Huvud
Behandling

Survey urografi

Med varje dag som passerar, diagnostiserar läkare alltmer olika njursjukdomar.

För att göra den slutliga diagnosen genomgår patienter ett antal laboratorie- och instrumentstudier.

Läkare föreskriver ultraljud, magnetisk resonansbilder och urografi. Dessa metoder gör det möjligt för specialister att inte bara bestämma yttre njurskador utan även deras interna förändringar.

Urografi (cystografi) är en röntgenstudie som studerar strukturella förändringar i njurarna och bestämmer urolithiasis. Urografi utförs av specialiserade specialister. På grund av resultaten av urografin kan läkaren slutligen diagnostisera och ordinera lämplig behandling.

Under diagnosen injicerar läkare ett kontrastmedel i njurarna och det är markerat på röntgenbilden. När ett ämne går in i urinväggen, är det sålunda lätt att se, vilket gör att man kan studera strukturen hos genitourinärsystemet fullt ut.

Tidigare användes denna teknik ganska ofta, men eftersom förfarandet inte är trevligt är nu urografi ersatt av alternativ diagnostik.

Vad visar översikten över urografi?

Urologisk undersökning av njurarna genomförs för att bestämma:

 • storlek och vikt
 • gränskonturer;
 • position och rörlighet
 • former;
 • Allmänna tillstånd i bukhålorganen.

Tack vare den här informationen kan läkaren noggrant fastställa diagnosen och förorda korrekt behandling.

Den största fördelen med denna studie är det faktum att du kan se alla bukhålets organ. Således bestämmer doktorn eller utesluter andra patologiska processer.

I vilka fall föreskrivs urografi

Urografi utvecklades för att utvärdera njurarnas funktionalitet. Därför, i nästan alla fall när det finns misstanke om en patologisk process, föreskriver läkare denna diagnosmetod.

Med hjälp av en gransknings urograf kan läkare bestämma:

 • närvaro av en godartad eller malign neoplasma eller tumörskada
 • strukturella förändringar i renal vävnad;
 • stenar och små konkretioner i njurarna;
 • onormal struktur av njurarna och urinvägarna;
 • möjliga komplikationer av njurtrauma;
 • nefrogen hypertoni (ihållande blodtryck orsakad av renal parenkymal sjukdom), pyelonefrit (inflammatorisk sjukdom i njurbäckenet), glomerulonefrit (renal glomerulär lesion), hydronefros (expansionen av njurbäckenet orsakade av nedsatt utflöde av urin) och tuberkulos;
 • orsakar blodets utseende i urinen.

Läkare kan ordinera en överblick urografi om de har misstankar om att utveckla genitourinary infektioner orsakade av renal kolik. Du kan också få en korrekt bild av njurarbetet efter operationen.

Urografi kan bestämma med 100% typen och svårighetsgraden av lesionen, scenen i den patologiska processen. Detta gör det möjligt för läkare att välja en effektiv behandling.

När är det förbjudet att genomföra en kartläggning urografi

Liksom andra röntgenstudier utförs inte urografi av kvinnor under graviditeten. Experter rekommenderar inte att utföra en sådan diagnos till patienter som nyligen har genomgått kontrasterande gastroskopi.

I sådana fall gör kontrastmaterialet det svårt att visualisera njurarna. Om det fortfarande finns indikationer på granskning urografi utförs det några dagar efter föregående studie.

Under denna tid rengörs tarmarna av bariumrester. Strikt förbjudet bedriver undersökningsurografi:

 • kvinnor under den period då de bär barnet;
 • patienter med en njure
 • patienter med kronisk strålningssjukdom.

Förbereder en granskning urografi

Innan diagnostikstudien påbörjas måste patienten donera blod från venen. Således bekräftar eller utesluter läkare njursvikt. Dessutom passerar patienten i förväg för att bestämma den allergiska reaktionen på injiceringsmedlet.

Det viktigaste villkoret för granskning urografi är en specialdiet, som innehåller flera grundläggande regler:

 • i två dagar före diagnosstudien är det förbjudet att äta färska grönsaker och frukter som inte tidigare behandlats termiskt
 • Det är strängt förbjudet i två dagar att konsumera grödor och bönor, godis och färska bakverk.
 • per dag måste du minska mängden vätska som används till ett minimum.

Genom att observera dessa enkla regler kan du uppnå en ökad urinkoncentration, vilket i sin tur ökar kontrasten i bilden.

Före diagnostik kan du inte äta för mycket. Det är bättre att äta timmar för 10 före urografi, och det är önskvärt om det blir lätt mat.

Om den diagnostiska studien är planerad på morgonen, då före sänggåendet och på morgonen är det önskvärt att göra enema. Sålunda rensas mag-tarmkanalen. Det är bättre att inte äta frukost.

Förberedelser för urografi beror på typ av diagnos (granskning, utsöndring eller intravenös urografi). Varje urograf har sitt eget specifika mål, därför är träningsreglerna olika.

När du utför en kartläggning urografi är det mycket viktigt att tarmen inte är fylld med gaser. Därför är det nödvändigt att äta några dagar före studier av dietprodukter. Dessutom ordinerar läkare aktivt kol eller polyphelan.

Ät inte upp före proceduren, men du kan inte vara hungrig, eftersom det i en tom mage kan bilda gaser. Det är nödvändigt att göra två enemas - på morgonen och före studien.

Med hjälp av excretory urografi bestämmer läkare morfologin hos njurarna. I detta fall kan närvaron av gaser i tarmen missa en specialist.

På kvällen rekommenderar läkare att dricka 30 g ricinolja (ca tre teskedar). Detta gör det möjligt att minska gasbildningen i tarmarna. För att bli av med den ökade gasbildningen är det möjligt med hjälp av aktivt kol. För att göra detta måste du dricka sex tabletter på morgonen och sex på kvällen.

Före intravenös urografi är det tillräckligt att hålla fast vid lämplig näring i flera dagar. Eliminera fett, kryddig och söt. Således rensas mag-tarmkanalen och bilderna blir tydligare och mer exakta.

Hur utförs njururologi?

Genomförd urografi hos granskningsarterna tar inte mycket tid och utförs enkelt. Patienten tar en bakre position på ryggen, och en kudde placeras under hans huvud. Detta är den mest bekväma positionen för patienten där huvudmuskelgrupperna inte belastar sig. Före själva diagnosen talar läkaren med patienten och avslöjar det allvarliga obehag och obehagliga förnimmelser som patienten upplever förra gången.

Om läkaren inte frågar, ska patienten berätta för honom om alla mediciner som han tog under den senaste månaden. Läkaren riktar röntgen på ett sådant sätt att det är något lägre än xiphoidprocessen.

