Huvud
Strömförsörjning

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Drift av prostatit hos män: huvudtyperna och möjliga komplikationer

Kirurgisk ingrepp med prostatit kan föreslås av en läkare om inget resultat har uppnåtts vid behandling av en patient med traditionella medicinska, fysioterapeutiska och alternativa terapier.

Drift av prostatit hos män är vanligtvis den sista utvägen för en kronisk bakteriell eller icke-bakteriell prostatit associerad med sådana komplikationer som:

 • Urinretention (oförmåga att urinera).
 • Inget svar på konservativa eller minimalt invasiva behandlingar.
 • Ständigt presentera blod i urinen.
 • Stenar i prostata, njure eller urinblåsa, orsakad av en micturionsstörning med prostatit.
 • Frekventa urinvägsinfektioner.
 • Abscess av prostata.
 • Paraproctitis.

Kontraindikationer för operation av prostatit hos män:

 • akut inflammatorisk process i det genitourära systemet;
 • ålder över 70 år
 • diabetes mellitus;
 • akut respiratorisk virusinfektion;
 • den startade och kraftigt läckande sjukdomen hos kardiovaskulära och bronkopulmonära system;
 • hemofili;
 • tar droger som utspätt blod
 • hypotyreos.

Kirurgiska ingrepp innefattar:

 1. Transuretral resektion av prostata (TURP). I denna operation avlägsnas den inre delen av prostatakörteln. Detta är den vanligaste kirurgiska operationen av prostatit hos män, det anses också vara den bästa endoskopiska kirurgiska metoden för behandling av godartad prostatahyperplasi, även om det finns andra kirurgiska alternativ.
  • Före operationen är standardtest planerade: ett blodprov (totalt, för koagulering och biokemisk) och urintester. Vanligtvis görs TURP under ryggradsbedövning (anestesin injiceras i området kring ryggmärgen), men anestesiologen kan använda allmänbedövning beroende på patientens tillstånd.
  • På operationsdagen bör man inte äta eller dricka, så att det inte finns några problem med anestesi.
  • Efter operationen kommer det inte finnas några yttre ärr, eftersom alla manipuleringar utförs inom urinröret.
  • Med TURP förkortas varaktigheten av den postoperativa perioden jämfört med öppen prostatektomi och färre komplikationer uppstår.
  • Nackdelarna inkluderar smärtsam urinering och ofta uppmanar det under de första dagarna efter TURP.
 2. Öppna prostatektomi. Denna operation av prostatit hos män görs ofta när prostatan är kraftigt förstorad, när komplikationer uppstår eller när blåsan har blivit skadad. Kirurgen gör ett snitt i underlivet (traumakirurgi) eller mellan pungen och anusen (perineal operation) och avlägsnar en del av prostatan eller helheten.
  • Före operationen, måste du göra ultraljud, cystoskopi och MRI och passera flera tester: urin, blodprov för prostataspecifikt antigen, även känd som PSA. En anestesiolog kommer också att konsulteras.
  • Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar med öppen prostatektomi: En effektiv metod för behandling av prostatit och relaterade problem.
  • Nackdelar: En lång vistelse på sjukhuset (upp till 7 dagar) och postoperativ återhämtning (från en månad eller mer). Risk för hög blodförlust. På grund av skador på nervfibrer kan svårigheter att uppnå erektion, upp till permanent erektil dysfunktion uppstå.
 3. Laseroperation (förångning, lasercauterization). Med hjälp av laser energi förstörs den sjuka prostata vävnaden, och volymen minskar. Samtidigt är blodkärlen "förseglade" och blöder inte.
  • Före operationen bör blodprov (allmän och biokemisk), urin, ultraljud i urinvägarna och eventuellt prostatabiopsi (på rekommendation av en urolog-onkolog) lämnas in. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Plusser: Denna endourologiska operation av prostatit hos män, dvs instrumentet bärs genom urinröret utan snitt. På grund av detta finns ingen blödning, och ingen lång vistelse på sjukhuset krävs. Den postoperativa perioden är i genomsnitt tre dagar. Laserprocedurer ger lindring av symtom i samband med urinering och förbättrar patienternas livskvalitet. Men långsiktiga studier behövs för att avgöra om laserbehandling är lika effektiv som TURP.
  • Nackdelar: Laseroperation kan inte vara ett effektivt verktyg för en stor mängd prostata.
 4. Dränering av prostens abscess (slutna abscess). Kirurgen öppnar abscessen genom rektum eller perineum (oftast) genom att dissekera huden och subkutan vävnad och sätta in i kaviteten, fylld med pus, gumminränering.
  • Före operationen utförs TRUS, blod och urintester ges, samråd med proktologen (om det finns misstankar om fistelutveckling) genomförs.
  • Fördelar: Kort rehabiliteringsperiod, det finns ingen risk för förlust av sexuella funktioner.
  • Nackdelar: kan inte slutföra avlägsnande av abcessen, bakteriella toxiner kan spridas i hela kroppen.
 5. Transuretral del av prostata. Denna operation involverar inte avlägsnande av prostatavävnad. Flera små snitt med resektokystoskop görs i prostatakörteln för att minska trycket i prostatakörteln på urinröret. Detta gör urinering enklare. En variation av den transuretrala operationen är elektrodaporiseringen av prostatan, i vilken prostata vävnaden upphettas och indunstas med användning av en rullelektrod. Således finns det en omedelbar koagulering av blod vilket minimerar blodförlusten.
  • Före operationen är det nödvändigt att klara blodprov (allmän och biokemisk), urin, för att göra ultraljud i urinvägarna. Ät eller drick inte på operationsdagen.
  • Fördelar: Risken för att utveckla retrograd ejakulation minskar signifikant jämfört med TURP, medan samma lindring av symptom på prostatit uppnås. Det kräver ingen lång period av återhämtning och stanna på sjukhuset (vanligtvis 2-3 dagar).
  • Nackdelar: Fortsatt behandling av prostatit krävs.

Det finns ingen bättre behandling för prostatakörteln, lämplig för alla patienter. Det är nödvändigt att prata med den behandlande läkaren om riskerna och fördelarna med varje förfarande och gemensamt välja den optimala varianten av operationen.

Vanliga risker för prostatitkirurgi hos män inkluderar: En reaktion på anestesi, blödning, infektion och stricture (luminal fusion) i urinröret.

Blödning är den vanligaste risken för öppen prostatektomi.

Prostatan är omgiven av ett rikt nätverk av blodkärl, så patienten förlorar vanligen 0,4 till 0,8 liter blod under operationen.

I vissa fall kan blodförlusten vara signifikant större, vilket kommer att kräva blodtransfusion.

Symptom på infektion är: feber, frossa, svullnad, dränering från snittet.

Omedelbart efter operation kan ofrivilligt läckage av urin förekomma i prostatakörteln, men de måste sluta med tiden. Men hos vissa män, särskilt de över 70 år, kan inkontinens utvecklas.

Efter det att katetern avlägsnades från blåsan, borde patienten kunna urinera på egen hand. Om det inte går att göra det, eller om tarmarna inte kan tömmas, ska läkaren informeras omedelbart.

Urinsträngningen är bildandet av ett enda ärr eller flera ärr på grund av urinflödet och penisens svampiga kropp.

Eftersom ärret är ett mekaniskt hinder i vägen för urin kan det finnas olika problem med urinering.

Med målet om postoperativt förebyggande av smältning av lumen i urinröret rekommenderas patienter att dricka mer vätska för att urinera oftare.

Drift av prostatit hos män kan inte alltid bota bakteriell infektion eller kronisk prostatit, denna procedur kan till och med förvärra symtomen.

Det är möjligt att kirurgen inte kommer att kunna ta bort en del av prostata som orsakar symtomen. Om du tar bort hela prostata kan det leda till urininkontinens och (eller) erektil dysfunktion, vilket väsentligt påverkar livskvaliteten.

Prostata adenom: typer av kirurgi och indikationer

Godartad tumör (adenom) eller prostatahyperplasi (BPH) är en vanlig urologisk störning. Kan förekomma hos 8,4% av männen i åldrarna 40-49 år och hos 33,5% av äldre män i åldern 60-70 år. Även om sjukdomen inte är lika farlig som cancer, påverkar den olika delar av livet, inklusive kön. Det finns tre stadier av BPH, vid steg 1 och 2 används läkemedelsbehandling vanligtvis med 3 - endast kirurgisk.

Under 1900-talet upptäcktes en effektiv kirurgisk metod för behandling av cancer och prostata adenom. Operationen kallades "öppen prostatektomi". Nu ersätts den gradvis av transuretral resektion av prostata (TUR), som kännetecknas av hög effektivitet och korta rehabiliteringsperioder.

 • TUR utförs i en prostatavolym upp till 75 ml.
 • Öppna prostatektomi eller adenektomi, med en prostatavolym på mer än 75 ml.

Mindre invasiva kirurgiska ingrepp för prostata adenom:

 • Drift med en grön laser.
 • Prostatic stents.
 • Transuretral nålablation.
 • Transuretral förångning.
 • Robotisk prostatektomi (istället för kirurgens handrobotmanipulator).

De viktigaste indikationerna och kontraindikationerna för operation med prostata adenom

De flesta män med BPH vänder sig till en urolog när symptom uppstår som stör deras liv. I många fall förskriver urologen medicinering och förklarar ordningen att ta mediciner som förbättrar urinering och lindrar smärta.

Urologer ställs ofta frågan: När visas operationen för prostata adenom?

Absoluta indikationer för operation för prostata adenom är:

 • Periodisk oförmåga att urinera.
 • Periodiska infektionssjukdomar i urinvägarna.
 • Periodisk hematuri.
 • Enorma divertikuler av blåsan.
 • Urinersymtom associerade med BPH som inte "avlägsnas" av androgener eller andra minimalt invasiva metoder.
 • Försämring av njurarna, eftersom prostata blockerar blåsan.
 • Blödning från prostatakörteln på grund av utvidgningen, som inte kan behandlas med 5-alfa reduktashämmare, såsom finasterid eller dutasterid.

Kontraindikationer till operation för prostata adenom:

 • njursvikt
 • pyelonefrit, akut cystitis;
 • aorta aneurysm;
 • hjärtsvikt;
 • Patologiskt tillstånd av rätt hjärta (lunghjärtat);
 • ateroskleros av cerebrala kärl.

De viktigaste typerna av kirurgi för att ta bort prostata adenom

TUR - guldstandarden för effektiv behandling av BPH. Inkluderar fullständig eller partiell borttagning av prostatakörteln med hjälp av ett verktyg som genomförs via urinröret.

 • Den högfrekventa strömmen som passerar genom trådslingan låter dig ta bort den drabbade prostatavävnaden och koagulera blodkärlen.
 • Cystoskopet används för visuell vägledning och övervakning av TUR-operationen. Därför kallas denna typ av ingrepp den endoskopiska operationen av prostata adenom.
 • Patienten måste ha en kateter i urinröret i 2 dagar, och brukar stanna på sjukhuset i 2 dagar.
 • De flesta patienterna (80% till 90%) rapporterar en kraftig förbättring i sitt tillstånd efter TUR.

Öppen prostatektomi är en metod för att avlägsna prostata adenom, som används för patienter med en mycket stor prostata (mer än 80 gram). Endast prostata avlägsnas, operationen för att ta bort testiklarna i adenom i prostata utförs inte.

 • I detta förfarande görs ett snitt i underlivet (periorbital prostatektomi) eller i området mellan anus och skrotum (perineal prostatektomi).
 • Prostatavävnad avlägsnas genom blåsan.
 • En kateter i urinröret efter abdominalt prostataadenom kvarstår i ca 7 dagar, och patienten förblir på sjukhuset för denna tid.

Laparoskopi av prostata adenom är en minimalt invasiv metod som kräver små öppningar i patientens buk. Där introduceras en mikrokamera och kirurgiska anordningar.

 • Hela förloppet av operationen visas på bildskärmen.
 • En speciell ultraljudskniv skär ut den drabbade prostata vävnaden med minst skada på omgivande vävnader.
 • Efter operationen är katetern kvar i urinröret i upp till 6 dagar.

Laserprostatektomi utförs med hjälp av en laser med olika våglängder. Med denna typ av avlägsnande av prostata adenom operationer är frånvarande eller avsevärt reducerad risk för komplikationer såsom intraoperativ blödning, retrograd ejakulation, problem med kön (impotens) och urininkontinens.

Transuretral nålablation använder högfrekventa radiovågor för att orsaka termisk skada på körteln.

 • Nålar levererar energi till det lokaliserade området av prostata.
 • Detta är ett snabbt förfarande som utförs under lokalbedövning och kräver inte alltid installation av en kateter. Emellertid har den långsiktiga effektiviteten av detta förfarande inte bestämts.

Prostatic stenter är flexibla självutbyggande enheter placerade i urinröret för att upprätthålla passabiliteten hos urin.

 • Genom graden av förbättring av symtom är denna operation jämförbar med TUR, även om ytterligare randomiserade försök behövs.
 • Fördelar med prostata stenter: kort driftstid under lokalbedövning, minimal blödning, inget behov av permanent kateter i postoperativ period, utförd på poliklinisk basis.
 • Vid transuretral förångning indunstar prostata vävnader samtidigt och koagulerar, så det finns ingen blödning eller vätskeabsorption.
 • Efter operationen återstår dränering i urinröret i 1 dag, och patienten tillbringar en dag på sjukhuset.

Avlägsnande av prostataadenom: kostnaden för operation i Ryssland, Ukraina och Vitryssland

I alla större städer i Ryssland (Moskva, Rostov-on-Don, Voronezh, Chelyabinsk, Samara, Nizhny Novgorod, Krasnodar, Stavropol, Orenburg, Krasnoyarsk, Novosibirsk, etc) tar bort prostata adenom. Pris kirurgi (laparoskopisk prostatektomi som en mild metod) - i genomsnitt 150 tusen rubel (utan att rådfråga en urolog).

 • Operation TUR kostar 50 tusen rubel.
 • Radikal (kavitär) prostatektomi kostar från 55 tusen rubel.
 • Kostnad för operation för att ta bort prostata adenom med en laser - från 45 tusen rubel.

I Kharkov, Dnipropetrovsk, Kiev, Zaporozhye och andra städer i Ukraina laparoskopisk prostatektomi kostar cirka 74 744 hryvnia.

 • Kirurgi för att ta bort adenom av prostata TUR - från 15 tusen hryvnian.
 • Laserförångning - 30 tusen hryvnian.
 • Radikal prostatektomi - 27 tusen hryvnian och över.

I Minsk Laparoskopisk prostatektomi kostar i genomsnitt 40 587 710 vitryska rubel.

 • TUR - 13 529 236 vitryska rubel.
 • Radikal prostatektomi - 14 882 160 vitryska rubel.
 • Laserförångning - 10 823 389 vitryska rubel.

Drift för att ta bort prostata adenom och recensioner om det

En vanlig patientfråga: Hur är en operation för att ta bort prostata adenom gjort?

Operationen att ta bort prostata adenom och recensioner om det beror på vilken typ av kirurgisk ingrepp. Sålunda, i form av transuretral kirurgi, är alla manipulationer görs genom urinröret, och när den är öppen prostatektomi - genom ett snitt i blåsväggen eller i grenområdet.

Majoriteten av de positiva svaren erhölls efter TUR-operationer och laparoskopisk prostatektomi. Efter dessa typer av operation återställs patienten snabbt, har sällan problem med styrka och noterar förbättringen av BPH-symtom.

Effekter av prostata adenomoperation och postoperativ behandling

Kirurgi för prostataadenom och postoperativ behandling är förknippade med ett stort antal långsiktiga komplikationer, inklusive:

 • impotens;
 • urininkontinens
 • blödning;
 • ökad kroppstemperatur;
 • Utseendet på en uretrektektal fistel vid skada på ändtarmen.
 • retrograd ejakulation (spermautlösning i blåsan och inte genom penis);
 • Behovet av en upprepningsoperation (hos 10% av patienterna efter fem år) på grund av den fortsatta tillväxten av prostata.

Vad kan och kan inte göras under den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom?

Under den initiala återhämtningsperioden (2 veckor) bör belastningar och plötsliga rörelser undvikas.

Här är några rekommendationer:

 • Du måste dricka mycket vatten för att tvätta blåsan och förhindra förstoppning.
 • Om förstoppning uppstår ska patienten fråga läkaren om ett acceptabelt laxermedel.
 • Arbeta inte fysiskt hårt.
 • Arbeta inte med komplexa maskiner och kör inte.

Efter operationen kommer prostata adenom och postoperativ behandling att ta lite tid att urinera normalt igen. Efter avlägsnande av dräneringen kommer urinen att passera över det kirurgiska såret i prostata, vilket orsakar obehag. Detta problem kommer gradvis att försvinna, och efter några månader kommer mannen att kunna urinera mindre ofta och lättare.

Varje år ska den opererade patienten genomgå en rektal undersökning. Ibland i urinröret bildas ärrvävnad som kräver behandling.

Operationer på prostatakörteln

Med olika sjukdomar i prostata baseras behandlingen först på läkemedelseffekten på den patologiska processen. Om det inte är möjligt att uppnå en positiv effekt, visar det sig att utföra operationer på prostatakörteln.

Kirurgisk ingrepp gör det möjligt att eliminera organs ändrade struktur eller helt avlägsna det drabbade organet för att undvika komplikationer och dödsfall. Kirurgiska ingrepp kan kombineras med läkemedelsbehandling i svåra skeden av sjukdomen, för bättre resultat och snabb återhämtning.

Operationen på prostatakörteln, beroende på scenen, lokalisering och distribution av processen, kan vara terapeutisk, radikal och palliativ.

Den sista typen av kirurgisk ingrepp används för att eliminera symtom som stör patienten, men botar inte sjukdomen eftersom sjukdomen är vanligtvis irreversibel (t.ex. cancer i det sista steget).

Vad är adenomektomi?

Med ålder, huvudsakligen efter 60 år, utvecklas prostatakörteln i volymer, hos många män utvecklas godartad hyperplasi. I sådana fall krävs prostatakirurgi med avlägsnande av adenom. Denna typ av kirurgisk behandling kallas adenomektomi.

Det finns flera typer av adenomektomi:

 1. Dvuhmomentnaya transvesical eller transvezikalnaya operation (en öppen operation där buken öppnas och avlägsnas adenom, med det ytterligare etablering av katetern och dräneringsröret).
 2. Samtidig transkirurgisk adenomektomi (denna operation innebär att suturera prostata med ytterligare suturering).
 3. Transuretral resektion av prostata (TUR) är en endoskopisk metod, där ett speciellt instrument sätts in i urinblåsan som avlägsnar ohälsosamma områden i prostatakörteln. Med denna typ av operation kan du undvika externa snitt och långvarig vistelse på ett sjukhus.

Utan att misslyckas utförs varje operation på prostata först efter en preliminär undersökning, nämligen:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • biokemiskt blodprov;
 • analyser för hepatit, venerala sjukdomar och aids;
 • EKG;
 • Ultraljud av bäckenorganen.

Allt detta är nödvändigt för en preliminär förutsägelse av möjliga komplikationer, återhämtningsperioden.

Dagen före operationen utförs antibiotikabehandling för förebyggande ändamål för att förhindra fastsättning av smittsamma medel.

Det måste komma ihåg att efter operationen av prostata kan ett antal komplikationer uppstå, till exempel:

 • blåsans trauma
 • utveckling av infektiös inflammation
 • bildning av urinrörsträngning;
 • retrograd ejakulation;
 • impotens;
 • kränkning av blodets rheologiska egenskaper, med vidare bildning av tromboser;
 • dysuriska manifestationer (brott mot urinering).

Avlägsnande av prostata

Radikal operation av prostata kallas prostatektomi. Denna typ av kirurgi används i närvaro av maligna neoplasmer (cancer), som inte är mottagliga för konservativ behandling och är fyllda med ett allvarligt resultat.

I hjärtat av prostatektomi är det fullständiga avlägsnandet av körteln med angränsande vävnader, såväl som sällsynta vesiklar och bäckens lymfkörtlar.

Det finns två huvudsakliga tekniska metoder:

 • Prostatektomi med retropubisk åtkomst (snitt i underlivet);
 • prostatektomi med perineal åtkomst (ett snitt görs mellan skrot och rektum);
 • laparoskopisk prostatektomi (den nyaste och förbättrade metoden för kirurgisk behandling, där en kamera och nödvändiga instrument införs genom små snitt).

Det stationära läget under den postoperativa perioden är från 1 till 3 veckor. En kateter placeras i blåsan under en längre period. Den största och irreversibla komplikationen av prostatektomi är impotens och infertilitet.

Kirurgisk behandling av inflammation

Det är känt att inflammation i prostatakörteln (prostatit) behandlas klassiskt i samband med antibiotikabehandling och hjälptekniker. Men med processen kroniskhet, suppuration, phimosis, smalning av urinröret, skleros av prostata indikeras kirurgiskt ingripande.

Operationen av prostatit med suppuration innebär dränering av abscessen med en endoskopisk metod. Ett speciellt rör sätts in genom urinröret och en punktering av suppurationsstället görs under kontroll av bildskärmen.

Om uretrit har gått ihop med inflammation i prostatakörteln, så är kirurgi indikerat för att avlägsna strängarna och förstora urinröret.

Operation med prostatit med en uttalad sklerotisk process innebär partiell resektion av den drabbade vävnaden genom endoskopisk metod.

I närvaro av sådana komplikationer som phimosis utförs kirurgisk ingrepp av omskärelse, i vilken förhuden är skuren cirkulärt. Komplikation av denna operation kan vara en minskning av penisens känslighet.

Inflammation av prostatakörteln med samtidig inflammation i de partiella vesiklarna kräver kirurgisk behandling för att avlägsna vidhäftningar och återställa patensen i sina sekret.

I allmänhet kräver kirurgisk ingrepp kroniska, försummade former av prostatit, som har stor risk för komplikationer och onkologi.

Man måste komma ihåg att varje operation har sina egna indikationer och kontraindikationer, komplikationer och biverkningar. Därför är det bättre att behandla sjukdomen i tidiga skeden med konservativa metoder, men under inga omständigheter ska man glömma effektiviteten och relevansen av den kirurgiska behandlingsmetoden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.