Huvud
Behandling

Metoder för undersökning av prostata

Genito-urinorganens tillstånd bör kontrolleras av en man regelbundet, och med början av en viss period i sitt liv, bör frekvensen av sådana kontroller öka. Så, rätt tid och korrekt undersökning av prostata körteln kommer att möjliggöra att identifiera aktuella problem som ännu inte har orsakat allvarliga förändringar i en mans kropp och inte ledde till sjukdomar.

Innehållet i artikeln

Självutredning av prostata: palpation av prostata

Strängt taget kan denna undersökning av prostata inte kallas en kvalitativ diagnos, eftersom en man inte har tillräckliga färdigheter för att utföra det. Det enda som en patient kan göra hemma är en digital rektal undersökning, palpation av prostatakörteln. Denna procedur kallas också palpation av prostata.

Så, 10-12 timmar innan det tar en man att dricka ett laxermedel, eller några timmar före förfarandet för att göra en avundsjukdom. Omedelbart före palpation måste du ta ett bad med desinfektionsmedel, oftast - örter. Ett sådant bad kommer inte bara att slappna av sphinctens muskler utan också förhindra infektion under en efterföljande undersökning.

Göra palpation krävs med fylld blåsan. För att göra detta, ungefär en halvtimme före förfarandet, måste du dricka minst en liter vätska och inte urinera tills den är helt över. Den fyllda blåsan sätter prostatakörteln närmare tarmarnas väggar, och sondera är mycket enklare, mer exakt och snabbare.

Palpation av prostatakörteln sker i medicinska handskar. För att underlätta införandet av ett speciellt smörjmedel. Fingeret placeras i anuset på ett avstånd av ca 4-5-6 cm från sphinctrummet. Det är här att du kan hitta ett hårt tuberkel med en ojämn yta. Detta är prostatakörteln.

Vilka tecken kommer att indikera eventuella problem i denna kropp:

 • palpabel prostata storlek - mer valnöt;
 • ojämn form - en av kroppens aktier är förstorad i förhållande till den andra;
 • smärta som uppträder hos en man med palpation.

Om någon av dessa tecken finns, är det nödvändigt att kontakta urologen för en mer detaljerad undersökning.

Funktioner av medicinsk undersökning

Hur korrekt kontrolleras en prostatit och förekomsten av andra problem i denna kropp? Modern urologi erbjuder många sätt att studera tillståndet i prostatakörteln. En lista över de undersökningar som en läkare kan ta, ganska stor:

 • rektal palpation;
 • blod- och urintest;
 • cytologisk undersökning av prostatajuice;
 • hårdvara undersökning av prostata.

Palpation av prostatakörteln i kliniken sker på samma sätt som i hemmet. Skillnaden är bara i patientens och doktorns professionalism. Specialisten kan notera inte bara organets form och storlek, utan även densitet, spänning och asymmetri.

Blodprov

Förutom ett allmänt blodprov, uppmanas patienten att ta en analys för PSA. Denna analys kan upptäcka cancer även i det tidigaste skedet. Om patientens ålder är 40 år rekommenderas att donera blod till PSA varje år och om det finns släktingar med könsorganen, ännu oftare var sjätte månad.

urinprov

Genom avvikelser i den allmänna analysen av urin kan urologen avgöra om det finns en inflammatorisk process i patientens kropp. Närvaron av protein kommer att indikera ett dåligt tillstånd hos lobes och blåsan, vilket innebär att det också finns problem med hur patientens närliggande organ fungerar.

Slutligen, med en tydlig misstanke om prostatit, måste en man skicka ett urintest till en bakteriekultur. Detta är nödvändigt för att identifiera typen av patogen, dess resistens gentemot gruppen och typen av antibakteriella läkemedel, vilket gör det möjligt att komponera en kompetent behandlingsregim.

Cytologisk undersökning av prostatsekretionen

För att ta en prostatsekretion ges en man en massage av detta organ. Det är gjort rektalt, av händerna på en läkare som stimulerar prostatakörteln tills det får några droppar material från urinröret för undersökning.

Denna analys, parallell med den föregående, kommer att indikera närvaron av en inflammatorisk process i prostata, liksom typen av patogener.

Hårdvara undersökning av prostata

Denna diagnos är den mest talrika i sina typer. Detta inkluderar:

 • ultraljudsundersökning (TRUS);
 • uroflometriya;
 • datortomografi av orgel
 • biopsi.

I överväldigande majoriteten av fallet är patienten ultraljud vid primära mottagningar, och de återstående hårdmetoderna används som ytterligare metoder för misstänkt cancer. Detta beror på utbredningen av hårdvarutrustning. Du kan göra TRUS idag i någon distriktsklinik, för att inte tala om specialkliniker. Dessutom finns det många specialister som kan genomföra ultraljudsforskning. Slutligen är kostnaden för sådan forskning en av de lägsta. Så skiljer kostnaden för ultraljud och CT hos organet 5-6 gånger.

Studien av prostatakörteln genom biopsimetoden ligger längst ner i listan. Det utförs när tidigare metoder för undersökning indikerar maligna former i prostatakörteln.

TRUS

Undersökningen är rektal. I patientens anus sätts spetsen på enheten på vilken det finns en miniatyrprob. Han läser ljudvågornas karaktär och sänder dem till en specialists skärm. Det är känt att friska och cancerceller avspeglar de vågor som induceras på dem, vilket gör det möjligt att indirekt döma närvaron av ett problem i orgeln.

Om läkaren inte hittar något fel under TRUS, är det möjligt att kontrollera patienten vidare, det är ingen mening, och om det inte finns några obehagliga symptom, kan mannen säkert gå hem. En annan diagnos av prostatakörteln till en sådan patient kommer att vara användbar om sex månader till ett år.

Uroflometriya

Patienten erbjuds att urinera i en speciell tank - uroflo meter. Denna enhet själv beräknar hastigheten av urinflödet från urinröret hos en man, tiden för att nå maximal hastighet, volymen urin och också den tid som patienten behöver starta processen.

På så sätt kan prostatit, cystit, pyelonefrit och andra inflammatoriska sjukdomar i genito-urinorganen diagnostiseras.

Beräknad tomografi av prostata

Hur man kontrollerar prostata för förändringar i storlek och form? Datortomografi tillåter dig att se en tredimensionell bild av könsorganet. Läkaren utvärderar konturerna av den resulterande bilden och drar de lämpliga slutsatserna. Till exempel, med en ökning av prostata, kan man tala om inflammation som förekommer i denna lobe eller om närvaron av neoplasmer, stenar eller cyster i denna lobe.

Särskilt användbar är undersökningen av prostata före strålbehandling, eftersom exponeringen av strålningsanordningen bättre utförs punktvis direkt i metastaser, medan det om möjligt exkluderar bestrålning av närliggande friska celler.

