Huvud
Symptom

Hur sker embolisering av blodkärl i prostata adenom: fördelarna och nackdelarna

Embolisering är placeringen av embolus (intravaskulärt substrat) i blodomloppet.

Den används för patologier eller kirurgiska komplikationer, som ett medel för terapeutisk eller hemostatisk behandling.

Tekniken består i att medvetet blockera blodkärl för att utesluta näring av tumörceller.

Sjukdom av BPH

Vid ersättning av adenom i prostatakörteln kom det angivna diagnostiska namnet på godartad prostatahyperplasi (BPH). Hyperplasi betyder processerna för att öka vävnaden eller organet genom att kvantitativt multiplicera cellerna. Deras ackumulering på vissa ställen orsakar minskning av vägen för urinflödet. BPH hör inte till onkologiska sjukdomar och är inte associerad med utvecklingen av cancer.

Traditionella behandlingsmetoder. Kortfattat berätta om behandlingsalternativ, vid vilka stadier av prostata adenom kan de användas, folk, medicinska alternativ, operationer - vad är vilka komplikationer som är möjliga.

Behandling av BPH innebär att medel används för att öka urinflödet.

För att uppnå detta gäller följande:

I början av sjukdomen är användningen av folkmekanismer acceptabelt. Rekommenderade övningar som stärker bäckens golvmuskler.

För att göra detta, i processen att urinera spänna musklerna och stoppa flödet. Håll i 20 sekunder och slappna av. Övningar gör 5-15 gånger 4-5 gånger dagligen.

Folkeformeln för behandling av BPH föreslår att man använder:

I avsaknad av akuta komplikationer är användning av läkemedel - alfa-blockerare eller anti-androgener, deras kombination - tillåten.

Kirurgi behandlas med så svåra symptom:

 • Förekomsten av blod i urinen;
 • stenar i blåsan;
 • njursjukdom;
 • periodiska infektionssjukdomar i urinvägarna;
 • ineffektivitet av läkemedelsbehandling.

Operationerna kan vara öppna (med ett snitt genom blåsan) och minimalt invasiv (utan snitt). De första är effektiva vid försummade fall, ger ett positivt resultat. Men de är traumatiska. Under den andra används modern video endoskopisk teknik.

Med holmiumlaserukleation, med hjälp av en laser, ta bort prostata vävnaden som stör normal funktion. Operationen leder till positiva men inkonsekventa och kortlivade resultat. Risken för komplikationer i form av blödning, inkontinens reduceras. Mer information om borttagning av prostata adenom med en laser läs här.

Fartygsembolisering med prostata adenom

Embolisering innebär selektiv ocklusion av blodkärl med avsiktlig embolusinsättning i prostataartären. Med andra ord är blodkärlet avsiktligt blockerat. Detta leder till effektiviteten av behandlingen och minimalt invasiv verkan på kroppens organ.

Metoden för embolisering av blodkärl i BPH är känd som den modernaste behandlingsmetoden. Den används intensivt i tekniskt avancerade länder sedan 2009.

Förfarandet utförs med särskild angiografisk utrustning. Operationen utförs inte av en urolog. Hon är betrodd av en endovaskulär kirurg.

Han har en manipulativ erfarenhet av behandling av kärl med minsta diameter (mindre än 1 mm) och förmåga att arbeta med röntgenapparaten (angiografiska apparater).

Kärnan i behandlingen består i själva blockering av arteriella kärl som matar blod till den förstorade prostatakörteln. Begränsning av blodtillförsel leder till en minskning av prostatakörteln.

Embolisering av prostatakörtelns artärer i BPH är effektiv när adenomvolymen överstiger 80 cm3.

Denna operation tillämpas när:

 • blödningsstörningar
 • allvarlig diabetes mellitus
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • samtidiga sjukdomar i njurarna;
 • lust att bli av med cystostomi.

Kontraindikationer för embolisering är:

 • närvaro av flytande trombi i venösa poolen i nedre extremiteterna;
 • anomali och skada på iliac kärl.

Hur går det?

 1. Beslutet om behovet av embolisering görs av en läkare samråd (urolog, endovaskulär kirurg), med hänsyn till patientens önskemål. Operationen utförs i ett kontor utrustat med röntgen-tv.
 2. Vanligtvis genomförs embolisering med BPH på sjukhusets dag. På kvällen är ljumsk och höftområde (10cm under / över inguinalvecken) rakad. Det rekommenderas 4 timmar innan operationen inte äter mat.
 3. Omedelbart före operationen är premedicinering utförd (intramuskulärt injicerad med lugnande och bedövningsmedel) och en urinarkateter installerad. Under operationen används lokalbedövning. Ett kontrastmedel injiceras genom katetern.

Det är vanligt att tömma patienten 6 timmar efter embolisering av kärlen med BPH. Men för större säkerhet är det bättre att stanna på sjukhuset fram till nästa dag.

Vad är effektiviteten av förfarandet?

Internationella forskningsprogram har bekräftat den höga emboliseringseffekten hos BPH. De flesta patienter upplevde en förbättring av urinering på grund av en minskning av prostata i 1-4 veckors postoperativ period. Fullständig normalisering av urinering och regression av symtom på sjukdomen sker mot slutet av året.

Efter en lyckad operation:

 • den fysiologiska frekvensen av urinering återställs;
 • försvinner falsk uppmaning att urinera;
 • adenom minskar med 40-80%;
 • Den totala storleken på prostatakörteln minskas med 30-50%.

Med prostata adenom leder embolisering inte till undertryckande av sexuell funktion. I vissa fall bidrar även till återhämtningen.

Eventuella komplikationer

Embolisering är ett smärtfritt ingrepp. Komplikationer, efter embolisering av prostata artärer, förekommer hos vissa patienter (ca 5%) som ett hematom. Dess bildning är möjlig vid platsen för artärspetsen. Särskild behandling krävs inte.

