rikliga allokering av blod är en anledning att ringa till en läkare. Några män påpekar som en komplikation efter att ha tagit bort prostata adenom för urininkontinens. Det är emellertid oftast inte en följd av operationen, utan en komplikation av själva adenom som, som ett resultat av kirurgisk behandling, inte kunde elimineras.

Recensioner av män anges som en komplikation efter avlägsnande av adenom prostata störningar av sexuella sfären, men enligt experter, om den tidigare erektion och utlösning med någon grad av prostataförstoring var normala, drift resulterar i försämring av funktioner kan inte. Efter en kort tidsperiod efter operation för borttagning av adenom kommer det inte att vara.

Förutom TUR kan kirurgisk behandling av prostata adenom utföras med laparoskopi. Detta borttagande har vissa fördelar. I den postoperativa perioden är blödning mindre vanligt, återhämtning av fysisk aktivitet är snabbare och kateterisering av urinröret krävs i högst 2-3 dagar. Öva och öppna avlägsnande av adenom. För att få tillgång till körteln på manens främre bukvägg görs ett snitt. Ytterligare avlägsnande av organet görs manuellt. En operation utförs på ett sjukhus. Konsekvenserna inkluderar möjlig blodförlust, infektion, matsmältningsproblem (motorisk funktionshinder och förstoppning), urininkontinens.

Kirurgisk behandling av BPH kan utföras med en laser. Metoden är relativt ny och kallas förångning. Operationen utförs med hjälp av ett speciellt instrument utrustat med en laser som sitter i urinröret. Av fördelarna med interventionen kan noteras en kort period av återhämtning och frånvaron av traumatisering av prostatakörtelns omgivande vävnader.

Lasertyper av operation för prostataadenom representerar också enukleering av adenomen. En operation utförs under generell anestesi. Avlägsnande av BPH utförs med hjälp av en speciell anordning i 2 steg. För det första separerar kirurgen prostata adenomvävnaden från den friska, och den andra utför den direkta avlägsnandet av vävnaden uppdelad i fragment. Läkarens kommentarer tyder på en god kirurgisk tolerans och ett litet antal oönskade följder av ingripandet. Också från fördelarna är det möjligt att indikera möjligheten till tidig kateterutvinning från urinröret (dagen efter operationen).

De nyaste typerna av kirurgisk behandling av prostata adenom är operationen av embolisering av artären, vilket ger blodtillförsel till prostata. Kärnan i metoden består i det artificiella blockeringen av kärlet, på grund av vad "rynkningen" av vävnaderna i adenomen i prostatakörteln sker. Videooperationer på prostatakörteln finns på Internet där det också finns en beskrivning av vem som kan ingripa och vem som inte gör det.

Kostnaden för varje operation är annorlunda. Hur mycket är ingreppet på prostatakörteln, du kan ta reda på det direkt efter att ha hört en specialist. Till exempel är priset på en fullständig cykel av behandling av prostatakörteln i Kharkov eller Kiev från 3 till 22 tusen hryvnian. Kostnaden för operation för att ta bort adenom i Moskva är från 50 tusen rubel, om det handlar om TOUR. Priset på prostatektomi för kavit är 55 tusen rubel. Om vi ​​pratar om hur mycket en operation kostar i Minsk, börjar priset från 135 vitryska rubel. Att genomföra en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln eller inte, det vill säga att använda tjänster från en kommunal klinik eller söka till en privat klinik - det är upp till dig. Det viktigaste är att välja en riktig professionell som kommer att driva dig, och kommer att ge den rätta nivån av kvalificerad assistans.

Effekter av prostata adenomavlägsnande kirurgi

Med adenom (godartad prostatahyperplasi) växer vävnaden i denna körtel. Som ett resultat uppträder godartade neoplasmer (tumörer) som har en negativ effekt på urinering. Detta problem är främst karaktäristiskt för mogna män - från 40 år.

Orsaken till patologin ligger i förändringen i den hormonella bakgrunden - koncentrationen av testosteron minskar och östrogen stiger.

