Huvud
Skäl

Operativ behandling av prostata adenom

Ett adenom i prostata kallas en spridning av blåsans vävnader. Noduler verkar som klämmer urinröret och orsakar obehag vid urinering. Varje år visas denna sjukdom oftare. Men, tyvärr, män vänder sig till specialister redan sent. Som ett resultat blir behandlingen mer komplicerad, ibland måste läkare tillgripa kirurgiska metoder.

Oftast förekommer denna sjukdom hos män i åldern 40-50 år. Men ibland kan det förekomma i unga år. Cirka 80% av männen är mottagliga för denna sjukdom, ju äldre deras ålder - desto större är sannolikheten.

Orsaker till prostata adenom

Läkare skiljer inte vissa orsaker, på grund av vilka prostata adenom kan förekomma. Men det finns ett antal faktorer som bidrar till uppkomsten av denna sjukdom.

 • Manlig klimax. Med ålder kan en hormonbalans hos en man störas. Detta ökar nivån av östradiol, och prostatakörtelns celler börjar expandera snabbare.
 • Fetma. I fettvävnader produceras östrogen snabbare och mer.
 • Starkt inflytande ges av rökning och kärlek till alkoholhaltiga drycker.
 • Konstant högt tryck.
 • En stillasittande livsstil.
 • Den konstanta användningen av skadlig mat - stekt, fet eller kryddig.
 • Inflammation i urin och njure.
 • Konstant stress och depression.
 • Oregelbundet sexliv.

Naturligtvis är varje man individuell, och skälen kan vara helt annorlunda.

Symtom på prostata adenom

Liksom varje sjukdom är prostata adenom inneboende i dess tecken och märker att en man bör tänka på sin hälsa.

 • Problem med urinering. Det kan vara frekvent uppmaning, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, ett problem i början av urinering.
 • Det kan finnas obehagliga känslor under urinering - rezi, brännande, smärta.
 • Urineringsprocessen kan öka i tid.
 • Ett annat symptom är ofrivillig urinering med droppe. Och som ett resultat kan en obehaglig lukt uppträda, vilket kommer att märkas för andra.
 • Det kan vara smärta i ljummen
 • Smärta i utlösning - också ett symptom på denna sjukdom.
 • En man kan förlora sin aptit, han kan ständigt vara i ett irriterat tillstånd.
 • Permanent törst och torr mun.

Dessa är de vanligaste tecknen på prostata adenom. Det är inte nödvändigt med alla symptom på en gång, men närvaron av några av dem borde få en man att tänka på sin hälsa.

Stadier av adenom

Specialister delar adenom i prostatakörteln i flera steg. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

 • I första etappen - det kallas också kompenserat - en person börjar drabbas av frekvent urinering. Och på natten är det särskilt märkbart. Trots det faktum att uppmaningen är stark nog är själva processen svår, även om mannen gör ansträngningar. Tömning är möjlig på grund av kompensationsförmågan hos blåsans muskler. Varaktigheten av detta stadium kan nå tio år.
 • Den andra etappen - subkompenserad - kännetecknas av blåsans inflammation. Urineringsprocessen blir smärtsam, det kan vara en slumpmässig urinladdning. Ett annat symptom är att en man ständigt spökas av känslan av att blåsan inte är helt tömd. Det finns smärtor i ljummen, i urinen kan det förekomma blodintag. Om du inte startar behandling, kommer sjukdomen att flytta till det tredje svåraste steget.
 • I det tredje steget flyter urin ständigt, så det är nödvändigt att använda en urinmottagare. En man kan ha illamående, svaghet, aptitlöshet, kan plåga förstoppning. Under denna period är utseendet av lukt av aceton från munnen också möjligt. Blåsan sträcker sig kraftigt, och dess väggar har inte längre denna förmåga att komma till kontrakt. Det kan finnas njursjukdom. Vid detta stadium av prostataadenom behövs brådskande behandling. I det här fallet är det troligt att medicinska preparat inte ger det önskade resultatet, därför används för det mesta den kirurgiska metoden.

behandling

Behandlingen utses av läkaren efter att ha samlat all nödvändig information och test. Det är han som väljer vad som är bäst för patienten.

Behandling med mediciner

Bland de läkemedel som kan hjälpa till vid behandling av prostata adenom utmärks följande:

 1. Alpha-blockerare. Dessa är droger som slappnar av musklerna kring urinröret, vilket gör att urinen kan gå ur blåsan.
 2. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas. De minskar bildandet av ett hormon, vilket framkallar tillväxten av celler i prostatakörteln.
 3. Beredningar av vegetabiliskt ursprung. Tyvärr kommer de inte att lindra tumören, men de kan lindra symtomen på sjukdomen lite.

Okej, de flesta män drabbas av det sista och vänder sig till specialister, när bara kirurgi kan hjälpa till.

kirurgi

I den kirurgiska metoden finns också flera behandlingsalternativ.

 1. Adenektomiya. Under ingreppsdelarna avlägsnas prostata. Gör det under generell anestesi. Denna metod används om prostatakörtelns vikt är större än 60 g och volymen av kvarvarande urin är inte mindre än 150 ml. Prostata körs bort helt.
 2. Transuretral resektion (TUR). I detta fall är inte nedskärningar gjorda, alla åtgärder utförs genom urinröret. Denna operativa metod väljs med en prostata-massa mindre än 60 g och en kvarvarande urinvolym av mindre än 150 ml. Prostatakörteln är delvis borttagen, patienten är ordinerad läkemedel, varefter hon inte kommer att växa igen. Denna metod är mer sparsam, dock är negativa konsekvenser vanligare.
 3. Transuretral nålablation. Strålning, som matas genom särskilda nålar, verkar destruktivt på prostatavävnaden. Denna metod väljs om adenomets storlek inte är stor.
 4. Transuretral mikrovågsterapi. Under operationen matas en kateter i urinröret med mikrovågor, medan koagulering av körtelvävnaden sker. Används för små adenomstorlekar.
 5. Transuretral laserförångning. Tumören utsätts av laser genom en kateter.
 6. Foiled ultraljud. Med hjälp av ultraljud förstörs prostata vävnad. Ofta komplikation efter en sådan operation blir impotens.
 7. Ballongutvidgning. Genom att använda en ballong som sitter i urinröret, utvides urinröret. Tyvärr hjälper denna metod endast till att minska symtomen, men stoppar inte tumörens tillväxt.
 8. Cryodestruction. Prostatavävnad förstörs av flytande kväve.

