Huvud
Behandling

Metoder för operativ behandling av prostataenom: indikationer, kontraindikationer och konsekvenser

Ingen är immun från sjukdomar i det genitourära systemet. Med ålder orsakar de många problem.

Modern medicin har en stor arsenal av kirurgiska läkemedel mot prostata sjukdomar.

De skiljer sig i graden av påverkan på kroppen, kostnaden och indikationerna för operation för prostata adenom. Men alla kan välja sitt eget sätt att behandla.

Prostata adenom: Hur läser operationen för män i artikeln.

BPH: Vad är det?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en godartad bildning som växer ut ur prostata. Utveckling, sjukdomen gradvis påverkar urinering av en man, gör det ofta, samtidigt som inte tillåter blåsan att helt bli av med vätskan.

Det orsakar smärta och gör att en man ofta besöker toaletten. Problem med blåsan orsakas av det faktum att urinröret är klämd på grund av svullnad av prostata. För passage av urin på den finns det mycket lite utrymme. På ett annat sätt kallas BPH även prostata adenom.

Vad ska jag göra om jag har symtom? Till vilken läkare ska man ta itu med?

Om du har problem med urinering, kontakta omedelbart en urolog. Tumören växer varje dag, oavsett hur ditt hälsotillstånd förändras.

Adenom har olika sätt att växa, inte alltid det kan klämma urinröret helt. Urologen kommer att ge dig en röntgen eller utföra prostataundersökning på platsen.

Symptom på adenom är inte unik och tillhör många fler sjukdomar, men med ålder är risken för att bli sjuk cirka 50%.

Stör inte med tanken att sjukdomen kan botas av folkmedicin. Som regel bidrar det till att minska smärtan från symtomen, men det har aldrig varit ett fall att helt härda en person av adenom på detta sätt.

Hur är operationen för att ta bort prostata adenom hos män som läses nedan.

Prostata adenom: borttagningsoperation

Att välja metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom måste gå vidare från sjukdomsstadiet och tumörens storlek. Om tumören ännu inte är övervuxen kan den härdas med milda metoder, utan att ens påverka den godartade bildningen själv. Men det finns inte alltid ett val.

Om sjukdomsformen har blivit kronisk, kommer endast en radikal medicinsk intervention att hjälpa till.

Kirurgi för att avlägsna prostata adenom - metoder:

De första metoderna för operativ behandling av prostataadenom föreslår en storskalig obduktion, allmänbedövning och en lång rehabiliteringsperiod. Den andra är mycket snabbare och kan ibland utan att göra en obduktion.

Hur man tar bort prostata adenom kirurgiskt, läs nedan.

Minimalt invasiva metoder

Hur går det att ta bort prostatacenomen?

Cryodestruction. Denna metod kräver inte nödvändigtvis en obduktion. Endast i speciella fall görs ett litet snitt i ljummen. Dess väsen ligger i det faktum att ett expanderat rör introduceras till den övervuxna tumören, från vilken flytande kväve kommer att exponeras. Gradvis kommer kyla påverkade vävnader att dö, vilket minskar trycket på urinröret.

Denna metod visas i ett mycket litet antal patienter. Det används när det finns problem med kärlsystemet, men tumören har ännu inte vuxit för mycket. Dess plus är det med prostata adenom, operationen utförs snabbt och under lokalbedövning. Patienten kan gå en dag efter det.

Å andra sidan behöver en sådan patient ständigt tvätta genitourinvägarna så att den döda vävnaden kommer ut ur kroppen. De tvättas av katetrar, med förändringen av vilken infektion som kan uppstå. Biverkningar inkluderar sepsis, möjlig bildning av stenar och hypertoni.

TUR (Transuretral resektion av prostata). Denna kirurgiska behandling av prostata adenom kräver ingen obduktion under några förhållanden. Men det är inte alls smärtfritt. Det kan till och med vara psykiskt svårt att upprätthålla det. Hur utförs operationen på prostata? Adenomen avlägsnas av ett speciellt instrument (resektoskop), genom vilket kirurgen tränger in i urinröret och förstör fysiskt de muterade cellerna där. Operationen att avlägsna adenom i prostata körs inte längre än en timme.

Efter resektoskoparbete sätter kirurgen en speciell kateter i urinröret för att tvätta blåsan med det och stoppa blod från små kärl.

Operationen för prostata adenom är mycket komplicerad, vilket kräver god syn för läkaren för att förhindra blödning. Riklig blödning kommer att göra operationen av prostata adenom ogenomförbar och ökar fortfarande risken för komplikationer efter operationen. Både läkare och patienter bestämmer sällan att utföra det. Det rekommenderas till personer vars adenom har ökat till 60 ml.

Den viktigaste komplikationen efter en sådan operation har ett särskilt namn - TURP-syndrom. Det är kopplat till det faktum att under verksamheten kommer en riklig mängd vatten till patientens urinrör, för att inte ge blod för att stänga visionsgranskningen till läkaren. På de möjliga konsekvenserna av transuretral resektion, läs här.

Detta leder till ökat blodtryck, temperaturchock, stor belastning på centrala nervsystemet och ödem i hjärnan och lungorna. Syndromet utvecklas hos cirka 30% av patienterna. På grund av det är kirurgin strängt kontraindicerat för män som har lidit hjärtsjukdomar.

Laserbehandling

Förångning. Förångning i medicin kallas nedbrytning av kroppsvävnader.

Hur går det att ta bort prostatacenomen? I fallet med prostataadenom lyfter en särskild anordning genom urinröret långsamt lagren från adenomen tills endast prostata kvarstår. Operationen varar en timme.

Till skillnad från resektion är det nästan smärtfritt. Komplikationer uppstår i isolerade fall och är huvudsakligen associerade med blodinfektion.

Efter två dagar på sjukhuset kan du ordinera en patient som har gått igenom förångning. Förfarandet är väldigt mildt för kärnorna och är ett verkligt alternativ till TURP.

Enukleation. Det består i att en tumör som en apelsinskal separeras från prostata under operationen med hjälp av en laser och utsöndras sedan genom blåsan.

Sedan följer operationen för att mala resterna av adenomen.

Sammanfattningsvis dras de genom urinröret utåt. Precis som vid förångning är operationen mycket mild. Kan användas även i fall där adenom har ökat till 50 ml. Det finns praktiskt taget inga komplikationer. Sjukhusisering med operationen tar 3-4 dagar.

Invasiva metoder

Öppen adenomektomi. Tidigare, nästan den mest populära typen av kirurgisk behandling av prostata adenom. Nu för många, det ser vild ut. Det utförs under generell anestesi. På prostatacancer hos män tillämpas operationen endast i fall då den har uppnått en storlek på mer än 80 ml.

Driftstiden är ungefär en och en halv timme. För att genomföra det måste du göra en ganska stor snitt i suprapubic regionen. Blåsan är skuren. Därefter tår kirurgen manuellt sitt slemhinnor, tränger in i prostataområdet, som långsamt rensar tumörens fingrar.

Under hela operationen verkar kirurgen blint. Detta är huvudargumentet mot adenomektomi, eftersom det är mycket troligt att skada blodkärlen och smittar infektionen. Den andra avhandlingen mot operationen är att den sårar kraftigt urinets muskler.

Hospitalisering för adenomektomi är cirka två veckor. Och om det inte finns några komplikationer. Vård av patienter efter adenomektomi bör vara mycket noggrann. Tömning av urinblåsan ska vara var halv timme.

Laparoskopi (avlägsnande av prostata adenom). Detta är en endoskopisk operation för prostataadenom, där istället för ett stort snitt görs några små, genom vilka kirurgen överför instrumenten. För att se allt från insidan används ett endoskop.

Laparoskopi av prostata adenom används endast i de mest extrema fallen, när tillgång till adenom helt enkelt inte är möjligt på annat sätt, och kräver professionalism från läkare. Vid första anblicken verkar det som att prostata laparoskopi är invasiv. Men det är faktiskt mycket farligt för patientens hälsa.

Avlägsnande av adenom i prostatakörteln vid endoskopisk väg - Provets teknik:

 • i snitten lanseras specialverktyg som renar prostatan från tillväxten och dumpar dem i blåsan;
 • Efter detta tvättas de nekrotiska vävnaderna ut i flera dagar.

Rehabiliteringsperioden är densamma som vid helt öppen operation på prostata. Av biverkningarna är den första platsen upptagen av blodförlust.

komplikationer

De största svårigheterna väntar patienten de första dagarna efter operationen, då risken för täppning av urinröret med deadenade vävnader är hög, och om en mild typ av procedur inte är vald, känns stor blodförlust.

komplikationer:

 1. Patienten kan känna sig svag, illamående.
 2. Han behöver dricka hela tiden, bara för att tömma blåsan och tvätta den sålunda.
 3. Hans kropp påverkas av dussintals antibiotika, vilket är nödvändigt för att en eventuell infektion inte spridas i hela kroppen.

Vid TURP-syndrom kan vattenförgiftning göra det nödvändigt att dra sig tillbaka. Det finns fall då detta syndrom körde människor till döds.

effekter

Med bra behandlingsteknik och inga komplikationer kan du återgå till normalt liv i en vecka.

Kirurgi på prostatakörteln - Konsekvenser, kontraindikationer:

 1. I det här fallet kommer det inte att förekomma någon tidigare obehaglig känsla i ljummen, och de sexuella funktionerna kommer inte att gå vilse.
 2. Första gången är ofta urinering och rosa föroreningar i urinen möjliga. Men det här är normalt för de första veckorna av rehabilitering.

Det finns en myt att operationen att ta bort prostata adenom beror kirurgiskt på en person av sexuellt liv. I själva verket är andelen sådana fall inte mer än 5%. Den mest obehagliga följden av operation på prostata, vilket är hypotetiskt möjligt - är en "torr" orgasm. Det vill säga, fröet kommer in i blåsan, inte utanför.

rehabilitering

Under rehabilitering efter avlägsnande av adenom i prostata genom kanalen bör någon fysisk ansträngning undvikas. Även körning kan skada genitourinary systemet. Försök att dricka mer vätskor. Ät lite, men hälsosam mat, det är bättre att undvika frekvent avföring. Och var noga med att gå till doktorn för kontroller.

slutsats

Idag behandlas prostata adenom mycket snabbt. Borta är de dagar då hon behandlades med ett exceptionellt öppet kirurgiskt ingrepp. Med hjälp av ny medicinsk teknik och iakttagande av medicinska rekommendationer kan man välja en av typerna av operationer för att ta bort prostata adenom och återgå till ett hälsosamt liv om några veckor. Det enda hindret för en person som vill bli botad är hans egen rädsla.

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.

Behandling av prostata adenom med kirurgi

Kanske är den vanligaste urologiska sjukdomen bland medelålders och äldre män prostata adenom; Operationen för dess borttagning utförs på olika sätt. Resultaten av kirurgisk ingrepp för behandling av denna sjukdom är vanligtvis positiva.

Vad är prostata adenom?

Prostata, det vill säga prostata körteln är ett manligt könsorgan, som ligger något under blåsan. Det kopplas direkt till urinröret som passerar genom det. Prostatakörteln reglerar inte bara nivån på olika hormoner, utan stänger även blåskanalerna vid erektionen. Dessutom är den hemlighet som produceras av prostata en av komponenterna i manlig sperma.

Prostata adenom är en godartad neoplasma, som gradvis växer och klämmer urinröret. Detta medför en fördröjning i urinering, svårigheter i sexuell aktivitet och utveckling av olika sjukdomar i det manliga genitourära systemet.

Medan adenom växer utan bildandet av metastaser anses det som en godartad tumör. Men med tiden, dess maligna degeneration, framväxten av metastaser och, som en konsekvens, prostatacancer. Därför måste godartad prostatahyperplasi (adenom) behandlas. Detta kommer att hjälpa lugnt att klara de naturliga behoven, upprätthålla hälsan hos det genitourära systemet, leda ett normalt sexliv.

Varför förekommer adenom?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) utvecklas av olika skäl. Det kan vara:

 • ålder;
 • klimakteriet menopausala förändringar;
 • obalans av steroida könshormoner - androgener och östrogener;
 • några samtidiga sjukdomar.

Huvudsymptom

Symtom på adenom i prostatakörteln beror på tumörens placering, ökningstakten och graden av försämring av blåsans kontraktile funktion.

Specialister-urologer identifierar följande faser av adenomutveckling:

 • kompenseras;
 • subcompensated;
 • dekompenserad.

Den första fasen varar vanligtvis inte mer än 3 år och kännetecknas av följande symtom:

 1. Fördröjd start av urinröret.
 2. Trögt flöde av urin.
 3. Frekventa uppmaningar.
 4. Frekvent urinering.

Prostatakörteln är förstorad, vilket är märkbar vid palpation, vanligtvis smärtfri. Återstående urin observeras inte.

Den andra fasen av adenomutveckling bestäms av sådana symptom som:

 1. Känsla av en undertömd urinblåsa.
 2. Utgången av urin uppträder ofta och gradvis.
 3. Otillräcklig urinering (paradoxal ishuria).
 4. Urin kan innehålla blod eller olika föroreningar.
 5. Fördröjd urinering.

När en läkarundersökning avslöjar en förtjockning av blåsans väggar, utseendet av resterande urin, kroniskt njursvikt.

När prostatahyperplasi passerar in i den tredje fasen försämras patientens tillstånd märkbart. Det finns sådana symptom som:

 1. Svårighet att urinera med mycket små portioner (droppar).
 2. Urinen är onaturlig, ogenomskinlig, med blod.
 3. Allmän svaghet.
 4. Skarp viktminskning.
 5. Brist på aptit.
 6. Torrhet i munnen.
 7. Anemi.
 8. Fel på avföring.

Med medicinsk undersökning bestäms det:

 • märkbar blåsning
 • njurdysfunktion
 • ökning av mängden resterande urin.

Diagnos av adenom

Den kliniska bilden av prostatahyperplasi belyses med olika diagnostiska metoder. Först höll:

 1. Anamnestic konversation.
 2. Allmän undersökning av patienten.
 3. Palpatorisk undersökning och tappning av blåsan och prostata.
 4. Röntgenundersökning.
 5. Laboratorieanalys av urin och blod.
 6. Objektiv bedömning av urinprocessen (uroflowmetri).
 7. Ultraljudsundersökning.
 8. Biopsi (undersökning av fragment av prostatavävnad).

Efter analys av all data som erhållits beslutar urologen om nödvändiga metoder för behandling av prostata adenom - konservativ eller kirurgisk.

Konservativ medicin för prostata adenom

Konservativ behandling av prostatahyperplasi, som regel, visas i de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen, när adenomen fortfarande inte orsakar bildandet av kvarvarande urin. De huvudsakliga anvisningarna i behandlingsförloppet är:

 1. Reduktion av symptomatiska manifestationer av sjukdomen.
 2. Minskar den inflammatoriska processen som orsakas av adenomen.
 3. Lättnad av urineringsprocessen.

För detta används följande behandlingsmetoder:

 • medicinska preparat;
 • Periodisk tömning av blåsan med en kateter (kateterisering);
 • fysioterapeutiska förfaranden.

När konservativ behandling inte räcker, ordineras patienten kirurgiskt ingripande på ett eller annat sätt.

Kirurgisk behandling av prostata adenom: indikationer och metoder

Operationen med prostata adenom blir oundviklig i närvaro av sådana symtom som:

 • frekvent urinering på natten
 • en förändring i urinflödet;
 • akut urinretention, ej avtagbar genom kateterisering
 • njur- och blåsstenar;
 • njursvikt
 • Överskott av blod i urinen (hematuri)
 • infektion i urinorganen;
 • överskott av kvarvarande urin.

Vid de första faserna av sjukdomen utförs en operation för att avlägsna prostata adenom genom metoden för transuretral resektion - TUR. Detta låter dig ta bort neoplasmen från prostatakörteln med ett resektoskop infört genom urinröret.

Operationen utförs under en spinal eller generell bedövning under 90 till 120 minuter. Efter rehabilitering krävs ingen särskild rehabilitering. Patienten är på ett sjukhus under överinseende av en läkare i högst 3 dagar, tills mindre postoperativ blodig urladdning från blåsan upphör. Det finns inga märkbara stygn efter en sådan operation.

Adenomektomi med en signifikant proliferation av prostata, närvaron av njursten och andra komplikationer. Denna öppna operation gör att du kan bli av med prostata adenom.

Transuretral snitt eller dissektion av prostata utförs i de tidiga stadierna av sjukdomen. Denna operation tillåter patienten att upprätthålla normal sexuell aktivitet i flera år. Därefter utförs bukoperationen för att avlägsna prostatakörteln.

Nya anvisningar vid operation är borttagning av prostata adenom på följande sätt:

 • ablation;
 • TUR-förångning;
 • laser förstörelse.

Dessa metoder är de mest sparsamma och tillåter efter en operationstid att leda ett normalt sexuellt liv. Konsekvenserna efter sådana operationer är de mest obetydliga. Genitourinary systemets normala funktion återställs helt.

Eventuella komplikationer

Varje kirurgisk ingrepp innebär en viss risk. Olika komplikationer efter borttagning av prostata adenom kan inträffa i tidig eller sen postoperativ period. Det kan vara:

 1. Blödning.
 2. Urininkontinens.
 3. Inträngningen av tvättlösningen i patientens kärlbädd under TUR-driften.
 4. Infektion eller inflammation.
 5. Scarring inskränkning av urinvägarna.
 6. Oförmåga att upprätthålla ett normalt sexuellt liv.

Om operationen är omöjlig

Kirurgisk ingrepp för att avlägsna prostata adenom är kontraindicerat. Detta sker i fall där patienten finner sådana faktorer som:

 • onkologiska sjukdomar i prostata;
 • risk för inflammation och oönskade komplikationer;
 • akuta sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • vandrande trombi i nedre extremiteterna;
 • dysfunktion av iliac blodkärlen;
 • ocklusion av ovanstående kärl.

För varje patient väljes metoderna för behandling av prostataadenom uteslutande på basis av en klinisk bild, som sammanställts av resultaten från diagnostiska studier.

Drift för att avlägsna adenom i prostata (prostata)

Adenom i prostatakörteln är en sjukdom som drabbar de flesta av den manliga befolkningen över 50 år. Incidensen beror direkt på åldern - ju äldre, desto mer sannolikt upptäcktes denna patologi. Denna sjukdom är associerad med tillväxt i vävnaderna i prostata godartad tumör i form av en nod, som gradvis ökar i urinröret.

Behandling av denna sjukdom innefattar inte bara medicinska metoder utan även borttagning av körteln kirurgiskt. Emellertid har de senaste åren varit en trend mot en minskning av antalet operationer som utförs på prostatakörteln. Detta beror på uppkomsten av effektiva konservativa behandlingsmetoder.

Det är ändå för tidigt att avskriva de radikala sätten att bekämpa denna sjukdom. För närvarande är prostatakirurgi hos äldre män på andra plats bland alla kirurgiska ingrepp. Enligt statistiken led nästan varje tredje äldre man denna behandlingsmetod.

Operationen med prostata adenom utförs vanligtvis i de fall då snabbkorrigering av patientens tillstånd är nödvändig. Till exempel, om det på grund av överlappning i urinröret sker akut urinretention och följaktligen sker njurinsufficiens.

Det är emellertid möjligt att använda radikala behandlingsmetoder i fall där tumörens massa är försumbar, det finns inga tecken på nedsatt njurfunktion. Moderna metoder för kirurgisk behandling möjliggör minimering av riskerna med komplikationer, på grund av vilka de används även i tidiga skeden av sjukdomsutvecklingen. Denna artikel kommer att berätta hur en operation utförs för att avlägsna prostata adenom, vilka metoder tar bort hyperplastiska vävnader, vilka rekommendationer kan ges till patienter med denna patologi.

Orsaker och symptom på adenom

Utvecklingen av sjukdomen är förknippad med många faktorer, men huvudrollen spelas av överträdelsen av den hormonella bakgrunden hos hanen när innehållet i könshormon testosteron minskar. Detta tillstånd är i de flesta fall noterat hos äldre personer.

Symptom som uppstår med adenom i prostata, primärt bestämt av graden av urinrörelse och ett brott mot urinflödet. Dessa inkluderar:

 • frekvent uppmaning att urinera när som helst på dagen;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • minskning av styrkan och flödet av urin;
 • svårighet att urinera, behovet av muskelspänning för att förbättra tömningen av blåsan.

Graden av symptomatologi beror på tumörens storlek och graden av kompression i urinröret i sin prostatiska del. Det är viktigt att skilja denna sjukdom med andra patologier i genitourinary sfären, eftersom vissa urologiska sjukdomar kan manifestera sig på detta sätt. I detta avseende är det viktigt att betala tillräckligt med uppmärksamhet till en omfattande undersökning av patienten och diagnosen av sjukdomen.

Undersökning av patienten före operationen

Diagnostiska förfaranden som syftar till att detektera prostataenom hos män innefattar laboratorie- och instrumentella metoder för undersökning. Den första gruppen innehåller ett allmänt och biokemiskt blodprov, ett test för att bestämma nivån av det prostatiska specifika antigenet i blodet (en markör för tumörprocesser i prostatakörteln).

Utför även följande komplex av diagnostiska förfaranden:

 • uroflowmetry - bestämning av arten av urinering;
 • digital rektal undersökning för att bestämma storleken på prostatakörteln, dess konsistens;
 • Röntgenundersökning av bäckenorganen, inklusive med användning av kontrast - för att bestämma graden av förminskning av prostata lumen;
 • Ultraljud är den mest effektiva metoden för att detektera prostata adenom;
 • biopsi av prostatavävnad.

Den sistnämnda metoden består i att ta en liten bit av körtelvävnaden i patienten med ytterligare studier under ett mikroskop. Biopsi är utformad för att bedöma den cellulära sammansättningen av körtelvävnaden och differentialdiagnos av en godartad och malign organstumör. Resultaten av detta förfarande bestämmer behovet och den mest lämpliga metoden för kirurgisk behandling av prostata adenom.

I vissa fall föreskrivs konservativ terapi, som syftar till att eliminera sjukdoms manifestationer i de tidiga stadierna, när det inte finns några tecken på en betydande mängd resterande urin.

För närvarande finns det flera områden av konservativ behandling av denna patologi:

 • drogterapi, baserad på användningen av droger som lindrar spasmen i urinvägens jämna muskler och förbättrar urinflödet.
 • Fysioterapeutiska metoder, vars syfte är att avlägsna manifestationer av inflammation i det sjuka organet;
 • kateterisering av blåsan - används i extrema fall för att avlägsna all kvarvarande urin och förhindra utveckling av njursvikt.

Med mer allvarliga manifestationer av sjukdomen är radikala behandlingar nödvändiga. Det borde finnas något tvivel om huruvida operation krävs för prostataadenom i grad 2 eller högre, eftersom den senare avlägsnandet av tumören desto högre är sannolikheten för komplikationer och ju svårare patientens rehabilitering är.

Kontraindikationer till operation

Operationen att avlägsna adenom i prostatakörteln har ett antal kontraindikationer:

 • malign karaktär av tumörtillväxt
 • allvarligt allmänt tillstånd hos patienten, förekomsten av svåra somatiska sjukdomar, en signifikant ökning av kroppstemperaturen etc
 • dekompensering av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, när det finns ett hot mot patientens liv
 • förekomst av postoperativa komplikationer.

Operativ behandling

Kirurgisk behandling av prostata adenom innehåller flera metoder. De vanligaste typerna av verksamheter är:

 1. Adenomektomi - avlägsnande av körteln. Detta är en av de mest använda sorterna av kirurgisk behandling, eftersom det har ett minimum antal kontraindikationer och begränsningar. Adenomektomi anges i fall där tumörens massa är minst 40 gram, det finns kvarvarande urin i en volym av 150 ml och i närvaro av komplikationer orsakade av en utvidgning av körteln.
 2. Transuretral resektion av körteln (TUR) - hänvisar till kategorin "blodlösa" ingrepp, eftersom den utförs utan en genomskärning genom urinröret. TUR-drift av prostata adenom anges i fall där tumörmassan inte överstiger 60 gram, kvarvarande urin i en volym av högst 150 ml, det finns ingen komplikationer (njurfunktionen bryts inte).
 3. Mer moderna varianter av TUR är förångning av prostata, ablation och laserförstörelse. Dessa metoder har en minimal skadlig effekt på omgivande vävnader, vilket bidrar till snabb återhämtning och återvinning av patienter.

Utför avlägsnande av tumören i avdelningen för urologi eller kirurgi. Valet av metod för kirurgisk behandling av adenom beror på många faktorer. Ändå används de mest använda metoderna för behandling de senaste åren, till exempel med hjälp av en laser.

Denna metod har flera fördelar jämfört med andra operationer för att avlägsna godartade neoplasmer i prostata:

 • Alla kirurgiska manipulationer utförs genom urinröret, så att sår inte görs på huden.
 • minimal blödning under interventionen;
 • Efter operationen för att avlägsna adenom av prostata med denna metod, återställs patienterna ganska snabbt, vilket är möjligt på grund av epiduralanestesi, i vilken medvetandet inte undertrycks.

Laserförångning

En nyare version av det radikala avlägsnandet av godartad prostatahyperplasi, fick goda recensioner från praktiserande läkare - laserförångning.

Den består av förångning av prostatavävnad genom laserstrålning och ytterligare koagulering av skadade områden. Konsekvenserna av en operation för att avlägsna prostata adenom med denna metod är nästan alltid gynnsamma.

Laserförångning kan också utföras i fall då komplikationer av sjukdomen utvecklas, i närvaro av svåra somatiska sjukdomar, till exempel hjärt-kärlsystempatologi, diabetes mellitus, neurologiska patologier etc.

Plasma-förångning

En effektivare metod för operativ behandling av en godartad tumör, som har ett antal fördelar över laserförångning:

 • enligt den europeiska föreningen för urologer är detta ett mer effektivt och säkert sätt att behandla prostata adenom;
 • I motsats till laserförångning under plasma finns det mindre blodförlust, en minimal chans att utveckla sådana patologier som urininkontinens och urinrörsträngning;
 • såväl som en metod baserad på användning av en laser, kan plasmaförångning användas för att behandla patienter med allvarliga samtidiga sjukdomar.

Konsekvenserna efter operationen av prostata adenom med användning av plasmaförångning är mest gynnsamma för patienten, som redan efter två dagar kan avlägsna urinkatetern och efter 24 timmar avlämnas han. Plasma förstör alla fickor av tumörtillväxt, så att återfall under denna behandlingsmetod nästan inte hittas.

Operation för stora tumörstorlekar

Om patienten diagnostiseras med ett adenom i prostata som väger mer än 200 gram och bekräftar den godartade naturen av tillväxten, rekommenderas att operationen med laparoskopisk åtkomst. I det här fallet är det inte nödvändigt att göra snitt, bara tre eller fyra punkteringar.

rehabilitering

Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom spelar en viktig roll för att förebygga förekomst av komplikationer, till exempel urininkontinens. Patienten ska vara under en urologs övervakning i flera dagar. Även i avsaknad av klagomål är det viktigt att strikt följa alla rekommendationer från den behandlande läkaren inom två till tre veckor efter operationen.

I de flesta fall måste patienter följa följande regler:

 • begränsning av fysisk ansträngning, uteslutning av plötslig spänning och rörelser - detta kan bidra till bildandet av ett ärr i urinrörets vägg.
 • tillräcklig volym vätska för att vara full
 • begränsning av konsumtion av saltad, stekt och rökt mat, efterlevnad av en balanserad diet;
 • Det är möjligt att förskriva antibiotikabehandling för att förhindra utveckling av smittsamma komplikationer.
 • vägran av alkohol
 • regelbunden promenader i frisk luft;
 • avstå från sexuell aktivitet i 1 månad efter operationen.

Patienterna ordineras en uppsättning terapeutiska övningar som förbättrar patientens tillstånd avsevärt. Det rekommenderas att du följer vissa regler när du gör övningarna:

 • gymnastik komplex måste utföras på morgonen;
 • repetera övningar ska göras dagligen;
 • gradvis öka belastningen;
 • en uppsättning övningar bör utföras i avsaknad av allvarliga sjukdomar från andra organ och system.

Om den postoperativa perioden är felaktig kan patienten behöva installera en prostatisk stent, en anordning som expanderar lumen i den trånga urinröret. Operativ behandling av prostataadenom, enligt statistiken, lindrar patienten av manifestationer av sjukdomen i minst 15 år. Endast 10% av patienterna som genomgick radikal avlägsnande av körteln under denna tidsperiod vänder sig till en urolog med liknande klagomål.