Huvud
Behandling

PSA-markörer är vanliga och fria: norm och avkodning av resultat

Författare: Elena Polyakova, doktor

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1
(2 röster, genomsnitt: 5 av 5)

Under de senaste åren har onkologer noterat en betydande ökning i förekomsten av förekomsten av prostatacancer hos unga människor, även om det anses allmänt att sjukdomen främst utsatta män har ökat 50 år milstolpe. Effektiviteten av behandlingen av denna typ av cancer beror direkt på det stadium där tumören detekteras och när behandlingen påbörjas. En av huvudstudierna för att upptäcka cancer hos detta organ hos män är analysen för bestämning av specifika proteiner - PSA-tumörmarkören. Vad är normen för hans allmänna och fria fraktion, vad är den mest korrekta tolkningen av analysen?

En av tjugo pålitliga anslutningar

PSA-markörer (dess totala och fria fraktioner) är en av tjugo pålitliga föreningar som är ett tecken på närvaron av cancerceller i kroppen, det vill säga värdena ökar i onkologi. PSA, eller prostataspecifikt antigen, tillhör klassen glykoproteiner, det vill säga en speciell form av protein syntetiserat av prostatakörteln. Överskottet av normen i blodet eller urinen hos män signifikanta mängder av PSA indikerar närvaron av cancer i prostata, men i vissa fall överstiger de PSA standarder vid tolkningen av analysen av ett symptom på prostata hypertrofi.

Hos friska män upprätthåller detta protein normalt en normal konsistens av seminalvätska. Koncentrationen av PSA (dess fria och totala fraktioner) i blodet beror på många faktorer. Huvuddelen av denna är åldern hos mannen. Vanligtvis efter 50 år är tillväxten av hans nivå en naturlig process. Men förutom åldersfaktorer påverkar följande faktorer PSA-tumörmarkernivån i mäns blod:

 1. Ökningen i PSA-nivåer kan normalt orsakas av att ta vissa mediciner.
 2. Prostata biopsi.
 3. Eventuella medicinska förfaranden i samband med exponering för prostata.
 4. Onkologitjänst genom kemoterapi orsakar också överskridande av indikatorns norm, både generellt och fritt från sin fraktion.

När ska undersökningen utföras?

Analysen för bestämning av PSA (totalt och fritt antal av det) föreskrivs inte bara för misstänkt prostatacancer, men också för misstänkta andra möjliga patologier i prostata:

 • Inflammatoriska processer av olika etiologi.
 • Prostata adenom eller andra godartade neoplasmer.
 • Undersökning för förebyggande ändamål.
 • Kontroll över tiden för behandlingen av de avslöjade patologierna.

Analysen bör tas med prostata adenom eller andra godartade neoplasmer

Vad behöver göras för att förbereda

Analysen för prostataspecifikt antigen är en samling av venöst blod. Innan studien för att få de mest pålitliga resultaten måste en man förberedas på ett visst sätt. Rekommendationer för beredning av en analys för bestämning av PSA-tumörmarkörsnivån inkluderar flera obligatoriska föremål:

 • Några dagar före det förväntade datumet för leverans av analysen bör uteslutas från dietprodukter med hög fetthalt.
 • Under inga förberedelser för analysen kan du inte använda några alkoholhaltiga drycker, inklusive öl, annars kommer det överskridande av normen och avkodningen blir inte korrekt.
 • Den sista måltiden ska vara minst 8 timmar innan du tar blod.
 • Några timmar före provet rekommenderas inte att röka.
 • På tröskeln till analysen är det inte värt att besöka gymmet och andra tunga fysiska ansträngningar bör uteslutas, speciellt för cykling.
 • Dagen före studien borde en man överge alla söta drycker: förpackade juice, läsk, sött te och kaffe.

Dessutom, en dag före analysen, måste du helt utesluta medicinska manipuleringar med prostata, till exempel massage eller andra procedurer som påverkar blodcirkulationen i prostatakörteln.

Om någon av dessa rekommendationer inte har följts ska mannen informera granskaren om detta.

Bedömning av indikatorer

PSA-markören i blodet, mer exakt, i sitt serum, finns i två former:

 • Fri PSA, dvs inte associerad med proteiner.
 • Associerad med proteiner

För att bestämma närvaron av en manlig onkologi utförs en analys av den totala fraktionen av oncomarkern och dess koncentration gör en slutsats om förekomsten av olika patologier i prostatakörteln.

Normen för indikatorerna för analys beror på patientens ålder

Norm tumörmarkören PSA (totala fraktionen) i blodet hos män varierar från 0,2 till 4 ng / ml, men eftersom denna figur är i hög grad beroende på åldern på de män har utvecklats av specialister skala dekrypteringsorgan parametrar för varje åldersgrupp:

 • Vid en ålder av upp till 50 år är normen 2,5 ng / ml.
 • Innan 60 år är normen 3,5 ng / ml.
 • Upp till 70 år - normen på 4,5 ng / ml.
 • Äldre än 70 år - normen på 6,5 ng / ml.

Med koncentrationen i vilken antigenet är närvarande i blodet av män enligt resultaten av transkriptet, kan läkaren inte bara bestämma patologins närvaro utan med hög grad av säkerhet för att ta reda på sjukdomsstadiet. Sålunda bestäms scenen av maligna lesioner av följande analysresultat:

 • Cancer i stadium A diagnostiseras med en PSA-koncentration på mer än 4 ng / ml, en siffra som observeras hos cirka 40% av patienterna.
 • När sjukdomen fortskrider till stadium B uppträder en sådan koncentration av PSA i blodet hos 60% av männen.
 • I steg C finns denna nivå hos cirka 85% av patienterna, och i det sista skedet av cancer - i 77%.

Endast en fjärdedel av patienterna har godartade neoplasmer.

Baserat på tolkningen av resultaten av PSA-analysen kan en läkare bedöma risken för att utveckla patologi och föreskriva lämplig behandling.

Det måste sägas att för en noggrann diagnos är det inte tillräckligt att genomföra en studie för PSA-nivåer i mäns blod, vilket överskrider normen för oncomarkören kräver en ytterligare undersökning.

PSA-koncentrationen i männens blod kan skilja sig från normen i följande fall:

 • Misstanke om prostatacancer, i detta fall är värdena 4-10 ng / ml. Sådana indikatorer i avkodningen kräver tilldelning av ytterligare studier (bestämning av inte bara totalvärdet utan också det fria proteinet), speciellt om patienten diagnostiseras med andra prostataproblem genom resultat av andra analyser.
 • Med en allmän PSA i intervallet 10-20 ng / ml görs en preliminär diagnos av hyperplasi, i vilket fall det är nödvändigt att utföra andra specifika studier baserat på receptbelagda läkare.
 • Cancermarkerkoncentrationer i transkriptet över 40 ng / ml indikerar sena stadier av cancerutveckling, när metastaser tränger in i andra organ.

Om indexen i intervallet 4-10 ng / ml är det misstanke om prostatacancer

Vart ska man åka?

