Huvud
Förebyggande

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prostatacancer och operation för att ta bort

  Prostatacancer är en onkologisk sjukdom bland äldre män. Ovillighet att genomgå en årlig läkarundersökning av en specialist leder till det faktum att sjukdomen detekteras vid senare skeden.

  Det finns många sätt att behandla en sådan malign sjukdom som prostatacancer, kirurgi är en av dem. Om du söker hjälp i tid kommer avlägsnandet av en malign tumör att gå utan komplikationer, du kan botas. Men patienter kommer till läkaren när symptom uppträder som indikerar ett sent stadium.

  Typer av kirurgisk behandling av prostatacancer

  Ofta diagnostiseras patienter med prostatacancer, behandling kräver kirurgi. Beroende på tumörens storlek, sjukdomsstadiet och tumörens placering utförs kirurgisk behandling på olika sätt.

  En vanlig operation för att avlägsna en malign tumör är radikal prostatektomi. Prostata avlägsnas fullständigt, om den maligna tumören är i prostatakörteln, angränsande vävnader, blåsans nacke, seminalblåsor och lymfkörtlar ska utbytas.

  I grund och botten utförs operationen av prostatacancer i 1 eller 2 steg av sjukdomen, men i frånvaro av metastaser kan det ske i 3 steg. Ta hänsyn till patientens ålder. De borde inte vara äldre än 75 år.

  Ett obligatoriskt tillstånd är frånvaron av samtidiga sjukdomar, där patienten inte kan tolerera anestesi och kirurgisk ingrepp.

  Öppna operationer görs på två sätt beroende på tumörens storlek från spridningen av maligna celler eller metastaser som är livshotande för patienten. Detta är en retropubisk prostatektomi och perineal prostatektomi.

  I det första fallet görs snittet i underlivet, följt av en dissektion av blåsan. Denna operation för prostatacancer utförs, när tumörens storlek är stor, behöver du ta bort lymfkörtlarna.

  I det andra fallet kommer patienten att drivas genom perineum. Med denna metod är det lättare att nå prostata, operationen är snabbare, det finns mindre blodförlust, smärtsyndromet är inte starkt och rehabiliteringsperioden är snabbare. Genom perineum kan kirurgi inte utföras för bäckens gemensamma sjukdomar om patienten har en artificiell protes.

  Radikal prostatektomi

  Radikal prostatektomi är en komplex operation, där komplikationer kan uppstå: sönderfall av såret, kränkningar av urinering, tarmtrauma, venetrombos. För att eliminera konsekvenserna - du behöver kontakta din läkare.

  Laparoskopisk prostatektomi

  Det finns en annan metod för prostataavlägsnande - laparoskopisk prostatektomi. Denna operation för att ta bort prostata är den mest sparsamma. Patienten under magen gör tre små snitt. En introducerar en miniatyr videokamera, och genom den andra - verktyg som hjälper till att ta bort prostata. Observation sker genom monitorn.

  En sådan operation har fördelar: sannolikheten för infektion minskas, blodförlusten är liten, det finns inga stora ärr, återhämtningsperioden är snabbare. Patientens tillstånd har ingen betydelse. Det är nödvändigt att informera honom om vad konsekvenserna av operationen för borttagning av prostata kan vara, att behandlingen kan fördröjas under lång tid.

  Drift med en robot

  En förbättrad version av laparoskopi är en operation för att ta bort prostatacancer med hjälp av Da Vinci-roboten. Det utförs av en robot som drivs av en kvalificerad kirurg. På grund av operationens noggrannhet är det föredraget, eftersom patienten har en liten blodförlust, blåsfunktion och styrka - bevaras. Avlägsnande av tumören är mindre smärtsam, det finns inga ärr, patientens fysiska aktivitet återställs på andra dagen. Rehabilitering av patienten är snabbare.

  När en malign tumör ger metastaser, sprider de sig till bäckens lymfkörtlar. De måste tas bort, för denna användning av lymfadenektomi. Det kan vara öppet eller stängt. När lymfadenektomi är öppen, görs ett snitt i underlivet med ett laparoskop och det andra på sidan. Först in i röret genom vilket bukhålan är fylld med gas, då manipulatorn och en videokamera med en glödlampa. På så sätt tas metastaser bort.

  Prostatektomi är nervbesparande

  Operationsnervarande prostatektomi utförs för att förhindra följderna av kirurgisk behandling. Två buntar av nerver som styr erektionen ligger längs prostata. Under nervsparande prostatektomi försöker kirurgen inte röra dessa buntar.

  Det är inte alltid möjligt att ta bort prostata utan att påverka nerverna. Med en sådan operation finns det en risk att bevara inte bara nerver utan också en del av cancerceller. Kirurgen under operationen bedömer graden av involvering av kärlnervenfibrerna med maligna celler. Kirurgen tar bort blodkärl och nerver, trots patientens önskemål. Detta är motiverat av det faktum att resultatet av onkologi är viktigare, och en erektion kan återställas genom att applicera en protes.

  Operationen av prostatektomi nervosberegayuschey utförs av de som diagnostiserats med tidig prostatacancer, går tumören inte bortom hankörteln. Om cancerprocessen har påverkat nerverna eller ingrejd i cellerna, görs inte en nervbesparande operation.

  Förberedelser för operationen

  Några dagar före operation ger patienten en allmän analys av urin och blod, biokemisk och blodkoagulering. Det föreskrivs bröströntgen, EKG, ultraljud. Survey of the surgeon, resultaten av testen ger grunden för en operation för att ta bort prostata.

  Du måste sluta ta mediciner som utspätt blod. För en dag eller två patienter är på sjukhus. Han kommer att intervjuas av en kirurg och en anestesiolog. Specialister kommer att prata om funktionerna i anestesi och kirurgisk behandling, uppmärksamma eventuella komplikationer och konsekvenser. Patienten under samtalet kan ställa frågor av intresse för honom och få uttömmande svar. Patienten skriver sedan samtycke till operationen.

  Dagen före operationen rekommenderas patienten att byta till mottagande flytande mat, den sista mottagningen ska stoppas natten innan. På operationens dag är äta och dricka förbjudet.

  En operation utförs för att avlägsna prostatakörteln under allmän eller regional anestesi, som är uppdelad i ryggrad och epidural. Preventive narkosläkare ger spinal och epiduralanestesi, som kännetecknas av mindre komplikationer.

  Om prostata avlägsnas under allmänbedövning förblir patienten i en artificiell sömn, omedvetet och andas med hjälp av en artificiell lungventilationsanordning. Ibland installerar en anestesiolog en epidural kateter för att minska smärta efter operationen.

  Postoperativ period

  Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där den behandlande läkaren observerar patientens tillstånd, övervakar utgången hos den bedrivna anestesen och de nödvändiga terapeutiska förfarandena.

  För att kontrollera patientens tillstånd efter operationen utförs en kontrollanalyssamling. Om så krävs kommer ultraljud, EKG och andra undersökningar att göras. Om operationen har gått utan komplikationer, övergår patienten nästa dag till en vanlig avdelning och han får stå upp.

  Han är ordinerad antibiotika, smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. För det första använder patienten en kateter för att tömma blåsan. De första dagarna rekommenderas en strikt diet för att undvika flatulens och förstoppning. Suturer avlägsnas efter en vecka. Patienten släpps ut efter att ha kontrollerat läkning av blåsan och tar bort katetern ungefär på den nionde dagen. Att arbeta med en återhämtande patient kan börja om en månad, vilket begränsar fysisk aktivitet.

  Den postoperativa perioden varar ungefär ett år. Under denna tid, konsekvenserna av operationen passerar, kan en man leda ett vanligt sätt att leva, inte glömma om förebyggande åtgärder. Under två år, var tredje månad, ta ett PSA-test för att övervaka blodets nivåer och återfall av cancer.

  Efter tre veckor kan du ta reda på resultaten av en histologisk undersökning av det borttagna organet, om nödvändigt fortsätta behandlingen enligt doktorns vägledning.

  Att i dagsläget inkludera dagliga vandringar, vilket minskar smärtan från blodpropparna som bildades efter operationen. Fortsätt att stärka bäckensmusklerna med hjälp av Kegels metod för att återuppta urinering. Om avlägsnandet av prostata inte påverkar nerverna, fortsätter hanen att ha sexuell aktivitet, fastän det för regenerering av styrka utnämnas ett långvarigt intag av tabletter.

  Prostatacancer: efter operation

  Radikal teknik för att bekämpa malign neoplasm i prostatakörteln är det operativa avlägsnandet. Ett sådant beslut fattas av specialisterna i varje enskilt fall. Som regel, i en situation där tumören inte gick utöver organs gränser. Operation med prostatacancer förbättrar signifikant prognosen hos patienten, hans chanser att återhämta sig.

  Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp, analyserar en specialist all information från laboratorie- och instrumentstudier. Det utvärderar inte bara lokaliseringen, storleken och strukturen av tumörfokuset, utan också ålderskategorin för personen, hans första hälsotillstånd. Förutom alla ovanstående beaktas effekterna av prostatektomi.

  Typer av kirurgiska ingrepp

  I den överväldigande majoriteten av fallen rekommenderas en onkolog att diagnostisera prostatacancer som en operation, som den viktigaste metoden att bli av med en neoplasma. Excisionen av den drabbade delen av organet och maximal avlägsnande av atypiska celler hjälper till att förhindra deras ytterligare reproduktion och spridning.

  Kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln eller en del av den utförs nödvändigtvis i samband med andra metoder för antitumörbehandling - strålbehandling eller kemoterapi.

  Hittills är kirurgiska manipulationer för att bekämpa prostatacancer representerade av följande typer:

  1. förstörelsen av atypiska celler med hjälp av de lägsta möjliga temperaturerna - kryokirurgi;
  2. radikal organborttagning;
  3. inverkan av ultraljud;
  4. laparoskopi;
  5. lymfadenektomi - excision av faser av metastaser.

  De avgörande faktorerna vid val av en specialist på en viss metod är såsom stadier onkoprotsessa och lokalisering av tumörer och patologiska kännetecken för flöde, till exempel, närvaron av sekundära foci.

  kryokirurgi

  En av de mest försiktiga metoderna för att förstöra ett malignt fokus i prostata är naturligtvis kryokirurgi. Dess väsen ligger i introduktionen till det drabbade området av det atypiska organet hos en speciell sond som innehåller en frysningslösning.

  Under manipulation fryser cancercellerna först och när de tina, förlorar de sin vitalitet. På grund av det faktum att radikalt kirurgiskt ingripande inte är nödvändigt anses tekniken som den mest sparsamma. Effekten på tumören är emellertid målmedveten, närliggande vävnader påverkas vanligtvis inte.

  Huvudindikationerna för valet av kryokirurgi är:

  • vägde anamnesis av somatiska patologier som stör radikal operation;
  • vid diagnosering av cancer i steg 1-2;
  • patientens avancerade ålder
  • låg effektivitet av strålterapi.

  Kryokirurgi-förfarandet i sig utförs under epidural eller allmän anestesi. Varaktigheten är cirka två timmar. Effektiviteten är ganska hög - en femårig överlevnadsprognos når 82-90%. Konsekvenserna är sällan bildas, men antalet patienter visar utseendet på deras skarvning urinrör, urininkontinens eller erektil dysfunktion, upp till impotens. Tidig överklagande till specialist och korrigerande åtgärder hjälper på kort tid att eliminera allt.

  Radikal prostatektomi

  Det är erkänt som det mest komplexa av alla operationer för att ta bort prostatacancer - dess radikala version. Det innebär en fullständig borttagning av det drabbade organet. Manipulation kan utföras på två sätt - retropubisk eller perineal.

  Om tumören är lokaliserad huvudsakligen i körteln själv måste den avlägsnas helt. Tack vare denna åtgärd är det möjligt att undvika en återkommande patologi i framtiden. Delvis excision kommer att vara föremål för intilliggande vävnader, på vilka mikrotubes med atypi kan lösa sig.
  Valet av den optimala interventionstekniken bestäms av specialisten baserat på den information han fått från diagnostiska förfaranden:

  • transvesical, med obligatorisk dissektion av blåsan;
  • perineal - med tillgång till körteln genom perineum.

  Valet av lokalisering av tumören och förekomsten av metastaser.

  Exponering för ultraljud

  Metoden för idag utvecklas bara. Informationen är huvudsakligen teoretisk, klinisk forskning fortsätter.

  Förfarandet i sig består i att använda speciell utrustning som avger en ultraljudsfokuserad stråle med hög intensitet. Canceren fokuserar på högfrekventa vågor, vilket leder till maximal tillåten uppvärmning av den drabbade prostata.

  Den totala varaktigheten av manipulationen är 2,5-3 timmar. Men med ineffektivitet är det möjligt att upprepa det - strikt enligt individuella indikationer.

  laparoskopi

  Laporascopys teknik är mycket populär bland specialister, om en patient har en tumör i prostata strukturer. Förfarandet består av två små snitt. Genom dem kommer en videokamera att införas, såväl som ett medicinskt instrument. Tack vare detta är det kirurgiska ingripandet under konstant kontroll.

  Laparoskopi har ett antal fördelar - låg risk för skada, minimalt antal komplikationer och optimal bevarande av friska vävnader. Av bristerna bör det påpekas - komplexiteten att utföra interventionen.
  I alla fall, efter en liknande procedur - prostatacanceroperation krävs onkologens obligatoriska kontroll och en lång rehabiliteringsperiod.

  lymfkörtlar

  Ondartad neoplasm i prostatakörtelns strukturer sprider ofta sina metastaser till närliggande vävnader, till exempel bäckens lymfkörtlar. De måste också tas bort under operationen. För detta ändamål, och genomfört lymfadenektomi. Det finns två alternativ - öppna, ihåliga eller stängda - med mikroklipp.

  I det första fallet en är formad incision laparoskopi, den andra metoden - på mantelytan av buken genom lesionen. Det senare är definitivt att föredra - efter införandet av ett rör genom vilket gasen härrör peritonealdialys, utförde Manipulator kirurgisk åtgärd och med en videokamera tekniker kan titta på allt som händer vid tidpunkten för intervention.

  Eventuella komplikationer

  I den tidiga postoperativa perioden är konsekvenserna av operation för att eliminera prostatacancer konsekvenser som följer:

  • smärtsamma känslor i underlivet, stärkande med promenader, motion;
  • hög risk för trombos i nedre extremiteterna;
  • stasis av lymf i vävnaderna, med bildande av ödem i fötterna, skenor;
  • urininkontinens, som går igenom 3,5-5,5 månader efter ingreppet, till stor del på grund av genomförandet av uppsättningar övningar för att stärka bäckensmusklerna;
  • Periodiskt förekommande eller ständigt störande svårigheter med full tömning av rektum, förstoppning;
  • erektil dysfunktion.

  För att snabbt rätta till sådana negativa villkor och bli av med dem, kommer experter att rekommendera full vila och rätt näring, adekvat övning och farmakoterapi.

  Eftersom prostatacancer själv redan är formidabel i följderna och komplikationerna av sjukdomen, är proceduren för borttagning också ganska allvarlig störning i människokroppen.

  De största riskerna som uppstår under rehabiliteringsperioden:

  • avvikelser i kardiovaskulärsystemets aktivitet, speciellt om det redan finns patologier i detta område, till exempel IHD, hypertensiv sjukdom - deras kurs kan förvärras;
  • Framväxten av allergiska reaktioner är en formidabel komplikation, eftersom en person kanske inte ens vet om några av hans allergiska predispositioner;
  • infektion - i efterkörningsperioden är sällsynt, men det är möjligt att överföra smittämnen till interventionsområdet, med ytterligare bildning av stora infektionsfält.
  • infertilitet - både fysiologiska på grund av brist på sexuell lust eller erektil svår dysfunktion, och anatomisk, om under operationen för att ta bort prostata måste ta bort både spermatkabeln och bubblorna.

  Problem med urinering kan observeras inte bara under första hälften av året efter urladdning från sjukhuset, men också i flera år.

  Allmänna rekommendationer

  En patient med en prostatacancer som diagnostiserats med sin prostata och som genomgick operation för att ta bort den, måste nödvändigtvis vara på ett dispensary-konto hos en specialist.

  Konstant övervakning av hälsotillståndet och genomförande av instrumentella och laboratorieundersökningar bidrar till att förhindra eventuella komplikationer. Eller justera strömmen hos dem som redan har bildat.

  För att inte förvärra situationen ännu mer måste en person själv övervaka sin hälsa och sträva efter en hälsosam livsstil, till exempel att vägra använda tobaks- och alkoholprodukter och att upprätthålla optimal fysisk ansträngning, inklusive sexuella.

  Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

  Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

  Vad är prostataavlägsnande?

  Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

  Indikationer för borttagning

  Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

  1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
  2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
  3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
  4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

  Metoder för adenomavlägsnande

  Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

  1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
  2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
  3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
  4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

  Hur utförs operationen på prostatakörteln

  Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

  • analys på PSA;
  • transuretral ultraljud;
  • biopsi (efter läkarens bedömning);
  • rektal finger undersökning.

  Transuretral resektion

  Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

  Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

  Radikal prostatektomi

  Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

  1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
  2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
  3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

  Endoskopisk resektion

  En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

  Laserförångning

  Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

  komplikationer

  Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

  1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
  2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
  3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
  4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
  5. Inflammation.
  6. Urininkontinens

  Konsekvenser för människors hälsa

  Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

  Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

  Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

  Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

  Operation av prostatacancer: grundläggande metoder

  När en sjukdom som prostatacancer detekteras, visas mannen kirurgisk behandling. Operationen av prostatacancer är mest effektiv vid 1 eller 2 steg i tumörprocessen.

  Som regel är det här radikal prostatektomi med avlägsnande av körteln, omgivande vävnader, seminala vesiklar, urinrörets prostatiska del, blåsans hals.

  Prostatektomi utförs på olika sätt, kirurgen gör ett snitt längs magen eller buken.

  också hållas laparoskopisk prostatektomi.

  Det är möjligt Nervesparande prostatektomi, som maximalt bevarar nervfibrerna som är ansvariga för erektionen. Också tillåtet partiell resektion av prostata i ett tidigt stadium, en liten tumörstorlek, men det finns en tillräcklig risk för återfall.

  metod transuretral prostatektomi Det används för att eliminera obstruktionen av utflöde från urinröret. Denna operation visade sig vara bättre för prostata adenom. vid palliativa ingrepp med kränkningar av tumörens integritet kan blodflödet sprida cancerceller med bildandet av metastaser.

  I Tyskland och andra främmande länder kan radikal prostatektomi genomföras med hjälp av Da Vinci-operationsroboten. Den har inbyggda manipulatorer, en kamera, ett system för att upptäcka och övervaka driftsprocessen. En robot kan fungera ensam, under överinseende av en läkare. Patienternas feedback om denna operation är mycket positiv. Nu roboten arbetar där, inte bara i utlandet, i Europa, Israel, Kina, Korea, men även i stora ryska städer som Moskva, Novosibirsk och Kiev.

  En sådan operativ metod används också för prostatacancer, som cryokirurgi, ultraljud eller laserexponering. I detta fall utsätts det skadliga medlet för ett litet område av vävnaden.

  Ibland ges patienten dessutom en subkapsulär ortektomi eller en partiell testikelresektion för att sänka testosteronnivåerna. I närvaro av metastaser i regionala lymfkörtlar utförs lymfadenektomi.

  Radikal prostatektomi är effektiv när tumören är i körteln, det vill säga i 1 eller 2 steg. Vid 3 steg expanderas volymen av operationen genom att ta bort lymfkörtlarna.

  När det gäller avlägsna metastaser i 4 etapper är majoriteten av interventioner palliativa och syftar till att avlägsna hinder för urinering och förbättra patientens välbefinnande.

  Operationen av prostatacancer är den huvudsakliga metoden vid behandling av denna sjukdom och kombineras ofta med strålbehandling och med kemoterapi.

  Indikationer för radikal prostatektomi är:

  • Tumör 1-2 steg eller 3 steg, Gå inte utöver kapseln i körteln och utan spridning av metastaser.
  • Ålder till 75 år, hälsotillstånd, vilket möjliggör anestesi och kirurgisk ingrepp.
  • 3 och 4 grader, såväl som en äldre ålder för en man och förekomsten av allvarliga sammorbiditeter som inte tillåter överföring av en operation, är en indikation på palliativa ingrepp.

  Efter operation av prostatacancer rekommenderas en rehabiliteringsperiod. Tillsammans med operationen, men inte i stället för, kan du ta folkläkemedel, såsom läsk, hemlock, celandine i form av juice och buljong för speciella recept. Rådfråga alltid en läkare före mottagningen. Du måste ta dem en gång per år.

  Operation av prostatacancer: priset för olika typer av operation

  Operationen för att ta bort prostatacancer kräver förberedelse, som består i överlämnandet av alla tester, undersökning av kroppen och detektering av kontraindikationer till operationen.

  Träning beror också på vilken operation att ta bort prostata i cancer kommer att utföras. Före operationen är radikal prostatektomi gjord på tröskeln till en rengörande enema eller laxermedel ges.

  Transuretral resektion eller avlägsnande av prostatacancer med laser kräver ingen speciell förberedelse. Beredningen av beredningen beror också på anestesimetoden. Det kan vara vanligt med intravenöst eller endotrakeal anestesi, kan det vara spinal anestesi när han blir okänslig lägre torso från midjan och patienten förblir vid medvetande.

  När en prostatacanceroperation krävs är priset inte den viktigaste faktorn vid val av behandlingsplats. Det beror på platsen och nivån på kliniken, operatörens kvalifikation, kostnaden för att använda maskiner och förbrukningsmaterial.

  Hjälp och kirurgi kan erhållas i många kliniker. Operationer på körtelorganet, till exempel på prostata, bröstkörteln, på testiklarna, genomförs både på specialkliniker och på allmänna sjukhus. Operationerna sprids också med hjälp av en robot.

  Robotoperationer på prostatakörteln utförs inte bara utomlands, men också i Moskva.

  Kostnaden för prostatacanceroperation är i Kharkov ca 25000 hryvnian, i Tomsk och i genomsnitt i Ryssland från 10 till 30 000 rubel.

  I Tyskland Kostnaden för att ta bort prostatacancer från Da Vinci-roboten kostar mellan 16 och 19000 euro.

  Konsekvenser av prostatacanceroperation

  Vid prostatacancer påverkar operationen inte bara prostata, utan även blåsan, nerverna och blodkärlen, det manliga reproduktionssystemet.

  När prostatacancer utförs, är konsekvenserna möjliga i form av komplikationer som beror på metoden för kirurgisk ingrepp.

  • Blödning, vikning av blod i urinrörets lumen, obturation med blodproppar.
  • Akut retention av urin på grund av ödem.
  • Smittsamma komplikationer och inflammatoriska sjukdomar (prostatit, uretrit, pyelonefrit).
  • Urininkontinens.
  • Erektil dysfunktion eller impotens.

  Efter att operationen av prostatacancer har utförts kan konsekvenserna också uppenbaras av sjukdomens återfall. För att förhindra dessa komplikationer kombineras kirurgisk behandling med strålning och kemoterapi, och patienten behöver dynamisk observation.

  Prostata adenom: typer av tumörfjerningsoperationer

  Prostata adenom är en medicinsk diagnos. Om sjukdomen talar i fallet när vävnaderna i inflammerad prostata börjar öka i storlek, vilket leder till bildandet av noder (godartade neoplasmer). Denna sjukdom befinner sig som regel i mognad och äldre ålder. I detta fall utförs en operation för att avlägsna prostata adenom. Totalt finns det flera typer.

  Prostatakörteln är ett litet maskulin organ som liknar en valnöt i sin form. Detta organ ligger strax under blåsan. Genom det passerar urinröret, liksom ejakulatoriska kanaler.

  Orgeln i det lilla bäcken spelar rollen som en ventil som stänger passagen under en erektion och gör att spermierna kan kastas ut och inte komma in i urinblåsan. Prostatakörteln genererar dessutom en speciell speciell hemlighet, som ingår i spermierna och gör den mer flytande.

  Symtom på prostata adenom

  Symtom och känslor från detta patologiska tillstånd hos män i början som liknar kvinnans symtom i cystit, och i ett senare försummade stadium är det ett fullständigt stopp för förmågan hos oberoende urinering.

  Symptom på tidigt adenom:

  • episodisk obstruktion av urinering
  • behöver vakna på natten för att besöka toaletten;
  • längre tid krävs för urinering
  • När det finns en uppmaning att urinera, finns det ett behov av att besöka toaletten omedelbart. Förseningen är omöjlig;
  • Urinvattnet under besöket på toaletten är inte längre klart, ibland beror det på att mannen tappar med droppar.

  Symptom på sen stadium av adenom:

  • permanent obehag i inguinalzonen;
  • oförmågan att skjuta upp urineringstiden även under några minuter, oförmågan att "lida" på toaletten;
  • brott mot sexuell lust eller fullständig frånvaro;
  • omöjlighet att gå på toaletten - i detta skede är medicinering extremt nödvändig.

  Typer av operationer för att ta bort en godartad tumör

  Avlägsnande av prostataadenom är inte ett fullständigt avlägsnande av detta organ, som många tror, ​​särskilt om sjukdomen inte är helt igång. Avlägsnande av prostata adenom är en klippning av överskott av kött, vilket ledde till en patologisk ökning av organet.

  Det finns två populära typer av kirurgi för att ta bort adenom:

  Drift av adenom TUR

  Denna typ anses relativt lätt kirurgisk ingrepp, varefter mannen återvinns inom två dagar.

  1. Kärnan i operationen är följande: en man injiceras i urinväggen med ett speciellt instrument som skär bort överflödigt kött av prostata som förhindrar genitourinary systemets normala funktion med hjälp av en högfrekvent ström.
  2. Fartyg som skadas under denna procedur stoppas av samma högfrekventa ström, vilket hjälper till att förhindra blödning och förkortar rehabiliteringsperioden. Hela processen regleras av en kirurg med hjälp av en cytoskop visualiserare.

  VIKTIGT!

  Med avseende på statistiken noteras uppgången av välbefinnande efter TUR-manipulationer upp till 90 procent av männen.

  prostatektomi

  Den nästa typen operation, mer komplicerad och obehaglig för en man, är en öppen prostatektomioperation. Till skillnad från (TUR) innebär denna manipulation fullständig avlägsnande av prostata, och det utförs endast om järnet växer till en storlek av 80 gram. Sådana fall uppträder sällan, om det är i tid att kontakta urologerna. Med öppen prostatektomi tas testiklarna inte bort! Kirurger påverkar bara prostata!

  Operationen av en prostatektomi utförs på följande sätt: prostatavävnaden avlägsnas genom blåsan genom ett snitt i underlivet eller i området mellan anusöppningen och pungen. Typen av snittet bestäms av läkaren efter samråd med patienten.

  FÖR ANMÄRKNING!

  Återhämtningsperioden efter operationen av en prostatektomi når sju dagar - hela tiden mannen är på sjukhus med en kateter i urinröret.

  I vilket fall som helst, vävnaderna i prostata körs bort genom blåsan. En kateter i urinröret efter abdominal operation av prostata adenom kvarstår inom 7 dagar, och patienten behöver stanna på sjukhuset hela tiden även om hälsotillståndet är normalt.

  För avlägsnande av prostata adenom finns inga åldersbegränsningar. Att avbryta eller korrigera typen av ingrepp är endast möjlig för sådana indikationer som förekomsten av onkologiska sjukdomar, hjärtsjukdomar och andra kritiska tillstånd.

  laparoskopi

  • laparoskopi utförs med hjälp av laserteknik, och mängden avlägsnat biomaterial korrigeras av kirurgen med hjälp av en kamera. Återhämtningsperioden är sex dagar.
  • Nästa typ av operation - prostatektomi prostata - Det praktiska enda sättet att avlägsna adenom i prostata, vilket i allmänhet inte medför i framtiden svårigheter med den mannliga kroppens erektilfunktion.
  • Transuretral resektion för att avlägsna prostata adenom blir allt populärare på grund av detaljerna i den relativt lätta återhämtningsperioden efter denna mycket intervention.
  • Och en viktigare faktor är den ultra korta återhämtningsperioden. Avlopp och kateter behövs här bara en dag. Denna typ av vinster för dem som inte kan hålla med på behovet av att stanna på sjukhuset i mer än fem dagar.

  fördelar

  1) lokalbedövning, vars upplösning inte beror på eller är praktiskt taget oberoende av CAS: s status.
  2) Frånvaro av blödning innebär en kort period för återhämtning.
  3) Det finns inget omedelbart behov av att använda en kateter.
  4) vara i sjukhusavdelningen högst 24 timmar

  Hur utförs förberedelserna för operationen?

  Operationen innebär att stanna på ett sjukhus i en period av fem till tjugo dagar. Under denna period test för:

  • syfilis;
  • HIV;
  • hepatit;
  • EKG;
  • röntgen i bröstet;
  • Ultraljud av urinvägarna;
  • PSA (blodprov);
  • bestämning av blodgruppen och Rh-faktor i fallet att det saknas sådan data.

  Omedelbart före manipulation är ett möte med en terapeut, liksom med anestesiolog, som avgör vilken typ av anestesi tillåtet för detta speciella fall.

  Prostata adenom: på dagen före operationen - en kväll före operationen

  På den sista kvällen före ingreppet rekommenderas inte patienten att äta tung mat, förutom att patienten föreskrivs en förebyggande enema för tarmrengöring. Efter dessa manipuleringar rakar mannen antingen självständigt eller med hjälp av medicinsk personal av sitt hår som växer på skönhet och under.

  Vid starten av den 12: e natten är alla patienter som förbereder sig för någon typ av kirurgisk ingrepp av den angivna typen förbjuden att ta något flytande, jämnt vatten. Omedelbart före operationen administreras mannen speciella antibiotika.

  Postoperativ period
  1. Alla typer av kirurgi ännu mindre invasiva, och postoperativ period, liksom komplexiteten och varaktigheten av verksamheten beror inte bara på hur allvarlig den initiala patologiska tillstånd och vilken typ av intervention, utan också på ålder, det mänskliga immunsystemet och andra nyanser.
  2. En av de inte mycket trevliga postoperativa procedurerna ser ut som tvättning, med kontinuerlig tvättning av urinblåsan med furacilin. Denna procedur kan variera från flera timmar till flera dagar.
  3. Prostata adenom innebär förbud mot att ta någon vätska i åtminstone sju timmar före själva förfarandet och ungefär en och en halv timme strax efter operationen. Men i framtiden för att minska de negativa effekterna till ett minimum borde en man dricka en dag mer än tre liter vätska.
  4. Det är inte nödvändigt att vara begränsad endast till mineralvatten, juice, te och fruktdrycker är också lämpliga. Kanske kommer fruktdrycker att bli ännu mer användbar än vanligt vatten, eftersom utöver de grundläggande funktionerna - tvätt blåsa sådana drycker mätta kroppen med vitaminer och näringsämnen.

  Jag behöver veta

  Under rehabiliteringsperioden bör du inte engagera dig i drycker som innehåller en hög koncentration av sockerarter. Det är nödvändigt att föredra naturliga färska juicer, svagt grönt te och naturligt mineralvatten med medium och låg koncentration av mineraler och salter.

  Kateteravlägsnande

  Prostata adenom (operation) är inte komplett utan postoperativ period, i synnerhet - utan dränering och kateterinstallation. Avlägsnande av kateter beror på manipulations framgång och svårighetsgrad, på människans övergripande hälsa och på vilken typ av manipulation som utfördes.

  Till exempel, efter TUR, avlägsnas katetern åtminstone en och en halv till två dagar och högst fyra. Avloppsslangen, om den är installerad, avlägsnas efter ungefär två och en halv vecka.

  Rehabilitering efter operation

  Varje typ av operation för att ta bort BPH kräver fullständig och fullständig återhämtning från några dagar till flera veckor. I vilket fall som helst efter kateterets borttagning, återställs normal urinering inte omedelbart. Några veckor finns det ett problem med blodproppar i urinen och en förändring i dess färg.

  FÖR ANMÄRKNING!

  Fullständig återhämtning av hälsa sker inom en månad och en halv till två månader. I det här fallet, efter att kateteret har tagits ur en mans urin, finns blodproppar eller blodelement närvarande.

  Om valet av blod i urinen i den postoperativa perioden passerar från format fragment och partiell närvaro i form av blödning, smärta, även utan symptom eller med mild smärta symtom bör omedelbart och utan dröjsmål för att be om hjälp.

  Vad kan inte göras efter operationen?
  • Efter operationen är det oacceptabelt att ta några alkoholhaltiga drycker, särskilt om antibiotikabehandling har ordinerats.
  • återvända till sexlivet i avsaknad av ytterligare rekommendationer förekommer under perioden från en månad till en och en halv månad. Adenom i prostataoperationen är inte en ursäkt för att ge upp sexuellt liv.

  VARNING!

  Om en man efter operationen planerar att få barn, bör denna fråga diskuteras före manipuleringen, eftersom biverkningarna efter det kan innefatta avsaknad av ejakulation. Det vill säga, efter att orgasmen börjar, kommer spermierna att komma in i urinblåsan, vilket gör att unceptionen omöjliggörs.

  Eventuella konsekvenser av operation för att ta bort prostata

  I extremt sällsynta fall när man hänvisar till icke-professionella specialister efter operationen är följande komplikationer möjliga:

  • blödning;
  • skador på blåsan;
  • infektion;
  • återfall ökning;
  • retrograd ejakulation (beskrivet ovan).
  Priset på operationen i Ryssland, Ukraina, Vitryssland

  Prostata adenom (nämligen priset för kirurgi för att ta bort det) i alla centrala städer i Ryssland kostar cirka 150 tusen rubel. Kostnaden kan variera beroende på typ av manipulation, priserna på testen och kostnaden för att rådgöra med läkare.

  • Turen i Ryssland kostar omkring 50 tusen rubel, prostatektomi - från 55. Laseroperationen är 10 000 rubel mindre.

  När det gäller priset på en operation för att ta bort prostata i Ukraina, i synnerhet i Kiev och Kharkov då

  • Laseroperationen kostar minst 74 744 hryvnia.
  • TOUR: ungefär från 15 tusen hryvnian.
  • laserförångning: cirka 30 tusen hryvnian.
  • prostatektomi: cirka 27 tusen eller mer.

  Kostnaden för avlägsnande av prostataadenom i Minsk är:

  • Laparoskopisk prostatektomi kostar cirka 40 587 710 vitryska rubel.
  • TUR cirka 13 529 236 rubel (vitryska).
  • Radikal prostatektomi är cirka 14 882 160 rubel (vitryska).
  • Laserförångning är ungefär 10 823 389 rubel (vitryska).