Huvud
Skäl

Transuretral resektion (TUR) i prostata: indikationer, stroke, rehabilitering

Transuretral resektion (TUR) i prostatakörteln eller prostata utförs för att avlägsna den övervuxna vävnaden. Oftast utförs operationen med ett adenom - en godartad tumör. TOSTEN i prostata betraktas för närvarande som guldstandard för behandling av denna sjukdom, eftersom den ger bra resultat och i de flesta fall gör det möjligt att permanent avlägsna neoplasmen.

Indikationer för drift

Godartad prostatacancer är extremt vanlig. Den står för hälften av män över 50 och 75% av dem över 70 år (data från AA Bogdanov). Prostataadenom är den vanligaste orsaken till transuretral resektion. Den utförs med volymen av prostata är högst 80 cc, och den unga åldern av patienten eller hans önskan att bevara kroppen.

Operationen utförs med följande symptom i samband med sjukdomen:

 • Obstruktion av urinvägarna - Minskar urinledarens lumen, blåsans hals, vilket gör det omöjligt eller svårt att urinera.
 • Hyppig och smärtsam uppmaning att urinera
 • Divertikula av blåsans vägg (slingrande organvävnader med bildandet av ytterligare hålrum), vilket orsakar ångest.
 • Urininkontinens, urinering på natten.
 • Konstanta infektioner i urogenitalt distrikt.
 • Volymen urin, som förblir efter urinering i blåsan, överstiger 50 cm³.

Även TUR utförs med misstanke om karcinom - malign degenerering av vävnaden. I det här fallet är bevarande av orgelet endast möjligt med god allmän hälsa hos patienten och sjukdoms första skede.

Kontra

Operationen utförs inte i följande fall:

 1. Adenom i terminalstadiet eller karcinom, som påverkar en stor mängd prostata och / eller angränsande organ.
 2. Varicocele - åderbråck i pungen.
 3. Ankylos av höftled - immobilitet, som har uppstått som en följd av fusion av vävnader.
 4. Eventuell inflammation i det aktiva skedet, inklusive karies.
 5. Brott mot blodkoagulering.
 6. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Framsteg av operationen

Transuretral resektion av prostata varar i genomsnitt 1,5 timmar. Som anestesi används vanligtvis epiduralanestesi (injektion i ryggraden). Patienten är medveten, men känner inte hälften av kroppen under injektionsstället. På patientens begäran kan allmänbedövning tillämpas.

Patienten placeras på operationsbordet på baksidan, benen sprids isär. Hans könsorgan behandlas med antiseptiska, och han själv är täckt med sterila underkläder. På urinröret appliceras en gel. Därefter slutar förberedelseperioden, och själva operationen börjar.

Ett resektoskop sätts in i urinröret - ett verktyg som består av två rör, genom vilka vätskan cirkulerar och ett arbetselement. Vid TUR är den sista en elektrisk slinga. Det kommer direkt till prostata. På grund av effekten av elektrisk ström sker "skärning" av de drabbade vävnaderna.

Under interventionen skadas blodkärl, som stör den kirurgiska visuella kontrollen. Därför används vid TUR en bevattningsvätska, vilken matas genom en av rektoskopets kanaler och avlägsnas på annat sätt. Det blåser prostata och skapar förutsättningar för god visualisering.

Avklippta tyger (sk "chips") sugs av med hjälp av en pump. Därefter övervakas kärlens integritet, om nödvändigt utförs haemostasen (stoppblödning) och resektoskopet avlägsnas.

I urinröret sätts en Faleakateter in och avslutas i en ballong. På grund av sitt arbete injiceras vätska i tumörens tidigare läge - adenombädden är tamponiserad. Detta är nödvändigt för att sluta blöda från små kärl. Blåsan tvättas ständigt. Denna åtgärd tjänar till att förhindra kollaps av organets väggar och förhindra blockeringen av blodkanalen för urinflödet.

Trots den hemostas som utförs är blödningen möjlig upp till 4 dagar efter operationen. Detta beror på att koagulationsplatsen (adenombädden) börjar avvisas, vilket leder till skador på små kärl. Därför förblir Faleakatetern i urinröret hela tiden.

Sjukhusperiod efter TUR - från 3-4 till 7 dagar. Det är viktigt under hela denna tid och de första dagarna efter urladdning att övervaka patientens urinering. Med fördröjning och svårigheter uppträder blåsflödet, vilket är extremt ogynnsamt, eftersom det skapar tillstånd för infektion.

komplikationer

Under den postoperativa perioden kan patienten stöta på ett antal oönskade konsekvenser:

 • Intrahospitalinfektion. Även om själva ingreppet utförs under sterila förhållanden är infektion med sjukhusmikroflora under sjukhusvård möjlig (risken är nästan 30% med TUR). Dessa mikroorganismer har ökat resistens mot antibiotika och antiseptika, och därför blir det svårt att avlägsna sådan infektion. För förebyggande och behandling är det nödvändigt att använda antibiotika av den senaste generationen och ständigt övervaka effektiviteten av behandlingen.
 • Retrograd ejakulation - kasta sperma i blåsan. Risken för sådana komplikationer når 70%. Det bär inga hot mot hälsa eller obehagliga symtom, men fullständig retrogradutlösning gör det omöjligt att bli gravid, och en liten mängd sperma (1-2 ml) kan leda till en minskning av människans självkänsla. Behandlingen är konservativ eller kirurgisk.
 • Urinvägarna - patologisk förträngning av urinröret Detta villkor är mycket farligt, för som en följd av en stagnation av urin i blåsan, vilket ökar risken för infektion, liksom utvidgningen av kroppshålan och njurarna. Behandling kan vara minimalt invasiv - bougie (utvidgning av urinröret genom att sätta in i kanalproppen - prober med olika diametrar) eller kirurgiska, associerade med urinröret.
 • Impotens. Detta är en sällsynt komplikation, det förekommer i mindre än 1% av fallen. Behandling av erektil dysfunktion kan utföras konservativt - tar droger som förbättrar blodtillförseln till penis och kirurgiskt.
 • Urininkontinens. I lätta fall kan patienter få hjälp av fysiska övningar som syftar till att stärka bäckensgolvets muskler, en transuretal gelinjektion. En radikal metod är placeringen av ett blåsansfinkterimplantat.

