Huvud
Behandling

Oncomarker PSA

General PSA (prostata-specifik antigen) är ett protein som bestäms i blodet hos en person som produceras av prostataceller.

Bara en liten del av ämnet kan sippra in i blodet. Att utföra denna typ av analys är nödvändig för att bestämma utvecklingen av den onkologiska processen i prostatakörteln. Ökningen i denna typ av protein indikerar sjukdomens initiala steg.

Skillnader från PSA gratis

Om vi ​​pratar om fri analys och total PSA, då har de skillnader som du behöver veta om en person, precis innan de överlämnas. Skillnaden ligger i att PSA i allmänhet är 90%, medan den fria inte överstiger 10%. Vanliga oncomarkers ligger i närheten av proteiner som utsöndras av prostatakörteln. Om vi ​​pratar om gratis, är de inte kopplade till dem på något sätt.

Det finns emellertid ett visst förhållande mellan dem, särskilt psa, och fritt associerade med att de beaktas när det är nödvändigt att göra ett test för definitionen av körtelsjukdom. Med hjälp kan en läkare misstänka att de onkologiska processer som förekommer i prostatakörteln börjar i patientens kropp. Förekomsten av cellmutation kommer att indikeras med en ökning av blodproteinet.

Innan du tar PSA oncomarker måste du följa reglerna, bara i det här fallet är det möjligt att uppnå effektiva indikationer.

Om du måste skicka en analys kan du inte:

 • En dag före leverans rekommenderas inte att äta feta livsmedel.
 • Före proceduren är massor av prostatakörteln förbjuden.
 • en halvtimme innan PSA-testet inte får röka, engagera sig i fysisk aktivitet (du kan inte ens gå länge eller klättra trappor).

Det rekommenderas att helt utesluta mottagande av alkoholhaltiga drycker, var inte nervös. Om en person leder en hälsosam livsstil kan de resultat som erhållits som resultat av analysen vara exakta. Under inga omständigheter bör en enkel analys försummas, med hjälp av det är det möjligt att identifiera en eventuell onkologi av prostata och starta omedelbar behandling.

Varför kommer PSA-räntan sannolikt att gå ner?

I vissa fall kan det hända att prostataanalysen visade upphöjda oncomarkers, och personen har inte cancer. Det finns ett antal faktorer som kan påverka dataens veracity. Hittills finns det vissa diagnostiska åtgärder och droger som kan leda till en överträdelse av normen för indikatorn för prostatacancermarkörer.

Felaktigt specifikt resultat kan visa grönsaker, där en ökad mängd nitrat (vattenmeloner, meloner, tomater, gurkor), vi kommer att ta kemiska läkemedel (metotrexat eller cyklofosfamid). Öka antalet antigener i blodprovet kan normal askorbinsyra, så du måste vara försiktig. I närvaro av sådana faktorer kan patienten tilldelas en prostata biopsi för att utesluta eller bekräfta en sådan hemsk diagnos som cancer.

Påverka noggrannheten hos den analyserade analysen kan sådana faktorer som palpation av prostata med ditt finger, senaste sexuella kontakter, hemolys av blodprover. I vissa fall kan det hända att PSA-värdena är normala under testet, men patienten finner fortfarande onkologi av prostatakörteln.

Av denna anledning rekommenderas det att bekräfta diagnosen med ett antal andra test, för att inte göra en falsk diagnos. I händelse av att resultaten från PSA höjde tvivel med läkaren rekommenderas det att utföra ett antal ytterligare studier.

Dessa kan innefatta:

 • MRI;
 • biopsi;
 • transrektal undersökning
 • ultraljudsundersökning
 • CT.

För att få den mest exakta analysen rekommenderas det att dechiffrera fri och enkel PSA.

Differentiell diagnostik

Det största värdet av indikationer på oncomarkers är för representanter för det starkare könet, vars ålder är över 35 år. Som en följd av den höga sannolikheten för utveckling av onkologiska processer, rekommenderas att ta största möjliga hälsoomsorg.

Det rekommenderas att varje år screenas för förebyggande, vars resultat kommer att ge möjlighet att identifiera onkologi, om det uppstod. Förekomsten av förändringar i dataanalysen kommer att indikera utvecklingen av cancer i kroppen.

Om sjukdomen kunde identifieras i ett tidigt skede, kommer läkaren att ha många sätt att konservativ behandling. I vissa fall tar diagnosen inte längre än fyra till fem dagar. Efter att ha utfört alla nödvändiga manipuleringar är det möjligt att med säkerhet säga vilken karaktär (malign eller godartad) har en utbildning. Oavsett typ av diagnosen tumör rekommenderas att patienten skickas för undersökning till läkare med tillhörande specialiteter.

I ett antal fall kan det finnas en fråga om förekomsten av patologier av komplex natur, med en genetisk predisposition till prostatacancer. I händelse av att det finns personer med onkologi av någon typ i patientens familj, rekommenderas det att gå till doktorn två gånger så ofta. Patienten rekommenderas att genomgå biokemiska blodprov var sjätte månad, tack vare vilken det är möjligt att bestämma nivån på PSA-tumörmarkörer.

För att få noggrann information rekommenderas att man observerar en dynamisk förändring i mängden PSA. Om dessa indikatorer ökar i större sida indikerar detta en aktiv fas av patologins utveckling. Det är naturligtvis svårt att svara omedelbart om det har en godartad eller malign karaktär. Om förändringarna i indikatorerna går nedåt skickas patienten till terapeuten. Denna åtgärd är nödvändig för detaljerad granskning.

Lugn rekommenderas om PSA-nivån förblir på en stabil nivå. För att upprätthålla hälsan på rätt nivå kan onkologen ge råd om att ge upp alla dåliga vanor, minska exponeringsnivån för negativa riskfaktorer.

Det rekommenderas absolut inte att minska intensiteten av obligatoriska undersökningar för förebyggande syfte. Det finns inga diagnostiska verktyg som kan utesluta möjligheten till utveckling i kroppen av cancerprocesser.

Det enda alternativet i denna situation är en regelbunden undersökning med en läkare, så försum inte det. Ta hand om din hälsa nu, tillåter inte onkologiutveckling.

Hur varnar du onkologi?

Till proteinet som utsöndras av prostatakörteln var normalt och du oroade dig inte om den möjliga utvecklingen av onkologi, män i åldern 46-50 år rekommenderas att genomgå prostatacancer diagnostik en gång om året. Endast i det här fallet kommer du att kunna identifiera sjukdomen när den är på ett tidigt stadium.

Det finns flera rekommendationer för förebyggande av onkologi:

 • besöka läkare regelbundet
 • observera rätt sexliv (om du har en ny partner, var noga med att skydda dig)
 • behandla infektioner av infektiös natur
 • titta på könsorganens hygien, särskilt anus och skrotum;
 • ät rätt.

slutsats

Vilken sjukdom som helst, särskilt onkologi, är lättare att behandla i början. Endast i det här fallet kan du förvänta dig en fullständig botemedel. Det rekommenderas att besöka läkaren minst en gång per år, genomgå en undersökning och ta prov för förebyggande syfte. Försum inte hälsa, för att du har en.

PSA oncomarker för prostatacancer och dess norm

Situationen med onkologiska sjukdomar bland befolkningen förvärras varje år. Hos män är det första stället bland tumörer prostatacancer. För tidig diagnos av sjukdomen förskrivs en analys som blod på PSA. Denna förening, som produceras av cellerna i prostataorganet hos män - ett prostatiskt specifikt antigen.

Det är närvarande i blodomloppet och i en frisk person, och i fallet med cancerpatienter - den bör styras av normaldoserna. En sådan analys inom ramen för förebyggande av maligna prostata hos prostata ingår i listan över studier på män efter 45-55 år.

Vad är syftet med PSA?

Eftersom PSA-onkologen enbart är ett av de många kriterier som krävs för differentialdiagnos av tumörbildning, bedöms dess betydelse i en informationskälla.

Bland de indikationer som experten vägleds vid analysen är det nödvändigt att ange följande:

 • misstänkt prostatacancer;
 • ihållande flöde av inflammatoriska processer i orgeln;
 • hyperplasi av vävnader;
 • misstanke om hjärtinfarkt i körteln;
 • förebyggande åtgärder
 • Kontroll av behandling under den redan kända diagnosen.

Om så önskas kan en person gå till närmaste klinik som har rätt till en sådan studie och självständigt lämna in en sådan analys. Avkodningen av resultatet, i jämförelse med åldersnormen, bör emellertid endast hanteras av en specialist.

Skillnaden mellan total PSA från gratis

PSA oncomarker är ett speciellt enzym som kan bryta ner proteiner. Det produceras av cellerna i körteln, då flyttas det direkt till spermierna. På grund av detta förvärvar den en mer flytande konsistens, och spermatozoa uppnår sina mål fritt. I blodet kommer enzymet antingen att förstöra prostataelementen eller den överdrivna koncentrationen av föreningen.

Inom ramen för en laboratoriestudie är det nödvändigt att bestämma flera fraktioner av en specifik enzymfri, behåller sin aktivitet och associeras med något annat ämne som kan blockera dess egenskaper. Summan av parametrarna för volymen av dessa fraktioner kommer att visas med innehållet i markören i blodflödet - den totala PSA.

Nästan varje patologisk process i organet kan leda till avvikelser i analysens resultat. Specialisten för adekvat differentialdiagnos behöver inte bara veta parametrarna för det generella prostataspecifika antigenet utan också förhållandet mellan dess fraktioner.

Betydande avvikelser i analysen - med 10% eller mer bör vara alarmerande. Denna situation kräver ytterligare diagnostiska studier. Det är inte tillåtet att diagnostisera malign neoplasma på grundval av oncomarkers.

Vad är frekvensen av PSA hos män

Enligt medicinska studier, med ålder i varje man, ökar koncentrationen av prostatantigen i blodet gradvis - för ganska fysiologiska skäl.

Referensvärdena för enzymet anses från 2 ng / ml till 6,5 ng / ml.

Hittills styrs specialisterna av följande åldersgränser PSA-standarder:

 1. 40-49 år - upp till 2,5 ng / ml;
 2. 50 - 59 år - högst 3,5 ng / ml;
 3. 60 - 69 år - högst 4,5 ng / ml;
 4. 70 - 79 år - upp till 6,5 ng / ml.

Om siffrorna i det resultat som erhållits i män som är äldre normen värdet med mer än 10-15% av de erforderliga obligatoriska omfattande undersökning - prostatatumörer risk bildas ökar väsentligt.

I kontrollstudien - efter antitumöråtgärderna, kommer ett fritt prostataspecifikt antigen i en ökad koncentration att indikera ett återfall av patologin.

PSA: ett differentierat tillvägagångssätt för diagnos

En kontroll för prostata markörer hjälper en specialist att avgöra om en man har en godartad ny tumör eller om tumören har en malign karaktär.

I större utsträckning är en sådan undersökning viktig för män efter åldern 45-55 år, när det finns stor sannolikhet för olika patologier hos huvudkörteln.

Förebyggande forskning rekommenderas att utföras varje år, med obligatorisk jämförelse av resultaten med tidigare data.

Underskatta inte betydelsen av blodprov för tumörmarkörer - tidig diagnos av atypi i ett organ kammare tillåter en tid tillräcklig anti-tumörbehandling och väsentligt öka chanserna för återhämtning.

Det är särskilt viktigt att genomgå undersökning för de män som har en negativ ärftlig predisposition. I detta fall rekommenderas antigenövervakning två gånger om året i kombination med andra studier.

En hel del informativitet är exakt övervakningen av parametrar i dynamik, eftersom många externa och interna faktorer kan påverka resultatet. Ibland vet inte patienten om dem.

Om avvikelsen inträffade i ett stort stön, särskilt 2 eller flera gånger, rekommenderas det inte att fördröja ytterligare studier, det kan vara en aktiv fas av patologi. Men för att säga om det är illamående, kommer endast en högkvalificerad specialist att kunna analysera all information som erhållits.

De främsta orsakerna till PSA-fel

Det finns en viss lista över orsakerna till att parametrarna för markören på prostataorganet inte överensstämmer med normen:

 • tar mediciner från vissa undergrupper - innan man besöker ett laboratorium bör denna fråga diskuteras med en specialist;
 • ojusterad ration - till exempel grönsaker med nitrathalt, frukt, såser, många produkter påverkar koncentrationen av antigen, det rekommenderas att ta hand om rätt näring innan analysen överlämnas.
 • Sexuella kontakter före studien kan också påverka resultatet - innan man besöker laboratoriet är det bättre att observera sexuell vila i 2-3 dagar.
 • En fingerundersökning av körteln utförd av en specialist under en primär undersökning gör någonting skada hennes vävnad, enzymet är trasigt, så en laboratorieundersökning nästa dag är mycket oönskad.

I ett antal fall visar det sig att antigenanalysen motsvarar åldersgränsen och atypia-fokuset har redan börjat bildas. Diagnosen måste därför bekräftas av andra undersökningar, till exempel organets ultraljud, biopsi från tumörcentret, CT.

Villkor som åtföljs av en ökning av prostata-specifikt enzym:

 • infektiös eller inflammatorisk lesion av körteln;
 • godartad organdreplasi
 • diffus eller lokal ischemi, till exempel på grund av blockering av ett stort kärl som levererar näringsämnen;
 • utlösning på dagen före studien.

Vart och ett av staterna kräver obligatorisk förtydligande och lämplig ytterligare undersökning. Att skjuta upp en specialist och genomföra medicinska åtgärder är omöjligt - i försummade fall är läkemedlet maktlös, överlevnadsprognosen är extremt låg.

Vad ska man göra om PSA inte är normalt

Så i laboratoriet erhölls blodresultatet på prostata-antigenet och dess värde, baserat på ovanstående standarder, är extremt högt. I det här fallet är det nödvändigt:

 • besöka den behandlande läkaren;
 • få en lista över ytterligare laboratorie- och instrumentstudier och skicka dem på kort tid;
 • att skicka upprepade samråd med experten för differentialdiagnostik
 • följ alla rekommendationer från en specialist i livsstilskorrigering
 • återuppta analysen för ett antigen igen - i dynamik, jämföra resultatet med det föregående.

Beslutet om behandlingens taktik bör endast göras av en specialist. Om patienten ifrågasätter kvalifikationerna hos en specialist och hans slutsatser, måste du kontakta en annan läkare eller hålla ett medicinskt samråd.

Det är absolut oacceptabelt att lämna situationen på egen hand - cancer kan gå till försummelsen på bara några månader.

Om du hittar en bugg, välj textfragmentet och klicka på Ctrl + Enter.

PSA-markörer är vanliga och fria: norm och avkodning av resultat

Författare: Elena Polyakova, doktor

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1
(2 röster, genomsnitt: 5 av 5)

Under de senaste åren har onkologer noterat en betydande ökning i förekomsten av förekomsten av prostatacancer hos unga människor, även om det anses allmänt att sjukdomen främst utsatta män har ökat 50 år milstolpe. Effektiviteten av behandlingen av denna typ av cancer beror direkt på det stadium där tumören detekteras och när behandlingen påbörjas. En av huvudstudierna för att upptäcka cancer hos detta organ hos män är analysen för bestämning av specifika proteiner - PSA-tumörmarkören. Vad är normen för hans allmänna och fria fraktion, vad är den mest korrekta tolkningen av analysen?

En av tjugo pålitliga anslutningar

PSA-markörer (dess totala och fria fraktioner) är en av tjugo pålitliga föreningar som är ett tecken på närvaron av cancerceller i kroppen, det vill säga värdena ökar i onkologi. PSA, eller prostataspecifikt antigen, tillhör klassen glykoproteiner, det vill säga en speciell form av protein syntetiserat av prostatakörteln. Överskottet av normen i blodet eller urinen hos män signifikanta mängder av PSA indikerar närvaron av cancer i prostata, men i vissa fall överstiger de PSA standarder vid tolkningen av analysen av ett symptom på prostata hypertrofi.

Hos friska män upprätthåller detta protein normalt en normal konsistens av seminalvätska. Koncentrationen av PSA (dess fria och totala fraktioner) i blodet beror på många faktorer. Huvuddelen av denna är åldern hos mannen. Vanligtvis efter 50 år är tillväxten av hans nivå en naturlig process. Men förutom åldersfaktorer påverkar följande faktorer PSA-tumörmarkernivån i mäns blod:

 1. Ökningen i PSA-nivåer kan normalt orsakas av att ta vissa mediciner.
 2. Prostata biopsi.
 3. Eventuella medicinska förfaranden i samband med exponering för prostata.
 4. Onkologitjänst genom kemoterapi orsakar också överskridande av indikatorns norm, både generellt och fritt från sin fraktion.

När ska undersökningen utföras?

Analysen för bestämning av PSA (totalt och fritt antal av det) föreskrivs inte bara för misstänkt prostatacancer, men också för misstänkta andra möjliga patologier i prostata:

 • Inflammatoriska processer av olika etiologi.
 • Prostata adenom eller andra godartade neoplasmer.
 • Undersökning för förebyggande ändamål.
 • Kontroll över tiden för behandlingen av de avslöjade patologierna.

Analysen bör tas med prostata adenom eller andra godartade neoplasmer

Vad behöver göras för att förbereda

Analysen för prostataspecifikt antigen är en samling av venöst blod. Innan studien för att få de mest pålitliga resultaten måste en man förberedas på ett visst sätt. Rekommendationer för beredning av en analys för bestämning av PSA-tumörmarkörsnivån inkluderar flera obligatoriska föremål:

 • Några dagar före det förväntade datumet för leverans av analysen bör uteslutas från dietprodukter med hög fetthalt.
 • Under inga förberedelser för analysen kan du inte använda några alkoholhaltiga drycker, inklusive öl, annars kommer det överskridande av normen och avkodningen blir inte korrekt.
 • Den sista måltiden ska vara minst 8 timmar innan du tar blod.
 • Några timmar före provet rekommenderas inte att röka.
 • På tröskeln till analysen är det inte värt att besöka gymmet och andra tunga fysiska ansträngningar bör uteslutas, speciellt för cykling.
 • Dagen före studien borde en man överge alla söta drycker: förpackade juice, läsk, sött te och kaffe.

Dessutom, en dag före analysen, måste du helt utesluta medicinska manipuleringar med prostata, till exempel massage eller andra procedurer som påverkar blodcirkulationen i prostatakörteln.

Om någon av dessa rekommendationer inte har följts ska mannen informera granskaren om detta.

Bedömning av indikatorer

PSA-markören i blodet, mer exakt, i sitt serum, finns i två former:

 • Fri PSA, dvs inte associerad med proteiner.
 • Associerad med proteiner

För att bestämma närvaron av en manlig onkologi utförs en analys av den totala fraktionen av oncomarkern och dess koncentration gör en slutsats om förekomsten av olika patologier i prostatakörteln.

Normen för indikatorerna för analys beror på patientens ålder

Norm tumörmarkören PSA (totala fraktionen) i blodet hos män varierar från 0,2 till 4 ng / ml, men eftersom denna figur är i hög grad beroende på åldern på de män har utvecklats av specialister skala dekrypteringsorgan parametrar för varje åldersgrupp:

 • Vid en ålder av upp till 50 år är normen 2,5 ng / ml.
 • Innan 60 år är normen 3,5 ng / ml.
 • Upp till 70 år - normen på 4,5 ng / ml.
 • Äldre än 70 år - normen på 6,5 ng / ml.

Med koncentrationen i vilken antigenet är närvarande i blodet av män enligt resultaten av transkriptet, kan läkaren inte bara bestämma patologins närvaro utan med hög grad av säkerhet för att ta reda på sjukdomsstadiet. Sålunda bestäms scenen av maligna lesioner av följande analysresultat:

 • Cancer i stadium A diagnostiseras med en PSA-koncentration på mer än 4 ng / ml, en siffra som observeras hos cirka 40% av patienterna.
 • När sjukdomen fortskrider till stadium B uppträder en sådan koncentration av PSA i blodet hos 60% av männen.
 • I steg C finns denna nivå hos cirka 85% av patienterna, och i det sista skedet av cancer - i 77%.

Endast en fjärdedel av patienterna har godartade neoplasmer.

Baserat på tolkningen av resultaten av PSA-analysen kan en läkare bedöma risken för att utveckla patologi och föreskriva lämplig behandling.

Det måste sägas att för en noggrann diagnos är det inte tillräckligt att genomföra en studie för PSA-nivåer i mäns blod, vilket överskrider normen för oncomarkören kräver en ytterligare undersökning.

PSA-koncentrationen i männens blod kan skilja sig från normen i följande fall:

 • Misstanke om prostatacancer, i detta fall är värdena 4-10 ng / ml. Sådana indikatorer i avkodningen kräver tilldelning av ytterligare studier (bestämning av inte bara totalvärdet utan också det fria proteinet), speciellt om patienten diagnostiseras med andra prostataproblem genom resultat av andra analyser.
 • Med en allmän PSA i intervallet 10-20 ng / ml görs en preliminär diagnos av hyperplasi, i vilket fall det är nödvändigt att utföra andra specifika studier baserat på receptbelagda läkare.
 • Cancermarkerkoncentrationer i transkriptet över 40 ng / ml indikerar sena stadier av cancerutveckling, när metastaser tränger in i andra organ.

Om indexen i intervallet 4-10 ng / ml är det misstanke om prostatacancer

Vart ska man åka?

Till en patient som har fått ett PSA-blodprov är det viktigt att förklara vart man ska gå:

 1. För tillförlitlighetsanalys oncomarker och dess korrekta definition är viktig avkodning blod totalt och förhållandet mellan fritt PSA, måste blod för denna studie tas från ett provrör, och analysen bör utföras av samma procedur.
 2. För att övervaka patientens tillstånd och bedöma sjukdomsdynamiken måste analysen tas regelbundet. Experter rekommenderar att man gör det i ett laboratorium, eftersom olika utrustningar och metoder för att bestämma nivån av PSA (generell och fri) kan påverka resultaten av studien, och även i olika laboratorier kan ge en annan tolkning.
 3. Analysen kan göras i nästan vilket som helst certifierat laboratorium där ett allmänt och biokemiskt blodprov görs, vanligtvis kan resultaten av studien erhållas nästa dag.
 4. Kostnaden för PSA-analysen beror på laboratorienivån, men pristillståndet överstiger normalt inte tusen rubel.

Definitionen av PSA-oncomer (allmän och fri) hos mäns blod är ett viktigt steg i diagnosen prostatacancer och andra prostata-patologier. PSA är tilldelad av den behandlande läkaren på grundval av resultaten av den preliminära undersökningen, och han bestämmer också. Resultaten av analysen beror på många faktorer, patientens ålder bestäms.

Oncomarker PSA generell och fri: norm och tolkning av analys i onkologi

Den medicinska termen onkologimärkaren PSA står för ett prostataspecifikt antigen. Dessa högmolekylära föreningar producerar prostataceller. I en mans kropp kan de hittas i bunden eller fri form, som regel påverkar patientens hälsotillstånd denna faktor. Reduktion eller ökning av nivån hos ett specifikt protein i analysen är ett tecken på patologiska förändringar som uppträder i muskuloskeletala organet som kan vara godartade eller maligna i naturen.

Kan tidig diagnos av prostatacancer

Prostatacancer utvecklas långsamt och tenderar att metastasera. Män med risk för prostatacancer inkluderar män över 50 år som är onkologi. Hos unga människor förekommer en sådan patologi med en konstant hög nivå av testosteron. Ett antal studier har visat att en kroniskt hög nivå av manlig könshormon påverkar prostataorganet negativt, nämligen: det framkallar tumörbildning och främjar deras utveckling.

Klientens onkologi är svår att diagnostisera. Denna faktor förklaras av det faktum att i ett tidigt skede av sjukdomen är det svårt att märka några specifika avvikelser i människans allmänna hälsa. Sedan den tid då en mikroskopisk tumör har bildats i organets vävnader, kan ett årtionde passera före starten av det sista cancerfasen. Därför är det mycket viktigt att periodiskt undersöka prostatakörteln för patologiska förändringar. Signalen för utveckling av en farlig patologi kommer att vara ett blodprov med ett ökat antal specifika proteiner.

Tumörmarkörer av PSA produceras:

 • Nybildad i prostatacellernas vävnader.
 • Celler som ligger runt tumören.
 • Vissa vävnader i kroppen som svar på onkologi.

För att klargöra förekomst av patologi och utvecklingsstadiet tilldelas patienten bloddonation för enzymimmunanalys. Men inte alltid närvarande i det tumörmarkörer indikerar en allvarlig sjukdom i muskel-glandularorganet. Deras obetydliga kvantitet kan vara ett tecken på att en godartad eller cystisk tumör har bildat sig i den manliga kroppen, inte nödvändigtvis i prostata. Med hänsyn till ovanstående kan man dra slutsatsen att följande patologier kan provocera en ökning av PSA-tumörmarkören i analysen:

 • Prostatacancer.
 • Patologi av glandular epitel av prostata (adenom).
 • Infektiös akut eller kronisk prostatit.
 • Störning av blodtillförseln i muskuloskeletala organet.
 • Trauma - körteln skadas av konkrement eller när en person faller.

En förhöjd PSA-tumörmarkörsnivå observeras i prostatacancer.

Ett karakteristiskt symptom på malign bildning i prostatakörtelns vävnader är den intensiva tillväxten av PSA-markörer. Utvärdering av tillväxtdynamiken hos ett specifikt protein används nödvändigtvis för att bestämma omfattningen av kirurgisk ingrepp. Dessutom fokuserar den på denna faktor, att specialisten kan anta ett återfall av patologin och avslöja metastaser.

Typer och egenskaper hos tumörmarkörer

Prostata-specifikt protein i serum har en fri och allmän form:

 • Fri CA är ca 10% oberoende markörer av det totala antalet prostataspecifika antigen, de är inte associerade med proteiner. De återstående 90% av markörerna är associerade med alfa-1-anti-chymotrypsin.
 • Den gemensamma tumörmarkör PSA-fraktionen är en kombination av ovanstående former. Det är PSA av den allmänna typen som avslöjas i analysen med en annan typ av prostata sjukdom.

Men inte alltid när man undersöker kroppen för onkologi, läses doktorn endast av den allmänna PSA. I regel ingår den ovannämnda blodkroppen i blodprovet, även om mannen är helt frisk. Dessutom överstiger dess hastighet när en godartad tumör utvecklas i kroppen. Därför tjänar en oncomarkör av en bunden fraktion alltid som en extra och grundläggande indikator på malign utbildning.

Identifiera arten av den utvecklande tumören möjliggör differentialdiagnos, vilket ger en bedömning av statusen för en fri PSA-markör. Detta värde är specifikt för diagnos av cancer. För att öka effektiviteten av diagnostik under testning beaktas förhållandet mellan olika former av oncomarkers.

Vilka faktorer påverkar nivån på markörer i blodet?

För att flytta indikatorerna för prostatacancermarkörer från den normala nivån kan vissa diagnostiska procedurer och mediciner tas, bland annat Avodart, Proscar och Finast. Externa faktorer som kan öka prostataspecifikt protein i blodet innefattar användning av nitrathaltiga livsmedel och intag av sådana läkemedel som metotrexat och cyklofosfamid. Egenskapen som påverkar nivån på PSA är och askorbinsyra. För att korrekt diagnostisera hänvisas därför patienten till en prostata biopsi-procedur.

För att minska indikatorerna för prostatacancermarkörer kan du ta medicinering.

Om PSA-analysen visar en norm, men mannen, trots detta, visar en neoplasma, betyder det att diagnosen påverkades av en viss faktor. Till exempel händer detta om blodet för ett prostata-protein tas efter en palpation av prostata eller patienten hade samlag på kvällen för undersökningen. En annan vanlig orsak till felaktig diagnos är hemolys av blodprover. I sådana fall, se till att mannen är frisk, tillåta ytterligare studier, bland vilka den första platsen är upptagen av en biopsi, transrektal undersökning och ultraljud.

Norm och tolkning av resultat

När doktorn har fått ett blodprov för ett prostatatprotein kan han dra en slutsats: normalt en tumörmarkör PSA i patienten eller har avvikelser. Därefter väljer specialisten behandlingsriktningen eller utser ytterligare tester till patienten. Normen anses normalt om innehållet i ett specifikt protein i blodet är 0,2-4 ng / ml och nivån på en PSA av en fri typ är 0,04-0,5 ng / ml. I specifika fall varierar normen för det prostatiska antigenet beroende på patientens ålder:

Den normala nivån och avkodningen av PSA-tumörmarkören i onkologi

För att leva ett långt hälsosamt och lyckligt liv måste du regelbundet ta hand om din hälsa. Manlig organism behöver sådana vård och regelbundna undersökningar. Enligt statistiken är män mindre benägna att vända sig till specialister och därigenom utsätta sig för större risker. En av de mest förföriska sjukdomarna hos män är prostatacancer. Det kan länge inte prata om sig själv, och analyser avslöjar ofta de sista etapperna av sjukdomen.

Definiera prostatacancer kan vara genom att ta blod på PSA-tumörmarkören.

Vad är det

PSA är ett prostatiskt specifikt antigen, ett ämne som består av ett proteinämne. Dess produktion sker i cellerna i prostata. PSA: s huvuduppgift är utspädningen av halvvätskan för att spermatozoa ska kunna utföra sina funktioner.

Detta antigen används som en tumöromarkör för att dechifiera prostatacancer. Det bör också noteras att mängden prostatiskt specifikt antigen ovanför normen kan indikera sådana sjukdomar:

 1. Prostata onkologi.
 2. Hyperplasi av prostata av godartad natur.
 3. Ischemi, hjärtinfarkt.
 4. Inflammatoriska processer av prostata.

Inflammation i prostatakörteln leder till en försämring av kroppens arbete. Detta leder till ökad permeabilitet hos kärlen, vilket leder till att psa börjar komma in i blodet, dess antal och visar oncomarkören. Mängden av en sådan fri PSA visar tillståndet hos prostata.

Män efter fyrtio har risk för prostatacancer, så det är nödvändigt att genomgå en årlig kontroll. Analysen av PSA hjälper bara läkaren att bestämma om det finns några sjukdomar i patienten. Normen för den totala PSA hos en 40-årig patient bör inte överstiga 2,5 ng / mg. Om värdet är större, utförs ytterligare studier.

Sedan åldern av fyrtio måste män regelbundet göra en analys för oncomarkers. Om hans släkt var diagnostiserat med prostatacancer, börja börja kolla mycket tidigare, från 30-35 år.

Den informativa karaktären hos testet för fri och total PSA hjälper till att identifiera cancer i de tidigaste skeden, när män inte får misstänka att sjukdomen är närvarande på grund av att inga symtom saknas. Endast normala resultat kan helt utesluta onkologi.

Med inflammation i prostata börjar psa att strömma in i blodet

Vilka typer av test är det?

Eftersom den fria hunden inte har mycket information om förekomsten av cancer, tas materialet samtidigt vid ett gemensamt antigen. Analysen av analyserna med dessa två resultat hjälper läkare att bestämma mer exakt vilken sjukdom patienten har.

Hur man förbereder sig för analysen

Analys för en vanlig och fri prostatisk CA är ett viktigt förfarande som kräver precision. Proaktivt och korrekt förberedelser för det kommer att låta dig se de mest exakta resultaten. Eftersom att ta oncomarkören är förknippad med prostatakörteln, kan eventuella preliminära inflytanden påverka det förvränga avkodningen.

För att analyserna ska kunna visa ett tillförlitligt resultat är det nödvändigt:

 • Två dagar före förfarandet för att utesluta sexuella handlingar.
 • Stoppa den djupa prostasmassagen en vecka innan du tar materialet.
 • Efter att ha utfört ultraljudsdiagnostik, biopsi eller kirurgiska ingrepp för att motstå minst 7 dagar och först efter denna tid för att utföra proceduren.
 • Avstå från olika sportaktiviteter, särskilt från att cykla och åka på en häst.
 • Förfarandet utförs på en tom mage, så på morgonen kan du inte äta, du kan bara dricka några sippor av vatten.
 • Dagen innan analysen utesluts från kosten stekt mat, kaffe, alkohol, te och juice.
 • Rök inte innan du tar blod.
 • Pre-avskaffa användningen av läkemedel som syftar till att behandla prostata.

Staketet och resultaten

Hur passerar oncomarker-staketet? Forskning om prostata-specifikt antigen utförs genom att ta blod från venen, så patienten måste varnas i förväg. Båda typerna av oncomarker (allmän och fri PSA) utförs från en del av det tagna materialet. De flesta laboratorier utfärdar ett transkript av analyserna inom 24 timmar efter att ha tagit materialet.

Vad är PSA-cancermarkeringsnormer? För att dechiffrera analyserna jämför läkare dem med de marginala normerna för PSA-onkologimärkaren av en viss ålder hos patienten.

För analys på PSA tas blod från venen

Så i åldern 40-50 år är normen för det totala antigenet 2,5 ng per ml. På 50-60 år är normgrænserna 3,5 ng / ml, 60-70 - 4,5 ng / ml, på 70 år och över normalen anses vara 6,5 ​​ng / ml och nedan.

Om avkodningen av den totala PSA-tumörmarkören är omkring 10 ng / ml anses denna vara en tydlig indikator för onkologi. Över 50 - närvaron av metastaser i kroppen.

Förekomsten av fri PSA i en mängd av 0-10%, föreslår sannolikheten för onkologi i mer än 50%, 10-15 - cirka 30%, 15-20 - 20% över 20-10-15% av närvaron av prostatacancer.

Läkare informerar om att patienter i de flesta fall vänder sig till doktorn redan i försummade fall när sjukdomen är svår att behandla. Därför talar de ofta om behovet av regelbundna undersökningar och testning för PSA-cancermarkörer för varje man som fyllde 40 år.

Vad påverkar förvrängningen av analyser

Falska positiva eller falska negativa transkript är frekventa vid utövandet av analyser för prostata CA. Först och främst kan ett sådant resultat påverkas av droger som har använts under lång tid i behandling, såsom Dutasterid och Finosterid. De sänker nivån på den allmänna och fria oncomarkern och visar inte tillförlitlig information om antalet prostataspecifika antigen. Eventuellt inflytande på prostata med fysiska medel (kön, palpation, massage) ökar nivån av total PSA i blodet.

Också, om bristande överensstämmelse med normerna för förberedelse för förfarandet inte kan visas det rätta resultatet. Därför bör du ta denna procedur på allvar. Enbart tillförlitlig tolkning av resultaten från generell och fri PSA hjälper läkaren att korrekt diagnostisera och förordna kvalitetsbehandling, därmed bevara hälsa och liv för patienten.

Vad kommer att bidra till att upprätta PSA oncomarker: normen

PSA, eller prostatiskt specifikt antigen, är en homogen proteinsubstans som produceras av prostataceller. PSA finns i prostata-kanalen, hjälper till att späda den seminala vätskan. Blod för PSA-analys tas från åren på morgonen. Upp till 40-50 år rekommenderas att ta en sådan analys som en del av en allmän läkarundersökning. Efter 50 år är det nödvändigt att ta en sådan analys regelbundet, minst en gång per år. Värdet av PSA kan variera kraftigt, hos patienter efter 50 år ökar det, kan långt överstiga normen, vilket måste beaktas under studien. Antalet antigener påverkas av mottagandet av vissa droger, vissa manipuleringar i prostata, organbiopsi och så vidare. Störningar av indikationer kan noteras hos patienter som genomgår kemoterapi. Det är värt att överväga att det finns ett antal droger som har en sådan inverkan.

Vad är syftet med PSA-studien?

Analysen utförs när det finns misstankar om prostata sjukdom. Bland de främsta orsakerna till vilka en studie kan krävas kan vi notera följande:

 • prostatacancer;
 • förekomst av inflammatoriska processer i prostata;
 • hyperplasi, godartade formationer;
 • en prostatainfarkt, närvaron av misstänkt ischemi;
 • som förebyggande undersökning
 • Att kontrollera behandlingen med en befintlig sjukdom.

Den mycket analysen av en prostatacancermarkör är en samling blod från en ven, ett antal enkla åtgärder måste vidtas före undersökningen, vilket säkerställer noggrannheten och kvaliteten på de erhållna uppgifterna. Du kan inte ta alkohol innan du tar provet, äter för mycket mat, träna aktivt eller ha sex före analysen. Mer detaljer om hur undersökningen kommer att genomföras och vilka resultat som så småningom kommer att erhållas kommer att rapporteras av observatörspersonalen. Alla åtgärder måste observeras i noggrannhet, för ofta innebär den uppenbara normen inte alls att det inte finns någon sjukdom. Därför kan undersökningen tilldelas ett komplex.

Förberedelser för undersökningen

Analys för oncomarkers kräver förberedande åtgärder. För ungefär en dag eller två måste du ge upp för mycket fett och kryddig mat, från alkohol. Ingen speciell diet krävs, men kryddig mat och alkohol kan påverka resultatet negativt. Leveransen av blod kan utföras endast på tom mage, som någon annan studie. Den sista måltiden tar cirka 8 timmar innan blodet ges. Vi rekommenderar att du avstår från att röka ungefär en timme innan du ger blod.

Före analysen bör du utesluta cykling, sport, gymnastik. Vi måste avstå från alla de åtgärder där prostata genomgår något tryck, effekter på vävnaderna, förändringar i blodcirkulationen och så vidare.

att genom olika åtgärder

Blodprovtagning för PSA med prostataadenom bör utföras fram till kl 11 för att minimera risken för förstöring av integriteten hos blodceller som tas för analys. Men det finns också ett nytt tillstånd - denna analys måste endast tas 6-7 dagar efter att någon mekanisk effekt applicerats på prostata. Cancermarkörer påverkas starkt av sådana förfaranden:

 • transrektal ultraljud;
 • prostata massage;
 • ergometrisk forskning;
 • biopsi;
 • Cystoskopi, koloskopi, som har en stark effekt på vävnaden;
 • Laserbehandling föreskriven för behandling
 • genomföra en rektal undersökning med hjälp av fingermetoden.

Om du inte observerar sådana enkla förhållanden, då normen kan brytas, analysen själv inte ger pålitliga indikatorer, du måste göra allt från början. Om förberedelsen inte utförts på rätt sätt, är det nödvändigt att informera den specialist som ska skjuta upp undersökningen för en annan dag eller ta hänsyn till sådana överträdelser.

Resultat av studien

Inflammatoriska processer i prostata leder till det faktum att vaskulär permeabilitet ökar, det bryter mot mikrocirkulationen. Sådana processer orsakas av en ökning av PSA i blodet. Sjukdomen eller risk för dess förekomst är lätt att avgöra, men samtidigt diagnos och svårt, eftersom det kräver ytterligare tester för att förfina resultaten.

Experter rekommenderar att man kontrollerar PSA-indexet för alla män, vars ålder är över 50 år i förebyggande åtgärder. Det finns mycket tid för detta, men det finns möjlighet att upptäcka sjukdomen i tid, för att påbörja behandlingen, vilket kommer att vara effektivt.

PSA i blodet kan vara i två former:

 • ej bunden till proteiner fri
 • associerad med proteiner.

Normen är vanligen upp till 4 ng / ml, men indikatorerna ovan indikerar redan en risk för sjuklighet.

Allt som är mer än 40 ng / ml, visar redan förekomsten av metastaser och inte bara utvecklingssjukdomen. Men det måste komma ihåg att oncomarkers inte ger hundra procent säkerhet om att det inte finns någon sjukdom. Idag finns det i allt fall situationer där cancer, andra neoplasmer diagnostiseras även vid normal PSA.

Med adenom observeras vanligtvis värdet från 0,75 ng / ml, det finns en ökad sannolikhet för att cancer utvecklas.

Själva förfarandet för att ta blod för analys för att bestämma ett adenom eller misstankar om det, utförs med sådana förberedande åtgärder:

 1. Patienten måste förklara vad indikatorerna är och vad de påverkar.
 2. Patienten ska varnas om vilka åtgärder som ska vidtas före donation av blod.
 3. Obehagliga känslor kan inträffa under blodprovtagning. Den laboratorie tekniker som utför analysen bör också varna patienten om detta.
 4. Behöver inte en speciell diet eller diet innan blodprovtagning för oncomarkers utförs.

Analysen själv utförs på detta sätt:

 1. Blod från venen samlas i ett provrör, som kan fyllas med en speciell gel eller vara tom.
 2. Efter bloduppsamlingen ska punkteringsplatsen försiktigt pressas med en steril bomullspinne som doppas i alkohol.
 3. Om ett hematom bildas vid punkteringsplatsen, bör en värmekompressor ordineras.

Vilka indikatorer motsvarar normen?

Antigener i blodet kan ha olika innehåll, under studien bör det beaktas att normen på 0,2-4 ng / ml kan bero på patientens ålder. För detta ändamål använder specialisterna följande data:

 • 40/49 år - normen är 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - 3,5 ng / ml;
 • 60/69 år - 4,5 ng / ml;
 • 70/79 år - 65, ng / ml.

Det finns ett stort antal faktorer som snedvrider avläsningarna, vilket resulterar i att antigener kan ha helt olika volymer. Bland sådana faktorer är kemoterapi, hemolys av blodprovtagning, finasterid, metotrexat och andra läkemedel som kan tas av patienten.

Analysen själv, som visar hur många av proven som har antigener, utförs för följande ändamål:

 1. För diagnos av prostatacancer.
 2. Att utföra differentiell speciell diagnos av hyperplasi.
 3. Att utvärdera behandlingen, som redan är igång.
 4. Som förebyggande åtgärder för att upptäcka sjukdomen hos män i åldern 40 år.

Antigener i blodet och deras antal tillåter specialisten att bestämma förekomsten av sjukdomen, dess stadium. Data kan erhållas från följande:

 1. Innehållet av markörer observeras i mer än 4 ng / ml hos cirka 38% av patienterna i cancerfaserna A, 60% i cancercancer B, 86% i cancercancer C, 77% i cancercancer D. Endast hos 25% av patienterna godartad hyperplasi observeras.
 2. Med 10 ng / ml har 8% av patienterna godartad hyperplasi, 23% har stadium A, 37% har stadium B, 63% har steg C och 89% har stadium D.

Efter behandlingen reduceras nivån till 0,2 ng / ml.

PSA-ränta hos män

Efter att PSA-onkologen undersöktes gör specialisten en slutsats om huruvida det finns en avvikelse eller en norm. Först då väljer doktorn en behandling.

Normen är möjlig i sådana fall:

 • närvaro upp till 4,0 ng / ml;
 • Förekomsten av en fri oncomarkör är 0,04-0,5 ng / ml.

Normen är inte bestämd om det finns sådana avvikelser:

 1. Det finns misstankar om prostatacancer - 4-10 ng / ml. Om oncomarkers är högre än nödvändigt krävs ytterligare studier. Läkaren utser dem enligt de erhållna resultaten, speciellt om prostata adenom eller annan sjukdom redan misstänks av andra indikatorer.
 2. Det finns risk för att ha en sjukdom som hyperplasi, när resultaten är 10-20 ng / ml. I det här fallet är en ytterligare undersökning helt enkelt nödvändig, men den föreskrivs endast av läkaren, baserat på vad oncomarkersna visade.
 3. Om patientens undersökning visade ett värde över 40 ng / ml under prövningen av patienten talar vi om förekomsten av metastaser. En ytterligare undersökning hjälper dig bara att veta hur prostatacenomen ska behandlas, vilka åtgärder kan vidtas för att lindra patientens tillstånd.

Screening för cancermarkörer hjälper läkaren att avgöra om det finns godartade eller maligna neoplasmer i prostatakörteln. Undersökningen görs endast av en läkare som, baserat på resultaten, gör sin egen slutsats, utser ytterligare undersökningar. Normalt observeras oncomarkers upp till 4 ng / ml, men om detta värde är större, kan man redan tala om sjukdommens närvaro. Med ett stort antal finns inte bara en ny tillväxt utan även metastaser som tränger in i andra organ.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Avkodning av en specifik PSA-markör (PSA)

Den onkoproteinspecifika PSA avser tumörantigener, vilka används vid diagnos av prostatacancer. Det här är en av de få tumörmarkörerna för att sätta den primära diagnosen. En ökning av dess koncentration indikerar närvaron av en malign neoplasma i prostata.

Karakteristisk för antigenet

Onkoproteinspecifik PSA är ett glykoprotein. Det tillhör kallecreingruppen, det vill säga det är ett serinproteas, vilket minskar viskositeten hos spermierna. Normalt bildas det i prostata av epitelcellerna i prostatakörtlarna. Många forskare tror att dess uttryck är under kontroll av manliga könshormoner androgener.

Innehållet i onkoproteinspecifik PSA ökar med godartad hyperplasi och maligna neoplasmer i prostata. Koncentrationen i ejakulatet är ungefär en milligram per milliliter, medan i nivån av prostata patologi i serum, överskrider inte nivån 4 ng / ml hos män efter fyrtio år och 2,5 ng / ml hos yngre män. Man tror att en sådan skillnad i koncentrationer kan bero på en histohematologisk barriär.

Indikationer för bestämning av nivån på en specifik PSA-markör

 • för differentiell diagnos av cancer och godartad prostatahypertrofi, såväl som prostatit;
 • för att övervaka sjukdomsförloppet och effekten av antitumörbehandling
 • i en screeningstudie av canceråterfall och cancermetastaser till andra organ.

För en mer noggrann karakterisering av den patologiska processen i prostatakörteln rekommenderas att samtidigt bestämma total PSA och fri PSA för en del serum. Nivånivån kan ökas av följande skäl:

 • malign neoplasma av prostata;
 • godartad prostatahyperplasi;
 • prostatit;
 • infarkt eller ischemi hos prostata.

Inflammation i prostatakörteln åtföljs av förändringar i processen med mikrocirkulation, vilket leder till en ökning av permeabiliteten hos kärlväggen. I detta avseende kommer de specifika proteinerna i prostatakörteln, som PSA-oncomarkören tillhör, in i blodomloppet. Om prostataadenom inträffar bestämmer en förhöjd koncentration av markören det mekaniska trycket i den hypertrofierade körtelvävnaden på intakt prostatavävnad.

Tolkning av resultaten från PSA-tumörmarkörstestet

Det är känt att i blodserumet är den onkoproteinspecifika PSA i fri, ej proteinbunden form och som en makroförening med a1-antichymotrypsin. Av dessa två former är en vanlig fraktion, som kallas PSA-gemensam. Hennes nivå bestäms oftast i blodet för misstänkta patologiska neoplasmer eller inflammatoriska sjukdomar i prostata.

Prostatacancer karakteriseras av höga värden av PSA-tumörmarkörens innehåll (mer än 4 ng / ml). På en nivå av fyra nanogram per milliliter kan man misstänka en malign prostaglandsk neoplasma eller närvaron av metastaser. Om koncentrationen ligger i intervallet 10-20 ng / ml talar vi om en hög risk för prostatacancer. En ökning av koncentrationen över fyrtio nanogram kan bero på förekomsten av avlägsna metastaser.

För att bestämma diagnosen av prostatacancer är det viktigt att bestämma koncentrationen av ett specifikt antigen i dynamiken. Innehållet i PSA kan öka i serum av adenom och prostatit. Om efter cancerbehandling är nivån på oncomarkaren fortsatt hög, då kan vi dra slutsatsen att terapin inte hade någon effekt.

Som statistik visar, även med en normal antigennivå, diagnostiseras prostatacancer ofta. Därför rekommenderas det att parallellt utföra rektala och ultraljudsundersökningar, magnetisk resonansbildning, datortomografi, biopsi och bestämma förändringshastigheten i PSA-tumörmarkörens innehåll i blodet. Män med en PSA-förändringshastighet större än 0,75 ng / ml per år har en ökad risk att utveckla prostatacancer.

Förberedelser för forskning

Först av allt måste patienten förklara att studien av cancermarkörer kan diagnostisera prostatacancer vid ett tidigt stadium av sjukdomen och bedöma den pågående cancerterapin. För analys, ta från venen fem milliliter blod.

Innan donering behöver blod inte vara förenligt med någon diet. På kvällen av studien rekommenderas att avstå från att skära och onanera i tre dagar, för att inte utföra massage av prostata. Blodprovtagning utförs före punktering av biopsi. Som överenskommits med läkaren bör du sluta ta cytostatika och antibiotika under en kort tidsperiod, vilket kan snedvrida analysens resultat.

Referensvärden för PSA onkoprotein

Normalt innehåll av tumörmarkör PSA i blodserum från 0,2 till 4,0 ng / ml anses vara normalt. Åldersvarianten av normen för män från fyrtio till fyrtiio år är resultatet av 2,5 ng / ml, upp till femtiofem år - högst 3,5 ng / ml och från sextio till sextio år - 4,5 ng / ml. Hos män från sjuttio år till nittiofem år bör koncentrationen av PSA inte vara högre än 6,5 ng / ml.

Förvrängda forskningsresultat är sådana faktorer:

 • hemolys av det blodprov som tagits
 • kemoterapi läkemedel cyklofosfamid, metotrexat (uppåt eller nedåtgående indikatorer), liksom finasterid (sänker antigennivå).

Vad är det diagnostiska värdet av studien? Beroende på stadium av prostatacancer kan antigenen över 4,0 ng / ml vara hos 38 -77% av patienterna. Hos en fjärdedel av män, som lider av godartad prostatahyperplasi, ökar också nivået av PSA onkoproteinet.

Hos 25-89% av patienterna med olika cancerfaser detekteras mer än 10 ng / ml PSA, och endast 8% av de med prostata adenom har förhöjd markörhalt. Efter antitumörbehandling reduceras värdena till en nivå av 0,2 ng / ml, vilket är en bekräftelse på radikaliteten av tumöravlägsnande.

Om du har problem med prostatakörteln, kontakta omedelbart urologen. Endast efter en fullständig undersökning, inklusive bestämning av PSA-tumörmarkörsnivån, kan en slutlig diagnos göras och en metod för behandling av sjukdomen som skall väljas. Upprepade blodprov för innehållet i PSA rekommenderas att utföras i samma laboratorium där den ursprungliga studien utfördes.