I sällsynta fall finns det ett kort brott mot urinering (dysuri). Elimineras genom kateterisering av blåsan (inom 1-2 dagar).

slutsats

Framgången av embolisering påverkas inte av den ökade storleken på prostatakörteln. Om patienten i framtiden behöver traditionell kirurgisk ingrepp, kommer tidigare embolisering att underlätta operationen och minska risken för blödning. Den nya tekniken hindrar ofta ytterligare ingrepp.

Vem behöver en emboliseringskirurgi för prostaternas artärer?

Detta är ett endovaskulärt ingrepp, vars syfte är att stoppa blodflödet till prostata. Utför operationen med hjälp av ett specialverktyg - embolospherer (mikrosfärer), som administreras under angiografisk kontroll i artären, blod som ger prostata. Som ett resultat av dess igensättning (ocklusion) inträffar en involution av adenom och en minskning av glandulärorganets storlek. Denna manipulation utförs av interventionska hjärtkirurger eller endovaskulära kirurger.

Fördelar och nackdelar med operationen

Embolisering av prostatakörtlarna tolereras väl av patienter och har ett antal fördelar jämfört med andra operationer som kan användas för prostata adenom:

 • hög effektivitet vid kirurgisk ingrepp (hos 50% av patienterna förekommer minskningen av patologiska symptom efter 2-8 veckor);
 • kräver ingen allmän eller spinalanestesi;
 • orsakar inte allvarlig smärta i rehabiliteringsperioden;
 • har en kort återhämtningsperiod (en dag);
 • kräver inte bandage, vård och hjälp, intensivvård
 • låg sannolikhet för komplikationer.

Huvudindikationen för embolisering av prostata artärer är godartad hyperplasi av organets klonvävnad, i vilken dess volym överstiger 80 cc. Hög effektivitet av kirurgisk ingrepp gör denna endoskopiska operation användbar inte bara för prostataadenom.

Emboliseringen av prostata artärer visas också hos patienterna:

 • med prostatacancer
 • med trauma av prostata
 • efter hjärtinfarkt
 • med allvarliga njursjukdomar;
 • med komplicerad diabetes mellitus;
 • med patologi av blodkoagulation;
 • med åderbråck i det lilla bäckenet, komplicerat av blödning, som inte undertrycks av konservativa metoder;
 • med en etablerad cystostomi.

Med alla dess fördelar, är prostata artär embolisering kontraindicerat hos patienter med utvecklingsstörning, förvärvad patologi och delvis tilltäppning av höftkärlen, flytande blodproppar i venerna i benen.

Metod för embolisering

Före operationen behöver inte patienten lång förberedelse: Patienten är som regel sjukhus i kliniken precis på operationdagen. För att han inte upplevde reflex kräkningar och kasta upp kräkningar efter injektion av kontrastmedium rekommenderas att man inte äter fyra timmar före ingreppet.

På tröskeln till sjukhusvistelsen borde mannen raka ljummen och benen 10 cm under ljummen. Före operationen placeras en kateter i patientens urinblåsan, vilken avlägsnas endast 4-6 timmar efter manipulation.

Operationen utförs i ett operationsrum utrustat med en röntgenangiograf. Patienten är ansluten till en hjärt- och blodtrycksövervakningsanordning, en sensor för syrehalten i det perifera blodet sätts på fingret.

Allmän anestesi för operation behövs inte, eftersom embolisering av prostata artärer är smärtfri manipulation. I vissa fall, till exempel med ökad nervositet hos patienten, ges lugnande medel till honom.

För att komma åt prostaternas artärer väljs femoralären oftast. Hudens punkteringsplats hälls preliminärt med lokalbedövningslösningar och desinficeras. Efter punkteringen sätts ett ledarrör med en kateter in i lårbensartären. Katetern under den angiografiska kontrollen leder till platsen för förgrening av iliacartären och kontrasterar dess inre grenar. På dem faller kontrasten i artärerna som matar blod till organen i det lilla bäckenet. Efter att ha bestämt arterierna som matar blodet till prostata, går de in i en mikrokateter genom vilken ett läkemedel med embolospherer levereras till prostatakörteln.

Eftersom artärerna gränsar till mindre kärl - arterioler, blockerar embolosphererna in i dem mekaniskt alla små kärl i prostatan och därigenom stoppar blodflödet i dem.

Varaktigheten av operationen beror på den enskilda strukturen av iliacartärernas grenar och kan vara upp till 5 timmar. Under operationen emboliseras båda artärer - höger och vänster. Moderna endovaskulära katetrar gör det möjligt att utföra denna manipulering utan ytterligare punktering av femoralartären på det andra benet.

Efter operationen avlägsnar kirurgen katetern från lårbensartären och trycker på punkteringsplatsen i några minuter för att undvika bildandet av ett hematom. Därefter placeras en blodreparationsanordning på benet, vilket förhindrar blödningens förekomst.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Embolisering av prostata artärer är en säker operation. Komplikationer och biverkningar efter det är extremt sällsynta. Ibland efter operation kan patienter få biverkningar som:

 • hematom i stället för punktering av huden och kärlet;
 • blödning från lårbensartären
 • dysursjukdomar (svårighet med urinering);
 • smärta i ljummen, perineum;
 • domningar i huden på lårbenet på vilket punkteringen gjordes.

Dessa postoperativa komplikationer är som regel kortsiktiga och skickas på egen hand.

Ett litet antal komplikationer gör det möjligt för oss att överväga denna operation som en revolutionerande metod för behandling av prostata adenom.

Trots den lilla erfarenheten av att använda tekniken för embolisering av prostata-kärl, bekräftas effektiviteten av operationen kliniskt. I de flesta patienter observeras klinisk förbättring redan under den första veckan efter operationen. Det manifesterar sig först och främst genom normalisering av urinering.

Under de första 8 veckorna efter embolisering registrerar läkare en 30-50% minskning av hela glandulärorganets storlek och en 40-80% minskning av den godartade tumören i den. Reduktion av subjektiva patologiska symptom bekräftas genom ytterligare studieformer (urofluometri, transrektal ultraljud).

Röntgen-endovaskulär embolisering av prostata artärer: Tekniska väsen, möjliga komplikationer och patientåterkoppling

Vissa patienter som lider av prostatahyperplasi och är i riskzonen, har strikta kontraindikationer för alla transaktioner, inklusive minimalt invasiva kirurgiska tekniker "förstöra" laser sjukdom. Om konservativ behandling är ineffektiv, blir embolisering av prostata artären (EAP) ett effektivare alternativ till terapi.

I motsats till den breda spridningen av sådan behandling i utlandet, i Ryssland klassificeras tekniken som ny. Denna artikel kommer att överväga vad som utgör prostata embolisering, vad är dess fördelar och nackdelar.

Vad är röntgen-endovaskulär embolisering av prostata artärer?

Röntgenendovaskulär embolisering är en manipulation för att begränsa blodflödet till det skadade organet. Denna effekt uppnås genom att blodkärlet blockeras.

Det bör noteras att förutom adenomterapi används tekniken ofta vid behandling av olika sjukdomar hos både könsorganen hos män och kvinnor.

Embolisering av de prostatiska artärerna

Operationen i sig är minimalt invasiv, kännetecknad av mindre rehabiliteringsperioder, liksom minimala risker för eventuella komplikationer. Vid slutet av proceduren reduceras godartad hyperplasi i storlek med 1/3, vilket återspeglas i patientens positiva hälsotillstånd.

Effektiviteten av förfarandet når 90% hos män som lider av prostataadenom. EAP kännetecknas av ett antal fördelar, varav en är minskningen av adenomets storlek.

Fördelarna med förfarandet innefattar följande:

 • fullständig frånvaro av fara för uppförande
 • betydande prestanda
 • låg andel av traumatism;
 • inga biverkningar.

Men den största svårigheten ligger i problemet med att välja en klinik, där du kan utföra proceduren.

Prostata adenom och andra indikationer för förfarandet

Den beskrivna typen av behandling liksom vilken annan terapeutisk teknik som helst skiljer sig från närvaron av indikationer, kontraindikationer för dess genomförande.

Så, de viktigaste indikationerna för förfarandet är:

 • förekomsten av ett förbud mot endoskopisk transuretral resektion av prostata;
 • diagnos av godartad prostatahyperplasi med tumörstorlek större än 80 cm3;
 • Det finns ingen positiv dynamik vid behandling med standardmetoder.
 • Förekomsten av en obstruktiv typ av urinering enligt uroflowmetrystudien;
 • diagnos av patologiska störningar i det kardiovaskulära systemet;
 • nefrologiska sjukdomar;
 • ökad volym socker i blodserum;
 • restaureringsprocessen av urinfunktion hos patienter med cystom;
 • förekomst av åderbråck i prostata med blödning.

I motsats till en sådan signifikant lista med indikationer på det beskrivna förfarandet har det också kontraindikationer som är önskvärda för varje patient med prostataadenom.

Kontra

De viktigaste kontraindikationerna mot embolisering innefattar närvaron av:

 • individuell intolerans av droger, som är baserade på jod;
 • abnormaliteter hos iliacartären;
 • förvärrad koagulopati;
 • ökad nivå av kreatinin i blodet;
 • malign prostata bildning.

Förutom ovanstående kontraindikationer finns det fortfarande några faktorer som direkt påverkar förfarandets effektivitet. Till sådant är det möjligt att bära:

 • patientens ålder
 • utplåning av sjukdomen
 • diagnos av den samtidiga processen i kroppen;
 • infektion i urinvägarna;
 • dysfunktion av urinering.

Hur utförs prostatakirurgi?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Verksamheten utförs i ett specialiserat röntgenrum, som måste vara utrustat med ett angiografiskt komplex vilket gör det möjligt att få en högkvalitativ bild under hela proceduren.

Embolisering utförs inte av urologer, utan av röntgen-endovaskulära kirurger.

Detta förklaras av det faktum att en sådan process förutsätter exakt åtgärd med fartyg med små diameter med hjälp av specialutrustning, verktyg. Det beskrivna förfarandet är minst traumatiskt. Det finns inget behov av generell anestesi.

Vid punktpunktpunktpunkten används endast lokalbedövning, så att patienten inte skadar alls. Kirurgen utför en punktering på låret strax under inslagets kant. Under hela operationen kan patienten känna värmen i buken, ljummen, skinkorna.

Embolisering av prostata artärer

Utseendet av denna känsla underlättas av en kontrastlösning administrerad av en röntgen-endovaskulär specialist genom en kateter. Under en sådan intervention måste läkaren bestämma källan till blodtillförseln till prostatakörteln.

Efter detta, under kontroll av utrustning som avger röntgenstrålar, mata in dem en mikrokateter. När mikrokateterets korrekta läge har bekräftats införs speciella partiklar av emboliseringspreparatet - en icke-farlig substans bestående av akrylharts - genom den.

Detta gör att du kan stoppa blodtillförseln på grund av blockering av arteriella kärl, vilket ger blodflöde till den förstorade prostata.

När partiklarna är fullständigt insatta utförs en slutlig kontrast, vilket bekräftar tillförlitligheten av ocklusion av prostaternas artärer.

Kateterisering av prostatiska grenar utförs från 2 sidor till 1 punktering. Till följd av detta krymper prostata med tiden, vilket uttrycks av smalningen av urinröret. Allt detta leder till återställandet av det normala utflödet av urin, och prostatit botas.

Möjliga komplikationer efter operation

Eftersom embolisering avser de minst traumatiska procedurerna leder det inte till några allvarliga komplikationer. Ändå är de möjliga.

Eftersom stora hematomer omedelbart tömmas, är en följd som tillskott oftast ytlig och kräver ingen intensiv behandling.

För förebyggande ändamål ordinerar läkare regelbundna antibiotika. Det händer att artärer skadas under operationen, vilket kan leda till att testikelatrofi bildas. Dropikel av testiklar uppträder som ett resultat av ligering av lymfatiska kärl.