Återhämtningsperiod

Under sjukhusvård har patienten en kateter i patientens urinledare, vilket gör det möjligt att övervaka hans tillstånd. Frånvaron av blod i urinen är ett gott tecken och en grund för urladdning. Patienten känner vanligtvis inte efter operativ smärta, men katetern kan ge obehag och en känsla av blåsflöde. Läkaren MA Ryabov, som utförde mer än 600 sådana operationer, noterar: "Det är nödvändigt att förstå att det inte finns något utanför, men inuti finns det ett sår som läker under konstanta kontakter med urinen".

Ibland utvecklas mindre spasmer som lätt stoppas med speciella mediciner. Svårighet med urinering är också möjligt. En läkare i en medicinsk anläggning kan undervisa patientens speciella övningar som underlättar denna process. Annars sätts kateteret in i urinledaren igen. Efter utvinningen uppstår problemet oftast inte.

Viktigt! Första gången blåsan är mycket irriterad, så måste du följa en viss diet. Inom några timmar efter operationen är det tillåtet att bara dricka vatten i små sippor. Under hela återhämtningsperioden (1,5-2 månader) är det förbjudet att äta saltade, rökt, stekt och fet mat.

Hemma måste patienten följa vissa regler inom 7 veckor efter transuretral resektion av prostata:

 1. Avslag på sexuellt liv;
 2. Begränsning av motorisk aktivitet
 3. Undvik förstoppning;
 4. Förbrukning av en stor mängd vätska för att stimulera blåsans funktion
 5. Avstå från alkohol;
 6. Det är lämpligt att inte köra fordon och utrustning.

Operationen anses endast framgångsrik i 80% av fallen. Tal i detta fall handlar om patientens subjektiva känslor när det gäller minskning av obehagliga symptom. Ibland, för att vänta på effekten, behöver du bara vänta, i andra fall kommer mer radikal terapi att hjälpa till att klara problemen.

Om operationen utfördes för malign neoplasm, kommer patienten att få ytterligare behandling som syftar till fullständig förstöring av tumören. Det kan vara kemo eller strålbehandling. I sådana fall tar återhämtningsperioden längre och hårdare. Patienten bör förbereda sig för eventuella ytterligare komplikationer vid medicinering eller bestrålning.

Patientrecensioner

Oftast har patienter problem med prostatakörteln hos äldre. De har svårt att betala för behandling på en dyr klinik, så de brukar gå till ett poliklinik på sin bostadsort. Tyvärr, som de noterar är kvaliteten på renderingstjänster av detta slag långt ifrån alltid i höjden. Detta är en av anledningarna till att patienter försöker fördröja ögonblicket av kirurgisk ingrepp.

Viktigt! I deras svar rekommenderas män som har genomgått TUR-adenom i prostata att inte fördröja operationen. Många av dem har lärt sig av egen erfarenhet att konsekvenserna av en tumör och stagnation av urinen i urinblåsan kan leda till mycket sämre konsekvenser än resektion.

Hospitalisering inom några dagar, som regel, händer inte tillräckligt för att helt återställa patienten, särskilt äldre. Nära sådana patienter skriver att under den postoperativa perioden var de tvungna att anställa sjuksköterskor eller ta hand om sina släktingar på egen hand.

Att välja en institution rekommenderas patienter och deras släktingar på grundval av kirurgens skicklighet, snarare än högteknologi. Detta kan göras genom att studera svaren hos dem som passerade genom prostataens resektion och kom till ett personligt samråd.

Kostnaden för transuretral resektion av prostata är 80 000 - 160 000 rubel. I det här fallet är det en komplett uppsättning tjänster, inklusive sjukhusvistelse och alla leveranser. I vissa offentliga institutioner, om ingen MHI-politik saknas, kan tjänsten betalas. I det här fallet är priserna mest demokratiska. Vanligtvis börjar de från 40 000 rubel.

Om så önskas kan patienten få gratis hjälp. Det tillhandahålls både av statliga medicinska institutioner och av vissa privata kliniker som arbetar med MHI-politik.

Transuretral resektion av prostata återvänder patienten till ett normalt, fullt liv. Det är en minimalt invasiv metod för intervention, tolereras enkelt och trots en svår återhämtningsperiod är den optimala metoden för behandling av prostata adenom.

TUR operation av prostata adenom och postoperativ period (med recensioner och priser)

Historien om kirurgi i det urogenitala systemet män att återställa normal urinering har cirka två tusen år, men det första verktyget för prostatomy, t. E. bildas i prostatakörteln av tunneln ritades 1926. Verktyget kallas resektoskop och fungerar på grundval av högfrekventa strömmar. Detta verktyg, naturligtvis, är mycket bättre, och används för närvarande för transuretral resektion av prostata adenom (tour operationer), som från synvinkel modern urologi anses vara "gold standard" kirurgi. Recensioner för denna operation är vanligtvis bra, trots att priset i privata kliniker är ganska högt. Men trots det faktum att tour när prostatacancer anses vara minimalt traumatiska operationer och taktik sin välutvecklade postoperativa perioden kan ibland ha några komplikationer. TUR adenom i prostata, vad kan man förvänta sig av operationen?

Gynnsamt scenario

I 90% av män fortsätter den postoperativa perioden efter TUR med prostata adenom utan komplikationer, har denna operation bra patientreaktion. Efter avlägsnande av katetern från urinblåsan, som vanligen inträffar 2-4 dagar efter operationen, kan patienten redan urinera oberoende och avges ur sjukhuset. Före urladdning varnar läkare patienten att han för en tid efter TUR med prostataadenom kommer att få några negativa känslor, såsom frekvent och smärtsam urinering. Men dessa symtom, ur kirurgiska synvinkel, är inte förknippade med själva prostata, men är konsekvenserna av instrumentell exponering för det. På operationsområdet finns ett sår som orsakar svårt postoperativt obehag. Obehagliga följder av transuretral resektion beror också på närvaron av en kateter i urinröret under en längre tid. Dessa känslor, inklusive inkontinens, passerar ganska snabbt. För att påskynda rehabiliteringsprocessen används fysioterapeutisk behandling med akupunktur. Men man bör komma ihåg att någon operation, inklusive transuretral resektion av prostata adenom, är en stress för kroppen av män, eftersom det orsakar förändringar i mikrocirkulationen i njurarna. I den postoperativa perioden ordineras patienten ett antal droger för att förhindra att prostatainflammation uppstår när det gäller allmänna positioner:

 • Antibiotika.
 • Alfa-blockerare.
 • Antiinflammatoriska läkemedel.

