Huvud
Behandling

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Tumör av prostata hos män

Ökad livslängd hos en person innebär nya hälsoproblem för äldre framför medicin. En av uppgifterna är behandling av prostata adenom hos män, vars symptom börjar dyka upp redan vid 50 års ålder och upp till 80% av den manliga befolkningen påverkar åldern.

Sjukdomen utesluter inte lika rika och låginkomstiga människor, beror inte på ras och bosättningsort.

Vad är adenom?

Den anatomiska strukturen i prostatakörteln (prostata) förbinder den med urinorganens organ, nämligen urinröret och blåsan. Den ligger under blåsans nacke och täcker urinröret runt ryggen. Formen liknar en valnöt.

I vävnaden skiljer sig glandulära lobler och stromaldelen (basen). Huvuduppgiften för glandulära celler är utvecklingen av hemlighet, som ingår i spermierna, där spermierna lever under lång tid. Vid normala storlekar stör prostata inte urinflödet från blåsan. Processen att urinera i en frisk man är fri.

Men med hyperplasi (proliferation) av vävnad finns kompression och förminskning av urinröret. Det finns en förändring i krökningen, förlängning i urinrörets prostatiska del. Minskad diameter av urinröret liknar en slitsöppning. Graden av förfall beror på tumörens tillväxt.

Noduler bildas från glandulära och stromala celler. Tillväxt, i motsats till cancer, är godartad. Adenom i prostatakörteln släpper inte ut giftiga ämnen i blodet, spjälkar inte i de närliggande bäckenorganen.

Vissa författare uppmärksammar moderna studier som har funnit huvudrollen i att klämma urinröret vid proliferation av inte prostata, men de små submukosalkörtlarna i blåsans hals. De bildar tre möjliga tillväxtcentra:

 • lateral (2), kallad periuretral;
 • posterior (1), pericervical.

Sjukdomen åtföljs av en symptomatisk urinvägs sjukdom på grund av mekanisk obstruktion. Och detta skapar farliga förutsättningar för överliggande organ för urinering (blåsor och njurar). Stagnation av urin orsakar utvecklingen av lokal inflammation, sprider den snabbt till njurvävnaden, prostata i sig.

Huvudarbetsarmen utdrivning urin från blåsan (detrusor), första hypertrofi som ständigt belastar att "push" flödet av urin genom en smal kanal. Denna process orsakar irritation av nervänden (a-receptorer). De är särskilt många i blåsans nacke och i urinröret. Mekanismen för återflöde (retur) av urin i njurbäckenet aktiveras. Och detrusorn försämras gradvis tillsammans med bäckensgolvets muskler. Det är redan omöjligt att anpassa sig till att urinera.

Typer av adenomatös proliferation

Enligt formuläret skiljer läkare:

 • sfärisk;
 • päron;
 • en cylindrisk tumör.

Det kan bestå av flera noder av olika slag. När du tar bort en godartad tumör, identifiera noder som väger från 5 g till 200 eller mer.

Beroende på struktur och lokalisering utmärks tre typer av adenomer:

 • med penetration inuti blåsan, deformation av livmoderhalsen och arbetsförstöring
 • med tillväxt i riktning mot rektum - processen för urinering är inte föremål för betydande förändringar, men den bakre delen av urinröret inte kan reduceras, så blåsan är en del av urin;
 • komprimeringen sprider jämnt i körteln, det finns ingen uttalad ökning, det mest fördelaktiga utseendet, eftersom urineringsprocessen inte lider, finns det ingen kvarvarande urin i urinblåsan.

Enligt andra författare kallas tumörer:

 • vid spridning till rektum - sub-tubulär;
 • när det spirer i blåsan - intravesikal;
 • I fallet med en anatomisk triangelvägg av blåsan - retrotrigonal.

Enligt den histologiska bilden utmärks adenomer beroende på den rådande cellkompositionen:

 • glandular;
 • myom;
 • fibrotisk;
 • blandad.

Varför utvecklar adenom?

Orsakerna till prostataadenom är väl studerade. Den mest fullständiga förklaringen ges av hormonteori. I den manliga kroppen finns inte bara manliga könshormoner (androgener) ständigt närvarande, utan även kvinnliga (östrogener). Hälsan är säkerställd av balansen av deras innehåll i blodet.

Hormonal omstrukturering börjar hos män efter 45 år och fortsätter till äldre ålder. Detta ökar andelen östrogener. I prostataadenom omvandlas testosteron i prostatakörteln till dihydrotestosteron med deltagande av enzymet 5a-reduktas. Proteinkomplexen av denna substans är aktivatorer av proliferation av prostataceller. Processen kallas "godartad hyperplasi".

Av omedelbara skäl ska faktorer som bidrar till utseende av prostata adenom särskiljas. Dessa är sådana vanliga manliga svagheter som:

 • fetma;
 • ovillighet att röra sig, gå (brist på motion);
 • rökning;
 • irrationell mat med passion för skarpa och feta rätter;
 • alkoholmissbruk.

Ärftlig predisposition spelar också en roll. Kombinationen av dessa faktorer med äldre, högt blodtryck och andra förändringar ökar ackumuleringen av dihydrotestosteron.

Det fanns ingen signifikant skillnad i benägenheten att utveckla prostatahyperplasi hos män:

 • med olika sexuell aktivitet och orientering;
 • föregående venerala sjukdomar.

symtomatologi

Adenom av prostata hos män kan vara nästan asymptomatisk. Hyperplasi detekteras under en förebyggande undersökning på ett förhospital. Men patienten bryr sig inte om körtelns tillväxt. Urologer associerar manifestationen av symtom med individuella egenskaper och riktning av tumörtillväxt. Hos män med en ökning av prostata i ändtarmen, förekommer inte tecken på sjukdomen under längre tid.

Behandlingen av sjukdomen beror på svårighetsgraden av symtomen. Det är vanligt att identifiera 2 grupper av symtom som hör samman med den kliniska kursen:

 • vilket indikerar en svår tömning av blåsan;
 • störa funktionen av ackumulering och lagring av urin.