Prostata biopsi

Det låter dig kontrollera prostata, eller mer exakt - cellinnehållet i vävnaderna i detta organ. En prostata biopsi är ett staket av material från prostatakörteln. Förfarandet är under anestesi (lokal eller allmän). Den resulterande vävnaden undersöks för närvaron av patogener och cancerceller. Här undersöks immunförsvaret hos vävnadsceller.

Ofta utförs en prostata biopsi i syfte att övervaka och kontrollera under behandling av prostatacancer.

Prostataundersökning för diagnos av prostatit eller cancer.

Symtom på prostata sjukdomar är ofta ospecifik. Därför ska läkaren, innan diagnosen görs, genomföra en uttömmande undersökning av patienten. Vid behov kan ytterligare studier genomföras.

En av de svårigheter som en läkare står inför när man diagnostiserar en patient med prostata sjukdom är att många sjukdomar som skiljer sig i svårighetsgrad och kräver olika behandlingar har samma symptom. Därför är det nödvändigt att varje man upplever svårigheter eller smärta med urinering, smärta i ljumsken eller ländryggen och frekvent uppmaning att urinera på natten utan dröjsmål rådfråga läkaren. Om symptom på prostata sjukdom - läs här.

Läkaren kommer förmodligen rekommendera att utföra ett eller flera tester såsom digital rektal undersökning (BMD) test för bakteriuri (bakterier i urinen) och andra studier av urin för prostatatest - specifikt antigen (PSA) och biopsi (studiet av ett litet prov av vävnad ).

Finger rektal undersökning.

Även om många patienter med digital rektaltest (ABM) verkar förödmjukande, är detta det enklaste och snabbaste sättet att upptäcka eventuella abnormiteter i prostata. Läkaren går in i ett handskent och smärtat finger i ändtarmen och palpar prostata för utvidgning eller närvaro av noderna.

Prostatakörteln kan undersökas genom palpation genom ändtarmen (digital rektal undersökning). Fingeret kan endast kännas den bakre delen av körteln, där kanalen utvecklas. I detta fall känns hårdheten och grovheten hos kärnans yta.

Till exempel, om symptom på inflammation och järn är närvarande, är det mycket smärtsamt, den mest sannolika diagnosen är akut prostatit, om prostata är mindre känsligt men ständigt förstoras, diagnostiseras kronisk icke-specifik prostatit.

Täta ojämna knutpunkter indikerar prostatacancer. Smärta vid palpation är ett tecken på prostatit.

I båda fallen kommer analysen sannolikt att visa bakteriuri.

Tänk på att en ökning av prostatakörteln inte i sig är ett tillförlitligt tecken för att diagnostisera cancer.

Fingerrektalundersökning är en obligatorisk uppsättning metoder för screening av prostatacancer runt om i världen. Vissa onkologer rekommenderar att varje år över 40 år utförs en rektal undersökning av prostata.

Ytterligare studier av prostata.

Om en digital rektalundersökning visade en ökning i prostata, men orsakerna till detta är oklara, kan ytterligare åtgärder vidtas för att fastställa typen och arten av möjlig urinretention, till exempel följande ytterligare studier.

■ Utvärdering av styrkan hos urinströmmen vid urinering.

■ Intravenös urografi. I denna studie sätts en radiopaque substans in i patientens venå, vilket gör det möjligt att få röntgenbilder av urinvägarna.

■ Cystoskopisk undersökning med ett fiberoptiskt cystoskop som sätts in i urinblåsan genom urinröret.

Möjliga undersökningsmetoder inkluderar också:

■ blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA) och njurfunktion

Såning och mikroskopi av urin;

■ intravenös urografi - röntgenundersökning av urinvägarna

■ urodynamiska studier för att bedöma egenskaperna hos urinering;

■ undersökning av blåsan

■ Transrectal ultraljud - med en liten sensor infogad i ändtarmen, överförs bilden till skärmen, vilket gör att du kan bestämma prostata storlek. Samtidigt kan du ta ett vävnadsprov för mikroskopisk undersökning (biopsi). För BPH kan denna teknik avslöja inte tidigare misstänkt prostatacancer.

■ Radioisotop undersökning av ben - kan avslöja sekundära foci av cancerceller i benen innan de syns på roentgenogrammet;

■ Bröströntgen - för att utesluta sekundära tumörer i lungorna

■ Magnetisk resonansavbildning (MRT) och CT.

Den förstorade prostatakörteln är tydligt synlig på detta urogram. Bilden togs med radiopaque material, vilket tydligt visualiseras på roentgenogrammet.

Den förstorade prostata gör det svårt att urinera, vilket leder till ett antal symtom och tecken. Till exempel kan du mäta den maximala volymflödet av urin från blåsan och mängden urin i urinblåsan efter tömning kan bedömas med hjälp av en extern ultraljudsstudie i bukhålan.

Svårigheten av urinflöde genom blåsan kan leda till njursjukdom. I detta fall förstoras njurskyddet och urinledarna, vilket bestäms genom ultraljudsundersökning.

Prostatakörteln är väl visualiserad av ultraljud med en sensor som styrs genom ändtarmen direkt till den bakre delen av körteln. Resultaten av transrektal ultraljud utgör grunden för utnämningen av en biopsi. Ibland genom denna forskning är det möjligt att se patologiskt förändrade icke-pinnbara zoner i prostata. Samtidigt är transrectal ultraljud inte pålitlig om ingen biopsi utförs samtidigt med den.

Undersökning för prostatacancer

Prostatacancer är en vanlig sjukdom bland äldre män. En tumör i ett sen stadium behandlas inte, så tidig diagnos är extremt viktig. Den mest tillförlitliga metoden att bekräfta diagnosen är biopsi.

Om det finns en misstanke om att utvidgningen av prostata på grund av cancer, analysen av blodet, känd som ett test för prostata - specifikt antigen (PSA).

PSA finns i blodet hos alla män (4 till 10 ng / ml), men i fallet med prostatacancer ökar sin nivå - desto mer desto mer. Detta hjälper till att diagnostisera prostatacancer i de tidiga stadierna.

För ett test för en förhöjd PSA-nivå tar en läkare ett prov av venöst blod. Blod skickas till laboratoriet för analys.

Ett PSA-test är dock inte tillräckligt för att fastställa en definitiv diagnos, och mer forskning krävs ofta. Denna analys avslöjar endast 70% av fallen av prostatacancer. Dessutom observeras en ökning av nivån av PSA med godartad prostatahypertrofi.

Tillfällig ökning kan observeras efter palpation av prostata, därför bör eventuella rektala undersökningar endast utföras efter provtagning av blod för PSA.