Till en patient som har fått ett PSA-blodprov är det viktigt att förklara vart man ska gå:

 1. För tillförlitlighetsanalys oncomarker och dess korrekta definition är viktig avkodning blod totalt och förhållandet mellan fritt PSA, måste blod för denna studie tas från ett provrör, och analysen bör utföras av samma procedur.
 2. För att övervaka patientens tillstånd och bedöma sjukdomsdynamiken måste analysen tas regelbundet. Experter rekommenderar att man gör det i ett laboratorium, eftersom olika utrustningar och metoder för att bestämma nivån av PSA (generell och fri) kan påverka resultaten av studien, och även i olika laboratorier kan ge en annan tolkning.
 3. Analysen kan göras i nästan vilket som helst certifierat laboratorium där ett allmänt och biokemiskt blodprov görs, vanligtvis kan resultaten av studien erhållas nästa dag.
 4. Kostnaden för PSA-analysen beror på laboratorienivån, men pristillståndet överstiger normalt inte tusen rubel.

Definitionen av PSA-oncomer (allmän och fri) hos mäns blod är ett viktigt steg i diagnosen prostatacancer och andra prostata-patologier. PSA är tilldelad av den behandlande läkaren på grundval av resultaten av den preliminära undersökningen, och han bestämmer också. Resultaten av analysen beror på många faktorer, patientens ålder bestäms.

Blodtest för oncomarkers: typer av oncomarkers och tolkning av resultaten

Förekomsten av maligna neoplasmer är ett av de allvarliga problemen som mänskligheten står inför. Trots den konstanta progressiva utvecklingen av praktiskt läkemedel upptar incidensen av tumörprocesser en av de ledande platserna i den övergripande strukturen av medicinska problem.

Orsakerna som leder till ökad cancertillväxt bland människor är olika. I många avseenden framkallas tillväxten av tumörer av den ekologiska situationen, rökning, alkohol och droger, ett stort antal cancerframkallande ämnen i mat och liv, ökad livslängd och en stillasittande livsstil. Men incidensen av maligna neoplasmer ökar också hos ungdomar....

Vad är oncomarker

Är det möjligt att upptäcka cancer i de tidiga stadierna, eller att misstänka utvecklingen, tendensen till tumörbildning? Medicin letar efter sätt för tidig diagnos. I detta skede är det möjligt att bestämma hur tumörprocessen påbörjats i oncomarkers-specifika proteiner som kan detekteras genom laboratoriemetoder i blod och urin vid prekliniska stadier av den smärtsamma processen. Dessa diagnostiska ämnen tilldelas av tumörceller.

tumörmarkörer - Ämnen av protein natur som kan hittas i blod eller urin hos personer med cancerframställning. Celler av tumörer utsöndrar cancermarkörer i blodet från det ögonblick då tumörutvecklingen inleds, vilket bestämmer diagnosen av sjukdomen, även i det prekliniska skedet.

Vid värdet av oncomarkers kan bedömas som närvaron av en tumörprocess och effekten av behandlingen. Också dynamisk observation av cancermarkörer tillåter att bestämma början på återkommande sjukdom.

Var uppmärksam: onkomarkerov för idag är det redan känt mer än tvåhundra. Några av dem är ganska specifika, det betyder att med värdet av analysen är det möjligt att bestämma lokaliseringen av tumören.

För att öka värdet av cancermarkörer kan även sjukdomar med cancer orsaka resultat.

Huvudvärdet i praktiken är cirka 20 namn på oncomarkers.

Vad som är nödvändigt för leveransen av analysen för oncomarkers

Analysen bör nödvändigtvis utse läkaren.

Före leveransen måste patienten följa vissa regler:

 • blod måste tas på morgontimmarna (inte tidigare än 8-12 timmar efter sista måltiden)
 • i tre dagar innan analysens leverans utesluter nödvändigtvis alkohol, rökning, mat rik på fetter. Du bör också avstå från sylt och rökt produkter.
 • Det är viktigt att patienten inte utsätter sig för fysiska överbelastningar dagen innan;
 • Innan du tar testet ska du inte ta några andra mediciner än de som krävs för livsförklaring (efter att ha hört en läkare).
 • När du ger några tester bör du utesluta sex under den tid som din läkare angett.

Norm och behandling av AFP-tumörmarkörsresultat

AFP (alfa-fetoprotein, alfa-fetoprotein)

Denna oncomarker för den kemiska strukturen är ett glykoprotein och liknar albumin.

norm: upp till 10 ng / ml (8 IE / ml), innehållet är högre än 10 IE / ml - en indikator på patologi.

För att översätta enheterna av resultatet av analysen kan du använda formlerna:

ng / ml = ME / ml x 1,21 eller IE / ml = ng / ml x 0,83

Vid farliga indikatorer på denna markör är det nödvändigt att misstänka:

 • levertumör (hepatocellulärt karcinom);
 • metastatiska lesioner av levervävnad vid primärleken i bröstkörtlarna;
 • bronki och lungcancer, mag-tarmkanalen (rektumets cancer och sigmoid-kolon);
 • tumörprocesser i äggstockarna hos kvinnor och i testiklar hos män.

Andra sjukdomar, vid vilken nivån AFP:

 • cirrhotic processer i levern;
 • leverinflammation (hepatit), både i akuta och kroniska former;
 • patologier åtföljd av kroniskt njursvikt;
 • under graviditeten med utvecklingen av fostrets missbildningar.

Plats för lokalisering AFP:

 • blodplasma;
 • galla;
 • pleuralvätska;
 • fostervätska;
 • ascitisk vätska (belägen i bukhålan).

CEA (cancer-embryonalt antigen CEA, antigen CD66E): normen och tolkningen av resultaten

REE är en icke-specifik markör. Det produceras av de framkallande cellerna i fostrets matsmältningsorgan. Hos vuxna bestäms den i minsta kvantiteter.

norm: upp till 5 ng / ml (enligt vissa data - upp till 6,3 ng / ml).

Observera: en liten ökning av CEA observeras hos rökare.

Om CEA-nivån är över 20 ng / ml, ska man misstänka patienten:

 • malign tumör i mag-tarmkanalen (mag, tarm, rektum);
 • malign process av bröstet;
 • prostatacancer, reproduktionssystem av män och kvinnor, sköldkörteln;
 • metastatiska processer placerade i levern och benformationerna.

Om nivået av CEA är upp till 10 ng/ ml, då finns det en sannolikhet att ha i patienten:

 • patologiska processer i levern (inflammation, cirros);
 • polyper i tarmen, Crohns sjukdom;
 • sjukdomar i bukspottkörteln;
 • tuberkulos, inflammation i lungorna (lunginflammation), cystisk fibros;
 • postoperativ metastatisk process.

CA 125: Norm och tolkning av resultat

Kolhydratantigen 125, ovariecancercancermarkör.

norm: 4,0-8,8 x 109/1 (0-30 IE / ml).

Med en ökning med mer än 35 U / ml i 90% av fallen upptäcks äggstockscancer.

Ökad nivå CA 125, mer 30 IE / ml burk ange om maligna sjukdomar:

 • kvinnliga könsorgan (äggstockar - i de flesta fall, mindre ofta endometrisk cancer (inre lagret i livmodern), äggledarrör;
 • andningsorganen (mindre specifika);
 • organ i mag-tarmkanalen och bukspottkörteln.

I mer sällsynta fall detekteras CA 125 i icke-onkologiska processer:

 • endometrios - överdriven spridning av livmoderns inre skikt;
 • ademomyos - spiring av livmoderns inre skikt i muskelvävnad;
 • under menstruation och under graviditet
 • med inflammation hos kvinnliga könsorganen;
 • inflammatoriska sjukdomar i levern.

Oncomarker CA 15-3

Mucinliknande glykoprotein (kolhydratantigen 15-3) hänför sig till tumörmarkörer av neoplastiska (tumör) processer med ursprung i bröstkörteln.

norm: 9,2-38 U / l, i vissa laboratorier - 0-22 U / ml

Var uppmärksam: I 80% av bröstcancerfallet hos kvinnor som gav metastaser ökas denna cancermarkör.

Innehållet i CA 15-3 är informativt för övervakning av den pågående behandlingen.

Det används för diagnostik:

 • bröstkarcinom;
 • bronhokartsinomy;
 • cancer i mag-tarmkanalen och lever- och gallvägarna;
 • i avancerade skeden av cancer av kvinnliga könsorgan.

Även CA 15-3-indexet kan stiga när:

 • godartade neoplasmer och inflammatoriska sjukdomar i bröstkörtlarna;
 • cirrhotiska hepatiska processer;
 • som en fysiologisk "splash" i andra halvan av graviditeten;
 • några autoimmuna processer.

Oncomarker CA 19-9

Oncomarker är kolhydratantigen 19-9 (CA 19-9), med hjälp av vilken en tidig diagnos av neoplasmer i mag-tarmkanalen utförs.

Den mest informativa analysen för tumörer i bukspottkörteln. Specificitet i detta fall är hög och är 82%. I tumörproblem i gallkanalen och levern är 72% av fallen specifika.

Koncentration av 40 IE / ml och högre anses vara farligt.

Oncomarker CA 19-9 tillåter att bestämma:

 • maligna processer i mag-tarmkanalen (mag i magen, tarmarna);
 • leverkreft, gallblåsa och gallgångar;
 • cancer hos de kvinnliga könsorganen och bröstkörtlarna;
 • blåsans cancer.

Bland processer av icke-tumör natur ökas CA 19-9 i följande fall:

 • inflammatoriska förändringar och cirrhotic processer i leversjukdomar;
 • sjukdomar i gallkanalen och gallblåsan (cholecystit, kolangit, kolelitiasis);
 • cystisk fibros (lesion av körtlar av yttre utsöndring och andningssvårigheter).

Oncomarker CA 72-4

Kolhydratantigen 72-4 är det mest informativa vid bestämning av magkreft. I ett mindre antal fall bekräftas tillförlitligheten hos tumörprocesser i lungorna och äggstockarna.

norm: upp till 6,9 U / ml

Ökningen i värden över normen är typisk för:

 • maligna processer i mag-tarmkanalen (särskilt magen);
 • cancer i äggstockarna, livmodern, bröstkörtlar;
 • bukspottkörtelcancer.

Förhöjda värden bestäms också när:

 • inflammatoriska gynekologiska processer;
 • cystor och fibrotiska förändringar i äggstockarna;
 • inflammatoriska och cirrhota förändringar i levern;
 • autoimmuna processer i kroppen.

Oncomarker Cyfra 21-1

Oncomarker Cytokeratin 19 fragment (Cyfra 21-1) - det mest specifika vid diagnosen maligna processer i blåsan och en av typerna av lungcancer (icke-småceller).

Var uppmärksam: Det ordineras vanligtvis samtidigt med CEA.

norm: upp till 3,3 ng / l

Cyfra 21-1-värdet ökar med:

 • malign blödersblod;
 • cancer i bronkopulmonala systemet;
 • maligna mediastinala tumörer.

Det ökade värdet av Cyfra 21-1-tumörmarkören kan observeras vid kroniska inflammatoriska processer i lever, njurar, liksom fibrotiska förändringar i lungvävnad.

Prostataspecifikt antigen (PSA): normen och avvikelser från den

Protein isolerat från prostata vävnaden. Används för att bestämma adenom och prostatacancer, även för att kontrollera behandlingen.

En ökning av PSA-värden observeras när:

 • maligna processer av prostata;
 • infektiös prostatit;
 • adenom av prostata;

Det är viktigt att: Efter 50 år rekommenderas alla män att ta PSA-analys en gång per år.

I blodet bestäms det:

 • associerad PSA (med blodproteiner);
 • fri PSA (ej bunden till blodproteiner).

Det totala innehållet av fri och bunden PSA, den totala PSA, tas också med i beräkningen.

I en illamående process är fri PSA lägre än godartad.

CA 242: normen och avvikelser från den

Mer specifikt än CA 19-9 cancermarkör cancer i bukspottkörteln.

norm: upp till 30 IE / ml.

Komplex diagnostik

Definitionen av oncomarkers kan tilldelas både genom enkla analyser och av komplex som möjliggör erhållande av mer tillförlitliga data.

Samtidigt kan cancermarkörer användas för cancer i mag, lever, bröst, urinblåsa och andra organ.

Komplexen presenteras i tabellen.

För mer information om cancermarkörer och möjligheterna att diagnostisera cancer i de inledande skeden med hjälp av dem, får du en videorecension:

Alexander Lotin, medicinsk observatör

39.018 visningar totalt, 5 visningar idag

Vad är oncomarkers för män?

innehåll

Oncomarkers för män tillåter att avslöja cancer tumören, utvecklad i könsorganen. Hittills hittas cancer bland allt bland ungdomar. Detta underlättas av ogynnsamma miljöförhållanden, konstanta påfrestningar och påfrestningar. Du kan besegra sjukdomen, särskilt om det upptäcktes i de tidiga stadierna. Här kommer de biologiska onkologiska markörerna till undsättning.

Vilka test för oncomarkers utförs för män

Oncomarkers började användas under 90-talet av förra seklet. Vad är det här?

Genom deras struktur är oncomarkers proteiner, men de skiljer sig från andra substanser i kroppen, eftersom de produceras av cancerceller. Studien av cancermarkörer kan avslöja cancer flera månader tidigare än många andra diagnostiska metoder. Det är på grund av detta att de har blivit ett verkligt genombrott i medicin från det senaste århundradet. Att bestämma närvaron av en tumör i kroppen på ett tidigt stadium kan effektivt bekämpa en så svår sjukdom som cancer.

Man bör komma ihåg att analysen av biologiska tumörmarkörer inte alltid betyder cancer hos människor, eftersom de också kan produceras av friska celler.

Det finns oncomarkers specifikt för män.

De hjälper till att upptäcka cancerceller i de tidiga skeden av sjukdomen:

 1. Alfa-fetoproteinmarkör eller AFP. Hjälper identifiera tumörer som är identiska med embryonala celler. AFP är en speciell substans som kallas glykoprotein, som produceras genom levern eller i mag-tarmkanalen (GIT).
 2. Cancer-embryonalt antigen, förkortat REA / CEA. En sådan markör kan detektera inte bara neoplasmen utan indikerar också olika godartade sjukdomar, till exempel bronkit eller pankreatit. CEA är en vanlig markör. Det speglar närvaron av maligna former i hela kroppen.
 3. Karboanhydratantigen eller markör Ca-19-9. Denna oncomarker är ansvarig för cancerceller i mag-tarmkanalen. Det är informativt för tumörer i bukspottkörteln, gallblåsa, mage och tjocktarm.
 4. Male oncomarker PSA (eller prostataspecifikt antigen) kan indikera både cancerformning i prostata och inflammatoriska processer som förekommer i denna zon. Den fria fraktionen av PSA gör det möjligt att göra diagnosen mer korrekt även i de tidigaste skeden av cancerutveckling. PSA och cpsA (prostatefri antigen) är speciella oncomarkers som kan uppträda hos män.

Vad används cancermarkörer för?

Biologiska tumörmarkörer används i flera fall:

 • som en förebyggande studie om en person är i fara
 • under patientens behandlingstid;
 • efter en behandlingstid för att bestämma sjukdomsförgiftningen.

Användning av oncomarkers underlättade arbetet av läkare. Spårning av nivån gör att du kan ge en mer exakt prognos om sjukdomsutvecklingen, för att identifiera dynamiken och följaktligen att utse en tidig behandling eller ändra regimen för att ta mediciner.

Principen för konstant övervakning av nivån av specifika proteiner är grunden för undersökningen av markörer.

Detta tillvägagångssätt gör det lättare att upptäcka tumörceller i de tidiga stadierna. Ett engångsprov kan inte ge sådana korrekta resultat.

Och även denna nivå av diagnostik besitter inte någon av de moderna metoderna för dator- eller ultraljudsforskning. Nivån av proteiner ökar långt innan en person har de första synliga tecknen på cancer.

Dessutom kan nivån på oncomarker-specialist bestämma hur länge sjukdomen började utvecklas.

För närvarande är sådan testning inte en officiell diagnostisk metod, den används som en extra åtgärd för att bekämpa maligna tumörer. För att dynamiken hos cancermarkörer ska kunna ge fullständig information om sjukdomen rekommenderas patienter att genomgå testning på samma plats.

Hur man tar provet

För att förbereda sig bör det därför vara samma som för andra liknande studier:

 • Blodprovtagning görs bäst på morgonen;
 • det är nödvändigt att utföra proceduren på tom mage
 • vägra att äta efter 8-10 timmar före provet
 • för några dagar innan du tar blod, bör du definitivt vägra att dricka alkohol;
 • Det rekommenderas att ge upp fysisk ansträngning i flera dagar innan testet avslutas.
 • På kvällen är det inte nödvändigt att äta stekt eller fet mat.
 • Det är bättre att undvika stark fysisk ansträngning;
 • blodprovtagning utförs i den bakre positionen.

En studie om tumörutveckling hjälper till att identifiera en cancer hos män i könsorganet, även om det är asymptomatiskt, det vill säga det är i början. I det här fallet kommer läkaren att kunna bedöma riskerna med att utveckla tumörer och föreskriva nödvändiga förebyggande åtgärder för att stoppa patologin. Och även resultat av testning kommer att bidra till att utse rätt ordning för behandling, vilket är extremt viktigt att börja i de tidiga stadierna av sjukdomen. Ett annat plus av denna analys är att det inte har några kontraindikationer för uppförandet.

Oncomarkers: koncept, art, roll i diagnos, analyser och tolkning

I verkliga livet, på grund av tillväxten av cancer patologi, det är identifieringen av malignitet i sin linda av största vikt. Med tanke på den höga förekomsten av kvinnliga köns cancer existerar tumörmarkörer för kvinnor som ibland är "rädda halm" som gör det möjligt att förstå och för att förhindra spridning av cancer i hela kroppen, det vill säga, som de säger, att "förstöra i sin linda".

Vad är oncomarkers?

Det främsta målet med oncomarkers är den tidigaste upptäckten av en malign substans, när andra metoder för att identifiera den, på grund av den lilla storleken och bristen på kliniska manifestationer, ännu inte är möjliga. Det betyder att en person lever av sig själv och inte vet att "ondska" redan har uppstått och kan förstöra en levande organism om inte brådskande åtgärder vidtas.

Läsaren vill emellertid säkert veta vilka tumörmarkörer är och vilka slags de är:

 • Det finns oncomarkers för kvinnor, eftersom kvinnliga kroppens reproduktionsorgan är mer benägna att utveckla maligna processer, till exempel CA-125, HE4, som intensivt produceras av äggstockarnas tumörvävnad.
 • Män i detta avseende är mindre utsatta, men har också ett mycket känsligt organ - prostatakörteln, så de måste ofta gå igenom en analys på PSA.
 • De återstående tumörassocierade antigenerna, inte särskilt när det gäller genital sfären, syntetiserad i cellerna i tumören i magen, tarmarna, bukspottkörteln, kön har inte.

Oncomarkers är makromolekyler (antigener), som huvudsakligen innehåller proteiner och kolhydrater eller lipidkomponenter. Med utvecklingen av cancerprocessen (inte nödvändigtvis malign) syntetiseras de aktivt av tumörceller vid platsen för lokaliseringen av fokus och deras koncentration i blodserumet ökar markant.

I sådana fall behöver patienten inte delta i diagnosen själv, för att göra en diagnos, och ännu mer - för att döma, tumören kan vara ganska godartad. Å andra sidan bör man inte fördröja tiden och skjuta upp en omfattande undersökning, i de flesta fall övergår sådana sjukdomar inte av sig själva.

Onkologiska patienter är föremål för en undersökning för att bestämma nivån på alla tillgängliga oncomarkers, som kan ge information om olika typer av tumörer lokaliserade på en viss plats. Således kan flera typer av oncomarkers delta i diagnosen av en process eller vice versa - en markör kan informera om olika placeringar av fokuset.

Vilka sjukdomar kan bestämmas med hjälp av oncomarkers?

Oavsett typ av oncomarkers, för att kunna utföra sina funktioner som diagnostiker, har de vissa krav som de måste uppfylla:

huvudsakliga oncomarkers och kommunikation med organ

 1. Mellan oncomarkören och tumörtillväxten bör ett selektivt förhållande tydligt spåras.
 2. Blodtestet för oncomarkers bör visa en strikt korrelation mellan koncentrationen av diagnosen och scenen i tumörprocessen.
 3. I patientens blodserum bör tumörmarkörer bestämmas före förekomsten av kliniska tecken på närvaron av malign neoplasma.

Men i så fall borde det ändå komma ihåg att Att öka koncentrationen av diagnostik är inte ett fullständigt och oregerbart bevis på förekomsten av cancer, eftersom nivån på oncomarkers ökar ofta med tumörer utan malignt ursprung. Under tiden, om användningen av testet är i samband med andra diagnostiska metoder, finns det en hög sannolikhet för att hitta den odiagnostiserade tumören är karaktäristisk för en särskild typ av vävnad eller organ, oavsett lokaliseringen av den patologiska processen, samt för att förutsäga dess beteende i patientens kropp. Att lösa sådana problem olika typer av oncomarkers används:

 • Engagerade i sökandet efter problem i den kvinnliga kroppen (cancermarkörer i bröstet, livmoderhalsen, äggstocken);
 • Styra tillståndet hos prostatan genom en känd manlig prostataspecifikt antigen (PSA, PSA), vars koncentration i blodet stiger ganska skarpt tidigt i tumörutveckling (norm - 2,5 ng / ml till 40 år, 4,0 ng / ml - 50 ). PSA-nivåer ökade och i benigna processer (hyperplasi - BPH), och ju större prostata, desto högre PSA innehåll;
 • Antigener associerade med cancer av annan lokalisering, till exempel oncomarkers i mag-tarmkanalen, eller snarare, oncomarkers av tumörer i tarmarna, magen etc.

utom tidig diagnos av patologiska processer av tumör natur, oncomarkers lösa andra problem:

 1. Utför funktionerna för att övervaka sjukdomsförloppet;
 2. Det övervakar effektiviteten av behandlingen (kirurgi, kemoterapi, strålbehandling, hormoner);
 3. Förhindra spridning av metastaser i andra organ, eftersom återfall och metastasering av tumörmarkörer kan upptäcka långt innan (sex månader och mer) som tillkännagavs av en klinisk manifestation.

"Kvinna" oncomarkers

CA-125

Ett glykoprotein med hög molekylvikt framställt av epitelceller av cancer lokaliserad i äggstocken, liksom andra celler som härstammar från Mullerian-kanalen.

Hos friska kvinnor överstiger koncentrationen i blodet av detta tumörrelaterade antigen nästan aldrig 35 U / ml, men hos patienter med OC (speciellt, seröst ovariellt adenokarcinom), dess innehåll ökar betydligt.

Ett exempel på förhållandet mellan nivån av CA-125 för en annan karaktär av processen i äggstockarna:

CA-125 visar positiva associativa samband med godartade processer av genitala organ, liksom med tumörer av andra lokaliseringar: bröstkörteln, lungorna, levern, mag-tarmkanalen. En ökning av nivån av onkoproteinet CA-125 observeras vid vissa sjukdomar av autoimmun genesis och under graviditet.

CA-15-3

Mycket specifika, associerad med bröstkarcinom (CMS), markören, som emellertid är inte bara på cellytan i malign transformation zon, men (i mycket mindre mängder!) Syntetiserad normala epitelceller i bröst, lunga, bukspottkörtel, äggstock, urin en bubbla, en tjock tarm.

Glykoprotein, en proteinhämmare, är normalt närvarande på epitelvävnaderna i könsorganen, bukspottkörteln, övre luftvägarna.

Halten av HE4 ökar kraftigt när cancern processen, lokaliserad i äggstocken och livmoderslemhinnan. Känsligheten för denna tumörmarkör är mycket högre i förhållande till det tidiga skedet äggstockscancer än CA125 (i 50% av äggstockscancer fall HE4 ökades, medan CA125 inte "känner" utseendet på tumören och förblev på normal nivå).

Under tiden förbättrar användningen av dessa markörer i kombination med varandra kraftigt de diagnostiska egenskaperna, inklusive differential (för att skilja godartade processer från maligna) och att övervaka effektiviteten av terapeutiska åtgärder.

SCC-markören (SCCA-plavocellcancer-antigen)

Det anses vara ett antigen av plättcellscancer från vilken plats som helst (lungor, öra, nasofarynx, matstrupe, livmoderhals), det vill säga det är ett glykoprotein som produceras av vävnad hos någon skivkörtelcell. För SCC är fysiologiska uppgifter också främmande, till exempel deltar det i differentieringen av det normala platta epitelet och syntetiseras av spytkörtlarna.

Analys för SCC oncocomarker ordineras, huvudsakligen för övervakning av den patologiska processen och Effektiviteten av behandlingsaktiviteter av alla skivformiga cellkarcinomer, Men eftersom karcinom föredrar livmoderhalsen mer än andra organ, är det material som tas från kvinnor oftare föremål för forskning. Dessutom har markören en mycket viktig prognostisk betydelse, sedan dess innehåll i provet motsvarar graden av histologisk differentiering av cancer.

De normala SCC-värdena överstiger inte 2,5 ng / ml. Höga koncentrationer av tumörmarkör kan detekteras i serumet hos gravida kvinnor (från slutet av den första trimestern) och benigna hudtumörer, bronkial astma och njur- eller leversvikt.

"Lär" en tumör, oavsett kön

Många av de "kvinnliga" tumörmarkörer kan upptäcka cancer och andra lokalisering, men det finns antigener associerade med tumörer, som lockade små könsorgan eller inte alls lockas till, och en plats att växa de väljer någonstans i tarmen, levern, gallblåsan. I grund och botten inte patientens kön tillhör dem ingen roll om patologi inte gäller den reproduktiva sfären, eftersom kvinnor förteckning över sjukdomar som kan tyda på en ökad koncentration av tumörmarkören är mycket bredare än i läsaren kan se sig själv:

AFP (alfa-fetoprotein)

Han blev en av de första markörerna, som började kallas tumör (Tatarinov Yu, S, 1964). Detta glykoprotein i det normala tillståndet produceras i fostret under den intrauterinutveckling, att komma in i blodet hos en gravid kvinna, det ger ett positivt resultat, vilket är ganska förståeligt.

Utseendet av AFP från andra i en koncentration som är högre än 10 lU / ml kan tyda på problem i levern (hepatit, cirros, hepatocellulärt karcinom, gepatoblastoz), mag-tarmkanalen (ulcerös kolit, gastrointestinala tumörer), såväl som en malign form av leukemi, cancer bröst och lunga. Värdena för normen för män och kvinnor är något annorlunda, AFP ökar signifikant under graviditet, så graden av dessa kvinnor bestäms av en särskild tabell.

CEA (CEA, cancer embryonalt antigen)

Dess koncentration bör inte överstiga 5 ng / ml, men denna regel gäller inte gravida kvinnor. Hos icke-gravida patienter ökar CEA i äggstockar, livmoder- och bröstcancer.

Med en ökning i detta index också misstänkt cancer i tjocktarmen, levern, bukspottkörteln, men det bör erinras om att, liksom andra tumörmarkörer är CEA ökat och godartade processer i mag-tarmkanalen (Crohns sjukdom, meckels divertikel, sår 12 duodenalsår och mage ), liksom med pankreatit och cirros. På rökare ökar REA i blods blod alltför märkbart.

CA-19-9

Ett antigen associerat med tumörer i bukspottkörteln, levern, gallblåsan och gallvägarna, mage, nedre tarmen (rektum och sigmoid), det vill säga, i viss mån det anses oncomarker gastrointestinala området. Men bortsett från detta, CA 19-9 koncentrationen ökar i cancer i bröst-, äggstocks-, uterin och metastatiska karcinom i olika lokalisering i levern.

Norm tumörmarkör - till 10 U / ml, ökade upp till 1000 U / ml eller mer anger att den maligna processen nådde lymfsystemet, men tumören kan fortfarande tas bort (5% av patienterna), ökning av koncentrationen av mer än 10 tusen lU / ml indikerar hematogen spridning.

19-9 tumörmarkör är inte lämplig för screening och illa är en tumör i de tidiga stadierna av utveckling, därför, används främst för att övervaka utvecklingen av behandling i kombination med andra tumörassocierade antigen (CA-125, CEA, HE4, AFP). Vid tolkning av resultaten när det gäller CA-19-9 bör komma ihåg och beaktas det faktum att dess sällsynt i vissa grupper av blod (A / B Lewis-system), där det helt enkelt inte produceras, oavsett om kroppen är frisk eller sjuk.

CA-242

Oncomarker av gastrointestinala sjukdomar, detekteras i fall som liknar CA-19-9, men det är mer känsligt och kan användas för diagnos av malign process i ett tidigt skede dess utveckling. Dessutom finns det ofta i höga koncentrationer (upp till 30 IE / ml) med godartade lesioner i mage och tarmar.

CA-72-4

Detta glykoprotein uttrycker olika karcinom placerade i laktal och bukspottkörtel, mag, tarm, lungor, äggstockar, endometrium. Markören används ofta i kombination med CA-125 och CEA för att övervaka cancerbehandling.

Det är uppenbart att när man diagnostiserar tumörer ges preferensen till ett antigen känsligare för en specifik typ av tumör, som kallas huvudet (CA-15-3, PSA, HE4), medan andra är av sekundär betydelse och uppmanas att hjälpa till med att utföra sina uppgifter (ofta CEA). Dessutom kan vissa tumörassocierade antigener upptäcka sjukdomen i de tidigaste stadierna (HE4, AFP, PSA), när andra tjänar till att övervaka effektiviteten av behandlingen (CA-125, CA-19-9, SCC). Samtidigt ändrar oncomarkersna ställen, det vill säga sekundäret blir den främsta i förhållande till en viss patologi, medan i andra fall den primära löser den sekundära uppgiften (CA-125).

Förklaring av analyser

Patienten själv uppmanas inte att tolka resultatet, men i de flesta fall försöker man att göra detta. Läkaren vet alla nyanser av forskningen, vi ger bara en kort sammanfattande tabell med en lista över antigener (inte alla), normens övre gränser och markörens huvudsyfte.

Tabell: basala tumörmarkörer, tillåtna koncentrationer, kombination:

De patienterna hade inte bråttom för att göra sig till en diagnos, vi anser att det är överflödigt att minnas: koncentrationen av oncomarkers ökar ofta i godartade processer lokaliserade i olika organ, under graviditet, och även under en viss ålder (klimakteriet, klimakteriet).

De listade tumörmarkörerna är långt ifrån alla antigener som kan identifiera maligna processer av olika lokaliseringar. I artikeln sådana oncomarkers som:

 • NSE, NSE (neuronspecifikt enolas), som kan ökas i sjukdomar av tumör natur, eftersom det är mycket känslig för eventuella skador på nervvävnad (ischemi, subaraknoid hemorragi, epilepsi) och ökar i lungcancer, pankreatisk karcinom och sköldkörteln. Kombination med pro-GRP ökar signifikant signifikant signifikans;
 • Pro-GRP har indikationer som NSE, men denna analys är ganska sällsynt och kostnaden är nästan 2 gånger högre än NSE (NSE ≈ 1550 rubel, pro-GRP ≈ 3000 rubel).
 • Oncomarker S-100 är avsedd för detektering av neuroendokrina tumörer;
 • Beta-2-mikroglobulin (B-2-MG) är en markör som kan känna igen flera myelom och lymfom;
 • Andra sällsynta tumörmarkörer, som oftare görs i specialkliniker, och de vanliga medicinska centrana är inte meningsfulla att köpa testsystem, eftersom test av detta slag sällan föreskrivs.

Analys för oncomarkers är inte längre en nyhet

Den mest sparsamma, enkla och prisvärda metoden för att detektera en före-tumör- och tumörprocess är introduktionen av flerstegs screeningsaktiviteter i klinisk diagnostisk praxis som söker högriskgrupper med avseende på onkologisk patologi. En sådan undersökning inkluderar även de som redan har några "misstänkta" symptom, vilket indikerar att sjukdomen inte är ofarlig. I huvudsak löses denna uppgift effektivt genom metoder för klinisk laboratoriediagnostik som bestämmer det kvantitativa värdet av tumörmarkörer med hjälp av specialutvecklade testsystem för enzymimmunanalys (ELISA).

Genomförande av ELISA kräver en viss tid, eftersom den första patienten ska ha ett blodprov för tumörmarkörer (blod från en ven på fastande mage), då assistent för att hantera det (centrifugering, separation av serum, som kommer att gå på forskning), och då läkaren kommer att börja arbeta om skrivit ett tillräckligt antal prover och dechiffrera resultaten. Det betyder att en patient vanligtvis inte får en reaktion, eftersom panelen är utformad för cirka 40 personer. Men i onkologikliniker eller i laboratorier med hög arbetsbelastning är det möjligt att få resultat samma dag.

Du kan också göra en analys i brådskande ordning i vissa medicinska centra som utför brådskande forskning, men priset för oncomarkers kommer att öka märkbart från detta. I ett extrema fall, Om patienten inte vill vänta (det finns mycket otåliga patienter), detekteras vissa tumörmarkörer med hjälp av den uttryckliga metoden (kvalitativ analys). Det bör dock noteras att det anses preliminärt och därför kan inte fungera som grund för diagnos. Under tiden kan resultatet användas som en start för vidare sökning. Denna metod används ofta av urologer när man undersöker män som har problem med prostatakörteln. Om ett laboratorium med en speciell testremsa för detektering av PSA (prostataspecifikt antigen) finns i närheten, kan en läkare bekräftas eller avlägsnas under en relativt kort tid (upp till 1 timme).

Vilka tester ska jag ta? Tabell - Information om lokala markörer:

Hur mycket kostar analysen?

Priset på analysen för oncomarkers kan variera från 290 rubel per AFP i Bryansk till 600 rubel i St. Petersburg. Anskaffningsvärdet fastställs kriterier såsom nivån på laboratoriet, priset av reagens (testsystem), klinisk status, brådska (kan göras HE4 i Moskva för en dag och betala 1300r., Eller att sätta i en annan regionalt centrum för 800 s. Men att vänta på ett svar 5 7 dagar). I ett ord är det problematiskt att nämna ett visst belopp, men vi ger några exempel:

 • PSA generellt - 360-600 rubel;
 • REA - 500 - 850 rubel;
 • CA-125 - 550-900 rubel;
 • Ca-15-3 - 600-900 rubel;
 • Sa-72-4-1000-1300r;
 • CA-242 - 700 - 950 rubel;
 • CA-19-9 - 600 - 950 rubel.

Analyspriset för oncomarkers är enbart vägledande, det exakta beloppet kan alltid hittas i den medicinska institutionen där patienten avser att ansöka. Patienten själv utser inte en analys för cancermarkörer för att övervaka sjukdomsförloppet och kontrollera effektiviteten av terapeutiska åtgärder. Det här är ansvaret för den behandlande läkaren som följer medicinsk processen och vet när man ska utföra sådana studier i vilken tidsram.

Oncomarkers, analys av oncomarkers hos män

HCG är en nästan "ideal" oncomarkör för att detektera vissa tumörer - känsligheten hos denna tumörmarkör för att detektera testikulärt karcinom och placenta (chorionepitheliom) är 100%.

När tumörer i livmodern är nästan inga falska positiva resultat av bestämningen av hCG, och efter behandling övervakas hCG koncentration krävs, eftersom det avslöjar risken för upprepning, långt innan de kan upptäckas kliniskt. Normala värden hos vuxna friska människor varierar från 0 till 15 mIU / ml.

Förhöjda nivåer av oncomarker hos patienter med maligna sjukdomar:
• Testikelcancer
• Ögoncancer
• Chorionisk karcinom
• cystisk trängsel
Mage cancer
Levercancer
• cancer i lilla och tjocktarmen
• Njurcancer
• Ögoncancer
• livmodercancer

Testet används framgångsrikt inte bara för tidig upptäckt av levercancer, men också för medicinsk genetisk rådgivning för kvinnor under graviditeten. Förändringen av koncentrationen av detta protein "signalerar" brott mot fostrets utveckling eller att ett framtida barn hotas av en genetisk sjukdom, till exempel Downs syndrom.

Förhöjda nivåer av oncomarker hos patienter med maligna tumörsjukdomar:
• Primär levercancer
• Metastaser av maligna tumörer i levern
• äggstockscancer
• Testikelcancer
Mage cancer
• tjocktarmscancer
• pankreasjukdomar
• bröstsjukdom
• bronkial tumörer

Förhöjda nivåer av oncomarker i sjukdomar av godartad natur:
Levercirros
• Akut viral hepatit
• kronisk hepatit
• kroniskt nedsatt leverfunktion
Kräver vid övervakning av patienter med ett positivt test för HbsAg (Australian antigen - Hepatitis B) och levercirros för detektion av återkommande sjukdom, och särskilt för den tidiga upptäckten av malignitet.

Prostatiskt specifikt antigen (PSA) är ett glykoprotein utsöndrat av cellerna i epitelet av prostata-tubulerna. Eftersom PSA bildas i paruretralkörtlarna, kan endast mycket små mängder detekteras hos kvinnor.

Halveringstiden för PSA är 2-3 dagar. En signifikant ökning av serum-PSA finns ibland med prostatahypertrofi, liksom med inflammatoriska sjukdomar i prostata. Vid en cut-nivån på 10 ng / ml är specificiteten för godartade prostata sjukdomar 90%.

Fingerrektalundersökning, cystoskopi, koloskopi, transuretralbiopsi, laserterapi, urinretention kan också leda till en mer eller mindre uttalad och långvarig ökning av PSA-nivån. Effekten av dessa procedurer på PSA-nivå maximeras nästa dag efter administrering och är mest signifikant hos patienter med prostatahypertrofi. PSA i sådana fall rekommenderas inte tidigare än 7 dagar efter ovanstående procedurer.

PSA-testet används för att diagnostisera och övervaka behandlingen av prostatacancer, i vilken dess koncentration ökar, samt att övervaka statusen hos patienter med prostatisk hypertrofi i syfte att upptäcka tidig prostatacancer så tidigt som möjligt. PSA-nivån över 4,0 ng / ml finns i cirka 80-90% cancerpatienter och hos 20% av patienterna med prostata adenom. Således indikerar en ökning av nivån av PSA i blodet inte alltid förekomst av en malign process.

I vårt land åtföljs godartad prostatahyperplasi hos 50% av patienterna av kronisk prostatit. En ökning av PSA-nivån i blodet hos patienter med prostatacancer uppträder snabbare än hos patienter med godartad hyperplasi. Nivån av total PSA över 50 ng / ml indikerar extrakapsulär invasion i 80% av fallen och lesion av regionala lymfkörtlar hos 66% av patienterna med prostatacancer. Det finns en korrelation mellan nivån av PSA i blodet och graden av malignitet hos tumören.

Det antas för närvarande att en ökning av PSA-15 ng / ml eller högre, tillsammans med låggradig typ av tumör i 50% av fallen indikerar extrakapsulär invasion och måste tas i beaktande vid fastställandet av omfattningen av kirurgiskt ingrepp. Med PSA-värden på 4 till 15 ng / ml är detekteringsgraden för prostatacancer 27-33%. PSA-värden över 4 ng / ml detekteras hos 63% av patienterna med prostatacancer i stadium T1 och hos 71% av patienterna med prostatacancer i stadium T2.

Övervakning av PSA-koncentration ger en tidigare upptäckt av återfall och metastas än andra metoder. Dessutom är förändringar även inom normens gränser informativa. Efter total prostatektomi bör PSA inte detekteras, vilket indikerar kvarvarande tumörvävnad, regional eller avlägsen metastaser. Det bör beaktas att restkoncentrationen ligger i intervallet från 0,05 till 0,1 ng / ml, vilket överskott av denna nivå indikerar ett återfall.

PSA-nivån bestäms inte tidigare än 60-90 dagar efter operation på grund av möjliga falska positiva resultat på grund av det ofullständiga clearance av PSA närvarande i blodet före prostatektomi. Med effektiv strålterapi bör PSA-nivån minska med i genomsnitt 50% under den första månaden. Nivån på PSA reduceras även vid effektiv hormonbehandling. Kontroll av nivån av PSA hos patienter med behandlad prostatacancer bör utföras vart tredje månad, vilket medger att man i tid upptäcker bristen på effekt av behandlingen.

För analys utförs blodprovtagning i Vacuette®-vakuumrör utan fastande antikoagulant.

Fritt prostatiskt specifikt antigen (cpsA). Det kliniska värdet av bestämning av PSA i blodet ökar signifikant vid bestämning av dess olika former, vars förhållande motsvarar den typ av patologisk process som äger rum i prostatakörteln.

I serum är PSA i två former: fria och associerade med olika antiproteaser. Friformsinnehållet är ca 10% av den totala mängden PSA. Det mesta av PSA är i kombination med alfa-1-antitrypsin. En liten del av PSA är associerad med alfa-2-makroglobulin och bestäms ej av konventionella ELISA-metoder.

Nivån på fri PSA varierar beroende på kroppens individuella egenskaper och på typ av sjukdomar i prostatakörteln. När prostatacancer är närvarande i tumörceller ökar inte bara i PSA-produktion, men också betydligt ökar syntesen av alfa-1-antitrypsin, vilket resulterar i en ökning av mängden av bunden och fri PSA halten reduceras genom att öka den fraktion av den totala koncentrationen av antigenet.

Som ett resultat är innehållet i den fria fraktionen av PSA i serum i prostatacancer signifikant lägre jämfört med koncentrationen av fri PSA i en godartad process. Detta är grunden för differentiell diagnos av prostatacancer och hyperplasi. Kärnan i studien består i parallell bestämning av total PSA och fri fraktion av PSA och bestämning av deras förhållande.

Bestämning av fri PSA-fraktion indikeras med en ökning av total PSA. Om detta förhållande är mindre än 10% krävs ultraljud och biopsi. Om denna indikator är högre än 10% är uppföljning och omprövning efter 6 månader nödvändig.

För analys utförs blodprovtagning i Vacuette®-vakuumrör utan fastande antikoagulant.

Syrat fosfatas (CF) katalyserar hydrolysen av estrar av fosforsyra och organiska föreningar. Detta lysosomala enzym finns i nästan alla vävnader. Den högsta koncentrationen noteras i prostatakörteln (prostatisk fraktion), sedan i levern, mjälte, erytrocyter (extraisosomal lokalisering), trombocyter, benmärg. Hög aktivitet av sur fosfatas noteras i makrofager och osteoklaster. Aktiviteten av surt fosfatas av prostatakörteln förefaller inte fram till den sexuella mognaden. Hos människa består det totala sura serumfosfataset av prostatisk CF och, delvis, leverens CP och CF som härrör från de förstörda blodplättarna och erytrocyterna. Hos kvinnor detekteras enzymets lever-, erytrocyt- och blodplätt-härledda serum. Aktiviteten för den prostatiska fraktionen av enzymet hämmar tartrat-, oxalat-, fluor- och järnjoner. Resistent mot verkan av tartratformer av sur fosfatas har en källa till andra organ och vävnader.

Indikationer för analysens syfte:

 • Sjukdomar i prostata (övervakning av prostata karcinom);
 • Leversjukdomar, njurar.

Förberedelse för undersökning: I en tom mage, åtminstone 48 timmar efter en prostata-massage eller instrumentell undersökning, inklusive en biopsi, efter en kateterisering av blåsan. Efter alla dessa förfaranden kan falska positiva resultat erhållas.

En ökning av syrafosfatasnivån:

 • Carcinom av prostata (speciellt i närvaro av metastaser);
 • Adenom av prostata;
 • Behandling-diagnostiska manipuleringar;
 • Gauchers sjukdom;
 • Tumörer av benvävnad;
 • Sjukdomar i retikuloendotelialsystemet;
 • Patologi av hepatobiliärsystemet;
 • osteoporos;
 • tromboembolism

Cancer-embryonalt antigen (CEA) är ett glykoprotein, som bildas under embryonal utveckling i mag-tarmkanalen. Nivån av REA påverkar rökning och, i mindre utsträckning, alkoholintag. En liten ökning av CEA-nivån observeras hos 20-50% av patienterna med godartade sjukdomar i tarmarna, bukspottkörteln, lever och lungor. Huvudanvändningen av CEA övervakar sjukdomsutvecklingen och effektiviteten av behandlingen hos patienter med kolorektalt karcinom. Testets känslighet (Lamertz R. et al., 1991) med: - Kolonorektal cancer - 50% vid en koncentration> 7,0 ng / ml; - levercancer - 33% vid en koncentration> 7,0 ng / ml; - Bröstcancer - 28% vid en koncentration> 4,2 ng / ml; - gastrisk cancer - 27% vid en koncentration> 7,0 ng / ml; - lungcancer - 22% vid en koncentration> 7,4 ng / ml.

Nivån av CEA i serum hos patienter med koloncancer är korrelerad med sjukdomsfasen och fungerar som en indikator på effektiviteten av kirurgisk ingrepp och kemoterapi och strålbehandling. CEA kan användas som en markör för återfall och metastaser. Med obehandlade maligna tumörer ökar CEA-nivån ständigt och i början har tillväxten en uttalad karaktär. Förhöjda nivåer av CEA observeras hos patienter med bukspottskörtelcancer. Sensibiliteten och specificiteten hos CEA för diagnosen bukspottkörtelcancer är 63,3% respektive 81,7%.

Dock är innehållet i CEA förhöjd hos patienter med pankreatit, vilket minskar värdet av användningen av denna markör i bukspottkörtelcancer. Förhöjda nivåer av CEA finns hos 30-50% av patienterna med bröstcancer, hos 33-36% av patienter med lungcancer. Bestämning av CEA-nivåer i serum som används för diagnos, övervakning, behandling och flödes kolorektalcancer (ökning av koncentrationen till 20 ng / ml - diagnostisk funktion av maligna tumörer av olika lokaliseringar) diagnos av tumörer i magtarmkanalen, lunga, bröst, diagnos av levermetastaser, övervakning i riskgrupper (cirros, hepatit, pankreatit). CEA är ökad vid kroniska lungsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, emellertid, efter att återhämta nivån av CEA i blodet återgår till normala värden.

För analys utförs blodprovtagning i Vacuette®-vakuumrör utan fastande antikoagulant.

Carobohydrat antigen CA 19-9 - glykolipid, som finns i fostret epitel i bukspottkörteln, mag, lever, lung, tjocktarm och lungor. CA 19-9 utsöndras uteslutande med gall, så även mindre kolestas kan orsaka en signifikant ökning av blodets nivå. En ökning av graden av CA 19-9 kan också observeras vid godartade och inflammatoriska sjukdomar i mag-tarmkanalen och leveren (upp till 500 U / ml, men oftare upp till 100 U / ml), med cystisk fibros. Med en känslighet på 82% är CA 19-9 den markör som valts för bukspottskörtelkarcinom.

Känsligheten hos CA 19-9 i bukspottkörtelcancer - 82% med cot-off> 80 enheter / ml; - levercancer -76% med cot-off> 80 enheter / ml; - magkreft - 29% med cot-off> 100 enheter / ml; - Kolorektal cancer 25% med cut-off> 80 enheter / ml. Ingen korrelation hittades mellan koncentrationen av markören och tumörens massa. Samtidigt har alla patienter med mycket hög CA 19-9 (över 10 000 enheter / ml) avlägsna metastaser. Definition av CA 19-9 tillåter inte tidig diagnos av bukspottskörtelkarcinom. Samtidigt ger studien av CA-19-9-nivå värdefull information för att utvärdera effektiviteten av kirurgisk behandling och bestämning av prognosen.

När en låg nivå CA 19-9 i blodet (64-690 U / ml), är den pro-Livslängds i genomsnitt 17 månader, med en hastighet av 75-24000 U / ml - 4 månader. CA 19-9 har en känslighet av 50% till 75% med hepatobiliärt karcinom. För närvarande är CA 19-9 den näst viktigaste markören (efter CEA) för diagnos av gastrisk karcinom. Dess ökning observeras hos 42-62% av patienterna med magkreft. Undersöka nivåerna av denna markör används för diagnos, övervakning terapi av cancer i bukspottskörteln, diagnos gepatobilliarnoy karcinom, tidig upptäckt av metastatiska tumörer i bukspottkörteln, malign tumör i kolon, mage, gallblåsa och gallgången, lungcancer.

Ett fragment av cytokeratin 19 (CYFRA-21-1). Cytokeratiner är olösliga skelettproteiner. Till skillnad från cytokeratiner är fragment av cytokeratin lösliga i serum. Cytokeratiner spelar en viktig roll i vävnadsdifferentiering. CYFRA-21-1 har god specificitet med avseende på godartade lungsjukdomar, en cut-level på 3,3 ng / ml ger en specificitet på 95%.

En liten ökning av nivån av CYFRA-21-1 till 10 ng / ml finns i progressiva godartade leversjukdomar och speciellt vid njurinsufficiens (Hasholzner U. et al., 1993). CYFRA-21-1 är den markör som är valfri för lungkarcinom från små celler. Med en specificitet på 95% har CYFRA-21-1 en signifikant högre känslighet (49%) än CEA (29%). Känsligheten hos CYFRA-21-1 i plavocellcancer i lungorna är mycket högre (60%) än känsligheten hos CEA (18%). CYFRA-21-1 och CEA visar en liknande diagnostisk känslighet (42% respektive 40%) för lungadetokarcinom.

Kombinationen av dessa två markörer ökar känsligheten till 55%. CYFRA-21-1 är den mest effektiva av alla kända markörer för övervakning av muskulär invasiv blåskarcinom. Med en specificitet på 95% har CYFRA-21-1 en känslighet på 56% för invasiva tumörer i alla steg. Känsligheten hos CYFRA-21-1 beror på sjukdomsstadiet: 4% vid stadium I, mer än 33% vid stadium II, 36% vid stadium III och 73% vid stadium IV. Mer än 50% av blåstumörerna infiltrerar inte muskelskiktet. De upptäcks lätt genom urologisk undersökning. Det är svårare att diagnostisera invasiva tumörer. Övervakning av CYFRA-21-1-markören låter dig i många fall diagnostisera sådana former med blåskarcinom.

Kolhydratantigen CA-72-4 är ett mutinliknande tumörassocierat antigen av metastasiserande tumörceller. Ökningen i dess koncentration är karakteristisk för magkreft, äggstockscancer och lungcancer. Speciellt hög koncentration i blodet bestäms hos patienter med karcinom i magen. Vid en avgränsningsnivå på 3 U / ml har CA-72-4 en specificitet på 100% och en begränsande känslighet på 48% för gastrisk karcinom när det skiljer sig från godartade gastrointestinala sjukdomar. CA-72-4 är en användbar markör för övervakning av sjukdomsförloppet och effektiviteten av behandlingen för gastrisk karcinom.

Definitionen av CA-72-4 är av särskild betydelse för slembildande äggstockscancer. Mer sällan finns den förhöjda nivån av SA-72-4 i godartade och inflammatoriska processer. Att bestämma nivån av CA -72-4 användas för att diagnostisera gastrisk cancer (specificitet - 100%), äggstockscancer (adenokarcinom), bronkogent icke-småcellig lungcancer, övervakning av behandling och övervaka flödet av magcancer, magcancer återfall diagnos, behandling och uppföljning av flödes mucinous äggstockscancer.

För analys utförs blodprovtagning i Vacuette®-vakuumrör utan fastande antikoagulant.