Patienterna bör vara väl medvetna om att det inte finns några specifika symptom specifika för prostata adenom ensam. De kan åtfölja olika urologiska processer, inte exklusive cancer. Därför krävs en fullständig undersökning för att diagnostisera och välja en behandling.

Vad är symtomen på urinering som upplevs av patienter?

Avbruten urinering uppvisas av följande symtom:

 • känsla av konstant och ofullständig tömning efter att ha gått på toaletten;
 • frekvent urinering
 • ökad nattsång
 • behovet av ansträngning i början och i slutet av urineringstiden
 • intermittent eller trög ström;
 • Förekomst av smärtsamma känslor i form av överensstämmelse med varje urinering;
 • långsam frisättning av urin droppvis.

I de flesta patienter uppträder dessa tecken i början av sjukdomen och varar upp till 10 år. Blåsan har tillräcklig kompensationsförmåga på grund av detrusorkraften och "utvisar" all ackumulerad urin. Det finns inga stillastående manifestationer än.

Efter ett tag ersätts muskelhypertrofi med aton och uttorkning av blåsans vägg, vilket medför ackumulering av resterande urin. Män märker att den vanliga bågformade urinströmmen blir en ren riktning, blir trög, utsöndras periodiskt i droppar trots stark ansträngning. Stagnation främjar inflammation.

 • rezi med urinering
 • en blandning av blod i urinen, missfärgning;
 • ensidiga ryggsmärta kan indikera vidhäftning av pyelonefrit.

Hur är tecken på störningar vid insamling och lagring av urin?

Urinblåsan utför funktionen av ackumulering och retention av urin före urinering. Om hans ton går förlorad, muskelfibrerna atrofi, då kan kroppen inte fungera som en lagringsenhet. Bubblan sträcker sig.

Detta indikeras av symptomen:

 • en man upptäcker urininkontinens både på natten och under dagen;
 • Önskan att urinera är oöverstiglig (imperativ), kan förekomma i någon inställning, inte reglerad av människans vilja
 • patienten har ständigt en önskan att urinera;
 • Urin häller ut i små portioner, vilket inte leder till lättnad.
 • det finns perioder av urinretention.

Urineringstypen kallas paradoxal, eftersom urinretention sker på grund av inkontinens. Dessa symtom irriterar mannen, orsakar ångest, patienten blir nervös, lider av sömnlöshet, upplever huvudvärk. Kroniska sjukdomar hos andra organ förvärras.

Mer information om manifestationen av symptom på prostata adenom finns i denna artikel.

Klassificering i utvecklingsstadier

Uppdelningen av sjukdomsförloppet i scenen beror på käftens storlek och skadan på patientens kropp.

Steg kompensation (latent eller dold) - tumörtillväxt medan den är obetydlig och blåsmuskeln och bäckenbotten har tillräcklig kraft för att tvinga urin genom urinkanalen avsmalnad. Varaktigheten av kliniska manifestationer varierar individuellt från två år till tolv. Det beror på de allmänna egenskaperna hos den manliga kroppen, utvecklingen av musklerna. Med kompensationsapparatens svaghet minskar perioden och en progressiv tillväxt av neoplasmen observeras.

Steg för subkompensation bestäms av tecken på ackumulering i urinblåsan, en minskning av blåsans funktioner.

Steg dekompensation - fullständig eliminering av processtömningsblåsan atrofierade, når residualurin 2 l gjutning sker infekterade partier av njurbäckenet, njurskada, tills utvecklingen av kronisk sjukdom.

Hur påverkar alkoholhaltiga drycker manifestationerna av adenom?

I de 1-2 stadierna av sjukdomen märker patienter ökade symtom efter stressiga situationer, generell hypotermi och till och med en mindre dos alkohol. Micturition lingers, det blir smärtsamt. Det finns konstanta sprickor över puben, ibland bestrålning i nedre delen av ryggen.

Vid framställning av alkoholhaltiga drycker används förutom etylalkohol följande:

 • potenta växtextrakt
 • smaker och smaker;
 • konstgjorda färger;
 • kvävehaltiga ämnen (i öl);
 • organiska syror;
 • tannin;
 • tanniner;
 • andra typer av alkoholer.

Alkohol verkar genom hormonella störningar, det blockerar syntesen av androgener och främjar ackumulering av östrogener.

Varför är sjukdomen farlig?

Benign prostatahyperplasi är inte i sig innebär en risk för patientens liv, men bristen på snabb behandling leder progressiv tumörtillväxt till negativa konsekvenser av BPH, komplicerade kurs.

De bidrar oftast till utveckling:

 • infektion i urinvägarna;
 • stenbildning;
 • akut urinretention
 • hydronefros.

Denna patologi orsakar allvarligare dysfunktion i urinvägarna och njurarna.

Diagnos av prostata storlek

Män bör veta vilka läkare som är specialiserade på upptäckt av sjukdomen och efterföljande behandling. Urologer är engagerade i diagnosen prostatahyperplasi. Vid inträde med akuta symptom på sjukhuset, där det inte finns någon specialiserad avdelning, genomförs mottagningen av vårdkirurg.

För att klargöra diagnosen är det nödvändigt att fastställa graden av utvidgning av prostata. Följande metoder används för detta:

 1. Fingerstudie genom ändtarmen - palpation utförs med två fingrar från ändtarmen och å andra sidan trycker i suprapubic zonen. Hos män med normal vikt kan urologen bestämma storleken och konsistensen hos körteln, känna knutarna. För fullständiga patienter och en starkt utvecklad press är denna taktik inte bra. Därför kan du använda en annan teknik.
 2. Genom urinvägskanalen sätts en kateter inför förekomsten av droppar urin. Dra sedan försiktigt det och märka suspensionen av urinering (ett tecken på kontakt med prostata). Samtidigt bestäms kateterets början av fingrarna i ändtarmen. Efter fullständig extraktion beräknas prostataens längdstorlek med hjälp av skillnaden i de observerade segmenten. Nu vet några urologer på så sätt.

