Huvud
Förebyggande

Operationer på prostatakörteln

Med olika sjukdomar i prostata baseras behandlingen först på läkemedelseffekten på den patologiska processen. Om det inte är möjligt att uppnå en positiv effekt, visar det sig att utföra operationer på prostatakörteln.

Kirurgisk ingrepp gör det möjligt att eliminera organs ändrade struktur eller helt avlägsna det drabbade organet för att undvika komplikationer och dödsfall. Kirurgiska ingrepp kan kombineras med läkemedelsbehandling i svåra skeden av sjukdomen, för bättre resultat och snabb återhämtning.

Operationen på prostatakörteln, beroende på scenen, lokalisering och distribution av processen, kan vara terapeutisk, radikal och palliativ.

Den sista typen av kirurgisk ingrepp används för att eliminera symtom som stör patienten, men botar inte sjukdomen eftersom sjukdomen är vanligtvis irreversibel (t.ex. cancer i det sista steget).

Vad är adenomektomi?

Med ålder, huvudsakligen efter 60 år, utvecklas prostatakörteln i volymer, hos många män utvecklas godartad hyperplasi. I sådana fall krävs prostatakirurgi med avlägsnande av adenom. Denna typ av kirurgisk behandling kallas adenomektomi.

Det finns flera typer av adenomektomi:

 1. Dvuhmomentnaya transvesical eller transvezikalnaya operation (en öppen operation där buken öppnas och avlägsnas adenom, med det ytterligare etablering av katetern och dräneringsröret).
 2. Samtidig transkirurgisk adenomektomi (denna operation innebär att suturera prostata med ytterligare suturering).
 3. Transuretral resektion av prostata (TUR) är en endoskopisk metod, där ett speciellt instrument sätts in i urinblåsan som avlägsnar ohälsosamma områden i prostatakörteln. Med denna typ av operation kan du undvika externa snitt och långvarig vistelse på ett sjukhus.

Utan att misslyckas utförs varje operation på prostata först efter en preliminär undersökning, nämligen:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • biokemiskt blodprov;
 • analyser för hepatit, venerala sjukdomar och aids;
 • EKG;
 • Ultraljud av bäckenorganen.

Allt detta är nödvändigt för en preliminär förutsägelse av möjliga komplikationer, återhämtningsperioden.

Dagen före operationen utförs antibiotikabehandling för förebyggande ändamål för att förhindra fastsättning av smittsamma medel.

Det måste komma ihåg att efter operationen av prostata kan ett antal komplikationer uppstå, till exempel:

 • blåsans trauma
 • utveckling av infektiös inflammation
 • bildning av urinrörsträngning;
 • retrograd ejakulation;
 • impotens;
 • kränkning av blodets rheologiska egenskaper, med vidare bildning av tromboser;
 • dysuriska manifestationer (brott mot urinering).

Avlägsnande av prostata

Radikal operation av prostata kallas prostatektomi. Denna typ av kirurgi används i närvaro av maligna neoplasmer (cancer), som inte är mottagliga för konservativ behandling och är fyllda med ett allvarligt resultat.

I hjärtat av prostatektomi är det fullständiga avlägsnandet av körteln med angränsande vävnader, såväl som sällsynta vesiklar och bäckens lymfkörtlar.

Det finns två huvudsakliga tekniska metoder:

 • Prostatektomi med retropubisk åtkomst (snitt i underlivet);
 • prostatektomi med perineal åtkomst (ett snitt görs mellan skrot och rektum);
 • laparoskopisk prostatektomi (den nyaste och förbättrade metoden för kirurgisk behandling, där en kamera och nödvändiga instrument införs genom små snitt).

Det stationära läget under den postoperativa perioden är från 1 till 3 veckor. En kateter placeras i blåsan under en längre period. Den största och irreversibla komplikationen av prostatektomi är impotens och infertilitet.

Kirurgisk behandling av inflammation

Det är känt att inflammation i prostatakörteln (prostatit) behandlas klassiskt i samband med antibiotikabehandling och hjälptekniker. Men med processen kroniskhet, suppuration, phimosis, smalning av urinröret, skleros av prostata indikeras kirurgiskt ingripande.

Operationen av prostatit med suppuration innebär dränering av abscessen med en endoskopisk metod. Ett speciellt rör sätts in genom urinröret och en punktering av suppurationsstället görs under kontroll av bildskärmen.

Om uretrit har gått ihop med inflammation i prostatakörteln, så är kirurgi indikerat för att avlägsna strängarna och förstora urinröret.

Operation med prostatit med en uttalad sklerotisk process innebär partiell resektion av den drabbade vävnaden genom endoskopisk metod.

I närvaro av sådana komplikationer som phimosis utförs kirurgisk ingrepp av omskärelse, i vilken förhuden är skuren cirkulärt. Komplikation av denna operation kan vara en minskning av penisens känslighet.

Inflammation av prostatakörteln med samtidig inflammation i de partiella vesiklarna kräver kirurgisk behandling för att avlägsna vidhäftningar och återställa patensen i sina sekret.

I allmänhet kräver kirurgisk ingrepp kroniska, försummade former av prostatit, som har stor risk för komplikationer och onkologi.

Man måste komma ihåg att varje operation har sina egna indikationer och kontraindikationer, komplikationer och biverkningar. Därför är det bättre att behandla sjukdomen i tidiga skeden med konservativa metoder, men under inga omständigheter ska man glömma effektiviteten och relevansen av den kirurgiska behandlingsmetoden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Operation på prostatakörteln: Vilka konsekvenser kan det finnas?

Efter operationen på prostatakörteln sätts en speciell kateter in genom urinrörets yttre öppning, ansluten till urinröret för att avlägsna överskott av vätska från urinblåsan. Enheten lämnas i denna form i flera dagar. Ofta kan en kateter orsaka smärtsamma spasmer. De är svåra att behandla, men med tiden försvinner smärtan helt.

Den tid som patienten kommer att spendera på sjukhuset efter operationen beror på typ av operation och patientens kroppsliga egenskaper.

Efter operationen uppträder blod eller blodproppar i urinen, vilket är förknippat med sårläkning. Kom ihåg att utseendet på en liten mängd blod är normalt. Detta bör sluta vid urladdning. Under återhämtningen rekommenderas patienten att dricka mycket vätska (minst 8 koppar per dag) för att skölja blåsan naturligt. Återhämtning med detta krav kommer att gå snabbare.

Kirurgi på prostatakörteln: kontraindikationer

Var försiktig i flera veckor efter urladdning från sjukhuset. Patienten kan inte vara störd av smärta, men även efter en transuretral operation (snittet är osynligt) kommer ett postoperativt sår att synas hos en person. Innan du återvänder till den vanliga livsstilen, kontakta din läkare. Under de första dagarna efter urladdning undviker du tung fysisk ansträngning och plötsliga rörelser, eftersom de kan skada den postoperativa suturen.

Rekommendationer som måste genomföras under hela den postoperativa perioden:

 • Fortsätt att dricka vätskor för att skölja ur blåsan och minska risken för sårinfektion.
 • Undvik överdriven ansträngning under avföring.
 • försök att bibehålla en balanserad diet för att förhindra förstoppning. Om du är oroad över förstoppning, prata om att ta ett laxermedel med en läkare;
 • Kör inte och lyft inte vikten.

Funktioner i urinvägarna efter operation

Även om du mår bra, tar det flera månader att återhämta sig helt. Under denna period kan det finnas problem med urinering, blåsarbete.

Ömhet med urinering

Du märker kanske att urinflödet efter det kirurgiska ingreppet blev starkare, men innan det är helt återställt, tar det lite tid. Efter avlägsnande av katetern, som urinen rinner genom såret i prostatakörteln, kan du känna ömhet. Detta problem minskar med tiden. Det kan ta flera månader.

inkontinens

Eftersom blåsan gradvis återgår till normal operation kan patienten ha problem med urininkontinens. Läkare säger att ju mer försummade sjukdomen, desto längre tid tar det för att återställa blåsans funktion.

blödning

En allvarlig komplikation som uppstår under operationen är massiv intern blödning, vilket kräver akut läkarvård, inklusive blodtransfusioner. En sådan situation, enligt forskare, förekommer sällan (i 2,5% av fallen).

Blödning kan utvecklas i den postoperativa perioden och provocera en tamponad av blåsan med blodproppar, vilket kan kräva upprepad endoskopisk eller öppen operation. Orsaken till denna komplikation kan vara avstötning av koagulationsscab eller egenskaper hos hemostas.

Även om blödning kan bli en signal av larm, slutar det vanligtvis efter en kort vila eller en riklig dryck. Men om urin innehåller mycket blod med blodproppar eller om du känner obehag - kontakta omedelbart en läkare.

Operation på prostatakörteln: konsekvenser i den sexuella sfären

Många är oroade över frågan om hur en operation påverkar en manlig sexuell funktion. Vissa källor säger att den sexuella funktionen inte lider, medan andra säger att problemet i 30 procent av fallen fortfarande uppstår. De flesta praktiserande läkare är övertygade om att överträdelser i detta område är tillfälliga. Beroende på kroppens förmåga kan perioden då män kan leda ett aktivt sexliv, skilja sig.

Den allmänna restaureringen av sexuell funktion kan ta upp till ett år. Detta tidsintervall beror på hur mycket tid som passerar från det ögonblick som de första symptomen på prostata adenom uppträder före operationen och på typ av kirurgisk behandling av prostatakörteln.

erektion

De flesta urologer är överens om att om du inte lider av impotens före operationen, kan du få erektion även efter kirurgisk behandling av prostata. Operationen i sig orsakar sällan någon erektil dysfunktion. Det är sant att den klassiska operationen inte kan fullständigt återställa funktionen av prostata, som gick förlorad.

Ejakulation (ejaculation)

Trots det faktum att nästan alla män har erektil förmåga efter kirurgisk ingrepp av prostata adenom är det ibland följande komplikation - retrograd ejakulation, vilket gör att män inte kan få barn. Var kommer den ifrån? Under samlag sätter in i urinröret intill blåsan. Normalt blockerar muskeln ingreppet av partiell vätska i urinblåsan, spermierna går genom penis. Men som en följd av en operation som syftar till att behandla adenom tas denna muskel bort för att öka blåsans hals.

Till följd av detta, efter operationen, väljer spermien vägen för minimal motstånd och faller i en mer tillgänglig öppning av blåsan, och lämnar det säkert med urin. Ibland tillåter retrograd ejakulation sig till framgångsrik behandling med mediciner som förbättrar muskelförhållandet i blåsans hals, vilket inte gör att spermierna kan komma in i den.

Kirurgi på prostatakörteln

Vad är prostata, och vad är dess funktion?
Prostatakörteln (prostata) är ett muskel-glandulärt organ som liknar en kastanj som ligger under blåsan. Genom prostatakörteln passerar den första delen av urinröret (urinröret) och de ejakulerande kanalerna. Prostatens funktion är att utveckla en hemlighet som ingår i spermierna.

Vad är prostata adenom?
Adenom eller godartad prostatahyperplasi är en ökning av prostatavolymen, vilket är vanligast hos män efter 50-60 års ålder. Symtomen vid BPH kan vara hjärtklappning korta urinering, trög ström av urin, behovet av att urinera flera gånger under natten, känsla av ofullständig tömning av blåsan, en stark längtan urinera. Komplikationer av benign prostatahyperplasi inkluderar akut urinretention, hematuri (blod i urinen), bildandet av diverticula (utsprånget vägg) eller stenar i urinblåsan, urinvägsinfektion.

Vad är procedurerna för behandling av prostata adenom?
Målet med vilken operation som helst med prostataadenom är borttagandet av överskott av prostatavävnad, vilket smalnar urinrörets lumen och förhindrar normal urinering. Det handlar inte om att ta bort hela prostata, utan bara den del som klämmer urinröret.
För behandling av prostata adenom finns två huvudoperationer:

• Transuretral resektion av prostata (TUR)
• Transvesikal (transvesikal) adenomektomi

Beroende på ditt allmäntillstånd, samtidig sjukdom, graden av ökningen av prostata (dess volym), förekomsten av komplikationer och andra faktorer din läkare kommer att råda dig vad operation är mer passande.

Vad är skillnaderna mellan verksamheten?

• Transuretral resektion av prostata

TUR av prostata (eller endoskopisk resektion av prostata) - högteknologisk intervention. Under operationen ligger patienten på ryggen med ben som är böjda och böjda vid knäna. Genom urinrörets yttre öppning sätter doktorn ett speciellt instrument i blåsan - ett resektoskop. Alla manipuleringar utförs under kontroll av syn. Med hjälp av resektoskop utförs borttagning ("rakning") av bitar av prostatavävnad och koagulation (brinnande) av blödande kärl. Den resulterande vävnaden skickas för samråd till en läkarmorfolog. Vid slutet av operationen i blåsan genom urinröret kateteruppsättning (ihålig latex eller silikonröret genom vilket urin strömmar in i påsen-pissoar).
Sålunda är det med denna typ av operation ingen snitt utifrån, och patientens vistelse på sjukhuset är mindre.

• Transvesikal (transvesikal) adenomektomi
Prostatektomi - en öppen operation, under vilken mellan naveln och pubis är gjord av den främre bukväggen incision av huden, subkutant fett, muskel, och den främre väggen av urinblåsan, och sedan använda ett finger läkaren tar bort noder (överväxt vävnad) BPH. Blåsan genom urinröret katetrar, och i vissa fall lämnade en ytterligare dräneringsrör (tsistostomicheskaya rör), som drivs ut genom snittet.
Vid en sådan operation är patienten på ett sjukhus lite längre.

Hur förbereder man sig för operationen?
För att utföra operationen måste du spendera 5 till 20 dagar på ett urologiskt sjukhus.
Före operationen, bör alla patienter genomgå blodprov (inklusive syfilis, HIV och hepatit) och urin, utföra EKG (EKG), en lungröntgen. Av särskilda metoder för undersökning utförd ultrasonografi (US) i urinsystemet med bestämning av mängden av kvarvarande urin, uroflowmetry (mätning av urinflödeshastighet), bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) blod, etc.
Patienter undersöks också av en terapeut och en anestesiolog, som bestämmer typen av anestesi (ryggrad eller allmän anestesi).
På kvällen före operationen utförs en rengörande enema och hårbarkning utförs under naveln. Från klockan 0 på dagen då operationen är planerad är det inte tillåtet att äta och dricka. På morgonen på operationsdagen börjar antibakteriell behandling (intramuskulär eller intravenös antibiotika).

Hur är den postoperativa perioden?
Det är möjligt att omedelbart efter operationen du kommer att ställa system för kontinuerlig spolning av urinblåsan (speciell lösning eller furacillin) när spolvätskan strömmar genom en av de inre kateterkanaler i urinblåsan och utsöndras genom en annan kanal eller tsistostomicheskoy röret utåt urinoar tillsammans med små blodproppar blod. Varaktigheten av ett sådant system bestäms av läkaren och kan variera från några timmar till 2-3 dagar.
Det är möjligt att inom en snar framtid efter operationen kommer du att ha en känsla av att du starkt vill att urinera: detta beror på närvaron av katetern i urinblåsan, ballongen som kan irritera blåshalsen.
Efter 1,5-2 timmar efter operation i frånvaro av illamående och kräkningar du kan dricka (i små portioner, pm tillåtet att dricka cirka 1500 ml kolsyrat vatten). Du kan återuppta matintag, som regel nästa morgon (ibland - på kvällen på dagen för operationen). Inom 7-10 dagar efter operationen, undvika användning av salt, stekt, rökta produkter, försök att dricka minst 2000-3000 ml vätska per dag (vatten, te, juice, saft, etc.). I vilket fall som helst är mat och vätskeintag läge bäst att kolla med din läkare: Är det möjligt att, i samband med någon av de tillgängliga du har underliggande medicinska tillstånd eller funktioner i operationen, kommer läkaren rekommendera skiljer sig från ovan angivna.
Antibiotisk terapi brukar variera från 10 dagar till flera veckor - det beror på arten av sjukdomen och de därtill hörande komplikationerna.
Efter TOUR av prostata avlägsnas uretralkatetern efter 2 till 4 dagar. Efter en adenomektomi - om 7-10 dagar om blåsan har sys upp "tätt". Om läkaren under operationen bestämde sig för att installera ett extra dräneringsrör, avlägsnas kateter från urinröret efter 2 dagar och cystostomiröret - 15-17 dagar efter operationen.
Efter avlägsnande av katetern kan urinen antingen vara lätt eller med en blandning av blod. Du kan urinera ofta, i små portioner, känna brännande och sticka i urinröret och perineum med urinering, starkt trängsel att urinera. Dessa fenomen orsakas av den överförda operationen och sker vanligtvis inom 6-8 veckor.
Episoder utseende av blod i urinen efter TURP kan lagras upp till 3 veckor, när patienten är oftast redan i huset. I denna situation bör du öka mängden vätska du dricker och undvika tung fysisk ansträngning, och om du tror att blödningen hotar omedelbart kontakta din läkare per telefon eller (på natten), gå till närmaste sjukhus urologiska.
Slutsatsen från morfologen om resultaten av mikroskopisk undersökning av vävnaden som avlägsnats under operationen kan förväntas inom 2-7 dagar (beroende på var den histologiska undersökningen utfördes). Du kan ta reda på den histologiska slutsatsen och den slutliga diagnosen från din läkare.

Hur man beter sig hemma?
Under 6-8 veckor efter operationen undviker du sport och tunga fysiska aktiviteter. Försök att inte lyfta vikter (mer än 3 kg). Försök att inte överkolla och inte dricka alkohol.
Du kan gå så mycket som du vill och vara utomhus.
Typiskt en vecka efter urladdning från sjukhuset kan du fortsätta arbetet (om det inte är kopplat till fysiskt arbete).
Du kan leva sexuellt efter 4-6 veckor. Tänk på att operation på prostatakörteln inte påverkar erektilfunktionen. vanligtvis är erektionen densamma som före kirurgisk behandling. Samtidigt kan du stöta på ett fenomen som kallas retrograd ejakulation. Under operationen skärs muskelfibrerna för att säkerställa att blåsans hals stängs vid tidpunkten för utlösning (ejaculation). Därför, efter operationen, är blåsans hals fortfarande öppen hos vissa patienter, och spermien tränger in i urinblåsan, från vilken den därefter lämnar vid urinering. Det beskrivna fenomenet påverkar inte orgasmens känsla, men det kan göra skillnad för de män som planerar att få barn i framtiden. Om denna fråga är viktig för dig, var noga med att diskutera det med din läkare före operationen.

Vilka är riskerna och komplikationerna för operationen?
Varje operation, liksom, och anestesi, är alltid förenat med en viss risk för komplikationer, inklusive livshotande, förknippas inte bara med din sjukdom, men också att de individuella egenskaper och reaktioner i organismen, vilket inte alltid är möjligt att ge.
Möjliga anestesi risker kommer att förklaras för dig av en anestesiolog.
Komplikationer av din sjukdom och operation inkluderar:
• Blödning, vilket kan kräva blodtransfusioner eller återanvändning.
• Skador på blåsans vägg eller alla organ i buken, eller rektum, vilket gör det nödvändigt att snabbt utföra öppen kirurgi under transuretral resektion, eller volymexpansion vid drift transvesical prostatektomi;
• Urininfektion (akut pyelonefrit, akut prostatit, akut orchiepididymit, sepsis);
• Strukturering av urinröret
• Återfall av godartad prostatahyperplasi
• Detektion av maligna (cancerösa) celler bland den borttagna vävnaden, som ibland händer även med ett normalt PSA-värde;
Retrograd ejakulation.

Drift för att ta bort prostata adenom: typer, kostnader, komplikationer och patientåterkoppling

Adenoma skapar urinproblem, som i försummat form bildar andra problem och komplikationer.

För närvarande finns ett stort urval kirurgiska tekniker, bland vilka du kan hitta en lämplig metod för varje patient, med hänsyn till dess egenskaper och medföljande problem.

vittnesbörd

Kirurgi refererar till de mest effektiva sätten att behandla prostata adenom.

Valet av metoden för att göra hjälp sker av specialisten och patienten tillsammans.

Detta beror på det faktum att konsekvenserna som åtföljer olika typer av operationer orsakar att vissa av patienterna med adenom väljer mindre effektiva metoder, men som tillåter att bevara erektila funktioner. Detta gäller särskilt för unga män.

Obligatoriska indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 • fall där andra metoder inte ger önskat resultat
 • svår urinering,
 • upptäckt i blåsten av stenar,
 • under urinering i urinblåsan behålls en signifikant mängd urin,
 • om kateteriseringen av vägarna inte förbättrade patientens tillstånd med akut urinretention,
 • sjukdomen provocerade en infektion i urinvägarna,
 • urinretention orsakad av sjukdomen ledde till störningar av njurarna;
 • hematuri.

Preliminär undersökning

För att välja behandlingsmetod undersöks patienten noggrant.

För detta utförs följande aktiviteter:

 • patienten passerar urin och blodprov för att bestämma det allmänna tillståndet och eventuella andra hälsoproblem;
 • Metoden för uroflowmetri observerar graden av störning av urinflödet,
 • urologen utför en rektal undersökning av prostata,
 • transrectal ultraljudsundersökning av körteln - det viktigaste sättet att få detaljerad information om storleken på adenomen och andra egenskaper hos patologin;
 • bestämning av PSA-nivå är en metod som tydliggör möjligheten av onkologi närvaro.

Typer av kirurgisk behandling

Olika metoder för kirurgiskt ingrepp för att avlägsna prostata adenom används:

 • Den traditionella metoden är öppen kirurgi (adenomektomi),
 • transuretral resektion,
 • laserförångning,
 • transuretral snitt,
 • embolisering av artärer,
 • laparoskopisk operation,
 • Enukleation av prostatiskt adenom.

Transuretral resektion (TUR)

Detta är ett av de mest använda sätten att hjälpa patienter med prostata adenom. För att utföra transuretral resektion är indikationerna:

 • Prostatavolymen är upp till 80 milliliter,
 • Kirurgen förutsäger operationens varaktighet i högst en timme.

Genom uretern kommer resektoskopet till operationsplatsen. Excisionen av vävnader sker med användning av diatermokoagulering.

Flyttbara områden utsätts för höga temperaturer. På arbetsplatsen gör resektoskopet bevattning av vävnader med sikte på kylning.

Video om TOUR kirurgi för prostata adenom:

En operation som liknar detta, men när inget vävnadsavlägsnande utförs, men en dissektion av prostatan görs på platsen för smalning av urinledaren, kallas ett transuretralt snitt. Detta förbättrar möjligheten av urinutmatning genom urinröret. Ett sådant förfarande utförs i följande fall:

 • om prostatan har en liten volym,
 • när sannolikheten för onkologi är utesluten.

adenomectomy

Under senare tid var det den huvudsakliga typen av operation för att avlägsna prostata adenom. Nu rekommenderas en sådan intervention, om det enligt patientens vittnesbörd inte är lämpligt för andra sätt att ta bort adenom.

Adenomektomi är ordinerad i sådana fall:

 • prostatan har ökat i volym över 80 millimeter,
 • undersökningen av patienten avslöjade komplicerade fakta:
  • närvaron av stenar i blåsan,
  • om det finns behov av att avlägsna en stor divertikula i blåsans hålrum.

Förfarandet innefattar produktion av ett snitt i underlivet. Beroende på valet av sättet att penetrera till prostata, kan blåsan också dissekeras.

Operationen kräver hög kvalifikation av kirurgen. När proceduren utförs av en erfaren professionell kan man förvänta sig höga resultat av att bli av med symtomen på sjukdomen.

Laparoskopisk borttagning

Drift anses vara ett antal effektiva och sparsamma metoder. Utrustningen kommer till platsen för adenomavlägsnande genom flera små snitt i bukregionen.

Avlägsnande av adenom sker under detaljerad observation av videoutrustning. Från patientens kropp extraheras de utklippta vävnaderna med hjälp av en ultraljudskniv anpassad för denna manipulation. En kateter som sätts i urinläkaren i slutet av operationen visas på sjätte dagen efter proceduren.

Fördelarna med metoden:

 • skonsamma,
 • minimal blodförlust,
 • effektiva.

Metoden har fördelen jämfört med andra sparsamma kirurgiska ingrepp, eftersom den kan användas i fall där adenomen har nått en stor storlek. Prostata kan ökas i volymen till mer än hundra kubikcentimeter.

Embolisering av prostata artärer (EAP)

Manipulation med deltagande av angiografisk utrustning utförs. Prostata minskar som ett resultat av överlappningen av de arteriella kärl som den matar.

Kontraindikationer:

 • Flotationstrombi, definierad i benens vener,
 • fall när det finns kärlsjukdomar.

När operationen visas:

 • om patienten har ytterligare problem:
  • störningar associerade med blodkoagulerbarhet,
  • njursjukdom,
  • diabetes mellitus i svår form.

Metoden används relativt nyligen. Metoden är ett komplett alternativ till öppen operation, liksom transuretral resektion av adenom.

Laserförångning

Ett modernt sätt att hjälpa patienter med adenom, vilket ger minst komplikationer. Det täcker även patienter som har problem med blodproppssyndrom.

Utrustning kommer in i prostataområdet via urinledaren. Principen för metodens funktion - laserstrålen förångar oönskade vävnader. Samtidigt bryts blodkärl som kommer in i strålens område och förhindrar blödning.

Photoselective förångning utförs av en grön laser. Lasern med viss våglängd, som passerar genom kristallerna av kaliumtitanfosfat, förvärvar en grön färg och förmågan att förånga vävnaden.

Operationen återspeglas på monitorn. Kirurgen ser varje åtgärd. Användningen av en grön laser är tillrådligt för prostata storlekar från 60 till 80 kubikcentimeter.

Fördelarna med metoden:

 • skonsamma,
 • effektiva,
 • lindrar komplikationer som åtföljer andra typer av operationer - blödning, sexuella störningar;
 • förmågan att manipulera i ambulansinställningar,
 • kort postoperativ period,
 • Det är möjligt att hjälpa patienter som har sjukdomar som förvärrar blodkoagulering.

Metoden har följande nackdelar för alla sina obestridliga fördelar:

 • Procedurens varaktighet är dubbelt så länge som TUR,
 • inte varje klinik har sådan utrustning.

enucleation

Förfarandet möjliggör att "sköljning" av vävnader avlägsnas med hjälp av en laser. Metoden ersätter framgångsrikt transuretral resektion och kirurgisk ingrepp med den öppna metoden.

Positiva aspekter av metoden:

 • förmågan att kolla ut den extraherade vävnaden för onkologi,
 • Metoden kan användas med tillväxt av körteln upp till 200 g och ännu mer,
 • fördelarna som erhålles med vävnadsförångning bevaras:
  • liten återhämtningsperiod
 • det är möjligt att utföra proceduren för patienter med problem:
  • ha en pacemaker,
  • i fallet med metallanordningar inbyggda i skelettet,
  • om det finns överträdelser relaterade till normal blodkoagulering.

Videon visar laserkämningen av prostata adenom:

Kontraindikationer:

 • Om patientens blåsan är skrynklig,
 • allvarligt allvarligt tillstånd
 • förekomsten av inflammatoriska processer,
 • omöjlighet att bära ett resektoskop genom urinledaren.

För det mesta gäller kontraindikationer för alla typer av operationer. Omöjlighet att injicera ett resektoskop och en rynkad urinblåsa är hinder för kirurgiska ingrepp som inträffar med instrumentet genom urinledaren.

komplikationer

De negativa följderna av transuretral resektion inkluderar:

 • blödning från skadade vävnader under operationen
 • intag av en vätska som används för att skölja blåsan under manipulation i patientens kärlbädd.

Risken för komplikationer ökar med procedurens varaktighet. Driftstiden beror direkt på prostatavolymen.

I framtiden kan patienten få konsekvenser av operation:

 • bildning i urinröret av cicatricial narrowing,
 • utvecklingen av inkontinenssymptomen,
 • störning av sexuell funktion.

Två procent av patienterna söker återbehandling i samband med komplikationer. Fem procent av patienterna som har tagit bort adenomavlägsnande med denna metod kommer för resektion.

Med öppen kirurgi liknar komplikationer den hos transuretral resektion.

Efter adenomektomi tillsätts problem som associeras med metodens egenskaper:

 • komplikationer på grund av att hudens integritet och blåsans väggar har brutits:
  • bildandet av urinfistler,
  • infektion av sårytor,
  • urinläckage,
 • en lång postoperativ period - upp till tio dagar.

Rehabilitering efter operation för att avlägsna prostata adenom

För att återställa patienten efter operationen markerar specialisten de beteenderegler som måste följas:

 • riklig dryck,
 • övervakning av en specialist,
 • skarpa rörelser bör uteslutas,
 • kan ordineras antibakteriell terapi,
 • mat bör balanseras,
 • utesluta rätter från rationen:
  • salt,
  • stekt,
  • rökta;
 • i en och en halv månad bör avstå från sexuell intimitet,
 • det visar sig att följa en hälsosam livsstil,
 • daglig promenad,
 • utföra en särskild uppsättning övningar.

Förberedelse för kirurgisk behandling

De förberedande åtgärderna omfattar:

 • Kommunikation med en anestesiolog så att han kan bestämma läkemedlet för anestesi.
 • identifiering av möjliga kontraindikationer för utförande av den valda metoden för operativ ingrepp,
 • en analys av kroniska sjukdomar,
 • definition av blodindikatorer för koagulation,
 • biokemiskt blodprov,
 • med vissa typer av operationer kan en specialist ordinera antibiotika på tröskeln till förfarandet för förebyggande,
 • På dagen för operationen tas inte mat.

Postoperativ period

De flesta kirurgiska ingrepp har sådana postoperativa åtgärder efter avlägsnande av prostata adenom:

 • patienten tvättas med en blåsa,
 • utnämningen utses
  • antibiotika,
  • bedövningsmedel;
 • om operationen tillhandahålls för att göra snitt på bukväggen, därefter efter procedurerna för att ta hand om suturerna utförs.

recensioner

Patienter tolererar alla typer av operationer för att ta bort adenom.

Det noteras att öppet ingripande är fyllt med en svårare återhämtningsperiod.

Kommentarer till konsekvenserna förknippade med en minskning av sexuell funktion, retrograd ejakulation, urininkontinens förekommer både med öppen metod och med transuretral resektion.

Laparoskopisk kirurgi har ett fåtal konsekvenser. Patienter svarar att funktionen för att hålla urinen sätter sig på ungefär sex månader.

Laserförångning lämnar inte obehagliga konsekvenser. Patienter pratar om att förbättra funktionerna i urinering, medan erektila funktioner verkar ha blivit högre.

Laserkämning har några konsekvenser. Patienter beskriver en brottslighet i könsfären, blödning. Först fungerar det inte att hålla funktionen för att hålla urin, klaga på att det finns ejakulation i blåsan.

Hur bota prostata adenom utan operation?

Det finns sätt som kan stoppa tillväxten av körtel adenom i de tidiga stadierna av sjukdomen. Patientens hälsotillstånd och ålder är också viktiga.

 • Att ta droger av två typer påverkar alla mekanismer som förvärrar urinflödet. Om patientens kropp svarar på effekterna av droger, kan deras användning vara effektiv. Förberedelser av denna åtgärd:
  • Alfa-blockerare bidrar till det faktum att musklerna som är involverade i urinprocessen, slappnar av. Således justeras denna funktion till viss del.
  • 5-alfa reduktashämmare sänker nivån på hormonet som hjälper prostata att öka i storlek. På vissa patienter har detta en markant effekt och adenomtillväxten stannar.

  Åtgärdens medel manifesterar sig i låg hastighet. Ett bra resultat observeras med sin integrerade applikation.

 • Sättet att få normerna för sitt beteende mot en hälsosam livsstil, inklusive efterlevnad av en diet, finner också sina beundrare.
 • Traditionell medicin erbjuder ett stort urval recept kan förbättra patientens tillstånd med prostata adenom:
  • applicering av dekoktioner och infusioner av örter,
  • äta råa pumpa frön,
  • saftterapi,
  • behandling av kastanjeträd,
  • Användning av biodlingsprodukter
  • och andra metoder.

Det finns flera metoder för att påverka adenom för att minska volymen, som använder olika typer av termisk energi.

Applicera minimalt invasiva behandlingsmetoder:

 • Mikrovågstermoterapi görs genom att fixera i en timme i närheten av prostataelektroden. Påverkar celler som behöver tas bort. Urinväggen är skyddad mot överhettning. Strålens intensitet styrs av en dator. Appliceras med en liten storlek på körteln. Det är möjligt på detta sätt att minska antalet urinering.
 • Fokuserad ultraljudsbehandling. Det används oftare för patienter i ung ålder. När denna metod tillämpas tillämpas sexuella funktioner.
 • Radiofrekvensvågor används också för att påverka prostata adenom. Bland de termiska effekterna används mikrovågsmetoden ofta.
 • Cryotherapy - vävnaderna utsätts för låga temperaturer. Eventuell tillämpning av metoden med ett litet adenom.
 • Stentning av urinröret är ett sätt att expandera den trånga urinröret. En speciell polymercylinder sätts in i lumenet, vars väggar har ramverk för styvhet. Metoden på grund av mekanisk åtgärd förbättrar urinering. Används tillsammans med andra hjälpmedel.
 • Ballongutvidgning - en metod som liknar den tidigare metoden, löser utan problem terapeutisk effekt problemet med svår urinering som är förknippad med trängseln hos urinledaren. Utvidgningen av lumen ger en kapsel som öppnas på en fast plats. Ange enheten med en kateter.

Video om vad som är prostata adenom och typerna av operationer för att ta bort det:

Drift av prostatit hos män: huvudtyperna och möjliga komplikationer

Kirurgisk ingrepp med prostatit kan föreslås av en läkare om inget resultat har uppnåtts vid behandling av en patient med traditionella medicinska, fysioterapeutiska och alternativa terapier.

Drift av prostatit hos män är vanligtvis den sista utvägen för en kronisk bakteriell eller icke-bakteriell prostatit associerad med sådana komplikationer som:

 • Urinretention (oförmåga att urinera).
 • Inget svar på konservativa eller minimalt invasiva behandlingar.
 • Ständigt presentera blod i urinen.
 • Stenar i prostata, njure eller urinblåsa, orsakad av en micturionsstörning med prostatit.
 • Frekventa urinvägsinfektioner.
 • Abscess av prostata.
 • Paraproctitis.

Kontraindikationer för operation av prostatit hos män:

 • akut inflammatorisk process i det genitourära systemet;
 • ålder över 70 år
 • diabetes mellitus;
 • akut respiratorisk virusinfektion;
 • den startade och kraftigt läckande sjukdomen hos kardiovaskulära och bronkopulmonära system;
 • hemofili;
 • tar droger som utspätt blod
 • hypotyreos.

Kirurgiska ingrepp innefattar:

 1. Transuretral resektion av prostata (TURP). I denna operation avlägsnas den inre delen av prostatakörteln. Detta är den vanligaste kirurgiska operationen av prostatit hos män, det anses också vara den bästa endoskopiska kirurgiska metoden för behandling av godartad prostatahyperplasi, även om det finns andra kirurgiska alternativ.
  • Före operationen är standardtest planerade: ett blodprov (totalt, för koagulering och biokemisk) och urintester. Vanligtvis görs TURP under ryggradsbedövning (anestesin injiceras i området kring ryggmärgen), men anestesiologen kan använda allmänbedövning beroende på patientens tillstånd.
  • På operationsdagen bör man inte äta eller dricka, så att det inte finns några problem med anestesi.
  • Efter operationen kommer det inte finnas några yttre ärr, eftersom alla manipuleringar utförs inom urinröret.
  • Med TURP förkortas varaktigheten av den postoperativa perioden jämfört med öppen prostatektomi och färre komplikationer uppstår.
  • Nackdelarna inkluderar smärtsam urinering och ofta uppmanar det under de första dagarna efter TURP.
 2. Öppna prostatektomi. Denna operation av prostatit hos män görs ofta när prostatan är kraftigt förstorad, när komplikationer uppstår eller när blåsan har blivit skadad. Kirurgen gör ett snitt i underlivet (traumakirurgi) eller mellan pungen och anusen (perineal operation) och avlägsnar en del av prostatan eller helheten.
  • Före operationen, måste du göra ultraljud, cystoskopi och MRI och passera flera tester: urin, blodprov för prostataspecifikt antigen, även känd som PSA. En anestesiolog kommer också att konsulteras.
  • Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar med öppen prostatektomi: En effektiv metod för behandling av prostatit och relaterade problem.
  • Nackdelar: En lång vistelse på sjukhuset (upp till 7 dagar) och postoperativ återhämtning (från en månad eller mer). Risk för hög blodförlust. På grund av skador på nervfibrer kan svårigheter att uppnå erektion, upp till permanent erektil dysfunktion uppstå.
 3. Laseroperation (förångning, lasercauterization). Med hjälp av laser energi förstörs den sjuka prostata vävnaden, och volymen minskar. Samtidigt är blodkärlen "förseglade" och blöder inte.
  • Före operationen bör blodprov (allmän och biokemisk), urin, ultraljud i urinvägarna och eventuellt prostatabiopsi (på rekommendation av en urolog-onkolog) lämnas in. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Plusser: Denna endourologiska operation av prostatit hos män, dvs instrumentet bärs genom urinröret utan snitt. På grund av detta finns ingen blödning, och ingen lång vistelse på sjukhuset krävs. Den postoperativa perioden är i genomsnitt tre dagar. Laserprocedurer ger lindring av symtom i samband med urinering och förbättrar patienternas livskvalitet. Men långsiktiga studier behövs för att avgöra om laserbehandling är lika effektiv som TURP.
  • Nackdelar: Laseroperation kan inte vara ett effektivt verktyg för en stor mängd prostata.
 4. Dränering av prostens abscess (slutna abscess). Kirurgen öppnar abscessen genom rektum eller perineum (oftast) genom att dissekera huden och subkutan vävnad och sätta in i kaviteten, fylld med pus, gumminränering.
  • Före operationen utförs TRUS, blod och urintester ges, samråd med proktologen (om det finns misstankar om fistelutveckling) genomförs.
  • Fördelar: Kort rehabiliteringsperiod, det finns ingen risk för förlust av sexuella funktioner.
  • Nackdelar: kan inte slutföra avlägsnande av abcessen, bakteriella toxiner kan spridas i hela kroppen.
 5. Transuretral del av prostata. Denna operation involverar inte avlägsnande av prostatavävnad. Flera små snitt med resektokystoskop görs i prostatakörteln för att minska trycket i prostatakörteln på urinröret. Detta gör urinering enklare. En variation av den transuretrala operationen är elektrodaporiseringen av prostatan, i vilken prostata vävnaden upphettas och indunstas med användning av en rullelektrod. Således finns det en omedelbar koagulering av blod vilket minimerar blodförlusten.
  • Före operationen är det nödvändigt att klara blodprov (allmän och biokemisk), urin, för att göra ultraljud i urinvägarna. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar: Risken för att utveckla retrograd ejakulation minskar signifikant jämfört med TURP, medan samma lindring av symptom på prostatit uppnås. Det kräver ingen lång period av återhämtning och stanna på sjukhuset (vanligtvis 2-3 dagar).
  • Nackdelar: Fortsatt behandling av prostatit krävs.

Det finns ingen bättre behandling för prostatakörteln, lämplig för alla patienter. Det är nödvändigt att prata med den behandlande läkaren om riskerna och fördelarna med varje förfarande och gemensamt välja den optimala varianten av operationen.

Vanliga risker för prostatitkirurgi hos män inkluderar: En reaktion på anestesi, blödning, infektion och stricture (luminal fusion) i urinröret.

Blödning är den vanligaste risken för öppen prostatektomi.

Prostatan är omgiven av ett rikt nätverk av blodkärl, så patienten förlorar vanligen 0,4 till 0,8 liter blod under operationen.

I vissa fall kan blodförlusten vara signifikant större, vilket kommer att kräva blodtransfusion.

Symptom på infektion är: feber, frossa, svullnad, dränering från snittet.

Omedelbart efter operation kan ofrivilligt läckage av urin förekomma i prostatakörteln, men de måste sluta med tiden. Men hos vissa män, särskilt de över 70 år, kan inkontinens utvecklas.

Efter det att katetern avlägsnades från blåsan, borde patienten kunna urinera på egen hand. Om det inte går att göra det, eller om tarmarna inte kan tömmas, ska läkaren informeras omedelbart.

Urinsträngningen är bildandet av ett enda ärr eller flera ärr på grund av urinflödet och penisens svampiga kropp.

Eftersom ärret är ett mekaniskt hinder i vägen för urin kan det finnas olika problem med urinering.

Med målet om postoperativt förebyggande av smältning av lumen i urinröret rekommenderas patienter att dricka mer vätska för att urinera oftare.

Drift av prostatit hos män kan inte alltid bota bakteriell infektion eller kronisk prostatit, denna procedur kan till och med förvärra symtomen.

Det är möjligt att kirurgen inte kommer att kunna ta bort en del av prostata som orsakar symtomen. Om du tar bort hela prostata kan det leda till urininkontinens och (eller) erektil dysfunktion, vilket väsentligt påverkar livskvaliteten.

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.