Huvud
Behandling

Finns det ett behov av kirurgisk kastrering i prostatacancer?

En av de typer av kirurgisk ingrepp vid behandling av prostatacancer är orkididomi (från den grekiska ὄρχις-testikeln) eller kastrering. Denna operation är en del av hormonbehandling. Det syftar till att dramatiskt minska testosteronnivåerna i den manliga kroppen, och följaktligen att sakta ner tumörens tillväxt. Utan detta hormon, upp till 90% av dem produceras i testiklarna, kan prostatacancerceller inte fortsätta växa i samma takt.

Tumörberoende på testosteron och två sätt att reagera

I prostatacancer är dödligheten fortfarande ovanligt hög. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto högre sannolikhet, om inte en komplett botemedel, så åtminstone en avsevärd förlängning av livet på patienten.

I en frisk man är tillväxten av prostatakörteln reglerad och stimulerad av testosteron. Medan dess kvantitet är i norm, representerar detta hormon ingen fara. Men det är värt störa hormon bakgrund och verkar överflöd av testosteron, eftersom risken för att utveckla prostatacancer ökar flera gånger. Den extra mängden av hormonet gör att prostatacellerna delas okontrollerbart och blir till en malign tumör. Signifikant långsam eller till och med stoppa tillväxten av neoplasma kan berövas sin laddning. Detta görs genom att ta bort källan till testosteron-testiklarna. Med andra ord kastrering.

Det finns kemisk eller medicinsk kastration, då användningen av specialdroger för att producera testosteron blockeras (en märkbar effekt observeras ungefär tre veckor efter behandlingens början). Denna metod har ett obestridligt plus - omvänd procedur. Efter att läkemedlet har upphört återställs testiklarna.

Men med prostatacancer blev kirurgisk kastration vanligare. Trots dess irreversibilitet ger en sådan operation mycket mer och snabbare (mängden hormon i blodet sjunker efter 12 timmar) effekt än läkemedelsmetoden. Utförda statistiska studier visar att exponering för kemiska livslängden för en cancerpatient förlängs för 6-6 och ett halvt år, och med den fysiska avlägsnandet av testiklarna är denna period förlängas med ytterligare ett år. Dessutom kommer kostnaden för kirurgens tjänster att bli mycket billigare. Ett viktigt hinder för att välja kirurgisk kastrering är det psykologiska barriäret, vilket för många män blir svårt att övervinna.

Typer av orchiektomi och samtidig behandling

Kirurgisk kastration kan utföras hos patienter som diagnostiserats med prostatacancer i alla skeden av sjukdomen. Operationen är ensidig eller tvåsidig, när en eller båda äggen tas bort. Förfarandet utförs under allmän epidural eller lokalbedövning enligt doktors beslut och beroende på patientens tillstånd.

I tidigt stadium kan cancer (1 eller 2) och om tumören endast påverkas av prostata, kan medicinsk ingrepp endast begränsas till orchiektomi. Vid senare skeden av sjukdomen och / eller i närvaro av metastaser åtföljs borttagningen av testiklarna nödvändigtvis av kemoterapi eller strålbehandling.

Framställning av

Som med någon behandling, i allmänhet, och kirurgen ingripande, i synnerhet, att utföra kirurgisk kastrering inte kan göras utan några preliminära forskning och förfaranden. Innan testiklarna tas bort, genomgår patienten följande studier:

 • allmän urinanalys och generellt blodprov;
 • blodkemi
 • Hjärtkropp
 • lungröntgen;
 • blodet kontrolleras för koagulationshastigheten;
 • blodprov för infektiösa och venerala sjukdomar;
 • analys för hiv.

Resultaten bidrar till att bedöma patientens allmänna tillstånd, undvika onödig risk vid operationen och välja anestesimetod. Om kirurgen är osäker skickar han patienten till ett ytterligare samråd med en specialiserad specialist: en endokrinolog, en kardiolog eller en annan. Castration utförs inte tills alla hinder och indikatorer elimineras.

Läkemedel som föreskrivs för cancer har farliga biverkningar, vilket kan få en särskilt negativ inverkan på patientens tillstånd under orchiektomi. Kirurgen bör veta vilken medicin patienten tog inom sju dagar före operationen. Om nödvändigt skjuts kastration ut tills kroppen är rengjord av oönskade läkemedel. De senaste åtta timmarna före operationen ska patienten inte äta eller dricka.

Framsteg av operationen

Kirurgisk kastration varar ca 20 minuter och hör inte till kategorin komplexa operationer. Anestesi utförs - lokal eller genom att injicera läkemedlet i ryggraden (epidural). I sällsynta fall kräver tillståndet hos patienten med prostatacancer användning av allmänbedövning.

I området av pungen görs ett 5 cm långt snitt genom vilket ägget tillsammans med spermatkabeln utvisas utåt. Syning, bandbildning och dissektion av ledbandets ligament utförs. Även deferensema och andra element i spermatkabeln ligeras och dissekeras. Därefter appliceras sömmarna på den första snittet.

För en bättre kosmetisk effekt kan en mer komplex kastreringsteknik användas, där testikelns äggskikt förblir.

Postoperativ period

Efter att testiklarna har tagits bort i prostatacancer spenderar patienten en viss tid under observation i kirurgiska avdelningen. I de flesta fall uppstår inga komplikationer, och efter fullständig avbrytning av anestesi återkommer en man hemma eller fortsätter behandlingen i hans avdelning.

Alla möjliga postoperativa komplikationer är obetydliga och är begränsade till:

 • ökad temperatur;
 • svullnad eller obetydlig suppuration av suturer;
 • smärta i snittet.

För att förhindra och övervinna dem måste en antibiotikabehandling ordineras. Patienten får inte träna, och dricks rekommenderas. Om patienten följer alla rekommendationer passerar den postoperativa perioden snabbt och smärtfritt.

Effekter av operation för den manliga kroppen

Varje kirurgiskt ingrepp är en stress för någon person. Men för en man visar borttagningen av testiklarna på grund av prostatacancer ofta att vara ett mycket starkt psykologiskt problem. Många patienter hänvisar till denna förlust som en allvarlig skada. För att övervinna detta tillstånd rekommenderas att tillgripa en psykologs hjälp. Det är viktigt att övertyga patienten att den positiva effekten av orchiektomi och förlängning av livet trots en allvarlig förlust är mycket viktigare.

Förutom psykiska problem orsakar en global nedgång i testosteronnivåerna hos män förlust av muskelmassa och kan prova fetma. Det finns instabilitet i känslomässigt tillstånd, impotens och, naturligtvis, infertilitet.

Förebyggande och kosmetologiska rekommendationer efter operation

På lång sikt kan män som har lidit borttagande av testiklar i prostatacancer uppvisa några farliga förändringar. Till exempel kan benvävnadstätheten sjunka mycket signifikant. Det är viktigt att identifiera sådana problem i tid och vidta förebyggande åtgärder. Därför rekommenderas det starkt att alla patienter som har fått behandling för en malign tumör i prostata genomgår undersökningar minst en gång per år.

Ett sätt att övervinna de psykologiska konsekvenserna av orchiektomi kan vara proteser. Läkemedlet har moderna implantat av silikon eller plast som inte orsakar avstötningsreaktion och rotar mycket snabbt. Efter implantationen förvärvar skrotum sitt naturliga utseende, och testen skiljer sig inte alls från de riktiga. En sådan kosmetologoperation är enkel och smärtfri, och dess psykologiska effekt för patienten är ganska signifikant.

Hittills, vid behandling av prostatacancer, har orchiektomi inget alternativ när det gäller effektivitet.

Behandling av prostatacancer genom metoden för orchiektomi

Castration för prostatacancer är ett förfarande för avlägsnande av testiklar i maligna tumörer. Orkektomi är en traumatisk operation som utförs under strikta medicinska förhållanden och har en betydande inverkan på mental och fysisk hälsa. Prostatacancer anses vara den vanligaste varianten av onkologisk patologi hos män. Operationen är klar när det finns en stor fara för livet, och terapin ger inte ett positivt resultat.

Indikation för operationen

Testikuler är inte vitala organ, men de spelar en särskild roll, de ger den manliga kroppen med testosteron. I dem förekommer mognad av könsorgan för uppfattningen. Castration är gjord för män som av någon anledning börjar en malign inflammationsprocess i testiklarna.

Förfarandet för avlägsnande av testiklar utförs hos män med en hög nivå av testosteron, som kan framkalla utvecklingen av maligna tumörer.

Mängden tillgängligt hormon i blodet har ett stort inflytande på progressionen av prostata. När testosteron är normalt fungerar prostatakörteln normalt och kontrollerar sexuell upphetsning, såväl som spermaproduktion. Testiklarna hos en man är huvudkällan för testosteronintag i kroppen.

Störningar i hormoncykeln leder till allvarliga problem. När en malign tumör uppträder ökar testosteron tillväxten av cancerceller. För att stoppa utvecklingen av patologi är det nödvändigt att blockera produktionen av hormonet.

Orkektomi utförs hos män av följande skäl:

 • utveckling av onkologi;
 • skada på skrotan
 • medfödda patologier;
 • skador på testiklarna;
 • dropsy av testis;
 • suppurativa infektioner;
 • tuberkulös orchitis;
 • testikelatrofi;
 • nekrotisk epididymit.

Huvudindikationen för att utföra en orchitis är oftast utvecklingen av cancerceller. Avlägsnande av testiklar hos män uppträder när andra behandlingsmetoder inte ger ett positivt resultat, och kirurgi är det enda sättet att rädda livet. I sällsynta fall utförs orchietomi med en könsförändring. Det finns några typer av kastration:

 • när könet byts ut
 • testis i prostatacancer;
 • cystor, epididymis.

Orchiectomy är gjort ensidig och tvåsidig beroende på hur många ägg som tas bort. Skäl också åt dessa typer av operationer:

 • Enkel - en del av spermatkabeln tas bort.
 • Subkapsulär - vävnaden avlägsnas från testikelskalet.
 • Radikalkastrerade testiklar, spermatiska sladdar. Det anses vara en nödvändig åtgärd, eftersom cancer ger metastaser till angränsande organ.

Orchiectomy minskar produktionen av hormonet med 90%, vilket är det huvudsakliga foderet för utveckling av en malign tumör. Efter operationen utförs hormonbehandling med blockerande läkemedel, vars huvudsakliga betydelse är:

 1. Blockera produktionen av testosteron.
 2. Stopp hormonens huvudverkan på prostatacellerna.

Behovet av en orkektomi för prostatacancer bestäms av aggressiviteten hos utvecklingen av tumören själv och patientens tillstånd.

Förbud mot operationen

Om patienten har inflammatoriska processer utsätts kastration tills fullständig återhämtning för att undvika allvarliga konsekvenser. Orkektomi har flera kontraindikationer:

 • njursvikt
 • leversjukdom;
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • infektionssjukdomar.

Kontraindikation mot operation kan vara möjligheten att rädda testiklar hos unga män, om patienten önskar ha avkomma i framtiden.

Förberedelser för en operation

Ortoektomi med prostatacancer görs snabbt med intensiv progression av cancer och ger patienten ytterligare 8-10 år av livet, eftersom sjukdomen oftast utvecklas i ålderdom. Vid stadium 1-2 av cancerutvecklingen kastas en testiklar och bilateral orchiektomi utförs vid 3-4 steg. Raderingsalternativ:

 • Tillsammans med appendagen och magen.
 • Övergivande av bilagan.
 • Ett skal, ett tillägg lämnas och endast textilvävnaden avlägsnas.

Före proceduren för avlägsnande av testiklar i prostatacancer, föreskrivs en behandling av kemoterapi, vilket minskar tumörområdet och underlättar operationen.

Hur utförs kirurgi?

Kastrering av testiklar hos män med prostatacancer anses vara en mindre invasiv operation. Det görs under generell anestesi och kräver inte långvarig sjukhusvård av patienten. Vid operation finns det en beprövad teknik för att utföra denna procedur:

 1. Ett litet snitt görs i skrotområdet, upp till 5 cm.
 2. Från det resulterande snittet dras ut spermatkabeln och testikeln.
 3. Ett bunt bandas, sys och klipps av.
 4. I hakområdet är sömmar överlagda.

I vissa fall installeras implantat, vilket skapar effekten av närvaron av testiklar. Standardoperationen varar ca 30 minuter, efter 5-7 dagar avlägsnas sömmarna. En obligatorisk behandling med antibiotika är föreskriven.

Postoperativ period

Överensstämmelse med rekommendationerna bidrar till att normalisera styrkan. Sexuella relationer efter operation är möjliga och till och med nödvändiga för återställande av reproduktiva funktioner. Efter operationen kan det finnas konsekvenser i form av:

 • minskad sexuell lust;
 • viktökning
 • metaboliska störningar i kroppen;
 • bouts av heta blinkar;
 • diabetes mellitus;
 • depression.

Motstånd kan påverkas av flera faktorer:

 • Psykologisk - i avsaknad av testiklar känner en man sin underläglighet, upplever olika komplex. I de flesta fall uppstår sexuell impotens med psykologisk impotens. För att lösa detta problem installeras implantat.
 • Hormonalminskande hormonproduktion minskar sexuell lust och erektion. För att hjälpa patienten är ordinerad hormonersättningsterapi.

