Huvud
Analyser

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Prostatacancer - de första tecknen och symptomen, stadierna, diagnosen och behandlingen av en tumör

Carcinom, adenokarcinom, prostatacancer, prostatacancer är namnet på en sjukdom, som är den vanligaste typen av onkologi bland män över 50 år. Det mesta av det starkare könet i denna ålder har en subklinisk asymptomatisk form av sjukdomen. Enligt studier var varje tredje man vars orsak inte var onkologi av prostata, identifierade kliniskt osäkra områden av malignitet. Efter 80 år uppstår ett liknande problem hos 80% av männen.

Vad är prostatacancer?

Prostatakörteln (prostata) är den endokrina körteln, som refererar till det manliga reproduktionssystemet, utför funktionen att producera seminalvätska och är involverad i utlösning. Prostata ligger under blåsan nära tjocktarmen, ser ut som en mutter som täcker urinröret. Järn har en direkt effekt på förmågan att behålla urinen. Denna kropp är mycket benägen att åldersrelaterade förändringar, inklusive onkologi.

Prostatacancer är en illamående bildning som utvecklas från epitelkörteln. Liksom andra cancerformer har prostata karcinom förmågan att sprida metastaser till andra organ, men sjukdomsprogressionen är långsam, från mikroskopiska tecken på tumören till det kritiska scenet kan ta 10-15 år. Även en liten tumör i prostatakörteln kan sprida metastaser, främst till bensystemet, lever, lymfkörtlar, lungor, binjurar.

Detta är den största insidensen av sjukdomen: om tumören kan avlägsnas kirurgiskt utan operation och sjukdomen recedes, då med metastasans tillväxt kan ingen läkare klara av problemet. I det här fallet kommer förutsägelserna att vara väldigt sorgligt, upp till ett dödligt utfall. Därför är det så viktigt att identifiera prostatacancer i tid och hos män och att lyssna på organismen och regelbundet besöka en urolog, särskilt efter 50 år.

Hur många lever med prostatacancer

Statistiska studier visar att varje sjunde man i åldern femtio och äldre har prostatacancer. Denna sjukdom är en vanlig dödsorsak bland äldre män. Överlevnad är vanligtvis hög: för ett beräknat värde tar 5 år beror allt på sjukdomsstadiet och utnämningen av adekvat behandling:

 • I det första steget med tumören lever länge är överlevnadsgraden 100% förutsatt att läkarens utnämningar utförs. Sjukdomen är emellertid mycket lättsjuk och passerar i tidigt skede utan symptom, så det är inte alltid möjligt att bestämma det och börja behandlingen i tid.
 • Den andra etappen - överlevnadshastigheten är 85% av patienterna med korrekt behandling med positiva resultat.
 • Den tredje etappen kännetecknas av tumörens tillväxt utöver organets gränser, och överlevnadsprognosen är 50%.
 • Den fjärde etappen kännetecknas av en kritisk kurs, metastasering till organen, därför bor patienterna under aggressiv behandling inte mer än tre år. Fem år kan inte leva upp till 20% av patienterna. Huvudproblemet med prostatacancer är senare upptäckt, eftersom män är mycket frivolous för sin hälsa, av olika skäl som undviker inspektion.

symptom

Huvud tecknen på prostatakarcinom hos män är mycket liknade för prostata hos adenomen (godartad tumör). I senare stadier av sjukdomen är symtomen som följer:

 • smärta;
 • arbetade smärtsam urinering
 • Brott mot erektil funktion, vilket blir impotens
 • blod i urinen (hematuri);
 • Ofta behöver man stå upp på natten;
 • en känsla av blåsflöde och en akut önskan att gå på toaletten;
 • Urinflödet är svagt, intermittent, det finns ett behov av stam 4
 • känsla av inte helt utmattad blåsan.

När man i avancerade stadier av cancer tar metastaser in i närliggande och avlägsna organ och vävnader, orsakar detta permanenta smärtor och olägenheter av olika natur:

 • smärta och nonunion av frakturer i metastaserade områden av ben;
 • frekventa förkylningar, virussjukdomar på grund av minskad immunitet
 • smärta i andra metastaserade organ
 • förstoppning;
 • avföring med en blandning av blod och slem
 • apati och utmattning
 • hematuri;
 • hosta med urladdning av blodig sputum
 • pyelonefrit, smärta i ländryggsregionen;
 • skarp viktminskning
 • huden blir en blek-jordisk nyans.

Symtom på ett tidigt stadium

Svag kurs av sjukdomen utan synliga symptom i ett tidigt skede ökar endast risken. Symtom på prostatakarcinom i ett tidigt skede är nästan omöjligt att märka, så män efter 45 år måste nödvändigtvis genomgå undersökning och ta prov. Tidig upptäckt och behandling av sjukdomen ökar chanserna för patienten. Förmodligen kommer inget allvarligt att avslöjas, men det är nödvändigt att vara övertygad om det efter undersökning. Skall bli uppmärksam och se en läkare om:

 • ofta måste man gå upp på toaletten
 • strålens huvud är svagt;
 • Tömning är ansträngd med smärtsamma brännande känslor.

skäl

Andelen incidenter av prostatacancer varierar beroende på geografiska områden. Till exempel, i Syd- och Östeuropa, enligt vissa studier, är sjukdomsuppkomsten mycket lägre än i den europeiska regionen. Vetenskapen har ännu inte kunnat fastställa de sanna orsakerna till illamående, men de viktigaste riskgrupperna är kända:

 1. Ärftlighet. Enligt resultaten av en studie av tvillingar var 40% av alla prostatacancersjukdomar hos män vars förfäder också lidit denna patologi.
 2. Effekter på kroppen av cancerframkallande faktorer.
 3. Maktens sätt. Oljig högkalorimat, brist på grönsaker i kosten ökar risken för onkologi.
 4. Framsteg av prostata adenom.
 5. Ålder efter 45 år.
 6. Loppet. Afrikanska folk påverkas mer av onkologi.
 7. En stillasittande livsstil.

Stages of

En gemensam klassificering av karcinom, som används i europeiska urologiska kliniker, antog ett bollsystem på Gleason-skalan: i detta bedöms stadier av graden av malignitet. Maloaggressiv cancer uppskattas till 1 poäng och mycket aggressiv - i 5 poäng. I regel, om flera foci förekommer i karcinom, tas histologiskt material från minst två stora tumörer och resultaten av studierna sammanfattas, vilket ger ett index på Gleason-skalan. Så är lägsta index 2 poäng, maximalt 10 poäng.

Nästa klassificeringsmetod är Juit-Whitemore-systemet, som tjänar till att differentiera tumören beroende på storlek, lymfkörtelns involvering och närvaron av metastaser. Graden av tumörprevalens:

 1. Den första etappen A. Maligna celler skiljer sig praktiskt taget inte från normala celler, tumören inkapslas, sjukdomsförloppet är asymtomatisk.
 2. Andra etappen B. Tumören är inkapslad, belägen inuti kroppen, inte palpabel rektalt, tumörtillväxt observeras, PSA-nivå är förhöjd, banan är asymptomatisk.
 3. Tredje etappen av C. Tumören börjar gå bortom körteln, sprida sig till de proximala lymfkörtlarna, tumören tränger in i urinblåsan och urinröret, vilket gör det svårt att nå urinen.
 4. Fjärde etappen D. Metastatisk tumör, förhöjd PSA-nivå, omfattande metastasskador på regionala lymfkörtlar, vävnader, organ är sannolikheten för återfall efter behandling hög.

diagnostik

Undvik panik vid de första problemen med urinering. Kanske är det en liten inflammation eller adenom, men du måste gå till doktorn för att hitta den exakta bilden av problemet. Diagnos består av:

 1. Rektal palpation (palperade vid senare steg).
 2. Analys för nivån av PSA (prostata-specifikt antigen). Om en man har prostatacancer, stiger PSA-nivån.
 3. Specificera metoder för undersökning - ultraljud med rektalsensor (TRUS), computertomografi, biopsi (provtagning av ett stycke körning med en speciell nål).

Biopsi är en histologisk undersökning av vävnaderna för den slutliga bekräftelsen eller återkallandet av diagnosen. För att erhålla objektiva resultat kommer det att vara nödvändigt att studera ordningen av tio eller flera prover av körtelvävnad i prostata som tagits från olika delar av körteln. Denna diagnosmetod har dock biverkningar i form av blod i avföring, sperma och urin. Även om dessa komplikationer normalt återkommer efter två dagar, finns det en möjlighet att utveckla en inflammatorisk process i prostatakörteln i stället för avlägsnande av ett vävnadsfragment och långvarig blödning.

behandling

Beroende på undersökningsdata som erhållits, med hänsyn till patientens ålder, är sjukdomsfasen, förekomst av metastaser, behandling föreskriven. Det finns följande sätt att bekämpa prostatakarcinom:

 1. Operativ (kirurgisk metod) är en fullständig excision av prostata (prostatektomi).
 2. Medicinering - hormonbehandling. Biverkningar är sällsynta och kräver ingen behandling.
 3. Strålbehandling, brachyterapi - radioaktiv bestrålning.
 4. Fokuserad ultraljudsablation av prostata (HIFU) med hög intensitet - exponering för ultraljudsvågor.
 5. Antiandrogen monoterapi - läkemedelskastration.
 6. Laseravlägsnande.

drift

Förfarandet för avlägsnande av tumören kan utföras på tre sätt: öppen bukoperation, laparoskopi, robotprostatektomi. Den traditionella kavitoperationen är extremt traumatisk och fylld av komplikationer (inkontinens, impotens). Den senare metoden möjliggör för att minimera blodförlusten, upprätthålla erektilfunktionen och blåsans normala funktion. Effektiviteten av operationen är hög endast i frånvaro av metastaser. Framgångsrik och snabb drift garanteras fullständig återhämtning från sjukdomen.

Avlägsnande av tumörer

Kavitetsoperationer för avlägsnande av prostatatumör utförs under allmän eller lokal anestesi. Under operationen görs ett litet snitt i underlivet, körteln är åtskild från urinblåsan, urinröret och skärs ut tillsammans med de partiella vesiklarna. Samtidigt, om möjligt, bevaras nerverna (Nerve Sparing), som är ansvariga för erektilfunktionen, om de inte är involverade i cancerprocessen. Då är urinrörets stump ansluten till blåsan med hjälp av en kateter, vilken avlägsnas två veckor efter operationen.

Det är föredraget för både läkaren och patienten, den laparoskopiska metoden för borttagning av neoplasma. Det är mindre traumatiskt, mindre blodförlust, snabbare återhämtning, sömmar är nästan osynliga. Under operationen i det första steget görs små snitt med en bredd av 1 cm i bukhinnan i antalet fem stycken. Optiska instrument sätts in i hålen, med hjälp av vilka organet, de partiella vesiklarna och de regionala lymfkörtlarna avlägsnas. Laparoskopisk prostatektomi visas för inkapslade tumörer utan metastasering.

Den innovativa tekniken för avlägsnande av adenokarcinom är den prostatektomiska roboten av Da Vinci. I Europa används denna metod alltmer. Verksamheten utförs på distans med hjälp av en robot. I bukhålan, genom de små hålen, infogas robotens "tentakel", som sänder bilden av det opererade organet till datorskärmen. Roboten befaller vilka rörelser som ska utföras, kirurgen sänder genom en speciell apparat, vilket gör rörelser med speciella joysticks.

kemoterapi

Kemoterapi används för att behandla en tumör med avancerade metastaser. Dessutom är indikationerna okänsligheten hos neoplasmen mot hormonbehandling, återfall efter prostatektomi, en lokalt avancerad prostatatumör. Kemoterapi är blockeringen av tillväxten av cancerceller och metastaser av giftiga ämnen. I själva verket är kemoterapi ett gift för onkockor. Kommer in i blodomloppet, bär läkemedlet blod genom hela kroppen och finner de mest avlägsna metastaser.

Drogerna påverkar emellertid också de normala cellerna på samma sätt. Läkemedlet med selektiv effekt har ännu inte uppfunnits, därför kan konsekvenserna av kemoterapi uppenbaras i form av symtom på förgiftning:

 • illamående med kräkningar
 • diarré;
 • svaghet;
 • anemi;
 • brist på aptit;
 • förlust av hår
 • yrsel;
 • trötthet.

strålbehandling

För att minska graden av delning av tumören, blockerar utseendet på metastaser, strålbehandling eller strålbehandling - radioaktiv bestrålning - används. Men radioterapi för prostatacancer garanterar inte en komplett seger över en malign sjukdom. Bestrålning kombineras i regel med läkemedelsbehandling för att förbättra effektiviteten av prostatacancerbehandling.

Brachyterapi är en alternativ högintensitetsmetod för bestrålning i de första stadierna av sjukdomen. Metoden är baserad på införandet i prostatakörteln av radioaktivt jod. Förfarandet utförs under kontroll av ultraljudsanordningen. På grund av sådana lokaliserade effekter i det drabbade området stiger strålningsnivån, och närliggande vävnader upplever inte starka skadliga effekter. Det är möjligt att utföra brachyterapiproceduren på poliklinisk basis, det tar ungefär en timme.

Behandling med läkemedel

Tillväxten av prostatacancer stimuleras av testosteron (manlig könshormon). Drogbehandling är användningen av hormoner som minskar syntesen av testosteron. Behandling av prostatacancer med läkemedel, såsom gonadoliberin, hämmar bara tumörtillväxt och spridning av metastaser, minskar manifestationen av symtom, förbättrar patienternas hälsa, men bota inte sjukdomen.

Behandling med folkmedicin

För att övervinna cancer måste många faktorer konvergera: tidig upptäckt, framgångsrik behandling, stark immunitet och så vidare. Detta är en komplex och lång process. Det finns inga garantier för att behandling av prostatacancer med folkmedicin kommer att hjälpa till med något. I alla fall kan du inte tveka, leta efter ett enkelt sätt, självständigt behandla örter, rötter och andra droger. Adress till doktorn, och folkrättsmedel låter bli tillägg till grundbehandlingen. Det är möjligt att de kommer att lindra patientens tillstånd, stärka immuniteten och ta bort toxiner från kroppen.

I prostatacancer rekommenderar läkarna följande örter och avgifter:

 1. Lungört.
 2. Samling: kamille, malurt, vinbär, björkblad, celandine, havre, grenar av misteltav, wheatgrass, yarrow.
 3. Samling av rosen höfter, vete gräs, rot av ayr, burdock, svart poppel.
 4. Insamling av löv av bärbär, höfter, löv av tranbär och jordgubbar, äppelblommar, primros, kalendula.
 5. Samling: barberbjörn, buckthorn bark, lönnlöv, björkblad, periwinkle, ayr, blommor av klöveräng.
 6. Infusion av humlehoppar.
 7. Spirituös infusion av färska pilgarnsörhängen.
 8. Björnsallong.
 9. Vattenhaltig eller alkoholisk infusion av unga skott av thuja, täckt med löv. (Varning, Tuy i stora mängder är giftigt).
 10. Rektala suppositorier och bad med propolis.

utsikterna

Vilken läkare kan ge en prognos för prostatacancer beror på scenen hos den nyligen diagnostiserade sjukdomen. Upptäckt i de tidiga stadierna ökar patientens chanser till en fullständig seger över sjukdomen. I Tyskland, till exempel, denna sjukdom ges särskild uppmärksamhet, män genomgår regelbundet undersökningar och endast 18% diagnostiseras med prostatacancer. I Amerika var 80% av männen som fick en liknande diagnos framgångsrikt botad cancer. En positiv prognos beror på hur mycket du uppmärksammar din hälsa.

förebyggande

Den bästa behandlingen för sjukdomen är dess förebyggande. Det finns ett antal rekommendationer för förebyggande av prostatacancer:

 1. Hälsosam livsstil - vägran av alkohol och rökning, fysisk aktivitet.
 2. Ström. Öka konsumtionen av grönsaker och frukter, begränsad användning av animaliska fetter, kalciumhaltiga livsmedel, ägg.
 3. Regelbundna kontroller hos urologen, för att inte missa det avgörande ögonblicket när cancer uppträder.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Symtom på prostatacancer i steg

Andelen prostatacancer i den totala volymen onkologisk sjuklighet ökar årligen. Om några år sedan rankades han 6 i prevalens, sedan de senaste åren, nära de tre vanligaste lokaliseringen av cancerväxter hos män.

Vi kommer att berätta för dig hur du inte ska se en sådan formidabel sjukdom och vid vilka symptom att söka medicinsk hjälp.

Symptom på sjukdomen

De första två etapperna av prostatacancer är så små ett patologiskt fokus som oftast inte stör det normala funktionen hos det manliga reproduktionssystemet. Sådan cancer upptäcks vanligtvis vid kirurgi eller screening.

Tumören växer i en långsam takt och sjukdomen utvecklas omärkligt för en man. I detta avseende utvecklar de första tecknen på prostatacancer, som uppenbarligen uppmärksammar uppmärksamhet, i genomsnitt 20 år från sjukdomsuppkomsten.

1: e scenen

Steg 1 - tumör i submukosalskikt, mikroskopisk storlek. Karakteristiska symptom på prostatacancer 1 grad är inte närvarande. Från nonspecifika symptom är möjliga:

 • viktminskning
 • huvudvärk;
 • minskad aptit
 • trötthet;
 • återkommande tromboflebit
 • blödning.

Oftast är prostatacancer i detta skede helt asymptomatisk.

I den biokemiska analysen av blod finns en minskning av nivån av alla proteiner, i synnerhet albumin - hypoalbuminemi.

2 steg

2 steg - tumören spirer hela tjockleken på kroppen och kapseln. Beroende på huruvida tumören bryter ut urinflödet genom urinledaren, kan symptom på prostatacancer i grad 2 uppträda eller kanske inte visas.

Om tumören pressar urinledaren, så finns det:

 • känsla av ofullständig tömning
 • ökad urinering
 • nocturia - frekvent urinering på natten
 • försvagning av urinströmmen;
 • falsk uppmaning att urinera
 • imperative urges - oförmåga att hålla urin om du vill urinera.

Ibland finns inkontinens, vilket är en följd av antingen en fördröjning i urinen eller en tumörskada av sfinkteren. Sprängning av tumören i sfinkteren är ett symptom på prostatacancer redan i 4 steg.

3 steg

Steg 3 - tumören växer utanför kapseln. Symtom på prostatacancer eller endast inträffa om det inte fanns några manifestationer upp till grad 3 eller framsteg. Övervägande detekteras tumören i detta skede, eftersom det obehag som levereras till det tvingar dig att se en läkare.

Alla de tecken som var i de tidigare stegen, kommer i full kraft. Mindre smärta i bäckenet eller baksidan blir besvärligt, det är svårare att urinera, svagheten växer, arbetsförmågan minskar. Smärtan i ryggen i detta skede beror på kompression av de förstorade körtelkänsliga bäckensnaderna.

4: e scenen

Steg 4 - invasion av tumören i närliggande organ, metastaser till regionala lymfkörtlar eller till avlägsna, till ben, till inre organ. Det första symtomet på utseende av metastaser är måttlig smärta i bäcken, nedre delen av ryggen.

Tecken på spiring av prostatacancer i rektum är sådana symptom som:

 • förstoppning;
 • tenesmus - smärtsam uppmaning att defekera utan att tömma tarmarna;
 • blödning från ändtarmen
 • utsöndring av slem och anus;
 • tarmobstruktion.

Om cancer har grodit i urinblåsan eller urinblåsan finns en blandning av blod i urinen och sperma. Urininkontinens utvecklas när urinblåsans sfinkter påverkas.

Vid metastasering beror symptomen på prostatacancer i 4: e graden av lokalisering av metastaser, prognosen, om den är närvarande, är signifikant försämrad.

Skelettens ben påverkas oftast, Därför är huvudsymptomen smärta på ett ställe som motsvarar placeringen av det metastatiska fokuset. Spirande, det förstör benet tills den patologiska frakturen.

Metastaser i ryggkotorna kan leda till komprimering av ryggmärgen och limp förlamning av benen.

Förutom inguinal påverkas paraaortala och supraklavulära lymfkörtlar.

Sällan metastasiseras i organen: lungorna, levern, hjärnan och ryggmärgen. här symptomen på skadorna i det givna systemet kommer först:

 • hosta, andfåddhet med lungskador;
 • svårighetsgrad eller smärta i rätt hypokondrium, gulsot, matsmältningsstörning vid leverskador
 • central och perifer förlamning, förlust av känslighet i CNS-lesionen.

Cancer kan utvecklas från prostata adenom, symtomen kommer att förbli densamma, men det obstruktiva ögonblicket kommer att bli mer uttalat - kränkning av urinering, utveckling av bilateral hydronephrosis. Kronisk prostatit som en hotbed av inflammation degenererar ibland till en malign tumör.

diagnostik

 • Fingerforskning. Årligen efter 40 år.
 • Ultraljud av prostata; när en patologisk foki detekteras utförs en biopsi.
 • Transrectal ultrasonografi - avslöjar tumörer upp till 5 cm i diameter.
 • Prostataspecifikt antigen (PSA) - Protein producerat av prostatatumörer. Normalt är nivån 4 ng / ml, ett signifikant symptom på prostatacancer hos män anses vara att överstiga detta värde med 5 eller flera gånger.
 • Beräknad tomografi (CT) - gör det möjligt att beräkna processens omfattning (nederlag av lymfkörtlar, ben, inre organ).
 • Magnetic Resonance Imaging (MRI) - låter dig bättre visualisera det lilla bäckens organ än CT.
 • Positron-utsläppstomografi (PET) Det används för att bedöma omfattningen av involvering av olika organ i tumörprocessen.
 • Behandling av prostatacancer (prostata) med symptom och stadier

  Schemat görs individuellt, med hänsyn till sjukdomsfasen och patientens tillstånd.

  Radikal prostatektomi utförs i steg 1 och 2. Påverkar inte effekten hos hälften eller flera patienter. Unga människor använder extern strålbehandling.

  Behandling av tredje etappen är strålbehandling. Kirurgiskt avlägsnade bäckens lymfkörtlar och kvarvarande tumörer. Radioterapi plus hormonbehandling kan användas. Palliativ transuretral resektion utförs i steg 3 och 4. Mer om den kirurgiska behandlingen av prostatacancer kan läsas här.

  förebyggande

  Särskilt förebyggande arbete är inte utvecklat. Män över fyrtio måste genomgå en årlig urologisk undersökning, att identifiera tumören i de första stadierna.

  Denna undersökning innefattar fingerprovning av prostata och bestämning av nivån av PSA-blod. För att minska risken för prostatacancer,:

  • begränsa antalet animaliska fetter i konsumerad mat, vidhäfta till en diet;
  • Uteslutning av giftiga effekter på kroppen av alkohol, nikotin;
  • regelbundet sexliv;
  • hög motoraktivitet och lätt sport (med godkännande av en läkare!);
  • ett rationellt arbetssätt och vila.

  Uppmärksam och noggrann inställning till din egen hälsa gör att du kan märka tecken och symtom på prostatacancer som börjar i tid. Diagnostiserades i de första etapperna och behandlade cancer - en pant att det finns många år före ett helt liv.

  Lär dig om de första symptomen på att börja lungcancer om du misstänker utvecklingen av metastaser.

  Vad är prognosen för lungcancer i olika steg? I det här materialet kan du ta reda på vad du ska hoppas på.

  Onkologi av prostata symptom

  Prostatacancer är en malign neoplasma som härrör från prostataets sekretoriska epitel. Hittills har forskare inte kommit överens om orsakerna till prostatacancer, men ett antal riskfaktorer för tumörutveckling har identifierats:

  ålder: äldre en man, desto större risk är att utveckla en tumör;

  ras: sjukdomen är mer mottaglig för representanter för Negroid-rasen;

  ärftlighet: hos män vars släktingar har haft prostatacancer är risken att bli sjuk mycket högre;

  egenskaper av näring: konsumtionen av ett stort antal djurfetter främjar utseendet av en tumör;

  rökning och dåliga vanor. Kadmium, som ingår i tobaksrök, påverkar utvecklingen av prostatacancer.

  bevis

  Symtom i de tidiga stadierna av denna sjukdom är nästan inte annorlunda än tecken på en ökning av prostatakörteln av godartad typ. Det är därför, ofta är diagnosen sen, när det finns ett 3-4 stadium, då de allmänna symptomen på sjukdom redan uppenbaras.

  Prostatacancer hos patienter kan indikera några av följande symtom:

  Urinering (efter urinering);
  Svag och ojämn urinering;
  Lång väntan på början av urinering;
  Ökad urinering;
  Behovet att dra och spänna vid urinering
  Nocturia (frekvent nattlig urinering);
  Dysuri (uppmaning att urinera, inte medföra lättnad);
  Retention av urin;
  Hematuri (urin med föroreningar i blodet);
  Urinvägsinfektioner;
  Brott mot ejakulation och erektion.

  Vid de sista stadierna av sjukdomen läggs alla tecken till kroppens allmänna utarmning samt snabb viktminskning (vetenskapligt kakexi). Detta beror på förgiftning av kroppen.

  Metoder för behandling av njurecancer genom hänvisning.

  adenom

  Symtom associerade med prostatacancer kan innehålla följande faktorer:

  frekvens av urinering på natten

  svårighet att urinera på natten och sedan under dagen

  känsla av ofullständig tömning av blåsans hålrum;

  en ökning av mängden resterande urin

  Dessa tecken är så lika med tecken på adenom manifestation i prostatakörteln att de två olika sjukdomarna i praktiken är praktiskt taget omöjliga att särskilja. I framtiden, med utvecklingen av cancer, manifesteras hematuri, och smärtor bifogas också på grund av tumörens spiring i cellulosen i bäckenet och blåsvävnaden. Parallellt fortskrider snabb viktminskning (kakexi).

