Huvud
Analyser

Operationer på prostatakörteln

Med olika sjukdomar i prostata baseras behandlingen först på läkemedelseffekten på den patologiska processen. Om det inte är möjligt att uppnå en positiv effekt, visar det sig att utföra operationer på prostatakörteln.

Kirurgisk ingrepp gör det möjligt att eliminera organs ändrade struktur eller helt avlägsna det drabbade organet för att undvika komplikationer och dödsfall. Kirurgiska ingrepp kan kombineras med läkemedelsbehandling i svåra skeden av sjukdomen, för bättre resultat och snabb återhämtning.

Operationen på prostatakörteln, beroende på scenen, lokalisering och distribution av processen, kan vara terapeutisk, radikal och palliativ.

Den sista typen av kirurgisk ingrepp används för att eliminera symtom som stör patienten, men botar inte sjukdomen eftersom sjukdomen är vanligtvis irreversibel (t.ex. cancer i det sista steget).

Vad är adenomektomi?

Med ålder, huvudsakligen efter 60 år, utvecklas prostatakörteln i volymer, hos många män utvecklas godartad hyperplasi. I sådana fall krävs prostatakirurgi med avlägsnande av adenom. Denna typ av kirurgisk behandling kallas adenomektomi.

Det finns flera typer av adenomektomi:

 1. Dvuhmomentnaya transvesical eller transvezikalnaya operation (en öppen operation där buken öppnas och avlägsnas adenom, med det ytterligare etablering av katetern och dräneringsröret).
 2. Samtidig transkirurgisk adenomektomi (denna operation innebär att suturera prostata med ytterligare suturering).
 3. Transuretral resektion av prostata (TUR) är en endoskopisk metod, där ett speciellt instrument sätts in i urinblåsan som avlägsnar ohälsosamma områden i prostatakörteln. Med denna typ av operation kan du undvika externa snitt och långvarig vistelse på ett sjukhus.

Utan att misslyckas utförs varje operation på prostata först efter en preliminär undersökning, nämligen:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • biokemiskt blodprov;
 • analyser för hepatit, venerala sjukdomar och aids;
 • EKG;
 • Ultraljud av bäckenorganen.

Allt detta är nödvändigt för en preliminär förutsägelse av möjliga komplikationer, återhämtningsperioden.

Dagen före operationen utförs antibiotikabehandling för förebyggande ändamål för att förhindra fastsättning av smittsamma medel.

Det måste komma ihåg att efter operationen av prostata kan ett antal komplikationer uppstå, till exempel:

 • blåsans trauma
 • utveckling av infektiös inflammation
 • bildning av urinrörsträngning;
 • retrograd ejakulation;
 • impotens;
 • kränkning av blodets rheologiska egenskaper, med vidare bildning av tromboser;
 • dysuriska manifestationer (brott mot urinering).

Avlägsnande av prostata

Radikal operation av prostata kallas prostatektomi. Denna typ av kirurgi används i närvaro av maligna neoplasmer (cancer), som inte är mottagliga för konservativ behandling och är fyllda med ett allvarligt resultat.

I hjärtat av prostatektomi är det fullständiga avlägsnandet av körteln med angränsande vävnader, såväl som sällsynta vesiklar och bäckens lymfkörtlar.

Det finns två huvudsakliga tekniska metoder:

 • Prostatektomi med retropubisk åtkomst (snitt i underlivet);
 • prostatektomi med perineal åtkomst (ett snitt görs mellan skrot och rektum);
 • laparoskopisk prostatektomi (den nyaste och förbättrade metoden för kirurgisk behandling, där en kamera och nödvändiga instrument införs genom små snitt).

Det stationära läget under den postoperativa perioden är från 1 till 3 veckor. En kateter placeras i blåsan under en längre period. Den största och irreversibla komplikationen av prostatektomi är impotens och infertilitet.

Kirurgisk behandling av inflammation

Det är känt att inflammation i prostatakörteln (prostatit) behandlas klassiskt i samband med antibiotikabehandling och hjälptekniker. Men med processen kroniskhet, suppuration, phimosis, smalning av urinröret, skleros av prostata indikeras kirurgiskt ingripande.

Operationen av prostatit med suppuration innebär dränering av abscessen med en endoskopisk metod. Ett speciellt rör sätts in genom urinröret och en punktering av suppurationsstället görs under kontroll av bildskärmen.

Om uretrit har gått ihop med inflammation i prostatakörteln, så är kirurgi indikerat för att avlägsna strängarna och förstora urinröret.

Operation med prostatit med en uttalad sklerotisk process innebär partiell resektion av den drabbade vävnaden genom endoskopisk metod.

