Huvud
Strömförsörjning

Prostatacancer grad 3, hur lång livslängd är det?

Prostatacancer är cancerös. Han är utsatt för män i olika åldrar, han dyker upp efter 50 år.

I prostatakörteln kan utvecklas cancer tumörer. Prostatacancer i 3: e graden utvecklas i avsaknad av behandling, men det kommer att främjas av felaktig näring, hormonella droger, dåliga vanor (alkohol, rökning) och ärftlig predisposition.

Symtom på prostatacancer

I de tidiga stadierna av sjukdomen finns inga symptom, prostatacancer detekteras i tredje eller fjärde etappen. Vid denna tidpunkt finns det en spridning av tumören och vävnaden och organskadorna.

Prostatacancer i etapp 3 kan åtföljas av symtom, som vanlig urinering, med början på natten. Det finns ett obehag av urin, dess fördröjning, det kan vara blod i urinen. En person känner smärta i bäckenet, tillbaka. Vid den sista etappen av onkologi observeras metastasering, de passerar in i ben och lymfkörtlar.

Diagnos av cancer i steg 3

Diagnos av prostatacancer har svårigheter. Det är möjligt att upptäcka sjukdomen när sen och prostatacancer i tredje graden uppträdde. Från diagnosmetoderna används följande alternativ:

 1. Gör en undersökning. Tekniken anses vara utbredd och tillgänglig. Patienten diagnostiseras med prostatakörteln genom att sätta in ett finger i tarmen. Detta gör det möjligt för dig att identifiera prostatakörtelns storlek och densitet, groping för en tumör.
 2. Ultraljudsundersökning. Ultraljud kan utföras genom bukhinnans främre vägg och vara transabdominal. Patienten ges en ultraljudsundersökning. Det låter dig identifiera bildandet av en liten storlek.
 3. Leverans av blod till prostata-specifikt antigen. I närvaro av prostatacancer observeras en ökning av prostata-specifikt antigen i blodet. Denna analys låter dig bestämma sjukdomen i första eller andra etappen, så att du kan bli av med sjukdomen och leva normalt.
 4. Prostata biopsi. Det styrs av ultraljud genom rektum, urinrör eller hud i perineum. En biopsi låter dig identifiera atypiska celler, så att du kan göra en noggrann diagnos.

I form av ytterligare alternativ för att bestämma cancer kan benscintigrafi, radiografi och datortomografi också användas.

Prostatacancer i tredje etappen

Med prostatacancer i grad 3 har patienten symtom på sjukdomen:

 • frånvaro av urin
 • smärtsamma förnimmelser i ryggen, bäcken och sakrummet;
 • blod i urinen;
 • brinner eller känner smärta vid urinering
 • frekvent urinering på natten.

Patienten har njursten eller ureteralförstoring. Vid metastaser observeras smärtor i extremiteter. Att bestämma prostatacancer i den tredje graden är inte svårt. Från metoderna för diagnos används metoden för PSA, TRUS, rektal undersökning.

Vid denna period av cancerutveckling sprider metastasin genom kroppen: till lymfkörtlarna, till benen, levern och lungorna. Behandling av den tredje etappen av sjukdomen utförs med hjälp av strålbehandling, radikal prostatektomi, monoterapi och brachyterapi med antiandrogener.

Behandling av prostatacancer i detta skede behöver ett integrerat tillvägagångssätt. Efter operationen är patienten ordinerad kemoterapi och vissa läkemedel som syftar till att undertrycka testosteron. I sällsynta fall kan strålterapi användas. I varje enskilt fall utförs behandlingen enligt ett enskilt scenario beroende på graden av onkologi och lokaliseringen av utbildningen.

Prognos för tredje etappen av cancer

Om det finns prostatacancer beror grad 3 prognos huvudsakligen på aggressiviteten hos sjukdomen, spridningen av tumörprocessen och tillväxten av cancer. Särskilda markörer låter dig bestämma i vilken grad sjukdomen är aggressiv:

 • tillväxten av PSA;
 • Gleason-skalan;
 • PSA-nivå.

Prostatacancerbehandling

Det finns flera sätt att behandla prostatacancer:

 • kryoterapi;
 • kemoterapi;
 • strålbehandling
 • kirurgisk ingrepp.

När man talar om prostatacancer, livslängd 3, bör det noteras att kirurgiskt ingrepp rekommenderas vid något stadium av sjukdomen. Vid de första etapperna är det nödvändigt att genomföra en radikal excision av prostata. Biverkningar av sådan behandling innefattar urininkontinens och impotens. I sällsynta fall krävs fullständig kastrering, där testiklarna avlägsnas. Denna kirurgiska ingrepp hjälper till att stoppa produktionen av hormonet testosteron, vilket medför att tumörtillväxten hämmas.

Strålningsterapi kan döda cancerceller. Denna behandlingsmetod går ofta i samband med kirurgisk ingrepp eller behandling med hormoner. I kvaliteten på en alternativ lösning föreskrivs brachio-terapi: införandet av ett radioimplantat i prostatakörteln som utför radioaktiva strålar och stör den efterföljande utvecklingen av tumören.

För uppförande av kemoterapi kan en mängd olika läkemedel användas som har en skadlig effekt på cancerceller: taxotere, estramustin och novantron. Deras åtgärder gör att du kan undertrycka hormonet som produceras av testosteron från manlig kropp. Av biverkningarna av sådan behandling är det nödvändigt att notera impotens, osteoporos, viktminskning, minskad sexuell lust. Från hormonella läkemedel rekommenderas att använda etylamid och zoladex.

Kryoterapi-tekniken innefattar att påverka atypiska celler med låg temperatur. I kombination med hormonell behandling ger positiva resultat.

Profylax av prostata onkologi

Forskare kunde bevisa att näring med prostatacancer är av stor betydelse, eftersom fetma livsmedel bidrar till utvecklingen av onkologi. Konsumtion av livsmedel med låg fetthalt bidrar till att minska aggressiviteten hos sjukdomen och skydda mot utseende av cancerceller.

Det är nödvändigt att äta rött kött i begränsade kvantiteter, men skaldjur och fisk, tvärtom, ingår i din kost. I mat bör det finnas mycket vitaminer E och A. i kosten måste finnas närvarande i låga mängder animaliska fetter. Det är nödvändigt att bli av med extra pounds och kontrollera din vikt i framtiden.

Det rekommenderas att du fullständigt utesluter skadliga produkter från din kost. Med användning av chips och hamburgare observeras en ansamling av många ämnen som leder till onkologins utveckling i kroppen.

Lykopen är en vanlig och effektiv lösning som rekommenderas för att förebygga cancer hos detta organ. Denna komponent finns i papaya, grapefrukt, aprikoser, tomater och andra frukter och grönsaker. Även när prostatacancer rekommenderas för att konsumera en stor mängd vitamin C. Av de återstående, inte mindre användbara vitaminer bör noteras vitamin D, zink, selen och andra.

Med en predisposition eller en negativ ärftlighet mot denna typ av cancer är det nödvändigt att genomgå en regelbunden undersökning med en urolog. Till exempel rekommenderas att ett blodprov utförs på ett specifikt antigen specifikt för denna typ av cancer eller att rektal undersökning utförs rektalt. I denna kategori ingår fortfarande män vars ålder är över 50 år. Ju tidigare det blir möjligt att bestämma sjukdomen, desto större är sannolikheten för ett framgångsrikt resultat.

slutsats

Prostatacancer vid första skedet är väl mottaglig för terapi, så ju tidigare sjukdomen detekteras desto större är risken för fullständig helande. Med cancer i tredje graden finns det en spridning av metastaser som påverkar lymfkörtlarna och närliggande organ.

