Huvud
Skäl

Prostata fibros: symptom och huvudtyper

Bindvävnaden i prostatakörteln kan växa så mycket att de halvledande kanalerna kläms. Prostata pressar på urinvägarna, så blåsans hals tvingas bli smalare. Fibros av prostata kallas skleros. Det leder till störningar i sexuella funktioner. En följd av sjukdomen kan vara njursvikt.

Det finns en sjukdom på grund av inflammatoriska processer i körtelvävnaderna. Under utvecklingsprocessen finns det en stark skada på mjukvävnad. Samtidigt börjar bildandet av en cyste fylld med vatteninnehåll.

Det finns flera sorter av sjukdomen:

 1. infiltrativ parenkymform - förändringar sker i strukturen hos organets vävnader;
 2. interstitiell-alternativ fibros - en omfattande inflammatorisk process som inte bara påverkar de enskilda segmenten utan även septaen;
 3. fokalsklerotisk typ - lesioner förekommer i alla strukturer i prostata;
 4. total sklerotisk variation - prostatan är helt involverad i den patologiska processen.

Fokal prostata fibros

Kärnan i sjukdomen ligger i det faktum att den fibrösa vävnaden växer bara på den lokala platsen. Fokalfibros av prostatakörteln utvecklas på grund av närvaron av en inflammatorisk process. Det kan vara av bakteriell eller annan natur. I vanligt förekommande fall är blåsans nacke, urinhålöppningen och de partiella vesiklarna inblandade. Detta medför utveckling av sexuell dysfunktion.

Manifestationer av denna sjukdom är olika. Ibland kan det vara helt utan symptom. I det senare fallet upptäcks det av misstag genom en förebyggande undersökning. Med en ökning av inflammatorisk process finns det sådana tecken:

 • upprörd urinering
 • överträdelse av processerna för att passera urin;
 • brännande, smärta i perineum;
 • sexuella störningar.

Områden av prostatisk fibros bildas först på bindväv. De kan vara av olika storlekar. Beroende på denna egenskap är ett behandlingsschema förskrivet.

Parauretral fibros av prostata

Denna form kan orsaka mekanisk skada. Dessa inkluderar stenar som tidigare bildats i blåsan eller urinröret. De trycker på organen, vilket leder till utveckling av återflöde. På området för bildning av prostärkörtelparuretralfibros, kan inte bara cysten, men också infiltratet uppträda. På ett sådant ställe är vävnaderna hos orgelet starkt atrofierade, de saknar epitelceller.

Denna form bildas också på grund av gram-positiva stafylokocker. Under undersökningen kan läkaren upptäcka att körtelns storlek har förändrats kraftigt. Det blir asymmetrisk. Ett tecken är att det inte finns någon sekretess. En ultraljud är obligatorisk, med hjälp av vilken diagnosen är bekräftad eller inte.

Diagnos och upptäckt av olika former av fibros

Diagnos utförs på olika sätt för att få den mest tydliga bilden av sjukdomen. Klagomål hos patienten för frekvent och smärtsam urinering är en av de första indikatorerna på problemet. Urologen utser olika metoder och analyser.

Laboratoriemetoder för forskning

Detta är ett viktigt steg för diagnosen. Metoden är baserad på att ta OAM och UAC. De indikerar förekomst av inflammation, om det finns bakterier eller ett ökat antal vita blodkroppar.

TRUS (transrectal ultraljud)

Det tillåter att avslöja volymen och strukturen i prostatakörteln. Läkaren finner ut hur mycket kvarvarande kvarvarande urin kvarstår i urinblåsan, hur är de med sälar.

Röntgen

Direktfibrotiska förändringar detekteras också med hjälp av röntgen. Det utförs genom ändtarmen. Tack vare denna metod visas den mest exakta bilden av den takt som sjukdomen utvecklas fram. Röntgen gör det också möjligt att studera vävnaderna. Men utan en MR, kanske en ökning i körteln kanske inte fungerar.

Behandling av prostata fibros

Vanligtvis börjar effekten med konservativa metoder. När de inte ger det önskade resultatet, föreskriver läkarna ett kirurgiskt ingrepp. Antibiotika, vitaminer och preparat ordineras, vilket förbättrar blodcirkulationen. Ofta rekommenderas prostata massage och terapeutiska enemas.

Vissa läkare tror att bota fibrotisk prostatakörtel kan vara enbart kirurgisk metod. Ovanstående läkemedel ska enligt deras mening användas under preoperativ beredning.

Huvuduppgiften för interventionen är att avlägsna alla fragment av skleroserad vävnad. Detta kommer att återställa utflödet av främmande vätska och urin. Operationen utnämns först efter att alla diagnostiska åtgärder har utförts. Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • hindrar normalt urinflöde från urinen;
 • ökad blåsan;
 • misslyckanden i arbetet med urinproduktion
 • njursvikt
 • utveckling av pyelonefrit.

Den kirurgiska behandlingsmetoden väljs ut beroende på vilka områden som påverkas. Utförs ofta transuretral resektion. Ett speciellt instrument sätts in i urinväggen. Med en liten krok tas vävnaden bort. Cerebrovaskulär adenomektomi består av ett litet snitt i navelregionen. Förseglade vävnader avlägsnas genom det. Denna typ används om körteln har en stark inflammation.

Om du inte genomgår behandling kan du uppleva styrka, infertilitet, ökad risk att utveckla allvarligare sjukdomar. Inte alltid kirurgiska metoder tillåter att helt bota en man. Särskilt om sjukdomen har en försummad form.

Fibros är en av de allvarligaste manliga sjukdomarna. Bly till hans utseende kan vara kroniska sjukdomar i prostata, promiskuösa sexuella liv eller brist på sexuella kontakter, hormonella misslyckanden och ateroskleros. Genom att eliminera dessa faktorer kan du avsevärt minska risken för att utveckla sjukdomen. Glöm inte regelbundet besök hos urologen. Vid de första tecknen på inflammation kommer han att kunna förskriva behandling, vilket innebär att förhindra olika komplikationer, inklusive njursvikt.

Fibros av prostata

Fibros av prostata är en kronisk inflammation i prostatakörteln, kännetecknad av aktiv tillväxt av bindväv. Det förstorade skiktet deformeras till en tätning, som liknar en sten, som komprimerar urin och seminalorganen. Denna patologi påverkar negativt arbetet med blåsan och manliga könsorganen.