Strålen måste passera strängt vinkelrätt mot stammen. I det ögonblick när enheten tar en bild, ska patienten inte andas. Om du andas under denna period kan du se på bilden hur fördubbling av skålbenet eller stenarna inträffar.

Är gransknings urografen

Människokroppen kan negativt reagera på det faktum att urografisk forskning genomfördes, nämligen:

 • bränna i ådror, där ett kontrastmedel injicerades;
 • illamående;
 • en skynda av värme;
 • yrsel;
 • Smaken av järn i munnen.

Dessa villkor anses vara normala och kräver ingen speciell terapi. Om några timmar passerar de sig själva. För att snabbt ta bort kontrastmedlet ur kroppen rekommenderar läkare att de dricker mer, helst om det är färskpressad juice, grönt te eller mjölk.

Om patienten inte har kontraindikationer för utförandet av denna undersökningsmetod, så är biverkningarna respektive. Förmodligen kommer det att finnas en kortvarig roentgenologisk bestrålning.

Doktorer kan också göra en undersökningskarta för små barn, eftersom denna typ av forskning är absolut säker. Endast dosen av kontrastmedium bestäms av barnets vikt och funktionaliteten hos levern och njurarna. Eftersom det är mycket svårt att tvinga ett barn att ligga i en position under en längre tid, utförs diagnosen i en accelererad takt. För att inte ha en allergisk reaktion tar barn dessutom en antihistaminmedicinering.

Det är strängt förbjudet att använda denna diagnosmetod till barn under en månad. Före proceduren bör föräldrarna förbereda en barn så att det inte är en överraskning för honom. Då blir diagnosen snabb och smärtfri.

Hur analyserar urografi

Erhållna resultat av en undersökning urografen avkodas av en specialist. Specialister använder två typer av tolkning av resultaten. När man genomför en genomgångs urografi ser de friska njurarna ut som tydliga moln. Vänster njure är något lägre än rätt njure.

Organen i bukhålan utplaceras i riktning mot ryggraden. Uretrar och urinblåsa finns inte på bilden. Om patienten har urolithiasis är stenarna tydligt definierade. "Humpbacked" njure är normen. Hos 42% av patienterna är en njure inte synlig.

I ett annat fall bör kontrastmedlet väl visualisera njurarna. Blåsan och kanalerna ska ligga på en framträdande plats. En frisk njure har en homogen struktur.

Läkare behöver avgöra om kontrastmedlet går utöver njurarna. Om det gör det indikerar detta en urinblåsning.

Om patienten har sjuka njurar bestämmer läkaren omedelbart detta.

Njurarnas urrografi

Studier av njurarna med hjälp av röntgenstrålning - urografi, riktar sig först och främst till diagnosen nefrolithiasis (konkrement, annars stenar) och för att bestämma förändringar i organens struktur. Beroende på den påstådda sjukdomen ges patienten excretion eller granskning urografi.

Den första typen av undersökning är mer inriktad på att utvärdera njurarnas excretionsfunktioner, utförs enligt individuella indikationer och tar ganska lång tid. Förfarandet utförs med användning av ett speciellt kontrastmedium, vars intravenösa injektion ger en mer detaljerad bild på röntgenstrålen.

Möjligheter för urologisk granskning

Genomförande av granskning urografi innebär inte användningen av kontrast. Faktum är att detta är samma röntgen, fokuserad på botten av kroppen. Metodens möjligheter gör det möjligt att fastställa närvaron av stenar, olika i kemisk sammansättning:

 • oxalater. Källan för bildning är oxalsyra;
 • förlust. Den vanligaste typen av konkrement bildas av salter av urinsyra;
 • struvit. Källan är ammoniumfosfat;
 • fosfater. Består av kalciumfosfat;
 • karbonater. De bildas av kalciumsalter av kolsyra.

Dessutom bestäms organets placering, storlek och form, strukturella förändringar i bäckens och benens ben och nedre ryggrad, samt ihåliga formationer (cyster) av parasit och tuberkulär natur av resultaten från röntgenbilden. I de flesta fall gör radiologen en urologisk av de högra och vänster njure samtidigt, oavsett området för manifestation av patientens symtom.

att genom olika åtgärder

Diagnos av njurpatologier med hjälp av urografimetoden utförs som en rutinmässig röntgenundersökning. Patienten kan vara i vertikalt eller horisontellt läge, beroende på enhetens modell. Röntgenfokusering projiceras på ländryggszonen av L3-L4 (tredje och fjärde ryggkotor) i en vinkel på 90 grader.

Förfarandet tar en kort tid (från 5 till 7 minuter) och är inte belastande för patienten. Allt som krävs av ämnet är att upprätthålla det statiska läget och i några sekunder, på ledning av en medicinsk specialist, för att fördröja andningen. Detta görs för att säkerställa att organens bild på roentgenogrammet är klart, utan suddiga områden.

Excretory urografi med användning av kontrast innebär att radiologen utför flera på varandra följande skott med ett tidsintervall på 15-20 minuter. Undersökningen varar cirka 50 minuter, medan patienten kan uppleva obekväma brinnande känslor från användningen av kontrastmedium.

Röntgenresultat

Avkodning av resultat hanteras av läkaren vid avdelningen för strålningsdiagnostik. Stillbilden beskrivs sekventiellt av en viss algoritm:

 • tillstånd av ryggraden och bäckenbenen. Vid kronisk njurspatologi är sannolikheten för ryggradens främre krökning hög.
 • njurarnas skuggor och deras läge. Enligt standarden ska den vänstra skuggan placeras från den 12: e bröstkotan till den andra ryggraden i ländryggen, höger - strax nedanför - från 1: a till 3: e ryggkotan i midjan. Bedömning av skuggor, diagnostiker beskriver sina konturer, storlekar och form.
 • njuren själv. Friska organ bör ha en tydlig disposition och en homogen struktur. I närvaro av en enda cyste ses ett tuberkel, med polycystos är njuren förstorad, organets konturer är böljande. Tumör bestäms av tillväxten av njur- och krökta konturer;
 • midjemusklerna. Suddiga konturer indikerar närvaron av tumörformationer och inre hematom;
 • ihåliga rör som kopplar njurarna till blåsan eller urinledarna. Dessa organ visualiseras endast på bilden om det finns andra samtidiga sjukdomar;
 • urinblåsan. Normalt är urinbehållaren inte synlig, dess synlighet beror på närvaron av urin i kroppen med några föroreningar.

Enligt den medicinska beskrivningen får patienten resultaten från undersökningen, inklusive information om njurarnas tillstånd (storlek, form, form, läge, struktur) och närvaron (frånvaro) av stenar. Och också graden av deformation (om någon) av bäckenbenen, den nedre delen av ryggraden och eventuella skador på midjemusklerna. I den erfarna radiologen tar beskrivningsprocessen inte mer än en kvart i timmen.

Förberedande verksamhet

I avsaknad av kontraindikationer för urografi två dagar före undersökningen ges patienten ett intravenöst blodprov för laboratorieanalys och en dietdiet förskrivs.

Strömförsörjning

Behovet av förberedelse för njureurografi av njurar beror på att studien påverkar matsmältningsorganens organ. Den fyllda tarmen kommer att bli ett hinder för en tydlig visualisering av njurapparaten. Diet är att underlätta kosten genom att eliminera ett antal produkter från det. Först och främst handlar det om mat, vilket kan provocera ökad gasbildning i tarmarna.

Under den förberedande perioden bör följande livsmedel, drycker och mat kasseras:

 • syltad, syltad och råkål;
 • hela färsk mjölk;
 • rätter från bönor, linser, ärter;
 • produkter från jästdeg och söta efterrätter;
 • multikomponent yoghurt;
 • kvass och sött läskvatten, alkoholhaltiga drycker.

Förbjudna är frukter och färska grönsaker: rädisa, rädisa, gurkor, äpplen, druvor, päron, samt nötter, frön och bär med små ben. Det rekommenderas inte att äta tunga, feta livsmedel och rätter tillagade med kulinarisk stekning:

 • feta såser på majonnäsbasis;
 • korvprodukter;
 • garneringar av pasta och potatis;
 • fet fisk och kött
 • kryddiga kryddor och kryddor.

Du bör inte äta saltade och syltade produkter, eftersom en dag före njurens urografi är dricksordningen begränsad. Mängden flytande berusad bör vara minimal och utan tillsats av socker. Begränsningen införs för att uppnå den erforderliga nivån av urinkoncentration. Detta tillstånd hos patienten främjar manifestationen av det mest kontrastmönstret på roentgenogrammet.

Medicinsk utbildning

Förutom kosten innefattar urografi i förberedande aktiviteter före undersökningen även rengöring av tarmarna med hjälp av specialläkemedel och proceduren för svaghet. För lavage (rengöring) använd laxerande läkemedel som inte har en aggressiv effekt på mag-tarmkanalen. Basen för sådana droger är en linjär polymermakrogol.

De vanligaste är Fortrans, Lavakol, Endofalk och andra. Läkemedel framställs i pulverform för beredning av en lösning. Läkemedlet späds ut med vatten med en hastighet av: ett paket per liter. Doseringen av det flytande läkemedlet är liter för varje 20 kg av patientens vikt. Dryck ska vara i två uppsättningar: halv - på natten, resten - på morgonen. Var noga med att dubbelklicka på enema. Volymen vätska för rektal administrering är två liter, vattentemperaturen bör motsvara kroppstemperaturen. Om så önskas kan du lägga till ett avkok av medicinska örter till vattnet.

Syftet med urografisk undersökning och kontraindikationer

Indikation för undersökningen är symptomatologi, till vilken patienten gör klagomål, njursjukdomar som tidigare diagnostiserats, bekräftelse av doktorns antagande om diagnos. De diagnostiserade sjukdomarna innefattar:

 • utvidgning av njurskyddet och kalyterna på grund av nedsatt urinutflöde (hydronephrosis);
 • renal anomali av anatomisk karaktär (förskjutning, fördubbling, njurarnas rörlighet);
 • närvaro i njurarna, urinblåsan och blåsan av stenar av olika ursprung
 • olika formationer (tumör, cysta, abscess);
 • Förekomsten av blod i urinen (hematuri);
 • inflammatorisk skada på njurens rörformiga system (pyelonefrit);
 • mekaniska skador på organ
 • akut smärtssyndrom i ländryggsregionen.

Urografi är inte färdig om patienten lider av strålningssjuka, har en anamnesisoperation för att avlägsna en njure, kvinnor under perinatalperioden. Förfarandet rekommenderas inte för barn utan uttalade indikationer. Undersökningen kan inte utföras mer än två gånger om året, eftersom röntgenstrålar har egenskapen att ackumuleras i kroppen. Om du behöver diagnostisera oftare, bör du tillgripa en mer modern och säker metod - magnetisk resonansbilder.

Granskning, kontrast, excretory urografi: Vad är detta förfarande? Regler för beredning och resultat av röntgenstudie

Urografi är en effektiv, säker diagnosmetod. Studien är föreskriven för misstänkt utveckling av njursjukdomar, blåsskador, med problem med filtrering och urinproduktion. Tekniken gör att du kan identifiera stenar, tumörer, cyster, bestämma strukturen hos njursvävnaden.

Före proceduren bör patienter förstå att läkaren inte av misstag väljer en metod som urografi. Vad är det Vad visar studien? Hur skiljer sig kontrast urografi från undersökningen? Hur förbereder man sig ordentligt? Svar i artikeln.

Allmän information

Röntgenundersökning tillåter oss att identifiera kränkningar i arbetet med viktiga organ som utför excretions-, filtrerings- och excretionsfunktioner. För en mer fullständig bild av de negativa förändringarna introducerar doktorn först ett kontrastmedel och går sedan igenom undersökningen. Med granskning urografi utförs inte intravenös administrering av läkemedel. Studien är tillåten i alla åldrar, komplikationer och allvarligt obehag under proceduren där.

Fördelar med moderna metoder:

 • ger tillförlitliga uppgifter om graden av njurskada, typ av patologi
 • bilden visar tydligt de parenkymala strukturerna, konkretionerna, kopp-och-pelvissystemet;
 • visar sjukdomsfasen, njurarnas kvalitet
 • ger inte patienten smärtsamma förnimmelser;
 • det finns ingen vävnadskada;
 • lämplig för detektering av olika patologier, inklusive medfödda
 • biverkningar är tillräckligt snabba, det finns inga allvarliga komplikationer;
 • Fokuser på inflammation är tydligt synliga;
 • proceduren är tilldelad både vuxna och barn
 • flera typer av forskning gör det möjligt för doktorn att välja det bästa alternativet för att klargöra arten av patologi hos en viss patient;
 • Förberedelserna är enkla, inget behov av dyra droger.
 • Under studien får patienten en minimal dos av strålning;
 • Urografi är en mycket informativ diagnostisk metod med pålitliga resultat.

Titta på urvalet av de mest effektiva metoderna för behandling av pyelonefrit hos hemmet.