Metoderna för behandling är tillräckliga, men det är bättre att kontakta läkare i tid för att undvika kirurgisk ingrepp.

komplikationer

Män gillar inte att gå till läkare, vilket fördröjer behandlingen av prostata adenom. Men denna sjukdom kan få vissa konsekvenser.

 • Akut retention av urin. Det uppstår som ett resultat av det faktum att urinkanalen starkt "hamras" av en övervuxen vävnad av prostata. I detta fall är urinering omöjlig, även om blåsan är full. Om du inte tillhandahåller medicinsk hjälp i tid, kan du få njurproblem och till och med en koma.
 • Detta är en följd av inflammation i urinvägarna. Det finns en reproduktion av bakterier, vilket provar utseende av cystit, uretrit och andra sjukdomar.
 • En annan komplikation är urolithiasis. Om urinen innehåller ett stort antal salter kan de leda till bildandet av stenar i blåsan.

Komplikationer efter operation

Komplikationer efter operationen är inte ovanliga med felaktig rehabilitering och brist på vila. I allmänhet kan flera komplikationer uppstå:

 • TUR-syndrom, vilket uppkommer på grund av ingreppet av tvättvätska under operationens ingrepp i en sjuk mans kärlsäng;
 • blödning eller divergens av suturer;
 • Infektiös inflammation;
 • tillfälligt obehag vid urinering.

förebyggande

Profylax av prostata adenom är främst att följa en hälsosam livsstil, att flytta mer, att överge dåliga vanor. Män efter 40 år borde besöka urologen en gång var sjätte månad. Och viktigast av allt, försök inte behandlingen och vid de första tecknen att kontakta en specialist.

Operativ behandling av godartad prostatisk hyperplasi (adenom)

Komplikationer av transuretral resektion

Att minimera förlusten av funktion, är liten tumör ollonet (steg T1 och T2) avlägsnades genom C02 eller NdiYAG-laser eller genom hemodestruktsii zinkklorid moh. Med tumörer i förhuden är omskärelse tillåtet, men i vissa fall efter det finns återfall.

Den interna ureteralstenen är vanligtvis installerad i syfte att dränera urin och som ram när sömmar appliceras på den. Stenten bör ha en slät yta, vara resistent mot urinen inte orsakar inkrustering, är det önskvärt att det är radiopakt. Både primär och.

Exskans av förhudet ska utföras så noggrant som möjligt, särskilt hos vuxna. Omskärelse hos friska och heltidsfödda barn utförs först efter att ha fått informerat samtycke från föräldrarna. Som en alternativ metod föreslås plasty av förhuden (Persad et al., 1995).

Adenom av prostata: Indikationer för kirurgisk ingrepp och typer av kirurgisk behandling

Åldersförändringar i en mans kropp efter 45-50 år kan orsaka utveckling av prostata adenom. I femte fallet utförs behandling av denna sjukdom genom kirurgisk ingrepp. Om olika metoder för kirurgisk behandling, deras egenskaper och fördelar, vi pratar idag i vår artikel.

Vad är risken för adenom?

Vid vuxen ålder genomgår män en förändring i hormonell bakgrund. Förändringen i balansen mellan kvinnliga och manliga hormoner orsakar okontrollerad proliferation av prostatavävnad - hyperplasi. I de tidiga stadierna av sjukdomen är nästan asymptomatisk. Graduellt ökar körteln i storlek och börjar utöva tryck på blåsans och urinrörets hals.

Vid denna tidpunkt märker mannen mannen de första tecknen på sjukdomen. Chief bland dem är problemen med vattenkastning: ökat antal urinträngningar, urinflöde förvärras krävs ytterligare insatser krävs för att tömma blåsan.

Ytterligare utveckling av sjukdomen leder till att blåsans väggar sträcker sig och bildandet av stagnation av urin, störningar av njurarna, allmänt förgiftning av kroppen. I särskilt försummade fall kan adenom helt täcka urinröret, vilket orsakar en akut fördröjning i urinen. I början av utvecklingen av hyperplasi gör konservativ behandling det möjligt att stoppa tillväxten av vävnader. Vid senare skeden används kirurgisk behandling av prostata adenom.

Indikationer för kirurgisk ingrepp

Omedelbar operation är nödvändig i följande fall:

 • spår av blod uppträdde i urinen;
 • patienten har symtom som indikerar ett brott mot njurfunktionen, utvecklingen av urolithiasis;
 • en stor mängd återstående urin ackumuleras i urinblåsan;
 • tumören blockerade urinröret och orsakade en fullständig fördröjning i urinen.

Metoder för att genomföra operationen

Modern medicin erbjuder flera typer av kirurgi för att eliminera prostata hyperplasi. Vid val av metoden för kirurgisk ingrepp beaktas patientens ålder, hans tillstånd, behovet av att bevara sexuell funktion och några andra faktorer.

De vanligaste är:

 • transuretral resektion;
 • öppen prostataavlägsnande;
 • transuretral snitt;
 • adenomavlägsnande med laser.

Den mest populära kirurgiska behandlingen av prostata adenom är transuretral resektion. Detta beror på minimalt trauma mot närliggande vävnader och en låg sannolikhet för postoperativa komplikationer. Det kan utföras i fallet då prostatavolymen inte överstiger 80 ml.

För resektion av prostata körs ett speciellt medicinskt instrument med en videokamera, vilket gör det möjligt att utföra alla manipuleringar med maximal noggrannhet. Syftet med operationen är att skära en del av prostata som komprimerar urinröret. Förfarandet utförs under allmän eller lokal anestesi. För att förhindra blödning cauterize de skurna kärlen omedelbart. Efter avslutad procedur införs en kateter i urinröret för att tömma urinen och skölja urblåsan.

TUR rekommenderas för patienter som vill upprätthålla sexuell funktion. Denna typ av operation används när en malign neoplasma misstänks. Varaktigheten av operationen är i genomsnitt 1 timme.

Öppen prostataavlägsnande

I vissa fall är det enda sättet att behandla öppen adenomektomi. Indikationer för denna operation är skador på blåsan och behovet av återhämtning, urolithiasis med närvaron i betongblåsan, för stor tumör.

Manipulation utförs genom snittet i underdelen av buken eller perineum. Nackdelarna med öppen avlägsnande av adenom innefattar en lång period av postoperativ rehabilitering. Den största fördelen med denna behandlingsmetod är en låg procent av återfall.

Klåda av prostata

Denna metod innefattar transuretral penetration. Förfarandet är att skära ytan av den förstorade prostata. På grund av detta minskar kompressionen av urinröret, urinflödet normaliseras.

Huvudkomplikationen vid ingrepp av körteln kan vara intensiv blödning. Om en stor mängd blod tränger in i håligheten under operationen, kommer det att krävas upprepad ingrepp.

Vid skärning av prostatas vävnader förekommer hög sannolikhet för en sådan postoperativ komplikation som retrograd ejakulation (utstötningen av seminalvätska inte i urinröret, men i urinblåsan). Användningen av denna metod rekommenderas därför inte för män som planerar att få barn i framtiden.

Avlägsnande av hyperplasi med en laser

Användningen av en laser för att eliminera proliferationen av prostata vävnad gör att du kan återgå till det normala livet om några dagar. En viktig fördel med förfarandet är den minsta risken för negativa konsekvenser, inklusive brott mot sexuell funktion.

Avlägsnande av hyperplasi utförs genom två metoder: under förångning avlägsnas vävnaderna genom skikt och med enukleation sker förångning i små bitar. Detta tillåter oss att undersöka tumörbildning och utesluta dess malignitet. På grund av samtidig avlägsnande av vävnader och cauterisering av sårytan är sannolikheten för blödning praktiskt taget frånvarande.

Eventuella komplikationer

I någon operation finns det en viss risk för komplikationer. Till operationella komplikationer ingår blödning, sårinfektion, trauma i närliggande organ. Efter en period av rehabilitering kan manifestera sådana negativa konsekvenser av kirurgi som en retrograd ejakulation, brist på urin reflex, förträngning av urinröret, återväxt hyperplasi, erektil dysfunktion.

Postoperativ rehabilitering

Efter ett kirurgiskt ingrepp tvättas blåsan kontinuerligt med furacilin under en viss tid. Varaktigheten av bevattning bestäms av läkaren. Ibland är 1-2 timmar tillräckligt, i vissa fall kan behandlingen fortsätta under en dag eller mer.

För att förhindra utvecklingen av inflammatoriska processer i såret, föreskrivs antibakteriella läkemedel. Inträdesförloppet beror på hastigheten på läkning av sårytor och förekomsten av komplikationer. En kateter för urinutsöndring kan hittas i urinröret från 3 till 10 dagar.

Den totala varaktigheten av återhämtningsperioden beror på driftsättet.

För att förhindra eventuella komplikationer och snabb sårläkning under rehabilitering bör följande regler följas:

 • Du kan inte göra plötsliga rörelser, engagera dig i tungt fysiskt arbete, lyfta vikter;
 • Det är nödvändigt att övervaka processen med matsmältningen och inte tillåta förstoppning.
 • i 1,5-2 månader bör avstå från samlag
 • För tidig upptäckt av komplikationer är det nödvändigt att regelbundet besöka den behandlande läkaren.

Typer av operation för prostata adenom

Trots förekomsten av ett betydande antal metoder för konservativ terapi av prostata adenom. Endast kirurgisk behandling är radikal.

Indikationer för drift

Indikationer för kirurgisk behandling beror på scenen av prostata adenom. uppkomsten av residualurin, ihållande infektion, återkommande anfall av urinretention, hematuri, flera stenar i utrymmet utanför prostata, den kraftiga acceleration av nattlig urinering, störd sömn - alla dessa symptom indikerar behovet av kirurgi.

Kontra

Kontraindikationer för den samtidiga prostatektomi är svåra former av renal (azotemi, gipoizostenuriya) eller hjärtsvikt, aortaaneurysm, en avancerad form av ateroskleros av hjärnkärlen, pulmonell hjärtsjukdom.

Kontraindikation är också en förvärring av kronisk pyelonefrit och cystit. Många av dessa kontraindikationer är tillfälliga, och patienten kan förberedas för operationen genom lämplig behandling.

För att förhindra postoperativ emboli är det nödvändigt att identifiera och behandla dilatationen av venerna i underbenen; Om det är fallet, rekommenderas det under preoperativperioden, under operationen och efter den postoperativa perioden, att bandage nedre extremiteterna med ett elastiskt bandage.

Typer av operationer

Applicera följande typer av kirurgisk behandling.

1. Tvåstegs chresperoperation på Holtsov. Denna operation indikeras av en försvagad patient med dålig njurfunktion, när långvarig dränering av urinvägarna krävs.

Den första etappen av operationen är appliceringen av suprapubisk fistel under en tidsperiod som är nödvändig för att förbättra njurfunktionen (från 3 veckor till 6 månader).

Den andra etappen av operationen är transesofag-enukleationen av adenomen. Nackdelen med denna typ av operation är behovet av att lämna dränering under en lång tid.

2. Samtidig transesubular adenomektomi enligt Fedorov-Freyer. Denna operation är enkel i sitt tillvägagångssätt; dödligheten är ca 2%. Det kompletteras med ett antal tekniker som syftar till att ge hemostas genom att sutera marginalen i den prostatiska bädden eller suturera den.

Hemostas i denna operation tillhandahålls också genom att använda en kateter med en Pomerantsev-Foley-ballong. Minskning av blodförlust leder till en minskning av sådana postoperativa komplikationer som njurinsufficiens eller sepsis.

3. Driften av metoden enligt Harris-Grinchaka består i suturering prostata sängen efter prostatektomi under kontroll ögon runt den angivna pre katetern: avlägsna vävnad som återstår efter enukleation, kanterna på den prostatiska bädden suture väsentligen krökt nål på den långa nålhållaren.

Om blödningen är helt stoppad, kan blåsan vara stramt; Ett litet gummi- eller gasbindartag introduceras i sårets nedre hörn i 2 dagar. En permanent kateter ger urin evakuering inom 10 dagar. Denna metod ger goda resultat med noggrann postoperativ vård, speciellt under de första 2 dagarna efter operationen: varje två Chasa bubbla tvättades med varm isotonisk natriumkloridlösning eller 3,8% natriumcitrat för att förhindra bildning av blodproppar.

4. Försenad adenomektomi föreslogs först av AT Lidsky och utvecklad av T. Millin. Denna operation konkurrerade länge med Harriss verksamhet. För närvarande används den mindre ofta på grund av de observerade komplikationerna - upp till 15%.

Patienten placeras i Trendelenburg-positionen med benen ifrån varandra; Tillvägagångssättet till prostatakörteln genomförs genom ett vertikalt eller tvärgående suprapubiskt snitt. Den peritoneala övergångsfallen avlägsnas; Den retropubiska vävnaden tas försiktigt nedåt och i sidled, vilket undviker exponering av den bakre ytan av pubicartikuleringen. De stora venerna som ligger i fascia på prostatakörtelns främre sida dissekeras mellan ligaturerna. Den proprietära kapseln i prostata öppnas med ett tvärsnitt 1 cm under blåsans hals.

Adenomen i prostata avlägsnas från kapseln genom delvis långa, krökta saxar, delvis med fingret och utsöndrar den upp till blåsans vägg; korsningen av den centrala delen av urinröret i blåsans hals tar bort tumören.

För att förhindra obstruktion efter adenomektomi, klipper manchetten i slemhinnan från den bakre buken i blåsans hals. Hemostas tillhandahålls genom diatermi, såväl som införandet av en permanent sutur på såret i prostatakapseln; det senare är mycket viktigt. Efter noggrann hemostas införs en kateter nr 18-22 med stora öppningar i slutet i urinblåsan genom urinröret. Ovanför kateter såras såret i skikt, en gummiprofil introduceras i sitt nedre hörn i 48 timmar.

Bubblan tvättas med varm fysiologisk lösning och fylles i 1 timme med en 3,8% lösning av natriumcitrat.

5. Perineal adenomektomi enligt Yang används inte för närvarande på grund av risken för komplikationer: inkontinens, perineal fistel, impotens. Förekomsten av dessa komplikationer med crotch-tillvägagångssättet är ganska förståeligt, eftersom adenomet avlägsnas genom prostatas caudala zon, nära besläktad med vävnaderna i den yttre sfinkteren.

6. Transuretral resektion av prostata utförs ofta elektrokirurgisk metod; Använd det för brott mot urinflödet från blåsan orsakad av adenom eller prostatacancer, skleros eller svullnad i blåsans hals.

Kontraindikationer mot transuretral resektion:

 • smalning av urinröret, med undantag av möjligheten att föra instrumentet i blåsan,
 • blåsans otillräckliga kapacitet,
 • allvarligt njursvikt.

Transuretral resektion kan utföras under lokal infiltrationsanestesi för AV Vishnevsky, intravenöst eller inandas anestesi. Operationen består i excision av vävnader, smalning av blåsans hals; Det är tillverkat med ett specialverktyg - resektoskop. Det är en endoskopisk anordning utrustad med en rörlig slingelektrode, medelst vilken halvcylindriska bitar av patologisk vävnad skärs. Elektroskärning utförs under ett kontinuerligt flöde av vätska genom sköljningssystemet. För detta ändamål rekommenderas att använda isotoplösningar av glukos, urea.

Teknik: ett resektoskop med en obturator sätts in i urinblåsan; obturatorn avlägsnas och i sin plats, efter partiell fyllning av blåsan, införs en elektrod och ett optiskt system; Anslut ingångarna till belysnings- och koaguleringsströmmen samt av tvättsystemet. högfrekvensströmmen är på (operatör eller assistent) med hjälp av en fotpedal vid tidpunkten för elektrodens omvänd rörelse. Avskurna tygcylindrar avlägsnas genom omvänd flöde av vätska.

Med signifikant blödning koagulerar blödningsställen med en speciell elektrodvals. För att uppnå ett positivt resultat görs 10 till 50 skivor. Efter elektrosektionen introduceras en permanent kateterballong i blåsan i 3-7 dagar, varefter blåsan tvättas 3-4 gånger om dagen.

Den vanligaste komplikationen av transuretral resektion är blödning. Förutom elektrokoagulering används hemotransfusion för hemostas, i mer allvarliga fall kan epicystostomi förekomma med cervikal tamponad eller adenomektomi.

För förhindrande av blödning rekommenderas lokal hypotermi genom kylning av tvättvätskan (upp till t ° + 2 °) med tillsats därtill vasokonstriktorer (epinefrin, norepinefrin). När det används för att fylla och skölja blåsan med destillerat eller kokt vatten kan elektrolyt obalanser, intravaskulär hemolys, uppträda. Fall av oliguri och anuri beskrivs.

Fel i operationsteknik kan leda till perforering av blåsans vägg. medan det föreligger en skillnad mellan mängden injicerad vätska och den flytande vätskan under tvätten av blåsan. Om operationen utförs under lokalbedövning upplever patienten som upplever perforering av blåsans vägg akut smärta i underlivet. Behandling av denna komplikation: den brådskande appliceringen av den suprapubiska fisteln med dränering av peri-bubblautrymmet. Om abdominalt perforering misstänks, är det upprepat att se bukhålan.

Efter transuretral resektion i händelse av skada på den yttre sfinktern i urinblåsan är ibland urininkontinens, vilket kan kräva komplex plastikkirurgi.

Sedan 1964 har metoden för kryokirurgi i prostatakörteln blivit mycket populär. Med hjälp av ett specialverktyg fryser prostata körteln som innehåller adenomatösa eller cancer-noder.

Kryotermiskanordningen Linde CE-4 kryokirurgi används mest. Huvuddelen av den är en speciell cryoprobe, monterad i form av en kateter nr. 25 av Sharriere, där flytande kväve cirkulerar. Den arbetsfrysande ytan motsvarar urinrörets prostatiska del och den icke-arbetsyta isoleras på ett sådant sätt att risken för frysning av andra delar av urinröret och urinblåsan elimineras på ett tillförlitligt sätt. Kryodstruktion uppträder vanligen vid t ° från -120 till -190 ° i 2-5 minuter.

Efter kylning i 2 dagar utvecklas scenen av akut ödem. Sedan inom en vecka - scenen av koagulationsnekros med autolys av celler, och sedan läkningsteget - från 3 till 6 månader.

Med tanke på att den största nackdelen med kryoprober är omöjligheten att använda dem under kontroll av syn, föreslog N.J. Reuter att utföra visuell kontroll med hjälp av ett speciellt trokarcystoskop som infördes i blåsan genom suprapubisk punktering.

Allvarligt sjuk kryokirurgisk operation visas, vilket är kontraproduktivt prostatektomi eller transuretral resektion (ungefär 5-10% av fallen). När prostata cryosurgery kan vara komplikationer senare blödning, pyelonefrit, urinrörets fistel, osteitis pubis.

Postoperativa komplikationer av adenektomi

I den postoperativa perioden kan komplikationer förekomma vid alla typer av kirurgiska ingrepp.

Speciellt farlig lungemboli. Tidig stigning är förebyggandet av denna komplikation. Sekundär septisk blödning från den prostatiska sängen är en formidabel postoperativ komplikation. Det sker vanligen på 7-10: e dagen efter operationen. På 2-3 dag efter adenomektomi renas urinen från blandningen av blod. Om detta inte händer och blodblandningen fortsätter den 4: e dagen, indikerar detta en inflammatorisk process i sängen; den senare kan orsaka septisk blödning. Om blåsan tvättning varm isotonisk natriumkloridlösning eller en lösning av silvernitrat inte stoppa blödning, visad tamponad säng, blodtransfusion.

Feberförhållanden under de första dagarna efter operationen åtföljs ofta av adenomektomi. Långvarig ökning av temperaturen till 38-39 °, stora frossa indikerar pyelonefrit tromboflebit eller i utrymmet nära prostatan. I dessa fall är behandling med antibiotika och kemoterapi nödvändig. Stramningen av den bakre urinröret utvecklas i 3-6% av fallen. Det elimineras snabbt av bougie. Urininkontinens med en korrekt utförd chreperös adenomektomi återfinns inte. Utvecklingen av denna komplikation indikerar skada på den caudala delen av prostata och fibrerna i den externa sphincten; kräver långvarig behandling med blåsor, tvätta blåsan så snart som möjligt efter operationen och senare - fysioterapi. prostata massage.

Långsiktiga helande suprapubiska urin fistlar kräver excision med lager suturering vävnader. Förekomsten av osteitis pubis (osteochondritis, aseptisk osteonekros, panostita) - lokaliserad osteoporos blygdbenet - associerade med de kombinerade effekterna av skadan, neurotrofiska störningar hos bäckenbenen, vilket leder till deras demineralisering. Osteit uppenbaras av allvarlig ömhet i ensamheten, övre delar av låren.

Postoperativt vid pubic osteit rekommenderas sängläge, långvarig användning av kortikosteroider (prednisolon 0005 g 2-4 gånger om dagen, dexametason 0,001 g 2-3 gånger per dag) i kombination med antibiotika.

Resultaten av behandling av prostata adenom de senaste åren har förbättrats avsevärt. Suprapubisk adenomektomi är den huvudsakliga och vanligaste kirurgiska metoden. Många urologer och kirurger rekommenderar att man utvidgar indikationerna till en enstegsoperation. Dödligheten med den är 3%. Försenad adenomektomi i vårt land var lite spridd på grund av komplikationer: trombos, fistel och pubic osteit, vilket observeras hos 0,5-2% av de opererade. Dödligheten i denna operation sträcker sig från 3% (E. Sh. Savich) till 6% (V. Borcher).

Transuretral resektion - de betydande framsteg för kirurgisk behandling av prostatacancer adenom, men det kan tillämpas på ett begränsat antal patienter med små intravesikal och intrauretral adenom. Med detta ingrepp finns komplikationer, särskilt blödning och inflammation. Låg dödlighet i denna operation (0-2%) och möjligheten att använda den i försvagade gamla människor och personer som lider av hjärt-kärlsjukdomar, uppmanar att rekommendera en bredare tillämpning av denna metod.

Ändrats väsentligt dödsorsaker för alla metoder för prostatektomi: Om det under perioden 1931-1948, den främsta dödsorsaken var en urinvägsinfektion och dess komplikationer, under de senaste 10-15 åren den främsta orsaken till postoperativ dödlighet är trombos och embolism, cerebral och lungkärlen, och även kardiovaskulär misslyckande. Den totala mortaliteten i alla metoder för adenomektomi minskade avsevärt och fortsätter att minska.

Den gradvisa minskningen i dödlighet beror inte bara på en framgångsrik kamp mot infektion, men noggranna förberedelser för operation hos patienter med hjärt-och andra sjukdomar, rätt timing och arbetssätt, förebyggande av tromboembolism, noggrann postoperativ vård.

innehåll:

Prostata adenom är en frekvent urologisk störning som uppträder hos män över 50 år. Cirka 15% av patienterna med prostata adenom behöver kirurgisk ingrepp.

Operation tilldelas personer med svåra eller måttliga symtom, i synnerhet i de fall där utflödet av urinretention är olösligt, eller om en förstorad prostata åtföljs av täta urinvägsinfektioner, blod i urinen, njursten eller urinblåsan. Kostnaden för operationen i olika medicinska institutioner kan variera. I grund och botten beror det på doktorns typ och kvalifikationer.

Grundläggande indikationer för kirurgisk ingrepp

Kirurgisk behandling för prostata adenom anges i följande fall:

 • akut urinretention
 • med en stor volym hyperplastisk prostata (mer än 80 cm3);
 • med en stor volym återstående urin (över 50 cm3);
 • urininkontinens, frekvent urinering på natten.

Det finns också andra indikationer på kirurgisk ingrepp, men de bestäms individuellt av den behandlande läkaren.

Priset på vilken operation som helst på prostataadenom beror på flera faktorer:

 • Metoden genom vilken operationen kommer att utföras.
 • Vistelsens längd på sjukhuset efter operationen.
 • Typ av anestesi.
 • Kvalificering och erfarenhet av kirurgen.
 • Nivån på medicinsk utrustnings tekniska utrustning.
 • Prissättningspolitik för sjukhuset, där den operativa och efterföljande behandlingen genomförs.

Transuretral resektion av prostata (TURP)

Den vanligaste operationen är endoskopisk behandling av prostata adenom känd som transuretral resektion av prostata. Denna typ av operation kräver sjukhusvistelse av patienten och utförs med användning av ryggrad eller allmän anestesi.

Under regional eller allmän anestesi sätts endoskopet in genom manens sexuella organ i urinröret och föras till prostata. En särskild skärslinga avlägsnar små partiklar av prostata körteln tills bildandet av en bred kanal i prostata, genom vilken urinen passerar obemärkt.

Om patientens prostatakörtel inte är mycket förstorad, så kommer ett litet snitt att räcka för att minska urinröret. Detta förfarande kallas ett snitt av blåsans hals eller ett transuretralt snitt.

Vad väntar patienten efter TURP

Patientens längd på sjukhuset efter transuretral resektion är cirka två dagar. Efter operationen för att avlägsna en del av prostata adenom installeras en kateter för att avlägsna blodproppar eller blod från blåsan. När urinen är fullständigt rensad av blod, avlägsnas kateteret och patienten tömmes hem.

I 7 veckor ska män som genomgår operation bör undvika förstoppning, sexuell och ansträngande motorisk aktivitet. På grund av inflammation och irritation orsakad av operationen kommer urinering att fortsätta ett tag.

Som ett resultat av forskningen konstaterades att:

 • hos 8-10 män av 10 som genomgick operation för att avlägsna prostata adenom var det en signifikant förbättring av tillståndet;
 • hos patienter efter transuretral resektion var omfattningen (intensitet) av symtomen mycket lägre än de som föredrog att skjuta upp operationen.

I genomsnitt upplever patienter märkbar lindring av symptom på prostata adenom med 85%. Till exempel, om omfattningen av symtom före operationen var 25, så efter proceduren föll den till 4 poäng.

Elektro-förångning av prostata

Denna typ av operation liknar transuretral resektion, skillnaden mellan dem är i synnerhet slingan - styrkan av dess ström är 290 watt.

Elektroförångning blir alltmer utbredd på grund av att minimera risken för blödning efter vävnadsbehandling med en slinga som omedelbart koagulerar kärlen.

Laserresektion

Endoskopisk metod, under vilken del av prostata vävnaden avlägsnas med hjälp av en laser. Laserresektion utförs för att lindra störningar som orsakas av prostata adenom.

Resultaten av denna metod liknar resultaten av TURP, men den är förknippad med färre komplikationer, en snabb återhämtning, en kortare kateteriseringsperiod och inget behov av sjukhusvistelse.

Mindre än 1% av patienterna upplever erektil dysfunktion efter laserresektion och har retrograd ejakulation. Även efter en laserresektion är en lätt brinnande känsla efter urinering möjlig, i sällsynta fall noteras urininkontinens.

Öppna prostatektomi

Denna typ av operation för att avlägsna prostata adenom är en metod för behandling av 3-4% av patienterna som har blåsskador, stor prostata storlek och andra allvarliga sjukdomar.

Öppen prostatektomi är föreskriven när prostata är så förstorad (2.9-3.4 ounces) att en mindre traumatisk operation (transuretral resektion) inte kan utföras.

Dessutom visas öppen kirurgi för prostata adenom hos män med:

 • urinblåsning
 • persistenta eller återkommande urinvägsinfektioner;
 • patologiska förändringar i urinledarna, urinblåsan eller njuren;
 • obstruktion av utblåsningsdelen av blåsan;
 • förekomsten av blodproppar och blod i urinen.

Kontraindikationer för utförandet av denna typ av kirurgisk behandling föregås av prostatektomi och kirurgi på bäckenorganen, fibrokörteln och prostatacancer.

Radikal prostatektomi är den mest traumatiska operationen, den används endast som en sista utväg.

Vid behandling av prostataadenom genom kirurgi utförs öppen prostatektomi antingen genom suprapubisk eller spårinspiration.

Den bästa anestesimetoden är epidural eller spinal. Regional anestesi bidrar till att minska blödningen under proceduren och risken för eventuella komplikationer, såsom postoperativ djup ventrombos eller lungemboli.

Allmänna anestesi används om patienten har medicinska eller anatomiska kontraindikationer för regionalbedövning.

Hittills har förbättringen av kirurgiska instrument lett till att blodförlusten minskar till en miniminivå. För 6-7 veckor efter den öppna operationen är patienterna inkontinenta.

Blåsans tillstånd beror i grunden på vad det var före operationen. Retrograd ejakulation förekommer hos cirka 55-75% av patienterna efter operationen. Erektila störningar uppträder hos 3-6% av patienterna som genomgick förfarandet.

De vanligaste komplikationerna efter en öppen operation är: hjärtinfarkt, lungemboli, stroke och trombos i venerna. Förekomsten av någon av dessa komplikationer är mindre än 1%.

Enkel och komplex operation för att ta bort prostata adenom.

innehåll:

Hittills är de mest effektiva metoderna vid behandling av prostataadenom. Trots

det faktum att de senaste åren har varit en tendens att minska antalet operationer som utförs på grund av en sådan sjukdom, rankar de fortfarande andra när det gäller förekomsten hos vuxna män. I slutändan är det genom en liknande procedur tre av 10 män.

Risken för kirurgisk ingrepp hos män som diagnostiserats med prostata adenom ökar med ålder, liksom med försämring av urinering. Frekvent urinering på natten och en förändring av urinströmmen är de två viktigaste prognostiska symptomen.

Indikationer för operation för prostata adenom

Absolut indikation för kirurgisk behandling för denna sjukdom är följande:

 • akut urinretention, som inte var löst som ett resultat av kateterisering av blåsan,
 • infektion i urinvägarna, som härrör från sjukdomen,
 • njursvikt orsakat av prostata adenom,
 • stenar i blåsan,
 • hematuri,
 • en signifikant mängd återstående urin.

Metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom

Oftast, med prostata adenom sjukdom, kirurgi tillgripas på grund av symtom på nedsatt urinering, som stör patienten och inte svarar på medicinering.

Drift för att ta bort prostata adenom: typer, kostnader, komplikationer och patientåterkoppling

Adenoma skapar urinproblem, som i försummat form bildar andra problem och komplikationer.

För närvarande finns ett stort urval kirurgiska tekniker, bland vilka du kan hitta en lämplig metod för varje patient, med hänsyn till dess egenskaper och medföljande problem.

vittnesbörd

Kirurgi refererar till de mest effektiva sätten att behandla prostata adenom.

Valet av metoden för att göra hjälp sker av specialisten och patienten tillsammans.

Detta beror på det faktum att konsekvenserna som åtföljer olika typer av operationer orsakar att vissa av patienterna med adenom väljer mindre effektiva metoder, men som tillåter att bevara erektila funktioner. Detta gäller särskilt för unga män.

Obligatoriska indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 • fall där andra metoder inte ger önskat resultat
 • svår urinering,
 • upptäckt i blåsten av stenar,
 • under urinering i urinblåsan behålls en signifikant mängd urin,
 • om kateteriseringen av vägarna inte förbättrade patientens tillstånd med akut urinretention,
 • sjukdomen provocerade en infektion i urinvägarna,
 • urinretention orsakad av sjukdomen ledde till störningar av njurarna;
 • hematuri.

Preliminär undersökning

För att välja behandlingsmetod undersöks patienten noggrant.

För detta utförs följande aktiviteter:

 • patienten passerar urin och blodprov för att bestämma det allmänna tillståndet och eventuella andra hälsoproblem;
 • Metoden för uroflowmetri observerar graden av störning av urinflödet,
 • urologen utför en rektal undersökning av prostata,
 • transrectal ultraljudsundersökning av körteln - det viktigaste sättet att få detaljerad information om storleken på adenomen och andra egenskaper hos patologin;
 • bestämning av PSA-nivå är en metod som tydliggör möjligheten av onkologi närvaro.

Typer av kirurgisk behandling

Olika metoder för kirurgiskt ingrepp för att avlägsna prostata adenom används:

 • Den traditionella metoden är öppen kirurgi (adenomektomi),
 • transuretral resektion,
 • laserförångning,
 • transuretral snitt,
 • embolisering av artärer,
 • laparoskopisk operation,
 • Enukleation av prostatiskt adenom.

Transuretral resektion (TUR)

Detta är ett av de mest använda sätten att hjälpa patienter med prostata adenom. För att utföra transuretral resektion är indikationerna:

 • Prostatavolymen är upp till 80 milliliter,
 • Kirurgen förutsäger operationens varaktighet i högst en timme.

Genom uretern kommer resektoskopet till operationsplatsen. Excisionen av vävnader sker med användning av diatermokoagulering.

Flyttbara områden utsätts för höga temperaturer. På arbetsplatsen gör resektoskopet bevattning av vävnader med sikte på kylning.

Video om TOUR kirurgi för prostata adenom:

En operation som liknar detta, men när inget vävnadsavlägsnande utförs, men en dissektion av prostatan görs på platsen för smalning av urinledaren, kallas ett transuretralt snitt. Detta förbättrar möjligheten av urinutmatning genom urinröret. Ett sådant förfarande utförs i följande fall:

 • om prostatan har en liten volym,
 • när sannolikheten för onkologi är utesluten.

adenomectomy

Under senare tid var det den huvudsakliga typen av operation för att avlägsna prostata adenom. Nu rekommenderas en sådan intervention, om det enligt patientens vittnesbörd inte är lämpligt för andra sätt att ta bort adenom.

Adenomektomi är ordinerad i sådana fall:

 • prostatan har ökat i volym över 80 millimeter,
 • undersökningen av patienten avslöjade komplicerade fakta:
  • närvaron av stenar i blåsan,
  • om det finns behov av att avlägsna en stor divertikula i blåsans hålrum.

Förfarandet innefattar produktion av ett snitt i underlivet. Beroende på valet av sättet att penetrera till prostata, kan blåsan också dissekeras.

Operationen kräver hög kvalifikation av kirurgen. När proceduren utförs av en erfaren professionell kan man förvänta sig höga resultat av att bli av med symtomen på sjukdomen.

Laparoskopisk borttagning

Drift anses vara ett antal effektiva och sparsamma metoder. Utrustningen kommer till platsen för adenomavlägsnande genom flera små snitt i bukregionen.

Avlägsnande av adenom sker under detaljerad observation av videoutrustning. Från patientens kropp extraheras de utklippta vävnaderna med hjälp av en ultraljudskniv anpassad för denna manipulation. En kateter som sätts i urinläkaren i slutet av operationen visas på sjätte dagen efter proceduren.

Fördelarna med metoden:

 • skonsamma,
 • minimal blodförlust,
 • effektiva.

Metoden har fördelen jämfört med andra sparsamma kirurgiska ingrepp, eftersom den kan användas i fall där adenomen har nått en stor storlek. Prostata kan ökas i volymen till mer än hundra kubikcentimeter.

Embolisering av prostata artärer (EAP)

Manipulation med deltagande av angiografisk utrustning utförs. Prostata minskar som ett resultat av överlappningen av de arteriella kärl som den matar.

Kontraindikationer:

 • Flotationstrombi, definierad i benens vener,
 • fall när det finns kärlsjukdomar.

När operationen visas:

 • om patienten har ytterligare problem:
  • störningar associerade med blodkoagulerbarhet,
  • njursjukdom,
  • diabetes mellitus i svår form.

Metoden används relativt nyligen. Metoden är ett komplett alternativ till öppen operation, liksom transuretral resektion av adenom.

Laserförångning

Ett modernt sätt att hjälpa patienter med adenom, vilket ger minst komplikationer. Det täcker även patienter som har problem med blodproppssyndrom.

Utrustning kommer in i prostataområdet via urinledaren. Principen för metodens funktion - laserstrålen förångar oönskade vävnader. Samtidigt bryts blodkärl som kommer in i strålens område och förhindrar blödning.

Photoselective förångning utförs av en grön laser. Lasern med viss våglängd, som passerar genom kristallerna av kaliumtitanfosfat, förvärvar en grön färg och förmågan att förånga vävnaden.

Operationen återspeglas på monitorn. Kirurgen ser varje åtgärd. Användningen av en grön laser är tillrådligt för prostata storlekar från 60 till 80 kubikcentimeter.

Fördelarna med metoden:

 • skonsamma,
 • effektiva,
 • lindrar komplikationer som åtföljer andra typer av operationer - blödning, sexuella störningar;
 • förmågan att manipulera i ambulansinställningar,
 • kort postoperativ period,
 • Det är möjligt att hjälpa patienter som har sjukdomar som förvärrar blodkoagulering.

Metoden har följande nackdelar för alla sina obestridliga fördelar:

 • Procedurens varaktighet är dubbelt så länge som TUR,
 • inte varje klinik har sådan utrustning.

enucleation

Förfarandet möjliggör att "sköljning" av vävnader avlägsnas med hjälp av en laser. Metoden ersätter framgångsrikt transuretral resektion och kirurgisk ingrepp med den öppna metoden.

Positiva aspekter av metoden:

 • förmågan att kolla ut den extraherade vävnaden för onkologi,
 • Metoden kan användas med tillväxt av körteln upp till 200 g och ännu mer,
 • fördelarna som erhålles med vävnadsförångning bevaras:
  • liten återhämtningsperiod
 • det är möjligt att utföra proceduren för patienter med problem:
  • ha en pacemaker,
  • i fallet med metallanordningar inbyggda i skelettet,
  • om det finns överträdelser relaterade till normal blodkoagulering.

Videon visar laserkämningen av prostata adenom:

Kontraindikationer:

 • Om patientens blåsan är skrynklig,
 • allvarligt allvarligt tillstånd
 • förekomsten av inflammatoriska processer,
 • omöjlighet att bära ett resektoskop genom urinledaren.

För det mesta gäller kontraindikationer för alla typer av operationer. Omöjlighet att injicera ett resektoskop och en rynkad urinblåsa är hinder för kirurgiska ingrepp som inträffar med instrumentet genom urinledaren.

komplikationer

De negativa följderna av transuretral resektion inkluderar:

 • blödning från skadade vävnader under operationen
 • intag av en vätska som används för att skölja blåsan under manipulation i patientens kärlbädd.

Risken för komplikationer ökar med procedurens varaktighet. Driftstiden beror direkt på prostatavolymen.

I framtiden kan patienten få konsekvenser av operation:

 • bildning i urinröret av cicatricial narrowing,
 • utvecklingen av inkontinenssymptomen,
 • störning av sexuell funktion.

Två procent av patienterna söker återbehandling i samband med komplikationer. Fem procent av patienterna som har tagit bort adenomavlägsnande med denna metod kommer för resektion.

Med öppen kirurgi liknar komplikationer den hos transuretral resektion.

Efter adenomektomi tillsätts problem som associeras med metodens egenskaper:

 • komplikationer på grund av att hudens integritet och blåsans väggar har brutits:
  • bildandet av urinfistler,
  • infektion av sårytor,
  • urinläckage,
 • en lång postoperativ period - upp till tio dagar.

Rehabilitering efter operation för att avlägsna prostata adenom

För att återställa patienten efter operationen markerar specialisten de beteenderegler som måste följas:

 • riklig dryck,
 • övervakning av en specialist,
 • skarpa rörelser bör uteslutas,
 • kan ordineras antibakteriell terapi,
 • mat bör balanseras,
 • utesluta rätter från rationen:
  • salt,
  • stekt,
  • rökta;
 • i en och en halv månad bör avstå från sexuell intimitet,
 • det visar sig att följa en hälsosam livsstil,
 • daglig promenad,
 • utföra en särskild uppsättning övningar.

Förberedelse för kirurgisk behandling

De förberedande åtgärderna omfattar:

 • Kommunikation med en anestesiolog så att han kan bestämma läkemedlet för anestesi.
 • identifiering av möjliga kontraindikationer för utförande av den valda metoden för operativ ingrepp,
 • en analys av kroniska sjukdomar,
 • definition av blodindikatorer för koagulation,
 • biokemiskt blodprov,
 • med vissa typer av operationer kan en specialist ordinera antibiotika på tröskeln till förfarandet för förebyggande,
 • På dagen för operationen tas inte mat.

Postoperativ period

De flesta kirurgiska ingrepp har sådana postoperativa åtgärder efter avlägsnande av prostata adenom:

 • patienten tvättas med en blåsa,
 • utnämningen utses
  • antibiotika,
  • bedövningsmedel;
 • om operationen tillhandahålls för att göra snitt på bukväggen, därefter efter procedurerna för att ta hand om suturerna utförs.

recensioner

Patienter tolererar alla typer av operationer för att ta bort adenom.

Det noteras att öppet ingripande är fyllt med en svårare återhämtningsperiod.

Kommentarer till konsekvenserna förknippade med en minskning av sexuell funktion, retrograd ejakulation, urininkontinens förekommer både med öppen metod och med transuretral resektion.

Laparoskopisk kirurgi har ett fåtal konsekvenser. Patienter svarar att funktionen för att hålla urinen sätter sig på ungefär sex månader.

Laserförångning lämnar inte obehagliga konsekvenser. Patienter pratar om att förbättra funktionerna i urinering, medan erektila funktioner verkar ha blivit högre.

Laserkämning har några konsekvenser. Patienter beskriver en brottslighet i könsfären, blödning. Först fungerar det inte att hålla funktionen för att hålla urin, klaga på att det finns ejakulation i blåsan.

Hur bota prostata adenom utan operation?

Det finns sätt som kan stoppa tillväxten av körtel adenom i de tidiga stadierna av sjukdomen. Patientens hälsotillstånd och ålder är också viktiga.

 • Att ta droger av två typer påverkar alla mekanismer som förvärrar urinflödet. Om patientens kropp svarar på effekterna av droger, kan deras användning vara effektiv. Förberedelser av denna åtgärd:
  • Alfa-blockerare bidrar till det faktum att musklerna som är involverade i urinprocessen, slappnar av. Således justeras denna funktion till viss del.
  • 5-alfa reduktashämmare sänker nivån på hormonet som hjälper prostata att öka i storlek. På vissa patienter har detta en markant effekt och adenomtillväxten stannar.

  Åtgärdens medel manifesterar sig i låg hastighet. Ett bra resultat observeras med sin integrerade applikation.

 • Sättet att få normerna för sitt beteende mot en hälsosam livsstil, inklusive efterlevnad av en diet, finner också sina beundrare.
 • Traditionell medicin erbjuder ett stort urval recept kan förbättra patientens tillstånd med prostata adenom:
  • applicering av dekoktioner och infusioner av örter,
  • äta råa pumpa frön,
  • saftterapi,
  • behandling av kastanjeträd,
  • Användning av biodlingsprodukter
  • och andra metoder.

Det finns flera metoder för att påverka adenom för att minska volymen, som använder olika typer av termisk energi.

Applicera minimalt invasiva behandlingsmetoder:

 • Mikrovågstermoterapi görs genom att fixera i en timme i närheten av prostataelektroden. Påverkar celler som behöver tas bort. Urinväggen är skyddad mot överhettning. Strålens intensitet styrs av en dator. Appliceras med en liten storlek på körteln. Det är möjligt på detta sätt att minska antalet urinering.
 • Fokuserad ultraljudsbehandling. Det används oftare för patienter i ung ålder. När denna metod tillämpas tillämpas sexuella funktioner.
 • Radiofrekvensvågor används också för att påverka prostata adenom. Bland de termiska effekterna används mikrovågsmetoden ofta.
 • Cryotherapy - vävnaderna utsätts för låga temperaturer. Eventuell tillämpning av metoden med ett litet adenom.
 • Stentning av urinröret är ett sätt att expandera den trånga urinröret. En speciell polymercylinder sätts in i lumenet, vars väggar har ramverk för styvhet. Metoden på grund av mekanisk åtgärd förbättrar urinering. Används tillsammans med andra hjälpmedel.
 • Ballongutvidgning - en metod som liknar den tidigare metoden, löser utan problem terapeutisk effekt problemet med svår urinering som är förknippad med trängseln hos urinledaren. Utvidgningen av lumen ger en kapsel som öppnas på en fast plats. Ange enheten med en kateter.

Video om vad som är prostata adenom och typerna av operationer för att ta bort det: