Huvud
Symptom

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

På frågan om huruvida det är möjligt att bota prostatacancer genom strålbehandling, är svaret positivt. Men för segern över onkologi är höga doser av strålning nödvändiga. För alla som har stött på denna sjukdom är det viktigt att veta vilka konsekvenser strålbehandling för prostatacancer har.

Effektiviteten av strålterapi för prostatacancer

För att bota en tumör av vilken lokalisering som helst, först och främst är det nödvändigt att förstöra tumören själv. Vid användning av kirurgiska behandlingsmetoder avlägsnas det från kroppen. Vid applicering av strålterapi kvarstår tumören i kroppen och det är nödvändigt att bekräfta sin fullständiga försvinnande.

Vid den internationella konferensen för urologer var onkologer och radiologer i 2016 forskningsresultat presenteras, under vilken den genomfördes en långsiktig övervakning av livskvaliteten för patienter som genomgår strålbehandling.

I de män som observerades 3-8 år efter bestrålning togs prostata vävnad för att bekräfta frånvaron av tumörceller. Följande korrelation noterades: med ökad stråldos ökade antalet helt återställda patienter.

Om dosen överskred 80 grayer (exakt 81 grå) vid användning av IMRT uppnåddes 88-90% överlevnad inom 8 år efter bestrålning. Detta är en viktig klinisk prestation. Men bortsett från procentsatsen av botemedel, är det nödvändigt att vara uppmärksam på biverkningarna i samband med strålbehandling för prostatacancer.

Konsekvenser av strålterapi

För närvarande finns det flera metoder för strålterapi som används för att behandla prostatacancer. Följaktligen används flera typer av utrustning för att förstöra en malign tumör.

Frekvensen av förekomst och allvarlighetsgrad av toxiska effekter efter strålbehandlingstest beror direkt på behandlingsmetoden. Idag arbetar de med metoderna för IMRT, CRT. Den innovativa metoden, som infördes i praktiken 2013, bygger på principerna för GPS med användning av immobilisering av prostata. Alla dessa metoder har olika överlevnadsfrekvenser och förekomst av biverkningar.

Biverkningar

Vid bestrålning av prostata körs de närmaste vävnaderna och organen först och främst av: rektum och blåsan. Efter strålbehandlingstiden kan följande effekter observeras:

 • Läckage av urin;
 • impotens;
 • diarré;
 • Förekomsten av blod i avföringen;
 • uretrit;
 • Strålningsfibros (förminskning av blodkärlens lumen på grund av bildandet på deras väggar av olika storlekar av tätningar);
 • Uretral stricture (smalning av lumen);
 • Hydronephrosis av njurarna;
 • Rectite (inflammation i rektal slemhinna);
 • Blåskatarr.

Det finns tidiga och sena komplikationer. Bland de tidiga, manifesterade under de första dagarna och veckorna efter strålbehandlingstiden:

 • cystit;
 • uretrit;
 • Tarmsjukdomar;
 • Urinläckage och nedsatt urinering.

Med hjälp av IMRT-tekniken var det möjligt att uppnå bra resultat från biverkningar av strålbehandling. Vid den andra graden av malign tumör var mängden toxiska effekter:

 • Ur urinvägarna 10%;
 • 0,5% från mag-tarmkanalen och ändtarmen.

Förutom frekvensen och allvarlighetsgraden av biverkningar är kriterierna för behandlingens kvalitet följande:

 • Lokal kontroll av tumörprocessen;
 • Frånvaron av avlägsna metastaser.

Idag finns det tillförlitliga data som bekräftar jämförbarheten av effektiviteten av kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi) och exponering vid hög dosering.

Samma sak kan sägas för analys av total dödlighet.

Tyvärr är inte alla metoder bristfälliga. Kirurgisk ingrepp kan vara tekniskt svårt, och inte alla kirurger har tillräcklig erfarenhet av sådana operationer. Detsamma gäller för högdoserad strålbehandling.

Orsakerna till biverkningar från strålbehandling

En av de viktiga faktorerna som minskar effektiviteten av strålterapi och ökar frekvensen av biverkningar är prostatakörlens rörlighet.

Förskjutning av prostata är förknippad med förflyttningen av avföring i ändtarmen. I det här området av det lilla bäckenet är en liten mängd ledigt utrymme. Med framsteg i avföring börjar rektum att trycka på prostatakörteln. Detta orsakar dess förskjutning.

För att förstå varför rörelserna i prostatakörteln är orsaken till biverkningarna av strålterapi, måste du bekanta dig med hur bestrålningsprocessen går.

Hur strålbehandling utfördes tidigare

Under femtiotalet av förra seklet användes en metod där, förutom att bestråla själva prostata, en dos gavs till omgivande vävnader för att säkerställa tillförlitligheten av förstörelsen av maligna celler. Till prostans kontur tillsattes 20 mm, och hela området bestrålades. Ett så kallat "säkerhetsbälte" skapades och täckte närliggande hälsosamma vävnader. Och den här metoden fungerade. Men det har kritiska nackdelar.

Det finns ett problem: Dessa friska vävnader som omger prostatakörteln är blåsan och ändtarmen. Täckning av friska vävnader krävde behovet av att minska dosen till 70 grå. Som en konsekvens observerades en minskning av härdningshastigheten från prostatacancer till 50%.

För fullständighet kan situationen ses i följande exempel. Om prostatakörtelns volym uppgår till 35 cm3, och för att beteendet är tillförlitligt, för att öka denna säkerhetsmarginal runt körteln med 20 mm, kommer detta att resultera i bestrålning av vävnader med en volym av minst 235 cm3.

Metod för konformerad strålbehandling CRT och dess konsekvenser

När införandet av ny teknik, har betydande förändringar i metod för strålbehandling uppnåtts. Idag, onkologer har utrustning utrustad med mnogolistkovymi kollimatorer som gör det möjligt att helt återställa lindring av tyget och ge exponering för en tillräckligt strikt överensstämmelse med konturerna av prostatakörteln.

Det blev möjligt att manipulera strålningsdosen med hänsyn till alla anatomiska egenskaper mot bakgrund av en hög dos av bestrålning av prostatakörteln. Detta är en metod för CRT eller konformerad strålbehandling.

Med användning av denna metod utförs bestrålning av prostatakörteln från 5 sidor med en bestämd form av strålstrålen. Således tillåter utrustningen mer exakt inverkan på tumören. Och även minska storleken på "säkerhetsbältet" runt prostatakörteln från 20 mm till 6 mm, vilket leder till en signifikant minskning av strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

I samband med dessa blev det möjligt att öka stråldosen direkt för prostatakörteln. Hittills applicera en dos av 86 grå. För att uppnå resultatet är strålbehandlingens del uppdelad i 48 sessioner. Totalt sträcker strålbehandlingstiden 10 veckor. Vid varje session är bestrålningsdosen upp till 1,8 -1,9 grått.

CRT-biverkningar

Erfarenheten av att använda denna metod innefattar studier av mer än tusen patienter, som observerades i 10 år. Resultaten är mycket bra.

 1. I närvaro av en tumör med låg risk uppnåddes fullständig återhämtning i nästan 100% av fallen;
 2. I närvaro av en tumör med mellanrisk uppnådde härdningshastigheten 85%;
 3. I högriskgruppen, 67%;
 4. Det finns en signifikant minskning av förekomsten av biverkningar från urinvägarna, mag-tarmkanalen och i synnerhet ändtarmen.
 5. Frekvensen av biverkningar av den tredje graden av svårighetsgrad är mycket låg;
 6. Biverkningar av den andra graden av svårighetsgrad är sådana att de något komplicerar patienternas liv. Dessa effekter är ganska obehagliga, men du kan ändå leva med det.