Från typen av operation beror på människans ytterligare förmåga att fortsätta avkomman. Efter en ensidig orchiektomi uppstår hormonfel inte, eftersom den andra testikeln börjar utföra den grundläggande endokrina funktionen utan att orsaka psykiska störningar.

När en bilateral operation utförs uppträder irreversibel infertilitet, mängden hormoner minskar och den sexuella lusten minskar. Full castration har en skadlig effekt på en mans psyke.

Faktum är att operationen nästan inte har någon effekt på sexuell livskvalitet, men återspeglar mer på människans psykiska tillstånd och de grundläggande reproduktiva funktionerna.

Orkektomi, liksom alla andra operationer, har sina fördelar som en liten risk för eventuella komplikationer och ett tidigt terapeutiskt resultat. Trots obehag efter operationen kan inget jämföras med förmågan att fortsätta att leva vidare. Och alla obehagliga symptom kan behandlas med hormonella och medicinska preparat.

Frågor till urolog: Fadern Steg 3 prostatacancer, läkare säger att det finns inga sådana metastaser PSA 219 kan vara?

Patient: Hej! PSA-nivån är mycket hög, vanligtvis förekommer metastasering, men det finns fall att de inte befinner sig i steg 3. Behöver en noggrann diagnos.

Urolog: När det gäller kastrering, de två versionerna kan erbjudas: operative (kirurgisk) kastrering (dess effektivitet är jämförbar med medicinsk kastration antagonister GnRH, men operationen är oåterkallelig och skadlig effekt på patientens humör, så att de flesta patienter väljer - om de ekonomiska möjligheter - medicinering kastrering).

Patient: Vad är skillnaden mellan medicinsk kastration och kirurgisk kastration? Är resultatet detsamma? Bevarande av erektilfunktionen är inte så viktig

Urolog: Är din fars ålder?

Urolog: medicinsk kastrering kallas administration av ett specifikt läkemedel som leder till en kraftig minskning i underhållet av manligt könshormon och som en följd av impotens hos män. Kirurgisk och läkemedelskastration har en gemensam bieffekt - frånvaron av erektion. Men, till skillnad från kirurgisk, är läkemedelskastration reversibel.

Patient: Är kirurgisk kastration effektivare än vilken nivå av PSA som ska vara efter kirurgisk kastrering. Vi är benägna till kirurgisk kastrering.

Urologist: Detta är en operation, men den är förknippad med hormonell omorganisation av den manliga kroppen. Under operationen avlägsnas testiklarna, där mer än 90% androgener produceras. Avlägsnande av testiklar minskar koncentrationen av manliga hormoner i blodet, vilket leder till ett stopp i tumörens tillväxt, dess rynkor. Operationen utförs på poliklinisk basis och för att uppnå en tillfredsställande kosmetisk effekt placeras artificiella implantat på platsen för de borttagna testiklarna. Operationen är ett enklare och också billigare sätt hur man minskar androgenernas nivå i blodet.

Patient: Är kirurgisk kastration effektivare än vilken nivå av PSA som ska vara efter kirurgisk kastrering. Vi lutar mot kirurgisk cortexion. Som ett läkemedel ges en kosad om den är effektiv

Urolog: Vanligen med hormonaktiv tumörer är kirurgisk kastrering ganska effektiv. Resultatet beror på många faktorer.

Patient: Kanske är något läkemedel mer effektivt

Urologist: Om lokalt avancerad prostatacancer (ingen metastas), finns det en tendens till en förbättring av den förväntade livslängden utan tecken på sjukdomsprogression hos patienter behandlade med Casodex 150 mg som omedelbart terapi eller adjuvant terapi, jämfört med standardterapi (kirurgi, radioterapi terapi). Att det inte finns något behov av att ersätta det, efter kastration kan ytterligare behandling förskrivas.

Patient: Berätta för mig, snälla, vad är ungefärlig förväntad livslängd med denna diagnos.

Urolog: Med lyckad behandling kan du uppnå en stabil 5-årig remission. I frånvaro av metastaser är prognosen positiv.

Patient: Tack så mycket

Urologist: Prognosen för sjukdomen beror på processen. Den tidigare behandlingen initieras, ju högre sannolikheten är ett positivt resultat. I de tidiga stadierna av prostatacancer med adekvat behandling är prognosen villkorligt gynnsam, arbetskapaciteten är helt återställd. I de avancerade stadierna av prostatacancer är prognosen verkligen ogynnsam, sjukdomen leder till ett dödligt utfall. Ju tidigare du börjar behandling, desto mer sannolikt är du att förbättra. Allt det bästa!

Castration av män med prostatacancer (hur man tar bort testiklar)

Dödligheten från prostatacancer har tillräckligt höga statistiska indikatorer. Untimely upptäckt av cancer - det är inte bara svårt att behandla, speciellt, är bristen på en garanti för en fullständig återhämtning. Vid försummelse av sjukdomen kan endast radikala metoder rädda patienten. Operation för att avlägsna testiklarna (testiklar) män - orkidektomi - görs med ett syfte: så snart som möjligt för att stoppa produktionen av testosteron genom testiklarna, vilket är den främsta orsaken till överskottet tillväxten av maligna prostataceller.

Terapeutisk undertryckande av testikelproduktivitet är inte alltid effektiv, så deras avlägsnande hos män är en av metoderna för att stoppa utvecklingen av prostatacancer. Så vad är kirurgisk kastration, och hur tar testiklar bort männen?

Hur det händer

Kirurgisk kastrering för prostatacancer är relativt enkel och tar i genomsnitt 20-25 minuter. Det utförs under epiduralanestesi, som består i blockaden av ryggradsnerven med ett bedövningsmedel, oftare med en 0,5% lösning av marcaine införd i epiduralrummet. Det börjar fungera på 15 minuter och varar två eller tre timmar, mer än tillräckligt. I vissa fall kan lokalbedövning användas, generell anestesi används sällan.

Då händer allt så här:

 1. Efter anestesi görs en skärning på skrotets hud och subkutan vävnad, cirka fem centimeter i storlek.
 2. Genom det är en testikel med en fröledning sliten ut.
 3. Då är ligamentet involverat i att sänka testisen sysat, bandagerat och dissekerat.

Operativa tekniker för att ta bort testiklar är flera. Några av dem är mer progressiva och ger den bästa kosmetiska effekten, vilket uppnås genom att bevara organets proteinhölje.

Castration av en patient med prostatacancer bör ha en tydlig motivering och vara endast frivillig. Patienten har rätt att välja och vara beredd på en sådan terapeutisk händelse. Uppdragsgivarens uppgift är att informera honom om ansvaret för att fatta beslutet, förklara önskan att ta bort testiklar i prostatacancer och att markera de möjliga konsekvenserna av att vägra operation.