Med vissa reservationer kan man säga att PSA fungerar som en indikator på förekomsten av prostatapatologi.

Med en ökning av PSA och tvivelaktiga resultat av digital rektal undersökning utförs en biopsi. Ibland upptäcks prostatacancer genom analys av benmärgsvävnad, som utförs med anemi eller med strålning av ben.

Cancer kan utvecklas till ett stadium där radikal behandling av sjukdomen blir omöjlig. Metastaser av prostatacancer sprider sig vanligen till ryggraden, benen på skallen och bäckenet.

Sådana bentumörer detekteras genom införandet av en speciell radioaktiv isotop och efterföljande avsökning av benen. Ackumulering av den radioaktiva isotopen ses vanligen på de benformande regionerna, vilket förklaras av deras närhet till cancerceller.

Laboratoriediagnos av prostatacancer

Om du misstänker en prostatacancer, är den mest korrekta metoden för att bekräfta diagnosen att ta ett biopsimaterial följt av en histologisk undersökning.

Korrekt diagnos av prostatacancer kan endast göras av histologisk undersökning av vävnad, misstänksam. En bit vävnad för undersökning kan erhållas genom transuretral resektion - kirurgi utförs för att lindra tilltäppt flöde av urin från blåsan, eller genom biopsi genom rektum. Förfarandet utförs med användning av en nål styrd genom palpation eller med hjälp av en speciell biopsipistol, varvid ultraljud används för siktar. Nålen kan även införas genom perineum (området mellan pungen och anus), men denna procedur görs under narkos.

bärande biopsi

Vid en biopsi tas minst sex prov av en vävnad: på tre från varje lateral delning, och även några prover från den centrala zonen av en prostata. Proceduren för biopsi är obehaglig, smärtsam, orsakar blodets utseende i urinen och i ändtarmen, och ibland utvecklingen av infektion.

Patomorfologer utvärderar cancer på Gleason-skalan, vilket möjliggör den mest tillförlitliga bestämningen av prognosen för sjukdomen.

Celler undersöktes på basis av speglar den potentiella tumörtillväxt (t ex nukleär storlek, celldelning, och graden av avvikelse från normen av funktionen), och utvärderades på en skala från 1 till 5 punkter i områdena med minsta och de största förändringarna. Dessa indikatorer sattes för att ge en övergripande bedömning av 2 till 10 poäng. 2-4 motsvarar mycket differentierade och långsamt växande tumörer, 8-10 poäng - dåligt differentierade och invasiva tumörer.

Ett biopsimaterial som tas från båda delarna av prostatakörteln undersöks. Studien av vävnader gör det möjligt att bestämma intensiteten av tillväxten av en cancerous tumör.

Prostatacancer (A) observeras ofta tillsammans med godartad prostatisk hypertrofi (B), vid vilken en utvidgning av körteln uppträder, men den är inte cancerös.

Bild av tumörmetastaser i benet under ett mikroskop. Prostatacancerceller (A) metastaseras ofta i ben (B) och förstör det. Eller, vad som händer oftare stimulerar de överdriven spridning av benvävnad.

På detta histologiska prov kan celler av olika storlek och form ses. Några av dem är i delningsprocessen, vilket är ett typiskt tecken på cancer i ett sena skede.

Mätning av PSA-nivå

Akut prostatit (inflammation) och kirurgi utförs på järn (uretral katetrisering, biopsi eller annan drift) kan också åtföljas av en ökning av PSA-nivåerna.

Ca 25% av män med benign prostatahypertrofi (BPH) (med en negativ biopsi cancer) har förhöjda PSA-nivå, som sällan överstiger 10 g / I.

Men hos män äldre än 50 år med en PSA-nivå på 4 till 10 μg / l finns 25% risk för cancer. med PSA-värden större än 10-60% sannolikhet.

Bestämningen av PSA-nivå kan användas för tidig diagnos av prostatacancer, även om denna analys hos män utan symptom utförs endast som en del av programmet för tidig upptäckt av cancer. Om sådana program finns kan cancer identifieras och behandlas på ett tidigt stadium. När en cancer diagnostiserats kan PSA-mätningen användas för att bedöma lämpligheten av radikal behandling.

Att mäta PSA-nivåer i blodet efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer kan vara till hjälp vid val av en behandlingsmetod.

Behandling av prostata sjukdomar

Det bästa sättet att behandla prostatacancer i ett tidigt skede har ännu inte fastställts. Prostatacancer kännetecknas av långsam tillväxt, för att utvärdera effektiviteten av behandlingen krävs uppföljning i minst 10 år. Radikal strålbehandling eller avlägsnande av prostatakörteln är begränsad hos patienter över 70 år. Kräftan i ett sena stadium är inte botemedel, så behandling syftar till att lindra symtomen, snarare än att eliminera tumören i sig.

Cirka 80% av tumörerna i deras utveckling beror på nivån av testosteron. Att minska eller stoppa frisättningen av detta hormon leder nästan alltid till en förbättring av sjukdomsförloppet, men i nästan alla patienter återkommer sjukdomen.

Den genomsnittliga livslängden hos patienter med begränsad cancer utan metastaser är cirka 6 år efter diagnos, för patienter med benmetastaser - cirka 2 år.

Behandling av prostatit.

Vid behandling av akut prostatit är antibiotika ofta effektiva. Kronisk prostatit tar ibland lång tid och är svår att behandla. Metoder för behandling av godartad prostatisk hypertrofi innefattar:

■ läkemedelsbehandling - läkemedelsbehandling för att minska prostatastorleken blir i vissa fall ett alternativ till kirurgiska;

■ Transuretral resektion av prostata (TURP) endoskop utföres i stigande riktning längs urinröret, exciserande överskott av prostata vävnad; Biverkningar kan emellertid inträffa och efter några år behövs en andra operation. Radiofrekvensablation (RFA) hos körteln åtföljs av färre biverkningar än TURP;

■ införandet av en liten stent (rör) för att säkerställa urinrörets patency

■ Ablation (excision) av vävnad med hjälp av mikrovågor eller en laser.

Behandling av prostatacancer.

Valet av en metod för behandling av prostatacancer beror på förekomsten av malign process. Följande metoder används:

■ radikal prostatektomi (avlägsnande av prostata, seminala vesiklar och vasdeferenser); Radikal prostatektomi är det kirurgiska avlägsnandet av hela prostatakörteln. Operationen är tillrådlig i fall där cancer inte sprid sig utöver körteln.

■ Strålbehandling - genom yttre bestrålning eller implantation av ett radioaktivt implantat (brachyterapi).

Behandling av metastasala skador.

Om cancer har spridit sig (metastaserat) bortom prostata, kan sjukdomsprogressionen ofta försämras genom att blockera den tillväxtstimulering som rapporteras till cancerceller av manliga hormoner. Detta kan uppnås på olika sätt:

■ kirurgisk avlägsnande av båda testiklarna (bilateral orkidektomi);

■ Injektioner av långverkande läkemedel som hämmar testosterons produktion av testiklarna.

■ antiandrogenbehandling - sådana läkemedel som cyproteron, flutamid och bicalutamid, blockreceptorer för manliga hormoner.

De nyaste drogerna, som ger ett stort hopp om att försämra prostatacancerprogressionen senare, är under utveckling.

Prognos för behandling

Drogbehandling av godartad prostatahypertrofi är ofta ganska effektiv, men många män behöver fortfarande transuretral resektion av prostata.

Denna operation är en metod för att avlägsna prostatavävnad utan externa snitt. BPH avlägsnas med ett specialverktyg (resektoskop), som urolog inträder in i urinblåsan genom urinröret hos patienten. Efter inspektion av urinröret, urinblåsan och det aktuella området av intresse, där belägna BPH (gränsen urinröret och urinblåsan), verka under kontroll av avlägsnande av prostata adenom. Borttagning utförs med hjälp av ett speciellt verktyg, som kallas en slinga.

Avlägsnande adenom resektoskop slinga kan jämföras med arbetet i grävmaskinen, när en tidsenhet kan avlägsnas en viss mängd vävnads adenom. Helst överskottet vävnad tas bort så länge det inte finns någon synlig vävnad själv prostata (om du tar en tjock-orange, orange segment - en prostata adenom och hud - är direkt prostata).

Efter operationen observeras ofta retakrad ejakulation (kasta sperma i blåsan), och ibland utvecklas impotens.

Prostatacancer kan botas med prostatektomi eller strålbehandling, men det finns en hög risk för impotens och urininkontinens.

Undersökning av prostata i urologen: vittnesbörd och förberedelse för antagning

Statistiken över sjukdomar i prostatakörteln blir sämre varje år. Enligt urologer växer antalet män som lider av prostatit, adenom och maligna neoplasmer stadigt.

Därför är undersökningen av prostata i en urolog obligatorisk för varje medlem av det starkare könet som är äldre än 40-45 år, eller till och med tidigare, om det finns indikationer på samråd med en läkare.

Undersökning av prostatakörteln hos en specialiserad specialist är nödvändig för tidig diagnos av inflammatorisk process, godartad hyperplasi och malign malignitet hos kroppscellerna. Behandling i det inledande skedet är sparsam, kräver relativt låga doser av mediciner och möjliggör fullständigt återställande av prostatakörteln. Mannen behåller sexuell aktivitet, libido och förmåga att bli gravid (naturligtvis med korrigering för åldersfaktorn).

Undersökning av prostata hos en urolog bör genomföras minst en gång per år efter att ha fyllt 45 år.

Det är dock inte nödvändigt att vänta till nästa möte med en specialist om det finns ett antal symptom som indikerar en eventuell prostatakörtelprov.

Dessa är:

 • obehag i perineala området, oberoende av intensitet, i andra ord måste registreringen lysa mindre smärtimpulser, och ju mer svår akut smärta som strålar i pungen, rektum;
 • erektil dysfunktion, inklusive tidig utlösning, mindre volym utsöndrad sperma
 • obehagliga känslor under samlag
 • svårigheter med att få barn
 • okarakteristisk urladdning ur urinröret, speciellt bör varna en tjock purulent urladdning med en blandning av blod;
 • störningar i urinering, som kan uppträda som falska eller för frekventa impulser till tömningen av blåsan, en känsla av ofullständig urinering, smärta vid urinering;
 • ökat obehag under avföring
 • obehaglig lukt och okarakteristisk för urinskugga.

Införandet av bakterier i prostatacentralens vävnader och kanaler är åtföljt av feber, ett tillstånd av allmän förgiftning. Förekomsten av en, och ännu fler några liknande tecken är orsaken till brådskande behandling i kliniken för att utföra en undersökning av prostata i urologen.

Självmedicinering i en akut tid leder ibland till att patientens tillstånd lindras. Detta kan emellertid vara en följd av övergången av patologi till en kronisk form, vilket är mycket svårt att behandla.

Undersökning av prostata hos en urolog kräver korrekt förberedelse. Det är nödvändigt för doktorn att genomföra alla nödvändiga diagnostiska tester under ett besök.

Innan du besöker en läkare bör du

 • avstå från sexuell aktivitet, inklusive onani
 • göra lavemang med kamomill buljong eller saltade vatten, för detta ändamål är det också möjligt att använda läkemedel i form av mikrolavemang (t.ex. Microlax), är det nödvändigt för en fullständig digital rektal undersökning av prostata;
 • i en smartphone eller anteckningsblock att göra anteckningar om intag av vissa läkemedel (namn, varaktighet, dosering, vem som utses), klagomål, bör också utarbeta sina frågor till läkaren;
 • utarbeta extrakt från medicinska journalen, de senaste resultaten från blod- och urintester, slutsatser från andra specialister.

Det är uppenbart att för att ta itu med en sådan delikat fråga som prostataxamen från en urolog strävar man efter att komma till den bästa specialisten på detta område. Om det finns ett ekonomiskt tillfälle, vänder de sig till en privat klinik, som värderar sitt rykte. Betalda centra är som regel mycket känsliga för läkarnas kvalifikationer, dessutom kan de flesta studier genomföras omedelbart. Vissa patienter söker specialister genom vänner och hänvisar till dem privat.

Men för kostnads- och tidsbesparingar, den initiala eller förebyggande prostata undersökning av en urolog, kan du gå till kliniken i samhället. Och ytterligare terapi-taktik bör bestämmas utifrån resultaten av undersökningen och de analyser som utförts. Dock bör en kvalificerad tekniker ger on-demand information om sin utbildning, att i detalj förklara möjligheten att utnämningen bevilja former för inköp av läkemedel på alla apotek, och inte handla på egen hand olika bio-tillsatser.

Hur man kontrollerar prostata hos män: en undersökning med en läkare, diagnostisk manipulation, en rektal undersökning

Enligt uppgifterna om anonyma frågor hindrar besöket från en urolog av det starkare könet den vanliga blygheten och rädslan för olika medicinska och diagnostiska manipuleringar.

Ofta har en man länge försökt behandlas självständigt, och till läkaren får man redan försummade patologiska förändringar i prostatas vävnader.

Hur man kontrollerar prostata hos män - många gissar, lite trevliga, men sådana manipuleringar är nödvändiga för tidig upptäckt av sjukdomar, förebyggande av komplikationer och utnämning av terapi. Det första besöket till läkaren börjar med en anamnese. Läkaren är intresserad av vad patienten oroar sig för, begär detaljerade beskrivningar av symtomen, förändringar i deras svårighetsgrad beroende på samlaget, urinering, tömning av rektum etc. Av stor betydelse är familjehistoria.