I närvaro av sådana komplikationer som phimosis utförs kirurgisk ingrepp av omskärelse, i vilken förhuden är skuren cirkulärt. Komplikation av denna operation kan vara en minskning av penisens känslighet.

Inflammation av prostatakörteln med samtidig inflammation i de partiella vesiklarna kräver kirurgisk behandling för att avlägsna vidhäftningar och återställa patensen i sina sekret.

I allmänhet kräver kirurgisk ingrepp kroniska, försummade former av prostatit, som har stor risk för komplikationer och onkologi.

Man måste komma ihåg att varje operation har sina egna indikationer och kontraindikationer, komplikationer och biverkningar. Därför är det bättre att behandla sjukdomen i tidiga skeden med konservativa metoder, men under inga omständigheter ska man glömma effektiviteten och relevansen av den kirurgiska behandlingsmetoden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vilka typer av operationer utförs med prostata sjukdomar?

Oftast behandlas prostatacancer, som prostatit, med konservativa metoder, inklusive medicinsk och laserbehandling, akupunktur och massage. Dessa metoder är effektiva förutsatt att patienten uppfyller alla rekommendationer från urologen. Operationen med prostatit utförs i frånvaro av resultat från appliceringen av det huvudsakliga terapeutiska komplexet, såväl som med abscess av prostatakörteln. Kirurgisk ingrepp indikeras vid utvecklingen av inflammatoriska processer i det lilla bäckenet, utseendet av ett purulent fokus i endotalen, närvaron av hyperplasi och en tumör. Operationen kan göras på prostata och när det finns en allvarlig inskränkning i urinröret som leder till en fördröjning i urinen.

Behandling av inflammation i prostata

Kirurgisk behandling av prostatit, åtföljd av en purulent inflammatorisk process, innefattar öppning och efterföljande dränering av fokuset, vilket utförs med hjälp av ett speciellt rör som sätts in i snittet. Om den inflammatoriska processen åtföljs av uretrit, tar kirurgen bort strikten och expanderar urinväggen.

Operativ behandling indikeras vid utveckling av sklerosering. I denna situation utförs partiell borttagning av de förändrade vävnaderna med användning av endoskopisk metod. Om komplikationen av prostatit är fimos, genomförs omskärningen med hjälp av cirkulärmetoden. Ofta hos män efter en sådan operation minskas känslornas ljusstyrka under samlaget betydligt. Med inflammation i de partiella vesiklarna, dissekerar kirurgen piggar och återställer deras patency.

Oftast är kirurgi indikerad för kroniska, försummade prostata sjukdomar, där risken för allvarliga konsekvenser ökar betydligt.

Långsam trängsel i körteln är farlig eftersom det kan prova cancer.

Operativa metoder

Operationen på prostata körs ut genom olika metoder, långt från var och en det innebär ett allvarligt kirurgiskt ingrepp som involverar vävnadssnitt och en lång rehabiliteringsperiod.

Hittills använde man ofta minimalt invasiv manipulation, genom små punkter i inguinalområdet eller genom att införa instrumentet genom urinväggen.

Det finns följande typer av operationer:

 1. TUR (transuretral resektion). Avlägsnande av delen av prostatakörteln sker med hjälp av ett resektoskop, vilket är ett rör med en slinga, som sätts in i prostata genom urinväggen. Denna typ av operation är indicerad för patienter som har en prostatavolym på högst 80 kubikmeter. Operationen utförs med renal dysfunktion, vilket ofta är en kontraindikation för andra typer av kirurgisk behandling.

Kontraindikationer för många typer av kirurgisk behandling är olika störningar av blodkoagulerbarhet.

För närvarande finns det nya metoder som involverar användning av laserteknik, vilket gör att du kan ingripa utan allvarlig blodförlust. Alla vävnader omedelbart cauterized under manipulation, vilket förhindrar negativa konsekvenser.

Postoperativ rehabilitering

Med den avancerade formen av prostata sjukdom är rehabilitering efter operation ganska svår. Ofta upptäcker patienten under denna period blod i urinen, problem med urinering. Risken för infektiösa komplikationer är stor.

Alla dessa konsekvenser är tillfälliga, och inom en månad återställs kroppen. Hematuri kan inträffa 1-2 veckor efter att ha lämnat sjukhuset. Detta beror på utseendet på en skorpa på interventionsområdet, vars frigöring leder till en liten blödning.

Komplikation efter fullständig resektion av prostatan kan vara en urin kanal stenos, vilken vägg således sammansmält. Detta tillstånd är farligt, eftersom patienten bryter mot urinflödet, vilket leder till inflammation och dysfunktion av njurarna, urinblåsan, utvecklingen av berusning. Allt detta kan leda till ett dödligt utfall om kirurgisk behandling inte utförs i rätt tid.

Vid snitt och transuretral resektion kan retrograd utlösning förekomma, i vilken sperma kastas i blåsan. I detta tillstånd uppträder urininkontinens också. Alla dessa konsekvenser kan botas med snabb upptäckt.

Allmänna rekommendationer

Varje patient som genomgått operation bör följa följande rekommendationer:

 1. Vid utnämningen av den behandlande läkaren för att genomföra en kurs av antibakteriell terapi.

I de tidiga dagarna används en kateter för att tömma urinen. Detta är nödvändigt för effektivt avlägsnande av blodproppar och annan vätska. Om denna regel inte observeras och kateteret ignoreras kan urinkanalen täppa till, vilket leder till akut urinretention och ökad förgiftning, livshotande. I detta fall krävs kirurgisk behandling som syftar till att expandera urinväggen.

Behandling med hjälp av kirurgi utförs endast med prostatit i extrema fall då läkemedel och andra behandlingar var ineffektiva. Före en kirurgisk operation måste patienten passera alla tester, genomgå en ultraljudsundersökning, ett kardiogram. Den typ av manipulation som väljs av urologen och samordnas med kirurgen.

Efter operationen måste patienten följa alla rekommendationer, vilket hjälper till att förhindra komplikationer och påskynda återhämtningen.

Det är viktigt att komma ihåg att människors hälsa bör kontrolleras årligen. Om mer frekvent övervakning är nödvändig måste urologen genomgå en studie med en frekvens som rekommenderas av läkaren. Tidigare upptäckt av förändringar i genitourinärområdet möjliggör effektivare terapi. Glöm inte att hypodynami, hypotermi och obehandlade kroniska sjukdomar hos andra organ kan påverka prostatens hälsa negativt.

Om hur transuretral resektion av prostata adenom utförs kommer du att lära av följande video:

Operationer på prostatakörteln

Operationer på prostatakörteln - En grupp av ingrepp som utförs med adenom, cancer eller abscess av prostata. Syftet med operationerna är att avlägsna det patologiska fokuset och förhindra dess fortsatta framsteg, förhindra komplikationer från det genitourära systemet, eller klargöra diagnosen och bestämma den optimala taktiken för efterföljande behandling. Operationer på prostatakörteln utförs med hjälp av endoskopisk utrustning eller genom traditionell öppen åtkomst. Typ av tillgång (överborrning, perineal, pericolisk, transrektal, etc.) väljs med beaktande av typ, lokalisering och förekomst av den patologiska processen. Vanligtvis utförs operationer på prostatakörteln rutinmässigt under generell anestesi.

Operationer på prostatakörteln - En grupp av ingrepp som utförs med adenom, cancer eller abscess av prostata. Syftet med operationerna är att avlägsna det patologiska fokuset och förhindra dess fortsatta framsteg, förhindra komplikationer från det genitourära systemet, eller klargöra diagnosen och bestämma den optimala taktiken för efterföljande behandling. Operationer på prostatakörteln utförs med hjälp av endoskopisk utrustning eller genom traditionell öppen åtkomst. Typ av tillgång (överborrning, perineal, pericolisk, transrektal, etc.) väljs med beaktande av typ, lokalisering och förekomst av den patologiska processen. Vanligtvis utförs operationer på prostatakörteln rutinmässigt under generell anestesi.

Adenom av prostata är en av de vanligaste sjukdomarna hos män. Tecken på prostatahyperplasi detekteras hos var sjunde patient över 50 års ålder. Posthumously (under autopsi) diagnostiseras adenom hos var tredje man över 60 år. En betydande del av de patologiska processerna i denna kropp är försummade former av prostatit, prostata- och prostatacancer. Risken för att utveckla dessa sjukdomar ökar med åldrande. Med ökningen av medellivslängden prostataoperation blir alltmer populära trenden med modern andrologi, vilket gör det möjligt att säkerställa bevarandet av människans hälsa och förbättra livskvaliteten för äldre patienter.

Förhållandet mellan prostatan och staten urinering funktion gissning under tiden för Hippokrates, men så länge prostataoperation inte utförs, vård i detta organ patologi reducerades till eliminering av urinretention efter kateterisering. Den första adenomektomien, oberoende av varandra 1834, utfördes av Guthrie och Amussat. Följande år blev en period av snabb utveckling av operationer på prostatakörteln. Ett antal tillträden utvecklades, interventionsteknikerna förbättrades. Grundläggande principer och taktik för kirurgisk behandling av prostata patologi har inte genomgått drastiska förändringar sedan dess. I detta fall har de klassiska teknikerna för operationer på prostatakörteln förbättrats. Dessutom framkom nya minimalt invasiva metoder som medgav att antalet komplikationer minskades och antalet postoperativa perioder minskade.

Typer av operationer

Det finns fyra huvudtyper av prostatainterventioner:

 • Operationer på prostatakörteln, vilket innebär att den patologiskt förändrade delen av orgeln tas bort med hjälp av öppen åtkomst. Denna grupp omfattar alla typer av adenomektomi (överblåst adenomektomi, retropubisk adenomektomi, etc.). Indikationer för operationer på prostatakörteln är godartad prostatahyperplasi. Typ av ingrepp väljs med beaktande av adenomets storlek och placering. Adenomektomi utförs enligt schema under generell anestesi.
 • Operationer på prostatakörteln, vilket innebär att den ändrade delen av orgeln tas bort med hjälp av endoskopisk utrustning. Denna grupp innefattar en transuretral resektion av prostata och laserförångning av prostata. Båda operationerna på prostata körs ut genom ett resektoskop som sätts in i urinröret. Skillnaden är i den typ av instrument som används för att avlägsna patologiskt förändrade vävnader. Med TUR sätts en slinga in genom resektoskopet, och en laser används för förångning. Ibland kombineras båda operationerna på prostatakörteln i ett enda kirurgiskt ingrepp. Indikationer är små och medelstora adenomer. Interventioner utförs rutinmässigt under generell anestesi.
 • Operationer på prostatakörteln, vilket innebär att hela organet avlägsnas. Denna grupp innefattar radikal prostatektomi. Intervention kan utföras från två öppna åtkomster (perineum och retropubic). Under de senaste åren, i vissa medicinska centra, har denna operation på prostatakörteln utförts med hjälp av endoskopisk utrustning, men endoskopisk teknik kan ännu inte anses vara implementerad i en bred klinisk praxis. Indikationer för intervention är lokala former av prostatacancer. Radikal prostatektomi utförs på ett planerat sätt under generell anestesi.
 • Minimalt invasiva medicinska diagnostiska operationer på prostatakörteln. Denna grupp representeras av en punktering av prostens abscess. Det genomförs snabbt genom perineum under lokalbedövning under kontroll av TRUS med särskilda nålar. Syftet med denna operation på prostatakörteln är att avlägsna purulent innehåll och bestämma känsligheten hos patogen mikroflora. Därefter öppnas och dräneras abscessen, antibakteriell terapi utförs.

vittnesbörd

Kirurgiska ingrepp på prostata är indicerade för prostata adenom, lokal prostatacancer, försummad prostatit och abscesser i prostata. Beslutet om prostataoperation bör individualiseras baserat på svårighetsgrad och förekomsten av processen, svårighetsgraden av kliniska symptom och patologi påverkar tillståndet i urogenitalsystemet. Listan över faktorer som pekar på behovet av ingripande inkluderar en stor mängd kvarvarande urin, stenar i urinblåsan, upprepad akut urinretention, hematuri, njurinsufficiens förorsakad av patologi i prostata, och misstänkt purulent processen i prostatavävnader.

Kontra

Listan över kontraindikationer till operationer på prostatakörteln från sidan av prostata beror på den underliggande sjukdomen. Således är prostatektomi, transuretral resektion och laser förångning inte utförs i malign neoplasi kroppen, och radikal prostatektomi arbetar vanligtvis vid vanliga former av cancer. Allmänna kontraindikationer för prostataoperation är nyligen genomgången hjärtinfarkt, akuta luftvägsinfektioner, blödningsrubbningar, astma somatiska sjukdomar, svåra diabetes och vissa inflammatoriska processer.

Efter operationer

Efter ingrepp på prostata behandlas på ett sjukhus. Inläggets längd bestäms av patologin, typ av ingrepp och patientens allmänna tillstånd. I de flesta fall (utom för endoskopiska operationer på prostatakörteln) är minsta längden på vistelsen på ett sjukhus 9-10 dagar. Patienten rekommenderas att följa bäddstöd och dricka tillräckligt med vätska, förskriva antibiotika och smärtstillande medel. I de tidiga dagarna utförs urinering genom uretralkatetern, installerad under operation på prostatakörteln. I vissa fall används ett system med kontinuerlig bevattning av blåsan.

Katetern avlägsnas vanligtvis efter 2-4 dagar (efter endoskopiska ingrepp) eller 7-10 dagar (efter öppna operationer). Suturer avlägsnas också efter 7-10 dagar. Efter avlägsnande av katetern i urinen kan föroreningar vara närvarande under ett tag. Inom 6-8 veckor efter operationen på prostatakörteln rekommenderas patienten att ge upp aktiv fysisk aktivitet. Sexuellt liv kan förnyas om 4-6 veckor. Listan och tidsbegränsningen för restriktionerna kan variera beroende på typ av ingripande.

komplikationer

Tidiga komplikationer av operationer på prostatakörteln blödar, skador på ett intilliggande organ, infektion i såret och tillfällig inkontinens. I vissa fall finns det en utveckling av akuta infektioner i det genitourinära systemet (prostatit, pyelonefrit, cystit, uretrit, etc.). I slutet av perioden efter operation på prostatakörteln uppstår ibland komplikationer såsom striktur av urinröret, bildandet av "predpuzyrya" retrograd ejakulation, impotens och inkontinens konstant. Återfall av sjukdomen är möjlig. Sannolikheten för återkommande och utveckling av komplikationer beror på typen av patologisk process, typ av operation och några andra faktorer.

Kostnad för operationer på prostatakörteln i Moskva

Kirurgiska ingrepp på prostata är en ganska omfattande grupp av tekniker som skiljer sig åt när det gäller mål, volym och komplexitet. Utförs i specialiserade andrologiska och urologiska centra, stora tvärvetenskapliga kliniker. Priserna prostataoperation i Moskva formas med hänsyn till tillgång, omfattning och teknisk komplexitet ingripande, kvalificering av drift andrologist, behovet av endoskopisk utrustning, vilken typ av anestesi, antal och typ av diagnostiska procedurer i preoperativa perioden längd sjukhusvistelse, mängden terapeutiska åtgärder före och efter operation.

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.

Kirurgi på prostatakörteln

Vad är prostata, och vad är dess funktion?
Prostatakörteln (prostata) är ett muskel-glandulärt organ som liknar en kastanj som ligger under blåsan. Genom prostatakörteln passerar den första delen av urinröret (urinröret) och de ejakulerande kanalerna. Prostatens funktion är att utveckla en hemlighet som ingår i spermierna.

Vad är prostata adenom?
Adenom eller godartad prostatahyperplasi är en ökning av prostatavolymen, vilket är vanligast hos män efter 50-60 års ålder. Symtomen vid BPH kan vara hjärtklappning korta urinering, trög ström av urin, behovet av att urinera flera gånger under natten, känsla av ofullständig tömning av blåsan, en stark längtan urinera. Komplikationer av benign prostatahyperplasi inkluderar akut urinretention, hematuri (blod i urinen), bildandet av diverticula (utsprånget vägg) eller stenar i urinblåsan, urinvägsinfektion.

Vad är procedurerna för behandling av prostata adenom?
Målet med vilken operation som helst med prostataadenom är borttagandet av överskott av prostatavävnad, vilket smalnar urinrörets lumen och förhindrar normal urinering. Det handlar inte om att ta bort hela prostata, utan bara den del som klämmer urinröret.
För behandling av prostata adenom finns två huvudoperationer:

• Transuretral resektion av prostata (TUR)
• Transvesikal (transvesikal) adenomektomi

Beroende på ditt allmäntillstånd, samtidig sjukdom, graden av ökningen av prostata (dess volym), förekomsten av komplikationer och andra faktorer din läkare kommer att råda dig vad operation är mer passande.

Vad är skillnaderna mellan verksamheten?

• Transuretral resektion av prostata

TUR av prostata (eller endoskopisk resektion av prostata) - högteknologisk intervention. Under operationen ligger patienten på ryggen med ben som är böjda och böjda vid knäna. Genom urinrörets yttre öppning sätter doktorn ett speciellt instrument i blåsan - ett resektoskop. Alla manipuleringar utförs under kontroll av syn. Med hjälp av resektoskop utförs borttagning ("rakning") av bitar av prostatavävnad och koagulation (brinnande) av blödande kärl. Den resulterande vävnaden skickas för samråd till en läkarmorfolog. Vid slutet av operationen i blåsan genom urinröret kateteruppsättning (ihålig latex eller silikonröret genom vilket urin strömmar in i påsen-pissoar).
Sålunda är det med denna typ av operation ingen snitt utifrån, och patientens vistelse på sjukhuset är mindre.

• Transvesikal (transvesikal) adenomektomi
Prostatektomi - en öppen operation, under vilken mellan naveln och pubis är gjord av den främre bukväggen incision av huden, subkutant fett, muskel, och den främre väggen av urinblåsan, och sedan använda ett finger läkaren tar bort noder (överväxt vävnad) BPH. Blåsan genom urinröret katetrar, och i vissa fall lämnade en ytterligare dräneringsrör (tsistostomicheskaya rör), som drivs ut genom snittet.
Vid en sådan operation är patienten på ett sjukhus lite längre.

Hur förbereder man sig för operationen?
För att utföra operationen måste du spendera 5 till 20 dagar på ett urologiskt sjukhus.
Före operationen, bör alla patienter genomgå blodprov (inklusive syfilis, HIV och hepatit) och urin, utföra EKG (EKG), en lungröntgen. Av särskilda metoder för undersökning utförd ultrasonografi (US) i urinsystemet med bestämning av mängden av kvarvarande urin, uroflowmetry (mätning av urinflödeshastighet), bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) blod, etc.
Patienter undersöks också av en terapeut och en anestesiolog, som bestämmer typen av anestesi (ryggrad eller allmän anestesi).
På kvällen före operationen utförs en rengörande enema och hårbarkning utförs under naveln. Från klockan 0 på dagen då operationen är planerad är det inte tillåtet att äta och dricka. På morgonen på operationsdagen börjar antibakteriell behandling (intramuskulär eller intravenös antibiotika).

Hur är den postoperativa perioden?
Det är möjligt att omedelbart efter operationen du kommer att ställa system för kontinuerlig spolning av urinblåsan (speciell lösning eller furacillin) när spolvätskan strömmar genom en av de inre kateterkanaler i urinblåsan och utsöndras genom en annan kanal eller tsistostomicheskoy röret utåt urinoar tillsammans med små blodproppar blod. Varaktigheten av ett sådant system bestäms av läkaren och kan variera från några timmar till 2-3 dagar.
Det är möjligt att inom en snar framtid efter operationen kommer du att ha en känsla av att du starkt vill att urinera: detta beror på närvaron av katetern i urinblåsan, ballongen som kan irritera blåshalsen.
Efter 1,5-2 timmar efter operation i frånvaro av illamående och kräkningar du kan dricka (i små portioner, pm tillåtet att dricka cirka 1500 ml kolsyrat vatten). Du kan återuppta matintag, som regel nästa morgon (ibland - på kvällen på dagen för operationen). Inom 7-10 dagar efter operationen, undvika användning av salt, stekt, rökta produkter, försök att dricka minst 2000-3000 ml vätska per dag (vatten, te, juice, saft, etc.). I vilket fall som helst är mat och vätskeintag läge bäst att kolla med din läkare: Är det möjligt att, i samband med någon av de tillgängliga du har underliggande medicinska tillstånd eller funktioner i operationen, kommer läkaren rekommendera skiljer sig från ovan angivna.
Antibiotisk terapi brukar variera från 10 dagar till flera veckor - det beror på arten av sjukdomen och de därtill hörande komplikationerna.
Efter TOUR av prostata avlägsnas uretralkatetern efter 2 till 4 dagar. Efter en adenomektomi - om 7-10 dagar om blåsan har sys upp "tätt". Om läkaren under operationen bestämde sig för att installera ett extra dräneringsrör, avlägsnas kateter från urinröret efter 2 dagar och cystostomiröret - 15-17 dagar efter operationen.
Efter avlägsnande av katetern kan urinen antingen vara lätt eller med en blandning av blod. Du kan urinera ofta, i små portioner, känna brännande och sticka i urinröret och perineum med urinering, starkt trängsel att urinera. Dessa fenomen orsakas av den överförda operationen och sker vanligtvis inom 6-8 veckor.
Episoder utseende av blod i urinen efter TURP kan lagras upp till 3 veckor, när patienten är oftast redan i huset. I denna situation bör du öka mängden vätska du dricker och undvika tung fysisk ansträngning, och om du tror att blödningen hotar omedelbart kontakta din läkare per telefon eller (på natten), gå till närmaste sjukhus urologiska.
Slutsatsen från morfologen om resultaten av mikroskopisk undersökning av vävnaden som avlägsnats under operationen kan förväntas inom 2-7 dagar (beroende på var den histologiska undersökningen utfördes). Du kan ta reda på den histologiska slutsatsen och den slutliga diagnosen från din läkare.

Hur man beter sig hemma?
Under 6-8 veckor efter operationen undviker du sport och tunga fysiska aktiviteter. Försök att inte lyfta vikter (mer än 3 kg). Försök att inte överkolla och inte dricka alkohol.
Du kan gå så mycket som du vill och vara utomhus.
Typiskt en vecka efter urladdning från sjukhuset kan du fortsätta arbetet (om det inte är kopplat till fysiskt arbete).
Du kan leva sexuellt efter 4-6 veckor. Tänk på att operation på prostatakörteln inte påverkar erektilfunktionen. vanligtvis är erektionen densamma som före kirurgisk behandling. Samtidigt kan du stöta på ett fenomen som kallas retrograd ejakulation. Under operationen skärs muskelfibrerna för att säkerställa att blåsans hals stängs vid tidpunkten för utlösning (ejaculation). Därför, efter operationen, är blåsans hals fortfarande öppen hos vissa patienter, och spermien tränger in i urinblåsan, från vilken den därefter lämnar vid urinering. Det beskrivna fenomenet påverkar inte orgasmens känsla, men det kan göra skillnad för de män som planerar att få barn i framtiden. Om denna fråga är viktig för dig, var noga med att diskutera det med din läkare före operationen.

Vilka är riskerna och komplikationerna för operationen?
Varje operation, liksom, och anestesi, är alltid förenat med en viss risk för komplikationer, inklusive livshotande, förknippas inte bara med din sjukdom, men också att de individuella egenskaper och reaktioner i organismen, vilket inte alltid är möjligt att ge.
Möjliga anestesi risker kommer att förklaras för dig av en anestesiolog.
Komplikationer av din sjukdom och operation inkluderar:
• Blödning, vilket kan kräva blodtransfusioner eller återanvändning.
• Skador på blåsans vägg eller alla organ i buken, eller rektum, vilket gör det nödvändigt att snabbt utföra öppen kirurgi under transuretral resektion, eller volymexpansion vid drift transvesical prostatektomi;
• Urininfektion (akut pyelonefrit, akut prostatit, akut orchiepididymit, sepsis);
• Strukturering av urinröret
• Återfall av godartad prostatahyperplasi
• Detektion av maligna (cancerösa) celler bland den borttagna vävnaden, som ibland händer även med ett normalt PSA-värde;
Retrograd ejakulation.

Drift av prostatit hos män: huvudtyperna och möjliga komplikationer

Kirurgisk ingrepp med prostatit kan föreslås av en läkare om inget resultat har uppnåtts vid behandling av en patient med traditionella medicinska, fysioterapeutiska och alternativa terapier.

Drift av prostatit hos män är vanligtvis den sista utvägen för en kronisk bakteriell eller icke-bakteriell prostatit associerad med sådana komplikationer som:

 • Urinretention (oförmåga att urinera).
 • Inget svar på konservativa eller minimalt invasiva behandlingar.
 • Ständigt presentera blod i urinen.
 • Stenar i prostata, njure eller urinblåsa, orsakad av en micturionsstörning med prostatit.
 • Frekventa urinvägsinfektioner.
 • Abscess av prostata.
 • Paraproctitis.

Kontraindikationer för operation av prostatit hos män:

 • akut inflammatorisk process i det genitourära systemet;
 • ålder över 70 år
 • diabetes mellitus;
 • akut respiratorisk virusinfektion;
 • den startade och kraftigt läckande sjukdomen hos kardiovaskulära och bronkopulmonära system;
 • hemofili;
 • tar droger som utspätt blod
 • hypotyreos.

Kirurgiska ingrepp innefattar:

 1. Transuretral resektion av prostata (TURP). I denna operation avlägsnas den inre delen av prostatakörteln. Detta är den vanligaste kirurgiska operationen av prostatit hos män, det anses också vara den bästa endoskopiska kirurgiska metoden för behandling av godartad prostatahyperplasi, även om det finns andra kirurgiska alternativ.
  • Före operationen är standardtest planerade: ett blodprov (totalt, för koagulering och biokemisk) och urintester. Vanligtvis görs TURP under ryggradsbedövning (anestesin injiceras i området kring ryggmärgen), men anestesiologen kan använda allmänbedövning beroende på patientens tillstånd.
  • På operationsdagen bör man inte äta eller dricka, så att det inte finns några problem med anestesi.
  • Efter operationen kommer det inte finnas några yttre ärr, eftersom alla manipuleringar utförs inom urinröret.
  • Med TURP förkortas varaktigheten av den postoperativa perioden jämfört med öppen prostatektomi och färre komplikationer uppstår.
  • Nackdelarna inkluderar smärtsam urinering och ofta uppmanar det under de första dagarna efter TURP.
 2. Öppna prostatektomi. Denna operation av prostatit hos män görs ofta när prostatan är kraftigt förstorad, när komplikationer uppstår eller när blåsan har blivit skadad. Kirurgen gör ett snitt i underlivet (traumakirurgi) eller mellan pungen och anusen (perineal operation) och avlägsnar en del av prostatan eller helheten.
  • Före operationen, måste du göra ultraljud, cystoskopi och MRI och passera flera tester: urin, blodprov för prostataspecifikt antigen, även känd som PSA. En anestesiolog kommer också att konsulteras.
  • Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar med öppen prostatektomi: En effektiv metod för behandling av prostatit och relaterade problem.
  • Nackdelar: En lång vistelse på sjukhuset (upp till 7 dagar) och postoperativ återhämtning (från en månad eller mer). Risk för hög blodförlust. På grund av skador på nervfibrer kan svårigheter att uppnå erektion, upp till permanent erektil dysfunktion uppstå.
 3. Laseroperation (förångning, lasercauterization). Med hjälp av laser energi förstörs den sjuka prostata vävnaden, och volymen minskar. Samtidigt är blodkärlen "förseglade" och blöder inte.
  • Före operationen bör blodprov (allmän och biokemisk), urin, ultraljud i urinvägarna och eventuellt prostatabiopsi (på rekommendation av en urolog-onkolog) lämnas in. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Plusser: Denna endourologiska operation av prostatit hos män, dvs instrumentet bärs genom urinröret utan snitt. På grund av detta finns ingen blödning, och ingen lång vistelse på sjukhuset krävs. Den postoperativa perioden är i genomsnitt tre dagar. Laserprocedurer ger lindring av symtom i samband med urinering och förbättrar patienternas livskvalitet. Men långsiktiga studier behövs för att avgöra om laserbehandling är lika effektiv som TURP.
  • Nackdelar: Laseroperation kan inte vara ett effektivt verktyg för en stor mängd prostata.
 4. Dränering av prostens abscess (slutna abscess). Kirurgen öppnar abscessen genom rektum eller perineum (oftast) genom att dissekera huden och subkutan vävnad och sätta in i kaviteten, fylld med pus, gumminränering.
  • Före operationen utförs TRUS, blod och urintester ges, samråd med proktologen (om det finns misstankar om fistelutveckling) genomförs.
  • Fördelar: Kort rehabiliteringsperiod, det finns ingen risk för förlust av sexuella funktioner.
  • Nackdelar: kan inte slutföra avlägsnande av abcessen, bakteriella toxiner kan spridas i hela kroppen.
 5. Transuretral del av prostata. Denna operation involverar inte avlägsnande av prostatavävnad. Flera små snitt med resektokystoskop görs i prostatakörteln för att minska trycket i prostatakörteln på urinröret. Detta gör urinering enklare. En variation av den transuretrala operationen är elektrodaporiseringen av prostatan, i vilken prostata vävnaden upphettas och indunstas med användning av en rullelektrod. Således finns det en omedelbar koagulering av blod vilket minimerar blodförlusten.
  • Före operationen är det nödvändigt att klara blodprov (allmän och biokemisk), urin, för att göra ultraljud i urinvägarna. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar: Risken för att utveckla retrograd ejakulation minskar signifikant jämfört med TURP, medan samma lindring av symptom på prostatit uppnås. Det kräver ingen lång period av återhämtning och stanna på sjukhuset (vanligtvis 2-3 dagar).
  • Nackdelar: Fortsatt behandling av prostatit krävs.

Det finns ingen bättre behandling för prostatakörteln, lämplig för alla patienter. Det är nödvändigt att prata med den behandlande läkaren om riskerna och fördelarna med varje förfarande och gemensamt välja den optimala varianten av operationen.

Vanliga risker för prostatitkirurgi hos män inkluderar: En reaktion på anestesi, blödning, infektion och stricture (luminal fusion) i urinröret.

Blödning är den vanligaste risken för öppen prostatektomi.

Prostatan är omgiven av ett rikt nätverk av blodkärl, så patienten förlorar vanligen 0,4 till 0,8 liter blod under operationen.

I vissa fall kan blodförlusten vara signifikant större, vilket kommer att kräva blodtransfusion.

Symptom på infektion är: feber, frossa, svullnad, dränering från snittet.

Omedelbart efter operation kan ofrivilligt läckage av urin förekomma i prostatakörteln, men de måste sluta med tiden. Men hos vissa män, särskilt de över 70 år, kan inkontinens utvecklas.

Efter det att katetern avlägsnades från blåsan, borde patienten kunna urinera på egen hand. Om det inte går att göra det, eller om tarmarna inte kan tömmas, ska läkaren informeras omedelbart.

Urinsträngningen är bildandet av ett enda ärr eller flera ärr på grund av urinflödet och penisens svampiga kropp.

Eftersom ärret är ett mekaniskt hinder i vägen för urin kan det finnas olika problem med urinering.

Med målet om postoperativt förebyggande av smältning av lumen i urinröret rekommenderas patienter att dricka mer vätska för att urinera oftare.

Drift av prostatit hos män kan inte alltid bota bakteriell infektion eller kronisk prostatit, denna procedur kan till och med förvärra symtomen.

Det är möjligt att kirurgen inte kommer att kunna ta bort en del av prostata som orsakar symtomen. Om du tar bort hela prostata kan det leda till urininkontinens och (eller) erektil dysfunktion, vilket väsentligt påverkar livskvaliteten.