Om du saknar behandlingstiden, kan behandlingen inte ge bra resultat, patienten väntar på ett dödligt utfall. Ta hand om din hälsa, besök läkare regelbundet.

Funktioner av prostatacancer i 3: e graden: manifestationer och metoder för behandling

Onkologiska sjukdomar är bland de tre största bland de farligaste och kan orsaka död.

Den manliga delen av befolkningen, förutom hjärtinfarkt och stroke, lider av en sådan sjukdom som prostatacancer.

Framsteg denna sjukdom i steg. Den farligaste är 3: e och 4: e graden. Bättre att avlägsna eller bestråla prostatacancer 3 steg svaret på denna fråga läs i artikeln.

orsaker till

Prostatacancer i den tredje graden är en malign bildning som har transcenderat könsorganen. Denna sjukdom drabbar män efter 50 år. Orsakerna till sjukdomen anses vara genetiska faktorer, användningen av hormonella ämnen, obalanserad kost prostatacancer klass 3, försämringen och andra dåliga vanor.

Stadium av prostatacancer:

 1. Steg I - tumören går inte utöver prostata Identifiera kursen av denna sjukdom kan ske med en planerad undersökning, eftersom det inte ger obehag. Det finns inga metastaser. Tidig behandling ger positiva resultat i 95-100%.
 2. II-scenenCancer betyder att tumören hålls inne i prostata. Däremot uppträder atypiska celler, spiralen sprider sig till organ och vävnader. Diagnos av sjukdomen i detta skede är svår, eftersom det inte finns några uppenbara symtom. Positiv behandlingens dynamik observeras hos 60% av patienterna.
 3. III-steget - tumören går över till andra organ En sådan sjukdom ger metastaser till vävnader och lymfkörtlar, som ligger närmast maligna former. Prostatacancer 3 grader - en förutsägelse: cirka 60% av patienterna klarar av att bli av med denna diagnos.
 4. IV-scenen cancer indikerar att tumören har spridit sig utanför prostata till alla vävnader och organ. Prognoser för en sådan patient kan vara den mest ogynnsamma.

Modernt guidad strålbehandling, såväl som kemoterapi, kan öka patienternas överlevnad vid varje stadium av sjukdomen.

Om sjukdomen

Prostatacancer i den tredje graden fortskrider från de två föregående faserna. Detta framgår av det faktum att tumören växer och går vidare till rektum och urinblåsan. Sjukdomen börjar aktivt metastasera. Kroppen sprider snabbt maligna celler, mankroppen försvagas, behandlingsmetoderna reduceras till ingenting.

Prostatacancer i den tredje graden - symptom:

 • svårighet att urinera, urin kan vara med föroreningar av blod;
 • Patienter upplever systematiska smärtor i underlivet, i ljummen och i hjärtkärnan.
 • systematisk natturinering, urinering, smärta och smärta;
 • svaghet, slöhet;
 • viktminskning
 • minskad styrka.

Klassificeringsmetoder

Experter har lärt sig att mer exakt bestämma graden av cancer. För att göra detta använder de nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen), som produceras av prostata-cellerna. När en malign tumör detekteras, ökar denna nivå kraftigt. Det kan bestämmas genom att genomföra ett blodprov.

Vissa specialister förskriver en biopsi. I detta fall visar Gleason-skalan aggression av maligna celler. Klassificeringen av TNM kan visa en ökning av utbildning, penetration i lymfkörtlarna och förekomsten av metastaser.

Diagnosalternativ

Att känna igen prostatacancer till klass III är inte svårt. I detta fall kan erfarna specialister ordinera en rektal undersökning eller TRUS-metoden. I tredje etappen ger tumören metastaser till lever, lungor, lymfkörtlar och ben. Behandlingen ska vara omfattande. Efter operationen krävs kemoterapi. Ibland föreskrivs strålbehandling.

Diagnosekvens:

 1. Vid den första hänvisningen till läkaren utför specialisten en rektal känsla av prostata genom ändtarmen.
 2. Vidare föreskrivs ultraljud och röntgenmetoder. De möjliggör mer noggrann bestämning av storleken på den maligna bildningen.
 3. Att upptäcka metastaser använder datortomografi, excretory urografi.
 4. Den slutliga diagnosen låter dig lägga en biopsi.

Sjukdomen kan detekteras endast i III-scenen, eftersom de två föregående inte har uppenbara symtom.

Prostatacancer i tredje graden - livslängd

Prostatacancer i tredje graden - en livslängd med metastaser i benet: det är svårt att säga exakt hur många som lever med prostatacancer i stadium III är svårt. Allt beror på människans hälsa, får tid och effektiv behandling.

Användningen av hormonbehandling förbättrar signifikant prognosen för prostatacancer i 3: e graden. Mer än 50% av patienterna har en överlevnadsfrekvens om tre år. Med hjälp av en övergripande metod för att upptäcka sjukdomen och behandlingen förlängs patienternas liv i 6 år eller mer.

Bland läkare-onkologerna är termen "femårig överlevnad" vanligt. Det visar vilken procentandel av patienterna som ska överleva under en viss tid. Det beror inte bara på korrekt behandling, men också på dieting i prostatacancer i grad 3, avvisande av dåliga vanor.

Kan du bota prostatacancer? Steg 3 läs nedan.

Behandlingsalternativ

Modern medicin har många metoder för att bekämpa denna allvarliga sjukdom. Den främsta är användningen av kirurgisk ingrepp. Denna metod ger höga chanser i kombination med strålbehandling. Av dess biverkningar kan identifieras impotens och urininkontinens. I sällsynta fall avlägsnas testiklarna. Så stannar testosteronutvecklingen och tumörtillväxten stannar.

Behandling av prostatacancer i 3 grader:

 1. kemoterapi - En annan metod för cancerbehandling. Det genomförs i flera steg och involverar användningen av högeffektiva droger. Gradvis slutar de utveckling, och sedan fullständigt befriar kroppen av cancerceller. Nackdelen med denna behandling har negativ effekt på friska vävnadsceller.
 2. Strålbehandling Den tredje etappen av cancer tillämpas endast externt. Den produceras av en linjär accelerator av alla möjliga ursprung (neuralt, gamma eller beta-strålning) eller med hjälp av röntgenstrålar.
 3. brakyterapi - En slags radiobestrålning, som verkar inifrån. Kapslar med en radioaktiv substans introduceras i prostatakörteln och förstör cancerceller. Under inverkan av denna metod saktar processen för tumörutveckling sämre och friska celler är inte skadade.
 4. Hormonbehandling Det används i de fall då kirurgisk ingrepp är omöjligt. Cancerceller påverkas av hormonella läkemedel som saktar ner produktionen av testosteron och hämmar utvecklingen av en cancerous tumör.

Ovanstående metoder är tillåtna i frånvaro av kirurgisk ingrepp.

 • Folkmetoder Vid behandling av prostatacancer är grad 3 endast möjlig som en palliativ åtgärd. De är nödvändiga för att hålla kroppen i ton med mer aggressiva exponeringsmetoder (strålning, kemikalier). Specialister är försiktiga med denna typ av behandling. Det kan inte vara grundläggande även i början av utvecklingen av prostatacancer.
 • Metoder för behandling av prostatacancerstadiet 3 folkmekanismer:

  Innan du ansöker någon av dem, samordna ditt beslut med den behandlande läkaren. Användningsmedel för traditionell medicin kan endast kombineras med föreskriven behandling.

  Om inte behandlad

  Denna fråga bör behandlas individuellt. Utan att tillgripa korrekt behandling, enligt forskare, kommer det inte vara möjligt att leva mer än 3 månader. I praktiken fanns det emellertid fall där patienter med denna diagnos levde i ca 3 år.

  Tidig diagnos kommer att förhindra utvecklingen av sjukdomen, genomföra sin omfattande behandling och göra allt för att göra livet för mannen lång och smärtfri. Som förebyggande åtgärd av denna sjukdom är det nödvändigt att öka fysisk aktivitet, att ge upp skadliga vanor, att föredra hälsosam näring (att konsumera stora mängder grönsaker och frukter dagligen).

  Prostatacancer i 3: e graden: prognos, behandlingsmetoder

  Framgången av onkologibehandling beror först och främst på snabb behandling. Om prostatacancer i grad 3 diagnostiseras bestäms livslängden av arten av förändringarna i vävnaderna och beror till stor del på patientens ålder.

  Funktioner av stadium 3 cancer

  Totalt skiljer sig fyra stadier av patologi och 5 grader av förändringar i tumörstrukturen. De två första etapperna kännetecknas av låg aggressivitet och långsam utveckling, därför är de ganska mottagliga för behandling, vilket möjliggör förlängning av patientens liv i flera årtionden, eller helt återhämtar sig från patologi.

  Karakteristiska särdrag hos de tre stadierna av onkologi:

  • kränkningsförmåga
  • smärta i bäckenet
  • smärta i anuset
  • en brännande känsla i nedre delen av ryggen;
  • hematuri;
  • blod under utlösning.

  I det tredje steget sprider cancerceller bortom prostata

  Specifika symtom på onkologi av prostata eller prostatacancer beror på var kanalen metastaserade. Seminalblåsor, blåsan och tarmarna påverkas ofta. När blåsan påverkas, märker patienter blod i urinen, smärta och brinner med urinering, ofta uppmanar att urinera och ofullständig tömning av kroppen. Symtom åtföljs av utarmande spastisk smärta.

  När de partiella vesiklarna påverkas, noteras blod vid utlösning. Detta åtföljs av ett tydligt smärtssyndrom. Med metastaser i tarmarna lider patienten av smärta under tarmrörelser, tarmkramper och blod från anusen. Med cancer sprider smärta ofta till ländryggen.

  Ändå kan även den tredje etappen av cancer behandlas. Det viktigaste - det är aktuellt att söka hjälp från en specialist omedelbart efter att ha hittat de alarmerande tecknen.

  Diagnos av patologi

  Att misstänka den tredje etappen av onkopatologisk utveckling är möjlig på karakteristiska symptom. Ombesörjning till onkologen kommer diagnosen inte att orsaka svårigheter på grund av specifika symtom. För att bekräfta sjukdomen måste du genomgå följande undersökningar:

  • definitionen av prostatiskt antigen i blodet;
  • En ultraljud av orgeln;
  • rektal palpation av körteln;
  • vävnadsbiopsi.

  Grundprövningen är analysen av PSA. Detta protein är en oncomarkör, dess värde i blodet ökar upprepade gånger med utvecklingen av malign neoplasma i prostata. Karcinom i prostata i tredje etappen kännetecknas av utvecklingen av metastaser, därför är värdet av PSA i blodet över 100 enheter.

  Ultraljudsdiagnos gör det möjligt att noggrant se de platser där körtelvävnaden förändras på grund av degenerering av celler till en malign neoplasm. Efter undersökningen är det från dessa områden att vävnadsskrot tas för histologisk undersökning (biopsi).

  Under en rektaltest undersöker läkaren prostata med fingrarna. I regel bestäms prostatacancer i den tredje graden av utveckling relativt noggrant av beröring, beroende på de karakteristiska förändringarna i organets struktur.

  I det tredje steget kan tumören redan bestämmas genom rektal palpation

  Metoder för behandling av prostatacancer

  Behandling av prostatacancer i steg 3 innefattar:

  • radioterapi;
  • hormonell behandling;
  • kirurgisk avlägsnande.

  Till skillnad från de första stadierna av patologin ingår behandling av prostatacancer i grad 3 och malignt adenom i prostatan fullständigt avlägsnande av organet. Hormonal och radioterapi är nödvändiga för att påverka metastaser och utesluter möjligheten att återkomma celldegenerering.

  Radioterapi för cancer

  Radioterapi eller strålbehandling är den radioaktiva bestrålningen av en malign tumör. Denna effekt i prostatacancer i steg 3 bidrar till:

  • störning av kommunikationen mellan maligna celler;
  • förstörelse av patologisk cell-DNA;
  • minska risken för sjukdomsprogression.

  Efter strålterapi förlorar cancerceller möjligheten att växa, vilket gör det möjligt att stoppa sjukdomsprogressionen. I de två första etapperna av patologin är detta tillräckligt för att fullständigt bli av med cancer, men i det tredje steget utförs strålterapi utöver kirurgisk avlägsnande för att förhindra ytterligare cancermetastaser.

  Strålningsterapi i tredje etappen av prostatacancer används vanligtvis som ett komplement till kirurgi

  Under proceduren, i området mellan skrot och anus, görs skär, i vilka en speciell applikator sätts in. Genom applikatorn introduceras läkemedel som irradierar maligna celler. På grund av den lokaliserade effekten förstörs kärnan av endast förändrade celler, friska vävnader påverkas inte vid bestrålning.

  Med metastas är även intravenös kemoterapi för prostatacancer i steg 3 möjlig för komplexa effekter på hela organismen. Denna procedur innefattar ett antal biverkningar och hälsorisker, men med en stor tumörstorlek är det enda sättet att förlänga patientens livslängd.

  Längden av strålbehandlingstiden beror på tumörens storlek och närvaron av metastaser. I genomsnitt visar patienterna en halvårig behandling. I slutet av denna period utförs ett antal test för att utvärdera effektiviteten av strålbehandling. Efter att ha studerat resultaten beslutar läkaren om ytterligare behandling. I de flesta fall utförs radikal prostatektomi.

  Den speciella radioterapi är att den är effektiv nog både i de tidiga stadierna och i utvecklingen av cancer hos äldre patienter, då borttagning av prostatakörteln redan är omöjlig på grund av riskerna för ett dödligt utfall som ett resultat av kirurgisk ingrepp. Även med prostatacancer i klass 3 kan prognosen för sådan behandling vara fördelaktig om behandlingen påbörjas i tid.

  Hormonbehandling

  Som en självständig metod är hormonbehandling för prostatacancer i stadium 3 ofta inte tillräckligt effektiv och ordineras förutom strålbehandling och efter borttagning av prostatakörteln. Syftet med sådan behandling är blockering av produktionen av manliga hormoner, den så kallade läkemedelskastrationen.

  Hormonbehandling är utformad för att undertrycka produktionen av manliga hormoner

  Denna metod medger att reducera progressionsgraden av patologi på grund av inhiberingen av androgenberoende celler i organet. Hormonal terapi utförs med hjälp av läkemedel av antiandrogengruppen eller syntetiska analoger av hormoner som produceras av hypofysen.

  Liksom kemoterapi används metoden ofta för att behandla äldre patienter som är kontraindicerade vid radikal kirurgisk behandling.

  Avlägsnande av prostata

  Om det inte finns kontraindikationer utförs en radikal prostatektomi. Vid den tredje etappen av cancer praktiseras en ihålig operation, under vilken organet och angränsande lymfkörtlar avlägsnas. Denna operation innebär ett antal risker och komplikationer, som det utförs under generell anestesi. Tillträde till orgeln genomförs genom ett snitt från pungen till anusen.

  Om det inte finns någon metastas kan läkaren erbjuda laparoskopi - en minimalt invasiv metod för att avlägsna organet genom att införa endoskopet i små snitt som gjorts i underlivet. Denna procedur kännetecknas av en låg sannolikhet för komplikationer och kännetecknas av en snabb återhämtning. Brist på laparoskopisk prostatektomi är omöjligheten att ta bort lymfkörtlar.

  Prognos efter behandling

  Med prostatacancer i 3 grader beror en patients livslängd på flera faktorer:

  • effektiviteten av behandlingen;
  • patientens ålder
  • förekomst av metastaser.

  I detta fall anses behandling som anses vid början av övergången av cancer från det andra steget till den tredje med medel tumörstorlek anses vara gynnsam. Kemoterapi, hormonell behandling och prostatektomi ger således en stabil terapeutisk effekt, och patienten efter behandlingen kommer att leva i ca 10 år. Läkare känner till fall när tidig behandling har tillåtit att helt bli av med patologi, även i tredje etappen, och förlänga en människas liv under en längre tid.

  Riskgruppen består av äldre patienter (från 75 år). I detta fall förvärras cancerförloppet av ett antal åldersrelaterade fysiologiska särdrag, varigenom patologin fortskrider snabbt, och prostataavlägsnande är kontraindicerat på grund av den höga risken för död på operationsbordet. Vid behandling av äldre män utövas hormonbehandling, eftersom kemoterapi ofta leder till utveckling av negativa konsekvenser för kroppen, som inte kan återvinnas från alla. Hormonbehandling som en självständig behandlingsmetod är inte tillräckligt effektiv, men det tillåter att förlänga livet i 3-5 år. Huruvida det är möjligt att bota sjukdomen med andra metoder vid denna ålder beror först och främst på patientens kropps egenskaper.

  Hos äldre förvärras prognosen

  Det är svårt att svara på den exakta frågan om hur många som lever med prostatacancer i tredje etappen, precis som att förutse de troliga konsekvenserna. Efter borttagning av prostata är faran metastasering. Ofta passerar den maligna processen till andra organ, vilket resulterar i ett dödligt utfall.

  Rådgivning till patienter

  Vid en prostatacancer på 3 grader är prognosen tvetydig. Den tredje etappen av onkologi är farlig för risken för dödsfall vid oförändrad behandling. Det är viktigt att förstå att onkologi fortskrider snabbt och kan snabbt gå vidare till fjärde etappen. Behandlingsframgången beror direkt på hur snabbt patienten började terapi efter bekräftelse av diagnosen.

  Även efter behandlingen kan patologin återfinnas igen. För att förhindra detta kommer konstant övervakning från en onkolog och urolog att hjälpa till. Det är nödvändigt att besöka en läkare var tredje månad. 4 gånger om året visar en fullständig undersökning av kroppen.

  Kemoterapi och strålbehandling har negativ inverkan på hälsotillståndet och framkallar symtom på förgiftning, som kvarstår länge. För att påskynda återhämtningen hjälper en balanserad diet, regelbundet intag av vitamin-mineral komplex och även några folkliga metoder för att rensa kroppen.

  Efter behandlingen behandlar doktorn dessutom patienten ett antal läkemedel med allmän förstärkningseffekt och ger rekommendationer om hur livet förändras. Övervakning av råd från en specialist, regelbunden undersökning av en onkolog och en omtänksam inställning till sin egen organism förlänger en människas liv. Det viktigaste i cancer är att inte ge upp och börja behandla sjukdomen i rätt tid.

  Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

  • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
  • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
  • gå till operation och glöm sexlivet...

  Prostatacancer 3 grader - livslängd

  Onkologisk lesion av prostatakörteln kännetecknas av en långsam kurs, så i de flesta fall diagnostiseras den i de sena stadierna, när symtomen på sjukdomen uppträder.

  Men de senaste framstegen inom medicin gör det möjligt att framgångsrikt behandla prostatacancer i den tredje graden och livslängden i detta fall ökar betydligt.

  Cancer i prostatakörteln (PCa), utvecklas från glandulocyter - glandulära celler i kroppens epitel. Det är oftast den här typen av cancer som kallas adenokarcinom.

  • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
  • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
  • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
  • Hälsa åt dig och dina nära och kära! Bli inte avskräckt

  Det präglas av malign natur, långsam utveckling och dold kurs, vilket komplicerar diagnosen av sjukdomen i de tidiga stadierna. Hos många patienter detekteras denna patologi först efter döden. Men det är den här typen av cancer som framgångsrikt botas, vilket resulterar i en ökad livslängd.

  Foto: Prostatacancer 3 grader

  symptom

  Utvecklingen av tumörprocessen i ett organ som är viktigt för män i de tidiga stadierna kan endast diagnostiseras på grundval av ett laboratoriet blodprov. Onkopatologi präglas av en ökning av blodnivån hos PSA-prostatiskt specifikt antigen. I de flesta fall detekteras denna skada oavsiktligt under en förebyggande undersökning eller vid behandling av en annan sjukdom.

  Det är mycket lättare att identifiera prostatacancer i ett stadium då symptom som är karakteristiska för denna patologi uppenbaras.

  Den tredje etappen av sjukdomen kännetecknas av tumörens spridning utöver organet, genom spiring i de partiella vesiklarna, i blåsan, tarmarna och bäckens sidoväggar. Vid detta stadium observeras tumörmetastas i de regionala lymfkörtlarna.

  I prostacancerprogressionen särskiljer specialister tre villkorliga grupper av symtom som är förknippade med problemet med urinering, med tumörens tillväxt och med metastasering.

  Video: De första tecknen på prostatacancer

  Symptom som hör samman med problemet med urinvägarna:

  • frekvent urinering
  • svag stråle urin;
  • nocturia - nattlig urinering;
  • intermittent urinström;
  • retention av urin;
  • absolut nödvändigt att urinera.

  Symtom associerade med tillväxten av en cancerous tumör:

  • Utseendet av blod i spermierna;
  • Förekomsten av blod i urinen;
  • smärta i perineum
  • smärta i underlivet
  • smärta i lumbosakralområdet, som en följd av utvecklingen av hydronephrosis.

  Symptom på grund av utseende av metastaser:

  • lymfostasis - ödem i nedre extremiteterna
  • smärta i benen;
  • utveckling av anemi
  • minskad kroppsvikt
  • utveckling av kakexi (undernäring).

  Det är viktigt att veta att symptomen på prostatacancer oftast beror på sjukdomsfasen, mer i denna artikel.

  diagnostik

  Liksom alla onkologiska sjukdomar diagnostiseras PCa framgångsrikt vid senare stadier av dess utveckling, när tumören når stora dimensioner och ofta metastaserar i närliggande organ och kärl.

  Video: Vilken studie bekräftar eller motsätter sig mest diagnosen prostatacancer

  Baserat på den kliniska bilden av sjukdomen finns tre former av cancer:

  • lokaliserad;
  • lokalt avancerad;
  • generaliseras.