En av de obligatoriska frågorna är data om förekomst av illamående eller godartade prostata patologier i närmaste familj. I processen att fråga en patient kan läkaren också anta orsaken till utvecklingen av en sjukdom.

När patienten fyller i patientens journaler ska läkaren informeras om att ta mediciner, allergier och andra relaterade sjukdomar.

Om patienten förbereder sig på prostata-screening för män måste läkaren utföra en rektal fingerundersökning av prostata.

Det är gjort så här:

 • patienten uppmanas att ta ett knä - armbåge position eller ligga på din sida, kramade hennes knän mot bröstet (för fysiskt försvagade patienter kan utföra manipulation i ryggläge);
 • läkaren bär engångshandskar som engångsbehandlar, sminkar pekfingret och analöppningen hos patienten med petroleumgel eller smörjmedel;
 • läkaren introducerar långsamt ett finger i ändtarmen och palpates ytan av prostatakörteln;
 • under manipuleringen av urinrörsecretad prostatahemlighet, vilken ofta samlas in för analys (identifiering av bakterier, leukocyter, patogen flora genom PCR).

Normalt är prostatakörteln storlek upp till 45 mm i bredd och upp till 35 mm i längd. I mitten är den uppdelad av ett längsgående spår.

Symptom på inflammation är följande symtom:

 • närvaro av noder och tätningar;
 • immobilitet i förhållande till endets skal
 • akut smärta under palpation
 • ändra konturerna och storleken på prostatakörteln.

Vid palpation av prostata hos mannen finns en erektion. Detta är en fullständig fysiologisk reaktion, dessutom fungerar den som ett tecken på normaliteten hos organen i genitourinary systemet.

Om man kontrollerar prostata hos en man fann inga avvikelser, det finns inget behov av ytterligare förfaranden. Men i närvaro av ett antal symtom ger läkaren instruktioner och prov för ytterligare diagnos.

I regel är detta en klinisk analys av blod och urin, ultraljud och MR i prostata, specifika studier på oncomarkers. Liknande procedurer är nödvändiga för att bestämma den exakta sjukdomen, dess orsak, stadium och omfattning av prostataskador.

Kontrollera prostata hos män genom ändtarmen

Prostatakörteln - Unparad manlig genitalorgan som, som producerar speciella hormoner, spädar den huvudsakliga vätskan, skyddar, sparar spermier.

Han kallas "andra hjärtat av en man", som är ansvarig för reproduktionssystemet, sexuell aktivitet. plats körtlar påverkar också urinets hälsa.

I artikeln kommer vi att prata om studien prostata hos män.

Hur är prostata hos män?

Hur man kontrollerar prostatakörteln? Att kontrollera prostata, du behöver få en hänvisning till läkaren, patienten behöver gå till sin familjedoktor som, med hjälp av ett blodprov, kommer att bestämma mängden specifika Prostata antigen (FAP). Om EPS-nivån är högre än normalt, utser familjen läkaren en urolog.

Hittills, rektal undersökning prostata genom rektum är obligatorisk under dispensarundersökning av män från 40 år gammal, men det finns en tendens till utveckling av sjukdomar i åldersintervallet 20-30 år gammal, vilket är förknippat med en ohälsosam livsstil.

Utför rektal undersökning av prostatakörteln optimalt vartannat år från 20 års ålder i avsaknad av klagomål, symtom på sjukdomar; Om det är något, är det nödvändigt att göra en undersökning så snart som möjligt i läkaren.

symptom

Tänk på symptomen på prostatafunktionsstörningar:

 1. Problem med urinering: frekventa nattliga uppmaningar, svag urin, en känsla av otillräcklig tömning av blåsan efter urinering, ingen fullständig kontroll av urinflödet.

 • smärta, bränning under urinering, ejakulation, obehagliga känslor i urinröret vid slutet av urinering, akut smärta i perineum och testiklar.
 • Minskad kvalitet erektioner, libido, korta sexuella handlingar, minskad orgasmkvalitet, förekomsten av blod i ejakulatet.

 • Varje grad och typ av prostata sjukdom kännetecknas av en annan grad av symptomsvängighet. I de första skeden av sjukdomen kan symtom vara frånvarande och på extremt akut - uttalas.

  Kan öka kroppstemperaturen i intervallet 39-40 grader, en abscess i prostatakörteln, varefter sjukhusvård är nödvändig.

  Ovanstående symptom kan uppstå om följande sjukdomar:

  Hur man kontrollerar prostata? Den huvudsakliga metoden för undersökning av prostata är digital prostataundersökning (IF). Denna procedur utförs med blåsan tömd och kräver ingen speciell preparering av patienten.

  I början av undersökningen av prostata undersöker läkaren anuset för att upptäcka möjliga förändringar som kan leda till prostatasjukdom.

  Det finns fyra bestämmelser för undersökning av prostata:

  1. Stående med en lutning framåt i en vinkel 90 grader med armbågarna på bordet.

 • Bozeman.
 • På sidan, med benen böjda i höft och knä leder.
 • På baksidan (för försvagade eller allvarligt sjuka patienter).

 • Patienten måste förklara syftet med fingerprovning av prostata för att undvika negativ reaktion och spänning.

  Undersökning av prostata hos en urolog:

  Efter att ha använt sterila handskar, applicerar doktorn vaselinolja på pekfingret på höger hand. Därefter sprider doktorn med sin vänstra hand patientens skinkor och försiktigt in i anuset.

  för diagnostisera Läkaren utför en massage genom att sträcka käftarnas lobar i riktning från sidorna till mitten. Om det är nödvändigt att få en hemlighet från prostatakörtlarna, klipper läkaren det i urinröret och slutar massagen genom att glida längs den intersektiva sulcusen.

  Det är bekvämt att få en hemlighet i knä-armbågsställningen och på höger sida.

  Det finns också en tvåhandig digital undersökning av prostata i en position på baksidan, som är effektiv för att undersöka storleken på prostata.

  För detta ändamål, är de vänstra hand fingrar nödvändigt att trycka på bukväggen något över lennogo artikulation mot prostata, och det inmatade genom anus finger av den högra handen för att bestämma tjocklek, bredd, längd, form, konsistens och position av prostatan.

  undersökningen prostata genom ändtarmen är enkel och informativ, men om det behövs för att bekräfta diagnosen ordinerar läkaren ytterligare test:

  1. analys av blod har tilldelats för att bestämma nivån av leukocyter i blodet, graden av deras sänkning. Detta är nödvändigt för att bestämma närvaron eller frånvaron av inflammation i kroppen.
  2. analys av urin med hjälp av en kateter i extrema stadier av prostatit visar närvaron av purulenta trådar.
  3. analys av hemlighet prostata tillåter dig att bestämma arten och scenen i den inflammatoriska processen och utförs endast med den absoluta uteslutningen av den akuta formen av prostatit. Ta det genom interrektal stimulering av körteln, vilket resulterar i att en hemlighet utvinns ur urinröret, som undersöks under ett mikroskop på ett speciellt glas.
  4. analys av halvvätska är det mest informativa, eftersom det tillåter att bestämma antalet och tillståndet av leukocyter, förekomsten av röda blodkroppar, döda spermatozoer.

  Andra test

  Andra test som syftar till att detektera sekundär patologi kan utföras.

  För att bestämma prostatens fysiska tillstånd är tillräcklig palpation av prostatakörteln.

  Vad ska vara prostata att röra vid?

  Normalt har prostatakörteln en rundad form.

  Den består av två ungefär lika stora delar, som är åtskilda av ett välrullat spår. Över prostata är från 2,7 till 5 cm, längsgående längd - från 2,7 till 4,2 cm.

  Vid palpation av prostata utan avvikelser bör det inte uppstå smärtsamma känslor. Konturerna i prostatakörteln är klara, texturen är tätt och elastisk, ytan är jämn. Själva körteln är lite mobil.

  Med olika former av prostatit käftens fysiska egenskaper skiljer sig från normen.

  En snabb undersökning av prostatakörteln hjälper till att förhindra, upptäcka och stoppa inflammation i körteln.

  slutsats

  Förstå konsekvenserna kronisk prostatit hjälper till att förstå behovet av regelbundna undersökningar, eftersom det är prostata som spelar en nyckelroll i den sexuella funktionaliteten hos män och födseln.

  Undersökning av prostata

  Hur är prostata hos män? Inte alla män efter de första manifestationerna av obehagligt obehag orsakat av prostatit, hyperplasi eller adenomhastighet för att genomgå en läkarundersökning. Det finns olika metoder för att undersöka prostatakörteln för organsjukdomar.

  Självutredning av prostata

  Prostataundersökning är inte en komplex eller farlig övning.

  Det kräver emellertid vissa regler:

  Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

  Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

  "Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

  Medicinsk undersökning

  En objektiv undersökning är urologen. Vid denna inspektion behövs ingen speciell utrustning och verktyg.

  Undersökningen utförs på läkarmottagningen, den består av följande aktiviteter:

  • doktorn lyssnar på patientens klagomål, frågar om när obehag började, hur symtomen utvecklades, upptäcker riskfaktorerna för möjliga sjukdomar;
  • då undersöker specialisten könsorganen, perineum, analkanalen;
  • utför palpation av prostatakörteln.

  Objektgranskning omfattar inte perkussion och auskultation. Urologen tar hänsyn till patientens primära och sekundära klagomål.

  Vanligtvis är detta:

  • omöjlighet av uppfattningen;
  • störd urinproduktion (urinretention, svag urin, smärtsamma känslor);
  • sexuell dysfunktion (minskad libido, svag erektion);
  • Förekomsten av sekret från urinröret (hemorragisk eller purulent).

  En dålig signal av ett försämrat tillstånd är sekundära klagomål. Specialisten frågar när patienten först började märka ändringarna. Prostatit känner sig själv efter sexuell kontakt (oskyddad) eller efter infektion på annat sätt. Prostatacancer utvecklas långsamt, så de patologiska förändringarna har en lång växande karaktär.

  Vid granskning av de yttre organen kan man bara upptäcka tecken på infektion i hankörteln.

  Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

  • Utslag på könsorganen.
  • Irritation, rodnad i organets huvud.
  • Svullnad av förhuden eller huvudet.

  Mer information kan erhållas efter palpation. Den medicinska termen för denna procedur är rektal undersökning. Rektal undersökning utföres genucubital läge i ryggläge på den sida med de knän böjda benen (knän är så nära som möjligt till bröstet) i ett upprätt läge, med avböjningen av ländryggraden (armbågar i tabellen).

  Inspektionsspecialisten håller sig i medicinska handskar, så att sessionen inte ger obehag, applicerar petroleumjelly och smörjmedel. Fingeren (indexet) sätts in i anusen, å andra sidan pressar urologen på buken.

  Under studien bestäms det:

  • Prostens dimensioner (bredd, tjocklek, längd).
  • Förekomst av partiskhet.
  • Aktier för symmetri.

  Rektal undersökning utförs efter urinflödet.

  Tilldelning av test för diagnos av prostatit

  Efter att ha utfört subjektiv diagnostik utser specialisten ytterligare metoder för undersökning.

  Det rekommenderas att passera ett allmänt blodprov, som känner igen förekomsten av den inflammatoriska processen, nämligen i prostatakörteln. Enligt resultaten av analysen av serum bestäms typ av sjukdom: viral eller bakteriell.

  Läkaren föreskriver också att ge urin för analys. Det känner igen förekomsten av epitelceller i prostata, vilket indikerar en eventuell inflammation i körteln, andra urin- eller könsorgan.

  Med ett smet från urinröret kan du undersöka materialet för skador på organ genom venerala sjukdomar. Materialet på Wasserman-reaktionen undersöks nödvändigtvis för att bekräfta eller utesluta syfilis.

  Studien av den prostatiska sekretionen sker efter att den tagits för analys vid rektal undersökning.

  När indikatorerna är normala?

  Modifieringar av några indikatorer varnar för att manschetten fungerar felaktigt.

  Diagnos av sjukdomar i körteln, inklusive cancer, utförs efter leveransen av biomaterialet (blodet) till hunden. Prostataspecifikt antigen är ett protein som produceras av prostatavävnad. När det cirkulerar genom blodet i en acceptabel takt är detta normalt. Atypisk proliferation av kroppen bestäms av en förhöjd hund i blodet. Enligt en sådan analys är det möjligt att identifiera förekomst av hyperplasi, onkologins process. Vid ett adenom av prostataparametrar hos en hund ökar inte kraftigt eller ökas från norm eller hastighet, och vid närvaro av en cancer hos patienten överskattas hunden många gånger.

  Instrumentteknik för undersökning av prostata

  Hur man kontrollerar prostata med ytterligare metoder? När laboratorietester inte gav en tydlig bild tilldelas instrumentala provningsmetoder.

  nämligen:

  • Röntgen.
  • Ureteroscopy.
  • Ultraljudsundersökning.
  • Cystoskopi.

  Uretroskopi och cystoskopi undersöker orgeln för att minska urinrörets kanal. Denna procedur låter dig identifiera den patologiska processen i prostata med en signifikant ökad storlek.

  Samma teknik används för att bedöma tillståndet i prostatakörteln, eftersom organets inflammatoriska process åtföljs av urinretention, störningar i urinvägarna. Cystoskopi används för undersökning av urinröret.

  På ultraljudsmaskinen kan du överväga prostata på skärmen, bestämma dess storlek, form, grad av urinrörelse, organets vävnadstäthet, närvaron av noder, neoplasmer.

  Röntgen undersöker alla organ i bäckenet. Utvärderingen av prostata för dess storlek, typen av kanalisering av urineringskanalen och onkologi - metastasering.

  Den mest effektiva metoden för undersökning är en biopsi, men inte alla patienter ges överlämnandet av denna analys.

  Vem sa att bota prostatit hårt?

  Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
  • Uppstoppad blåsan;
  • Sexuell dysfunktion;

  Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

  Prostata undersökning

  Prostatakörteln Är körteln i det manliga reproduktionssystemet som utsöndrar den seminalvätska som är en integrerad del av spermierna. Storleken på prostatakörteln motsvarar storleken på en valnöt. Prostatakörteln består av tre lobes - två laterala och mellersta lobes. Prostatakörteln ligger framför ändtarmen, något under blåsan, som omger urinröret (urinröret).

  Den vanligaste sjukdomen i prostatakörteln hos män under 50 år är inflammation eller infektion i prostatakörteln, prostatit. En annan vanlig prostatisk sjukdom är godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostataadenom. BPH är mer benägna att påverka män äldre än 50 år. Äldre män är utsatta för prostatacancer, men prostatacancer är mycket mindre vanlig än BPH.

  Mycket ofta har olika sjukdomar i prostatakörteln liknande symtom. Till exempel klagar en man med prostatit och en man med BPH om frekvent urinering och akut urinering.

  I andra män med BPH kan manifestationerna skilja sig. En patient är till exempel oroad över en svag, intermittent urinström när man urinerar, en annan patient stiger ofta på natten för att urinera. Hos män med prostatacancer i tidiga skeden kan det inte finnas några symptom alls. Vikten av dessa symtom kan förhindra att diagnosen är korrekt, därför är det mycket viktigt att genomföra en fullständig medicinsk undersökning. Diagnos av sjukdomar i prostatakörteln kan kräva en serie studier.

  Adress till läkaren

  Det första steget i att diagnostisera prostata sjukdomar är att konsultera en läkare. Försök beskriva i detalj de problem som berör dig, inklusive tidpunkten för uppkomsten och frekvensen av manifestationer. Tala om för din läkare eller sjuksköterska om du har upprepat urinvägsinfektioner eller symtom, såsom smärta efter utlösning eller vid urinering, plötslig Akut behov urinera, svårigheter att börja urinering och svag, avbruten urinstråle. Du bör informera läkaren om alla mediciner du tar, inklusive diskmedel, vitaminer eller örter, eftersom mediciner kan vara orsaken till symtomen. Du bör också tala med läkaren om hur mycket vätska du dricker under dagen, oavsett om du missbrukar kaffe eller alkohol. Har urin en obehaglig lukt eller byter färg.

  I sin tur kommer en läkare eller sjuksköterska att fråga dig om din medicinska historia, inklusive större sjukdomar och överförda operationer.

  Du kommer också att ställa följande frågor:

  • Hur ofta under den senaste månaden urinerar du med intervaller på mindre än 2 timmar?
  • Hur ofta under den senaste månaden står du upp på natten för att urinera?
  • Hur ofta under den senaste månaden kände du en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter avslutad urinering?
  • Hur ofta under den senaste månaden oroade du dig för att försämra urinströmmen under urinering?
  • Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna innan du börjar urinera?

  Dina svar på dessa frågor hjälper din läkare eller sjuksköterska att identifiera problemet och undersökningstaktiken. Du kommer att få en utvärdering av omfattningen av prostatiska symptom, som används som riktmärke för att utvärdera effektiviteten av behandlingen och minska svårighetsgraden av symtom.

  Förberedelse för prostatacancer

  Allmänna prostataundersökningar som din läkare eller sjuksköterska ska utföra först kräver ingen särskild träning. Fingerrektalundersökning och blodprov för specifikt prostatiskt antigen (PSA) ingår ofta i förebyggande medicinska undersökningar av män över 50 år. Män vars släktingar har lidit av prostatacancer rekommenderas att genomgå prostataundersökningar som börjar vid 40 års ålder. Vissa medicinska organisationer rekommenderar att man genomgår en digital rektalundersökning och ett blodprov på PSA till alla män från 40 års ålder.

  Om du har problem med urinering och digital rektal undersökning och PSA föreslår sjukdom i prostatakörteln, då du kommer att tilldelas ytterligare undersökning av prostatakörteln som kan kräva förberedelser. Diskutera med din läkare hur du ändrar kosten eller mängden vätska du dricker, om det finns behov av att sluta ta några mediciner. Om prostataundersökningar kräver insättning av instrument i urinröret eller rektum ska antibiotika före och efter studien förskrivas för att förhindra infektion.

  Finger rektal undersökning av prostata

  Finger rektal undersökning av prostata körs vanligen först. De flesta läkare utför digital rektalundersökning som en del av en förebyggande läkarundersökning av alla män över 50 år, vissa även vid 40 års ålder, oavsett om patienten är oroad över urinproblem.

  Vid genomförande av en digital rektal examen kommer du att bli ombedd att böja sig, stödd på ett bord eller ligga på din sida, knäna utarbetas magen. Läkaren injicerar ett finger på hans högra hand, gloved, i ändtarmen och känner en del av prostatakörteln, som ligger framför ändtarmen. Digital rektal undersökning gör det möjligt för läkare att avgöra om det finns en prostata oegentligheter, svullnad, mjuka områden eller tätningar, som kräver att utse ytterligare prostata forskning. Om det finns en misstänkt inflammation i prostata, kommer läkaren att utföra en prostata massage för att få prostatajuice och mikroskopi under digital rektal undersökning.

  Ett blodprov för ett specifikt prostatiskt antigen (PSA)

  För att utesluta prostatacancer, kommer din läkare att rekommendera att utföra ett blodprov för ett specifikt prostatiskt antigen (PSA). Mängden PSA (ett protein som produceras av prostataceller) är ofta högre i blodet hos män som har prostatacancer. Men ökande PSA-nivåer betyder inte nödvändigtvis att du har prostatacancer. Food and Drug Administration (FDA) godkände ett PSA-test och en digital rektalundersökning för att upptäcka prostatacancer hos män över 50 år och att övervaka effektiviteten av prostatacancerbehandling. Det finns emellertid svårigheter att tolka PSA-testet, PSA: s förmåga att känna igen prostatacancer och BPH-cancer, samt att bestämma taktik för åtgärder på hög PSA-nivå.

  Eftersom många frågor kvarstår obesvarade, är förhållandet mellan de potentiella riskerna och fördelarna med PSA-testet okänt. När PSA läggs till i den digitala rektala undersökningen av prostata, förbättrar PSA-testet diagnosen. PSA-testen är emellertid kända för att ha en relativt hög nivå av falska positiva resultat, och de kan upptäcka ett större antal medicinskt obetydliga tumörer.

  PSA-testet har blivit tillgängligt sedan 1980-talet, dess användning har lett till en ökning av diagnosen prostatacancer mellan 1986 och 1991. Vissa forskare associerar med PSA-testet en minskning av antalet dödsfall av dödlig prostatacancer i mitten av 1990-talet. Andra forskare tror att statistiska trender inte nödvändigtvis är ett orsakssamband. Fördelarna med screening för prostatacancer undersöks fortfarande. National Cancer Institute genomför kliniska studier av screening av prostata, lung, tarm och äggstockscancer för att avgöra om screeningtest minskar antalet dödsfall från dessa sjukdomar. Finger rektal undersökning av prostata och ett blodprov på PSA studeras för att förstå om den årliga undersökningen minskar risken för dödsfall från prostatacancer.

  Fram till det slutliga svaret finns, bör läkare och patienter väga fördelarna med PSA-testet mot riskerna för efterföljande prostatacancerforskning och behandling av prostatacancer. De förfaranden som används för att diagnostisera prostatacancer kan orsaka signifikanta biverkningar, inklusive blödning och infektion. Behandling av prostatacancer orsakar ofta impotens eller urininkontinens hos män.

  urinanalys

  Din läkare kommer att ge dig ett urintest för att kontrollera det med en testremsa eller att studera under ett mikroskop. En speciell testremsa kommer att ändra färg om det finns nitrit i urinen, vilket är en biprodukt av bakteriens aktivitet. Spår av blod i urinen kan indikera närvaron av en njursten eller infektion. I urinprovet kan bakterier eller infektionskämpande leukocyter detekteras. Du kan bli ombedd att urinera i två eller tre behållare för att bestämma placeringen av infektionen i urinvägarna (tre koppprov). Om tecken på infektion uppträder i den första behållaren, och i andra inte, är den karakteristisk för inflammation i urinröret (urinröret). Din läkare eller sjuksköterska kan be dig att urinera i den första behållaren och sedan stoppa urinflödet för en prostata-massage innan du avslutar provet. Om urin som tas efter prostata-massage eller en vätska i prostata i sig innehåller väsentligt fler bakterier är detta ett tydligt tecken på att ha en bakteriell prostatit.

  Transrectal ultraljud och biopsi av prostata

  Om du misstänker en prostatacancer, kommer din läkare att ordinera transrectal ultraljud (TRUS) för dig. Under transrectal ultraljudsundersökning av prostata sätter doktorn en speciell sensor i ändtarmen. Sensorn alstrar ultraljudsvågor, som reflekteras från prostatakörteln, bildar bilden på tv-skärmen. Bilden visar prostatakörteln, förekomsten av misstänkta lappar i körteln, men ger inte ett entydigt svar på frågan om förekomst av en malign tumör.

  För att bestämma om en misstänkt prostata är en tumör, kan läkaren utföra en biopsi av denna webbplats under övervakning av en ultraljud. Prostata vävnad erhållen genom biopsi undersöks under ett mikroskop.

  Magnetic resonance imaging (MR) och computertomografi (CT) i prostata

  För magnetisk resonansbildning (MRI) och computertomografi (CT) används en dator för att få tredimensionella bilder eller bilder av tvärsnitt av interna organ. MR och CT hjälper till att identifiera patologiska förändringar i strukturen hos interna organ, men de kan inte särskilja mellan prostatacancer och godartad prostatahyperplasi (BPH). När biopsin har bekräftat prostatacancer använder läkaren MR och CT för att bedöma omfattningen av cancer. Experter rekommenderar att MR-och CT-skanning av prostatakörteln genomförs endast på hög PSA-nivå eller om det vid en digital rektalundersökning finns misstankar om omfattande prostatacancer.

  Urodynamiska studier i sjukdomar i prostata

  Om ditt problem är relaterat till obstruktion av urinvägarna, kan din läkare eller sjuksköterska rekommendera test som mäter blåsans tryck och urinflödeshastighet. Du kommer att bli ombedd att urinera i en speciell enhet som mäter flödeshastigheten av urin, fixar hur många sekunder det tar för att uppnå maximal urineringstakt. En annan studie mäter återstående volym urin i urinblåsan (mängden urin kvarstår i blåsan efter avslutad urinering). Ett svagt urinflöde, ofullständig tömning av blåsan är tecken på en blockad urinutflöde på grund av en ökning av prostata som klämmer urinröret.

  Ultraljudsundersökning (ultraljud)

  För ultraljudsundersökning av bukhålan får läkaren, med hjälp av en sensor som alstrar ultraljudsvågor, och en speciell ledande gel som appliceras på bukhudens hud, får en bild av urinvägarna. Ultraljudsundersökning (ultraljud) i bukhålan avslöjar skador på övre urinvägarna, vilket kan orsakas av blockering av urinutflödet av prostata.

  cystoskopi

  Efter lokalbedövning av penisens inre yta, går doktorn in i cystoskopet genom den yttre öppningen av urinröret på glanspenisen. Cystoskopet innehåller ett linssystem och en ljuskälla som gör att läkaren kan undersöka innerytan i urinröret och urinblåsan. Genom cystoskopi bestämmer urologen lokaliseringen och graden av obstruktion av urinvägarna.

  Efter studien

  Du kan vara oroad över mild obehag i flera timmar efter urodynamiska studier och cystoskopi. Riklig dryck (minst 1,5 liter) varje halvtimme i 2 timmar bidrar till att minska obehag. Fråga en läkare om du kan ta ett varmt bad. Om inte, för att minska obehag kan du fästa en servett, fuktad med varmt vatten, till öppningen av urinröret. Efter prostata biopsi kan smärta i rektum och perinealområdet (området mellan ändtarmen och pungen) vara störande.

  Din läkare kan ordinera ett antibiotikum för dig i 1 eller 2 dagar för att förhindra infektion. Om du utvecklar symtom på infektion, inklusive smärta, frossa eller feber, kontakta din läkare omedelbart.

  Skaffa resultaten av prostataundersökningar

  Några resultat av prostatakörtelforskning kan diskuteras med din läkare strax efter testet. Att få resultat från andra prostata-undersökningar kommer att ta flera dagar. Du får möjlighet att ställa frågor om resultaten och möjliga metoder för att behandla ditt problem.