Huvud
Förebyggande

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.

Operationer med prostatit

Operationer med prostatit är inte tilldelade till varje patient, i motsats till medicinska läkemedel. Mycket ofta undrar man att det är möjligt att bota prostatit. Nästan 97% av fallen ja, i dagens värld, uppfann en stor mängd läkemedel för behandling av prostatacancer, i de flesta fall kan du göra utan kirurgi. Drift av en prostatit ibland är inte kapabel att bota en virussjukdom, eller en långvarig prostatit, kirurgiskt ingripande är kapabelt, inklusive att förvärra sjukdomen också.

Det är ganska möjligt att läkaren inte kommer att kunna skära ut den delen av prostata som aktiverar sjukdomen. I fallet med att skära ut helt hela organet kan orsaka problem med urininkontinens och (eller) erektil dysfunktion, som avsevärt påverkar livskvaliteten. Ibland är det mer korrekt att göra utan en operation.

Behov av en operation

Kirurgisk ingrepp krävs för personer som har något av symtomen:

 • Negativt eller nollresultat från föreskrivna farmaceutiska droger;
 • En abscess och utseendet av pus i körteln;
 • En signifikant minskning av urinoidkanalens tillgång i blåsan;
 • Utseende för förvärringar och allvarlig hälsa;
 • Förekomsten av en inflammatorisk källa i det lilla bäckenet;
 • Utseendet av en akut purulent inflammation i kursen i ändtarmen;
 • Isolering, försvinner inte utan operation, tillsammans med blod urin;
 • Avvikelse från normen i urinvägarna;
 • Problem i urinoidkanalens förödelse
 • Avbrytande av inflödet av njursekreterad vätska som innehåller kroppens avfallsmaterial.
 • Hög icke-utsöndring av njurrester som utsöndras av vätskan, innehållande substanser som används av kroppen;
 • Stenar i människokroppen, som uppstod på grund av de manifesterade tecknen i återställningen av prostatakörteln;
 • En avsevärd spridning av körteln;
 • Prostatit i långvarig form med möjlighet till en icke-godartad tumör som inte kan behandlas utan operation.

Metoder för adenomavlägsnande

Operationen för att avlägsna prostatit hos män kan uppträda på följande sätt:

prostatektomi

Detta kirurgiska ingripande innebär absolut förebyggande av prostatit. I det här fallet måste du extrahera både organet och de partiella vesiklarna med lymfkörtlar som ligger nära dem.

Denna typ av procedur är indelad i 2 typer av remsor och endoskopiska. Den första metoden innebär ett snitt med en skalpell mellan anus och pungen. Under endoskopisk procedur utförs punkteringar i bukhålan för att komma till prostata genom endoskopet.

suprapubisk

Eliminering av det drabbade området genom bukhålan genom dissektion. En representant för det starkare könet vid slutet av denna invasion måste ligga på sjukhuset under inspektion av personalen i minst 4 dagar.

laparoskopisk

Förfarandet utförs med hjälp av ett endoskop, du måste göra några snitt. Även efter att operationen är avslutad, sys patienten genom snitt, sönderna löser sig inom närmaste tid.

transuretral

Eliminering av den sjuka avdelningen i prostatakörteln genom urinväggen. Är den minst traumatiska metoden. Förfarandet utförs med resektoskopstöd. I de flesta fall återvänder patienten hemma utan att förlora en dag.

omskärelse

Det används inte för att skära den inflammerade delen av prostata, men för att förhindra en liknande sjukdom, som prostatit. Förfarandet innefattar avlägsnande av köttet. Den tillverkas både med stöd av klämmor, på samma sätt för hand. I händelse av att processen utförs i avsaknad av specialiserade klämmor ökar risken för mikroskador på könsorganet.

Dränering av abscess

Om det finns inflammation med pus i inflammerad del av prostatakörteln, visas en lösning för dränering med en punkteringsnål. Det sätts in genom ett hål och tvätten av den önskade delen av kroppen med desinfektionslösningar utförs.

För personer som genomgår svårighet att vikta blodet är endast laseroperativa ingrepp på prostata lämpliga. Innovativ teknik gör det möjligt att eliminera blodförlusten vid extraktion av adenom och minska sjukhusvistelsen upp till en dag.

Ibland förekommer små patienter med cystor på marken på grund av inflammation i prostata. I detta fall visas också operationen. Beslutet om ett kirurgiskt ingrepp förblir alltid en sabotage, förutom det alternativet, om avmattningen hotar ett dödligt utfall. Ibland är ingrepp endast möjligt utan kirurgi. Detta händer enligt olika omständigheter, deras vanligaste ålder (proceduren är kontraindicerad mot det starkare könet över 70 år gammalt).

Komplikationer efter operation

Efter det medicinska förfarandet, när välartad tumör i körteln har tagits bort finns det alla chanser att obehagliga konsekvenser kommer att manifesteras, initierade av komplikationer:

 • Problem med frisättningen av vätskan som njurarna producerar som ett resultat av att kroppens blodprodukter avlägsnas från blodet, förekomsten av blodfluid i urinen.
 • Flödet av blod från ett burstkärl in i kroppen under urineringstiden;
 • En skarp fördröjning i njurarnas utsöndring, en vätska innehållande substanser som används av kroppen;
 • Inkomsten av bakterier i kroppen.

Det är nödvändigt att förbereda för det faktum att allt utan undantag är det förkortade fördjupningen är kortlivad. Under en kort tidsperiod - från 2 till 4 månader - försvinna alla komplikationer själva. Kroppen återställs med tiden. Behandling kräver endast infektion med infektionen.

Blod i njuren som utsöndras av vätskan innehållande de substanser som utarbetats av kroppen uppstår några månader efter proceduren med avvisning av den skorpa som bildades i avsnittet av operationen. I det ursprungliga intervallet orsakar inte blodet i läkemedicinens urin oro. Inklusive små blödningar intensiva fläckar utsöndras av njursvätskan, som innehåller ämnen som utarbetats av kroppen i den rödaktiga vätskan. När blödning uppenbaras är det nödvändigt att göra blodtransfusion. Att ta bort prostatit med en laser minskar risken för en blodförlust på 80%. Här är några möjliga negativa resultat av kirurgisk ingrepp på prostata, inklusive extraktion av prostata hos män:

En kraftig blödning är exceptionell, men en acceptabel bieffekt. Vissa patienter förlorar en stor mängd blod under proceduren, även om lasermetoden och laparoskop anses vara undantag.

Kortvarig komplikation av blåsans tömning. I detta fall användes urinoidkatetrar;

Inträngningen av mikroorganismer i urinröret är unik, men en sannolik konsekvens. Infektion bildas oftast på platsen för kateterets placering, i det här fallet är det nödvändigt att acceptera vård; enures;

"Torr" orgasm. Operationen kan orsaka motsatt utlösning innebär detta att fröet flög mellan manliga utlösning under sex eller ersätta egoformah sexuell aktivitet är i blåsan utan att lämna barnafödande organ.Iduschee tillbaka utlösning inte anses skadligt eller osäkert tillstånd och gjorde nevozdeystvuet på egendom sexliv. Denna sekundära utfall observerats hos ungefär 75% av män som genomgår kirurgi naprostatu, är det ofta ett tecken på en sekundär TURP;

Erektil ej funktionalitet

Limfedema- mjuk vävnad svullnad unik, men sannolikheten för ett problem efter avlägsnande av lymfoida strukturer runt prostaty.Umenshenie tillät rezultatposle förfaranden penis storlek associerad med omskärelse uretnogo anslutning om den är delvis avlägsnas tillsammans med prostatakörteln.

Använda prostatektomi ökar möjligheten för förekomst av sjukdomen i framtiden. Behovet av sekundär behandling. I vissa utföranden, prostatit omedelbart Postoperati kräver sekundära operationer, eller på grund av att symtomen tillbaka för en viss tid, eller på grund av det faktum att positiva förändringar inte följs. Återgå sjukdom poslekazhuschegosya sin uppsägning sker ofta strax efter prostatektomi och dränering av variga håligheter, inte så ofta efter avlägsnande av ett organ eller en del av ett organ eller lazernogosposoba (mycket sällan).

I vissa utföringsformer, är terapin nödvändig, såsom görs uretral kompression eller blåshals urinoznogo. På något sätt finns dess egna förmåner imunus. Val av tidiga insatser metod beror på symtomen av sjukdomen, patientens allmänna hälsotillstånd, interaktion på behandling med detta läkemedel, lösningen får en behandling endast läkare. I de flesta fall är operationen väl påverkar omfattningen av sjukdomen och eliminera dess symptom.

Kirurgisk ingrepp med prostatit: operation, kontraindikationer och konsekvenser av prostataavlägsnande hos män

Prostatit är en infektion eller inflammation i prostata och är det vanligaste problemet hos män under 50 år. För att behandla sjukdomen, förutom användningen av läkemedel, traditionell medicin och livsstilsförändringar krävs ofta kirurgisk ingrepp (operation). Prostatit och kirurgi - vi kommer att överväga mer detaljerade operativa metoder och deras egenskaper.

Indikationer och kontraindikationer

Vissa grupper av patienter svarar inte på läkemedelsbehandling. En sådan grupp - patienter med kronisk prostatit och kronisk bäckensmärtssyndrom. Förutom de vanliga symptomen upplever de depression, trötthet, svaghet, illamående, irritabel tarmsyndrom och kognitiv funktionsnedsättning. För sådana patienter är kirurgi nödvändigt för att lindra dessa symtom.

Indikationer för kirurgisk ingrepp inkluderar:

 • Retention av urin, åtföljd av svår smärta. Ibland är smärtan så skarp att patienten inte kan klara urinprov, det ackumuleras och orsakar smärta i underlivet och oförmåga att urinera.
 • Urinvägsinfektion (konstant / periodisk). Sällan är kirurgisk ingrepp nödvändig för behandling av kronisk bakteriell prostatit, som inte svarar mot långsiktig antibiotikabehandling. Operationen kan utföras för att eliminera de infekterade områdena i prostata;
 • Betydande blödning, återkommande hematuri
 • Abscess av prostata. Om antibiotika inte har någon effekt vid behandling av infektionen utvecklar patienten en prostatisk abscess. I detta fall är dess dränering nödvändig;
 • Kirurgisk ingrepp indikeras med prostatacancer.

Drift från prostatit hos män är inte en vanlig behandlingsmetod. Överklagande till specialister är en tvångsåtgärd (maligna former).

Vilken som helst av metoderna för kirurgisk behandling av prostatit har kontraindikationer och konsekvenser. Vi listar dem:

 • Kirurgiskt ingripande oftast kontraindicerat patienter med akut bakteriell prostatit på grund av möjligheten att utveckla en systemisk infektion, även om en liten dräneringskateter är säker,
 • Transuretral resektion av abscess prostata rekommenderas inte för patienter med akut bakteriell prostatit, snittet kan leda till impotens på grund av nervskador, resektion kan påverka spridningen av bakterier, vilket leder till sepsis;
 • patienter med akut urinretention Införandet av en kateter kan orsaka allvarligt obehag;
 • Behandling av prostatit med laser utförs inte på patienter med maligna neoplasmer av prostata;
 • Kirurgiska ingrepp är kontraindicerade hos patienter med hjärt-kärlsjukdomar, såväl som individer, nyligen vem genomgick hjärtinfarkt;
 • Operationen utförs inte mot bakgrund av reducerade blodplättar, njursvikt, abdominal eller thorax aorta-aneurysm, cystit, pyelonefrit, förekomst av blodproppar i benen / lungorna.

prostatektomi

prostatektomi - en operativ metod för behandling av lokaliserad prostatacancer, som ofta utförs i kombination med strålning / kemoterapi och innehåller ett antal förfaranden för att avlägsna del eller hela körteln.

Radikal prostatektomi - Kirurgisk ingrepp för att ta bort hela körteln och lymfkörtlarna. Operationen är indicerad för behandling av lokaliserad prostatacancer. Radikal prostatektomi är också indelad i flera typer:

 • Robotisk radikal prostatektomi. Kirurgen gör flera små snitt i underlivet för att ta bort prostata. Specialisten är på en speciell konsol och använder verktyg kopplade till en mekanisk enhet (robot). Robotiskt tillvägagångssätt - En mer exakt och nervbesparande metod som inte påverkar kvaliteten på sexlivet.
 • Öppna radikal prostatektomi. Kirurgen gör ett snitt i underlivet (rygkirurgi);
 • Laparoskopisk radikal prostatektomi. Kirurgen placerar en videokamera och andra verktyg för att ta bort prostata i snittet.

En öppen prostatektomi är indicerad för patienter med svåra symtom och en stark prostataförstoring.

Alla typer av prostatektomi utförs under generell anestesi eller spinalanestesi används, innebär det att patienten är medveten men upplever inte smärta. varaktighet procedurer - 2-3 timmar. Återställningstid - 4 till 6 veckor. Bor på sjukhuset är 1-3 dagar.

Mindre än 10% av männen upplever komplikationer efter prostatektomi, och de tenderar att vara härdbara och kortsiktiga.

Resektion av prostata

Transuretral resektion av prostata (TURP) - En metod för kirurgisk ingrepp som används för att lindra symtomen på en förstorad körtel.

Under TURP placeras ett speciellt instrument (resektoskop) i urinröret. Med sin hjälp skär kirurgen vävnaden runt prostata som blockerar urinen, vilket ökar urinrörets storlek.

Resektion kan utföras för att förhindra komplikationer:

 • Blåsans inflammation;
 • Njurstörningar;
 • inkontinens;
 • urolitiasis;
 • Hematuri.

varaktighet operationer - från 60 till 90 minuter, används allmän anestesi. stanna på sjukhus är 1-2 dagar. De flesta patienter behöver en kateter i 4-7 dagar. Smärta med urinering går bort inom 1-4 veckor.

Återställningstid är ca 4-6 veckor, för att återuppta sexuell aktivitet det är möjligt i 5-6 veckor.

Efter resektion upplever de flesta män signifikant lindring av symtom. De flesta patienter upplever inte återfall inom 7-15 år.

Dränering av abscess

Abscess av prostata - En sällsynt komplikation och ganska ofta är diagnosen försenad på grund av att abscessen imiterar symptomen på urinvägssjukdomar. För behandling av prostatisk abscess (och ackumulering av pus) appliceras avloppsmetod.

Förfarandet utförs med hjälp av ultraljud och en speciell punkteringsnål, som injiceras i prostata genom nedre bukpunktering. Före fingret matas pekfingret i ändtarmen för att bestämma prostataområdet. Innehållet i ett hålrum fyllt med pus sugs med specialverktyg och tvättas med antiseptiska medel, då hålrummet dräneras med gummirör.

Små abscesser öppnas genom punkteringsmetoden, stora abscesser (mer än 6 mm pus) öppnas genom perineal åtkomst, abscessen dränerar direkt genom ändtarmen.

Förfarandet är under generell anestesi, varaktighet - 60-90 minuter. Avloppet ligger i hålrummet i 48-72 timmar efter operationen. Återställningstid - 3-4 veckor.

Behandling av prostatit med laser

Laseroperation - En minimalt invasiv metod som används för att eliminera symtom som orsakas av förstorade körtlar. Kirurgen placerar "sfären" (laserinstrument) i urinröret (utan hak). Lasern tar bort överflödigt vävnad som blockerar urinröret genom att:

 • Ablation. Lasern bränner överflödiga vävnader;
 • Enukleation. Lasern skär vävnaden.

Typer av laserprocedurer:

 • Foto-selektiv förångning. Överskottsvävnad avdunstar under verkan av en laser;
 • Holmiumlaserablation. En liknande procedur använder en annan typ av laser;
 • Holmium laser-enukleation. Drift med hjälp av ett verktyg som kallas en morcellator, kapar den prostata vävnaden i små bitar, som sedan lätt tas bort.

Laseroperation har ett antal fördelar:

 • Låg sannolikhet för blödning. Förfarandet är lämpligt för patienter med blödningsproblem;
 • Inget behov av att stanna i kliniken efter operationen. Laseroperation kan utföras på poliklinisk grund;
 • Snabbåterställning Ungefär en vecka
 • Inget behov av att installera en kateter. Även om ibland krävs en kateter i en period av upp till 24 timmar;
 • effektivitet. Förbättringar är omedelbart synliga;
 • Frånvaro av återfall. Laseroperation eliminerar permanent problem med urinering, eftersom den borttagna vävnaden inte kan växa igen;
 • Inga biverkningar (ibland finns inkontinens, blod i urinen, brännande känsla vid urinering), biverkningar inträffar i flera dagar.

laparoskopi

Operationen utförs med hjälp av speciella mikrokammar placerade inuti bukhålan genom små hål. Laparoskopisk kirurgi eliminerar behovet av ett stort snitt, så risken för infektion minimeras.

Återställningstid är 4-6 veckor, inpatientperioden - upp till en vecka (vanligtvis 3-4 dagar) Metoden används för att avlägsna maligna neoplasmer i prostatakörteln som inte har spridit sig utanför dess gränser.

De viktigaste biverkningarna efter operationen är Problem med erektion och inkontinens. Till plusserna - frånvaron av blödning, metodens icke-invasivitet, samt minimal skada på närliggande vävnader. Efter proceduren placeras patienten i en urinkateter i upp till 3 dagar.

Konsekvenser och återfall

Låt oss lista några negativa följder av kirurgisk ingrepp vid behandling av prostatit, inklusive när man tar bort prostata hos män:

 • Svår blödning - en sällsynt men möjlig effekt Vissa patienter förlorar stora mängder blod under operationen, även om lasermetoden och laparoskopi är undantag.
 • Tillfällig svårighet med urinering. I detta fall används urinskatetrar;
 • Urinvägsinfektion En sällsynt men möjlig komplikation. Infektion utvecklas ofta på platsen för kateterets placering, i vilket fall antibiotika krävs.
  inkontinens;
 • "Torr" orgasm. Kirurgi kan provocera retrograd (tillbaka) ejakulation, vilket innebär att spermier som frigörs vid utlösning faller in i urinblåsan utan att lämna penis. Retrograd ejakulation är inte ett skadligt eller farligt tillstånd och påverkar inte kvaliteten på sexuellt liv. Denna långsiktiga bieffekt observeras hos cirka 75% av männen som genomgår operation på prostatakörteln, oftast ett sidosymtom av TURP;
 • Erektil dysfunktion;
 • lymfödem - svullnad av mjuka vävnader - en sällsynt men möjlig komplikation efter avlägsnande av lymfkörtlar runt prostata;
 • Ändra längden på penis - Den möjliga effekten efter operationen i samband med förkortningen av urinröret, när en del av den avlägsnas tillsammans med prostata.
 • Innginal bråck - Uppförandet av prostatektomi ökar risken för sjukdomen i framtiden.

Behov av ombehandling

I vissa fall kräver prostatit efter operation en upprepad operation, antingen på grund av att symtomen återkommer någon gång, eller eftersom förbättringen inte har inträffat.

återfall oftast förekomma efter prostatektomi och dränering av abscesser, mindre ofta efter resektion av prostata eller lasermetoden (extremt sällsynt). I vissa fall krävs behandling, eftersom urinröret eller nacken i halsen smalnar (stricture).

Varje metod har sina fördelar och nackdelar. Valet av metoden för operativ ingrepp beror på symtomen på sjukdomen, patientens allmänna tillstånd, svaret på medicinering, beslutet fattas endast av den behandlande läkaren.

I de flesta fall, kirurgisk ingrepp positiva influenser på sjukdomsförloppet och eliminerar dess symtom.

Konsekvenserna av operationen för att ta bort prostata, som kan vänta på patienten efter operationen

Den kirurgiska metoden (total eller delvis avlägsnande av hankörteln) anses vara den näst vanligaste behandlingen för prostataadenom. En specifik typ av operation ordineras beroende på sjukdomsstadiet. Typ av kirurgisk ingrepp beror på möjliga postoperativa komplikationer.

De vanligaste metoderna för prostataavlägsnande:

 • Snitt. Ett vertikalt snitt görs på körteln genom urinröret. På grund av snittet utvidgar hankärlns lumen.
 • Transuretral resektion av prostata (TUR). Ett miniatyrinstrument som excises del av körtelvävnaden injiceras genom urinröret.
 • Radikal prostatektomi eller öppet fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

Dessa är de mest effektiva metoderna för att avlägsna prostatakörteln, eftersom efter sådana förfaranden kommer lättnad omedelbart och varar lång tid. Men denna behandlingsmetod har baksidan - en hög risk för biverkningar. Avlägsnande av prostata: konsekvenserna har studerats och beskrivits, det är viktigt att läsa dem före operationen.

Risk för blödning

En av de farligaste och vanligaste komplikationerna efter operationen för att ta bort hankörteln. Statistik säger att det utvecklas i två
hälften av fallen. Konsekvenserna av denna komplikation kan vara ett blockering av urinröret med blodproppar, svår blödning. Om det finns allvarlig blödning utförs en blodtransfusion. Denna komplikation kan vara efter en öppen operation eller TUR. Med öppen ingrepp kommer orsaken att vara hemostasens egenskaper, och med TUR - avstötningen av den bildade skottet.

Vattenförgiftning

Det hänvisar också till komplikationer som är vanliga och svåra. Ett annat namn är TUR-syndromet. Orsaken är ingrepp av en vätska i blodet, som under borttagning av körteln används för att bevattna urinröret. Olika källor ger olika statistiska uppgifter om förekomsten av denna komplikation (från 0,1% till 6,7%).

Moderna tekniker för att avlägsna körteln, nya lösningar kan minska sannolikheten för detta syndrom till ett minimum.

Retention av urin

En karaktäristisk komplikation efter borttagning av prostatakörteln är akut fördröjning. Olika faktorer kan fungera som en orsak: från blockering av urinröret genom blodproppar till fysiologiska förändringar i musklerna i blåsan eller banalt medicinsk fel under resektion. Akut retention av urin kan leda till allvarliga konsekvenser, men det är lätt att spåra och kan snabbt elimineras för att undvika ytterligare hälsoproblem.

Urininkontinens

Observerad i 1-2% av fallen. Villkoren kan vara konstant eller uppstå endast med fysisk stress. I de tidiga stadierna av inkontinens är en konsekvens av instabiliteten i sphincter och blåsans muskler. Vanligtvis går det i några dagar av en sådan komplikation av sig själv. Det är sällan nödvändigt att använda kateter, urologiska dynor eller ytterligare terapi.

Andra problem med urinering

Patienter rapporterar förekomst av sådana komplikationer i 2-10% av fallen. Störningen kan uttryckas i det faktum att urinen läcker något, att själva processen blir smärtsam och svår. Ibland besvärar sådana komplikationer patienter utan prostata ännu mer än när de var symtom på den underliggande sjukdomen.

Liknande problem passerar i de flesta fall snabbt. Med TRU kan problem med urinering bero på att inte tillräckligt mycket körtelvävnad avlägsnades. Denna situation kommer endast att korrigeras med en andra operation. I andra fall kan de beskrivna problemen associeras med patologier av blåsans struktur, fel i operationen.

Olika inflammatoriska sjukdomar

Sådana komplikationer uppstår inte enbart efter kirurgisk ingrepp av den beskrivna arten, men i allmänhet efter några operationer. Källor säger att de händer vid varje femte operation.

Sådana inflammationer uppträder flera dagar efter ingreppet. Även sjukdomar av denna typ uppträder ibland efter långvarig användning av katetern. Det finns en grupp inflammatoriska sjukdomar som kräver längre tid att manifestera sig. Orsaken är frånvaron av prostatakörteln. När allt till dess att det var borttaget, var det ett naturligt hinder för patogena bakterier, som inte längre är närvarande.

Sådana komplikationer stoppas med metoderna för antibiotika. Sällan kan de gå i kronisk form och periodiskt förvärras. Oftast med ofullständig avlägsnande av körteln finns inflammatoriska sjukdomar som uretrit eller blåsor, orchitis.

När orgasm sperma inte utbrott

En sådan komplikation i professionella kretsar kallas retrograd ejakulation. Sperma med orgasm inte bara sticker ut, det kastas in i blåsan. Detta fenomen uppträder efter operationen för att ofta ta bort prostata. Vissa källor hävdar det i 99% av fallen.

Retrograd ejakulation kan vara fullständig eller partiell. Vid full sperma vid orgasm kommer inte att vara, och i partiell form efter urinanalysen är det möjligt att etablera eller installera kollisionsfaktorn i en blåsan. Faror för den manliga kroppen är inte en komplikation, eftersom spermien går tillsammans med urinen. Men detta tillstånd skapar svårigheter i situationen när det är planerat att bli barn.

Problem med styrka

Denna komplikation efter operation för att ta bort prostatakörteln skrämmer oftast männen. Studier tyder på att dysfunktionen av detta släkt inträffar efter att adenomen avlägsnats ganska sällan - i 4-10% av fallen. Detta överstiger inte sannolikheten för impotens i den dynamiska banan av prostata adenom.

Liksom andra operationer har borttagning av prostata dess konsekvenser. Korrekt förberedelse och efterlevnad av läkarmottagningar efter ingreppet kan minimera risken för komplikationer.

Drift av prostatit hos män: huvudtyperna och möjliga komplikationer

Kirurgisk ingrepp med prostatit kan föreslås av en läkare om inget resultat har uppnåtts vid behandling av en patient med traditionella medicinska, fysioterapeutiska och alternativa terapier.

Drift av prostatit hos män är vanligtvis den sista utvägen för en kronisk bakteriell eller icke-bakteriell prostatit associerad med sådana komplikationer som:

 • Urinretention (oförmåga att urinera).
 • Inget svar på konservativa eller minimalt invasiva behandlingar.
 • Ständigt presentera blod i urinen.
 • Stenar i prostata, njure eller urinblåsa, orsakad av en micturionsstörning med prostatit.
 • Frekventa urinvägsinfektioner.
 • Abscess av prostata.
 • Paraproctitis.

Kontraindikationer för operation av prostatit hos män:

 • akut inflammatorisk process i det genitourära systemet;
 • ålder över 70 år
 • diabetes mellitus;
 • akut respiratorisk virusinfektion;
 • den startade och kraftigt läckande sjukdomen hos kardiovaskulära och bronkopulmonära system;
 • hemofili;
 • tar droger som utspätt blod
 • hypotyreos.

Kirurgiska ingrepp innefattar:

 1. Transuretral resektion av prostata (TURP). I denna operation avlägsnas den inre delen av prostatakörteln. Detta är den vanligaste kirurgiska operationen av prostatit hos män, det anses också vara den bästa endoskopiska kirurgiska metoden för behandling av godartad prostatahyperplasi, även om det finns andra kirurgiska alternativ.
  • Före operationen är standardtest planerade: ett blodprov (totalt, för koagulering och biokemisk) och urintester. Vanligtvis görs TURP under ryggradsbedövning (anestesin injiceras i området kring ryggmärgen), men anestesiologen kan använda allmänbedövning beroende på patientens tillstånd.
  • På operationsdagen bör man inte äta eller dricka, så att det inte finns några problem med anestesi.
  • Efter operationen kommer det inte finnas några yttre ärr, eftersom alla manipuleringar utförs inom urinröret.
  • Med TURP förkortas varaktigheten av den postoperativa perioden jämfört med öppen prostatektomi och färre komplikationer uppstår.
  • Nackdelarna inkluderar smärtsam urinering och ofta uppmanar det under de första dagarna efter TURP.
 2. Öppna prostatektomi. Denna operation av prostatit hos män görs ofta när prostatan är kraftigt förstorad, när komplikationer uppstår eller när blåsan har blivit skadad. Kirurgen gör ett snitt i underlivet (traumakirurgi) eller mellan pungen och anusen (perineal operation) och avlägsnar en del av prostatan eller helheten.
  • Före operationen, måste du göra ultraljud, cystoskopi och MRI och passera flera tester: urin, blodprov för prostataspecifikt antigen, även känd som PSA. En anestesiolog kommer också att konsulteras.
  • Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar med öppen prostatektomi: En effektiv metod för behandling av prostatit och relaterade problem.
  • Nackdelar: En lång vistelse på sjukhuset (upp till 7 dagar) och postoperativ återhämtning (från en månad eller mer). Risk för hög blodförlust. På grund av skador på nervfibrer kan svårigheter att uppnå erektion, upp till permanent erektil dysfunktion uppstå.
 3. Laseroperation (förångning, lasercauterization). Med hjälp av laser energi förstörs den sjuka prostata vävnaden, och volymen minskar. Samtidigt är blodkärlen "förseglade" och blöder inte.
  • Före operationen bör blodprov (allmän och biokemisk), urin, ultraljud i urinvägarna och eventuellt prostatabiopsi (på rekommendation av en urolog-onkolog) lämnas in. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Plusser: Denna endourologiska operation av prostatit hos män, dvs instrumentet bärs genom urinröret utan snitt. På grund av detta finns ingen blödning, och ingen lång vistelse på sjukhuset krävs. Den postoperativa perioden är i genomsnitt tre dagar. Laserprocedurer ger lindring av symtom i samband med urinering och förbättrar patienternas livskvalitet. Men långsiktiga studier behövs för att avgöra om laserbehandling är lika effektiv som TURP.
  • Nackdelar: Laseroperation kan inte vara ett effektivt verktyg för en stor mängd prostata.
 4. Dränering av prostens abscess (slutna abscess). Kirurgen öppnar abscessen genom rektum eller perineum (oftast) genom att dissekera huden och subkutan vävnad och sätta in i kaviteten, fylld med pus, gumminränering.
  • Före operationen utförs TRUS, blod och urintester ges, samråd med proktologen (om det finns misstankar om fistelutveckling) genomförs.
  • Fördelar: Kort rehabiliteringsperiod, det finns ingen risk för förlust av sexuella funktioner.
  • Nackdelar: kan inte slutföra avlägsnande av abcessen, bakteriella toxiner kan spridas i hela kroppen.
 5. Transuretral del av prostata. Denna operation involverar inte avlägsnande av prostatavävnad. Flera små snitt med resektokystoskop görs i prostatakörteln för att minska trycket i prostatakörteln på urinröret. Detta gör urinering enklare. En variation av den transuretrala operationen är elektrodaporiseringen av prostatan, i vilken prostata vävnaden upphettas och indunstas med användning av en rullelektrod. Således finns det en omedelbar koagulering av blod vilket minimerar blodförlusten.
  • Före operationen är det nödvändigt att klara blodprov (allmän och biokemisk), urin, för att göra ultraljud i urinvägarna. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar: Risken för att utveckla retrograd ejakulation minskar signifikant jämfört med TURP, medan samma lindring av symptom på prostatit uppnås. Det kräver ingen lång period av återhämtning och stanna på sjukhuset (vanligtvis 2-3 dagar).
  • Nackdelar: Fortsatt behandling av prostatit krävs.

Det finns ingen bättre behandling för prostatakörteln, lämplig för alla patienter. Det är nödvändigt att prata med den behandlande läkaren om riskerna och fördelarna med varje förfarande och gemensamt välja den optimala varianten av operationen.

Vanliga risker för prostatitkirurgi hos män inkluderar: En reaktion på anestesi, blödning, infektion och stricture (luminal fusion) i urinröret.

Blödning är den vanligaste risken för öppen prostatektomi.

Prostatan är omgiven av ett rikt nätverk av blodkärl, så patienten förlorar vanligen 0,4 till 0,8 liter blod under operationen.

I vissa fall kan blodförlusten vara signifikant större, vilket kommer att kräva blodtransfusion.

Symptom på infektion är: feber, frossa, svullnad, dränering från snittet.

Omedelbart efter operation kan ofrivilligt läckage av urin förekomma i prostatakörteln, men de måste sluta med tiden. Men hos vissa män, särskilt de över 70 år, kan inkontinens utvecklas.

Efter det att katetern avlägsnades från blåsan, borde patienten kunna urinera på egen hand. Om det inte går att göra det, eller om tarmarna inte kan tömmas, ska läkaren informeras omedelbart.

Urinsträngningen är bildandet av ett enda ärr eller flera ärr på grund av urinflödet och penisens svampiga kropp.

Eftersom ärret är ett mekaniskt hinder i vägen för urin kan det finnas olika problem med urinering.

Med målet om postoperativt förebyggande av smältning av lumen i urinröret rekommenderas patienter att dricka mer vätska för att urinera oftare.

Drift av prostatit hos män kan inte alltid bota bakteriell infektion eller kronisk prostatit, denna procedur kan till och med förvärra symtomen.

Det är möjligt att kirurgen inte kommer att kunna ta bort en del av prostata som orsakar symtomen. Om du tar bort hela prostata kan det leda till urininkontinens och (eller) erektil dysfunktion, vilket väsentligt påverkar livskvaliteten.