Klassificering av sjukdomen

Fibros av prostatakörteln är oftast en följd av försummad prostatit. Enligt kliniska manifestationer klassificeras den i 4 steg:

 • Det första steget - det finns problem med utsöndring av urin från kroppen, störningen av urinröret störs.
 • Den andra etappen - fibrotiska förändringar omfattar övre och nedre urinorganen (urinblåsan och urinblåsan).
 • Den tredje etappen - signifikanta patologiska förändringar uppträder i funktionen av urinblåsan, urinledarna och kanalen, inflammationen omfattar seminalkanalerna.
 • Det fjärde stadiet är ett tillstånd som hotar patientens liv. Början av cellernas död. Allvarlig skada på njurarna, urin och könsorganen i kroppen.

Beroende på formen och volymen av drabbad vävnad, isoleras: fokal skleros - i prostata påverkade individuella sektioner, cystisk fibros - lakunär formations omvandla noder fibros med BPH - en expanderande skikt av sjuk vävnad leder till tumörbildning i urinröret och urinrörs och matchning med njurparenkymens död, prostatacirros.

Fiberprostatit hos fokalarter utvecklas hos män i åldern 30-50 år. Människor av mer vuxen ålder utvecklar ofta en cystisk form, en sjukdom med atrofi av parenchyma eller adenom.

skäl

Kärnan i utvecklingen av prostata fibros är en långvarig inflammatorisk process som orsakas av en infektion som har gått in i kroppen. Det bör noteras att detta är en sjukdom som nästan alltid är en konsekvens av försummad prostatit. Bland de främsta skälen kan du också välja: hormonella störningar, urskillningslöst byte av sexuella partners, för lång avhållsamhet, allergisk faktor, problemet med immunologisk karaktär av åderförkalkning.

Hormonala förändringar och autoimmuna sjukdomar orsakar misslyckanden i hela kroppen och kan fungera som provokatörer, vilket komplicerar den nuvarande inflammatoriska processen. Ateroskleros stör blodcirkulationen, som negativt påverkar prostatens funktion, vilket kan leda till inflammation.

symptom

Inledningsskedet kan vara asymptomatisk. Inflammation av prostata som framkallar fibros av dess vävnader, speciellt manifesterad i den kroniska formen av sjukdomen. De viktigaste tecknen på sjukdomen:

 • Smärta vid urinering, vilket blir långvarigt.
 • Obehag, ibland smärta, vid tidpunkten för sexuell intimitet eller orgasm.
 • Problem med erektion.
 • Förorening av blod i urin eller sperma.
 • Obehagliga och smärtsamma känslor i perinealregionen, vilket ger tillbaka och analkanalen.

Om sjukdomen inte diagnostiseras i tid och en lång, det finns sjukdomstillstånd: pyelonefrit, hydronefros, cystit, njursvikt, impotens.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

För att förhindra komplikationer är det viktigt att konsultera en läkare i tid och bestämma sjukdomen. Berörda vävnader kan växa snabbt. Vid de minsta överträdelserna i urinering och känslan av en ständigt full blåsan, ska du genast gå till läkarna.

Diagnos och behandling

Innan du gör en viss diagnos utförs en grundlig undersökning av patienten. Metoder för diagnos:

 • Rektalt fingerundersökning - möjliggör upptäckt av deformitet, utvidgning eller minskning av körteln.
 • Forskning genom ultraljud (sensorn sätts in genom ändtarmen) - avslöjar de bildade ärren och deras volym.
 • MR - bestämmer mer noggrant tillståndet för de drabbade organen.
 • Beräknad tomografi är nödvändig för att utesluta onkologiska neoplasmer.
 • Vauvesiculography - visar fartygens tillstånd, avslöjar effektivt adenom och fibros.
 • Uretroskopi och cystoskopi bestämmer permeabiliteten i urinväggen.

Om fibros av prostata diagnostiseras, föreskrivs behandling beroende på graden och formen av patologin

Om fibros av prostata diagnostiseras, föreskrivs behandling beroende på graden och formen av patologin. I akuta och kroniska former kan endast kirurgiskt ingripande hjälpa till, eftersom konservativa metoder inte kan ta bort ärret som bildas på prostata.

Före operationen och under återhämtningsperioden tillhandahålls läkemedelsbaserad terapi. Dessa inkluderar: antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för ateroskleros, för att förbättra blodets egenskaper och eliminera stasis, antibiotika, vitaminkomplex.

Efter den förberedande perioden utför den behandlande läkaren operationen. Medicin erbjuder flera alternativ för behandling av prostata fibros:

 • Fullständigt eller partiellt avlägsnande av det drabbade organet (prostatakörteln).
 • Avlägsnande av partikelblåsor (isolerade eller tillsammans med det drabbade organet).
 • Avlägsnande av ärrvävnad och noder.
 • Eliminering av adenom med restaurering av urinrörsstrukturen.

De mest effektiva och sparsamma metoderna, lämnar inga ärr, är UVT och laseroperation.

Laserbehandling, som UVT, löser problemet effektivt och utan smärta. Lasern fångar det drabbade området utan att röra den friska vävnaden. Sessionen varar ca 20 minuter. Vilken behandling är bäst att genomföra bestämmer läkaren.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Vad är prostata fibros och hur man behandlar det?

Prostata (prostatakörtel) organ är extremt viktigt för någon manlig kropp. Han utvecklar en viktig del av spermier - en hemlighet. En av de sjukdomar som en man kan möta är fibros av prostata.

Klassificering av sjukdomen och dess stadier

Fiberförändringar i prostatakörtelns struktur gör att kroppen slutar fungera normalt, för vilket det upphör att utveckla en hemlighet. Detta beror på att huvudvävnaden i körteln blir en bindväv. Vanligtvis leder denna sjukdom till venös trängsel eller infektiös inflammation. Sjukdomen kan påverka prostata på något ställe och förvärva olika storlekar, vilket, som sjukdomen utvecklas, kan öka.

Det finns ett antal anledningar som framkallar sjukdomen:

 • prostatit i kronisk form;
 • oregelbundet sexuellt liv samt promiskuitet;
 • allergiska reaktioner;
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • arterioskleros av blodkärl;
 • diabetes mellitus;
 • allergiska reaktioner.

Experter skiljer flera typer av fibros:

 1. fokal prostatisk skleros;
 2. Fibros, kombinerad med nosod hyperplasi;
 3. fibros med atrofi hos parenkymen;
 4. form som involverar transformationen av cysten.

Det finns flera stadier av sjukdomen:

 1. På den första visas de första tecknen i samband med kränkningar av urinering. Om du i rätt tid lägger rätt diagnos och börjar behandla är prognosen för en man ganska optimistisk - han kommer att kunna leda ett normalt sexliv.
 2. På andra sidan finns det misslyckanden i urinrörelsen.
 3. Den tredje etappen kännetecknas av morfologiska förändringar.
 4. Den fjärde påverkar urinröret, blåsan, de seminiferösa tubulerna och njurparenkymen. I detta skede av sjukdomsutvecklingen uppträder alla symptom tillräckligt starkt och kräver omedelbar upplösning genom kirurgisk ingrepp.

Behandlingen bör startas så snart diagnosen levereras och bekräftas.

Symptom på sjukdomen

Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

 • skarp smärta vid utlösning
 • obehag vid urinering
 • Utseendet av blod i spermierna;
 • obehag under samlag
 • minskad styrka hos män.

I de mest allvarliga fallen kan det finnas en signifikant minskning av libido, värk i ljummen eller i perineum. Lokal behandling för erektil dysfunktion fungerar inte förrän den ursprungliga orsaken till försämringen elimineras.

Diagnos av prostata fibros assisteras av följande metoder:

 • rektal undersökning
 • MR ger en klar bild av förändringarna i orgeln;
 • Ultraljudstransrectal (gör det möjligt att noggrant definiera prostatens storlek och dess placering i bäckenet);
 • cytologi;
 • CT;
 • Prostatografi tillåter dig att bekräfta diagnosen vid misstänkt fibros;
 • tsitoskopiya;
 • uretroskopi bidrar till att bestämma urinrörets patency
 • radioisotopstudie.

Sätt att behandla sjukdomar

Behandling av prostata fibros kan utföras med hjälp av konservativa metoder, men endast under preoperativ period och postoperativ. Därför anses användningen av farmakologiska läkemedel som en ytterligare terapi.

Konservativ behandling innebär följande grupper av droger:

 • Antiinflammatoriska läkemedel (Protein, Tiatriazolin och Diklofenak);
 • antibiotika för eliminering av infektion (Amoxiclav, Gentmycin, Ofloxacin, Sumamed och Ceftriaxone);
 • droger för att eliminera stillastående fenomen;
 • vitaminkomplex för att behålla kroppens ton.

Det är viktigt att veta: Vid avslöjande av fibros för behandling kan transrektal massage inte utföras.

På det stadium av medicinutveckling, som observeras nu, kan sjukdomen botas endast genom kirurgisk operation. Dess mål är att avlägsna sclerosed prostata för ett obegränsat naturligt utflöde av urin från kanalen.

Indikationer för operationen kan vara:

 • retention av urinutflöde;
 • ökad blåsan;
 • utseende av stenar i den;
 • njursjukdom.

Efter operationen utförs en behandling med njurbehandling för att återställa sin funktion.

Läkare använder flera grundläggande metoder för att genomföra operationen:

 1. Transuretral resektion.
 2. Prostatectomy.
 3. Prostatovezikuloekttomiya.
 4. Adenomoprostatektomi (om det finns adenomatösa noder i ärrvävnaden).
 5. Vesikulektektomi (med epiemier av partiella vesiklar).

Laserterapi anses vara en av de mest avancerade metoderna. Fördelarna med en sådan operation är smärtlöshet, exakt inverkan, snabb effekt av effekten och frånvaro av skador på omgivande vävnader. Att använda en laser kan minska inflammation, stoppa skleroserande vävnader och minska risken för maligna tumörer.

Långvarig frånvaro av adekvat fibrosbehandling kan leda till allvarliga

 • kränkningar:
 • infertilitet;
 • impotens;
 • utseende på onkologisk utbildning i prostata.

Skleros är en av de farligaste komplikationerna, som inte kan botas av droger.

Till komplikationerna av fibros ska tillskrivas och sjukdomar som pyelonefrit, njursvikt, hydronephrosis. I det här fallet kan de alla vara komplicerade av kronisk prostatit. Som kräver ytterligare långvarig behandling och kan prova uppkomsten av nya komplikationer.

Förebyggande av sjukdom

Fibros kan förebyggas genom att skydda mot sexuellt överförbara infektioner. Användningen av barriärmedel är en bra metod för förebyggande.

För att bekämpa infektioner och bakterier behöver kroppen styrka. Att ge upp alkohol och rökning förbättrar därför kroppens immunförsvar. För att förbättra kroppens motstånd rekommenderas att träna och spendera mer tid utomhus.

Effektiv profylax tillåter om du inte tillåter sjukdomsutveckling, hjälp sedan med behandlingen i början.

Hur bli av med prostata prostata fibros

Periodisk inflammation i prostatakörteln ger en känsla av obehag i livet. Om sjukdomen startas, följ komplikationer i form av fibros.

Prostata prostata fibros är en sjukdom i det genitourära systemet, där tätningar bildas i käftarnas parenkym. Sjukdomen kännetecknas av uttalade symtom, så experter kan göra en korrekt diagnos på ett tidigt stadium. Med omfattande spridning av vävnader och felfunktion i prostata finns ett behov av kardinalåtgärder.

Vad är prostata fibros?

Så vad är fibros i prostata i prostata? Fibrotiska förändringar i prostata uppträder ofta med kronisk prostatit. Dessutom kan sjukdomen orsaka hormonella misslyckanden, mekaniska effekter och åderförkalkning av blodkärl.

Ökningen i bindväv påverkar dysfunktionen i körteln. Samtidigt förvärras lymfcirkulationen och blodflödet. En sådan sjukdom främjar inte bara infertilitet utan orsakar också stora problem i det genitourära systemet.

Fiberförändringar kan börja med följande skäl:

 1. Skador och problem efter operation.
 2. Atherosclerosis.
 3. Oregelbundet sexliv.
 4. Allergier.
 5. Problem med den hormonella bakgrunden.
 6. Venereala och hormonella sjukdomar.
 7. Långvarig inflammatorisk process.

Symptom på sjukdomen

För att förstå vilken typ av sjukdom - fibros är nödvändig för att studera dess symtom. Initialt kan sjukdomen inträffa utan speciella manifestationer. Här är de viktigaste symptomen på prostata fibros prostatakörtel:

 1. Frekvent urinering.
 2. Vid urinering, känns ömhet eller brännande känsla.
 3. Smärtstillande symtom i perineum, nedre delen av ryggen och i ljummen.
 4. Problem med sexuell funktion.
 5. Obehag vid utlösning.
 6. Blandningen av blod i sperma.

Ett annat namn på fibros är skleros av prostata. I vissa fall är sjukdomsdiagnosen på grund av dess komplikationer, såsom pyelonefrit, cystit, njursvikt, impotens och urinretention. Patologi kan ha en negativ effekt på hjärt- och kärlsystemet, nervöst, andningsorgan, på lever och ben.

Varianter av sjukdomen

Fiberformationer kan vara av olika slag:

 1. Fokal fibros.
 2. Cystisk fibros.
 3. Atrofisk.
 4. Lacunar.
 5. Cirrotisk skleros.

Focal fibros av prostata manifesteras i det faktum att inflammationen passerar till vissa områden. Sjukdomen kan orsakas av en bakteriekälla. Oftast sprider inflammationen till blåsan och andra omgivande organ. Detta framkallar ett tillstånd av sexuell dysfunktion.

