Huvud
Analyser

Prostataavlägsnande med laser: Kärnan i proceduren, de viktigaste procedurerna för operation och eventuella komplikationer

Adenom i prostata är inte ovanligt hos män över 50 år.

Det kräver obligatorisk behandling, eftersom den ökade storleken på prostatakörteln stör karlens urin och sexuella funktion och orsakar också andra komplikationer.

Det mest effektiva sättet att behandla prostata adenom är kirurgi, med hjälp av vilken den expanderade vävnaden avlägsnas.

Det finns olika tekniker för att utföra operationer som minskar volymen av prostatakörteln. Bland dem, i urologi, blir de som utförs med laserstrålning mer och mer snabbt.

Laserinstallationer i medicin började användas för första gången på 70-talet av förra seklet. Framgångsrik behandling av olika sjukdomar med en laser ledde till framväxten av nya anläggningar som förbättras varje år.

Lasern används i olika områden av medicinHan behandlar inflammatoriska processer, tar bort fysiska defekter i huden (vårtor, fläckar, papillomavirus, etc...), diagnostisera sjukdomar, som används inom kirurgin. När operationer på organen, lasern inte bara skär, men också löda vävnad, gör det möjligt att göra utan att rutiner och avlägsnande av suturer.

I urologi utförs prostata av laser genom flera metoder, varav en del utförs på grundval av traditionell operation och den andra - innovativa utvecklingen. Låt oss kortfattat överväga kärnan i var och en av dem.

Beskrivning av förfarandena:

 • Kontakta laserförångning. Denna metod anses optimal i närvaro av neoplasmer på prostata körteln (adenom) på upp till 30 ml. Förfarandet utförs med användning av två typer av laser: kaliumtitanylfosfat och litium-triborat. Operationen utförs genom endoskopisk metod genom transuretral tillgång. Den gröna laserstrålen tränger in i prostata adenom till ett djup som inte överskrider 1 millimeter. Det värmer vävnaderna till flera hundra grader, vilket resulterar i att de avdunstar, så att neoplasmen indunstas skikt för skikt. En optisk enhet insatt genom urinröret gör att kirurgen kan se alla manipuleringar på monitorn, vilket gör operationen mer kvalitativ. I medicinsk praxis har denna metod ett andra namn - fotoselektiv förångning.
 • Laserablation. För operationen används en holmiumlaser. Kärnan i metoden är förstörelsen av överskott av prostatavävnad, vilket minskar lumen i urinrörets prostatiska del. Tillgång till operation är transuretral. Lasern verkar på överskott av vävnad, vilket orsakar nekros av celler. Döda celler utsöndras från kroppen med urin, en man kan observera dem i form av flingor, 1-3 mm i storlek.
 • Laser-enukleation. Denna metod består i fullständigt avlägsnande av prostata med en laser, operationen använder en holmiumlaser. Prostatan separeras från kapseln och krossas i separata fragment som är lätta att ta bort. Tyger krossas med ett speciellt verktyg - en morcellaster. Kirurgiska ingreppstekniken skiljer sig inte från adenomektomi, men med hjälp av en laser som ett instrument reduceras risken för postoperativa komplikationer. Förfarandet anses vara det svåraste och dyrt.
 • Laser kontakt resektion. Denna metod liknar transuretral resektion av prostata (TUR), men i stället för en elektrisk slinga med en holmiumlaser. När laserresektion effektivt tar bort stora mängder adenom, vilket eliminerar hindret för urinflödet. Dissected partiklar av prostata adenom förekommer i blåsans hålighet, och sedan extraheras med hjälp av specialverktyg. Den höga temperaturen hos laserstrålen cauterizes kärlen under operationen, vilket utesluter kraftig blödning.
 • Laserinterstitiell koagulation. Metoden används om prostata adenom är liten i storlek. Syftet med operationen är att vidga urinrörets lumen genom att korrigera volymen hos körteln. Med hjälp av laserskärningarna görs, under vilken partiell förstöring av prostata vävnaden inträffar, är snitten själva senare ärrade. Effektiviteten av denna metod beror direkt på kroppens förmåga att läka och läka sår, därför används det i urologiska metoder mindre ofta än andra metoder.

Fördelar med att använda en laser:

 • Operationer som utförs med en laser är mindre smärtsamma och utan blödning. Laserskalpelet gör skär på huden med en bredd på ca 0,01 mm. Skärdjupet 1 till 3 mm. Temperaturen i stället för bestrålning når nästan 400o C. Således brinner vävnaderna vid kontaktplatsen med strålen direkt, delvis avdunstar. Detta eliminerar blödning av blodkärl, liksom möjligheten till smittsam infektion med patogen mikroflora under operationen.
 • Ett antal metoder för behandling av prostata med en laser utförs under lokalbedövning, vilket utesluter belastningen på hjärtat och allergiska reaktioner mot anestesi. Efter avlägsnande av prostata av lasern, är återfallet praktiskt taget eliminerat och återhämtningsperioden är kort och mindre smärtsam.
 • Laserkirurgi, till skillnad från kirurgisk ingrepp, förvärrar inte kraften och minimerar antalet komplikationer.

Laserprostataavlägsnande rekommenderas för patienter som lider av prostatahyperplasi. Beroende på volymen av adenom och graden av störning av funktionen av urinering väljer läkaren en eller annan metod.

Trots de uppenbara fördelarna med operationen med hjälp av en laserstråle kan ingen kirurg garantera att man kan göra utan komplikationer.

Bland de ogynnsamma konsekvenserna är följande:

 • återfall (prostatahyperplasi kan uppstå igen om 5-10 år);
 • ärrvävnad, vilket leder till förminskning av urinröret;
 • erektil dysfunktion, men i kirurgi med en laser är denna sannolikhet mindre än med traditionell TUR;
 • retrograd ejakulation (slår sperma i urinblåsan).

För att undvika komplikationer bör all kirurgens rekommendationer i den postoperativa perioden observeras strikt. Om en månad behöver du undvika fysisk aktivitet, du kan inte gå in för sport. Cirka två veckor rekommenderar läkare att avstå från sex. Du bör ta föreskrivna läkemedel och dricka mycket vatten. Beroende på vilken metod som används för att behandla prostata bestäms individuella rekommendationer.

Avlägsnande av prostata med en laser är inte billigt och utförs inte på alla kliniker. Detta beror på att utrustningen är dyr och endast kan köpas av stora medicinska centra, men fördelarna med behandlingen som lasern ger rättfärdigar priset.

Genomsnittliga priser för Ryssland:

 • Laserförångning av prostata - 45 000 rubel;
 • Laserkontaktresektion - 65 000 rubel.

Priset för en operation beror på många faktorer: klinikens läge och status, ytterligare tjänster (diagnostik etc.), kirurgens kvalifikationer, operationens komplexitet, sjukdomens allvar och andra.

Drift av prostatitlaserns pris

Varje operation för att avlägsna prostata adenom återställer normal urinering. Det förhindrar retention av urin och ofullständig tömning av blåsan. Endast de områden som direkt smalnar lumen i urinröret kan skäras ut.

Allmän information

Eftersom det är mycket svårt att leva ett fullvärdigt liv med prostata adenom syftar operation för att avlägsna okontrollerad bevuxen prostatavävnad, förträngning i urinvägarna och förhindra fysiologisk process av urinering, menas att ta bort bör inte hela prostata, men endast den del som ger trycket på urinröret.

Det finns två typer av grundläggande operationer för att avlägsna adenom i prostata:

 • transuretral resektion av prostata, förkortad som TUR;
 • transvesikal eller chrespuzyrnaya, adenomektomi.

Laserförångning av adenomen i prostatakörteln, i vilken nedskärningar inte utförs på kroppen, är särskilt framgångsrik. Vilken typ av behandling som ska ordineras beror på patientens välbefinnande, närvaron av andra sjukdomar, prostata storlek och volym. Först efter att alla faktorer har vägrats, kommer läkaren att besluta om behandlingen.

I prostata krävs adenom operation i fall där tydligt uttalade oegentligheter i urodynamik, såsom: ökade residualurin delen i håligheten av blåsan, det finns episoder av akut urinretention, möjligen förenar de renala komplikationer såsom pyelonefrit, urolitiasis, infektion, hydronephrosis. Nyresvikt kan utvecklas.

Transuretral resektion

Huvudoperationen för att avlägsna adenom i prostatan är TUR (transuretral resektion), den kallas också endoskopisk resektion av prostata. Denna intervention är en högteknologisk. Vid utförandet av denna operation placeras patienten på bordet på ryggen, benen är böjda på knäna och spridda ihop.

 1. Resektoskop, ett specialverktyg, sätts in av läkaren i den yttre öppningen i urinröret och går vidare till blåsan. Kontroll över alla handlingar hos läkaren är visuell.
 2. Resektoskop arbetar som en rakkniv, avlägsnande ( "rakning") stycken av pankreatisk vävnad och sedan tillbringar koagulering av blödande kärl, dvs bränning.
 3. Vävnaden som avlägsnas av ett resektoskop skickas till läkarmorfologen för identifiering av maligna celler.
 4. När transaktionen avslutas, längs urinröret in i urinblåsan monterad kateterröret är av silikon eller latex, för det kommer att strömma in i urindräneringspåse.

I denna operation finns inga vävnadssnitt och tiden som spenderas på sjukhuset reduceras.

Kavitetsoperation

Avlägsnande av prostata adenom med transvesikal adenomektomi utförs genom en sänkning av bukhinnan och blåsan mellan puben och naveln. Detta är en öppen kavitetsmetod, där alla vävnader och organ som sänker tillgången till adenomen dissekeras.

Läkaren når bukspottkörteln och lyfter adenomens noder med fingret. Genom urinröret in i urinblåsan katetern införs, om så är nödvändigt, kan sättas in i dräneringsröret och dessutom till katetern, är det ut via manöversektionen utåt.

Under en sådan behandling är patienten på sjukhussängen längre.

För närvarande finns ett alternativ till en öppen kirurgisk metod för behandling av bukspottskörtel adenom. Även i jämförelse med den traditionella sparsamma TUR-tekniken har laserförångning allvarliga fördelar.

Den stora fördelen med denna metod är att den utförs inte under generell anestesi, men lokalbedövning är tillräcklig. Rehabiliteringsperioden är kort, andelen återfall är mycket lägre än med andra behandlingsmetoder.

Mänskligheten drabbar inte praktiskt taget, och retrograd utlösning sker ej. Av all teknik är den minst invasiva och mindre traumatisk, som har den enda, kanske bristen, avsaknaden av avlägset material och omöjligheten av sin studie om histologi.

Laserförångning

Laseren i urologi har använts i mer än femtio år, dess första applikationer var inte helt framgångsrika, åtföljda av svåra ödem i vävnaderna och behovet av att använda katetern under lång tid.

Med dagens utveckling kan du ta bort adenomen på en fundamentalt ny metod - förångning, det vill säga avdunstning av vävnader.

Kirurgisk behandling av prostataadenom med metoden för laserförångning är en endoskopisk metod, eftersom insatserna inte genomförs under hela avlägsnandet, hela proceduren utförs genom urinrörets lumen.

Laserstrålning är fokuserad vid någon punkt av hyperplastisk vävnad och avlägsnas av en riktad laserstråle. Vaskulär koagulering sker under borttagningsprocessen. Eftersom strålningsdjupet är endast 1 mm avlägsnas vävnaderna genom indunstning genom skikt. Kirurgen kontrollerar borttagningsprocessen visuellt.

Operationen varar ungefär en timme. Om prostataformen är måttlig påverkas inte blåsans funktion kraftigt, det kan inte vara nödvändigt med en kateter.

Patienten kan användas på poliklinisk basis. Om du arbetar i stillastående, så inom en dag. Därefter observerades han hos sin doktor vid polykliniken.

Postoperativ period

För den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostataadenom är det karakteristiskt att upprätta ett system för bevattning av blåsans hålighet med desinfektionslösningar av furacilin-typen.

Tvättvätskan går in i blåsan en efter en, strömmar genom en annan kateter eller genom ett cystomirör i urinuppsamlingen. I detta fall tvättas små blodproppar ut. Ett sådant system kan installeras av en läkare i 2-3 dagar, men minst några timmar.

Det kan vara en stark uppmaning att urinera, men det här provoceras av närvaron av en kateter.

Efter några timmar (1,5-2) efter kirurgisk behandling av BPH, i frånvaro av emes och illamående, kan dricka vatten utan gas fram till kvällen av dagen drifts tillåtet att dricka cirka en och en halv liter. Du kan börja äta endast dagen efter operationen, ibland på kvällen samma dag. Skarpa, saltade och liknande rätter kan inte konsumeras, du måste dricka upp till tre liter vätska under dagen.

Antibiotisk terapi varar i 10 dagar, åtminstone under en tidsperiod, förekomsten av komplikationer och arten av vanliga sjukdomar.

Efter TUR extraheras kateteret i två till fyra dagar. Om en adenomektomi utfördes, en vecka och en halv senare, förutsatt att blåsan är "tätt" sys.

Stark uppmaning att urinera hålls 7-9 veckor. Blandningar av blod upp till tre veckor kan vara närvarande i urinen. I detta fall bör fysisk ansträngning undvikas och förbrukas mer flytande utan gas.

Den mest effektiva laserprostata adenomavlägsnande: kostnad och recensioner

Bland de äldre män av alla tre lider av en adenom och regelbunden prostata inflammation, som åtföljs av en onormal tillväxt av prostatakörteln. Tydliga tecken på problem med prostata är svårigheter med urinering, smärta och brännande samt relaterade problem i könsorganet. Om sjukdomen inte ger upphov till medicinsk behandling, föreskriver läkaren kirurgiskt ingrepp.

Modern medicin står inte stilla, så operation för prostata adenom innebär inte bara tillämpningen av traditionella tekniker utan också användningen av ny teknik. De kan vara alla typer av plasma, radiovågor och laserstrålar, många av dem garanterar ett 100% resultat i bara en session i proceduren. Laseravlägsnande är den mest populära operationen, på grund av de minsta riskerna och hög effektivitetsprocent.

Funktioner och fördelar med operationen

För att förstå hur effektivt avlägsnandet av prostata adenom med en laser behöver du bekanta dig med de specifika effekterna av proceduren på sjukdomsplatsen, liksom med de föredragna skillnaderna i laseravlägsnande. Idag används denna relativt nya teknik allmänt i urologi. På andra sfärer av medicin började laserterapi sin existens på 70-talet av förra seklet.

Ett speciellt kännetecken för laserterapi är införandet av en "grön laser", när fiberoptisk kabel av den finaste strukturen ger energi till läsplatsen. Kabeln släpps genom kanalen för urinering, vilket innebär att laserkirurgi inte kräver ytterligare resektion. Först utförs excisionen av den expanderade vävnaden från mitten av körteln, den ligger i närheten av blåsan.

Lasern samtidigt med avlägsnande av överflödiga vävnader förseglar kärl, under en minut ca 2 gram av den drabbade vävnaden avlägsnas. En sådan effekt kan inte visas med någon annan teknik. I medicin kallas en sådan operation laserförångning, som används även med den största tillväxten i körteln. För att bedöma möjligheten av laserkirurgi att ta bort adenom är det värt att bekanta sig med dess fördelar:

 • snabba resultat;
 • frånvaro av blod och kvarvarande ärr;
 • kort kateterisering respektive sjukhusvistelse;
 • snabb återhämtning;
 • inget behov av anestesi
 • låg andel risker.

Dessutom är denna kirurgiska metod tillåten även för personer med den första typen av diabetes, med högt blodtryck och låg koagulering. Nackdelen med operationen kan betraktas som kostnaden, doktorer hänvisar till minus avsaknaden av möjligheten att studera det histologiska materialet.

En annan stor fördel med laseroperation för prostataadenom är frånvaron av risker för att påverka människans styrka och hans sexuella funktioner.

Indikationer för laseroperation och priser

Under senare år har borttagning av adenom med laserutrustning utförts på flera sätt - laserablation, enukleation, förångning och resektion. Laserutskärning av vävnader är en minimalt invasiv teknik, alla 4 typer av sådana operationer har sina indikationer och kontraindikationer för användning. Den nyaste metoden är förångningsmetoden, som beskrivits tidigare.

Allmänna indikationer för alla metoder för laserbehandling av adenomer är:

 • stagnation av urin och försämrat hennes utflöde;
 • hematuri;
 • förekomsten av infektionssjukdomar vid ett akut stadium
 • diagnos - akut njursvikt.

I de mest försummade fallen är körtelens överväxt så stor att den helt täcker lungorna i urinvägarna, varigenom patienten inte kan urinera. Innan proceduren startas skickas patienten för grundlig diagnos för leverans av blod, urin, vävnadsbiopsi och ultraljud.

Varje procedur för laseroperation förutsätter ett visst transaktionspris:

 1. Laser enukleation - denna typ av operation har de bästa recensionerna från medicinska specialister, det andra namnet på operationen låter som HoLEP-borttagning eller Holmium laser enucleation. I Ryssland kommer en sådan operation att kosta från 30 till 40 tusen rubel.
 2. Laserförångning är den senaste typen av laseroperation för adenom, som redan har utmärkta rekommendationer från specialister. Kostnaden för operationen kan vara olika beroende på kliniken och regionen där den ligger.
 3. Laserresektion - den här metoden för operationläkare är lika med driften av TUR, men endast borttagning utförs av laser HoLRP. Denna teknik används för en liten mängd körtel. Medelpriset fluktuerar runt 50-100 tusen rubel.
 4. Plasmaablation - i detta fall utförs effekten med hjälp av plasma, vilket innebär lokal förbränning av patologiska vävnader. Kostnaden kan också variera mycket beroende på typ av ablation, hur det utförs, kliniken och regionen i landet.

Enligt recensioner låter både läkare och män laseravlägsnande av förstorad prostatavävnad den mest smärtfria, snabba och säkra operationen och återvänder till mannen sin tidigare nivå av livskvalitet. Den minsta tröskeln till operationskostnaden är 30 tusen rubel, den största - 150 tusen rubel.

komplikationer

Liksom alla andra metoder för prostata adenomoperation kan laser excision också förmoda riskerna med komplikationer. Specialister påpekar samtidigt att laseravlägsnande är en av de minst traumatiska operationerna med en minsta andel av riskerna.

Följande komplikationer anses vara risker:

 • operationen garanterar resultat i 5-10 år, varefter det finns risk för återkommande adenom
 • Utvecklingen av retrograd ejakulation, i ett så formidabelt tillstånd, kan spermier släppas in i blåsan;
 • på grund av ärr på urinröret kan det smala
 • Det finns fortfarande en liten andel risker för att utveckla erektil dysfunktion.

För att undvika sådana konsekvenser måste patienten strikt följa alla instruktioner från specialisterna före operationen, under genomförandet och även under rehabiliteringsperioden. Läkare kan ordinera en läkemedelsförlopp och rekommenderar även en man att dricka mycket vätskor, samtidigt som man observerar fullständig sexuell vila.

Hantera prostata adenom vid något stadium av dess utveckling kan vara så länge som dess vävnader är godartade. Det är mycket viktigt för en man att inte starta neoplasmsprocessen, men att börja behandlingen omedelbart efter manifestationen av tecken på sjukdomen. När som helst kan adenom utvecklas till cancer, vilket är obotligt.

Effektiva moderna metoder för behandling av prostatit hos män

I den moderna världen vet varje man om prostatit. Efter fyrtio år börjar denna sjukdom få fart och enligt statistiken, efter femtio år, påverkar denna sjukdom var tredje manliga representant.

På grund av ovilja att se en läkare när de första symptomen på sjukdomen, liksom i asymtomatisk sjukdom, lejonparten av män med en historia av inflammation i prostatakörteln, läkare har kommit till den kroniska formen, är det svårt att bota.

Moderna metoder för behandling av prostatit kan ge goda resultat vid behandling av denna sjukdom, kan prostatan återställa funktionen och förhindra utvecklingen av sjukdomsåterfall.

Det är emellertid inte alla som kan klara längden på de medicinska förfarandena och noggrann uppföljning av den ordinerande läkarens utnämningar. Och med lindring av tillståndet är det ofta en avvikelse från den valda behandlingsregimen, vilket bara förvärrar situationen.

Finansiella investeringar i terapiprocessen är också ganska tunga.

Därför noga med att inte starta sjukdomen och med de första signalerna från prostatan, uttryckt i att reducera stråltryck vid urinering, smärta i nedre delen av buken, omedelbart kontakta läkare.

Det är önskvärt att män efter fyrtio år åtminstone en gång per år besöka en urolog för förebyggande observation och passage av laboratorietester.

Klassificering av sjukdomen

Det amerikanska nationella institutet för hälsa delar prostata inflammation i fyra typer: akut prostatit, kronisk bakteriell, kronisk med bäckensmärta och asymptomatisk.

Eftersom orsakerna till utvecklingen av dessa arter är uppdelade i smittsamma och icke-infektiösa, kommer också sättet att behandla sjukdomen att skilja sig.

diagnostik

För att utse en fullvärdig terapi måste läkaren bestämma orsaken till sjukdomen.

Efter att patienten konsulterat en läkare undersöks en patient med palpation av prostata för att bestämma storlek och tillstånd.

Nästa han kommer historia av sjukdomen, när och under vilka orsakar patienten insjuknade och utses av laboratorietester av urin (totalt och bakteriologisk), ett blodprov för PSA och totalt studiet av prostatakörteln sekret.

För att utesluta sjukdomens infektiösa natur tas ett smet från urinröret. I vissa fall, ultraljudsundersökning av prostata och cystoskopi.

Behovet av dessa eller andra undersökningar bestäms av den behandlande läkaren.

Metoder för behandling

Behandling av prostatit är ofta konservativ. I försummade fall, när prostatakörteln inte längre uppfyller sina funktioner och dess storlek hindrar patienten från att leva fullt ut, utförs en operativ ingrepp.

Konservativ behandling menar med en läkemedelsbehandling, användning av sjukgymnastik behandlingar, massage, terapeutiska övningar för att återupprätta blodflödet i lungkretsloppet.

Nya metoder för behandling av prostatit inkluderar åtgärder såsom införande av stamceller direkt i den skadade prostatavävnaden, laserterapi, akupunktur, hirudotherapy, akupunktur, hypnos och mycket mer.

Alla nya metoder skiljer sig fundamentalt från traditionella, men de är inte särskilt populära på grund av det höga priset och tillgängligheten.

Medicinsterapi

Beroende på orsaken som orsakade sjukdomen, föreskrivs medicinering. I närvaro av ett smittämne är antibiotika obligatoriska: Amoxicillin, Ciprofloxacin eller andra, enligt indikationerna.

För avlägsnande av inflammation och för analgesi föreskrivs icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel: Diklofenak, Ibuprofen och andra.

Konsekvenser efter operation med en laser på prostata adenom

Idag i medicinsk praxis för behandling av godartad prostatahyperplasi används ofta olika läkemedel. I vissa fall finns det emellertid inget sätt att undvika kirurgisk ingrepp. I det senare fallet är en av de mest populära operationerna avlägsnandet av prostata adenom av lasern.

En godartad tumör utvecklas vanligtvis hos män över 40 år. När det utvecklas skapar det många problem: patienten upplever svårigheter att urinera, manifesteras som en försening i urin, smärta och liknande. Konsekvensen av denna sjukdom är ofta impotens och till och med malign neoplasma.

Allt ovanstående leder till följande slutsats: behandling av prostata adenom bör startas så snart som möjligt tills patologi har förvärvat en mer allvarlig karaktär.

Indikation för kirurgisk ingrepp

Som redan nämnts utförs behandling av godartad hyperplasi huvudsakligen med hjälp av läkemedelsbehandling som syftar till att undertrycka utvecklingen av tumören och de symptom som den åtföljs. När detta tillvägagångssätt inte förbättrar patientens liv kan läkaren ordinera en kirurgisk ingrepp.

Dessutom utförs operationen i följande fall:

 • i urinvägarna penetrerad infektion;
 • akut njursvikt upptäcks;
 • hematuri och / eller urinretention diagnostiseras.

Dessutom används en liknande behandlingsmetod om adenomen har nått en storlek som helt blockerade urinvägarna, så att mannen inte kan tömma blåsan.

För att kontrollera patientens tillstånd föreskrivs ett biokemiskt blodprov och urinkultur. Därefter skickar den till ultraljudet, där urinvägarna är kontrollerade. Dessutom utvärderar läkaren restnivån av urin. Om informationen som erhållits inom ramen för andra diagnostiska åtgärder är otillräcklig utförs en biopsi av prostatakörteln.

Typer av laserkorrigering

Beroende på vilken typ av apparat som används vid laseravlägsnande av tumören, såväl som diagnostiska data, tilldelas olika typer av laserkorrigering.

Laserablation

Operationen utförs med hjälp av en anordning som bränner prostata adenom och därigenom frigör urinröret från trycket och symptomen på sjukdomen lindras. På tumören som ett medel verkar plasma på små områden av tumören. Detta gör att du kan utföra operationer utan att skada närliggande organ och vävnader.

Denna typ av ingrepp är i sin tur uppdelad i två typer:

Under proceduren levereras en laserstråle direkt till tumören som värmer neoplasmen. På grund av detta börjar det gradvis att förångas. Efter en sådan intervention är nivån av blodförlust minimal. Dessutom behöver man inte skölja patientens urinblåsa med hjälp av skadliga kemikalier. Den senare omständigheten är särskilt viktig för de män som behöver behålla sexuell funktion.

Laserablation används ofta för att behandla adenom i den äldre generationen, eftersom det är en minimalt invasiv metod och utförs under lokalbedövning, vilket undviker ytterligare komplikationer. Dessutom leder det väldigt sällan till negativa konsekvenser i form av hematuri eller akut retention av urin.

Eftersom förfarandet brinner individuella vävnader, kan de senare tränga in i blodomloppet genom små kärl. Som ett resultat uppvisar patienten symtom som symboliserar kroppens berusning. Med en riklig dryck passerar denna komplikation av sig själv. Laserablation är kontraindicerad hos män med nedsatt njurfunktion.

Laser-enukleation

Laserukleation är ett förfarande för att avlägsna adenom. I den här venen liknar den en öppen operation, förutom att efter en signifikant lägre andel komplikationer observeras. Denna procedur används i fall då tumören har nått en stor storlek.

Som i föregående fall finns det två typer av laser-kärnbildning:

Interstitiell laserkoagulation

Bakom det här svåra att uttala namnet ligger ett relativt enkelt kirurgiskt ingrepp. Innan du börjar ta bort tumören, gör doktorn flera punkter i blåsans slemhinna och / eller övervuxna vävnader. Sedan, i de färdiga hålen, sjunker en laser som har en direkt effekt på neoplasmen.

Detta leder till vävnadsatrofi, på grund av vilken adenomets storlek i prostaten gradvis minskar. Som ett resultat reduceras trycket som utövas av tumören på urinröret, så att mannen lätt kan tömma blåsan.

Den största nackdelen med denna procedur är en lång återhämtningsperiod, under vilken punkteringsställen läker. Således kan patienten känna viss försämring av det allmänna tillståndet. I allmänhet beror den tid som krävs för fullständig återhämtning av manliga kroppens individuella egenskaper. Interstitiell koagulation används ganska sällan, eftersom den har låg effektivitet. Det händer när det är nödvändigt att upprepade kirurgiska ingrepp efter det att den utförs.

Laserförångning av adenom

Laserförångning är en relativt ny metod som används för att avlägsna adenom i prostatakörteln. Under denna procedur används Green Light Laserscope, vars verkan baseras på egenskaperna hos den gröna lasern. Detta tillvägagångssätt är också känt som icke-kontaktfoto-förångning av adenomen.

Dess effektivitet förklaras av den fotografiska utsikterna för strålning till hemoglobin. Den medföljande strålningen förångar glandulära vävnader. Samtidigt bevaras stroma och kapsel. Lasern själv tränger in i inte mer än 1 millimeter, på grund av vilken avlägsnandeprocessen sker på ett lager. Procedurens gång följs kontinuerligt av ultraljud. Det utförs under lokalbedövning.

Laserförångning har flera fördelar jämfört med andra typer av ingrepp. Så, efter henne på kroppen förblir inte ärr. Det leder mycket sällan till bildandet av inre blödningar, så det är ordinerat även för de patienter som har låg blodkoagulerbarhet. Katetern administreras en dag efter avlägsnandet av tumören, vilket avsevärt förkortar perioden för sjukhusvistelse.

Patienten återhämtade sig ganska snabbt, och en allmän förbättring i tillståndet observerades några dagar efter laserförångning. Dessutom leder det inte till utveckling av impotens. Den enda nackdelen med detta tillvägagångssätt är den mycket höga kostnaden för ett sådant ingripande. Å andra sidan är patienten fullständigt härdad av hyperplasi.

effekter

Avlägsnande av prostata adenom kan leda till komplikationer. I synnerhet orsakar en sådan störning utseendet av blodproppar i urinen. Själva processen med urinering kan åtföljas av en försening eller inkontinens.

Vanligtvis förekommer sådana komplikationer på egen hand under en kort tidsperiod. Annars måste du söka råd från en specialist. Även efter att tumören avlägsnats på grund av medicinskt fel kan en infektion komma in i det genitourära systemet.

Avlägsnande av prostata adenom med laser

Behandling av en tumör i prostatakörteln kan ske med hjälp av en mängd olika tekniker. Ett sätt att behandla en sjukdom med allvarliga kliniska manifestationer är att ta bort prostata adenom med en laser.

Denna sjukdom tar oftast män över 40 år. Med ålder finns en nedgång i alla processer i kroppen, en minskning av volymen av könshormoner. Bland de skäl som bidrar till utvecklingen av adenom - ärftlig predisposition, stillasittande stillasittande livsstil, dåliga vanor och frekvent stress.

Indikationer för borttagning

Allvarligt störande symtom och otillräcklig effekt av föreskrivna läkemedel kan leda till att läkaren föreslår operation.

Direkta indikationer för kirurgisk ingrepp är följande villkor som orsakas av utveckling av adenom:

 • hematuri (det finns blod i urinen);
 • njursvikt i akut form;
 • stagnation av urin;
 • infektiösa processer i urinorganen;
 • Oförmågan att tömma det på grund av kompressionen av urinvägarna genom adenomen.

Före behandlingen av prostata adenom med en laser ges patienten följande undersökningar:

 • ultraljud;
 • biopsi;
 • urin och blod måste lämnas in för analys
 • testning av prostata störningar;
 • bestämning av återstående urinvolym.

Grön laser

Denna metod avser icke-kontaktfotopolymerförångning. Det är utbrett. Behandlingen utförs med hjälp av en speciell enhet som kallas "Green Light Laserscope". Penetrationens penetration i adenomets vävnad sker vid ett djup av 0,1 cm. Genom upphettning av de drabbade vävnaderna sker deras avdunstning, vilken utförs skikt för skikt. Under överinseende av en kirurg som övervakar alla stadier av instrumentmanipulation utförs operationen kvalitativt.

Fördelarna med denna procedur:

 • kort vistelse på sjukhuset
 • Kateterinstallationen utförs endast en dag;
 • förbättring av det allmänna tillståndet inom några dagar efter ingripandet;
 • sannolikheten för postoperativa komplikationer är minimal;
 • bevarande av erektil funktion
 • Det är möjligt att använda hos patienter som lider av diabetes och högt blodtryck.

Nackdelarna med denna typ av ingripande är höga kostnader. Dyra utrustning är inte tillgänglig för varje klinik, vilket påverkar priset på själva behandlingen.

Typer av kirurgiskt ingripande med en laser

Kirurgisk behandling kan utföras med traditionella metoder och med deltagande av modern ny teknik, inklusive radiovågsterapi och laser. Laseravlägsnande av prostataadenom kan vara av flera typer, vars tillämpning beror på klinikkens förmåga, specialiseringen av läkaren och patientens tillstånd. Detta är en sällan använd interstitial laserkoagulation och vanligare metoder som antas av moderna kliniker: laserablation baserat på bränning och enukleation.

Interstitiell koagulation

Introduktion av lasern utförs genom punkteringar. Själva principen är baserad på vävnadsatrofi. Resultatet är en minskning av prostata och en minskning i urinrörets kompression av adenomen. Efter denna manipulation kan mannen helt tömma urinblåsan.

Förbättring kan vara minimal och kommer bara efter en lång tid. Det kan bli nödvändigt att återinföra. Den dåliga effektiviteten i metoden och den långa återhämtningsperioden påverkar det faktum att denna metod används mycket sällan.

enucleation

Manipulering består i att tumören avlägsnas. Sannolikheten för komplikationer minimeras. Denna metod väljs ofta i fall där borttagning av stort prostataadenom krävs.

Resektion utförs genom att sätta in enheten genom penis. Adenomen avlägsnas i små delar. För närvarande anses denna metod föråldrad och används sällan.

Enukleering har en fördel jämfört med föregående metod. Användningen av en speciell maskinvara gör det möjligt att mala adenomen och sedan ta bort vävnaderna. Efter avslutad behandling med ett antiseptiskt medel används en laser genom transuretralåtkomst. Avtagbara lober utsöndras i blåsan. Med hjälp av morcellatorn delas dessa delar in i mindre och dras tillbaka.

Denna komplexa manipulation utförs nödvändigtvis av en läkare med omfattande erfarenhet och kvalifikationer. Vid sådana insatser är fasta medicinska institutioner med en relevant bas specialiserad.

Laserablation

På detta sätt elimineras tumören genom noggrant kalibrerad förbränning.

Laserablation av prostata adenom kan utföras på två sätt:

 • Baserat på förångning av ljuskänslig laserförångning.
 • Impulsivt fungerande holmievo-laser ablation

Med ljuskänslig laserförångning tas tekniken för avdunstning av adenomen själv som en grund. Under kontrollen av endoskopet är det möjligt att göra sådana operationer endast om tumörvävnadens storlek är mindre än 30 cm3.

Uppvärmningen av vävnader och deras efterföljande avdunstning gör det möjligt att minimera blodförlusten. Detta alternativ rekommenderas oftast för unga män att bevara sin fertilitetsförmåga.

Holmium-laserablation utförs med hjälp av en speciell enhet, varvid pulsen från vilken leder en kontaktresektion. Apparatur Auriga används inte bara för att behandla prostata adenom, men även med borttagande av tumörer och njurstenar, påverkan på behandlingen av blåsan.

Effekt och omfattning är begränsade till små adenomstorlekar. Annars används andra metoder. Operationen att ta bort prostata adenom med en laser tar bort urinröret och hjälper till att återställa funktionerna.

Förberedelse för operation och rehabilitering

Innan adenom tas bort, utförs vissa procedurer.

 • rengörande emalj
 • upphörande av matintag minst 8 timmar.

Intag av något läkemedel bör överenskommas med läkaren, särskilt om det handlar om läkemedel som påverkar blodets koagulerbarhet. Det är viktigt att ge läkaren information om kroniska och nyligen överförda sjukdomar, allergiska reaktioner.

Några av laseroperationerna är under lokalbedövning. Detta gör det möjligt att använda för behandling av adenom hos patienter med en allergisk reaktion på anestesi och de som inte vill skapa en extra börda på hjärtat. Beroende på storleken på adenomen bestämmer läkaren den lämpligaste metoden för patienten att utföra operationen.

Återhämtning efter att laserbehandling av prostata adenom utfördes tar cirka 14 dagar. Trots den låga invasiviteten måste patienten följa vissa medicinska rekommendationer och observera begränsningarna.

Under denna period rekommenderas den patient som genomgick förfarandet:

 • konsumerar tillräckligt med vätskor;
 • engagera sig i motionsterapi;
 • begränsa fysisk aktivitet
 • rationell näring (minimalt saltad och rostad, fullständig uteslutning av alkoholhaltiga drycker);
 • följ avföringens regelbundenhet, undvik förstoppning
 • första gången användning av urinskatetrar;
 • utesluter uppvärmning av inguinalområdet;
 • undvik plötsliga rörelser.

I vissa fall föreskrivs en ytterligare kurs av antibiotika. Återställningen efter operationen måste utföras under medicinsk övervakning

Fördelar och nackdelar med adenomavlägsnande

Fördelar med laserbehandling av adenom:

 • sällsynt förekomst av komplikationer och återfall
 • bevarande av sexuell funktion
 • möjlighet efter operationen att leva utan symptom i mer än 10 år;
 • Mindre smärtsam än traditionell verksamhet
 • låter dig ta bort adenomer av olika storlekar;
 • Det finns inga åldersbegränsningar.
 • snabb nog rehabilitering.
 • hög kostnad;
 • möjliga komplikationer i den postoperativa perioden (smärtsam urinering, ärrbildning, närvaro av blod i urinen, urininkontinens, fördröjning av urinering, infektion, etc.);
 • retrograd ejakulation där spermien går in i urinblåsan;
 • inte varje klinik ger möjlighet till laserbehandling.

I de flesta fall elimineras de komplikationer som uppkommit utan att ingripa under en kort tid. Om de är bevarade, är en läkare samråd nödvändigt.

Biverkningar av adenombehandling omfattar också:

 • möjlig minskning av libido;
 • erektil dysfunktion
 • upprepning av sjukdomen
 • smalning av urinröret.

Priser för verksamheten

Priserna för avlägsnande av prostata adenom med laser varierar beroende på den specifika medicinska institutionen, staden och landet.

Ukraina

Avlägsnande av prostata i Ukraina kan kosta från 15 tusen hryvnian. I huvudstaden i landet, Kiev, priserna är högre än i städer av regional betydelse.

Ryska federationen

I de stora medicinska centra i landet varierar den lägre gränsen för kostnaden för laserintervention från 20 tusen rubel i Rostov och Samara. I städer som St Petersburg eller Novosibirsk börjar prissättningen på 20 tusen rubel. I Moskva kan kostnaden för behandling nå 150 tusen rubel, men i genomsnitt blir det cirka 50 tusen.

Långt utomlands

Behandling av adenom i utländska kliniker är mycket dyrare. I Israel - från 16 tusen dollar, i Tyskland - från 14 tusen euro. I genomsnitt kostar behandlingen i utlandet 5 tusen dollar.

slutsats

Kirurgisk ingrepp är det effektivaste sättet att eliminera symptomen på prostatacenomen. Trots det faktum att det inte finns hundratals garanti för botemedel är sannolikheten för komplikationer med denna behandlingsmetod minimal. Innan du fattar ett beslut om att genomföra laserintervention, måste du noga väga alla argument och lära känna doktorns förklaringar om hanteringen.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Laser prostata adenomavlägsnande: kostnaden för operation

Prostataadenom, som är av tydligt uttalad klinisk natur, måste avlägsnas. I medicin används termen "godartad prostatahyperplasi" för att definiera denna sjukdom.

Kirurgi som utförs på prostata utförs med olika metoder: både laser och plasma och radiovågor. Möjligheten till traditionellt kirurgiskt ingrepp utesluts inte.

Modern teknik har gått långt framåt och idag kan man behandla prostata adenom för ett besök till en smal specialist.

Metoder för avlägsnande av prostata adenom med laser (laser-enukleation)

adenomectomy. Operativ metod för intervention, som genomförs under generell anestesi. Denna behandlingsmetod har vissa kontraindikationer:

 • Prostatacancer;
 • Kroniska limprocesser som passerar i det lilla bäckenet;
 • Kardiovaskulära sjukdomar;
 • Hög kroppstemperatur;
 • Diabetes mellitus i alla skeden;
 • Uppskjuten infarkt;
 • Andningssjukdomar;
 • Inflammatoriska processer i kroppen;
 • Uppskjuten adenomektomi.

Transuretral resektion utförs genom att avlägsna en del av organs hyperplastiska vävnad genom att sätta in ett speciellt instrument genom urinröret.

Förutom ovanstående metoder för avlägsnande av prostataadenom appliceras olika manipuleringar, nål ablation. För att utföra lokal koagulering i prostatakörtelns mjuka vävnader införs speciella bipolära elektroder genom en direkt metod.

Dessutom hittills tillgängliga behandlingar för prostata, till exempel förångning, för vilken en laser används, och ablation.

Förångningsmetoden kan preliminärt kallas en av de mest försiktiga behandlingsmetoderna, eftersom den utförs exklusivt under lokalbedövning.

Fördelarna med denna typ av kirurgisk ingrepp med en grön laser inkluderar en minimal risk för blödning och infektion.

Rehabiliteringsperioden för fysisk återhämtning av en patient efter förångning är inte så länge som efter andra typer av kirurgisk ingrepp.

FÖR ANMÄRKNING!

Med hjälp av lasern utförs förfaranden som ablation, resektion, förångning och enukleation. Deras huvudsakliga skillnad är hur den drabbade vävnaden påverkas.

Som regel föreskrivs laseroperation om patienten har samtidiga sjukdomar. Till exempel högt blodtryck, diabetes och andra sjukdomar.

Full granskning av laser enukleation av prostata: metoder och pris

Bra recensioner av patienter som kördes på prostatakörteln med en laser, fick en metod att använda en holmiumlaser.

Laser-enukleation är en process som består i att avlägsna den prolifererade glandulära vävnaden i prostata adenom, vilket förhindrar normal passage av urin. I medicinsk praxis fick denna metod ett annat namn: Holmium-laser-enukleation av prostatakörteln, förkortad (HoLEP).

Operationen att avlägsna laserets prostatiska adenom är som följer:

 1. patienten behandlas med antiseptiska könsorgan
 2. Efter detta avlägsnas med användning av laserdelarna den förstorade prostata vävnaden, vilken under operationen överförs till blåsan;
 3. för deras efterföljande borttagning används en morcellulosa, genom vilken vävnaderna är uppdelade i små delar och därefter avlägsnas från patientens blåsan.
 • Laser-nukleering av prostata adenom utförs på nästan samma sätt som adenektomi, som utförs med användning av en skalpell.
 • Avlägsnande av prostata adenom med laser är en effektiv metod för avlägsnande av prostata adenom, men eftersom en kvalificerad specialist och specialutrustning är nödvändig för denna operation, utförs den inte på alla kliniker.
 • Laserukleation av prostataadenom, vars pris varierar beroende på territorialitet, är cirka 30-40 tusen.
 • I grund och botten praktiseras denna metod i större städer i landet.
 • Kostnaden för att behandla prostataadenom genom laserukleation utomlands är mellan 5 och 20 tusen dollar.

Laserförångning (avlägsnande av prostata adenom med laser): hur mycket är och hur utförs

Vid behandling av prostataadenom med laser används den populära metoden för laserförångning i stor utsträckning.

 • Den gröna lasern verkar på prostata hos körteln, avlägsnande av prostata adenom genom förångningsförfarandet. I detta fall reagerar inte kapseln och stroma sig själva på lasern.
 • I samband med det faktum att lasern inte tränger in i ett djup som överstiger 1 mm, utförs förångningen av adenomen genom lasern genom skikt, bokstavligen en millimeter. Hela operationsprocessen visas på monitorn.

FÖR ANMÄRKNING!

Förångning av prostata adenom med en grön laser utförs exklusivt med lokalbedövning och genomförs genom transuretralöppningen.

Fördelar med metoden för laserförångning:

Fördelarna med denna innovativa metod för prostataavlägsnande inkluderar minimal risk för möjliga komplikationer, såsom till exempel blödning och infektion, eftersom de borttagna bitarna av körtelvävnad inte släpps ut i blåsan, men indunstas.

Nackdelar med metoden för laserförångning:

Nackdelarna med laserförångning av prostataadenom innefattar oförmågan att genomföra histologisk undersökning av det skurna vävnadsmaterialet.

Den tid som patienten spenderar på operationsbordet beror på hur mycket utbildning som är föremål för förångning. I genomsnitt tar hela proceduren ca 60 minuter.

Metoden för förångning av prostata adenom genom lasern utförs i många stora städer i Ryssland. Liksom i andra fall bestäms kostnaden för förångning av prostata adenom med hjälp av en kirurgisk laser av platsen för kliniken och dess nivå.

Metod för genomförande

Laserresektion av prostata adenom har vissa likheter med transuretral resektion, i sammandragning (TUR), men utförs med hjälp av Holmins laser, förkortad (HoLRP).

Hittills är denna metod en av de mest produktiva metoderna för kirurgisk ingrepp, vilket gör att du kan arbeta på körteln genom resektion för att minska volymen. Kirurgen pieceme tar bort vävnaderna i den förstorade prostata och drar dem ut ur kroppen utåt.

Priset på laserresektion av prostata adenom startar från 50 tusen rubel och i vissa regioner når 100 tusen.

Plasmaablation: de viktigaste skillnaderna

Plasmaablation av prostataadenom är en metod för kallplasmaablation. Från den ovan beskrivna Holmino-laserablationen särskiljs denna metod av det faktum att plasma används för att påverka prostata hos körtelvävnaden.

 • Processen för avlägsnande av prostata adenom sker genom förfarandet för lokal förbränning av prostata hos körtelvävnaden.
 • För att utföra nålablation genom transuretralkanalen i prostata vävnaden införs en nål, vilken är en elektrod som utövar en lokal verkan av plasma, radiovågor eller en laser.
 • Som ett resultat av denna exponering bildas mikroskopiska foci av vävnadsnekros.
 • Över tiden cicatrize och minska i volymen, vilket frigör lumen i urinröret.

Med denna teknik kan du lösa problemet med svårighet att urinera och bli av med de samtidiga symtomen på sjukdoms manifestation. I synnerhet rekommenderas metoden för plasmaablation av prostataadenom för äldre patienter, eftersom det är minimalt invasivt. Ablationen med en laser utförs under inverkan av lokalbedövning.

Plasma laser ablation fördelar:

Fördelarna med ovanstående metod innefattar en extremt låg andel av postoperativa komplikationer, såsom hematuri, en kritisk retention av urin eller strängning av urinröret.

Nackdelar med plasmaablation:

Efter en operativ intervention för avlägsnande av prostata adenom är symtom på förgiftning möjliga. Detta fenomen orsakas av ingreppet av nekrotiska vävnader i blodet, bildat efter deras klippning under operationen. För att förbättra välbefinnandet behöver du ta mer vätskor.

VARNING!

Plasmaablation på prostataadenom är mycket avskräckt för dem som har diagnostiserats med njursvikt.

Vad är den säkraste behandlingen för prostata adenom med en laser?

Av alla tillgängliga metoder för avlägsnande av prostata adenom med laser kan den mest produktiva metoden kallas förångning.

Kostnad för operation för att avlägsna godartad hyperplasi

Priset på denna tjänst varierar mycket och beror först och främst på klinikens nivå och dess regionala anknytning. Eftersom utrustningen för att utföra denna typ av manipulation är dyr, erbjuds den inte universellt.

 • I Ukraina priset på avlägsnande av ett adenom av en prostata av lasern är mellan 12 och 20 tusen hryvnian.
 • I Ryssland, laseroperation kostar mellan 10 000 - 20 000 rubel. Den dyraste lasermanipulationen är i Moskva och St Petersburg, där priset börjar från 30 000 rubel och mer. I vissa storstads kliniker för borttagning av prostata adenom ta minst 150 000 rubel.
 • I Vitryssland Drift med en laser kan göras i huvudstaden Minsk. Priset på denna tjänst är cirka 3 miljoner vitryska rubel.
 • Utlandsförflyttning av prostata adenom kommer att kosta ännu mer. Men servicenivån här är en storleksordning högre. I Israel kostar laserdriften cirka 17 tusen euro. Något billigare (cirka 5 tusen dollar) i Sydkorea och i Tyskland cirka 15 tusen euro.

Det är känt att den asymptomatiska perioden med en korrekt genomförd operation kommer att vara från 10 till 15 år. Om du följer förebyggande åtgärder för prostataadenom, då ännu längre. I regel kan upprepad operation endast krävas i sällsynta fall, till exempel när sjukdomen återkommer upprepade gånger. I detta fall utförs en palliativ ingrepp: i blåsan, nämligen vid stället för dess klämning, etableras en stent, vilken expanderar prostata vävnaden.

Rehabiliteringsperiod

Rehabiliteringsperioden varar inte mindre än 14 hela dagar - upp till själva urladdningen. Vid denna tidpunkt är det extremt nödvändigt att följa följande regler:

 • Riklig dryck;
 • Måttlig fysisk aktivitet;
 • Undvik plötsliga rörelser;
 • En speciell diet som främjar bra de-fixering (för att undvika förstoppning);
 • Vägran av fett, stekt och skarp;
 • Avslag på alkohol;
 • Sexuell avhållsamhet.

Vid behov utser doktorn patientens antibiotika.

Jag behöver veta

Efter operationen kan svullnad i slemhinnan som leder till blåsan förekomma. I detta avseende är det ett behov av att använda en speciell urinarkateter, vilket underlättar obegränsad urladdning av urin från blåsan.

Under rehabiliteringsperioden efter att prostata adenom har tagits bort måste patienten vara under överinseende av sin behandlande läkare.

Video om hur laser prostata adenom fortskrider: