Huvud
Behandling

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.

Vilka typer av operationer utförs med prostata sjukdomar?

Oftast behandlas prostatacancer, som prostatit, med konservativa metoder, inklusive medicinsk och laserbehandling, akupunktur och massage. Dessa metoder är effektiva förutsatt att patienten uppfyller alla rekommendationer från urologen. Operationen med prostatit utförs i frånvaro av resultat från appliceringen av det huvudsakliga terapeutiska komplexet, såväl som med abscess av prostatakörteln. Kirurgisk ingrepp indikeras vid utvecklingen av inflammatoriska processer i det lilla bäckenet, utseendet av ett purulent fokus i endotalen, närvaron av hyperplasi och en tumör. Operationen kan göras på prostata och när det finns en allvarlig inskränkning i urinröret som leder till en fördröjning i urinen.

Behandling av inflammation i prostata

Kirurgisk behandling av prostatit, åtföljd av en purulent inflammatorisk process, innefattar öppning och efterföljande dränering av fokuset, vilket utförs med hjälp av ett speciellt rör som sätts in i snittet. Om den inflammatoriska processen åtföljs av uretrit, tar kirurgen bort strikten och expanderar urinväggen.

Operativ behandling indikeras vid utveckling av sklerosering. I denna situation utförs partiell borttagning av de förändrade vävnaderna med användning av endoskopisk metod. Om komplikationen av prostatit är fimos, genomförs omskärningen med hjälp av cirkulärmetoden. Ofta hos män efter en sådan operation minskas känslornas ljusstyrka under samlaget betydligt. Med inflammation i de partiella vesiklarna, dissekerar kirurgen piggar och återställer deras patency.

Oftast är kirurgi indikerad för kroniska, försummade prostata sjukdomar, där risken för allvarliga konsekvenser ökar betydligt.

Långsam trängsel i körteln är farlig eftersom det kan prova cancer.

Operativa metoder

Operationen på prostata körs ut genom olika metoder, långt från var och en det innebär ett allvarligt kirurgiskt ingrepp som involverar vävnadssnitt och en lång rehabiliteringsperiod.

Hittills använde man ofta minimalt invasiv manipulation, genom små punkter i inguinalområdet eller genom att införa instrumentet genom urinväggen.

Det finns följande typer av operationer:

 1. TUR (transuretral resektion). Avlägsnande av delen av prostatakörteln sker med hjälp av ett resektoskop, vilket är ett rör med en slinga, som sätts in i prostata genom urinväggen. Denna typ av operation är indicerad för patienter som har en prostatavolym på högst 80 kubikmeter. Operationen utförs med renal dysfunktion, vilket ofta är en kontraindikation för andra typer av kirurgisk behandling.

Kontraindikationer för många typer av kirurgisk behandling är olika störningar av blodkoagulerbarhet.

För närvarande finns det nya metoder som involverar användning av laserteknik, vilket gör att du kan ingripa utan allvarlig blodförlust. Alla vävnader omedelbart cauterized under manipulation, vilket förhindrar negativa konsekvenser.

Postoperativ rehabilitering

Med den avancerade formen av prostata sjukdom är rehabilitering efter operation ganska svår. Ofta upptäcker patienten under denna period blod i urinen, problem med urinering. Risken för infektiösa komplikationer är stor.

Alla dessa konsekvenser är tillfälliga, och inom en månad återställs kroppen. Hematuri kan inträffa 1-2 veckor efter att ha lämnat sjukhuset. Detta beror på utseendet på en skorpa på interventionsområdet, vars frigöring leder till en liten blödning.

Komplikation efter fullständig resektion av prostatan kan vara en urin kanal stenos, vilken vägg således sammansmält. Detta tillstånd är farligt, eftersom patienten bryter mot urinflödet, vilket leder till inflammation och dysfunktion av njurarna, urinblåsan, utvecklingen av berusning. Allt detta kan leda till ett dödligt utfall om kirurgisk behandling inte utförs i rätt tid.

Vid snitt och transuretral resektion kan retrograd utlösning förekomma, i vilken sperma kastas i blåsan. I detta tillstånd uppträder urininkontinens också. Alla dessa konsekvenser kan botas med snabb upptäckt.