Prostata adenom 1 grad bekräftas:

 • måttlig ökning i storlek
 • förmågan att kringgå kroppen över hela gränsen med ett finger (med en signifikant ökning av den övre gränsen kan inte fastställas);
 • närvaron av ett litet utsprång i lymfkörteln i ändtarmen
 • definition av längsgående spår mellan aktierna.

Mer exakt bestämma storleken på transrektal ultraljud (TRUZI - enligt medicinsk terminologi). Patientens rektum injiceras med en ultraljudsanalysator i form av ett tunnt rör. Det bestämmer volymen av prostata.

Normal är 20-30 ml, mer exakt, beräknad med en speciell formel med hänsyn till patientens ålder. Följaktligen är rätt längd, tjocklek och breddsparametrar:

Med adenom bör nodenas form och plats beaktas.

Hur bekräftas prostatahyperplasi?

För att fastställa sambandet mellan en förstorad prostata och adenomatös tillväxt används ytterligare studier. Uroflowmetry är en teknik som gör att man kan identifiera urineringstörningar med hjälp av sådana parametrar som:

 • tid i början av processen
 • hastigheten hos urinströmmen;
 • varaktighet av utsöndring;
 • volym utsläppt urin och rest.

På så sätt styrs blåsans funktion. Urinalys kontrolleras för att identifiera tecken på inflammation (leukocyter, bakterier) och en tendens till stenbildning (salt i sediment, mikrohematuri).

För att utesluta associering av prostataförstoring med en cancer-tumör utförs ett blodprov för ett specifikt antigen (prostata-specifik antigen-PSA). Reaktionen föreslås passera i syfte att upptäcka tidigt för alla män över 50 år. Med ett misstänkt resultat tillverkas en cellbiopsi från prostatanoden.

Cystoskopi - undersökning av insidan av blåsan hjälper till att identifiera stenar, inflammation, spiring av adenom.

Behandling av initiala manifestationer

Behandling av adenom i prostatakörteln med liten storlek och inga symptom på en man är inte nödvändigt. I sådana fall använder urologer övervakning av övervakning och årlig övervakning. Patienten måste dock följa läkarens instruktioner för kost och näring.

 • Att titta på vikt, vid överskott - att engagera sig i fysisk belastning och att begränsa kaloriinnehållet i produkterna.
 • i kosten undvik övermålning av skarpa, stekta, röka, salta rätter, irriterande urinvägarna;
 • Kategoriskt förbjudet användning av alkohol, starkt te och kaffe;
 • mer finns det sura mjölkprodukter, spannmål, grönsaker och frukt;
 • köttet kokas bara.

Genomförandet av rekommendationer "läker" hyperplasi möjliggör långvarig retardation av tumörtillväxt och symtom på urinproblem. I detta skede använder många män folkrecept. Läkare i denna fråga avstår från rekommendationerna, eftersom inga studier och tillförlitliga uppgifter om ämnet har utförts.

Användning av läkemedel

Medicinering eller konservativ behandling indikeras i avsaknad av möjligheten att snabbt avlägsnas adenom eller med en kategorisk vägran av patienten. Droger kan tillfälligt ta bort symtomen på svårighet att urinera, men ger inte en bestående effekt.

Två grupper av droger används. Blockers av a-receptorer - lindra spasmen i muskelfibrerna i urinrörets första del, underlättar urinets utsöndring. Förberedelser av gruppen:

Hämmare av 5-a-reduktas hämmar enzymet som främjar ackumuleringen av dihydrotestosteron. Drogen innehåller:

 • Finasterid (analoger av Zergon, Alfinal, Prosteride, Proscar);
 • Dutasterid (analog av Avodart).

Likoprofit - ett örtmedel, inkluderar:

 • lykopenkarotenoid;
 • användbara vitaminer;
 • mikronäringsämnen.

Läkemedlet kan ackumuleras i prostatas vävnader, ta bort inflammation, skydda cellerna i körteln, kontrollera deras tillväxt.

Om principerna för behandling av prostataadenom läs i denna artikel.

Kirurgiska behandlingsalternativ

Operativ behandling är nödvändig med den snabba utvecklingen av adenomtillväxt med komprimering av utmatningsvägarna och tecken på urinretention. Och även om patienten vände sig i komplikationerna av sjukdomen och det finns ett allvarligt hot mot njurapparatens funktion.

 • storleken på adenomen
 • patientens ålder
 • allmänna villkoret.

Minimalt invasiva tekniker utan hudincision kan användas i okomplicerat flöde, små storlekar. De är:

 • i verkan av en laser ledde till prostata genom urinröret;
 • mikrovågsbehandling;
 • radiovågablation, som förstör tumörceller;
 • Användning av enheten med ultraljudsvibrationer med hög frekvens.

Den vanligaste operationen är transuretral resektion av prostata (TUR). Det utförs under generell anestesi genom urinröret. Komplikationer kan vara:

 • cicatricial narrowing;
 • skada på livmoderhalsen
 • urininkontinens.

Drift av en prostatektomi (adenomektomi) - Spenderas under anestesiåtkomst genom en hud och muskler i en bukvägg. Det indikeras för stort adenom och närvaron av stenar i blåsan. Avlägsnar all överflödig vävnad som är nödvändig för att avlägsna en mekanisk obstruktion mot urinflödet. Patienterna är på sjukhuset i 7-10 dagar.

Vad är ett adenom på teorin om åldrande av kroppen? Denna manifestation av klimakteriet hos män, genitalernas önskan att kompensera för framtida upphörande av aktiviteten. Hjälper minska sannolikheten för allvarlig ström:

 • Motoraktivitet vid vilken ålder som helst, övningar för bäckensmuskler;
 • Övergången av en man till mat är huvudsakligen gröt, stallost, grönsaker och kycklingkött;
 • upphörande av alkoholanvändning, inklusive öl och rökning.

