Huvud
Massage

Konsekvenserna av operationen för att ta bort prostata, som kan vänta på patienten efter operationen

Den kirurgiska metoden (total eller delvis avlägsnande av hankörteln) anses vara den näst vanligaste behandlingen för prostataadenom. En specifik typ av operation ordineras beroende på sjukdomsstadiet. Typ av kirurgisk ingrepp beror på möjliga postoperativa komplikationer.

De vanligaste metoderna för prostataavlägsnande:

 • Snitt. Ett vertikalt snitt görs på körteln genom urinröret. På grund av snittet utvidgar hankärlns lumen.
 • Transuretral resektion av prostata (TUR). Ett miniatyrinstrument som excises del av körtelvävnaden injiceras genom urinröret.
 • Radikal prostatektomi eller öppet fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

Dessa är de mest effektiva metoderna för att avlägsna prostatakörteln, eftersom efter sådana förfaranden kommer lättnad omedelbart och varar lång tid. Men denna behandlingsmetod har baksidan - en hög risk för biverkningar. Avlägsnande av prostata: konsekvenserna har studerats och beskrivits, det är viktigt att läsa dem före operationen.

Risk för blödning

En av de farligaste och vanligaste komplikationerna efter operationen för att ta bort hankörteln. Statistik säger att det utvecklas i två
hälften av fallen. Konsekvenserna av denna komplikation kan vara ett blockering av urinröret med blodproppar, svår blödning. Om det finns allvarlig blödning utförs en blodtransfusion. Denna komplikation kan vara efter en öppen operation eller TUR. Med öppen ingrepp kommer orsaken att vara hemostasens egenskaper, och med TUR - avstötningen av den bildade skottet.

Vattenförgiftning

Det hänvisar också till komplikationer som är vanliga och svåra. Ett annat namn är TUR-syndromet. Orsaken är ingrepp av en vätska i blodet, som under borttagning av körteln används för att bevattna urinröret. Olika källor ger olika statistiska uppgifter om förekomsten av denna komplikation (från 0,1% till 6,7%).

Moderna tekniker för att avlägsna körteln, nya lösningar kan minska sannolikheten för detta syndrom till ett minimum.

Retention av urin

En karaktäristisk komplikation efter borttagning av prostatakörteln är akut fördröjning. Olika faktorer kan fungera som en orsak: från blockering av urinröret genom blodproppar till fysiologiska förändringar i musklerna i blåsan eller banalt medicinsk fel under resektion. Akut retention av urin kan leda till allvarliga konsekvenser, men det är lätt att spåra och kan snabbt elimineras för att undvika ytterligare hälsoproblem.

Urininkontinens

Observerad i 1-2% av fallen. Villkoren kan vara konstant eller uppstå endast med fysisk stress. I de tidiga stadierna av inkontinens är en konsekvens av instabiliteten i sphincter och blåsans muskler. Vanligtvis går det i några dagar av en sådan komplikation av sig själv. Det är sällan nödvändigt att använda kateter, urologiska dynor eller ytterligare terapi.

Andra problem med urinering

Patienter rapporterar förekomst av sådana komplikationer i 2-10% av fallen. Störningen kan uttryckas i det faktum att urinen läcker något, att själva processen blir smärtsam och svår. Ibland besvärar sådana komplikationer patienter utan prostata ännu mer än när de var symtom på den underliggande sjukdomen.

Liknande problem passerar i de flesta fall snabbt. Med TRU kan problem med urinering bero på att inte tillräckligt mycket körtelvävnad avlägsnades. Denna situation kommer endast att korrigeras med en andra operation. I andra fall kan de beskrivna problemen associeras med patologier av blåsans struktur, fel i operationen.

Olika inflammatoriska sjukdomar

Sådana komplikationer uppstår inte enbart efter kirurgisk ingrepp av den beskrivna arten, men i allmänhet efter några operationer. Källor säger att de händer vid varje femte operation.

Sådana inflammationer uppträder flera dagar efter ingreppet. Även sjukdomar av denna typ uppträder ibland efter långvarig användning av katetern. Det finns en grupp inflammatoriska sjukdomar som kräver längre tid att manifestera sig. Orsaken är frånvaron av prostatakörteln. När allt till dess att det var borttaget, var det ett naturligt hinder för patogena bakterier, som inte längre är närvarande.

Sådana komplikationer stoppas med metoderna för antibiotika. Sällan kan de gå i kronisk form och periodiskt förvärras. Oftast med ofullständig avlägsnande av körteln finns inflammatoriska sjukdomar som uretrit eller blåsor, orchitis.

När orgasm sperma inte utbrott

En sådan komplikation i professionella kretsar kallas retrograd ejakulation. Sperma med orgasm inte bara sticker ut, det kastas in i blåsan. Detta fenomen uppträder efter operationen för att ofta ta bort prostata. Vissa källor hävdar det i 99% av fallen.

Retrograd ejakulation kan vara fullständig eller partiell. Vid full sperma vid orgasm kommer inte att vara, och i partiell form efter urinanalysen är det möjligt att etablera eller installera kollisionsfaktorn i en blåsan. Faror för den manliga kroppen är inte en komplikation, eftersom spermien går tillsammans med urinen. Men detta tillstånd skapar svårigheter i situationen när det är planerat att bli barn.

Problem med styrka

Denna komplikation efter operation för att ta bort prostatakörteln skrämmer oftast männen. Studier tyder på att dysfunktionen av detta släkt inträffar efter att adenomen avlägsnats ganska sällan - i 4-10% av fallen. Detta överstiger inte sannolikheten för impotens i den dynamiska banan av prostata adenom.

Liksom andra operationer har borttagning av prostata dess konsekvenser. Korrekt förberedelse och efterlevnad av läkarmottagningar efter ingreppet kan minimera risken för komplikationer.

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Vad är konsekvenserna efter att prostatakörteln har tagits bort?

Avlägsnande av prostata är den mest extrema behandlingsmetoden som används av läkare när effektiv behandling är omöjlig. Kirurgisk ingrepp används i prostatacancer, liksom prostatacenom, när en man med urin blöder och det finns andra problem med urinering. Naturligtvis är det efter några operationer några konsekvenser och komplikationer som kommer att diskuteras.

Kirurgi för att ta bort prostata

För att förstå vilka konsekvenser kan uppstå efter prostata avlägsnande, behöver du en klar uppfattning om modern kirurgi (operation), med vilken det finns ett borttagande av adenom och prostatacancer, som drabbade en cancer eller godartad tumör.

Modern operation för att ta bort adenom.

 • Det enklaste sättet att lösa problemet med prostata adenom, som komprimerar urinröret, använder ett speciellt resektoskop, för att göra ett snitt på prostatakörteln och för att frigöra kanalen från att klämma. Sådana operationer (snitt) har minimala komplikationer, och deras konsekvenser överförs snabbt av män i alla åldrar. Men de är inte avsedda för cancer och en starkt utvecklad godartad tumör i detta organ.
 • TUR-kirurgi (transuretral resektion av prostata) är mer komplicerad och tjänar till att ta bort prostata vävnad som har genomgått en förändring (till exempel prostatacancer, prostata adenom). De utförs genom inmatning i urinröret hos ett speciellt instrument med hjälp av vilket avlägsnandet av de drabbade vävnaderna sker, liksom cauterisering av de skadade blodkärlen. Komplikationer och konsekvenser efter sådana kirurgiska ingrepp kan vara allvarligare, speciellt om betydande medicinska fel har begåtts.
 • Operationen, enligt fullständig avlägsnande av prostatakörteln (radikal prostatektomi), som påverkas av cancer. Denna typ av kirurgisk ingrepp används också i svår prostata adenom. Komplikationer efter det att detta organ har tagits bort kan vara annorlunda, men du måste veta att ett fullständigt avlägsnande hindrar utvecklingen av cancer och spridningen av metastaser till andra organ. En sådan radikal metod bidrar också till den svåra utvecklingen av prostataadenom, när andra behandlingsmetoder inte längre har någon positiv effekt.

Men om det finns stora komplikationer, så finns det inget sätt att göra utan kirurgisk ingrepp.

Kirurgi för att ta bort prostata: konsekvenser och rehabilitering

Adenom i prostatan åtföljs av extremt obehagliga symptom, inklusive smärta, besvär med urinering, med erektil funktion.

Vid det första skedet behandlas denna sjukdom normalt medicinskt. I fallet med ineffektiva droger eller försummelse av sjukdomen krävs dock kirurgisk ingrepp.

Män som står inför denna situation vill veta vad konsekvenserna av en operation för att ta bort prostata kan vara. Dessutom bör rehabiliteringsperioden följa vissa regler. Det kommer att skrivas om dessa nyanser vidare.

vittnesbörd

Läkaren bestämmer om behovet av att utföra operationen på grundval av patientens individuella egenskaper och indikationer.

Läkaren styrs av vissa faktorer som kräver borttagning av prostata:

 • smärt syndrom - Med hjälp av smärtstillande medel och antispasmodika, och ibland med injektion av novokain, kan du bara bli av med smärta först i sjukdoms tidiga skeden. Om scenen påbörjas, tar medicinsk behandling inte helt av känslan av smärta.
 • ineffektiv läkemedelsbehandling - även vid korrekt ordinerad terapi kan hyperplasi fortsätta att utvecklas, och läkemedel har ingen synlig effekt. Om en sådan ineffektiv behandling varar mer än sex månader, fattas beslut om att genomföra operationen.
 • patientens ålder - Det är extremt ovanligt att en operation utförs av män som är äldre än 65-70 år, eftersom hotet mot livet i detta fall är mycket högt. Först och främst, innan du tar utnämningen, ta hänsyn till det allmänna hälsotillståndet samt de villkor som förbjuder kirurgisk ingripande.
 • accelererad proliferation av prostatavävnad - Operationen ordineras med progression av hyperplasi i snabb takt.

metoder

Det finns tre sätt att ta bort prostata, nämligen:

 • snitt;
 • Motstånd (TUR);
 • radikal prostatektomi.

Att välja en specifik typ tar doktorn hänsyn till prostatens storlek och tillstånd, patientens hälsa och ålder.

När vävnaden skärs, avlägsnas körtlarna inte. Kärnan i en sådan operation är dissektion av prostata i de ställen där kanalerna är klämda. Detta gör det möjligt att öka kanalernas lumen, vilket resulterar i att utflödet av urin förbättras. Den används främst för ungdomar med en liten ökning av prostata.

Delvis avlägsna prostata vävnad under resektion. Därefter cauterized dess kanter. TUR är den mest krävda operationen, eftersom den minst traumatiska, kräver ingen allvarlig återhämtning efter ingreppet, och det finns inte heller någon hög risk för komplikationer. I detta fall, med en svår form av sjukdomen, kommer resektion inte att fungera.

Transuretral resektion av prostata adenom

När en radikal prostatektomi utförs, sker ett snitt i underlivet, varefter prostatavävnaden dissekeras och katetern sätts in. Det är nödvändigt för leverans av antiseptiska lösningar. Detta är en av de mest effektiva operationerna när prostata adenomformen startas. Men efter det är det en stor risk för komplikationer, dessutom extremt lång och komplicerad rehabilitering.

Inverkan efter borttagning av prostata och recensioner

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Tyvärr, efter borttagning av prostatakörteln, känner konsekvenserna av en negativ natur sig ibland. Vid operationens slut förblir patienten på sjukhuset för ytterligare återhämtning av kroppen. I början behålls obehagliga symptom oftast. Detta är smärta på sårplatsen, spotting med urin, blodproppar, rezi vid urinering. Detta fenomen är ganska naturligt i flera dagar.

Så, operation för att ta bort prostatakörteln, som regel bär följande karaktär:

 • problem med urinering i form av inkontinens eller urinretention. Urininkontinens är inte bara permanent, men också uteslutande med fysisk stress. Oftast är det en följd av återhämtning, vilket inte kräver ytterligare behandling. Några dagar senare passerar det. Det är sällsynt att ytterligare terapi eller användning av urologiska dynor krävs. Orsaken till urinretention kan vara ett blockering av urinröret, ett medicinskt fel. För att lösa problemet krävs en ytterligare operation eller kateterisering av blåsan;
 • kraftig blödning. Detta är en farlig komplikation som hotar människors liv. Det kan manifestera sig inte bara efter öppen operation, men också efter TUR. I denna situation finns blockering av urinröret med blodproppar. Även allvarlig blödning är möjlig, vilket innebär att blodtransfusion krävs.
 • vattenförgiftning. Detta resultat är också ganska vanligt och kräver snabb behandling. När TUR utförs, tvättas blåsan med en speciell lösning, som vid mycket förtäring orsakar yrsel, illamående, förvirrad medvetenhet, muskelsvaghet. Även om behandlingen inte är komplicerad kan det få allvarliga konsekvenser om det inte genomförs i tid. Som ett resultat är njur- och kardiovaskulär insufficiens, chock, ödem i hjärnan möjliga;
 • inflammatoriska processer. Du kan lära dig om detta problem med hjälp av urinanalys, vilket visar dåliga resultat. Frågan kan lösas genom att ta antibiotika.

Vilka är de vanligaste kirurgiska förfarandena för borttagning av prostatakörteln? Återkopplingen av patienter som har bestämt sig för operationen är fördelaktig, men om vi talar om den vanligaste komplikationen efter proceduren är det här ett problem med urinering.

Effekt av operation på styrkan

För många kvarstår huvudproblemet möjligheten att fortsätta sexuellt liv efter avlägsnande av prostata.

Enligt statistik observeras erektil dysfunktion hos 10% av patienterna. I närvaro av erektil dysfunktion redan före operationen bör du inte förvänta dig några förändringar.

Om före operationen med ett sexuellt liv var allting normalt, då efter prostataavlägsnandet är impotensuppkomsten tillfällig och kommer snart att försvinna och återvänder tidigare sexuellt liv.

Retrograd utlösning är mycket vanlig. Denna patologi är att kroppen antingen helt saknar spermier, eller den kastas in i urinblåsan och utsöndras tillsammans med urinen. För kroppen bär den ingen fara, men det är omöjligt att bli barn. Därför kan denna situation betraktas som infertilitet.

Rehabilitering efter operation

För att undvika negativa följder efter operationen är det viktigt att följa rekommendationerna under rehabiliteringsperioden.

För att återställa patienten behöver du:

 • i två månader är det nödvändigt att utesluta aktiva livsstilar, skarpa rörelser, även i en position, bör inte vara mer än 40 minuter;
 • För att stärka bäckensmusklerna är det bättre att klättra uppför trappan istället för hissen.
 • En hel månad kan du inte ta ett bad, bara en dusch två dagar efter operationen.
 • att jobba där finns möjlighet att återvända efter två veckor, förutsatt att yrket inte kräver stark fysisk ansträngning;
 • det är nödvändigt att dricka mycket vatten för att minska inflammation och snabb sårläkning, minst 8 glasögon;
 • Under rehabiliteringsperioden får man lyfta en vikt högst ett och ett halvt kilo;
 • Körning och kön är endast tillåtna en månad efter det att prostata har tagits bort.

fysisk träning

Belastningar får inte vara starka.

Det är nödvändigt att utesluta kraftövningar, som laddar ett litet bäcken. En cykel för denna tid rekommenderas inte heller.

Dessutom kommer bra alternativ att vara gymnastik för att sträcka muskelvävnad, yoga, andnings gymnastik för Strelnikova. För att återställa erektilfunktionen rekommenderas att "Kegel laddas" för att arbeta med blåsans muskler. "

Relaterade videoklipp

Som du kan se är olika komplikationer ganska frekventa efter avlägsnande av prostata. Vilka konsekvenser kan TOUR ta med, du kommer att lära av videon:

Således är ingen immun från komplikationer efter operation för att ta bort prostata. I det här fallet, oftast kan de lätt elimineras, det viktigaste är att identifiera och omedelbart börja behandlingen. Dessutom är det viktigt att följa rekommendationerna som tillhandahålls i den postoperativa rehabiliteringsperioden och då sänks sannolikheten för negativa följder avsevärt.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Kirurgi för prostataeffekter

Den slutliga botningen av ett antal patologier utförs exklusivt på ett operativt sätt. Ett speciellt fall är borttagandet av prostata adenom hos män. Vilka operationer för avlägsnande av prostata adenom finns, indikationer på kirurgisk behandling, möjliga konsekvenser och vilka åtgärder som rehabiliteringen ger kommer att beskrivas i artikeln.

Vem behöver

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av adenom i prostatakörteln bestäms hos män individuellt. Valet av behandling mot prostatabehandling genom kirurgi kan påverkas av faktorer som mänsklig ålder, symtom (särskilt inkontinens eller urinretention), processen i vilken grad diagnostiseras hos patienten. Frekventa mätningar:

 1. Akut eller svår kronisk urinretention.
 2. Urininkontinens. Urininkontinens uppträder med en signifikant ökning av prostata. Adenoma 3-4 grader leder till att klämma ur blåsan med en förstorad prostata, vilket orsakar svaghet i sfinkter. Som ett resultat har män urininkontinens, det vill säga ofrivillig urinladdning av urin droppe per dag under dagen.

Urininkontinens fungerar ofta som en indikation för behandling av prostatacenom hos män vid operation. Detta beror på det faktum att urininkontinens orsakar hos män inte bara fysiskt obehag utan också uttryckt moraliskt lidande.

  • Som en indikation kan patologiska tillsatser bestämda i den allmänna urinanalysen agera. Vi talar om en stor mängd protein, vita blodkroppar, och så vidare. D. Symptom ofta uppvisar allvarlig grad av prostataförstoring och BPH kombination med prostatit.
  • Förekomsten av stenar i blåsan, som uppstod på grund av ett brott mot urinflödet vid 2-4 grader av prostata adenom.
 • Bildandet av njursvikt, särskilt njursvikt, definieras också ofta som en indikation på operation.
 • Indikationer kan inkludera en associerad inflammatorisk process: prostatit, uretrit, pyelonefrit. Symtom på inflammation i prostata inkluderar smärta, symptom och försämring av underliggande sjukdom obscheintoksikatsionnye symptom (feber, frossa, svaghet).

Indikationer för behandling av prostata genom kirurgi bör bestämmas av en specialist. Insistera inte på att ta bort adenom i prostatakörteln. I en mängd män med adekvat terapeutisk behandling stannar processen i prostata, BPH stör inte, och följaktligen är indikationer på operation på prostatakörteln frånvarande.

medel

Det finns olika typer av kirurgisk behandling för BPH hos män. Den vanligaste metoden är en operation för att avlägsna adenom i prostatan kallad TUR (transuretral resektion av prostata). En operation utförs för att avlägsna prostata adenom med användning av ett resektoskop infört i urinröret. Kärnan i transuretral resektion ligger i avlägsnandet av vävnader som skärs av resektoskopet och deras extraktion genom resektoskopet infört i urinröret. Därefter skickas materialet till laboratoriet, där det undersöks för närvaron av atypiska celler, vilket gör det möjligt att identifiera den maligna processen i prostata. I den postoperativa perioden sätts en kateter in i urinröret hos män för att tömma urin och blodproppar. Videooperationer finns på Internet.

Den postoperativa perioden går som regel på män lugnt, men som alla andra kirurgiska ingrepp kan operationen ge komplikationer. Möjliga konsekvenser:

 1. Blödning. Den vanligaste negativa konsekvensen av den postoperativa perioden.
 2. TUR-syndrom. Det uppstår som ett resultat av absorptionen av vätskan bildad som ett resultat av operationen i blodet. Konsekvensen av faran är inte.
 3. Konsekvenser associerade med bildandet av trombi. Extremt oönskade komplikationer som åtföljer den postoperativa perioden. Trombos eller tromboembolism fungerar som en direkt indikation för en operation eller en nödåtgärd för att avlägsna en obstruktion i cirkulationen. I de flesta fall, för att förhindra denna oönskade följd av TUR, föreskriver läkare läkemedelsbehandling, vilket förhindrar bildandet av trombi i tidig postoperativ period. Dessutom rekommenderas en viss diet för män.

Konsekvenserna som uppstår i den sena postoperativa perioden kan innefatta andra symptom, vilket bekräftas av människornas svar. Efter att ha utfört en operation av TUR genom urinröret, kan vissa män ha en absolut nödvändighet att urinera och smärta under det. Symtom uppstår som en följd av urinkontakt med ett öppet postoperativt sår. Den slutliga läkningsprocessen varar ungefär en månad. Efter det kommer symtomen att försvinna, vilket bekräftas av recensionerna av de opererade männen. Kost, hygien och förebyggande av infektion i det öppna såret är de viktigaste rekommendationerna efter operation för prostata adenom genom urinröret genom TUR. Vilken typ av rekommendation krävs, liksom vilken typ av kost som behövs, det är bättre att ange i förväg med operatören.

De långsiktiga konsekvenserna av operation för borttagning av adenom kan innefatta periodisk frisättning av urin från blodproppar. Oroa dig inte om fördelningen inte är riklig. Men den konstanta rikliga allokering av blod är en anledning att ringa till en läkare. Några män påpekar som en komplikation efter att ha tagit bort prostata adenom för urininkontinens. Det är emellertid oftast inte en följd av operationen, utan en komplikation av själva adenom som, som ett resultat av kirurgisk behandling, inte kunde elimineras.

Recensioner av män anges som en komplikation efter avlägsnande av adenom prostata störningar av sexuella sfären, men enligt experter, om den tidigare erektion och utlösning med någon grad av prostataförstoring var normala, drift resulterar i försämring av funktioner kan inte. Efter en kort tidsperiod efter operation för borttagning av adenom kommer det inte att vara.

Förutom TUR kan kirurgisk behandling av prostata adenom utföras med laparoskopi. Detta borttagande har vissa fördelar. I den postoperativa perioden är blödning mindre vanligt, återhämtning av fysisk aktivitet är snabbare och kateterisering av urinröret krävs i högst 2-3 dagar. Öva och öppna avlägsnande av adenom. För att få tillgång till körteln på manens främre bukvägg görs ett snitt. Ytterligare avlägsnande av organet görs manuellt. En operation utförs på ett sjukhus. Konsekvenserna inkluderar möjlig blodförlust, infektion, matsmältningsproblem (motorisk funktionshinder och förstoppning), urininkontinens.

Kirurgisk behandling av BPH kan utföras med en laser. Metoden är relativt ny och kallas förångning. Operationen utförs med hjälp av ett speciellt instrument utrustat med en laser som sitter i urinröret. Av fördelarna med interventionen kan noteras en kort period av återhämtning och frånvaron av traumatisering av prostatakörtelns omgivande vävnader.

Lasertyper av operation för prostataadenom representerar också enukleering av adenomen. En operation utförs under generell anestesi. Avlägsnande av BPH utförs med hjälp av en speciell anordning i 2 steg. För det första separerar kirurgen prostata adenomvävnaden från den friska, och den andra utför den direkta avlägsnandet av vävnaden uppdelad i fragment. Läkarens kommentarer tyder på en god kirurgisk tolerans och ett litet antal oönskade följder av ingripandet. Också från fördelarna är det möjligt att indikera möjligheten till tidig kateterutvinning från urinröret (dagen efter operationen).

De nyaste typerna av kirurgisk behandling av prostata adenom är operationen av embolisering av artären, vilket ger blodtillförsel till prostata. Kärnan i metoden består i det artificiella blockeringen av kärlet, på grund av vad "rynkningen" av vävnaderna i adenomen i prostatakörteln sker. Videooperationer på prostatakörteln finns på Internet där det också finns en beskrivning av vem som kan ingripa och vem som inte gör det.

Kostnaden för varje operation är annorlunda. Hur mycket är ingreppet på prostatakörteln, du kan ta reda på det direkt efter att ha hört en specialist. Till exempel är priset på en fullständig cykel av behandling av prostatakörteln i Kharkov eller Kiev från 3 till 22 tusen hryvnian. Kostnaden för operation för att ta bort adenom i Moskva är från 50 tusen rubel, om det handlar om TOUR. Priset på prostatektomi för kavit är 55 tusen rubel. Om vi ​​pratar om hur mycket en operation kostar i Minsk, börjar priset från 135 vitryska rubel. Att genomföra en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln eller inte, det vill säga att använda tjänster från en kommunal klinik eller söka till en privat klinik - det är upp till dig. Det viktigaste är att välja en riktig professionell som kommer att driva dig, och kommer att ge den rätta nivån av kvalificerad assistans.

Är dessa två begrepp kompatibla: prostata adenom och kirurgi, vilka är konsekvenserna av kirurgisk ingrepp i prostatakörteln? Hur hög är kostnaden för laserterapi, och i vilka fall kommer den postoperativa perioden att vara mindre? Alla dessa problem drivs kontinuerligt av män som har allvarliga prostata problem och kräver radikal behandling.

Hyperplasi i prostatakörteln i 7 av 10 fall elimineras framgångsrikt med konservativa metoder. Men om sjukdomen är igång och inte låter sig ge mediciner, är det enda sättet att kirurgiskt ingripa.

Prostataens adenom, vars avlägsnande fungerar endast av en kvalificerad specialist, kräver ett allvarligt tillvägagångssätt, och modern medicin kan erbjuda flera metoder för kirurgisk ingrepp. Låt oss prata om dem i korthet.

Transuretral resektion

Detta är en av metoderna för kirurgisk ingrepp, som utförs med hjälp av en speciell enhet. Det införs genom urinröret i prostatakörteln, sedan infogas ett resektoskop, vilket möjliggör avlägsnande av prostata adenom eller utvidgning av urinröret. Denna operation varar ungefär en halvtimme under allmän eller epiduralanestesi. Operationspriset varierar från 100 till 150 tusen rubel, beroende på komplexiteten. Dessutom kan kostnaden bero på kliniken och dess plats.

Efter manipulationens slut tas alla instrument bort. Den borttagna prostata adenomvävnaden skickas för undersökning. En kateter sätts in i urinröret för utflöde av urin och blod och extraheras sedan om en vecka.

Första gången i den postoperativa perioden är snabb urinering och åtföljs av skärningar och urinen har en rosa färg på grund av blodutflöde. Efter urladdning rekommenderar läkaren att patienten tillfälligt avstår från sexuell aktivitet, begränsar fysisk ansträngning och förskriver en antibiotikabehandling.

Liksom alla manipuleringar kan operativ behandling av prostataadenom få konsekvenser som uppträder i postoperativ period och under rehabilitering i form av komplikationer:

 • Retrograd utlösning - kasta sperma i blåsan. På hälsan återspeglas detta inte på något sätt, men denna punkt bör beaktas av patienter som vill ha barn.
 • Fördröjd urinering - kan uppstå på grund av ödem i urinrörslimhinnan.
 • Förtäring av urinväggen.
 • Erektil dysfunktion är förmodligen utvecklingen av denna komplikation i två fall: den psykologiska aspekten eller kirurgen fel under operationen.

Rehabilitering kan ta lite tid. Men behandla inte henne lätt. Operationen - det är bara i början av behandlingen, en stor börda faller på återhämtningsperioden efter operation för att ta bort prostatan adenom, och det finns redan en hel del beror på patientens och hans beteende efter operationen.

För att inte känna de negativa följderna av sådan behandling av prostata adenom kan du få veta några regler:

 • Obligatorisk mottagning av alla läkemedel som föreskrivs av en läkare, särskilt behandling och förebyggande av latenta och kroniska infektioner.
 • Strikt efterlevnad av kosten.
 • Obligatorisk begränsning av fysisk aktivitet. Speciellt strängt förbjudna lyftvikter.
 • Vätskeintag upp till tre liter per dag.
 • Tillfällig avhållande från sexuell aktivitet.

Terapi med en laserstråle

Modern medicin erbjuder ett alternativ till transuretral resektion (TUR) - behandling av prostata med en laser. Detta är den mest sparsamma vägen för kirurgisk ingrepp och behandling av prostatahyperplasi, varefter återställandet av genitourinära systemets funktioner sker så snart som möjligt.

De främsta fördelarna med laserterapi för prostataadenom innefattar:

 • Låg risk för operativ och postoperativ blödning.
 • Kateteriseringstiden reduceras till 24 timmar.
 • Hospitalisering varar inte mer än 2 dagar.
 • Perioden för rekonvalescens och rehabilitering efter laserbehandling varar ungefär två veckor.
 • Metoden är mycket exakt och effektiv.

Av minuserna - den relativt höga kostnaden för förfarandet - cirka 15 000 dollar.

Hittills finns det två typer av behandling för prostataadenom med en laser:

 • Laserablation

Denna behandling involverar att förbränna eller förånga en del av den förstorade prostata vävnaden med en laser för att öka lumen i urinvägarna.

Denna typ av laserbehandling används oftast för unga patienter och med adenomstorlekar upp till 140 kubikcentimeter. Det är möjligt att använda olika laserkällor i operationen, men i den allmänna bilden visar den utförda operationen goda resultat.

Denna metod syftar till att ta bort all godartad prostata från lasern. Denna operation möjliggör avlägsnande av prostata hyperplasi av stora storlekar och det extraherade materialet som skickas till studien i ett histologiskt laboratorium, vilket ger förtroende för frånvaro av prostatacancer.

I allmänhet är laserbehandling av prostataadenom mer föredraget idag, efter operationen sker återhämtningen på kortare tid på grund av minimal vävnadsskada.

Om undersökningen har gett tydliga indikationer för behandling av BPH operation, kommer resultatet av operationen beror till stor del på kirurgens skicklighet och erfarenhet, och kostnaden för behandlingen - på den valda metoden. Väg alla fördelar och nackdelar och gör rätt val.

Drift för att avlägsna prostata adenom: möjliga konsekvenser

Adenom i prostata (BPH) - en godartad tumör masskaraktär bildas från de svällda glandulära epitel och stromala delar av kroppen.

Vid denna tidpunkt finns det en liten nodulosa (eller knölar), som i slutändan ökar, utövar tryck på urinröret. Detta leder till nedsatt urinfunktion.

Godartad proliferation har inga metastaser, vilket signifikant skiljer adenom från prostatacancer. Huvud tecknet på inkomsten av malign process är nivån på PSA (prostatiskt specifikt antigen).

Om behandlingen av prostata adenom med hjälp av mediciner misslyckades med att producera de förväntade resultaten, en specialist - ordinerar urologen behandlingen med hjälp av en operativ ingrepp. Huvudproblemet för män i detta behandlingsstadium är - vilka är konsekvenserna av operation för att ta bort prostatacenomen.

Adenom av prostata

I vilka fall anges kirurgi?

Terapeutiska åtgärder för adenom i prostatakörteln bestäms med hänsyn till svårighetsgraden av den patologiska processen och de manifesterade symtomen. I grund och botten beror allt på hur mycket urinprocessen är störd.

Kirurgisk ingrepp krävs i följande fall:

 • Om patienten inte kan urinera på egen hand, är en av orsakerna till detta tillståndet när urinröret blir smalare på grund av neoplasmens tryck.
 • Det finns ofta trängsel att urinera;
 • Kontinuerlig utveckling av smittsamma processer i urinvägarna
 • Hematuri uppstår
 • Spontan fördelning av urin;
 • Stenar bildar sig i blåsan.

Vilka typer av ingrepp används för att ta bort BPH?

Avlägsnande av prostata adenom är eliminering av patologiskt övervuxen körtelvävnad. I allvarliga fall krävs prostatektomi, under vilken prostatakörteln är helt borttagen.

Drift för att ta bort prostata adenom

Det finns flera typer av kirurgisk behandling:

 • Öppna operationer - Excision av adenom görs genom en punktering i urinblåsan; denna typ av ingripande innefattar transvesikal adenomektomi, som anses vara den mest traumatiska metoden, men det låter dig helt bli av med patologisk vävnad; är förskrivet för komplikationer av hyperplasi, till exempel med intragranital tillväxt av de bildade noderna;
 • Minimalt invasiv metod - innebär excision av prostata adenom utan snitt, med hjälp av videoendoskopiska instrument via urinröret; Denna typ innefattar TUR (transuretral resektion) och holmium laser-enukleation av prostata.

Tekniken för att utföra transuretral resektion av prostata

TURP används oftast för att eliminera den patologiska processen i prostata. Behandlingen består i att avlägsna det expanderade glandularepitelet med en speciell endoskopisk anordning. Transuretral resektion föreskrivs för patienter om det behövs för att bevara styrkan, i en yngre ålder.

Före operationen används epiduralanestesi, så patienten känner sig inte smärtsam men behåller medvetandet. Ibland krävs en allmän anestesi.

Under operationen introducerar en specialist ett medicinskt instrument genom urinröret - ett resorroskop. Efter excision av onormal prostatavävnad matas en speciell vätska till resuscuscopen för att avlägsna den borttagna delen av adenomen. Förfarandet varar från 30 till 60 minuter beroende på mängden vävnad som avlägsnats och vilken del av organet som ska avlägsnas.

Transureal resektion av prostata

Efter operationen införs en kateter i urinröret i flera dagar för att fullständigt rena blåsan från elementen i adenomatös vävnad. Vid kateterisering observerar behandlingsspecialisten patientens tillstånd på sjukhuset.

Efter avlägsnande av prostata adenom och utskrivning från sjukhuset patienten tar ca 7-10 dagar att återvända till vanliga dagliga liv, under vilken det rekommenderas att röra sig mer och göra en del övning för att förbättra funktionen hos prostatakörteln.

Vad är holmium laser enucleation?

Denna metod för kirurgisk behandling består i att utplåna patologiskt övervuxen prostatavävnad under påverkan av en holmiumlaser. När den adenomatösa vävnaden är utgrävd, kommer partiklarna in i blåsan, ett speciellt instrument används för att extrahera dem - endomorphiten. Operationen utförs med access via urinröret, med hjälp av endoskopiska instrument.

Laserenduktering liknar en transvesikal adenomektomi, men har färre komplikationer under och efter operationen. Även för holmiumlaserukleationen hålls katetern inte längre än en dag, varefter den avlägsnas. Funktionen av oberoende urinering återställs den andra dagen efter operationen.

Skillnader i laser-enukleation från transuretral resektion

Hur utförs transvesikal adenomektomi?

Avser de öppna prostatektomi verksamheten och menar det representerar avlägsnande av patologiska prostatavävnad från män genom ett snitt i buken och urinblåsan. Adenomektomi är ordinerad för patienter med avancerad sjukdom, med stora neoplasmer eller med komplikationer under sjukdomsförloppet.

Under proceduren avlägsnar kirurgen de drabbade områdena i prostata med fingrarna och sätter sedan in en kateter i urinledaren och dränering för extern utsöndring. Efter denna operation avläses patienten från sjukhuset efter 7 dagar.

Eventuella komplikationer

Efter operation för att avlägsna adenom i prostata finns risk för några konsekvenser. Möjliga komplikationer inkluderar:

 • Lösningen, som sköljer blåsan, går in i patientens blod;
 • Blödning: uppstår på grund av punktering av ett närliggande stort fartyg, eftersom det är svårt att undersöka kärlen genom anordningen. i vissa situationer är blodförlusten så signifikant att det kan kräva transfusion av givarblod;
 • urinering störning som manifesterar fördröjnings urinering eller oförmåga att urinera: orsaken till ett sådant tillstånd kan agera comorbidities blåsa, hög ålder hos patienten eller några komplikationer under kirurgin;
 • Komplikation i form av infektion i urogenitalt område under kirurgisk ingrepp;
 • Skador på det urogenitala systemet.

Hur påverkar operationen en mans sexliv?

Vittnesmålen hos patienter som genomgått en operation för att avlägsna prostata adenom är otvetydiga, eftersom konsekvenserna i första hand påverkar sexuell funktion. Efter en stund återupptas kraften och erektionen.

Också, vissa patienter har efter debuten av sexuell aktivitet (sex veckor efter operationen), retrograd ejakulation, vilket innebär spermier i processen för gjutning i slutet av samlag i blåsan. Detta tillstånd påverkar reproduktiv funktion, det vill säga det finns problem med uppfattningen, samtidigt som möjligheten till ett fullständigt sexuellt liv upprätthålls.

Rekommendationer för återhämtning under postoperativ period

För att hjälpa kroppen och prostatakörteln att återställa normal funktion och minska eventuella negativa effekter efter operation för prostatacancer adenom bör följa några av rekommendationerna om livsstil.

Först måste du konsumera tillräckligt med renat vatten, detta hjälper till att skölja ur urinblåsan och fylla på den nödvändiga mängden vätska. Också särskild uppmärksamhet ägnas åt de diskar som används, där det är nödvändigt att inkludera färska grönsaker och frukter, kött, fisk med låg fetthalt. Maten är ångad, eller i ugnen bör stekta livsmedel först uteslutas från den vanliga kosten. Det rekommenderas inte att använda salthalt, rökt mat och konserver, för att minska den mängd salt som krävs i disken.

Det är mycket viktigt under rehabiliteringsperioden att utföra enkla gymnastikövningar, gå oftare utomhus, flytta mer. Allt detta påverkar organet positivt, eftersom prostata körteln helt återställer sin funktion.

Efter operationen måste du sluta röka och dricka alkohol, försök att undvika hypotermi, lyfta inte vikter.

Återhämtning efter operation för att avlägsna prostata adenom

Effekter av prostata adenomavlägsnande

Prostatahyperplasi, klädd godartade, mest effektivt behandlas kirurgiskt, eftersom läkemedelsbehandling, som regel, inte ger önskat resultat. Efter operationen kommer prostata adenomeffekter att bero på vilken typ av kirurgiskt förfarande som användes.

Beroende på sjukdomsstadiet och andra egenskaper hos den kliniska bilden kan läkaren erbjuda patientens kirurgiska behandling på ett av de mest lämpliga sätten. Till exempel kan kirurgi utföras med endoskopisk resektion eller kontaktlaserförångning. Det här är moderna metoder, där konsekvenserna efter operationen inte kommer att vara så uttalade.

Eftersom prostataadenom är en allvarlig sjukdom i vilken proliferation av körtelvävnader komprimerar urinröret, vilket leder till inflammation i urinvägarna, såväl som njurinsufficiens, förvärrar inte bara livskvaliteten utan utgör också ett hot mot hälsan i allmänhet.

Läkaren bestämmer om behandlingsmetoden först efter en noggrann diagnos och undersökning av testresultaten. Operation för att avlägsna prostata adenom krävs när det finns uppenbara kränkningar av urodynamik, vilket framgår av urinretention, njursjukdomar, som omfattar hydronefros, pyelonefrit, uretrit och andra patologiska processer som utlöser utvecklingen av infektionen.

Trots den kirurgiska metoden som har visat sig vara klinisk effektiv, kommer någon att behöva möta konsekvenserna efter att prostataadenomen har avlägsnats, och detta måste förberedas i förväg. De flesta patienterna återhämtar sig tillräckligt snabbt och känner sig bra, men säkert inte dagen efter operationen, men efter några månader.

Återhämtningsperioden blir ofta ett riktigt test för det starkare könet. Men det viktigaste som varje patient bör komma ihåg: De obehagliga konsekvenserna efter att prostataadenomen har avlägsnats är en integrerad del av behandlingen, Därför är alla uppkomna problem ganska kontrollerbara och de bör diskuteras med den behandlande läkaren. Han ska i sin tur övervaka hälsotillståndet och det allmänna tillståndet i den postoperativa perioden, svara på patientens frågor och hjälpa till att hitta en lösning i varje enskilt fall.

Vad är konsekvenserna

Som redan nämnts kommer konsekvenserna av operationen och deras svårighetsgrad att bero direkt på metoden som används för att avlägsna prostata adenom och om det var fullständigt eller partiellt. I 80% av alla fall är endast partiell excision av prostata tillräcklig, vilket gör det mycket lättare att överföra återhämtningsperioden. Men eftersom varken skulle ha varit packad med kirurgens hand, inte någon operativ behandling av prostatacancer adenom inte gå helt obemärkt och något som man kan träffa mannen under återhämtningsperioden beror i första hand på de individuella egenskaperna hos organismen, hastigheten på regenerativ funktion och erfarenhet av läkare som ansvarar för hans behandling.

De 10 vanligaste konsekvenserna av operationen är:

 • 1. Urininkontinens.
 • 2. Blodig utsläpp.
 • 3. Brist på erektion.
 • 4. Infertilitet.
 • 5. Urinvägssinfektioner.
 • 6. Retrograd ejakulation.
 • 7. Retention av urin.
 • 8. Intern blödning.
 • 9. Förgiftning av kroppen.
 • 10. Lång smärtsam återhämtning efter operationen.

Operationen på prostata adenom har stor fördel för män, men för första gången efter det kan det finnas problem med att utöva kontroll över urinering. Detta ska inte skrämas, konsekvensen är tillfällig och normaliseringen av urinering sätter in med kort varsel.

De allvarligare konsekvenserna av borttagning av prostata adenom hör till den sena postoperativa perioden, och några av dem kan demonteras mer ingående.

Erektil dysfunktion

Huvudfrågan på alla män: Om du tar bort prostata hos adenomen kommer detektion att återfå och vad kommer det att bli? Enligt statistik sträcker sig överträdelser i samband med operationens konsekvenser från 1 till 25%. Men dessa komplikationer är vanligtvis tillfälliga och förutsatt att det tidigare inte fanns några problem med sexuell aktivitet, den sexuella funktionen är helt återställd på egen hand eller med medicinsk hjälp utvald av den behandlande läkaren.

Om en man tidigare hade problem med erektion eller hon var helt frånvarande, kommer operationen inte att kunna återlämna sexlivet till honom, eftersom det inte direkt påverkar männs sexuella förmågor på något sätt.

infertilitet

Trots det faktum att en framgångsrik operation för att avlägsna prostata adenom inte påverkar erektion av en man, kan det fortfarande leda till infertilitet. Det är resultatet av retrograd ejakulation. Detta beror på det faktum att efter avlägsnandet av prostata adenom, utvidgar lumen i urinröret något och spermien rör sig till var resistansen möts minst och därmed faller in i urinblåsan.

Dessa är obehagliga följder av operationen, som ibland är mottagliga för drogbehandling, men den bör endast väljas av en läkare.

infektion

Efter borttagning av prostata adenom, möjligheten att utveckla infektionssjukdomar i det genitourära systemet, som kännetecknas av följande symtom:

 • frossa;
 • förhöjd temperatur;
 • ryggsmärta
 • obehag i underlivet;
 • Urinens grumlighet på grund av utseende av olika föroreningar i dess sammansättning (slem eller blod).

Infektionen är oftast in i genitourinärsystemet efter operationen på grund av patientens eget fel på grund av bristande överensstämmelse med enkla hygienregler. För att undvika sådana situationer, efter att prostataenomen har avlägsnats, ordineras patienten en specifik typ av antibiotika som ska tas regelbundet. Om infektionen redan finns kan vägran att ta antibiotika leda till att bakterier tränger in i blodet, varför det finns möjlighet till sepsisutveckling.

Urinretention av akut natur

I operationen på prostata adenom får effekterna sig att känna sig i första hand när mannen gör sina första försök att urinera. Detta är oundvikligt och lyckligtvis en tillfällig komplikation. Men ibland problemet är inte bara i svårigheten att kontrollera urinering, men också i det faktum att blodproppar, eller strykningar prostata issechonnoy, koppla från den under avlägsnande från kroppen, komma in i urinröret och hindra det. För att förhindra sådana patologiska processer, efter att operationen för prostata adenom slutfördes, avlägsnades patienten inte katetern inom 24 timmar.

Massiv blödning

Allvarlig blödning kan inträffa under operationen med borttagning av prostata adenom, eller något senare under den ursprungliga återhämtningsperioden. Enligt statistiken händer detta sällan, men ungefär 2,5% av patienterna hanterar sådana allvarliga konsekvenser av operation på prostataadenom, vilket kan leda till allvarlig blodförlust, vilket kräver brådskande blodtransfusion.

Vem är mest mottaglig för sjukdomen?

Adenom av prostata är en mycket vanlig sjukdom bland män 40-50 år, men oftast går män till doktorn i en mer respektabel ålder. Därför klassificeras denna sjukdom fortfarande som en åldersrelaterad sjukdom. Som regel kan en man leva med prostata adenom länge och gissa inte om sin existens, även om förändringarna i prostatakörteln redan har börjat för länge sedan.

Sjukdomen i det avancerade skedet behandlas alltid endast genom operation, så det är bäst att försöka diagnostisera adenomen i ett tidigt skede. Detta kan bidra till symtom som urinläckage, behovet av att sträcka ut musklerna i bukväggen vid urinering, en känsla av fullhet urinblåsan även efter att gå på toaletten och frekvent natt uppvaknanden. Tidig kontakt med en läkare hjälper till att undvika allvarliga komplikationer, och själva operationen blir snabbare och lättare.

Rehabiliteringsperiod

Om en medicinsk metod för behandling av prostatacancer adenom inte medföra någon effekt för att snabbt återgå till ett normalt liv, måste du gå igenom en hel uppsättning rehabiliteringsåtgärder för att uppfylla alla krav i en läkare i tid för att ta medicinen ordinerats dem. Den tid som krävs för fullständig återhämtning från en operation för att avlägsna prostata adenom beror till stor del på patientens egna handlingar, psykologiska stämningar och allmänna hälsotillstånd. Ålder spelar också en viktig roll i denna fråga. Rehabiliteringsperioden kan ta flera månader.

Kan jag behöva en andra operation?

Lyckligtvis krävs inte en andra operation oftare än i 5% av fallen. I många avseenden beror det på den valda behandlingsmetoden, metoden för kirurgisk ingrepp och, givetvis, kirurgens erfarenhet. Om under prostationen adenom av prostata har helt avlägsnats, är dess återväxt inte utesluten. Om en teknik användes där en viss del av adenomen förstörs, är risken för återkommande prostatisk förstoring tillräckligt hög. Därför kan upprepad operation behövas om fem eller tio år. Generellt är avlägsnandet av prostata adenom en mycket vanlig operation som är relativt enkel, eftersom sjukdomen blir yngre, men den är mestadels hos män som inte är yngre än fyrtio, med ett sällsynt undantag.

Hittills finns det ett stort antal tekniker och speciella medicinsk utrustning, så behandling av prostata adenom är mest framgångsrik och effekten kvarstår i cirka 15 år, vilket gör att mannen kan leva ett helt liv.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter