Huvud
Massage

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prostatacancer efter operation

  Inlagd av: admin 12/11/2016

  Prostatacancer är den vanligaste onkologiska sjukdomen hos äldre män som har korsat linjen vid 60 års ålder. Denna typ av onkologi är väl behandlingsbar och låter dig nästan alltid förutsäga sitt positiva resultat. Dock förvärras situationen av att prostatacancer utvecklas under mycket lång tid utan uppenbara symptom.

  Detta leder till det faktum att det redan diagnostiseras i senare stadier av utveckling, när tumören har trängt igenom väggen i prostata, har spridit sig till andra vävnader och organ, och detta försvårar i hög grad behandlingen och minskar risken för ett positivt resultat av det.

  Orsakerna till en sådan sjukdom undersöks inte grundligt, men medicinsk statistik hävdar helt klart att det finns ett antal faktorer som kraftigt ökar chanserna att utveckla prostatacancer. Huvudfaktorerna är:

  • Äldre ålder. Risken för prostatacancer ökar med åldern, särskilt efter åldern 50, och i åldern 70-75 år är prostatacancer nästan normal - mer än två tredjedelar av dessa män är sjuka.
  • Genetisk predisposition - män vars närstående har haft prostatacancer i unga (upp till 35-40 år) ålder är mycket mer sannolikt än andra att drabbas av denna sjukdom;
  • Ohälsosam livsstil - alkoholmissbruk, rökning och konsumtion av stora mängder animaliska fetter ökar risken för att utveckla prostatacancer. På risk är också män som leder en stillasittande livsstil och avstår från samlags länge.

  Orsaken till utseende och utveckling av prostatacancer kan vara andra faktorer, till exempel effekten av cancerframkallande ämnen i skadlig produktion, men huvudämnet är fortfarande ålder. Så, fyrtio år på 10.000 män diagnostiserade ett fall av prostatacancer, enligt till uppnåendet av 60 år, denna siffra ökade med 100 gånger, och efter 75 år av prostatacancer kan detekteras vid var och en av den åttonde.

  Därför bör äldre män regelbundet besöka en urolog och årligen ta ett PSA-test - ett prostataspecifikt antigen och om koncentrationen är långt ifrån normal är detta ett tillfälle att genomgå en detaljerad undersökning.

  Symptomatisk av prostatacancer

  Prostatacancer är en mycket lång tid utvecklas i hemlighet, nästan ingenting inte visa sig, och om det finns vissa symtom som liknar symtomen på andra mindre allvarliga sjukdomar, såsom prostatit. Därför detekteras i de flesta fall denna typ av onkopatologi redan i de sena stadierna, när tumören har ökat avsevärt och slog närliggande vävnader - den har metastasiserats.

  Med tanke på denna sekretess av sjukdomen är det väldigt viktigt att känna till de tecken som kan prata om utvecklingen av cancer. Det är nödvändigt att genomgå en undersökning om följande situationer uppträder regelbundet:

  • Efter urinering urin spontant spontant
  • Brutit ut urineringsprocessen - strålen blir trög och ojämn, och processen i sig kräver avsevärd spänning och ger inte fullständig lindring.
  • Urinen att urinera blir allt vanligare, särskilt på natten.
  • Det finns brännande smärtor vid urinering och utbrott av spermier;
  • I den utsöndrade urinen är blodproppar synliga - hematuri utvecklas;
  • Regelbundna bäckensmerter uppträder i bäckenregionen, nedre delen av ryggen och sårbenet, som inte kan avlägsnas med konventionella smärtstillande medel.

  Med utvecklingen av cancerprocessen, över tiden, generella symptom som är gemensamma för alla cancerformer - ökad trötthet, minskad aptit och därmed en kraftig minskning av kroppsvikt.

  Stage av prostatacancer

  Liksom alla andra är prostatacancer uppdelad i 4 steg, som var och en motsvarar ett visst tillstånd.

  Steg ett. Tumören är mycket liten och kan endast detekteras med en detaljerad hårdvaruundersökning på modern utrustning. Små knutformationer kan ses endast vid skanning av prostata på en dator eller magnetisk resonanstomografi.

  Om du har turen att identifiera sjukdomen i detta skede är behandlingssprognoserna mycket gynnsamma - med sällsynta undantag är alla sådana patienter helt läkt och lever ett hälsosamt hälsosamt liv.

  Steg två. Tumörens storlek kan detekteras med hjälp av transuretral ultraljud. Vid detta tillfälle har tumören ännu inte trängt in i körteln och har inte metastaserat, så patientens tillstånd är ganska normalt. Liksom i första etappen är förutsägelserna gynnsamma - tumören är väl behandlingsbar och sannolikheten för en fullständig återhämtning är nästan hundra procent.

  Den tredje etappen. Tumörens storlek är ganska signifikant, infiltrationen av cancerceller utanför kapseln i prostatakörteln är märkbar. På detta stadium påverkar cancercellerna de vesiklar och närliggande vävnader, vilket komplicerar behandlingen något och försvårar förutsägelserna avsevärt. Den femåriga överlevnaden för sådana patienter ligger inom 50%.

  Steg fyra. Tillståndet är mycket tungt - en stor tumör, trängde in i körteln och slog närliggande organ. Dessutom ger tumören ett stort antal metastaser i hela kroppen - lever, njurar, lungor och jämn benvävnad.

  Med denna utveckling av händelser är det inte nödvändigt att prata om botemedel. Behandlingen är palliativ och tjänar till att sänka tumörutvecklingen och lindra patientens lidande. Som regel bor patienter med fjärde etappen av prostatacancer inte mer än 2-3 år och ibland ännu mindre.

  Behandling genom operativa metoder

  Om det inte finns kontraindikationer, i prostatacancer, är kirurgisk avlägsnande av tumören med PSA-kontroll efter operationen oftast ordinerad, ibland tillsammans med prostata och även med regionala lymfkörtlar. Denna operation kallas en radikal prostatektomi. Det är mycket effektivt, men bara om tumören ännu inte har lämnat prostata kapseln och inte har metastasiserats i närliggande vävnader och organ.

  Före operationen genomför läkaren en noggrann undersökning och, beroende på bevis, välja en av de tre viktigaste metoderna för ingripande - prostatektomi, radikal prostatektomi, eller använda metoden för "Da Vinci". Denna metod är tyvärr inte möjlig i alla kliniker på grund av den höga kostnaden för utrustning, men bakom det är framtiden otvetydig.

  Drift med Da Vinci-enheten gör att du kan utföra de mest komplexa operationerna med minimalt trauma och högsta noggrannhet (under datorstyrning), otänkbar med en öppen metod för intervention. Och även vid sådan operation uppstår allvarliga komplikationer, ibland irreversibla.

  Drift, konsekvenser

  Operationen att ta bort prostatakörteln syftar till att härda en dödlig sjukdom och för det mesta lyckas klara sin uppgift, men det finns obehagliga konsekvenser som molnet är resultatet av läkning.

  Prostatektomi, i tidig postoperativ period leder till:

  • Förekomsten av cicatricial smärta;
  • Tillfällig hematuri - observerad spottning vid urinering. Ibland kan, med avstötning av den bildade skottet eller på grund av individuell hemostas, inre blödning uppträda, vilken emellertid lätt elimineras;
  • Vattenförgiftning och TOUR-syndrom;
  • Smärtsamma känslor, speciellt akut kände i underkroppen.

  Men uppstod prostatacancer efter kirurgi komplikationer ganska snabbt normalisera på egen hand, även utan extern hjälp, vilket inte är fallet med den systemiska karaktären hos de komplikationer som uppstår senare, men på samma gång, de är stabila och svåra att disponibel i naturen. Vanligtvis är detta:

  • Problem med erektilfunktionen - det är starkt undertryckt, och ibland störs fullständigt;
  • I prostatacancer kan borttagning av körteln leda till infertilitet, och om det vid behandling krävs en orkektomi (borttagande av testiklar) är infertilitet garanterad och oåterkallelig.
  • Överträdelse av blåsans funktion. Urininkontinens efter prostatacanceroperation observeras ganska ofta. Detta beror på trauman av organets muskelvävnader och kontrollens nervändar.
  • Ökad koagulering och blockad trombos av stora blodkärl, vilket är mycket farligt;
  • Smärtsamt samlag med en suddig orgasm eller utan det alls;
  • Situationen med kasta av partiell vätska i motsatt riktning - in i blåsan;
  • Komplikationer av infektiös natur i samband med installation av en kateter - suppuration och generell sjukdom, åtföljd av en kraftig ökning av kroppstemperaturen;
  • Konsekvenser av trauma i ändtarmen.

  I högsta grad elimineras sådana komplikationer helt. I de flesta fall kommer de att normalisera sig själv och till och med inom en snar framtid, men dysfunktionen i genitourinary systemet kräver seriös, ofta kirurgisk behandling, annars behöver man inte tala om återhämtningen.

  Erektil dysfunktion

  Efter avlägsnande av prostatakörteln, uppträder erektil dysfunktion som regel omedelbart och inom några månader ökar tills dess fullständiga brott. Det sistnämnda är inte nödvändigt, erektionsförlusten uppträder endast om nervändarna intill prostata är skadade, men om det händer är det nästan omöjligt att normalisera erektilfunktionen.

  Oftast, med borttagning av prostatakörteln, är den viktigaste komplikationen svår blödning i tid och efter operationen. Ibland är blödningen så svår att det kräver en transfusion av donatorblod.

  Denna situation är lyckligtvis sällan händer - inte mer än tre patienter av 100 drivs, men det är mycket farligt eftersom det kan leda till blockering av blodproppar i urinblåsan kanaler. Med denna utveckling av händelser krävs en separat operation - endoskopisk eller till och med öppen typ.

  Problem med urinering

  För det mesta, med prostatacancer, utvecklas sådana processer på grund av försvagningen av blåsans muskelvävnad, som inträffar före operationen och efter det intensifieras bara. Orsaken till problem kan vara skador, mottagna under operationen, men det händer mindre ofta.

  Oftast, i postoperativ period, lider patienter av inflammatoriska processer av infektiös natur. Dessa kan vara - pyelonefrit, akut prostatit, orkoepidymit etc.

  Om operationen utfördes på ett öppet sätt är komplikationer associerade med penetration av urinpartiklarna genom sömmarna möjliga. I denna situation krävs noggrann antiseptisk behandling och antibiotikabehandling.

  Prostatacancer

  Vad är prostatacancer och till vem hotar det? Hur man förebygger förekomsten av prostatacancer och vad ska man göra om det upptäcks? Vad är viktigt vid diagnos av prostatacancer? Vad är sätten att behandla prostatacancer? Vad ska man göra med ooperativ prostatacancer? Vad är metoderna för operation för prostatacancer? Varför ibland rekommenderar oncourologist kirurgi, hos andra - läkemedelsbehandling eller bestrålning? Är behandling möjlig i närvaro av metastaser? Vad är skillnaden mellan onkologiska avdelningen hos European Clinic och andra onkologiska sjukhus vid behandling av prostatacancer?

  Vad är prostatacancer och till vem hotar det?

  Prostatacancer är en formidabel malign sjukdom, en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna i världen. Dess förekomst når upp till 214 fall per 1000 män, och bland cancercancerdöd från cancer, rankas prostatacancer sekundärt. Denna sjukdom är typisk för äldre män, men oftare är det relativt unga 45-55 år gamla patienter med prostatacancer.

  Prostatacancerceller, som i själva verket cellerna i vilken annan malign tumör som helst, har förmågan att multiplicera och sprida okontrollerbart-metastasera.

  Stages av prostatacancer hos män

  I samband med maligna tumörer i prostata kan fyra huvudsteg särskiljas:

  • Steg 1 är en liten tumör som ligger i tjockleken på prostata, dess celler kännetecknas av en låg grad av aggression.
  • Vid stadium 2, spirer inte tumören utöver orgeln, men är större, beter sig aggressivt.
  • Prostatacancer i den tredje graden sträcker sig till angränsande strukturer, till exempel seminala vesiklar.
  • Prostatacancer i 4-stegs spiral i blåsan, sprider sig till lymfkörtlarna, ger metastaser till lungorna, benen och andra organ. Prostatacancer i 4: e graden med metastaser är svårast att behandla och har den värsta prognosen.

  Hur förhindrar förekomsten av prostatacancer?

  Tyvärr finns det idag inga kända sätt att förebygga denna sjukdom. Det finns bevis på att närvaron av tomater i kosten minskar risken för prostatacancer, men inga stora studier om detta ämne har genomförts. I utvecklade länder passerar varje man över 45 år ett blodprov för PSA-prostata-specifikt antigen och genomgår en profylaktisk undersökning från en urolog. Detta ämne går in i blodet endast när prostatakörteln är skadad, och nivån på ökningen kan användas för att bedöma förekomsten av prostatacancer. Det normala värdet av PSA är 4 ng / ml, och högre siffror är grunden för undersökning och samråd med urologen. Får inte panik före tidpunkten: PSA-nivån stiger inte bara med prostatacancer, men också med adenom. Diagnosen måste bekräftas med biopsi.

  Nivån av PSA övervakas också efter avlägsnandet av prostatacancer, det hjälper i tid för att identifiera återfall.

  Och vad för förebyggande undersökning hos urologen om det är möjligt att kontrollera status av prostata hos PSA?

  Hittills över hela världen, trots att det finns expert klass ultraljudsapparater, en årlig PSA kontroll hos män äldre än 45 år, digital rektal undersökning förblir "gold standard" för diagnostik av prostata. Detta är en enkel, billig och icke-invasiv metod för att uppskatta storleken av prostatan, dess asymmetri, närvaron av täta lesioner av tarmslemhinnan rörligheten hos prostatan och flera andra parametrar.

  Symtom på prostatacancer hos män

  I ett tidigt skede har prostatacancer inte symptom. När tumören växer in i omgivande vävnader, uppträder vissa tecken på prostatacancer, men de är ospecifika och liknar andra manifestationer av genitourinärsystemet hos män:

  • Hyppig urinering, särskilt på natten.
  • Svårighet vid urinering, slät urinström.
  • Försvagning av erektion.
  • Förorening av blod i sperma, urin.

  Hos män som upplever liknande symtom diagnostiserar de oftast godartad prostatahyperplasi. Men det finns alltid en liten chans till en malign tumör, så du behöver besöka en läkare och kolla.

  Vid senare skeden framträder andra tecken på prostatacancer. Smärta i benen, ryggraden, revbenen kan prata om prostatacancer med benmetastaser. Svaghet och domningar i benen, dysfunktion i urinblåsan och rektum berättar för komprimering av ryggmärgen.

  Vad är viktigt vid diagnos av prostatacancer?

  Aktualitet. Vi kan helt rensa patienten av en tumör utan att utsätta honom för livslång, tung och dyr behandling, bara i de tidiga stadierna av prostatacancer. Därför är ett årligt blodprov för PSA viktigt, så det är viktigt att ha en årlig undersökning med en urolog. Om det finns misstankar om prostatacancer, d.v.s. med ökningen av PSA eller detektering av täta noder i prostata under fingerrektal undersökning visas en punkteringsbiopsi i prostatakörteln.

  I den europeiska kliniken för diagnos av prostatacancer använder vi den så kallade biplanrektala ultraljudssonden, vilket möjliggör en hög precisionbiopsi. Under biopsi sätts denna sensor in i ändtarmen, prostatakörteln visas på ultraljudsmaskinens skärm i två plan. Genom sensorn till prostata körs en speciell snabbbländande biopsi nål, och 10-12 punkteringar utförs. Patienten hör ett klick under varje punktering. I framtiden undersöks det samlade materialet av en histolog.

  Många författare har noterat att patienter i biopsi upplever smärta, så vi gör en biopsi med dubbla anestesi: lokal, genom införandet av bedövningsmedlet in i ändtarmen och de totala utgifterna smärtstillande premedicinering.

  Vad ska man göra om en släkting har prostatacancer?

  Det finns ett europeiskt protokoll för studier av patienter med prostatacancer. Om en tumör i prostata detekteras i en biopsi, bör onkologen svara på frågan om sjukdomsfasen, vilket gör det möjligt att erbjuda adekvat behandling. Utförs datortomografi (CT) eller magnetisk resonanstomografi (MRT) av bäckenorgan (prostata och tillhörande lymfknutor), ben scintigrafi (skelettscintigrafi att utesluta metastatisk sjukdom i ben) och röntgenundersökning av lungorna för att eliminera lungmetastaser. Baserat på de erhållna uppgifterna löses frågan om tumörens utbredning. Om tumören inte går utöver kapseln i prostatakörteln, så är det möjligt att utföra radikal prostatektomi - en kirurgisk operation som syftar till att ta bort prostatakörteln. Om det finns en metastatisk process, eller om tumören har gått bortom prostata, eller risken för operation är för hög, väljs läkemedelsbehandling.

  Hur utförs prostatacancer?

  Operationen för prostatacancer syftar till att ta bort prostata och i vissa fall regionala lymfkörtlar. Följaktligen kan denna operation utföras antingen genom ett snitt i underkanten av buken eller genom en laparoskopisk metod. Fördelen med den senare metoden är avsaknaden av en stor snitt - genom 5 mm punkteringar med specialverktyg. Praktiskt taget finns det ingen postoperativ smärta, ingen risk för inflammation, inget ljust ärr och behovet av narkotiska analgetika.

  Drift vid en prostatacancer med tillämpning av Da Vinci-roboten

  När du använder Da Vinci-robotsystemet är kirurgen placerad i närheten av enhetens bildskärm och med hjälp av en speciell joystick kontrollerar robotens "händer" som utövar manipuleringar i patientens kropp. Det är faktiskt en förbättrad laparoskopisk operation.

  Drift med prostatacancer av Da Vinci-roboten kan minska smärta i postoperativ period, blodförlust, förkorta rehabiliteringsperioden. Men med tanke på riskerna med de konsekvenser som de flesta berör många patienter - erektions- och urineringstörningar - har robotkirurgi inga fördelar.

  Varför ibland rekommenderar oncourologist kirurgi, hos andra - läkemedelsbehandling eller bestrålning?

  Det beror på två faktorer: den första faktorn är tumörstadiet. I de första etapperna är radikal kirurgisk behandling - att bli av med en person från en tumör - ganska möjlig. Men i det skede när tumören har gått utöver gränserna för prostata, operation för att något gott kommer inte att leda, eftersom metastaser i lymfkörtlarna, ben och lungor inte kan opereras bort. Den andra faktorn: glöm inte att prostatacancer uppträder huvudsakligen hos äldre män. De har möjliga åldersrelaterade samtidiga sjukdomar: arteriell hypertoni, ett tidigare myokardinfarkt eller stroke, blodsjukdomar. Radikal prostatektomi är en komplicerad, ibland timmar lång operation, så kirurgen måste bedöma huruvida risken för kirurgi överstiger den uppfattade förmånen för patienten.

  Är prostatacancerbehandling möjlig i närvaro av metastaser?

  Det finns många effektiva behandlingsregimer för patienter med metastatisk prostatacancer. Detta är den maximala androgenblockad, som syftar till att bromsa tumörtillväxt, är det extern strålbehandling, en modern kemoterapi riktad mot behandling av skelettmetastaser i lungor och prostatacancer.

  Vilka är förutsägelserna för prostatacancer?

  Livslängden i prostatacancer beror på graden av tumörspridning över kroppen, från det stadium då det diagnostiserades. Om patienten inte längre har symtom, och kroppen inte visar tecken på cancer, säger de att en eftergift har kommit.

  Prognos för prostatacancer beräknas med fem års överlevnad. På olika stadier är det:

  • I cancer i första och andra etappen - nästan 100%.
  • I prostatacancer är stadium 3 också nästan 100%.
  • Prognos för prostatacancer i 4: e graden med metastaser förvärras kraftigt - upp till 29%. Men även vid 4 etapper av prostatacancer med metastaser kan du öka livslängden, det finns effektiva metoder för palliativ behandling.

  Hur många lever efter operationen av att ta bort prostatacancer?

  Om du samlar in statistik för alla steg, är den relativa femårsöverlevnaden 99%, den 10-åriga överlevnadskursen är 98%, den femtonåriga överlevnadshastigheten är 96%. Dessa är mycket bra indikatorer för cancer. Man kan säga att de flesta män efter en snabb och korrekt behandling av en malign tumör i prostata, det finns en bestående remission.

  Förväntad livslängd efter operation för prostatacancer (femårig överlevnad) på olika stadier är:

  • Med en lokal cancer som inte lyckades spridas bortom prostatakörteln (efter operation för prostatacancer på 1, 2 grader och ibland på stadium 3) - nästan 100%.
  • När tumören växer till angränsande organ och lymfkörtlar (steg IIIB och IVA) - nästan 100%.
  • I närvaro av avlägsna metastaser (stadium IVB) - cirka 29%.

  Prostatacancer efter operation

  Efter operationen lämnar kirurgen en kateter i urinblåsan. Den avlägsnas efter ca 1-2 veckor, varefter patienten kan urinera oberoende. Vanligtvis utförs ett extrakt från sjukhuset några dagar senare. I allmänhet tar återhämtning efter operation för prostatacancer upp till flera veckor.

  När eftergiften har kommit kvarstår risken för återkommande. Därför bör alla patienter i framtiden vara under medicinsk övervakning. Tilldela regelbundna tester för PSA-cancermarkören: de första fem åren var 6: e månad, en gång per år.

  Möjliga konsekvenser av operation för prostatacancer:

  • Urininkontinens.
  • Brott mot erektion.
  • Manlig infertilitet.
  • Förkortning av penis.
  • Innginal bråck.

  Brott mot urinering efter operation för prostatacancer

  Några män efter kirurgisk behandling förlorar förmågan att kontrollera urinprocessen. Urininkontinens efter operation för prostatacancer kan vara av olika slag:

  • Oftast förekommer stressinkontinens i samband med skador på blåsan eller nerverna i slemhinnan (muskelmassa). Läckage av urin uppstår med ökat intra-abdominalt tryck: under fysisk ansträngning, hosta, skratta, nysningar.
  • Mindre ofta förlorar blåsan fullständigt förmågan att hålla urin, och det finns ett ouppenbarhet hela tiden.

  Ibland efter operationen finns det ett ärr som gör det svårt att tömma urinen. Med denna man behöver mer tid att urinera, blir jeten trög. I vissa fall ökar känsligheten hos blåsans väggar för irritation av urinering, och mannen har oväntade starka uppmaningar.

  Ofta återställs normal urinering inom några veckor (ibland månader) efter operationen. För behandling av urinrörelser efter operation för prostatacancer används Kegel övningar, mediciner, katetrar och urinaler, kirurgiska metoder.

  Erection disorder

  Efter operation kan prostatacancer utveckla erektil dysfunktion. Riskerna beror på tumörstadiet och omfattningen av det kirurgiska ingreppet, patientens ålder, tillståndet för erektion före behandlingens början. Ofta återställs en erektion, men det här är en långsam process - det kan ta från några månader till två år.

  För att bekämpa erektil dysfunktion mediciner som används läkemedel (sildenafil, vardenafil, tadalafil), vakuumanordningar, olika implantat som placeras i penis.

  Fördelar med prostatacancerbehandling i Moskva i European Clinic

  Vår främsta fördel är teamwork. Varje patient med prostatacancer diskuteras i ett samråd, där onkologen, klinisk onkolog, kemoterapeut, onkolog-radiolog deltar. När man fattar ett beslut om operationen undersöks patienten av en terapeut, en kardiolog, en neurolog, en anestesiolog-resuscitator.

  • Vid beslut om någon form av behandling sätter vi kärnan i de två viktigaste parametrarna: patientens säkerhet och maximal effektivitet av behandlingen.
  • En annan viktig fördel med vår avdelning är möjligheten att få en "andra åsikt" från ledande experter i Österrike, Tyskland, USA eller Israel.

  Letar du efter en bra klinik i Moskva, där de behandlar prostatacancer? Ansök om ett samråd med en specialist på European Clinic.

  UROLOGINKLINIK
  Den första Moskva staten
  Medical University. I.M. Sechenov

  Grundades 1866

  • Om kliniken
  • Symtom på mer
   • Smärta i pungen
   • Ryggsmärta
   • Smärta med urinering
   • Obstruerad urinering
   • Blod i urinen
   • Svullnad (utvidgning) av testiklarna
   • Minskad styrka
   • Frekvent urinering
  • Sjukdomar mer
   • Blåsan och urinröret Mer
    • Urininkontinens
    • Blåsans tumör (cancer)
    • Skleros av blåsans hals
    • Uretral stricture
   • Urolithiasis More
    • ICD. urolitiasis
    • Ureterns sten
    • Blåsans stenar
   • Skrotorgan Mer
    • varikocele
    • Dropsy testis (hydrocele)
    • Testikelcancer
   • Sexuell penis Mer
    • Peyronies sjukdom
    • Medfödd böjning
    • Penisbrott
    • Tätning av huden (oleogranulom)
    • Phimosis och paraphimosis
   • Njur och urin
    • hydronefros
    • Njurknoppar
    • Tumör (cancer) hos njurarna
    • pyelonefrit
   • Prostatisk körtel
    • prostatit
    • Adenom av prostata
    • Tumör (cancer) i prostata
   • Sexuell dysfunktion Mer
    • Förlängd erektion (priapism)
    • För tidig utlösning
    • Erektil dysfunktion
   • Pelvic prolapse More
    • Obstruktion (prolaps) i vagina, livmoder och urinblåsa
  • Rekommendationer Mer
   • Påminnelse för patienten
   • Varför män är infertila
   • Prostatacancer - vilken operation att välja?
   • Sju regler för manlig livslängd
   • Kegel övningar
   • 3D-modellering sparar liv
   • Histoscanning: uppdrag möjlig
  • nyheter
  • recensioner
  • Kontakta oss mer
   • Fråga läkaren
   • Videokonsultation

  Hög kvalificering av läkare och personal

  Moderna behandlingsprotokoll

  Grundläggande vetenskaplig skola

  Den bästa medicinsk utrustning

  Bekväma sjukhus

  Behandling av prostatacancer i Moskva

  Om tumören inte går utöver prostatan är den helt härdbar

  Vid penetration av metastaser i andra organ och vävnader kan den onkologiska processen avbrytas, förlänger patientens liv i år och årtionden.

  Radikal prostatektomi (prostatektomi) är valet av val för prostatacancer

  Kan utföras på en nervbesparande teknik som ökar chansen att bibehålla erektilfunktionen och undvika biverkningen av urininkontinens.

  Laparoskopisk prostatektomi. Det endoskopiska instrumentet injiceras genom flera punkteringar i underkanten av buken. Prostaten skärs, krossas och evakueras av en speciell behållare.

  Prostatectomy av Da Vinci roboten. Läkaren har förmågan att utföra operationen så noggrant som möjligt utan att skada de små anatomiska strukturerna. Den interaktiva robotplattformen ger 3D-visualisering av det kirurgiska fältet och korrigerar rörelser. I regel används laparoskopisk åtkomst.

  Öppna prostatektomi. Prostatakörteln avlägsnas genom snittet i underlivet (traumatisk prostatektomi) eller genom snittet mellan skrot och anus (perineal prostatektomi). Som regel tvingas en öppen operation. Till exempel med svår plötslig blödning under laparoskopisk kirurgi.

  Minimalt invasiva fördelar - Målad destruktion av cancer utan prostataavlägsnande

  Till skillnad från traditionella operationer avlägsnas inte tumören från kroppen, men förstöras fullständigt och ersätts med tiden av bindväv. Minimalt invasiva metoder används när, av en eller annan anledning, radikal prostatektomi inte kan utföras.

  HIFU-ablation. Exponering för fokuserad ultraljud med hög intensitet. Det rekommenderas för patienter som är äldre än 70 år, med allvarliga samtidiga sjukdomar eller övervuxen tumörvävnad. Val av operation om patienten tidigare har tagit bort prostata adenom.

  Cryoablation. Exponering för kylda och varma gaser. Det rekommenderas för patienter med allvarlig somatisk status, då allmän anestesi är svår eller omöjlig på grund av allvarliga samtidiga sjukdomar. Till exempel hjärt- eller lungsjukdom. Det rekommenderas också för äldre patienter. Det kan användas vid fall av återfall - återkomsten av en tumör efter ett misslyckat avlägsnande med en annan metod.

  Brachyterapi. Effekten av riktad neutronbestrålning. Titankapsel med ett radioaktivt element (jod-125), specialnålar "desantiruyut" i en tumör som beräknas av en dator krets. Det anses vara ett radikalt sätt att behandla prostatacancer. Gynnsamt från traditionell strålterapi genom att den förstör en cancerous tumör utan bestrålning av omgivande vävnader. Rekommenderade män i alla åldrar med lokaliserad cancer som är intresserade av att bevara den sexuella funktionen, låg och måttlig risk cancer (PSA ≤ 20 ng / ml, Gleason score ≤ 7).

  Nano-kniv (irreversibel elektroporation). Effekten av ultrashort nuvarande pulser. Utsläppen matas genom nålelektroderna, vars antal väljs från tumörens storlek. Till skillnad från andra minimalt invasiva tekniker är elektroporation inte baserad på termiska mekanismer. Till följd av detta finns inga biverkningar förknippade med förändringar i vävnadstemperatur.

  Irreversibel elektroporation rekommenderas för män som är viktiga för att upprätthålla erektil funktion, och om tumören är nära besläktad med viktiga anatomiska strukturer.

  Aktiv övervakning väljs med låg cancer aggressivitet (Gleason ≤ 6, PSA

  Artiklar om prostatacancer

  Vad är den mest effektiva operationen för radikal behandling av prostatacancer?

  Denna fråga ställs på en eller annan form av alla patienter som har lärt sig om diagnosen. Jag kommer att försöka svara på grundval av min egen 20-åriga kirurgiska praxis.

  I moderna oknourologii vanligaste tre alternativ för avlägsnande av en elakartad tumör i prostata: open (retropubic), laparoscopic och robot-prostatektomi. Man tror att det inte finns någon stor skillnad i kvaliteten på dessa operationer. Trots allt är det onkologiska resultatet detsamma - tumören avlägsnas från kroppen. Det är faktiskt inte så lätt.

  Läkaren blir inte omedelbart en virtuos. Så du behöver ett visst antal operationer innan han "känner" tekniken och utmärker tekniken. För träning av en retropubisk metod behöver du cirka tvåhundra operationer. För att hantera laparoskopisk åtkomst - inte mindre än hundra. Det betyder att på utvecklingsstadiet kommer läkaren att ta hand om först och främst av det onkologiska resultatet, att "glömma" den funktionella. Risker för patienten - förlust av styrka, inkontinens.

  En annan sak är Da Vincis robot. Kirurgen kontrollerar roboten med joysticks, som i ett datorspel. Elektronik och robotteknik ger jämnhet, noggrannhet och volym rörelser som är otillgängliga för människor. Läkaren under operationen blir inte trött fysiskt, till skillnad från laparoskopisk eller öppen kirurgi, vilket kan påverka kvaliteten.

  Console styrd backup mentor, påpekar han pennan punkten för tillämpning av kirurgiska instrument och energi, och när det uppstår svårigheter när som helst redo att ta kontroll över verksamheten. För att behärska tekniken är 30-40 operationer tillräckliga. Om kirurgen redan har erfarenhet av andra typer av prostatektomi, så känner han redan efter 10-15 en robot en fisk i vattnet.

  En annan viktig punkt är besparingen av de neurovaskulära buntarna för att bevara patientens styrka. Här är tre viktiga villkor för nervbesparande operation:

  1. Låg cancerrisk: tumören gick inte utöver prostatakörteln.
  2. Kirurgens erfarenhet
  3. Driftverktyg

  Utan att gå in i komplicerade tekniska detaljer kommer jag att säga detta: laparoskopisk kirurgi är "ax-skärning". Begränsad noggrannhet och jämnhet i rörelser, brist på visualisering och komplicerad detaljering av vävnader - endast en liten lista med brister. De är mycket större.

  Självklart finns det kirurger som känner till laparoskopiska tekniker i perfektion, men det finns inte många sådana. Enligt min åsikt har även en öppen prostatektomi mer chanser att vara nervös än en laparoskopisk manuell.

  I jämförelse är robotens möjligheter helt enkelt kosmiska, det var inte utan anledning att det skapades för National American Space Agency (NASA). En tredimensionell bild med tjugo gånger förstoring ger bättre visualisering. Det kirurgiska instrumentet har tio grader av frihet och roterar i vilken vinkel som helst 360 grader, vilket inte kan vara det laparoskopiska instrumentet, än mindre den mänskliga handen. Unika elektrokirurgiska tekniker tillåter att bränna blödningskärlet inom en fraktion av en millimeter utan att skada intilliggande vävnader. Behållandet av delar av urinröret och allt urinvägar som stöder fasciala strukturer, inklusive den ligamenta enheten som är ansvarig för urinretention, är möjlig.

  Tja om metoderna sa grundaren av radikal prostatektomi, hedersdirektör för Johns Hopkins Institute (USA) Professor Patrick Walsh:

  "Och trots att jag fortsätter personligen att utföra öppen kirurgi, ensam fördel av robotkirurgi, för att kunna öka intraabdominellt tryck, följt av neutralisering av blödning från venösa strukturer, vilket möjliggör obehindrat hög nivå nervosberezhenie prestanda är grunden för att erbjuda nämligen robotassisterad operation för en prostatacancerpatient i dessa centra där det är möjligt. "

  Vad kan vara mer uppenbart än enkel statistik? Till exempel, i USA står öppen apnéprostatektomi för cirka 15% av alla operationer idag. Andelen laparoskopiska - endast 1%. Resten är robotassisterade manualer.

  Jag erkänner, för en tid sedan var jag skeptisk till fördelarna med robotoperationer. Men exakt till det ögonblick då jag försökte da Vinci. Detta är inte bara ett annat sätt att behandla prostatacancer, det är en operation av en annan teknisk nivå.

  Författaren till artikeln: Doktor i medicinsk vetenskap, professor Mikhail Enikeev

  Genomföra kirurgiskt ingripande för att ta bort cancer i prostata

  De flesta män med problem med urogenitala funktioner vänder sig till en urolog, när det inte längre är möjligt att tolerera och ignorera sjukdomen. Om undersökningen visar prostatacancer är operationen i många fall oundviklig. I de senare stadierna av utveckling av onkologi är detta det enda sättet att rädda patientens liv och hälsa.

  Staging av prostatacancer

  Klassificering av prostatacancer utförs med flera metoder:

  • På skalan av Glisson;
  • Av TNM-klassificeringsenheten.

  Staging med TNM

  T-tumör, primärtumör.

  • Om det inte finns tillräckligt med data för att utvärdera det klassificeras det som TX;
  • Om det inte finns något sätt att bestämma tumören - T0;
  • Om tumören inte manifesterar sig kliniskt - T1.

  Om en tumör detekteras av misstag, om ett adenom eller en prostatit misstänks, läggs T1-klassificeringen i bokstav "A". I detta fall bör histologin visa mindre än 5% maligna celler från den totala volymen av det valda biomaterialet. Om resultatet av studien visade sig mer än 5% - lägg till bokstaven "B". Således blir varje läkare medveten om den grundläggande informationen om den primära detektionsprocessen av malign neoplasma.

  Om biopsin utfördes på grundval av en förhöjd PSA-nivå, läggs "C" -brevet till T1-klassificatorn. En tumör begränsad till en kapsel i prostatan är T2. Detta utvecklingsstadium har sina underpunkter: a, b och c.

  På ett så enkelt men informativt sätt informerar läkare varandra viktig information om den upptäckta och utvecklande onkologiska processen.

  Bokstaven "N" betecknar situationen med regionala lymfkörtlar. Här finns också en gradering. Så, om inga metastaser finns i de närmaste regionala lymfkörtlarna, motsvarar detta steg N0. Om det hittades - N1.

  Mer detaljerad information om fördelningen av tumören klassas bokstaven "M" för att indikera när metastaser till avlägsna lymfkörtlar och vävnader. Det finns också en gradering i stycken, så att läkaren kan lära sig mer detaljerad information om den illamående processen.

  Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostatacancer

  Operationen att ta bort prostata i cancer är inte alltid det bästa sättet att lösa problemet. Vid de första stadierna av tumörutveckling behandlas den med bestrålning genom bestrålning. Idag, med införandet i praktiken innovativa system prostata immobilisering, var det möjligt att uppnå 100% izlechivaemosti maligniteter och ett två steg. För tumörstadiet 3 är återhämtningsgraden något lägre, men de är mycket höga för denna typ av sjukdom.

  På eget initiativ söker män läkarvård redan i närvaro av symtom på onkologi. Vanligtvis är det redan en sådan grad av utveckling av den maligna processen, vid vilken kapselinfiltreringen inträffade (det vill säga tumören har gått bortom den). Indikationer för operation av prostatacancer är steg T1 och T2. När tumören är lokaliserad i en eller båda lobarna i prostata, växer den inte bakom käftens väggar.

  I detta fall avlägsnas prostata med kirurgisk metod, vilket är mest lämpligt i detta speciella fall. Men inte alltid beslutet accepteras, utgående från bekvämlighetsparametrar och framgångar. Mycket beror på vilken typ av verksamhet kirurg-onkologen specialiserar sig på och vilken utrustning som finns tillgänglig på sjukhuset. Detta är det vanligaste kriteriet för att välja typ av operation i små kliniker.

  Typer av operation för prostatacancer

  Operationen för att ta bort prostatacancer kan utföras på flera sätt. Och för en garanterad bortskaffande av onkologi avlägsnas körteln tillsammans med de partiella vesiklarna. Det här är svaret på en vanlig fråga: Vad avlägsnas från prostatacancer.

  Flera kirurgiska ingrepp har antagits i kirurgisk praxis:

  • Totala prostatektomi
  • laparoskopisk;
  • Modifierad laparoskopi med hjälp av robotsystem.

  Med total prostatektomi finns flera alternativ för åtkomst till prostata och seminalblåsor möjliga.

  1. En bakre del, där snittet utförs i underdel av buken, mellan naveln och pubicartikuleringen. Avlägsnande utförs med excision av närliggande nervösa och regionala lymfkörtlar.
  2. Näsbesparande nervsparande, i vilken nervbuntar bibehålls. Detta gör att du kan spara erektilfunktionen.
  3. Perineal. I denna typ av ingrepp sker tillgång till prostata och seminalblåsorna genom ett litet snitt i mellanområdet mellan anus och pungen.

  Konsekvenserna av prostataavlägsnande i cancer

  Prostata producerar seminalvätska. Om körteln tas bort, är det därför inget att producera spermier. Men trots detta kommer mannen fortfarande att kunna uppleva attraktion och orgasm. Detta är dock endast möjligt med bevarande av erektilfunktionen.

  Nerver och nerver som är ansvariga för erektion finns i omedelbar närhet av prostatakörteln: intill den. Därför är det omöjligt att helt utesluta sin skada, även med operationens mest jeweled operation. Möjligheten och hastigheten för återhämtning av erektil funktion beror på två faktorer:

  • Grader av potentiell risk för nervskada
  • Patientens ålder.

  Radikal prostatektomi för prostatacancer

  Avlägsnandet av prostatacancer utförs oftare med metoden för radikal retropubisk prostatektomi.

  Den första etappen av operationen

  Efter lämplig behandling av huden och beredningen av instrumentet görs en snitt mellan naveln och pubic artikulationen (pubis).

  Järnet är utskuret tillsammans med de partiella vesiklarna intill det. Frågan om att bevara nervknippen, vilket leder till penis, löses med kirurgen-onkolog, beroende på situationen uppenbarat för honom.

  Lymfkörtlarna som påverkas av tumören avlägsnas.

  Blåsan och urinröret är förbundna med suturer.

  En kateter placeras i blåsan, som kommer att ligga där i 2-2,5 veckor efter operationen.

  Fördelarna med retropubisk prostatektomi

  • Läkaren får uttömmande information om den maligna neoplasmen;
  • Tumören är helt borttagen från kroppen.

  Om det vid tidpunkten för operation för att ta bort prostatacancer fick reda på att tumören har infiltrerat kapseln och det finns lymfknutor är inte alltid uppfyllt sina (platser) excision. Om det finns möjlighet till vävnadsskydd, lämnas de och behandlas därefter genom bestrålning.

  Risker för radikal prostatektomi

  Riskerna med prostatektomi påverkar två funktioner hos kroppen: styrka och retention av urin (kontinenten). Blåsan och dess stängning finns i omedelbar närhet av prostata. Huruvida funktionen av urinretention behålls beror på två faktorer:

  • Kirurgen erfarenhet;
  • Patientens ålder.

  I de flesta fall återställs funktionen av urinretention efter 6-24 veckor efter operationen. Som ett resultat av långsiktiga observationer har data erhållits att endast 2% av patienterna fortsätter att förlora urin efter 3-6 månader efter kirurgisk borttagning av prostata och seminala vesiklar.

  För att minska graden av oro över de negativa följderna av operationen kommer information om inkontinensnivå hos patienterna hos den planerade kirurgen att hjälpa. Detta kan ställas direkt från läkaren eller hans kollegor. Även information från "första handen" kommer att hjälpa: från patienter som genomgick radikal prostatektomioperation av denna onkolog.

  Robot-assisterad metod för radikal prostatektomi

  Operativ behandling av prostatacancer med hjälp av robotic system har funnit bred tillämpning i USA och europeiska länder. I Ryssland och Commonwealth-länderna är denna metod mindre populär och den dyraste.

  Inte alla kliniker har råd att köpa ett robotsystem för att utföra kirurgiska operationer. Priset på en robot varierar inom lite mindre än 3 miljoner euro. Förbrukningsvaror krävs också. Deras kostnad för en enda operation - inom 2 tusen euro. Det är den höga kostnaden för att bromsa utvecklingen av robotoperation i Ryssland och länderna i Commonwealth.

  Att ta bort prostatacancer med hjälp av denna innovativa teknik är ett mycket noggrant kirurgiskt ingrepp. Roboten skakar inte händer, den är inte besegrad av känslor, alla rörelser på maskinen är korrekta och syftar.

  Det finns en annan viktig fördel med denna typ av operation: i ett robotsystem är "armen" mycket mindre mänsklig. Det gör det möjligt att tränga in i de smala utrymmen som är otillgängliga enligt standard operativa förfaranden.

  Det bör dock noteras att effektiviteten av kirurgiska förfaranden för avlägsnande av prostatacancer med hjälp av robotiska och traditionella metoder är ungefär densamma. Detsamma kan sägas om frekvensen och graden av komplikationer i den postoperativa perioden. Om kirurgens omfattande erfarenhet av öppen kirurgi, kommer han att ta bort körteln, lymfkörtlar, nerver och sädesblåsor med inte mindre noggrannhet än en robot.

  Tekniken för att utföra en robotassisterad operation för avlägsnande av prostatacancer

  Avlägsnande av ondartad neoplasm med hjälp av robotiska och traditionella metoder innefattar samma stadier av operationen. Men exekveringstekniken har skillnader.

  Steg i den robotassisterade operationen

  1. I buken gör kirurgen flera små snitt.
  2. Flyttar till konsolen, som kommer att utföra alla ytterligare åtgärder.
  3. Startar operationen med hjälp av verktygen ("händerna") på roboten. Det borde sägas att de ("händer") har en hög grad av rörlighet. Detta gör att du kan utföra de mest komplexa åtgärderna.
  4. Då utförs alla stadier av traditionell radikal prostatektomi.

  Kirurgiska robotar är utrustade med optiska system som gör det möjligt för en person att se en tredimensionell bild av vad som händer i kaviteten av snitten. Tack vare detta är idag de mest exakta åtgärderna möjliga, vilka tidigare ansågs omöjliga.

  Laparoskopisk metod för borttagning av prostatacancer

  Utvecklingen av minimalt invasiv kirurgi möjliggjorde komplexa operationer inuti människokroppen utan hudinsnitt. Att genomföra ett fullständigt avlägsnande av ondartad neoplasm är ganska små punkteringar. Denna relativt "unga" metod, men redan lyckats ta en ledande position inom kirurgisk praxis.

  Många patienter är intresserade av hur operationen av prostatacancer utförs med en minimalt invasiv metod och vad är graden av framgång. Mer än 15 års erfarenhet av användning av laparoskopi har visat att det är lika med alla indikatorer för att öppna kirurgiska ingrepp.

  Fördelar med minimalt invasiv kirurgi

  1. Frånvaro av postoperativa suturer.
  2. Minimal vävnadstrauma.
  3. Tidigare rehabilitering än vid öppen operation.
  4. Minskning av blodförlust.

  Det finns två metoder för att utföra en laparoskopisk operation:

  • Genom bukväggen (transperineal);
  • Omkörning av bukväggen.

  Oavsett vilken metod som läkaren valt väljer interventionen under generell anestesi. Innan genomförandet av åtgärder för införande av anestesi tar patienten den mest bekväma positionen för denna typ av operation. Bäckenet är förhöjd i förhållande till huvudet, benen är utspridda. Denna position av kroppen kallades "Thrandelenburg position".

  För att utföra operationen använder kirurgen följande verktyg:

  I rysk kirurgisk praxis, den vanligaste transperinala metoden, där tillgång till de drabbade vävnaderna och organen är genom bukväggen. Genom punkteringar i iliacområdet injiceras koldioxid med en nål. Detta gör att du kan öka mängden utrymme som behövs för att manipulera kirurgiska instrument. Sedan utförs alla nödvändiga steg för att avlägsna den maligna neoplasmen.

  Laparoskopisk prostataavlägsnande övas i många kliniker och medicinska centra i Ryssland. Tekniken för att utföra dessa operationer har länge varit mestadels av de flesta onkologer.

  Oavsett metod för att ta bort prostatacancer beror framgången av operationen i stor utsträckning på patientens känslomässiga tillstånd och hans önskan att samarbeta med läkaren. Genomförandet av läkarens rekommendationer hjälper till att ordentligt förbereda sig för operation och minska risken för komplikationer.