Vissa begränsningar bör observeras i minst en månad efter TUR i prostataadenom, eftersom belastningarna kan orsaka sådana konsekvenser som postoperativ sårblödning och urininkontinens. Normal urinering hos patienter återställs vanligen inom två månader.

Som ett resultat av utvecklingen av retrograd ejakulation sänds spermatozoa i fel riktning.

Praktiskt taget alla män efter operation har retrograd ejakulation, dvs under samlag kommer spermier in i urinblåsan, men går inte utanför. Ur urologins synvinkel är detta resultatet av TUR med prostata adenom, men det anses inte vara en komplikation. Behandling av retrograd ejakulation utförs med hjälp av akupunktur och elektrostimulering, i vissa fall används uretrisk plast.

Under TUR med prostatacancer endast prostatatumör tas bort, och själva prostatakörteln kvar och fortsätter att fungera normalt, så även om operationen var lyckad, är patienten uppmanas att genomgå regelbunden screening för prostatasjukdomar standard. Det är nödvändigt med jämna mellanrum:

 1. För att passera rektal undersökning av prostata.
 2. Att ge analysen på PSA.
 3. Gör en ultraljud

I vissa fall är det nödvändigt att göra en biopsi av prostata, för detta ändamål under kontroll av USA valda punkten för att ta vävnadsprover och histologisk undersökning genomförs. Kostnaden för operationen varierar beroende på region, intervallet börjar från 20 000 rubel.

Ogynnsam utveckling av händelser

Trots det faktum att operationen för resektion av prostatakörteln oftast går bra och den postoperativa perioden inte har några komplikationer, står cirka 10% av patienterna efter avlägsnande av tumören fortfarande inför vissa svårigheter vid rehabilitering. Till exempel kan vissa män förvärra kronisk pyelonefrit, cirka 30% av patienterna efter operationen på grund av BPH finns azotemi. Det är också möjligt att få en urinblåsinfektion som leder till obehagliga konsekvenser i form av urininkontinens och andra problem med urinering under den postoperativa perioden, patientens temperatur stiger. Andra komplikationer är också möjliga.

 • Blödning.

När det gäller svårighetsgrad av komplikationer efter transuretral resektion av prostata är massiv blödning efter operation det farligaste fallet. Ibland kan blödning efter TOUR i prostata vara så stark att blodtransfusion krävs. Dessa komplikationer är resultatet av skador på stora kärl, osynliga för kirurgen genom körtelvävnaden. Blödning kan också orsaka en trombos som har separerats från det koagulerade kärlet. Dessa komplikationer behandlas konservativt genom att använda hemostatiska droger. Ibland krävs en operation för att spola ur urinhålan för att rensa den från blodproppar. Om blödningen inte stannar krävs en kauterisering av kärlet.

 • Syndrom av vattenförgiftning.

Postoperativa perioden efter TUR adenom kan åtföljas av en sådan sällsynt men obehaglig komplikation som TUR-syndrom när efter tvättning av urinblåsan under drift vatten kommer in i blodomloppet genom de vaskulära lumen. Denna konsekvens kallas också syndromet för vattenförgiftning och uppträder hos cirka 1% av patienterna. TUR syndrom symtom är illamående, kräkningar, en viss förvirring, takykardi patienten hoppar ständigt tryck, kan temperaturen stiga. Om patienten inte får hjälp i tid kan syndromet leda till njursvikt och chock. Att avlägsna syndrom nödvändigt att normalisera vatten och elektrolytbalansen i kroppen, denna föreskrivna diuretika (furosemid), Lasix eller adderade i en koksalt dropp.

 • Infektion och inflammation.

Trots alla antiseptiska åtgärder som användes under operationen av TUR i prostata med adenom och under postoperativ period kan cirka en femtedel av patienterna efter operationen uppleva infektiösa och inflammatoriska komplikationer. Konsekvenser kan uppenbaras i form av prostatit, akut pyelonefrit, cystit, akut inflammation i testiklarna och bilagor (orcoepididymit) och andra. Patientens temperatur stiger. Inflammation kan orsaka både sin egen mikroflora, vars aktivering underlättades genom kirurgisk ingrepp och infektionen som kom in i kroppen från utsidan under operationen. Sådana komplikationer behandlas vanligtvis med antimikrobiella och antiinflammatoriska läkemedel, men det kan också vara nödvändigt att genomföra kirurgiska ingrepp såsom urinledning eller purulent dissektion.

En brännande känsla vid urinering, ett brott mot urineringstiden indikerar dysuri.

 • Dysuri.

I de flesta patienter som har genomgått TUR med prostataadenom, cirka sex månader efter operationen, bevaras dysuri, vilket är svårt att behandla konservativt. Ur urologins synvinkel är dessa komplikationer oftast resultatet av felaktig kirurgisk taktik, eftersom dysurier oftast orsakas av rester av prostatahyperplasi vävnader som stör det normala utflödet av urin. Ibland, för att eliminera konsekvenserna, upprepas TUR-operationen.

I den vetenskapliga litteraturen finns inga tillförlitliga uppgifter om sambandet TOUR operation för prostatacancer adenom och efterföljande impotens, men dessa komplikationer har rapporterats i liten andel av män. Ur synvinkel av läkare, är denna komplikation oftast orsakad av psyko-emotionella tillstånd hos patienten, liksom av vissa hormonella förändringar i den postoperativa perioden. Patientens ålder är en allvarlig faktor vid impotensens början. Impotens observeras också oftare hos patienter som genomgått flera andra operationer än TUR för BPH.

Urinsträngningen är en stabil komplikation efter en resektion av prostata i adenom, som tillsammans med skleros av blåsans hals observeras i genomsnitt hos 2-10% av patienterna. Dessa komplikationer orsakas oftast av mekaniska skador under operationen, såväl som ofullständigt avlägsnande av patologisk vävnad. Priset på ett sådant medicinskt fel kan vara högt. Behandling kan utföras med antiinflammatoriska läkemedel, och vid otillräcklig effektivitet rekommenderas det att utföra en repeterande endoskopisk operation.

