Huvud
Analyser

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prostatacancer och operation för att ta bort

  Prostatacancer är en onkologisk sjukdom bland äldre män. Ovillighet att genomgå en årlig läkarundersökning av en specialist leder till det faktum att sjukdomen detekteras vid senare skeden.

  Det finns många sätt att behandla en sådan malign sjukdom som prostatacancer, kirurgi är en av dem. Om du söker hjälp i tid kommer avlägsnandet av en malign tumör att gå utan komplikationer, du kan botas. Men patienter kommer till läkaren när symptom uppträder som indikerar ett sent stadium.

  Typer av kirurgisk behandling av prostatacancer

  Ofta diagnostiseras patienter med prostatacancer, behandling kräver kirurgi. Beroende på tumörens storlek, sjukdomsstadiet och tumörens placering utförs kirurgisk behandling på olika sätt.

  En vanlig operation för att avlägsna en malign tumör är radikal prostatektomi. Prostata avlägsnas fullständigt, om den maligna tumören är i prostatakörteln, angränsande vävnader, blåsans nacke, seminalblåsor och lymfkörtlar ska utbytas.

  I grund och botten utförs operationen av prostatacancer i 1 eller 2 steg av sjukdomen, men i frånvaro av metastaser kan det ske i 3 steg. Ta hänsyn till patientens ålder. De borde inte vara äldre än 75 år.

  Ett obligatoriskt tillstånd är frånvaron av samtidiga sjukdomar, där patienten inte kan tolerera anestesi och kirurgisk ingrepp.

  Öppna operationer görs på två sätt beroende på tumörens storlek från spridningen av maligna celler eller metastaser som är livshotande för patienten. Detta är en retropubisk prostatektomi och perineal prostatektomi.

  I det första fallet görs snittet i underlivet, följt av en dissektion av blåsan. Denna operation för prostatacancer utförs, när tumörens storlek är stor, behöver du ta bort lymfkörtlarna.

  I det andra fallet kommer patienten att drivas genom perineum. Med denna metod är det lättare att nå prostata, operationen är snabbare, det finns mindre blodförlust, smärtsyndromet är inte starkt och rehabiliteringsperioden är snabbare. Genom perineum kan kirurgi inte utföras för bäckens gemensamma sjukdomar om patienten har en artificiell protes.

  Radikal prostatektomi

  Radikal prostatektomi är en komplex operation, där komplikationer kan uppstå: sönderfall av såret, kränkningar av urinering, tarmtrauma, venetrombos. För att eliminera konsekvenserna - du behöver kontakta din läkare.

  Laparoskopisk prostatektomi

  Det finns en annan metod för prostataavlägsnande - laparoskopisk prostatektomi. Denna operation för att ta bort prostata är den mest sparsamma. Patienten under magen gör tre små snitt. En introducerar en miniatyr videokamera, och genom den andra - verktyg som hjälper till att ta bort prostata. Observation sker genom monitorn.

  En sådan operation har fördelar: sannolikheten för infektion minskas, blodförlusten är liten, det finns inga stora ärr, återhämtningsperioden är snabbare. Patientens tillstånd har ingen betydelse. Det är nödvändigt att informera honom om vad konsekvenserna av operationen för borttagning av prostata kan vara, att behandlingen kan fördröjas under lång tid.

  Drift med en robot

  En förbättrad version av laparoskopi är en operation för att ta bort prostatacancer med hjälp av Da Vinci-roboten. Det utförs av en robot som drivs av en kvalificerad kirurg. På grund av operationens noggrannhet är det föredraget, eftersom patienten har en liten blodförlust, blåsfunktion och styrka - bevaras. Avlägsnande av tumören är mindre smärtsam, det finns inga ärr, patientens fysiska aktivitet återställs på andra dagen. Rehabilitering av patienten är snabbare.

  När en malign tumör ger metastaser, sprider de sig till bäckens lymfkörtlar. De måste tas bort, för denna användning av lymfadenektomi. Det kan vara öppet eller stängt. När lymfadenektomi är öppen, görs ett snitt i underlivet med ett laparoskop och det andra på sidan. Först in i röret genom vilket bukhålan är fylld med gas, då manipulatorn och en videokamera med en glödlampa. På så sätt tas metastaser bort.

  Prostatektomi är nervbesparande

  Operationsnervarande prostatektomi utförs för att förhindra följderna av kirurgisk behandling. Två buntar av nerver som styr erektionen ligger längs prostata. Under nervsparande prostatektomi försöker kirurgen inte röra dessa buntar.

  Det är inte alltid möjligt att ta bort prostata utan att påverka nerverna. Med en sådan operation finns det en risk att bevara inte bara nerver utan också en del av cancerceller. Kirurgen under operationen bedömer graden av involvering av kärlnervenfibrerna med maligna celler. Kirurgen tar bort blodkärl och nerver, trots patientens önskemål. Detta är motiverat av det faktum att resultatet av onkologi är viktigare, och en erektion kan återställas genom att applicera en protes.

  Operationen av prostatektomi nervosberegayuschey utförs av de som diagnostiserats med tidig prostatacancer, går tumören inte bortom hankörteln. Om cancerprocessen har påverkat nerverna eller ingrejd i cellerna, görs inte en nervbesparande operation.

  Förberedelser för operationen

  Några dagar före operation ger patienten en allmän analys av urin och blod, biokemisk och blodkoagulering. Det föreskrivs bröströntgen, EKG, ultraljud. Survey of the surgeon, resultaten av testen ger grunden för en operation för att ta bort prostata.

  Du måste sluta ta mediciner som utspätt blod. För en dag eller två patienter är på sjukhus. Han kommer att intervjuas av en kirurg och en anestesiolog. Specialister kommer att prata om funktionerna i anestesi och kirurgisk behandling, uppmärksamma eventuella komplikationer och konsekvenser. Patienten under samtalet kan ställa frågor av intresse för honom och få uttömmande svar. Patienten skriver sedan samtycke till operationen.

  Dagen före operationen rekommenderas patienten att byta till mottagande flytande mat, den sista mottagningen ska stoppas natten innan. På operationens dag är äta och dricka förbjudet.

  En operation utförs för att avlägsna prostatakörteln under allmän eller regional anestesi, som är uppdelad i ryggrad och epidural. Preventive narkosläkare ger spinal och epiduralanestesi, som kännetecknas av mindre komplikationer.

  Om prostata avlägsnas under allmänbedövning förblir patienten i en artificiell sömn, omedvetet och andas med hjälp av en artificiell lungventilationsanordning. Ibland installerar en anestesiolog en epidural kateter för att minska smärta efter operationen.

  Postoperativ period

  Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där den behandlande läkaren observerar patientens tillstånd, övervakar utgången hos den bedrivna anestesen och de nödvändiga terapeutiska förfarandena.

  För att kontrollera patientens tillstånd efter operationen utförs en kontrollanalyssamling. Om så krävs kommer ultraljud, EKG och andra undersökningar att göras. Om operationen har gått utan komplikationer, övergår patienten nästa dag till en vanlig avdelning och han får stå upp.

  Han är ordinerad antibiotika, smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. För det första använder patienten en kateter för att tömma blåsan. De första dagarna rekommenderas en strikt diet för att undvika flatulens och förstoppning. Suturer avlägsnas efter en vecka. Patienten släpps ut efter att ha kontrollerat läkning av blåsan och tar bort katetern ungefär på den nionde dagen. Att arbeta med en återhämtande patient kan börja om en månad, vilket begränsar fysisk aktivitet.

  Den postoperativa perioden varar ungefär ett år. Under denna tid, konsekvenserna av operationen passerar, kan en man leda ett vanligt sätt att leva, inte glömma om förebyggande åtgärder. Under två år, var tredje månad, ta ett PSA-test för att övervaka blodets nivåer och återfall av cancer.

  Efter tre veckor kan du ta reda på resultaten av en histologisk undersökning av det borttagna organet, om nödvändigt fortsätta behandlingen enligt doktorns vägledning.

  Att i dagsläget inkludera dagliga vandringar, vilket minskar smärtan från blodpropparna som bildades efter operationen. Fortsätt att stärka bäckensmusklerna med hjälp av Kegels metod för att återuppta urinering. Om avlägsnandet av prostata inte påverkar nerverna, fortsätter hanen att ha sexuell aktivitet, fastän det för regenerering av styrka utnämnas ett långvarigt intag av tabletter.

  Prostatacancer - typer av operationer, indikationer och rehabiliteringsperiod

  När det diagnostiseras - prostatacancer, visar operationen av en tumör som ännu inte har kommit utöver sina gränser att utföras i steg 1 och 2. Men det finns fall där en operation är planerad att ta bort prostatacancer i 3 steg med stora skador. Kirurgisk avlägsnande av tumören i prostata, i synnerhet hos hankörteln, utförs hos män tillsammans med de omgivande vävnaderna och blåsorna som utgör kompositionen.

  Typer av operation för att ta bort prostata

  Behandling för prostatacancer - operativ eller konservativ. I det första fallet föreskrivs medicinering och hormonbehandling. Men ger bra resultat endast i de tidiga stadierna av cancer.

  I avancerade fall kan med kirurgiska ingrepp inte spridas av det drabbade orgelet och förstörelsen av cancerceller med spridningen av metastaser till andra närliggande system och organ. Annars kommer den snabba uppdelningen av celler senare att leda till spridningen till närliggande organ.

