Huvud
Symptom

Prostatacancer och operation för att ta bort

Prostatacancer är en onkologisk sjukdom bland äldre män. Ovillighet att genomgå en årlig läkarundersökning av en specialist leder till det faktum att sjukdomen detekteras vid senare skeden.

Det finns många sätt att behandla en sådan malign sjukdom som prostatacancer, kirurgi är en av dem. Om du söker hjälp i tid kommer avlägsnandet av en malign tumör att gå utan komplikationer, du kan botas. Men patienter kommer till läkaren när symptom uppträder som indikerar ett sent stadium.

Typer av kirurgisk behandling av prostatacancer

Ofta diagnostiseras patienter med prostatacancer, behandling kräver kirurgi. Beroende på tumörens storlek, sjukdomsstadiet och tumörens placering utförs kirurgisk behandling på olika sätt.

En vanlig operation för att avlägsna en malign tumör är radikal prostatektomi. Prostata avlägsnas fullständigt, om den maligna tumören är i prostatakörteln, angränsande vävnader, blåsans nacke, seminalblåsor och lymfkörtlar ska utbytas.

I grund och botten utförs operationen av prostatacancer i 1 eller 2 steg av sjukdomen, men i frånvaro av metastaser kan det ske i 3 steg. Ta hänsyn till patientens ålder. De borde inte vara äldre än 75 år.

Ett obligatoriskt tillstånd är frånvaron av samtidiga sjukdomar, där patienten inte kan tolerera anestesi och kirurgisk ingrepp.

Öppna operationer görs på två sätt beroende på tumörens storlek från spridningen av maligna celler eller metastaser som är livshotande för patienten. Detta är en retropubisk prostatektomi och perineal prostatektomi.

I det första fallet görs snittet i underlivet, följt av en dissektion av blåsan. Denna operation för prostatacancer utförs, när tumörens storlek är stor, behöver du ta bort lymfkörtlarna.

I det andra fallet kommer patienten att drivas genom perineum. Med denna metod är det lättare att nå prostata, operationen är snabbare, det finns mindre blodförlust, smärtsyndromet är inte starkt och rehabiliteringsperioden är snabbare. Genom perineum kan kirurgi inte utföras för bäckens gemensamma sjukdomar om patienten har en artificiell protes.

Radikal prostatektomi

Radikal prostatektomi är en komplex operation, där komplikationer kan uppstå: sönderfall av såret, kränkningar av urinering, tarmtrauma, venetrombos. För att eliminera konsekvenserna - du behöver kontakta din läkare.

Laparoskopisk prostatektomi

Det finns en annan metod för prostataavlägsnande - laparoskopisk prostatektomi. Denna operation för att ta bort prostata är den mest sparsamma. Patienten under magen gör tre små snitt. En introducerar en miniatyr videokamera, och genom den andra - verktyg som hjälper till att ta bort prostata. Observation sker genom monitorn.

En sådan operation har fördelar: sannolikheten för infektion minskas, blodförlusten är liten, det finns inga stora ärr, återhämtningsperioden är snabbare. Patientens tillstånd har ingen betydelse. Det är nödvändigt att informera honom om vad konsekvenserna av operationen för borttagning av prostata kan vara, att behandlingen kan fördröjas under lång tid.

Drift med en robot

En förbättrad version av laparoskopi är en operation för att ta bort prostatacancer med hjälp av Da Vinci-roboten. Det utförs av en robot som drivs av en kvalificerad kirurg. På grund av operationens noggrannhet är det föredraget, eftersom patienten har en liten blodförlust, blåsfunktion och styrka - bevaras. Avlägsnande av tumören är mindre smärtsam, det finns inga ärr, patientens fysiska aktivitet återställs på andra dagen. Rehabilitering av patienten är snabbare.

När en malign tumör ger metastaser, sprider de sig till bäckens lymfkörtlar. De måste tas bort, för denna användning av lymfadenektomi. Det kan vara öppet eller stängt. När lymfadenektomi är öppen, görs ett snitt i underlivet med ett laparoskop och det andra på sidan. Först in i röret genom vilket bukhålan är fylld med gas, då manipulatorn och en videokamera med en glödlampa. På så sätt tas metastaser bort.

Prostatektomi är nervbesparande

Operationsnervarande prostatektomi utförs för att förhindra följderna av kirurgisk behandling. Två buntar av nerver som styr erektionen ligger längs prostata. Under nervsparande prostatektomi försöker kirurgen inte röra dessa buntar.

Det är inte alltid möjligt att ta bort prostata utan att påverka nerverna. Med en sådan operation finns det en risk att bevara inte bara nerver utan också en del av cancerceller. Kirurgen under operationen bedömer graden av involvering av kärlnervenfibrerna med maligna celler. Kirurgen tar bort blodkärl och nerver, trots patientens önskemål. Detta är motiverat av det faktum att resultatet av onkologi är viktigare, och en erektion kan återställas genom att applicera en protes.

Operationen av prostatektomi nervosberegayuschey utförs av de som diagnostiserats med tidig prostatacancer, går tumören inte bortom hankörteln. Om cancerprocessen har påverkat nerverna eller ingrejd i cellerna, görs inte en nervbesparande operation.

Förberedelser för operationen

Några dagar före operation ger patienten en allmän analys av urin och blod, biokemisk och blodkoagulering. Det föreskrivs bröströntgen, EKG, ultraljud. Survey of the surgeon, resultaten av testen ger grunden för en operation för att ta bort prostata.

Du måste sluta ta mediciner som utspätt blod. För en dag eller två patienter är på sjukhus. Han kommer att intervjuas av en kirurg och en anestesiolog. Specialister kommer att prata om funktionerna i anestesi och kirurgisk behandling, uppmärksamma eventuella komplikationer och konsekvenser. Patienten under samtalet kan ställa frågor av intresse för honom och få uttömmande svar. Patienten skriver sedan samtycke till operationen.

Dagen före operationen rekommenderas patienten att byta till mottagande flytande mat, den sista mottagningen ska stoppas natten innan. På operationens dag är äta och dricka förbjudet.

En operation utförs för att avlägsna prostatakörteln under allmän eller regional anestesi, som är uppdelad i ryggrad och epidural. Preventive narkosläkare ger spinal och epiduralanestesi, som kännetecknas av mindre komplikationer.

Om prostata avlägsnas under allmänbedövning förblir patienten i en artificiell sömn, omedvetet och andas med hjälp av en artificiell lungventilationsanordning. Ibland installerar en anestesiolog en epidural kateter för att minska smärta efter operationen.

Postoperativ period

Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där den behandlande läkaren observerar patientens tillstånd, övervakar utgången hos den bedrivna anestesen och de nödvändiga terapeutiska förfarandena.

För att kontrollera patientens tillstånd efter operationen utförs en kontrollanalyssamling. Om så krävs kommer ultraljud, EKG och andra undersökningar att göras. Om operationen har gått utan komplikationer, övergår patienten nästa dag till en vanlig avdelning och han får stå upp.

Han är ordinerad antibiotika, smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. För det första använder patienten en kateter för att tömma blåsan. De första dagarna rekommenderas en strikt diet för att undvika flatulens och förstoppning. Suturer avlägsnas efter en vecka. Patienten släpps ut efter att ha kontrollerat läkning av blåsan och tar bort katetern ungefär på den nionde dagen. Att arbeta med en återhämtande patient kan börja om en månad, vilket begränsar fysisk aktivitet.

Den postoperativa perioden varar ungefär ett år. Under denna tid, konsekvenserna av operationen passerar, kan en man leda ett vanligt sätt att leva, inte glömma om förebyggande åtgärder. Under två år, var tredje månad, ta ett PSA-test för att övervaka blodets nivåer och återfall av cancer.

Efter tre veckor kan du ta reda på resultaten av en histologisk undersökning av det borttagna organet, om nödvändigt fortsätta behandlingen enligt doktorns vägledning.

Att i dagsläget inkludera dagliga vandringar, vilket minskar smärtan från blodpropparna som bildades efter operationen. Fortsätt att stärka bäckensmusklerna med hjälp av Kegels metod för att återuppta urinering. Om avlägsnandet av prostata inte påverkar nerverna, fortsätter hanen att ha sexuell aktivitet, fastän det för regenerering av styrka utnämnas ett långvarigt intag av tabletter.

Hur går det att ta bort prostatacancer?

Prostatacancer är en av de vanligaste patologierna hos män över 50 år. Det är denna sjukdom som tar ledarpositioner i listan över orsaker till deras dödlighet. Statistiken skulle ha varit annorlunda om representanterna för det starkare könet hade vänt sig till läkare i tid. Men prostatacancer utvecklas ofta asymptomatisk. Och när det finns alarmerande tecken - det här är en signal att sjukdomen redan utvecklas.

Några av männen accepterar frivilligt att genomgå årliga förebyggande undersökningar som snabbt kan känna igen prostatakörtelns patologi och börja behandling. Och när obehagliga symptom leder dem till läkarens kontor, är tiden redan borta.

Metoder för kirurgisk ingrepp för prostatacancer

Onkologiska processer av prostata beror på proliferationen av maligna celler i själva mjölkens vävnad. Orsakerna kan vara multipla karaktär (ärftlig faktor; miljöfaror, rinnande inflammatoriska genitala sjukdomar, som leder till utvecklingen av adenom, dålig diet med en dominans av animaliska fetter med ett minimum av fiber). Men den viktigaste katalysatorn som utlöser patologiska processer i en mans kropp är testosteron. Studier har visat att ju högre manens nivå av detta hormon desto mer har han chansen att komma in i en riskgrupp.

Prostatacancer är en långsamt växande neoplasma. Tyvärr, med en utvecklingsperiod på 10 år i genomsnitt kan den ge metastaser mycket tidigt. Även en minimal tumör sprider maligna celler till närliggande organ. En man kan drabbas av smärta i ryggraden, avbrott i tarm eller urinblåsa, och inte att gissa att allt detta är relaterat till prostatacancer.

När du ringer en specialist, kommer 95% av dessa patienter diagnostiseras med "adenokarcinom", vilket kommer att kräva i tillägg till de relaterade behandlingsmetoder och krävde operation. Oftast är den operation som radikal prostatektomi, när patienten avlägsnar järn omgivande vävnad, halsen hos urinblåsan, sädesblåsorna och prostata uretra.

Indikationer för operation är:

 • malign process i 1-2 steg, såväl som 3 steg i frånvaro av metastaser;
 • Steg 4 av cancer, när operationen är palliativ (minskar obehag);
 • ålder upp till 75 år;
 • Frånvaron av sjukdomar som kan förhindra användning av anestesi och själva ingripandet.

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kombineras med hormonbehandling, och i vissa fall krävs kemoterapi och strålbehandling. Alternativa kirurgiska operationer i relation till radikal prostatektomi) i prostatacancer är ultraljudsbehandling, kryoterapi, laparoskopi. Av dessa har ultraljud för närvarande de lägsta indexen och har hittills huvudsakligen ett forskningsvärde, eftersom antalet återfall efter en sådan behandling är maximal och kostnaden är ekonomiskt dyr.

kryoterapi

Avser de mest skonsamma behandlingsmetoderna, vilket ger bra resultat: hos 82% av patienterna finns remission i 5 år. Förfarandet kan upprepas om det behövs. Metoden för kryokirurgi är att fokusen för den patologiska processen påverkas av låga temperaturer. Maligna celler är frusna och, som ett resultat, förlorar möjligheten att aktivt dela.

Vem visas kyrokirurgi:

 • patienter med förekomst av kontraindikationer till radikal prostatektomi
 • Närvaron av en process vid det första skedet av prostatacancer (1 och 2);
 • ålder över 75 år
 • ineffektivitet av andra behandlingsmetoder.

Förfarandet utförs under generell eller spinalanestesi. Varaktigheten är två timmar. Trots den låga traumatismen har cryokirurgi ett antal komplikationer. Vissa patienter upplever enuresis efter operationen, erektilfunktionen förloras, urinrörsäkringarna.

Laparoskopisk prostatektomi

Laparoskopisk kirurgi för att avlägsna tumör i prostatakörteln är en modern metod som gör det möjligt att minska den postoperativa perioden. Tre små snitt görs på patientens bukhinnor. Efter en insprutas gas först och sedan sätts ett endoskop in med en videokamera. Två andra manipuleras med specialverktyg.

Fördelar med laparoskopisk prostatektomi:

 • skonsamma;
 • en lägre risk för postoperativa komplikationer;
 • Den maximala möjligheten att bevara nervernas känslighet, så att patienten inte har urininkontinens eller nedsatt erektilfunktion.

Eftersom prostatacancer ofta ger metastaser till närliggande lymfkörtlar krävs kirurgi för deras borttagning (lymfadenektomi). Den utförs på två sätt: öppen eller med hjälp av endoskopisk utrustning.

Radikal öppen prostatektomi

Radikal avlägsnande av prostatatumören genom öppen ingrepp kan utföras på flera sätt: perineal, retropubisk, trespubulous. Det mest traumatiska alternativet är det senare. När allt kommer omkring, går åtkomst till körteln genom blåsans öppning. Det används om tumören har nått en stor storlek och inte kan avlägsnas på något annat sätt.

Pseudorontal prostatektomi

Svullnaden i prostata avlägsnas genom snittet på bukhinnan. Det är möjligt att ta bort stora neoplasmer och nära lymfkörtlar. Patienten placeras på ryggen, benen är fixerade på stativ. När patienten bedövas utför kirurgen behandlingen av operationsområdet med antiseptika och utför ett vertikalt snitt på 9 cm i mitten mellan bröstet och naveln. Efter dissekering av peritoneumets vävnader utsöndras blåsans hals, prostata och kärlen i närheten av vilka bäckens lymfkörtlar är placerade. Om det är nödvändigt att ta bort lymfkörtlar, bör detta göras före prostatektomi. Körteln är avskuren tillsammans med de partiella vesiklarna, och den prostatiska delen av urinröret avlägsnas också.

Resten sys med blåsans livmoderhalssektion. I prostatsbädden introduceras dränering och sår appliceras på såret. Operationen varar i genomsnitt 2,5 timmar. Under denna tid förlorar patienten upp till 300 ml blod.

Fördelar med spårvägsmetoden: alla vävnader, inklusive lymfkörtlar, rengörs kvalitativt; Sensibiliteten hos nervändarna är bevarad.

Perineal prostatektomi

Tillgång till prostata körteln är genom perineal snittet. Operationen har ett antal nackdelar: nervbunten är delvis skadad, det finns ingen tillgång till lymfkörtlarna, den är associerad med postoperativa störningar i bäckenorganen. Plusserna inkluderar: enkel tillgång till prostata, mindre blodförlust, kort varaktighet av operationen och en minskning av smärtssyndromet efter ingreppet.

Perinealmetoden för att avlägsna körteln är inte lämplig för stora tumörstorlekar; Patienten har allvarlig artrit eller konstgjord bäckesproteser.

Förberedelser för en operation

Några dagar före det planerade avlägsnandet av tumören tilldelas patienten en serie studier:

En vecka eller två innan operationen för att ta bort prostata slutar ta droger som späd blod. Två dagar före ingreppet erbjuds patienten att bli sjukhus. En dag före prostatektomi rekommenderas att byta till en måltid i flytande form, vars sista mottagning inte är senare än natten före. På operationsdagen är det förbjudet att äta eller dricka. Dessutom används en enema för att rena tarmarna. Avlägsnande av prostatacancer utförs under allmän eller epiduralanestesi. Den specifika typen av anestesi bestäms av operationens komplexitet och indikationerna från patientens fysiska tillstånd.

Postoperativ period

Under de första timmarna efter operationen övervakas patienten på intensivvården. På andra dagen överförs han till en vanlig avdelning och får stå upp. Drogterapi innefattar antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande läkemedel. De första dagarna efter operationen töms blåsan med en kateter. Det rekommenderas att hålla sig till en diet som är mild för tarmarna, för att inte orsaka förstoppning och flatulens. På den 7: e dagen avlägsnas sömmar, och arbetet får återvända en månad efter operationen. Fysisk stress kan återupptas om två månader.

Operation av en prostatektomi är ett komplicerat ingripande, därför är komplikationer möjliga:

 • överträdelse av urinprocessen
 • skador på tarmarna
 • djup venetrombos
 • sårning av såret.

Om avlägsnandet av tumören i prostatakörteln inte påverkade neuralbandet, kan mannen fortsätta att ha sexliv, eftersom han behåller erektilfunktionen. Även om det tar tid och fysisk rehabilitering att återställa det.

Vilka är förutsägelserna efter avlägsnandet av prostatacancer? Om operationen utfördes i de tidiga stadierna, upplever 70-80% av patienterna inte återfall inom de närmaste 5 åren. Och i avsaknad av metastaser i lymfkörtlarna hos 60% av männen som arbetar under 65 år, återkommer sjukdomen inte de närmaste 10 åren.

Operation "radikal prostatektomi" är den bästa metoden för behandling av tidiga stadier av prostatacancer

Prostatacancer rankas för närvarande fjärde bland alla cancers hos män. I samband med en förbättring av cancerdiagnostik (blodtest för PSA - prostataspecifikt antigen, ultraljud genom väggen hos rektum, möjligheten att prostatabiopsi under ultraljud) var mer benägna att identifiera på ett tidigt stadium och en ökning av den förväntade livslängden av män med prostatacancer, när det är möjligt fullständig botning av patienten. För detta utförs en operation - radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - Ett alternativ för kirurgisk behandling, vilket innebär att prostatakörteln och omgivande organ och vävnader avlägsnas - seminalblåsor och lymfkörtlar.

Effektiviteten av operationen

Enligt amerikanska urologer har introduktionen av denna operation minskat mortaliteten från prostatacancer i 10 år med 25%. Samtidigt publiceras inte något vetenskapligt arbete som bekräftar effektiviteten hos de så kallade "icke-traditionella" metoderna för behandling av prostatacancer. Observation av patienter som valde förväntad hantering visade att inom 5 år förekommer avlägsna metastaser (till ben, lungor och lever) hos 20-45% av patienterna. Frekvensen av återkommande cancer inom 5 år vid operativ behandling är mycket lägre än vid strålbehandling (som brakyterapi, och extern exponering). Den femåriga överlevnadshastigheten efter operationen är nära 100% och 10 års överlevnad varierar från 60 till 95% beroende på cancerformen och scenen i den onkologiska processen. Enligt tyska forskare var upp till 75% av patienterna som genomgick radikal prostatektomi nöjda med sina liv efter operationen och skulle till och med gå med på att omplanera det.

Indikation för operationen:

 1. PSA-nivån är mindre än 20 ng / ml;
 2. Den förväntade livslängden är inte mindre än 10-15 år (kriterierna för definitionen är den genomsnittliga förväntade livslängden för män i regionen, förekomst eller frånvaro av samtidiga sjukdomar, ärftlighet).
 3. Stadium T1-T3N0M0 (såsom onkologer betecknar ett stadium där inga metastaser till regionala lymfkörtlar och fjärrmetastaser - levern, ben, lunga, och själva tumören inte täcks ytterligare sädesblåsor).

Kontraindikationer till operation:

 1. Ålder över 70 år;
 2. Svåra infektionssjukdomar;
 3. Allvarliga kardiovaskulära sjukdomar;
 4. Intag av läkemedel som reducerar blodpropp (kirurgisk prostatektomi är möjlig endast en vecka efter avbrott).
 5. Förekomsten av metastaser. I detta fall kirurgiskt avlägsnande av prostatakörteln utförs, men inte en radikal (dvs den enda botande) behandlingsmetod (vidare tillämpbar radioterapi och / eller hormonterapi och kemoterapi).

Teknik av operation

Det finns flera sätt att ta bort prostata:

1) Crotch tillgång.

Kirurgen utför ett snitt i perinen mellan pungen och anusen. Denna variant av tillgång till prostata tillåter inte att ta bort lymfkörtlarna i det lilla bäckenet, så om de upptäcker cancerceller krävs en återanvändning - lymfkörtlar.

2) Sen tillgång.

Med denna variant av operationen utförs snittet i underdelen av buken och doktorn blir tillgänglig inte bara prostatakörteln, men också seminala vesiklar och bäckens lymfkörtlar.

3) Laparoskopisk radikal prostatektomi - Den mest försiktiga metoden för behandling av prostatacancer. Tillträde till orgeln finns genom flera små snitt placerad i underdelen av buken, av vilken en introduceras av en videokamera, i andra - med hjälp av instrument. Bilden från kameran överförs till monitorn, vilket gör det möjligt för läkaren att övervaka operationsprocessen.

Den laparoskopisk teknik har vissa fördelar jämfört med standard - mindre vävnadstrauma och följaktligen blodförlust, minskning av vistelsen på patienten på sjukhuset, förmågan att utföra nervsparande kirurgi, gör det möjligt att bevara erektil funktion, mindre förekomst av urininkontinens hos posleoperatsionnnom period. För närvarande är laparoskopisk kirurgi med hjälp av speciell robot Da Vinci. Huvudskillnaden för denna teknik är avsaknaden av en kirurg i den sterila operationszonen - specialisten kontrollerar robotens rörelser från ett annat rum. Hög precision tredimensionell visualisering av operativfältet med möjlighet till en 10-faldig ökning av bilden möjliggör ännu mer för att minimera frekvensen av skador på nervstammarna, liksom bäckens golv.

Drift radikal prostatektomi är ett fullständigt avlägsnande av organet och den omgivande tkaney.Obyazatelnym steget kirurgi är ligering av det venösa plexus av prostata - det viktigaste måttet på förebyggande av blödning under kirurgi och den postoperativa perioden. Operationen fullbordar installationen av avloppet i gemensamma området av urinblåsan och urinröret, samt Foley kateter i urinblåsan. Foley-katetern avlägsnas ungefär 2 veckor efter operationen.

Komplikationer av radikal prostatektomi

Ytterligare komplikationer möjlig med alla kirurgiska ingrepp (benet ventrombos, tromboembolism grenar av lungartären, utveckling av infektion, blödning) kan allokera de 3 mest signifikanta specifika prostatektomi komplikationer:

1) Utveckling av urininkontinens.

Praktiskt taget alla patienter under de första veckorna efter avlägsnandet av Foley-kateternoteinkontinensen, medan det på 6 månader observerades högst 40% av patienterna och på ett år - endast 10-12%. I händelse av att denna komplikation kvarstår på ett år kan patienten behöva operation - en artificiell sfinkter av blåsan eller införandet av en formativ substans under urinhinnan.

2) Erektil dysfunktion.

För närvarande har risken för att utveckla denna komplikation minskat avsevärt genom användning av laparoskopiska alternativ för prostatektomi, vilket avsevärt minskar sannolikheten för skador på det småbäckes nervkorgar. För behandling av denna komplikation finns konservativ (intag av fosfodiesterashämmare, extern användning av vasodilatatorer, användning av vakuumvaror) och kirurgiska metoder - olika alternativ för penisproteser.

3) Utbildning av urinrörsstrikt.

Efter operation kan smärtan av urinröret uppträda på den plats där prostatan tidigare fanns. För att förhindra denna komplikation rekommenderas patienten att dricka upp till 2 liter vätska per dag. Ibland kräver bildandet av uretralstricture kirurgisk behandling.

Trots möjligheten till komplikationer bör man komma ihåg att resultaten av prostatektomi överstiger resultaten från alla andra behandlingsmetoder (hormonbehandling, kemo- och strålbehandling) på två viktiga kriterier: överlevnad och livskvalitet.

Operativ behandling av prostatacancer

Radikal behandling

Den optimala metoden att behandla ett prostatacancercentrum beläget i prostatakörteln är dess radikala borttagning tillsammans med körteln. Effektivitet av radikal prostatektomi i varaktigheten av livet för patienter och varaktighet perioden frånvaro av kliniska tecken på sjukdom bestäms genom att utföra operationer för snabb spridning av maligna processen på paraprostaticheskuyu fiber, sädesblåsor och utveckling av fjärrmetastaser. Radikal prostatektomi kan inte bara eliminera malignitetens fokus, utan också förhindra en lokal återkommande prostatacancer. På samma gång, många urologer supportrar är mindre drastiska alternativa behandlingar för lokaliserad prostatacancer formen - fjärr γ-terapi, interstitiell implantation nuklid eller kombination av dessa metoder. Föredraget för strålbehandling är motiverat av den lägre förekomsten av komplikationer som är förknippade med dess användning. Erfarenheten demonstrerar emellertid fördelen av radikal prostatektomi före strålterapi för att uppnå fullständigt avlägsnande av den primära lesionen av prostatacancer. Samtidigt är incidensen av komplikationer med dessa två behandlingar inte signifikant olika.

Huvudkriterierna för att bedöma indikationer för radikal prostatektomi är detektering av histologiska tecken på prostatacancer i mer än 10% av vävnadssektioner som erhållits genom transuretral resektion eller adenomektomi. histologiska tecken på karcinom i en biopsiprofil av en brännviddad prostatisk nod erhållen med en punkteringsbiopsi; normal aktivitet av den prostatiska fraktionen av surt fosfatas i blodet, frånvaro av tecken på metastaser i benen från data från röntgen- och nuklidstudier; generellt bra tillstånd hos patienten, vilket gör det möjligt att utföra operationen. För närvarande finns det en allmänt accepterad syn på beroende av framgången för radikal prostatektomi på den anatomiska spridningen av prostatacancer.

kirurgisk behandling taktik bestäms av stadiet av prostatacancer. Sålunda, prostatacancer T0A och T0b stegen är vnutrizhelezistoy lokalisering av tumörer som upptäcks i tillfällighet adenomatös vävnad fjärrnoder. Prostatacancer T0A och T0b stadier som klassificeras in i fokala-mikroskopisk (tecken på malignitet detekteras mindre än 3 adenomatösa vävnadssektioner avlägsna noder) och diffust mikrofotografi (tecken på malignitet detekteras mer än 3 adenomatösa vävnadssnitt fjärrnoder). Fokal mikroskopisk prostatacancer i de flesta fall den hänvisar till tumörer av hög grad av differentiering, har en extremt svag biologisk tillväxtpotential, och därför sannolikheten för återkommande av den primära tumören och avlägsna metastaser är mycket låg.

Avlägsnande fokal mikroskopisk prostatacancer med adenomatösa noder är samma radikal operation som total prostatektomi, när kirurgen är säker på att en korrekt bestämning av det kliniska stadiet av sjukdomen och bristen på delningsprocessen på kapseln prostata och sädesblåsor. Enligt bäcken limfangioadenografii med fokal mikroskopisk prostatacancer, inga metastaser i bäcken lymfkörtlarna.

Diffus mikroskopisk prostatacancer (T0b steg) till skillnad fokalnomikroskopicheskogo (T0A steget) kännetecknas av aktiv biologiska potential, och de flesta av tumörerna i detta steg på histologisk struktur hänvisar till cancer i prostatakörteln måttlig eller låg grad av differentiering, i kombination med metastatisk bäcken lymfkörtlar. I detta sammanhang bör indikationer för radikal prostatektomi för prostatacancer T0b steg utvärderas noggrant, är operationen lämplig endast för identifiering av tumör horoshodifferentsirovannoy vid vilken en bäckenlymfkörtelmetastaser sannolikheten är minimal. I dessa fall, är radikal prostatektomi en brådskande efter detekteringen av latent prostatacancer i prostatavävnad erhållen genom prostatektomi eller transuretral resektion. Patienter med prostatacancer steg T1 och T2 (i steg av produkterna A-D), som uppgår till 10 - 20% av patienter med adenokarcinom av prostatan, är den viktigaste kontingenten för radikal prostatektomi.

prostatacancer härdbar efter radikal prostatektomi enligt varaktigheten av livet för patienter och duration av remission och återfall av den primära tumören stor del bestäms av kliniskt stadium, histologisk struktur av tumörer och metastaser i bäcken- lymfkörtlarna.

Prostatacancer stegen T1 och T2 (B1 och B2) är lokaliserad i körteln palpabel tumör. På samma gång, med tanke på att fastställa indikationer för radikal prostatektomi är viktigt att beakta egenskaperna hos denna typ av tumörer efter deras storlek, histologisk differentiering sannolikhet sädesblåsor invasion och metastas i bäcken lymfkörtlarna. Sålunda är en viktig skillnad av prostatacancer stadium T1a (ensam nod storlek av mindre än 1,5 cm, i en av palperbara prostata lober) från T1b (påtaglig induration i en fraktion körtel diameter 1,5 cm) mindre troligt sädesblåsor invasion och vnekapsulnogo proliferation av maligna process. Frekvensen för metastas till regionala lymfkörtlar i stadium T1a och T1b är extremt låga i tumörer horoshodifferentsirovannogo typ (ca 4%) och ökar allteftersom dedifferentiering av cancer (33%). Detta föreslår visas radikal prostatektomi patienter med kliniskt stadium T1a och T1b som kan göras utan föregående bäcken lymfkörtlar i fall horoshodifferentsirovannogo histologisk typ av cancer. I prostatacancer skede T1a och T1b måttlig och låg grad av differentiering, en kombination bäcken lymfkörtlar och radikal prostatektomi för att förbättra resultaten av kirurgisk behandling på grund av den ökade sannolikheten för metastaser i bäcken lymfkörtel. Prostatacancer är ett stort steg T2 tumör noden är större än 2 cm i diameter som upptar en stor del av en lob av prostatan, med möjlighet att sprida sig till den intilliggande regionen därtill körtel. Prostate Cancer T2 lägsta steget av differentiering åtföljs av en hög frekvens av metastaser i lymfkörtlarna som definierar unreasonableness radikal prostatektomi patienter i denna kategori. På samma gång, är frekvenssteget T2 prostatacancermetastaser i bäcken- lymfkörtlarna 18-27%. I dessa fall, identifierar bäcken lymfadenektomi patienter utan metastaser i lymfkörtlarna, vilket avsevärt utökar indikationerna för radikal prostatektomi. I patienter med prostatacancer stadium T2 till frånvaron av metastaser i bäcken lymfkörtel invasion mikroskopiska kapslar prostata och sädesblåsor är minimal, vilket ger anledning att förutbestämma god prognos radikal prostatektomi. Således radikal prostatektomi i steg T2 motiverat fall verkligen lokaliserad tumör fokus i körteln, som är möjligt att uppnå avlägsnande av varaktigheten av livet för patienter 10 - 15 år. Prostate Cancer T3 steget sträcker sig typiskt bortom prostatakapseln, och har en hög förekomst av lymfkörtelmetastaser (50%) och en låg grad av histologisk differentiering. I detta sammanhang, en radikal prostatektomi i detta steg opraktiskt.

Radikal prostatektomi visas de flesta patienter med lokaliserad formen prostatacancer inte avancerade bortom prostatakapseln, och utan några tecken på fjärrmetastaser (stadium T1 - T2). Livslängden hos patienter med prostatacancer i dessa steg som utsätts för radikal prostatektomi motsvarar livslängden hos friska män i samma ålder. Den ackumulerade klinisk erfarenhet tyder på 5-, 10-och 15-års överlevnad av patienter med prostatacancer stadium T1-2 utsätts för radikal prostatektomi. Sannolikhets eftergift varaktighet och livslängden ökar i frånvaro av tecken och mikroskopiska kapselpenetrering spridning av den maligna processen på sädesblåsorna enligt fjärr prostata histologi med angränsande därtill sädesblåsorna ( "kirurgisk" block). Det bör noteras att den mikroskopiska kapslar infiltration av maligna celler, som identifierats av histologisk undersökning av "kirurgisk" enhet inte ökar risken för prostatacancer återfall i avsaknad av mikroskopiska sädesblåsor invasion. Identifiera mikroskopiska sädesblåsor invasion i en avlägsen "kirurgisk" -avsnittet ökar sannolikheten för lokalt återfall av prostatacancer och utveckling av fjärrmetastaser.

Målet med radikal prostatektomi är totalt avlägsnande av prostata körteln med ett enda block med blåsans och navelblåsans hals. Behovet av detta bestäms av multicentricitet, vilket är ett karakteristiskt drag i utvecklingen av prostatacancer. Resultaten av transuretral resektion eller hormonbehandling av patienter med prostatacancerstadiet T1-2 är signifikant sämre än radikal prostatektomi. Det finns inte heller några övertygande bevis på fördelarna med strålbehandling innan radikal prostatektomi vid behandling av en lokaliserad form av prostatacancer. Resultaten av strålterapi och radikal prostatektomi är svåra att jämföra, som under strålbehandling mycket litet antal patienter som utsatts för bäcken lymfkörtlar, och kan inte få information om graden av inblandning i processen av maligna lymfkörtlar, kapslar prostata och sädesblåsor. Dessutom tolkningen av resultaten av histologisk studie av biopsier av vävnad bestrålas prostata, bibehöll kvarvarande tumör, det är fortfarande ganska kontroversiell. Samtidigt strålterapi är den föredragna behandlingen för prostata T0b kliniska stadiet cancer och T2 i närvaro av en cancerplatsen och stor storlek låg histologisk differentiering av tumören på grund av den höga sannolikheten för sädesblåsor invasion och metastas i bäcken lymfkörtlarna.

Radikal prostatektomi kan utföras genom perineal och postural access. tidigare utförda retroperitoneal bäcken lymfkörtlar (genom den nedre mittlinjen laparotomi) i form av en separat operation innan gren radikal prostatektomi. Fördelarna med perineal prostatektomi är ett bra omdöme när anastomos av den rekonstruerade blåshalsen med den membranösa delen av urinröret, lägre operativ risk för blödning än när retropubic prostatektomi. När gren radikal prostatektomi anastomos blåshalsen och urinröret suturering bildas på sina kanter № Foley-kateter 24 förs in i urinröret. Applicera 4 sömmar - på anastomos främre, bakre och laterala ytor.

Posterbital prostatektomi är en storskalig operation, och när det utförs är huvudproblemet förknippat med att förhindra operativ och postoperativ blödning. Rekonstruktion av blåsans hals och reanastomosering av blåsan med urinröret är tekniskt svårt. Rörelse och postoperativ blödning vid retropubic prostatektomi kan vara minimal när registrerade topografisk anatomisk relation rygg ven av penis och santorinieva venösa plexus. För att förhindra blödning, rekommenderas att ligera dysala venen i penis till skärningspunkten och förbandet av pubic-ligament-ligamenten. Detta reducerar signifikant blödning under kirurgi och förbättrar förutsättningarna för att skapa en anastomos mellan blåshalsen och den membranösa delen av urinröret efter avlägsnande av prostata och sädesblåsor. Bildandet av den cerviko-uretral anastomos är avslutad superposition 4 stygn i varje kvadrant av omkretsen av anastomos förs in i urinröret Foley-kateter № 24. Avtappning sår producerade rören belägna på sidoytorna cerviko-uretral anastomos.

Komplikationer i samband med radikal prostatektomi är klassificerade som uppkommande under operation, tidigt och sent postoperativt. Komplikationer under operation innefattar perforering av endotarmen, skador på urinröret och blödning.

Perforering av rektum förekommer oftare med perineal prostatektomi (10%) än i retropubic (4%). Predisponerande faktorer inkluderar tidigare kolonsjukdomar (proktit, expansions hemorrhoidal vener, papillomatos), och närvaron av ärrvävnad och inflammatoriska infiltrat mellan prostatan och ändtarmen. Perforeringen i tarmen sutureras under operationen med dubbla lager suturer. Förebyggande underhåll av denna komplikation är noggrann preoperativ beredning, särskilt vid sjukdomar i en rektum. Transuretral resektion och strålbehandling, utförd före radikal prostatektomi, ökar risken för perforering av ändtarmen.

En annan kirurgisk komplikation är dissektion av urinledarna. Preliminär införande av ureteralkatetrar efter öppnandet av blåsan minskar risken för skadorna. Samtidigt kan urinledarna, trots den preliminära introduktionen av ureteralkateterna, skadas genom att isolera stora partikelformiga vesiklar. Noggrann och noggrann fördelning av dem är viktigt för att förhindra skador på urinledarens juxtaveziska segment. Om urinblåsorna skadas under perineal radikal prostatektomi, så utförs deras rekonstruktion genom perineal åtkomst genom blåsans öppna hals. Integriteten hos urinskadorna skadade vid retropubisk prostatektomi återställs genom deras reanastomos.

Överdriven blodförlust är en av de fruktansvärda komplikationerna av radikal prostatektomi. För att minska det rekommenderas mobilisering av urinröret vid prostata spetsen genom dissekering av prostata-blygd ligament nära den plats där de övergång i benhinnan i blygdbenet och producera bäcken fascia riva bort från sina gränser som sträcker sig längs prostatan. Dessa åtgärder gör det möjligt att säkert ligera den djupa dorsala venen i penis före inträdet i santorin venös plexus.

Tidiga postoperativa komplikationer är njursvikt, hjärt- och tromboemboliska händelser (hjärtinfarkt, lungemboli, tromboflebit), sårinfektion, lymfocele, bäcken hematom.

Patogenesen av akut övergångs-ischemi hos njurarna är förknippad med stor blodförlust. En ytterligare faktor i utvecklingen av anuri kan vara hematom, komprimera urinvägarna. Bildandet av ett hematom i de djupa delarna av bäckenet ökar risken för tromboflebit och lungemboli.

Hemodynamiska störningar på grund av akut blodförlust skapar förutsättningar för utveckling av hjärtinfarkt. Förbättring av kirurgiska tekniker och grundlig hemostasi under radikal prostatektomi fick minska incidensen av dessa komplikationer.

Utbildnings lymfocele (retroperitoneala cystor, lymfa-fyllda) i den tidiga postoperativa perioden efter bäcken lymfkörtlar och radikal prostatektomi stod 4 - 5%. Mekanism för utveckling i samband med snitt vid bäcken lymfkörtlar efferenta lymfkärlen med efterföljande ansamling av lymfa i retroperitoneum. Predisponerande faktorer inkluderar tidigare strålning, långvarig behandling med kortikosteroider, diuretika, närvaron av metastatisk tumör i lymfkörtlarna i bäckenet hematom, infektion. Lymfocele kan vara singel eller bilateral. Bäcken lymfocele kliniskt asymtomatiska eller uppenbara symptom kompressions organ till vilka de är angränsande (urinledare, urinblåsa, sigmoid-rektal segmentet iliaca fartyg). De vanligaste - dessa är symptom på kompression av urinledaren, urinblåsan irritation, fördröjd avföring, svullnad av könsorganen, smärta i nedre delen av magen, benen svullnad. Diagnosen är baserad på excretory urografi, cystografi, CT och bäckenekologi. För att förhindra lymfocele i lymfadenektomi är det nödvändigt att noggrant ligera kanterna av resekterade lymfatiska kärl. Behandling av lymfocele är att aspirera cysteinnehållet med dess efterföljande dränering. I vissa fall är det nödvändigt att tillgripa en cysta excision att sy kanterna på sin vägg till bukväggen för att utföra oral lymphocele granulering. Dessutom används antibiotika, antikoagulantia.

Sena komplikationer av radikal prostatektomi inkluderar urininkontinens, urinrörelse och kontraster av blåsans hals.

Urininkontinens efter radikal prostatektomi är 2-5%. För att förebygga lymfocele i lymfadenektomi bör operationen skonsam sparsam, speciellt vid manipulation av bäckens membran som är nära relaterad till funktionen av den yttre sfinkteren hos blåsan.

Förtäring i uretral uretralanastomos är manifesterad av symptom på retention av urinering med närvaron av en stor volym kvarvarande urin. I detta fall föreligger ett behov av transuretral resektion av den stenoserande urin-uretrala korsningen. Med utvecklingen av urinrörets strykning är buk eller inre uretrotomi distal mot urin-uretralanastomos.

Så är radikal prostatektomi en effektiv behandling av lokaliserade former av prostatacancer. Förbättrade metoder för cancerdiagnos stadier av prostata, ett histologiskt klassificerings tumörer och metastaser i bäcken- lymfkörtlar ger möjlighet att identifiera patienter med lokaliserad prostatacancer och radikal prostatektomi som används i stor omfattning för deras behandling.

Behandling av prostatacancer

På prostata - en liten körtel, som endast är tillgänglig hos män, tilldelas sexuell och därmed reproduktiv funktion. Järn delvis (30%) producerar seminalvätska och är involverad i utlösningsprocessen. I prostata-funktionen är retentionen av urin.

Prostatacancer utvecklas långsamt, påverkar nervändarna och kärlen som styr urinering och sexuell funktion.

Tidig behandling av prostatacancer har en betydande inverkan på människans liv. Om prostatacancer redan är definierad, föreskrivs symtom och behandling, finns det en chans att fullständigt bota sjukdomen om metastaser inte har börjat.

Prostatacancer

Onkologin hos prostata behandlas med progressiva existerande metoder. Det finns flera olika terapier med positiv prognos. Metoderna för behandling av prostatacancer beror i första hand på onkologins stadium.

Det finns fyra stadier av prostatacancer. Det första och andra steget manifesterar sig inte med speciella symptom, tumören ligger inom prostata. Att upptäcka prostatacancer hos män kan av misstag undersöka eller skicka analyser av annan anledning. Lämplig behandling av prostatacancer under denna period medger att man kan förutsäga en botningsgrad av 85-95% utan metastaser. Om i lymfkörtlarna i 2: e etappen bildades metastaser - då kommer prognosen att vara 80-90%. Från och med tredje etappen uppträder avlägsna metastaser i prostatacancer i organ och lymfkörtlar. Då krävs en operation av prostatacancer.

Komplex behandling

Om bekräftad prostatacancer hos män, kommer symtomen, behandlingen bestå av komplex terapi.

Den innehåller:

 • kirurgisk avlägsnande av prostatacancer, inklusive TUR-transuretral resektion;
 • exponering för prostatacancer (strålbehandling) eller dynamisk observation
 • hormonbehandling för avancerad prostatacancer, i de tidiga stadierna är den ineffektiv;
 • kemoterapi för prostatacancer, som beror på systemet (kliniskt scenario) och det förväntade resultatet;
 • brachyterapi av prostatacancer.

Informativ video: Behandling av prostatacancer

Radikal prostatektomi

Om lokaliserad prostatacancer diagnostiseras kommer behandlingen att följas av radikal avlägsnande av prostata. Läker lokalt begränsad prostatacanceroperation genom metoden för lokal prostatektomi.

Adenokarcinom i prostatakörteln är en malign tumör, men den växer långsamt.

Därför kan cancer vara av olika grader av fördelning:

   • begränsad lokalt (endast prostata påverkas);
   • spridas lokalt (tumören sträcker sig bortom prostata, men ingen metastas);
   • cancer metastasizing (det finns dotter tumörer).

Lokal prostatektomi, som en operation för att avlägsna prostatacancer, är den primära behandlingsmetoden med högre chans att läka, eftersom det är möjligt att avlägsna alla oncocellerna. Den operativa metoden övervägs om livslängden förväntas vara 10 år eller mer.

Carcinom i prostatakörteln är ett tidigt lokaliserat stadium som inte passerar till närmaste organ. Därefter används en lokal prostatektomi eller laparoskopisk radikal prostatektomi. Det andra steget anses lokalt avancerat, eftersom cellerna passerar in i vävnaderna som omger prostatakörteln. Genomför radikal prostatektomi och anslut strålning och kemoterapi. I tredje etappen metastaseras cancerceller till andra organ.

Applicera en omfattande behandling:

   • kirurgisk avlägsnande av tumören;
   • hormonbehandling för prostatacancer;
   • strålbehandling för prostatacancer.

Hur utförs radikal prostatektomi?

Kapseln, seminalvesiklarna och vasdeferensema avlägsnas tillsammans med prostata. Det finns tre sätt att komma åt prostata med lokalt begränsad PCA, även om de inte alla är minimalt invasiva.

Vid diagnos med prostatacancer utförs behandling ofta med öppen retrograd tillgång till prostata: ett litet snitt görs i underlivet. Genom det fungerar från ovan. Denna post-oblate prostatectomy tar bort den kraftigt förstorade prostata.

Tillgång till prostata underifrån med hjälp av ett snitt i perinealzonen utförs av perineal radikal prostatektomi. Metoden används för överviktiga patienter eller för dem som redan har opererats i underlivet tidigare.

Laparoskopisk radikal prostatektomi

Denna minimalt invasiva metod fungerar oftast om tumören inte hör till komplexet. Utför tre små snitt i bukhinnan, genom vilken kirurgen sätter in instrument och ett endoskop.

Öva en operation som utförs av en robot, men kontrolleras av en kirurg - Da Vinci-roboten. Den introduceras endast i stora centra där stora medel används. Prostatacancer, konsekvenserna efter operationen, försök att minimera hur mycket de får utföra tumörens storlek och därigenom genomföra milda manipulationer som inte påverkar nerverna.

Biverkningar

Om utförs genom den radikala prostatektomi-metoden, kan borttagning av prostatakörteln i cancer manifesteras:

   • erektil dysfunktion (minskad potens)
   • urininkontinens (inkontinens).

Tumörens storlek påverkar resultatet av operationen, oavsett kirurgenas ansträngningar för att upprätthålla kraften genom att utföra en radikal prostatektomi. Efter avlägsnande av urinkatetern förekommer oftast tillfällig inkontinens. Konstant urininkontinens sker sällan.

I framtiden kan följande konsekvenser utvecklas:

   • smalnar urinröret (urinrörelse i urinröret inträffar);
   • penis är förkortad;
   • avföringen behålls inte (efter operationen med perineal tillgång);
   • Neuropraxi uppträder (efter en operation med traumatisk åtkomst).

I närvaro av generell sjukdom rehabiliteras patienter efter avlägsnande av prostatacancer i sjukhus eller ambulans.

Transuretral resektion (TUR)

Endoskopisk resektion med fullständig eller partiell borttagning av prostata leder i kommunikation:

   • med obstruktiva processer av blåsan;
   • hyperplasi;
   • adenom av prostata;
   • onco-prostatacancer.

Operationen utförs genom transuretral resektion. I det här fallet gör inte ett kontinuerligt horisontellt snitt, så operationen anses minimalt invasiv. Resektoskop (högfrekvent generator) injiceras i urinröret. En slinga i slutet av anordningen upptas av en läkare med ett skadat organ. Då matas en högfrekvent ström, försiktigt skärs. Samtidigt är fibrerna i den inre sphincten fullständigt utsatta.

Vid utförande av TUR utförs allmän eller spinalanestesi. Driftens varaktighet är 30 minuter. Därefter införs i stället för resektoskop en urethralkateter tillfälligt, vilken avlägsnas efter 7 dagar.

Fördelar med operationen:

   • det finns ingen kraftig blödning
   • mer benägna att läka sår efter operation
   • 2 månader senare återställs den sexuella funktionen;
   • patienterna bor i kliniken - 5 dagar.

Prognosen för förväntad livslängd efter TUR i prostata är 10-15 år eller mer.

testectomy

Orkektomi för prostatacancer är en typ av operation under vilken en eller båda testiklarna avlägsnas med uppenbara symptom på cancer med metastaser i testiklarna (testikelcancer). Klinisk effekt av 5-års överlevnad är högre efter bilateral orchiektomi än efter östrogenbehandling. Orkektomi utförs för att avaktivera testiklarnas funktion - produktionen av androgener.

I det här fallet:

   • testosteroninnehållet i blodet i den fria fraktionen minskar snabbt;
   • ökar inte nivån av prolactin i blodet;
   • nivån av hormoner ökar: luteiniserande och follikelstimulerande, vilket indikerar förekomsten av störningar i den omvända negativa förbindelsen mellan testiklarna och adenohypofysen.

Utför ofta en kosmetiskt mer acceptabel subkapsulär orchiektomi, eftersom magen och epididymis inte avlägsnas.

Om patienten har disseminerad form av prostatacancer, det finns smärta till följd av skelettmetastaser, sedan nå en snabb klinisk effekt bilateral orkidektomi eller intravenös Fosfesterola (1000 mg / dag, 3-5 dagar).

Epitsistostomiya

Epicystostomi för prostatacancer utförs för att bilda en fistel ovanför pubis. Det möjliggör ett tidigt flöde av urinutflöde. Samtidigt undersöks blåsan och en kateter placeras.

Verksamheten utförs:

   • öppen metod: Kontrollera före blåsans fullhet och komplettera med luft, skära sedan vävnaden (upp till 6 cm) i mitten av puben, applicera allmän eller lokalbedövning.
   • trokarmetod (epicystostomi). Trocar injiceras i blåsan och in i dräneringsröret. Hur korrekt kateteret är installerat kan kontrolleras med ett cystoskop.

Med blåsans funktionsstörning och strängar i kanalen som tar bort urinen - införa epicystom. Vävnaderna i navelregionen skärs och kanalen för kateterinstallationen bildas kirurgiskt. Genom navelringen sätts kanalen in i blåsan. Sår sutureras och fortsätt till postoperativa förfaranden. Epicystostomi åläggs utan att öppna blåsan, för att inte infektera infektionen i subkutan vävnad. Därför uppstår inte postoperativa komplikationer och patienten återhämtar sig snabbt.

Strålbehandling för prostatacancer

Radioaktiv bestrålning eller strålbehandling för prostatacancer utförs för att minska tumörtillväxt, sannolikheten för metastasering. Strålbehandling av prostatakörteln garanterar inte fullständig botemedel mot cancer. Ofta kombinera strålning och läkemedelsterapi för att förbättra effekten av behandlingen.

Fjärr strålbehandling för prostatacancer utförs i enlighet med speciella program som tillåter att skapa voluminösa bilder av tumören. De hjälper direkt strålningsstrålarna direkt till tumören.

Användningen av intensivmodulerad strålbehandling möjliggör för doktorn att öka strålningsdosens intensitet och rikta den direkt till tumören och minska intensiteten för att påverka den närmare de omgivande friska vävnaderna. I detta fall påverkar minimidoserna inte närliggande hälsosamma vävnader och organ.

Behandlingsförloppet för fjärrstrålningsterapi är 7-8 veckor med ett dagligt 5-dagarsbesök hos patienter i apoteket. Patienter tolererar bättre bestrålning än prostatektomi. Risken för impotens och inkontinens minskar. Konsekvenserna av strålbehandling för prostatacancer kan manifestera sig som möjliga skador (t.ex. strålsår) hos närliggande vävnader och organ: blåsan och endotalen.

Brachyterapi - en alternativ bestrålningsmetod

Brachyterapi används för att behandla prostatacancer i de första stadierna av onkologi. Beteendet är följande: radioaktivt jod i granulat placeras i kapslar och injiceras i prostata under övervakning av ultraljud. Tumören tar emot en hög dos strålning.

Förfarandet utförs i polikliniker i en timme. Denna milda bestrålningsmetod tillämpas endast på en tumör som inte har passerat bortom kapseln, som omger körteln (steg T1 och T2).

Viktigt! Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi efter tidigare operationer med syfte att delvis resektionera prostata adenom och med en liten körtelstorlek.

Brachyterapi är lågfrekvent och högfrekvent. Lågfrekvent brachyterapi är en långsiktig engångsintroduktion i järnet av radioaktiva fröpartiklar, bestående av titanmikrokapslar - "korn". De innehåller en radioaktiv isotop av jod / J25, som påminner om en sperma. Allmän eller ledande (ryggrad) anestesi används. Dataprogrammet beräknar det totala antalet mikrokapslar och den nödvändiga terapeutiska dosen individuellt för varje patient i enlighet med prostataformen. Före detta bestäms exakt lokalisering och parametrar av tumören. Allmänna radioaktiva utsläpp kan sträcka sig från 160 till 220 Gy per år.

Enligt den utvecklade tekniken injiceras radioaktiva partiklar i titankapslar med en nål in i prostata vävnaden med hjälp av en regim. Förfarandet varar 1-1,5 timmar. Där partiklar installeras, fixar och övervakar datorn.

Bestrålning av tumören varar i 6 månader. Det radioaktiva jodet är halvupplöst / J125 - 120 dagar. Vidare kommer strålningen att vara patientens bakgrund, men det utgör inte någon fara för andra. Korrekt beräknad brachyterapi, som strålbehandling för prostatacancer lämnar inga konsekvenser. Patienten minskar gradvis nivån av specifikt antigen i prostata (PSA) under 6 till 8 månader under överinseende av läkare. Bestrålning bevarar effekten i 70-90% av fallen, urinering återställs, inkontinens uppstår inte.

Den högfrekventa metoden för brachyterapi är operationell. Visuell kontroll utförs via datorutrustning. Omedelbart i prostata vävnaden implanteras 50 titanmikrokapslar. Det kan finnas en annan mängd beroende på prostata. Implantat från radioaktiva mikropartiklar verkar på tumören lokalt och förstör det från insidan. Närliggande liggande vävnad är inte skadad.

Metoden kännetecknas av upprepad och kortvarig introduktion av kraftfulla radioaktiva isotoper i prostatavävnaden:

   • iridium / Ir192 - det löses halvt inom - 74 dagar;
   • palladium / Pd103 - den är halverad i ca 17 dagar.

Metoden används för patienter med kliniska stadier av T2-T3-sjukdom. Samtidigt visar onkologi (cancer) aggressivitet och sträcker sig till omgivande vävnader.

Applicera lokal eller peridural anestesi, visuell ultraljudskontroll. Introducera titankapslar med radioisotoper i körteln med punkteringsnålar med en fixering på 8-10 minuter, ett intervall på 3 mm. Efter en bestämd tid tas kapslarna bort och upprepas vid nästa brachyterapinsession. Totalt 2-3 sessioner.

Enhetsdosen fraktionerad dos av en kapsel överskrider inte 10-12 Gy. Den totala högsta enstaka dosen överstiger inte 30 Gy, inklusive extra extern bestrålning av 40-50 Gy.

Prognosen för helande (fullständig förstöring av tumören) är 70-80%. Den förutsagda perioden för kontrollmedicinska observationer är 0,5-15 år.

Informativ video: Brachyterapi vid behandling av prostatacancer

Kemoterapi för prostatacancer

Kemi (droger med toxiner) förstör cancerceller med okontrollerad och snabb delning. Kemikalier förstör kärnor och skal av cancerceller, vilket leder dem till döden.

Kemoterapi ges för prostatacancer med benmetastaser vid steg III och IV. Blod bär toxiner genom kroppen efter intravenös administrering av läkemedelskurser (till exempel Paclitaxel). Toxiner hittar cancerceller och förstör dem. Behandling kan vara sex månader, som en del av en omfattande behandling.

I de tidiga stadierna av kemoterapi är inte föreskriven, eftersom ett stort antal friska celler kan dö. I det här fallet finns biverkningar: illamående, kräkningar, svaghet, skallighet.

Hormonbehandling för prostatacancer

En viktig roll i behandlingen av prostatakörtelns onkologi, särskilt i senare skeden, spelas av hormonell behandling av prostatacancer. Hormonterapi blockerar effekten av testosteron (ett manligt hormon) på prostataceller. Hormonbehandling för prostatacancer för patienter på stadium 4 är den enda tillgängliga behandlingen.

Behandlingen utförs:

   1. Gonadotropinfrisättande antagonister: Firmomon, fosforrol, dietylstilbestrol för att sänka testosteronnivåerna. Läkemedel kan hämma tumörtillväxt och göra cellerna differentierade.
   2. Analoger av hormonet i hypofysen: Diferelin, Lucrin, Decapeptilum för att ge tillfällig medicinsk kastration. Efter 2-3 veckor sänker manliga hormoner så låg nivå, vilket händer när man tar bort testiklarna. Senare börjar testosteron i blodet att stiga igen.
   3. Antiandrogener: Casodex, Flucin, Anandron för att utesluta interaktion mellan tumörceller med hormoner som utsöndras av binjurarna.

Män under 60 år ges en kombination av hormonbehandling med kryoterapi. Frysceller med låga temperaturer bidrar till att förstöra cellmembranet med iskristaller. Strålbehandling och hormoner används för att förbättra effekten av behandlingen. I värsta fall utförs en operation för att ta bort testiklarna för att sänka testosteronnivåerna. Den kirurgiska kastrationen är psykologiskt svår att tolerera av män.

Monoklonala antikroppar

Drogerna (vacciner) innehåller antikroppar som liknar antikroppar, vilket ger immunitet för förstörelsen av tumören. Immunoterapi av prostatacancer i ryska kliniker är sällsynt.

Virotherapy

Virotherapy anses vara den nya och mest lovande metoden för behandling av prokata på onkologi. Speciellt utvecklade virus används för att upplösa (lysera) cancercellerna. Det bästa medlet är ECHO 7 Rigvir, det kan minska tumören och stimulera immunsystemet för självkontroll av muterande celler. Läkemedlet används före och efter operationen i de tidiga stadierna av cancer.

Det komplicerade systemet för behandling av prostatacancer inkluderar också:

Fett kött och mat rik på kalcium: ost, mjölk och ägg bidra till utvecklingen av prostatacancer onkoopuholi, samt en brist på D-vitamin i kroppen. Utseendet av broccoli, kål och röda tomater i kosten, sojaprodukter minskar risken för sjukdomen med 5-6 gånger. Pollen, bin, som uppsamlas vid olika blommande gräs, majs, avenbok, ek och tall, björk och hassel effektiv mot prostatacancer med honung (1-2 h. L.), Och mjölk (0,5-1 vol.) Fastande på morgonen.

Från djupet av århundradena har vi samlat kunskap om växter, vars livgivande kraft används för att behandla prostatacancer. Vi vet om tinkturer och buljonger med närvaro av antitumör och blodstoppande egenskaper, stärker immuniteten och ger patientens styrka. Alla folkmekanismer introduceras i omfattande program för behandling av onkologi.

Asp bark, mark och väl torkad, används för infusioner vodka: somnar i en burk 100 g bark och häll 200 ml vodka. Låt oss stör på en mörk plats i två veckor. För mottagande av 20 droppar löses vi i vatten (1/4 objekt) och vi accepterar 3 gånger om dagen i en halvtimme före måltid inom 60 dagar.

Mycket effektiv växtbaserad samling av 25 g blondin, 50 gram - löv av svart vinbär och citronbalsam. Den lagras i ett litet slutet kärl. Varje gång en ny infusion prepareras. I en glasdamp med kokande vatten 2 tsk. samling, täcka med lock och filter efter några minuter. Drick det på en tom mage med citron och honung. Efter 20-30 minuter kan du börja frukost.

Microclysters prostatacancer buljong effektiv läkning av det faktum att gräset börjar positiva effekter i utbrottet av sjukdomen - i bäckenet, och inte i magen, där förstörelsen av sina medicinska egenskaper. Innan mikrobloggen rengörs tarmarna noggrant.

Sammansättning för mikroclysters: Vi blandar i lika viktdelar en manschett med en oregano, en plantain och en hogweed. Vi somnar i en termos 10 g samling och häll kokande vatten ¼ l. Efter 2 timmar tillsätt 0,5 tsk. älskling och för natten gör vi mikroclystation med en spruta.

Rektala suppositorier med antibiotika som används för att förbättra positiva utfall mikroklizm, infusioner och dekokter, eliminera smärta, inflammation, minska blodkärls spasmer.

Medinitsu i infusion används som en astringent och vasokonstrictor. Infusion är gjord av 1 tsk. torrt gräspulver och ett glas kokande vatten. Insistera under locket i 2 timmar. Ta 50 ml - 3 gånger per dag.

Svamp och preparat från dem har antitumorala åtgärder. Till exempel från:

   • Huvudet av det avlånga (bubbliga, gigantiska, kalvationen) finns i överflöd i fuktiga ängar och betesmarker. Golovochas hatt når en diameter på 30-50 cm, och helt hela svampen - 6-8 kg. När prostatacancer är berusade färsk svamp buljong utan doseringar vodka eller likör i ett förhållande av 1: 5.
   • Flamullins flätiga (vinterduk), finns i september och januari, men det bör samlas in före eller efter frost. Svampar klarar avväxlingen av frost och tina och fortsätter att växa så snart som solen värmer. De växer på levande och fallna träd: poplar, pilar och lindräd. Japanska forskare har isolerat sig från svampen flamullin - ett protein som hämmar tillväxten av oncoceller.

Viktigt! Svampen kan användas i tinkturer, färska och i pulver. Terapeutisk komposition: pulver flamulliny caps (100 g) av svampen björk (20 g), bivax Podmore (döda bin kroppen - 20 g), njure poppel pulver (30 g) och honung (200 g). 20 minuter före en måltid, ta 1 tsk mediciner 2-3 gånger om dagen.

Användningen av folkhälsa bör alltid diskuteras med onkologen, både under behandling och under förebyggande av prostatacancer.