  När cancerceller i prostata påverkas, växer den maligna tumören i sig väldigt långsamt. Det finns många fall där män som dog av annan anledning har (tidigare inte visats) olika stadier av utveckling av prostatacancer.

  Vad är skillnaden mellan prostata adenom och prostatacancer?

  Huvudskillnaden i adenom från cancer är att adenom är en icke-cancerformad formation och cancer är en substandard. Maligna metastaserceller (cancerceller) kan dissipiera genom lymfatiska och blodvägar, samtidigt som man skapar sk tumörer och skadar andra organ och celler. Till allas glädje finns inte förhållandet mellan godartad adenom och cancer, eftersom diagnosen "prostata adenom" inte ökar risken för att utveckla prostatacancer.

  Adenomen skiljer sig från cancer genom att den maligna neoplasmen ökar, huvudsakligen utåt. I sin tur karakteriseras godartad (prostata adenom) av samma tillväxt både utåt och inåt, och detta är en följd av urinrörets sammandragning, kring vilken prostatan ligger. Detta är anledningen till att adenom i prostata ofta provar problem med urinering, snarare än en utåtgående, ökande malign neoplasma. För att skilja mellan prostataenom och cancer är det nödvändigt att besöka en läkare, göra en check-up och skicka vissa prov.

  1 grad

  På detta stadium är malign neoplasma begränsad till prostatakörteln, det finns ingen spridning till närliggande vävnader. Tumörens storlek är så olycklig att det är omöjligt att detektera det genom studiens rektala fingermetod (grad 2 är redan upptäckt i en liknande undersökning).

  Prostatacancer i 1: a graden diagnostiseras av ett blodprov på nivån av PSA (prostataspecifik antigen). En ökning av nivån av detta protein indikerar en eventuell onkologisk lesion av prostata. För att diagnostisera patienten föreskrivs ultraljud (ultraljud) och biopsi.

  Vid 1 grad av sjukdomen är kliniska manifestationer frånvarande, sjukdomen är i de flesta fall helt oavsiktligt förekommande under en förebyggande undersökning eller när patienten söker medicinsk hjälp av en annan anledning. Med en snabb behandling är prognosen den mest fördelaktiga, männen återhämtar sig helt.

  Den första

  Vilka är de första manifestationerna av prostatit? Finns det några första "klockor" som gör det möjligt att exakt bestämma förekomsten av ett problem? Diagnosens komplexitet ligger i manifestationernas variabilitet. De första tecknen på prostatit hos män med bakteriell ursprung skiljer sig från en viral klinik, liksom en akut process skiljer sig från en kronisk. Men det finns de viktigaste tecknen på sjukdomen, som bör varna männen.

  Svårighet och ömhet i urinering är de första tecknen på förvärring. Inflammation av prostata, ökar i volym, blockerar urinröret. När sjukdomen utvecklas förvärras situationen - skleros utvecklas i blåsans nacke och komplett överlappning av urinläkaren.

  Sexuella störningar är ett annat alarmerande tecken på sjukdomen. Men försvagningen av orgasm och kränkningen av erektionsmekanismen - absolut inte de enda klagomålen hos män som har utsatts för en sådan sjukdom som prostatit. Dessa är bara de första signalerna för exacerbation. Gå sedan med:

  brinnande känsla i perineum;

  obehagliga känslor i avföringens skull;

  Utseendet i flytande trådens urin;

  På ett tidigt stadium

  Tecken på manifestationen av sjukdomen i ett tidigt utvecklingsstadium skiljer sig inte alls från symptom på en ökning av prostata av godartad typ. Det är därför canceren diagnostiseras när den redan är i III-IV-scenen, när en person redan har generella symptom och sjukdomar.

  Förekomsten av cancerceller i körtelorganet kan manifestera sig på följande sätt:

  Vid urinering behöver du påkänna dina magmuskler.

  Frekventa resor till toaletten.

  Ojämn och mild urinering.

  Efter urinering korsar urinen.

  Nattutflykter till toaletten (Niedersachsen).

  Önskar att urinera utan att fortsätta (Dysuri).

  I urinen finns det blodsträngar (hematuri).

  Lång väntan innan du börjar ha urinering.

  Brott mot ejakulation och erektil dysfunktion.

  Möjlig upptäckt av urinvägsinfektion.

  De första tecknen på prostatacancer hos män: de alarmerande symptomen på en farlig sjukdom

  Prostatacancer är en av de vanligaste cancerna hos män. Prognoser för att minska antalet patienter är en besvikelse. Varje år dör hundratusentals människor av det, och siffran ständigt ökar. Alla vet att äldre män, i åldern 50, är ​​mer benägna att utveckla prostatacancer, men sjukdomen blir yngre. Hur känner man igen sjukdomen i de tidiga utvecklingsstadierna för att beslutsamt kunna övervinna det?

  Vad är prostatacancer?

  Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas från prostata i körteln. Forskare har länge märkt en regelbundenhet: ju mer koncentrationen av hormonet av testosteron i en manlig kropp, desto högre är sannolikheten för att utveckla prostatacancer. Störningar av den hormonella bakgrunden och utseendet av en tumör främjas vanligtvis av:

  • äldre ålder av en man: en farlig period börjar vid 40 års ålder, sjukdomen observeras hos nästan 50% av männen efter 70
  • ärftlig predisposition: Om en släkting hade en sjukdom, fördubblas risken för att utveckla cancer.
  • virusinfektioner: bidra till kränkningen av hormonell metabolism;
  • obalanserad mat: ett överflöd av animaliska fetter hindrar hela kroppen att skydda mot cancer;
  • negativa miljöförhållanden: bestrålning med ultraviolett arbete i industriföretag.

  Prostatacancer proliferates genom metastasering, spridning genom blod och lymfatiska vägar in i lungorna, levern, binjurarna, benen. Prostatacancer är en långsam sjukdom, som utvecklas i 10-15 år, känner sig redan i III-IV-stadierna. När det är redan för sent. Det förekommer ofta av olyckshändelse - vid rektal palpation eller förebyggande undersökning.

  Hur manifesteras prostatacancer?

  Det är viktigt att upptäcka prostatacancer tills metastaser har uppstått. För att diagnostisera sjukdomen i ett tidigt utvecklingsstadium behöver du känna tecken på prostatacancer hos män. Forskare identifierar 4 etapper av prostatacancer, som alla har sin egen symptomatologi.

  1: e scenen

  De första tecknen på prostatacancer visas sällan i första etappen - sjukdomen har just uppstått i hankörteln. Det är begränsat till prostata och kommer inte ut ur det. Metastasering är inte närvarande - varken i lymfoder eller i avlägsna organ. Tumören förråder inte sig själv: den är inte sonderad rektalt och syns inte av ultraljud. Endast ett blodprov och ett biopsi resultat kan ge en fruktansvärd diagnos. Även om du faktiskt har upptäckt prostatacancer i detta skede är du mycket lycklig, eftersom patologin i detta fall behandlas framgångsrikt.

  2 steg

  Symtom på prostatacancer av ondartad onkologi börjar gradvis dyka upp i andra etappen. Tumören växer, det kan till och med probed genom anus, ses på ultraljudet. Vid rektal palpation kan en eller flera tätningar kännas. De är som om från broskig vävnad. Med utvecklingen av sjukdomen förlorar tumören sina tydliga konturer. Ibland pressar den på urinledaren, det finns problem med urinering.

  Urin lingers, ibland kommer ut ur droppe, så urineringsprocessen blir längre. Du måste påkänna din mage för att bli av med urin. Det är en brännande känsla. Om problemen inte skrämde mannen, orsakar blodet i hans urin panik och får honom omedelbart rådfråga en specialist. Men de ovan angivna symtomen visas inte alltid. En man kan känna sig glad och frisk. Endast en ökad nivå av PSA (prostatiskt specifikt antigen), som är en tumörmarkör, signalerar närvaron av en allvarlig sjukdom. Män av olika åldrar har olika PSA-räntor:

  • 40-49 år - 2, 5 ng / ml;
  • 50-59 år - 3, 5 ng / ml;
  • 60-69 år - 4,5 ng / ml;
  • 70-79 år - 6,5 ng / ml.

  Avvikelse från den normala nivån är en allvarlig anledning att börja behandling för prostatacancer.

  3 steg

  Nästa steg kännetecknas av ytterligare tillväxt av tumören i prostatakörteln. Varken i lymfkörtlar eller på avlägsna platser observeras inte metastaser. Men mycket snart kommer de att visas. Det och detta stadium av sjukdomen är farligt.

  Problemen med urinering som uppstått i 2 etapper förvärras: det finns förnimmelser om att dra smärta och ofullständig tömning av blåsan. Jag vill ständigt gå på toaletten. I perineum finns starka spasmer, stör smärtan i anuset, i korsbenet. Prostatacancer, som påverkar nerven, framkallar en svag erektion, även impotens. När tumören börjar trycka på prostata-kanalerna minskar volymen av spermier som släpps ut.

  4: e scenen

  De första tecknen på att en malign tumör i prostata bildas är bakom. Vid det sista utvecklingsstadiet blir cancer mer och mer aggressiv: den går utöver prostata, metastasiser uppträder, som med fantastiskt snabbhet slår på organen. Vid 4 etapper av prostatacancer är nästan obotlig. Övervinna sjukdomen genom att helt enkelt ta bort prostata, det är omöjligt - metastaser tränger överallt. Mannen förlorar kraftigt allt, svagare, huden från anemi blir blek.

  Vanliga symptom på liknande sjukdomar

  Ska alla dessa symptom betraktas som cancerframträdanden? Problem med urinering och styrka, försvagande inguinsmärta - det finns ett antal sjukdomar som har liknande symtom. Prostataadenom eller hyperplasi är bara en sådan sjukdom, som är symptomatisk för en tvillingprostatacancer. Men till skillnad från en malign tumör är adenom en godartad neoplasma. Att skilja sjukdomen från varandra är endast om patientens klagomål är omöjlig.

  Läkare-urologen kan ställa rätt diagnos efter undersökning och leverans av analyser. Här är alla tecken på cancer - prostatan är väldigt sårbar för kroppslig sjukdom. För att vara en fullvärdig man så länge som möjligt måste du regelbundet - en gång om året - genomgå en undersökning. Vänta inte på tecken på farlig patologi, men kontakta specialister. Självmedicinera inte, följ alla läkarens instruktioner.

  Prostatacancer hos män - orsaker, symptom, behandling och prognos

  Onkologisk patologi i prostatakörteln förekommer i nästan var tionde man av avancerad ålder, där prostatacancer blir dödsorsaken hos mer än 70% av männen över 60 år.

  Hur förhindrar utvecklingen av patologi och känner igen det i de tidiga stadierna, och är det möjligt att bota prostatacancer?

  En av de vanligaste formerna av cancer hos män är prostatacancer

  Varför cancer inträffar i prostata

  Prostatakörteln (eller prostata) ligger under en mans blås precis innanför ändtarmen. När några av prostatakörlens celler börjar expandera och dela okontrollerbart utvecklas prostatacancer, som utvecklas mycket långsamt, i flera år utan att visa sig själv.

  Orsakerna till DNA-förändringar i prostataceller som leder till cancerutveckling har inte grundligt fastställts av forskare, men de lyfter fram ett antal faktorer som predisponerar patologins utseende:

  • Ålder. Sannolikheten att utveckla prostatacancer hos män över 60 år är mycket högre än hos yngre män.
  • Ärftlighet. Närvaron av släktingar i en rak linje, som har diagnostiserats med en sådan patologi, ökar chansen att utveckla cancer flera gånger.
  • Övervikt och fetma.
  • Felaktig kost, associerad med en överflöd i kosten av kalcium och mättat fett och brist på fiber.

  Möjligheten att utveckla en malign tumör ökar som lever i miljöförorenade områden och arbetar i skadliga industrier i samband med kadmium (tryckning, svetsning, gummiprodukter).

  Var uppmärksam! Sannolikheten för förekomst i onkologins prostata och dess aggressivitet beror på testosteronns nivå hos en man.

  Ondartad neoplasma uppstår oftast på den redan drabbade körteln, vars arbete kan undergrävas av kroniska sjukdomar och andra farliga för människans hälsa:

  • Hormonal misslyckande. En ökning av antalet manliga könshormoner orsakar okontrollerad tillväxt av körteln och reproduktion av celler.
  • Prostata adenom och prostatit de störa körteln och leda till progressiv celltillväxt.
  • Hyperplasi och atypisk adenos - är precancerösa förhållanden

  Men inte alltid sådana stater utvecklas till cancer - som producerar faktorer för sjukdomen är dåliga vanor, sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt, oregelbundna sexualliv, låg immunitet, infektion av virus (cytomegalovirus, herpes, etc.).

  Med prostatacancer utvecklas malign utveckling väldigt långsamt och kan i det inledande skedet fortsätta utan märkbara symptom

  Vanligtvis leder en kombination av flera faktorer till prostatacancer, så varje man över 50 år är i riskzonen för denna sjukdom.

  Utvecklings- och klasseringsstadier

  Grader och stadium av prostatacancer fastställs baserat på tumörens storlek, dess prevalens på andra organ och närvaron av metastaser.

  Termerna "grad" och "steg" är distinkta cancer: graden detekteras baserat på cytologisk och histologiska studier morfologiska metamorphoses prostateceller, och graden av uppsättningen efter djupare studier med blod PSA-nivå, biopsi, ultraljud, MRI, CT.

  Grader av prostatacancer:

  1. Vävnader vävnader är i förstörelsen, men de brukar inte detekteras under diagnosen.
  2. När prostatacancer i klass 2 bildas, får friska celler patologiska inklusioner, medan trängseln av "ohälsosamma" celler finns i ett fokus (en knut bildas).
  3. Celler i prostata karaktäriseras av en annan morfologi och struktur. Tumören kan börja spridas till vävnaderna intill prostata.
  4. De flesta celler är atypiska för prostata.
  5. Absolut alla celler i prostatakörteln är atypiska.

  Det stadium av prostatacancer ofta installeras på TNM system baserat på flera värden: T - omfattning av den primära tumören, N - distribuera tumör till närliggande lymfkörtlar, M - distribuera metastas.

  Följande steg av cancer klassificeras:

  1. Neoplasm har mikroskopiska dimensioner, det är omöjligt att se det på ultraljud och sondas vid en rektal undersökning. Det detekteras endast när det undersöks på PSA för prostatacancer. I detta skede ger prostatacancer inte symptom.
  2. Neoplasm ökar i storlek, men går inte utöver kanten av körteln. Patologisk proliferation kan ses på ultraljud och "palpate" i fingerundersökning. I detta skede finns det problem med urinering - täta urinträngningar (på natten - upp till 3-4 gånger), smärta och kramper vid tömning av urinblåsan, "trög" ström av urin.
  3. Tumörspirorna in i angränsande organ, vars första påverkas av blåsan, vesiklarna och ändtarmen. I den kliniska bilden finns det motstånd och smärtor i nedre delen av ryggen, skönhet, perineal, kraftbrott, svår bränning med urinering.
  4. Tumörens storlek är så stor att det ger metastaser även till avlägsna organ - lever, ben, lungor, lymfkörtlar. Prostatacancer i 4: e etappen kännetecknas av starka manifestationer av förgiftning, svår smärta vid urinering, oförmåga att urinera självständigt.

  Var uppmärksam! De farligaste manifestationerna av sjukdomen är spridningen av metastaser; Med början av deras bildning är det osannolikt att konservativ terapi och kirurgisk behandling ger ett positivt resultat.

  Inställning av tumörprocessen är väldigt viktigt. Behandlingsmetoden väljs ut och prognos ges.

  För att veta hur mycket prostatacancer har spridit och för att bestämma den mest effektiva behandlingen används division i scenen

  Första tecken och huvudsymptom

  Prostatacancer hos män är ganska svår att diagnostisera, för. patologi kännetecknas av långvarig avsaknad av symptom, till dess att den prolifererande tumör börjar att påverka processen för urinering eller sexuell funktion eller låt metastaser i rektum eller urinblåsan.

  Dessutom är de första tecknen på prostatacancer hos män liknande i symtomatologin mot andra sjukdomar, och mannen svarar inte ordentligt på deras manifestationer.

  • Utseendet av brinnande känsla när blåsan är tom;
  • Känslan av ofullständig tömning efter urinprocessen
  • Urininkontinens (enuresis);
  • Hyppig uppmaning att urinera (intervall - 30-60 minuter på eftermiddagen, 3-4 gånger - per natt);
  • Periodiskt förekommande dragande smärta i prostata.

  Viktigt! Ofta är de första "klockorna" som indikerar utveckling av onkologi sexuella störningar - erektil dysfunktion, minskning av spermiernas volym, impotens.

  Symtom brukar inte manifesteras samtidigt och kan öka över flera år, vilket också väsentligt komplicerar diagnosen.

  Senare steg kännetecknas av

  • Utseendet av blodproppar i urinen eller sperma;
  • Smärta i perineum;
  • Svårighet med urinering
  • Droppfrisättning urin.

  När metastaser i prostatacancer går bortom prostatakörteln börjar symptomen att öka aktivt och orsaka manifestationer från de drabbade organen.

  Vid försummade fall uppstå:

  • Retention av urin;
  • Ödem i pungen och basen av penis;
  • förstoppning;
  • Smärta i höftregionen, ryggrad.

  I de sena stadierna av personen är symtom på utveckling av stark förgiftning märkbar - stark svaghet och trötthet, en kraftig minskning av kroppsvikt, en blek-jordig hudfärg.

  Kom ihåg att prostatacancer i 4: e graden kräver mycket komplicerad och långvarig behandling, så det är värt att se en läkare vid de första alarmerande symptomen

  När det förekommer mindre förändringar från kränkningen av urinering eller i händelse av någon av de angivna manifestationerna, är det nödvändigt att snabbt söka medicinsk hjälp. Tidig diagnos av patologi ger en större chans till en positiv prognos.

  Metoder för behandling

  När diagnosen utfördes prostatacancer, väljer urologist terapi teknik, som vanligen utförs i en komplex och involverar resektion av regionala lymfkörtlar, kirurgisk excision av de påverkade vävnader och organ, medicinsk behandling, strålningsexponering, kemoterapi.

  Oftast för behandling av prostata onkologi erbjuder läkaren ett operativt avlägsnande av neoplasmen, om det inte är kontraindicerat för patienten. Kontraindikationer för operationen kan vara: ålderdom, kroniska patologier i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet, andningsorganen. I sådana fall kan kirurgiskt ingripande vara farligare för livet än cancer själva.

  Den optimala metoden för att behandla prostatacancer i lokaliserade maligniteter är radikal prostata-borttagning

  Om det finns kontraindikationer väljer läkaren att vänta och se med användning av läkemedel och konservativa behandlingsmetoder, med kontroll av indikatorerna - PSA-analys och ultraljudsundersökning varje 6-12 månader.

  Viktigt! Vid behandling av 1 och 2 etapper av cancer kan radikala metoder för avlägsnande undvikas.

  Behandling i de tidiga stadierna är något annorlunda än terapi av senare stadier av onkologi.

  Behandling av tidiga stadier

  Vid små tumörstorlekar och vid lokalisering direkt i körteln (utan utgångar utanför gränserna) erbjuds följande behandlingsmetoder:

  • Radikal prostatektomi. Prostataavlägsnande genom operation på ett sjukhus. Sjukhusuppehållet och rehabiliteringsperioden sträcker sig från några veckor till tre månader.
  • Brachyterapi. Prostatan implanteras med radioaktiva ämnen, genom vilka strålterapi utförs.
  • Konformal strålbehandling. Strålningsbalkar riktas direkt till det drabbade området, utan att röra friska vävnader.

  Samtidigt med strålbehandling behandlas hormonell medicinering.

  Behandling av sena steg

  Metoden är vald beroende på scenen i patologi, spridningen av metastaser och lokalisering av lesionen.

  • Radikal prostatektomi. Om neoplasm inte går utöver körteln, då kan sjukdomen bli besegrad i de flesta fall. Men med spridningen av metastaser till angränsande organ, krävs strålbehandling eller kemoterapi vanligtvis dessutom.
  • Kemoterapi. Behandlingen med kemoterapi utförs i steg 3 och 4 i cancer, när det finns en spridning av metastaser. Terapi kan ta upp till sex månader och orsakar många biverkningar.
  • Strålbehandling. Strålning stör DNA-tumörcellerna och ordineras för stora neoplasmer när det är nödvändigt att bestråla inte bara tumören utan också intilliggande lymfkörtlar (när prostatacancer diagnostiseras med benmetastaser).

  Strålbehandling för prostatacancer utförs även i avancerade skeden, då kirurgisk ingrepp redan är ineffektivt.

  Med brachyterapi injiceras beredningen av en radioaktiv substans direkt in i prostatan, så förekomsten av eventuella biverkningar minimeras

  medicinering

  Drogterapi syftar till att behandla hormoner, med vilka du kan minska koncentrationen av androgener och minska tumörens känslighet för effekterna av hormoner. Sådan behandling är effektiv i de tidiga stadierna av cancerutveckling, även om det i senare steg kan också avsevärt lindra patientens tillstånd och underlätta sitt liv.

  Var uppmärksam! Folkcancerbehandling ger vanligtvis inte de förväntade resultaten och kan endast utföras som en extraterapi och efter samråd med läkaren.

  Behandling av prostatacancer utan operation:

  • Antiandrogener (anandron, casodex, flucin). Medicin tillåter inte att tumörceller interagerar med binjurhormoner.
  • Analoger av hypofyshormonet (Decapeptil, Diferelin, Lyukrin). Med användning av dessa läkemedel sjunker nivån av manliga hormoner till en sådan nivå, som om hanen avlägsnades testiklar.
  • Gonadotropin-frisättande hormonantagonister (Diethylstilbestrol, Phosphastrol, Firmagon). Effekten av droger syftar till att sänka nivån av testosteron, vilket hämmar tumörtillväxten.

  Det bästa resultatet i behandlingen kan uppnås med en kombination av antiandrogener och analoger av hormonet i hypofysen, sådan behandling bär namnet "maximal androgenblockad".

  Hos män yngre än 65-60 år kombineras hormonbehandling med kryoterapi, där neoplasmen är frusen.

  När hormonbehandling används, undertrycks hormonetestosteronets aktivitet, eller dess effekt på prostatavävnad förhindras

  utsikterna

  Förväntad livslängd och gynnsam prognos för prostatacancer påverkas av ett antal faktorer:

  • Typ av cancer och dess plats
  • Funktioner av cancer, bestämd under forskning;
  • Steg av cancer (inklusive tumörens storlek och spridning till andra vävnader och organ);
  • Patientens tillstånd och ålder
  • Respekt av patientens kropp till pågående behandling.

  Med tidig tillgång av en man till en läkare har prostatacancer i 1: a graden en gynnsam prognos i mer än 80% av fallen. Livslängden är dock inte begränsad och beror på patienten själv (efterlevnad av medicinska rekommendationer).

  Prostatacancer i 3: e etappen och 2 etapper av patologi har en mer komplex och lång behandling och beror både på doktorns skicklighet och på villkor av mannen och hans ålder. I genomsnitt är livslängden på andra etappen 15-20 år, på tredje - 5-10 år.

  Prostatacancer i 4: e graden med metastaser har en mycket ogynnsam prognos: sällan lyckas män övervinna en treårig gräns och lever 5-7 år.

  Vid cancer med metastaser efter diagnos lever bara 30% av patienterna upp till 5 år, oftast är livslängdsprognosen i detta tillstånd 2-3 år.

  När en tidig upptäckt av sjukdomen förefaller mer sannolikt att bli framgångsrik behandling

  Vanliga frågor om prostatacancer

  Är handikapp givet till prostatacancer? Beroende på scenen i patologin och resultaten av behandlingen efter borttagning av prostatacancer kan en man tilldelas en funktionshinder av 1,2 eller 3 grupper.

  Hur många lever med prostatacancer? I 80% av fallen lever män ca 5-10 år.

  Kan jag bli barn med cancer? Efter att ha genomfört någon behandlingsmetod, försvinner möjligheten till barns uppfattning.

  Är sexlivet möjligt med prostatacancer? Diagnosen förbjuder inte sexuell aktivitet.

  Vad ska man göra med prostatacancer? Var inte panik och sök professionell medicinsk hjälp.

  Är det möjligt att utöva fysisk aktivitet i prostatacancer? Regelbundna fysiska belastningar ger ett antal fördelar vid patientåtervinning efter behandling: minska ångest, förbättra tillståndet i hjärtat och blodkärlen, minska biverkningarna av kemoterapi.

  Är det möjligt att undvika återfall av cancer efter behandling? Minimera återkommande prostatacancer kan, om du följer läkarens rekommendationer, leda en hälsosam livsstil, genomgå regelbundet läkarundersökningar.

  Cancer i prostatakörteln, som vilken som helst tumör, är ett farligt tillstånd som är mycket svårt att diagnostisera i de tidiga stadierna. Därför är den enda chansen att förebygga sjukdomsutvecklingen ett regelbundet besök hos en urolog eller andrologist av män efter 45-50 år.

  För att förhindra utveckling av prostatacancer behöver du regelbundet kontrollera med en läkare och vidta nödvändiga test