Prostata adenom är en scenprocess. Strategin att bekämpa (konservativ terapi) med en sjukdom vid första och andra etappen innefattar:

 • drogbehandling. Patienterna är förskrivna antibiotika, sulfonamider, androgener;
 • hygienöverensstämmelse
 • dietmat;
 • fysiologiska förfaranden.

Män med avancerad form av prostata adenom kan inte undvika kirurgisk ingrepp - ett radikalt sätt att lösa problemet.

Typer av operation

En patient med en tredje etapp av sjukdomen kan ordineras:

 • snitt;
 • resektion;
 • radikal prostatektomi.

När man väljer en operation styrs läkare av storleken, tillståndet hos prostata, åldern, patientens hälsa.

snitt

I jämförelse med andra kirurgiska alternativ innebär denna operation inte borttagning av körtelvävnaden. I hjärtat av snittet ligger prostats dissektion i områdena av kanaltrycket. Som ett resultat ökar lumenet hos de senare och därmed förbättras urinflödet.

Denna operation är mer lämplig för unga patienter med något förstorad prostatakörtel.

resektion

Denna operation involverar partiellt avlägsnande av prostata vävnad med efterföljande cauterization av dess kanter. Efterfrågan på en sådan lösning växer varje år. Denna trend är förknippad med låg traumatism, snabb postoperativ återhämtning, låg sannolikhet för komplikationer. Nackdelar med resektion: ineffektiv i svår sjukdom; Patienten måste ha en kateter i flera dagar i den postoperativa perioden.

Radikal prostatektomi

Med ett sådant kirurgiskt ingrepp skär ett snitt över puben prostatavävnaden och sätter in katetern. Det senare är nödvändigt för tillhandahållande av antiseptiska lösningar inuti.

Prostatektomi är ganska effektiv. Patienten blir helt av med tecken på prostata adenom. Och i det här fallet fanns det minuser: allvarliga konsekvenser är troliga. relativt komplex och långsiktig rehabilitering. Radikal prostatektomi ses av läkare som ett extremt mått.

Modern medicin erbjuder regelbundet nya metoder för att bekämpa sjukdomar. Så, i moderna kliniker i behandlingen av prostata adenomlaser används strålning, ultraljud, värme.

Möjliga konsekvenser av att prostata avlägsnas

blödning

En frekvent, mycket farlig postoperativ komplikation. Det är typiskt för 2,5% av männen hänvisade till avlägsnandet av prostata. Det finns fall där blodproppar blockerar urinröret. Situationen kan bli komplicerad av mycket blodförlust. Ibland kan du inte göra utan blodtransfusion.

Vattenförgiftning

Detta är inte mindre vanlig, kallad TUR-syndrom. Det känns själv när en vätska som irrigerar urinröret kommer in i blodomloppet under resektion. Av 100 män efter operationen får 3,5% av patienterna i genomsnitt vattenburna förgiftningar.

Akut retention av urin

Ett sådant problem kan uppstå när urinröret blockeras av blodpropp, de fysiologiska processerna i blåsans muskler och medicinska fel bryts.

Det här är viktigt att veta: den här artikeln tittar på några riktigt allvarliga följder av borttagandet av prostatakörteln. Detta är dock inte en anledning att överge operationen. Dessutom har alla problem som läkare, som har till hands avancerad utrustning, lätt att övervaka, eliminera.

inflammation

Den inflammatoriska processen är resultatet av komplikationer. Det kan också uppstå med långvarig slitage av katetern. Frekvensen av förekomsten av problemet är 50%. Att fastställa faktumet att inflammation tar vanligtvis flera dagar.

Prostata är ett slags hinder för patogena mikroorganismer. Därför kan borttagningen också leda till inflammation.

Var inte rädd för denna följd av operation, eftersom det lätt elimineras av antibiotika.

