Huvud
Symptom

Avlägsnande av prostata adenom - Indikationer för kirurgisk behandling, sätt att genomföra och konsekvenser

Det finns speciella indikationer på grundval av vilka män måste ta bort prostata adenom med hjälp av en operation utan vilka allvarliga komplikationer på prostatakörteln kan utvecklas. Den främsta orsaken till resektion är tumörens snabba framsteg. I det inledande skedet låter sjukdomen sig till konservativ terapi. Om det inte hjälper, krävs kirurgisk behandling av prostata adenom, vilket utförs genom olika effektiva metoder.

Vad är prostata adenom?

Neoplasma i prostata är av godartad natur - det här är hur diagnosen adenom deklareras. Denna manliga patologi upptar en av de första platserna bland urologiska sjukdomar. Med den normala volymen av prostatakörteln korrelerar den med kastanjen. Det kan öka på grund av proliferation av fibromuskulär vävnad. En av orsakerna till adenom är patientens ålder. I samband med en ökning av prostata minskar urinhålans lumen. Detta leder till problem med urinering. Om cellerna är maligna talar vi om prostatacancer.

Indikationer för operation för prostata adenom

Åtgärden att fullständigt eller partiellt avlägsnande av prostata adenom bestäms för varje patient individuellt. Indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 1. Ineffektivitet av läkemedelsbehandling. Godartad prostatahyperplasi (BPH), d.v.s. en ökning av prostatavolymen kan utvecklas oberoende av till och med adekvat behandling. Om inom sex månader inte verkan av läkemedlet manifesteras, föreskrivs excisionen av adenomen med kirurgisk ingrepp.
 2. Accelererad proliferation av prostatavävnad. Detta innebär att tumören utvecklas väldigt snabbt, så att stoppa processen hjälper till att bara slutföra avlägsnande av hyperplasi.
 3. Smärt syndrom. För att eliminera smärta i sjukdomens initiala steg, använd antispasmodik och smärtstillande medel och till och med injektioner av novokain. Om patologin startas, kvarstår ett obehagligt symptom även efter att ha tagit drogerna.
 4. Patientens ålder Kirurgi indikeras endast vid 65-70 års ålder. I varje fall behandlas patientens tillstånd individuellt.

Metoder för avlägsnande av prostata adenom

I närvaro av indikationer är avlägsnande av prostatiskt adenom förskrivet med metoderna för kirurgisk ingrepp. Idag finns det flera sätt att genomföra denna procedur. Det kan vara öppet eller minimalt invasivt. I det första fallet utförs manipuleringar genom ett snitt i botten av bukdelen. På grund av det stora antalet kontraindikationer och konsekvenserna av borttagning utförs kavitetsoperationen sällan, men det anses vara en klassisk behandlingsmetod tillsammans med transuretral resektion. I avancerade fall krävs en öppen prostatektomi - en operation för att ta bort prostata.

adenomectomy

Tidigare var det enda sättet att snabbt behandla en prostatatumör öppen adenomektomi. Det utförs under generell anestesi. Läkaren avlägsnar svullnaden enligt följande:

 • Den kirurgiska platsen behandlas med en antiseptisk lösning, håret avlägsnas.
 • kirurgen skär huden och subkutan vävnad;
 • vidare en del av blåsans främre vägg är gjord, doktorn undersöker noggrant organet för närvaron av stenar;
 • sedan tar kirurgen bort själva tumören på grund av att pekfingret går in i urinröret och tårar slemhinnan;
 • Vidare införs en kateter i blåsan för att tillåta att såret tvättas med saltlösning.

Öppen kirurgi är en garanti för oåterkalleligt avlägsnande av tumören, men patientens rehabilitering efter det varar mycket länge, upp till 3 månader. Dessutom finns risk för komplikationer i form av suppuration och blödning. Inte mindre allvarligt är överföringen av allmänbedövning. Dessutom bedöms av recensionerna ärår efter operationen. Kostnaden för sådan borttagning sträcker sig från 20 till 50 tusen rubel. I det statliga polykliniken på bosättningsorten är det gratis.

Transuretral resektion (TUR)

Detta är den så kallade eliminering av en tumör utan snitt. Genom urinröret tas tumörceller bort. I detta fall kan även lokalbedövning användas. Tekniken är komplex och kräver därför en hög kvalifikation av kirurgen. Förfarandet är följande:

 • Ett resektoskop sätts in genom urinröret;
 • Genom att använda en speciell slinga på det här instrumentet skrapas det skrapade epitelet till dess fullständiga avlägsnande;
 • sedan tvättades en blåsare och en annan undersökning av det opererade området;
 • vidare till samma plats introduceras en speciell kateter med en uppblåst ballong, vilken är fylld med vätska;
 • Efter några dagar i frånvaro av postoperativa komplikationer avlägsnas kateteret.

Efter en sådan operation återkommer prostata på cirka 2 månader. Under de första dagarna efter det kan man observera rezi när man urinerar, men så småningom passerar de. Operationen varar inte mer än en timme, vilket är dess fördel. Dessutom kan du överväga frånvaron av ärr efter avlägsnande av tumören. Dessutom är själva förfarandet smärtfritt. Kostnaden för sådan borttagning är cirka 20 tusen rubel.

Avlägsnande av prostatakörteln med hjälp av minimalt invasiva tekniker

Traditionella metoder för behandling av adenom har ett stort antal möjliga negativa konsekvenser. Minimalt invasiva metoder bidrar till att minska risken för komplikationer. Detta är främst laserresektion. I modern operation är sådana moderna tekniker:

 • embolisering av prostata artärer
 • laserförångning;
 • laser-enukleering av adenom;
 • interstitiell laserterapi;
 • nålablation;
 • laparoskopi;
 • endoskopisk resektion.

Embolisering av prostata artärer (EAP)

Kärnan i denna teknik är att blockera arteriella kärl som levererar blod till den förstorade prostata. Förfarandet utförs under lokalbedövning. Endovaskulär kirurg styr sina handlingar med hjälp av en angiografisk enhet. Läkarens uppgift är att hitta slutet för blodtillförseln i prostata. De introducerar en mikrokateter, och genom det - intravaskulärt substratembolus. Platsen är att patienten släpps så tidigt som 6 timmar efter proceduren. Priset är ca 180 tusen rubel.

Laserförångning Green Light Laserscope

Av alla behandlingar kännetecknas laserförångning av adenomen av färre komplikationer. Dessutom är det tillåtet för patienter med blödningsstörningar. Utrustningen sätts in genom urinledaren. Laserstrålen dissekeras godartade områden i prostata, blodkärlen "brygger". Förångning utförs vid en tumörstorlek av 60-80 cc. Fördelarna är en kort postoperativ period och minimala komplikationer, men denna laseravlägsnning varar dubbelt så lång som TUR. Procedurens pris är från 50 tusen rubel.

Enukleering av adenom

Avlägsnandet av prostata adenom med denna metod är en "uttining" av prostata vävnaden genom laserverkan. Efter operationen kan de kontrolleras för förekomsten av maligna celler. Dess fördelar är:

 • förmåga att avlägsna tumören, även med tillväxten av körteln upp till 200 g;
 • kort återhämtningsperiod
 • möjligheten att genomföra operation hos patienter med pacemaker, metallanordningar i skelettet eller ett brott mot blodkoagulabilitet.

Efter endoskopisk enukleation överförs tumörvävnaderna till blåsan, males med en laser och avlägsnas av en kateter med dränering. Förekomsten av inflammatoriska processer eller oförmåga att införa en kateter i urinläkaren är en kontraindikation för operationen. Detsamma gäller för allvarligt allmänt tillstånd hos patienten och den rynkade urinblåsan. Kostnaden för att ta bort adenom på detta sätt är cirka 30-40 tusen rubel.

Interstitiell laserterapi

Kärnan i detta förfarande är avlägsnandet av en tumör genom punkteringarna i blåsans slemhinna eller själva prostaten hos en smal fokuserad laserstråle. Sådana introduktioner kräver flera. Med hjälp av strålen bearbetas järnet från alla håll, vilket resulterar i nekros. Nackdelen med metoden är att under en tid kan symtomen på sjukdomar förvärras ännu. Orsaken är djup i prostata.

Nålablation

Atrofi av körtelvävnaden vid denna operation sker genom uppvärmning på grund av högfrekventa radiovågor. De kommer till prostata genom nålar som injiceras i körteln. Nackdelen med proceduren är dess ineffektivitet vid stora neoplasmer. Fördelen är att den utförs på poliklinisk grund. patienten kan omedelbart gå hem efter borttagning.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

En sådan teknik visas när volymen av prostatakörteln är mer än 100 kubikmeter. se Det genomförs genom speciella rör som tränger igenom små snitt på huden - trokaren. Inuti visas kameran som visar proceduren på bildskärmen. Avlägsnande av prostata adenom varar cirka 2 timmar under generell anestesi. I slutet sätts en kateter in i urinröret. Plus är en liten rehabiliteringsperiod. Patienten avges från sjukhuset efter 2-4 dagar. Av minuserna kan du notera små ärr från snitten. Kostnaden för operationen är 120-165 tusen rubel.

Endoskopisk borttagning

Denna teknik kräver inte heller kavitöppning. Detta minskar signifikant blodförlusten. Järn exciderad kirurgiska instrument som införs genom röret tjocklek av 1-1,5 cm. Fördelen med förfarandet är att det inte påverkar den erektila funktionen, eftersom den hänför sig till nervsparande förfaranden. I avsaknad av stenar, inflammation och en liten mängd adenom är denna operation mer föredragen. Platsen är en kort återhämtningsperiod. Priset på operationen är 50-60 tusen rubel.

Effekter av prostata adenomavlägsnande kirurgi

Rehabilitering efter borttagning av adenom i prostatakörteln kan inte gå så smidigt. Hälsoproblem förekommer ännu oftare jämfört med behandling av prostatit. Flera dagar finns blod i urinen, inkontinens eller ömhet med urinering. Sådana biverkningar varar länge. Om de är försenade ska du kontakta en specialist. Varje patient reagerar på sin egen väg till kirurgisk ingrepp, så beroende på typ av operation kan det finnas olika konsekvenser tills sjukdomen återkommer. I detta fall krävs en andra operation.

Eventuella komplikationer

Eventuellt avlägsnande av prostata adenom är potentiellt farligt. Varje patient utsätts för risk för blodförlust och infektion. Anestesi är en allvarlig börda för kardiovaskulärsystemet. Efter operationen uppstår komplikationer av denna typ:

 • frånvaro av sperma i samlag
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet.

Kärlek efter operationen

Restaurering av erektilfunktion sker efter en viss period efter operationen, men det rekommenderas att inte börja leva sexuellt innan fullständig regenerering av vävnaderna. Den genomsnittliga varaktigheten av en sådan period är ungefär en månad. Denna period kan ökas beroende på patientens tillstånd och ålder. Med fullständig återställning av styrka upphör vissa män att utsöndra spermier i slutet av samlaget. Anledningen till den partiella skadorna på halvkanalerna. Den reproduktiva funktionen bevaras, men en punktering krävs för att extrahera spermierna.

Rehabilitering efter prostata adenomoperation

Efter själva operationen är det viktigt att följa alla urologernas rekommendationer för en snabbare återhämtning. De relaterar till näring, motion och hantering av patientens sexuella liv. Dessa rekommendationer är viktiga och att utesluta eventuella komplikationer efter operationen. Den tidiga rehabiliteringsperioden är de första 5-7 dagarna. Vid denna tidpunkt återgår patienten till normal urinering. I allmänhet kan återhämtningsperioden vara 3 månader eller mer.

Livsstiljustering

Omedelbart efter operationen är det nödvändigt att eliminera hänsynslösa handlingar, eftersom de kan leda till försämring och orsaka inflammation. Du kan inte göra följande:

 • sitta länge i en stol;
 • ta en varm dusch eller badkar
 • att dricka alkohol
 • ensam köra bil;
 • lyft en last på mer än 3 kg.

Inom en och en halv månad efter operationen är det nödvändigt att avstå från sexuell aktivitet. Omedelbart gå till jobbet rekommenderas inte, det är bättre att ta de första veckorna av sjukskrivning. Efter avlägsnande av adenom av prostata rekommenderas att gå till fots, och efter ett tag - gör på morgonen lätt laddning och simning. Efter restaureringen bör du inte röka cigaretter. Nikotin i dem påverkar blodcirkulationen negativt vilket kan leda till inflammation.

Dietmat

Inte mindre viktig återhämtningsfaktor är korrekt näring. Det är nödvändigt att utesluta skadlig mat från kosten. Detta inkluderar stekt, saltat, rökt och sött. Avvisa alkoholhaltiga drycker. Maten ska bestå av:

Terapeutisk träning och yoga

Efter operation för att avlägsna adenom i prostata, är inte alla fysiska aktiviteter användbara. För att utesluta är det nödvändigt att cykla och lektioner med viktning. Det är bättre att göra simning och gymnastik med en mild sträckning av musklerna. Läkare rekommenderar att du uppmärksammar yoga. Bedömning av feedbacken är följande övningar användbara:

 1. Ligga på golvet, sträck dina armar längs kroppen. Krama för att krossa musklerna i skrotet i 2-3 sekunder i 1 minut.
 2. Utan att ändra positionen, böjde kroppen med en båge, lade händerna under midjan och bäckenet rivit av golvet. För att dö i några sekunder, ta startpositionen. Upprepa 4-5 gånger.

Medicinsterapi

Behandlingen slutar inte efter operationen. För att undvika komplikationer behöver patienten ta ett antal mediciner, vilken lista innehåller:

 1. Antibiotika. Används för att eliminera infektionen som utvecklades efter operationen. Behandlingsförloppet varar inte mer än 7-10 dagar.
 2. Smärtstillande medel - ordineras för att stoppa smärtssyndromet i 2-3 dagar efter proceduren. För det första tar patienten starka analgetika och växlar sedan till analgin eller No-Shpu.

Hur mycket kostar en operation för att avlägsna adenom i prostata

Kostnaden beror på procedurens plats, metod och komplexitet. Ungefärliga priser för vissa typer av operation för avlägsnande av prostata adenom för olika kliniker i Moskva ges i tabellen:

Metoder för operativ behandling av prostataenom: indikationer, kontraindikationer och konsekvenser

Ingen är immun från sjukdomar i det genitourära systemet. Med ålder orsakar de många problem.

Modern medicin har en stor arsenal av kirurgiska läkemedel mot prostata sjukdomar.

De skiljer sig i graden av påverkan på kroppen, kostnaden och indikationerna för operation för prostata adenom. Men alla kan välja sitt eget sätt att behandla.

Prostata adenom: Hur läser operationen för män i artikeln.

BPH: Vad är det?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en godartad bildning som växer ut ur prostata. Utveckling, sjukdomen gradvis påverkar urinering av en man, gör det ofta, samtidigt som inte tillåter blåsan att helt bli av med vätskan.

Det orsakar smärta och gör att en man ofta besöker toaletten. Problem med blåsan orsakas av det faktum att urinröret är klämd på grund av svullnad av prostata. För passage av urin på den finns det mycket lite utrymme. På ett annat sätt kallas BPH även prostata adenom.

Vad ska jag göra om jag har symtom? Till vilken läkare ska man ta itu med?

Om du har problem med urinering, kontakta omedelbart en urolog. Tumören växer varje dag, oavsett hur ditt hälsotillstånd förändras.

Adenom har olika sätt att växa, inte alltid det kan klämma urinröret helt. Urologen kommer att ge dig en röntgen eller utföra prostataundersökning på platsen.

Symptom på adenom är inte unik och tillhör många fler sjukdomar, men med ålder är risken för att bli sjuk cirka 50%.

Stör inte med tanken att sjukdomen kan botas av folkmedicin. Som regel bidrar det till att minska smärtan från symtomen, men det har aldrig varit ett fall att helt härda en person av adenom på detta sätt.

Hur är operationen för att ta bort prostata adenom hos män som läses nedan.

Prostata adenom: borttagningsoperation

Att välja metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom måste gå vidare från sjukdomsstadiet och tumörens storlek. Om tumören ännu inte är övervuxen kan den härdas med milda metoder, utan att ens påverka den godartade bildningen själv. Men det finns inte alltid ett val.

Om sjukdomsformen har blivit kronisk, kommer endast en radikal medicinsk intervention att hjälpa till.

Kirurgi för att avlägsna prostata adenom - metoder:

De första metoderna för operativ behandling av prostataadenom föreslår en storskalig obduktion, allmänbedövning och en lång rehabiliteringsperiod. Den andra är mycket snabbare och kan ibland utan att göra en obduktion.

Hur man tar bort prostata adenom kirurgiskt, läs nedan.

Minimalt invasiva metoder

Hur går det att ta bort prostatacenomen?

Cryodestruction. Denna metod kräver inte nödvändigtvis en obduktion. Endast i speciella fall görs ett litet snitt i ljummen. Dess väsen ligger i det faktum att ett expanderat rör introduceras till den övervuxna tumören, från vilken flytande kväve kommer att exponeras. Gradvis kommer kyla påverkade vävnader att dö, vilket minskar trycket på urinröret.

Denna metod visas i ett mycket litet antal patienter. Det används när det finns problem med kärlsystemet, men tumören har ännu inte vuxit för mycket. Dess plus är det med prostata adenom, operationen utförs snabbt och under lokalbedövning. Patienten kan gå en dag efter det.

Å andra sidan behöver en sådan patient ständigt tvätta genitourinvägarna så att den döda vävnaden kommer ut ur kroppen. De tvättas av katetrar, med förändringen av vilken infektion som kan uppstå. Biverkningar inkluderar sepsis, möjlig bildning av stenar och hypertoni.

TUR (Transuretral resektion av prostata). Denna kirurgiska behandling av prostata adenom kräver ingen obduktion under några förhållanden. Men det är inte alls smärtfritt. Det kan till och med vara psykiskt svårt att upprätthålla det. Hur utförs operationen på prostata? Adenomen avlägsnas av ett speciellt instrument (resektoskop), genom vilket kirurgen tränger in i urinröret och förstör fysiskt de muterade cellerna där. Operationen att avlägsna adenom i prostata körs inte längre än en timme.

Efter resektoskoparbete sätter kirurgen en speciell kateter i urinröret för att tvätta blåsan med det och stoppa blod från små kärl.

Operationen för prostata adenom är mycket komplicerad, vilket kräver god syn för läkaren för att förhindra blödning. Riklig blödning kommer att göra operationen av prostata adenom ogenomförbar och ökar fortfarande risken för komplikationer efter operationen. Både läkare och patienter bestämmer sällan att utföra det. Det rekommenderas till personer vars adenom har ökat till 60 ml.

Den viktigaste komplikationen efter en sådan operation har ett särskilt namn - TURP-syndrom. Det är kopplat till det faktum att under verksamheten kommer en riklig mängd vatten till patientens urinrör, för att inte ge blod för att stänga visionsgranskningen till läkaren. På de möjliga konsekvenserna av transuretral resektion, läs här.

Detta leder till ökat blodtryck, temperaturchock, stor belastning på centrala nervsystemet och ödem i hjärnan och lungorna. Syndromet utvecklas hos cirka 30% av patienterna. På grund av det är kirurgin strängt kontraindicerat för män som har lidit hjärtsjukdomar.

Laserbehandling

Förångning. Förångning i medicin kallas nedbrytning av kroppsvävnader.

Hur går det att ta bort prostatacenomen? I fallet med prostataadenom lyfter en särskild anordning genom urinröret långsamt lagren från adenomen tills endast prostata kvarstår. Operationen varar en timme.

Till skillnad från resektion är det nästan smärtfritt. Komplikationer uppstår i isolerade fall och är huvudsakligen associerade med blodinfektion.

Efter två dagar på sjukhuset kan du ordinera en patient som har gått igenom förångning. Förfarandet är väldigt mildt för kärnorna och är ett verkligt alternativ till TURP.

Enukleation. Det består i att en tumör som en apelsinskal separeras från prostata under operationen med hjälp av en laser och utsöndras sedan genom blåsan.

Sedan följer operationen för att mala resterna av adenomen.

Sammanfattningsvis dras de genom urinröret utåt. Precis som vid förångning är operationen mycket mild. Kan användas även i fall där adenom har ökat till 50 ml. Det finns praktiskt taget inga komplikationer. Sjukhusisering med operationen tar 3-4 dagar.

Invasiva metoder

Öppen adenomektomi. Tidigare, nästan den mest populära typen av kirurgisk behandling av prostata adenom. Nu för många, det ser vild ut. Det utförs under generell anestesi. På prostatacancer hos män tillämpas operationen endast i fall då den har uppnått en storlek på mer än 80 ml.

Driftstiden är ungefär en och en halv timme. För att genomföra det måste du göra en ganska stor snitt i suprapubic regionen. Blåsan är skuren. Därefter tår kirurgen manuellt sitt slemhinnor, tränger in i prostataområdet, som långsamt rensar tumörens fingrar.

Under hela operationen verkar kirurgen blint. Detta är huvudargumentet mot adenomektomi, eftersom det är mycket troligt att skada blodkärlen och smittar infektionen. Den andra avhandlingen mot operationen är att den sårar kraftigt urinets muskler.

Hospitalisering för adenomektomi är cirka två veckor. Och om det inte finns några komplikationer. Vård av patienter efter adenomektomi bör vara mycket noggrann. Tömning av urinblåsan ska vara var halv timme.

Laparoskopi (avlägsnande av prostata adenom). Detta är en endoskopisk operation för prostataadenom, där istället för ett stort snitt görs några små, genom vilka kirurgen överför instrumenten. För att se allt från insidan används ett endoskop.

Laparoskopi av prostata adenom används endast i de mest extrema fallen, när tillgång till adenom helt enkelt inte är möjligt på annat sätt, och kräver professionalism från läkare. Vid första anblicken verkar det som att prostata laparoskopi är invasiv. Men det är faktiskt mycket farligt för patientens hälsa.

Avlägsnande av adenom i prostatakörteln vid endoskopisk väg - Provets teknik:

 • i snitten lanseras specialverktyg som renar prostatan från tillväxten och dumpar dem i blåsan;
 • Efter detta tvättas de nekrotiska vävnaderna ut i flera dagar.

Rehabiliteringsperioden är densamma som vid helt öppen operation på prostata. Av biverkningarna är den första platsen upptagen av blodförlust.

komplikationer

De största svårigheterna väntar patienten de första dagarna efter operationen, då risken för täppning av urinröret med deadenade vävnader är hög, och om en mild typ av procedur inte är vald, känns stor blodförlust.

komplikationer:

 1. Patienten kan känna sig svag, illamående.
 2. Han behöver dricka hela tiden, bara för att tömma blåsan och tvätta den sålunda.
 3. Hans kropp påverkas av dussintals antibiotika, vilket är nödvändigt för att en eventuell infektion inte spridas i hela kroppen.

Vid TURP-syndrom kan vattenförgiftning göra det nödvändigt att dra sig tillbaka. Det finns fall då detta syndrom körde människor till döds.

effekter

Med bra behandlingsteknik och inga komplikationer kan du återgå till normalt liv i en vecka.

Kirurgi på prostatakörteln - Konsekvenser, kontraindikationer:

 1. I det här fallet kommer det inte att förekomma någon tidigare obehaglig känsla i ljummen, och de sexuella funktionerna kommer inte att gå vilse.
 2. Första gången är ofta urinering och rosa föroreningar i urinen möjliga. Men det här är normalt för de första veckorna av rehabilitering.

Det finns en myt att operationen att ta bort prostata adenom beror kirurgiskt på en person av sexuellt liv. I själva verket är andelen sådana fall inte mer än 5%. Den mest obehagliga följden av operation på prostata, vilket är hypotetiskt möjligt - är en "torr" orgasm. Det vill säga, fröet kommer in i blåsan, inte utanför.

rehabilitering

Under rehabilitering efter avlägsnande av adenom i prostata genom kanalen bör någon fysisk ansträngning undvikas. Även körning kan skada genitourinary systemet. Försök att dricka mer vätskor. Ät lite, men hälsosam mat, det är bättre att undvika frekvent avföring. Och var noga med att gå till doktorn för kontroller.

slutsats

Idag behandlas prostata adenom mycket snabbt. Borta är de dagar då hon behandlades med ett exceptionellt öppet kirurgiskt ingrepp. Med hjälp av ny medicinsk teknik och iakttagande av medicinska rekommendationer kan man välja en av typerna av operationer för att ta bort prostata adenom och återgå till ett hälsosamt liv om några veckor. Det enda hindret för en person som vill bli botad är hans egen rädsla.

Drift för att ta bort prostata adenom: effektiva sätt att ta bort adenom

Prostataadenom eller godartad prostatahyperplasi är det vanligaste problemet hos äldre män. Nästan varje tredje patient behöver kirurgisk behandling.

Vad är fallet med prostata adenomoperation?

Villkoren för att en operation för att avlägsna prostatacenom behöver vara uppdelad i brådskande (akut) och planerad.

Urgent inkluderar följande:

 • akut urinretention
 • plötsligt utvecklade symtom på njursvikt;
 • makrogemaria (förekomst av blod i urinen);
 • blåsans tamponad.

Till det planerade kirurgiska ingreppet i händelse av allvarliga kliniska symptom och stadium av dekompensering av godartad hyperplasi, vilket framgår av:

 • svåra dysfunktion i blåsan
 • paradoxal ishuria;
 • expansion av det renala tubulära systemet (ureterohydronephrosis);
 • utveckling av kroniskt njursvikt (ökad nivå av kreatinin, urinsyra i blodet, minskning av glomerulär filtreringshastighet);
 • frekvent bindning av sekundär urinvägsinfektion;
 • ingen positiv effekt av konservativ terapi.

Enligt vissa rapporter, hos män med en genomsnittlig svårighetsgrad av sjukdomen, är kirurgisk behandling också effektivare än medicineringen.

Metoder för avlägsnande av prostata adenom

Traditionella metoder för kirurgisk ingrepp, som används i prostataadenom, är som följer:

TUR är känd som "guldstandarden" för kirurgisk behandling av adenom. Tillträde till körteln är genom urinröret - urinröret, i vilket den endoskopiska enheten sätts in. Därför kännetecknas operationen av låg traumatism och en låg andel komplikationer. Skill mellan mono- och bipolär resektion (skillnaden är vid användning av annan utrustning). Den används för en körtelvolym på 30-80 cm3.

Det utförs under påverkan av spinal eller epidural anestesi. Operationen för att avlägsna adenom av prostata genom metoden för öppen adenomektomi innebär ett snitt i underlivet och en fullständig resektion av en godartad formning. Beroende på platsen för kirurgisk åtkomst kan den vara skarpare (enligt Freyer), spår (enligt Lida), perineal (ischiorektal och transrectal).

Operationen utförs under generell anestesi. Det är den mest traumatiska metoden med stor sannolikhet för postoperativa komplikationer. Samtidigt är den huvudsakliga fördelen med metoden den fullständiga frånvaron av återkommande sjukdomar. Det är oftast visat i adenom som inte är mottagliga för medicinsk påverkan, och körtelvolymen är mer än 80-100 cm3.

Transuretral snitt används för män med liten prostata storlek, upp till 30 cm3. I detta fall tar kirurgen inte bort körteln, men dissekerar den.

Operation på prostata: med vilka komplikationer är det möjligt att kollidera eller möta

Modern medicinsk teknik gör det möjligt för oss att ständigt utveckla nya minst traumatiska kirurgiska ingrepp på prostatakörteln.

Bland dem är:

 • interstitiell laserkoagulation;
 • transuretral nålablation;
 • laser transuretral snittet;
 • transuretral eller transrectal hypertermi;
 • transuretral mikrovåg eller radiofrekvens termoterapi;
 • transuretral radiofrekvens termisk förstöring;
 • extrakorporeal pyroterapi;
 • transuretral elektroförångning.

Den gemensamma saken som förenar alla dessa tekniker är att de endast används i de tidiga skeden av sjukdomen, när adenomen ännu inte når en stor storlek.

Behöver inte generell anestesi, efter operationen finns det nästan inga komplikationer, de är säkra, inklusive de som tar blodförtunnande läkemedel och har allvarliga sammorbiditeter.

I de flesta fall behöver patienter inte en postoperativ kateterisering av blåsan. Effektiviteten hos dessa tekniker är emellertid något lägre än vad som gäller ovanstående operationer.

Konsekvenser efter avlägsnande av prostata adenom

Liksom alla andra kirurgiska ingrepp är prostatakirurgi ett invasivt förfarande som stör integriteten hos olika vävnader, slemhinnor, blod och lymfkärl etc. Således passerar den inte för människokroppen utan spår och kan leda till utvecklingen av vissa komplikationer.

Med vilka komplikationer kan man stöta på

Beroende på tidpunkten för förekomsten är postoperativa komplikationer uppdelade i två grupper: tidigt och avlägset.

Den första inkluderar:

 • blödning under eller efter operationen, som kan stabiliseras genom transfusion av blod- eller plasmasubstitutionslösningar eller kräva återinflammation;
 • infektiösa processer i nedre urinvägarna (akut cystit, prostatit, uretrit, epididymit);
 • TUR-syndrom - vattenförgiftning (ökning av extracellulär vätskevolym), är farlig för utveckling av hjärt-kärlsjukdom och cerebralt ödem;
 • akut urinretention
 • en minskning av natriumnivån på grund av absorptionen av tvättlösningen.

Den grupp av sena postoperativa komplikationer innefattar:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • skleros av blåsans hals
 • striktur (cikatricial förändringar) i urinröret;
 • bevarande av icke-specifika symptom
 • blåsans stenar;
 • retrograd ejakulation (utstötning av spermier i blåsan);
 • återfall och "falska" återfall av sjukdomen.

Hur avlägsnandet av adenom påverkar styrkan

Ett av kriterierna för en framgångsrik operation och en tillfredsställande bedömning av patientens livskvalitet är bevarande av sin sexuella aktivitet, oavsett ålder.

Kirurgi på prostata kan leda till skador på nervsystemet och vaskulära strukturer nära prostata, vilket orsakar erektil misslyckande. Den största frekvensen av sådana komplikationer är den öppna metoden för adenomektomi och TUR. Nya metoder har mindre effekt på manlig styrka.

Processen att återställa strukturerna som styr en erektion är ganska lång och beror på människans övergripande hälsa, status för styrka före kirurgisk behandling. Därför kan läkaren ordna en uppsättning specifika aktiviteter, nämligen fysiska övningar som stärker bäckens och perineumets muskler, mediciner (sildenafil, tadalafil), psykologs samråd, vakuumbehandling etc.

Rehabilitering efter borttagning av prostata adenom

Inte mindre viktig period än resektion av prostata i sig är rehabiliteringsstadiet.

Dess längd beror direkt på användningsmetoden, graden av traumatism, svårighetsgraden av komplikationer, närvaron av samtidig patologi, ålder, nivån på de ursprungliga skyddskrafterna hos organismen och kan variera från 3 till 12 månader.

Först och främst är det nödvändigt att öka patientens engagemang för genomförandet av alla förfaranden. För att göra detta introducerar en specialist en man till särdragen i den postoperativa perioden, lär honom fysiska övningar, förhindrar uppkomsten av ångest-depressiva störningar.

De grundläggande regler och förfaranden som ska följas är följande:

 • under de första 3-4 veckorna undviker plötsliga rörelser, tyngdlyftning, stora belastningar, hypotermi;
 • Mjölk-vegetabilisk kost, äter inte stekt, rökt, salt mat;
 • dricksregim (adekvat dricksvatten)
 • förebyggande av förstoppning
 • vägran från alkohol, rökning
 • dagligen går till fots
 • sexuell vila i 4-6 veckor;
 • övningsterapi med speciella tekniker, massage;
 • inte att besöka bastur;
 • konstant övervakning av den behandlande läkaren.

Prognosen hos patienter med prostata adenom har blivit mycket mer gynnsam de senaste åren. Detta blev möjligt tack vare användningen av moderna säkra metoder som säkerställer den snabbaste och mest kvalitativa återhämtningen med det minsta antalet konsekvenser.

Dessutom har modern medicin förmågan att omedelbart behandla sjukdomen i de inledande stadierna utan att vänta på utvecklingen av komplikationer.

Adenom i prostata: operation

Drift med prostataadenom är inte nödvändigt. Det föreskrivs i fallet då behandlingen av denna patologi inte ledde till positiva resultat eller började för sent. Det finns andra orsaker till operation för att ta bort en tumör i prostata. Det är bättre att lära sig i förväg om särdragen i denna metod att bli av med problemet.

Symptom på sjukdomen

Även om adenom är en godartad tumör, orsakar det mycket problem för män, vilket försämrar livskvaliteten.

 • Urineringsprocessen är komplicerad och blir smärtsam. Önskningar är oroliga ofta, särskilt på natten.
 • Urin frigörs i små mängder, med avbrott. Om sjukdomen börjar, istället för en ström kommer det bara att vara droppar.
 • Avbrott i kanalen leder till att urin kan läcka när som helst och orsakar allvarligt obehag.
 • Svårighet att tömma blåsan leder till överdriven muskelspänning, vilket ofta framkallar bildandet av en bråck och hemorrojder.
 • På grund av smärtan orsakad av adenom är det svårt att uppnå erektion.
 • Smärta syndrom sträcker sig till ljumsområdet och vidare till nedre delen av ryggen.

Operationen att avlägsna adenom i prostata är särskilt nödvändigt i försummade fall, när symptom uppträder som inte kan försonas.

 • Stagnation av urin leder till att njurarna fungerar och förgiftar hela kroppen med slöseri med livet, en obehaglig lukt från munnen kommer att dyka upp.
 • Stretchblåsan stör störningen av tarmarna, vilket orsakar stagnation av fekala massor.
 • Det finns problem med magen.
 • Det utvidgade adenomen blockerar blodkärlen, vilket leder till åderbråck.
 • Försvagad immunitet hanterar dåligt infektioner, vilket leder till inflammation som leder till impotens.
 • Det mest hemska är att denna godartade tumör sannolikt kommer att degenerera till en cancerös.

Typer av kirurgisk ingrepp

Det finns flera sätt att avlägsna adenom i prostatakörteln. När en man behandlar vissa symptom hos en läkare, tilldelas han en serie studier. Analyser visar hur allvarligt problemet är och hur bäst det är att lösa det.

Allt beror på sjukdoms försummelse. Ju tidigare en patient bestämmer sig för att besöka en urolog, desto lättare blir det att utföra ett kirurgiskt ingrepp, och konsekvenserna blir inte så allvarliga.

De typer av operationer som föreslås just nu skiljer sig inte bara i sättet att eliminera adenom utan även under återhämtningsperioden. Om den senaste tekniken används är riskerna för komplikationer minimala. Dessutom varierar alla tillgängliga metoder i pris.

Transuretral resektion

Metoden för endoskopisk trunkering av adenom har använts i medicin i mer än hundra år. Idag har utrustningen förändrats kvalitativt, men principen för operationen har varit densamma. Återställandet av det normala funktionen hos det genitourära systemet i detta fall uppnås genom påverkan av högfrekvent ström.

Före resektion genomgår patienten ett test som innefattar: ett allmänt och biokemiskt blodprov, urinanalys (för att utesluta möjligheten till en inflammatorisk process), ultraljud, röntgenstråle. Efter doktorens bedömning kan ytterligare studier genomföras.

Operationen att avlägsna prostata adenom hos män på transuretralt sätt har begränsningar: tumörvolymen överskrider inte 80 kubikcentimeter, blodkoagulerbarheten är normal, det finns inga exacerbationer av några sjukdomar och cancer tumörer i det sista steget. Denna metod används också när patienten har övervikt, kronisk inflammation i prostata och hjärt-kärlsjukdomar.

Den transuretrala resektionen börjar med anestesi. Det kan vara allmänt eller epidural. Ytterligare avlägsnande av prostata adenom sker genom införande av ett resektoskop i urinröret. Berörda vävnader skärs ut, vidhäftning av blodkärl utförs. De resulterande materialen skickas för biokemisk analys för att utesluta adenomets maligna natur. En kateter sätts in i kanalen, som kommer att tömma urin och små blodproppar. Några dagar senare rengörs det.

Om patienten överensstämmer med läkares recept, kommer återhämtningen att bli så snabbt och utan komplikationer. Inom en och en halv och en måste du följa en speciell diet, undvika överdriven fysisk ansträngning och glömma sexualitet.

Förångning av adenomen

Denna procedur har samma indikationer som resektion, men det medför betydligt färre komplikationer. Vid genomförandet finns inga nedskärningar och traumatisering av tyger. Det undviker utvecklingen av ejakulationspatologier - retrograd ejakulation.

Enheten sätts in i urinröret. Kirurgen har möjlighet att övervaka alla rörelser på monitorn. Laserstrålen förångar adenomvävnaden och återställer det normala uretriska lumenet. I urologi anses denna metod vara den snabbaste och mest effektiva, eftersom prostatakörteln efter avlägsnande av prostata aden bevaras i ett idealiskt tillstånd.

laparoskopi

Huvudindikatorn för sådan manipulation är den för stora storleken av adenomen, såväl som närvaron av maligna former av prostatakörteln.

Operationen att ta bort prostata adenom utförs endast på ett sjukhus med hjälp av specialutrustning.

Först ges patienten generell anestesi. Sedan, genom små snitt, är ihåliga rör - trokar (vanligtvis inte mer än 5) - införda i bukhålan. De är nödvändiga för att ge tillgång till det drabbade organet. Ett av rören bär en kamera som sänder bilden till skärmen. Genom de återstående hålen tar kirurgen bort tumören.

Operationen för att avlägsna adenomen varar cirka 2,5 timmar. Efter det införs en kateter i urinröret i upp till 4 dagar. De uppenbara fördelarna med denna procedur är: frånvaro av allvarliga komplikationer och blödningar, accelererad återhämtning.

adenomectomy

Adenom av prostata kan avlägsnas med den traditionella metoden - med hjälp av en kavitoperation. De uppenbara nackdelarna med denna metod är:

 • signifikant blodförlust
 • vanliga fall av infektion
 • störning av tarmens normala funktion under rehabiliteringsperioden;
 • möjlig bieffekt i form av urininkontinens.

Hos män utförs operationen oftare under generell anestesi, men spinalanestesi är också möjlig. Kirurgen gör ett snitt i området under naveln. Han dissaterar växelvis det epidermala skiktet av hud, inre lager, muskler och blåsans vägg med en skalpell. Tumören detekteras och tas bort manuellt med hjälp av extra utrustning.

Dräneringsröret är installerat i blåsan, vars öppning förblir efter appliceringen av suturerna. Det är nödvändigt för avlägsnande av blod och urin. En kateter sätts också in i urinröret. Återhämtningsperioden kommer att förlängas, som efter någon kavitoperation.

Endovaskulär kirurgi

Syftet med operationen är embolisering eller kuppning av blodkärl som levererar blod till den drabbade vävnaden. Detta är en reduktiv metod som inte utförs av alla kliniker. Det kräver högsta nivå av professionalism hos kirurgen och den senaste utrustningen.

Före proceduren undersöks prostata adenom. Operationen diskuteras i detalj med den behandlande läkaren. Förekomsten av möjliga kontraindikationer är utesluten:

 • cancer tumör;
 • allergi mot de använda läkemedlen
 • kroniska sjukdomar i inre organ
 • störningar av endokrina och kardiovaskulära system;
 • infektion.

Efter införandet av lokalbedövning görs en liten punktering på huden, i vilken ett verktyg med en diameter av 1 till 4 mm sätts in. Funktionen av operationen assisteras av en speciell röntgenmaskin. En artär som matar adenomen detekteras och blockeras. Som ett resultat kommer gradvis tumören att minska.

De uppenbara fördelarna med denna procedur är frånvaron av snitt och en snabb återhämtningsperiod.

Effekter av prostata adenomavlägsnande

Oavsett den valda metoden att ta bort prostatacancer, finns det en chans att utveckla vissa komplikationer.

 • kränkningsförmåga
 • periodisk blödning ur urinröret
 • inkontinens;
 • svåra inflammatoriska processer
 • återuppkomsten av tumören med behovet av en annan operation.

Trots detta kräver prostata adenom behandling i tid. Om du försenar resan till doktorn kan du vänta på degenerering av godartad bildning i en cancer tumör. I detta fall krävs mycket mer komplicerad behandling, och risken för ett dödligt utfall blir mycket stort.

För att minimera följderna av kirurgisk ingrepp för att avlägsna adenom, är det nödvändigt att följa de tillhörande läkarnas grundläggande rekommendationer:

 • konsumera mer rent vatten
 • följ kosten för att undvika förstoppning
 • undvik allvarlig fysisk ansträngning
 • avstå från samlag till full återhämtning
 • Utför inte arbete som kräver ökad koncentration (till exempel kör bil).

Var inte rädd för att ta bort adenom. Moderna metoder gör att detta förfarande kan utföras så säkert som möjligt. Biverkningar uppträder endast i mycket sällsynta fall. Men läkning sker inte omedelbart. Ibland kräver adenomets excision en lång period för att återställa de tidigare funktionerna i det urogenitala systemet.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Adenom av prostata eller BPH

Adenom av prostata (Latin adenom prostatae) eller godartad prostatahyperplasi - patologi som härrör från proliferation av celler i prostatacancerets klonvävnad. För närvarande används termen "godartad prostatahyperplasi" (BPH) oftare för att hänvisa till denna sjukdom.

Enligt statistiken vänder varje andra man över 50 till en läkare för prostata adenom. Man tror att denna sjukdom utvecklas över tiden hos 85% av männen. Dessa siffror bekräftar att prostataadenom är den vanligaste urologiska sjukdomen.

Typer av prostata adenom

 • Kostnad: 3 000 rubel.

Termen "BPH" tillräckligt villkorat, som växer inte prostatakörteln, och liten körtel submucosa av blåshalsen, som bildar tre cellöar - två laterala, avses periuretral grupp och en bakre (i riktningen för ändtarmen), kallas peritservikalnoy grupp, så det skulle vara mer korrekt att kalla sjukdomen ett adenom i periuretralkörtlarna. Funktionen hos periuretralkörtlarna är fortfarande inte helt klar.

Det antas att de är körtlar av inre utsöndring, som är antagonistiska mot de manliga könkörtlarna. Expandera när atrofiska processer inträffar i prostatakörteln vid tiden för utrotning av sexuell aktivitet. Vid tumörbildning är det inte bara glandulärt utan också muskler och bindväv, vilket kan leda till att den inte bara har adenomatös, men också fibrös eller myomatisk karaktär. Adenomer skiljer sig också i form - sfärisk, pyriform, cylindrisk, bestående av en eller flera noder och i vikt - 5-10 gram till 200 gram eller mer. Tre olika typer av adenomer särskiljs av deras struktur och placering:

 • En tumör passerar genom urinröret i blåsan, deformerar den inre sphincten och stör dess funktion.
 • Tummen ökar i ändtarmen, urinering störs något, men förlust av kontraktilitet i urinrörets prostatiska del tillåter inte att hela blåsan frisätts fullständigt.
 • Med likformig komprimering av prostata under trycket av adenom utan dess ökning observeras inte heller urinretention i blåsan eller störning av urinering. Detta är den mest gynnsamma typen av adenom.

Tumörens storlek motsvarar inte alltid graden urineringstörningar. Det beror mer på riktningen av adenomtillväxt. När sprout från den bakre gruppen av körtlar, kan ett litet adenom hänga över urinröret i form av en ventil, orsaka en fördröjning i urinen. Samtidigt får ett stort adenom, som växer i sido-periuretralkörtlarna tillbaka till ändtarmen, inte ge några kliniska manifestationer av sjukdomen.

Klinisk bild

Kliniska manifestationer av adenom i prostatakörteln beror helt på tumörens placering, dess storlek och tillväxt. Tumör av liten storlek, som regel, orsakar inte någon ångest. Med en ökning av tumörens storlek börjar det att klämma de intilliggande organen och passera genom prostatakörteln den första (prostatiska) delen av urinröret. Som ett resultat av detta klämmer blir urinflödet svårare. Som svar är blåsans väggar tjockare (kompensationsfenomenet). Men när tumören växer och urinröret pressas, blir blåsan inte i stånd att utvisa urin (dekompensering). Enligt utvecklingen av denna process utmärks tre stadier av utveckling av prostata adenom:

 • kompenseras - Bilden av gradvis svårighet med urinering utvecklas. Urinflödet blir trögt med viss fördröjning av urinering. Patientanmärkningarna ofta uppmanar (särskilt på natten). Emellertid töms blåsan helt.
 • subcompensated - När urinrörets klämma utvecklas blir ovanstående symtom värre. Blåsan förlorar sin förmåga att tömma helt och mängden resterande urin överstiger 100 ml. Gradvis finns det en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Blåsans väggar fördjupas avsevärt.
 • dekompenserad - Stagnation av urin leder till irreversibla förändringar i både urinvägarna och njurarna. Skador på njurarna leder till utveckling av njursvikt, vilket kännetecknas av törst, lukt av urin i utandningsluften, dålig aptit, etc. Blåsan ökar gradvis i storlek och förlorar förmågan att utvisa urin.

komplikationer

 • Kostnad: 7 500 rubel.

Akut urinretention är sällan löst på egen hand. I de flesta fall är kateterisering av blåsan en tvångsåtgärd för att hjälpa patienten. Efter urinblåskateterisering kan urinering återhämta sig. Men ofta konservativ behandling saknar framgång. Sådana patienter kräver akut kirurgisk vård.

En annan komplikation av prostata adenom är hematuri. Det kan uttryckas något och kan detekteras genom mikroskopisk undersökning av urinsedimentet. Ofta kräver blödningsintensiteten och bildandet av blodproppar genomförandet av akutoperation i samband med framväxten av den så kallade tamponaden av blåsans blodproppar. Särskilt ofta blödning inträffar efter medicinsk eller diagnostisk kateterisering. Blodkällan kan vara åderbråck i nacken i blåsan eller adenomvävnaden med traumatisk manipulation.

Blåsans stenar är en vanlig komplikation av prostata adenom. De bildas i blåsan urinstagnationsförhållanden däri under urodynamik tackla eller migrera från njurarna och övre urinvägarna och står inte på urinröret i samband med blåsutloppsobstruktion. Den kliniska bilden kännetecknas av stenar i urinblåsan komplettera den kliniska bilden av benign prostatahyperplasi miktionsfrekvens och utstrålande smärta i ollonet i ett upprätt läge och i rörelse, promenader, ett symptom på "läggningen av urinstrålen." I den bakre positionen minskas de anmälda klagomålen, försvinna.

De allvarligaste komplikationerna av prostata adenom är infektiösa: pyelonefrit (kronisk och akut), uretrit, prostatit, adenomit, vesikulit, epididymit.