Huvud
Massage

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Konsekvenser för manlig prostataavlägsnande kirurgi - vilka problem kan inträffa?

Sjukdom i prostata kan förr eller senare utvecklas hos någon man. Dessutom behöver de inte ens en speciell anledning, för utseendet av en man av samma ålder.

Så efter 35 risker ökar betydligt. Vid behandling av sådana diagnoser används olika metoder, som börjar med livsstilsförändringar, som slutar med kirurgisk ingrepp.

Det senare alternativet används endast i extrema fall, när en annan behandling inte ger resultat, eller patienten utvecklar en cancer tumör. Varje man är orolig för konsekvenserna av att prostata tas bort efter operationen. Det är nödvändigt att förstå detta så detaljerat som möjligt.

Indikationer för borttagning av prostatakörteln hos män

Kronisk prostatit

Ofta är kronisk prostatit långvarig asymptomatisk. Denna form anses vara den vanligaste hos män.

De vanligaste tecknen på diagnosen är mindre inflammatoriska processer, de kan bara uttryckas av en sällsynt erektil dysfunktion.

Förstärkning av kronisk prostatit har emellertid redan mer uttalade symtom: akut smärta i ländryggen, sexuella störningar, störningar i urinfunktionen. Vanligtvis är det med detta villkor att en man konsulterar en läkare.

adenom

Hyperplasi av prostata är en ganska vanlig patologi, som oftast manifesteras hos män av mogen och avancerad ålder. Symptom som åtföljer sjukdomen, främst förknippad med en överträdelse av urinering.

Patologi förekommer i prostatakörteln, vilket bidrar till spridningen av bindväv och epitel, vilket leder till ökningen.

På grund av detta uppstår en partiell blockering av urinflödet. Detta beror på att den övre delen av urinröret passerar genom organet. Denna patologiska process utvecklar en fördröjning i urinen, och i framtiden kommer det troligen att orsaka skador på blåsan och njurarna.

Vad är orsakerna till detta, medicinen har ännu inte fastställts korrekt.

Sannolikheten för prostatacancer beror på ålder, desto äldre är en människas ålder, desto större är risken för att bli sjuk.

Så, upp till 50 år är risken liten, men i motsatt fall kommer chansen att öka varje år.

Ärftlig predisposition spelar också en viktig roll.

Metoder för kirurgisk behandling

Suprapubic tillgång

Intervention utförs genom snittet längs den främre bukväggen, sedan tas prostaten tillbaka till det operativa fältet. Specialisten skär av en del av körteln med en skalpell, varefter det kirurgiska såret sutureras. Denna metod anses vara den mest traumatiska och används sällan i modern medicin.

Laparoskopisk åtkomst

Laparoskopisk typ av kirurgiskt ingrepp utförs med hjälp av en belysningsenhet, kamera och instrument. Dessa element introduceras i bukhålan genom flera punkteringar. Operationen utförs av kirurgen under kontroll av bilden som överförts till bildskärmen av kameran.

TUR (transuretral resektion)

Denna metod för kirurgisk ingrepp anses vara den minst traumatiska. Operationen utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop.

Det är ett avlångt tunt rör av fiber med en längd av 30,5 centimeter. I slutet finns en belysningsanordning och en elektrisk slinga för att brinna ut.

Resektoskopet sätts in i urinröret och genom urinväggen avlägsnar den drabbade delen av prostata.

Kirurgisk kastrering (borttagande av testiklar) vid cancer hos män

Avlägsnande av testiklar utförs som en sista utväg och är en tvingad övning som kan stoppa tillväxten av prostatacancer. Denna behandlingsmetod garanterar inte att cancer helt upphör, men förlänger bara patientens liv.

Fördelarna med en sådan operation:

 • en signifikant avmattning eller fullständig gripande av tillväxten av prostatacancerceller, vilket förlänger patientens livstid;
 • en minskning av syntesen av testosteron, vilket är en provocerande faktor för prostatacancer;
 • priset på ett sådant ingrepp är lågt.

Patienten behöver förstå att kastration kommer att skapa vissa förändringar i hans kropp som inte kan undvikas.

Nackdelar med operation för att ta bort testiklarna:

 • castration är ett ganska allvarligt psykologiskt problem för de flesta män;
 • impotens;
 • signifikant förlust av muskelmassa och möjlig utveckling av fetma på grund av en kraftig minskning av testosteronkoncentrationen;
 • infertilitet.

Postoperativ period

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Efter det kirurgiska ingripandet skickas patienten till ett sjukhus där specialister kommer att övervaka att han kommer till medvetandet efter anestesi och ytterligare tillstånd, görs detta för att förhindra eventuella negativa konsekvenser.

Medan patienten är på sjukhuset måste han följa en viss diet och ta antibakteriella och smärtstillande läkemedel. Dessutom kommer avlägsnandet av sömmar och avlägsnande av postoperativ dränering att utföras.

Möjliga konsekvenser av borttagning av prostatakörteln:

 • sömdivergens;
 • sträckande rehabiliteringsperiod;
 • suppuration av stygn;
 • infektion av inre organ.

Varaktigheten av återhämtning efter operationen påverkas av ett antal faktorer: patientens ålder, graden av försumlighet av cancer, närvaron av metastaser, placeringen av neoplasmen, den tidigare behandlingen, patientens hälsotillstånd.

För ytterligare rehabilitering utanför sjukhuset bör ett antal regler följas:

 • periodiskt är det nödvändigt att gå längs gatan;
 • följ läkarens föreskrivna dietplan;
 • helt eliminera någon fysisk ansträngning i 90 dagar;
 • ta hämmande läkemedel som återvänder styrka
 • utesluta sexuella handlingar i 60 dagar;
 • utföra Kegel övningar
 • regelbundet övervaka nivån av prostataspecifikt antigen, vilket är nödvändigt för att kontrollera risken för återkommande.

Möjliga komplikationer och konsekvenser för människors hälsa efter prostataavlägsnande

blödning

Denna komplikation kan inträffa efter en transuretral resektion eller en öppen ingrepp. Det är en av de vanligaste och betraktas samtidigt som det farligaste tillståndet.

När en läkare upptäcker svår blödning, föreskrivs en omedelbar blodtransfusion.

TUR-syndrom

Efter genomförande av transuretral resektion är det möjligt att utveckla TUR syndrom eller "syndrom av vattenförgiftning". Denna följd uppstår efter att vätskan som används för att tvätta blåsan tränger igenom kärlens öppnade lumen i kärlbädden. För närvarande är en sådan komplikation extremt sällsynt.

Urininkontinens och andra problem med urinering

Urininkontinens är ett ganska sällsynt postoperativt symptom och observeras i cirka 2% av fallen.

Detta tillstånd kan utlösas av fysisk aktivitet eller förekomma löpande. I de tidiga stadierna betraktas detta symptom som en följd av instabiliteten i sphincter och blåsans muskler, i det här fallet efter några dagar passerar komplikationen oberoende.

Det är sällsynt att det finns en akut retention av urin, vilket kan orsakas av följande faktorer:

 • koagulering av urinröret med blodproppar
 • medicinskt fel i samband med kirurgisk ingrepp;
 • förändring i strukturen i blåsans muskler.

Också i 2-10% av fallen är det läckage av urin, svårigheter och smärta när den går ut.

Problem med styrka

Det finns fall där efter operationen försvinner kraften under en viss tid, i det här fallet behöver kroppen vänja sig vid förändringarna, varefter den kan återgå till vanligt tempo och sexlivet kommer igen att dyka upp.

Frånvaron av erektion kan observeras i händelse av skador på nervbuntar vid borttagning av adenom eller prostatacancer.

Om detta händer, kommer effekten inte att återgå till normalt.

Inflammatoriska sjukdomar

Dessa komplikationer uppträder, vanligtvis efter några dagar efter ingreppet.

Varaktigheten av den inflammatoriska sjukdomen är relaterad till frånvaron av prostatakörteln, eftersom den naturliga barriären på vägen för patogena bakterier efter borttagningen försvinner.

Om denna situation uppstår måste du ta antibiotika.

Inflammatoriska patologier förändras sällan till en kronisk form. De vanligaste manifestationerna är:

Liv utan prostata: hur man återställer den manliga makten?

För att återställa mäns styrka efter operationen borde man följa sådana regler:

 • observera en special diet. Det är viktigt att inte äta mat som orsakar irritation i urinvägarna. De inkluderar salt och kryddig mat, alkohol, rökt produkter. Dieten bör vara tillräckligt med frukt och grönsaker, grönsaker, skaldjur och sura mjölkprodukter;
 • aktiv användning av en vibrationsstimulator för män hjälper till att återställa kraften efter avlägsnande av prostata;
 • att begränsa fysisk och sexuell aktivitet under den nödvändiga perioden, vilket bestäms av läkaren.

Patientrecensioner

I de flesta fall finns det positiva recensioner av patienterna om resultaten av verksamheten för att ta bort prostata. Ofta är det svårt att urinera och problem med styrkan vid första gången efter ingreppet, men vanligtvis passerar dessa symptom snabbt.

Relaterade videoklipp

Om återhämtning efter TUR-prostata i video:

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln kan vara olika, men oftast finns det sjukdomar i det genitourära systemet och problem med styrka. Den totala andelen fall av allvarliga komplikationer överstiger inte 15, så riskerna för deras utveckling på lång sikt är ganska små.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Vad är konsekvenserna efter att prostatakörteln har tagits bort?

Avlägsnande av prostata är den mest extrema behandlingsmetoden som används av läkare när effektiv behandling är omöjlig. Kirurgisk ingrepp används i prostatacancer, liksom prostatacenom, när en man med urin blöder och det finns andra problem med urinering. Naturligtvis är det efter några operationer några konsekvenser och komplikationer som kommer att diskuteras.

Kirurgi för att ta bort prostata

För att förstå vilka konsekvenser kan uppstå efter prostata avlägsnande, behöver du en klar uppfattning om modern kirurgi (operation), med vilken det finns ett borttagande av adenom och prostatacancer, som drabbade en cancer eller godartad tumör.

Modern operation för att ta bort adenom.

 • Det enklaste sättet att lösa problemet med prostata adenom, som komprimerar urinröret, använder ett speciellt resektoskop, för att göra ett snitt på prostatakörteln och för att frigöra kanalen från att klämma. Sådana operationer (snitt) har minimala komplikationer, och deras konsekvenser överförs snabbt av män i alla åldrar. Men de är inte avsedda för cancer och en starkt utvecklad godartad tumör i detta organ.
 • TUR-kirurgi (transuretral resektion av prostata) är mer komplicerad och tjänar till att ta bort prostata vävnad som har genomgått en förändring (till exempel prostatacancer, prostata adenom). De utförs genom inmatning i urinröret hos ett speciellt instrument med hjälp av vilket avlägsnandet av de drabbade vävnaderna sker, liksom cauterisering av de skadade blodkärlen. Komplikationer och konsekvenser efter sådana kirurgiska ingrepp kan vara allvarligare, speciellt om betydande medicinska fel har begåtts.
 • Operationen, enligt fullständig avlägsnande av prostatakörteln (radikal prostatektomi), som påverkas av cancer. Denna typ av kirurgisk ingrepp används också i svår prostata adenom. Komplikationer efter det att detta organ har tagits bort kan vara annorlunda, men du måste veta att ett fullständigt avlägsnande hindrar utvecklingen av cancer och spridningen av metastaser till andra organ. En sådan radikal metod bidrar också till den svåra utvecklingen av prostataadenom, när andra behandlingsmetoder inte längre har någon positiv effekt.

Men om det finns stora komplikationer, så finns det inget sätt att göra utan kirurgisk ingrepp.

Effekter av prostataavlägsnande kirurgi

Prostatakörteln eller, som den också kallas prostata, är den exokrina körteln, som endast är tillgänglig hos män. Dess dimensioner är ganska små, inte mer än en valnöt. Prostata ligger under blåsan, bakom det är ändtarmen. Denna körtel kontrollerar ett antal hormoner: hypofyshormoner, androgener, steroidhormoner, östrogener.

Prostatens huvudfunktioner är:

 • sekretion av hemlighet, som är en beståndsdel i spermierna;
 • stängning av utgången från blåsan under utlösning.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Att ta bort prostatakörteln medför ett antal förändringar i kroppen, men du kan leva utan prostata. Värre om järnet bevaras, men det kommer inte att utföra sina funktioner eller kommer att medföra ännu mer skada på kroppen.

Indikationer för resektion av prostata:

 1. Prostatacancer.
 2. Inflammation av prostata (prostatit) är en lång (kronisk) inflammatorisk process som inte svarar på behandlingen.
 3. Närvaron av stenar med kronisk prostatit.
 4. Hyperplasi av prostata är en godartad tumör med uttalad karaktär.
 5. Brott mot urinering - vanlig urinering på natten, urin i små portioner, urinretention.
 6. Förekomsten av blödning i urinen (hematuri).
 7. Akut stadium av prostatit med komplikation.
 8. Frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 9. Olika njursjukdomar.
 10. Övervikt, fetma.
 11. Allvarliga sjukdomar i hjärtat, lungor, andra endokrina organ.

Kontraindikationer mot resektion av prostata:

 1. Förekomsten av exacerbationer av alla sjukdomar i urinvägarna.
 2. Sjukdomar i respiratoriska, kardiovaskulära system, som ligger i det dekompenserade steget.
 3. Diabetes mellitus.
 4. Blodsjukdomar (hemofili).
 5. Användningen av droger som spädar blodet (heparin, acetylsalicylsyra). En vecka innan operationen ska du sluta ta dessa mediciner.
 6. Sjukdomar förknippade med sköldkörtelproblem (hypotyroidism, tyrotoxisk goiter).
 7. Ålder. Människor som är äldre än 70 år är förbjudna att utföra sådan verksamhet.
 8. Maligna sjukdomar i kroppen.
 9. Rökare. Tre veckor före resektion av prostata måste du sluta röka.
 10. Åderbråck i testikeln (varicocele).
 11. Ankylos, noteras i höftledet.

Funktioner av prostatektomi

Före resektion av prostata identifieras ett antal egenskaper som bestämmer den mest lämpliga tillgången till prostata.

Ett snitt görs längs den främre bukväggen. Prostatakörteln visualiseras i operativfältet. Resektion av del av körteln genomförs utan ligering av kärl som leder till prostata. Nu används denna metod för åtkomst sällan i samband med en stor traumatism.

Förutom den föregående är åtkomst gjord på den främre bukväggen med ett streck från naveln på 1-1,5 cm och upp till skönhetsbenet. Kirurgerna korsar alla de kärl som matar körteln och tar helt bort prostatakörteln. Med denna åtkomst kan läkare enkelt inte röra nervplexuserna och kärl som påverkar urinering och erektion. Längden av en sådan operation är 3-4 timmar.

Ett snitt görs mellan skrot och anus. I denna åtkomst finns det fler nackdelar än fördelar: en obekväm inställning till körteln, frekventa trauma hos nervplex och kärl, en brist på förmågan att ta bort de nödvändiga lymfkörtlarna. Det enda pluset av perineal dissektion är lokalisering av ärr där ingen ser dem. Operationen tar ungefär två timmar.

För laparoskopi gör kirurgen flera hål, för kameran, ljus och verktyg. Bilden från kameran visas på monitorn, vilket visar hur hela operationen går. Denna metod ger bekväm tillgång till avlägsnandet av intilliggande lymfkörtlar, utan att påverka nervplexet. Varaktigheten av operationen tar inte mer än två eller tre timmar.

Transuretral resektion av prostata (TUR) är den vanligaste metoden för resektion av prostata. Avlägsnande sker med hjälp av ett speciellt endoskopiskt tunt rör, i slutet av vilket det finns en kamera, ett belysningselement och en skärdel. Ett sådant instrument sätts in i urinröret. Därefter avlägsnandet av en del av prostatan utan störning av de omgivande kärlen och plexuserna. Vid sådan åtkomst varar resektion inte mer än en timme.

Återställande av kroppen efter operationen

Huvudproblemet hos män i den postoperativa perioden är problemet med att återställa en erektion. Nerver, som stimulerar erektionen, ligger nära prostatakörteln. Skador på dessa nerver sker sällan, men förekommer fortfarande i medicinsk praxis. Därför är återvinningsförfaranden efter operationen obligatoriska:

 1. Kegel övningar stärker bäckens golv, förbättrar funktionen hos hela reproduktionssystemet, kontroll urinering.
 2. frekvent samlag eller masturbation återställer snabbt sexuell aktivitet.

En oral medicinering (Viagra, Cialis) blev en oersättlig medicin för att återställa potensen.

Perioden för restaurering av en erektion efter en resektion av prostatakörteln tar i genomsnitt upp till ett halvt år.

Möjliga komplikationer efter operation

I den tidiga postoperativa perioden kan det vara oroande:

 • smärta i ärrområdet
 • smärtsam urinering
 • blodig urladdning under urinering eller öppen blödning (blödning under operationen uppträder ofta på grund av hemostas eller avstötning av den bildade scaben);
 • vattenförgiftning eller TUR-syndrom (orsaken till dess förekomst är ingreppet av en speciell substans i blodet som används för att bevattna urinröret under operation);
 • smärta i underlivet.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas:

 • Omvänd spermier kasta in i urinblåsan (retrograd ejakulation, kan det vara helt eller delvis, för patienten bär ingen fara, eftersom spermierna kommer ut i urinen, men för utformning av framtida avkomma är ett hot);
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet;
 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • ärrbildning i blåsan;
 • postoperativ sårinfektion (denna komplikation är relaterad till felhantering aseptisk, slitstarka katetem visad lindad varbildning, feber, sjukdomskänsla) profylaktiskt postoperativt administrerade antibiotika;
 • ökad blodkoagulering som leder till bildandet av trombi, följt av deras blockering av stora kärl;
 • risk för återkommande sjukdom
 • brist på orgasm;
 • smärta under samlag
 • tomt utrymme vid platsen för den borttagna körteln, som ofta blöder (i sådana fall är Foley-katetern placerad i profylaktiska ändamål);
 • skada på ändtarmen, erhållen under operationen.

De vanligaste konsekvenserna av operation för att ta bort prostata är erektil dysfunktion och urininkontinens.

Erektil dysfunktion kan vara flera månader och försvinna sedan utan spår. Det beror allt på nerverna som kan skadas i operationen. Om minst en nerv lagras, återupptas den erektila funktionen. Tyvärr, om det var problem med styrka före operationen, kunde ingen förbättring förväntas efter det. Penisens känslighet blir densamma som före resektion. Efter operationen bör särskild vikt läggas vid återställande terapi.

Urininkontinens är en ganska vanlig komplikation, men det inträffar flera veckor efter operationen. Orsaken till inkontinens kan vara en täppning av blodproppar i urinröret, fysiologiska egenskaper hos musklerna eller medicinsk fel. I första gången efter operationen finns det läckage av urin, en känsla av fullblåsning, frekvent uppmaning att gå på toaletten.

Konsekvenserna av operationen är många, och de är inte alla mycket trevliga. Därför måste man väga för och nackdelar innan man tar till sig radikala behandlingsmetoder.

Prostatakörteln är mycket liten i storlek, men det kan medföra många problem för kroppens hälsa. Med tiden började behandlingen, den korrekta förberedelsen för operationen och strikt efterlevnad av alla regler under återhämtningsperioden är garantin för hälsa och fortsättningen av ett fullständigt sexuellt liv.

Kirurgi för att ta bort prostata: konsekvenser och rehabilitering

Adenom i prostatan åtföljs av extremt obehagliga symptom, inklusive smärta, besvär med urinering, med erektil funktion.

Vid det första skedet behandlas denna sjukdom normalt medicinskt. I fallet med ineffektiva droger eller försummelse av sjukdomen krävs dock kirurgisk ingrepp.

Män som står inför denna situation vill veta vad konsekvenserna av en operation för att ta bort prostata kan vara. Dessutom bör rehabiliteringsperioden följa vissa regler. Det kommer att skrivas om dessa nyanser vidare.

vittnesbörd

Läkaren bestämmer om behovet av att utföra operationen på grundval av patientens individuella egenskaper och indikationer.

Läkaren styrs av vissa faktorer som kräver borttagning av prostata:

 • smärt syndrom - Med hjälp av smärtstillande medel och antispasmodika, och ibland med injektion av novokain, kan du bara bli av med smärta först i sjukdoms tidiga skeden. Om scenen påbörjas, tar medicinsk behandling inte helt av känslan av smärta.
 • ineffektiv läkemedelsbehandling - även vid korrekt ordinerad terapi kan hyperplasi fortsätta att utvecklas, och läkemedel har ingen synlig effekt. Om en sådan ineffektiv behandling varar mer än sex månader, fattas beslut om att genomföra operationen.
 • patientens ålder - Det är extremt ovanligt att en operation utförs av män som är äldre än 65-70 år, eftersom hotet mot livet i detta fall är mycket högt. Först och främst, innan du tar utnämningen, ta hänsyn till det allmänna hälsotillståndet samt de villkor som förbjuder kirurgisk ingripande.
 • accelererad proliferation av prostatavävnad - Operationen ordineras med progression av hyperplasi i snabb takt.

metoder

Det finns tre sätt att ta bort prostata, nämligen:

 • snitt;
 • Motstånd (TUR);
 • radikal prostatektomi.

Att välja en specifik typ tar doktorn hänsyn till prostatens storlek och tillstånd, patientens hälsa och ålder.

När vävnaden skärs, avlägsnas körtlarna inte. Kärnan i en sådan operation är dissektion av prostata i de ställen där kanalerna är klämda. Detta gör det möjligt att öka kanalernas lumen, vilket resulterar i att utflödet av urin förbättras. Den används främst för ungdomar med en liten ökning av prostata.

Delvis avlägsna prostata vävnad under resektion. Därefter cauterized dess kanter. TUR är den mest krävda operationen, eftersom den minst traumatiska, kräver ingen allvarlig återhämtning efter ingreppet, och det finns inte heller någon hög risk för komplikationer. I detta fall, med en svår form av sjukdomen, kommer resektion inte att fungera.

Transuretral resektion av prostata adenom

När en radikal prostatektomi utförs, sker ett snitt i underlivet, varefter prostatavävnaden dissekeras och katetern sätts in. Det är nödvändigt för leverans av antiseptiska lösningar. Detta är en av de mest effektiva operationerna när prostata adenomformen startas. Men efter det är det en stor risk för komplikationer, dessutom extremt lång och komplicerad rehabilitering.

Inverkan efter borttagning av prostata och recensioner

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Tyvärr, efter borttagning av prostatakörteln, känner konsekvenserna av en negativ natur sig ibland. Vid operationens slut förblir patienten på sjukhuset för ytterligare återhämtning av kroppen. I början behålls obehagliga symptom oftast. Detta är smärta på sårplatsen, spotting med urin, blodproppar, rezi vid urinering. Detta fenomen är ganska naturligt i flera dagar.

Så, operation för att ta bort prostatakörteln, som regel bär följande karaktär:

 • problem med urinering i form av inkontinens eller urinretention. Urininkontinens är inte bara permanent, men också uteslutande med fysisk stress. Oftast är det en följd av återhämtning, vilket inte kräver ytterligare behandling. Några dagar senare passerar det. Det är sällsynt att ytterligare terapi eller användning av urologiska dynor krävs. Orsaken till urinretention kan vara ett blockering av urinröret, ett medicinskt fel. För att lösa problemet krävs en ytterligare operation eller kateterisering av blåsan;
 • kraftig blödning. Detta är en farlig komplikation som hotar människors liv. Det kan manifestera sig inte bara efter öppen operation, men också efter TUR. I denna situation finns blockering av urinröret med blodproppar. Även allvarlig blödning är möjlig, vilket innebär att blodtransfusion krävs.
 • vattenförgiftning. Detta resultat är också ganska vanligt och kräver snabb behandling. När TUR utförs, tvättas blåsan med en speciell lösning, som vid mycket förtäring orsakar yrsel, illamående, förvirrad medvetenhet, muskelsvaghet. Även om behandlingen inte är komplicerad kan det få allvarliga konsekvenser om det inte genomförs i tid. Som ett resultat är njur- och kardiovaskulär insufficiens, chock, ödem i hjärnan möjliga;
 • inflammatoriska processer. Du kan lära dig om detta problem med hjälp av urinanalys, vilket visar dåliga resultat. Frågan kan lösas genom att ta antibiotika.

Vilka är de vanligaste kirurgiska förfarandena för borttagning av prostatakörteln? Återkopplingen av patienter som har bestämt sig för operationen är fördelaktig, men om vi talar om den vanligaste komplikationen efter proceduren är det här ett problem med urinering.

Effekt av operation på styrkan

För många kvarstår huvudproblemet möjligheten att fortsätta sexuellt liv efter avlägsnande av prostata.

Enligt statistik observeras erektil dysfunktion hos 10% av patienterna. I närvaro av erektil dysfunktion redan före operationen bör du inte förvänta dig några förändringar.

Om före operationen med ett sexuellt liv var allting normalt, då efter prostataavlägsnandet är impotensuppkomsten tillfällig och kommer snart att försvinna och återvänder tidigare sexuellt liv.

Retrograd utlösning är mycket vanlig. Denna patologi är att kroppen antingen helt saknar spermier, eller den kastas in i urinblåsan och utsöndras tillsammans med urinen. För kroppen bär den ingen fara, men det är omöjligt att bli barn. Därför kan denna situation betraktas som infertilitet.

Rehabilitering efter operation

För att undvika negativa följder efter operationen är det viktigt att följa rekommendationerna under rehabiliteringsperioden.

För att återställa patienten behöver du:

 • i två månader är det nödvändigt att utesluta aktiva livsstilar, skarpa rörelser, även i en position, bör inte vara mer än 40 minuter;
 • För att stärka bäckensmusklerna är det bättre att klättra uppför trappan istället för hissen.
 • En hel månad kan du inte ta ett bad, bara en dusch två dagar efter operationen.
 • att jobba där finns möjlighet att återvända efter två veckor, förutsatt att yrket inte kräver stark fysisk ansträngning;
 • det är nödvändigt att dricka mycket vatten för att minska inflammation och snabb sårläkning, minst 8 glasögon;
 • Under rehabiliteringsperioden får man lyfta en vikt högst ett och ett halvt kilo;
 • Körning och kön är endast tillåtna en månad efter det att prostata har tagits bort.

fysisk träning

Belastningar får inte vara starka.

Det är nödvändigt att utesluta kraftövningar, som laddar ett litet bäcken. En cykel för denna tid rekommenderas inte heller.

Dessutom kommer bra alternativ att vara gymnastik för att sträcka muskelvävnad, yoga, andnings gymnastik för Strelnikova. För att återställa erektilfunktionen rekommenderas att "Kegel laddas" för att arbeta med blåsans muskler. "

Relaterade videoklipp

Som du kan se är olika komplikationer ganska frekventa efter avlägsnande av prostata. Vilka konsekvenser kan TOUR ta med, du kommer att lära av videon:

Således är ingen immun från komplikationer efter operation för att ta bort prostata. I det här fallet, oftast kan de lätt elimineras, det viktigaste är att identifiera och omedelbart börja behandlingen. Dessutom är det viktigt att följa rekommendationerna som tillhandahålls i den postoperativa rehabiliteringsperioden och då sänks sannolikheten för negativa följder avsevärt.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Indikationer för operation för att ta bort prostata, komplikationer och rehabilitering

Prostatakörteln är en integrerad del av människors reproduktiva system. Patologiska processer i prostata kan försämra livskvaliteten signifikant. När groning kroppsvävnad (benign prostatahyperplasi), förändringar i tumör (cancer), det finns kompression av urinröret, vilket orsakar en annan uppsättning av symptom: svårighet att urinera, smärta, kramper, som ofta önskar, impotens.

För att behandla en sådan patologi utnyttjas partiell eller fullständig borttagning av prostatakörteln. Operationen för att ta bort prostatan ger följande indikationer:

 1. Prostatacancer;
 2. Adenom i prostata med närvaron av sådana komplikationer som akut retention av urin, utseendet av blod i urinen (hematuri), urolithiasis, urinvägsinfektioner.

Hur utförs operationen?

Operationen att ta bort prostata körs ut på flera sätt. Valet av taktik beror på tumörens storlek, närvaron av metastaser, patientens hälsotillstånd. De viktigaste typerna av tekniker:

1. Transuretral resektion - minimalt invasiv ingrepp (med minimal vävnadsskada), som har blivit utbredd i adenom. Operationen utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop. Anordningen är ett långt ihåligt rör genom vilket kirurgiska instrument (slingor, elektrokoagulatorer) bringas till vävnaderna. Resektoskopet sätts in genom urinrörets yttre öppning under kontroll av syn. Patienten vid denna tid ligger på ryggen med mycket skilda ben, böjda på knäna. Vävnaderna som klämmer urinröret skärs ut, och senare skickas de för histologisk undersökning.

2. Radikal prostatektomi - utförs på flera sätt:

 • En bakre en - ett vertikalt snitt löper mellan naveln och bröstet. Denna typ av kirurgi gör det möjligt för kirurgen att få bred tillgång inte bara till den drabbade körteln och den sjuka vesiklarna utan också till lymfkörteln. Detta är viktigt, eftersom prostatacancer ofta kräver bäckens lymfadenektomi.
 • Perineal (perineal prostatectomy) - ett snitt görs mellan anus och pungen. Operation är mer föredragen för patienter och den postoperativa perioden fortskrider lättare. Blodförlust är obetydligt, smärtsyndrom är mindre uttalat, men det finns en uppenbar nackdel - du kan inte ta bort lymfkörtlar. Därför utförs denna typ av åtkomst i frånvaro av metastaser eller i fallet med ooperativ cancer (för att lindra patientens lidande).
 • Laparoskopisk ingrepp - genomförs genom punkteringar i bukhålan med hjälp av speciella rör - trokar. Denna typ av operation har ett antal fördelar: en liten blodförlust, ett litet smärtssyndrom, minskad sjukhusvistelse. Efter avlägsnande av prostata genom laparoskopi, kan patienterna på kvällen redan flytta sig självständigt.

3. Laseravlägsnande av prostata - En relativt ny metod, vars tillämpning blir mer intensiv varje år. Kärnan av kirurgisk ingrepp - avdunstning av vävnader under laserens verkan kan vara partiell (ablation) och fullständig (enukleation). Avlägsnande av prostata av lasern tolereras väl av patienter, blodförlusten är minimal, katetern i blåsan ställs in endast 24 timmar. Förfarandet hanteras väl av privata medicinska centra, så det är nästan universellt betalt. Priset för avlägsnande av prostata beror på centrumets nivå, doktorns kvalifikationer och svårighetsgraden av sjukdomen.

Konsekvenser och komplikationer

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kräver mycket bra kirurgarbete. Men det finns alltid risk för komplikationer. De vanligaste av dem är blödning, bakterieinfektioner och smalning av urinröret. Blödning kan uppstå som en konsekvens av ofullständig vaskulär koagulering, och risken är stor hos patienter med blödningsstörningar.

För förebyggande av bakterieinfektioner i den postoperativa perioden sår såret försiktigt och antibiotikabehandlingstiden förskrivs. För att förhindra cicatricial smalning av urinröret är det nödvändigt att observera vattenregimen så att urinering är frekvent och riklig. Den postoperativa perioden inkluderar också bärandet av urin. Detta säkerställer ett konstant utflöde av urin och förhindrar infektionens utveckling.

Det är viktigt att övervaka nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) efter prostataavlägsnande. Det bör inte överstiga 0,4 ng / ml, en ökning av PSA-nivån över den tillåtna norm skulle vara ett farligt tecken på sjukdomsåterkomsten.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata körs från tre månader till flera år. Män spenderar en månad i bandaget för att minska belastningen på bukmusklerna och bäckenet. Under 3-4 månader är tung lyftning förbjuden, och fysisk ansträngning ökar.

Tyst gångavstånd, en balanserad kost med mycket vätskor, fullständig uteslutning av sexuell aktivitet i en månad - de viktigaste metoderna för att återställa förlorade funktioner.

I allvarliga fall kan konsekvenserna efter radikal borttagning av prostatakörteln vara irreversibel - ett brott mot reproduktiv funktion, impotens, vilket har en väldigt negativ inverkan på patientens psykologiska tillstånd. I detta fall krävs det samordnade arbetet hos den behandlande läkaren, psykoterapeuten och familjen för att skapa bekväma förutsättningar för patientens rehabilitering.

Korrekt förberedelse, kvalificerad medicinsk intervention, bra postoperativ vård kan minska antalet negativa följder för patienten efter avlägsnande av prostata.

Författare av artikeln: Tamara S. Gural doctor.

Gratis medicinsk fråga

Informationen på denna webbplats finns som referens. Varje fall av sjukdomen är unik och kräver personligt samråd med en erfaren läkare. I den här formen kan du ställa en fråga till våra läkare - det är gratis, anmäla dig till en klinik i Ryssland eller utomlands.