Huvud
Strömförsörjning

Hur går det att ta bort prostatacancer?

Prostatacancer är en av de vanligaste patologierna hos män över 50 år. Det är denna sjukdom som tar ledarpositioner i listan över orsaker till deras dödlighet. Statistiken skulle ha varit annorlunda om representanterna för det starkare könet hade vänt sig till läkare i tid. Men prostatacancer utvecklas ofta asymptomatisk. Och när det finns alarmerande tecken - det här är en signal att sjukdomen redan utvecklas.

Några av männen accepterar frivilligt att genomgå årliga förebyggande undersökningar som snabbt kan känna igen prostatakörtelns patologi och börja behandling. Och när obehagliga symptom leder dem till läkarens kontor, är tiden redan borta.

Metoder för kirurgisk ingrepp för prostatacancer

Onkologiska processer av prostata beror på proliferationen av maligna celler i själva mjölkens vävnad. Orsakerna kan vara multipla karaktär (ärftlig faktor; miljöfaror, rinnande inflammatoriska genitala sjukdomar, som leder till utvecklingen av adenom, dålig diet med en dominans av animaliska fetter med ett minimum av fiber). Men den viktigaste katalysatorn som utlöser patologiska processer i en mans kropp är testosteron. Studier har visat att ju högre manens nivå av detta hormon desto mer har han chansen att komma in i en riskgrupp.

Prostatacancer är en långsamt växande neoplasma. Tyvärr, med en utvecklingsperiod på 10 år i genomsnitt kan den ge metastaser mycket tidigt. Även en minimal tumör sprider maligna celler till närliggande organ. En man kan drabbas av smärta i ryggraden, avbrott i tarm eller urinblåsa, och inte att gissa att allt detta är relaterat till prostatacancer.

När du ringer en specialist, kommer 95% av dessa patienter diagnostiseras med "adenokarcinom", vilket kommer att kräva i tillägg till de relaterade behandlingsmetoder och krävde operation. Oftast är den operation som radikal prostatektomi, när patienten avlägsnar järn omgivande vävnad, halsen hos urinblåsan, sädesblåsorna och prostata uretra.

Indikationer för operation är:

 • malign process i 1-2 steg, såväl som 3 steg i frånvaro av metastaser;
 • Steg 4 av cancer, när operationen är palliativ (minskar obehag);
 • ålder upp till 75 år;
 • Frånvaron av sjukdomar som kan förhindra användning av anestesi och själva ingripandet.

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kombineras med hormonbehandling, och i vissa fall krävs kemoterapi och strålbehandling. Alternativa kirurgiska operationer i relation till radikal prostatektomi) i prostatacancer är ultraljudsbehandling, kryoterapi, laparoskopi. Av dessa har ultraljud för närvarande de lägsta indexen och har hittills huvudsakligen ett forskningsvärde, eftersom antalet återfall efter en sådan behandling är maximal och kostnaden är ekonomiskt dyr.

kryoterapi

Avser de mest skonsamma behandlingsmetoderna, vilket ger bra resultat: hos 82% av patienterna finns remission i 5 år. Förfarandet kan upprepas om det behövs. Metoden för kryokirurgi är att fokusen för den patologiska processen påverkas av låga temperaturer. Maligna celler är frusna och, som ett resultat, förlorar möjligheten att aktivt dela.

Vem visas kyrokirurgi:

 • patienter med förekomst av kontraindikationer till radikal prostatektomi
 • Närvaron av en process vid det första skedet av prostatacancer (1 och 2);
 • ålder över 75 år
 • ineffektivitet av andra behandlingsmetoder.

Förfarandet utförs under generell eller spinalanestesi. Varaktigheten är två timmar. Trots den låga traumatismen har cryokirurgi ett antal komplikationer. Vissa patienter upplever enuresis efter operationen, erektilfunktionen förloras, urinrörsäkringarna.

Laparoskopisk prostatektomi

Laparoskopisk kirurgi för att avlägsna tumör i prostatakörteln är en modern metod som gör det möjligt att minska den postoperativa perioden. Tre små snitt görs på patientens bukhinnor. Efter en insprutas gas först och sedan sätts ett endoskop in med en videokamera. Två andra manipuleras med specialverktyg.

Fördelar med laparoskopisk prostatektomi:

 • skonsamma;
 • en lägre risk för postoperativa komplikationer;
 • Den maximala möjligheten att bevara nervernas känslighet, så att patienten inte har urininkontinens eller nedsatt erektilfunktion.

Eftersom prostatacancer ofta ger metastaser till närliggande lymfkörtlar krävs kirurgi för deras borttagning (lymfadenektomi). Den utförs på två sätt: öppen eller med hjälp av endoskopisk utrustning.

Radikal öppen prostatektomi

Radikal avlägsnande av prostatatumören genom öppen ingrepp kan utföras på flera sätt: perineal, retropubisk, trespubulous. Det mest traumatiska alternativet är det senare. När allt kommer omkring, går åtkomst till körteln genom blåsans öppning. Det används om tumören har nått en stor storlek och inte kan avlägsnas på något annat sätt.

Pseudorontal prostatektomi

Svullnaden i prostata avlägsnas genom snittet på bukhinnan. Det är möjligt att ta bort stora neoplasmer och nära lymfkörtlar. Patienten placeras på ryggen, benen är fixerade på stativ. När patienten bedövas utför kirurgen behandlingen av operationsområdet med antiseptika och utför ett vertikalt snitt på 9 cm i mitten mellan bröstet och naveln. Efter dissekering av peritoneumets vävnader utsöndras blåsans hals, prostata och kärlen i närheten av vilka bäckens lymfkörtlar är placerade. Om det är nödvändigt att ta bort lymfkörtlar, bör detta göras före prostatektomi. Körteln är avskuren tillsammans med de partiella vesiklarna, och den prostatiska delen av urinröret avlägsnas också.

Resten sys med blåsans livmoderhalssektion. I prostatsbädden introduceras dränering och sår appliceras på såret. Operationen varar i genomsnitt 2,5 timmar. Under denna tid förlorar patienten upp till 300 ml blod.

Fördelar med spårvägsmetoden: alla vävnader, inklusive lymfkörtlar, rengörs kvalitativt; Sensibiliteten hos nervändarna är bevarad.

Perineal prostatektomi

Tillgång till prostata körteln är genom perineal snittet. Operationen har ett antal nackdelar: nervbunten är delvis skadad, det finns ingen tillgång till lymfkörtlarna, den är associerad med postoperativa störningar i bäckenorganen. Plusserna inkluderar: enkel tillgång till prostata, mindre blodförlust, kort varaktighet av operationen och en minskning av smärtssyndromet efter ingreppet.

Perinealmetoden för att avlägsna körteln är inte lämplig för stora tumörstorlekar; Patienten har allvarlig artrit eller konstgjord bäckesproteser.

Förberedelser för en operation

Några dagar före det planerade avlägsnandet av tumören tilldelas patienten en serie studier:

En vecka eller två innan operationen för att ta bort prostata slutar ta droger som späd blod. Två dagar före ingreppet erbjuds patienten att bli sjukhus. En dag före prostatektomi rekommenderas att byta till en måltid i flytande form, vars sista mottagning inte är senare än natten före. På operationsdagen är det förbjudet att äta eller dricka. Dessutom används en enema för att rena tarmarna. Avlägsnande av prostatacancer utförs under allmän eller epiduralanestesi. Den specifika typen av anestesi bestäms av operationens komplexitet och indikationerna från patientens fysiska tillstånd.

Postoperativ period

Under de första timmarna efter operationen övervakas patienten på intensivvården. På andra dagen överförs han till en vanlig avdelning och får stå upp. Drogterapi innefattar antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande läkemedel. De första dagarna efter operationen töms blåsan med en kateter. Det rekommenderas att hålla sig till en diet som är mild för tarmarna, för att inte orsaka förstoppning och flatulens. På den 7: e dagen avlägsnas sömmar, och arbetet får återvända en månad efter operationen. Fysisk stress kan återupptas om två månader.

Operation av en prostatektomi är ett komplicerat ingripande, därför är komplikationer möjliga:

 • överträdelse av urinprocessen
 • skador på tarmarna
 • djup venetrombos
 • sårning av såret.

Om avlägsnandet av tumören i prostatakörteln inte påverkade neuralbandet, kan mannen fortsätta att ha sexliv, eftersom han behåller erektilfunktionen. Även om det tar tid och fysisk rehabilitering att återställa det.

Vilka är förutsägelserna efter avlägsnandet av prostatacancer? Om operationen utfördes i de tidiga stadierna, upplever 70-80% av patienterna inte återfall inom de närmaste 5 åren. Och i avsaknad av metastaser i lymfkörtlarna hos 60% av männen som arbetar under 65 år, återkommer sjukdomen inte de närmaste 10 åren.

Operation av prostatacancer

Drift för att ta bort prostatacancer

För närvarande finns det många sätt att behandla prostatacancer: aktiv övervakning, traditionella kirurgiska ingrepp, Hi-fu och kryoterapi, strålbehandling (fjärr- och brachyterapi), hormonell och kemoterapi. Trots detta överflöd av metoder, i många fall är kirurgi den mest radikala, som är i ett tidigt skede gör det möjligt att helt befria patienten av cancer, och mer avancerade - avsevärt förlänga livet och bromsa utvecklingen av sjukdomen. Biverkningar efter en kvalitativt utförd operation av prostatacancer är vanligtvis mindre än med hormonell och kemoterapi.

Operationen för prostatacancer kallas "radikal prostatektomi". Om det finns indikationer (hög PSA-nivå eller malignitet hos tumören, etc.) under operationen, avlägsnas även fiber med lymfkörtlar - iliac-obturator, och ibland utökas lymfadenektomi. Operationen av prostatacancer kan utföras med 4 metoder (accesses): perineal, retropubisk (genom magen), prostata laparoskopi och robot. Alla dessa tillträden, med undantag för grenen, tillåter enstegs lymfadenektomi. Därför används perinealoperationen endast i de tidiga stadierna, med svag malignitet hos tumören. Valet av tillgång beror på graden av prostatacancer, kroppens fysik, de operationer som utförts tidigare och bör utföras gemensamt av läkaren och patienten.

Oberoende av metoden består operationen av prostatacancer i att avlägsna den övre delen av prostatakörteln från urinblåsan och botten - från urinröret. Efter klyvning eller bandering av kärlen separeras körteln från de omgivande vävnaderna och avlägsnas tillsammans med kapseln och de seminala vesiklarna. Då placeras en anastomos (anslutning) mellan blåsan och urinröret. Samtidigt installeras en uretralkateter, vilket ger ett obehindrat urinflöde och skapar ett "skelett" för anastomos. Operationen för att ta bort prostatacancer slutförs genom att man installerar ett försäkringsdränering i interventionszonen.

Prostatacancer efter operation

Omedelbart efter operationen levereras patienten till intensivvården. Där uppstår en uppvaknande efter anestesi, terapi utförs, laboratorieparametrar kontrolleras i analyserna, liksom EKG, puls, tryck etc. Typiskt, på morgonen nästa dag efter operationen, överförs patientens prostatacancer till den urologiska avdelningen. På denna dag kan du redan dricka och äta lätt mat, sitta i sängen. På 3: e dagen är en vanlig diet tillåten, du kan gå upp och gå. Beroende på hastigheten på sårläkning avlägsnas suturerna i 7-9 dagar.

Försäkringsdränering avlägsnas beroende på dräneringens mängd. Om lymfadenektomi inte utfördes, är det vanligtvis 2-3 dagar. Om vid operationstiden prostatacancer avlägsnades lymfkörtlar, då i postoperativ period är en riklig frisättning av lymf genom dränering ett normalt tillstånd. I detta fall kan dränering vara en vecka eller mer.

En uretralkateter efter radikal prostatektomi kostar minst 7 dagar. Efter denna period utförs cystografi: en lösning av kontrastmedicinen injiceras i urinblåsan genom katetern, röntgenstrålar utförs. På dem är det möjligt att bedöma fullständigheten av läkning av anastomosen. Om bilderna inte visar något kontrastmedium kan katetern avlägsnas. Således utlöses patienterna i den ideala tiden av den postoperativa perioden på dag 8 efter operationen. Beroende på de enskilda egenskaperna och skillnaderna under operationen av prostatacancer kan detta tidsintervall förlängas. Till exempel, i helvete är sårläkning långsammare. Efter lymfadenektomi är det ofta nödvändigt att hålla försäkringsdränering längre än en vecka för att förhindra bildandet av lymfocele.

Efter operationen är prostatacancer extremt viktigt regelbundet, i början av var tredje månad, för att bestämma nivån av PSA, i tid för att identifiera ett återfall, om några, och ta följande steg i behandlingen.

Återhämtning efter operationen prostatacancer

Efter operationen är det viktigt att undvika fysisk ansträngning av hög intensitet (körning), lyfter vikter i 3 månader. Det finns inga andra allvarliga begränsningar.

De två huvudsakliga biverkningarna av radikal prostatektomi är inkontinens och erektil dysfunktion (impotens). Hos män och blåsans hals, och urinrörets prostatiska del är inblandad i retention av urin. Moderna tekniker för att utföra prostatacancerkirurgi, kirurgens erfarenhet och utrustning minskar inkontinens och accelererar rehabilitering. Ändå är nästan alla patienter under de första veckorna efter borttagandet av urinvägskatetern läckage av urin när de hostar, spänner, förändrar kroppens position. Ibland uppstår läckage även i vertikalt läge. Det tar tid och medveten, systematisk träning av bäckensgolvsmusklerna för att hålla urinen igen. Redan i ett halvår av återhämtning från operationen blir prostatacancerresultatet uppenbart.

Erektil dysfunktion orsakas av skador på neurovaskulära knippen, som sträcker sig på vardera sidan av prostatakapseln. Modern nervsparande teknik undviker deras korsning, men denna metod kan endast användas i cancer med låg risk cancer och kan inte kombineras med lymfkörtlar. Men även i den fullständiga bevarandet av neurovaskulära bunt under en viss tid efter operationen prostatacancer erektion kommer att försvagas. Å andra sidan, när hela korsningen, inom ett år efter operationen fortfarande en chans av erektil återhämtning. Den mest enkla och grundläggande rehabiliteringsmetod - lång mottagnings fosfodiesteras-5-hämmare efter operation av prostata cancer förebyggande, en låg dos.

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Operation i prostatacancer: finns det livet efter det?

  Behandling av en malign tumör i prostata genom borttagning innebär att prostatacancer fungerar. Indikation för kirurgisk ingrepp är upptäckten av en tumör inom prostatens gränser, det vill säga vid stadierna 1 och 2 i sjukdomen. Det är emellertid inte ovanligt att kirurgi utförs om tumören sprider sig till omgivande vävnader.

  Metoddefinition

  Före operationen bestämmer onkolog kirurgen hur mycket nödvändigt intervention som bygger på data från instrumentella och diagnostiska studier, ger en preliminär prognos. Förutsäga resultatet av drift vid 100% inte är möjlig, eftersom dess prestanda kan detekteras tumörinfiltrations strukturer belägna nära vävnaden eller nervfibrer som skjuter ut bortom den avsedda omfattningen av neoplasmen.

  Graden av excision av vävnader påverkas av scenen av malign tumörspiring. Kirurgens huvudmål är att helt ta bort det samtidigt som det upprätthåller integriteten hos ett antal friska vävnader.

  Kirurgisk avlägsnande av tumören i prostatakörteln utförs genom en rygg- eller perineal teknik. Tack vare den senaste tekniken inom medicinen blev det möjligt att genomföra sparsamma nervbesparande operationer. Det finns följande sätt att kirurgiskt ingripa i prostatacancer:

  • Avlägsnande av prostatakörteln samtidigt som den prostatiska kapselns integritet upprätthålls
  • Absolut excision av körteln tillsammans med kapseln, seminal vesiklar och neurala buntar.

  Bland de typer av ingrepp som utmärker sig är följande åtgärder:

  • laparoskopisk;
  • Radikal nervbesparande;
  • Transuretral resektion.

  Läkaren väljer den mest lämpliga kirurgiska tekniken för varje patient individuellt, med beaktande av följande kriterier:

  • Steg av onkologisk process;
  • Lokalisering och volym malign utbildning;
  • Funktioner av patologins gång
  • Åldersindikatorer för patienten;
  • Allvarlighet av karakteristiska symptom;
  • Allmänna villkor för en mans kropp
  • Förekomst av systemiska sjukdomar;
  • Preliminär prognos

  Drift med prostatacancer utförs i närvaro av direkta indikationer. Kirurgisk behandling vid stadium 1 och 2 av onkologi föreslår frånvaron av metastaser och tumörtillväxt utöver kapseln.

  När man bestämmer sig för valet av en acceptabel operation är kirurgen baserad på olika indikatorer som bestämmer effektiviteten och nyttan av kirurgisk ingrepp.

  Radikal prostatektomi

  Drift i prostatacancer utförs genom perineal eller traumatisk prostatektomi, beroende på karaktären hos sjukdomsförloppet och tumörens storlek.

  Med ett retropubiskt förfarande utförs excision av vävnaderna i underlivet, vilket möjliggör avlägsnande av stora lesioner. Det förberedande steget före öppen adenomektomi är lymfadenektomi, utförs i närvaro av vissa indikationer och representerar avlägsnandet av regionala lymfkörtlar.

  Kurs med radikal prostatektomi:

  1. anestesi;
  2. Behandling av hud med antiseptiska lösningar med en efterföljande snitt på ca 8-10 cm;
  3. Layered dissektion av vävnader med visuell separation av blåsans hals, stora artärer och kärl i ileum och prostatakörteln;
  4. Resektion av prostata tillsammans med avlägsnande av partiella vesiklar intill neoplasmen. Urinröret i det här fallet skär, och urinröret inom gränserna för tumörskada avlägsnas tillsammans med prostatakörteln.
  5. Syning av orörda delar av urinröret.
  6. Avlopp sätts in i prostationsbädden och katetern sätts in i urinblåsan.

  Med cancer är den totala varaktigheten av operationen för att ta bort prostata ca 3 timmar. Operativ behandling gör det möjligt att plocka ut en tumör och samtidigt minska sannolikheten för förvärring av processen.

  Perineal prostatektomi

  Denna teknik anses vara en klassiker inom oncourology och eliminerar prostatakörteln. Metoden utvecklades tillbaka under andra hälften av 1700-talet, men fram till mitten av 1900-talet var det den enda typen av kirurgisk avlägsnande av prostatatumör.

  En speciell egenskap hos perinealtekniken är perineal snittet, vilket möjliggör åtkomst till glandulärkapseln. Denna operation möjliggör förkortning av interventionens varaktighet till 30-45 minuter, bidrar till mindre smärta och blodförlust samt snabb återhämtning.

  Av bristerna i perinealkirurgi kan identifieras:

  • Brist på regionala lymfkörtlar;
  • Hög risk för skador på nervfibrer och plexus med ansvar för erektil funktion med fullständigt avlägsnande av prostata.

  Perinealtekniken anses vara mild och har höga positiva resultat.

  Unservant teknik

  I huvudsak är denna teknik ett minimalt invasivt alternativ för att eliminera malign prostata hos prostata och syftar till att bevara den reproduktiva funktionen hos den manliga kroppen. Om operationen för att ta bort prostaten genomförs framgångsrikt behandlas patienten med dysursymptom och styrkan är helt återställd.

  Det positiva resultatet av den nervsparande effekten diagnostiseras exklusivt med lokaliserade tumörer. Tillsammans med detta är risken för återfall fortfarande hög.

  Moderna nervbärande operationer utförs med hjälp av Da Vinci-robotenheten, som kan ge maximal noggrannhet i vävnadsdissektion. Men resultaten beror i stor utsträckning på kvalifikationen hos kirurgen som utför ingripandet.

  Postoperativ period

  Efter kirurgisk behandling överförs patienten traditionellt till intensivvården, där den medicinska personalen spårar avdrag från anestesi och allmän hälsa. För att bedöma tillståndet hos den opererade patienten samlas de nödvändiga analyserna, ultraljud och EKG. Om operationen lyckades och alla parametrar hos en mans kropp ligger inom normala gränser, överförs den inom 24 timmar till det vanliga rummet och avdelningen tillåts redan stiga långsamt.

  Läkaren föreskriver antibakteriella och smärtstillande läkemedel, liksom antiinflammatoriska läkemedel. I syfte att tömma blåsan initialt använder manliga urinkateter, men efter den är lindad, är katetern avlägsnas och patienten börjar att förbereda sig för extraktet (ungefär 9-10 dagar). Det är nödvändigt att begränsa fysisk ansträngning och till arbete som börjar inte tidigare än i en månad efter de förbrukade insatserna.

  Varaktigheten av hela verksamhetsperioden är cirka 12-15 månader. Denna period gör det möjligt att mildra effekterna av operativ effekt, mannen steg för steg tillbaka till det gamla sättet att leva, glöm inte om förebyggande åtgärder: under de närmaste två åren bör kontrolleras var tredje månad i nivån blod PSA återfall för att bekämpa cancer process.

  Konsekvenser av prostatacanceroperation

  Varje kirurgiskt ingripande har sina egna brister, vilket är möjliga omedelbara eller avlägsna komplikationer, varav patienten ska varnas före operationen:

  • Postoperativ ömhet, vars avlägsnande ger smärtstillande läkemedel. Med tiden går intensiteten av smärta sensioner gradvis av.
  • Urininkontinens (ofrivilligt läckage) på bakgrund av en successiv återvinning av urinvägarna. Naturen hos dysursjukdomar bestäms av volymen av de borttagna vävnaderna. Katetern kan avlägsnas både efter 3 dagar och efter några månader.
  • Erektil dysfunktion, även när man utför nervbesparande operation. Parametrarna för fullständig återhämtning med sparsam operation är 75-80%, med radikal - 64-70%.

  Ofta, efter borttagning av prostatacancer, förekommer oönskade manifestationer, vid utseendet som det är nödvändigt att skjuta upp alla planerade fall och söka professionellt råd. Till oroliga tecken inkluderar:

  1. Förekomsten av blödning eller detektering av blod i urinen.
  2. Brott mot urinering.
  3. Ömhet i bäckenet

  Med de komplikationer som uppstår, bör läkare omedelbart dyka upp, eftersom tidig diagnos av olika sjukdomar ökar risken för ett positivt resultat avsevärt.

  Livsstil efter borttagning av prostatacancer

  Radikal excision av en malign neoplasm introducerar förvisso sina egna förändringar i människans sätt att leva. Den behandlande läkaren kommer att redogöra för de rekommendationer som kommer att bidra till tidig återhämtning och förhindra återkommande onkologi:

  1. Undvik exponering för direkt solljus, eftersom ultraviolett har förmågan att framkalla ett återfall av den onkologiska processen.
  2. Individuellt under en rehabiliteringsperiod ordineras fysioterapi och motionsterapi till patienten. Fysisk aktivitet spelar en nyckelroll för att förebygga stillastående fenomen och förbättra blodtillförseln hos inre organ, särskilt de som ligger i det lilla bäckenet. Ett alternativ till träningsterapi kan vara yoga.
  3. Efter operationen är det viktigt för patienten att tillgripa korrekt näring, med fokus på fisk och skaldjur, färska frukter och grönsaker, samt en generös drink (mineralvatten, fruktdrycker, te) i den dagliga kosten. Tillsammans med detta är det viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker, bakade bakverk, stekt och fet mat.
  4. Sexuellt liv efter avlägsnande av prostatacancer återupptas efter 2,5-3,5 månader. Avtalsbegäran hos varje patient är individuell. Därför utför behandlande läkaren diagnos av tillståndet hos den manliga organismen och, vid fullständig återställning av de inre organens funktioner, ger tillstånd att ha sex.

  Den främsta orsaken till den utbredda spridningen av prostatacancer är brist på uppmärksamhet åt deras hälsa av en stark hälsa av mänskligheten. Således kan aktuell diagnostisk verksamhet, korrekt förberedelse för kirurgisk behandling och återhämtningsperiod övervinna onkologi i ett komplex, och även förbättra allmän hälsa och ett fullständigt sexuellt liv.

  Prostatacancer och operation för att ta bort

  Prostatacancer är en onkologisk sjukdom bland äldre män. Ovillighet att genomgå en årlig läkarundersökning av en specialist leder till det faktum att sjukdomen detekteras vid senare skeden.

  Det finns många sätt att behandla en sådan malign sjukdom som prostatacancer, kirurgi är en av dem. Om du söker hjälp i tid kommer avlägsnandet av en malign tumör att gå utan komplikationer, du kan botas. Men patienter kommer till läkaren när symptom uppträder som indikerar ett sent stadium.

  Typer av kirurgisk behandling av prostatacancer

  Ofta diagnostiseras patienter med prostatacancer, behandling kräver kirurgi. Beroende på tumörens storlek, sjukdomsstadiet och tumörens placering utförs kirurgisk behandling på olika sätt.

  En vanlig operation för att avlägsna en malign tumör är radikal prostatektomi. Prostata avlägsnas fullständigt, om den maligna tumören är i prostatakörteln, angränsande vävnader, blåsans nacke, seminalblåsor och lymfkörtlar ska utbytas.

  I grund och botten utförs operationen av prostatacancer i 1 eller 2 steg av sjukdomen, men i frånvaro av metastaser kan det ske i 3 steg. Ta hänsyn till patientens ålder. De borde inte vara äldre än 75 år.

  Ett obligatoriskt tillstånd är frånvaron av samtidiga sjukdomar, där patienten inte kan tolerera anestesi och kirurgisk ingrepp.

  Öppna operationer görs på två sätt beroende på tumörens storlek från spridningen av maligna celler eller metastaser som är livshotande för patienten. Detta är en retropubisk prostatektomi och perineal prostatektomi.

  I det första fallet görs snittet i underlivet, följt av en dissektion av blåsan. Denna operation för prostatacancer utförs, när tumörens storlek är stor, behöver du ta bort lymfkörtlarna.

  I det andra fallet kommer patienten att drivas genom perineum. Med denna metod är det lättare att nå prostata, operationen är snabbare, det finns mindre blodförlust, smärtsyndromet är inte starkt och rehabiliteringsperioden är snabbare. Genom perineum kan kirurgi inte utföras för bäckens gemensamma sjukdomar om patienten har en artificiell protes.

  Radikal prostatektomi

  Radikal prostatektomi är en komplex operation, där komplikationer kan uppstå: sönderfall av såret, kränkningar av urinering, tarmtrauma, venetrombos. För att eliminera konsekvenserna - du behöver kontakta din läkare.

  Laparoskopisk prostatektomi

  Det finns en annan metod för prostataavlägsnande - laparoskopisk prostatektomi. Denna operation för att ta bort prostata är den mest sparsamma. Patienten under magen gör tre små snitt. En introducerar en miniatyr videokamera, och genom den andra - verktyg som hjälper till att ta bort prostata. Observation sker genom monitorn.

  En sådan operation har fördelar: sannolikheten för infektion minskas, blodförlusten är liten, det finns inga stora ärr, återhämtningsperioden är snabbare. Patientens tillstånd har ingen betydelse. Det är nödvändigt att informera honom om vad konsekvenserna av operationen för borttagning av prostata kan vara, att behandlingen kan fördröjas under lång tid.

  Drift med en robot

  En förbättrad version av laparoskopi är en operation för att ta bort prostatacancer med hjälp av Da Vinci-roboten. Det utförs av en robot som drivs av en kvalificerad kirurg. På grund av operationens noggrannhet är det föredraget, eftersom patienten har en liten blodförlust, blåsfunktion och styrka - bevaras. Avlägsnande av tumören är mindre smärtsam, det finns inga ärr, patientens fysiska aktivitet återställs på andra dagen. Rehabilitering av patienten är snabbare.

  När en malign tumör ger metastaser, sprider de sig till bäckens lymfkörtlar. De måste tas bort, för denna användning av lymfadenektomi. Det kan vara öppet eller stängt. När lymfadenektomi är öppen, görs ett snitt i underlivet med ett laparoskop och det andra på sidan. Först in i röret genom vilket bukhålan är fylld med gas, då manipulatorn och en videokamera med en glödlampa. På så sätt tas metastaser bort.

  Prostatektomi är nervbesparande

  Operationsnervarande prostatektomi utförs för att förhindra följderna av kirurgisk behandling. Två buntar av nerver som styr erektionen ligger längs prostata. Under nervsparande prostatektomi försöker kirurgen inte röra dessa buntar.

  Det är inte alltid möjligt att ta bort prostata utan att påverka nerverna. Med en sådan operation finns det en risk att bevara inte bara nerver utan också en del av cancerceller. Kirurgen under operationen bedömer graden av involvering av kärlnervenfibrerna med maligna celler. Kirurgen tar bort blodkärl och nerver, trots patientens önskemål. Detta är motiverat av det faktum att resultatet av onkologi är viktigare, och en erektion kan återställas genom att applicera en protes.

  Operationen av prostatektomi nervosberegayuschey utförs av de som diagnostiserats med tidig prostatacancer, går tumören inte bortom hankörteln. Om cancerprocessen har påverkat nerverna eller ingrejd i cellerna, görs inte en nervbesparande operation.

  Förberedelser för operationen

  Några dagar före operation ger patienten en allmän analys av urin och blod, biokemisk och blodkoagulering. Det föreskrivs bröströntgen, EKG, ultraljud. Survey of the surgeon, resultaten av testen ger grunden för en operation för att ta bort prostata.

  Du måste sluta ta mediciner som utspätt blod. För en dag eller två patienter är på sjukhus. Han kommer att intervjuas av en kirurg och en anestesiolog. Specialister kommer att prata om funktionerna i anestesi och kirurgisk behandling, uppmärksamma eventuella komplikationer och konsekvenser. Patienten under samtalet kan ställa frågor av intresse för honom och få uttömmande svar. Patienten skriver sedan samtycke till operationen.

  Dagen före operationen rekommenderas patienten att byta till mottagande flytande mat, den sista mottagningen ska stoppas natten innan. På operationens dag är äta och dricka förbjudet.

  En operation utförs för att avlägsna prostatakörteln under allmän eller regional anestesi, som är uppdelad i ryggrad och epidural. Preventive narkosläkare ger spinal och epiduralanestesi, som kännetecknas av mindre komplikationer.

  Om prostata avlägsnas under allmänbedövning förblir patienten i en artificiell sömn, omedvetet och andas med hjälp av en artificiell lungventilationsanordning. Ibland installerar en anestesiolog en epidural kateter för att minska smärta efter operationen.

  Postoperativ period

  Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där den behandlande läkaren observerar patientens tillstånd, övervakar utgången hos den bedrivna anestesen och de nödvändiga terapeutiska förfarandena.

  För att kontrollera patientens tillstånd efter operationen utförs en kontrollanalyssamling. Om så krävs kommer ultraljud, EKG och andra undersökningar att göras. Om operationen har gått utan komplikationer, övergår patienten nästa dag till en vanlig avdelning och han får stå upp.

  Han är ordinerad antibiotika, smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. För det första använder patienten en kateter för att tömma blåsan. De första dagarna rekommenderas en strikt diet för att undvika flatulens och förstoppning. Suturer avlägsnas efter en vecka. Patienten släpps ut efter att ha kontrollerat läkning av blåsan och tar bort katetern ungefär på den nionde dagen. Att arbeta med en återhämtande patient kan börja om en månad, vilket begränsar fysisk aktivitet.

  Den postoperativa perioden varar ungefär ett år. Under denna tid, konsekvenserna av operationen passerar, kan en man leda ett vanligt sätt att leva, inte glömma om förebyggande åtgärder. Under två år, var tredje månad, ta ett PSA-test för att övervaka blodets nivåer och återfall av cancer.

  Efter tre veckor kan du ta reda på resultaten av en histologisk undersökning av det borttagna organet, om nödvändigt fortsätta behandlingen enligt doktorns vägledning.

  Att i dagsläget inkludera dagliga vandringar, vilket minskar smärtan från blodpropparna som bildades efter operationen. Fortsätt att stärka bäckensmusklerna med hjälp av Kegels metod för att återuppta urinering. Om avlägsnandet av prostata inte påverkar nerverna, fortsätter hanen att ha sexuell aktivitet, fastän det för regenerering av styrka utnämnas ett långvarigt intag av tabletter.

  Operation av prostatacancer

  Inlagd av: admin 09/20/2016

  Operationen för prostatacancer är behandlingen av en malign neoplasma av prostata genom att ta bort den. En sådan behandlingstaktik utförs vid 1: e eller 2: e etappen av den onkologiska processen, eller tolereras i den mer avancerade formen av tumören.

  Den huvudsakliga typen av operation är radikal prostatektomi (total orgelfärgning), som utförs på flera sätt: laparoskop eller kavitetsåtkomst. Kärnan i operationen består i resektion av den drabbade körteln och vävnaderna, om nödvändigt elimineras lymfkörtlar.

  Skillnader mellan kirurgi och strålbehandling

  Förutom kirurgi används bestrålning ofta för att behandla prostatacancer - exponering för höga doser av radioaktiva strålar på neoplasmen. Effekten av bestrålning är att stoppa tillväxten av maligna celler och deras gradvisa förstörelse.

  På grund av den stora risken för exponering för friska vävnader kan läkare ordinera en operation, speciellt om patienten inte har kontraindikationer.

  Skillnaden mellan bestrålning och operation är betydande, eftersom strålbehandlingstider inte kräver patientinläggning, och efter det är det inte nödvändigt med en återhämtningsperiod (rehabilitering). Behandling av prostatacancer med bestrålning är bra för äldre män som kan ha kontraindikationer till operation och vill inte skapa en stark belastning på kroppen.

  I vissa fall kan onkologer kombinera dessa två tekniker, eftersom komplex behandling har mycket högre effekt, men med större skada på kroppen. Exempelvis kan passera flera kurser av tumörbestrålning avsevärt minska storleken på bildningen, vilket i sin tur kommer att minska operationens skala.

  Hittills använder kirurger flera typer av operationer:

  1. Öppna radikal prostatektomi
  2. Minimalt invasiv metod för användning med ett laparoskop;
  3. Nervosbesparande prostatektomi
  4. För att underlätta symptomatologin kan en patient tilldelas en transuretral resektion av prostata;

  Flera faktorer påverkar valet av behandlingstaktik:

  1. Stadium av tumör
  2. Graden av aggressivitet hos celler;
  3. Prognoser för patienten;
  4. Svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen;
  5. Den sjuka människans ålder
  6. Allmänt tillstånd och närvaro av en historia av kroniska sjukdomar;

  Förberedelser för en operation

  Varje patient som sänds för en operation måste genomgå en förberedelseperiod, under vilken hälsotillståndet kontrolleras. En man måste passera flera tester: Allmänna tester av urin och blod, ett biokemiskt blodprov och en analys för ett koagulerande blodsystem.

  Förutom testen ingår flera andra typer av diagnostiska procedurer i undersökningskomplexet: kardiogram, röntgenstråle, ultraljud och mycket mer (om nödvändigt). Enligt undersökningens resultat bestämmer kirurger om patienten är redo för operationen.

  Hospitalisering på sjukhuset sker 1-2 dagar före operationen. På förhand före det pratar en anestesiolog och en kirurg med patienten, som förklarar alla nyanser av behandling och pratar om de möjliga konsekvenserna. Efter patientens överenskommelse ger de honom ett informationsavtal för att underteckna anestesi och själva operationen.

  Stor vikt innan operationen är beredning av tarmarna. Dagen före det ska patienten bara äta flytande mat. På kvällen, före operationsdagen och på morgonen behandlas patienten med en rengörande enema. Om narkosmedicinen bestämde sig för allmänbedövning, då är patienten förbjuden att äta mat och vatten på operationsdagen.

  En man som har en operation för prostatakörteln bör förbereda bäckensmusklerna i en månad för att behandla, genomföra en uppsättning speciella övningar.

  Tekniken för att utföra olika typer av operation för prostatacancer

  1. Radikal prostatektomi:

  Denna typ av kirurgisk behandling utförs i två versioner:

  • Öppen radikal retropubisk prostatektomi (en teknik för att genomföra video) är en teknik för kirurgisk behandling av prostatacancer, vilket är baserat på borttagning av prostatakörteln genom ett stycke på buken. Denna typ av kirurgi tillåter kirurger att ta bort tumörer av tillräckligt stor storlek och tillåter dem att utföra en parallell resektion av regionala lymfkörtlar.
  • Öppen radikal perineal prostatektomi (en teknik för att genomföra video) är en metod för kirurgisk behandling av en malign tumör i prostatakörteln genom ett snitt i perineum. Denna typ av tillgång till kroppen utvecklades tillbaka 1869 av Büchler, och fram till 1970-talet var den enda tekniken för behandling av prokata på onkologi.

  Jämfört med den retropubiska åtkomstmetoden, kvarstår denna typ av operation mycket mindre, och kirurger har lättare tillgång till prostata. Baserat på detta minskar blodförlusten vid operationen, och rehabiliteringsperioden minskar.

  Men nackdelarna kan identifieras som en svårighet med borttagandet av lokala lymfkörtlar, vilket tvingar ett laparoskop att anslutas. Även när man når genom perineum är det mycket svårt att inte röra nervfibrerna som är ansvariga för styrkan.

  Denna typ av radikal prostatektomi utförs med litotomi på toppen. Mannen ligger på ryggen, benen är böjda vid knäna och fixerade på specialstativ.

  1. Nerverbesparande operation (tekniken för att utföra på video) är en typ av kirurgisk behandling som gör att du kan rädda erektionsprocessen efter operationen. Erektion av en man styrs av två nervknippar som löper längs prostatakörteln. När en nervbesparande operation utförs, försöker kirurgen att arbeta med dem så bra som möjligt och rädda dem.

  Med sådan behandling finns det hög risk för återfall, på grund av rester av dolda celler i dessa nerver. På grund av detta bestämmer kirurgen huruvida de ska rädda dem eller inte, redan under operationen, efter en visuell undersökning av vaskulära nervfibrer.

  Biverkningar efter operationen

  Efter avlägsnande av tumören i prostatakörteln kan vissa mekanismer som är ansvariga för att kontrollera urinprocessen och erektionen skadas i en mans kropp. Av kända skäl är många män oroade över huruvida de kommer att kunna återställa dessa förmågor i framtiden.

  Mycket ofta leder kirurgisk behandling av prostatacancer till en hypotonisk muskel i bäckensgolvet och urinhalsen, som är ansvarig för att hålla urinen i blåsan. Omkring 50% av patienterna klagar på en liten läckage av urin (några droppar) under träning, hosta eller nysning eller till och med till svår inkontinens (spontan urinering).

  Återställande av urinretentionsförmåga bör återställas med tiden (från 6 till 12 månader krävs urinhållning för normal funktionalitet). Om symptom inte går iväg, är det rekommenderat att konsultera en läkare.

  Denna typ av komplikation är inte ovanlig vid kirurgisk ingrepp på bäckenorganen. På grund av det faktum att nerverna som är ansvariga för erektionsprocessen ligger nära prostata är risken för skadorna tillräckligt höga och de flesta männen utvecklar ett tillfälligt eller permanent problem med att uppnå erektion.

  En annan nackdel med operation på prostata är förlusten av förmåga att ejakulera.

  Många patienter tar många månader eller till och med år för att återställa förmågan att uppnå erektion, i vissa fall återhämtar den inte alls. För att korrigera sådana problem, bör du kontakta din läkare som kommer att kunna välja medel för att lösa problemet med symptomatiska (läkemedel för oral administration, injektion i penis, urinrörsstolpiller, vakuumpumpar, penisproteser).
  Driftpris

  Priserna för en operation för prostatacancer i cancerkliniker i Europa varierar från 10 000 - upp till 12 000 euro. Hittills finns det möjlighet att genomföra en operativ ingrepp med Da Vinci-roboten, men här kommer priset att vara lite högre - 13 000 - 16 000 euro.