Huvud
Skäl

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prostatacancer och operation för att ta bort

  Prostatacancer är en onkologisk sjukdom bland äldre män. Ovillighet att genomgå en årlig läkarundersökning av en specialist leder till det faktum att sjukdomen detekteras vid senare skeden.

  Det finns många sätt att behandla en sådan malign sjukdom som prostatacancer, kirurgi är en av dem. Om du söker hjälp i tid kommer avlägsnandet av en malign tumör att gå utan komplikationer, du kan botas. Men patienter kommer till läkaren när symptom uppträder som indikerar ett sent stadium.

  Typer av kirurgisk behandling av prostatacancer

  Ofta diagnostiseras patienter med prostatacancer, behandling kräver kirurgi. Beroende på tumörens storlek, sjukdomsstadiet och tumörens placering utförs kirurgisk behandling på olika sätt.

  En vanlig operation för att avlägsna en malign tumör är radikal prostatektomi. Prostata avlägsnas fullständigt, om den maligna tumören är i prostatakörteln, angränsande vävnader, blåsans nacke, seminalblåsor och lymfkörtlar ska utbytas.

  I grund och botten utförs operationen av prostatacancer i 1 eller 2 steg av sjukdomen, men i frånvaro av metastaser kan det ske i 3 steg. Ta hänsyn till patientens ålder. De borde inte vara äldre än 75 år.

  Ett obligatoriskt tillstånd är frånvaron av samtidiga sjukdomar, där patienten inte kan tolerera anestesi och kirurgisk ingrepp.

  Öppna operationer görs på två sätt beroende på tumörens storlek från spridningen av maligna celler eller metastaser som är livshotande för patienten. Detta är en retropubisk prostatektomi och perineal prostatektomi.

  I det första fallet görs snittet i underlivet, följt av en dissektion av blåsan. Denna operation för prostatacancer utförs, när tumörens storlek är stor, behöver du ta bort lymfkörtlarna.

  I det andra fallet kommer patienten att drivas genom perineum. Med denna metod är det lättare att nå prostata, operationen är snabbare, det finns mindre blodförlust, smärtsyndromet är inte starkt och rehabiliteringsperioden är snabbare. Genom perineum kan kirurgi inte utföras för bäckens gemensamma sjukdomar om patienten har en artificiell protes.

  Radikal prostatektomi

  Radikal prostatektomi är en komplex operation, där komplikationer kan uppstå: sönderfall av såret, kränkningar av urinering, tarmtrauma, venetrombos. För att eliminera konsekvenserna - du behöver kontakta din läkare.

  Laparoskopisk prostatektomi

  Det finns en annan metod för prostataavlägsnande - laparoskopisk prostatektomi. Denna operation för att ta bort prostata är den mest sparsamma. Patienten under magen gör tre små snitt. En introducerar en miniatyr videokamera, och genom den andra - verktyg som hjälper till att ta bort prostata. Observation sker genom monitorn.

  En sådan operation har fördelar: sannolikheten för infektion minskas, blodförlusten är liten, det finns inga stora ärr, återhämtningsperioden är snabbare. Patientens tillstånd har ingen betydelse. Det är nödvändigt att informera honom om vad konsekvenserna av operationen för borttagning av prostata kan vara, att behandlingen kan fördröjas under lång tid.

  Drift med en robot

  En förbättrad version av laparoskopi är en operation för att ta bort prostatacancer med hjälp av Da Vinci-roboten. Det utförs av en robot som drivs av en kvalificerad kirurg. På grund av operationens noggrannhet är det föredraget, eftersom patienten har en liten blodförlust, blåsfunktion och styrka - bevaras. Avlägsnande av tumören är mindre smärtsam, det finns inga ärr, patientens fysiska aktivitet återställs på andra dagen. Rehabilitering av patienten är snabbare.

  När en malign tumör ger metastaser, sprider de sig till bäckens lymfkörtlar. De måste tas bort, för denna användning av lymfadenektomi. Det kan vara öppet eller stängt. När lymfadenektomi är öppen, görs ett snitt i underlivet med ett laparoskop och det andra på sidan. Först in i röret genom vilket bukhålan är fylld med gas, då manipulatorn och en videokamera med en glödlampa. På så sätt tas metastaser bort.

  Prostatektomi är nervbesparande

  Operationsnervarande prostatektomi utförs för att förhindra följderna av kirurgisk behandling. Två buntar av nerver som styr erektionen ligger längs prostata. Under nervsparande prostatektomi försöker kirurgen inte röra dessa buntar.

  Det är inte alltid möjligt att ta bort prostata utan att påverka nerverna. Med en sådan operation finns det en risk att bevara inte bara nerver utan också en del av cancerceller. Kirurgen under operationen bedömer graden av involvering av kärlnervenfibrerna med maligna celler. Kirurgen tar bort blodkärl och nerver, trots patientens önskemål. Detta är motiverat av det faktum att resultatet av onkologi är viktigare, och en erektion kan återställas genom att applicera en protes.

  Operationen av prostatektomi nervosberegayuschey utförs av de som diagnostiserats med tidig prostatacancer, går tumören inte bortom hankörteln. Om cancerprocessen har påverkat nerverna eller ingrejd i cellerna, görs inte en nervbesparande operation.

  Förberedelser för operationen

  Några dagar före operation ger patienten en allmän analys av urin och blod, biokemisk och blodkoagulering. Det föreskrivs bröströntgen, EKG, ultraljud. Survey of the surgeon, resultaten av testen ger grunden för en operation för att ta bort prostata.

  Du måste sluta ta mediciner som utspätt blod. För en dag eller två patienter är på sjukhus. Han kommer att intervjuas av en kirurg och en anestesiolog. Specialister kommer att prata om funktionerna i anestesi och kirurgisk behandling, uppmärksamma eventuella komplikationer och konsekvenser. Patienten under samtalet kan ställa frågor av intresse för honom och få uttömmande svar. Patienten skriver sedan samtycke till operationen.

  Dagen före operationen rekommenderas patienten att byta till mottagande flytande mat, den sista mottagningen ska stoppas natten innan. På operationens dag är äta och dricka förbjudet.

  En operation utförs för att avlägsna prostatakörteln under allmän eller regional anestesi, som är uppdelad i ryggrad och epidural. Preventive narkosläkare ger spinal och epiduralanestesi, som kännetecknas av mindre komplikationer.

  Om prostata avlägsnas under allmänbedövning förblir patienten i en artificiell sömn, omedvetet och andas med hjälp av en artificiell lungventilationsanordning. Ibland installerar en anestesiolog en epidural kateter för att minska smärta efter operationen.

  Postoperativ period

  Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där den behandlande läkaren observerar patientens tillstånd, övervakar utgången hos den bedrivna anestesen och de nödvändiga terapeutiska förfarandena.

  För att kontrollera patientens tillstånd efter operationen utförs en kontrollanalyssamling. Om så krävs kommer ultraljud, EKG och andra undersökningar att göras. Om operationen har gått utan komplikationer, övergår patienten nästa dag till en vanlig avdelning och han får stå upp.

  Han är ordinerad antibiotika, smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. För det första använder patienten en kateter för att tömma blåsan. De första dagarna rekommenderas en strikt diet för att undvika flatulens och förstoppning. Suturer avlägsnas efter en vecka. Patienten släpps ut efter att ha kontrollerat läkning av blåsan och tar bort katetern ungefär på den nionde dagen. Att arbeta med en återhämtande patient kan börja om en månad, vilket begränsar fysisk aktivitet.

  Den postoperativa perioden varar ungefär ett år. Under denna tid, konsekvenserna av operationen passerar, kan en man leda ett vanligt sätt att leva, inte glömma om förebyggande åtgärder. Under två år, var tredje månad, ta ett PSA-test för att övervaka blodets nivåer och återfall av cancer.

  Efter tre veckor kan du ta reda på resultaten av en histologisk undersökning av det borttagna organet, om nödvändigt fortsätta behandlingen enligt doktorns vägledning.

  Att i dagsläget inkludera dagliga vandringar, vilket minskar smärtan från blodpropparna som bildades efter operationen. Fortsätt att stärka bäckensmusklerna med hjälp av Kegels metod för att återuppta urinering. Om avlägsnandet av prostata inte påverkar nerverna, fortsätter hanen att ha sexuell aktivitet, fastän det för regenerering av styrka utnämnas ett långvarigt intag av tabletter.

  Prostatacancer

  Vad är prostatacancer och till vem hotar det? Hur man förebygger förekomsten av prostatacancer och vad ska man göra om det upptäcks? Vad är viktigt vid diagnos av prostatacancer? Vad är sätten att behandla prostatacancer? Vad ska man göra med ooperativ prostatacancer? Vad är metoderna för operation för prostatacancer? Varför ibland rekommenderar oncourologist kirurgi, hos andra - läkemedelsbehandling eller bestrålning? Är behandling möjlig i närvaro av metastaser? Vad är skillnaden mellan onkologiska avdelningen hos European Clinic och andra onkologiska sjukhus vid behandling av prostatacancer?

  Vad är prostatacancer och till vem hotar det?

  Prostatacancer är en formidabel malign sjukdom, en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna i världen. Dess förekomst når upp till 214 fall per 1000 män, och bland cancercancerdöd från cancer, rankas prostatacancer sekundärt. Denna sjukdom är typisk för äldre män, men oftare är det relativt unga 45-55 år gamla patienter med prostatacancer.

  Prostatacancerceller, som i själva verket cellerna i vilken annan malign tumör som helst, har förmågan att multiplicera och sprida okontrollerbart-metastasera.

  Stages av prostatacancer hos män

  I samband med maligna tumörer i prostata kan fyra huvudsteg särskiljas:

  • Steg 1 är en liten tumör som ligger i tjockleken på prostata, dess celler kännetecknas av en låg grad av aggression.
  • Vid stadium 2, spirer inte tumören utöver orgeln, men är större, beter sig aggressivt.
  • Prostatacancer i den tredje graden sträcker sig till angränsande strukturer, till exempel seminala vesiklar.
  • Prostatacancer i 4-stegs spiral i blåsan, sprider sig till lymfkörtlarna, ger metastaser till lungorna, benen och andra organ. Prostatacancer i 4: e graden med metastaser är svårast att behandla och har den värsta prognosen.

  Hur förhindrar förekomsten av prostatacancer?

  Tyvärr finns det idag inga kända sätt att förebygga denna sjukdom. Det finns bevis på att närvaron av tomater i kosten minskar risken för prostatacancer, men inga stora studier om detta ämne har genomförts. I utvecklade länder passerar varje man över 45 år ett blodprov för PSA-prostata-specifikt antigen och genomgår en profylaktisk undersökning från en urolog. Detta ämne går in i blodet endast när prostatakörteln är skadad, och nivån på ökningen kan användas för att bedöma förekomsten av prostatacancer. Det normala värdet av PSA är 4 ng / ml, och högre siffror är grunden för undersökning och samråd med urologen. Får inte panik före tidpunkten: PSA-nivån stiger inte bara med prostatacancer, men också med adenom. Diagnosen måste bekräftas med biopsi.

  Nivån av PSA övervakas också efter avlägsnandet av prostatacancer, det hjälper i tid för att identifiera återfall.

  Och vad för förebyggande undersökning hos urologen om det är möjligt att kontrollera status av prostata hos PSA?

  Hittills över hela världen, trots att det finns expert klass ultraljudsapparater, en årlig PSA kontroll hos män äldre än 45 år, digital rektal undersökning förblir "gold standard" för diagnostik av prostata. Detta är en enkel, billig och icke-invasiv metod för att uppskatta storleken av prostatan, dess asymmetri, närvaron av täta lesioner av tarmslemhinnan rörligheten hos prostatan och flera andra parametrar.

  Symtom på prostatacancer hos män

  I ett tidigt skede har prostatacancer inte symptom. När tumören växer in i omgivande vävnader, uppträder vissa tecken på prostatacancer, men de är ospecifika och liknar andra manifestationer av genitourinärsystemet hos män:

  • Hyppig urinering, särskilt på natten.
  • Svårighet vid urinering, slät urinström.
  • Försvagning av erektion.
  • Förorening av blod i sperma, urin.

  Hos män som upplever liknande symtom diagnostiserar de oftast godartad prostatahyperplasi. Men det finns alltid en liten chans till en malign tumör, så du behöver besöka en läkare och kolla.

  Vid senare skeden framträder andra tecken på prostatacancer. Smärta i benen, ryggraden, revbenen kan prata om prostatacancer med benmetastaser. Svaghet och domningar i benen, dysfunktion i urinblåsan och rektum berättar för komprimering av ryggmärgen.

  Vad är viktigt vid diagnos av prostatacancer?

  Aktualitet. Vi kan helt rensa patienten av en tumör utan att utsätta honom för livslång, tung och dyr behandling, bara i de tidiga stadierna av prostatacancer. Därför är ett årligt blodprov för PSA viktigt, så det är viktigt att ha en årlig undersökning med en urolog. Om det finns misstankar om prostatacancer, d.v.s. med ökningen av PSA eller detektering av täta noder i prostata under fingerrektal undersökning visas en punkteringsbiopsi i prostatakörteln.

  I den europeiska kliniken för diagnos av prostatacancer använder vi den så kallade biplanrektala ultraljudssonden, vilket möjliggör en hög precisionbiopsi. Under biopsi sätts denna sensor in i ändtarmen, prostatakörteln visas på ultraljudsmaskinens skärm i två plan. Genom sensorn till prostata körs en speciell snabbbländande biopsi nål, och 10-12 punkteringar utförs. Patienten hör ett klick under varje punktering. I framtiden undersöks det samlade materialet av en histolog.

  Många författare har noterat att patienter i biopsi upplever smärta, så vi gör en biopsi med dubbla anestesi: lokal, genom införandet av bedövningsmedlet in i ändtarmen och de totala utgifterna smärtstillande premedicinering.

  Vad ska man göra om en släkting har prostatacancer?

  Det finns ett europeiskt protokoll för studier av patienter med prostatacancer. Om en tumör i prostata detekteras i en biopsi, bör onkologen svara på frågan om sjukdomsfasen, vilket gör det möjligt att erbjuda adekvat behandling. Utförs datortomografi (CT) eller magnetisk resonanstomografi (MRT) av bäckenorgan (prostata och tillhörande lymfknutor), ben scintigrafi (skelettscintigrafi att utesluta metastatisk sjukdom i ben) och röntgenundersökning av lungorna för att eliminera lungmetastaser. Baserat på de erhållna uppgifterna löses frågan om tumörens utbredning. Om tumören inte går utöver kapseln i prostatakörteln, så är det möjligt att utföra radikal prostatektomi - en kirurgisk operation som syftar till att ta bort prostatakörteln. Om det finns en metastatisk process, eller om tumören har gått bortom prostata, eller risken för operation är för hög, väljs läkemedelsbehandling.

  Hur utförs prostatacancer?

  Operationen för prostatacancer syftar till att ta bort prostata och i vissa fall regionala lymfkörtlar. Följaktligen kan denna operation utföras antingen genom ett snitt i underkanten av buken eller genom en laparoskopisk metod. Fördelen med den senare metoden är avsaknaden av en stor snitt - genom 5 mm punkteringar med specialverktyg. Praktiskt taget finns det ingen postoperativ smärta, ingen risk för inflammation, inget ljust ärr och behovet av narkotiska analgetika.

  Drift vid en prostatacancer med tillämpning av Da Vinci-roboten

  När du använder Da Vinci-robotsystemet är kirurgen placerad i närheten av enhetens bildskärm och med hjälp av en speciell joystick kontrollerar robotens "händer" som utövar manipuleringar i patientens kropp. Det är faktiskt en förbättrad laparoskopisk operation.

  Drift med prostatacancer av Da Vinci-roboten kan minska smärta i postoperativ period, blodförlust, förkorta rehabiliteringsperioden. Men med tanke på riskerna med de konsekvenser som de flesta berör många patienter - erektions- och urineringstörningar - har robotkirurgi inga fördelar.

  Varför ibland rekommenderar oncourologist kirurgi, hos andra - läkemedelsbehandling eller bestrålning?

  Det beror på två faktorer: den första faktorn är tumörstadiet. I de första etapperna är radikal kirurgisk behandling - att bli av med en person från en tumör - ganska möjlig. Men i det skede när tumören har gått utöver gränserna för prostata, operation för att något gott kommer inte att leda, eftersom metastaser i lymfkörtlarna, ben och lungor inte kan opereras bort. Den andra faktorn: glöm inte att prostatacancer uppträder huvudsakligen hos äldre män. De har möjliga åldersrelaterade samtidiga sjukdomar: arteriell hypertoni, ett tidigare myokardinfarkt eller stroke, blodsjukdomar. Radikal prostatektomi är en komplicerad, ibland timmar lång operation, så kirurgen måste bedöma huruvida risken för kirurgi överstiger den uppfattade förmånen för patienten.

  Är prostatacancerbehandling möjlig i närvaro av metastaser?

  Det finns många effektiva behandlingsregimer för patienter med metastatisk prostatacancer. Detta är den maximala androgenblockad, som syftar till att bromsa tumörtillväxt, är det extern strålbehandling, en modern kemoterapi riktad mot behandling av skelettmetastaser i lungor och prostatacancer.

  Vilka är förutsägelserna för prostatacancer?

  Livslängden i prostatacancer beror på graden av tumörspridning över kroppen, från det stadium då det diagnostiserades. Om patienten inte längre har symtom, och kroppen inte visar tecken på cancer, säger de att en eftergift har kommit.

  Prognos för prostatacancer beräknas med fem års överlevnad. På olika stadier är det:

  • I cancer i första och andra etappen - nästan 100%.
  • I prostatacancer är stadium 3 också nästan 100%.
  • Prognos för prostatacancer i 4: e graden med metastaser förvärras kraftigt - upp till 29%. Men även vid 4 etapper av prostatacancer med metastaser kan du öka livslängden, det finns effektiva metoder för palliativ behandling.

  Hur många lever efter operationen av att ta bort prostatacancer?

  Om du samlar in statistik för alla steg, är den relativa femårsöverlevnaden 99%, den 10-åriga överlevnadskursen är 98%, den femtonåriga överlevnadshastigheten är 96%. Dessa är mycket bra indikatorer för cancer. Man kan säga att de flesta män efter en snabb och korrekt behandling av en malign tumör i prostata, det finns en bestående remission.

  Förväntad livslängd efter operation för prostatacancer (femårig överlevnad) på olika stadier är:

  • Med en lokal cancer som inte lyckades spridas bortom prostatakörteln (efter operation för prostatacancer på 1, 2 grader och ibland på stadium 3) - nästan 100%.
  • När tumören växer till angränsande organ och lymfkörtlar (steg IIIB och IVA) - nästan 100%.
  • I närvaro av avlägsna metastaser (stadium IVB) - cirka 29%.

  Prostatacancer efter operation

  Efter operationen lämnar kirurgen en kateter i urinblåsan. Den avlägsnas efter ca 1-2 veckor, varefter patienten kan urinera oberoende. Vanligtvis utförs ett extrakt från sjukhuset några dagar senare. I allmänhet tar återhämtning efter operation för prostatacancer upp till flera veckor.

  När eftergiften har kommit kvarstår risken för återkommande. Därför bör alla patienter i framtiden vara under medicinsk övervakning. Tilldela regelbundna tester för PSA-cancermarkören: de första fem åren var 6: e månad, en gång per år.

  Möjliga konsekvenser av operation för prostatacancer:

  • Urininkontinens.
  • Brott mot erektion.
  • Manlig infertilitet.
  • Förkortning av penis.
  • Innginal bråck.

  Brott mot urinering efter operation för prostatacancer

  Några män efter kirurgisk behandling förlorar förmågan att kontrollera urinprocessen. Urininkontinens efter operation för prostatacancer kan vara av olika slag:

  • Oftast förekommer stressinkontinens i samband med skador på blåsan eller nerverna i slemhinnan (muskelmassa). Läckage av urin uppstår med ökat intra-abdominalt tryck: under fysisk ansträngning, hosta, skratta, nysningar.
  • Mindre ofta förlorar blåsan fullständigt förmågan att hålla urin, och det finns ett ouppenbarhet hela tiden.

  Ibland efter operationen finns det ett ärr som gör det svårt att tömma urinen. Med denna man behöver mer tid att urinera, blir jeten trög. I vissa fall ökar känsligheten hos blåsans väggar för irritation av urinering, och mannen har oväntade starka uppmaningar.

  Ofta återställs normal urinering inom några veckor (ibland månader) efter operationen. För behandling av urinrörelser efter operation för prostatacancer används Kegel övningar, mediciner, katetrar och urinaler, kirurgiska metoder.

  Erection disorder

  Efter operation kan prostatacancer utveckla erektil dysfunktion. Riskerna beror på tumörstadiet och omfattningen av det kirurgiska ingreppet, patientens ålder, tillståndet för erektion före behandlingens början. Ofta återställs en erektion, men det här är en långsam process - det kan ta från några månader till två år.

  För att bekämpa erektil dysfunktion mediciner som används läkemedel (sildenafil, vardenafil, tadalafil), vakuumanordningar, olika implantat som placeras i penis.

  Fördelar med prostatacancerbehandling i Moskva i European Clinic

  Vår främsta fördel är teamwork. Varje patient med prostatacancer diskuteras i ett samråd, där onkologen, klinisk onkolog, kemoterapeut, onkolog-radiolog deltar. När man fattar ett beslut om operationen undersöks patienten av en terapeut, en kardiolog, en neurolog, en anestesiolog-resuscitator.

  • Vid beslut om någon form av behandling sätter vi kärnan i de två viktigaste parametrarna: patientens säkerhet och maximal effektivitet av behandlingen.
  • En annan viktig fördel med vår avdelning är möjligheten att få en "andra åsikt" från ledande experter i Österrike, Tyskland, USA eller Israel.

  Letar du efter en bra klinik i Moskva, där de behandlar prostatacancer? Ansök om ett samråd med en specialist på European Clinic.

  UROLOGINKLINIK
  Den första Moskva staten
  Medical University. I.M. Sechenov

  Grundades 1866

  • Om kliniken
  • Symtom på mer
   • Smärta i pungen
   • Ryggsmärta
   • Smärta med urinering
   • Obstruerad urinering
   • Blod i urinen
   • Svullnad (utvidgning) av testiklarna
   • Minskad styrka
   • Frekvent urinering
  • Sjukdomar mer
   • Blåsan och urinröret Mer
    • Urininkontinens
    • Blåsans tumör (cancer)
    • Skleros av blåsans hals
    • Uretral stricture
   • Urolithiasis More
    • ICD. urolitiasis
    • Ureterns sten
    • Blåsans stenar
   • Skrotorgan Mer
    • varikocele
    • Dropsy testis (hydrocele)
    • Testikelcancer
   • Sexuell penis Mer
    • Peyronies sjukdom
    • Medfödd böjning
    • Penisbrott
    • Tätning av huden (oleogranulom)
    • Phimosis och paraphimosis
   • Njur och urin
    • hydronefros
    • Njurknoppar
    • Tumör (cancer) hos njurarna
    • pyelonefrit
   • Prostatisk körtel
    • prostatit
    • Adenom av prostata
    • Tumör (cancer) i prostata
   • Sexuell dysfunktion Mer
    • Förlängd erektion (priapism)
    • För tidig utlösning
    • Erektil dysfunktion
   • Pelvic prolapse More
    • Obstruktion (prolaps) i vagina, livmoder och urinblåsa
  • Rekommendationer Mer
   • Påminnelse för patienten
   • Varför män är infertila
   • Prostatacancer - vilken operation att välja?
   • Sju regler för manlig livslängd
   • Kegel övningar
   • 3D-modellering sparar liv
   • Histoscanning: uppdrag möjlig
  • nyheter
  • recensioner
  • Kontakta oss mer
   • Fråga läkaren
   • Videokonsultation

  Hög kvalificering av läkare och personal

  Moderna behandlingsprotokoll

  Grundläggande vetenskaplig skola

  Den bästa medicinsk utrustning

  Bekväma sjukhus

  Behandling av prostatacancer i Moskva

  Om tumören inte går utöver prostatan är den helt härdbar

  Vid penetration av metastaser i andra organ och vävnader kan den onkologiska processen avbrytas, förlänger patientens liv i år och årtionden.

  Radikal prostatektomi (prostatektomi) är valet av val för prostatacancer

  Kan utföras på en nervbesparande teknik som ökar chansen att bibehålla erektilfunktionen och undvika biverkningen av urininkontinens.

  Laparoskopisk prostatektomi. Det endoskopiska instrumentet injiceras genom flera punkteringar i underkanten av buken. Prostaten skärs, krossas och evakueras av en speciell behållare.

  Prostatectomy av Da Vinci roboten. Läkaren har förmågan att utföra operationen så noggrant som möjligt utan att skada de små anatomiska strukturerna. Den interaktiva robotplattformen ger 3D-visualisering av det kirurgiska fältet och korrigerar rörelser. I regel används laparoskopisk åtkomst.

  Öppna prostatektomi. Prostatakörteln avlägsnas genom snittet i underlivet (traumatisk prostatektomi) eller genom snittet mellan skrot och anus (perineal prostatektomi). Som regel tvingas en öppen operation. Till exempel med svår plötslig blödning under laparoskopisk kirurgi.

  Minimalt invasiva fördelar - Målad destruktion av cancer utan prostataavlägsnande

  Till skillnad från traditionella operationer avlägsnas inte tumören från kroppen, men förstöras fullständigt och ersätts med tiden av bindväv. Minimalt invasiva metoder används när, av en eller annan anledning, radikal prostatektomi inte kan utföras.

  HIFU-ablation. Exponering för fokuserad ultraljud med hög intensitet. Det rekommenderas för patienter som är äldre än 70 år, med allvarliga samtidiga sjukdomar eller övervuxen tumörvävnad. Val av operation om patienten tidigare har tagit bort prostata adenom.

  Cryoablation. Exponering för kylda och varma gaser. Det rekommenderas för patienter med allvarlig somatisk status, då allmän anestesi är svår eller omöjlig på grund av allvarliga samtidiga sjukdomar. Till exempel hjärt- eller lungsjukdom. Det rekommenderas också för äldre patienter. Det kan användas vid fall av återfall - återkomsten av en tumör efter ett misslyckat avlägsnande med en annan metod.

  Brachyterapi. Effekten av riktad neutronbestrålning. Titankapsel med ett radioaktivt element (jod-125), specialnålar "desantiruyut" i en tumör som beräknas av en dator krets. Det anses vara ett radikalt sätt att behandla prostatacancer. Gynnsamt från traditionell strålterapi genom att den förstör en cancerous tumör utan bestrålning av omgivande vävnader. Rekommenderade män i alla åldrar med lokaliserad cancer som är intresserade av att bevara den sexuella funktionen, låg och måttlig risk cancer (PSA ≤ 20 ng / ml, Gleason score ≤ 7).

  Nano-kniv (irreversibel elektroporation). Effekten av ultrashort nuvarande pulser. Utsläppen matas genom nålelektroderna, vars antal väljs från tumörens storlek. Till skillnad från andra minimalt invasiva tekniker är elektroporation inte baserad på termiska mekanismer. Till följd av detta finns inga biverkningar förknippade med förändringar i vävnadstemperatur.

  Irreversibel elektroporation rekommenderas för män som är viktiga för att upprätthålla erektil funktion, och om tumören är nära besläktad med viktiga anatomiska strukturer.

  Aktiv övervakning väljs med låg cancer aggressivitet (Gleason ≤ 6, PSA

  Artiklar om prostatacancer

  Vad är den mest effektiva operationen för radikal behandling av prostatacancer?

  Denna fråga ställs på en eller annan form av alla patienter som har lärt sig om diagnosen. Jag kommer att försöka svara på grundval av min egen 20-åriga kirurgiska praxis.

  I moderna oknourologii vanligaste tre alternativ för avlägsnande av en elakartad tumör i prostata: open (retropubic), laparoscopic och robot-prostatektomi. Man tror att det inte finns någon stor skillnad i kvaliteten på dessa operationer. Trots allt är det onkologiska resultatet detsamma - tumören avlägsnas från kroppen. Det är faktiskt inte så lätt.

  Läkaren blir inte omedelbart en virtuos. Så du behöver ett visst antal operationer innan han "känner" tekniken och utmärker tekniken. För träning av en retropubisk metod behöver du cirka tvåhundra operationer. För att hantera laparoskopisk åtkomst - inte mindre än hundra. Det betyder att på utvecklingsstadiet kommer läkaren att ta hand om först och främst av det onkologiska resultatet, att "glömma" den funktionella. Risker för patienten - förlust av styrka, inkontinens.

  En annan sak är Da Vincis robot. Kirurgen kontrollerar roboten med joysticks, som i ett datorspel. Elektronik och robotteknik ger jämnhet, noggrannhet och volym rörelser som är otillgängliga för människor. Läkaren under operationen blir inte trött fysiskt, till skillnad från laparoskopisk eller öppen kirurgi, vilket kan påverka kvaliteten.

  Console styrd backup mentor, påpekar han pennan punkten för tillämpning av kirurgiska instrument och energi, och när det uppstår svårigheter när som helst redo att ta kontroll över verksamheten. För att behärska tekniken är 30-40 operationer tillräckliga. Om kirurgen redan har erfarenhet av andra typer av prostatektomi, så känner han redan efter 10-15 en robot en fisk i vattnet.

  En annan viktig punkt är besparingen av de neurovaskulära buntarna för att bevara patientens styrka. Här är tre viktiga villkor för nervbesparande operation:

  1. Låg cancerrisk: tumören gick inte utöver prostatakörteln.
  2. Kirurgens erfarenhet
  3. Driftverktyg

  Utan att gå in i komplicerade tekniska detaljer kommer jag att säga detta: laparoskopisk kirurgi är "ax-skärning". Begränsad noggrannhet och jämnhet i rörelser, brist på visualisering och komplicerad detaljering av vävnader - endast en liten lista med brister. De är mycket större.

  Självklart finns det kirurger som känner till laparoskopiska tekniker i perfektion, men det finns inte många sådana. Enligt min åsikt har även en öppen prostatektomi mer chanser att vara nervös än en laparoskopisk manuell.

  I jämförelse är robotens möjligheter helt enkelt kosmiska, det var inte utan anledning att det skapades för National American Space Agency (NASA). En tredimensionell bild med tjugo gånger förstoring ger bättre visualisering. Det kirurgiska instrumentet har tio grader av frihet och roterar i vilken vinkel som helst 360 grader, vilket inte kan vara det laparoskopiska instrumentet, än mindre den mänskliga handen. Unika elektrokirurgiska tekniker tillåter att bränna blödningskärlet inom en fraktion av en millimeter utan att skada intilliggande vävnader. Behållandet av delar av urinröret och allt urinvägar som stöder fasciala strukturer, inklusive den ligamenta enheten som är ansvarig för urinretention, är möjlig.

  Tja om metoderna sa grundaren av radikal prostatektomi, hedersdirektör för Johns Hopkins Institute (USA) Professor Patrick Walsh:

  "Och trots att jag fortsätter personligen att utföra öppen kirurgi, ensam fördel av robotkirurgi, för att kunna öka intraabdominellt tryck, följt av neutralisering av blödning från venösa strukturer, vilket möjliggör obehindrat hög nivå nervosberezhenie prestanda är grunden för att erbjuda nämligen robotassisterad operation för en prostatacancerpatient i dessa centra där det är möjligt. "

  Vad kan vara mer uppenbart än enkel statistik? Till exempel, i USA står öppen apnéprostatektomi för cirka 15% av alla operationer idag. Andelen laparoskopiska - endast 1%. Resten är robotassisterade manualer.

  Jag erkänner, för en tid sedan var jag skeptisk till fördelarna med robotoperationer. Men exakt till det ögonblick då jag försökte da Vinci. Detta är inte bara ett annat sätt att behandla prostatacancer, det är en operation av en annan teknisk nivå.

  Författaren till artikeln: Doktor i medicinsk vetenskap, professor Mikhail Enikeev

  Prostatacancer: efter operation

  Radikal teknik för att bekämpa malign neoplasm i prostatakörteln är det operativa avlägsnandet. Ett sådant beslut fattas av specialisterna i varje enskilt fall. Som regel, i en situation där tumören inte gick utöver organs gränser. Operation med prostatacancer förbättrar signifikant prognosen hos patienten, hans chanser att återhämta sig.

  Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp, analyserar en specialist all information från laboratorie- och instrumentstudier. Det utvärderar inte bara lokaliseringen, storleken och strukturen av tumörfokuset, utan också ålderskategorin för personen, hans första hälsotillstånd. Förutom alla ovanstående beaktas effekterna av prostatektomi.

  Typer av kirurgiska ingrepp

  I den överväldigande majoriteten av fallen rekommenderas en onkolog att diagnostisera prostatacancer som en operation, som den viktigaste metoden att bli av med en neoplasma. Excisionen av den drabbade delen av organet och maximal avlägsnande av atypiska celler hjälper till att förhindra deras ytterligare reproduktion och spridning.

  Kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln eller en del av den utförs nödvändigtvis i samband med andra metoder för antitumörbehandling - strålbehandling eller kemoterapi.

  Hittills är kirurgiska manipulationer för att bekämpa prostatacancer representerade av följande typer:

  1. förstörelsen av atypiska celler med hjälp av de lägsta möjliga temperaturerna - kryokirurgi;
  2. radikal organborttagning;
  3. inverkan av ultraljud;
  4. laparoskopi;
  5. lymfadenektomi - excision av faser av metastaser.

  De avgörande faktorerna vid val av en specialist på en viss metod är såsom stadier onkoprotsessa och lokalisering av tumörer och patologiska kännetecken för flöde, till exempel, närvaron av sekundära foci.

  kryokirurgi

  En av de mest försiktiga metoderna för att förstöra ett malignt fokus i prostata är naturligtvis kryokirurgi. Dess väsen ligger i introduktionen till det drabbade området av det atypiska organet hos en speciell sond som innehåller en frysningslösning.

  Under manipulation fryser cancercellerna först och när de tina, förlorar de sin vitalitet. På grund av det faktum att radikalt kirurgiskt ingripande inte är nödvändigt anses tekniken som den mest sparsamma. Effekten på tumören är emellertid målmedveten, närliggande vävnader påverkas vanligtvis inte.

  Huvudindikationerna för valet av kryokirurgi är:

  • vägde anamnesis av somatiska patologier som stör radikal operation;
  • vid diagnosering av cancer i steg 1-2;
  • patientens avancerade ålder
  • låg effektivitet av strålterapi.

  Kryokirurgi-förfarandet i sig utförs under epidural eller allmän anestesi. Varaktigheten är cirka två timmar. Effektiviteten är ganska hög - en femårig överlevnadsprognos når 82-90%. Konsekvenserna är sällan bildas, men antalet patienter visar utseendet på deras skarvning urinrör, urininkontinens eller erektil dysfunktion, upp till impotens. Tidig överklagande till specialist och korrigerande åtgärder hjälper på kort tid att eliminera allt.

  Radikal prostatektomi

  Det är erkänt som det mest komplexa av alla operationer för att ta bort prostatacancer - dess radikala version. Det innebär en fullständig borttagning av det drabbade organet. Manipulation kan utföras på två sätt - retropubisk eller perineal.

  Om tumören är lokaliserad huvudsakligen i körteln själv måste den avlägsnas helt. Tack vare denna åtgärd är det möjligt att undvika en återkommande patologi i framtiden. Delvis excision kommer att vara föremål för intilliggande vävnader, på vilka mikrotubes med atypi kan lösa sig.
  Valet av den optimala interventionstekniken bestäms av specialisten baserat på den information han fått från diagnostiska förfaranden:

  • transvesical, med obligatorisk dissektion av blåsan;
  • perineal - med tillgång till körteln genom perineum.

  Valet av lokalisering av tumören och förekomsten av metastaser.

  Exponering för ultraljud

  Metoden för idag utvecklas bara. Informationen är huvudsakligen teoretisk, klinisk forskning fortsätter.

  Förfarandet i sig består i att använda speciell utrustning som avger en ultraljudsfokuserad stråle med hög intensitet. Canceren fokuserar på högfrekventa vågor, vilket leder till maximal tillåten uppvärmning av den drabbade prostata.

  Den totala varaktigheten av manipulationen är 2,5-3 timmar. Men med ineffektivitet är det möjligt att upprepa det - strikt enligt individuella indikationer.

  laparoskopi

  Laporascopys teknik är mycket populär bland specialister, om en patient har en tumör i prostata strukturer. Förfarandet består av två små snitt. Genom dem kommer en videokamera att införas, såväl som ett medicinskt instrument. Tack vare detta är det kirurgiska ingripandet under konstant kontroll.

  Laparoskopi har ett antal fördelar - låg risk för skada, minimalt antal komplikationer och optimal bevarande av friska vävnader. Av bristerna bör det påpekas - komplexiteten att utföra interventionen.
  I alla fall, efter en liknande procedur - prostatacanceroperation krävs onkologens obligatoriska kontroll och en lång rehabiliteringsperiod.

  lymfkörtlar

  Ondartad neoplasm i prostatakörtelns strukturer sprider ofta sina metastaser till närliggande vävnader, till exempel bäckens lymfkörtlar. De måste också tas bort under operationen. För detta ändamål, och genomfört lymfadenektomi. Det finns två alternativ - öppna, ihåliga eller stängda - med mikroklipp.

  I det första fallet en är formad incision laparoskopi, den andra metoden - på mantelytan av buken genom lesionen. Det senare är definitivt att föredra - efter införandet av ett rör genom vilket gasen härrör peritonealdialys, utförde Manipulator kirurgisk åtgärd och med en videokamera tekniker kan titta på allt som händer vid tidpunkten för intervention.

  Eventuella komplikationer

  I den tidiga postoperativa perioden är konsekvenserna av operation för att eliminera prostatacancer konsekvenser som följer:

  • smärtsamma känslor i underlivet, stärkande med promenader, motion;
  • hög risk för trombos i nedre extremiteterna;
  • stasis av lymf i vävnaderna, med bildande av ödem i fötterna, skenor;
  • urininkontinens, som går igenom 3,5-5,5 månader efter ingreppet, till stor del på grund av genomförandet av uppsättningar övningar för att stärka bäckensmusklerna;
  • Periodiskt förekommande eller ständigt störande svårigheter med full tömning av rektum, förstoppning;
  • erektil dysfunktion.

  För att snabbt rätta till sådana negativa villkor och bli av med dem, kommer experter att rekommendera full vila och rätt näring, adekvat övning och farmakoterapi.

  Eftersom prostatacancer själv redan är formidabel i följderna och komplikationerna av sjukdomen, är proceduren för borttagning också ganska allvarlig störning i människokroppen.

  De största riskerna som uppstår under rehabiliteringsperioden:

  • avvikelser i kardiovaskulärsystemets aktivitet, speciellt om det redan finns patologier i detta område, till exempel IHD, hypertensiv sjukdom - deras kurs kan förvärras;
  • Framväxten av allergiska reaktioner är en formidabel komplikation, eftersom en person kanske inte ens vet om några av hans allergiska predispositioner;
  • infektion - i efterkörningsperioden är sällsynt, men det är möjligt att överföra smittämnen till interventionsområdet, med ytterligare bildning av stora infektionsfält.
  • infertilitet - både fysiologiska på grund av brist på sexuell lust eller erektil svår dysfunktion, och anatomisk, om under operationen för att ta bort prostata måste ta bort både spermatkabeln och bubblorna.

  Problem med urinering kan observeras inte bara under första hälften av året efter urladdning från sjukhuset, men också i flera år.

  Allmänna rekommendationer

  En patient med en prostatacancer som diagnostiserats med sin prostata och som genomgick operation för att ta bort den, måste nödvändigtvis vara på ett dispensary-konto hos en specialist.

  Konstant övervakning av hälsotillståndet och genomförande av instrumentella och laboratorieundersökningar bidrar till att förhindra eventuella komplikationer. Eller justera strömmen hos dem som redan har bildat.

  För att inte förvärra situationen ännu mer måste en person själv övervaka sin hälsa och sträva efter en hälsosam livsstil, till exempel att vägra använda tobaks- och alkoholprodukter och att upprätthålla optimal fysisk ansträngning, inklusive sexuella.