Huvud
Strömförsörjning

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Effekter av prostatakirurgi för cancer

  Att ta bort prostatakörteln är ett radikalt sätt att bekämpa en allvarlig manlig sjukdom - prostatacancer. Denna kirurgiska operation i medicinsk praxis kallas prostatektomi. Ofta är det det enda sättet att rädda en patients liv genom att avlägsna tillsammans med en malign tumör och det organ som drabbats av det. Kirurgisk behandling kan ha mycket olika konsekvenser. Det finns ett tillfälligt otillräckligt urin, och ibland finns det fullständig impotens. Är det möjligt att ha ett helt liv utan prostatakörtel och de möjliga konsekvenserna av denna operation - ämnet i vår artikel.

  Funktioner i den tidiga postoperativa scenen

  Oavsett hur operationen att ta bort prostatakörteln utfördes består dess väsen i att extrahera detta organ och cancervävnader i närheten. Patienten skickas till intensivvården där hans medvetenhet kommer att övervakas efter anestesi och eventuella negativa konsekvenser som kan leda till en radikal behandling förhindras. Patienten tar upprepade gånger blod och urin för analys, gör ett EKG och utför andra studier. Och sedan överförs han till en vanlig avdelning, där hans ytterligare restaurering kommer att äga rum.

  Tidiga konsekvenser efter operationen kommer att uteslutas om patienten strikt följer alla läkens recept under hela sin rehabiliteringsperiod på ett sjukhus. De inkluderar:

  1. Mottagande av antibakteriella och analgetiska läkemedel.
  2. Terapeutisk kost med en viss kost.
  3. Avlägsnande av postoperativt dränering och avlägsnande av suturer.

  Dessutom kontrollerar läkaren regelbundet hur urinröret läker, eftersom urininkontinens är möjligt efter kateterets borttagning. De tidiga konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas kommer att vara divergensen av leder eller deras suppuration, infektion av inre organ eller en långvarig rehabiliteringsperiod. Återhämtningen kommer att vara individuell för varje enskilt fall. Dess varaktighet påverkas av människans ålder, den allmänna hälsotillståndet och tidigare behandling, graden av försumlighet av cancer och tumörens placering och förekomsten av metastaser.

  Efter avlägsnande av katetern, eventuell inkontinens.

  Åtgärden att ta bort prostata utan konsekvenser innebär hemåtervinning och behandling. Grundreglerna för det kommer att vara enligt följande:

  • Uteslutning av kraftbelastningar i 3 månader och sexuella handlingar inom 2 månader.
  • Regelbundna vandringsturer.
  • Terapeutisk näring.
  • Utföra Kegel övningar.
  • Tar droger-hämmare som ger kraften tillbaka.
  • Regelbunden övervakning av nivån av prostataspecifikt antigen, vilket gör att du kan kontrollera risken för återfall.

  Uppfyllandet av alla ovanstående regler gör det möjligt för en man att återvända till sitt tidigare sätt att leva. För att bli av med prostatacancer kirurgiskt kan du för evigt, samtidigt som du behåller sin manliga kraft och förmågan att befruktas.

  De första möjliga problemen efter prostatektomi

  Korrekt genomförande av en tidig postoperativ period och efter alla läkares rekommendationer garanterar en snabb återhämtning. Men till ett normalt liv kommer mannen bara att återvända om 3 månader efter att en prostata avlägsnats. En lång rehabiliteringsperiod är nödvändig för fullständig återställning av hälsan och funktionaliteten hos den manliga kroppen efter operationen. Behandlingen kommer att vara återställande-symptomatisk. Under denna tid kan eventuella negativa effekter som utvecklas efter borttagning av prostata uteslutas. De kan vara:

  1. Smärtsam urinering eller urininkontinens.
  2. Smärta sensioner i stället för ärr eller underliv.
  3. Öppnad blödning.

  Alla ovannämnda tidiga postoperativa effekter ska inte lämnas utan läkares uppmärksamhet. De måste snabbt elimineras. Efter avlägsnande av prostata, ska en man återgå till det normala livet utan lidande och smärta.

  Efter borttagning av prostatakörteln, kan en man återgå till det normala livet efter 3 månader.

  Urininkontinens efter att ha blivit av med cancer är den vanligaste komplikationen. Dess orsak är ett blockering av urinröret med blodproppar och försvagning av bäckensgolvsmusklerna. De kan stärkas av de vanliga gång- och fysiska övningarna, som läkaren kommer att berätta om. Terapeutisk träning används ganska aktivt efter att ha blivit av med prostatacancer. Det stärker inte bara musklerna utan höjer också vitaliteten.

  Vad ska varna under återhämtningsperioden?

  Tyvärr går inte alltid en operation för att ta bort prostatakörteln smidigt. Postoperativ period kan inte bara vara långvarig, men också extremt smärtsam och obehaglig. En man som har bestämt sig för kirurgisk excision av prostata kan ha allvarliga hälsoproblem. nämligen:

  • Svullnad i benen på grund av stagnation av lymf.
  • Ökad trombbildning i benen.
  • Urininkontinens.
  • Förstoppning.
  • Smärta i underlivet, värre när man går.
  • Erektil dysfunktion.

  Det bör noteras att inkontinens i den tidiga postoperativa perioden inte alls är en komplikation. Det observeras hos nästan alla patienter och passerar sex månader efter operationen, så snart bäckens golv förstärks.

  Prostatacancer kan dramatiskt förändra hur män lever. Avlägsnande av prostatakörteln blir för dem en ny fas i livet. De kastar dåliga vanor och börjar leda en hälsosam livsstil. Går i frisk luft, motion och rätt näring garanterar en tidig återhämtning. Max i sex månader kan du återgå till det vanliga sättet att leva, med sensuella nöjen och intimitet. Med bevarandet av erektilfunktionen visar en man regelbundet sex minst två gånger i veckan, i avsaknad av en permanent partner visar onani. Det kommer att bli en utmärkt träning för bäckens golv, kommer snart att återställa den hormonella bakgrunden och eliminera urininkontinens.

  Efter operationen måste du träna musklerna i bäckenbotten.

  Från de sena postoperativa konsekvenserna är ingen patient försäkrad som genomgick en operation för att avlägsna prostatakörteln. Orsakerna till deras utseende kan vara mycket olika, från organismens individuella egenskaper till medicinska fel. Det är omöjligt att utesluta:

  • Överträdelse av erektionens funktion.
  • Retrograd ejakulation.
  • Urininkontinens.
  • Ärrbildning i urinblåsan och urinvägarna.
  • Anorgasmi eller långvarigt samlag.
  • Smärtsamma känslor vid utlösning.
  • Skada på ändtarmen.

  Men den farligaste konsekvensen av att prostatakörteln avlägsnas på grund av cancer är ett återfall av den underliggande sjukdomen eller utseendet av metastaser i andra organ. Det är svårt fysiskt och moraliskt. Och detta, tyvärr, undviks inte alltid.

  Är det möjligt att eliminera impotens?

  Det finns en myt att en operation för att ta bort en prostatatumör hos män, tillsammans med excision av detta manliga organ, leder oundvikligen till impotens. I själva verket förekommer erektil dysfunktion hos 50% av männen som genomgått liknande kirurgisk behandling. Anledningen till dess utveckling är försumligheten av cancer, när en malign tumör påverkar hela området av prostata och närliggande vävnader. I detta fall måste läkaren ta bort dem tillsammans med nervstrålar. Med deras fullständiga borttagning är impotens oundviklig. Patienter som diagnostiseras med opioidprostatacancer rekommenderas att inte vägra kirurgi och inte förmedla deras tillstånd till ytterligheter. Ett intimt liv utan prostata är möjligt om kirurgi utfördes på ett tidigt stadium av cancer.

  Endast i 50% av männen efter operationen är det erektil dysfunktion.

  Urininkontinens - det är inte den enda följden av frekvent avlägsnande av prostatacancer. Mer än hälften av män efter prostata excision anteckningar vid brott mot erektil funktion fram till dess fullständiga utrotning. Men även med bevarandet av nervknippen dess behandling kan ta lång tid. För att påskynda processen rekommenderas att män att utföra Kegel övningar tidigare nämnts, de, tillsammans med regelbunden onani kommer att underlätta återkomsten av erektion och eliminera problem som urininkontinens.

  Konsekvenserna av prostatacancer efter sin kirurgiska behandling kan vara från mindre till svåra. Och ingen kan garantera en fullständig eliminering av risken för deras förekomst. Det är därför, i närvaro av allvarliga orsaker till avlägsnande av prostata, kirurgi är nödvändigt. Eliminering av cancer i ett tidigt skede av dess utveckling säkerställer lågt vävnadstrauma och snabb återhämtning. Intimt liv i detta fall kommer att fortsätta i många år.

  Effekter av prostataavlägsnande kirurgi

  Prostatakörteln eller, som den också kallas prostata, är den exokrina körteln, som endast är tillgänglig hos män. Dess dimensioner är ganska små, inte mer än en valnöt. Prostata ligger under blåsan, bakom det är ändtarmen. Denna körtel kontrollerar ett antal hormoner: hypofyshormoner, androgener, steroidhormoner, östrogener.

  Prostatens huvudfunktioner är:

  • sekretion av hemlighet, som är en beståndsdel i spermierna;
  • stängning av utgången från blåsan under utlösning.

  Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

  Att ta bort prostatakörteln medför ett antal förändringar i kroppen, men du kan leva utan prostata. Värre om järnet bevaras, men det kommer inte att utföra sina funktioner eller kommer att medföra ännu mer skada på kroppen.

  Indikationer för resektion av prostata:

  1. Prostatacancer.
  2. Inflammation av prostata (prostatit) är en lång (kronisk) inflammatorisk process som inte svarar på behandlingen.
  3. Närvaron av stenar med kronisk prostatit.
  4. Hyperplasi av prostata är en godartad tumör med uttalad karaktär.
  5. Brott mot urinering - vanlig urinering på natten, urin i små portioner, urinretention.
  6. Förekomsten av blödning i urinen (hematuri).
  7. Akut stadium av prostatit med komplikation.
  8. Frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
  9. Olika njursjukdomar.
  10. Övervikt, fetma.
  11. Allvarliga sjukdomar i hjärtat, lungor, andra endokrina organ.

  Kontraindikationer mot resektion av prostata:

  1. Förekomsten av exacerbationer av alla sjukdomar i urinvägarna.
  2. Sjukdomar i respiratoriska, kardiovaskulära system, som ligger i det dekompenserade steget.
  3. Diabetes mellitus.
  4. Blodsjukdomar (hemofili).
  5. Användningen av droger som spädar blodet (heparin, acetylsalicylsyra). En vecka innan operationen ska du sluta ta dessa mediciner.
  6. Sjukdomar förknippade med sköldkörtelproblem (hypotyroidism, tyrotoxisk goiter).
  7. Ålder. Människor som är äldre än 70 år är förbjudna att utföra sådan verksamhet.
  8. Maligna sjukdomar i kroppen.
  9. Rökare. Tre veckor före resektion av prostata måste du sluta röka.
  10. Åderbråck i testikeln (varicocele).
  11. Ankylos, noteras i höftledet.

  Funktioner av prostatektomi

  Före resektion av prostata identifieras ett antal egenskaper som bestämmer den mest lämpliga tillgången till prostata.

  Ett snitt görs längs den främre bukväggen. Prostatakörteln visualiseras i operativfältet. Resektion av del av körteln genomförs utan ligering av kärl som leder till prostata. Nu används denna metod för åtkomst sällan i samband med en stor traumatism.

  Förutom den föregående är åtkomst gjord på den främre bukväggen med ett streck från naveln på 1-1,5 cm och upp till skönhetsbenet. Kirurgerna korsar alla de kärl som matar körteln och tar helt bort prostatakörteln. Med denna åtkomst kan läkare enkelt inte röra nervplexuserna och kärl som påverkar urinering och erektion. Längden av en sådan operation är 3-4 timmar.

  Ett snitt görs mellan skrot och anus. I denna åtkomst finns det fler nackdelar än fördelar: en obekväm inställning till körteln, frekventa trauma hos nervplex och kärl, en brist på förmågan att ta bort de nödvändiga lymfkörtlarna. Det enda pluset av perineal dissektion är lokalisering av ärr där ingen ser dem. Operationen tar ungefär två timmar.

  För laparoskopi gör kirurgen flera hål, för kameran, ljus och verktyg. Bilden från kameran visas på monitorn, vilket visar hur hela operationen går. Denna metod ger bekväm tillgång till avlägsnandet av intilliggande lymfkörtlar, utan att påverka nervplexet. Varaktigheten av operationen tar inte mer än två eller tre timmar.

  Transuretral resektion av prostata (TUR) är den vanligaste metoden för resektion av prostata. Avlägsnande sker med hjälp av ett speciellt endoskopiskt tunt rör, i slutet av vilket det finns en kamera, ett belysningselement och en skärdel. Ett sådant instrument sätts in i urinröret. Därefter avlägsnandet av en del av prostatan utan störning av de omgivande kärlen och plexuserna. Vid sådan åtkomst varar resektion inte mer än en timme.

  Återställande av kroppen efter operationen

  Huvudproblemet hos män i den postoperativa perioden är problemet med att återställa en erektion. Nerver, som stimulerar erektionen, ligger nära prostatakörteln. Skador på dessa nerver sker sällan, men förekommer fortfarande i medicinsk praxis. Därför är återvinningsförfaranden efter operationen obligatoriska:

  1. Kegel övningar stärker bäckens golv, förbättrar funktionen hos hela reproduktionssystemet, kontroll urinering.
  2. frekvent samlag eller masturbation återställer snabbt sexuell aktivitet.

  En oral medicinering (Viagra, Cialis) blev en oersättlig medicin för att återställa potensen.

  Perioden för restaurering av en erektion efter en resektion av prostatakörteln tar i genomsnitt upp till ett halvt år.

  Möjliga komplikationer efter operation

  I den tidiga postoperativa perioden kan det vara oroande:

  • smärta i ärrområdet
  • smärtsam urinering
  • blodig urladdning under urinering eller öppen blödning (blödning under operationen uppträder ofta på grund av hemostas eller avstötning av den bildade scaben);
  • vattenförgiftning eller TUR-syndrom (orsaken till dess förekomst är ingreppet av en speciell substans i blodet som används för att bevattna urinröret under operation);
  • smärta i underlivet.

  I den sena postoperativa perioden kan det finnas:

  • Omvänd spermier kasta in i urinblåsan (retrograd ejakulation, kan det vara helt eller delvis, för patienten bär ingen fara, eftersom spermierna kommer ut i urinen, men för utformning av framtida avkomma är ett hot);
  • erektil dysfunktion
  • infertilitet;
  • erektil dysfunktion
  • urininkontinens
  • ärrbildning i blåsan;
  • postoperativ sårinfektion (denna komplikation är relaterad till felhantering aseptisk, slitstarka katetem visad lindad varbildning, feber, sjukdomskänsla) profylaktiskt postoperativt administrerade antibiotika;
  • ökad blodkoagulering som leder till bildandet av trombi, följt av deras blockering av stora kärl;
  • risk för återkommande sjukdom
  • brist på orgasm;
  • smärta under samlag
  • tomt utrymme vid platsen för den borttagna körteln, som ofta blöder (i sådana fall är Foley-katetern placerad i profylaktiska ändamål);
  • skada på ändtarmen, erhållen under operationen.

  De vanligaste konsekvenserna av operation för att ta bort prostata är erektil dysfunktion och urininkontinens.

  Erektil dysfunktion kan vara flera månader och försvinna sedan utan spår. Det beror allt på nerverna som kan skadas i operationen. Om minst en nerv lagras, återupptas den erektila funktionen. Tyvärr, om det var problem med styrka före operationen, kunde ingen förbättring förväntas efter det. Penisens känslighet blir densamma som före resektion. Efter operationen bör särskild vikt läggas vid återställande terapi.

  Urininkontinens är en ganska vanlig komplikation, men det inträffar flera veckor efter operationen. Orsaken till inkontinens kan vara en täppning av blodproppar i urinröret, fysiologiska egenskaper hos musklerna eller medicinsk fel. I första gången efter operationen finns det läckage av urin, en känsla av fullblåsning, frekvent uppmaning att gå på toaletten.

  Konsekvenserna av operationen är många, och de är inte alla mycket trevliga. Därför måste man väga för och nackdelar innan man tar till sig radikala behandlingsmetoder.

  Prostatakörteln är mycket liten i storlek, men det kan medföra många problem för kroppens hälsa. Med tiden började behandlingen, den korrekta förberedelsen för operationen och strikt efterlevnad av alla regler under återhämtningsperioden är garantin för hälsa och fortsättningen av ett fullständigt sexuellt liv.

  Prostatacancer - typer av operationer, indikationer och rehabiliteringsperiod

  När det diagnostiseras - prostatacancer, visar operationen av en tumör som ännu inte har kommit utöver sina gränser att utföras i steg 1 och 2. Men det finns fall där en operation är planerad att ta bort prostatacancer i 3 steg med stora skador. Kirurgisk avlägsnande av tumören i prostata, i synnerhet hos hankörteln, utförs hos män tillsammans med de omgivande vävnaderna och blåsorna som utgör kompositionen.

  Typer av operation för att ta bort prostata

  Behandling för prostatacancer - operativ eller konservativ. I det första fallet föreskrivs medicinering och hormonbehandling. Men ger bra resultat endast i de tidiga stadierna av cancer.

  I avancerade fall kan med kirurgiska ingrepp inte spridas av det drabbade orgelet och förstörelsen av cancerceller med spridningen av metastaser till andra närliggande system och organ. Annars kommer den snabba uppdelningen av celler senare att leda till spridningen till närliggande organ.

  Dessutom, efter operationen, kommer patienterna att ges en utbildning av kemostrålning. Behandling, som regel med prostatacancer - ett komplex. Men taktiken väljs av läkaren med hänsyn till patientens ålder, förekomst av andra kroniska återkommande sjukdomar i kroppen.

  I framtiden är ytterligare utförande möjlig:

  • laparoskopi;
  • ultraljudsmetod för inflytande på en tumör;
  • lymfadenektomi för excision av metastaser;
  • radikal prostatektomi för avlägsnande av prostata eller del av organet;
  • kryokirurgi för förstöring av cancerformiga neoplasmer genom förkylning genom att sänka temperaturen.

  Valet av denna eller den här metoden för operation påverkas direkt av cancerfasen, platsen för det patologiska fokuset, graden av skada, såväl organismens egenskaper som närvaron av metastaser.

  Om prostatacancer diagnostiseras kan det ordineras av en läkare att utföra:

  • radikal prostatektomi genom små snitt i underlivet;
  • laparoskopi genom att ta bort hankörteln;
  • minimalt invasiv laparoskopisk prostatektomi
  • radikal prostatektomi.
  1. Kryokirurgi är den mest sparsamma metoden för att utrota en malign tumör i prostata genom att införa en frysvätska för att sakta ner tillväxten av cancerceller, vilka efter frysning förlorar sin aktivitet, dvs. dö. Kryokirurgi indikeras till patienter:
  • i pensionsåldern
  • med låg effektivitet vid tidigare strålbehandling
  • i närvaro av kroniska sjukdomar, när radikal avlägsnande av tumören är omöjlig;
  • med förekomsten av prostatatumör i 1 eller 2 steg.

  Förfarandet ger generell anestesi med en varaktighet av upp till 2 timmar. Resultatet är en överlevnad på mer än 5 år hos patienter. Metoden är säker, påverkar inte angränsande organ, syftar till att eliminera endast det patologiska fokuset.

  Bland bristerna är det värt att notera:

  • möjligheten till urininkontinens
  • fusion av prostata väggar
  • utveckling av rektal dysfunktion i prostata
  1. Radikal prostatektomi som en metod för fullständigt eller partiellt avlägsnande av den drabbade körteln för lokalisering i prostata i syfte att fullständigt avlägsna detta organ. Kanske partiell excision av närliggande intilliggande vävnader, så att cancerceller inte börjar dela och sprida sig längre.
  2. Transvesikulär prostatektomi genom att dissekera blåsan.
  3. Perineal prostatektomi genom att komma åt de drabbade områdena av prostata, medan de utför snitt på blåsan.
  4. Ultraljudsmetoden genom att ta bort den drabbade vävnaden, vilket kan leda till ytterligare förstöring av prostata. På samma sätt behandlas prostata adenom.
  5. Laparoskopisk kirurgi idag förtjänade speciell popularitet som en lågt traumatisk metod med endast 2-3 stycken och lansering av en videokamera och instrument i prostatahålan för en fullständig bild av hela processen i monitorn. Metoden leder inte till komplikationer, det tillåter att hålla närliggande hälsosamma vävnader. Även om en läkare, laparoskopisk kirurgi för att ta bort prostatacancer - ett ganska jeweled och svårt jobb, kan endast utföras av erfarna kirurger. Dessutom krävs en ganska lång rehabiliteringsperiod, specialistens övervakning av patientens tillstånd och uteslutande för dispensarregistrering.
  6. Lymfadenektomi är redan tillämplig när metastaser uppträder och sprids till bäckens lymfkörtlar, vilket också kräver borttagning. Lymfadenektomi utförs på ett öppet och stängt sätt. När man utför en öppen metod genom att göra nedskärningar i underlivet och införa ett endoskop, infogas ett rör från sidan, är magen fylld med gas, och under övervakningsvideo övervakar kirurgen alla manipuleringar som utförs. Med den här metoden kan du eliminera de flesta metastaser, men det finns konsekvenser i form av gasning i magehålan, vilket kan leda till behov av ombehandling.

  Indikation för operationen

  Kirurgisk ingrepp på ett eller annat sätt ordineras för diagnos av cancer i prostata vävnader med progression av graden av cancer och uppenbara symptom på cancer. Det är viktigt för läkare att bedöma alla risker och eventuella komplikationer som orsakas av kroppen vid avlägsnande av prostatakörteln.

  Vilken grad av skada kommer att orsakas av kroppen vid dess resektion. Det kan finnas en inflammatorisk process som inte svarar på medicineringsbehandling eller uppträder i njurarna och patienten lider av urininkontinens eller retention med fördröjning och små portioner. I det här fallet finns det alla tecken på hematuri, närvaron av blod i urinen. Operationen är också tilldelad när:

  • akut kurs av prostatit tillsammans med komplikationer;
  • infektion i genitourinary systemet;
  • njurskador
  • fetma och övervikt.

  I vilka fall är prostataavlägsnande kontraindicerat?

  Resektion av körteln utförs inte om patienten har:

  • diabetes mellitus;
  • problem med hjärt- och respiratoriska systemet;
  • vid scenen av dekompensering av andra sjukdomar i urinvägarna;
  • maligna neoplasmer i kroppen;
  • åderbråck i testikeln
  • varicocele av testis;
  • inflammatoriska processer i höftledet;
  • sjukdomar i sköldkörteln;
  • hypotyroidism;
  • struma.

  Dessutom är borttagning av prostatakörteln förbjudet kirurgiskt av personer över 65 år med hemofili (blodsjukdom), som tar droger på tröskeln till blodet. 10 dagar före operationen bör de avbrytas.

  Vad är förberedelserna för

  Patienter med prostatacancerdiagnos bör genomgå ett antal förberedande förfaranden:

  • leverans av ett blod- och urintest för biokemi, koagulation;
  • Röntgenstrålar;
  • ultraljud;
  • en biopsi.

  Baserat på analysresultaten kommer läkaren att välja en lämplig acceptabel metod för att utföra operationen. Leveransen av testen ska utföras senast en vecka före utnämningen av operationen.

  Behöver också informera läkaren om behovet av att ta mediciner dagen innan för blodförtunning (särskilt aspirin), en annan blodprovstillgång samt individuell intolerans mot vissa komponenter.

  Det är möjligt att omdirigera till en anestesiologintervju, en kirurg för att välja en acceptabel taktik under operationen för att ta bort prostata och minimera eventuella komplikationer.

  Det rekommenderas att endast äta i flytande tillstånd på kvällen. På kvällen eller på morgonen sätta en rengörande emalj för avföring. På morgonen kan du inte äta och dricka vatten. Om det behövs, drick ett läkemedel, vatten ska bara berusas med små sippor

  Vad efter operationen?

  I efterrehabiliteringsperioden visas patienten viloläge, som vistas på en rörlig säng med syftet att vid behov transportera till intensivvården.

  För det första observerar doktorn återställandet av det allmänna hälsotillståndet, patientens medvetande, normaliseringen av andningssystemet, hjärtans rytm, tryck och puls. Efter avvikande från anestesi behandlas antiseptika med sår och stygn tills de är helt fulla. Healing. Förskrivna vitaminer, sparsam mat.

  Det viktigaste för män efter en operation på prostata är att återställa en erektion. Om nerver inte skadas, så är det ganska möjligt. Tillämpliga återställande förfaranden för Kegel för att stärka bäckensmusklerna, förbättra funktionaliteten hos reproduktionssystemet, normaliseringen av urinering. Att återställa samma sexuella aktivitet leder till frekventa sexuella handlingar, onani eller oral medicinering, till exempel Viagra, Cialis.

  Återhämtningsperioden tar upp till 1 år. Som med alla operationer är komplikationer möjliga. Under de första dagarna efter operationen är ärr mycket smärtsam, smärtsam urinering, det går ibland bort med blodpartiklar.

  Vidare är det möjligt att kasta sperma i blåsan, även delvis eller fullständig retrograd ejakulation, d.v.s. Spermoutgång tillsammans med urin. Detta är inte farligt och utgör inte ett hot mot patientens liv, men med uppfattning är det självklart redan svårt. Konsekvenserna efter operationen i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, erektil dysfunktion, blåsörrbildning förekommer ofta.

  Före operationen är det viktigt att noga analysera en godtagbar metod och konsultera en läkare. Prostatakörteln själv är liten i storlek, men den kan ge många problem till män.

  Endast tidig förberedelse för kirurgi med iakttagande av alla läkares villkor och föreskrifter samt återhämtningsperioden kommer att bidra till att bekämpa prostatacancer, upprätta ett fullständigt sexuellt liv och övergripande välbefinnande.

  Prostatacancer efter operation

  Inlagd av: admin 12/11/2016

  Prostatacancer är den vanligaste onkologiska sjukdomen hos äldre män som har korsat linjen vid 60 års ålder. Denna typ av onkologi är väl behandlingsbar och låter dig nästan alltid förutsäga sitt positiva resultat. Dock förvärras situationen av att prostatacancer utvecklas under mycket lång tid utan uppenbara symptom.

  Detta leder till det faktum att det redan diagnostiseras i senare stadier av utveckling, när tumören har trängt igenom väggen i prostata, har spridit sig till andra vävnader och organ, och detta försvårar i hög grad behandlingen och minskar risken för ett positivt resultat av det.

  Orsakerna till en sådan sjukdom undersöks inte grundligt, men medicinsk statistik hävdar helt klart att det finns ett antal faktorer som kraftigt ökar chanserna att utveckla prostatacancer. Huvudfaktorerna är:

  • Äldre ålder. Risken för prostatacancer ökar med åldern, särskilt efter åldern 50, och i åldern 70-75 år är prostatacancer nästan normal - mer än två tredjedelar av dessa män är sjuka.
  • Genetisk predisposition - män vars närstående har haft prostatacancer i unga (upp till 35-40 år) ålder är mycket mer sannolikt än andra att drabbas av denna sjukdom;
  • Ohälsosam livsstil - alkoholmissbruk, rökning och konsumtion av stora mängder animaliska fetter ökar risken för att utveckla prostatacancer. På risk är också män som leder en stillasittande livsstil och avstår från samlags länge.

  Orsaken till utseende och utveckling av prostatacancer kan vara andra faktorer, till exempel effekten av cancerframkallande ämnen i skadlig produktion, men huvudämnet är fortfarande ålder. Så, fyrtio år på 10.000 män diagnostiserade ett fall av prostatacancer, enligt till uppnåendet av 60 år, denna siffra ökade med 100 gånger, och efter 75 år av prostatacancer kan detekteras vid var och en av den åttonde.

  Därför bör äldre män regelbundet besöka en urolog och årligen ta ett PSA-test - ett prostataspecifikt antigen och om koncentrationen är långt ifrån normal är detta ett tillfälle att genomgå en detaljerad undersökning.

  Symptomatisk av prostatacancer

  Prostatacancer är en mycket lång tid utvecklas i hemlighet, nästan ingenting inte visa sig, och om det finns vissa symtom som liknar symtomen på andra mindre allvarliga sjukdomar, såsom prostatit. Därför detekteras i de flesta fall denna typ av onkopatologi redan i de sena stadierna, när tumören har ökat avsevärt och slog närliggande vävnader - den har metastasiserats.

  Med tanke på denna sekretess av sjukdomen är det väldigt viktigt att känna till de tecken som kan prata om utvecklingen av cancer. Det är nödvändigt att genomgå en undersökning om följande situationer uppträder regelbundet:

  • Efter urinering urin spontant spontant
  • Brutit ut urineringsprocessen - strålen blir trög och ojämn, och processen i sig kräver avsevärd spänning och ger inte fullständig lindring.
  • Urinen att urinera blir allt vanligare, särskilt på natten.
  • Det finns brännande smärtor vid urinering och utbrott av spermier;
  • I den utsöndrade urinen är blodproppar synliga - hematuri utvecklas;
  • Regelbundna bäckensmerter uppträder i bäckenregionen, nedre delen av ryggen och sårbenet, som inte kan avlägsnas med konventionella smärtstillande medel.

  Med utvecklingen av cancerprocessen, över tiden, generella symptom som är gemensamma för alla cancerformer - ökad trötthet, minskad aptit och därmed en kraftig minskning av kroppsvikt.

  Stage av prostatacancer

  Liksom alla andra är prostatacancer uppdelad i 4 steg, som var och en motsvarar ett visst tillstånd.

  Steg ett. Tumören är mycket liten och kan endast detekteras med en detaljerad hårdvaruundersökning på modern utrustning. Små knutformationer kan ses endast vid skanning av prostata på en dator eller magnetisk resonanstomografi.

  Om du har turen att identifiera sjukdomen i detta skede är behandlingssprognoserna mycket gynnsamma - med sällsynta undantag är alla sådana patienter helt läkt och lever ett hälsosamt hälsosamt liv.

  Steg två. Tumörens storlek kan detekteras med hjälp av transuretral ultraljud. Vid detta tillfälle har tumören ännu inte trängt in i körteln och har inte metastaserat, så patientens tillstånd är ganska normalt. Liksom i första etappen är förutsägelserna gynnsamma - tumören är väl behandlingsbar och sannolikheten för en fullständig återhämtning är nästan hundra procent.

  Den tredje etappen. Tumörens storlek är ganska signifikant, infiltrationen av cancerceller utanför kapseln i prostatakörteln är märkbar. På detta stadium påverkar cancercellerna de vesiklar och närliggande vävnader, vilket komplicerar behandlingen något och försvårar förutsägelserna avsevärt. Den femåriga överlevnaden för sådana patienter ligger inom 50%.

  Steg fyra. Tillståndet är mycket tungt - en stor tumör, trängde in i körteln och slog närliggande organ. Dessutom ger tumören ett stort antal metastaser i hela kroppen - lever, njurar, lungor och jämn benvävnad.

  Med denna utveckling av händelser är det inte nödvändigt att prata om botemedel. Behandlingen är palliativ och tjänar till att sänka tumörutvecklingen och lindra patientens lidande. Som regel bor patienter med fjärde etappen av prostatacancer inte mer än 2-3 år och ibland ännu mindre.

  Behandling genom operativa metoder

  Om det inte finns kontraindikationer, i prostatacancer, är kirurgisk avlägsnande av tumören med PSA-kontroll efter operationen oftast ordinerad, ibland tillsammans med prostata och även med regionala lymfkörtlar. Denna operation kallas en radikal prostatektomi. Det är mycket effektivt, men bara om tumören ännu inte har lämnat prostata kapseln och inte har metastasiserats i närliggande vävnader och organ.

  Före operationen genomför läkaren en noggrann undersökning och, beroende på bevis, välja en av de tre viktigaste metoderna för ingripande - prostatektomi, radikal prostatektomi, eller använda metoden för "Da Vinci". Denna metod är tyvärr inte möjlig i alla kliniker på grund av den höga kostnaden för utrustning, men bakom det är framtiden otvetydig.

  Drift med Da Vinci-enheten gör att du kan utföra de mest komplexa operationerna med minimalt trauma och högsta noggrannhet (under datorstyrning), otänkbar med en öppen metod för intervention. Och även vid sådan operation uppstår allvarliga komplikationer, ibland irreversibla.

  Drift, konsekvenser

  Operationen att ta bort prostatakörteln syftar till att härda en dödlig sjukdom och för det mesta lyckas klara sin uppgift, men det finns obehagliga konsekvenser som molnet är resultatet av läkning.

  Prostatektomi, i tidig postoperativ period leder till:

  • Förekomsten av cicatricial smärta;
  • Tillfällig hematuri - observerad spottning vid urinering. Ibland kan, med avstötning av den bildade skottet eller på grund av individuell hemostas, inre blödning uppträda, vilken emellertid lätt elimineras;
  • Vattenförgiftning och TOUR-syndrom;
  • Smärtsamma känslor, speciellt akut kände i underkroppen.

  Men uppstod prostatacancer efter kirurgi komplikationer ganska snabbt normalisera på egen hand, även utan extern hjälp, vilket inte är fallet med den systemiska karaktären hos de komplikationer som uppstår senare, men på samma gång, de är stabila och svåra att disponibel i naturen. Vanligtvis är detta:

  • Problem med erektilfunktionen - det är starkt undertryckt, och ibland störs fullständigt;
  • I prostatacancer kan borttagning av körteln leda till infertilitet, och om det vid behandling krävs en orkektomi (borttagande av testiklar) är infertilitet garanterad och oåterkallelig.
  • Överträdelse av blåsans funktion. Urininkontinens efter prostatacanceroperation observeras ganska ofta. Detta beror på trauman av organets muskelvävnader och kontrollens nervändar.
  • Ökad koagulering och blockad trombos av stora blodkärl, vilket är mycket farligt;
  • Smärtsamt samlag med en suddig orgasm eller utan det alls;
  • Situationen med kasta av partiell vätska i motsatt riktning - in i blåsan;
  • Komplikationer av infektiös natur i samband med installation av en kateter - suppuration och generell sjukdom, åtföljd av en kraftig ökning av kroppstemperaturen;
  • Konsekvenser av trauma i ändtarmen.

  I högsta grad elimineras sådana komplikationer helt. I de flesta fall kommer de att normalisera sig själv och till och med inom en snar framtid, men dysfunktionen i genitourinary systemet kräver seriös, ofta kirurgisk behandling, annars behöver man inte tala om återhämtningen.

  Erektil dysfunktion

  Efter avlägsnande av prostatakörteln, uppträder erektil dysfunktion som regel omedelbart och inom några månader ökar tills dess fullständiga brott. Det sistnämnda är inte nödvändigt, erektionsförlusten uppträder endast om nervändarna intill prostata är skadade, men om det händer är det nästan omöjligt att normalisera erektilfunktionen.

  Oftast, med borttagning av prostatakörteln, är den viktigaste komplikationen svår blödning i tid och efter operationen. Ibland är blödningen så svår att det kräver en transfusion av donatorblod.

  Denna situation är lyckligtvis sällan händer - inte mer än tre patienter av 100 drivs, men det är mycket farligt eftersom det kan leda till blockering av blodproppar i urinblåsan kanaler. Med denna utveckling av händelser krävs en separat operation - endoskopisk eller till och med öppen typ.

  Problem med urinering

  För det mesta, med prostatacancer, utvecklas sådana processer på grund av försvagningen av blåsans muskelvävnad, som inträffar före operationen och efter det intensifieras bara. Orsaken till problem kan vara skador, mottagna under operationen, men det händer mindre ofta.

  Oftast, i postoperativ period, lider patienter av inflammatoriska processer av infektiös natur. Dessa kan vara - pyelonefrit, akut prostatit, orkoepidymit etc.

  Om operationen utfördes på ett öppet sätt är komplikationer associerade med penetration av urinpartiklarna genom sömmarna möjliga. I denna situation krävs noggrann antiseptisk behandling och antibiotikabehandling.