Allmänna rekommendationer

Varje patient som genomgått operation bör följa följande rekommendationer:

 1. Vid utnämningen av den behandlande läkaren för att genomföra en kurs av antibakteriell terapi.

I de tidiga dagarna används en kateter för att tömma urinen. Detta är nödvändigt för effektivt avlägsnande av blodproppar och annan vätska. Om denna regel inte observeras och kateteret ignoreras kan urinkanalen täppa till, vilket leder till akut urinretention och ökad förgiftning, livshotande. I detta fall krävs kirurgisk behandling som syftar till att expandera urinväggen.

Behandling med hjälp av kirurgi utförs endast med prostatit i extrema fall då läkemedel och andra behandlingar var ineffektiva. Före en kirurgisk operation måste patienten passera alla tester, genomgå en ultraljudsundersökning, ett kardiogram. Den typ av manipulation som väljs av urologen och samordnas med kirurgen.

Efter operationen måste patienten följa alla rekommendationer, vilket hjälper till att förhindra komplikationer och påskynda återhämtningen.

Det är viktigt att komma ihåg att människors hälsa bör kontrolleras årligen. Om mer frekvent övervakning är nödvändig måste urologen genomgå en studie med en frekvens som rekommenderas av läkaren. Tidigare upptäckt av förändringar i genitourinärområdet möjliggör effektivare terapi. Glöm inte att hypodynami, hypotermi och obehandlade kroniska sjukdomar hos andra organ kan påverka prostatens hälsa negativt.

Om hur transuretral resektion av prostata adenom utförs kommer du att lära av följande video:

Operationer på prostatakörteln

Med olika sjukdomar i prostata baseras behandlingen först på läkemedelseffekten på den patologiska processen. Om det inte är möjligt att uppnå en positiv effekt, visar det sig att utföra operationer på prostatakörteln.

Kirurgisk ingrepp gör det möjligt att eliminera organs ändrade struktur eller helt avlägsna det drabbade organet för att undvika komplikationer och dödsfall. Kirurgiska ingrepp kan kombineras med läkemedelsbehandling i svåra skeden av sjukdomen, för bättre resultat och snabb återhämtning.

Operationen på prostatakörteln, beroende på scenen, lokalisering och distribution av processen, kan vara terapeutisk, radikal och palliativ.

Den sista typen av kirurgisk ingrepp används för att eliminera symtom som stör patienten, men botar inte sjukdomen eftersom sjukdomen är vanligtvis irreversibel (t.ex. cancer i det sista steget).

Vad är adenomektomi?

Med ålder, huvudsakligen efter 60 år, utvecklas prostatakörteln i volymer, hos många män utvecklas godartad hyperplasi. I sådana fall krävs prostatakirurgi med avlägsnande av adenom. Denna typ av kirurgisk behandling kallas adenomektomi.

Det finns flera typer av adenomektomi:

 1. Dvuhmomentnaya transvesical eller transvezikalnaya operation (en öppen operation där buken öppnas och avlägsnas adenom, med det ytterligare etablering av katetern och dräneringsröret).
 2. Samtidig transkirurgisk adenomektomi (denna operation innebär att suturera prostata med ytterligare suturering).
 3. Transuretral resektion av prostata (TUR) är en endoskopisk metod, där ett speciellt instrument sätts in i urinblåsan som avlägsnar ohälsosamma områden i prostatakörteln. Med denna typ av operation kan du undvika externa snitt och långvarig vistelse på ett sjukhus.

Utan att misslyckas utförs varje operation på prostata först efter en preliminär undersökning, nämligen:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • biokemiskt blodprov;
 • analyser för hepatit, venerala sjukdomar och aids;
 • EKG;
 • Ultraljud av bäckenorganen.

Allt detta är nödvändigt för en preliminär förutsägelse av möjliga komplikationer, återhämtningsperioden.

Dagen före operationen utförs antibiotikabehandling för förebyggande ändamål för att förhindra fastsättning av smittsamma medel.

Det måste komma ihåg att efter operationen av prostata kan ett antal komplikationer uppstå, till exempel:

 • blåsans trauma
 • utveckling av infektiös inflammation
 • bildning av urinrörsträngning;
 • retrograd ejakulation;
 • impotens;
 • kränkning av blodets rheologiska egenskaper, med vidare bildning av tromboser;
 • dysuriska manifestationer (brott mot urinering).

Avlägsnande av prostata

Radikal operation av prostata kallas prostatektomi. Denna typ av kirurgi används i närvaro av maligna neoplasmer (cancer), som inte är mottagliga för konservativ behandling och är fyllda med ett allvarligt resultat.

I hjärtat av prostatektomi är det fullständiga avlägsnandet av körteln med angränsande vävnader, såväl som sällsynta vesiklar och bäckens lymfkörtlar.

Det finns två huvudsakliga tekniska metoder:

 • Prostatektomi med retropubisk åtkomst (snitt i underlivet);
 • prostatektomi med perineal åtkomst (ett snitt görs mellan skrot och rektum);
 • laparoskopisk prostatektomi (den nyaste och förbättrade metoden för kirurgisk behandling, där en kamera och nödvändiga instrument införs genom små snitt).

Det stationära läget under den postoperativa perioden är från 1 till 3 veckor. En kateter placeras i blåsan under en längre period. Den största och irreversibla komplikationen av prostatektomi är impotens och infertilitet.

Kirurgisk behandling av inflammation

Det är känt att inflammation i prostatakörteln (prostatit) behandlas klassiskt i samband med antibiotikabehandling och hjälptekniker. Men med processen kroniskhet, suppuration, phimosis, smalning av urinröret, skleros av prostata indikeras kirurgiskt ingripande.

Operationen av prostatit med suppuration innebär dränering av abscessen med en endoskopisk metod. Ett speciellt rör sätts in genom urinröret och en punktering av suppurationsstället görs under kontroll av bildskärmen.

Om uretrit har gått ihop med inflammation i prostatakörteln, så är kirurgi indikerat för att avlägsna strängarna och förstora urinröret.

Operation med prostatit med en uttalad sklerotisk process innebär partiell resektion av den drabbade vävnaden genom endoskopisk metod.

I närvaro av sådana komplikationer som phimosis utförs kirurgisk ingrepp av omskärelse, i vilken förhuden är skuren cirkulärt. Komplikation av denna operation kan vara en minskning av penisens känslighet.

Inflammation av prostatakörteln med samtidig inflammation i de partiella vesiklarna kräver kirurgisk behandling för att avlägsna vidhäftningar och återställa patensen i sina sekret.

I allmänhet kräver kirurgisk ingrepp kroniska, försummade former av prostatit, som har stor risk för komplikationer och onkologi.

Man måste komma ihåg att varje operation har sina egna indikationer och kontraindikationer, komplikationer och biverkningar. Därför är det bättre att behandla sjukdomen i tidiga skeden med konservativa metoder, men under inga omständigheter ska man glömma effektiviteten och relevansen av den kirurgiska behandlingsmetoden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Kirurgi för prostatit. Är det möjligt att undvika?

Varannan man i åldern 40 år vände sig till doktorn med klagomål om smärta i perineum. Senare behandling gör behandlingen komplicerad och tidskrävande. Komplicerad prostatit, kirurgi - denna utveckling kan undvikas genom att kontakta läkaren i god tid.

Inflammation av prostatakörteln är huvudsakligen smittsam i naturen, ofta utan att manifestera sig som uppenbara symptom.

Behandling av kronisk prostatit, belastad med samtidiga sjukdomar i bäckenorganen, kommer i vissa fall kräva komplexa ingrepp.

Hej på anslutningen Alexander Burusov - expert på herrklubben "Viva Man". Idag kommer vi att prata om den kirurgiska behandlingen av prostatit.

Prostata, dess funktioner

Prostata är ett exklusivt manligt organ som ligger i ett litet bäcken ovanför urinblåsan. Fysiologiskt är det en körtel som väger 20-50 gram och liknar en kastanjefrukt i struktur. För varje man är formen på orgeln och dess densitet individuell

Prostatens huvudfunktion är att utveckla en hemlighet som är nödvändig för bevarande och näring av spermier.