  Dessutom, efter operationen, kommer patienterna att ges en utbildning av kemostrålning. Behandling, som regel med prostatacancer - ett komplex. Men taktiken väljs av läkaren med hänsyn till patientens ålder, förekomst av andra kroniska återkommande sjukdomar i kroppen.

  I framtiden är ytterligare utförande möjlig:

  • laparoskopi;
  • ultraljudsmetod för inflytande på en tumör;
  • lymfadenektomi för excision av metastaser;
  • radikal prostatektomi för avlägsnande av prostata eller del av organet;
  • kryokirurgi för förstöring av cancerformiga neoplasmer genom förkylning genom att sänka temperaturen.

  Valet av denna eller den här metoden för operation påverkas direkt av cancerfasen, platsen för det patologiska fokuset, graden av skada, såväl organismens egenskaper som närvaron av metastaser.

  Om prostatacancer diagnostiseras kan det ordineras av en läkare att utföra:

  • radikal prostatektomi genom små snitt i underlivet;
  • laparoskopi genom att ta bort hankörteln;
  • minimalt invasiv laparoskopisk prostatektomi
  • radikal prostatektomi.
  1. Kryokirurgi är den mest sparsamma metoden för att utrota en malign tumör i prostata genom att införa en frysvätska för att sakta ner tillväxten av cancerceller, vilka efter frysning förlorar sin aktivitet, dvs. dö. Kryokirurgi indikeras till patienter:
  • i pensionsåldern
  • med låg effektivitet vid tidigare strålbehandling
  • i närvaro av kroniska sjukdomar, när radikal avlägsnande av tumören är omöjlig;
  • med förekomsten av prostatatumör i 1 eller 2 steg.

  Förfarandet ger generell anestesi med en varaktighet av upp till 2 timmar. Resultatet är en överlevnad på mer än 5 år hos patienter. Metoden är säker, påverkar inte angränsande organ, syftar till att eliminera endast det patologiska fokuset.

  Bland bristerna är det värt att notera:

  • möjligheten till urininkontinens
  • fusion av prostata väggar
  • utveckling av rektal dysfunktion i prostata
  1. Radikal prostatektomi som en metod för fullständigt eller partiellt avlägsnande av den drabbade körteln för lokalisering i prostata i syfte att fullständigt avlägsna detta organ. Kanske partiell excision av närliggande intilliggande vävnader, så att cancerceller inte börjar dela och sprida sig längre.
  2. Transvesikulär prostatektomi genom att dissekera blåsan.
  3. Perineal prostatektomi genom att komma åt de drabbade områdena av prostata, medan de utför snitt på blåsan.
  4. Ultraljudsmetoden genom att ta bort den drabbade vävnaden, vilket kan leda till ytterligare förstöring av prostata. På samma sätt behandlas prostata adenom.
  5. Laparoskopisk kirurgi idag förtjänade speciell popularitet som en lågt traumatisk metod med endast 2-3 stycken och lansering av en videokamera och instrument i prostatahålan för en fullständig bild av hela processen i monitorn. Metoden leder inte till komplikationer, det tillåter att hålla närliggande hälsosamma vävnader. Även om en läkare, laparoskopisk kirurgi för att ta bort prostatacancer - ett ganska jeweled och svårt jobb, kan endast utföras av erfarna kirurger. Dessutom krävs en ganska lång rehabiliteringsperiod, specialistens övervakning av patientens tillstånd och uteslutande för dispensarregistrering.
  6. Lymfadenektomi är redan tillämplig när metastaser uppträder och sprids till bäckens lymfkörtlar, vilket också kräver borttagning. Lymfadenektomi utförs på ett öppet och stängt sätt. När man utför en öppen metod genom att göra nedskärningar i underlivet och införa ett endoskop, infogas ett rör från sidan, är magen fylld med gas, och under övervakningsvideo övervakar kirurgen alla manipuleringar som utförs. Med den här metoden kan du eliminera de flesta metastaser, men det finns konsekvenser i form av gasning i magehålan, vilket kan leda till behov av ombehandling.

  Indikation för operationen

  Kirurgisk ingrepp på ett eller annat sätt ordineras för diagnos av cancer i prostata vävnader med progression av graden av cancer och uppenbara symptom på cancer. Det är viktigt för läkare att bedöma alla risker och eventuella komplikationer som orsakas av kroppen vid avlägsnande av prostatakörteln.

  Vilken grad av skada kommer att orsakas av kroppen vid dess resektion. Det kan finnas en inflammatorisk process som inte svarar på medicineringsbehandling eller uppträder i njurarna och patienten lider av urininkontinens eller retention med fördröjning och små portioner. I det här fallet finns det alla tecken på hematuri, närvaron av blod i urinen. Operationen är också tilldelad när:

  • akut kurs av prostatit tillsammans med komplikationer;
  • infektion i genitourinary systemet;
  • njurskador
  • fetma och övervikt.

  I vilka fall är prostataavlägsnande kontraindicerat?

  Resektion av körteln utförs inte om patienten har:

  • diabetes mellitus;
  • problem med hjärt- och respiratoriska systemet;
  • vid scenen av dekompensering av andra sjukdomar i urinvägarna;
  • maligna neoplasmer i kroppen;
  • åderbråck i testikeln
  • varicocele av testis;
  • inflammatoriska processer i höftledet;
  • sjukdomar i sköldkörteln;
  • hypotyroidism;
  • struma.

  Dessutom är borttagning av prostatakörteln förbjudet kirurgiskt av personer över 65 år med hemofili (blodsjukdom), som tar droger på tröskeln till blodet. 10 dagar före operationen bör de avbrytas.

  Vad är förberedelserna för

  Patienter med prostatacancerdiagnos bör genomgå ett antal förberedande förfaranden:

  • leverans av ett blod- och urintest för biokemi, koagulation;
  • Röntgenstrålar;
  • ultraljud;
  • en biopsi.

  Baserat på analysresultaten kommer läkaren att välja en lämplig acceptabel metod för att utföra operationen. Leveransen av testen ska utföras senast en vecka före utnämningen av operationen.

  Behöver också informera läkaren om behovet av att ta mediciner dagen innan för blodförtunning (särskilt aspirin), en annan blodprovstillgång samt individuell intolerans mot vissa komponenter.

  Det är möjligt att omdirigera till en anestesiologintervju, en kirurg för att välja en acceptabel taktik under operationen för att ta bort prostata och minimera eventuella komplikationer.

  Det rekommenderas att endast äta i flytande tillstånd på kvällen. På kvällen eller på morgonen sätta en rengörande emalj för avföring. På morgonen kan du inte äta och dricka vatten. Om det behövs, drick ett läkemedel, vatten ska bara berusas med små sippor

  Vad efter operationen?

  I efterrehabiliteringsperioden visas patienten viloläge, som vistas på en rörlig säng med syftet att vid behov transportera till intensivvården.

  För det första observerar doktorn återställandet av det allmänna hälsotillståndet, patientens medvetande, normaliseringen av andningssystemet, hjärtans rytm, tryck och puls. Efter avvikande från anestesi behandlas antiseptika med sår och stygn tills de är helt fulla. Healing. Förskrivna vitaminer, sparsam mat.

  Det viktigaste för män efter en operation på prostata är att återställa en erektion. Om nerver inte skadas, så är det ganska möjligt. Tillämpliga återställande förfaranden för Kegel för att stärka bäckensmusklerna, förbättra funktionaliteten hos reproduktionssystemet, normaliseringen av urinering. Att återställa samma sexuella aktivitet leder till frekventa sexuella handlingar, onani eller oral medicinering, till exempel Viagra, Cialis.

  Återhämtningsperioden tar upp till 1 år. Som med alla operationer är komplikationer möjliga. Under de första dagarna efter operationen är ärr mycket smärtsam, smärtsam urinering, det går ibland bort med blodpartiklar.

  Vidare är det möjligt att kasta sperma i blåsan, även delvis eller fullständig retrograd ejakulation, d.v.s. Spermoutgång tillsammans med urin. Detta är inte farligt och utgör inte ett hot mot patientens liv, men med uppfattning är det självklart redan svårt. Konsekvenserna efter operationen i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, erektil dysfunktion, blåsörrbildning förekommer ofta.

  Före operationen är det viktigt att noga analysera en godtagbar metod och konsultera en läkare. Prostatakörteln själv är liten i storlek, men den kan ge många problem till män.

  Endast tidig förberedelse för kirurgi med iakttagande av alla läkares villkor och föreskrifter samt återhämtningsperioden kommer att bidra till att bekämpa prostatacancer, upprätta ett fullständigt sexuellt liv och övergripande välbefinnande.

  Operation av prostatacancer

  Drift för att ta bort prostatacancer

  För närvarande finns det många sätt att behandla prostatacancer: aktiv övervakning, traditionella kirurgiska ingrepp, Hi-fu och kryoterapi, strålbehandling (fjärr- och brachyterapi), hormonell och kemoterapi. Trots detta överflöd av metoder, i många fall är kirurgi den mest radikala, som är i ett tidigt skede gör det möjligt att helt befria patienten av cancer, och mer avancerade - avsevärt förlänga livet och bromsa utvecklingen av sjukdomen. Biverkningar efter en kvalitativt utförd operation av prostatacancer är vanligtvis mindre än med hormonell och kemoterapi.

  Operationen för prostatacancer kallas "radikal prostatektomi". Om det finns indikationer (hög PSA-nivå eller malignitet hos tumören, etc.) under operationen, avlägsnas även fiber med lymfkörtlar - iliac-obturator, och ibland utökas lymfadenektomi. Operationen av prostatacancer kan utföras med 4 metoder (accesses): perineal, retropubisk (genom magen), prostata laparoskopi och robot. Alla dessa tillträden, med undantag för grenen, tillåter enstegs lymfadenektomi. Därför används perinealoperationen endast i de tidiga stadierna, med svag malignitet hos tumören. Valet av tillgång beror på graden av prostatacancer, kroppens fysik, de operationer som utförts tidigare och bör utföras gemensamt av läkaren och patienten.

  Oberoende av metoden består operationen av prostatacancer i att avlägsna den övre delen av prostatakörteln från urinblåsan och botten - från urinröret. Efter klyvning eller bandering av kärlen separeras körteln från de omgivande vävnaderna och avlägsnas tillsammans med kapseln och de seminala vesiklarna. Då placeras en anastomos (anslutning) mellan blåsan och urinröret. Samtidigt installeras en uretralkateter, vilket ger ett obehindrat urinflöde och skapar ett "skelett" för anastomos. Operationen för att ta bort prostatacancer slutförs genom att man installerar ett försäkringsdränering i interventionszonen.

  Prostatacancer efter operation

  Omedelbart efter operationen levereras patienten till intensivvården. Där uppstår en uppvaknande efter anestesi, terapi utförs, laboratorieparametrar kontrolleras i analyserna, liksom EKG, puls, tryck etc. Typiskt, på morgonen nästa dag efter operationen, överförs patientens prostatacancer till den urologiska avdelningen. På denna dag kan du redan dricka och äta lätt mat, sitta i sängen. På 3: e dagen är en vanlig diet tillåten, du kan gå upp och gå. Beroende på hastigheten på sårläkning avlägsnas suturerna i 7-9 dagar.

  Försäkringsdränering avlägsnas beroende på dräneringens mängd. Om lymfadenektomi inte utfördes, är det vanligtvis 2-3 dagar. Om vid operationstiden prostatacancer avlägsnades lymfkörtlar, då i postoperativ period är en riklig frisättning av lymf genom dränering ett normalt tillstånd. I detta fall kan dränering vara en vecka eller mer.

  En uretralkateter efter radikal prostatektomi kostar minst 7 dagar. Efter denna period utförs cystografi: en lösning av kontrastmedicinen injiceras i urinblåsan genom katetern, röntgenstrålar utförs. På dem är det möjligt att bedöma fullständigheten av läkning av anastomosen. Om bilderna inte visar något kontrastmedium kan katetern avlägsnas. Således utlöses patienterna i den ideala tiden av den postoperativa perioden på dag 8 efter operationen. Beroende på de enskilda egenskaperna och skillnaderna under operationen av prostatacancer kan detta tidsintervall förlängas. Till exempel, i helvete är sårläkning långsammare. Efter lymfadenektomi är det ofta nödvändigt att hålla försäkringsdränering längre än en vecka för att förhindra bildandet av lymfocele.

  Efter operationen är prostatacancer extremt viktigt regelbundet, i början av var tredje månad, för att bestämma nivån av PSA, i tid för att identifiera ett återfall, om några, och ta följande steg i behandlingen.

  Återhämtning efter operationen prostatacancer

  Efter operationen är det viktigt att undvika fysisk ansträngning av hög intensitet (körning), lyfter vikter i 3 månader. Det finns inga andra allvarliga begränsningar.

  De två huvudsakliga biverkningarna av radikal prostatektomi är inkontinens och erektil dysfunktion (impotens). Hos män och blåsans hals, och urinrörets prostatiska del är inblandad i retention av urin. Moderna tekniker för att utföra prostatacancerkirurgi, kirurgens erfarenhet och utrustning minskar inkontinens och accelererar rehabilitering. Ändå är nästan alla patienter under de första veckorna efter borttagandet av urinvägskatetern läckage av urin när de hostar, spänner, förändrar kroppens position. Ibland uppstår läckage även i vertikalt läge. Det tar tid och medveten, systematisk träning av bäckensgolvsmusklerna för att hålla urinen igen. Redan i ett halvår av återhämtning från operationen blir prostatacancerresultatet uppenbart.

  Erektil dysfunktion orsakas av skador på neurovaskulära knippen, som sträcker sig på vardera sidan av prostatakapseln. Modern nervsparande teknik undviker deras korsning, men denna metod kan endast användas i cancer med låg risk cancer och kan inte kombineras med lymfkörtlar. Men även i den fullständiga bevarandet av neurovaskulära bunt under en viss tid efter operationen prostatacancer erektion kommer att försvagas. Å andra sidan, när hela korsningen, inom ett år efter operationen fortfarande en chans av erektil återhämtning. Den mest enkla och grundläggande rehabiliteringsmetod - lång mottagnings fosfodiesteras-5-hämmare efter operation av prostata cancer förebyggande, en låg dos.

  Prostatacancer: efter operation

  Radikal teknik för att bekämpa malign neoplasm i prostatakörteln är det operativa avlägsnandet. Ett sådant beslut fattas av specialisterna i varje enskilt fall. Som regel, i en situation där tumören inte gick utöver organs gränser. Operation med prostatacancer förbättrar signifikant prognosen hos patienten, hans chanser att återhämta sig.

  Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp, analyserar en specialist all information från laboratorie- och instrumentstudier. Det utvärderar inte bara lokaliseringen, storleken och strukturen av tumörfokuset, utan också ålderskategorin för personen, hans första hälsotillstånd. Förutom alla ovanstående beaktas effekterna av prostatektomi.

  Typer av kirurgiska ingrepp

  I den överväldigande majoriteten av fallen rekommenderas en onkolog att diagnostisera prostatacancer som en operation, som den viktigaste metoden att bli av med en neoplasma. Excisionen av den drabbade delen av organet och maximal avlägsnande av atypiska celler hjälper till att förhindra deras ytterligare reproduktion och spridning.

  Kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln eller en del av den utförs nödvändigtvis i samband med andra metoder för antitumörbehandling - strålbehandling eller kemoterapi.

  Hittills är kirurgiska manipulationer för att bekämpa prostatacancer representerade av följande typer:

  1. förstörelsen av atypiska celler med hjälp av de lägsta möjliga temperaturerna - kryokirurgi;
  2. radikal organborttagning;
  3. inverkan av ultraljud;
  4. laparoskopi;
  5. lymfadenektomi - excision av faser av metastaser.

  De avgörande faktorerna vid val av en specialist på en viss metod är såsom stadier onkoprotsessa och lokalisering av tumörer och patologiska kännetecken för flöde, till exempel, närvaron av sekundära foci.

  kryokirurgi

  En av de mest försiktiga metoderna för att förstöra ett malignt fokus i prostata är naturligtvis kryokirurgi. Dess väsen ligger i introduktionen till det drabbade området av det atypiska organet hos en speciell sond som innehåller en frysningslösning.

  Under manipulation fryser cancercellerna först och när de tina, förlorar de sin vitalitet. På grund av det faktum att radikalt kirurgiskt ingripande inte är nödvändigt anses tekniken som den mest sparsamma. Effekten på tumören är emellertid målmedveten, närliggande vävnader påverkas vanligtvis inte.

  Huvudindikationerna för valet av kryokirurgi är:

  • vägde anamnesis av somatiska patologier som stör radikal operation;
  • vid diagnosering av cancer i steg 1-2;
  • patientens avancerade ålder
  • låg effektivitet av strålterapi.

  Kryokirurgi-förfarandet i sig utförs under epidural eller allmän anestesi. Varaktigheten är cirka två timmar. Effektiviteten är ganska hög - en femårig överlevnadsprognos når 82-90%. Konsekvenserna är sällan bildas, men antalet patienter visar utseendet på deras skarvning urinrör, urininkontinens eller erektil dysfunktion, upp till impotens. Tidig överklagande till specialist och korrigerande åtgärder hjälper på kort tid att eliminera allt.

  Radikal prostatektomi

  Det är erkänt som det mest komplexa av alla operationer för att ta bort prostatacancer - dess radikala version. Det innebär en fullständig borttagning av det drabbade organet. Manipulation kan utföras på två sätt - retropubisk eller perineal.

  Om tumören är lokaliserad huvudsakligen i körteln själv måste den avlägsnas helt. Tack vare denna åtgärd är det möjligt att undvika en återkommande patologi i framtiden. Delvis excision kommer att vara föremål för intilliggande vävnader, på vilka mikrotubes med atypi kan lösa sig.
  Valet av den optimala interventionstekniken bestäms av specialisten baserat på den information han fått från diagnostiska förfaranden:

  • transvesical, med obligatorisk dissektion av blåsan;
  • perineal - med tillgång till körteln genom perineum.

  Valet av lokalisering av tumören och förekomsten av metastaser.

  Exponering för ultraljud

  Metoden för idag utvecklas bara. Informationen är huvudsakligen teoretisk, klinisk forskning fortsätter.

  Förfarandet i sig består i att använda speciell utrustning som avger en ultraljudsfokuserad stråle med hög intensitet. Canceren fokuserar på högfrekventa vågor, vilket leder till maximal tillåten uppvärmning av den drabbade prostata.

  Den totala varaktigheten av manipulationen är 2,5-3 timmar. Men med ineffektivitet är det möjligt att upprepa det - strikt enligt individuella indikationer.

  laparoskopi

  Laporascopys teknik är mycket populär bland specialister, om en patient har en tumör i prostata strukturer. Förfarandet består av två små snitt. Genom dem kommer en videokamera att införas, såväl som ett medicinskt instrument. Tack vare detta är det kirurgiska ingripandet under konstant kontroll.

  Laparoskopi har ett antal fördelar - låg risk för skada, minimalt antal komplikationer och optimal bevarande av friska vävnader. Av bristerna bör det påpekas - komplexiteten att utföra interventionen.
  I alla fall, efter en liknande procedur - prostatacanceroperation krävs onkologens obligatoriska kontroll och en lång rehabiliteringsperiod.

  lymfkörtlar

  Ondartad neoplasm i prostatakörtelns strukturer sprider ofta sina metastaser till närliggande vävnader, till exempel bäckens lymfkörtlar. De måste också tas bort under operationen. För detta ändamål, och genomfört lymfadenektomi. Det finns två alternativ - öppna, ihåliga eller stängda - med mikroklipp.

  I det första fallet en är formad incision laparoskopi, den andra metoden - på mantelytan av buken genom lesionen. Det senare är definitivt att föredra - efter införandet av ett rör genom vilket gasen härrör peritonealdialys, utförde Manipulator kirurgisk åtgärd och med en videokamera tekniker kan titta på allt som händer vid tidpunkten för intervention.

  Eventuella komplikationer

  I den tidiga postoperativa perioden är konsekvenserna av operation för att eliminera prostatacancer konsekvenser som följer:

  • smärtsamma känslor i underlivet, stärkande med promenader, motion;
  • hög risk för trombos i nedre extremiteterna;
  • stasis av lymf i vävnaderna, med bildande av ödem i fötterna, skenor;
  • urininkontinens, som går igenom 3,5-5,5 månader efter ingreppet, till stor del på grund av genomförandet av uppsättningar övningar för att stärka bäckensmusklerna;
  • Periodiskt förekommande eller ständigt störande svårigheter med full tömning av rektum, förstoppning;
  • erektil dysfunktion.

  För att snabbt rätta till sådana negativa villkor och bli av med dem, kommer experter att rekommendera full vila och rätt näring, adekvat övning och farmakoterapi.

  Eftersom prostatacancer själv redan är formidabel i följderna och komplikationerna av sjukdomen, är proceduren för borttagning också ganska allvarlig störning i människokroppen.

  De största riskerna som uppstår under rehabiliteringsperioden:

  • avvikelser i kardiovaskulärsystemets aktivitet, speciellt om det redan finns patologier i detta område, till exempel IHD, hypertensiv sjukdom - deras kurs kan förvärras;
  • Framväxten av allergiska reaktioner är en formidabel komplikation, eftersom en person kanske inte ens vet om några av hans allergiska predispositioner;
  • infektion - i efterkörningsperioden är sällsynt, men det är möjligt att överföra smittämnen till interventionsområdet, med ytterligare bildning av stora infektionsfält.
  • infertilitet - både fysiologiska på grund av brist på sexuell lust eller erektil svår dysfunktion, och anatomisk, om under operationen för att ta bort prostata måste ta bort både spermatkabeln och bubblorna.

  Problem med urinering kan observeras inte bara under första hälften av året efter urladdning från sjukhuset, men också i flera år.

  Allmänna rekommendationer

  En patient med en prostatacancer som diagnostiserats med sin prostata och som genomgick operation för att ta bort den, måste nödvändigtvis vara på ett dispensary-konto hos en specialist.

  Konstant övervakning av hälsotillståndet och genomförande av instrumentella och laboratorieundersökningar bidrar till att förhindra eventuella komplikationer. Eller justera strömmen hos dem som redan har bildat.

  För att inte förvärra situationen ännu mer måste en person själv övervaka sin hälsa och sträva efter en hälsosam livsstil, till exempel att vägra använda tobaks- och alkoholprodukter och att upprätthålla optimal fysisk ansträngning, inklusive sexuella.

  Operation av prostatacancer: grundläggande metoder

  När en sjukdom som prostatacancer detekteras, visas mannen kirurgisk behandling. Operationen av prostatacancer är mest effektiv vid 1 eller 2 steg i tumörprocessen.

  Som regel är det här radikal prostatektomi med avlägsnande av körteln, omgivande vävnader, seminala vesiklar, urinrörets prostatiska del, blåsans hals.

  Prostatektomi utförs på olika sätt, kirurgen gör ett snitt längs magen eller buken.

  också hållas laparoskopisk prostatektomi.

  Det är möjligt Nervesparande prostatektomi, som maximalt bevarar nervfibrerna som är ansvariga för erektionen. Också tillåtet partiell resektion av prostata i ett tidigt stadium, en liten tumörstorlek, men det finns en tillräcklig risk för återfall.

  metod transuretral prostatektomi Det används för att eliminera obstruktionen av utflöde från urinröret. Denna operation visade sig vara bättre för prostata adenom. vid palliativa ingrepp med kränkningar av tumörens integritet kan blodflödet sprida cancerceller med bildandet av metastaser.

  I Tyskland och andra främmande länder kan radikal prostatektomi genomföras med hjälp av Da Vinci-operationsroboten. Den har inbyggda manipulatorer, en kamera, ett system för att upptäcka och övervaka driftsprocessen. En robot kan fungera ensam, under överinseende av en läkare. Patienternas feedback om denna operation är mycket positiv. Nu roboten arbetar där, inte bara i utlandet, i Europa, Israel, Kina, Korea, men även i stora ryska städer som Moskva, Novosibirsk och Kiev.

  En sådan operativ metod används också för prostatacancer, som cryokirurgi, ultraljud eller laserexponering. I detta fall utsätts det skadliga medlet för ett litet område av vävnaden.

  Ibland ges patienten dessutom en subkapsulär ortektomi eller en partiell testikelresektion för att sänka testosteronnivåerna. I närvaro av metastaser i regionala lymfkörtlar utförs lymfadenektomi.

  Radikal prostatektomi är effektiv när tumören är i körteln, det vill säga i 1 eller 2 steg. Vid 3 steg expanderas volymen av operationen genom att ta bort lymfkörtlarna.

  När det gäller avlägsna metastaser i 4 etapper är majoriteten av interventioner palliativa och syftar till att avlägsna hinder för urinering och förbättra patientens välbefinnande.

  Operationen av prostatacancer är den huvudsakliga metoden vid behandling av denna sjukdom och kombineras ofta med strålbehandling och med kemoterapi.

  Indikationer för radikal prostatektomi är:

  • Tumör 1-2 steg eller 3 steg, Gå inte utöver kapseln i körteln och utan spridning av metastaser.
  • Ålder till 75 år, hälsotillstånd, vilket möjliggör anestesi och kirurgisk ingrepp.
  • 3 och 4 grader, såväl som en äldre ålder för en man och förekomsten av allvarliga sammorbiditeter som inte tillåter överföring av en operation, är en indikation på palliativa ingrepp.

  Efter operation av prostatacancer rekommenderas en rehabiliteringsperiod. Tillsammans med operationen, men inte i stället för, kan du ta folkläkemedel, såsom läsk, hemlock, celandine i form av juice och buljong för speciella recept. Rådfråga alltid en läkare före mottagningen. Du måste ta dem en gång per år.

  Operation av prostatacancer: priset för olika typer av operation

  Operationen för att ta bort prostatacancer kräver förberedelse, som består i överlämnandet av alla tester, undersökning av kroppen och detektering av kontraindikationer till operationen.

  Träning beror också på vilken operation att ta bort prostata i cancer kommer att utföras. Före operationen är radikal prostatektomi gjord på tröskeln till en rengörande enema eller laxermedel ges.

  Transuretral resektion eller avlägsnande av prostatacancer med laser kräver ingen speciell förberedelse. Beredningen av beredningen beror också på anestesimetoden. Det kan vara vanligt med intravenöst eller endotrakeal anestesi, kan det vara spinal anestesi när han blir okänslig lägre torso från midjan och patienten förblir vid medvetande.

  När en prostatacanceroperation krävs är priset inte den viktigaste faktorn vid val av behandlingsplats. Det beror på platsen och nivån på kliniken, operatörens kvalifikation, kostnaden för att använda maskiner och förbrukningsmaterial.

  Hjälp och kirurgi kan erhållas i många kliniker. Operationer på körtelorganet, till exempel på prostata, bröstkörteln, på testiklarna, genomförs både på specialkliniker och på allmänna sjukhus. Operationerna sprids också med hjälp av en robot.

  Robotoperationer på prostatakörteln utförs inte bara utomlands, men också i Moskva.

  Kostnaden för prostatacanceroperation är i Kharkov ca 25000 hryvnian, i Tomsk och i genomsnitt i Ryssland från 10 till 30 000 rubel.

  I Tyskland Kostnaden för att ta bort prostatacancer från Da Vinci-roboten kostar mellan 16 och 19000 euro.

  Konsekvenser av prostatacanceroperation

  Vid prostatacancer påverkar operationen inte bara prostata, utan även blåsan, nerverna och blodkärlen, det manliga reproduktionssystemet.

  När prostatacancer utförs, är konsekvenserna möjliga i form av komplikationer som beror på metoden för kirurgisk ingrepp.

  • Blödning, vikning av blod i urinrörets lumen, obturation med blodproppar.
  • Akut retention av urin på grund av ödem.
  • Smittsamma komplikationer och inflammatoriska sjukdomar (prostatit, uretrit, pyelonefrit).
  • Urininkontinens.
  • Erektil dysfunktion eller impotens.

  Efter att operationen av prostatacancer har utförts kan konsekvenserna också uppenbaras av sjukdomens återfall. För att förhindra dessa komplikationer kombineras kirurgisk behandling med strålning och kemoterapi, och patienten behöver dynamisk observation.