Kirurgisk kastrering för prostatacancer kan vara delvis eller fullständig.

Direkta indikationer för kirurgisk borttagning av testiklarna är: prostatacancer och karcinom hos båda testiklarna. Den onkologiska processen måste bekräftas genom biopsi och histologisk undersökning.

På grundval av diagnostiska och laboratoriestudier bestäms volymen och taktiken för orchiektomi. Kirurgisk kastrering för prostatacancer kan vara:

 • Delvis eller ofullständig - vid vilken endast testiklarnas parenchyma avlägsnas utförs med prostatacancer.
 • Full - en man har båda äggen avlägsnats.

Vad är användningen av en skalpell: fördelarna och nackdelarna

Att göra en operation eller inte göra är frågan. Och det gäller absolut alla män som enligt vittnesbörd uppmanas att ta bort testiklarna. Det är inte lätt att bestämma om ett sådant förfarande, därför reflektioner om temat "Är det nödvändigt och vad som kommer hända efteråt?" Är alltid närvarande för alla.

Låt oss försöka förklara folkligt i vilka fall det är nödvändigt att göra en orkektomi och huruvida den ska vägras, och även vilka följder som kan förväntas efter borttagning av testiklar och vad är livet för män utan viktiga "manliga rekvisita".

Prostatacancerens särdrag är hormonell känslighet. Överdriven testosteron, ålder och genetisk predisposition - allt detta kan vid en tidpunkt "skjuta" ondartad degenerering av prostataceller och orsaka okontrollerad tillväxt.

Läkare har länge bevisats att i 90% av fallen med prostatacancer testosteron är generatorn av sjukdomen. Den konstanta utvecklingen av den förekommer i mänens testiklar, så deras borttagning är en effektiv terapeutisk åtgärd som tillåter att radikalt stoppa processen och öka risken för återhämtning.

Om du lägger all "FOR" och all "AGAINST" kirurgisk kastration i prostatacancer på skalorna, kommer den obestridliga fördelen att vara i riktning mot fördelarna med operationen. Radikalt avlägsnande av orsaken till sjukdomen ökar möjligheten till återhämtning och förlänger ofta väsentligt patientens livslängd. Vi noterar fördelarna med kirurgisk behandling av cancer och dess konsekvenser för det manliga könet.

"Pros" av operationen för att ta bort testiklar för prostatacancer:

 1. Syntesen av testosteronprovokatorn i prostatacancer reduceras kraftigt.
 2. Det gör det möjligt att sakta ner och helt stoppa tillväxten av cancerceller.
 3. Förbättrar patientens liv avsevärt.
 4. Kostnaden för kirurgisk behandling är billigare och effektivare än konservativ behandling.

Kastration av män leder till vissa förändringar i kroppen, vilket inte kan undvikas. Men med rätt rehabilitering och en viss psykologisk anpassning med detta kan du helt rätt leva och njuta av solen.

Kastrering av män leder till vissa förändringar i kroppen, för vilken rehabilitering kan vara nödvändig.

 • Liksom varje operation är det en stark stress för kroppen.
 • Ett allvarligt psykologiskt problem för de flesta män.
 • En kraftig minskning av testosteronkoncentrationen leder till förlust av muskelmassa och risk för fetma.
 • Emotionell labilitet, heta blinkar och andra "läckerheter" av herrarnas klimakterium.
 • Impotens och infertilitet.

Det bör noteras att i alla fall inte är avlägsnande av båda testiklarna möjligt, beroende på sjukdomsstadiet och lokalisering av processen kan kastrering vara ensidig.

Ansvarig händelse

Före operationen krävs en noggrann beredning av patienten, som innehåller ett antal standardkrav, som gör det möjligt att utesluta möjligheten till komplikationer under operationen för att på ett adekvat sätt bedöma graden av risk. På grundval av en omfattande diagnostisk undersökning bör en definitiv diagnos fastställas, vilket är orsaken till borttagandet av testiklar.

En anestesiolog bestämmer om en acceptabel form av anestesi för patienten. Före operationen tas allmänna blod- och urintester, biokemiska tester som utvärderar leverans och njurarnas arbetsförmåga, blodkoagulerbarhet och ett elektrokardiogram. En nödvändig undersökning före borttagning av testiklar i prostatacancer är lungfluorografi och undersökning för HIV-infektion, syfilis och hepatit C.

Viktigt! Operationsläkaren ska informeras om patientens inträde under den sista veckan före läkemedlets behandling. Detta är nödvändigt för att undvika förekomst av komplikationer vid alla stadier av kirurgisk behandling.

Liv utan testiklar

Efter borttagning av testiklar för prostatacancer är patienten fortfarande under en tid under övervakning av operatör och anestesiolog. Sedan överförs han till den postoperativa avdelningen, där patienten återhämtar sig. Den postoperativa perioden är mycket viktig för patienten. Vid denna tidpunkt kan det finnas oönskade komplikationer:

 1. Betydande och långvarig hypertermi.
 2. Smärta på platsen för det kirurgiska såret.
 3. Svullnad och purulent urladdning från sårytan.

För att utesluta sådana farliga komplikationer, efter varje operation ordnas antibakteriella preparat av ett brett spektrum, oftare i cephalosporinserierna. Avlägsnande av testiklar i prostata karcinom, liksom någon kirurgisk operation, har en viss risk för att utveckla sepsis. Undvikande av detta kommer att bidra till att rensa resultat av medicinska recept och strikt postoperativt regim.

Efter stabilisering avlägsnas mannen eller hänvisas till ytterligare onkologisk behandling. Prostatacancer är en allvarlig kronisk sjukdom, ibland är kastration inte tillräckligt. För att helt stoppa den maligna processen krävs en särskild kemoterapeutisk behandling eller strålbehandling.

Kirurgisk kastrering för prostatacancer med alla dess nackdelar har den största fördelen:

 • Snabbt, en och en halv dag efter operationen, minskar koncentrationen av testosteron och tillväxten av "dåliga" celler stannar.
 • Hjälper till att öka effektiviteten av kemoterapi och öka patientens chans att återhämta sig avsevärt.
 • Operationen har liten traumatisk karaktär och kräver liten tid för rehabilitering.

Borttagning av testiklarna - en påtvingad åtgärd som även om det inte har mycket trevliga konsekvenser, men har möjlighet att stoppa prostatacancer och ge hopp till patienten om inte en fullständig återhämtning - det kommer att kraftigt förlänga sitt liv, och det väl värt besväret.

Avlägsnande av testiklar hos män med prostatacancer

Avlägsnande av testiklar hos män med prostatacancer hjälper till att minska syntesen av huvudkönshormonet testosteron, och eliminerar därför den viktigaste faktorn för tumörtillväxt. Under operation kan både en och två testiklar (ensidig eller bilateral orchiektomi) avlägsnas.

De flesta testosteron träder in i blodet på grund av testiklarna. Efter borttagningen sänker de onkologiska processerna, vilket ger en snabb terapeutisk effekt: manifestationen av symtom, inklusive allvarlig smärta, minskar. Patienter upplever vanligtvis en märkbar förbättring efter 10 dagar, medan medicineringen tar flera månader.

Fördelar och nackdelar med att ta bort testiklar hos män med prostatacancer. Tekniken används ofta av läkare för att lindra patientens tillstånd. Före operationen måste dock alla positiva och negativa faktorer vägas.

 • snabbläkningseffekt
 • minimal risk för allvarliga komplikationer;
 • Förfarandet är tillgängligt på poliklinisk basis.
 • en uppsättning övervikt (upp till 8 kg);
 • gradvis utveckling av impotens
 • ökning av bröstkänslighet och ökning
 • förmodligen tidigt utseende av hormonresistent natur i den stora cancerprocessen i prostata;
 • snabb utmattning
 • framväxten och snabb utveckling av diabetes mellitus;
 • minskad sexuell lust (det är möjligt att kompensera för användning av hormonella droger);
 • Utseendet av osteoporos
 • Depressiv stämning, dess frekventa förändringar;
 • heta blixtar som uppstår som anfall
 • kränkning av kalciummetabolism
 • ateroskleros;
 • anemi.

Preliminär diagnos och beskrivning av proceduren för borttagande av testiklar i prostatacancer

För att säkerställa att operationen är nödvändig utser doktorn först en patient till undersökningen. Grundläggande diagnostiska metoder:

 • Allmänna och biokemiska analyser av blod, urin;
 • neoplasmbiopsi;
 • transrektal ultraljudsundersökning
 • ett blodprov för närvaron av cancermarkörer;
 • bröst- och benstrålningsröntgen för att identifiera avlägsna foci av sjukdomen;
 • dator eller magnetisk resonansavbildning;
 • Ultraljud av skrot och bukorgan.

Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi. Det finns två huvudsakliga sätt att genomföra resektion: radikal (inguinal) och genom pungen. Vid första snittet (5-7 cm) görs i ljumskområdet. Ta bort testiklarna, spermatkabeln och de regionala lymfkörtlarna genom det. Spridningen av den onkologiska processen sker primärt på lymfsystemet, varför resektion av sina noder är berättigad. Efter alla manipuleringar utför läkaren gräthärdningen av inguinalkanalen och ställer suturer.

Excisionen av körtlar genom pungen utförs genom att vrida dem. Metoden anses mindre traumatisk. Oftast är det relevant för avancerade former av onkologi som palliativa åtgärder. Återhämtning sker i en poliklinisk inställning. Vid denna tidpunkt är patienten förbjuden av tunga belastningar. Inom 2 veckor kan du inte besöka bastur, bad, solarium och ta bad, ha sex. Överträdelse av rekommendationerna kan leda till avvikelser i sömmarna.

Prognos efter operation, råd från läkare om vård

En särskiljande egenskap hos behandlingen är stabiliteten hos prolactinnivået (i motsats till hormonbehandling). Många negativa manifestationer, som vid användning av läkemedel, är uteslutna. Tekniken kombineras med strålningsbestrålning eller kemoterapi, medicinska åtgärder.

Signifikant förbättring av tillståndet noterades hos patienter med avancerade metastaser. Enligt statistiken ökar det kirurgiska ingreppet avsevärt chanserna för en fullständig återhämtning. I den första och andra etappen av onkologiutvecklingen sker stabil remission (mer än 5 år) i 90% av fallen, med den tredje - i 58%, 4 - 35%.

De viktigaste rekommendationerna i den postoperativa perioden.

 • Stödjande underkläder ska bäras.
 • Du måste observera personlig hygien.
 • För att avlägsna svullnaden gäller förkylningar.
 • Lätta fysiska övningar är också användbara.

I vilka fall är borttagning av testiklar för prostatacancer

Indikationer för bilateral orchiektomi är den spridda typen av neoplasma i kombination med intolerans mot hormonella läkemedel. Det kirurgiska tillvägagångssättet tillämpas och med åtföljande patologier, vars förlopp förvärras när hormonbalansen förändras. Metoden används vid omöjlighet av daglig injektion eller oral administrering av läkemedel.

Avlägsnande av testiklar i prostatacancer kan ersättas med läkemedelskastration. Den passerar med mindre känslomässig stress för män. Åtgärden syftar till att tillfälligt upphöra med testosteronproduktionen, 3 veckor efter starten av medicineringen. När läkemedlet avbryts återställs de sexuella funktionerna.

Allt om kirurgisk kastrering med prostatacancer

Kirurgisk kastrering eller avlägsnande av testiklarna är en av metoderna för kirurgisk behandling för prostatacancer hos män, som används vid ett visst stadium av sjukdomen.

Vad uppnår de genom operationen?

Dödligheten från prostatacancer upptar fortfarande en ledande ställning. Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede, då är sannolikheten för att bota är en mycket hög andel när det gäller avancerade stadier, sedan bromsa spridningen av maligna celler hjälper till att förfaranden som syftar till att undertrycka produktionen av testosteron.

Malaktig prostataformation uppstår som ett resultat av hormonell obalans hos män. Namnlösa: Ökningen av testosteron i blodet leder till utvecklingen av denna sjukdom. Detta hormon i en normal mängd stimulerar tillväxten av prostatakörteln, och med överflödet främjar utvecklingen av maligna celler. Det är bevisat att mer än 90% av prostatatumörer är hormonellt känsliga. Därför bekämpar vi dem att ladda, bekämpar vi sjukdomar.

Produktionen av testosteron förekommer i testiklarna, därför är en snabb minskning av produktiviteten ett av sätten att behandla prostatacancer. Kirurgisk borttagning av testiklar hos män (orchiektomi) bidrar till att stoppa produktionen av ett hormon som stimulerar tillväxten av maligna celler med 95 procent.

Effektiviteten av denna behandlingsmetod har bevisats av många studier. Om vi ​​tar hänsyn till den statistiska uppgifter, användning vid behandling av prostatacancer drog metod gör det möjligt att förlänga livet på patienten till 6,5 år, och orkidektomi ökar denna siffra till 7,5. Sådana resultat av studien publicerades i National Cancer Institutes tidskrift. Det bör noteras att kirurgisk ingrepp till en kostnad blir mycket billigare, vilket också är viktigt.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Genomföra en operation av orchiektomi med prostatakarcinom

Orkektomi är processen för kirurgisk borttagning av testiklar hos män med prostatacancer. Denna procedur är en integrerad del av hormonbehandling. Läkarna hittade ett direkt samband mellan utvecklingen av cancerceller och en förhöjd nivå av testetonet hos manliga hormoner. Castreringsförfarandet kan minska denna nivå och därigenom sakta progressionen av den maligna tumören.

Innehållet i artikeln

Indikation för operationen

Operativ ingrepp i form av kirurgisk kastrering i prostatacancer är indikerad för de urologiska patienter som har maligna tumörer i testiklarna. Denna metod används när det inte går att utföra dagliga injektioner eller oral hormonbehandling på grund av intolerans.

Oavsett svårighetsgraden av prostatakarcinom kan denna operation i hög grad underlätta människans liv och minska smärta. Den mest gynnsamma prognosen för orchiektomi är i de initiala I- eller II-stadierna, när en mikroskopisk tumör är närvarande. Efter avlägsnande av testiklar minskar testosterons tillväxt i dem och inhiberingen (nedbromsning) av den maligna tumören uppträder.

Castration hos patienter med stadium III-IV prostatacancer utförs också för att minska tillväxten av cancerceller. Men vid dessa skeden har operationen fler hinder och komplikationer av ledning, eftersom tumörens progression åtföljs av spridningen av metastaser som växer djupt in i vävnader och organ.

Den höga effekten av orchiektomi har visats i många kliniska studier. På grundval av medicinska data, kirurgi i utvecklingen av maligna tumörer i prostata gör det möjligt att förlänga livslängden på urologiska patienter under 7 år, och läkemedelsbehandling - 6 år.

Förberedande skede

Operativt ingripande vid behandling av prostatacancer utförs med syftet:

 • upptäckt av sjukdomsstadiet, prevalens
 • fullständig resektion av en malign tumör;
 • avlägsnande av tumörer i avlägsna organ
 • excision av resterande tumörberoende vävnader efter kemoterapi och orchiektomi.

Castration, liksom alla kirurgiska ingrepp, åtföljs av ett antal preliminära tester och medicinska förfaranden. För att fastställa den förväntade diagnosen föreskriver läkaren följande undersökningar av den urologiska patienten:

 1. Allmän analys av blod och urin.
 2. Biokemi av blod
 3. Analys för förekomsten av infektiösa, venerala sjukdomar.
 4. HIV-testning.
 5. Hjärtkropp för ett korrekt val av anestesi.
 6. TRUS (transrectal ultraljud) med samtidig biopsi.
 7. HERR
 8. Bröstkorgets radiografi och i vissa fall PET-CT för detektering av metastaser i avlägsna foci av ben.
 9. Forskning om förekomsten av oncomarkers.
 10. Ett blodprov för koagulationshastigheten.

Resultaten av de genomförda studierna hjälper läkaren att bestämma den urologiska patientens allmänna tillstånd, för att avslöja utvecklingsstadiet för den maligna tumören och för att bestämma omfattningen av det kirurgiska ingreppet. I händelse av att en specialist har tvivel skickas en man för ytterligare undersökningsförfaranden till läkare med en smal specialisering: en endokrinolog, en kardiolog. Orkektomi utförs endast under gynnsamma förhållanden efter eliminering av alla möjliga faktorer som hindrar operationen.

Läkemedel som tas av patienten före operation kan orsaka allvarliga biverkningar och negativt påverka hankroppen vid kastrering. Av denna anledning måste kirurgen känna till hela listan över droger som han avbryter en vecka före operationen. Den här gången räcker för att rensa kroppen av de toxiska effekterna av läkemedel. För att undvika komplikationer bör urologiska patienter inte äta, dricka vatten 8-9 timmar före operationen.

Typer och egenskaper hos orchiektomi

Det finns tre typer kirurgisk orchiektomi: enkel, subkapsulär och radikal (inguinal). De två första operationerna utförs med obligatorisk tillämpning av lokal eller epiduralanestesi, varaktigheten av orchiektomi är ungefär en halvtimme. Injektionsborttagningen av testiklarna utförs strikt under generell anestesi, blockerar medvetandet hos den urologiska patienten, och detta kirurgiska ingrepp varar från 1 till 2 timmar, beroende på mängden ingrepp.

Varför testiklar hos män med prostatacancer

Utvecklingen av cancer i prostata sker huvudsakligen hos äldre patienter. Oftast har tumören en hormonberoende typ. Stimulerande för tillväxten av cancerceller är manliga hormoner (i synnerhet testosteron) som produceras i testiklarna. När testiklar avlägsnas från män med prostatacancer - nästan alltid upphör tumören att utvecklas. Orchiectomy är det enda sättet att undvika de flesta hormonella effekterna.

För första gången utfördes en sådan operation 1941. Kirurgisk kastrering i prostatacancer var den enda behandlingsmetoden. I modern medicinsk praxis används den mycket mindre ofta. Anledningen till detta är följande:

 1. Koncentrationen av testosteron sjunker med endast 60%;
 2. Hos 30% av patienterna är tumören inte hormonberoende och operationen kommer inte att ge några resultat.
 3. Eftersom processen är irreversibel väljer de flesta patienter medicinbehandling.

I vilka situationer är kirurgi nödvändig?

Castration med prostatacancer har flera indikationer. Dessa inkluderar:

 • Ineffektivitet av hormonella droger;
 • De kan vara förbjudna för vissa patienter på grund av specifika bakgrundssjukdomar.
 • Patienten kan inte konsumera homo och bära injektionerna dagligen;
 • Behandling med andra typer av läkemedel är inte tillgänglig eller oacceptabel för en patient med spridd prostatacancer.

Vissa män reagerar starkt på sådana behandlingsmetoder och vill inte ligga ner under kniven. För dem är en alternativ metod möjlig - kastrering med läkemedel. Mängden testosteron i kroppen minskar om några veckor. Processen beror helt och hållet på huruvida patienten tar medicinen eller inte. Om han inte gör det - stabiliseras hormonmängden.

Orkektomi: Fördelar och nackdelar

Före varje patient är uppgiften att väga alla faktorer och göra det slutliga beslutet: "gör eller inte gör en operation för att ta bort testiklarna i prostatacancer." Betydande fördelar med insatsen kommer att vara:

 • Produktionen av testosteron, som katalyserar cancerprocesser, reduceras;
 • Utvecklingen av cancerceller är inhiberad eller till och med stoppad;
 • Människans liv är förlängt;
 • En sådan läkningsteknik vinner när det gäller att spara pengar och effektivitet.
 • Det finns praktiskt taget ingen risk för komplikationer.

Men det finns ett antal brister i sådan intervention. Dessa innefattar främst problem med hormonell bakgrund och maskulin hälsa:

 1. Intense stress;
 2. Offensiva mäns klimakteriet med alla symtom;
 3. % av muskelmassan minskar, mannen börjar få övervikt (eftersom lite testosteron);
 4. Impotens utvecklas;
 5. infertilitet;
 6. osteoporos;
 7. Minskad libido;
 8. Störning av hormonbalansen;
 9. Depression och andra psykiatriska störningar;
 10. Risken för diabetes;
 11. Sällan: anemi, artrokleros, gynekomasti.
 12. Operation med avancerade cancerfaser kan inte stoppa processen.

Trots den imponerande listan av brister, är de flesta läkare fortfarande för orchiektomi, eftersom det i hög grad minimerar de allvarliga konsekvenserna av prostatacancer. För att rätta till hormonhalten och alla konsekvenser av denna obalans hjälper till med beredningar av hormonspektret.

Cancerceller kan vänja sig vid det faktum att det inte finns några hormoner, och kommer att fortsätta sin utveckling. Män som redan har metastaserat kan leva 3 till 5 år. Om cancer inte har spridit sig utanför bäckenområdet finns det en mycket bättre chans till en positiv prognos. Endast 41% av män med cancer som hittades i början kan leva längre än 10 år (stabil remission).

Om att summera är det definitivt bättre att ta bort testiklar i prostatacancer. Även med hänsyn till risken för kirurgi ökar risken för återhämtning.

I storleksordningen

Läkare kommer inte att utföra operationen om det finns någon chans att rädda den manliga sexuella funktionen. Därför utförs ett antal diagnostiska åtgärder före ingreppet:

 • Biokemi av urin och blod;
 • Den drabbade vävnaden ligger på en biopsi;
 • Ultraljud genom anusen;
 • Blod på markörer av onkologisk typ;
 • Roentgen av organ och ben i båren (för att identifiera eventuella avlägsna foci av cancer);
 • MR eller computertomografi;
 • Ultraljud av innehållet i bukhinnan och pungen.

Operationen kan utföras under full eller lokalbedövning, vilken utförs genom införande av en 0,5% lösning av marcain. Flera typer av resektion kan göras:

 • Radical. Ett 5-7 cm snitt görs i ljumskområdet. Lokala lymfkörtlar skärs (eftersom cancer ofta sprider sig över dem), ett par spermatiska sladdar och testiklar själva. Sedan är inguinskanalen förstärkt och lederna appliceras slutligen.
 • Testikelcancer. Avlägsnandet av gonaderna är en vridningsteknik. Spermatkabeln är vridad, varefter alla samma organ tas bort som i den radikala metoden. Denna resektionsmetod används huvudsakligen med avancerade former av sjukdomen. OBS! Efter operationen kan patienten inte gå till bastun, solarium och bastu i ungefär en månad.

Exition av vilken typ som helst görs ungefär en halvtimme. För varje ytterligare ligament avlägsnas, vilket sänker testikeln.

Hur återställer man?

Vanligtvis släpps män hem nästa dag efter kastration med prostatacancer. Patienten i början kan vara orolig för puffiness, smärta och domningar i ljumskområdet. För att eliminera sådana obehagliga symptom ordinerar läkaren smärtstillande läkemedel. Svullnad och smärta hjälper väl att ta bort den lokala komprimeringen. För att göra det enkelt: sätt isen i en handduk och applicera den på ljumskområdet.

En socka med en särskild scrotalbandage rekommenderas under 1 postoperativ vecka. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vilken typ av byxor som används. Deras snitt ska vara tillräckligt bred, tyget får inte gnugga ljumskområdet. Samtidigt kan patienten inte bära tungt och engagera sig i intensivt fysiskt arbete. Sexuella handlingar är också förbjudna. En liten fysisk belastning och frekventa promenader är tillåtna.

En man behöver ta hand om sömmen, för att genomföra desinfektion. Det är bättre att du inte gör förband själv och överlåter detta till en specialist. Badning är bättre under duschen, använd tvättmedel med ett neutralt pH-värde.

Under den postoperativa perioden kan finnas vissa komplikationer: infektion, blödning, andningsproblem och hjärta, blodproppar i djupa vener. Patienten ska omedelbart kontakta specialisten om den finns:

 1. Lösa leder;
 2. Svår smärta
 3. Pus i sömmarna;
 4. Obehaglig lukt från den opererade platsen;
 5. Värme och frossa.

Sådana tecken indikerar ofta utvecklingen av en infektion, som, om den inte behandlas ordentligt, kan utvecklas och orsaka negativa konsekvenser. Ju tidigare patienten rapporterar detta, desto snabbare och effektiv blir hjälpen.

Drift för borttagning av testiklar hos män: indikationer, förberedelse och rehabilitering

Operationen för fullständigt avlägsnande av testikeln kallas orchiektomi. Det indikeras för organets nekros, dess skador och maligna neoplasmer. Avlägsnande av testiklar hos män utförs endast på strikta indikationer, eftersom efter operationen uppstår irreversibla förändringar i kroppen. Detta beror på infertilitet och endokrina störningar. Cancer i testikel eller prostata är den vanligaste orsaken till testikulär amputation. Hela saken är i princip radikal, vilken observeras vid operation för kirurgisk behandling av tumörer (alla organ som på något sätt är relaterade till malign neoplasm) avlägsnas.

Orsakerna och konsekvenserna av borttagande av testiklar hos män

Även om testiklarna och inte är ett viktigt organ för livsstöd, är de nödvändiga för att upprätthålla den hormonella bakgrunden och utföra en reproduktiv funktion. Amputering av testiklarna orsakar irreversibla förändringar i det endokrina systemet och leder till irreversibel infertilitet. Hos unga män leder borttagning av testiklar till svårt psykiskt obehag.

Manliga testiklar amputeras endast i det fall då alla andra medicinska åtgärder inte ger den korrekta effekten, så bilateral borttagning av testiklar är den enda chansen att bevara patientens hälsa och liv. Direkt bevis för kastration:

 • testikeln eller testiklarna ska avlägsnas vid allvarlig organtrauma (separation från ledningen, brott, krossning);
 • farliga infektioner (tuberkulos eller ospecifik orchitis, organs abscess)
 • Atikel av testikeln på grund av dess icke-dislokation, varicocele, skada eller operationer på skrotumet;
 • Det är nödvändigt att ta bort testiklar hos män med prostatacancer, andra scrotala strukturer och i närvaro av hormonproducerande tumörer;
 • En annan orsak till operationen är organets vridning med dess efterföljande nekros;
 • Orkektomi utförs på friska organ under en könsbytesoperation.

I vilka fall föreskrivs operationen?

Operationen för att ta bort testiklarna hos män utförs oftare av äldre patienter som är benägen för testikelcancer, prostatakörteln eller är ofta sjuka med nonspecifika orkidéer. Eftersom prostatacancer är den vanligaste onkologiska patologin hos den manliga befolkningen, är kirurgi oftast ordinerad i denna sjukdom.

Kontraindikation för fullständigt borttagande av testiklar är möjligheten till konservativ behandling och bevarande av organet. Detta gäller emellertid inte för sexbytesoperationer. Kirurgiska ingrepp är kontraindicerade hos patienter med dekompenserade sjukdomar i svår form - patologier i lever-, lung-, hjärt-, hemostas-störningar, vilket kan leda till omfattande blödningar samt infektionssjukdomar.

Viktigt! I närvaro av akut inflammation utsätts operationen tills fullständig eliminering av inflammatorisk process.

Förberedelser för en operation

Drift på testiklar hos män utförs endast efter noggrann förberedelse av patienten. Han måste genomgå följande undersökningar:

 1. För de standardprocedurer som utförs före ett kirurgiskt ingrepp är det nödvändigt att relatera:
  • blodbiokemi;
  • urinanalys;
  • lungröntgen;
  • kardiogram;
  • en studie om hepatit och HIV;
  • koagulation.
 1. En studie för dolda sexuella infektioner är obligatorisk (för denna analys tas ett smet från urinröret).
 2. För att klargöra organets och testikelfunktionens anatomi görs ultraljud och testosteronkoncentrationen i den manliga kroppen utvärderas.

I närvaro av samtidiga patologier, vanligare hos äldre patienter krävs ett samråd med specialister (urolog, terapeut, kardiolog, endokrinolog). Med maligna tumörer i testikeln, prostata och andra reproduktionsorgan, utförs behandling och undersökning av en onkolog.

Viktigt! Före en orkektomi för cancer före operation, föreskriva bestrålning eller kemoterapi kurser. De tillåter en liten minskning av tumörvolymen och underlättar kirurgens arbete.

Om bilateral orchiektomi görs om könsförändring indikeras ett preliminärt samråd med en sexolog, en psykiater, en urolog och andrologist. Före den bilaterala operationen för en ung man, rekommenderas han att besöka en reproduktiv hälsoexpert att överlämna och lagra det genetiska materialet. Fryst seminalvätska är användbart i IVF (artificiell insemination).

På kvällen före operationen för att ta bort testiklarna från patientens skrot, rakas håret bort. Att äta är tillåtet senast 6 timmar före operationen, och drycken stoppas 2 timmar före operationen.

bärande orkidektomi

Avlägsnande av testiklar hos män med cancer och andra patologier är ensidig och tvåsidig. Operationsmetoden beror på indikationerna och omfattningen av det kirurgiska ingreppet. Proceduren för att ta bort testikeln tar ungefär 1 timme. Den utförs vanligtvis under allmänbedövning, men i vissa fall används lokalbedövning eller epidural analgesi.

 • avlägsnandet utförs tillsammans med orgeln och dess navelrock;
 • ett appendage tar inte bort
 • Det mest försiktiga alternativet är borttagningen av organets testikelvävnad med bevarande av epididymis och epididymis.

Under operationen ligger patienten på ryggen, hans penis är fast i magen. Efter behandling av skrotet med ett antiseptiskt medel görs ett snitt (ca 10 cm långt). Det utförs av en scrotal sutur. Orkektomi med prostatacancer utförs med inguinal tillgång och öppning av spermatkabeln.

Om indikationen för operationen inte var cancer, utförs borttagningen genom snittet i pungen. Genom det tas ett ägg med ett appendage bort och ett förband av spermatkabeln görs. Om endast testikelvävnad avlägsnas, bildar kirurgen från det bevarade magehöljet en oval form som en testikel. Efter vävnaden sutureras.

Viktigt! Avrinningen är etablerad endast vid en operation för en abscess, en orchitis eller en scrofulous fistel.

Om operationen utförs för cancer, ska alla scrotumvävnader avlägsnas. Genom en snitt i ljummen extraherar kirurgen testikeln, appendagen och sladden. Mot bakgrund av fullständigt avlägsnande av vävnader erbjuds patienten proteser efter operationen, som ibland fördröjas tills inflammationen elimineras.

Eventuella komplikationer

De vanligaste komplikationerna är:

 • sårning av såret;
 • blödning;
 • återfall av cancer på grund av ofullständigt avlägsnande av maligna celler.

Vid bilateral kastrering observeras följande konsekvenser:

 • irreversibel infertilitet
 • hormonell obalans, vilket leder till mastalgi, fetma, svettningar, humörförändringar, torr hud, utseende av streckmärken och snabb utmattning.
 • Hudöverdrag i ljumsk och skrotområdet blir känsliga;
 • Det finns en minskning av sexuell lust;
 • ökad risk för osteoporos och diabetes.

Efter bilateral borttagning av testiklar upplever män psykisk obehag och faller i depression, så ibland behöver en psykoterapeut hjälp.

Rehabiliteringsperiod

Rehabilitering efter en orchiektomi hos majoriteten av patienterna går ganska säkert. Suturer avlägsnas ungefär den sjunde eller tionde dagen, under vilken såret behandlas med ett antiseptiskt medel. Med syftet att förhindra hematom och blödning återförbandas kärlen under operationen. För att förhindra utvecklingen av en sårinfektion, föreskrivs antibiotika, speciellt om en orchiektomi utförs för en ospecifik inflammation i organet. Det kirurgiska fältet och sömmen behandlas noggrant. Efter operationen är genitalernas hygien obligatorisk.

Med allvarlig smärta i sutur- och skrotområdet är patienten ordinerad smärtstillande läkemedel. För att eliminera obehag och svullnad i pungen appliceras is. Hygieniska procedurer i form av tvättmedel med tvållösning är tillåtna nästa dag efter operationen.

Värt att veta! I unilateral orchiectomy observeras infertilitet och hormonella störningar, eftersom alla funktioner tas av den överlevande testikeln. Det producerar hormoner i en dubbel volym och säkerställer mognad av spermatozoa.

För att jämföra bristen på könshormoner med bilateral orchiektomi, föreskrivs en man hormonell läkemedel. De är dock kontraindicerade efter avlägsnande av hormonproducerande tumörer.

Svullnad i skrot och ömhet kvarstår en vecka efter operationen och minskar gradvis vid slutet av den andra veckan. Under tre veckor är det viktigt att undvika sexuell kontakt och lyftande vikter. Förbjuden att gå till bastun, bastu, gym, vattenprocedurer i badrummet (du kan ta en dusch). Hygieniska procedurer i ljummen och pungen utförs minst tre gånger om dagen. Ingginalt bandage används för att förhindra divergens av suturer.