Strålterapi IMRT och dess konsekvenser

För närvarande är den mest använda strålterapin med en modulerad (variabel) intensitet - IMRT. Denna metod bygger på en djup förståelse för de processer som förekommer i tumören när man använder strålbehandling. Det syftar till att minska antalet bestrålningssessioner (upp till 25, 20 eller mindre) med en parallell ökning av strålningsdosen.

Huvudproblemet med metoden: med minskat antal sessioner bör dosen som ges på var och en av dem ökas. Om du sänker antalet sessioner till 12, måste du ge varje dos en dos som når 7,9 grått. Därför är huvudproblemet med denna metod att risken för biverkningar i samband med strålning ökar betydligt. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon täckning av omgivande vävnader.

En ny milstolpe inom radioterapi för prostatacancer gick fram i början av 2010 med införandet av en metod som möjliggör visuell kontroll utifrån en datoranalys av de erhållna bilderna. Metoden gör det möjligt att identifiera fel som gjordes under planeringen av bestrålning.

IMRT använder enheter som är en hybrid av en datortomografi och en linjär accelerator. Denna utrustning är speciellt installerad i kliniken "Medicine" i Moskva.

Två moduler används, varav en tillåter att få en stråle i form av en kon och är nödvändig för att markera strålbehandling. Den andra modulen producerar en stråle vars profil kan ändras i realtid. Detta gör det möjligt att utesluta bestrålning av omgivande vävnader.

Hur utförs terapi?

Patienten placeras i en speciell kammare, apparaten börjar rotera runt den. Vid denna tidpunkt utförs 3-dimensionell rekonstruktion av interna organ, planeringsfel detekteras och deras automatiska korrigering utförs.

I strålbehandlingstiden tillsattes sålunda två nya faser:

 • Korrigering av fel i realtid;
 • Minimera strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

För närvarande når noggrannheten att planera strålningsexponeringen uppgå till 2 mm eller mindre. Nu är den här metoden tillgänglig och används i många kliniker runt om i världen. Men biverkningarna vid användning av IMRT utesluts inte.

Effektivitet och konsekvenser av IMRT

Idag används följande data som guldstandard:

 • 5-års överlevnad i lågriskgruppen 94%
 • I den mellanliggande riskgruppen, 84%;
 • I högriskgruppen, 81%.

Detta visas bäst i jämförelse med det kirurgiska ingreppet, inklusive robotmetoder för kirurgiska ingrepp.

IMRT-biverkningar:

 • Blåsersjukdomar 10%;
 • Störningar i rektum 5%.

Den innovativa metoden för strålbehandling för prostatacancer

Fokusen på onkologer och radiologer fokuserade på att hitta sätt att minimera förskjutningen av prostatakörteln för att utesluta bestrålning av närliggande vävnader. En utgång hittades: tillämpningen av ett system som liknar bilens GPS. Men det finns en stor skillnad.

Bil GPS tar emot en signal från satelliten. Och med en ny metod för strålterapi placeras dessa "satelliter" direkt i prostatakörteln. Operatören trycker på knappen, signalen överförs till prostata, transpondrarna placeras i körtelen aktiveras och sänder tillbaka den reflekterade signalen i form av ett eko.

Ovanför patienten är ett block som liknar bilens GPS, vilket gör att du snabbt och noggrant kan bestämma platsen för prostatakörteln. Varje minut utförs 10 skanningar, vilket gör det möjligt att ta hänsyn till alla förskjutningar i prostatakörteln. Och de har inte längre någon effekt på bestrålningens inverkan. Men med tanke på dessa rörelser är det möjligt att minska risken för biverkningar från slimhinnan i blåsan och ändtarmen.

I alla kliniker där denna metod utövas utförs ett bestrålningsstopp med en signifikant förskjutning av prostatakörteln i en anteroposteriorriktning. I detta fall upphör respektive bestrålning av de omgivande cellerna också.

Således kom vi till det minsta antalet negativa följder av strålbehandling för prostatacancer. Hittills är den här metoden den dyraste.

Metod för eliminering av prostata bias

Lösningen av problemet var översättning av prostata från mobiltillstånd till immobilt tillstånd. Läkare gick på följande väg: I lungan i rektum injicerar de en luftfylld ballong. I lumen i prostatakörteln är en kateter. Detta gör att du kan fixa prostata i stillastående position.

Således uppnåddes en låg variabilitet: mindre än 1 mm. Och dessa mindre förskjutningar är förknippade med ballongens rörelser i rektumets lumen. Om vi ​​talar om fraktioner av en millimeter kan ett sådant fel försummas. I genomsnitt, med denna metod för behandling av prostatacancer, utförs 5 fraktioner (5 sessioner) med en dos av 9,9 gram.

Konsekvenser av strålbehandling med immobilisering av prostata

Patientövervakning visade:

 • 2% av biverkningar med låg svårighetsgrad av det genitourära systemet och rektum;
 • Fullständig frånvaro av toxiska effekter hos magtarmkanalen.
 • Brist på sena toxiska effekter;
 • Absolut alla patienter lyckades minska PSA-nivån till 2 ng / ml. I inget av fallen var det ett återfall (en ökning av PSA-nivån).

Denna metod lägger inte till något nytt för de befintliga metoderna för strålbehandling för prostatacancer. Men det är den enda som tillåter dig att minimera förekomsten av biverkningar, som år 2017 tog upp till 0%. Således drar vi en slutsats: konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer kan både ske och vara frånvarande.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Malign prostatacancer är en av de farligaste onkologiska sjukdomar som utvecklas hos män. Behandlingen beror på allvarliga organskador och kan inkludera radikal prostatektomi - kirurgisk excision, avlägsnande av intilliggande vävnader, kemoterapi, bestrålning med en ström av radioaktiva strålar. Skadorna på patientens kropp orsakas inte bara av själva sjukdomen, metoder för att bli av med det är också ett stort test. De mest oroande är följderna av strålterapi för prostatacancer.

Verkningsmekanism och typer av radiologisk behandling

Joniserande flöde i prostatatumörer påverkar direkt degenererade vävnaderna. De flesta av de modifierade cellerna skulle förstöras och det frigjorda väteperoxiden förstörs och en del strukturer - de så kallade fria radikaler - ytterligare spärr tillväxten och proliferationen av nya maligniteter, metastasering förhindrar groning.

Radioterapi används som nästa steg för att bli av med cancer efter avslutad operation och som en separat typ av behandling för ooperativa tumörer i ett avancerat utvecklingsstadium. Moderna metoder för strålbehandling för prostatacancer efter den första användningen av teknik har genomgått stora förändringar: det har blivit möjligt att applicera en stråle av strålar riktade till ett begränsat område av vävnader, kontaktbehandling. Denna utveckling har väsentligt ökat möjligheten till återhämtning, vilket minskar risken för återkommande sjukdom.

Den största nackdelen med radiologisk cancerbehandling kvarstår allvarliga biverkningar. Sökandet efter nya tekniker vid genomförandet av effekten har minskat intensiteten de senaste åren, men det är ännu inte möjligt att fullt ut skydda strålterapi.

Det finns flera typer av strålning som kan kombineras i två huvudgrupper:

 • fjärrkontroll. Källan för strålningsstrålar är speciella behandlingsenheter: Traditionell, 3D-konform, LTMI, som var och en skiljer sig i sin riktning, dispersion, slagintensitet, förmågan att ändra bestrålningsvinkeln om det behövs.
 • kontakt. Säkerställ maximal noggrannhet av strålningens effekter, eftersom de radioaktiva elementen placeras direkt i tumörvävnaden eller bredvid dem. Applicera de så kallade kornen eller nålarna med innehållet av iridium, såväl som radioaktivt jod. Denna metod garanterar bestrålning av endast de drabbade vävnaderna och orsakar minst skador på kroppen.

Varaktighet, intensitet och typ av strålbehandling för prostatacancer är valt individuellt med närvaron av åtföljande patologier, patientens ålder, försummelse av sjukdomen. I genomsnitt är strålbehandlingstiden 5-10 veckor, består av flera sessioner med mellanrum på 10-15 dagar.

Primär och långtidseffekter av strålbehandling

Försämring av hälsa och generellt fysiskt tillstånd under strålbehandling är oundvikligt. I medicinsk praxis isoleras akuta och fördröjda reaktioner.

De första konsekvenserna utvecklas under behandlingens gång. Särskildheten hos sjukdomen leder till negativa manifestationer hos de organ och vävnader som ligger intill prostata. Av denna anledning, innan sessionerna börjar, undersöks patienten noggrant för förekomst av tarmsjukdomar, njursjukdomar. Vanliga negativa symptom:

 • kränkningar av blåsan och urinröret - diuret är svårt, processen åtföljs av smärtor, brännande, trolig kvarhållande av urin, utveckling av blåsor, uretrit
 • mer akuta tarmsjukdomar - försämrad peristaltik, kan alternera diarré och förstoppning, verkar blod under defekation kan utveckla colon irritabile, hemorrojder, proktit;
 • kränkningar av erektil funktion
 • ökad törst, torrhet i munnen och ögonens slemhinnor.

Patienten genomgår en strålbehandling av prostatacancer som upplever en signifikant försämring av hälsan: illamående, uttalad muskelsvaghet. Karaktäriserad av nedsatt humör, brist på aptit, dålig sömn.

De försenade effekterna utvecklas under perioden från 2 till 10 veckor efter slutet av sessionerna. Medicinsk statistik indikerar en 90% sannolikhet för en eller flera biverkningar från exponering för joniserande strålning. När behandlingstiden upprepas, ökar deras svårighetsgrad. Förstärkning av primära patologiska reaktioner leder till utseende av ihållande inflammationer, erosiva lesioner av kroppens slemhinnor. På grund av den radiologiska behandlingen av tillståndet:

 • kränkning av urinrörets passabilitet på grund av bildandet av strikturer;
 • persistent diurese;
 • ytlig uretral nekros
 • inflammation i njurarna;
 • svullnad;
 • strålningsfibros - ett brott mot blodcirkulationen på grund av spridning av bindväv och efterföljande ärrbildning
 • persistent erektil dysfunktion;
 • en dysbakteriöshet.

I de flesta patienter, inklusive effekter av strålningsterapi efter radikal prostatektomi har varit en dramatisk försvagning av immunitet, ökad mottaglighet för förkylningar och infektionssjukdomar. Förmodligen en märkbar håravfall upp till alopeci, hudreaktioner, utveckling av dermatit. Dessa är tecken på strålningssjukdom, som är karakteristiska för den postterapeutiska perioden.

Grunderna för rehabilitering

För att underlätta konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer, ges patienten sjukvård i kliniken - föreskriva stödmedicin och en specialdiet.

Dermatologiska störningar elimineras genom att man tar hormonella droger och applicerar bandage som innehåller jod.

Tillståndet för immunbrist kräver användning av stimulanter, vitamin-mineralkomplex, läkemedel som påskyndar utsöndringen av resten av radionuklider från kroppen.

Störningar i operationen av rektum behandlas med rektala antiinflammatoriska läkemedel, mikroclyster.

För att lösa problem med matsmältning under eliminering av konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer är en gastroenterolog involverad. Patienten tilldelas ett matbord. I kosten finns det nödvändigtvis fettfattiga mejeriprodukter, magert fisk och kött, flingor, grönsaker. Tonvikten är att ge kroppen alla nödvändiga näringsämnen, bibehålla funktionerna i magen, lever, bukspottkörteln, tarmkorrigering.

Erektil dysfunktion släpper ut inom 1-2 månader efter strålbehandling, men i vissa fall, beroende på de särskilda egenskaperna hos det kirurgiska förfarandet som utförs, förblir de för livet.

Återställande av hälsa efter passage av strålbehandling fortsätter mer framgångsrikt om patienten inte försummar en lätt fysisk aktivitet, går. Det är förbjudet att stanna i direkt solljus länge, ta ett bad eller ta ett mycket varmt bad.

Frågan om behovet av en andra behandling av radiologisk behandling bestäms av resultaten av medicinsk observation och diagnos. Avgörande är den regelbundna övervakningen av PSA - ett prostatiskt specifikt antigen. Dess indikator är nära relaterad till den existerande risken för återkommande sjukdom.

Komplikationer efter behandling av prostatacancer genom strålbehandling

Behandling för prostatacancer innebär användning av strålbehandling, trots ett antal negativa konsekvenser i samband med strålning. Joniserande strålning, som verkar på det drabbade området, förstör maligna tumörceller genom att förstöra deras DNA. Bestrålning i prostatacancer är en metod att behandla en tumör och förhindra dess spridning till friska vävnader. Behandling av prostatacancer med strålbehandling kan ske på distans eller internt.

Fjärr strålbehandling

Fjärr strålbehandling innebär exponering för prostatavävnad hos en man med joniserad strålning utanför patientens kropp. Det finns flera metoder för att utföra sådan behandling:

 1. Konventionell strålbehandling för prostatacancer utförs oftast. Huvudmaterialet för beredning för terapi är data från röntgenstudier, resultaten av beräknad tomografi och magnetisk resonansavbildning av orgeln. Strålning påverkar tumören vid en given vinkel.
 2. 3D-anpassad strålningsterapi för prostatacancer karakteriseras så exakt som möjligt påverkan på fokus av malignitet eftersom den hålls röntgenstrålsimulatorn med dator-tomografisk fastsättning, vilket möjliggör en bestrålning av komplex konfiguration otillgängliga delar av kroppen. De största fördelarna med denna metod är väl tolererad behandling för patienter, hög precision tack vare effekterna av MRI, liten effekt på omgivande vävnader, effekten av strålning på tumören i rätt dos, användning av hög precision utrustning för förfarandet.
 3. Strålningsintensiv modulerad prostata terapi (IMRT) - möjliggör minimering av strålningseffekten på andra organ på grund av multileafkollimatorn. Kronblad i mängden 20-80 st. styrs av en dator, kan installeras i en form som motsvarar tumörformen. Strålningsbestrålningsplanering av IMRT planeras mycket noggrant, eftersom friska vävnader och organ som kommer in i bestrålningszonen bör skyddas så mycket som möjligt från exponering. Det antas att mindre än 60% av den planerade stråldosen kommer att få upp till 5% av vävnaderna som faller in i det drabbade området.
 4. Stereotaktisk strålterapi (SBRT) - involverar effekten av joniserad strålning vid utbrottet av malign bildning. Behandlingsförloppet är vanligtvis mindre än en vecka.
 5. Strålbehandling med bildkorrigering (IGRT) - gör att du kan ta emot en tumörbild direkt med strålbehandling eller före en session. I detta fall minimeras strålningsdosen mottagen av friska vävnader. En av sorterna av IGRT är strålbehandling med hjälp av en cyberkniv (Cyber-Knife). Förfarandet utförs med hjälp av en cyberarm med ett integrerat datorsystem för strålplanering baserat på MR-data. Cyber-hand tillåter att bestråla områden med komplex form.

Externa metoder påverkar en cancerous tumör leder ofta till att brännskador uppträder vid penetrationsställen, bräckligheten hos kärl och blödningar.

Intern strålbehandling

Möjlig exponering för joniserad strålning på prostatatumören genom brachyterapi. Det förutsätter en kontakteffekt på cellerna vid bildandet av en bestrålningskälla. Den största fördelen med metoden är effekten direkt på tumörstället. Processen styrs av transrektal ultraljud. Radioaktiva korn i mängden 60-90 st. injiceras med en nål genom skrotet. Beroende på tiden för exponering av de injicerade elementen i hankroppen kan brachyterapi vara av två typer:

 1. Permanent - innebär införandet av 40-100 radioaktiva korn av jod-135 eller palladium-103, som efter en tid blir ofarliga. Tack vare denna teknik maximeras effekten av höga doser av strålning på maligna celler, och närliggande vävnader lider minimalt.
  Om kapseln med en radioaktiv substans av misstag släpps genom urinröret, är det nödvändigt att ta den med pincett, förflytta den till en behållare och leverera den till sjukhuset för efterföljande bortskaffande.
 2. Tillfällig brachyterapi, där verkan av den aktiva substansen (iridium-192) sker genom att en ihålig nål sätts in i prostatan och fylls sedan med radioaktivt iridium. Efter proceduren avlägsnas nålarna.

Tack vare brachyterapi bor 80% av patienterna i mer än 10 år. Liknande överlevnadsstatistik observeras med radikal prostatektomi - ett förfarande som har mycket mer negativa konsekvenser i form av urininkontinens eller impotens.

Ju tidigare att börja behandla prostatacancer med radiologisk strålning, desto mindre komplikationer kommer det att medföra och ju högre patientens överlevnad. Enligt statistiska studier av en grupp av 665 män var överlevnadshastigheten i 12 år efter brachyterapi och kombinerad strålterapi 99,7%. De bästa förutsägelserna hos personer med låg PSA med en något förstorad prostatakörtel är Gleason-poäng över 7 (indikatorn har värden från 1 till 10, ju lägre är desto sämre är prognosen).

Trots den beprövade effektiviteten av strålterapi har dess genomförande ett antal negativa konsekvenser för patienten.

Biverkningar av strålbehandling

Hormonterapi och strålbehandling för prostatacancer är den bästa kombinationen av metoder för behandling av prostatacancer. De huvudsakliga konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är förknippade med skador på friska celler. Komplikationer kan inträffa inom de första 3 månaderna efter proceduren och kan inträffa efter en lång tidsperiod - från 3 månader till 2 år. De tidiga manifestationerna av komplikationer inkluderar:

 • tarmar: diarré, uppblåsthet, förstoppning
 • dysursjukdomar med varierande svårighetsgrad;
 • retention av urin;
 • inflammation i blåsan (blåsan);
 • rektum - inflammation i rektal slemhinna, svullnad, rodnad i svåra fall - avstötning av epitelvävnad.

I en senare period får de sig att känna sig:

 • uretrit - inflammation i urinröret
 • striktur i urinröret - störning av urinrörets lumen på grund av bildandet av ärrvävnad;
 • ytlig nekros av urinröret;
 • strålningsfibros - kränkning av blodkärls patency på grund av komprimering av bindväv och ärrbildning;
 • hydronephrosis av njurarna;
 • impotens.

De vanligaste är störningar i mag-tarmkanalen, urin- och reproduktionssystemet.

Skador på tarmarna och kränkningar av dess funktioner

Skador i rektalområdet är cirka 10 cm från anus och representerar sår, erosion av slemhinnan. En biopsi av sådana vävnader är väldigt oönskad, eftersom ett sådant förfarande är fyllt med uppkomsten av fistel. Ignorera recta kan orsaka patientens död.

Ofta efter strålbehandling av prostatacancer finns diarré, okontrollerad avföring, utseendet av blod från ändtarmen när man går på toaletten. Efter att ha vänt sig till nya dimensioner av prostata, slutar tarmsjukdomar vanligtvis.

Sjukdomar i det genitourära systemet

Under bestrålningen av prostata är den nedre väggen (botten) av blåsan mest mottaglig för den negativa effekten av strålning. I 25% av männen var det nödvändigt att använda absorberande dynor på grund av läckage av urin. Cirka ett år senare sker brott på egen hand. Om detta inte händer används läkemedelsbehandling. I jämförelse med fjärrmetoden är sannolikheten att engagera urinsystemet med brachyterapi 3 gånger högre.

En fri urinproduktion kan vara nedsatt på grund av fibros av vävnaderna. Denna process är praktiskt taget oåterkallelig, så den tidigare behandlingen av strålningsfibros börjar, desto mindre negativa konsekvenser kommer det att medföra. Enligt statistiska data var den genomsnittliga tiden för behandling med olika typer av strålterapi konsekvenser från 1 till 2 år efter proceduren. I 97% av fallen observerades potensförändringar som var av lång sikt.

Impotens efter strålbehandling behandlas med läkemedlet Viagra. Ett positivt resultat noterades i 50-60% av läkemedlets fall. Om denna behandlingsmetod är otillräcklig kan injektioner av läkemedel i sexuella organet omedelbart före kön användas. Effektiviteten av metoden når 80%, men dess signifikanta nackdel är smärtan vid administrationen av läkemedlet och risken för bildning av ärrvävnad vid injektionsstället.

Det maximala positiva resultatet av återställande av en potens (ca 95%) uppnås vid användning av penisimplantat. Deras installation är att föredra om inga andra metoder har hjälpt. Implantat med hjälp av ett kirurgiskt ingrepp sätts in i penis, så att en man kan ha sex med en partner.

Minskning av den negativa effekten av strålbehandling

Trots ett antal möjliga komplikationer anses strålterapi som en alternativ behandling för prostatacancer, eftersom den påverkar fokusen på malign utbildning enligt följande:

 • dödar maligna celler, förhindrar deras reproduktion
 • bidrar till trombos av blodkärl, levererar maligna celler med näringsämnen;
 • har en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med radikal prostatektomi.

För att minimera den negativa effekten av strålbehandling kan man använda rekommendationerna från professor Goldobenko GV. - Den första presidenten av den ryska föreningen av terapeutiska strålnings onkologer:

 • följa principerna om hälsosam kost, eliminera saltade livsmedel och alkoholhaltiga drycker från kosten.
 • följ hygienen hos perineum;
 • Kontrollera före genitourinära infektioner före behandling. Med cystit eller pyelonefrit, ta en kurs av antibiotikabehandling, plocka upp droger på basis av bakteriosemisk urin;
 • med svårighet att tömma blåsan utveckla prostatacancer terapi med hormonell terapi, och att genomföra bestrålningen med ett minimum utgångs doser av strålning (0,5 Gy under den första sessionen till 2 till 4 Gy session);
 • efter proceduren för transuretral resektion av blåsan (TUR) för att motstå en period av inte mindre än 1 månad;
 • Kassera eventuell mekanisk effekt på urinröret före proceduren.
 • För män i ett allvarligt tillstånd, ta en paus mellan stadierna av strålbehandling på 2-3 veckor;
 • vid de första manifestationerna av strålningsrektan, använd rektala suppositorier med innehållet av belladonna, metyluracil, anestezin och mikroclyster med terapeutiska oljor.

De första 2 månaderna efter proceduren är det värt att avstå från att hålla små barn i sina varv och utesluta närvaron av ett antal kvinnor i positionen. För att undvika negativa konsekvenser efter behandling kan du inte lyfta föremål som väger mer än 4 kg. Det rekommenderas inte att stanna i sittande läge i mer än 2 timmar. Det bör säkerställas att blåsan eller tarmarna inte är överfulla.

Om vi ​​följer de föreslagna rekommendationerna, kommer behandling av prostatacancer med hjälp av joniserad strålning att passera med minimala komplikationer.

Strålbehandling för prostatacancer

Strålningsterapi är en av de vanligaste och mest effektiva metoderna för behandling av prostatacancer. tillåta att stoppa utvecklingen av en ny formation och att förstöra cancerceller genom riktad strålning på en tumör.

Strålningsterapi inkluderar extern strålbehandling (yttre applicering av strålning) och brachyterapi (joniserande effekt på tumören inom) - effektivitet och ändamålsenlighet av metoden som valts av de individuella egenskaperna hos patienten, eventuella komplikationer av sjukdomen, etc....

Kemoterapi utförs både före operation och efter operation (till exempel efter radikal prostatektomi) för att stoppa reproduktionen av cancerceller i friska organ och vävnader.

Effekter av strålbehandling för prostatacancer varierar: i vissa fall effekten av behandlingen är liten och alla biverkningar nästan omedelbart försvinner efter avslutad behandling, i andra - de negativa effekterna är starkare och kräver speciell utrustning för lindring av symptom, och vissa effekter är irreversibla.

De viktigaste konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är:

 • Ökad trötthet.
 • Irritation av huden på platser där strålbehandling exponerades.
 • Problem med urinering: Det kan vara en känsla av brännande och stickningar, liksom ett svagt urinflöde och vanliga svårigheter med urinering (frekvent eller sällsynt urinering).
 • Rektala irritationer och blödningar, utveckling av hemorrojder.
 • Ökad temperatur.
 • Risken för att utveckla impotens inom två år efter behandlingen.
 • Flytande avföring, diarré och problem med tarmarnas funktion.

När strålbehandling krävs för prostatacancer efter operation

Radikal prostatektomi är en metod för behandling av prostatacancer genom kirurgisk ingrepp. Operationen är att hela prostata, seminalblåsor och angränsande vävnad avlägsnas. Patienter som genomgår en sådan operation, varning av den fortsatta risken för återfall av prostatacancer, så vi föreslår också genomgå strålbehandling efter radikal prostatektomi.

Strålbehandling är mest användbar för prostatacancer efter operation för patienter med hög risk för återfall och en nolla PSA, liksom för dem som predpolozhitelen enbart lokalt återfall. I fall där tumören har gått bortom prostatan eller har metastasiserats i kroppens organ och vävnader, är behandling med strålbehandling inte ineffektiv.

För närvarande i modern medicin isoleras flera huvudtyper av strålbehandling, var och en separat typ av terapi är effektiv med en bestämd utveckling av prostatacancer. Tänk på följande typer av uppgifter:

 • Planering av konformstrålningsterapi för prostatacancer utförs om det är nödvändigt att bestråla en komplex tumör på ett enhetligt och fullständigt sätt. Med konformstrålningsterapi skapas en tredimensionell tumormodell och positionen av organ och vävnader i närheten av tumören beaktas. Denna metod gör det möjligt att bestråla komplexa former av tumörer och samtidigt inte skada friska vävnader och organ.
 • Strålningsterapi med modulerad intensitet är riktningen av tumörens strålning, som är indelad i flera mindre strålar, och kraften hos varje strål är specificerad av ett speciellt program. Detta gör att vi kan skicka en liten del av strålningen till friska organ och vävnader, så att basdosen faller på tumören.
 • Protonstrålningsterapi. enligt många medicinska experter, är för närvarande en av de mest avancerade metoderna för behandling av prostatacancer. Behandling utförs med hjälp av protoner som bestrålar tumören och omgivande vävnader får mindre skada - protoner är mindre farliga för friska organ. Protonstrålebehandling används emellertid bara för att behandla vissa typer av maligna tumörer.
 • Neutronstrålningsterapi används i fall där tumören inte reagerar på alla andra bestrålningsmetoder. Neutroner har en mer uttalad effekt på celler.

Resultatet av strålbehandling för prostatacancer: PSA-kontroll i prostatacancer efter strålbehandling, biverkningar och rehabilitering

Som ett resultat av strålbehandling för prostatacancer förhindras ett eventuellt återfall av en aggressiv cancerform. Strålbehandling är ett slags röntgen: Effekten av bestrålning kan inte märkas, ses eller lukas.

Under de första två veckorna efter strålterapi kommer inga konsekvenser att komma. Eftersom strålbehandling endast utsätts för vissa områden och organ i patientens kropp, kommer endast dessa organ att påverkas av terapin.

Bestrålning med prostatacancer ger vissa fördelar vid olika stadier av sjukdomen:

 • Vid det inledande skedet av cancer används bestrålning med prostatacancer i stället för radikal prostatektomi för att bibehålla friska organ och vävnader i kroppen om möjligt.
 • Efter operationen kommer bestrålning med prostatacancer att förstöra cancerceller som har bevarats i kroppen.
 • Vid avancerad cancer kan strålbehandling hjälpa till att minska smärta.

Efter strålbehandling är det nödvändigt att regelbundet se en läkare för att övervaka sjukdomsförloppet. Cirka den tredje månaden efter strålbehandling utförs ett PSA-test. PSA i prostatacancer efter strålbehandling kontrolleras var tredje till fyra månader och donerar även blod för test.

PSA är en nyckelindikator för att övervaka utvecklingen av prostatacancer. Omedelbart efter behandling med strålbehandling faller inte PSA till låga nivåer, det tar lite tid. Nivån på PSA under de tre första åren efter behandlingen kommer att fluktuera - det här är helt normalt.

Efter den radikala prostatektomi är resultatet av behandlingen emellertid omedelbart märkbart: PSA-nivån närmar sig nollmärket, vilket indikerar framgången med proceduren.

Bestrålning med prostatacancer har fördelar och nackdelar

 • Tumörutvecklingen saktar ner: vissa cancerceller dör, resten slutar dela.
 • Det finns en partiell överväxt av blodkärl som matar cancerceller.
 • I vissa former av prostatacancer är den mest skonsamma och effektiva behandlingsmetoden.
 • Överkänslighet i cirkulationssystemet och intestinalt epitel till mottagen strålning.
 • Många olika biverkningar som kan ta lång tid: Sådana biverkningar inkluderar problem med urinering, nedsatt tarmrörelser, impotens etc.
 • Det finns ingen absolut garanti för att det inte kommer någon återkommande prostatacancer.

För att minimera de negativa effekterna och komplikationerna av strålbehandling i prostatacancer, bör följande procedurer följas:

 • Efter varje bestrålningssession, vila minst tre timmar.
 • Observera rätt diet: Matintag bör ordineras 4-5 gånger om dagen, det finns små portioner, för att vägra skadlig mat. Ät så mycket som möjligt frukt och grönsaker, och drick mycket vätskor.
 • Ytterligare fördelar kommer att medföra regelbundna andningsövningar.
 • Det område som bestrålningen riktas mot bör smörjas med solskyddsmedel för att minska strålningsnivån som produceras av friska vävnader.
 • För att rengöra tänderna bör du använda mjuka borstar, tandkräm bör vara gel och skumma.
 • Under alla omständigheter är vägran av alkohol och rökning obligatorisk.

Komplikationer efter behandling av prostatacancer genom strålbehandling

Behandling för prostatacancer innebär användning av strålbehandling, trots ett antal negativa konsekvenser i samband med strålning. Joniserande strålning, som verkar på det drabbade området, förstör maligna tumörceller genom att förstöra deras DNA. Bestrålning i prostatacancer är en metod att behandla en tumör och förhindra dess spridning till friska vävnader. Behandling av prostatacancer med strålbehandling kan ske på distans eller internt.

Fjärr strålbehandling

Fjärr strålbehandling innebär exponering för prostatavävnad hos en man med joniserad strålning utanför patientens kropp. Det finns flera metoder för att utföra sådan behandling:

 1. Konventionell strålbehandling för prostatacancer utförs oftast. Huvudmaterialet för beredning för terapi är data från röntgenstudier, resultaten av beräknad tomografi och magnetisk resonansavbildning av orgeln. Strålning påverkar tumören vid en given vinkel.
 2. 3D-anpassad strålningsterapi för prostatacancer karakteriseras så exakt som möjligt påverkan på fokus av malignitet eftersom den hålls röntgenstrålsimulatorn med dator-tomografisk fastsättning, vilket möjliggör en bestrålning av komplex konfiguration otillgängliga delar av kroppen. De största fördelarna med denna metod är väl tolererad behandling för patienter, hög precision tack vare effekterna av MRI, liten effekt på omgivande vävnader, effekten av strålning på tumören i rätt dos, användning av hög precision utrustning för förfarandet.
 3. Strålningsintensiv modulerad prostata terapi (IMRT) - möjliggör minimering av strålningseffekten på andra organ på grund av multileafkollimatorn. Kronblad i mängden 20-80 st. styrs av en dator, kan installeras i en form som motsvarar tumörformen. Strålningsbestrålningsplanering av IMRT planeras mycket noggrant, eftersom friska vävnader och organ som kommer in i bestrålningszonen bör skyddas så mycket som möjligt från exponering. Det antas att mindre än 60% av den planerade stråldosen kommer att få upp till 5% av vävnaderna som faller in i det drabbade området.
 4. Stereotaktisk strålterapi (SBRT) - involverar effekten av joniserad strålning vid utbrottet av malign bildning. Behandlingsförloppet är vanligtvis mindre än en vecka.
 5. Strålbehandling med bildkorrigering (IGRT) - gör att du kan ta emot en tumörbild direkt med strålbehandling eller före en session. I detta fall minimeras strålningsdosen mottagen av friska vävnader. En av sorterna av IGRT är strålbehandling med hjälp av en cyberkniv (Cyber-Knife). Förfarandet utförs med hjälp av en cyberarm med ett integrerat datorsystem för strålplanering baserat på MR-data. Cyber-hand tillåter att bestråla områden med komplex form.

Externa metoder påverkar en cancerous tumör leder ofta till att brännskador uppträder vid penetrationsställen, bräckligheten hos kärl och blödningar.

Intern strålbehandling

Möjlig exponering för joniserad strålning på prostatatumören genom brachyterapi. Det förutsätter en kontakteffekt på cellerna vid bildandet av en bestrålningskälla. Den största fördelen med metoden är effekten direkt på tumörstället. Processen styrs av transrektal ultraljud. Radioaktiva korn i mängden 60-90 st. injiceras med en nål genom skrotet. Beroende på tiden för exponering av de injicerade elementen i hankroppen kan brachyterapi vara av två typer:

 1. Permanent - innebär införandet av 40-100 radioaktiva korn av jod-135 eller palladium-103, som efter en tid blir ofarliga. Tack vare denna teknik maximeras effekten av höga doser av strålning på maligna celler, och närliggande vävnader lider minimalt.
  Om kapseln med en radioaktiv substans av misstag släpps genom urinröret, är det nödvändigt att ta den med pincett, förflytta den till en behållare och leverera den till sjukhuset för efterföljande bortskaffande.
 2. Tillfällig brachyterapi, där verkan av den aktiva substansen (iridium-192) sker genom att en ihålig nål sätts in i prostatan och fylls sedan med radioaktivt iridium. Efter proceduren avlägsnas nålarna.

Tack vare brachyterapi bor 80% av patienterna i mer än 10 år. Liknande överlevnadsstatistik observeras med radikal prostatektomi - ett förfarande som har mycket mer negativa konsekvenser i form av urininkontinens eller impotens.

Ju tidigare att börja behandla prostatacancer med radiologisk strålning, desto mindre komplikationer kommer det att medföra och ju högre patientens överlevnad. Enligt statistiska studier av en grupp av 665 män var överlevnadshastigheten i 12 år efter brachyterapi och kombinerad strålterapi 99,7%. De bästa förutsägelserna hos personer med låg PSA med en något förstorad prostatakörtel är Gleason-poäng över 7 (indikatorn har värden från 1 till 10, ju lägre är desto sämre är prognosen).

Trots den beprövade effektiviteten av strålterapi har dess genomförande ett antal negativa konsekvenser för patienten.

Biverkningar av strålbehandling

Hormonterapi och strålbehandling för prostatacancer är den bästa kombinationen av metoder för behandling av prostatacancer. De huvudsakliga konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är förknippade med skador på friska celler. Komplikationer kan inträffa inom de första 3 månaderna efter proceduren och kan inträffa efter en lång tidsperiod - från 3 månader till 2 år. De tidiga manifestationerna av komplikationer inkluderar:

 • tarmar: diarré, uppblåsthet, förstoppning
 • dysursjukdomar med varierande svårighetsgrad;
 • retention av urin;
 • inflammation i blåsan (blåsan);
 • rektum - inflammation i rektal slemhinna, svullnad, rodnad i svåra fall - avstötning av epitelvävnad.

I en senare period får de sig att känna sig:

 • uretrit - inflammation i urinröret
 • striktur i urinröret - störning av urinrörets lumen på grund av bildandet av ärrvävnad;
 • ytlig nekros av urinröret;
 • strålningsfibros - kränkning av blodkärls patency på grund av komprimering av bindväv och ärrbildning;
 • hydronephrosis av njurarna;
 • impotens.

De vanligaste är störningar i mag-tarmkanalen, urin- och reproduktionssystemet.

Skador på tarmarna och kränkningar av dess funktioner

Skador i rektalområdet är cirka 10 cm från anus och representerar sår, erosion av slemhinnan. En biopsi av sådana vävnader är väldigt oönskad, eftersom ett sådant förfarande är fyllt med uppkomsten av fistel. Ignorera recta kan orsaka patientens död.

Ofta efter strålbehandling av prostatacancer finns diarré, okontrollerad avföring, utseendet av blod från ändtarmen när man går på toaletten. Efter att ha vänt sig till nya dimensioner av prostata, slutar tarmsjukdomar vanligtvis.

Sjukdomar i det genitourära systemet

Under bestrålningen av prostata är den nedre väggen (botten) av blåsan mest mottaglig för den negativa effekten av strålning. I 25% av männen var det nödvändigt att använda absorberande dynor på grund av läckage av urin. Cirka ett år senare sker brott på egen hand. Om detta inte händer används läkemedelsbehandling. I jämförelse med fjärrmetoden är sannolikheten att engagera urinsystemet med brachyterapi 3 gånger högre.

En fri urinproduktion kan vara nedsatt på grund av fibros av vävnaderna. Denna process är praktiskt taget oåterkallelig, så den tidigare behandlingen av strålningsfibros börjar, desto mindre negativa konsekvenser kommer det att medföra. Enligt statistiska data var den genomsnittliga tiden för behandling med olika typer av strålterapi konsekvenser från 1 till 2 år efter proceduren. I 97% av fallen observerades potensförändringar som var av lång sikt.

Impotens efter strålbehandling behandlas med läkemedlet Viagra. Ett positivt resultat noterades i 50-60% av läkemedlets fall. Om denna behandlingsmetod är otillräcklig kan injektioner av läkemedel i sexuella organet omedelbart före kön användas. Effektiviteten av metoden når 80%, men dess signifikanta nackdel är smärtan vid administrationen av läkemedlet och risken för bildning av ärrvävnad vid injektionsstället.

Det maximala positiva resultatet av återställande av en potens (ca 95%) uppnås vid användning av penisimplantat. Deras installation är att föredra om inga andra metoder har hjälpt. Implantat med hjälp av ett kirurgiskt ingrepp sätts in i penis, så att en man kan ha sex med en partner.

Minskning av den negativa effekten av strålbehandling

Trots ett antal möjliga komplikationer anses strålterapi som en alternativ behandling för prostatacancer, eftersom den påverkar fokusen på malign utbildning enligt följande:

 • dödar maligna celler, förhindrar deras reproduktion
 • bidrar till trombos av blodkärl, levererar maligna celler med näringsämnen;
 • har en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med radikal prostatektomi.

För att minimera den negativa effekten av strålbehandling kan man använda rekommendationerna från professor Goldobenko GV. - Den första presidenten av den ryska föreningen av terapeutiska strålnings onkologer:

 • följa principerna om hälsosam kost, eliminera saltade livsmedel och alkoholhaltiga drycker från kosten.
 • följ hygienen hos perineum;
 • Kontrollera före genitourinära infektioner före behandling. Med cystit eller pyelonefrit, ta en kurs av antibiotikabehandling, plocka upp droger på basis av bakteriosemisk urin;
 • med svårighet att tömma blåsan utveckla prostatacancer terapi med hormonell terapi, och att genomföra bestrålningen med ett minimum utgångs doser av strålning (0,5 Gy under den första sessionen till 2 till 4 Gy session);
 • efter proceduren för transuretral resektion av blåsan (TUR) för att motstå en period av inte mindre än 1 månad;
 • Kassera eventuell mekanisk effekt på urinröret före proceduren.
 • För män i ett allvarligt tillstånd, ta en paus mellan stadierna av strålbehandling på 2-3 veckor;
 • vid de första manifestationerna av strålningsrektan, använd rektala suppositorier med innehållet av belladonna, metyluracil, anestezin och mikroclyster med terapeutiska oljor.

De första 2 månaderna efter proceduren är det värt att avstå från att hålla små barn i sina varv och utesluta närvaron av ett antal kvinnor i positionen. För att undvika negativa konsekvenser efter behandling kan du inte lyfta föremål som väger mer än 4 kg. Det rekommenderas inte att stanna i sittande läge i mer än 2 timmar. Det bör säkerställas att blåsan eller tarmarna inte är överfulla.

Om vi ​​följer de föreslagna rekommendationerna, kommer behandling av prostatacancer med hjälp av joniserad strålning att passera med minimala komplikationer.

Strålningsterapi för prostatacancer (prostatacancer)

Radikal strålterapi (RT) är ett alternativ till kirurgisk behandling av prostatacancer i stadium I-II. Med tanke på att patientens genomsnittliga ålder är över 60 år, är konsekvenserna av strålbehandling för prostatacancer ofta mindre farliga för patientens liv än konsekvenserna av operationen.

I vissa fall föreskrivs radioterapi för prostatacancer efter operation för att minska risken för återfall. I de sena stadierna av sjukdomen (III-IV) ingår strålbehandling i de stödjande (palliativa) regimerna, vilket ger smärtlindring och möjliggör förhindrande av patologiska frakturer i bäckenbenen.

Vid behandling av patienter kan både fjärrpåverkan och kontaktmetoden (brachyterapi) användas. I det senare fallet minskar strålningsbelastningen på närliggande organ och sannolikheten för impotens minskar till ett minimum. Även avsevärt mindre strålningsbelastning tillhandahålls av sådana fjärrsystem som: Cyber-knife och TrueBeam.

Hur strålbehandling av prostatacancer passeras

Strålbehandling behandlas efter en noggrann diagnos, bedömning av tillståndet av lymfkörtlar och skanning av tumören med olika metoder. Varaktigheten av kursen för fjärrterapi varierar mellan 2 och 6,5 veckor, beroende på den taktik som valts. Under bestrålning ligger en patient med fylld blåsa på ryggen. För att bättre kunna visualisera det patologiska fokuset i bestrålningsprocessen kan en kateter med en kontrasterande substans injiceras i urinröret och en barium kan införas i ändtarmen.

Införandet av en strålkälla i tumörvävnaden under brachyterapi utförs under lokalbedövning med hjälp av speciella nålintrostater. Proceduren tar flera minuter och kan utföras en gång (med implantering av en konstant lågfrekvent mikroemitter) eller upprepade gånger (med införandet av högfrekventa mikroemitterare under en kort tid).

Funktioner av näring med strålbehandling av prostata

Dieten under strålbehandling för prostatacancer fastställs med hänsyn till effekten av joniserande strålning på blåsan och tarmarna. Det är nödvändigt att undvika användning av mejeriprodukter, fiberrika grönsaker, animaliska fetter, kryddiga och stekta livsmedel. För att minska förgiftningen rekommenderas en generös dryck. Ta mat minst 5 gånger om dagen, i små portioner.

Konsekvenserna av bestrålning av prostatacancer och möjliga komplikationer

Moderna tillvägagångssätt och högteknologisk utrustning minimerar risken för komplikationer och konsekvenser för strålbehandling för prostatacancer. Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är uppdelade i akut och sen.

Akuta biverkningar som uppstår under strålbehandling av prostata:

 • inflammation i urinröret (uretrit);
 • inflammation i ändtarmen (proktit)
 • inflammation i blåsan (blåsan).

Eliminera genom medicinering, gå inte i kronisk form.

Uppskjuten i tidskomplikationer:

 • kronisk blåsan och proktit med blödning;
 • stricture (smalning av urinröret).

Eliminera med hjälp av läkemedelsbehandling, om det behövs - kirurgiskt. Förekommer i sällsynta fall (högst 5% av patienterna).

Inom 5 år efter behandling med fjärrmetoder är sannolikheten för impotens hög (30-50%).

Återhämtning efter strålbehandling av prostatacancer

Om patienten behöver bäddstöd och sjukhusvistelse efter operationen, sker återhämtningen vanligen hemma efter strålbehandlingstiden. Återhämtningsperioden under normal rehabiliteringsprocessen går inte över 2 veckor.

där du kan utföra behandling :

I Moskva - centrum av Sofia +7 499 322-26-14

I St. Petersburg - LDC MIBS +7 812 748-25-84

I Voronezh - Interregional Oncology Center +7 473 300-30-83

Förmodligen de viktigaste konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer

En mycket farlig sjukdom är prostatacancer. I denna sjukdom bildas patogena celler i själva organet och blockerar arbetet hos det manliga reproduktionssystemet. Sjukdomen har signifikanta konsekvenser, inklusive infertilitet, koma och till och med död. I praktiken försöker läkare eliminera alla celler i den maligna tumören i prostata och rädda patientens liv.

Radioterapi är den mest effektiva och ofta förekommande behandlingen för prostatacancer. Behandlingen utförs både oberoende och förutom kirurgi. Med den ooperativa formen av cancer är strålningstekniken det enda alternativet, trots konsekvenserna. Kärnan i strålbehandling ligger i bestrålningen av malign neoplasma på prostatakörteln genom strålning riktad mot den tillåtna dosen. Efter slutet av strålningsprocessen stannar utvecklingen av tumören och de patogena cellerna dör.

Det finns två typer av behandling för prostatacancer:

 • Fjärrkontroll (extern effekt av bestrålning);
 • Brachyterapi (inre effekter av joniserande strålning).

Effektiviteten och nödvändigheten av den ena eller andra metoden för strålbehandling förfaranden som bestäms av de individuella egenskaperna hos patienten, gör möjliga komplikationer av sjukdom och så vidare. D. inte utesluta risken för försämring av patient med cancer, så tills målet är värt att göra en diagnos, fastställande av sannolikheten för en sådan behandling. Innan sessionerna måste onkologen diskutera sitt antal med patienten, rapportera eventuella komplikationer och konsekvenser. Före drift (förutsatt en radikal borttagning av prostatan - prostatektomi) på prostatan samt efter det tilldelas kemoterapi. Förfarandet stoppar effektivt utvecklingen av patogena cancerceller i opåverkade vävnader och organ.

Effekterna av bestrålning genom strålning riktad mot prostatacancer kan vara olika. I vissa fall är biverkningar minimala och uppstår vid slutet av behandlingen. Men i praktiken uppstår allvarliga situationer, när den negativa effekten av strålningsexponering är mer uttalad, föreskrivs medicinering för att avbryta (stoppa) negativa konsekvenser. Men ibland är de irreparabla.

De viktigaste konsekvenserna av strålterapi:

 • ökad trötthet
 • en allergisk reaktion (hudirritation) i det område där bestrålningen var aktiv
 • svårigheter med urinering (urinering - ca). Ofta - stickande och brännande, ibland ett otillräckligt flöde av urin och vanliga problem (frekventa eller sällsynta önskningar);
 • irritation i rektum och blödning, prolaps av hemorrojder (hemorrojder);
 • ökad kroppstemperatur;
 • i två år finns det möjlighet till impotens
 • svårigheter i tarmens korrekta funktion.

Behovet av strålbehandling

De flesta patienter är psykologiskt rädda för radikal operation för prostataavlägsnande (prostatektomi). Före operationen informeras patienten om de möjliga konsekvenserna: en stor sannolikhet för återkommande cancer i körteln. Det är därför som läkare föreskriver en strålbehandlingstakt efter kirurgins ingripande.

Efter operation på en cancerös prostatatumör är extremt effektiv strålningsterapi för patienter som har en hög benägenhet att återvända (återfall -. Ca) sjukdom, en noll PSA - prostataspecifikt antigen, som förutspådde lokalt återfall och andra komplikationer. Om en läkarundersökning visade att patogena utbildning utanför prostatakörteln, liksom i organ eller vävnader metastaser diagnostiseras, är användningen av sådan behandling kontraindicerad på grund av ineffektivitet.

Hittills klassificerar läkare flera typer av strålterapi, det är viktigt att notera att deras effektivitet och konsekvenser beror på formen av prostatacancer:

 • konformstrålningsterapi;
  Det är planerat och genomfört om det är nödvändigt att helt och jämnt bestråla en patogen tumör som har en komplex form. Sådan terapi innebär skapandet av en 3D-modell av neoplasm, med beaktande av alla organ och vävnader intill den. Behandling garanterar effekten av joniserande strålning på alla tumörer, andra än friska organ och vävnader.
 • strålbehandling med modulerad intensitet;
  Med sådan behandling delas en stråle riktad mot en patogen tumör i mindre. Och kraften i varje strålström är inställd av speciell programvara. På grund av detta skickas en liten dos av strålning till de friska delarna av prostata, och den huvudsakliga effekten är på patogena vävnader.
 • protonstrålebehandling;
  De flesta sjukvårdspersonal är övertygade om att denna teknik är den mest avancerade i prostatacancer. Förfarandet utförs av protoner som påverkar tumören. Eftersom dessa elementära partiklar har mindre inflytande på friska organ är protonen inte farliga för dem. Men fortfarande är denna procedur ordinerad för behandling av endast vissa former av prostatacancer.
 • neutronstrålebehandling;
  Sådan behandling föreskrivs om andra metoder för bestrålning är ineffektiva. Dessa elementära partiklar har en mycket mer uttalad terapeutisk effekt på grund av en stark penetrerande effekt.

Resultat av strålningsexponering av prostata: PSA-kontroll, biverkningar och rehabiliteringskurs

Efter strålbehandling för prostatacancer hämmas den sannolika återkomsten (återfall) av aggressiva former av sjukdomen. Strålterapi är i själva verket en röntgen: det är orealistiskt att märka dess effekt, patienten känner inte och känner inte en extern lukt.

Under de första 14 dagarna efter behandlingen känns effekterna inte. Effekten utförs på vissa platser och i framtiden kommer endast effekter på strålning att påverkas.

Vid olika stadier av cancerutveckling har strålterapi olika effekt:

 • i de första stadierna av prostatacancer, bestrålning med strålning ersätter kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi), detta kommer i stor utsträckning att bevara vävnader och organ som inte påverkas av sjukdomen;
 • Efter prostatektomi förstör strålningsterapi patogena celler bevarade i patientens kropp;
  vid sena stadier av sjukdomen bidrar strålbehandlingstiden till att minska smärtssyndromet.

Det är viktigt att veta att efter behandling är det nödvändigt att besöka läkaren regelbundet för att observera sjukdomsförloppet. Efter tre månader efter behandling, bör ett PSA-test tas. Det bör utföras var 3-4 månader efter strålbehandling. Det rekommenderas att ta blodprov.

En nyckelindikator för att kontrollera utvecklingen av en malign prostatatumör är PSA. I slutet av behandlingen ska PSA inte falla till låga värden. Detta är möjligt efter ett tag. PSA-fluktuationer under de tre första åren är ganska normala. Även om det bör noteras att behandlingen av resectable resultat kommer att märkas omedelbart: PSA index går mot noll, vilket visar effektiviteten av radikal prostatektomi.

De positiva och negativa följderna av strålbehandling i cancer

 • utvecklingen av en malign tumör hämmas: de flesta av de patogena cellerna dör och de kvarvarande slutar multiplicera;
 • partiell trombos av kärl som tillför näringsämnen till tumörceller observeras;
 • med vissa former av prostatacancer - detta är en mildare och effektivare behandling.
 • hög känslighet av tarmceller och cirkulationssystem till mottagen strålning;
 • ett brett spektrum av indirekta effekter som har en bestående effekt: urinproblem, tarmarnas instabilitet, nedsatt sexuell funktion (impotens), etc.;
 • det finns ingen garanti för återkommande sjukdom.

För att minimera de farliga följderna och komplikationerna av strålbehandling för cancer, rekommenderas det att utföra vissa förfaranden:

 • obligatorisk vila efter varje bestrålning - inte mindre än tre timmar
 • Strikt efterlevnad av kost: Täta intag av mat (4-5 gånger om dagen) i små portioner, avvisande av skadliga produkter.
 • vitaminiserad näring (frukt och grönsaker), öka mängden konsumtionsdrycker;
 • stor nytta av konstanta andningsövningar
 • Exponeringsområdet för strålbehandling bör behandlas med skyddande krämer från solljus för att minska den mottagna strålningsdosen.
 • borsta tänderna med en pensel med mjuka borstar, och pastaen ska skummas starkt och gel;
 • obligatoriskt vägran att röka och dricka alkohol.

Den mest smutsiga sjukdomen i prostatakörteln är dess maligna tumör eller cancer. Min kollegas öde gick inte förbi. Därför genomgick han strålbehandling av hans "predstavlya". Tyvärr har en sådan bestrålning inte räddat honom. Men ändå förlängde han sitt liv i minst ett par år. Även om läkarna berättade för honom att behandling av riktad strålning med cancer på någon inte garanterar 100% botemedel. Det är mer en profylax för kroppens cancer att vara utarmad av celler.

Lägg till en kommentar Avbryt svar

Strålbehandling för prostatacancer: konsekvenser och effekt

10 charmiga stjärnbarn, som idag ser ganska annorlunda ut, flyger, och när små kändisar blir vuxna som inte längre känns igen. Härliga pojkar och flickor blir till s.

Varför behöver jag en liten ficka på mina jeans? Alla vet att det finns en liten ficka på jeans, men få människor undrade varför det kan behövas. Det är intressant att det i början var en plats för hr.

Hur man ser yngre ut: De bästa hårklippningarna för de över 30, 40, 50, 60 Tjejer vid 20 års ålder oroar sig inte för frisyrens form och längd. Det verkar som om ungdomar skapades för experiment på utseende och djärva ringlets. Men redan.

Trots alla stereotyper: en flicka med en sällsynt genetisk störning erövrar modevärlden detta tjej som heter Melanie Gajdos, och hon bröt sig in i modevärlden snabbt, chockerande, inspirerande och förstöra dumma stereotyper.

Topp 10 förstörda stjärnor Det visar sig att ibland slutar den högsta berömmelsen i misslyckande, som det är fallet med dessa kändisar.

15 symtom på cancer, vilka kvinnor oftast ignorerar. Många tecken på cancer liknar andra sjukdomar eller tillstånd, så de ignoreras ofta. Var uppmärksam på din kropp. Om du märker det.