Närheten av kroppen och urinvägarna bestämmer deras ömsesidiga påverkan - med inflammation i kropps sväller, att sätta tryck på blåsan och returvägen av urin, vilket orsakar frekventa önskningar i en toalett.

Prostata påverkar:

 • reproduktionskapacitet hos organismen
 • erektion;
 • hormonell reglering
 • immunförsvar
 • nervsystemet
 • kvaliteten på utlösningen.

Med den minsta kränkningen av mannkroppens funktioner svarar kroppen snabbt på förändringar, vilket leder till mer vanliga störningar. Omfattande blodförsörjningssystemet, ett stort antal nervändar, närheten till organ i urogenitala systemet - orsakar smärta i mellangården och svanskotan med prostatit.

De viktigaste är de två prostatazonerna - laterala och grundläggande.

Med rektal palpation känns en lateral zon lätt. Enligt forskning registreras 2/3 av alla cancerformer här.

Orsaker till inflammation i kroppen

Faktorer av ett direkt eller indirekt tillstånd för involvering av prostata och dess inflammation är:

 • ett sätt att leva som främjar stagnation av blod i kroppen - förare, kontorsanställda;
 • inflammation i bäckenorganen;
 • konstant nervspänning;
 • hypotermi;
 • åldersrelaterade förändringar i körteln;
 • alkoholmissbruk
 • undernäring, fetma
 • oregelbundet sexliv;
 • frekvent förändring av de sexuella partnerna;
 • de överförda venerala sjukdomarna i anamnesen.

En försvagad organism kan inte motstå effekterna av smittsamma medel, inflammation uppträder. Den sjuka körteln sväller och växer i storlek.

Provokatorer av inflammation är:

 • svampar;
 • virus;
 • bakterier;

faller in i kroppen från utsidan av urinröret och anus eller åtskilda av en blodström. Normalt har prostatens hemlighet antibakteriella egenskaper, så för inflammation är det nödvändigt att kombinera flera faktorer.

Prostatit, som tidigare ansågs vara en sjukdom hos män efter 50 år, diagnostiseras nu hos unga män i åldern 30-35 år.

Sjukdomen är beroende av personens sexuella status. Hos unga aktiva män detekteras den akuta formen oftare.

För människor efter 55 års ålder är den vanligaste patologin:

 • kronisk prostatit;
 • godartad utvidgning av körteln eller adenom;
 • cancer tillväxt.

Symtom och former av prostatit

De första tecknen på prostata sjukdom är förknippade med nedsatt urinering och smärta i perineum.

Om det noteras:

 • trög ström av urin;
 • svår svår urinering
 • processen sträcker sig i tid;
 • konstant uppmanar till tömning på natten;
 • känna fullblåsan

borde vara omedelbart kontakta en läkare. Dessa symtom indikerar en patologisk process, men mer noggranna studier behövs för att noggrant diagnostisera.

Prostatit kan uppenbaras i:

 • akut form;
 • ha en kronisk kurs

Den akuta formen orsakas alltid av infektion och skiljer sig åt:

 • plötslig början av sjukdomen
 • smärta i ljummen och anus, sacrum;
 • störningar i urinavskiljningen;
 • Separationen av pus från urinröret i vissa fall.

Om läkaren inte kontaktar läkaren i tid, kan han eller hon utvecklas till a kronisk form.

Sådan patologi orsakar mycket kontrovers, det finns ingen klar definition av orsaken som orsakar sjukdomen.

Det anses vara ett komplex av sjukdomar som uppenbarar sig:

 • urinering problem;
 • konstanta trubbiga smärtor i perineum;
 • smärta i perineum och anus
 • en känsla av svaghet, depression, irritation
 • minskad sexuell funktion
 • en minskning av den hormonella bakgrunden;
 • förtryck av sexuell funktion
 • urladdning ur urinröret.

Kronisk prostatit diagnostiseras på grundval av analytiska studier av urin och blod, en hemlighet i prostata. Rektal undersökning gör det möjligt att bestämma konditionens tillstånd. För ytterligare forskning används hårdmetodforskningsmetoder.

Med denna form av sjukdomen irriterar inflammation i körteln blåsan och urinröret, vilket framkallar konstant uppmaningar, vilket drastiskt minskar levnadsstandarden. Temperaturen stiger inte till över 37,5 grader Celsius.

Behandling av kronisk prostatit kräver noggrann diagnos från läkaren, utvecklingen av effektiv behandling. Från patienten - följ noga läkarens recept. I avancerade och komplicerade fall krävs kirurgisk behandling av effekterna av inflammation.

Komplikationer är:

 • inflammation i blåsan och njurarna;
 • vesikulit, inflammation i testiklarna;
 • prolapse av prostatakörteln;
 • maligna neoplasmer.

Indikationer för kirurgiska ingrepp

Den viktigaste metoden som används nu är konservativ behandling prostatit utan kirurgi med användning av:

 • läkemedel - antibiotika, antimikrobiella medel, antispasmodika, analgetika, alfa-blockerare;
 • medel örtmedicin;
 • metoder för fysioterapi
 • rektal massage i prostata.

Obligatoriskt för att bota en patient är:

 • livsstil förändring;
 • applicering av diet;
 • vägran från att röka och alkohol.

Operationen för att ta bort prostatavävnad används i extrema fall, om det inte finns något sätt att förbättra patientens levnadsstandard.

Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • adenom av prostata;
 • abscesser eller purulenta foci i prostata
 • smalning av urinröret
 • retention av urin;
 • svullnad i körteln;
 • blödning av urinröret
 • urinröret överlappar
 • skleros av prostata;
 • spontan separation av urin.

Interventioner kan vara:

 • konventionell;
 • sparsam eller minimalt invasiv.

Kontraindikationer för kirurgisk behandling är:

 • Förloppet av akuta skeden av inflammatoriska processer;
 • närvaro av en ARVI och ARI hos en patient
 • medelstora och allvarliga kardiovaskulära patologier;
 • allvarlig pulmonell patologi och astma
 • skador i sköldkörteln;
 • diabetes;
 • avancerad ålder av patienter
 • sjukdomar som kränker blodets koagulerbarhet
 • Använd som viktiga läkemedel som utspätt blod.
 • svår njur- och leverinsufficiens
 • nervsjukdomar.

Grundläggande typer av verksamheter

Drift av en prostatit hos män passerar eller sker med fullständig eller partiell excision av prostata.

Före operationen fullständig undersökning patient med:

 • ett blodprov av den allmänna, utvecklade;
 • Urinforskning (inklusive bakteriologisk kultur);
 • forskning av prostatsekretion, inklusive cancermarkörer;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • om det behövs - tomografi.

Operationen för att ta bort prostata utförs på traditionellt sätt med användning av allmänbedövning. Det finns flera sätt att ingripa, det beror på vilken typ av komplikation.

För att underlätta tillståndet dissekerar kirurgen organet, de kärl som är lämpliga för det separeras. Sädvesiklar och närmaste lymfkörtlar ska avlägsnas. Kirurgen ger tillgång till orgel genom perineum, såret sutureras med 7-10 sömmar, som avlägsnas efter en vecka.

Drift av prostatit hos män kan utföras genom bukhålan med öppningen av urinblåsan. Det utförs vid beräknad prostatit med behovet av att ta bort stenar i blåsan. Operationen är svår för både kirurgen och patienten, under operationens gång finns det en signifikant blodförlust.

En kateter används för postoperativ dränering och sköljning av blåsan. Konsekvenserna av patientens ingrepp känns i upp till 4 månader - så mycket som rehabiliteringsperioden varar.

Kirurgi för att ta bort prostata kan utföras med en mild metod (minimalt invasiv).

Kärnan i operationen är användningen av hårdvaruverktyg:

 • endoskop, kamerabelyst och manipulator.
 • speciella kirurgiska anordningar.

Manipulation med sparsam intervention utförs av en specialutbildad kirurg. För att göra detta görs flera punkter i bukväggen för att införa enheterna.

Läkaren manipulerar instrumenten och ser operationen på bildskärmen. Operationen varar upp till 2 timmar, i slutet avlägsnas instrumenten, sömmen läggs på punkteringsplatsen. Rehabiliteringsperioden varar upp till två dagar beroende på patientens tillstånd.

Delvis borttagning (resektion) hos män som använder en manipulator utförs vid överlappande urinflöde med en förstorad prostata.

För operationen åtar sig läkaren följande:

Ett resektoskop utförs genom urinröret, så att du kan se prostata på bildskärmen och manipulera överflödig vävnad. Genom flödet av fluid genom instrumentet för operationen avlägsnas den skurna vävnaden. Behandlingens varaktighet är upp till 60 minuter.

För att säkerställa läkning av 3-4 dagar går urinflödet genom katetern. Den postoperativa perioden är upp till en vecka. Fullständig restaurering av funktioner - upp till tre månader.

Med hjälp av en invasiv transuretralteknik skärs blåsans hals ut vid kronisk inflammation och överlappning av urinflödet. Används för relativt liten proliferation av prostata.

Operationer för att ta bort prostata eller en del av det görs med hjälp av laserutrustning - de är indicerade för patienter med koagulationssjukdomar Behandling av prostatit med en laser kan minska patientens återhämtningstid till 2 dagar. Sådana operationer är nästan blodlösa - om det är korrekt utfört är risken för blödning endast 20%.

Den mest innovativa metoden för korrigering av organs storlek är sätt att förstöra. Elektroden placeras i patientens urinrör. Den andra - på sakrummet, som passerar strömmen genom dem, justerar organets volym.

Postoperativ period

Omedelbart efter operationen observeras obekväma förhållanden som orsakas av läkningsprocessen.

Dessa inkluderar:

 • störningar av urinflödet;
 • blod i sekretioner
 • blödning i urinavskiljningen
 • infektion.

Anpassningsperioden varar upp till 5 veckor, under denna tid försvinner komplikationerna själva. För att avlägsna infektion, tillämpa förloppet av antibiotika. Kanske utseendet av blod i sekret efter det att de postoperativa skorporna har lossnat.

Blod i urinen framträder några veckor efter operationen med avstötning av skorpan, som bildades vid resektionsstället.

Prostatit efter operationen recedes, men för att upprätthålla hälsan borde förändra sättet att leva, justering:

 • fysisk aktivitet
 • meny, avlägsna fettkött, skarpa, marinerade, stekta rätter;
 • beroende av alkohol och nikotin;
 • Sexuellt liv med en partner.

Det bästa sättet att bota sjukdomen är att förhindra det. Att hänvisa till doktorn vid de första manifestationerna av sjukdomen bör bli normen.

VARNING:

Om du vill bota kronisk prostatit och dess komplikationer på kort tid, bli av med vaskulär erektil dysfunktion och ge inte möjlighet att utveckla adenom, var noga med att kolla in vårt omfattande effektiva program för återhämtning hemma.

Det tar ungefär 20 minuter om dagen, och du får de första märkbara resultaten inom några veckor. Detta program är det första programmet av sitt slag i CIS, fullt bevisad effektivitet vid behandling av kronisk prostatit och vaskulär erektil dysfunktion.

Med vänliga hälsningar, Alexander Burusov

Prostata adenom: typer av kirurgi och indikationer

Godartad tumör (adenom) eller prostatahyperplasi (BPH) är en vanlig urologisk störning. Kan förekomma hos 8,4% av männen i åldrarna 40-49 år och hos 33,5% av äldre män i åldern 60-70 år. Även om sjukdomen inte är lika farlig som cancer, påverkar den olika delar av livet, inklusive kön. Det finns tre stadier av BPH, vid steg 1 och 2 används läkemedelsbehandling vanligtvis med 3 - endast kirurgisk.

Under 1900-talet upptäcktes en effektiv kirurgisk metod för behandling av cancer och prostata adenom. Operationen kallades "öppen prostatektomi". Nu ersätts den gradvis av transuretral resektion av prostata (TUR), som kännetecknas av hög effektivitet och korta rehabiliteringsperioder.

 • TUR utförs i en prostatavolym upp till 75 ml.
 • Öppna prostatektomi eller adenektomi, med en prostatavolym på mer än 75 ml.

Mindre invasiva kirurgiska ingrepp för prostata adenom:

 • Drift med en grön laser.
 • Prostatic stents.
 • Transuretral nålablation.
 • Transuretral förångning.
 • Robotisk prostatektomi (istället för kirurgens handrobotmanipulator).

De viktigaste indikationerna och kontraindikationerna för operation med prostata adenom

De flesta män med BPH vänder sig till en urolog när symptom uppstår som stör deras liv. I många fall förskriver urologen medicinering och förklarar ordningen att ta mediciner som förbättrar urinering och lindrar smärta.

Urologer ställs ofta frågan: När visas operationen för prostata adenom?

Absoluta indikationer för operation för prostata adenom är:

 • Periodisk oförmåga att urinera.
 • Periodiska infektionssjukdomar i urinvägarna.
 • Periodisk hematuri.
 • Enorma divertikuler av blåsan.
 • Urinersymtom associerade med BPH som inte "avlägsnas" av androgener eller andra minimalt invasiva metoder.
 • Försämring av njurarna, eftersom prostata blockerar blåsan.
 • Blödning från prostatakörteln på grund av utvidgningen, som inte kan behandlas med 5-alfa reduktashämmare, såsom finasterid eller dutasterid.

Kontraindikationer till operation för prostata adenom:

 • njursvikt
 • pyelonefrit, akut cystitis;
 • aorta aneurysm;
 • hjärtsvikt;
 • Patologiskt tillstånd av rätt hjärta (lunghjärtat);
 • ateroskleros av cerebrala kärl.

De viktigaste typerna av kirurgi för att ta bort prostata adenom

TUR - guldstandarden för effektiv behandling av BPH. Inkluderar fullständig eller partiell borttagning av prostatakörteln med hjälp av ett verktyg som genomförs via urinröret.

 • Den högfrekventa strömmen som passerar genom trådslingan låter dig ta bort den drabbade prostatavävnaden och koagulera blodkärlen.
 • Cystoskopet används för visuell vägledning och övervakning av TUR-operationen. Därför kallas denna typ av ingrepp den endoskopiska operationen av prostata adenom.
 • Patienten måste ha en kateter i urinröret i 2 dagar, och brukar stanna på sjukhuset i 2 dagar.
 • De flesta patienterna (80% till 90%) rapporterar en kraftig förbättring i sitt tillstånd efter TUR.

Öppen prostatektomi är en metod för att avlägsna prostata adenom, som används för patienter med en mycket stor prostata (mer än 80 gram). Endast prostata avlägsnas, operationen för att ta bort testiklarna i adenom i prostata utförs inte.

 • I detta förfarande görs ett snitt i underlivet (periorbital prostatektomi) eller i området mellan anus och skrotum (perineal prostatektomi).
 • Prostatavävnad avlägsnas genom blåsan.
 • En kateter i urinröret efter abdominalt prostataadenom kvarstår i ca 7 dagar, och patienten förblir på sjukhuset för denna tid.

Laparoskopi av prostata adenom är en minimalt invasiv metod som kräver små öppningar i patientens buk. Där introduceras en mikrokamera och kirurgiska anordningar.

 • Hela förloppet av operationen visas på bildskärmen.
 • En speciell ultraljudskniv skär ut den drabbade prostata vävnaden med minst skada på omgivande vävnader.
 • Efter operationen är katetern kvar i urinröret i upp till 6 dagar.

Laserprostatektomi utförs med hjälp av en laser med olika våglängder. Med denna typ av avlägsnande av prostata adenom operationer är frånvarande eller avsevärt reducerad risk för komplikationer såsom intraoperativ blödning, retrograd ejakulation, problem med kön (impotens) och urininkontinens.

Transuretral nålablation använder högfrekventa radiovågor för att orsaka termisk skada på körteln.

 • Nålar levererar energi till det lokaliserade området av prostata.
 • Detta är ett snabbt förfarande som utförs under lokalbedövning och kräver inte alltid installation av en kateter. Emellertid har den långsiktiga effektiviteten av detta förfarande inte bestämts.

Prostatic stenter är flexibla självutbyggande enheter placerade i urinröret för att upprätthålla passabiliteten hos urin.

 • Genom graden av förbättring av symtom är denna operation jämförbar med TUR, även om ytterligare randomiserade försök behövs.
 • Fördelar med prostata stenter: kort driftstid under lokalbedövning, minimal blödning, inget behov av permanent kateter i postoperativ period, utförd på poliklinisk basis.
 • Vid transuretral förångning indunstar prostata vävnader samtidigt och koagulerar, så det finns ingen blödning eller vätskeabsorption.
 • Efter operationen återstår dränering i urinröret i 1 dag, och patienten tillbringar en dag på sjukhuset.

Avlägsnande av prostataadenom: kostnaden för operation i Ryssland, Ukraina och Vitryssland

I alla större städer i Ryssland (Moskva, Rostov-on-Don, Voronezh, Chelyabinsk, Samara, Nizhny Novgorod, Krasnodar, Stavropol, Orenburg, Krasnoyarsk, Novosibirsk, etc) tar bort prostata adenom. Pris kirurgi (laparoskopisk prostatektomi som en mild metod) - i genomsnitt 150 tusen rubel (utan att rådfråga en urolog).

 • Operation TUR kostar 50 tusen rubel.
 • Radikal (kavitär) prostatektomi kostar från 55 tusen rubel.
 • Kostnad för operation för att ta bort prostata adenom med en laser - från 45 tusen rubel.

I Kharkov, Dnipropetrovsk, Kiev, Zaporozhye och andra städer i Ukraina laparoskopisk prostatektomi kostar cirka 74 744 hryvnia.

 • Kirurgi för att ta bort adenom av prostata TUR - från 15 tusen hryvnian.
 • Laserförångning - 30 tusen hryvnian.
 • Radikal prostatektomi - 27 tusen hryvnian och över.

I Minsk Laparoskopisk prostatektomi kostar i genomsnitt 40 587 710 vitryska rubel.

 • TUR - 13 529 236 vitryska rubel.
 • Radikal prostatektomi - 14 882 160 vitryska rubel.
 • Laserförångning - 10 823 389 vitryska rubel.

Drift för att ta bort prostata adenom och recensioner om det

En vanlig patientfråga: Hur är en operation för att ta bort prostata adenom gjort?

Operationen att ta bort prostata adenom och recensioner om det beror på vilken typ av kirurgisk ingrepp. Sålunda, i form av transuretral kirurgi, är alla manipulationer görs genom urinröret, och när den är öppen prostatektomi - genom ett snitt i blåsväggen eller i grenområdet.

Majoriteten av de positiva svaren erhölls efter TUR-operationer och laparoskopisk prostatektomi. Efter dessa typer av operation återställs patienten snabbt, har sällan problem med styrka och noterar förbättringen av BPH-symtom.

Effekter av prostata adenomoperation och postoperativ behandling

Kirurgi för prostataadenom och postoperativ behandling är förknippade med ett stort antal långsiktiga komplikationer, inklusive:

 • impotens;
 • urininkontinens
 • blödning;
 • ökad kroppstemperatur;
 • Utseendet på en uretrektektal fistel vid skada på ändtarmen.
 • retrograd ejakulation (spermautlösning i blåsan och inte genom penis);
 • Behovet av en upprepningsoperation (hos 10% av patienterna efter fem år) på grund av den fortsatta tillväxten av prostata.

Vad kan och kan inte göras under den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom?

Under den initiala återhämtningsperioden (2 veckor) bör belastningar och plötsliga rörelser undvikas.

Här är några rekommendationer:

 • Du måste dricka mycket vatten för att tvätta blåsan och förhindra förstoppning.
 • Om förstoppning uppstår ska patienten fråga läkaren om ett acceptabelt laxermedel.
 • Arbeta inte fysiskt hårt.
 • Arbeta inte med komplexa maskiner och kör inte.

Efter operationen kommer prostata adenom och postoperativ behandling att ta lite tid att urinera normalt igen. Efter avlägsnande av dräneringen kommer urinen att passera över det kirurgiska såret i prostata, vilket orsakar obehag. Detta problem kommer gradvis att försvinna, och efter några månader kommer mannen att kunna urinera mindre ofta och lättare.

Varje år ska den opererade patienten genomgå en rektal undersökning. Ibland i urinröret bildas ärrvävnad som kräver behandling.