På de fördelaktiga egenskaperna och kontraindikationerna för njursamling av örter, läs den här adressen.

Indikation för studien

Radiografi används för att identifiera:

 • små och stora stenar i njurarna;
 • tumörer av godartad och malign natur;
 • glomerulonefrit;
 • pyelonefrit;
 • Hypertoni som uppstår på grund av njursjukdomar;
 • hydronefros;
 • orsaker till hematuri
 • njur tuberkulos;
 • medfödda patologier av strukturen hos urinvägarna;
 • infektionssjukdomar som förekommer i organen i det genitourära systemet;
 • strukturella störningar i vävnaderna hos viktiga organ
 • kontroll av problemområden med njurkolik;
 • för att klargöra organets tillstånd efter operationen på njurarna.

Kontra

Undersökning, excretion och kontrast urografi är inte lämplig för alla patienter. Före studien finner läkaren om det finns restriktioner för en viss person. Patienten är skyldig att informera urologen om alla kroniska patologier, intolerans mot vissa ämnen, graviditet.

Urografi utförs inte i följande fall:

 • akut eller kronisk njursvikt
 • feokromocytom;
 • tendens till blödning;
 • tyrotoxikos, andra patologier av sköldkörteln;
 • låg blodkoagulerbarhet;
 • graviditet;
 • allvarliga former av njur- eller leversjukdomar;
 • Glukofage under behandlingen av diabetes;
 • allergiska reaktioner mot kontrastpreparat av jod;
 • blödning av olika slag
 • amningstiden.

Vad händer om läkaren förbjuder att göra urografi? Alternativa - säkrare metoder för forskning: CT, MR, ultraljud av njurarna. Dessa metoder ger tillförlitliga resultat, även om informativiteten hos urografi är högre.

Typer av röntgenundersökning

Röntgenundersökning utförs på olika sätt. Valet av metod är urologens kompetens. Läkaren väljer det bästa sättet att studera njurens vävnader och funktionalitet, beroende på arten av sjukdomarna. Survey urografi ordineras ofta före en kontrasterande typ av studie för att förfina data, för att få en mer detaljerad bild av de interna renala strukturerna.

Urografiöversikt

funktioner:

 • standard röntgenundersökning, kontrastmedicin används inte av läkare;
 • Metoden ger en allmän bild av patologier, gör det möjligt att avslöja konkrement, främmande kroppar, parasitiska infektioner, tumörer;
 • granskning urografi visar njurernas tillstånd från övre delen till underdelen - urinrörets början (urinröret);
 • i bilder läkarna se ben i skelettet, formen, plats, skuggan av njurarna, tillståndet av andra organ i urogenitala systemet.

Excretory urografi av njurarna

Särskilda funktioner:

 • De flesta av röntgenbilderna av läkaren tillverkas vid tiden för utsöndring av kontrastmedlet;
 • Metoden gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt uppskatta utsöndringsfunktionen hos viktiga organ, bestämma graden av fyllning av blåsan, njurbäckenet.
 • Under studien är stenar, deras storlek, form, plats tydligt synliga;
 • Excretory typ av undersökning är föreskriven för detektion av tumörer, cyster i njurarna;
 • Metoden ger en uppfattning om strukturen hos urinvägarnas organ.

kontrast

Funktioner av njureurografi med användning av kontrastmedium:

 • att studera njurarna och blåsan applicera ett kontrastmedel, vilket administreras intravenöst;
 • Tekniken är baserad på njurkapacitet i filtreringen, utsöndring av bearbetade material, frisättning av metaboliska produkter.
 • som en radiopaque substans vald läkemedel Vizipak, Urogramin, Cardiotrast;
 • Efter införandet av komponenter känner patienten ofta värme i kroppen, brinner i venen, illamående, metallisk smak i munnen. Biverkningar försvinna efter några minuter;
 • Kontrast urografi utförs med en tom blåsan. Bilder tas under ackumulering av kontrastmedium från blodet med vissa intervall: under de första 2 minuterna, därefter - efter 5 minuter, 7 minuter efter intravenös injektion av ett speciellt läkemedel;
 • tekniken visar bäckenorgan, urinledare, njurar, prostata, stenar, cyster, tumörer. I bilderna kan märkbar hydrofekros, prostatisk hyperplasi, patologisk förspänning eller rynkning av de urogenitala systemorganen.

Hur man förbereder: grundläggande regler

När du skriver till urografi, ger läkaren rekommendationer. Förberedelse för studien med införandet av kontrastmedium och utan det är praktiskt taget detsamma.

Grundläggande regler för förberedelser för urografi:

 • tre dagar före urografi, bör patienten vägra mat som orsakar ökad gasbildning: baljväxter, färskkål, kolsyrade drycker, färskt bröd, muffins, råa grönsaker;
 • tendensen att gasbildning viktigt att ta aktivt kol 1 gånger om dagen i den erforderliga mängden (per kilo kroppsvikt - en tablett);
 • det är nödvändigt att göra ett prov för att klargöra allergier mot röntgenkontrastmedium: Urografin, Triombrast, Visipak, Cardiotrast och andra. Om det tidigare fanns fall av negativt svar på de listade läkemedlen, är patienten skyldig att varna läkarna om oönskade manifestationer.
 • senast 8 timmar före röntgenstudien måste du äta, under dagen är för mycket vätska inte värd att dricka
 • På morgonen på dagen kan du inte äta mat;
 • På kontoret avlägsnar patienten metallprodukter, smycken, enligt instruktioner från läkaren, tömmer urinblåsan;
 • i nervositet, rädsla för obehagliga känslor strax före en urografi är det tillåtet att acceptera ett lugnande medel (lugnande eller abirriterande).

Lär dig hur du samlar ett urinalysprov för Zimnitskiy och vad resultaten visar.

På hur man behandlar urolithiasis hos män med diet skrivs på denna sida.

Följ länken http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/urolesan.html och läs instruktionerna för användning av droppar Urolesan.

Hur utförs proceduren?

Funktioner av studien:

 • Hur utförs urografi? Det första steget är granskning urografi, sedan utsöndring;
 • Procedurens varaktighet beror på patologins svårighetsgrad, detektering av konkrement, antalet stenar, andra faktorer (personens individuella egenskaper);
 • Granskning urografi görs i stående position. För att skydda bröstet och könsorganen är dessa områden täckta med tunga förkläden med skyddsplåtar. Läkaren riktar röntgenstrålen till zon 3 och 4 i ryggkotan;
 • för intravenös urografi med röntgenkontrastmaterial ligger patienten på ett speciellt bord, läkaren injicerar läkemedlet i venen. I början av proceduren åtföljs ibland av obehagliga känslor, efter en kort tid försvinner obehaget.
 • Gradvis tränger kontrasten in i njurvävnaden, urinledarna. När excretory urografi tar bilder med ett visst intervall. En bild måste tilldelas "stående", resten - i "liggande" position;
 • i närvaro av indikationer görs fördröjda skott några timmar efter att vävnaderna fyllts med ett kontrastmedel;
 • procedurens normala varaktighet är från 30 till 60 minuter;
 • Efter studien kan patienten göra de vanliga sakerna, äta, dricka vätska.

Biverkningar

I översikts urografi obehag manifesterar obehagliga förnimmelser uppstår under en kort period vid tidpunkten för införandet av radiopaka substanser. Efter några minuter försvinner biverkningarna.

Läkaren är skyldig att varna patienten om eventuella negativa känslor:

 • brinner i venen i första minuten;
 • illamående;
 • en obehaglig eftersmak i munnen;
 • yrsel;
 • en känsla av värme i kroppen.

För att snabbt rensa röntgenkontrastmaterial ska patienten dricka mer mjölk, naturliga fruktjuicer och inte starkt grönt te efter proceduren.

resultat

Efter proceduren analyserar doktorn bilderna, förtydligar och avslöjar:

 • form, storlek, njurarnas läge;
 • tillstånd av parenkymala strukturer;
 • funktionaliteten hos kopp-och-bäcken systemet;
 • kvaliteten på urinpåfyllning
 • utflödeshastigheten av urin;
 • närvaro av konkrement
 • konsekvenser av skador som uppstår i urinvägarna
 • missbildningar av njurarna;
 • svår grad av hydronephrosis.

Läs mer om njurexamen med urografi efter att ha tittat på följande klipp:

Excretory urografi. Intravenös kontrast urografi. Algoritm för att genomföra urografi. CT-urografi. MR urografi. Urografi hos barn

Vad är excretory urography?

Genitourinary system

Intravenös kontrast njurs urologi

Survey urografi

CT-urografi

MR urografi

Retrograd urografi

Hur går det med intravenös excretory urografi?

Indikationer och kontraindikationer för intravenös urografi

Algoritm för urografi

Allergiska reaktioner i urografi

Lätta allergiska reaktioner

 • känsla av värme;
 • en känsla av brist på luft;
 • torr mun
 • illamående och kräkningar
 • huvudvärk och yrsel.

Måttliga allergiska reaktioner

 • upprepade kräkningar;
 • frossa;
 • nässelfeber;
 • Angioödem.

Allvarliga allergiska reaktioner

 • droppe blodtryck
 • takykardi (frekventa hjärtklappningar);
 • konvulsioner;
 • astmatisk status.

Förberedelser för urografi

Snapshots of urography

Beskrivning OK

De har form av ljus (av skugga) remsor med en bredd av 2 till 5 millimeter, som visas fragmentärt. Uretern själv på grund av strukturella egenskaper och närvaron av vissa strukturer (tsistoidov) längs hela sin längd representeras av platser för expansion och förminskning. De förstorade sektionerna är fyllda med kontrast och syns därför lätta på bilden, smala sektioner representeras av mörkare.

Det spelar rollen som en reservoar, och därför ackumuleras en stor mängd kontrast i fördröjda bilder. Inom normen kan blåsans form sträcka sig från rund till päronformad och jämn pyramidal. Organets övre kant ligger på nivån 3 och 4 i den sakrala ryggkotan, medan den undre delen når pubicartikulationen. Konturerna är normalt klara, jämnt och svagt konvexa.

I varje frisk njure finns 4 koppar som öppnar sig i bäckenet. Bäckenet är ett trattformigt hålrum där urin ackumuleras och passerar sedan in i urinledaren. Små koppar (normalt från 6 till 12), som senare bildas stora, är inte alltid synliga på bilden. Denna struktur av njurarna fylls först med kontrastmaterial i bilderna. Även vid uppskjutna ögonblicksbilder (på 30: e minuten) fixerar normalt en tät fyllning av bäckenet.

Survey urografi

Survey urografi indikeras för misstänkt urolithiasis och som primär undersökning av patienter med njurkolik och andra nefrologiska klagomål. Uppnått genom granskning urografi innehåller röntgenbilden området från njurens övre kant till urinröret. Men normalt är bara njurarnas och den fyllda blåsans skuggor synliga på den och urinrörarna detekteras inte. Bilden visar njurarnas och blåsornas position, deras form och storlek, enhetligheten i deras struktur och närvaron av stenar.

Survey urografi indikeras för misstänkt urolithiasis och som primär undersökning av patienter med njurkolik och andra nefrologiska klagomål. Uppnått genom granskning urografi innehåller röntgenbilden området från njurens övre kant till urinröret. Men normalt är bara njurarnas och den fyllda blåsans skuggor synliga på den och urinrörarna detekteras inte. Bilden visar njurarnas och blåsornas position, deras form och storlek, enhetligheten i deras struktur och närvaron av stenar.

Survey urografi är en röntgen urologisk studie som speglar urinets struktur och topografi. Resultatet av urografi registreras på röntgenfilmen och representerar en främre bild på 30x40 cm. Förfarandet är en standard radiografisk undersökning av en patient med urologisk sjukdom. Överblickdiagrammet visar utrymmet från njurens övre kant till de första delarna av urinröret. En korrekt tolkning av resultaten av urografi gör att du kan bestämma den ytterligare undersökningen av den urologiska patienten.

Mer riktade och detaljerad studie av urinvägarna som erhålls genom MRI, ultraljud, CT renal ultraljud blåsan cystogram, cystoskopi, retrograd av antegrad eller utsöndrings urografi, njurbiopsi pyelografi, renal angiografi, renal venografi, uroflow och t. D. Noninvasiveness och Den låga kostnaden för urografi gör det möjligt att använda metoden för att undersöka ett stort antal patienter.

vittnesbörd

Utförandet av Urology Review urografi röntgen föregår någon undersökning av urinvägarna, så att du kan få en uppfattning om storleken, läget och formen på urinorganen. Översikt urografi gör det möjligt att bedöma det allmänna tillståndet för den urinvägarna till andra diagnostiska förfaranden, såväl som detektera närvaron av tumörer, hydronefros, främmande kroppar, rentgenopozitivnyh stenar (fosfater, oxalater) i urinblåsan, urinledaren eller njure. Urografi är indicerat för trauma, smärta i magen och ländryggen område för att utesluta eller bekräfta urologiska patologi.

Kontra

Urografi, liksom andra metoder för röntgendiagnos, utförs inte under graviditeten. Vid en nyligen genomförd röntgenstudie av bukhålan med användning av bariumkontrast, ska urografin skjutas upp i flera dagar tills tarmarna rensas. Survey urografi ger endast allmänna idéer om urinvägarna, vilket inte gör det möjligt att bedöma njursjukdom, funktionsstörningar, exakt lokalisering av stenar etc.

Förberedelser för urografi

2-3 dagar före de planerade studierna är utestängda från dietmat gasning (brunt bröd, vegetabiliska fibrer, baljväxter, mjölk, läsk, etc.) är tilldelade för att ta emot eller polyphepane karbol. Patienten tar den sista måltiden till lunch på kvällen för urografi; Tarmarna rengörs med laxermedel eller enemas. I röntgenrummet före översiktskritiken kontrolleras tarmens tillstånd genom fluoroskopi. Med flatulens utsätts planerad urografi till en annan dag med rekommendationer för beredning av tarmarna.

Urografiproceduren utförs i ett röntgenrum. Patienten placeras på ryggen, bilden utförs med ventrodorsal passage av röntgenstrålar. Under urografi borde du förbli orörlig och hålla andan.

Tolkning av resultat

När behandlingsresultat urografi avslöjade förändringar korrelerar med skelett tillstånd: utvecklingsmässiga abnormiteter och patologiska förändringar i ryggraden (lyumbalizatsiey, sacralisation, skolios, spondylit, spondylos deformans, tuberkulos, tumörmetastas), revben, bäcken, femorala ben.

Normalt motsvarar topografin hos den högra njuren nivån av XII-bröstkörteln - III ländryggkotor; vänsterprojektion av XI bröstkorget - II ryggrad höger XII-ribben ligger vid nivåns övre segment, till vänster korsar den mitt. Med en fylld urinblåsa bestäms dess ellipsoidala skugga. Konturerna av njurarna är jämn, skuggorna är homogena. Om det inte finns några förändringar, är urinrörarna på urogramet inte synliga. Skuggorna i ländryggsmusklerna är i form av stympade pyramider med ett vertex i 12: e bröstkotan i bröstet.

Med tumörer, jätte njurcystor, perirenal hematom, paranephritis konturer för ländryggen muskler kan raderas eller helt frånvarande. I akut pyelonefrit eller paranephritis markerad förbättring av täthet av skuggor och renala definitions konturer. Den huvudsakliga diagnostiska värdet Review urografi är detekteringen av ytterligare skuggor:.. främmande kroppar, stenar, förkalkningar, tumörer, etc. För att differentiera och klargöra lokalisera misstänkta enheter utöver den översyn urografi används radiopak forskningsmetodik.

Kostnad för granskning urografi i Moskva

Kostnaden för diagnosmetoden innehåller vanligtvis en serie bilder och utarbetandet av en åsikt av en radiolog. Priset översyn urografi i Moskva påverkar formen på vårdcentral ägande (offentlig eller privat), ordningen av studien (elektiv eller akut), kvalificerad röntgenläkaren (läkare högre kategori, DMN, WHC). Prissättning tar hänsyn till läkarorganisationens plats, rykte och nivå av prestige. Om det finns indikationer på vissa kliniker, kan proceduren utföras gratis under obligatorisk eller frivillig sjukförsäkring.

Intravenös urografi

Intravenös urografi - Diagnosförfarande för användning röntgen och kontrastmedel för att undersöka urinvägarna, de statliga pyelocaliceal strukturer, utsöndringskapacitet i njurarna. Visuellt bedöma den anatomiska strukturen kan bero på passage av ett speciellt läkemedel på urinvägarna - processen är fixerad i bilderna.

Den diagnostiska tekniken har varit känd sedan 1929, men sedan dess har den inte förlorat sin efterfrågan, trots utvecklingen av medicin och den aktiva introduktionen av högteknologiska ämnen inom hälsovårdsområdet. Av de olika typerna av urografi är den intravenösa infusionstypen erkänd som en av de säkraste och mest exakta.

Indikationer och kontraindikationer

Intravenös urografi används för att bestämma ett stort antal patologier i organens urinvägar.

Metoden har följande möjligheter:

 1. Gör det möjligt att bedöma hur organ fungerar med upptäckta patologier (tuberkulos, pyelonefrit, trauma). Effekten är möjlig med viss ackumulering av kontrastmedium.
 2. Kan visualisera brännvinklar, främmande kroppar av stenar i vävnader.
 3. Det gör det möjligt att få en fullständig bild av de morfologiska processer i kroppen förändras som ett resultat av att utveckla sjukdomen.

Metoden för diagnos är särskilt populär hos barn på grund av enkel utövande. Till skillnad från uppåtgående urografi, vilka barn genomgår anestesi, kräver metoden inte användning av allvarliga läkemedel för anestesi.

Med hjälp av studien kan du identifiera sådana sjukdomar:

 • hydronephrosis av njurarna;
 • traumatiska skador av njurvävnader;
 • maligna eller godartade formationer;
 • bildning av stenar;
 • främmande kroppar, divertikula i blåsans hålrum;
 • störning av funktionen att tömma blåsan;
 • abnormaliteter av njureutveckling;
 • njur tuberkulos.

Indikationer för intravenös urografi:

 1. kränkningar av njurarnas utsöndringsarbete;
 2. anomalier vid utveckling av en eller två njurar;
 3. urolitiasis;
 4. kronisk organs patologi;
 5. misstanke om maligna eller godartade tumörformationer;
 6. förändring i blåsans funktionalitet;
 7. inflammation.

Kontraindikationer bestäms utifrån bestrålningsprocessen och den eventuella individuella intoleransen hos kontrastmedicin och saltlösning. De inkluderar:

 • individuell intolerans mot jod;
 • graviditet;
 • överskott av jod i patientens kropp;
 • feber;
 • hypertyreoidism;
 • dekompenserade patologier i lungorna, organ i hjärt-kärlsystemet, lever;
 • kollapsa, chock;
 • strålningssjuka;
 • allvarlig njurspatologi associerad med nedsatt excretionsfunktion.

Vid tillsättningen av intravenös urografi hos patienter med diabetes, behöver läkaren veta om att ta läkemedlet: läkemedlet Glucophage, som inkluderade metformin där, ansluter med jodhaltiga kontrastmediet framkallar en plötslig ökning av mjölksyranivån i blodet som orsakar acidos.

Även med diagnostiserad diabetes är det nödvändigt att kontrollera fördelningen av kontrast och påskynda borttagningen från kroppen.

Framställning av patienten

Tekniken kräver viss förberedelse, som bör startas 3 dagar före den utnämnda urografin. Om överensstämmelse med de rekommendationer som det beror inte bara på informationsinnehållet i förfarandet, men också säkerheten för patienten, så genomförandet av reglerna - är nödvändigt.

Förberedelse för intravenös urografi:

 1. Anamnes.
 2. Rengöring av tarmarna från avföringar, gaser (tvätt, enema). Förfarandet ska göras två gånger - på kvällen, på kvällens avläsning och 3 timmar före den angivna tiden.
 3. I 3 dagar behöver du byta till dietmat, vilket förhindrar överdriven gasbildning. Det är nödvändigt att utesluta bakning, konfekt, kolsyrade drycker, färska grönsaker och frukter, mejeriprodukter, baljväxter.
 4. Dagen innan analysen begränsar mängden flytande berusad - detta kommer att öka koncentrationen av urinsediment.
 5. 12 timmar före proceduren, ta aktivt kol, vilket minskar sannolikheten för ackumulering av gaser i tarmarna.
 6. På dagen för urografi, låt oss ta ett litet mellanmål, som utesluter för högt kalori mat och rätter som ökar gasproduktionen.
 7. Om patienten är orolig, är rädd för manipulering, är han ordinerad sedativa i en individuell dosering.

Förberedelse är nödvändig för att erhålla data med hög precision och minimera risken för komplikationer vid administrering av kontrastvätska. Åtgärder före urografi syftar till att förbereda patienten och är komplexa inte bara på grund av mångtrinnets natur, men också på grund av individens individuella egenskaper.

Nuancer som behöver åtgärdas:

 1. Liggande patienter sväljer en stor mängd luft, så de rekommenderas att sitta oftare i upprätt läge före förfarandet.
 2. Ungdomar är viktiga dieter vid beredningsskedet.
 3. Äldre människor, patienter med tarmatonymer kräver rengöringskläder för kvalitativt genomförd diagnostik.

Användningen av jodbaserade läkemedel stör leverns förmåga att neutralisera gaser - detta måste beaktas i efterprövningsperioden. Efter diagnosproceduren rekommenderas en generös dryck som kommer att påskynda avlägsnandet av kontrast från patientens kropp.

Kärnan i metoden och egenskaperna hos de använda drogerna

Ett kontrastmedel som administreras till en patient, reflekteras väl på urograms gjorda, och för att utvärdera funktionen hos var och en av njurar, urinledare, utsöndringskanalen, urinblåsan, urinröret. Det är viktigt att registrera förändringar som återvinning material njurar och passerar genom kroppen målade en kontrasterande flytande ämne (att lära sig om avvikelsen genom att jämföra data med etablerade standarder).

Valet av drogen måste åtgärdas på ett ansvarsfullt sätt, eftersom det inte bara beror på metodens informativitet utan också på patientens säkerhet.

Det valda läkemedlet bör inte

 • vara giftig
 • ackumuleras i kroppens vävnader;
 • delta i den allmänna utbytesprocessen.

I modern medicin använder de sådana färdiga preparat: Urografine, Visipak, Cardiotrast, Triombrast. Förutom rätt medicin är det viktigt att säkerställa att det snabbt tas bort från kroppen - efter intravenös urografi rekommenderas en generös dryck.

Hur är diagnosen?

Före införandet av preparatet innehållande jod är det nödvändigt att säkerställa individuell tolerans, frånvaro av allergi hos patienten till läkemedlets komponenter. På kvällens kväll måste du göra ett allergiskt test (kutant), eller gå in subkutant till 3 ml av läkemedlet.

Förfarandet utförs i den bakre positionen. Patienten som ligger i soffan ges upp till 30 ml kontrastmedium intravenöst. Det är viktigt att administrera botemedlet långsamt, i 2-3 minuter och vid denna tidpunkt för att observera patientens välbefinnande. Särskild uppmärksamhet krävs av patienter med kardiologiska, vaskulära patologier, aterosklerotiska förändringar och personer i den äldre åldersgruppen.

Läkemedlet administreras långsamt för att förhindra anafylaktisk chock. De första bilderna ska tas 5-6 minuter efter att det jodhaltiga läkemedlet har gått in i blodet. Följande bilder fixar organets tillstånd den 10: e, 20: e, 45: e och en timme.

För noggrannhet och informativitet hos metoden registreras data både liggande och stående. Byte av patientens kropp under studien kommer att bidra till att identifiera sådana brott som njursänkande.

Antalet bilder och frekvensen för fixeringsändringar beror på den förinställda diagnosen. Om det finns misstanke om patologi är urinröret en spännande kanal, data måste registreras under urineringsprocessen.

Biverkningar

Olika reaktioner efter det överförda förfarandet är sällsynta, men de är bättre att lära sig före undersökningen.

Biverkningar efter urografi:

 • hypotoni;
 • värme under kontrastperioden;
 • störning av andningsförloppet;
 • Smaken av järn i munnen;
 • hudutslag;
 • svullnad av läpparna;
 • njurinsufficiens.

För att minimera risken för biverkningar, rekommenderar experter att dricka mer flytande efter proceduren - så att läkemedlet återvinns snabbt från kroppen.

Fördelar och nackdelar med metoden

Excretory urografi är populär i diagnosen av olika patologier av organens urinvägar. I jämförelse med retrograd metod för administrering har intravenös sådana fördelar:

 • kräver inte cystoskopi under beredningsfasen
 • Du kan få noggrann information om det morfologiska och funktionella tillståndet hos njurarna, urinblåsan;
 • Diagnos är praktiskt taget smärtfri (inget obehag, förutom punktering för införande av kontrastläkemedel);
 • ger möjlighet att undersöka patienter med allvarliga skador
 • kräver ingen anestesi.
 1. minskad volym av urinvägarna;
 2. omöjlighet att identifiera patologiska störningar i ett tidigt skede av deras utveckling;
 3. Bilden av urinrörarna representeras av patchar och inte som helhet;
 4. Det finns otillräcklig kontrast i urogrammen (inklusive som ett resultat av brott mot reglerna för träning).
 5. icke-samtidig och ojämn fyllning av koppar.

Intravenös urografi har många fördelar gentemot innovativ teknik och används därför fortfarande så aktivt för att bestämma patologier hos patienter i olika åldersgrupper.

En tillgänglig och informativ diagnostisk metod används universellt och har få kontraindikationer. Användningen av urografi gör det möjligt att differentiera patologier med liknande symtom och starta behandlingen så snart som möjligt.

Metoden är tillgänglig överallt och kräver inte stora materialkostnader, men samtidigt kan du få mindre data än dyra studier - CT, MR. Intravenös urografi är en av de viktigaste metoderna för att diagnostisera patologier i njurarna och urinvägarna.

urografi

Urografi utförs för att studera njurens tillstånd: patienten ges kontrasten och röntgenstrålar tas. Av denna anledning kallas en liknande metod för att studera njurens tillstånd kontrasturografi. Metoden bygger på förmågan att fördröja ingångskontraströntgen: först färgen ackumuleras i njurarna, efter att han släppt urin- och det ger möjlighet att bedöma deras tillstånd.

Tilldela urografi patienter som misstänks ha njursten, urinvägsinfektion, förekomsten av blod i urinen, vilket kan signalera akut inflammation eller cancer i urinvägs lesioner.

Det finns en undersökning, intravenös urskiljande urografi.

Survey urografi

Så kallade Röntgenundersökning av njurar, som en tumör diagnostiseras, parasitsjukdomar, främmande kroppar och njursten, och ofta är den första undersökningen som vid administrering till en patient som misstänks det patologiska tillstånd av njurfunktionen.

Survey urografi gör det möjligt att studera njurernas tillstånd, från början av de övre polerna och upp till början av urinröret.

Tilldela en översikt urografi i de fall då det är nödvändigt att ytterligare undersöka ben i skelettet, njure skugga, form och placering, för att bedöma allmäntillstånd och funktionaliteten hos andra urinorganen: urinblåsa, urinledare.

Excretory urografi

Tekniken är baserad på njurarnas excretionsfunktion och de flesta av bilderna tas i taget när njurarna har börjat markera kontrasten.

Utsöndrings urografi gör det möjligt att uppskatta intensiteten och tiden för att fylla bäckenet, urinblåsa vätska, form, storlek, enhetlighet, och arrangemanget av stenar hittats tumörer (cystor, tumörer), de strukturella särdrag hos blåsan och andra urinorgan.

Intravenös urografi

Denna metod för kontrast urografi är att patienten med en tom blåsa injicerad kontrast och ta bilder tills njurarna absorbera det från blodet och ackumuleras: under de första två minuterna, efter 4-5 minuter. och efter en annan 7 min. efter introduktionen av kontrast.

Erhållen efter intravenös urografi visar röntgenbilder njurarna, bäcken och urinblåsorna, blåsan, prostatakörteln. Med intravenös urografi kan detektera tumörer, cystor, stenar, njure expansions kaviteter (hydrouretär, hydronefros), patologisk skrynkling och stretching, hyperplasi vävnader i det urogenitala området.

Förberedelser för njureurografi

Vanligtvis före urografi njure patient ordineras att donera blod för att studera dess biokemiska sammansättning - så eliminera njursvikt, där undersökningen inte kan genomföras.

Två dagar före urografin rekommenderas patienten att utesluta från sina dietprodukter som orsakar överdriven gasproduktion.

Tre timmar innan proceduren är tillåten. Om läkaren finner det nödvändigt kan du ta avtagande dagen innan.

Patienten måste informera läkaren om de mediciner som han tar, om förekomsten av en allergi mot jodpreparat innan ni utför njureurografi.

Omedelbart före undersökningen är det nödvändigt att ta bort föremål som innehåller metall: smycken, glasögon, proteser etc.

Förfarandet är smärtfritt, varar inte mer än en och en halv och en halv. Patienten kan ligga i ett liggande läge eller ståposition.

Kontrasterande urografi är kontraindicerad för gravida och ammande kvinnor.

Biverkningar av kontrast urografi

Det finns biverkningar efter proceduren sällan, men sådan återkoppling av patienten registreras:

 • Efter introduktionen av kontrast känns värme, efter bestrålning, smaken av järn i munnen;
 • reaktion på kontrast manifesteras i form av ett övergående mildt utslag, svullnad av läpparna. I vissa fall var patienten ordinerad antihistaminer.
 • minskat tryck, det fanns problem med andning;
 • plötsligt visade ett njursvikt.

Fanns ett fel i texten? Markera den och tryck Ctrl + Enter.

I Storbritannien finns en lag enligt vilken en kirurg kan vägra att göra en operation till en patient om han röker eller är överviktig. En person måste ge upp dåliga vanor, och då kanske han inte behöver operation.

De flesta kvinnor kan njuta av att överväga sin vackra kropp i spegeln än från kön. Så, kvinnor, strävar efter harmoni.

Det brukade vara det som gnidar kroppen med syre. Men denna åsikt åsidosattes. Forskare har visat att gungning, en person kyler hjärnan och förbättrar sin prestanda.

Enligt WHO-studier ökar en daglig halvtimalsamtal på en mobiltelefon sannolikheten för att utveckla en hjärntumör med 40%.

Om du ler bara två gånger om dagen - kan du sänka blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Även om hjärtat av en person inte slår, kan han fortfarande leva länge, vilket vi påvisade av den norska fiskaren Jan Revsdal. Hans "motor" stannade i 4 timmar efter att fiskaren försvann och somnade i snön.

Om din lever slutat fungera skulle döden ha kommit inom 24 timmar.

Under drift spenderar vår hjärna en mängd energi som motsvarar en 10-watt glödlampa. Så bilden av en glödlampa över huvudet vid en intressant tanke är inte så långt från sanningen.

Levern är det tyngsta organet i vår kropp. Den genomsnittliga vikten är 1,5 kg.

Hos 5% av patienterna orsakar antidepressiva Clomipramine orgasm.

I ett försök att ta ut patienten går läkare ofta för långt. Så, till exempel, en viss Charles Jensen under perioden 1954-1994 gg. överlevde mer än 900 operationer för att ta bort neoplasmer.

Den första vibratorn uppfanns på 1800-talet. Han arbetade på en ångmotor och var avsedd att behandla kvinnlig hysteri.

74-årige bosatt i Australien, James Harrison, blev en blodgivare cirka 1000 gånger. Han har en sällsynt blodgrupp, vars antikroppar hjälper till att överleva nyfödda med svår anemi. Således räddade australien omkring två miljoner barn.

Under nysen slutar vår kropp helt och hållet att fungera. Även hjärtat stannar.

Många droger salufördes ursprungligen som läkemedel. Heroin, till exempel, introducerades ursprungligen på marknaden som ett botemedel mot ett barns hosta. Och kokain rekommenderades av läkare som ett bedövningsmedel och som ett medel för att öka uthålligheten.

Många känner till situationen när barnet inte kommer ut ur förkylning. Om det i det första året för att besöka dagis är det en normal reaktion av kroppen, så uppstår den i.