 • Problem med urinering.

Urininkontinens registreras hos cirka 2% av patienterna efter TUR med prostata adenom. Oftast är orsaken till dess förekomst skadan av den yttre sfinktern i urinblåsan, men ibland dessa symtom kan uppstå på grund av neurogen sjukdomar. Behandling av denna sjukdom genomförs som ett läkemedel, som påverkar muskeltonus, liksom metoden för akupunktur och andra sjukgymnastik.

Att upptäcka farliga komplikationer och ständigt stoppa deras utveckling hjälper modern diagnostisk utrustning.

Återhämtningsperiod

Trots positiv feedback från patienter om operation TOUR prostata adenom och välbefinnande, läkare varnar för att den slutliga rehabiliteringen tar lång tid, under vilken det är nödvändigt att strikt följa alla rekommendationer:

 1. Diet. När det gäller kost, är det nödvändigt att helt eliminera från kosten av skarpa, salta och rökta produkter, som förutom irritation i magen och kan orsaka tryckstötar. Dieten ska vara så mild som möjligt, under ett fullständigt förbud får någon alkohol, inklusive öl,.
 2. Fysisk aktivitet. Ofta patienter, glad välbefinnande efter operationen, söka så snart som möjligt att komma in i normala livsrytm och börja idrotta. Priset på en sådan önskan kan vara mycket hög. Läkare varnar strikt om att den postoperativa perioden helt utesluter någon fysisk aktivitet, inklusive sport. Begränsningarna gäller även för tunga lyft, kan du inte läsa själv som väger mer än ett kilo.
 3. Förbrukning av vätska. Efter operationen behöver kroppen mycket vätska. Läkare rekommenderas under rehabiliterings dricka minst två liter rent vatten om dagen, kan du också använda vätskedrivande drycker på grundval av medicinalväxter.
 4. Sexuellt liv. Läkare uppmanas att inte starta sexualliv gast sex veckor efter operationen, eftersom det kan orsaka en negativ inverkan.

Trots den positiva respons från läkare och patienter kan turné operationer för prostata adenom orsaka vissa komplikationer. För närvarande är denna operation väl behärskar urolog och utförs både offentligt och på privata kliniker. Kostnaden för TUR för prostata adenom varierar från 20 000 till 150 000 rubel. Ur läkarens synvinkel är detta inte den mest traumatiska operationen i urologin. Huvudfrågan vid val av klinik är priset på operationen och sjukhusets tekniska utrustning.

TUR AV PROSTATEN

TUR AV PROSTATEN - eller transuretral resektion av prostata adenom är en endoskopisk operation som syftar till att avlägsna bildandet och normaliseringen av urinering. Det utförs utan att skära genom urinröret. I denna artikel pratar jag om olika aspekter av denna operation.

Behandling av prostata adenom: TOUR

Vid behandling av prostataenom i någon urolog finns tre standard situationer:

 1. Efter en lång medicin, deras ersättare, öka dosen av läkemedel patienten klagar fortfarande av trög och avbruten urinstråle, på natten resor till badrummet, behovet skjuta innan urinering.
 2. Patienten kommer redan med en rad komplikationer av prostata adenom: urinblåsor, mer kvarvarande urin, dilaterade njurar, kronisk urinretention.
 3. Patienten hade attacker av akut urinretention

I alla dessa fall ger urologen vanligtvis riktning mot en transuretral resektion av prostata - en vanlig, till synes operation. Och då är det en subtil punkt: för en urolog är denna behandling - TUR-adenom i prostata en vanlig manipulation, och för en man...

TUR adenom av prostata hos män

Och för en man är TUR-adenom i prostata en allvarlig orsak till en hel massa bekymmer, rädslor och frågor:
Hur kommer operationen att ske och hjälper den? Vilka komplikationer är möjliga efter TUR-adenom? Kommer erektilfunktionen att lida? Hur lång tid tar det att stanna på sjukhuset och hur länge kommer rehabilitering att vara kvar?
Det är viktigt att varje patient, vänder sig till mig, hade fullständig information om TURP som kan undersöka alla aktuella uppgifter om detta ingripande kunde hemma, i en avslappnad atmosfär, för att få svar på alla de störande frågor.
Ju mer en man är medveten om det kommande ingreppet, desto bättre är interaktionen mellan honom och doktorn. Och för länge är det känt: om patienten kommer att vara på doktorns parti - blir det mycket lättare att vinna sjukdom.

Hur utförs TUR-operation?

Ofta i samtal med läkare kan man höra uppfattningen att transuretral resektion av prostata adenom inte ens är en operation utan "bara" manipulation. Denna synvinkel uppstod vid den tidpunkt då operationen utfördes på ett öppet sätt från ett stort snitt på buken, under "stor" anestesi. Patienten låg på sjukhuset i upp till en månad, klagade över smärta, "utskjutande rör" och andra "läckerheter" av öppen kirurgi. I huvudsak är behandlingen av adenom genom att utföra TUR i prostata den allra första mini-invasiva, okomplicerade kirurgin i operationens historia. Tänk på det, ett verktyg införs genom urinröret som gör det möjligt att tydligt se alla strukturer med en 10-faldig ökning och exakt, med millimeter noggrannhet, skära av alla adenomatösa noder. Efter operationen lämnar patienten hem efter 1-3 dagar, utan smärta eller några problem. Tja, är det inte magiskt jämfört med öppen operation? Det är därför som kirurgens "gamla vakt" anser att denna operation är en manipulering, trots allt för bara några årtionden sedan var ordstaven "Big Hirug - ett stort snitt" giltigt.

Narkos med TUR i prostata

Den viktigaste aspekten av denna intervention är anestesi. Det är den lilla traumatiska naturen som möjliggör kirurgi under rygg- eller epiduralanestesi, utan användning av endotracheal anestesi, vilket är ganska riskabelt för de åldrade patienterna.
Till patienten inte känner obehag under transuretral resektion av prostata, vi förutom spinal / epidural anestesi införa en sömntablett som tillåter dig att helt neutralisera rädsla, spänning och oro hos patienten.

Hög kvalificering av våra narkosläkare och modern utrustning vår klinik möjliggör TOUR BPH kirurgi även till patienter med pacemakers eller installeras efter tidigare hjärtkirurgi eller neurokirurgiska ingrepp.

Vilken variant av TUR adenom att välja?

Tekniskt sett är alla alternativ för transuretral resektion av prostatakörteln samma och presenteras i videoen TURP prostata är högre. Skillnaden verkar vara liten och består av den typ av elektrokirurgi som används. Men ge någon urolog ett bipolärt instrument - och du kommer se en glans i hans ögon. Bara för att den mest hemska komplikationen av operationen - TUR-syndromet - kommer att uteslutas. Jag pratar inte om "plasma" - plasma-kinetisk elektrokirurgi - detta alternativ garanterar praktiskt taget frånvaron av komplikationer. Särskilt viktigt är att användningen av plasma utesluter blödning.

Relativt gammal, den allra första versionen av resektion av prostata adenom. Trots det faktum att det fortfarande används i stort antal är det denna störning som oftast leder till komplikationer. Denna intervention är farlig för hjärtat, oftare än andra varianter är komplicerade av blödning, och genomströmningen av en elektrisk ström genom hela kroppen orsakar skada på sphincten och urininkontinens efter operationen. Monopolär TUR kan inte användas till patienter med en artificiell pacemaker.

"Gyllene" moderna interventionsstandard. Eftersom den fysiologiska saltlösningen används som en strömmande vätska, utesluts patienten från möjligheten till vattenförgiftning, dvs. E. TUR-syndrom.
En annan viktig fördel är förmågan att avlägsna adenomatösa noder upp till 150 cm3, medan den monopolära varianten är begränsad till 80-90 cm3. Och den tredje aspekten: Bipolär TUR är säker för hjärtat, även för patienter med en artificiell pacemaker.

"Diamond" -standarden. För det första arbetet i saltlösning och säkerhet för hjärtat, och för det andra - super tillförlitlig koagulering av blodkärlen, och det finns ingen risk för blodförlust i den tredje - hög effekt plasma gör det möjligt att inte skada sphincter och praktiskt förhindra urininkontinens efter operationen. Moderna studier visar att jämförelse med laseroperationer av prostata adenom "plasma" övertygande vinster.

Förbereder för en TUR-operation i prostata

I inget fall bör transuretral resektion av prostata adenom betraktas som en manipulation som inte kräver preparering. Trots att det saknas en minskning är det minsta antal komplikationer och kort sjukhusvistelse - prostata TOUR i någon version av träningen - en operation som måste vara seriöst förberedd för att förhindra komplikationer och oönskade fenomen
Hela komplexet av analyser och undersökningar före TUR-operationen av prostata adenom syftar till att få svar på tre frågor:
-Vilken typ av anestesi att välja?
-Hur ska organismen överföra operationen?
-Hur eliminerar man komplikationer?

Vi uppmärksammar alltid skador på ryggmärgen och hjärnan, så att det inte finns några problem med ryggradsbedövning. Vi utesluter även eventuella allergiska reaktioner på alla läkemedel som administreras. OBS! Var noga med att berätta för läkaren om alla skador, kirurgi och intolerans av läkemedel.

Som vid någon annan operation, ägnar vi särskild uppmärksamhet åt eventuell blodförlust. Därför är det nödvändigt att berätta för läkaren om alla mediciner som tagits. Det är särskilt viktigt för oss att veta om droger som utspätt blod: aspirin, kardio-magnesium, warfarin, heparin. OBS! Vi föredrar bipolär och "plasma", som tillåter oss att göra utan blodförlust.

Detta är en allvarlig och formidabel komplikation av något kirurgiskt ingripande, dess väsen består i att det venösa trombuset lossnar och obstruktionen av lungartären. För att utesluta möjligheten till denna komplikation, utför vi CDC i benens vener för detektering av trombi och tillämpar nödvändigtvis kompressionslinne.

Andra möjliga konsekvenser och komplikationer av adenom tour och hur man undviker dem.

Alltid före operationen ges våra patienter en uppsättning preoperativa test för att upptäcka dolda hjärta-, njure- och leversjukdomar, vilket utesluter nästan alla risker för komplikationer. För våra patients bekvämlighet insisterar vi inte på obligatorisk leverans av test i vår klinik. Förteckning över analyser

Professionell inställning: modern diagnostik och mini-invasiva ingrepp.

lag: specialiserad grupp av endourologi.

Konsultation av specialister för säkerhet även hos äldre patienter.

utrustning: bipolära och plasmakinetiska resektoskop Karl Storz och Olympus.

komfort: frånvaro av köer för tillträde till premieklassens sjukhus.

säkerhet: Användning av tekniker som rekommenderas av professionella föreningar EAU och AAU.

resultat: bli av med prostata adenom och dess komplikationer.

Och också GCP-certifiering, som bekräftar högsta standard för diagnos och behandling.

Feedback från sajten prodoctorov.ru

God eftermiddag. Han vände sig till Oganes Eduardovich för några år sedan med ett mycket obehagligt manligt problem (jag kan inte komma ihåg det exakta namnet, men den unga fruen började tvivla på valet av livspartner på kvällarna och nätterna). Till skillnad från andra läkare gjorde Hovhannes Eduardovich mig exakt "en noggrann diagnos" och löste väldigt snabbt mitt problem (även om hans fras på den andra dagen efter undersökningen "vi kommer att fungera", i första hand skrämda av beslutsamhet). Nu är jag glad att se min dotter växa upp, och jag förstår att om det inte var för Hovhannes Eduardovich, kan allt inte vara så rosigt. Ovan kan jag säga att min far, en man som är otroligt medicinsk, Hovhannes Eduardovich hjälpte till att klara problemet med njursten och att bli den enda läkare som min pappa litar på och litar på.

Återkoppling från www.doctors.am

Պատահեց այնպես, որ առաջացան բավականին լուրջ ուրոլոգիական խնդիրներ, որոնք սարսափելի խանգարում էին նորմալ ապրելակերպին: Երկար փնտրտուքներից եւ տարբեր հիվանդանոցներ կատարած այցելություններից հետո, ինչն ի դեպ, մեծ մասամբ ապարդյուն էր, որդիս ինձ ծանոթացրեց Հովհաննես Էդուարդովիչի հետ: Եվ եթե չլիներ բժիշկ Դիլանյանը, ամեն ինչ սարսափելի վատ ավարտ կունենար: Հովհաննես Էդուարդովիչն անհրաժեշտ ախտորոշումն իրականացրեց իր կլինիկայում: Ախտորոշումը շատ բարդ էր, միզաղիքային խուղակ եւ շագանակագեղձի ադենոմա: շատ օպերատիվ կերպով վիրահատվեց խուղակը, դուրս գր եցի, իսկ որոշ ժամանակ անց բժիշկն ու ես կրկին հանդիպեցինք, բուժումը շարունակելու նպատակով: Վիրահատությունն իրականացվեց հոսպիտալացման նույն օրը, 4 օր անց դուրս գրվեցի հիվանդանոցից, իսկ եւս մի քանի օր անց իմ կյանքում սկսվեց միանգամայն նոր ժամանակահատված, բոլորովին այլ որակով: Անսահման շնորհակալությունս հայտնելով Հովհաննես Էդուարդովիչին, թերեւս ավելացնեմ միայն այն, որ տպավորված եմ նրա, մարդ տեսակով, հզոր խարիզմա "կախարդական" ձեռքեր, ինքնավստահություն եւ հումորի հիանալի զգացում:

Feedback från webbplatsen www.prodoctorov.ru

Fadern verkade mycket obehagliga symptom på urologiska och proctologic del riktar sig till läkare Dilanyanu, insisterade han på ett brådskande diagnos. Efter förbrukade flera diagnostik - rektoskopi, koloskopi, var cystoskopi diagnostiserad Vesico-tarm fistelbildning i tarmen och prostatacancer adenom. Kolonoproktologicheskuyu av verksamheten genomförs inte Hovhannes E., men alla vi medvetenhet lämnades till dem på en hög nivå. Vi visste allt vi behövde i det format vi behövde. Dilanyan läkare själv deltog i operationen för att avlägsna fisteln från urinblåsan, och tillbringade efterföljande (3 veckor efter den första) operation för att avlägsna prostata adenom. Operationerna var mest framgångsrika, fadern började leva ett annat liv, fysiologin användes vanligtvis. Min hela familjen är otroligt tacksam för Oganes Eduardovich. Sedan dess rekommenderar jag dig att kontakta läkaren alla.

Avlägsnande av prostata adenom genom urinröret: konsekvenser och komplikationer

Enligt statistiska data står 80% av företrädarna för det starkare könet 50+ inför en sådan patologi som APH (prostata adenom). Denna sjukdom leder till obekväm urinering på grund av vävnadshyperplasi. Tumören i sig orsakar inte smärtssyndrom. Men när vävnaden växer, pressar den den kanal genom vilken urinen lämnar. Och detta leder till svårigheter i urinutsläpp, även stenar i urinblåsan utvecklas, ofta är sjukdomen åtföljd av stagnation av urin.

Tyvärr är konsekvenserna i prostata adenom ganska allvarliga. I 55% av fallen utförs en operation där prostata adenom tas bort. En av de mest krävda operationerna är TUR (transuretral resektion). Hur går det med denna operation, vilka komplikationer efter operationen kan uppträda i patienten, kommer vi att berätta ytterligare.

TUR-operation av prostata adenom: vid applicering

Adenom är inte en cancerous tumör och kan inte utvecklas till den, eftersom denna typ av vävnadstillväxt inte har metastaser genom vilka sjukdomen påverkar angränsande organ. Adenomen är lokaliserad endast i prostata, därför är behandlingen tilldelad den lokala.

Operation av TUR adenom i prostata är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp. För att utse en sådan operation behöver du ett starkt vittnesbörd, nämligen:

 • Omöjligheten med fullständig evakuering av karbamid. Detta tillstånd observeras hos patienter med avancerad form av sjukdomen, d.v.s. i urin stagnation av urin, vilket leder till inflammatoriska processer och stenar;
 • Spänningar i buksmusklerna för tömning. Om patienten inte lyckas på ett naturligt sätt, utan ansträngning, att gå på toaletten - detta är ett tecken på en allvarlig form av patologi;
 • Smärta, brännande, rezi under urinutsläppet.
 • Blodproppar i urinen
 • Närvaron av stenar i prostata eller urinledare.

TUR används också när en öppen operation inte rekommenderas för en läkare. Dessutom, trots att adenom anses vara åldersrelaterad sjukdom, kan unga män lida av det. Denna metod anses vara den mest sparsam, eftersom de traumatiska organen i operationen är uteslutna. Därför används denna metod av läkare, både för mogna och unga män.

Transuretral resektion av prostata adenom: kärnan i operationen

Den presenterade typen av kirurgisk ingrepp är det mest adaptiva, minimalt invasiva (mindre traumatiska) sättet att ta bort prostata genom urinröret. Detta tillvägagångssätt kräver inte en bandoperation, rehabilitering efter att TUR-adenomen i prostata passerar mer försiktigt och reproduktionsorganet återställs många gånger snabbare.

Princip för operation: Patienten måste initialt vara under anestesi eller epiduralanestesi. Typ av anestesi diskuteras med läkaren i förväg. I denna operation är huvudverktyget ett resektoskop. På röret är anordnad en endoskopisk kamera kan läkaren noggrant bestämma var tumören, den elektriska slingan - att den tar bort övervuxen vävnad och vätskebehållaren, vilken efter interventions skölj sårstället genom tvättning skars ut prostatavävnad.

Naturligtvis denna typ av operation kräver en "smycken" exakt, men transuretral resektion av prostata adenom tillåter kirurgen att ta bort lagren och gradvis hyperplasi av prostata, utan att vidröra eller skada intilliggande organ. Det är därför TUR är en av de säkraste och mest kvalitativa operationerna.

Viktigt: TUR-drift av prostata adenom kan utföras i vilken prostata som helst.

Det finns praktiskt taget inga kontraindikationer. Det är därför som denna operation kallas "guldstandarden för urologi".

Idag är laseravlägsnande av glandulär hyperplasi också populär, men i motsats till TURs utförs denna typ av operation endast i Rysslands regionala centra, och det är inte överallt. Och transuretral resektion är den vanligaste typen av operation, vilken urologer mästare i perifera städer.

TUR-operation av prostata adenom: möjliga komplikationer efter operation

Det bör genast noteras att det inte finns några 100% säkra operationer. Eventuellt kirurgiskt ingripande kan leda till ett antal komplikationer, särskilt i operationssystemet hos mänens genitourära system. Trots det faktum att med transuretral resektion är organets trauma praktiskt taget eliminerat kan biverkningar efter borttagning av adenom också vara närvarande. Vi beskriver de vanligaste.

blödning

Efter TUR sätts patienten in i en speciell flexibel rörkateter, genom vilken urinen lämnar blåsan. En sådan kateter kan användas inte mer än 2-3 dagar, varefter röret avlägsnas. Ofta uppstår urin urladdning i samband med blod.

Ibland blockerar blodproppar kateteret, så den medicinska personalen ska tydligt övervaka rörets tillstånd.

I denna situation tvättas röret med en spruta för avlägsnande av blodpropparna. Efter 3-4 dagar ska blodet inte finnas i urinen. I annat fall indikerar det förekomsten av inflammatoriska processer eller att ett medicinskt fel har begåtts.

Svårighet med urinering

Efter operationen har patienter som har haft en "lethargisk" under lång tid förvånat över ett så starkt urintryck. Men det är värt att notera att det ibland under rehabiliteringsperioden kan vara svårt med urinutsläpp. Varför händer detta? Faktum är att blodproppar, som ofta finns i kroppen, efter operationen kan täppa till kanalen. I detta fall måste patienten återapplicera till urologen. Också vanliga nattlustar är inte uteslutna, eftersom detta tillstånd kvarstår för män inte bara med adenom utan också med fysiologiska åldersförändringar.

Ett annat symptom som upptäcks efter operationen är läckage av urin. Detta tillstånd kan observeras under de första tre månaderna efter ingreppet, men över tiden måste den här funktionen försvinna. I annat fall krävs ytterligare samråd med läkaren.

erektion

Vad är särskilt hemskt för adenom för unga män? I 80% av fallen efter operationen finns en så kallad retrograd ejakulation. Det här är när spermatozoa inte går genom urinröret, men "häll" i blåsan.

Naturligtvis, när de går på toaletten går de ut med urin, men detta tillstånd är markerat av infertilitet. Det ger inte obehag och påverkar inte erektilfunktionen, men tillåter inte befruktning av ägget. I en sådan situation bör patienten upprepade gånger ansöka om en specialist för att justera detta tillstånd.

Prostata adenom postoperativ period

Oavsett hur framgångsrikt operationen för att avlägsna den överväxta vävnaden av körteln utförs, biverkningar uppträder ofta hos män i alla åldrar. TUR bekämpar effektivt adenom och är den mest adaptiva terapin för sådan patologi.

Under rehabiliteringsperioden måste patienten följa vissa regler som hjälper honom att återhämta sig snabbare efter operationen:

 • Lyft inte vikter större än 1 kg;
 • Ät bara hälsosam och lätt smältbar mat. Menyn bör domineras av flytande mat (soppor, buljonger) för att säkerställa att avföring är så lätt som möjligt och inte krävde ansträngning.
 • Använd endast fritt och naturligt linne;
 • Avvisa dåliga vanor (alkohol, tobak);
 • Överhett inte och överköl inte kroppen.

TOUR-prostatauttalanden är tvetydiga. Trots att en sådan operation utförs i någon statlig och kommersiell klinik var många patienter olyckliga, eftersom postoperativa symtom ger ännu mer obehag än patologi. Den andra delen av patienterna berättar tvärtom denna metod och säger att TUR är den mest moderna och smärtsamma operationen, tack vare vilken kroppens återhämtningsperiod sänks ibland.

Läkarnas kommentarer till TUR är radikala. Erfaren urologer säger att om det finns en indikation på en operation med ett adenom, är transuretral resektion vid bedömningen av operationer för att ta bort adenom i första hand. Dessutom är detta den mest effektiva metoden som gör att du kan "säga adjö" till adenomen för alltid. Den konservativa behandlingsmetoden hjälper till i 36% av fallen, övriga patienter tilldelas operationen.

Priset för denna operation är ganska hög, men om man betänker det faktum att till följd patienten inte kommer att vända sig till en specialist med problemet med adenom, sedan tillbringa pengar på behandling av sådana obehagliga sjukdomar är nödvändig.

TURP eller prostata-transuretral resektion

TURP eller prostata-transuretral resektion - endoskopisk, den minst traumatiska kirurgiska operationen, används för att avlägsna prostata adenom genom urinröret. TURP är i syfte att återställa tillräcklig urinering, är prostata avlägsnas inte helt, men endast ökat adenomatös vävnad (BPH), klämma urinröret.

Fördelen med TUR hos prostata före öppen adenomektomi är avsaknaden av externa snitt och därmed kortare perioder av patientåtervinning och förmågan att snabbt återgå till det normala livet.

TUREN i prostata kräver specialiserade endoskopiska färdigheter från kirurgen och tillgången på specialutrustning.

Prostens TOUR är "guldstandarden" vid den kirurgiska behandlingen av prostata adenom.

Operation TUR prostata, när ska man göra?

Indikationer för TUR av prostata (transuretral resektion av prostatakörteln).

Kirurgi av prostatas TUR i vår klinik utförs med volymen av prostatakörteln upp till 110 cm3 i följande fall (erfarenheten av sådana operationer kan utföras med sådana volymer med utmärkt effekt):

- akut eller kronisk retention av urinering,

- njursvikt på grund av prostata adenom

- hematuri (en blandning av blod i urinen), orsakad av prostata adenom),

- Blåsans stenar,

- Vanliga urinvägsinfektioner orsakade av prostata adenom,

- mycket långsam urinering (urinströmmetri-maximal urineringshastighet mindre än 5-7 ml per sekund),

- Närvaron av en stor mängd resterande urin (efter urinblåsning i blåsan förblir mer än 100 ml urin)

- Ineffektivitet av konservativ terapi vid behandling av prostata adenom.

Komplikationer som kan inträffa efter TUR i prostata.

- Problem med retention av urin, är sällsynta, i erfarna händer mindre än 1%.

- Retrograd ejakulation och infertilitet - kasta sperma under utlösning i blåsan (orgasm är och det finns ingen sperma) - ofta.

- Erektil dysfunktion, extremt sällan, vi har inte sett sådana komplikationer.

- Förstoring av urinröret (smalning av urinröret), sällan 3-5%.

- Skador på inre organ - extremt sällsynt.

- TOUR syndrom är inte ofta i erfarna händer.

Kontraindikationer till TUR av prostata adenom.

Med tanke på den erfarenhet av liknande verksamhet med urologic perspektiv kontraindikation för TURP adenom kan vara bara tekniska frågor, t ex oförmåga att sätta patienten på undersökningsbordet (vilket är arbetsläget kräver en teknik TURP adenom) på grund av den uttalade artros i höftleden, prostata volymen är mer än 110 cm.

Kontraindikationer till TUR av prostataadenom (någon operation), som narkosläkarna kommer att vägra att använda, kan verkligen vara från sidan:

-kardiovaskulärt system (trombos av nerverna i benen, benen, svår hjärtsvikt, flera hjärtinfarkt i anamnesen etc.)

-andningsorgan (lunginflammation, svår andningsfel etc.)

- nervsystemet (stroke, epilepsi, etc.)

-muskuloskeletala systemet (koxartros hos höftlederna, uttalad osteokondros hos ländryggen, etc.)

-brott mot blodkoagulabilitet (koagulopati av olika ursprung),

-Infektiösa eller inflammatoriska sjukdomar (influensa, SARS, etc.)

-Sjukdomar i matsmältningssystemet (akut sår i magen, tolvfingertarmen).

Därför genomgår alla våra patienter före undersökningen av prostataadenom TUR genomgå undersökning och samråd med närstående specialister.

Preoperativ undersökning är en TUR-operation av prostata.

1. Kliniskt blodprov - begränsningsperioden är inte mer än 15 dagar.

2. Allmän analys av urin-begränsningsperioden är inte mer än 15 dagar.

3. Koagulogram (MNO, protrombin, fibrinogen, APTTV) - begränsningsperioden är högst 15 dagar.

4. Biokemiskt blodprov (glukos, total protein, karbamid, kreatinin, AST, ALT) - begränsningsperioden är högst 15 dagar.

5. EKG och undersökning av terapeuten, om nödvändigt, en gastroskopi, ultraljud av hjärtat och blodkärlen i nacken, nedre extremiteterna, om det finns en kurva diabetes-socker och samråd med endokrinolog.

6. Analyser för RW, HIV, Hbs, HCV (dvs test för syfilis, HIV, hepatit B och C) - gäller i 3 månader.

7. Blodtyp, Rh-faktor.

8. Fluorografi eller en lungväggen - Slutsatsen är giltig inom ett år.

MYCKET VIKTIGT. Berätta urologen om de droger som tagits.

Drift TUR BPH kan göras 5 dagar efter utsättnings krovorazzhizhayuschih läkemedel, t ex aspirin, trombotisk-ACC, klopidogrel, warfarin, etc Aktivera mottagning krovorazzhizhayuschih läkemedel kan vara 3 dagar efter avlägsnande av katetern, i frånvaro av blod i urinen.

Hospitalisering idag är en TUR-operation för prostataadenom i morgon.

12 timmar före operationen, bör prostatens TUR vägra att äta. På morgonen på operationsdagen, utan att gå ut ur sängen, måste du ha kompressionstrumpor eller hakla benen med ett elastiskt bandage, då ska du utföra en rengörande enema.

Preoperativ antibiotikaprofylax enligt rekommendationer från Europeiska unionen av urologer.

30 min före operationen av prostatens TUR-adenom utförs en injektion av ett antibiotikum (cefalosporin, fluorokinolon).

Bedövning före prostata: det kan vara allmänt eller ryggradigt.

I 99% av fallen gör vi spinalanestesi - det tolereras bättre.

Du är eskorterad till operationsstugan, narkosläkaren ger dig en ryggradsbedövning (under operationen du kommer att vara medveten) för att inaktivera smärta och motorisk känslighet hos underkroppen och benen.

TURP prostata - styling under operationen.

Därefter placeras du i positionen "på gynekologisk stol" behandlad med ett antiseptiskt område av de yttre könsorganen, perineum och underlivet, täckt med sterilt underkläder.

Förloppet av operationen är TURP prostata.

Kirurgen inför ett särskilt instrument (resektoskopet) i urinröret (TURP drift började) och börjar skära adenomatös vävnad med en stigning 5mm på djupet, tills det kommer till prostatakapseln samtidigt koagulera blodkärl, kontrollera allt som händer på skärmen. Vidare är avlägsnande av vävnaden tvättas ut från blåsan, uppsamlas i en behållare, vägdes och skickas till patologen, eftersom det är viktigt att inte missa prostatacancer, även om det visar sig efter TURP sällan, 3-5%.

TOSTEN i prostata varar 1-2 timmar, beroende på prostatavolymen.

TUR för prostata adenom slutar med montering av en uretralkateter 3-vägs, för eventuell tvättning av blåsan i den tidiga postoperativa perioden.

Tidig postoperativ period efter TUR av prostata adenom.

Patienten på en gurney går till avdelningen, inte till intensivvården, patienten kan äta och dricka strax efter operationen i avdelningen, går anestesi i 2-4 timmar.

MYCKET VIKTIGT. Stå upp tills nästa morgon inte är möjligt, annars kommer huvudet att bli mycket ömt.

Ta bort urinkatetern efter att ha stoppat hematuri (en blandning av blod i urinen) i 1-3 dagar efter driften av TUR.

Patienten börjar urinera omedelbart efter avlägsnande av katetern.

Ett extrakt nästa dag efter avlägsnande av katetern.

Vår klinik har ackumulerat stor erfarenhet av att utföra TUR-drift av prostata adenom. Med en prostatavolym på mer än 110 cm3 utför vi laparoskopisk adenomektomi.

Operation TUR adenom i prostata, spela in telefon: 8 (495) -646-29-70

Om du fortfarande har frågor om operationen av TOUR-prostatan, ring: 8 (495) -642-29-70

Hälsa åt dig. Med vänliga hälsningar, Dr Khodakov Alexander Anatolyevich.