Huvud
Behandling

Avlägsnande av prostata: En översikt över moderna tekniker

Män med prostata hyperplasi kan uppleva behovet av att ta bort prostata.

Det finns många sätt att utföra operation, där prostatakörteln avlägsnas helt eller delvis.

Valet av kirurgisk ingreppsteknik utförs av läkaren beroende på sjukdoms svårighetsgrad. Låt oss betrakta mer detaljerat hur prostatakörteln är borttagen.

Beskrivning av verksamhetens sorter:

 1. Prostatainjektion. Under operationen gör doktorn snitt på prostata, men tar inte bort vävnaden. Metoden är endast lämplig när adenomen är liten. Denna operation anses vara sparsam, eftersom den lättare överförs och återhämtningsperioden är kortare. Men den största fördelen är att operationen inte påverkar en mans sexuell aktivitet. Nackdelen med prostataincidensen är att förfarandet ger en tillfällig effekt i flera år.
 2. Transuretral resektion av prostata (TUR). Denna metod väljs om kroppsvolymen inte är mer än 80 milliliter. Avlägsnande av prostata med denna metod involverar inte snitt, eftersom accesspunkten till prostata är transuretral. Kirurgen utför alla manipuleringar med ett resektoskop utrustad med en kamera, en ljuskälla, en metallslinga och en fluidreservoar (endoskopisk operation). Han excises överskott av prostatavävnad och tar bort delar av det.
 3. Radikal prostatektomi:
  • Öppen operation (periorbital och perineal). Den öppna prostatektomi involverar antingen kirurgiska snitt i nedre delen av buken (retropubisk) eller i området mellan anus och testiklarna (grenen). Vid en retropubisk operation avlägsnar kirurgen prostata och, enligt indikationer, lymfkörtlarna. Urinröret sutureras direkt i blåsans kavitet. I denna operation är det viktigt att bevara buntet av nervändar som påverkar sexuell funktion och håll urinen i urinorganet. Efter operationen installeras en kateter under en kort tid för att tömma urinen. Efter avlägsnande av katetern återställs funktionen av urinering inom 2-3 månader. Perineal utförs mindre ofta, eftersom avlägsnande av prostata bakom lämnar liten chans att spara en bunt av nervfibrer, kan inte heller ta bort lymfkörtlarna. Om en patient ska ha cancer enligt PSA-testet utför kirurgen en retrograd operation.
  • Laparoskopisk prostatektomi. Med denna operation utför kirurgen flera små snitt i underlivet. I en av dem sätter han in ett verktyg utrustat med en videokamera (laparoskop), genom andra utför den operationen manuellt. Denna operation anses vara sparsam, med en mindre smärtsam återhämtningsperiod.
  • Robotisk laparoskopisk radikal prostatektomi. Denna typ av operation liknar den tidigare, med den enda skillnaden att kirurgen utför alla åtgärder med hjälp av robotmanipulatorer. Läkaren observerar prostataavlägsnandet på monitorn i en tredimensionell bild och styr roboten på distans. Da Vinci-roboten, uppfunnen i USA, har välförtjänt popularitet på det medicinska området. Verksamheten som utförs med hjälp anses vara den mest exakta och återhämtningsperioden är lättare.
 4. Transvesikal adenomektomi. Operationen anses vara den svåraste och smärtsamma. Det ordineras för för stor en volym av prostatakörteln, som helt blockerar urinvägarna. Dessutom används denna metod i sådana komplikationer från BPH, som stenar i blåsan, som inte avlägsnas av en annan rutt. Det kirurgiska snittet utförs på buken, i riktning från puben till naveln. Läkaren skär huden, subkutan vävnad, muskler och blåsväggar, tar sedan bort prostata, sätter in en kateter i urinröret och etablerar dränering.

Läkare rekommenderar patienten att ta bort prostata delvis eller fullständigt om prostata adenom orsakar en miktionsstörning som inte behandlas med konservativa metoder.

Operationen utförs utan misslyckande på grund av följande sjukdomar orsakade av BPH:

 • akut urinretention
 • Närvaron av stenar i blåsans hålrum, som inte behandlas på något annat sätt;
 • detektering av blod i urinalys utöver normala värden
 • njursvikt
 • en stor mängd resterande urin.

Innan prostata tas bort utvärderar läkaren alla risker som är förknippade med sjukdomen och eventuella komplikationer.

Kirurgen kan vägra att utföra operation om patienten har följande sjukdomar:

 • inflammatoriska processer i kroppen, åtföljd av ökad kroppstemperatur;
 • akuta hjärt- och kärlsjukdomar;
 • malign prostatacancer med metastaser
 • Andra sjukdomar som kan orsaka allvarliga postoperativa komplikationer.

Före avlägsnandet av prostata eller en del av det genomgår patienten en serie studier:

 • laboratorietester av blod och urin;
 • blodprov för PSA;
 • lungröntgen;
 • elektrokardiografi;
 • undersökning för att bestämma graden av urinutflöde (uroflowmetry);
 • ultraljudsundersökning av genitourinary sfären;
 • ytterligare undersökning enligt indikationerna.

En anestesiolog möter en patient som bestämmer den bästa varianten av anestesi: allmänt eller dorsalt.

På dagen för borttagning av prostata borde patienten inte dricka och äta. Omedelbart före operationen administreras patienten antibakteriella läkemedel i muskler eller vener.

Avlägsnande av prostatakörteln utförs med användning av anestesi, ett antal metoder för att korrigera prostatavolymen med en laser utförs under lokalbedövning. Tiden för operation och manipulation utförd av kirurgen beror på det valda förfarandet för proceduren. Med fullständigt avlägsnande av prostata införs en kateter för patienten att dra urin under en period av 1-3 veckor.

Drift för att ta bort prostata: postoperativ period och möjliga komplikationer

Patienten kommer till sjukhuset från fem till tjugo dagar, det beror på hur allvarlig och svår operationen var. Medan patienten är på sjukhuset följer han vård av läkare: de utför procedurer, injektioner, infusion strängt enligt läkarens recept. På den första dagen eller två patienter installeras ett system som sköljer blåsan med en antiseptisk lösning, varaktigheten av proceduren bestäms av läkaren.

För att utesluta utvecklingen av patologiska smittsamma processer föreskrivs patienten antibakteriell behandling.

Kirurgi för att ta bort prostata inbegriper kateterisering. Under denna period kan patienten känna en konstant obehaglig uppmaning att urinera, men efter ett tag blir känslorna något tråkiga. Katetern avlägsnas så snart mannen återvinner sin normala urinering.

Dricka och äta är tillåtet efter att patienten kommer till ett normalt tillstånd av anestesi, på den första dagen ska mat och dryck konsumeras lite efter en liten tid.

Beroende på den kirurgiska metoden för behandling av prostata, ger läkaren individuella rekommendationer.

Av det allmänna kan följande särskiljas:

 • fortsätt att ta medicinen ordinerad av en läkare
 • Begränsa fysisk aktivitet i upp till 1 månad;
 • du kan inte ha sex i 1-1,5 månader
 • drick mer vatten;
 • så ofta som möjligt för att göra promenader;
 • Tiden att gå till jobbet bestäms av läkaren, individuellt i varje enskilt fall.

Kirurgi för att ta bort prostata är ett kirurgiskt ingripande och har därmed en hälsorisk.

Av de tidiga negativa manifestationerna av följande:

 • infektiös infektion;
 • penetreringen av tvättvätska i kärlen;
 • blödning;
 • en blockerad ådror.

Att sena bära sådana som:

 • ärr i urinvägarna;
 • retrograd ejakulation;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • återfall BPH.

Efter avlägsnande av prostata på ett radikalt sätt observeras ett okontrollerat urinflöde nästan alltid under återhämtningsperioden. Denna situation kan vara i flera månader. Denna funktion manifesteras i samband med det faktum att kirurgen lägger en ny väg för urinflödet, så kroppen behöver tid för att återställa urinsystemet. Behandling föreskrivs om inkontinens hos patienter fortsätter mer än ett år efter operationen.

Enligt kirurgisk praxis är det troligt att kirurgens skicklighet i att utföra prostatakirurgi direkt påverkar komplikationerna i samband med urinering.

Recensioner av patienter som genomgått en operation för att ta bort prostata varierar. De flesta människor rapporterar en smärtsam återhämtningsperiod, men det finns män som snabbt och utan konsekvenser har återhämtat sig från förfarandet och tackar läkare och de som har uppenbarat en sådan allvarlig sjukdom som inkontinens. Det bör beaktas att man läser yttrandena på forumen, men män väljer ofta negativa, men denna naturliga rädsla för operationen bör inte störa när det finns ett val före livskvaliteten.

priser:

 1. Radikal prostatektomi - från 20 000 rubel.
 2. Transuretral resektion av prostata - från 10 000 rubel.
 3. Adenomektomi - från 14 000 rubel.

Slutpriset för en operation för att ta bort prostatakörteln består av många faktorer och kan överstiga 10 gånger de angivna siffrorna ovan.

Effekter av prostataavlägsnande kirurgi

Prostatakörteln eller, som den också kallas prostata, är den exokrina körteln, som endast är tillgänglig hos män. Dess dimensioner är ganska små, inte mer än en valnöt. Prostata ligger under blåsan, bakom det är ändtarmen. Denna körtel kontrollerar ett antal hormoner: hypofyshormoner, androgener, steroidhormoner, östrogener.

Prostatens huvudfunktioner är:

 • sekretion av hemlighet, som är en beståndsdel i spermierna;
 • stängning av utgången från blåsan under utlösning.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Att ta bort prostatakörteln medför ett antal förändringar i kroppen, men du kan leva utan prostata. Värre om järnet bevaras, men det kommer inte att utföra sina funktioner eller kommer att medföra ännu mer skada på kroppen.

Indikationer för resektion av prostata:

 1. Prostatacancer.
 2. Inflammation av prostata (prostatit) är en lång (kronisk) inflammatorisk process som inte svarar på behandlingen.
 3. Närvaron av stenar med kronisk prostatit.
 4. Hyperplasi av prostata är en godartad tumör med uttalad karaktär.
 5. Brott mot urinering - vanlig urinering på natten, urin i små portioner, urinretention.
 6. Förekomsten av blödning i urinen (hematuri).
 7. Akut stadium av prostatit med komplikation.
 8. Frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 9. Olika njursjukdomar.
 10. Övervikt, fetma.
 11. Allvarliga sjukdomar i hjärtat, lungor, andra endokrina organ.

Kontraindikationer mot resektion av prostata:

 1. Förekomsten av exacerbationer av alla sjukdomar i urinvägarna.
 2. Sjukdomar i respiratoriska, kardiovaskulära system, som ligger i det dekompenserade steget.
 3. Diabetes mellitus.
 4. Blodsjukdomar (hemofili).
 5. Användningen av droger som spädar blodet (heparin, acetylsalicylsyra). En vecka innan operationen ska du sluta ta dessa mediciner.
 6. Sjukdomar förknippade med sköldkörtelproblem (hypotyroidism, tyrotoxisk goiter).
 7. Ålder. Människor som är äldre än 70 år är förbjudna att utföra sådan verksamhet.
 8. Maligna sjukdomar i kroppen.
 9. Rökare. Tre veckor före resektion av prostata måste du sluta röka.
 10. Åderbråck i testikeln (varicocele).
 11. Ankylos, noteras i höftledet.

Funktioner av prostatektomi

Före resektion av prostata identifieras ett antal egenskaper som bestämmer den mest lämpliga tillgången till prostata.

Ett snitt görs längs den främre bukväggen. Prostatakörteln visualiseras i operativfältet. Resektion av del av körteln genomförs utan ligering av kärl som leder till prostata. Nu används denna metod för åtkomst sällan i samband med en stor traumatism.

Förutom den föregående är åtkomst gjord på den främre bukväggen med ett streck från naveln på 1-1,5 cm och upp till skönhetsbenet. Kirurgerna korsar alla de kärl som matar körteln och tar helt bort prostatakörteln. Med denna åtkomst kan läkare enkelt inte röra nervplexuserna och kärl som påverkar urinering och erektion. Längden av en sådan operation är 3-4 timmar.

Ett snitt görs mellan skrot och anus. I denna åtkomst finns det fler nackdelar än fördelar: en obekväm inställning till körteln, frekventa trauma hos nervplex och kärl, en brist på förmågan att ta bort de nödvändiga lymfkörtlarna. Det enda pluset av perineal dissektion är lokalisering av ärr där ingen ser dem. Operationen tar ungefär två timmar.

För laparoskopi gör kirurgen flera hål, för kameran, ljus och verktyg. Bilden från kameran visas på monitorn, vilket visar hur hela operationen går. Denna metod ger bekväm tillgång till avlägsnandet av intilliggande lymfkörtlar, utan att påverka nervplexet. Varaktigheten av operationen tar inte mer än två eller tre timmar.

Transuretral resektion av prostata (TUR) är den vanligaste metoden för resektion av prostata. Avlägsnande sker med hjälp av ett speciellt endoskopiskt tunt rör, i slutet av vilket det finns en kamera, ett belysningselement och en skärdel. Ett sådant instrument sätts in i urinröret. Därefter avlägsnandet av en del av prostatan utan störning av de omgivande kärlen och plexuserna. Vid sådan åtkomst varar resektion inte mer än en timme.

Återställande av kroppen efter operationen

Huvudproblemet hos män i den postoperativa perioden är problemet med att återställa en erektion. Nerver, som stimulerar erektionen, ligger nära prostatakörteln. Skador på dessa nerver sker sällan, men förekommer fortfarande i medicinsk praxis. Därför är återvinningsförfaranden efter operationen obligatoriska:

 1. Kegel övningar stärker bäckens golv, förbättrar funktionen hos hela reproduktionssystemet, kontroll urinering.
 2. frekvent samlag eller masturbation återställer snabbt sexuell aktivitet.

En oral medicinering (Viagra, Cialis) blev en oersättlig medicin för att återställa potensen.

Perioden för restaurering av en erektion efter en resektion av prostatakörteln tar i genomsnitt upp till ett halvt år.

Möjliga komplikationer efter operation

I den tidiga postoperativa perioden kan det vara oroande:

 • smärta i ärrområdet
 • smärtsam urinering
 • blodig urladdning under urinering eller öppen blödning (blödning under operationen uppträder ofta på grund av hemostas eller avstötning av den bildade scaben);
 • vattenförgiftning eller TUR-syndrom (orsaken till dess förekomst är ingreppet av en speciell substans i blodet som används för att bevattna urinröret under operation);
 • smärta i underlivet.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas:

 • Omvänd spermier kasta in i urinblåsan (retrograd ejakulation, kan det vara helt eller delvis, för patienten bär ingen fara, eftersom spermierna kommer ut i urinen, men för utformning av framtida avkomma är ett hot);
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet;
 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • ärrbildning i blåsan;
 • postoperativ sårinfektion (denna komplikation är relaterad till felhantering aseptisk, slitstarka katetem visad lindad varbildning, feber, sjukdomskänsla) profylaktiskt postoperativt administrerade antibiotika;
 • ökad blodkoagulering som leder till bildandet av trombi, följt av deras blockering av stora kärl;
 • risk för återkommande sjukdom
 • brist på orgasm;
 • smärta under samlag
 • tomt utrymme vid platsen för den borttagna körteln, som ofta blöder (i sådana fall är Foley-katetern placerad i profylaktiska ändamål);
 • skada på ändtarmen, erhållen under operationen.

De vanligaste konsekvenserna av operation för att ta bort prostata är erektil dysfunktion och urininkontinens.

Erektil dysfunktion kan vara flera månader och försvinna sedan utan spår. Det beror allt på nerverna som kan skadas i operationen. Om minst en nerv lagras, återupptas den erektila funktionen. Tyvärr, om det var problem med styrka före operationen, kunde ingen förbättring förväntas efter det. Penisens känslighet blir densamma som före resektion. Efter operationen bör särskild vikt läggas vid återställande terapi.

Urininkontinens är en ganska vanlig komplikation, men det inträffar flera veckor efter operationen. Orsaken till inkontinens kan vara en täppning av blodproppar i urinröret, fysiologiska egenskaper hos musklerna eller medicinsk fel. I första gången efter operationen finns det läckage av urin, en känsla av fullblåsning, frekvent uppmaning att gå på toaletten.

Konsekvenserna av operationen är många, och de är inte alla mycket trevliga. Därför måste man väga för och nackdelar innan man tar till sig radikala behandlingsmetoder.

Prostatakörteln är mycket liten i storlek, men det kan medföra många problem för kroppens hälsa. Med tiden började behandlingen, den korrekta förberedelsen för operationen och strikt efterlevnad av alla regler under återhämtningsperioden är garantin för hälsa och fortsättningen av ett fullständigt sexuellt liv.

Prostatektomi: indikationer, typer, uppförande, rehabilitering

Prostatektomi avser det antal hög urologisk kirurgi, som är fullständigt avlägsnande av prostatakörteln, tillsammans med kapseln, sädesblåsor, fiber och bäcken lymfkörtlar.

Behovet av radikal prostatektomi uppträder med kraftig patologi i körteln - cancer, svår hyperplasi, abscesserad prostatit. Operationen är komplex och kräver involvering av en erfaren kirurg, vars teknik och färdigheter i stor utsträckning bestämmer patientens utfall och livskvalitet.

Prostata är en liten körtel av det manliga reproduktionssystemet som ligger längst ned i urinblåsan och utsöndrar en hemlighet som ingår i spermierna. Det täcker utsidan av urinrörets första del, därför är organets patologi åtföljd av dysursjukdomar.

Typ av kirurgisk teknik prostatektomi beror på sjukdomen och patienten, om möjligt, ges företräde laparoskopi, men är ett allvarligt tillstånd som cancer lämnar ofta inget annat val och tvingar kirurgen att tillgripa öppen kirurgi.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Liksom någon annan operation har prostatektomi vissa indikationer och kontraindikationer i uppförandet. indikationer beaktas:

 • Prostatacancer (den vanligaste orsaken till borttagning av organ);
 • Akut prostatit med bildandet av phlegmon eller abscesser i lilla bäckenet;
 • Kronisk prostatit med misstänkt karcinom;
 • Prostatit med bildandet av stenar i körteln;
 • Svår hyperplasi av prostata.

Prostatektomi refererar till traumatiska ingrepp som kräver allmänbedövning, och därför har den kontraindikationer, bland annat - patientens allmänna allvarliga tillstånd, dekompenserad patologi hos interna organ, ålder över 70 år, störningar i blodkoagulerbarhet. Hinder för avlägsnande av prostata kan vara inflammation i bäckenet i den akuta fasen, när en hög risk för infektion och postoperativa infektionskomplikationer.

Vid användning av blodförtunnande läkemedel till patienter kan kirurgisk behandling endast utföras 1-2 veckor efter avbokningen. Om det är nödvändigt att utföra en planerad prostatektomi, kommer alla sjukdomar, om möjligt, till en sådan kurs, när operationen inte medför allvarliga komplikationer.

Typer av prostatektomi

Operationen för att avlägsna prostatan är fullständig extraktion kropp med sädesblåsorna, del av urinröret, blåshalsen som omger fibern och, i fall av misstänkt cancer, bäcken lymfa apparat.

Skillnader i metoder består endast i åtkomst, genom vilken kirurgen når det drabbade organet.

 • Posterbular prostatectomy;
 • gren;
 • Laparoskopisk.

Över-posterior prostatektomi nås genom bukets främre vägg. Kirurgen gör ett snitt från naveln till blygd föreningen kommer in i peritonealhålan når prostatan skär bandage kärl och nerver och avlägsna järn i ett enda block med kapsel, fiber, sädesblåsorna. Vid slutet av operationen förbinder doktorns blåsans hals och urinröret, sedan lagret av lager i sikt. En urinkateter placeras i urinblåsan, som kvarstår i upp till 10-14 dagar. Under denna period sker läkning på platsen för den borttagna körteln och urinen utsöndras genom katetern. I det lilla bäckenet placeras avlopp för utflödet av såret som kan separeras.

Operationen varar upp till 3-4 timmar. Det är viktigt att bevara nervfibrerna som ger kontroll över urinering och erektion. Sådan tillgång tillåter dig att göra detta hos de flesta patienter. Om dessa nervbuntar inte kan bibehållas appliceras olika typer av plast, varvid nervrotsarna från de närliggande områdena appliceras.

perineal prostataavlägsnande

Perineal avlägsnande av prostata utförs genom att skära perinealvävnaden, mellan skrot och anus. Genom tillträdet extraherar kirurgen prostata körteln med sädesblåsor, men denna version av interventionen tillåter inte att rädda nerverna som är ansvariga för erektion och urinretention. På den positiva sidan av denna metod för prostatektomi betrakta en god kosmetisk effekt, eftersom sömmen i perineum inte är synlig för andra.

Om skrotprostatektomi utförs i samband med cancer, är det ett behov av ytterligare ett snitt av bukväggen för att avlägsna lymfkörtlarna i det lilla bäckenet. Crotch-åtkomst används mindre och mindre, vilket ger plats för andra metoder som möjliggör upprätthållande av bevarande av bäckenorganen med den minsta kosmetiska defekten.

Laparoskopisk prostatektomi framgångsrikt tillämpad i urologisk praxis. Operationen är lågtraumatisk, men låter dig ta bort all nödvändig vävnadsvolym. Med laparoskopi gör kirurgen flera snitt i den främre bukväggen, genom vilken instrument, en videokamera och en ljuskälla sätts in. Kontrollerar med hjälp av en videokamera-manipulation, extraherar kirurgen prostata körteln, seminal vesiklar, lymfkörtlar.

Alla metoder för prostatektomi kräver allmän anestesi och tar från 2 till 4 timmar. Operationen är avslutad genom att suturera mjuka vävnader och lämna dränering i bäckenhålan. Omedelbart före operationen för förebyggande av infektiösa komplikationer, föreskrivs antibiotikabehandling.

Förberedelser för en operation för att ta bort prostata

När operationen redan är oundviklig är det viktigt att förbereda patienten korrekt för intervention för att minska sannolikheten för komplikationer och operativa risker. Majoriteten av patienterna i behov av radikal prostatektomi - äldre män som lider av olika somatiska sjukdomar -. Hypertoni, diabetes, åderförkalkning, kroniska sjukdomar i andningsorganen, etc., är det därför nödvändigt att genomföra en grundlig preoperativ undersökning och justera vid behov behandling av dessa tillstånd.

Undersökningar som är nödvändiga för prostatektomi utförs på poliklinisk basis, vanligtvis på patientens bostadsort. Läkaren bestämmer listan över nödvändiga förfaranden, vars passage kan ta en till två veckor.

Före operationen:

 • Allmänna och biokemiska blodprov, urinanalys
 • koagulering;
 • Analyser för syfilis, HIV-infektion, hepatit B och C;
 • EKG (alltid för äldre och äldre patienter);
 • Fluorografi eller röntgen i bröstet.

Om en cancer misstänks är det nödvändigt att studera nivån av prostataspecifikt antigen, med en möjlig metastas - benscintigrafi. Vanligtvis har patienten vid tidpunkten för preparatet startat prostatabiopsi, om inte, utför de också prostatabiopsi.

För att klargöra arten av den patologiska processen utförs fingerprovning av prostata, ultraljud av bäckenorganen (transanalisk sensor), CT och / eller MR i det drabbade området.

När de nödvändiga procedurerna är slutförda går patienten till terapeuten som ger sitt tillstånd för operationen med hänsyn till den samtidiga patologin. Anestesiolog, baserad på dessa analyser, bestäms med typ av anestesi och möjliga risker.

Med alla resultat av undersökningarna och tillträde till kirurgisk behandling av terapeuten är patienten på sjukhus. Före operationen kan vissa studier utföras igen: ultraljud, koagulogram (speciellt vid tidigare antikoagulantintag). Kirurgen pratar med patienten, förklarar kärnan i den kommande operationen, möjliga konsekvenser, och den redan informerade patienten undertecknar sitt samtycke till behandling.

På dagen före operationen är perineum och bukväggen noggrant och noggrant rakad efter sex på kvällens mat och flytande intag är förbjudet. Före prostatektomi på kvällen är det lämpligt att göra en rengörande emalj. På morgonen på interventionsdagen föreskrivs antibiotikabehandling.

Postoperativ period

Vid slutet av operationen levereras patienten till den postoperativa avdelningen eller intensivvården, där de noggrant ser vägen ut ur anestesen, sårets tillstånd och dränering. Med en gynnsam kombination av omständigheter överförs patienten till den urologiska avdelningen den andra dagen, där återhämtningsperioden börjar.

Före avlägsnandet av stygn behandlas det postoperativa såret två gånger dagligen med antiseptika, uretralkatetern tvättas med en furacilinlösning för att desinficera och förhindra dess blockering. Suturerna tas bort den 5: e dagen, avlopp tas bort den 4: e dagen efter operationen. Urinkatetern lämnas i blåsan i upp till 2-3 veckor. Detta är nödvändigt för att återställa urinrörets patency och läkning av suturer.

Återhämtning efter laparoskopisk kirurgi tar minimal tid - upp till flera dagar, och med kavitär radikal prostatektomi kan nå 2-3 veckor, under vilken patienten måste vara på sjukhuset.

Drogbehandling innefattar utnämning av smärtstillande medel, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel. Nästa dag efter ingreppet är mat och vätskeintag redan möjligt, tidig aktivering av patienten välkommen - man borde gå upp och gå runt församlingen och korridoren. Förflyttningar bidrar till den snabbaste återhämtningen och förebyggandet av många komplikationer, inklusive sådana farliga som tromboser och tromboembolism.

Prostatektomi kan åtföljas av komplikationer, varav mest sannolika:

 • Blödning i ett litet bäcken, en förebyggande åtgärd som är en noggrann hemostas och en Foley-kateter placerad i blåsan.
 • Infektiösa och inflammatoriska processer, åtföljd av feber, smärta, allmän förgiftning. Förebyggande av dem - antibiotikabehandling, behandling av leder och kateterantiseptika;
 • Urinrörets strukturer med kränkningar av urinering, för förebyggande av vilket ett bra dricksprogram rekommenderas.
 • Tromboemboliska komplikationer, vars risk är närvarande vid någon operation, och för att undvika dem, tidig aktivering, noggrann kontroll av blodkoagulering och till och med medicinsk korrigering är nödvändiga.

Incidensen av urininkontinens, impotens och erektil dysfunktion anses vara en frekvent konsekvens av prostatektomi. Urininkontinens kan kvarstå länge och kräver i vissa fall ytterligare plastikkirurgi.

Allvarligt psykiskt obehag hos män som har genomgått prostatektomi, orsakar brott mot styrka. Skador på motsvarande nerver under operation kan orsaka uthållig impotens, som inte kan korrigeras medicinskt, så kirurger försöker hålla nervändarna i det kirurgiska ingreppsområdet.

Erektila störningar åtföljer prostatektomi och kan bestå i upp till två år, och vid fullständig korsning av nerver störs erektionen för gott. Om bekkenets innervation fortsätter, återställs erektion inom denna period, kön är möjlig efter en och en halv till två månader, och för att förbättra dess kvalitet kan lämpliga mediciner ordineras, till exempel Viagra, Cialis.

Rehabilitering tar ungefär ett och en halv månad, under vilken patienten måste följa vissa regler om livsstil och näring, som informerad av den behandlande läkaren.

Redan på andra dagen måste du gå upp och gå, börja äta rekommenderas efter den första oberoende stolen. Om avföring inte har återhämtat sig vid den tredje dagen - behövs en rengörande emalj.

Dieten har några speciella egenskaper efter prostatektomi. I tre veckor bör du undvika att äta rökt mat, saltade och stekt mat, kolsyrade drycker och, naturligtvis, alkohol. Vätskevolymen (juice, fruktjuice, komposit, vatten eller te) bör vara ca 2-3 liter, men om det finns kontraindikationer från hjärtat eller njurarna, bestäms dricksregimen individuellt.

För att återställa urinering och erektilfunktion rekommenderas det att utföra särskilda övningar för att stärka bäckens golv. Dessa övningar kan erhållas från din läkare eller rehabilitolog. Möjliga och fysioprocedurer som syftar till att förebygga inflammation, öka muskeltonen.

De första tre månaderna efter ingreppet bör tyngdlyftning och tungt fysiskt arbete undvikas, men begränsa dig inte till att gå. Det rekommenderas att bära en speciell bandage eller tät smältning för att förhindra postoperativt ödem och lymfatisk stasis, särskilt uttalad efter excision av bäckens lymfkörtlar.

Recensioner av patienter som har genomgått prostatektomi, beror direkt på typen av operation. En betydande roll spelas av doktorandens kvalifikationer och sjukhusets nivå. Efter laparoskopi är intryck de mest positiva, vilket underlättas av tidig återhämtning, och med kavitoperationer kan möjliga komplikationer avsevärt sakta återhämtningen.

Video: operation - prostatektomi 1,5 månader sedan - patientåterkallelse

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kan utföras gratis eller mot en avgift. I fall av cancer och andra allvarliga skador är kirurger och onkologer engagerade i behandling, sjukhusvistelse på ett sjukhus kräver inte kostnader för patientens sida och är helt täckt av försäkringar. Om patienten vill genomgå en betald behandling, ska han vara redo för kostnaderna. Så, operationen i staten kliniken kostar 50-70 tusen, och i privat kostar det 100-150 tusen rubel. Förutom att betala för själva verksamheten, som är högteknologisk och därför inte kan vara billigt, kräver behandling på kommersiell basis kostnaderna för undersökningar och samråd, och även de dagar som spenderas på sjukhuset betalas.

Oral kirurgi för att avlägsna prostata adenom

Operationen för att ta bort prostata adenom är allt du behöver veta

Sjukdom av prostataadenom är bildandet av en godartad tumör i prostatakörteln.

Sjukdomen har tre steg:

 1. Karaktäriserad av det faktum att patienten känner frekvent uppmaning att gå på toaletten, minskar urinströmmen, och när urinflödet strömmar ned vertikalt, snarare än bågformat. Patienterna börjar störas av frekventa önskemål under sömnsvatten.
 2. Vid detta tillfälle är urinering inte fullständig, det finns kvarhållande av kvarvarande urin i urinblåsan vilket gör att den sträcker sig och ökar i storlek.
 3. Staden kännetecknas av nedsatt blåsfunktion. Det är mycket dåligt tömt, nästan hela tiden fyllt. En person känner uppmaningen att urinera, men ingen full urinering uppstår. Vätskan emitteras av droppar eller små och med godtyckligt från en persons önskan.

Avlägsnande av prostata adenom är en av de vanligaste operationerna som ges till män över 45 år. I de flesta fall utförs det genom transuretral resektion. Symtom på prostataadenom i början kan uttryckas ganska dåligt. När en godartad neoplasma diagnostiseras hos en patient är läkemedelsbehandling inte längre tillräcklig.

Syftet med operationen och indikationer för sitt beteende

Operation för att avlägsna prostata adenom ordineras till tumören krympte inga andra bäckenorgan såsom blåsan, urinledarna, etc.

De viktigaste symptomen som vittnar om behovet av operation är:

 • brott mot normal urineringsprocess (urinretention, obligatoriska uppmaningar, utseende av blodig urladdning i urinen, inkontinens etc.);
 • allvarlig smärta i könsorganet och i den suprapubiska zonen;
 • svullnad av könsorganen;
 • kronisk prostatit;
 • kronisk uretrit.

Förberedelse för operation med prostata adenom

Operationen för att avlägsna prostata adenom, liksom alla kirurgiska ingrepp, kräver ett antal undersökningar. I synnerhet är det nödvändigt:

 1. Att lämna in allmänna blod- och urintester, blodkoagulationsanalys, blodgrupp och Rh-faktoranalys samt biokemisk blodanalys.
 2. Genomgå njurfunktionstest och urodynamisk diagnostik
 3. Hör ett samråd från en kirurg och en anestesiolog.

Det är också mycket viktigt, 12 timmar före operationen, du kan inte äta något: mat, vätska, läkemedel.

Hur avlägsnas lesionen?

Kirurgi föregås alltid av en grundlig diagnos, som utföres med användning av endoskopisk utrustning och gör det möjligt att undersöka ett speciellt organ, utan att störa den normala driften av organismen som helhet.

Om patienten, förutom prostata adenom, diagnostiseras med fetma, hjärt- eller kärlsjukdom, andningssjukdom, endokrina störningar, krävs kirurgisk ingrepp. operation rekommenderar också att de patienter som redan har opererats vid behandling av andra bäckenorgan (t.ex. urinblåsan) eller tarm, unga män, som behöver återställa fortplantningsfunktionen, liksom i de fall där prostata volym större än 70 kubikmeter. mm.

Operationen för att avlägsna adenom i prostata utförs på tre sätt:

 1. Transuretral resektion;
 2. Transvesikal adenomektomi;
 3. Laserförångning.

Transuretral resektion

Transuretral resektion är en innovativ metod som involverar avlägsnande av tumörer med pulser av högfrekvent elektrisk ström. Den används när prostata inte överstiger 80 ml.

Metoden är att ett specialverktyg sätts in genom urinröret, vilket gör att läkaren klämmer fast eller skrapar bitar av prostatavävnad. Platser av skrapa omedelbart cauterized. Läkaren expanderar således urinröret. En kateter installeras sedan i kanalen och om ett dräneringsrör behövs. Avloppet är etablerat genom ett kirurgiskt sår.

Detta är en ganska komplicerad operation, rekommenderad för patienter med godartade neoplasmer.

Men nu är de moderna läkarnas färdigheter tillräckligt för att säkerställa att operationen genomfördes snabbt och fick ett verkligt effektivt resultat.

Transvesikal adenomektomi

Transvesikal adenomektomi är en metod för öppen kirurgisk ingrepp. Avlägsnande av prostata adenom görs genom bukhålan, muskelvävnaden och urean. Det används i fall då sjukdomen är igång, adenomen har imponerande dimensioner, eller sjukdomsförloppet åtföljs av komplikationer. Efter snittet avlägsnar kirurgen adenomets vävnad för hand, sedan placeras en kateter i urinledaren, liksom dränering som visas utanför.

Laserförångning

Laserförångning av prostataadenom är avlägsnandet av förstorad prostatavävnad genom indunstning. Patienter som har dålig blodkoagulering av prostata adenom avlägsnas av lasern (endoskopiskt).

Essensen av lasern är att dess strålar inte absorberas av vatten, men absorberas av hemoglobin. Därför verkar det på tyget selektivt.

Laserstrålen, som kommer på adenomets vävnad, orsakar vätskan i den att koka. Vätskan förvandlas till ånga och förstör adenomets vävnad. Blodkärl "automatiskt" tromboseras, så det finns ingen blodförlust.

Rehabiliteringsperioden efter operationen för att ta bort prostata

Operationen i sig för att ta bort prostata adenom varar ungefär en timme. Rehabiliteringsperioden är också ganska kort. I de flesta fall, under de närmaste 1-2 dagarna, tvättas patienten med blåsan och därigenom lindrar orgeln från blodpropparna som har kommit in i den. Dessutom är det för 7-14 dagar rekommenderat att ta antibakteriella läkemedel (i vissa fall kan antibiotikans gång förlängas till 25 dagar).

De första dagarna efter operationen fortsätter patienten att stanna på sjukhuset under överinseende av läkare. Efter några dagar kan katetern avlägsnas från blåsan och patienten bereddes för urladdning.

Efter operationen känner en person frekventa falska önskningar, är denna urinare irriterad av en etablerad kateter.

Inom 7-10 dagar i urinen kan fortsätta att förekomma blodig urladdning - detta anses inte vara en komplikation och refererar till den normala processen för postoperativ återhämtning.

Kontraindikationer till operationen

Det finns emellertid ett antal fall där en operation för att avlägsna en godartad prostatatumör är kontraindicerad.

Dessa inkluderar:

 • förekomst av olika svåra tarmsjukdomar hos patienten;
 • neoplasmens försummade tillstånd
 • problem med blodkoagulerbarhet
 • förvärring av den inflammatoriska processen i någon av patientens system;
 • åderbråck i könsorganet
 • hjärtsvikt och andra patologier i hjärtat;
 • Förekomsten av olika faktorer som inte tillåter införande av endoskopisk utrustning i blåsans hålrum.

Eventuella komplikationer i operationen för att avlägsna prostata adenom

Efter en operation är det alltid risk för komplikationer.

Deras typer i postoperativ period:

 1. TUR-syndrom - är förknippat med intag av tvättvätska under operation i patientens kärl, det kan inträffa under blåsningstvätten när kärlen är öppna. Denna typ av komplikation beror direkt på operationens gång.
 2. Förekommande blödning. Blödning sker eftersom kirurgen kan röra ett stort kärl under avlägsnande av tumören. Med hjälp av enheten kan läkaren inte undersöka den. Med stor blodförlust krävs en blodtransfusion.
 3. Fördröjning i fördelningen av urin. Det kan orsakas av en samtidig blåsans sjukdom, personens ålder eller procedurens felaktighet. I det senare fallet är det nödvändigt att utföra operationen igen.
 4. Infektion av infektionen, det är möjligt när man spänner över sin egen mikroflora under operationen eller får infektionen från utsidan.
 5. Komplikationer orsakade av vanliga orsaker: Skador på urinröret, urinblåsan, urinröret, rektum. Utveckling av inflammation i blåsan.

Postoperativa komplikationer redan vid en mer avlägsen period kan uttryckas i följande:

 1. Urininkontinens. Orsakerna är neurogena störningar, en störning i urinröret som är ansvarig för att hålla urin.
 2. Brott mot sexuella funktioner är att den överväldigande majoriteten av människor har retrograd ejakulation. Det betyder att fröet inte kommer ut, men pressas in i urinblåsan. Det finns också en försvagning av sexuella funktioner, brist på erektion, som beror på åldern hos mannen, på effekterna av mediciner under behandlingen, påverkan av det kirurgiska instrumentet.
 3. Smalning av urinrörskanalen. Denna avvikelse uppstår ofta efter en TUR-operation. Det kan bero på ett ofullständigt avlägsnande av adenom eller som en ren återkommande (repetition).

Kom ihåg att en snabb drift är nästan en garanti för återhämtning. Därför är det bäst att konsultera en läkare vid de första tecknen på sjukdomen och när du rekommenderar en operation, ge inte upp.

Ofta bara med hjälp av denna typ av behandling kan bevara fortplantningsfunktionen i kroppen (vilket är särskilt viktigt för unga män) för att snabbt återställa normal tömning process och därmed frigöra sig från den konstanta smärta och obehag, samt för att undvika allvarliga konsekvenser.

Laseroperation för att avlägsna prostata adenom och dess positiva och negativa konsekvenser

Godartad prostatahyperplasi är en term som används för att beskriva proliferation av vävnader i prostata utan cancercancer.

Läkare i samtal med patienten kan kalla detta och prostata adenom.

När prostata växer, urinröret, röret som transporterar urinen utanför kroppen, kontraherar mer och mer, vilket givetvis ger patienten många obehagliga känslor.

I vissa fall blir medicinsk behandling av prostata adenom omöjlig.

I den här situationen kan den behandlande läkaren förklara behovet av en operation för att avlägsna prostata.

Olika typer av kirurgiska ingrepp används för att bli av med prostata adenom:

 • transuretral resektion eller TUR operation av prostata adenom;
 • endoskopisk elektroförångning;
 • nåltransuretral ablation;
 • öppen prostatektomi
 • interstitiell laserterapi.

Laser borttagning av BPH - en minimalt invasiv kirurgisk procedur under vilken kirurgen introducerar en högeffektlaser på urinröret och skikten förstör den sjuka vävnaden prostatasjukdom. Priset för sådan behandling är från 60 tusen rubel, utan att ta hänsyn till kostnaden för test och anestesi.

Som ett resultat av laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom är konsekvenserna för patienten ganska fördelaktiga.

 • urinering normaliserar
 • skicka smärta i denna process;
 • den konstanta ångest och nervositet som förknippas med sjukdomen försvinner;
 • vissa patienter förbättrar sitt sexliv.

Men som med andra typer av kirurgi finns det risk för komplikationer. De allvarligaste är skador på närliggande organ, vener och artärer.

 • Vissa män kan uppleva urinretention. Hennes symptom är: frekvent urinering, liten urinproduktion, oförmåga att urinera.
 • Urinvägsinfektioner är frekventa "gäster" av kroppen efter laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom. Konsekvensen är förknippad med installationen av en speciell kateter för att avlägsna blåsans innehåll. När urin ackumuleras i katetern kan bakterier komma in i urinvägarna.
 • Blod eller blodproppar syns ibland i urinen under läkning.
 • Retrograd utlösning är ett ofarligt tillstånd där orgasm under könen tilldelas lite spermier, eller det är inte alls.

Kirurgi av prokarbid TUR adenom, transuretral resektion av prostata adenom och avlägsnande genom urinröret: effekter

Transuretral resektion av prostata är mer mild jämfört med den radikala prostatektomi-metoden. Kirurgen utför en röranordning som heter ett cystoskop på urinröret och ser operationen. En särskild skärsling av prostatavävnad avlägsnas i delar. Den genomsnittliga kostnaden för TUR är 70 000 rubel.

Efter transuretral resektion av prostata adenom är konsekvenserna för patienter oftast mindre jämfört med öppen operation. Efter avlägsnandet av prostata adenom har gått, kan konsekvenserna av operationen i början orsaka lite obehag. Det tar tid (upp till 10 dagar) att försvinna. Annars bör du konsultera en urolog.

Symptom som uppträder efter kateterets borttagning innefattar:

 • Behovet av att urinera ofta (varannan timme eller oftare);
 • Burning med urinering;
 • Det brådskande behovet att urinera - efter avlägsnande av prostata adenom genom urinröret, uppstår konsekvensen ganska ofta.
 • Läckage av urin efter hosta, nysning eller rörelse.
 • Blod i urinen.
 • Passage av spermier inte genom urinröret, men tillbaka till blåsan.
 • Blödning. Om det varar mer än 24 timmar, kontakta omedelbart en urolog.

När det gäller sexuell aktivitet efter operation av prostata adenom är konsekvenserna för äldre patienter tvetydiga.

I en studie som involverade mer än hundra patienter från Indien som genomgick TUR, erhölls följande resultat:

 • Av de 109 patienterna med en vanlig partner hade 54 ett aktivt sexliv.
 • I den postoperativa perioden rapporterade 10 av dessa 54 patienter förbättring av sitt sexuella liv, förbättring av libido och förbättring av erektionen.
 • Hos 26 patienter var det ingen förändring i sitt tillstånd efter TUR.
 • Av dessa 26 patienter kvarlevde ejakulation hos 4 patienter på samma nivå.
 • De återstående 18 noterade en försämring av tillståndet, uttryckt i en minskning av libido och försvagning av erektionen.

Hur utförs behandlingen efter prostata adenomoperation?

Här är svaren på de frågor som år efter år, frågar urologer på kliniker och sjukhus, folk som har fattat ett beslut om laserkirurgi för godartad prostataförstoring och samtidigt förträngning av urinrörs lumen.

 • Hur korrekt att behandlas efter operation av ett prostata adenom? Behandling efter operation av prostata adenom innefattar smärtstillande medel (t.ex. aspirin), antibiotika (levofloxacin, etc.). Patienter som tog metformin och coumadin före operationen bör diskutera med läkaren reglerna för att återuppta sin antagning.
 • Blod i urinen efter operationen av prostata adenom - vad ska man göra? En liten blödning är normal och vanligtvis kvarstår i en vecka. Om slutet på allvarlig blödning inte uppträder mer än 24 timmar, måste du söka medicinsk hjälp.
 • Hur behandlas inkontinens efter avlägsnande av prostata adenom? Detta tillstånd behöver inte behandling efter operationen av prostata adenom och under rehabilitering passerar sig inom en månad.
 • Är det möjligt att det inte finns någon utlösning efter borttagning av prostata adenom? Ja, det är retrograd ejakulation, inte farligt för liv och hälsa.
 • Frekvent urinering efter avlägsnande av prostata adenom är ett normalt tillstånd? Ja.
 • Kan jag bli gravid efter att ha tagit bort prostata adenom? Graviditet är möjlig.
 • Hur man får ett barn efter operationen av prostata adenom? Lösningen föreslås av naturen - att ha sex. I jämförelse med det preoperativa tillståndet för prostataadenom, efter operationen, visar svaren hos män (men inte alla) en förbättring av sexuell funktion.
 • Vad är spänningen i penis efter avlägsnande av prostata adenom med prostatektomi? Efter en radikal prostatektomi kan det vara oförmöget att hålla penis permanent i ett upphetsat tillstånd. Det beror på patientens ålder, på grund av förekomsten av symtom på kärlsjukdomar och problem med styrka före operationen.
 • Bör det finnas en rez när man urinerar efter en operation av prostata adenom? Ja, det här är en möjlig konsekvens av adenomektomi. Efter avlägsnande av katetern från blåsan passerar skarpa gummin vanligtvis.
 • Vad kan du äta efter operation av prostata adenom? Mat med mycket fiber: pumpa, tomater, kål, bananer, aprikoser, gröna lök, persilja för att undvika förstoppning.

Vad ska man göra i den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom

Patienter utmatas vanligtvis från sjukhuset efter 24 timmar (vid radikal prostatektomi - efter 3 dagar). Den närmaste postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom tar en vecka. Därefter kan du fortsätta köra och de flesta aktiviteter.

 • För att påskynda läkning i postoperativ period efter avlägsnande av prostataadenom med en laser eller annan metod behöver du inte delta i aktiv (inklusive sport) aktivitet i två månader från operationstiden.
 • Du måste försöka gå och klättra upp trappan, hur mycket du kan tåla för att träna musklerna i det lilla bäckenet.
 • Du kan inte sitta i en position för länge (mer än 45 minuter).
 • Från hela nedsänkning av kroppen i vattnet bör avstå i fyra veckor. Två dagar efter adenomektomi kan du ta en dusch.
 • Återgå till arbete beror på yrket och återhämtningshastigheten efter operation för att avlägsna prostata adenom. I avsaknad av komplikationer återgår patienterna till arbetet på en halv månad.

Näring efter operationen av prostata adenom innehåller huvudsakligen flytande mat före den första avföringen. Du kan inte dricka kolsyrade och alkoholhaltiga vätskor, kaffe, det finns pepparade och starkt salta livsmedel. Det är också förebyggande av njurstenar.

 • Det finns behov av mindre men frekventa portioner under dagen.
 • Under återhämtning är det viktigt att dricka minst 8 glas vatten om dagen för att påskynda läkning.
 • När diet efter avlägsnande av adenom i prostata, liksom en diet för prostatacancer, essentiella juicer från grönsaker och livsmedel med C-vitamin, fibrer, selen och zink, inklusive: sea grönkål, brysselkål, lök, gröna bönor, tonfisk, tomater, pommes frites.

En av de användbara övningarna efter operationen av prostata adenom - Kegel-övning, som syftar till att stärka bekkenbottens muskler.

 • För att hitta den muskel du behöver för träning, måste du försöka avbryta processen under urinering. Samtidigt tenderar den önskade muskeln att vara ansträngd.
 • Det bör vara ansträngt med periodiska kompressioner på upp till 30 sekunder och avkoppling i 1 minut, gradvis ökar deras antal och intensitet.
 • Om sådana övningar gjordes före operation på prostataadenom, tillåter den postoperativa perioden att de utförs efter kateterets avlägsnande.

Kostnaden för brachyterapi för prostatacancer i Obninsk

Prostatacancer hos män under senare år, enligt statistiken, visar en stadig ökning av förekomsten och hänvisar till frekventa formationer av en malaktig natur. Onkologer runt om i världen letar efter nya effektiva metoder för att bekämpa denna sjukdom, för närvarande är en av dem erkänd som brachyterapi.

 • Vad är brachyterapi?
 • Skillnaden mellan metoden och standardmetoderna för behandling
 • Typer av brachyterapi
  • intrakavitär behandling
  • Inuti vävnadstypen av brachyterapi
  • Intravaskulär typ av brachyterapi
 • Behandling av prostatacancer med brachyterapi under moderna förhållanden
 • Metoder för visuell kontroll
 • Uppgifter och principer för brachyterapi
 • Hur man beter sig efter patienten efter operationen
  • Förekomst av biverkningar
  • Rekommendationer för patienten efter proceduren, under rehabiliteringsperioden
 • Vad kostar kostnaden för brachoterapi i olika städer?

Vad är brachyterapi?

Avser typ av strålkontaktterapi, medan strålkällan levereras genom speciella manipuleringar inuti det sjuka organet. Med denna metod påverkar den maximala dosen tumörens fokus och närliggande intilliggande vävnader undviker bestrålning. Metoden används i stor utsträckning för att behandla tumörtillväxt av inre organ av kvinnlig och manlig genital sfär, rektum, matstrupe, tunga och andra.

Skillnaden mellan metoden och standardmetoderna för behandling

Jämfört med strålbehandling för behandling av prostatacancer ökar verkningsgraden av verkan, den toxiska effekten minskar. Brachyterapi är ett engångsförfarande och behöver inte upprepas. En minimalt invasiv metod kräver ingen operation, varvid den utsända källan inuti tumören görs med hjälp av speciella nålar, inom vilka det finns radioaktiva element. Fördelar med brachyterapi:

 • Effektiviteten av behandlingen hos patienter med en ogynnsam prognos är 89%. En studie i en grupp med gynnsamma indikatorer visar cancerbehandling i 96% av fallen.
 • återfall och komplikationer uppträder i ca 20% efter brachyterapi;
 • det finns inget behov av kastrering (orchidektomi);
 • sjukhusvård av patienten är ungefär 1-2 dagar, undantaget är högfrekvenspåverkan, vilket ibland kräver en upprepning av proceduren;
 • Efter sessionen återställs patienten snabbt, termen tar beroende på individuella indikatorer från två dagar till en vecka.
 • Efter brachyterapi är den sexuella funktionen helt bevarad;
 • Förfarandet har inga åldersbegränsningar (inte förväxlas med vissa kontraindikationer).

Typer av brachyterapi

Procedurer skiljer sig från varandra beroende på vilken typ av utrustning som används, platsen och storleken på tumören. Brachyterapi används för att behandla prostatacancer i första och andra etappen, det sista steget kräver en para-rektal stereotaktisk 3D-version av proceduren. Till dess genomförande finns kontraindikationer, i synnerhet störning av lymfkörtlarna och närvaron av förgrening av metastaser från en cancerous tumör. Beroende på tumörens placering är brachyterapi uppdelad i följande typer:

 • intrakavitär;
 • intravaskulär;
 • inuti vävnaden;
 • insidan är upplyst;
 • yta.

intrakavitär behandling

Intrakavitär typ används när cancer i körteln finns i kavitetsorganen (livmodern, anala kanalen, vagina). Applicatörer placeras i hålrummets utrymme, då strålningskällan ges till vilket ett specifikt program ges. Denna metod används vid behandling av organ där lumen (gallkanaler, matstrupe, bronkier) bildas. Modern teknik möjliggör ökad effektivitet av intrakavitär brachyterapi.

Inuti vävnadstypen av brachyterapi

Denna typ av brachyterapi används för att påverka tumören, lokaliserad i täta inre organ med en uttalad vävnadsstruktur. Applicatörer eller nålar används som ledare av radioaktiva element till tumörplatsen. Behandling av prostatacancer utförs av två typer av radioaktiva implantat:

 • tillfällig hög frekvens;
 • konstant låg frekvens.

Iridium med hög grad av frekvens tas som tidselement. Konstanter innehåller palladium och jod i små doser med låg frekvens, kvar i patientens kropp efter proceduren.

Intravaskulär typ av brachyterapi

Används vid behandling av kärlkärlets stenos. Temporärt är källan till y- eller p-strålning integrerad i kärlens lumen, vilken avlägsnas efter den utförda åtgärden. Metoden kräver speciell dyr utrustning och tillförlitligt skydd för medicinska arbetstagare, vilket medför vissa svårigheter. Det finns pågående utveckling för att öka tillgängligheten av denna metod.

Beroende på vilken typ av strålningskälla som ingår, är brachyterapi uppdelad i:

 • manuellt läge;
 • automatisk metod.

Källan levereras till önskad punkt på applikatorn med fjärrkontroll i en speciell behållare längs de valda kanalerna och återgår sedan tillbaka till enheten.

Behandling av prostatacancer med brachyterapi under moderna förhållanden

På olika stadier av sjukdomen, beroende på ålder och befintliga parallella sjukdomar, tilldelas patienten vissa typer av behandling. Den optimala metoden för de första stadierna av en prostatatumör vid en ung ålder är kirurgisk ingrepp och borttagning av neoplasmen. Som ett alternativ har brachyterapi använts alltmer under senare tid.

Förfarandet utförs av ett team av specialister, som består av en kirurg, onkolog, radiolog, fysiker inom medicinsk fält, anestesiolog och sjuksköterska. Samspelet mellan dessa anställda manifesterar sig i det inledande skedet av att förbereda patienten för förfarandet och i det efterföljande skedet av rehabilitering och utvärdering av resultaten. Alla patienter utvecklas dosimetrisk planering före eller under implantation, undersökningen utförs under kontrollmånaden - en och en halv efter brachyterapi.

Metoder för visuell kontroll

Metoden för beräknad tomografi av prostatakörteln är vanligast, som den mest effektiva och överkomliga, vilket möjliggör en tydlig visualisering av prostatens konturer och placerad strålningskällor. Samtidigt används ultraljud och magnetisk resonansbehandling för att bestämma storleken, formen och placeringen av prostatacancer. Forskningen utförs i följande skeden av arbetet med patienten:

 • undersökning under en kort tid före förfarandet (högst en månad)
 • visualisering under integrering av strålningskällan;
 • korrigering av bestrålningsdos vid brachyterapi med användning av programvara;
 • studera efter att ha använt implantatet om en och en halv månad.

Vid genomförandet av implantatet av ett radioaktivt element används en ultraljudstransrectal undersökning eller en beräknad tomografi metod. Oavsett metoden för visualisering, bör en specialist tydligt se prostata körtorns konturer, dess botten, övre delen, sämre vesiklar och fibrer. Dessutom krävs en bild av de intilliggande vävnaderna och bäckensmusklerna vid nivån av prostata-spetsen. Detta är nödvändigt om strålningskällan faller i dessa områden.

Behandlingen tolereras väl av patienter i avancerad ålder som har comorbida sjukdomar. Samtidigt kan han återvända till det vanliga livet för patienten nästa dag efter urladdning från kliniken. Ca 80% av männen lever cirka 10 år efter att de har använts brachyterapi för prostatacancer.

Uppgifter och principer för brachyterapi

Principen för lågfrekvent brachyterapi är den kontinuerliga introduktionen av radioaktiva element i prostatakörtelns patologiskt förändrade vävnader och bevarande av strålning inuti en viss tid. Cancerceller bestrålas hela tiden och förloras som ett resultat. I ryska kliniker används jod som mikrodelar eftersom inhemska medicinska forskare inte har kommit fram till en slutsats om effektiviteten hos andra radioaktiva ämnen. Med upplösningen av jod inuti tumören förstör den det, men de omgivande cellerna undviker skadliga effekter.

Procedurens högfrekventa form består av kortvarig exponering för radioisotoper med hög strålningseffekt, till exempel iridium. Mikrokapslar efter leverans till de tumörberoende cellerna avlägsnas efter en kortvarig åtgärd (10 min). För att effektivt bota prostatacancer utförs sådana förfaranden som regel tre gånger med ett intervall på 2-4 dagar. En sådan kraftfull effekt på tumören är indicerad för de patienter i vilka tumörtillväxt förutses med spridningen av metastaser. Ibland kombineras brachyterapimetoden med strålbehandlingstider.

Hur man beter sig efter patienten efter operationen

Förekomst av biverkningar

Interferens i människokroppen med hjälp av medicinska förfaranden lämnar alltid ett spår. När de används som behandling för brachyterapi kan biverkningar uppträda ständigt, vara tillfälliga eller frånvarande helt och hållet. Jämfört med standard bestrålning av biverkningar observeras mindre, eftersom radioaktiv strålning riktas till specifika områden av de drabbade vävnaderna. Biverkningar kan uppstå:

 • i strid med urinutskiljningsfunktionen;
 • i reduktionen av erektion och impotensuppträdande;
 • i olika rektumssjukdomar.

Om patienten skrevs ut från sjukhuset efter behandling för prostatacancer brakyterapi metod bör personen runt omkretsen på en radie av 1 meter strålning inte överstiger värdet av 10 mSv per timme. Detta följer av säkerhetsreglerna för andra. Mätningar utförs av fysiker som arbetar inom läkemedelsindustrin före patientens utlämnande från en medicinsk institution. Han registrerar siffrorna i de urladdningshandlingar som en person kommer att presentera när man passerar kontrollramar vid järnvägsstationer, flygplatser och andra liknande platser.

Rekommendationer för patienten efter proceduren, under rehabiliteringsperioden

Sådan radioaktivitet kommer att följa med en person inom ett halvt år efter passage av brachyterapi, eftersom halveringstiden är ungefär två månader, förutom detta måste du ta hand om din hälsa:

 • vikten av lyfta vikter bör inte överstiga 5-6 kg, alla rörelser ska göras smidigt, utan överflödiga ansträngningar;
 • Du kan inte gå in för sport och hårt arbete, men du kan också sitta utan paus i bara en och en halv timme.
 • Försök att inte tillåta förstoppning i tarmarna och överflödet av blåsan;
 • Drick inte alkohol, jämn öl och avstå från stekt, kryddig och fet mat.
 • i nära kontakt med andra för att komma försiktigt in, kan du inte stanna nära framtida mammor under lång tid och sätta dina barn på knäna i två månader efter behandlingen av prostata.
 • Om källan för radioemission utgick tillsammans med urinen, ska den sitta i en påse och tas till en plats som inte är tillgänglig för barn vid klinikens första besök till den medicinska personalen för bortskaffande.
 • Om en patient som har genomgått brachyterapi är ordinerad behandling för en annan sjukdom, är det nödvändigt att samråda med läkare, särskilt när det gäller fysioterapi.

En och en halv till två månader efter brachyterapi, förutsatt att prostatakörteln är lika med de preoperativa parametrarna, börjar en person att återvända till det vanliga sättet att leva för honom. Du kan göra lätta övningar, simma, lyft icke tunga föremål. Tre månader senare kontrollerar den tidigare patienten blod för PSA, och sex månader efter slutet av sönderdelningsprocessen blir mannen säker för omgivande människor. Under första året utförs PSA och ultraljudsundersökningar efter tre månader, i slutet av denna period - på sex månader.

Vad kostar kostnaden för brachoterapi i olika städer?

Det är omöjligt att besvara denna fråga otvetydigt, eftersom priset bestäms med hänsyn till många faktorer och nyanser och beror på:

 • Nivån på den medicinska institutionen som utför förfarandet.
 • Avgiften hos den medicinska specialisten som är närvarande.
 • specifikt utvald typ av brachyterapi;
 • statligt stöd och kvoter.

Olika städer i Ryssland kommer att be om olika priser. Till exempel, i Kazan, priserna bestäms till kostnaden, kommer Krasnodar träffa med en billig mängd, stora Samara eller Yekaterinburg kommer att begära ett avskräckningspris. Eftersom huvudstaden kliniker kan erbjuda patienter ett val av flera typer av terapi varierar kostnaden mellan 200-500 tusen rubel. I Obninsk kostar förfarandet för brachyterapi inte mindre än 100 tusen rubel.

Det är värt att notera att användningen av brachyterapi vid behandling av prostatacancer ger positiva resultat i många fall. Effektiviteten av metoden gjorde den populär bland patienterna.