Huvud
Symptom

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Prostatektomi: indikationer, typer, uppförande, rehabilitering

Prostatektomi avser det antal hög urologisk kirurgi, som är fullständigt avlägsnande av prostatakörteln, tillsammans med kapseln, sädesblåsor, fiber och bäcken lymfkörtlar.

Behovet av radikal prostatektomi uppträder med kraftig patologi i körteln - cancer, svår hyperplasi, abscesserad prostatit. Operationen är komplex och kräver involvering av en erfaren kirurg, vars teknik och färdigheter i stor utsträckning bestämmer patientens utfall och livskvalitet.

Prostata är en liten körtel av det manliga reproduktionssystemet som ligger längst ned i urinblåsan och utsöndrar en hemlighet som ingår i spermierna. Det täcker utsidan av urinrörets första del, därför är organets patologi åtföljd av dysursjukdomar.

Typ av kirurgisk teknik prostatektomi beror på sjukdomen och patienten, om möjligt, ges företräde laparoskopi, men är ett allvarligt tillstånd som cancer lämnar ofta inget annat val och tvingar kirurgen att tillgripa öppen kirurgi.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Liksom någon annan operation har prostatektomi vissa indikationer och kontraindikationer i uppförandet. indikationer beaktas:

 • Prostatacancer (den vanligaste orsaken till borttagning av organ);
 • Akut prostatit med bildandet av phlegmon eller abscesser i lilla bäckenet;
 • Kronisk prostatit med misstänkt karcinom;
 • Prostatit med bildandet av stenar i körteln;
 • Svår hyperplasi av prostata.

Prostatektomi refererar till traumatiska ingrepp som kräver allmänbedövning, och därför har den kontraindikationer, bland annat - patientens allmänna allvarliga tillstånd, dekompenserad patologi hos interna organ, ålder över 70 år, störningar i blodkoagulerbarhet. Hinder för avlägsnande av prostata kan vara inflammation i bäckenet i den akuta fasen, när en hög risk för infektion och postoperativa infektionskomplikationer.

Vid användning av blodförtunnande läkemedel till patienter kan kirurgisk behandling endast utföras 1-2 veckor efter avbokningen. Om det är nödvändigt att utföra en planerad prostatektomi, kommer alla sjukdomar, om möjligt, till en sådan kurs, när operationen inte medför allvarliga komplikationer.

Typer av prostatektomi

Operationen för att avlägsna prostatan är fullständig extraktion kropp med sädesblåsorna, del av urinröret, blåshalsen som omger fibern och, i fall av misstänkt cancer, bäcken lymfa apparat.

Skillnader i metoder består endast i åtkomst, genom vilken kirurgen når det drabbade organet.

 • Posterbular prostatectomy;
 • gren;
 • Laparoskopisk.

Över-posterior prostatektomi nås genom bukets främre vägg. Kirurgen gör ett snitt från naveln till blygd föreningen kommer in i peritonealhålan når prostatan skär bandage kärl och nerver och avlägsna järn i ett enda block med kapsel, fiber, sädesblåsorna. Vid slutet av operationen förbinder doktorns blåsans hals och urinröret, sedan lagret av lager i sikt. En urinkateter placeras i urinblåsan, som kvarstår i upp till 10-14 dagar. Under denna period sker läkning på platsen för den borttagna körteln och urinen utsöndras genom katetern. I det lilla bäckenet placeras avlopp för utflödet av såret som kan separeras.

Operationen varar upp till 3-4 timmar. Det är viktigt att bevara nervfibrerna som ger kontroll över urinering och erektion. Sådan tillgång tillåter dig att göra detta hos de flesta patienter. Om dessa nervbuntar inte kan bibehållas appliceras olika typer av plast, varvid nervrotsarna från de närliggande områdena appliceras.

perineal prostataavlägsnande

Perineal avlägsnande av prostata utförs genom att skära perinealvävnaden, mellan skrot och anus. Genom tillträdet extraherar kirurgen prostata körteln med sädesblåsor, men denna version av interventionen tillåter inte att rädda nerverna som är ansvariga för erektion och urinretention. På den positiva sidan av denna metod för prostatektomi betrakta en god kosmetisk effekt, eftersom sömmen i perineum inte är synlig för andra.

Om skrotprostatektomi utförs i samband med cancer, är det ett behov av ytterligare ett snitt av bukväggen för att avlägsna lymfkörtlarna i det lilla bäckenet. Crotch-åtkomst används mindre och mindre, vilket ger plats för andra metoder som möjliggör upprätthållande av bevarande av bäckenorganen med den minsta kosmetiska defekten.

Laparoskopisk prostatektomi framgångsrikt tillämpad i urologisk praxis. Operationen är lågtraumatisk, men låter dig ta bort all nödvändig vävnadsvolym. Med laparoskopi gör kirurgen flera snitt i den främre bukväggen, genom vilken instrument, en videokamera och en ljuskälla sätts in. Kontrollerar med hjälp av en videokamera-manipulation, extraherar kirurgen prostata körteln, seminal vesiklar, lymfkörtlar.

Alla metoder för prostatektomi kräver allmän anestesi och tar från 2 till 4 timmar. Operationen är avslutad genom att suturera mjuka vävnader och lämna dränering i bäckenhålan. Omedelbart före operationen för förebyggande av infektiösa komplikationer, föreskrivs antibiotikabehandling.

Förberedelser för en operation för att ta bort prostata

När operationen redan är oundviklig är det viktigt att förbereda patienten korrekt för intervention för att minska sannolikheten för komplikationer och operativa risker. Majoriteten av patienterna i behov av radikal prostatektomi - äldre män som lider av olika somatiska sjukdomar -. Hypertoni, diabetes, åderförkalkning, kroniska sjukdomar i andningsorganen, etc., är det därför nödvändigt att genomföra en grundlig preoperativ undersökning och justera vid behov behandling av dessa tillstånd.

Undersökningar som är nödvändiga för prostatektomi utförs på poliklinisk basis, vanligtvis på patientens bostadsort. Läkaren bestämmer listan över nödvändiga förfaranden, vars passage kan ta en till två veckor.

Före operationen:

 • Allmänna och biokemiska blodprov, urinanalys
 • koagulering;
 • Analyser för syfilis, HIV-infektion, hepatit B och C;
 • EKG (alltid för äldre och äldre patienter);
 • Fluorografi eller röntgen i bröstet.

Om en cancer misstänks är det nödvändigt att studera nivån av prostataspecifikt antigen, med en möjlig metastas - benscintigrafi. Vanligtvis har patienten vid tidpunkten för preparatet startat prostatabiopsi, om inte, utför de också prostatabiopsi.

För att klargöra arten av den patologiska processen utförs fingerprovning av prostata, ultraljud av bäckenorganen (transanalisk sensor), CT och / eller MR i det drabbade området.

När de nödvändiga procedurerna är slutförda går patienten till terapeuten som ger sitt tillstånd för operationen med hänsyn till den samtidiga patologin. Anestesiolog, baserad på dessa analyser, bestäms med typ av anestesi och möjliga risker.

Med alla resultat av undersökningarna och tillträde till kirurgisk behandling av terapeuten är patienten på sjukhus. Före operationen kan vissa studier utföras igen: ultraljud, koagulogram (speciellt vid tidigare antikoagulantintag). Kirurgen pratar med patienten, förklarar kärnan i den kommande operationen, möjliga konsekvenser, och den redan informerade patienten undertecknar sitt samtycke till behandling.

På dagen före operationen är perineum och bukväggen noggrant och noggrant rakad efter sex på kvällens mat och flytande intag är förbjudet. Före prostatektomi på kvällen är det lämpligt att göra en rengörande emalj. På morgonen på interventionsdagen föreskrivs antibiotikabehandling.

Postoperativ period

Vid slutet av operationen levereras patienten till den postoperativa avdelningen eller intensivvården, där de noggrant ser vägen ut ur anestesen, sårets tillstånd och dränering. Med en gynnsam kombination av omständigheter överförs patienten till den urologiska avdelningen den andra dagen, där återhämtningsperioden börjar.

Före avlägsnandet av stygn behandlas det postoperativa såret två gånger dagligen med antiseptika, uretralkatetern tvättas med en furacilinlösning för att desinficera och förhindra dess blockering. Suturerna tas bort den 5: e dagen, avlopp tas bort den 4: e dagen efter operationen. Urinkatetern lämnas i blåsan i upp till 2-3 veckor. Detta är nödvändigt för att återställa urinrörets patency och läkning av suturer.

Återhämtning efter laparoskopisk kirurgi tar minimal tid - upp till flera dagar, och med kavitär radikal prostatektomi kan nå 2-3 veckor, under vilken patienten måste vara på sjukhuset.

Drogbehandling innefattar utnämning av smärtstillande medel, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel. Nästa dag efter ingreppet är mat och vätskeintag redan möjligt, tidig aktivering av patienten välkommen - man borde gå upp och gå runt församlingen och korridoren. Förflyttningar bidrar till den snabbaste återhämtningen och förebyggandet av många komplikationer, inklusive sådana farliga som tromboser och tromboembolism.

Prostatektomi kan åtföljas av komplikationer, varav mest sannolika:

 • Blödning i ett litet bäcken, en förebyggande åtgärd som är en noggrann hemostas och en Foley-kateter placerad i blåsan.
 • Infektiösa och inflammatoriska processer, åtföljd av feber, smärta, allmän förgiftning. Förebyggande av dem - antibiotikabehandling, behandling av leder och kateterantiseptika;
 • Urinrörets strukturer med kränkningar av urinering, för förebyggande av vilket ett bra dricksprogram rekommenderas.
 • Tromboemboliska komplikationer, vars risk är närvarande vid någon operation, och för att undvika dem, tidig aktivering, noggrann kontroll av blodkoagulering och till och med medicinsk korrigering är nödvändiga.

Incidensen av urininkontinens, impotens och erektil dysfunktion anses vara en frekvent konsekvens av prostatektomi. Urininkontinens kan kvarstå länge och kräver i vissa fall ytterligare plastikkirurgi.

Allvarligt psykiskt obehag hos män som har genomgått prostatektomi, orsakar brott mot styrka. Skador på motsvarande nerver under operation kan orsaka uthållig impotens, som inte kan korrigeras medicinskt, så kirurger försöker hålla nervändarna i det kirurgiska ingreppsområdet.

Erektila störningar åtföljer prostatektomi och kan bestå i upp till två år, och vid fullständig korsning av nerver störs erektionen för gott. Om bekkenets innervation fortsätter, återställs erektion inom denna period, kön är möjlig efter en och en halv till två månader, och för att förbättra dess kvalitet kan lämpliga mediciner ordineras, till exempel Viagra, Cialis.

Rehabilitering tar ungefär ett och en halv månad, under vilken patienten måste följa vissa regler om livsstil och näring, som informerad av den behandlande läkaren.

Redan på andra dagen måste du gå upp och gå, börja äta rekommenderas efter den första oberoende stolen. Om avföring inte har återhämtat sig vid den tredje dagen - behövs en rengörande emalj.

Dieten har några speciella egenskaper efter prostatektomi. I tre veckor bör du undvika att äta rökt mat, saltade och stekt mat, kolsyrade drycker och, naturligtvis, alkohol. Vätskevolymen (juice, fruktjuice, komposit, vatten eller te) bör vara ca 2-3 liter, men om det finns kontraindikationer från hjärtat eller njurarna, bestäms dricksregimen individuellt.

För att återställa urinering och erektilfunktion rekommenderas det att utföra särskilda övningar för att stärka bäckens golv. Dessa övningar kan erhållas från din läkare eller rehabilitolog. Möjliga och fysioprocedurer som syftar till att förebygga inflammation, öka muskeltonen.

De första tre månaderna efter ingreppet bör tyngdlyftning och tungt fysiskt arbete undvikas, men begränsa dig inte till att gå. Det rekommenderas att bära en speciell bandage eller tät smältning för att förhindra postoperativt ödem och lymfatisk stasis, särskilt uttalad efter excision av bäckens lymfkörtlar.

Recensioner av patienter som har genomgått prostatektomi, beror direkt på typen av operation. En betydande roll spelas av doktorandens kvalifikationer och sjukhusets nivå. Efter laparoskopi är intryck de mest positiva, vilket underlättas av tidig återhämtning, och med kavitoperationer kan möjliga komplikationer avsevärt sakta återhämtningen.

Video: operation - prostatektomi 1,5 månader sedan - patientåterkallelse

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kan utföras gratis eller mot en avgift. I fall av cancer och andra allvarliga skador är kirurger och onkologer engagerade i behandling, sjukhusvistelse på ett sjukhus kräver inte kostnader för patientens sida och är helt täckt av försäkringar. Om patienten vill genomgå en betald behandling, ska han vara redo för kostnaderna. Så, operationen i staten kliniken kostar 50-70 tusen, och i privat kostar det 100-150 tusen rubel. Förutom att betala för själva verksamheten, som är högteknologisk och därför inte kan vara billigt, kräver behandling på kommersiell basis kostnaderna för undersökningar och samråd, och även de dagar som spenderas på sjukhuset betalas.

Prostatacancer och operation för att ta bort

Prostatacancer är en onkologisk sjukdom bland äldre män. Ovillighet att genomgå en årlig läkarundersökning av en specialist leder till det faktum att sjukdomen detekteras vid senare skeden.

Det finns många sätt att behandla en sådan malign sjukdom som prostatacancer, kirurgi är en av dem. Om du söker hjälp i tid kommer avlägsnandet av en malign tumör att gå utan komplikationer, du kan botas. Men patienter kommer till läkaren när symptom uppträder som indikerar ett sent stadium.

Typer av kirurgisk behandling av prostatacancer

Ofta diagnostiseras patienter med prostatacancer, behandling kräver kirurgi. Beroende på tumörens storlek, sjukdomsstadiet och tumörens placering utförs kirurgisk behandling på olika sätt.

En vanlig operation för att avlägsna en malign tumör är radikal prostatektomi. Prostata avlägsnas fullständigt, om den maligna tumören är i prostatakörteln, angränsande vävnader, blåsans nacke, seminalblåsor och lymfkörtlar ska utbytas.

I grund och botten utförs operationen av prostatacancer i 1 eller 2 steg av sjukdomen, men i frånvaro av metastaser kan det ske i 3 steg. Ta hänsyn till patientens ålder. De borde inte vara äldre än 75 år.

Ett obligatoriskt tillstånd är frånvaron av samtidiga sjukdomar, där patienten inte kan tolerera anestesi och kirurgisk ingrepp.

Öppna operationer görs på två sätt beroende på tumörens storlek från spridningen av maligna celler eller metastaser som är livshotande för patienten. Detta är en retropubisk prostatektomi och perineal prostatektomi.

I det första fallet görs snittet i underlivet, följt av en dissektion av blåsan. Denna operation för prostatacancer utförs, när tumörens storlek är stor, behöver du ta bort lymfkörtlarna.

I det andra fallet kommer patienten att drivas genom perineum. Med denna metod är det lättare att nå prostata, operationen är snabbare, det finns mindre blodförlust, smärtsyndromet är inte starkt och rehabiliteringsperioden är snabbare. Genom perineum kan kirurgi inte utföras för bäckens gemensamma sjukdomar om patienten har en artificiell protes.

Radikal prostatektomi

Radikal prostatektomi är en komplex operation, där komplikationer kan uppstå: sönderfall av såret, kränkningar av urinering, tarmtrauma, venetrombos. För att eliminera konsekvenserna - du behöver kontakta din läkare.

Laparoskopisk prostatektomi

Det finns en annan metod för prostataavlägsnande - laparoskopisk prostatektomi. Denna operation för att ta bort prostata är den mest sparsamma. Patienten under magen gör tre små snitt. En introducerar en miniatyr videokamera, och genom den andra - verktyg som hjälper till att ta bort prostata. Observation sker genom monitorn.

En sådan operation har fördelar: sannolikheten för infektion minskas, blodförlusten är liten, det finns inga stora ärr, återhämtningsperioden är snabbare. Patientens tillstånd har ingen betydelse. Det är nödvändigt att informera honom om vad konsekvenserna av operationen för borttagning av prostata kan vara, att behandlingen kan fördröjas under lång tid.

Drift med en robot

En förbättrad version av laparoskopi är en operation för att ta bort prostatacancer med hjälp av Da Vinci-roboten. Det utförs av en robot som drivs av en kvalificerad kirurg. På grund av operationens noggrannhet är det föredraget, eftersom patienten har en liten blodförlust, blåsfunktion och styrka - bevaras. Avlägsnande av tumören är mindre smärtsam, det finns inga ärr, patientens fysiska aktivitet återställs på andra dagen. Rehabilitering av patienten är snabbare.

När en malign tumör ger metastaser, sprider de sig till bäckens lymfkörtlar. De måste tas bort, för denna användning av lymfadenektomi. Det kan vara öppet eller stängt. När lymfadenektomi är öppen, görs ett snitt i underlivet med ett laparoskop och det andra på sidan. Först in i röret genom vilket bukhålan är fylld med gas, då manipulatorn och en videokamera med en glödlampa. På så sätt tas metastaser bort.

Prostatektomi är nervbesparande

Operationsnervarande prostatektomi utförs för att förhindra följderna av kirurgisk behandling. Två buntar av nerver som styr erektionen ligger längs prostata. Under nervsparande prostatektomi försöker kirurgen inte röra dessa buntar.

Det är inte alltid möjligt att ta bort prostata utan att påverka nerverna. Med en sådan operation finns det en risk att bevara inte bara nerver utan också en del av cancerceller. Kirurgen under operationen bedömer graden av involvering av kärlnervenfibrerna med maligna celler. Kirurgen tar bort blodkärl och nerver, trots patientens önskemål. Detta är motiverat av det faktum att resultatet av onkologi är viktigare, och en erektion kan återställas genom att applicera en protes.

Operationen av prostatektomi nervosberegayuschey utförs av de som diagnostiserats med tidig prostatacancer, går tumören inte bortom hankörteln. Om cancerprocessen har påverkat nerverna eller ingrejd i cellerna, görs inte en nervbesparande operation.

Förberedelser för operationen

Några dagar före operation ger patienten en allmän analys av urin och blod, biokemisk och blodkoagulering. Det föreskrivs bröströntgen, EKG, ultraljud. Survey of the surgeon, resultaten av testen ger grunden för en operation för att ta bort prostata.

Du måste sluta ta mediciner som utspätt blod. För en dag eller två patienter är på sjukhus. Han kommer att intervjuas av en kirurg och en anestesiolog. Specialister kommer att prata om funktionerna i anestesi och kirurgisk behandling, uppmärksamma eventuella komplikationer och konsekvenser. Patienten under samtalet kan ställa frågor av intresse för honom och få uttömmande svar. Patienten skriver sedan samtycke till operationen.

Dagen före operationen rekommenderas patienten att byta till mottagande flytande mat, den sista mottagningen ska stoppas natten innan. På operationens dag är äta och dricka förbjudet.

En operation utförs för att avlägsna prostatakörteln under allmän eller regional anestesi, som är uppdelad i ryggrad och epidural. Preventive narkosläkare ger spinal och epiduralanestesi, som kännetecknas av mindre komplikationer.

Om prostata avlägsnas under allmänbedövning förblir patienten i en artificiell sömn, omedvetet och andas med hjälp av en artificiell lungventilationsanordning. Ibland installerar en anestesiolog en epidural kateter för att minska smärta efter operationen.

Postoperativ period

Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där den behandlande läkaren observerar patientens tillstånd, övervakar utgången hos den bedrivna anestesen och de nödvändiga terapeutiska förfarandena.

För att kontrollera patientens tillstånd efter operationen utförs en kontrollanalyssamling. Om så krävs kommer ultraljud, EKG och andra undersökningar att göras. Om operationen har gått utan komplikationer, övergår patienten nästa dag till en vanlig avdelning och han får stå upp.

Han är ordinerad antibiotika, smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. För det första använder patienten en kateter för att tömma blåsan. De första dagarna rekommenderas en strikt diet för att undvika flatulens och förstoppning. Suturer avlägsnas efter en vecka. Patienten släpps ut efter att ha kontrollerat läkning av blåsan och tar bort katetern ungefär på den nionde dagen. Att arbeta med en återhämtande patient kan börja om en månad, vilket begränsar fysisk aktivitet.

Den postoperativa perioden varar ungefär ett år. Under denna tid, konsekvenserna av operationen passerar, kan en man leda ett vanligt sätt att leva, inte glömma om förebyggande åtgärder. Under två år, var tredje månad, ta ett PSA-test för att övervaka blodets nivåer och återfall av cancer.

Efter tre veckor kan du ta reda på resultaten av en histologisk undersökning av det borttagna organet, om nödvändigt fortsätta behandlingen enligt doktorns vägledning.

Att i dagsläget inkludera dagliga vandringar, vilket minskar smärtan från blodpropparna som bildades efter operationen. Fortsätt att stärka bäckensmusklerna med hjälp av Kegels metod för att återuppta urinering. Om avlägsnandet av prostata inte påverkar nerverna, fortsätter hanen att ha sexuell aktivitet, fastän det för regenerering av styrka utnämnas ett långvarigt intag av tabletter.

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Operation i prostatacancer: finns det livet efter det?

  Behandling av en malign tumör i prostata genom borttagning innebär att prostatacancer fungerar. Indikation för kirurgisk ingrepp är upptäckten av en tumör inom prostatens gränser, det vill säga vid stadierna 1 och 2 i sjukdomen. Det är emellertid inte ovanligt att kirurgi utförs om tumören sprider sig till omgivande vävnader.

  Metoddefinition

  Före operationen bestämmer onkolog kirurgen hur mycket nödvändigt intervention som bygger på data från instrumentella och diagnostiska studier, ger en preliminär prognos. Förutsäga resultatet av drift vid 100% inte är möjlig, eftersom dess prestanda kan detekteras tumörinfiltrations strukturer belägna nära vävnaden eller nervfibrer som skjuter ut bortom den avsedda omfattningen av neoplasmen.

  Graden av excision av vävnader påverkas av scenen av malign tumörspiring. Kirurgens huvudmål är att helt ta bort det samtidigt som det upprätthåller integriteten hos ett antal friska vävnader.

  Kirurgisk avlägsnande av tumören i prostatakörteln utförs genom en rygg- eller perineal teknik. Tack vare den senaste tekniken inom medicinen blev det möjligt att genomföra sparsamma nervbesparande operationer. Det finns följande sätt att kirurgiskt ingripa i prostatacancer:

  • Avlägsnande av prostatakörteln samtidigt som den prostatiska kapselns integritet upprätthålls
  • Absolut excision av körteln tillsammans med kapseln, seminal vesiklar och neurala buntar.

  Bland de typer av ingrepp som utmärker sig är följande åtgärder:

  • laparoskopisk;
  • Radikal nervbesparande;
  • Transuretral resektion.

  Läkaren väljer den mest lämpliga kirurgiska tekniken för varje patient individuellt, med beaktande av följande kriterier:

  • Steg av onkologisk process;
  • Lokalisering och volym malign utbildning;
  • Funktioner av patologins gång
  • Åldersindikatorer för patienten;
  • Allvarlighet av karakteristiska symptom;
  • Allmänna villkor för en mans kropp
  • Förekomst av systemiska sjukdomar;
  • Preliminär prognos

  Drift med prostatacancer utförs i närvaro av direkta indikationer. Kirurgisk behandling vid stadium 1 och 2 av onkologi föreslår frånvaron av metastaser och tumörtillväxt utöver kapseln.

  När man bestämmer sig för valet av en acceptabel operation är kirurgen baserad på olika indikatorer som bestämmer effektiviteten och nyttan av kirurgisk ingrepp.

  Radikal prostatektomi

  Drift i prostatacancer utförs genom perineal eller traumatisk prostatektomi, beroende på karaktären hos sjukdomsförloppet och tumörens storlek.

  Med ett retropubiskt förfarande utförs excision av vävnaderna i underlivet, vilket möjliggör avlägsnande av stora lesioner. Det förberedande steget före öppen adenomektomi är lymfadenektomi, utförs i närvaro av vissa indikationer och representerar avlägsnandet av regionala lymfkörtlar.

  Kurs med radikal prostatektomi:

  1. anestesi;
  2. Behandling av hud med antiseptiska lösningar med en efterföljande snitt på ca 8-10 cm;
  3. Layered dissektion av vävnader med visuell separation av blåsans hals, stora artärer och kärl i ileum och prostatakörteln;
  4. Resektion av prostata tillsammans med avlägsnande av partiella vesiklar intill neoplasmen. Urinröret i det här fallet skär, och urinröret inom gränserna för tumörskada avlägsnas tillsammans med prostatakörteln.
  5. Syning av orörda delar av urinröret.
  6. Avlopp sätts in i prostationsbädden och katetern sätts in i urinblåsan.

  Med cancer är den totala varaktigheten av operationen för att ta bort prostata ca 3 timmar. Operativ behandling gör det möjligt att plocka ut en tumör och samtidigt minska sannolikheten för förvärring av processen.

  Perineal prostatektomi

  Denna teknik anses vara en klassiker inom oncourology och eliminerar prostatakörteln. Metoden utvecklades tillbaka under andra hälften av 1700-talet, men fram till mitten av 1900-talet var det den enda typen av kirurgisk avlägsnande av prostatatumör.

  En speciell egenskap hos perinealtekniken är perineal snittet, vilket möjliggör åtkomst till glandulärkapseln. Denna operation möjliggör förkortning av interventionens varaktighet till 30-45 minuter, bidrar till mindre smärta och blodförlust samt snabb återhämtning.

  Av bristerna i perinealkirurgi kan identifieras:

  • Brist på regionala lymfkörtlar;
  • Hög risk för skador på nervfibrer och plexus med ansvar för erektil funktion med fullständigt avlägsnande av prostata.

  Perinealtekniken anses vara mild och har höga positiva resultat.

  Unservant teknik

  I huvudsak är denna teknik ett minimalt invasivt alternativ för att eliminera malign prostata hos prostata och syftar till att bevara den reproduktiva funktionen hos den manliga kroppen. Om operationen för att ta bort prostaten genomförs framgångsrikt behandlas patienten med dysursymptom och styrkan är helt återställd.

  Det positiva resultatet av den nervsparande effekten diagnostiseras exklusivt med lokaliserade tumörer. Tillsammans med detta är risken för återfall fortfarande hög.

  Moderna nervbärande operationer utförs med hjälp av Da Vinci-robotenheten, som kan ge maximal noggrannhet i vävnadsdissektion. Men resultaten beror i stor utsträckning på kvalifikationen hos kirurgen som utför ingripandet.

  Postoperativ period

  Efter kirurgisk behandling överförs patienten traditionellt till intensivvården, där den medicinska personalen spårar avdrag från anestesi och allmän hälsa. För att bedöma tillståndet hos den opererade patienten samlas de nödvändiga analyserna, ultraljud och EKG. Om operationen lyckades och alla parametrar hos en mans kropp ligger inom normala gränser, överförs den inom 24 timmar till det vanliga rummet och avdelningen tillåts redan stiga långsamt.

  Läkaren föreskriver antibakteriella och smärtstillande läkemedel, liksom antiinflammatoriska läkemedel. I syfte att tömma blåsan initialt använder manliga urinkateter, men efter den är lindad, är katetern avlägsnas och patienten börjar att förbereda sig för extraktet (ungefär 9-10 dagar). Det är nödvändigt att begränsa fysisk ansträngning och till arbete som börjar inte tidigare än i en månad efter de förbrukade insatserna.

  Varaktigheten av hela verksamhetsperioden är cirka 12-15 månader. Denna period gör det möjligt att mildra effekterna av operativ effekt, mannen steg för steg tillbaka till det gamla sättet att leva, glöm inte om förebyggande åtgärder: under de närmaste två åren bör kontrolleras var tredje månad i nivån blod PSA återfall för att bekämpa cancer process.

  Konsekvenser av prostatacanceroperation

  Varje kirurgiskt ingripande har sina egna brister, vilket är möjliga omedelbara eller avlägsna komplikationer, varav patienten ska varnas före operationen:

  • Postoperativ ömhet, vars avlägsnande ger smärtstillande läkemedel. Med tiden går intensiteten av smärta sensioner gradvis av.
  • Urininkontinens (ofrivilligt läckage) på bakgrund av en successiv återvinning av urinvägarna. Naturen hos dysursjukdomar bestäms av volymen av de borttagna vävnaderna. Katetern kan avlägsnas både efter 3 dagar och efter några månader.
  • Erektil dysfunktion, även när man utför nervbesparande operation. Parametrarna för fullständig återhämtning med sparsam operation är 75-80%, med radikal - 64-70%.

  Ofta, efter borttagning av prostatacancer, förekommer oönskade manifestationer, vid utseendet som det är nödvändigt att skjuta upp alla planerade fall och söka professionellt råd. Till oroliga tecken inkluderar:

  1. Förekomsten av blödning eller detektering av blod i urinen.
  2. Brott mot urinering.
  3. Ömhet i bäckenet

  Med de komplikationer som uppstår, bör läkare omedelbart dyka upp, eftersom tidig diagnos av olika sjukdomar ökar risken för ett positivt resultat avsevärt.

  Livsstil efter borttagning av prostatacancer

  Radikal excision av en malign neoplasm introducerar förvisso sina egna förändringar i människans sätt att leva. Den behandlande läkaren kommer att redogöra för de rekommendationer som kommer att bidra till tidig återhämtning och förhindra återkommande onkologi:

  1. Undvik exponering för direkt solljus, eftersom ultraviolett har förmågan att framkalla ett återfall av den onkologiska processen.
  2. Individuellt under en rehabiliteringsperiod ordineras fysioterapi och motionsterapi till patienten. Fysisk aktivitet spelar en nyckelroll för att förebygga stillastående fenomen och förbättra blodtillförseln hos inre organ, särskilt de som ligger i det lilla bäckenet. Ett alternativ till träningsterapi kan vara yoga.
  3. Efter operationen är det viktigt för patienten att tillgripa korrekt näring, med fokus på fisk och skaldjur, färska frukter och grönsaker, samt en generös drink (mineralvatten, fruktdrycker, te) i den dagliga kosten. Tillsammans med detta är det viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker, bakade bakverk, stekt och fet mat.
  4. Sexuellt liv efter avlägsnande av prostatacancer återupptas efter 2,5-3,5 månader. Avtalsbegäran hos varje patient är individuell. Därför utför behandlande läkaren diagnos av tillståndet hos den manliga organismen och, vid fullständig återställning av de inre organens funktioner, ger tillstånd att ha sex.

  Den främsta orsaken till den utbredda spridningen av prostatacancer är brist på uppmärksamhet åt deras hälsa av en stark hälsa av mänskligheten. Således kan aktuell diagnostisk verksamhet, korrekt förberedelse för kirurgisk behandling och återhämtningsperiod övervinna onkologi i ett komplex, och även förbättra allmän hälsa och ett fullständigt sexuellt liv.