Brott mot urinering

Den genomsnittliga frekvensen för detta problem är 4%. Varianter av konsekvenserna: ofrivilligt läckage av urin; svår och smärtsam urinering. I alla händelser är de tillfälliga.

Vid transuretral resektion störs urinering ibland på grund av otillräcklig avlägsnande av prostata vävnad. I det här fallet är utmatningen upprepad kirurgisk ingrepp.

Andra orsaker till urineringstörningar: urinvägspatologi, kirurgens oerfarenhet.

Retrograd ejakulation

En man med sådan postoperativ effekt utbrott ej, han finner sig i blåsan. Tyvärr är frekvensen av detta problem mycket hög - upp till 100%. Det är uppmuntrande att retrograd ejakulation inte har någon negativ inverkan på kroppen. Det är sant att det finns en liten sannolikhet för förlust av fertilitet.

Typer av retrograd ejakulation: fullständig; partiell.

Erektil dysfunktion

Sannolikheten för patologi är i genomsnitt 7%.

Urininkontinens

Typer av inkontinens: ihållande; ofrivillig (orsaken är fysisk stress). Om problemet inte försvinner, förväntas mannen ha lång kateterisering, urologiska pads, ytterligare terapi.

Några tips om näring med prostata adenom

Med en enkel (akut) form av sjukdomen innehåller behandlingen en uppsättning åtgärder, inklusive kostnäring.

I en daglig diet ingår nödvändigtvis frukter, grönsaker, eftersom de innehåller antiinflammatoriska ämnen. I dessa produkter finns många antioxidanter, polyfenoler, vitaminer, mineraler.

Ge upp feta livsmedel.

Proteiner av animaliskt ursprung ersätts av grönsaker. Den senare kommer att hjälpa till med akut prostataadenom och minimera sannolikheten för hennes cancer. Glöm inte om soja, bönor, linser.

Tomater är källa till lykopen, en potentiell antioxidant som skyddar kroppen.

Så ofta som möjligt skämma bort dig med grönt te. Den innehåller katekiner som aktiverar könshormoner. Denna dryck påverkar koncentrationen av dihydrotestosteron negativt och följaktligen som främjar utvecklingen av prostatacenomen.

Förneka inte produkter som innehåller omega-3-omättade fettsyror. De är effektiva mot inflammatoriska processer, ökar nivån av antioxidanter, stärker IP. Tillsätt den dagliga kost med ansjovis, lax, lax, flundra, sardiner. Dessa syror finns i räkor, hälleflundra, sill.

Listan som faller under tabu består av:

 • livsmedelstillsatser;
 • rött kött
 • alkohol (oavsett dess styrka);
 • söta matar;
 • snabbmat och andra källor till fett, kolesterol.

Eliminera salt, kryddig mat, stekt, kaffe.

Laseroperation för att avlägsna prostata adenom och dess positiva och negativa konsekvenser

Godartad prostatahyperplasi är en term som används för att beskriva proliferation av vävnader i prostata utan cancercancer.

Läkare i samtal med patienten kan kalla detta och prostata adenom.

När prostata växer, urinröret, röret som transporterar urinen utanför kroppen, kontraherar mer och mer, vilket givetvis ger patienten många obehagliga känslor.

I vissa fall blir medicinsk behandling av prostata adenom omöjlig.

I den här situationen kan den behandlande läkaren förklara behovet av en operation för att avlägsna prostata.

Olika typer av kirurgiska ingrepp används för att bli av med prostata adenom:

 • transuretral resektion eller TUR operation av prostata adenom;
 • endoskopisk elektroförångning;
 • nåltransuretral ablation;
 • öppen prostatektomi
 • interstitiell laserterapi.

Laser borttagning av BPH - en minimalt invasiv kirurgisk procedur under vilken kirurgen introducerar en högeffektlaser på urinröret och skikten förstör den sjuka vävnaden prostatasjukdom. Priset för sådan behandling är från 60 tusen rubel, utan att ta hänsyn till kostnaden för test och anestesi.

Som ett resultat av laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom är konsekvenserna för patienten ganska fördelaktiga.

 • urinering normaliserar
 • skicka smärta i denna process;
 • den konstanta ångest och nervositet som förknippas med sjukdomen försvinner;
 • vissa patienter förbättrar sitt sexliv.

Men som med andra typer av kirurgi finns det risk för komplikationer. De allvarligaste är skador på närliggande organ, vener och artärer.

 • Vissa män kan uppleva urinretention. Hennes symptom är: frekvent urinering, liten urinproduktion, oförmåga att urinera.
 • Urinvägsinfektioner är frekventa "gäster" av kroppen efter laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom. Konsekvensen är förknippad med installationen av en speciell kateter för att avlägsna blåsans innehåll. När urin ackumuleras i katetern kan bakterier komma in i urinvägarna.
 • Blod eller blodproppar syns ibland i urinen under läkning.
 • Retrograd utlösning är ett ofarligt tillstånd där orgasm under könen tilldelas lite spermier, eller det är inte alls.

Kirurgi av prokarbid TUR adenom, transuretral resektion av prostata adenom och avlägsnande genom urinröret: effekter

Transuretral resektion av prostata är mer mild jämfört med den radikala prostatektomi-metoden. Kirurgen utför en röranordning som heter ett cystoskop på urinröret och ser operationen. En särskild skärsling av prostatavävnad avlägsnas i delar. Den genomsnittliga kostnaden för TUR är 70 000 rubel.

Efter transuretral resektion av prostata adenom är konsekvenserna för patienter oftast mindre jämfört med öppen operation. Efter avlägsnandet av prostata adenom har gått, kan konsekvenserna av operationen i början orsaka lite obehag. Det tar tid (upp till 10 dagar) att försvinna. Annars bör du konsultera en urolog.

Symptom som uppträder efter kateterets borttagning innefattar:

 • Behovet av att urinera ofta (varannan timme eller oftare);
 • Burning med urinering;
 • Det brådskande behovet att urinera - efter avlägsnande av prostata adenom genom urinröret, uppstår konsekvensen ganska ofta.
 • Läckage av urin efter hosta, nysning eller rörelse.
 • Blod i urinen.
 • Passage av spermier inte genom urinröret, men tillbaka till blåsan.
 • Blödning. Om det varar mer än 24 timmar, kontakta omedelbart en urolog.

När det gäller sexuell aktivitet efter operation av prostata adenom är konsekvenserna för äldre patienter tvetydiga.

I en studie som involverade mer än hundra patienter från Indien som genomgick TUR, erhölls följande resultat:

 • Av de 109 patienterna med en vanlig partner hade 54 ett aktivt sexliv.
 • I den postoperativa perioden rapporterade 10 av dessa 54 patienter förbättring av sitt sexuella liv, förbättring av libido och förbättring av erektionen.
 • Hos 26 patienter var det ingen förändring i sitt tillstånd efter TUR.
 • Av dessa 26 patienter kvarlevde ejakulation hos 4 patienter på samma nivå.
 • De återstående 18 noterade en försämring av tillståndet, uttryckt i en minskning av libido och försvagning av erektionen.

Hur utförs behandlingen efter prostata adenomoperation?

Här är svaren på de frågor som år efter år, frågar urologer på kliniker och sjukhus, folk som har fattat ett beslut om laserkirurgi för godartad prostataförstoring och samtidigt förträngning av urinrörs lumen.

 • Hur korrekt att behandlas efter operation av ett prostata adenom? Behandling efter operation av prostata adenom innefattar smärtstillande medel (t.ex. aspirin), antibiotika (levofloxacin, etc.). Patienter som tog metformin och coumadin före operationen bör diskutera med läkaren reglerna för att återuppta sin antagning.
 • Blod i urinen efter operationen av prostata adenom - vad ska man göra? En liten blödning är normal och vanligtvis kvarstår i en vecka. Om slutet på allvarlig blödning inte uppträder mer än 24 timmar, måste du söka medicinsk hjälp.
 • Hur behandlas inkontinens efter avlägsnande av prostata adenom? Detta tillstånd behöver inte behandling efter operationen av prostata adenom och under rehabilitering passerar sig inom en månad.
 • Är det möjligt att det inte finns någon utlösning efter borttagning av prostata adenom? Ja, det är retrograd ejakulation, inte farligt för liv och hälsa.
 • Frekvent urinering efter avlägsnande av prostata adenom är ett normalt tillstånd? Ja.
 • Kan jag bli gravid efter att ha tagit bort prostata adenom? Graviditet är möjlig.
 • Hur man får ett barn efter operationen av prostata adenom? Lösningen föreslås av naturen - att ha sex. I jämförelse med det preoperativa tillståndet för prostataadenom, efter operationen, visar svaren hos män (men inte alla) en förbättring av sexuell funktion.
 • Vad är spänningen i penis efter avlägsnande av prostata adenom med prostatektomi? Efter en radikal prostatektomi kan det vara oförmöget att hålla penis permanent i ett upphetsat tillstånd. Det beror på patientens ålder, på grund av förekomsten av symtom på kärlsjukdomar och problem med styrka före operationen.
 • Bör det finnas en rez när man urinerar efter en operation av prostata adenom? Ja, det här är en möjlig konsekvens av adenomektomi. Efter avlägsnande av katetern från blåsan passerar skarpa gummin vanligtvis.
 • Vad kan du äta efter operation av prostata adenom? Mat med mycket fiber: pumpa, tomater, kål, bananer, aprikoser, gröna lök, persilja för att undvika förstoppning.

Vad ska man göra i den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom

Patienter utmatas vanligtvis från sjukhuset efter 24 timmar (vid radikal prostatektomi - efter 3 dagar). Den närmaste postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom tar en vecka. Därefter kan du fortsätta köra och de flesta aktiviteter.

 • För att påskynda läkning i postoperativ period efter avlägsnande av prostataadenom med en laser eller annan metod behöver du inte delta i aktiv (inklusive sport) aktivitet i två månader från operationstiden.
 • Du måste försöka gå och klättra upp trappan, hur mycket du kan tåla för att träna musklerna i det lilla bäckenet.
 • Du kan inte sitta i en position för länge (mer än 45 minuter).
 • Från hela nedsänkning av kroppen i vattnet bör avstå i fyra veckor. Två dagar efter adenomektomi kan du ta en dusch.
 • Återgå till arbete beror på yrket och återhämtningshastigheten efter operation för att avlägsna prostata adenom. I avsaknad av komplikationer återgår patienterna till arbetet på en halv månad.

Näring efter operationen av prostata adenom innehåller huvudsakligen flytande mat före den första avföringen. Du kan inte dricka kolsyrade och alkoholhaltiga vätskor, kaffe, det finns pepparade och starkt salta livsmedel. Det är också förebyggande av njurstenar.

 • Det finns behov av mindre men frekventa portioner under dagen.
 • Under återhämtning är det viktigt att dricka minst 8 glas vatten om dagen för att påskynda läkning.
 • När diet efter avlägsnande av adenom i prostata, liksom en diet för prostatacancer, essentiella juicer från grönsaker och livsmedel med C-vitamin, fibrer, selen och zink, inklusive: sea grönkål, brysselkål, lök, gröna bönor, tonfisk, tomater, pommes frites.

En av de användbara övningarna efter operationen av prostata adenom - Kegel-övning, som syftar till att stärka bekkenbottens muskler.

 • För att hitta den muskel du behöver för träning, måste du försöka avbryta processen under urinering. Samtidigt tenderar den önskade muskeln att vara ansträngd.
 • Det bör vara ansträngt med periodiska kompressioner på upp till 30 sekunder och avkoppling i 1 minut, gradvis ökar deras antal och intensitet.
 • Om sådana övningar gjordes före operation på prostataadenom, tillåter den postoperativa perioden att de utförs efter kateterets avlägsnande.