Parauretral fibros av prostata kan bilda mekanisk skada. Dessa kan vara stenar i urinblåsan, vilket sätter press på organen. Parauretral fibros kan bero på gram-positiva stafylokocker. Huvudskylten är att hemligheten upphör att utsöndras.

Metoder för att diagnostisera en sjukdom

Diagnostik är obligatorisk. Att samla en omfattande historia är viktig för undersökningens syfte, som består av analys och undersökning med hjälp av specialverktyg. Tilldela urin och blodprov som hjälper till att identifiera innehållet av lymfocyter, mängden kalcium och närvaron av infektioner.

Ett smet tas från urinröret, vilket möjliggör identifiering av eventuellt sexuellt överförbara infektioner.

Sådana diagnostiska metoder används också:

 1. Finger rektal undersökning kan avslöja komprimeringen och storleken på körteln. En viktig egenskap är avsaknaden av utsöndring under proceduren.
 2. Ultraljud av urinorganen och TRUS (transrectal ultraljud) gör det möjligt att bestämma kroppens volym, närvaron av stenar, tätningar och olika förändringar. Om det finns tveksamma tecken, så utförs en CT-skanning.
 3. Vouvevesiculography utförs för att klargöra diagnosen. Det låter dig bestämma spridningen av sjukdomen. Och se även på blodkärlens funktion.

Echoskopiska och kalcifala förändringar i parenkymen avslöjas under undersökningen.

Fokal fibros hjälper till att bestämma diagnosen med ultraljudsundersökning. I detta fall bestäms fibrotiska områden med ökad ekogenitet upp till 8, 12 och 26 mm, ödem och smalning i mm.

Behandling av prostata

Efter en fullvärdig diagnos är behandlingen ordinerad. Vid de inledande stadierna används medicinsk och konservativ terapi. Det består av följande procedurer:

 1. Läkemedel, inklusive antispasmodik, antibakteriella läkemedel, vitaminer och växtbaserade läkemedel.
 2. Sjukgymnastik består av elektromagnetiska förfaranden för stimulering av muskelvävnad. Metoden låter dig minska svullnad och inflammation.
 3. Effektiv och massage prostata.
 4. Komplexa övningar Kegel.

Vid de första stadierna av sjukdomen används laserbehandling. Anordningen är effektiv i sjukdomsprogressionen. För behandling används bredspektrum antibiotika. Med prostatit, Longidase, Prostopin eller Vitaprost används. Suppositorier kan minska långsiktig svullnad.

Som ytterligare behandling används aktiva tillsatser. Förutom standardprocedurer måste patienter ge upp dåliga vanor, flytta mer och hålla sig till en diet. Det är lämpligt att göra regelbunden prostata massage.

Om fibrotiska förändringar är irreversibla krävs kirurgisk ingrepp. I vissa fall behandlas och laserbehandling. Denna metod är modern och smärtfri.

Här är de indikationer som kan ges till operationen:

 1. Problem med urinrörelsen vid njursvikt.
 2. Flyttar urinen in i de partiella vesiklarna.
 3. Urin sten sjukdom.

Vid kirurgisk ingrepp utförs borttagning av sklerotiserad vävnad. I det här fallet återställs passagen av seminalvätska. Dessutom väljes en kirurgisk metod beroende på vilka områden som påverkas. Oftast indikeras transuretral resektion. I detta fall sätts ett speciellt instrument genom urinväggen. Detta tar bort små sälar. Ett litet snitt i naveln är gjord med adenomektomi. Denna metod används om ödem och inflammation är omfattande.

På forumet om prostatit säger många om användningen av konservativ behandling. Samtidigt bekräftar recensionerna effekten av suppositorier och terapi med läkemedel.

Förebyggande åtgärder

Många undrar om det är möjligt att förhindra en sådan farlig sjukdom. Samtidigt är förebyggande viktigt. Först och främst är det aktuell behandling av kronisk och akut prostatit. Det är nödvändigt att genomgå inspektion minst en gång per år. Män uppmanas att leda en aktiv livsstil. Långt sittande på ett ställe kan provocera en obehaglig sjukdom.

Med den aktuella och korrekta behandlingen av symtomen och utvecklingen av sjukdomen kan elimineras. Således är det nödvändigt att observera regelbundenhet i terapeutiska metoder och iakttagande av alla medicinska recept.

Fibros av prostata

Det är en sjukdom där vas-deferensema och den prostata urinröret är krossade av prostatakörtelns prolifererade bindväv. Således utövar prostata trycket på urinröret, vilket minskar blåsans hals.

Orsakerna till skleros av prostata

Ett antal forskare bland etiologiska faktorerna för fibrotiska förändringar i prostata notera rollen av mekanisk stress på det, patologi dess utveckling, immunologiska och allergiska faktorer, aterosklerotiska kärlförändringar samt - hormonella effekter.

Men de flesta forskare i sjukdomen tenderar att dra slutsatsen att sklerotiska förändringar i prostatakörteln väcker kronisk prostatit.

Vilka stadier av sjukdomen är isolerade

Beroende på den kliniska bilden finns det fyra stadier av prostata fibros:

  1. Stage, under vilka funktionella förändringar uppträder under urinering.
  2. Staden kännetecknas av utseendet av en funktionell funktionsfel vid passage av urin genom de övre och nedre urinvägarna.
  3. Steget av uttalade morfologiska (strukturella) förändringar i organ, vilket leder till allvarliga sjukdomar i det genitourära systemet.
  4. Terminalstadium som påverkar njurarnas, bukhinnans, urinblåsans parenkymala vävnad och även de seminalkanaler.

Vad är "fokal fibros"

Fokal fibros är tillväxten av fibrös vävnad på en lokal plats. Det är, som en följd av den inflammatoriska processen, att fibervävnad bildas enbart i en viss zon.

Mekanism för sjukdomsutveckling

Skleros av prostatakörteln utvecklas som ett resultat av en bakteriell och icke-bakteriell inflammatorisk process. I det vanliga förloppet av sjukdomsprocesser i vävnader som är involverade skleros blåshalsen, urin vesikal triangel, sädesblåsor och mynningen av urinledarna. Konsekvensen av detta är störningar av sexuell funktion och i värsta fall - utveckling av kroniskt njursvikt.

Kliniska manifestationer

Oftast är denna sjukdom asymptomatisk och detekteras bara med förebyggande undersökningar. Mestadels medelålders män påverkas. De viktigaste symptomen på sjukdomen:

 • upprörd urinering (accelererad);
 • nedsatt urinflöde;
 • brinner under urinering
 • smärta i perineal regionen
 • sexuella störningar.
 • scleroterapi av prostatacystosen.

Prostata cysten är en sjukdom som provar fibroblast degenerering av prostata vävnaden. Cystens vägg är formad av fibrös vävnad, och den är fylld med vattenhaltigt innehåll av blodig eller gulaktig grå färg. Således ger fibros ett "material" för cystiska manifestationer av sjukdomen. Kramning av prostata-kanalerna eller deras blockering är huvudorsaken till cysternas ytterligare skleros.

Diagnos av prostata fibros

Diagnos av denna sjukdom är baserad på användningen av olika metoder för forskning. Den slutliga diagnosen kan göras:

 1. Om det finns en historia av kronisk prostatit, liksom utförda operationer på prostata.
 2. Om det finns klagomål hos patienten för frekvent, svår och smärtsam urinering.
 3. Med en minskning av prostatakörteln i storlek, vilken bestäms av den digitala rektala metoden, såväl som röntgen eller MR.
 4. För att bestämma retentionsförändringarna i urinvägarna.

Laboratoriediagnostik

Det är en viktig länk i den slutliga diagnosen. Det bygger på en allmän analys av blod och urin. Leukocyturi, liksom bakteriuri, är huvudindikatorerna för inflammatoriska förändringar i prostata som orsakas av skleros. Enligt analysen kan du bestämma svårighetsgraden av den inflammatoriska processen.

TRUS

Denna teknik låter dig bestämma volymen och strukturen i prostata, dess ekogenitet. Betydelsen av denna studie ligger i det faktum att det tillåter differentiering av skleros av prostatakörteln från adenom och cancer. Med denna metod avslöjas volymen av återstående urin och områden med förtjockning av blåsans väggar.

Ultraljud och röntgen

Detta är en av de vanligaste metoderna för att detektera fibrotiska förändringar. Ultraljud av körteln utförs vanligen genom ändtarmen. Denna metod är så informativ att den tillåter att studera vävnadsstrukturen i detalj. Obehag i detta förfarande minimeras, eftersom sensorn för infogning är liten.

Bland de radiografiska metoderna för forskning är populär urografi och utsöndring. Den enda allvarliga nackdelen med dessa metoder är bristen på data om prostataets storlek och tillstånd. Därför ersätts mer moderna diagnostiska metoder, till exempel: MR,.

Vad är skillnaden från prostata adenom?

Många män, som står inför kränkningar av genitourinary system, föreslår det värsta - ett adenom. Emellertid, adenom, trots liknande särdrag med fibrös prostatit (svårighet att urinera och smärta) har flera diagnostiska funktioner som definierar denna sjukdom som godartad prostatisk hypertrofi.

Det finns en annan vanlig myt att adenom är en komplikation av prostatit. Faktum är att adenom är en självständig sjukdom med egna orsaker, klinik och behandling.

Metoder för behandling av prostata skleros

Om du har den minsta misstanke om sklerosering av körteln, ska du omedelbart kontakta din läkare för en behandlingsplan. Behandling av prostata fibros är huvudsakligen kirurgisk. Läkemedelsmetoder är endast lämpliga som hjälpmedel före och efter operationen.

Syftet med operationen är fullständig extraktion av den drabbade prostatan för att återställa det normala utflödet av urin genom urinröret.

Indikation för operationen:

Fiberprostatit, åtföljd av fördröjning av urinutsöndring av både akut och kronisk kurs. I detta fall är det en ökning av blåsans volym med närvaron av stenar i den;
Överträdelse av urinflödet, gripning av övre urinledningarna (njursvikt, pyelonefrit);
Penetration av urin i sällsynta vesiklar.

Metoder för kirurgisk ingrepp:

 • Transuretral resektion.
 • Transesofageal prostatektomi.
 • Prostatovezikuloektomiya.
 • Adenomoprostatektomiya.
 • Prognos för fibros av prostata.

Moderna behandlingsmetoder möjligt för oss att ge ett tillfredsställande prognos om kirurgi utförs i tid, det vill säga tills den uttalade manifestationerna av kronisk njursvikt.

Hur man förebygger sjukdom

Med tidig diagnos av kronisk prostatit kan fibrotiska vävnadstransformationer undvikas. Därför, när de första symtomen på vävnadsdegenerering uppträder, bör du omedelbart kontakta en läkare och börja fibros av prostatabehandlingen.

Vad händer om du inte behandlar sjukdomen

Eftersom prostata fibros är en följd av kronisk prostatit med sin kliniska bild, leder därför otillbörlig behandling till allvarliga konsekvenser:

 • Brott mot styrka.
 • Infertilitet.
 • Risken för att utveckla prostatacancer.

I kontrast till kronisk prostatit är skleros av körteln den farligaste komplikationen som uppstår i den manliga kroppen. Det leder inte längre till medicinsk behandling på grund av degenerering av vävnad och har allvarliga negativa konsekvenser för hälsan. Ibland garanterar inte kirurgisk ingrepp att skleros av vävnader inte kommer att fortsätta efter operationen.

Kära män, om du vill behålla din maskulin hälsa, kontakta oss i tid för hjälp med de minsta kränkningarna av geniturinvägarna. Om du inte kunde klara av sjukdomsutvecklingen leder du inte till allvarliga komplikationer av skleros av prostata, sök kirurgisk hjälp. Det kan trots allt hjälpa dig att förebygga oåterkalleliga konsekvenser och rädda liv och hälsa.

Välkommen! Jag är 33 år gammal. Jag har sedan barnsben främst svårigheter att urinera, är det inte hur mycket smärtsam, men ibland måste man vänta längre än vanligt för att starta processen oprozhnenie urinblåsan. Idag på uzi har lärt sig eller har upptäckt det på mig en fibros av en prostata. Tidigare var det nödvändigt att bli sjuk med infektionssjukdomar. Snälla snälla, om jag bara kommer att bli föremål för en operation, eller det finns andra varianter. Det bör noteras att för att förhindra förra veckan jag tillbringade 3 dagar jag drack Ortsipol 10 tabletter och Mikosist en kapsel. Kan detta påverka resultatet av dagens ultraljud. Tack Ruslan. 2016/02/15.

Fokal prostata fibros

Kronisk inflammation i prostata, i enkla termer, prostatit, orsakar mycket obehag i vardagen.

Om sjukdomen inte behandlas kan komplikationer uppstå och förändringar i strukturen av prostatavävnad, som kallas fibros.

Fiberförändringar stör kroppsarbetet, orsakar vävnadsproliferation och försämring av funktionen tills fullständig oförmåga hos körteln och behovet av kirurgisk ingrepp.

Vad är prostata fibros?

Fibros av prostatakörteln är ersättning av organs arbetsvävnad genom bindande strukturer eller ärr som orsakas av den långsiktiga effekten av inflammatoriska processer.

Sjukdomen påverkar endast den manliga hälften av befolkningen i olika åldersgrupper.

Som ett resultat av ersättning och spridning av bindväv, förlorar järn delvis sina funktioner, blod och lymfatisk utbyte störs, hemligheten produceras inte och går inte in i spermien, vilket leder till infertilitet och andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Stark tillväxt av vävnader kännetecknas av en ökning av prostatakörtelns storlek, det börjar klämma urinrörarna och vas deferenserna.

orsaker till

Fibros är ett speciellt fall av en patologi, som i medicin kallas skleros. Sådana förändringar kan påverka inte bara prostata, utan även andra kroppssystem (hjärt-, respiratorisk, nervös, ben, lever, etc.).

Framdriften för uppkomsten av fibrotiska förändringar i prostatakörteln kan vara följande:

 • inflammatoriska processer (kronisk bakteriell prostatit);
 • trauma och komplikationer i operationer
 • kroniska allergiska sjukdomar;
 • ateroskleros i cirkulationssystemet;
 • oregelbundet sexuellt liv (överskott eller brist)
 • infektiösa och venerala sjukdomar i könsorganen;
 • försvagning av immunitet
 • misslyckande hormonbalans.
till innehållet ↑

klassificering

Fiberförändringar differentierar genom utvecklingsstadier och histologisk klinisk bild. Sjukdomens histologi:

 • fokal och fokalfibros med hyperplasi;
 • cystisk fibros
 • atrofisk fibros av parenkymen;
 • parauretral fibros
 • cirrhotisk skleros i kombination med eller utan prostatit.

Stegen av sjukdomen differentieras beroende på patientens symptom och klagomål, vi kommer att diskutera dem mer ingående i nästa avsnitt.

Symtom och tecken

Denna sjukdom utvecklas oftast i bakgrunden inflammatorisk process av prostata. Därför är den kliniska bilden den samma som med prostatit:

 • smärta i underlivet, i ljumsk och ländrygg;
 • smärta vid urinering
 • inkontinens eller frekvent urinering, med möjlig störning av processen;
 • för tidig eller försenad utlösning;
 • hematuri och hemospermi (förekomst av blod i urinen och sperma vid utlösning);
 • erektil dysfunktion och minskad libido;
 • den allmänna förgiftningen av en organism på grund av inflammatoriska infektionsprocesser, åtföljd av svaghet och huvudvärk.

på utvecklingsstadier:

 1. 1-st: stört processen av urinering något;
 2. 2-nd: det finns element i fibros som orsakar märkbar dysfunktion hos urinrörarna och kontrollerar vätskans rörelse;
 3. 3: Fibrösa inklusioner blir märkbara på ultraljud och börjar påverka reproduktiv funktion;
 4. 4: en uttalad symtomatologi som kännetecknas av hemospermi, komprimering av urinledare och kanalen, omfattande spridning av bindväv som påverkar blåsan och njurarna.

Vid det sista skedet av sjukdomsutvecklingen är förändringarna redan irreversibla. En operativ ingrepp är nödvändig förrän processen med atrofi hos närliggande organ har börjat.

Den första och andra etappen är väl behandlingsbar, och prostata återfår gradvis sina funktioner i sin helhet. Den tredje etappen åtföljs av kronisk behandling av prostatit, Förändringar är delvis reversibla, men det är nödvändigt att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil för att undvika återfall.

diagnostik

De huvudsakliga klagomål som patienterna gäller för doktorn är: infertilitet, erektil dysfunktion och smärta vid sexuella handlingar. Urologen frågar för att klargöra frågor till patienten om symptomernas varaktighet, när de först uppträdde, under vilka omständigheter och så vidare.

Att samla en detaljerad anamnes av sjukdomen är nödvändig för att föreskriva en ytterligare undersökning - laboratorietestning och instrumentanalys.

Laboratorietester inkluderar blod- och urintester för att upptäcka nivån av lymfocyter, en brist eller överskott av kalcium och andra vitaminer, förekomst av infektioner och andra sjukdomar.

Tas bomullstopp av urinröret för att kontrollera svamp eller sexuellt överförbara infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, som kan framkalla inflammation i prostatakörteln.

Primär undersökning av prostata kan utföras genom palpering, vilket gör det möjligt att bestämma förekomsten av abnormiteter i organs storlek och form. Massage kan användas för att stimulera sekretionen - om det inte hände, då funktionaliteten hos körteln är bruten.

Det mest effektiva verktyget för att diagnostisera prostata är ultraljud. Oftast används den metod för TRUS, vilket innebär transrektal administration av sensorn för att visualisera organets tillstånd genom ändtarmen.

behandling

Efter utredning av patientens komplexa diagnos utnämns individuell behandling, med beaktande av alla uppgifter om de samlade anamneserna, laboratorie- och instrumentundersökningarna.

Vid de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen, konservativ medicinsk behandling. Den innehåller följande procedurer:

 1. läkemedelsbehandling - antibakteriella medel, antispasmodika, vitaminer, örtberedningar, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, etc.;
 2. fysioterapi - elektromagnetisk stimulering av prostata muskelvävnad;
 3. prostata massage har en bra effekt;
 4. terapeutisk fysisk aktivitet - en uppsättning övningar Kegel.

Om Kegels gymnastik hjälper till med inkontinens av urin läs i vår artikel.

Operativ behandling

Om Fibrotiska förändringar är irreversibla och kombinerat med prostataadenom, cancerframkallning eller spridning till andra organ, applicera sedan kirurgi eller laserbehandling. Kliniska indikationer för operationen:

 • kasta urinen in i de partiella vesiklarna;
 • nedsatt urin som ett resultat av njursvikt och pyelonefrit;
 • urolitiasis.

Laserterapi är den mest moderna och smärtfria metoden för att eliminera fibros, den har hög effektivitet och en liten procent av återkommande sjukdom.

Det finns andra typer av kirurgiska ingrepp:

 • resektion av prostata;
 • prostatektomi;
 • prostatovezikuloektomiya;
 • adenomoprostatektomiya.

Resultatet av dessa procedurer är en partiell eller fullständigt avlägsnande av prostata, som har negativ inverkan på männs reproduktiva funktion.

Den bästa åtgärden för förebyggande av fibros är den tidiga diagnosen av sjukdomen, då förändringarna fortfarande är reversibla och kirurgiska ingrepp är inte nödvändiga.

Folkliga vägar

Vid de första stadierna av sjukdomen, tillsammans med konservativ behandling, kan du dessutom tillgripa medel för traditionell medicin.

Det rekommenderas att äta pumpa frön på grund av det stora antalet vitaminer och näringsämnen som de innehåller. Dessutom är det användbart att dricka te med honung, avkok av malurt, burdock, persilja eller hassel.

Innan du använder läkemedel och traditionell medicin bör du kontakta din läkare.

Tinkturhasseln är gjord av barken på ett träd eller löv. Vad man ska ta - spelar ingen roll, skillnaden är bara vid bryggningstiden. Du måste ta en matsked hackad torkad löv eller bark, häll i en mugg, häll kokande vatten och stäng locket. Buljongen måste infunderas 30-60 minuter, varefter det måste filtreras.

Ta tinkturen 3 gånger om dagen innan du äter 1/3 koppar eller muggar, i en till två veckor.

Om prostatafunktionerna lär vi oss av videon:

Vad är fokalfibros av prostata och vilka är symtomen på sjukdomen

Kronisk inflammation i prostatakörteln hos män är ett vanligt och farligt fenomen, en konsekvens av det kan vara prostata fibros. Detta organ reagerar känsligt på förändringar i immunsystemet genom utveckling av inflammation eller hyperplasi. Akut prostatit förvandlas ofta till en kronisk form, som åtföljs av förstörelse av körteln och ackumulering av bindväv (vävnad) i foci av lesioner. Det utmärks av sin höga styrka och spelar en stödjande roll i kroppen. Med en signifikant proliferation av fibrotiska fibrer förlorar prostata sina funktioner.

Vad är den här sjukdomen?

Prostatakörteln kallas ofta den andra hjärtat av en man. Den är formad av tre lober, som ligger lite under blåsan i urinrörets övre del. Normalt överstiger inte organs storlek en valnöt.

Prostatens roll är följande:

 1. Det är att producera sperma (spermier huvudkropps), och den speciella hemliga, som upprätthåller en optimal viskositet för spermierna och syra-bas-balansen i mediet. Dessutom har denna hemlighet antimikrobiella egenskaper.
 2. Muskelfibrer i körteln är inblandade i utlösning och urinering.
 3. I prostata uppträder en biokemisk transformation av testosteron.

Det är därför att skador på detta organ med olika sjukdomar påverkar reproduktiva och urinfunktionerna negativt, liksom motståndet från det genitourära systemet mot infektioner.

En sådan patologi är kronisk inflammation, vilket leder till prostata fibros vad är det? Detta är ersättning av en del av den normala parenchymen med bindvävsfibrer. I foci av inflammation tillverkas det av fibroblaster för att återställa integriteten hos skadade vävnader. Samtidigt skiljer det sig väsentligt i struktur, så det kan inte utföra det drabbade organets funktioner. Ett exempel är bildandet av ärr på huden efter läkning av sår. Fibrotiska överväxt fibrer resulterar i krympning (skleros) prostata kompression av prostatiska uretra, blåshalsen, och vas deferens. Som ett resultat brutit processerna för urinering och utlösning och prostata förlorar sin funktion.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

De främsta anledningarna

En bördig jord för utvecklingen av sjukdomen är den inflammatoriska processen, som varar länge i prostatakörteln. Kronisk prostatit är en följd av försummad akut inflammation i mikrobiell etiologi. Enligt statistiken lider varje tredje man av reproduktiv ålder av denna sjukdom. Cirka 5% diagnostiseras med fibrotisk prostatit eller fibroscleros av prostata.

Det speciella med denna sjukdom är att obehandlad infektion kan kvarstå under en lång tid i fokus av fibros i kapseln. Samtidigt upprätthåller den en konstant inflammatorisk process. Det visar sig en ond cirkel. Sjukdom kan manifestera sig under påverkan av yttre faktorer, vilket leder till försämrad immunitet (spänningar, hypotermi, trötthet), vid ett annat tillfälle patogena mikrober detekterades inte ens under undersökningen.

Vilka andra situationer bidrar till utseendet av sklerotiska förändringar i prostatakörteln:

 • venös trängsel i bäckenorganen - det händer med hypodynami, tvingad långvarig immobil tillstånd, tumörer i bukhålan;
 • ateroskleros - denna patologi leder till förträngning av lumen, risken för trombos, försämrat blodtillförsel kroppen;
 • promiskuöst sexliv, speciellt utan barriärpreceptiva medel, med möjlighet till infektion med patogena bakterier;
 • oregelbundet kön, långvarig sexuell avhållsamhet
 • hormonell obalans
 • mekanisk skada på prostatavävnad;
 • ett brott mot immunstatusen, allergier - dessa tillstånd kan provocera utvecklingen av autoimmun inflammation i olika organ, inklusive prostata.

Ofta utlöses sklerosprocessen i prostatakörteln i tillstånd med nedsatt blodcirkulation på grund av långvarig hypoxi. Organs celler dör snabbt av brist på syre. Naturen tolererar inte tomhet, därför i stället för dem ackumuleras bindväv. De återstående cellerna börjar expandera för att kompensera för den saknade funktionellt aktiva parenchymen. Därför uppträder bland bindvävsfibrerna områden av hyperplasi hos körtelvävnaden i form av noder. Därefter dör de också, då prostatan är helt täckt med fibrösa områden och upphör att fungera normalt.

klassificering

Under sjukdomen isoleras flera steg, de bestäms beroende på graden av organskada och svårighetsgraden av kliniska manifestationer.

Vad är det här steget:

 1. Infiltrering av parenchymen genom cellulära element, proliferation (hyperplasi) av körtelvävnad mot bakgrund av ackumulering av bindvävsfibrer. Kliniskt kommer det att finnas kränkningar av urinering av funktionell natur (instabil, passerar).
 2. Interstitiell alternativ fas. Det finns tecken på inflammation, skada på interlobulär septa av prostata, områden av atrofi hos parenkymen. Det finns allvarliga svårigheter för urinflödet från de övre delarna av urinvägarna.
 3. Fokalsklerotisk fas. Klart uttryckt foci av periuretral fibros, många noder från körtelvävnaden. Utsöndringen av urin och innehåll från främmande vesiklar och testiklar bryts.
 4. Total skleros - det mesta av parenchymen ersätts av en bindväv. Cystisk transformation av prostata av typen av ett flerkammarehålrum. Långa urodynamiska störningar och stagnation av urin leder till allvarlig njurskada.

Beroende på typ och omfattning av patologiska förändringar utmärks följande typer av sjukdom:

 • fokalfibros av prostata - separat lokaliserade sklerotiserade platser;
 • parauretral skleros - noder runt urinröret (urinröret);
 • Fibros i kombination med prostata adenom;
 • cystisk form av fibros.

Kliniska manifestationer

I de tidiga stadierna kan sjukdomen inte manifestera sig. De första symptomen uppträder mot bakgrund av snabbt framskridande patologi. De gäller brytningen av urinvägarna. För det första är svårigheter med urinering av en instabil, övergående natur. Med snabb diagnos och kompetent behandling är prognosen för återhämtning på detta stadium gynnsam. Annars, mer uttalade sjukdomar i urinering, oförmågan att helt tömma urinblåsan. Med vidareutveckling av patologi stagnation av urin kommer att öka, vilket leder till ekologiska förändringar i uppströms organ och urinvägarna. Patienten expanderande urinledaren, njurbäckenet, främjar bildandet av pyelonefrit kan hydronefros njure leda till inflammation i sädesblåsorna. Det värsta alternativet är utvecklingen av njursvikt.

Vilken annan symptomatologi vittnar för en fibros av en prostata:

 • frekvent uppmaning, obehagliga känslor vid urinering
 • känsla av ofullständig frisättning av blåsan;
 • smärta över puben, i ljummen;
 • erektil dysfunktion, minskad libido;
 • ömhet vid utlösning
 • blodiga inslag i spermierna.

Utseendet på minst ett symptom är ett skäl att ringa till en läkare. I de tidiga stadierna behandlas sjukdomen bättre och leder inte till utveckling av farliga komplikationer.

Diagnostiska metoder

För att klargöra diagnosen måste du genomgå en urolog undersökning. Läkare av denna specialitet tar i distriktskliniker, sjukhus, privata medicinska centra, specialkliniker. Patienten kan före besöket på forumet, bekanta sig med recensioner om medicinsk institution eller läkare. Valet av en specialist är av stor betydelse, eftersom det kommer att ta lång tid att läka.

Läkaren kommer att kunna bestämma taktiken för att utföra patienten först efter undersökningen.

 1. Traditionell patientintervju för klagomål och recept på symtom.
 2. Extern undersökning för att upptäcka avvikelser, utvecklingsfel och andra förändringar.
 3. Fingerundersökning av prostata genom endotarmen - gör det möjligt att upptäcka en ökning eller minskning av körvolymen, eventuell deformation, konsistens, ytbetingelse etc.
 4. Laboratoriemetoder för diagnos - urin- och blodprov (allmän och biokemisk), prostatasekretionsforskning, spermogram, test för detektering av infektioner som är sexuellt överförda etc. enligt doktorens eget gottfinnande.
 5. Konventionell och transrektal ultraljud - ultraljudsmetoden bidrar till att bedöma storleken, organets konturer, parenkymets densitet, avslöjar förkalkningar, cyster, ärrförändringar i körtelvävnaden. Alla förändringar i organets struktur förändrar dess ekogenitet. För fibros kännetecknas av en minskning av prostata och ökad densitet.
 6. MR och CT - dessa metoder används för att klargöra diagnosen, särskilt vid misstanke om förekomst av tumörer.
 7. Röntgen (uretrocystografi, excretory urography) - bilden visar hur njurarna, urinblåsorna och blåsan kan se och arbeta i denna sjukdom.
 8. Vouvevesiculography är en röntgenmetod för att bedöma tillståndet hos vesiklarna, liksom blodkärlen. Används för att välja behandlingens taktik.

Metoder för behandling

Konservativ terapi, inklusive medicinering, i prostata fibros har en extra betydelse och används huvudsakligen före och efter operation. Du kan inte bli av med sjukdomen hemma med en terapeutisk massage och folkmedicin.

Den kirurgiska metoden är guldstandard för behandling av denna sjukdom. Syftet med operationen är att avlägsna skleroskörtelvävnaden och återställa de naturliga vägarna för urinutflöde. Endast på detta sätt är det möjligt att förbättra patientens livskvalitet och förhindra utveckling av allvarliga komplikationer.

Indikation för brådskande kirurgiska ingrepp:

 • akut eller kronisk urinretention, åtföljd av en ökning av blåsans volym, närvaron av stenar eller väggutväxter (divertikula);
 • störning av de övre delarna av urinvägarna med bildandet av hydronephrosis, pyelonefrit och förekomsten av andra komplikationer;
 • omvänd återflöde av urin från urinröret till partiella vesiklar;
 • närvaro av suppurativa inflammatoriska processer (abscess, empyema vesiklar etc.).

Operativ behandling av prostata fibros kan utföras på följande sätt:

 1. Resektion av det drabbade organet genom transuretral tillgång innebär att en del av körteln skärs genom urinröret.
 2. Transkutan avlägsnande av förändrade vävnader (prostatektomi).
 3. Prostata vesikelktomi - används vid involvering i den patologiska processen av seminala vesiklar.
 4. Adenomoprostatektomi - utförs med fibros med prostata adenom.
 5. Prostatektomi med kombinerad uretralplast föreskrivs med strängningar (signifikant minskning).

I den postoperativa perioden används antibakteriella läkemedel vanligtvis för att bota kronisk inflammation, liksom analgetiska och antiinflammatoriska läkemedel.

En av de säkraste och mest effektiva moderna behandlingsmetoderna är laser- och chockvågsterapi. Effekten utförs på de drabbade områdena i körteln utan radikal borttagning. Förfarandet är smärtfritt, orsakar inte vävnadsförstöring.

Antalet sessioner och exponeringsmetoden (genom urinröret, rektum, ett visst område av perineum) ordineras av läkaren individuellt, beroende på ålder, svårighetsgrad av patologin, närvaron av samtidiga sjukdomar. Sessionsperioden är cirka 20 minuter. Kostnaden för ett förfarande varierar från 300 till 3000 rubel.

förebyggande

Fibros (skleros) av prostata är en irreversibel process, den kan inte lösas oberoende eller under påverkan av droger. Därför är det viktigt att det inte förekommer på ganska enkla sätt.

Dessa inkluderar:

 • tidig upptäckt och behandling av genitourära sjukdomar;
 • sanering av alla foci av kronisk infektion i kroppen;
 • Uteslutning av oskyddad sex med okända partners;
 • vägran från ondskan användning av alkohol, tobak och droger
 • Korrekt organisation av regimen för aktiv verksamhet och rekreation.
 • idrott och idrott.

Under inga omständigheter ska problemet tillåtas gå bort, vägra att besöka en läkare eller sluta behandla omedelbart efter att ha blivit bättre. Då måste jag städa upp hela orgeln. Frånvaro av fullständig härdning av akuta inflammatoriska sjukdomar framkallar utvecklingen av fibros, vilket kan leda till infertilitet, impotens, njursvikt och onkologi.