  Diagnos av prostatacancer utförs genom flera metoder i ett komplex för att mest exakt avslöja dess morfologiska natur, storlek, utvecklingsstadiet för den patologiska processen.

  Det här är den så kallade diagnostiska triaden, som anses vara ett effektivt sätt att diagnostisera prostatacancer.

  Den diagnostiska triaden innefattar transrektal fingerundersökning (palpation), transrektalekografi och bestämning av PSA-nivå i blodet. Det ökade innehållet i prostataspecifikt antigen i patientens blod indikerar utvecklingen av tumörprocessen vid det prekliniska skedet av sjukdomen.

  Transrectal undersökning

  Vid primär behandling samlar doktorn anamnesen utifrån patientens klagomål och genomför också en transrektal undersökning - palpation av prostata, vilket gör det möjligt att avslöja ökningen av det drabbade organet. Dessutom tillåter denna metod dig att bestämma närvaron av karakteristiska tätningar, asymmetri av körteln, en förändring av dess konsistens, ett brott mot organets rörlighet.

  Förekomsten av ett eller flera symptom tyder på att sjukdomen är i ett progressivt stadium. Rektalt (finger) undersökning visar ett högt resultat i de sena stadierna av sjukdomen, men i början av processen har diagnosen låg noggrannhet - ca 20-30%. Därför utser doktorn patienten en echografisk studie.

  Transrektal echografi

  Den här undersökningsmetoden är informativ, vilket gör det möjligt att visuellt identifiera cancernoden vid utseendet, när palpation inte är effektiv. Tumörnoden har en perifer lokalisering och visas i displayen som en liten avgränsad neoplasma. Det skiljer sig visuellt från normala vävnader, vilket gör det möjligt att utföra en målinriktad biopsi när tumören når en storlek på 5-10 mm.

  Med hjälp av den transrektala metoden är det möjligt att avslöja tumörstorleken, dess lokalisering, ömsesidig reaktion med andra vävnader i organet och, viktigare, närvaron av metastaseprocessen.

  Baserat på de erhållna resultaten är det möjligt att med hög grad av sannolikhet bestämma scenen för utvecklingen av sjukdomen. Denna metod är effektiv vid bedömningen av geniturinär sfärens tillstånd, liksom med misstankar om metastasering av tumören i levern.

  Transrectal ultraljud (TRUS)

  Ultraljud anses vara den mest exakta metoden för diagnos och utförs som en transabdominal eller transrektal metod. Transabdominal ultraljud utförs genom den främre bukväggen, och transrektal ultraljud är genom ändtarmen.

  Båda metoderna är dock ganska effektiva, men för högre resultat av studien utför specialister TRUS. Det är ofta genomfört och den vanligaste metoden, baserat på resultaten av vilka det är möjligt att identifiera de mest mindre förändringarna i prostata.

  Video: Transrectal ultraljudsimaging av prostata

  Morfologisk studie

  Den sista metoden, som bekräftar diagnosen prostatacancer, är den histologiska undersökningen av materialet. Biopsi av prostata är en minimalt invasiv metod som utförs på poliklinisk grund under lokalbedövning och utförs på två sätt: transrektalt eller transuretralt.

  I vilket fall som helst visar studien ett högt resultat. Materialet tas av speciella nålar d = 16-20G från sex olika punkter i det drabbade organet. Som en komplikationsregel orsakar detta förfarande inte.

  Differentiell diagnostik

  En annan metod är differentialdiagnos. Det tillåter att skilja prostatacancer med kronisk prostatit, adenom (hyperplasi) i prostata, tuberkulos och några andra sjukdomar. Den baseras på den diagnostiska triaden som beskrivs ovan.

  Behandling av prostatacancer 3 grader

  Taktiken för behandling av prostatacancer i 3: e utvecklingsfasen skiljer sig avsevärt från det plan som valts i de tidiga stadierna. Denna taktik innefattar kirurgisk behandling, strålbehandling, brachyterapi och kemoterapi, i vissa fall är kirurgisk eller läkemedelskastration effektiv.

  Kirurgisk behandling

  Denna metod anses vara den mest effektiva och visar ett högt resultat. Kirurgen gör en excision i den nedre delen av buken eller perineum och tar bort det drabbade organet helt.

  Varaktigheten av operationen är 2-5 timmar och utförs under generell anestesi.

  I kombination med strålbehandling ger denna metod en stor chans att överleva.

  Det finns också en orkektomi (borttagning av testiklarna), kallad kirurgisk kastrering.

  kemoterapi

  Kemoterapi utförs av kurser med hög effektiv kemoterapi. De undertrycker tillväxten och förstör sedan cancercancer.

  Denna metod har en bieffekt i form av negativa effekter på friska vävnadsceller, men det visar ett högt resultat i utvecklingen av cancer i senare skeden.

  Strålning eller strålbehandling

  Strålningsterapi utförs av en linjär accelerator med hjälp av strålning av olika ursprung (beta, gamma, neuronstrålning) eller röntgenstrålar. Denna metod förutsätter en yttre effekt, för vilken han fick namnet på fjärr strålbehandling.

  Strålningsterapi används som ett effektivt verktyg vid behandling av cancer i alla skeden.

  Metoder för att behandla prostatacancer med folkmekanismer beskrivs här.

  brakyterapi

  En annan metod för radiobestrålning, som skiljer sig från det föregående genom att den verkar inifrån. Speciella kapslar med en radioaktiv substans (iridium eller radioaktivt jod) införs i prostatakörteln och verkar på cancerceller.

  Som ett resultat sänker tumörprocessen, cancerceller dör och friska celler förblir intakta.

  Video: Behandling av prostatacancer med brachyterapi

  Hormonbehandling

  Påverkan på cancerceller av hormonella läkemedel - antiandrogener med syfte att kastrera är en populär metod som används vid behandling av prostatacancer. Dessa läkemedel hämmar produktionen av ett hormon - testosteron för att undertrycka tillväxten av en cancerous tumör.

  Denna metod används som ett alternativ till kirurgisk behandling, då det enligt indikationerna är kirurgiskt ingripande omöjligt.

  Förväntad livslängd (prognos)

  Med en snabb appell till onkologen är den övergripande prognosen för prostatacancer gynnsam. Det betyder att med den höga behandlingstaktiken kvarstår en hög överlevnad bland äldre män.

  I onkologi är termen "femårsöverlevnad" vanligt, vilket indikerar andelen patienter som överlever under denna tidsperiod.

  Så enligt statistiken:

  • i det första steget når denna indikator 90-93%;
  • i två steg - ca 80-82%;
  • i 3 steg - ungefär 40-43%;
  • i 4 steg - endast 15% av patienterna.

  Allt beror på korrekt behandling, hälsosam kost, efterlevnad av en aktiv livsstil, avslag på dåliga vanor. Endast medvetenhet om cancerens betydelse och svårighetsgrad kan rädda en man från prostatacancer.

  Symptom på prostatacancer i tredje graden

  Prostatacancer avser maligna neoplasmer. Män kan vara sjuk i alla åldrar, men oftast manifesterar prostatacancer sig efter 50 år. Sjukdomen manifesterar sig i utvecklingen av en malign tumör i prostatakörteln.

  Främja utvecklingen av prostatacancer oftast ärftlig predisposition, dåliga vanor (rökning, alohol). hormonella droger, undernäring etc.

  Symtom på prostatacancer

  Mycket ofta i de tidigaste skeden uppstår sjukdomen utan några synliga symtom, och därför uppfattas i de flesta fall prostatacancer i steg 3 eller 4 när tumörprocessen och skadan på närliggande organ och vävnader uppstår. De viktigaste symptomen är ofta urinering, särskilt på natten.

  Vid urinering börjar patienten uppleva smärtsamma förnimmelser. Urinretention eller urininkontinens kan uppstå. I urinen finns blod.

  Det finns smärtsamma känslor i ryggen eller bäckenet. Vid de sista stadierna av prostatacancer finns det metastaser. Vanligtvis förekommer de i de närliggande lymfkörtlarna eller i benen.

  Grader av prostatacancer

  Det finns 4 stadier av prostatacancer. I det första skedet av sjukdomen ligger tumörprocessen inom prostatakörteln på dess yta. Det finns inga metastaser. Identifiera sjukdomen i detta skede kan vara en oavsiktlig undersökning.

  Vid snabb behandling är överlevnadshastigheten 95-100%. I den andra etappen av prostatacancer ligger tumören också i prostatakörteln, men fler och mer onormala celler uppträder och tumören växer in i vävnader och organ.

  Diagnos i detta fall kan också vara svårt på grund av avsaknaden av uppenbara symtom. Överlevnad är 60%. Vid den tredje etappen av sjukdomen går tumörprocessen bortom prostatakörteln.

  Prostatacancer i grad 3 ger metastaser till lymfkörtlar eller vävnader som är närmast tumören. Överlevnad i denna diagnos är cirka 60%. I det fjärde stadiet av prostatacancer sprider tumörprocessen bortom dess gränser i alla organ eller vävnader. Vid korrekt behandlad behandling kommer överlevnadshastigheten att vara 50%.

  diagnostik

  Diagnos av prostatacancer är mycket svårare. Oftast diagnostiseras sjukdomen i 3 eller 4 steg. Från undersökningsmetoderna används följande: 1) Rektalt undersökningsmetod. Denna diagnosmetod är den mest tillgängliga och vanliga.

  Patienten fingrar prostatakörteln genom ändtarmen. Således kan du bestämma tätheten av körteln och dess storlek, såväl som groping själva tumören.2) Ultraljudsundersökning.

  Ultraljudet kan vara transabdominal eller transporteras genom bukhålans främre vägg. Den mest använda metoden är transrektal ultraljud.

  Med hjälp är det möjligt att upptäcka även de minsta formationerna. 3) Blodtest för prostataspecifikt antigen. I prostatacancer ökar blodnivån för prostata-specifikt antigen.

  Med denna analys kan prostatacancer identifieras för 1 eller 2 steg. 4) Prostatabiopsi. Det styrs av ultraljud genom huden i perineum, urinrör eller rektum. Med hjälp av biopsi kan du identifiera atypiska celler och göra en mer noggrann diagnos.

  Som ytterligare specificerande undersökningar används datortomografi, radiografi och benscintigrafi.

  Prostatacancer Steg 3

  Prostatacancer i klass 3 kännetecknas av närvaron av sådana symtom:

  • frekvent nattlig urinering känsla av smärta eller brännande vid urinering, blod i urinen, smärta i hjärtkärnan, i bäcken och rygg, brist på urin.

  Det kan vara en utvidgning av urinledaren eller bildandet av njurstenar. Med metastaser kommer det att bli svullnad eller smärta i benen. Det är inte svårt att upptäcka prostatacancer i steg 3.

  Från diagnostiska metoder, rektal undersökning, TRUSY-metoden, PSA och andra används. Vid detta stadium av sjukdomen producerar tumören metastaser genom kroppen: lungorna, levern, benen och lymfkörtlarna.

  Prostatacancer i den tredje graden behandlas med radikal prostatektomi, strålbehandling, brachyterapi och anti-androgen monoterapi. Prostatacancer i steg 3 kräver omfattande behandling.

  Efter det kirurgiska ingreppet (prostatektomi), föreskrivs kemoterapi och speciella läkemedel som syftar till att undertrycka hormonet av testosteron. Applicera sällan strålbehandling.

  I varje fall föreskrivs individuell behandling, beroende på tumörens placering och tumörprocessens svårighetsgrad. I avsaknad av behandling eller otimlig diagnos kommer prognosen att vara extremt ogynnsam.

  Prognos för Steg 3 Prostatacancer

  Prognosen för stadium 3 prostatacancer beror främst på aggressiviteten hos sjukdomen, på tumörens tillväxt och spridningen av tumörprocessen. Bestäm hur aggressiv sjukdomen kan vara med hjälp av specialmarkörer:

  Prostatacancer 3 grader. Prognos och behandling av prostatacancer i 3: e graden

  Prostatacancer 3 grader

  Prostatakörteln är ett manligt orört organ som ligger strax under blåsan, som täcker den första delen av urinröret (öppningskanalerna är öppna i det). Prostatafunktioner: Produktion av biologiskt aktiva substanser, prostatajuice; syntes av testosteron. Även denna körtel verkar under erektionens stängning av utgången från blåsan. Prostatacancer är en ganska vanlig sjukdom hos män, enbart för lungcancer vad gäller mortalitet bland onkologiska sjukdomar, och denna indikator växer stadigt.

  Vad är orsakerna till denna sjukdom?

  Malign skada på prostata är förknippad med åldersrelaterade hormonella förändringar, nämligen med en hög nivå av manlig könshormon - testosteron. Det är en hormonberoende tumör, det vill säga tillväxten stimuleras av testosteron. Därför hotar utvecklingen av prostatacancer för män med en förhöjd nivå av manlig könshormon i blodet mycket mer än för dem med testosteron i normen.

  Hur utvecklas prostatacancer?

  Denna sjukdom kännetecknas av en långsam malign kurs. Neoplasm växer långsamt och kan inte manifestera sig i många år. Emellertid, vid mycket tidig prostatacancer utveckla metastaser, t. E. Fortfarande ganska liten tumör börjar spridas in i annan klass 3 prostata organy.Rak groning av maligna celler kännetecknade av sädesblåsorna och in i basen av urinblåsan och bäckensidoväggen. I hälften av fallen uppstår metastaser av retroperitoneal och bäckens lymfkörtlar. Patienterna kan vara oroliga av symtom som:

  • störningar i urinering (frekvent urinering, svårighet urinering, urinretention, känsla av ofullständig tömning av blåsan, svag urinström); blod eller frö i urinen; smärta i perineum, sakrum och penis svårigheter med erektion, smärta vid utsädesskillnad smärta i ryggraden, bäcken, höften (med metastasering) - förekommer ofta när det redan är 4 grader av skada.

  Hur diagnostiseras det?

  Vid den första referensen utför doktorn en digital rektalundersökning (prober prostata genom ändtarmen). Vidare används ultraljud (ultraljud) och röntgenmetoder för att mer exakt bestämma storleken på den maligna neoplasmen och tillståndet för andra organ. För att identifiera metastaser används: radiografi, radioisotopscanning av ben, CT (computertomografi) av retroperitonealt utrymme och bäckenorgan, excretoryurografi. Den slutliga diagnosen är gjord efter en biopsi av prostatakörteln.

  Vad är prognosen för prostatacancer i grad 3?

  Livslängden och livskvaliteten för denna diagnos påverkas av många faktorer: patientens ålder, förekomsten av den patologiska processen och de samtidiga sjukdomarna. Hormonbehandling förbättrar signifikant prognosen för prostatacancer i grad 3: en överlevnadsfrekvens om tre år noteras hos mer än hälften av patienterna. Endast användningen av en omfattande diagnostik och behandlingsteknik möjliggör förlängning av patienternas livslängd upp till 5-6 år eller mer.

  Hur behandlas denna sjukdom?

  Behandling av prostatacancer med 3 grader möjliggör användning av kirurgisk avlägsnande av prostata, orchiektomi (kirurgisk avlägsnande av testiklarna). strålbehandling eller en kombination därav. Läkare gör allt för att minska spridningen av den illamående processen och för att lindra dess manifestationer (smärta, urineringstörningar). Vid detta tillfälle används hormonbehandling ofta, eftersom det kan bidra till att testiklarna reducerar testosteronproduktionen. Hormonterapi botar inte denna sjukdom, men det gynnar en långsam tillväxt och en minskning av neoplasmens storlek. lindring av symptom orsakad av illamående process.

  Hur behandlas prostatacancer 2 och 3 grader och vad kommer att hjälpa till att bli av med det

  • Metastaser i benvävnad

  Prostatacancer är en malign tumör, det vill säga den har förmåga att bilda metastaser. Liksom alla andra sjukdomar har prostatacancer vissa grader av utveckling, och i de första två etapperna är prognosen väldigt bra. Sannolikheten för denna sjukdom ökar med ålder, eftersom det av natur är hormonberoende.

  omfattningen av prostatacancer

  I de flesta fall av prostatacancer hos män äldre än 55 år, men i varierande grad, utsatt honom för alla män vozrastov.Chastye dess orsaker bestäms statist - en rökning industriell skada, hormonella läkemedel, ärftliga faktorer, ålder över 50 55 yo.Rak representerar en malign tumör i epitelvävnad. Malignitet - är förmågan att växa i vävnad, det vill säga att infiltrera dem och ge metastazy.Metastazy - detta enskilda tumörceller, som genom blodet eller lymfatiska spridning i hela kroppen och bildar nya lesioner, som kallas metastaser. Specifikt metastaserar prostatacancer till bäckenet och regionala (dvs intilliggande) lymfkörtlar. Samtidig närvaro av metastaser i benvävnad och lymfkörtlar är extremt sällsynt. De viktigaste symptomen på prostatacancer är:

  • frekvent urinering på natten - nocturi, urinering smärtsamt eller obehagligt, i urinen finns skarlet blod, smärta i ryggen, litet bäcken.

  Det finns flera klassificeringar av prostatacancer

  Övergången från en klassificering till en annan beror på de olika kliniska informativiteten hos dessa klassificeringar. Men man bör inte tro att den gamla klassificeringen är mindre viktig än den internationella klassificeringen av TNM. Kriterierna för att bedöma dessa två klassificeringar är bara lite annorlunda. Den "gamla" klassificeringen kallas "gammal" eftersom den är moraliskt föråldrad, men används fortfarande idag.

  Gamla klassificering

  • Steg 1 - Cancer är isolerat, beläget i prostatakörteln. Tumören vid detta stadium utvecklas endast på ytan, inte tränger in i vävnaden hos orgeln själv. Överlevnad i 10 år på detta stadium är hög - cirka 95-100%Steg 2 - Cancer är isolerat, beläget i prostatakörteln. Tumören penetrerar djupt in i vävnaden. Överlevnad är genomsnittlig - 60% i 10 år.Steg 3 - Eller, som de säger, cancer i tredje graden metastasizes till bäckenorganen och regionala (liggande) lymfkörtlar. Överlevnad upp till 60%.Steg 4 - Det finns metastaser i avlägsna organ och lymfkörtlar. Vid felaktig behandling är överlevnadsgraden cirka 50%.

  Kom ihåg att med adekvat behandling av även 4 stadier av cancer är fullständig återhämtning med 100% överlevnad möjlig.

  Internationell TNM-klassificering

  prostatacancer genom tmn-system

  Det anses vara en av de mest informativa i världen. Notationen TNM tolkas enligt följande:

  • T-tumörstorlek. Detta hänvisar till tumörens storlek och graden av fysisk skada på körteln. N - noduler - noder. Denna parameter ger information om lymfkörtlarna. M - metastas - metastasering. Förekomsten av metastasering i andra organ bestäms. Specifikt metastaserar prostatacancer till benen och organen i det lilla bäckenet, såväl som till levern.

  Den största risken är cancer i stadium T3 och T4, där 4 tumörstorleken är i centimeter. T3 och T4 är oftast en vanlig cancer med metastaser i lymfkörtlarna och benvävnaden.

  I det här fallet framträder typiskt symptomatologi, vilket i regel är frånvarande i sina tidiga stadier. Vid stadium T3 sträcker sig cancer utöver kapseln i prostatakörteln. När T4 skede bildas fjärrmetastaser - dvs metastaser i andra organ - ändtarmen, blåshalsen och han urin puzyr.Vazhno uppmärksamma det faktum att även med en pågående process av cancer är inte alltid ljus kliniska bilden kan visas.

  Varför kemoterapi är inte föreskriven för prostatacancer?

  När kemoterapi används, är cytotoxiska läkemedel en speciell klass av läkemedel som stoppar tillväxten av celler. Poängen är att kemoterapeutiska läkemedel - cytostatika - bara påverkar de celler som snabbt och intensivt delar upp. Prostatacancer, till skillnad från cancer hos andra organ, utvecklas mycket långsamt, vilket förklarar ineffektiva effekten av kemoterapi. Det vill säga, cytostatika ser helt enkelt inte en tumör.

  Vad är metastatisk cancer?

  I denna form, mer exakt, subclassen av cancer, är en typisk klinisk bild av prostatacancer utsmält eller helt frånvarande. Och tyngdpunkten i utvecklingen av cancer är just på spridningen av metastaser.

  Metastatisk cancer finns helt av misstag - antingen under loppet av rutininspektioner, eller i närvaro av atypiska klagomål - till exempel, svullnad i benen eller liten tazu.Ogromnuyu roll i att finna metastaser spelar sådana undersökningsmetoder som radioisotop, datortomografi, magnetisk resonanstomografi. Vid behandling av metastatisk cancer ligger betoningen på att avlägsna eller lindra de underliggande symtomen och förhindra vidare spridning av metastaser över blod och lymfatiska kärl. För detta ändamål används alla typer av behandling som vi har - kirurgisk behandling, kemoterapi, interstitiell strålning och andra -.

  Hur uppstår metastaser i prostatacancer?

  Framväxten av metastaser är direkt relaterad till angiogenesprocessen - det vill säga processen att bilda nya kärl. I vårt fall borde vi prata om processen att bilda blodkärl specifikt i prostatakörtelns cancervävnad. Växande in i tumörvävnaden går fartyget in i den allmänna blodbanan.

  Således går cancerceller i den allmänna blodbanan, som sedan sätter sig i ett eller flera organ, börjar där för att multiplicera. Så bildas metastasering. Dessutom, den mikroskopiska cellulära, dvs histologisk analys förefaller det cancerös prostatavävnad, oberoende av kroppen, som befanns metastaz.To det trots det faktum att metastaser, exempelvis i levern, histologisk analys av metastaser kommer inte att vara synliga celler lever (hepatocyter). men cancerceller i prostatakörteln.

  Metastaser i lymfkörtlarna

  Enligt TNM Klassificering - N, nodules.Metastazirovanie möjligt inte bara genom blodkärlen, är att hematogenically, men också genom lymfkärlen - respektive, lymphogenous. Under lymfkärlen finns speciella "filter" - lymfkörtlar.

  Grovt sett sätter bakterier sig i dem, vilka sedan försvinner under påverkan av leukocytreaktionen. När metastas lymphogenous sätt är lymfkörtlarna deponeras inte endast bakterier utan även cancerceller, vilka immunsystemet inte kan klara sostoyanii.Rakovye celler börjar snabbt dela sig och föröka sig och bilda metastaser.

  Dessutom kan metastaser i lymfkörtlarna vara både långsiktiga - det vill säga, är tumören placerad i prostata, och livmoderhalscancer lymfkörtel påverkas, och regional - det vill säga inträffade metastas i närheten limfouzel.Po TNM-systemet, är metastas till regionala lymfkörtlar betecknades N1. Lymfkörtlar, vars lesion har uppstått, ökar i storlek och blir smärtsam vid palpation.

  Vanligtvis löds de till omgivande vävnader. På båda sidor av prostata ligger en lymfkörtel, på grund av deras närhet till prostata, anses metastasering i dem vara regional.

  Metastaser i benvävnad

  Det är ytterst sällsynt med primär prostatacancer metastaser finns i benen, oftast sådana metastaser är sekundära eller visas i slutskedet av sjukdomen, eller ingen voobsche.Nuzhno ihåg att metastaser i ben - detta är inte ett bihang av benvävnad som fortfarande ägs av histologiskt prostatakörteln. Naturligtvis, i närvaro av benmetastaser upplever patienterna obehag - från en känsla av tyngd till en ganska intensiv smärta. Det är på grund av detta att onkologiska patienter förskrivs narkotiska analgetika vid de sista stadierna.

  OBS! Försök inte självmedicinera. Obligatoriskt samråd med läkare och undersökning i kliniken.

  Idag fördelar läkare fem grader av prostatacancer bland maligna tumörer i prostata. I studien, tumörer onkologer inte bara så exakt avslöjar diagnos, men även bildar utsprången för behandling, välja effektiv terapeutisk taktiku.Prakticheski alla maligna tumörer i prostata upptäckas innan de spridit sig utanför området av prostatan.

  I händelse av att sjukdomen inte hittas i det sista steget kommer 99 procent av patienterna att kunna leva mer än 5 år. Självklart, om denna tumör redan har metastasiserats till andra organ, försämras överlevnadsprognosen signifikant. Om ett år efter behandlingen återkom prostatakörteln till liv så kom ett återfall.

  Vanligtvis upprepas sjukdomen i prostata, men ibland sprider den sig till andra organ eller ben. Som regel behandlas återfall med andra metoder som inte tidigare användes vid behandling av den ursprungliga tumören.

  Prognos och behandling av prostatacancer

  I händelse av att metastaser detekteras vid 3: e eller 4: e etappen av cancer är akut behandling nödvändig, med förutspåendet förvärras. Metoder för behandling för att detektera metastaser

  • Bestråla avlägsnat prostatakörteln och regionala lymfkörtlar, medan du förskriver hormonbehandling. Medicinsk eller kirurgisk kastrering. I det första fallet kommer det att bli en omvänd effekt efter det att läkemedlet avbrutits. I närvaro av metastaser kan kemoterapi tillsättas i ett tidigt stadium av cancer.

  Med den avancerade formen av cancer med metastaser som förekommer i benen eller i de inre organen utanför bäckenområdet, föreskrivs symptomatisk behandling. För att förlänga patienternas livslängd används vanligtvis strålning och hormonbehandling. Behandlingens prognos beror direkt på tumör aggressivitetsindex, onkologisk processgrad och val av effektiv behandling.

  Prognos för prostatacancer i 1: a graden Vid visuell undersökning och röntgen är det omöjligt att upptäcka en tumör. Cancerceller finns i vävnadsprover som tas under kirurgisk ingrepp för glandular hyperplasi. De kan också detekteras med biopsi, vars orsak är det ökade innehållet i prostataspecifikt antigen i blodet.

  • Om cancerceller finns mindre än fem procent av vävnad, en poäng mindre än sju på en skala Glisona.Esli sådana celler finns i mer än fem procent av vävnad, kan hastighets större semi.Rakovye celler visas i vävnad som tas av en punktering.

  På detta stadium är canceren isolerad, sjukdomen är lokaliserad endast i prostatakörteln. Tumören växer uteslutande på ytan av organet utan att tränga in i vävnaden. Överlevnad över 10 år är hög - cirka 95-100 procent. Tumören kan palperas, den går inte utöver området av kapseln som har vuxit runt körteln.

  • Neoplasm kan ta mindre än 50 procent av den ena halvan av körteln. Det tar mer än 50 procent av körtelhalvan. Den ligger på de två halvorna av prostatakörteln.

  I det andra steget är cancern isolerad, den är lokaliserad i körteln, medan tumören redan har penetrerat djupt in i vävnaden. I 10 år är överlevnadsgraden 60.

  Prognos för prostatacancer i 3: e graden I det här fallet kan man inte göra utan kirurgisk operation. bestrålning och hormonbehandling. Behandlingen syftar till att minska tillväxten av den maligna processen och för att lindra de smärtsamma symptomen.

  Vid val av effektiv behandling tar onkologerna hänsyn till organismens individuella egenskaper. Överlevnadsprognosen beror på sjukdomsstadiet och typen av tumör. Tyvärr, i tredje etappen är denna prognos ogynnsam. Under 5 år är andelen överlevnad 50-60. Det är omöjligt att helt utesluta sjukdomsutvecklingen.

  För att bestämma cancer på ett tidigt stadium, efter 45 år rekommenderas det att genomgå en förebyggande kontroll en gång per år. Således kan du få en chans till en framgångsrik botemedel.

  Screeningen inkluderar en prostata studie rektal metod, ultraljud och identifiera nivån på den tredje etappen av sjukdomen PSA.Na ger metastaser i bäckenorganen, vilket även gäller för de regionala lymfkörtlarna. Den genomsnittliga överlevnadsgraden är mindre än 60 procent.

  Prognos av prostatacancer 4: e och 5: e graden på 4: e och 5: e etappen av metastaser sjukdoms ske mycket snabbt, i ungefär ett par dagar, och det är förmodligen det enda kliniska tecken raka.Zlokachestvennye celler sprids genom blod och lymfatiska systemet. Det finns ett nederlag av de hypogastriska, iliac och obturativa lymfkörtlarna.

  På grund av spridningen av metastaser kan svullnad i könsorganen och underbenen observeras. Om metastaser tränger in i benvävnad, uppträder allvarlig smärta, vilket signalerar närvaron av cancer.

  Ofta påverkade femorala, skalle, bäcken, revben och vertebral metastas kosti.Kogda påverkar de inre organen, den första att lida adrenal körtlar, lever och logkie.Esli utvald felaktig behandling, är överlevnadsgraden mindre än 50 till fem let.V när en man diagnosen prostatacancer är den fjärde eller femte graden, prognosen om förväntad livslängd, är extremt ogynnsamma. Det finns inget sätt att bota patienten helt med hjälp av modern medicin metodov.Prodolzhitelnost liv kommer att bestämmas av utvecklingsstadiet av sjukdomen och under hennes behandling. Ju tidigare cancer diagnostiseras, desto bättre är chanserna för en fullständig eller partiell izlechenie.Esli i cancerutveckling bildas metastaser i nära eller avlägsna organ, för att behandla och kontrollera sjukdomen mycket mer komplex.