Individuella patienter under 2 veckor markerar uppkomsten av smärtssyndrom, som sedan försvinna. Mycket ofta försvinner symtomen på en sjukdom inte med efterföljande återkommande varicocele, vilket sker med otillräcklig intravaskulär obstruktion.

kostnaden för

Embolisering av prostatakörtelns artärer i BPH kan endast utföras på poliklinisk grund utan sjukhusvistelse. Patienten kan dock stanna på sjukhuset fram till nästa morgon.

Eftersom förfarandet är ganska effektivt och utförs av en högkvalificerad specialist, kan kostnaden för vissa vara mycket respektabel.

Således når priset på embolisering av prostatakörtelns artärer i Moskva 60-100 tusen rubel. I allmänhet består kostnaden för operationen av flera punkter. Det inkluderar kostnaden för emboliseringsmaterial, som varierar mellan 15 och 30 tusen rubel. för 1 flaska. Och de behöver 1-2 bitar.

Hela processen är inte rutin alls. Eftersom användning av en kateter för att utföra manipuleringar är problematisk används mikrokateter vanligtvis för att förhindra uppkomsten av olika komplikationer. Kostnaden för den första mikrokateteren är cirka 70-100 tusen rubel.

Recensioner av patienter och läkare

Enligt statistiken når EAP-effekten 80-100%, medan sjukdomsfallet är extremt sällsynt.

De genomförda studierna visade att efter 4-6 månader minskas tumörstorleken med 30-35% med hjälp av patientens tillstånd.

Dessutom kräver EAP inte genomförandet av munkirurgi och allmänbedövning. Patienter noterar faktumet att proceduren är perfekt smärtfri med en varaktighet på 1-2 dagar.

Relaterade videoklipp

Om embolisering av prostata adenom i video:

Sammanfattningsvis ovanstående artikel kan man dra slutsatsen att embolisering av prostatakörtlarna, trots sin relativa nyhet som terapi för den beskrivna allvarliga sjukdomen, redan har visat sin betydelsefulla effekt i utlandet.

EAP kännetecknas av närvaron av ett stort antal positiva sidor, vilket inkluderar mindre trauma, smärtlöshet, minimal rehabiliteringsperiod och hög effektivitet.

Men i Ryssland är behandling på detta sätt inte särskilt populär jämfört med europeiska länder på grund av den höga kostnaden för sitt beteende. Men om de ekonomiska resurserna tillåter, då är det på emboliseringen av prostata i artärerna som bör väljas.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Embolisering av prostata adenom - hur effektivt är det?

Vid vuxen ålder står nästan alla människor inför olika urologiska sjukdomar och patologier i prostata. Ungefär hälften av de starkare könen över 50 år vänder sig till en urolog med klagomål som är typiska för prostata adenom - godartad prostatacancer. Många av dem representerar inte ens allvaret av denna patologi, eftersom prostataadenom med ålder inte bara kan utvecklas och öka i storlek utan också ta en malign karaktär.

Läkemedelsbehandling av denna sjukdom medför ofta inte den önskade effekten och upphäver endast tillfälligt utvecklingen av prostatacenomen. Därför rekommenderar läkare i detta fall patienterna att använda mer effektiva terapier som involverar kirurgisk ingrepp. Nuförtiden, tack vare utvecklingen av medicinsk vetenskap och teknik, istället för traditionella kavitoperationer används mer moderna - minimalt invasiva behandlingsmetoder. Och embolisering av prostata adenom är ett utmärkt exempel på innovativa terapier för denna sjukdom.

Varför är behandlingen av prostata adenom med traditionella metoder ineffektiva?

Hittills finns det många olika behandlingar för godartad prostatahyperplasi. I det fall då sjukdomen diagnostiserades på ett tidigt stadium av dess utveckling kan patienten ordineras vissa läkemedel. Men med en seriös ökning av prostata adenom är sådan behandling inte effektiv. I en sådan situation behöver patienten akut kirurgisk ingrepp.

Transuretral resektion av prostata och prostatektomi är standardmetoder för behandling av denna patologi. Uppförandet av sådana operationer beror på patientens hälsotillstånd och prostata. Det bör noteras att sådana metoder för behandling av prostata adenom inte bara har hög effektivitet utan också vissa nackdelar, nämligen:

 • kränkt kroppens sexuella funktion;
 • ökad risk för allvarliga komplikationer;
 • kirurgiskt ingrepp leder till allvarlig traumatisering av patienten;
 • Användningen av anestesi kan leda till allvarliga konsekvenser för kroppen.
 • det finns många andra kontraindikationer.

Det är uppenbart att de flesta patienter bara är tvungna att söka mer rationella metoder för att behandla sjukdomen i fallet då läkemedelsbehandling inte hjälper och traditionell operation leder till utvecklingen av ett stort antal komplikationer. Situationen kan vara ännu svårare om prostata adenomen åtföljs av en uttalad symtomatologi eller samtidiga sjukdomar - diabetes, hemostasstörningar, kardiovaskulära patologier.

Patientens tillstånd i detta fall kan förbättras genom att installera ett speciellt dräneringsrör, genom vilket urin utsöndras från blåsan. Den givna åtgärden spenderas i syfte att normalisera processen med en utmattning och förbättring av patientens livskvalitet, men det grundläggande problemet löser inte det. Det är av denna anledning att forskare runt om i världen för närvarande utvecklar alternativa metoder för behandling av prostata adenom.

Traditionella metoder för behandling av prostata adenom

Vanliga behandlingsmetoder för denna sjukdom innefattar:

 1. Drogbehandling.
 2. Kirurgisk ingrepp.

medicinering

Syftet med denna teknik är att bromsa tillväxten av vävnadskonstruktioner i prostatakörteln, minska dess volym och normalisera processen med urinering. För detta används följande läkemedel:

 • beredningar baserade på vegetabiliska råmaterial
 • hämmare av 5-alfa-reduktas - de påverkar hormonella bakgrunden hos människokroppen och reducerar proliferation av prostatavävnad;
 • alfa-blockerare - påverkar tonen i musklerna i urinröret och prostata, vilket underlättar urinering avsevärt.

Kirurgisk ingrepp - innebär behandling av prostata adenom kirurgiskt. Denna metod används endast vid ett sent stadium av utveckling av godartad prostatahyperplasi och innefattar två huvudtyper av kirurgiska ingrepp - transuretral resektion och prostatektomi.

Transuretral resektion av prostata adenom - innebär borttagning av prostatavävnad med ett speciellt medicinskt instrument - ett resektoskop som sätts in i patientens urinrör. Denna operation kan hänföras till endoskopisk typ, så risken för komplikationer i detta fall är mycket mindre än med "öppen" operation.

prostatektomi - Avlägsnande av prostata vävnads "öppen" metod. Denna metod för att behandla denna sjukdom skiljer sig från andra i utvecklingen av ett stort antal komplikationer och en ganska lång rehabiliteringsperiod.

Hur har tillvägagångssättet för behandling av prostata adenom förändrats idag?

Embolisering av prostata artärer - denna metod för behandling av prostata adenom uppträdde nyligen, men används redan aktivt i mer utvecklade länder i världen. Det används ofta i fall då läkemedelsbehandling inte ger det önskade resultatet, sjukdomen har en uttalad symtomatologi och volymen av det drabbade organet överskrider 60 cm 3.

Denna intervention är en planerad förfarande, vilket gör att patienten att uppmärksamma vissa nyanser av sin teknik, för att utbildas för drift, för att samråda om denna fråga med endovaskulär kirurgi och urologi. Och även embolisering av BPH i huvudsak är en relativt ny metod för behandling av denna sjukdom - det är redan väl beprövad i praktiken, inte bara i utlandet, utan även i vårt land.

Vem utför proceduren för embolisering av prostata adenom?

Den endovaskulära kirurgen och urologen deltar i denna operation. För att bestämma huruvida embolisering av prostatakörtlarna ska utföras, sammankallas ett samråd med läkare. Experter diskuterar behovet av sådant ingrepp individuellt för varje patient, riktad mot embolisering. Kollegial diskussion är obligatorisk, eftersom behandlingen av patienten i denna situation är engagerad i två läkare av olika specialiseringar. Vid beslutet bör även specialister ta hänsyn till patientens uppfattning, hans önskemål och preferenser. Därför är det så viktigt att lära av läkarna all information du är intresserad av att utföra en sådan operation - så att det beslut du gjorde är vägt, oberoende och medvetet.

Embolisering av prostata artärer - vad är det här förfarandet?

Denna operation är i själva verket ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp i körteln. Syftet med denna behandling är att blockera eller täppa (embolera) arteriella kärl som levererar blod adenom till prostata. Embolisering av prostatakörtlarna gör det möjligt för läkare att minska storleken på detta organ. För att öka effektiviteten i proceduren bör den utföras i ett särskilt utrustat rum som kallas röntgenrummet. Den innehåller ett angiografiskt komplex - en lista över enheter som tillåter en endovaskulär kirurg att få en exakt bild av patientens minsta kärl.

Kirurgi utförs av kirurgen, men inte av urologen. Detta beror på att specialisten måste arbeta med små fartyg (diameter mindre än 1 mm) och samordna sina rörelser när de arbetar med radiografisk utrustning.

Framställning av patienten för proceduren för embolisering av artärerna

Genomföra denna operation krävs en grundlig diagnostisk undersökning av patienten. Utan misslyckas man utses av leverans av gemensamma kliniska tester (blod, avföring, urin, blod socker), en studie av det kardiovaskulära systemet (ultraljudsundersökning av de nedre extremiteterna, EKG) och digital rektal undersökning av prostatan och prostatacancer ultraljud. För misstänkt malign sjukdom i kroppen, är patienten uppmätta serumprostatamedel (PSA) och utföra en biopsi av prostatavävnad. Patienten måste klara ett test på kroppens känslighet mot anestetika.

På förhand om operationen på kvällen och på morgonen på dagen för sitt beteende är patienten förbjuden att äta någon annan mat än vatten, vilket kan tas i vilken mängd som helst. Innan denna procedur utförs, rensas patienten av enema, skakar in ingreinsområdet och den främre delen av låren.

Embolisering av prostata adenom kräver utnämning av premedicinering:

 • Antibakteriella läkemedel - används för att förhindra olika komplikationer av en smittsam natur.
 • Sedativa läkemedel - används för att minska nervös överbelastning och stresskänslor hos en patient omedelbart före embolisering av artärerna.
 • Symtomatisk behandling - utförs vid eventuella överträdelser under operationen.

Före emboliseringen av prostatakörlens artärer placeras patienten också med en flexibel urinkateter för att säkerställa urinflöde från blåsan under kirurgisk ingrepp. Mannen läggs på ryggen, varefter de sätter på honom speciella apparater som gör det möjligt för läkaren att övervaka patientens vitala tecken under operationen. Patienten ges anestesi och bedövade det nödvändiga området med lokalanestetika. Om emboliseringen av prostataartärerna utförs i äldre ålder, är mannen försedd med ett speciellt system för tillförsel av syre.

Hur utförs kirurgi?

Embolisering av prostata artärer utförs genom ett litet hål som doktorn gör i ljumskområdet. En särskild kateter introduceras i ett stort artärkärl, varefter det sänds till prostata körtorns mindre artärer. När katetern befinner sig i ett artärfartyg som matar adenomen, klir kirurgen artären med emboli-tiska partiklar som injiceras genom katetern. Det är emboli som skapar ett hinder som stör det normala blodflödet i det drabbade organet. Efter denna repetering av prostata körtelarna upprepas på andra sidan. Således blockeras blodtillförseln av detta organ omedelbart från båda sidor. Förfarandet för embolisering tar vanligtvis 1-4 timmar, varaktigheten av denna operation beror på storleken på det drabbade organet.

Som ett resultat av kirurgisk ingrepp finns en signifikant minskning av blodflödet till körteln på båda sidor och prostata-ställena i vilka embolierna har fallit och är nekrotiska. Eftersom det är omöjligt att helt förhindra inflödet av blod i detta organ, dör prostatakörteln inte helt. Nekros av vissa av dess områden leder till en gradvis mjukning av prostata, vilket minskar dess tryck på patientens urinvägar och urineringsprocessen normaliseras.

Efter en viss tid (3-4 månader) ersätts den döda vävnaden i prostata av en bindväv eller ärrvävnad. Efter 6 månader minskas körtelns storlek betydligt - i genomsnitt 20-40%, vilket i sin tur förbättrar kvaliteten och minskar antalet urinering.

Embolisering av prostata artärer är relativt lätt att tolerera av patienter. I allmänhetbedövning är det i detta fall inte nödvändigt, eftersom själva operationen är praktiskt taget smärtfri. Känslan av obehag efter en sådan kirurgisk ingrepp är först och främst associerad med det faktum att de måste ligga på ryggen under hela denna procedurs gång.

Resultat av operationen

Patienten matas ut 3-4 timmar efter avslutad operation. I 10 dagar genomgår patienten antibakteriell och antiinflammatorisk behandling, vilket minskar risken för postoperativa komplikationer. Under den första dagen efter utförandet av denna procedur kan en man känna sig lite obehag och ett litet tryck i ljumskområdet. I fallet med akut urinretention avlägsnas katetern från patientens urinrörelse 24-48 timmar efter operationen. Under 3-4 timmar lämnar läkare patienten i sjukhusets poliklinik, för att säkerställa att urineringsprocessen normaliseras i avsaknad av en kateter.

Embolisering av prostata artärerna anses framgångsrik om blocket av blodtillförsel till minst en artär av kroppen uppnås. Detta resultat observeras ganska ofta - i nästan 95% av alla fall.

Effektiviteten av sådan behandling och förbättring av patientens tillstånd uppnås inom 2-3 dagar efter operationen. Patienten tilldelas en ultraljud och klinisk undersökning efter 1-3-6 månader efter emboliseringsproceduren. Endast i 10% av fallen återkommer symtomen igen, och patienten får ett reoperativt ingripande.

Eventuella komplikationer

Embolisering av prostata artärer är en relativt säker teknik för behandling av prostata adenom. Denna operation har inte bara hög effektivitet, men också minst antal komplikationer. Möjliga konsekvenser som härrör från ett sådant ingripande är:

 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (blod i sädesvätska);
 • hematom i punkteringsområdet - punktering.

Sådana komplikationer visas sällan efter operation och försvinner nästan alltid inom en viss tid. Aldrig detta förfarande orsakade inte utvecklingen av sådana allvarliga konsekvenser som blödning, sexuell dysfunktion, kränkning av processen med urinering. Därför är embolisering av prostata artären just nu ett av de mest populära och effektiva metoderna för behandling av godartad prostatahyperplasi.

Komplikationer efter embolisering av prostata artärer

Embolisering av prostata artärer är en modern, minimalt invasiv metod för behandling av prostatacancer. På grund av det faktum att organs blodtillförsel stannar, upphör tumören att växa och minska i storlek. Denna metod används ofta i modern medicin på grund av ett antal fördelar:

 1. Minimalt trauma och brist på smärta;
 2. Bevarande av orgelet, vilket medför att hormonbalansen och den sexuella funktionen är delvis bevarade.
 3. Inget behov av att ta bort prostata efter att blodflödet har upphört
 4. Möjlighet att utföra hos patienter som lider av blodkoagulationssystemsjukdomar;
 5. Ingen risk för postoperativa komplikationer på grund av prostataavlägsnande.

Denna metod är ny och har ännu inte nått massfördelning. Men dess effektivitet bevisas av ett antal vetenskapliga verk. I Europa och USA är embolisering av prostata artärer valfri operation, och borttagning av prostatakörteln utförs endast i händelse av kontraindikationer för att hindra kärlen eller ineffektiviteten hos denna metod.

Förutom prostatacancer kan vaskulär embolisering utföras med prostata adenom och blödning på grund av en prostatisk skada eller rubbning av prostata-kärl. I adenom utförs embolisering för att minska symtomen och normalisera urinering och indikeras endast vid ineffektiv konservativ behandling eller stor tumörstorlek. Embolisering utförs också med prostatacancer.

Skillnaden mellan embolisering av prostata artärer från transuretral prostataavlägsnande är att vaskulär ocklusion endast kan utföras av vaskulära kirurger, inte av urologer.

Beslutet att utföra denna operation tas dock av kärlsjuksköterskor och urologer tillsammans.

Kontraindikationer mot embolisering är:

 • Patologiska förändringar i prostata artärväggar;
 • Förekomsten av trombi i benen i underbenen;
 • Akut inflammatoriska sjukdomar i kroppen.

Framställning av

Före embolisering, som med andra kirurgiska procedurer, som utförs en noggrann diagnos av patienten. Utsedd av de allmänna kliniska metoder för undersökning (blod, urin, avföring, blodsocker), undersöktes det kardiovaskulära systemet (EKG, ultraljud av de nedre extremiteterna), bedöma tillståndet hos prostatakörteln medelst en digital rektal undersökning och ultraljud. I fallet med misstänkt prostatacancer PSA-nivå mäts och utförs en biopsi av prostata. En analys för känslighet för anestetika är obligatorisk.

På kvällen före operationen och på morgonen på dagen för embolisering är det förbjudet att äta, du kan dricka vatten obegränsat. Också rensning av enema sätts. Omedelbart före ingreppet rakar det inguinalområdet och den främre ytan på låren.

 1. Antibiotika som förebyggande av smittsamma komplikationer appliceras inom 3 dagar före operationen.
 2. Sedativa för att minska stress och nervspänning hos patienten före embolisering
 3. Vid symptom utförs symptomatisk behandling.

Omedelbart före operationen placeras mannen med en urinabel flexibel kateter. För att underlätta embolisering placeras patienten på ryggen. En röntgenapparat framställs och en anordning appliceras på en man för att bestämma sitt tillstånd under en operation. Införd anestesi. Det finns inget behov av allmän anestesi, därför används lokalbedövning. När det gäller den äldre patienten är han försedd med ett syreförsörjningssystem.

Hur är det genomfört?

Hela operationen utförs under kontroll av röntgenapparaten. På höger ben sätts en kateter in i den gemensamma femorala artären 1,5 cm i diameter. Injektionsstället är 1-2 cm under injektionsvikten. Ett kontrastmedium införs genom katetern, vilket hjälper till att bedöma tillståndet hos kärlen och att övervaka operationens framsteg.

Efter att katetern har nått den nödvändiga lokaliseringen injiceras den med läkemedlet för embolisering. Det är en partikel av medicinsk plast i form av sfärer. Därefter utförs kontroll med hjälp av röntgenstrålar. Embolisering utförs på båda sidor, emellertid genom en punktering.

Det finns en alternativ teknik för embolisering av prostata artärer. Det består i att stoppa blodflödet i den undre bukspottskörteln. Utförandet av denna operation är enkelt jämfört med embolisering av femoralartären, men risken för komplikationer och återfall av sjukdomen är mycket högre.

Varaktigheten av operationen är från en halvtimme till flera timmar. Detta beror på särdragen hos strukturen hos en mans kärlsäng. Merparten av tiden spenderas efter att söka efter de nödvändiga artärerna. För att förhindra bildandet av ett hematom vid punkteringsplatsen utför kirurgen massagen av insättningspunkten för katetern i flera minuter. Sedan appliceras den hemostatiska anordningen.

Från sjukhuset kan patienten släppas inom de första 24 timmarna efter operationen.

komplikationer

Den vanligaste komplikationen efter embolisering av prostata artärer är bildandet av ett hematom vid platsen för införande av katetern. Det behöver inte behandlas, men för en tidig försvinnning är det möjligt att använda salvor eller kyla till platsen för blåmärken.

Förutom hematom, utvecklas urinrörelser:

 • Retention av urin;
 • Frekvent, felaktighet att urinera;
 • Smärtsam urinering.

Risken att utveckla infektionssjukdomar är minimal på grund av det lilla intervallet och användningen av sterila instrument. Förebyggande antibiotika hjälper också till att förhindra infektion.

Användning av lokalbedövning kan orsaka allergisk reaktion vid injektionsstället. Det manifesteras omedelbart efter användning av läkemedlet, och efter 3-4 dagar efter operationen.

Det finns också en risk för komplikationer som är förknippade med kirurgens oerfarenhet.

Om tekniken inte observeras kan embolisering av en annan artär eller trauma hos kärlet genom vilket kateteret passerar uppträda.

Embolisering av de prostatiska artärerna

Många män efter 50 års ålder står inför prostatakörtelcancer, inklusive adenom. För att eliminera sjukdomen används läkemedelsbehandling eller kirurgi. Embolisering av de prostatiska artärerna är en ny, minimalt invasiv behandlingsmetod baserad på att neutralisera blodtillströmningen till den drabbade prostaten, vilket hindrar neoplasmens tillväxt.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Indikationer för förfarandet

Nyligen, i medicinsk praxis, används embolisering av prostata artärer (EAP) i allt högre grad, speciellt om den tidigare läkemedelsbehandlingen misslyckades med att ge ett positivt resultat. Det rekommenderas för godartad hyperplasi, när käftens storlek med tumörvävnader överstiger 80 cm³. Bland andra tecken på beteendet bör vara:

 • maligna neoplasmer (prostatacancer);
 • mekanisk skada, trauma på körteln;
 • åderbråck i prostata, kraftig blödning
 • skada på prostata artärer
 • intolerans mot allmänbedövning;
 • närvaro av en urinarkateter eller cystostomi.

Embolisering tilldelas vid allvarliga samtidiga sjukdomar hos människan: diabetes, njur- eller leversvikt, nedsatt hematopoetisk funktion, ischemi, hjärtinfarkt, stroke. Proceduren utförs om patienten vägrar att öppna operationen, eller om hälsotillståndet inte tillåter blåsans snitt, kirurgisk ingrepp genom urinröret. Läkare insisterar på embolisering, när det finns ett brott i blodkärlen, genom vilket blod går in i prostata.

Kontra

Beslutet om effektiviteten av embolisering görs av den behandlande läkaren. Vid ytterligare sjukdomar behöver mannen samråd med flera specialiserade specialister. Förfarandet är inte tillgängligt för alla, har ett antal kontraindikationer:

 • individuell intolerans mot jodpreparat;
 • Flotation (kan komma ifrån när som helst) trombi;
 • ocklusion av iliac-kärl;
 • patologiska förändringar av iliac-kärl;
 • koagulopati (blödningsstörning).

Det är omöjligt att embolisera de prostatiska artärerna i fall av nedsatt permeabilitet hos iliac-kärl. I detta fall finns det svårigheter med kateterets riktning utmed dem.

Effektivitet av förfarandet

I kampen mot prostatahyperplasi används oftast läkemedelsterapi. Tyvärr, i 10% av fallen ger denna behandlingsmetod inte de önskade resultaten, så det finns ett behov av snabb inblandning. Fram till nyligen användes adenomektomi eller transuretral resektion av prostata. Den nyaste tekniken är blockering av prostata arterier (embolisering), som bygger på införandet av speciella ämnen som täcker blodkärlens lumen.

Effektivitet av förfarandet beror på flera faktorer: försummelse av sjukdomen, patientens ålder, närvaron av urinvägsinfektioner, samtidig patologier grad tömning, erfarenhet endovaskulär kirurg som kommer att utföra EMAT.

En tredjedel av patienterna har observerat en positiv urodynamik under veckan. Minskar, ömhet och andra negativa symtom minskar. Under den första månaden efter blockering av prostata artärer finns en minskning av prostatakörteln, restaurering av sexuell funktion och urinering. Det finns fall då den nödvändiga effekten uppnås under hela året.

Förberedande skede

Att genomföra en sådan högteknologisk operation kräver noggrann preliminär diagnos. Planerad sjukhusvistelse inkluderar ett antal undersökningar och instrumentella analyser: totalt och biokemisk blod, HIV, Wasserman, analyser för hepatit, koagulering, elektrokardiogram, bröströntgen.

Dessutom rekommenderas att genomgå ultraljud av prostata och kärl i benen. Om en cancer misstänks, testas för oncomarkers, en nivå av prostataspecifikt antigen i blodet och biopsi av prostatavävnaden.

En rektal fingerundersökning av det drabbade organet är obligatoriskt. Före operationen utförs ett test på patientens känslighet mot anestesi. Det är nödvändigt att informera läkaren om förekomsten av allergi mot något läkemedel.

Mannen utför hygien och barberar håret i det intima området (10 cm under och över inguinsvikten). På morgonen måste du göra en rengörande emalj.

På tröskeln till embolisering är det oönskat att äta tung mat med hög kaloriinnehåll. Fyra timmar före proceduren bör du sluta äta och begränsa dricka.

Omedelbart före operationen installeras en flexibel urinledningskateter under emboliseringen av artärerna i prostata. Preliminära medicinska preparat för kirurgisk ingrepp, som innefattar sedativa och antibakteriella läkemedel, utförs. Vid negativa effekter under proceduren utförs symptomatisk behandling.

Alla man manipulationer i den bakre positionen på baksidan. För att kontrollera patientens välbefinnande kopplas de till specialutrustning. Sensorer som övervakar hjärtets arbete, placera på bröstet, hand på manschetten, så att du kan övervaka trycket. På fingerens finger upprättar en sensor som styr syrgasnivån i blodet. Vissa patienter (särskilt äldre) kan behöva ytterligare matning genom en mask eller plaströr i näsborrarna.

Embolisering avser minimalt invasiva och smärtfria metoder för att bekämpa prostata patologier. Generellt behöver man inte anestesi, tillräckligt med lokalbedövning.

Processen att genomföra EAP

Alla manipuleringar under emboliseringen av prostatakörtlarna utförs med hjälp av medicinsk utrustning med hög precision, vilket ger en tydlig visualisering i realtid.

Till att börja med utförs lokalbedövning i området av lårbensartären. I ljumsområdet görs en liten punktering, genom vilken en speciell kateter införs i ett stort kärl. På denna artär passerar det flexibla röret till mindre prostata platser.

Efter att instrumentet träffat den önskade artären som tillhandahåller körtelnäringen utförs dess blockering genom att införa en speciell substans bestående av små partiklar (embolier). Emboli överlappar blodbanan till det drabbade organet. Blodtillförseln är blockerad från båda sidor, utan ytterligare punktering krävs.

För kontroll av blockeringens kvalitet utförs kontrollkontrast. Vid slutet av proceduren tar kirurgen bort katetern, pressar på punkteringsområdet, stänger bandaget. Beroende på patientens tillstånd och graden av försummelse av sjukdomen tar embolisering 1-5 timmar. Det finns ingen lång rehabiliteringsperiod.

Förväntat resultat

Statistiken för EAP visade att det i flera år efter förfarandet finns en bestående eftergift. Embolisering av artärer i prostataområdet medför följande resultat:

 • prostatan reduceras med mer än hälften
 • behöver inte upprepas
 • med kateterisering av blåsan eller cystostomin reduceras nivån av PSA till 5,37 ng / ml;
 • utan föregående exponering för det urogenitala systemet reduceras PSA-nivån till 3,5 ng / ml;
 • adenomatisk nod minskar med 43%;
 • normalisering av urinprocessen (hastighet - 13-16 ml / s, varaktighet - 30 sekunder).

Patienter som lider av akut urinretention använder ständigt katetrar. Efter embolisering av artärer som matar prostata, urinera en tredjedel av männa omedelbart. Det negativa resultatet registrerades endast i 2% av alla fall. Patienterna behövde kirurgiskt ingrepp (trokar epicystomy) för att skapa förutsättningar för urinutflöde. Efter en och en halv mån är patienterna helt återställda och kan gå på toaletten själva.

Eventuella komplikationer

Embolisering av prostatakörtlarna är ett mycket effektivt och relativt säkert sätt att behandla patologier. Män bär proceduren väl, och komplikationer är sällsynta. Bland de negativa resultaten av EAP urskiljas: blod i urinen (hematuri) och sperma (gemospermiya), tömning (fördröjning, ofta behov av ömhet processen), allergiska reaktioner mot läkemedel, som framträdde under och efter operationen. Hälften av patienterna klagade på att gnugga och dra smärta i underlivet under de första timmarna efter proceduren. Osteroidala antiinflammatoriska läkemedel kan ta bort ett obehagligt symptom.

Det vanligaste problemet är det hematom som bildas vid stället för införandet av katetern. Vanligtvis behöver inte ytterligare behandling och passerar självständigt efter några dagar. I svåra fall rekommenderas kalla kompressor och speciella salvor. Vissa svårigheter uppstår vid tillbakadragandet av kontrastmaterial från en mans kropp. Processen bör vara under överinseende av en läkare, då markören inte kommer att skada patientens genitourinary system.

Som regel försvinna de negativa konsekvenserna av att blockera prostata arterierna ganska snabbt. För hela förfarandets övning fanns det inget fall av allvarliga komplikationer (till exempel blödning, kränkningsförmåga). På grund av detta blir metoden mer och mer populär, och dess effektivitet i kampen mot godartad prostatahyperplasi är erkänd över hela världen.

Framgången av operationen beror i stor utsträckning på kvaliteten på medicinsk utrustning och kvalifikationer hos den behandlande läkaren. För att få ett positivt resultat och förhindra komplikationer är det viktigt att välja en bra klinik och en professionell med en bred erfarenhet av att arbeta med små fartyg. I detta fall är risken för manlig hälsa minimal.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.