Ålderdom kan vara mer tillförlitlig och hälsosam. Det beror på genomförandet av rekommendationerna från läkare i arbetsför ålder.

Ett hot mot kroppen eller vad är farligt för prostata adenom för män?

Enligt statistiken är prostata adenom den mest kända och utbredda sjukdomen. I detta avseende lägger vissa män inte stor vikt vid denna lidande, som avslöjades i de tidiga stadierna. Sådana beslut är mycket farliga, eftersom om ingenting görs är konsekvenserna oundvikliga.

Du borde veta att detta inte är en inflammatorisk process av prostata, det är en godartad tumör. Låt oss se varför det är omöjligt att ignorera utvecklingen av denna patologi.

Alla stadier av prostata adenom

Läkare identifierade tre huvudstadier av sjukdomen. Den första etappen av prostataadenom karakteriseras av exakt 1 grad av patologi. Det har sådana symptom:

 • Frekvent urinering,
 • En dålig ström av urin,
 • nokturi,
 • Delvis tömning av blåsan.

I det första skedet känner mannen nästan ingen betydande förändringar i kroppen. Forskare bekräftade att detta stadium av sjukdomen kan vara cirka tio år utan att patientens hälsa försämras. Om behandlingen startas i tid, går adenomen inte till andra etappen och försvinner snabbt från kroppen.

Den andra graden av adenom har sådana symptom:

 1. Ackumulering av urin i urinblåsan,
 2. Retention av urin,
 3. Intermittent process av urinering,
 4. Smärta vid urinering,
 5. Urininkontinens.

På grund av att detrusorarbetet störs går en man ofta på toaletten, men kan inte helt tömma blåsan. Urin blir mer viskös på grund av vad det är smärtsamt för en man att hälla den.

På detta stadium placerar läkare en kateter i den urogenitala kanalen, vilken avlägsnar resterande urin. I sällsynta fall kan kirurgi vara nödvändigt.

3 grader är typiska för sådana manifestationer:

 1. Slöhet och trötthet,
 2. förstoppning,
 3. Dehydrering av kroppen,
 4. Kräkningar eller illamående.

Detta är den farligaste scenen, där inget kan hjälpa till att ta bort den återstående urinen och sedan börja ett njurfel. Blåsans storlek ökar.

På grund av det faktum att musklerna inte längre krympar, sker urinutskiljning godtyckligt. Då kan endast kirurgi hjälpa.

 • Symptom på adenom;
 • Orsaker till förekomsten.

Vad är farlig sjukdom?

Naturligtvis är adenom inte en dödlig sjukdom, men det försämrar avsevärt ett fysiskt tillstånd hos en person. Det är viktigt att veta vad som är farligt om denna patologi. Det första som påverkar det är urinröret. Adenoma pressar passagen, för vilken en enkel resa till toaletten blir en hel affär.

Med den aktiva utvecklingen av denna sjukdom kan inkontinens uppstå och då kommer problem att bli mer. Stagnation av urin framkallar infektionens utveckling, i samband med vilken det finns en hög sannolikhet att inflammatoriska processer kommer att uppträda och i slutändan ytterligare sjukdomar som:

Dessutom har en man kroniskt njursvikt. Alla ytterligare sjukdomar komplicerar huvudpatologin och då krävs kirurgi.

Som du kan se är prognosen inte tröstande. Därför får vi inte låta adenomen i prostata vara lång i kroppen.

Vilka konsekvenser kan det finnas?

Med tanke på graden av adenom och individuell människors hälsa kan konsekvenserna vara mycket olika. Kvaliteten på sexuellt liv kommer till exempel att oundvikligen leda till. Ejakulation kan orsaka svår smärta och fruktansvärt obehag. Dessutom förlorar en man med tiden en kraft.

Sådana problem bidrar till depression, och detta är ett stört mentalt tillstånd. Mannen blir osäker. Förlusten av sexuella funktioner leder till panik och förvirring.

Du kommer också att förvärva ytterligare sjukdomar som är kroniska. Till exempel bekymrar bildandet av njurstenar patienten och kräver kirurgisk ingrepp. Om du inte vill samla en hel massa sjukdomar behandlar du i tid prostata adenom.

Hur identifierar man sjukdomen?

Även om den initiala graden av adenom kan varas i flera år, kan den fortfarande ses. Det första du behöver lära dig att göra själv är att regelbundet gå till urologen och genomgå en undersökning. Dina test kan visa närvaro av svullnad, när den är född. Om hur diagnosen utförs och vilka test som behövs kan du ta reda på det här.

Den andra är att övervaka tillståndet av din penis och processen med urinering. Den minsta förändringen bör uppmana dig att gå till doktorn.

Glöm inte att rätt tid och rätt behandling kommer att rädda dig från hemska konsekvenser och extra pengar.

Statistiken är hänsynslös, och enligt hennes information är det känt att efter 50 år lider en stor andel av den manliga befolkningen på planeten av denna eller den här sjukdomen i prostatakörteln. Den förstorade prostaten stör den smidiga livsstilen hos en man och påverkar dess kvalitet. Några patologiska processer uppträder ganska ofta, andra - kan pussa och se många saker i sin praxis av urologer, men i vilket fall som helst innan du börjar behandla prostata, bör du upprätta den korrekta diagnosen. Och bara då välja metod och plats för behandling. Detta kan vara både metoderna för traditionell medicin och folkrecept, och behandling i Tyskland, men i vilket fall som helst, ska läkaren ge framsteg. Låt oss dö på de vanligaste patologierna: prostatit, cysta, stenar, tumör (hyperplasi och prostatacancer) och överväga metoderna för deras behandling.

diagnostik

Att fastställa en korrekt diagnos av en man för att hjälpa läkare utvecklade många olika sätt. Att hitta tillståndet i prostatakörteln, applicera inte bara manuella metoder, men också instrumentala. Allt detta kan göras på kliniken eller på din bostadsort eller utomlands, särskilt i Tyskland.

För diagnosens syfte används följande metoder:

 1. Manuell - digital rektal undersökning.
 2. Analys av utsöndringen av prostata.
 3. Allmänt blodprov.
 4. Urinanalys.
 5. PCR-diagnostik.
 6. PSA.
 7. Ultraljud eller TRUZI prostata.
 8. HERR
 9. CT.
 10. Biopsi.

Alla ovanstående metoder gör att du kan diagnostisera en prostatas sjukdom i rätt tid. Och först efter denna behandling är ordinerad. Och exakt vilken väg som är mer lämplig för en man, bestäms den endast av läkaren, varhelst prostatan behandlas - hemma, i Tyskland, Israel eller på sjukhuset i hans distrikt. Endast läkaren kan berätta vad patienten behöver: ta piller, injicera, behandla med lasern, komplettera behandlingen med folkmedicinska läkemedel, tillämpa olika nationella recept, och kanske bestämma om operationen.

Inflammation av prostata

Bland alla prostata sjukdomar hos män hålls mästerskapets palm fast vid prostatit. Många faktorer bidrar till utvecklingen av denna patologi. De främsta orsakerna till prostatit är:

 • trauma;
 • hypotermi;
 • Minskad immunitet
 • Stagnerande fenomen i bäckenområdet;
 • Hormonala störningar;
 • Infektioner och STD

symtomatologi

Ofta, med prostatainflammation, klagar män av feber, särskilt i perineum, smärta i nedre delen av ryggen, ljummen och underlivet. Patienten störs av dysfunktionen av urinering: snabbt, med skärningar, brinnande, frekventa uppmaningar förekommer och på natten. Det finns tecken på förgiftning. Vid akut inflammation uttalas symtomen, med en kronisk kurs smutsas symptomen på inflammation.

Läkningsåtgärder

När alla nödvändiga studier har utförts, ordineras behandling. Och eftersom sjukdomen har många olika typer, kommer behandlingsspecifikiteten att övervägas för varje enskilt fall. Vid vägran från behandling utvecklar mannen komplikationer: cysta, konkrement, svullnad och andra obehagliga följder. Metoder för behandling kan vara:

 1. Användning av läkemedel. Först påbörjas behandlingen av prostata, som påverkas av inflammatoriska processer, med antibakteriella läkemedel. Dessa läkemedel väljs individuellt och kan effektivt bekämpa patogenen. Omgå inte immunmodulerande läkemedel, antiinflammatoriska läkemedel, vitaminer.
 2. Behandling av prostata, påverkad prostatit i kronisk fas, genomförs framgångsrikt med hjälp av olika fysioterapiprocedurer. Inflammation behandlas med en laser, ett magnetfält, ultraljud, reflexbehandling används, men alla dessa procedurer tillämpas först efter det att den akuta fasen av sjukdomen har blivit stoppad.
 3. Det är viktigt för snabb återhämtning och underhåll av en hälsosam livsstil, användning av speciell gymnastik och massage.
 4. Kanske i detta fall och behandling av prostata med örter. Alternativ medicin erbjuder en mängd olika folkrecept. För det första är effektiviteten pumpa frön. Inte sämre än dem och persilja, hassel, asp och många andra örter. Men innan du upplever behandling av folkmedicin, behöver du rådfråga en specialist.
 5. Ett separat område är att markera och behandla prostata hos män med hjälp av biprodukter. Propolisbehandlingsrecept används ofta och kombinerar ofta växtbaserad behandling med honung. Många specialister i traditionell medicin argumenterar för att effekten på prostatit av biet underminerar ger en fantastisk effekt. Men oavsett vilken metod du vill, ska läkaren godkänna det.
 6. Stor framgång i behandlingen med användning av olika metoder och läkemedel gjordes av specialister i Tyskland.

Med snabb diagnos och behandling av prostatit är resultatet positivt. Om sjukdomen inte behandlas, kan det finnas olika komplikationer. Till sådana negativa konsekvenser ingår en tumör, stenar och en cyste av prostata.

Concrements and cavities

Cystor och stenar bildas i prostatakörteln oftare på grund av brist på adekvat behandling av kronisk prostatit. Efter att ha utfört olika undersökningar (där de tillbringades - i Ryssland eller Tyskland) behandlas behandling. Läkaren väljer behandlingsmetoderna för detta organ individuellt.

Dessa patologiska förändringar i prostata män kräver ett allvarligt tillvägagångssätt. Självmedicinera inte. Förmedla din hälsa till en specialist.

neoplasmer

Influensa av olika patologiska faktorer kan vara en drivkraft för bildandet av en manlig körteltumör. Maligna neoplasmer i prostata kallas cancer. Bildandet av godartad genes i medicin kallas BPH (benign hyperplasi) eller prostata adenom.

Den största risken för neoplasmer är att i de första stadierna är symtomen på en godartad och malign tumör i prostata i många avseenden liknande. Och bara tidig diagnos och behandling kan ge en gynnsam prognos för människors liv och hälsa. En hög effektivitet utförs i Tyskland.

symptom

Hur är likheterna manifesterade? Tumman bildar och växer, gradvis klämma urinröret. Det finns problem med urinering.

Malign prostatatumör och hyperplasi skiljer sig inte bara från förmågan att bilda metastaser, utan också i form av tillväxt. Huvudriktlinjen vid diagnos av cancer är en hög nivå av prostatiskt specifikt antigen.

Cancerterapi

Liksom i andra områden av onkologi beror ett positivt resultat vid behandling av prostatacancer på scenen och differentieringen. Dessa data fastställs med prostata biopsi.

Prostata terapi för cancerformer utan metastaser är möjlig med hjälp av följande metoder:

 • Läkemedel. Behandling av prostata utförs med läkemedel som innehåller hormoner. Dessa substanser undertrycker tillväxten av malign neoplasma och underlättar människans tillstånd. Det används mycket sällan och endast i fall då andra metoder är kontraindicerade.
 • Strålbehandling. Behandlingen består i bestrålning av prostata och regionala lymfkörtlar upp till en total dos av 70 Grå.
 • Brachyterapi. Radioaktiva korn införs i den drabbade prostata. Detta verktyg gör det möjligt att öka bestrålningen av cancer och för att minimera bestrålningen av omgivande friska organ och vävnader.
 • Avlägsnande av prostata. För närvarande är den vanligaste laparoskopiska tekniken för borttagning av prostatakörteln. Extirpation påverkas också av de närliggande lymfkörtlarna och de seminalblåsor. Vissa manipuleringar kan utföras med hjälp av en laser.
 • För närvarande är prostatacancerbehandling i Tyskland utbredd. Tyska specialister för cancerterapi använder de senaste resultaten inom medicinen. Men om tumören är i ett försummat tillstånd, då kommer det inte ens att kunna ge några garantier.

Behandling av prostata, som påverkas av malign neoplasma med närmaste metastaser, syftar till att bevara patientens kvalitet och livslängd. De vanligaste läkemedlen baserade på hormoner, och eventuellt strålbehandlingens inverkan. Kirurgisk ingrepp utförs för att lindra en mans tillstånd. Behandling av cancer med folkmedicin är strängt kontraindicerat! Varken behandling av folkrättsmedel, bettesoppa eller mirakelpiller från reklam kommer också att hjälpa till - alla manipuleringar bör endast utföras i en medicinsk institution.

Terapi av hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi är mottaglig för flera behandlingsmetoder. De är ganska olika, men utnämningen bör endast göras av en läkare, eftersom effektiviteten av något botemedel beror på sjukdomsfasen och orsakerna som orsakade det. Vid inledande skede, med tillstånd av en specialist, är det möjligt att behandla prostata med örter, andra folkmedicin och biodlingsprodukter, inklusive biet soppa.

Hyperplasi av prostata i de inledande stadierna botas av medicinering. Prescribe droger som slappnar av musklerna i prostata och blåsans hals. Detta gör urineringens åtgärd enklare. Läkemedel som blockerar testosteronbildning, minskar prostatakörteln och förhindrar urinblåsan.

Till kirurgisk ingripande tillgodoses endast till senare skeden av sjukdomen. Tidigare var öppen kirurgi allmänt använd via bukväggen, men för närvarande kom den laparoskopiska metoden fram. Dessutom ökar laserbehandlingen fart. Under denna manipulation sker tillgång till den förstorade prostata genom urinröret, och en så kallad förångning av prostata vävnaden utförs med hjälp av en högeffektslaser.

Alla sjukdomar i prostatakörteln (prostatit, cyste, stenar, hyperplasi, cancer och andra) kan behandlas adekvat om de diagnostiseras omedelbart. Självmedicinera inte, som du kan se är symptomen på prostata sjukdom i stort sett lika, och misstag kan vara dödliga. Och var att behandlas - här eller i Tyskland - är det upp till dig. Det viktigaste är att utföra alla urologsutnämningar och ta mediciner. Var frisk!

Orsaker och symtom på tumörutveckling i prostatakörteln

Tumörer av prostata hos män upptar förekomsten av en av de första platserna. Oftast definieras denna patologi i åldersgruppen 40 år och äldre, hos unga är onkologiska lesioner av prostata sällsynta.

Idag bestäms prostatacancer hos en man huvudsakligen under en oavsiktlig diagnostisk undersökning, eftersom sjukdomen i tidiga skeden har mycket dåliga kliniska manifestationer. Anmärkningsvärda manifestationer uppträder huvudsakligen när cancernodet redan har börjat metastas, vilket signifikant komplicerar behandlingen.

Många undrar hur prostatacancer diagnostiseras i tidiga skeden, är det möjligt att märka symptom i tid och hjälpa en person?

skäl

Malign tumör i prostatakörteln, liksom många andra sjukdomar av denna typ, utvecklas huvudsakligen på grund av närvaron av en genetisk predisposition. I grund och botten kan sjukdomen bestämmas hos de patienter där en av släktingarna dog av onkologi. Ofta stiger risken med 10-15% om patientens far eller hans bror är sjuk med en liknande typ av tumör.

Hormoner spelar en stor roll vid bildandet av cancer tumörer. Så, till exempel, är det bevisat att överskott av testosteron och andra androgener leder till det faktum att en person först har ett adenom, vilket sedan kan degenerera till full cancer. Det faktum att testosteron påverkar en aktiv delning av celler i prostatakörteln bryts fissionens processer, vilket leder till utvecklingen av maligna neoplasmer.

Prostatorns tumörer utvecklas och i händelse av att en man försummar de elementära reglerna om näring, i stora mängder som absorberar fet mat. I feta livsmedel innehåller mycket sterol, vilket är inblandat i syntesen av testosteron och andra könshormoner. Och mycket har sagts om dessa hormons roll vid sjukdomsbildningen.

Rasförhållande spelar en stor roll vid tumörbildning. Sannolikheten att utveckla en godartad tumör är således högre bland asiatiska invånare, medan representanter för Negroid-loppet är mer benägna att bilda maligna tumörer. Européer är mellan asiater och företrädare för negroid race på frekvensen av diagnosen maligna neoplasmer i prostatakörteln.

symtomatologi

Tumör av prostatakörteln hos män är en patologi som passerar genom flera utvecklingsstadier. Det finns inga fall när den nya bildningen bara har dykt upp och är redan i sista skedet. Den första etappen kännetecknas av att tumörplatsen inte upptar mer än 5% av huvudkroppen. Att upptäcka sjukdomen under denna period kan bara vara av misstag, eftersom det inte finns några symtom ännu.

Om prostatas neoplasma utvecklas - kan symtomen vara frånvarande under lång tid. Gradvis utseende av tecken kommer att präglas av följande:

 • Urinströmmen blir svagare, dess diskontinuitet kommer att uppträda.
 • det kommer att finnas en konstant känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • patienten kommer ofta att lida en önskan att gå på toaletten, men vandring kommer inte att leda till lättnad;
 • i vissa fall kan urininkontinens förekomma.

Utseendet på sådana tecken är en följd av komprimeringen av nya urinledare med den nya urinröret. Många män under lång tid ignorerar dessa symptom utan att kontakta läkaren. Men de vänder sig till en specialist när följande problem uppstår:

 • bildandet av erektil dysfunktion;
 • Utseendet i urinen av stora blodproppar, som tidigare inte var;
 • svår smärta i perineal regionen.

Om tumören redan har börjat metastasera, kan patienten klaga över andra symtom som beror på vilka vävnader som har metastasiserats.

diagnostik

Att bestämma närvaron av en neoplasma i prostata är inte en lätt uppgift, eftersom denna patologi länge inte visar några symptom, så att patienten helt enkelt inte söker medicinsk hjälp.

Om patienten ändå vände sig till en specialist kommer diagnosen att baseras på en gammal, men beprövad metod - digital rektal undersökning. Under processen lägger doktorn ett finger genom anuset och prober prostatan med en bedömning av dess tillstånd. Om patienten klagar över smärta under studien kan man dra slutsatsen att det i detta område finns en aktiv inflammatorisk process.

Om en rektal undersökning tillåter dig att misstänka en patient av en neoplasma, är ytterligare forskning nödvändigtvis föreskriven. Ett av de viktigaste obligatoriska diagnostiska metoderna är bestämningen av nivån av prostataspecifikt antigen. Nivån av detta antigen ökar gradvis, hos människor äldre än 60 år anses normen vara 6,5 ​​ng / ml.

Om under studien för närvaro av en markör avslöjas dess avvikelse från normala värden, en biopsi utförs som hjälper till att bestämma tumörens natur och välja lämplig behandlingstaktik. Ytterligare tekniker som hjälper till vid diagnos kan vara ultraljud, CT, MR, utsedd enligt läkarens bedömning.

Metoder för behandling

Behandling av prostatacancer är inte en lätt uppgift. I princip skickas alla patienter som har denna patologi till ett radikalt avlägsnande av detta organ för att förhindra spridning av metastaser.

Situationen är emellertid ofta komplicerad av det faktum att patienten kan vara i ett försvagat tillstånd när det är dags att säga att kirurgisk ingrepp med full bedövning och efterföljande rehabilitering han inte kommer att överleva. Då rekommenderas patienten att vara under överinseende av en läkare, han är utvald symptomatisk behandling för att underlätta det övergripande tillståndet. Hur man behandlar en patient med prostatacancer bör välja en läkare. Ofta, efter en noggrann bedömning av situationen, kommer experten att rekommendera att ta en kurs av strålterapi eller drickshormonala droger.

Under strålterapi genomgår tumörceller specialeffekter, vilket leder till deras död. Den tidiga starten av strålbehandling hjälper till att lindra patienten av sjukdomen utan operation, men denna behandling är mycket svår för patienter att tolerera. Ett annat användningsområde för strålbehandling är avtagandet av processerna för tumörmetastas i benvävnad.

Hormonal terapi syftar till att minska mängden testosteron och öka mängden östrogener i en mans blod. Tack vare detta är det möjligt att sakta ner tumörtillväxten, men hormoner har många negativa effekter, såsom minskad styrka, brösttillväxt, förändringar i kroppsförfattningen etc.

Tumörer av prostata finns ofta i befolkningen idag. Det viktigaste är att tillfälligt misstänka förekomsten av patologi och börja behandlingen.

Prostatacancer

Prostatacancer representeras av en malign neoplasma i prostatakörteln och utvecklas från epitel av den alveolära cellkörteln.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en vanlig smittsam sjukdom bland medelålders och äldre män. Det rankas andra i dödligheten hos män i alla länder, eftersom prokata på onkologi förekommer i varje åttonde person. Enligt de senaste studierna är det känt att i 30 år har onkologin hos genitourinära organ ökat ännu mer och prostatakarcinom har tagit den tredje positionen bland onkologiska sjukdomar.

I Ryssland är prostatacancer i 3-5% av alla cancers i bäckenet, bland annat testikelcancer.

Prostatacancer hos män, symptom, behandling

Prostatakörteln ligger inom genitourinary systemet. Det är ett muskel-glandulärt organ, som liknar en valnöt i storlek. Under blåsan (upp till anus och vid botten av penis) täcker den, som ett armband, urinröret i den ursprungliga zonen: den första delen av urinröret eller urinröret, genom vilket kroppen visar urin och sperma.

Prostata är ansvarig för produktionen av sperma och underhåll av sina vitala funktioner. Reproduktiv funktion beror på ejakulation, det direkta deltagandet där prostatakörteln tar. Prostata utsöndrar ett ämne som ingår i spermierna, för att upprätthålla spermatozoas aktivitet.

Den interna patologiska processen i prostatacancer i tidiga skeden fortskrider omärkligt. Därför uppstår klagomål hos patienter när en malign tumör i prostata körtlar växer till en stor storlek och börjar metastasera. Patienter kan inte känna igen de primära symtomen även från det faktum att den maligna tumören i prostata växer i sin kapsel och den ligger långt ifrån urinröret.

Dessutom kan adenokarcinom i prostatakörteln gömma sig bakom manifestationer av godartad hyperplasi - en ökning av prostata som ligger intill urinröret. Hyperplasi påverkar också urinering, som cancer, blockerar urinflödet, gör det svagt och provocerar frekvent uppmaning.

Onkozabolevanie går utöver kapseln i prostata och längs nervfibrerna når lymfatiska kanalen, påverkar benen och metastasiseras till lymfkörtlarna och avlägsna organ.

Orsaker till prostatacancer

Vetenskapen kan ännu inte namnge de specifika orsakerna till prostatacancer hos män. Läkare kan fortfarande bara varna om riskfaktorerna för onkologi: ålder, ärftlighet, rökning och obalanserad och dålig kvalitet näring, dålig ekologi och levnadsförhållanden. Kroppen påverkas av kadmium vid arbete på svetsmaskiner, med gummi och tryckning.

Om det finns misstanke om prostatacancer, bör orsakerna sökas vid samtidig sjukdomar i det genitourära systemet (prostata adenom), vid utseendet av sekundär cancer på grund av metastasering, till exempel levern. Det är känt att prostatacancer och alkohol är knutna till varandra. Män som dricker män utvecklar cirros och levercancer, vilket ökar risken för cancer i bäckenorganen.

Nu studier av svenska forskare har visat att läkemedlet Dutasterid orsakar prostatacancer, som Finasteride, som publicerades i FDA (Federal Service for Control of Food and Drug Administration).

Viktigt! Dessa läkemedel används för att behandla godartad hyperplasi och alopeci. Men å andra sidan ökar risken för att utveckla en aggressiv prostatatumör. Dosen anses vara farlig 1-5 mg med långvarigt dagligt intag av läkemedel. Hos män över 50 år kan speciellt aggressiv cancer förekomma.

Information! American National Cancer Institute genomförde kliniska studier och fann att Avodart (Dutasteride) inhiberade utvecklingen av prostatacancer i de tidiga stadierna. Detta minskar den aggressiva terapin som används, men det finns biverkningar: bröstförstoring och sexuell dysfunktion hos män.

Det kan ses att forskningsinformationen hos svenska och amerikanska forskare är något annorlunda. Federal Service of FDA meddelade nyligen att hämmare av 5-alfa reduktas vid behandling av prostatacancer kan leda till högkvalitativ prostatacancer. Forskare av urologi från North Carolina föreslår att behandlingsmetoderna sannolikt inte kommer att bli medicinerade och inte invasiva. Framtiden är för högtemperaturbehandling, som tar bort symptomen på prostatacancer.

Symtom på prostatacancer hos män

Tecken på prostatacancer hos män börjar med obekväm urinering: frekvent uppmaning, brinnande med ofullständig tömning av blåsan. Tecken på prostatacancer hos män liknar samma manifestationer med godartad prostataförstoring (med adenom). På denna räkning är det inte värt det, och genomgår en grundlig undersökning, för att inte missa tiden för tidig behandling.

Symtomen på prostatacancer hos män kan indikera:

 • svårighet att starta urinering
 • svag, utan tryck, en stråle, avbruten av urinering
 • går på toaletten varje halvtimme, särskilt på natten, vilket påverkar psyken negativt;
 • hög feber i prostatacancer;
 • känsla av smärta i könsorganen vid urinering.

Vid senare skeden indikeras symtom och tecken för prostatacancer: urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta runt skönhetsområdet, blod i urinen och sperma (geospermi).

Med tumörens tillväxt och metastasering på symptomen på prostatacancer indikerar:

 • smärta i ländryggsregionen och i benen;
 • lymfostasis - svullnad av benen
 • brist på aptit, illamående och kräkningar, vilket leder till viktminskning.

Sena symtom innefattar tillstånd som är förknippade med blodinfektion och vaskulär ruptur.

De patologiska förändringarna i prostatacancer varar långsamt - 15-20 år. Cancer är benägen att metastasera till lymfkörtlarna, bäckenområdet, låren, levern, ryggraden, binjurarna och andra organ. Om behandling utförs före metastaser, kan du botas utan att orsaka allvarliga konsekvenser för hankroppen.

Diagnos av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer hos män utförs beroende på symptomen och stadierna. Utför rektalfingerdiagnos av prostatacancer och undersök blodtestet för prostataspecifikt antigen eller PSA. I blodet uppenbaras en speciell substans att prostata-cellerna produceras. Med andra ord är testet för prostatacancer PSA en cancercancermarkör.

Fingermetoden

Metod för medicinsk diagnostik

Diagnos av prostatacancer som använder palpation utförs enligt följande: genom rektum proverar doktorn prostata vävnaden med fingret. Samtidigt avslöjas smärtsamma och obekväma känslor, avvikelser i sekretans konsistens.

I närvaro av en liten tumör kan den inte probes eller placeras på ett ställe som är otillgängligt för fingret. Därefter utförs ett prostata-specifikt antigen (PSA) i prostatacancer. PSA-testet är nästan det enda sättet att upptäcka prostatacancer i frånvaro av symptom och har därför ett stort PSA-värde i prostatacancer.

När PSA utförs

Indikation för PSA:

 • förekomst av misstanke om en tumör efter undersökning med ett finger eller ultraljud;
 • aktiv övervakning i prostatacancer efter patientens tillstånd efter behandling
 • avslöja effektiviteten av behandlingen.

PSA i prostatacancer utförs var 3-4 månader efter radikal antitumörbehandling. Genomförs till män efter 40 års förebyggande undersökning och identifierar dynamiken i PSA-nivåerna efter avlägsnande av prostatacancer.

Vanliga för alla åldrar bör PSA-värden normalt vara -0-4,0 ng / ml. Om hos män från 40 år överskrider parametrarna för PSA 2,5 ng / ml, från 50 år - 3,5 ng / ml, då kan det associeras med sådana sjukdomar som prostatit eller godartad prostatahyperplasi (adenom).

PSA ökas tillfälligt genom mekanisk behandling av prostata: prostata massage, biopsi, cystoskopi och urinretention, kateterisering av blåsan.

Parametrarna för PSA i prostatacancer kan öka till 10 ng / ml.
Tillväxten av PSA i prostatacancer är 0,75 ng / ml och mer per år.

Storleken på prostatakörteln beaktas innan prostatacancer bestäms genom PSA-nivå. Man trodde tidigare att en större körtel har en högre PSA. Men det visade sig vara en felaktig åsikt. I praktiken, med en låg PSA-nivå, kan en onkologisk tumör utvecklas.

I blodet observeras PSA-innehållet i bunden och fri form. Om det fria antigenet i blodet är lågt och sedan ökar - det här förknippas med utvecklingen av cancer.

Så här ser prostatacancer hos män upp i procent av fria PSA- och serumnivåer: